Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 66

Wątek: AF w D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KOZI2000 Zobacz posta
    U mnie czasami na ogniskowej 105 i ustawieniu punktu ostrosci na jednolitym kolorze bez szczegułów gubi sie AF, nie potrafi wyostrzyc ale to chyba normalne.
    Jak najbardziej normalne, jest o tym nawet w instrukcji I to nie tylko dla 105 mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KOZI2000 Zobacz posta
    U mnie czasami na ogniskowej 105 i ustawieniu punktu ostrosci na jednolitym kolorze bez szczegułów gubi sie AF, nie potrafi wyostrzyc ale to chyba normalne. Ustawiam sie na czyms ze szczegułami i jest oki. No i lepiej ustawic sobie AF-S lub AF-C samemu bo AF-A robi sztuczki i nie potrafi sie zdecydowac. pozdro
    poczytaj sobie:
    http://szerokikadr.pl/poradnik/artykul/autofocus/
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

A czy wasze wypowiedzi dotyczą zarówno środkowego punktu AF gdzie jest krzyżowy czujnik jak i punktów z jednoosiowym czujnikiem ??
    Pytam, ponieważ zamierzam "wyjść" z Olka i ""przesiąść" się na Nikona D90, ale zamierzam najczęściej używać właśnie punktów innych niż środkowy (czego straszni mi brakowało w moim olku).
    Jak jest z szybkością i celnością przy użyciu tych punktów AF ??

Domyślnie

Jesli o mnie chodzi, to jak na razie nie mialem problemow.
    Poza tym AF w D90 jestem po prostu zachwycony !! No ale ja sie przesiadlem z hybrydy

Blasius.G
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    A czy wasze wypowiedzi dotyczą zarówno środkowego punktu AF gdzie jest krzyżowy czujnik jak i punktów z jednoosiowym czujnikiem ??
    Pytam, ponieważ zamierzam "wyjść" z Olka i ""przesiąść" się na Nikona D90, ale zamierzam najczęściej używać właśnie punktów innych niż środkowy (czego straszni mi brakowało w moim olku).
    Jak jest z szybkością i celnością przy użyciu tych punktów AF ??
    Uzywam roznych punktow i jest bardzo dobrze.

Domyślnie

Mam teraz D90 na kilka dni i mi rowniez chodzi bdb ,zarowno swm jak i srubokret.fakt przy tokinie 400mm potrafi czasem sie przespacerowac ,ale to juz chyba nie jego wina 50mm jak najbardziej celnie i calkiem szybko,moje subiektywne odczucie ze predkosc podobna do nikona 18-55 af-s
    D40+grip+N18-55+N55-200mm+N50mm 1/8D+Tokina AT-X400mm f5.6

Oszczędny w słowach Awatar miernik
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Widzę, że wszyscy w tym temacie chwalą swój sprzęt, natomiast ja - chyba jako pierwszy - mam problem. Dodam, że Aparat D90 z obiektywem nikkor 18-200VR i lampą SB900 zakupiłem w grudniu 2008r.

AF chodzi szybko, pięknie, fotki na podglądzie wychodzą jak igiełka, natomiast gdy wrzuciłem pliki JPEG'i z aparatu do kompa to szczena mi opadła po samą ziemię: większość fotek nie do końca była ostra, niewiele ale wg mojej opinii brak ostrości występuje. Wcześniej używałem tradycyjnej lustrzanki N80, obiektywy nikkor m.in. 70-300 i problemów z ostrością nie było. Do tego dochodziła cyfrówka typu badziewie S5600 FinePix Fujifilm z którym problemów też nie miałem.

Zacząłem czytać forum nikona i doczytałem się dwóch ciekawych przypadków, które polecam na spokojnie poczytać (niezła lektura):
    1. Problem z fokusem w D80 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=33933
    2. Kiepska jakość JPEG w D90 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=84165
    Po tych swoich wątpliwościach spróbowałem robić zdjęcia w RAF (NEF) i kompresować na JPEG w PC'cie. Wydaje mi się, że taki sposób kompresji może coś tam niewiele pomaga w stosunku do pliku z puszki - jak to pięknie opisano w ad.2, ale z tym trzeba się trochę pobawić jeżeli o chodzi o parametry. Na pewno coś w tym temacie jest i warto posiadać wiedzę w obróbce plików graficznych różnego rodzaju jak NEF, JPEG.

Ustawienia na suwakach w aparacie też pozmieniałem, przede wszystkim "wyostrzenie" i inne, niestety nie zmieniło to nic w efekcie końcowym, czyli w ostrości zdjęć.

Ale do picu wsadziłem dzisiaj mój obiektyw i lampę do D40x i ostrość zdjęc mnie zwaliła z nóg. W przyszłym tygdniu zamierzam przeprowadzić test z D80... i wyciągnąć jakieś wnioski. Chciałbym odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest przyczyną nie do końca ostrych zdjęć w moim aparacie? Jak na razie po wydaniu ponad 6 kółek mogę powiedzieć tak: "niesmak pozostał...". Przypuszczam, że mam BF lub FF. Biorę się za test na bateriach i innych bazach komparacyjnych...

Pozdrawiam Krzysiek

P.S. Przeczulony raczej nie jestem w tej kwestii, nie szukam dziury w całości jak to niektórzy piszą na forum, ale moi znajomi z pracy przyznali mi dzisiaj rację, są nieostre.
    Nikon D90 + Nikkor 18-200 VR + SB900

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Faktycznie można się załamać... O BF/FF w Nikkorach prawie się nie słyszy. Ale skoro w D40 działa...
    Kiedy wyniki testu?
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 31-01-2009 o 01:27
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Oszczędny w słowach Awatar miernik
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Jak znajdę czas... do tego przydałoby się naturalne oświetlenie, a w dzień jestem w pracy. Zostają chyba weekend'y...
    Nikon D90 + Nikkor 18-200 VR + SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miernik Zobacz posta
    AF chodzi szybko, pięknie, fotki na podglądzie wychodzą jak igiełka, natomiast gdy wrzuciłem pliki JPEG'i z aparatu do kompa to szczena mi opadła po samą ziemię:
    Nic dziwnego porownujesz obraz przeskalowany do 3" w stosunku do tego wyswietlanego na monitorze, prawdopodobnie, kilkunastocalowym. Chyba nie masz watpliwosci, ze to "normalne".

Do tego dochodziła cyfrówka typu badziewie S5600 FinePix Fujifilm z którym problemów też nie miałem.
    No IMHO S5600 to takie badziewie nie bylo.

Ustawienia na suwakach w aparacie też pozmieniałem, przede wszystkim "wyostrzenie" i inne, niestety nie zmieniło to nic w efekcie końcowym, czyli w ostrości zdjęć.
    To moze zdjecia sa poruszone (obiekt lub aparat), a nie nieostre?

Ale do picu wsadziłem dzisiaj mój obiektyw i lampę do D40x i ostrość zdjęc mnie zwaliła z nóg.
    Hmm... no bez jaj. N18-200 to calkiem przyzwoite szklo, ale na pewno nie demon ostrosci.
    Zatem nie wyobrazam sobie jak nieostre musza byc te zdjecia z D90. Moze daj jakies "sample" (najlepiej porownawczego z obu) to wyjdzie czy to wyglada na FF lub BF.

Przypuszczam, że mam BF lub FF.
    Mozliwe.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów