Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Wątek: Ostrzenie

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    D80 nie ma "dwukierunkowego" trybu P*. Nie można zmieniać przysłony i czasu. Tzn można jak pod kółko ustawi się w menu korekcje ekspozycji. Tylko, że potem trzeba pamiętać by ją wyłączyć.
    Ma.
    Vide manual str. 47
    Albo się nie rozumiemy...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta
    Mam wrażenie, że dla części fotkorobów manual to jakieś mzimu, które trzeba czcić, a tak naprawdę kto tego używa na co dzień?
    ja używam i nie uważam tego za żadne mzimu czy co tam jeszcze piszesz...tylko za rozsądny wybór który daje mi pełną władze nad przesloną i czasem w zależności co chcę osiągnąc...a stosuje manual odkąd kupiłem pierwszy aparat...więc nie generalizuj...bo obrażasz ludzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    ja używam i nie uważam tego za żadne mzimu czy co tam jeszcze piszesz...tylko za rozsądny wybór który daje mi pełną władze nad przesloną i czasem w zależności co chcę osiągnąc...a stosuje manual odkąd kupiłem pierwszy aparat...więc nie generalizuj...bo obrażasz ludzi

"Mam wrażenie, że dla części fotkorobów manual to jakieś mzimu"
    Które sformułowanie najbardziej cię obraziło, "mam wrażenie", "dla części", "to jakieś"?
    Piotr

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

fotkorób...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    fotkorób...

Aaa, no tak... Ale ja tak też o sobie myślę i nie ma to dla mnie obelżywego charakteru.
    Niech rycerz się wypowie, to ew. przeproszę.
    Piotr

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta
    nie ma to dla mnie obelżywego charakteru.
    To nie ma żadnego charakteru: częstotliwość użycia słowa

Rycerz
    Gość

Domyślnie

ja się nie obraziłem...ani za słowo ani za wyrazy tylko chciałem ogólnie zasygnalizowac że są ludzie którzy pracują w manualu i jakoś tak wyszło nie ma coo tego ciągnąc...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Zanim coś napiszesz najpierw sprawdź bo piszesz głupoty.
    Przed chwilą sprawdzałem działanie fleksji trybu P w moim D90 - kręcąc w jedną stronę kółkiem zwiększa mi się czas otwarcia migawki i zmniejsza otwór przysłony, jak kręcę w drugą stronę to zmniejsza się czas otwarcia migawki i zwiększa otwór przysłony - oba typy zmian oczywiście w stosunku do parametrów zaproponowanych przez program.
    Nie sądzę, że w D80 jest inaczej (wiem bo miałem).
    Widać, że ja też mam genialny aparat
    No to ciekway jestem. Może w D90 to zmienili ale w d80 jest tak, że w trybie P* moge zmieniać wartości przysłony i tylko jej. Jak pokażesz mi jak zmieniać czas to stawiam Ci piwo albo sok . 5 razy sprawidziłem jeszcze raz ten tryb.
    No jedynie, że uważasz za fleksje czasu sytaucje w której kręcisz przysłoną i zmienia Ci się czas. (to gratujuję poczucia humoru). Za zmianę w trybie P* czegokolwiek uważam sytuację w której w tym trybie chcę przysłonę f8 -fleksja przysłony, a w drugiej sytuacji chcę czas 1/500 - fleksja czasu i dostaję to co chcę a aparat dostraja drugi parametr. Tak jest w minolcie a nie ma w nikonie D80.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    No to ciekway jestem. Może w D90 to zmienili ale w d80 jest tak, że w trybie P* moge zmieniać wartości przysłony i tylko jej. Jak pokażesz mi jak zmieniać czas to stawiam Ci piwo albo sok . 5 razy sprawidziłem jeszcze raz ten tryb.
    No jedynie, że uważasz za fleksje czasu sytaucje w której kręcisz przysłoną i zmienia Ci się czas. (to gratujuję poczucia humoru). Za zmianę w trybie P* czegokolwiek uważam sytuację w której w tym trybie chcę przysłonę f8 -fleksja przysłony, a w drugiej sytuacji chcę czas 1/500 - fleksja czasu i dostaję to co chcę a aparat dostraja drugi parametr. Tak jest w minolcie a nie ma w nikonie D80.

Instrukcja do D80 strona 47 cytat:

"W trybie P można określać różne kombinacje czasu otwarcia
    migawki i wartości przysłony, obracając główne pokrętło sterowania
    („fleksja programu”). Obróć główne pokrętło sterowania w prawo,
    aby uzyskać wysokie wartości przesłony (niskie liczby f)
    rozmywające szczegóły tła lub krótki czas naświetlania
    "zamrażający" ruch.
    Obróć główne pokrętło sterowania w lewo, aby
    uzyskać niskie wartości przesłony (wysokie liczby f) zwiększające
    przedmiotową głębię ostrości lub długi czas naświetlania
    rozmywający ruchome obiekty.
    Wszystkie kombinacje zapewnią tę
    samą wartość ekspozycji."

W D80 (oraz w D40, D60) jest identycznie jak w D90 (sprawdzałem u znajomych)
    Jedynym powodem, że w trakcie fleksji programu nie zmienia się czas otwarcia migawki jest załączone AutoISO, które pilnuje aby czas migawki nie schodził poniżej zadanego.
    Zrób tak - wyłącz AutoISO, ustaw program P, skieruj obiektyw na źródło światła o w miare stałej wartości i kręć kółkiem - w jedną stronę będzie się zmniejszał otwór przysłony i zwiększał czas, a w drugą będzie się zwiększał otwór przysłony i zmniejszał czas - czyli tak jak to jest opisane w instrukcji obsługi.
    Jeżeli nadal nie jesteś przekonany to trudno, nie będę Cię do tego przymuszał - jest to opisane w manualu i wiele osób w tym wątku to potwierdziło.
    Ja nie używam trybu P i jego korekcji (fleksji), znacznie łatwiej pracuje mi się w trybach A, S, M
    Ostatnio edytowane przez mister ; 01-02-2009 o 10:39
    MISTER
    ------------------------------------

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Nawiasem mówiąc, nawet nie przyszło mi do głowy, że można nieświadomie używać AutoISO. Tera wypada zakopać topory wojenne i wrzucić na looz... Stawiam piwo!
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 01-02-2009 o 10:57

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów