Szukaj
fotkorób...
![]()
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
To nie ma żadnego charakteru: częstotliwość użycia słowa![]()
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
ja się nie obraziłem...ani za słowo ani za wyrazytylko chciałem ogólnie zasygnalizowac że są ludzie którzy pracują w manualu i jakoś tak wyszło
nie ma coo tego ciągnąc...
![]()
No to ciekway jestem. Może w D90 to zmienili ale w d80 jest tak, że w trybie P* moge zmieniać wartości przysłony i tylko jej. Jak pokażesz mi jak zmieniać czas to stawiam Ci piwo albo sok. 5 razy sprawidziłem jeszcze raz ten tryb.
No jedynie, że uważasz za fleksje czasu sytaucje w której kręcisz przysłoną i zmienia Ci się czas. (to gratujuję poczucia humoru). Za zmianę w trybie P* czegokolwiek uważam sytuację w której w tym trybie chcę przysłonę f8 -fleksja przysłony, a w drugiej sytuacji chcę czas 1/500 - fleksja czasu i dostaję to co chcę a aparat dostraja drugi parametr. Tak jest w minolcie a nie ma w nikonie D80.
D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl
Instrukcja do D80 strona 47 cytat:
"W trybie P można określać różne kombinacje czasu otwarcia
migawki i wartości przysłony, obracając główne pokrętło sterowania
(„fleksja programu”). Obróć główne pokrętło sterowania w prawo,
aby uzyskać wysokie wartości przesłony (niskie liczby f)
rozmywające szczegóły tła lub krótki czas naświetlania
"zamrażający" ruch. Obróć główne pokrętło sterowania w lewo, aby
uzyskać niskie wartości przesłony (wysokie liczby f) zwiększające
przedmiotową głębię ostrości lub długi czas naświetlania
rozmywający ruchome obiekty. Wszystkie kombinacje zapewnią tę
samą wartość ekspozycji."
W D80 (oraz w D40, D60) jest identycznie jak w D90 (sprawdzałem u znajomych)
Jedynym powodem, że w trakcie fleksji programu nie zmienia się czas otwarcia migawki jest załączone AutoISO, które pilnuje aby czas migawki nie schodził poniżej zadanego.
Zrób tak - wyłącz AutoISO, ustaw program P, skieruj obiektyw na źródło światła o w miare stałej wartości i kręć kółkiem - w jedną stronę będzie się zmniejszał otwór przysłony i zwiększał czas, a w drugą będzie się zwiększał otwór przysłony i zmniejszał czas - czyli tak jak to jest opisane w instrukcji obsługi.
Jeżeli nadal nie jesteś przekonany to trudno, nie będę Cię do tego przymuszał - jest to opisane w manualu i wiele osób w tym wątku to potwierdziło.
Ja nie używam trybu P i jego korekcji (fleksji), znacznie łatwiej pracuje mi się w trybach A, S, M
Ostatnio edytowane przez mister ; 01-02-2009 o 10:39
MISTER
------------------------------------
Nawiasem mówiąc, nawet nie przyszło mi do głowy, że można nieświadomie używać AutoISO. Tera wypada zakopać topory wojenne i wrzucić na looz...Stawiam piwo!
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 01-02-2009 o 10:57
Skontaktuj się z nami