Close

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 137

Domyślnie

Przegrzewanie lampy nie ma związku z temperaturą baterii.
    Mi parę razy też już się przegrzała - wymiana baterii nic nie daje, bo nie są one gorące.
    Ale zauważyłem prawidłowość, że na nowych akumulatorkach można więcej nabłyskać przed przegrzaniem. Na starych (mimo że naładowanych) dosyć szybko się grzeje palnik. Więc moim zdaniem ma to związek ze stopniem naładowania i przebiegiem baterii. Na zwykłych nie próbowałem - od 4 lat nie używałem takowych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyso Zobacz posta
    Przegrzewanie lampy nie ma związku z temperaturą baterii.
    Mi parę razy też już się przegrzała - wymiana baterii nic nie daje, bo nie są one gorące.
    Ale zauważyłem prawidłowość, że na nowych akumulatorkach można więcej nabłyskać przed przegrzaniem. Na starych (mimo że naładowanych) dosyć szybko się grzeje palnik. Więc moim zdaniem ma to związek ze stopniem naładowania i przebiegiem baterii. Na zwykłych nie próbowałem - od 4 lat nie używałem takowych
    chodzi o to, że może właśnie dane baterie powodują przegrzanie się palnika. Jak Ci się już nagrzał palnik to wiadomo, że jak wymienisz baterie, to nie schłodzą Ci one palinka...
    To dzięki mózgowi myślimy, że myślimy...

Grupa Podkarpacka - zapraszam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odii Zobacz posta
    chodzi o to, że może właśnie dane baterie powodują przegrzanie się palnika. .
    baterie mogą mieć kilkadziesiąt stopni. W palniku powstaje ogromna temperatura, nie trzeba go "podgrzewać" .
    W rurce palnika by błysnęło muszą zaświecić gazy, w ułamku sekundy powstaje tam ogromna temperatura. Nie jestem pewien, ale chodzi raczej o temperatury rzędu kilku tysięcy stopni C. Przy częstym błyskaniu taki układ nie nadąża się wychładzać. Otoczenie palnika, odbierając ciepło staje się zbyt gorące. To raczej tam gdzieś jest zamontowany ten czujnik przegrzewania.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-01-2009 o 11:38
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deejay3x Zobacz posta
    Wczoraj spotkalem sie z forumowym kolega Yaqb-em (za co serdecznie mu dziekuje ) [...]
    Nie ma sprawy polecam się na przyszłość

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ty robiłeś D40, yaqb pewnie D3. Mieliście tak samo ustawione wszystko? czułość? przysłonę? ogniskową? celowaliście w te samo miejsce? Napisałeś, że w CLS, ale to mniej istotne niż parametry gdy się pracuje w TTL. Pracowaliście na tym CLS w TTL, czy w jakiejś automatyce, czy w manualu lampy?
    Zresztą już fakt, że jedno body było FX a drugie DX zmienia sytuacje, bo albo inna użyta ogniskowa, albo inna odległość.
    Jacku czasy, ogniskowe, przysłony, czułość te same. Celowaliśmy w prawie to samo miejsce różnica może 50 cm.
    Ale co ciekawe powtórzyliśmy to 2 razy raz jak 900 zagotowała się jak była zamontowana na D40 i drugi raz po ostygnięciu jak zamieniliśmy się lampami. 900 deejaya zagotowała się później na D3. A w mojej temp ani drgnęła.

Co ciekawsze moja lampa wyzwoliła więcej błysków, niż lampa deejaya bo miał słabsze baterie niż moje.

Cytat Zamieszczone przez odii Zobacz posta
    wynika z tego, że duża ilość sabinek jest wadliwa,

albo Twoja jest sprawna i dobrze pokazuje, że się przegrzewa a kolegi Yaqb ma zepsutą bo mu nie pokazuje, że się przegrzała
    lampa jest jak najbardziej dobra udało mi się ją już kilka razy przegrzać
    Ostatnio edytowane przez yaqb ; 29-01-2009 o 12:17
    De czy'sta + szkliwo

Domyślnie

Witam,
    tak czytam o tym przegrzewaniu lamp, jak W to robicie, mi się jeszcze nawet wskaźnik nie dźwignął.
    Może jak się tak dzieje, to sam wskaźnik jest jakoś kalibrowany w firmie, i stąd mogą byc jakiś problemy, może rzeczywiście warto zainwestować w dobre aku. Poza tematem czy wszystkie SB900 to made in JAPAN, dla mnie miła niespodzianka.... pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-01-2009 o 19:49 Powód: orto. ("z tąd")
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Problem jest w sposobie używania lampy, w stylu pracy użytkownika. Takie jest moje zdanie.

W ostatnią niedzielę na hali Łuczniczka były targi ślubne. Facet z canonem miał lampę 580EXII z odchylonym o 90 stopni !!! palnikiem. Aparat miał raz poziomo raz pionowo. Świecił raz na sufit hali (ciemny, jakieś 15 metrów w jedną stronę), raz w ścianę hali (tez z 10 metrów, x2). Żeby nie było, że canonie to dla równowagi - pani z nikonem zrobiła to samo, tylko wysunęła do połowy ten biały odbłyśnik nad reflektorkiem. Kto by się tam interesował ile energii musi wydatkować lampa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Mnie w tym wszystkim zastanawia, że ktoś w tym wątku napisał, iż czekał "pół dnia" na ostygnięcie i nie pomogło... Nie dała rady ostygnąć?!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

heh, najlepsze rozwiazanie - wrocic do sb-800, co na pewno zrobie juz wkrotce. 0 problemow z przegrzanymi palnikami, ladowaniem i wytrzymaloscia baterii
    FX|N24-70|S50 1.4|Sami14|SB-900|SB-800
    flickr

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Ja cierpliwie poczekam na wyniki testów ze zwykłymi bateryjkami alkalicznymi.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Problem jest w sposobie używania lampy, w stylu pracy użytkownika. Takie jest moje zdanie.

ok Jacku moge sie z tym zgodzic, bo jestem amatorem to moja pierwsza lampa i na studniowce faktycznie moglem popelniac bledy nie mowie nie.... choc jak pisalem wczesniej probowalem wszelkich ustawien palnika mniejsza z tym. zakladajac ze ja popelnilem bledy to w jaki sposob wytlumaczyc to ze zagrzala sie w tescie moja lampa dwa razy a Yaqb'a ani raz?
    D40| Tamron 28-75 2,8 | N55-200 4-5,6 | SB 900 | blog | checi i plany....

Strona 6 z 14 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów