Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 66

Wątek: AF w D90

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    A ja czytajac rozne opinie i testy wyczytalem, ze D90 ma jakis powazny blad i niedlugo przestanie robic zdjecia...
    Pewnie po roku 2099 nie będzie umiał ustawić daty. Mój D60 nie umie. Ale wsiądę wtedy do rakiety i cofnę się o sto lat... hi, hi...
    Co to za testy, co testują pod kątem jakiegoś czegoś?
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 25-01-2009 o 09:03 Powód: interpunkcja
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

U mnie z kitem 18-105 jest ok z AF tylko czasem nie wiem jeszcze jak go ustawić zeby łapał szybko poruszające się rzeczy. Af-c i 3d matrix myślę. Pozdro

Domyślnie

U mnie normalnie z AF nie ma problemu z właściwym ustawieniem, czasami kwiatki wychodzą na LV

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giani Zobacz posta
    Pewnie naczytałeś się jednego a nie różnych testów, a mianowicie na optyczne.pl , bo tylko tam jest to napisane, nigdzie indziej.....

Czasami zdarza mi się coś więcej przeczytać.
    Fakt, że na optyczne.pl wskazali wprost, że AF w D90 mógłby być celniejszy. Liczne posty w tym wątku tego nie potwierdzają, i bardzo dobrze. Oczywiste jest, że na testach (teście) nie można polegać ale warto rozwiać wątpliwość chociażby poprzez opinie użytkowników - po to działa forum.

Domyślnie

sprawdzam d90 z 18-200 vr - bez zadnych zastrzezen, chodzi pieknie.
    Z 50 1.8 chodzi inaczej niz z d70s - focusowanie jest glosniejsze, nie zglebialem tematu.
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horn3t Zobacz posta
    . Oczywiste jest, że na testach (teście) nie można polegać
    Akurat testy na optycznych są generalnie wiarygodne i solidnie wykonane. Ale jak pisałem "wpadki" czasem im się zdarzają i do niektórych punktów testu trzeba podchodzić z dystansem. Nie każdy czytający wie w jaki sposób jest np. testowany AF. I co to właściwie oznacza, że jest niecelny ? że ustawia ostrość 2metry, 20cm, 2cm czy 2mm od obiektu ? Tego w teście nie ma. Jest napisane tylko, ze jest "niecelny", słowo enigma. A jeśli nawet im tak wychodzi to powinni powtórzyć test na 3 innych puszkach i 3 innych obiektywach aby wykluczyć wcześniej wspomniane możliwości niezgody aparat-obiektyw itp. Tego nie robią bo nie mają czasu i możliwości. A potem ktoś czyta i myśli że Nikon D90 ustawia ostrość 2 metry od obiektu.

Cytat Zamieszczone przez horn3t Zobacz posta
    ale warto rozwiać wątpliwość chociażby poprzez opinie użytkowników - po to działa forum
    lub poczytać dodatkowo inne testy np dpreview, photozone , aby ukoić skołataną duszę

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giani Zobacz posta
    Tego nie robią bo nie mają czasu i możliwości.
    Mogliby w zamian w ogóle nie robić testów. A jednak robią i chwała im za to!
    Należy dodać, że zawsze piszą co i jak używają do testów. Jest to jakaś informacja, którą można skonfrontować z innymi. Można też nie konfrontować.
    Homo sapiens
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 27-01-2009 o 09:17
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Mogliby w zamian w ogóle tego nie robić. A jednak robią i chwała im za to!
    Należy dodać, że zawsze piszą co i jak używają do testów. Jest to jakaś informacja, którą można skonfrontować z innymi. Można też nie konfrontować.
    Homo sapiens
    D90 ma bardzo niecelny autofocus. Poniewaz nie dysponuje korpusem D90, wiec do testow uzylem wyobrazni.

Wydaje mi sie, ze wiekszosc poczatkujacych uzytkownikow, ktorzy sa potencjalnymi nabywcami D90 z takiego tekstu wyciagna tylko "D90 robi nieostre zdjecia". A nie beda wnikac jak byl test przeprowadzony, na czym, jakie sa wyniki i jak nalezy je interpretowac.
    No ale oczywiscie lepiej, ze podaja zasady przeprowadzania testu, niz gdyby mieliby tego nie robic.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

układ jest ten sam co w D200 i d80
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Oszczędny w słowach Awatar KOZI2000
    Miasto
    Pruszcz Gdański

Domyślnie

U mnie czasami na ogniskowej 105 i ustawieniu punktu ostrosci na jednolitym kolorze bez szczegułów gubi sie AF, nie potrafi wyostrzyc ale to chyba normalne. Ustawiam sie na czyms ze szczegułami i jest oki. No i lepiej ustawic sobie AF-S lub AF-C samemu bo AF-A robi sztuczki i nie potrafi sie zdecydowac. pozdro
    | D90 | MB-D80 | N35 1.8 | N50 1.8 | N18-105 VR | N70-300 VR | Benro A-500EX + BH2 | Naneu Alpha-L |

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów