Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: Ostrzenie

Domyślnie

Sorry mister ale czytać to Ty nie umiesz!! Sam zacytowałeś instrukcje (też taką mam) gdzie kręcenie kółkiem zmienia PRZYSŁONĘ. A gdzie napisali, że zmienia czas?!! Mylisz pojęcia!

W nikonie jest tylko fleksja przysłony w trybie P, nie ma natomiast fleksji czasu! (bynajmniej w tych modelach).
    Nie ustawisz stałego czasu w tym trybie, bo tak naprawdę ustawiasz przysłonę a czas się dostosowuje np. na słońcu będziesz kręcił pokrętłem i ustawisz czas 1/500 dla f2.8 ale jak wejdziesz w cień to będziesz miał nadal f2.8 a czas ulegnie zmianie na np 1/60.

Nie zrobisz tak by to przsłona się zmieniła a czas pozostał bez zmian!! Jak potrafisz to chętnie posłucham.
    I jeszcze raz powtórzę w minolcie można było to zrobić. Kto miał minoltę ten wie odrazu o co chodzi (jak tego używał).

Mówiąc krótko np.:
    nikon (1)- tryb P dostraja neutralny parametr dla f5.6 i 1/500
    (str 47) (2)- kręcisz kółkiem masz f8 i 1/250
    (3)- kręcisz kółkiem i masz 4 i 1/1000

= to wszstko dla tej samej sceny

ale jeśli przejdziesz z ustawieniem (2) w inne miejsce powiedzmy ciemniejsze to aparat ustawi się tak: f8 i 1/125
    a nie zmieni na f5.6 i 1/125

by to osiągnąć bedziesz musiał pokręcić kółkiem bo w NIKONIE jest TYLKO FLEKSJA PRZYSŁONY!
    Dlatego w Nikonie nazywa się to P* a w Minolcie jest Ps i Pa.

mam nadzieję, że teraz jest już jaśniej.
    Ostatnio edytowane przez Tofifik ; 01-02-2009 o 16:57
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    Sorry mister ale czytać to Ty nie umiesz!! Sam zacytowałeś instrukcje (też taką mam) gdzie kręcenie kółkiem zmienia PRZYSŁONĘ. A gdzie napisali, że zmienia czas?!! Mylisz pojęcia!

W nikonie jest tylko fleksja przysłony w trybie P, nie ma natomiast fleksji czasu! (bynajmniej w tych modelach).
    Nie ustawisz stałego czasu w tym trybie, bo tak naprawdę ustawiasz przysłonę a czas się dostosowuje np. na słońcu będziesz kręcił pokrętłem i ustawisz czas 1/500 dla f2.8 ale jak wejdziesz w cień to będziesz miał nadal f2.8 a czas ulegnie zmianie na np 1/60.

Nie zrobisz tak by to przsłona się zmieniła a czas pozostał bez zmian!! Jak potrafisz to chętnie posłucham.
    I jeszcze raz powtórzę w minolcie można było to zrobić. Kto miał minoltę ten wie odrazu o co chodzi (jak tego używał).

Mówiąc krótko np.:
    nikon (1)- tryb P dostraja neutralny parametr dla f5.6 i 1/500
    (str 47) (2)- kręcisz kółkiem masz f8 i 1/250
    (3)- kręcisz kółkiem i masz 4 i 1/1000

= to wszstko dla tej samej sceny

ale jeśli przejdziesz z ustawieniem (2) w inne miejsce powiedzmy ciemniejsze to aparat ustawi się tak: f8 i 1/125
    a nie zmieni na f5.6 i 1/125

by to osiągnąć bedziesz musiał pokręcić kółkiem bo w NIKONIE jest TYLKO FLEKSJA PRZYSŁONY!
    Dlatego w Nikonie nazywa się to P* a w Minolcie jest Ps i Pa.

mam nadzieję, że teraz jest już jaśniej.
    Wcale nie jest jaśniej dla mnie - nie rozumiem co masz na myśli, że aparat w trybie fleksji programu zmienia tylko przysłonę - zmienia się zarówno przysłona jak i czas bo wartość ekspozycji musi zostać taka sama.
    To o czym piszesz, że jest w Minolcie jako Ps i Pa to dla mnie nic innego jak w Nikonie programy S i A - przyznam szczerze, że dalej nie wiem o co Ci chodzi.
    Jaki to model Minolty - może jak przeczytam instrukcję to będzie to dla mnie jaśniejsze ?
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tofifik Zobacz posta
    Podam 2 opisy działania programu P i jego fleksji w Minolcie A1 i Nikonie D90 (oba z dpreview)

Minolta A1:

Program Auto Exposure (with shift)

In this mode the camera automatically selects aperture and shutter speed based on the current metered exposure value, exposure compensation and selected ISO sensitivity. Note that the A1 supports Pa and Ps program shift which allows you to choose from a range of equivalent exposures by turning the front dial (shutter speed) or rear dial (aperture). When shifted the mode indicator on the rear LCD monitor changes from P to Ps or Pa. For example:
    Turn front dial:
    • 1/125 sec F6.3 (turn anti-clockwise)
    • 1/160 sec F5.6 (turn anti-clockwise)
    • 1/200 sec F5.0 (metered)
    • 1/250 sec F3.5 (turn clockwise)
    • 1/320 sec F3.2 (turn clockwise)

Nikon D90:

Programmed Auto (Flexible)

In this mode the camera automatically selects aperture and shutter speed based on the current metered exposure value, exposure compensation and selected ISO sensitivity. The Program AE on the D90 is flexible, which means that you can select one of a variety of equal exposures by turning the main command dial. Example:

• 1/50 F5.6 (turn left a click) P*
    • 1/60 F5 (turn left a click) P*
    • 1/80 F4.5 (metered) P
    • 1/100 F4 (turn right a click) P*
    • 1/125 F3.5 (turn right a click) P*

Wyjaśnij mi proszę jaka jest różnica bo ja uważam, że nie ma żadnej.
    MISTER

Domyślnie

Przeczytałem przed chwilą instrukcję do A200 i muszę przyznac Ci rację - rzeczywiście w Minolcie fleksja działa ciut inaczej - po prostu możesz wybrać czym chcesz sterować ręcznie (i to pozostaje niezmienne) a co ma ustawić aparat - to tak jakby mieć programy A i S pod jednym pokrętłem (aby tego dokonać w Nikonie trzeba używać osobno trybów A, S)
    Trochę mnie zmyliło Twoje stwierdzenie, że w Nikonach nie zmienia się czas przy fleksji (bo przecież musi się zmieniać).
    W każdym razie rozumiem o co Ci chodziło.
    MISTER

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Przeczytałem przed chwilą instrukcję do A200 i muszę przyznac Ci rację - rzeczywiście w Minolcie fleksja działa ciut inaczej - po prostu możesz wybrać czym chcesz sterować ręcznie (i to pozostaje niezmienne) a co ma ustawić aparat - to tak jakby mieć programy A i S pod jednym pokrętłem (aby tego dokonać w Nikonie trzeba używać osobno trybów A, S)
    Trochę mnie zmyliło Twoje stwierdzenie, że w Nikonach nie zmienia się czas przy fleksji (bo przecież musi się zmieniać).
    W każdym razie rozumiem o co Ci chodziło.
    Ja wiem, że moje tłumaczenia są cieżkie ale cieszę się że w końcu jest wszstko objaśnione.

to tak jakby mieć programy A i S pod jednym pokrętłem (aby tego dokonać w Nikonie trzeba używać osobno trybów A, S)
    plus w minolcie jest taki, że tak naprawdę można używać tylko jednego trybu a nie dwóch co w reporterce ma same plusy.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Domyślnie

Hej, mam ten sam problem i to samo spostrzeżenie a tu prosze... potwierdzenie. Przyznam ze w Alfach program P byl znacznie przyjemniejszy. Zmiana następowała parami, szybkoi i z latwoscia jak z definicji na P wynika. Tutaj, na poczatku myslalam ze robie cos zle... W doradztwie technicznym Nikona powiedzieli ze tak po prostu dziala w Nikonach progr. P i fleksja. W war. domowych wybiera najlepsza ekspozycje i juz nie mozna jej zmienic. W lepszych war. oswietleniowych juz mozna. W Sony mozna bylo zawsze... :/. Uwaga o Iso-Auto rowniez padla ze strony doradcy. Kazdy system widac, ma swoje plusy i minusy. Mysle ze problem wynika z niedokladnego opisu w instrukcji. Gdyby napisano, ze w slabych war. oswietleniowych program obiera parametry fix i koniec to sprawa bylaby jasna. Czytalam na forach zagranicznych, ze rowniez maja z tym fantem problemy. Pozostaje sie zaprzyjaznic z S i A...

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Musiałem jeszcze raz przeczytać ten wątek, bo po 2 miesiącach, ni w ząb nie pamiętałem o czymże tu gadaliśmy. O żonach czy kochankach?

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    A obie są na tej samej płaszczyźnie?
    Cytat Zamieszczone przez truman20 Zobacz posta
    Bo jedna z nich nie wzięła rutino... no wiesz czego A tak poważnie, to z grubsza rzecz biorąc na pełnej dziurze...
    Cytat Zamieszczone przez Szadzik Zobacz posta
    2. Pobawić się z przyszłoną, spróbować ustawić na mniejszą, co rozszerzy GO.
    pszyszłona? A... już wiem - z przyszłą Oną! I że co zrobi...?!

Cytat Zamieszczone przez Pietern Zobacz posta
    Moja ma.
    Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    moja tez ;oD
    Chyba jednak o kochankach...

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Trzeba kupić książkę "Fotografia od A do Z"
    No właśnie... fotografia moja miłość!
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Musiałem jeszcze raz przeczytać ten wątek, bo po 2 miesiącach, ni w ząb nie pamiętałem o czymże tu gadaliśmy. O żonach czy kochankach?
    To zależy, z której strony patrzysz.
    Krzysztof Paszkiewicz

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Lubię czasem popatrzeć z perspektywy czasu.
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Lubię czasem popatrzeć z perspektywy czasu.
    Wtedy kochanka staje się żoną czy odwrotnie?
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów