Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 73

Wątek: Ostrzenie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zako, Polska Południowa

Domyślnie

Paramerty eksopozycji może będą i te same ale efekty na zdjęciu mogą być diametialnie różne......ot cała tajemnica fotografii.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Hmm, ja myślę, że nie się czemu dziwić, a tym bardziej irytować i oburzać.

Postawię śmiałą tezę, że przynajmniej 50% osób kupujących obecnie lustrzanki:

1. nigdy nie wyjdzie poza kitowe szkło
    2. nigdy nie wyjdzie poza zielony tryb "Auto"
    3. nigdy nie zmieni domyślnych ustawień producenta takich jak WB, tryb AF, pomiar światła, bracketing itd.
    4. nigdy nie przeczyta instrukcji osbługi...

w związku z powyższym - jeśli ktoś szuka, pyta, eksperymentuje, robiąc przy okazji błędy - i tak należy do tej "lepszej" połowy i trzeba to docenić

pozdrawiam,
    Dobrze to wszystko podsumowałeś – te twoje pozwolę sobie nazwać hasła powinny widnieć przy logowaniu się do forum wtedy wiele osób by się zastanowiło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    Minolta w trybie P (P*) ma możliwość regulacji i przysłony i czasu, w nikonie tylko przysłony. A pozatym ta piękna drabinka na matówce.
    W Nikonach na programie P istnieje takie coś jak Program Shift (P*)- zmieniają się pary czas/przysłona - jak kręcisz w jedną stronę zwiększa się czas, a zmniejsza otwór przysłony, a jak kręcisz w drugą to odwrotnie.
    Nie rozumiem więc o co chodzi....
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Minolta w trybie P (P*) ma możliwość regulacji i przysłony i czasu, w nikonie tylko przysłony. A pozatym ta piękna drabinka na matówce.
    W trybie P, w moim D50 i w każdym innym Nikonie, aparat ustawia jednocześnie czas otwarcia migawki i przysłonę w sposób zapewniający prawidłową ekspozycję. Kółkiem zmienia się jednocześnie przysłonę i migawkę bez zmiany ekspozycji i drabinka jest tu niepotrzebna.

Domyślnie

5 stron o niczym! Jedno głupie pytanie i dyskusja onanistyczna! Idźcie wy ludzie zdjęcia robić

Domyślnie

zle mnie zrozumieliście. W minolcie P* jest na tyle genialny, że właściwie to tylko ten tryb można by używać. Po prostu np.
    mam s1/125 i f5.6,
    nagle potrzebuje dużej głębi wiec kręce jednym kółkiem i mam s1/30 i f11.
    mam s1/125 i f5.6,
    nagle potrzebuje krótkiego czasu wiec kręce drugim kółkiem i mam s1/500 i f2.8.

ot cała filozofia super P* a drabinka to tylko dodatek.
    nikosie nie mają niestety tego, i na początu wielkie moje zdziwienie było, że coś nie działa
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

nikosie nie mają niestety tego, i na początu wielkie moje zdziwienie było, że coś nie działa
    Czego nie mają Nikosie? Programu z fleksją?
    Krzysztof Paszkiewicz

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Nikosie mają dokładnie to samo. Trza tylko zajrzeć do instrukcji by wiedzieć jak to używać. Zresztą, jest to tak o3wiste, że nawet bez instrukcji wiadomo o co chodzi.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

D80 nie ma "dwukierunkowego" trybu P*. Nie można zmieniać przysłony i czasu. Tzn można jak pod kółko ustawi się w menu korekcje ekspozycji. Tylko, że potem trzeba pamiętać by ją wyłączyć.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

D80 nie ma "dwukierunkowego" trybu P*. Nie można zmieniać przysłony i czasu. Tzn można jak pod kółko ustawi się w menu korekcje ekspozycji. Tylko, że potem trzeba pamiętać by ją wyłączyć.

Zanim coś napiszesz najpierw sprawdź bo piszesz głupoty.
    Przed chwilą sprawdzałem działanie fleksji trybu P w moim D90 - kręcąc w jedną stronę kółkiem zwiększa mi się czas otwarcia migawki i zmniejsza otwór przysłony, jak kręcę w drugą stronę to zmniejsza się czas otwarcia migawki i zwiększa otwór przysłony - oba typy zmian oczywiście w stosunku do parametrów zaproponowanych przez program.
    Nie sądzę, że w D80 jest inaczej (wiem bo miałem).
    Widać, że ja też mam genialny aparat
    MISTER
    ------------------------------------

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów