Close

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 137
    Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay3x Zobacz posta
    ...w jaki sposob wytlumaczyc to ze zagrzala sie w tescie moja lampa dwa razy a Yaqb'a ani raz?
    Wiesz, zadałem sobie trudu i przeleciałem cały wątek jeszcze raz. Wszędzie piszesz o aku, że na różnych, że to wg Ciebie nie aku itp. A próbowałeś na zwykłych alkalicznych bateriach 1.5V? Po prostu...
    Kiedyś zajmowałem się trochę zasilaniem. Wykres rozładowania aku przebiega płasko. Niemal do końca można pociągnąć maksymalny prąd, napięcie wcale nie spada. Jestem prawie pewien, że zrobili w tej lampie jakieś zabezpieczenie prądowe. Ogniwa Leclanchégo mają dużo większą rezystancję wewnętrzną, przez co same z siebie ograniczają prąd, akumulatory nie.

Proszę, zrób dla mnie ten test, zanim oddasz do naprawy.
    I nie ma pośpiechu, ino daj znać.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 29-01-2009 o 20:42
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Ja używam tylko i wyłącznie Eneloopów.
    De czy'sta + szkliwo

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaqb Zobacz posta
    Ja używam tylko i wyłącznie Eneloopów.
    Możesz rozwinąć myśl? Eneloop robi zdaje się zarówno baterie alkaliczne jak i akumulatorki.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 29-01-2009 o 21:33 Powód: zjadło ogonek
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Jeśli chodzi o akumulatorki Eneloopa, to są to nowej generacji ogniwa Ni-MH i trudno powiedzieć jak się zachowują. Gdzieś czytałem, że mają właściwości baterii alkalicznych (sic)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Możesz rozwinąć myśl? Eneloop robi zdaje się zarówno baterie alkaliczne jak i akumulatorki.
    oczywiście że aku
    De czy'sta + szkliwo

Domyślnie

Przychodzi mi jeszcze jedna mysl do głowy. Może ten czujnik ma rolwnież cel bezpieczeństwa, czyli zabezpieczenie przeciwpoparzeniowe. W momencie osiagnięcia temp. odpowiedniej dla poparzenia się działa zabezpieczeniei lampa wpada w "panikę" informując nie dotykaj mojej główki bo sie poparzysz.
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaqb Zobacz posta
    oczywiście że aku
    Czyli 1:0 dla Eneloopów...
    W oczekiwaniu na wyniki testów, pozwolę sobie przedstawić moją teorię spiskową: japońskie produkty wymagają japońskiego zasilania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Czyli 1:0 dla Eneloopów...
    W oczekiwaniu na wyniki testów, pozwolę sobie przedstawić moją teorię spiskową: japońskie produkty wymagają japońskiego zasilania.

W jakim sensie 1:0 ? że na eneloopach yaqb'a nie zagrzała się? błędny tok myślenia, na takich samych aku też mi się grzała. Ok zrobie ten tenst z zwykłymi bateriami nie wiem kiedy będę musiał znowu ścignąć kolegę Jakuba
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay3x Zobacz posta
    błędny tok myślenia, na takich samych aku też mi się grzała.
    Tego nie wiedziałem.

Ok zrobie ten tenst z zwykłymi bateriami nie wiem kiedy będę musiał znowu ścignąć kolegę Jakuba
    Thx!
    Czekam na wyniki, aczkolwiek... zaczynam się obawiać, że to wina tego egzemplarza Sabinki...

Domyślnie

tak myślę sobie, że jednak to będzie wina uszkodzonej SB-900 a nie wina bateryjek. Wielu innym użytkownikom działa bezproblemowo. A dlazego akurat kilku osobom nie działa dobrze? Normalne! To w końcu elektronika i na parę tysięcy sztuk zawsze się trafi bubel.
    W końcu jak się coś źle dzieje to co robisz? Wchodzisz na google lub już znasz forum nikona i zapodajesz temat. Inni czytają, a później
    - SB-900 jest do D... bo się przegrzewa...
    - a dlaczego tak sądzisz?
    - bo na forum pisało wielu

Podobnie widzę jest ze szkiełkiem 24-70 nikkora - trafiło się kilka egz wadliwych przy sprzedanej całej masie (szkiełko popularne i rewelacyjne zarazem).

To jednak elektronika i trzeba brać ułamek procenta, że może się trafić bubel..
    to by było na tyle
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów