Close

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 137

Domyślnie

Wczoraj spotkalem sie z forumowym kolega Yaqb-em (za co serdecznie mu dziekuje ) w celu porownania naszych sabinek. Wieczorem temperatura okolo -2 stopnie, pstrykalismy na manualu z pelna moca, niestety temperatura ani drgnela. Postanowilismy wiec sprobowac w CLS-ie na seryjnych blyskach wynik:
    2:0 dla Yaqb-a
    Niestety moja sabinka 2 razy piszczala, a jego ani na chwile nie podniosla swojej temp o kreske.
    Napewno nie jest to wina baterii/aku poniewaz na studiowce uzywalem kilku roznych aku roznych firm o roznej pojemnosci.
    wniosek : bede musial przeprosic sie z karta gwarancyjna.
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay3x Zobacz posta
    Wczoraj spotkalem sie z forumowym kolega Yaqb-em (za co serdecznie mu dziekuje ) w celu porownania naszych sabinek. Wieczorem temperatura okolo -2 stopnie, pstrykalismy na manualu z pelna moca, niestety temperatura ani drgnela. Postanowilismy wiec sprobowac w CLS-ie na seryjnych blyskach wynik:
    Niestety moja sabinka 2 razy piszczala, a jego ani na chwile nie podniosla swojej temp o kreske.
    Napewno nie jest to wina baterii/aku poniewaz na studiowce uzywalem kilku roznych aku roznych firm o roznej pojemnosci.
    wniosek : bede musial przeprosic sie z karta gwarancyjna.
    wynika z tego, że duża ilość sabinek jest wadliwa,

albo Twoja jest sprawna i dobrze pokazuje, że się przegrzewa a kolegi Yaqb ma zepsutą bo mu nie pokazuje, że się przegrzała
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Domyślnie

więc poprostu należy olać i robić zdjęcia... tyle z tego sie nauczyłem na zapas mam jak coś sb800..
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

Muszę przyznać, że czytam o Waszych doświadczeniach z pewnym lękiem... Dotychczas użyłem mojej SB900 na jednej imprezie ślubnej i na szczęście nie zrobiła mi przykrej niespodzianki, ale za chwilę mam do zrobienia studniówkę, a tam częstotliwość focenia jest trochę większa. Przez ok. 15 lat używałem Metz-a 45CL4 i muszę przyznać, że nigdy mnie nie zawiódł, mimo, że fociłem imprezy gdzie błyskał po kilkanaście fot na minutę. Po tym co przeczytałem powyżej, wiem jedno- stary Metz jeździ ze mną na każdą imprezę... na wszelki wypadek!
    Pozdrawiam
    Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    więc poprostu należy olać i robić zdjęcia... tyle z tego sie nauczyłem na zapas mam jak coś sb800..

Niektorych na takie olewanie nie stac, a inni znowu nie maja nic na zapas No i sa tacy jak ja 2w1
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Domyślnie

To chyba jakaś wada czujnika. Ja mam SB-600 i nigdy nie zwracałem uwagi na nią. Szybkość zależała od szybkości ładowania się lampy. A bywały imprezy gdzie robiłem po 800 zdjęć.

Domyślnie

Niestety moja sabinka 2 razy piszczala, a jego ani na chwile nie podniosla swojej temp o kreske..
    ty robiłeś D40, yaqb pewnie D3. Mieliście tak samo ustawione wszystko? czułość? przysłonę? ogniskową? celowaliście w te samo miejsce? Napisałeś, że w CLS, ale to mniej istotne niż parametry gdy się pracuje w TTL. Pracowaliście na tym CLS w TTL, czy w jakiejś automatyce, czy w manualu lampy?
    Zresztą już fakt, że jedno body było FX a drugie DX zmienia sytuacje, bo albo inna użyta ogniskowa, albo inna odległość.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Z filmu na youtube wynika, że akumulatorki 1,2V powodują przegrzewanie, a 1,5V nie. Czyżby wynikało to z tego, że dla osiągnięcia tej samej mocy, przy niższym napięciu popłynie większy prąd i bardziej zagrzeje cały układ...?!
    W manualu do mojej starej lampy Sunpak była uwaga, że nie wolno używać akumulatorków 1,2V bo się lampa może uszkodzić. Ale to było ze 20 lat temu...
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 28-01-2009 o 02:54
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Ściągnąłem manuala i znalazłem na stronie F-8 takie coś:
    "Niektóre typy baterii/akumulatorów powodują po nagrzaniu włączenie układów zabezpieczających lampy SB-900 i odcięcie zasilania. Często dzieje się tak, gdy lampa pracuje w trybie ciągłym. Baterie/akumulatory mogą odzyskać moc, gdy ich temperatura osiągnie normalny poziom."

No i wszystko (chyba) jasne. To raczej nie palnik się przegrzewa tylko akumulatorki. Albo i to, i to...

Czy ktoś kto ma SB-900, mógłby sprawdzić po wystąpieniu opisywanych tu problemów, co będzie jak wymieni akumulatorki na zwykłe baterie alkaliczne 1,5V. Chodzi o to, czy wtedy pozwoli robić zdjęcia, czy dalej trza będzie czekać pół dnia na ostygnięcie. Akumulatorki zamknięte w lampie mogą długo stygnąć...
    Powstaje jeszcze pytanie, czy to zabezpieczenie ma zabezpieczać lampę, czy akumulatorki. Wydaje mi się, że chodzi tu raczej o akumulatorki. Inaczej Nikon nie zrobiłby funkcji wyłączającej czujnik, gdyby w efekcie była możliwość uszkodzenia lampy. Chociaż kto wie...?

Jestem już prawie zdecydowany na tę Sabinkę.

lampa zapiszczala zalaczyl sie czujnik temperatury zarnika ...
    No właśnie. Czy jesteś pewien, że chodzi o żarnik? W manualu wyraźnie piszą o temperaturze lampy! Może tu chodzi o całe urządzenie?

Piszesz, że używałeś różnych akumulatorków. A próbowałeś zwykłych baterii alkalicznych?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 29-01-2009 o 12:21 Powód: proszę nie mnożyć postów.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Motyw z bateriami może być spowodowany tym, że akumulatorki mają napięcie 1,2V a zwykłe 1,5V

Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów