Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 137

Domyślnie

@odii to wyjaśnij mi dlaczego z SB-800 nie było tego problemu (przynajmniej ja o takowym nie słyszałem) a SB-900 tylko weszła na rynek od razu fama, że się grzeje.
    Powiem tak - przy normalnym użytkowaniu wszystko jest OK, ale przy zdjęciach na imprezach, kiedy prawie cały czas bijesz w sufit i robisz relatywnie dużo zdjęć, za długo nie pociągnie, tylko się przegrzewa i pasowałoby mieć dwie lampy, żeby wszystko uchwycić;/

Domyślnie

Zaraz to Enelopy lepiej wyjdą ?
    Pytam czysto teoretycznie bo używam GP i w niedalekiej przyszłosci mam zamiar SB900 zakupić. Szkoda też ze SB800 i SD-8a wycofali z produkcji
    Ten czujnik chyba da się wyłączyć? A przy okazji zapytam ktos wie kiedy SD-9 wejdzie? chodzą plotki że dopiero w marcu...
    |NIKON|

Domyślnie

dziś mimo braku jakiegokolwiek testu przy użyciu zwykłych baterii alkalicznych odebrałem swoją sabinkę kupiłem też komplet duracell'i alkalicznych i w sumie mógłbym ją przetestować w wolnej chwili. tylko nie wiem jak można by to najefektywniej przeprowadzić... jakieś sugestie?

jeszcze takie małe OT... czy w waszych SB-900 podczas zmiany ogniskowej mechanizm przesuwania żarnika też wydaje taki głośny i średnio przyjemny dźwięk?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 31-01-2009 o 22:34 Powód: łączenie wielokrotnego wpisu
    D500+MB-D17 (newell) | Σ150-600S | Σ17-50/2.8 | Induro GIT304+Benro GH-2 | Lowepro Whistler BP 450 AW | Vortex Razor HD II 27-60x85 | Genesis A3+Manfrotto MVH500AH | Vortex Viper HD 10x42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piechu Zobacz posta
    jeszcze takie małe OT... czy w waszych SB-900 podczas zmiany ogniskowej mechanizm przesuwania żarnika też wydaje taki głośny i średnio przyjemny dźwięk?
    Tak, w naszych lampach też słychać ten miły dźwięk.
    Krzysztof Paszkiewicz

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piechu Zobacz posta
    ...mógłbym ją przetestować w wolnej chwili. tylko nie wiem jak można by to najefektywniej przeprowadzić... jakieś sugestie?
    Szkoda sprzętu na same testy. Jak będzie okazja, pstryknij kilkadziesiąt zdjęć na jakimś ślubie czy chrzcinach. Zwróć uwagę czy się zagrzeje. Żeby się zagrzała, trzeba dużo zdjęć na dużej mocy, jakieś serie...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyso Zobacz posta
    @odii to wyjaśnij mi dlaczego z SB-800 nie było tego problemu (przynajmniej ja o takowym nie słyszałem) a SB-900 tylko weszła na rynek od razu fama, że się grzeje...
    bo w sb800 nie było wskaźnika. Ot i cała różnica. Lepiej było nie wiedzieć
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-02-2009 o 01:44
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ..... w SB800 pisano dokładnie ile błysków i jakiej mocy można zrobić w serii by nie przegrzać palnika.
    ... i pisano też, że po takiej serii zdjęć (np. serii długości 1.5 sekundy ), lampę trzeba studzić przez 10 minut, o czym mało kto pamiętał. Jeśli takie parametry pracy przeniesiono do SB-900 i zabezpieczono to czujnikiem, to wcale się nie dziwię, że się lampa wyłącza.
    Jacek

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Jedna się wyłącza, a druga w takich samych testach nie. Dlaczego?
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

conik
    Gość

Domyślnie

Tak sobie kombinuje i wnioski jakie mi przychodza do glowy po kilkumiesiecznym uzywaniu SB900
    W warunkach imprezowych typu slub robie zdjecia na iso 400-800 gdzie dopalam lampa i nie zaobserwowalem sytuacji kiedy mi sie blokuje z powodu przegrzania, ostatnio czytajac ten watek probowalem doprowadzic do zagotowania lampy ale mi sie nie udalo, srednio ok 500-700 zdjec na slubie...uzywam d700 gdzie wysokie ISO jest ok a co za tym idzie i blysk lampy slabszy niz u watkotworcy (d40 jak wnosze z podpisu)... moze po prostu trzeba uzywac tego sprzetu z glowa.... sb600 czy sb800 bez czujnika pewnie tak samo podatne sa na przegrzanie tyle ze tego nie sygnalizuje tak wiec nadal twierdze ze do zagotowania lampy trzeba sie niezle przylozyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    moze po prostu trzeba uzywac tego sprzetu z glowa....
    Z glowa? czy ty rozumiesz o czym my tu piszemy?

Dwie lampy blyskaja w CLS tak samo - moja sie gotuje a Yaqb'a nie . Czyli jak mielismy tutaj z glowa blyskac ???
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów