Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: Ostrzenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ksiaze Zobacz posta
    Dokladnie. Ja nie jestem profesjonalista, ale staram sie poznac jak najwiecej. Eksperymentuje z przeslona, czasem, zadnych tam Auto, przewaznie M lub S. Rozne poziomy swiatla, chociaz przyznam, ze instrukcje czytalem wyrywowo, scislej, jesli mam jakis wiekszy problem zagladam do niej. Wchodze, ze tak powiem na kolejne etapy wtajemniczenia, dlatego tak cenne sa uwagi innych. Po to jest FORUM. Aby pomoc, wymienic spostrzezeniami, nie zas po to by obrastac w piorka i obrazac.

Hm, ale w trybie Auto (zwanym czasem "panic"), czy "program" nie ma nic złego, czy niestosownego... Po to je ludzie wymyślili, żeby czasem stosować. Taka Minolta (700si) miała świetny algorytm na "programie", dodatkowo kółkami sobie szybciutko i sprawnie regulowałeś pary przysłona/czas.
    Niestety w Nikonie d90 mimo, ze jest podobne rozwiązanie, to ten patent działa dużo gorzej niż w starej Minolcie.
    Mam wrażenie, że dla części fotkorobów manual to jakieś mzimu, które trzeba czcić, a tak naprawdę kto tego używa na co dzień? Pełnego manuala używam tylko, gdy chcę wymusić na aparacie max w serii, a tak to albo program z moją modyfikacją par, albo tryb A i S.
    Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta

Hm, ale w trybie Auto (zwanym czasem "panic"), czy "program" nie ma nic złego, czy niestosownego... Po to je ludzie wymyślili, żeby czasem stosować. Taka Minolta (700si) miała świetny algorytm na "programie", dodatkowo kółkami sobie szybciutko i sprawnie regulowałeś pary przysłona/czas.
    Niestety w Nikonie d90 mimo, ze jest podobne rozwiązanie, to ten patent działa dużo gorzej niż w starej Minolcie.
    Mam wrażenie, że dla części fotkorobów manual to jakieś mzimu, które trzeba czcić, a tak naprawdę kto tego używa na co dzień? Pełnego manuala używam tylko, gdy chcę wymusić na aparacie max w serii, a tak to albo program z moją modyfikacją par, albo tryb A i S.
    Piotr
    ale i tak jest dobrze w nikonie, bo blisko mu do właśnie tego typu patentów ktore miała minolta. )
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Postawię śmiałą tezę, że przynajmniej 50% osób kupujących obecnie lustrzanki:

1. nigdy nie wyjdzie poza kitowe szkło
    2. nigdy nie wyjdzie poza zielony tryb "Auto"
    3. nigdy nie zmieni domyślnych ustawień producenta takich jak WB, tryb AF, pomiar światła, bracketing itd.
    4. nigdy nie przeczyta instrukcji osbługi...
    Nigdy nie mów: nigdy...

Mówisz "przynajmniej". Myślę, że ta liczba jest gdzieś tak między 0,001% a 50%. Czyli co najwyżej 50%. Ja stawiam na kilka procent.

Ad1.
    Kitowe szkła czasem muszą starczyć. Szczególnie jak kasy brak.
    Ad2.
    Myślę, że jak taki się znajdzie, to co by nie włączył, będzie dla niego dobrze...
    Ad3.
    Tu się zgodzę. Nawet jak się coś przez przypadek "samo" przestawi, zielony zakres zawsze "wraca" do wartości domyślnych.
    Ad4.
    Są rozdziały które czytałem po wielokroć i nadal do nich wracam z racji pewnych nieścisłości i moich dociekań. Jak mnie zapytasz czy przeczytałem całą instrukcję odpowiem: nie wiem, chyba tak.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 21-01-2009 o 00:40
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    ale i tak jest dobrze w nikonie, bo blisko mu do właśnie tego typu patentów ktore miała minolta. )

Taa, 700si... Piękny aparat, niestety sprzedałem i dziś tego żałuję. Nie, żeby wracać do analoga, ale żeby ją po prostu mieć. Te zjechane grzyby, które oglądam na Allegro mnie odpychają, a ja sprzedałem taki wypieszczony egzemplarz.
    Piotr

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Nigdy nie mów: nigdy...
    Ad4.
    Są rozdziały które czytałem po wielokroć i nadal do nich wracam z racji pewnych nieścisłości i moich dociekań. Jak mnie zapytasz czy przeczytałem całą instrukcję odpowiem: nie wiem, chyba tak.
    Punkt 4 wynika logicznie z poprzednich, nie czyta instrukcji, bo nie jest w stanie jej zrozumieć, pomimo obrazków.
    Jaki ma sens czytanie czegoś czego nie rozumiem? To zniechęca, bo taka instrukcja do D90, to spora książka, a obrazki i bez czytania wychodzą ładne...
    Piotr
    PS. Ja też nie czytałem całej, czytam potrzebne fragmenty, które wynikają z użytkowania, no i nie jest to mój pierwszy aparat w ogóle, a i cyfrówka też nie pierwsza.
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 21-01-2009 o 19:46 Powód: łączenie podwójnego wpisu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta

Piotr
    tak z ciekawości, na czym polega wyższość trybu P Minolty nad takowym Nikona?

Domyślnie

również jestem początkujący, i jeśli mam z czymś problem to zaglądam do instrukcji której nie przeczytałem w całości bo nie widzę potrzeby (wystarczy logika) jeśli instrukcja nie jest w stanie rozwiązać mojego problemu jest jeszcze google i taką hierarchię pytań i odpowiedzi preferuje , natomiast czytam posty na forum i z nich wyciągam wnioski, dlatego jestem "oszczędny w słowach"
    Ostatnio edytowane przez saszanh ; 21-01-2009 o 17:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danz1ger Zobacz posta
    tak z ciekawości, na czym polega wyższość trybu P Minolty nad takowym Nikona?
    Minolta w trybie P (P*) ma możliwość regulacji i przysłony i czasu, w nikonie tylko przysłony. A pozatym ta piękna drabinka na matówce.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ksiaze Zobacz posta
    przyznam, ze instrukcje czytalem wyrywowo, scislej, jesli mam jakis wiekszy problem zagladam do niej. Wchodze, ze tak powiem na kolejne etapy wtajemniczenia, dlatego tak cenne sa uwagi innych. Po to jest FORUM. Aby pomoc, wymienic spostrzezeniami, nie zas po to by obrastac w piorka i obrazac.
    Jaśnie Ksiaze - a oprócz instrukcji przeczytałeś jakaś solidną książkę o podstawach fotografii, niekoniecznie cyfrowej? Z instrukcji obsługi aparatu jeszcze się chyba nikt nie nauczył fotografowania.
    I przydałoby się ciut więcej pokory i dystansu do tego, co i jak nierzadko koledzy tu wypisują. Nie wszystkie posty są może godne pochwały, ale taka jest specyfika tego forum i można przywyknąć i polubić, albo nie. Wybór należy do Ciebie.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    Minolta w trybie P (P*) ma możliwość regulacji i przysłony i czasu, w nikonie tylko przysłony. A pozatym ta piękna drabinka na matówce.
    Ale o co chodzi? Drabinka w P z shiftem? Na matówce?
    Regulacja czasu i przysłony, czy samej przysłony? Przecież tu płynnie zmieniają się obie wartości w zależności od światła i regulacji.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

W zasadzie na jedno wychodzi czy kręcę czasem a zmienia się przysłona, czy też na odwrót. Chyba, że czegoś nie wiem. Chętnie się dowiem.
    Z tego co wiem, aparaty fotograficzne buduje się tak, żeby wzrost ekspozycji był proporcjonalny.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 24-01-2009 o 03:37
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów