Close

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 137

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ty robiłeś D40, yaqb pewnie D3. Mieliście tak samo ustawione wszystko? czułość? przysłonę? ogniskową? celowaliście w te samo miejsce? Napisałeś, że w CLS, ale to mniej istotne niż parametry gdy się pracuje w TTL. Pracowaliście na tym CLS w TTL, czy w jakiejś automatyce, czy w manualu lampy?
    Zresztą już fakt, że jedno body było FX a drugie DX zmienia sytuacje, bo albo inna użyta ogniskowa, albo inna odległość.

CLS manual, mysle ze tutaj body chyba akurat nie ma znaczenia w CLS-ie ?

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    No właśnie. Czy jesteś pewien, że chodzi o żarnik? W manualu wyraźnie piszą o temperaturze lampy! Może tu chodzi o całe urządzenie?

Piszesz, że używałeś różnych akumulatorków. A próbowałeś zwykłych baterii alkalicznych?

Byc moze chodzi o cale urzadzenie ale tego sprawdzic w stanie nie jestem, zwyklych baterii tez nie probowalem jesli chodzi o aku to na studniowce mialem : eneloopy, energaizery x2kpl i jakies tanie gp na wszystkich taki sam efekt .

Cytat Zamieszczone przez wyso Zobacz posta
    Motyw z bateriami może być spowodowany tym, że akumulatorki mają napięcie 1,2V a zwykłe 1,5V
    jakos w ten motyw nie wierze, dlatego ze np kolega yaqb ma eneloopy i jakos u niego ten efekt grzania sie nie wystepuje a u mnie tak. Ale dla swietego spokoju kupie zwykle baterie i postaram sie zagotowac sabinke. Jesli okazalo by sie ze to wina aku ( do czego bardzo sceptycznie jestem nastawiony ) to wylacze ten czujnik.
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Domyślnie

Ja już wyłączyłem Na ostatniej studniówce po prostu już nie wytrzymałem W najlepszym momencie zrobiła to co lubi Zagotowała się Dobrze że mam jeszcze sb-800 i wymiana trwała kilka sekund ;D hehe
    Używam tylko eneloopy

Ktoś wyżej pisał że to wina jest akumulatorów. Mi jak się zagotowała to je wyjąłem i nie były gorące miały temperaturę pokojową. Ale sprawdzałem palnik i powiem że można było na nim smażyć jajka )
    Grzeje mi się od samego początku, więc albo ma za czuły czujnik albo to jakaś wada genetyczna hehehe
    Ostatnio edytowane przez tysszek ; 28-01-2009 o 21:18
    Nikon D300 / D7100
    parę szkieł, parę lamp. Taki amatorski zestaw

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tysszek Zobacz posta
    JKtoś wyżej pisał że to wina jest akumulatorów. Mi jak się zagotowała to je wyjąłem i nie były gorące miały temperaturę pokojową. Ale sprawdzałem palnik i powiem że można było na nim smażyć jajka )
    To burzy tok mego rozumowania... muszę jeszcze przemyśleć zakup SB-900.
    Mimo to, czekam na potwierdzenie zagotowania na zwykłych bateriach alkalicznych.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

To burzy tok mego rozumowania... muszę jeszcze przemyśleć zakup SB-900.
    Mimo to, czekam na potwierdzenie zagotowania na zwykłych bateriach alkalicznych.
    Też planuję zakup i mam ten sam problem - śledzę cały czas ten wątek i czekam na rozwiązanie...
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

O! Ziomal...
    Z Metzów podoba mi się 76 MZ-5. Zawsze lubiłem ten design. Trochę drogi...
    Ale ma dedykowane akumulatory i nie ma problema.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

1. baterie alkaliczne nie grzeją się mocno, one nie potrafią się gwałtownie rozładowywać (wtedy to wydziela sie więcej ciepła)
    2. dawać dużo prądu (szybciej ładować) mogą akumulatorki. Niektóre akumulatorki mogą się przy tym dość mocno nagrzewać.
    3. wyłącznik termiczny lampy zajmuje się raczej palnikiem i jego temperaturą. temperatura ogniw to mniej istotna sprawa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Zacytuję jeszcze raz co znalazłem w manualu, bo mam wrażenie, że to umknęło uwadze:
    "Niektóre typy baterii/akumulatorów powodują po nagrzaniu włączenie układów zabezpieczających lampy SB-900 i odcięcie zasilania. Często dzieje się tak, gdy lampa pracuje w trybie ciągłym. Baterie/akumulatory mogą odzyskać moc, gdy ich temperatura osiągnie normalny poziom."

Myślę, że tu jest pies pogrzebany.
    A ponieważ większość z nas używa akumulatorków, proszę o potwierdzenie zagotowania na zwykłych bateriach.

Domyślnie

.. Baterie/akumulatory mogą odzyskać moc, gdy ich temperatura osiągnie normalny poziom."
    ten fragment tekstu jest bez sensu, pytanie czy tłumaczący instrukcje zna wystarczająco technikę i niuanse angielskiego. Wyłącznik termiczny nie martwi się o moc akumulatorów, ale o temperaturę.
    Palnik osiąga wyższą temperaturę niż baterie, w SB800 pisano dokładnie ile błysków i jakiej mocy można zrobić w serii by nie przegrzać palnika.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Też tak myślę. Ech te instrukcje... Nie miałem w rękach rozebranej SB-900 i nic więcej nie wymyślę. Czekam na wyniki doświadczeń.
    A może są dwa czujniki? A może jest coś co mierzy prąd? Akkumulator jest w stanie w krótkim czasie (do 2 sekund) wytrzymać do 10A bez uszczerbku na zdrowiu. Bateria nie da rady.
    Inna sprawa, że baterie jako słabsze od akumulatorów, są w stanie niejako powstrzymać szybkość strzałów wolniejszym ładowaniem. Ergo: mniej się będzie grzało.

Domyślnie

Kurcze, ciekawa dyskusja i także z niecierpliwością czekam na testy SB-900 na bateriach alkalicznych. Noszę się z zakupem tejże sabinki, jest już nawet zamówiona ale sam już nie wiem. Zatem apel do posiadaczy SB-900... prosimy o jak najszybsze testy
    D500+MB-D17 (newell) | Σ150-600S | Σ17-50/2.8 | Induro GIT304+Benro GH-2 | Lowepro Whistler BP 450 AW | Vortex Razor HD II 27-60x85 | Genesis A3+Manfrotto MVH500AH | Vortex Viper HD 10x42

Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów