Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Wątek: AF w D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    O BF/FF w Nikkorach prawie się nie słyszy.
    No jednak cos tam slychac - popatrz watki o mikroregulacjach, aczkolwiek w przypadku N18-200 AFAIR wiekszosc nie zglaszala problemow.

Swoja droga, gdzies czytalem, ze FF i BF nie wystepuja przy ustawianiu ostrosci poprzez detekcje kontrastu.
    Moze niech kolega porowna dwa zdjecia - jedno zrobione z ostroscia ustawiana na zasadzie detekcji fazy a drugie zrobione w trybie LV?
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    No jednak cos tam slychac
    Dlatego napisałem "prawie". I dlatego też tak mnie rajcuje D300...
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Ja jako drugi mam problem z AF w D90.
    Kupiłem obiektyw Tamrona 17-50 f2.8 ostrość wszędzie tylko nie tam gdzie trzeba, już miałem oddawać obiektyw ale sprawdziłem na mojej starej stałce 50 f1.8 to samo co tamron. Podpinam obiektywy do kolegi D300 i wszystko pięknie - tamron ostrzy genialnie stałka także. Zrobiłem test i widoczny front fokus.
    Skoro moje obiektywy sprawują się super przy D300 to myślę że problem jest po stronie aparatu D90.
    W wolnej chwili jadę do serwisu.
    Ostatnio edytowane przez malan ; 09-02-2009 o 20:27

Domyślnie Zmiana punktu ostrości w pętli

Witam,
    jako, że w kwestii lustrzanek jestem na razie zielony mam do was prośbę o pomoc bo chyba tego tematu nie kumam. Zakupiłem D90 i oczywiście zabrałem się za czytanie instrukcji. Pytanie mam odnośnie AF a5: Zmiana punktu ostrości w pętli, str 175 instrukcji "wybór punktu ostrości będzie się odbywać "w pętli" od góry do dołu, od dołu do góry,od prawej do lewej i od lewej do prawej. Dlatego naciśnięcie przycisku >, gdy wyróżniony jest punkt ostrości znajdujący się przy prawej krawędzi ekrany wizjera (1), spowoduje wybranie analogicznego punktu przy lewej krawędzi ekranu wizjera (2). (nie udało mi się tego dokonać, pewnie coś robię źle)
    Może ktoś mi by wytłumaczył jak blondynce jaki jest pożytek z używania tej funkcji, jak to działa i kiedy powinno się tego używać?

Domyślnie

Na przykładzie D80 bo jest tak samo. Jeżeli ustawisz wybór pola ostrości bez pętli to co się dzieje. Ustawiasz wybierakiem wielofunkcyjnym dajmy na to skrajne prawe pole ostrości. Teraz żeby przejść na skrajne lewe pole ostrości musisz klikać wybierakiem wielofunkcyjnym w lewo cztery razy. A co będzie jeżeli ustawisz wybór pola ostrości w pętli. Jeżeli wybierzesz skrajne prawe pole ostrości i chcesz wybrać skrajne lewe pole ostrości to nie musisz klikać wybierakiem cztery razy w lewo, wystarczy, że klikniesz jeszcze raz w prawo i wtety podświetlenie pola ostrości przeskoczy na skrajne lewe pole ostrości. Analogicznie w pionie. Wytłumaczyłem chyba jak blondynce i musi działać.

Domyślnie

Blondynka zakumała , widzę że jak jest ustawiony automatyczny wybór pól ostrości to to nie ma zastosowania

Domyślnie

Zgadza się,przy AF-A nie ma zastosowania, ale przy AF-S i AF-C ma zastosowanie i jest wygodne.

Domyślnie

No to teraz ja się poskarżę. Mam D90 od niedawna. Na jednym ze zdjęć z obiektywem 18-105VR zauważyłem BF. To był portret dwóch osób, pamiętałem na którą ostrzyłem, a wyszło na tą drugą z tyłu. No to zabrałem się za testy stałką N50 1.8. Porażka. FF przechodzący w BF. Bałem się wysyłać aparat na Podstępu, więc oddałem do innego serwisu na regulację. Odebrałem, niby było ok, ale nie miałem czasu potestować konkretnie, ale kilka fotek zrobiłem. Na kilku portretach zauważyłem, że ostrość jest np. nie na tym oku co ustawiam, albo zamiast na oku jest na policzku. Dzisiaj zrobiłem trochę fotek kartki w kratkę na podobieństwo testowej D90 i D50, obiektyw jw 1.8, zdjęcia z samowyzwalaczem i ze statywu. Efekt taki, że D50 oczywiście i jak zwykle przez ostatnie lata ok, a D90 jak zwykle od zakupu do d... Na wszystkich fotkach lekki, ale zauważalny ff, ale co ciekawe, zdjęcia zrobione przy użyciu LV są ok. Zrobiłem więc kilka fotek gościa w okularach ustawiając ostrość na ramkę okularów i efekt jak poprzednio, żadne z ostrością na okulary. Muszę jeszcze zrobić trochę testów w terenie i z użyciem N18-105vr. Czy to możliwe, że szkło 1.8 nie działa mi prawidłowo z D90 a z D50 jest super? Jakie wogóle powinienem z tej sytuacji wyciągnąć wnioski?
    Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus

Domyślnie

Dodaję dwie fotki. Pierwsze ostrzone przez LV, drugie przez wizjer.
    http://zapodaj.net/4d9705847067.jpg.html
    http://zapodaj.net/0fc773f4372a.jpg.html
    Ostatnio edytowane przez zorg76 ; 27-01-2010 o 21:41
    Nikon, Sony, Fujifilm, Olympus

Domyślnie

A czy zdarzyło się komuś mieć usterkę AF w body? Kupiłem wczoraj nowy obiektyw AF 50mm f/1.8 D i po wkręceniu go do mojej D90tki pzrestał działać AF. Majac przełącznik na korpusie w położeniiu AF nie wyswietlaly się żadne informacje o autofokusie. Przyciskając przycisk AF znajdujący się przy małym wyświetlaczu i kręcąc głównym pokrętłem nie można było nic zmienić. Pomyślałem, że kupiłem popsuty obiektyw. Ale wkręciłem znowu swoj 18-105mm i okazało się, że autofocus też nie działa! Pomyślałem sobie, że jakimś cudem popsułem AF przy zmianie obiektywów (aczkolwiek wydało mi się to dziwne bo obiektywów w życiu miałem już cztery a lustrzanki Nikon dwie, więc wiem jak zmieniać obiektyw). Jeszcze podejrzewam, że coś się mogło stać jak robiłem fotki na mrozie. Teraz, po godzinie od zalożenia ob. 18-105mm, AF znowu zaczął działać... tak sam z siebie!!! Nie wiem, czy mam udać się z tym fantem do salonu gdzie kupiłem aparat i do serwisu, czy znowu spróbować zmienić obiektyw na ten który wczoraj kupiłem... boje się, że znowu się coś popsuje, z drugiej strony mój aparat nie może być więźniem jednego obiektywu :/ Bardzo proszę o radę co mam dalej robić i ewentualnie z czego może wynikać problem :/

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów