Close

Strona 24 z 31 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 303

Wątek: D90 czy D300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szakall1 Zobacz posta
    ...właściciele D90 ciągle próbują udowodnić że ich aparaty są tak samo dobre jak D300; może to jakiś kompleks bo za mało zer w onaczeniu modelu macie ?
    A może to Ciebie tak dotknęło, nawet w avatarze masz wielkie logo D300. Może nie potrafisz przełknąć tego, że ktoś robi lepsze fotki tańszym D90 niż Ty D300....

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Zawsze uważam i nie zmienię zdania, że porównywanie puszek kierowanych do innych grup użytkowników czy inaczej pozycjonowanych przez producenta, mija się z celem.
    Mam D90 bo mi on wystarczy i to mój pierwszy nikon. D300? Tak chętnie ale nie za te kasę, wolałem przeznaczyć "zaoszczędzone" pieniądze na szkła, lampe co daje mi większe szanse poznać sprzęt i być może robić lepsze fotki. Już przekonałem się, że CLS pozwala mi pstrykać fotki o jakich mógłbym pomarzyć inwestując w D300, ot nie było by lampy i tyle.
    Przez tą dyskujsę przypomina mi się mechanik, który skomentował mój samochód - ale kupiłeś auto, będzie ci sie psuło, ja bym takiego nie kupił, jest taki prosty, prymitywny... No to jak jest prosty, to i naprawy proste. Jednak jak chciałem zrobić zwykłą wymianę części eksploatacyjnych to nagle zrobił się skomplikowany jak odrzutowiec
    Jak widać to nie sprzęt jest winny, lepszy czy gorszy, a my zwykli ludzie, którzy go używamy
    D90 | N18-105VR | T55-200 | S50-150 | SB600 i inne gadżety

Domyślnie

Zawsze uważam i nie zmienię zdania, że porównywanie puszek kierowanych do innych grup użytkowników czy inaczej pozycjonowanych przez producenta, mija się z celem.
    Porównanie moze nie, ale rozwazanie zakupu jednej czy drugiej puszki - tak. Forum zawsze sensownie doradzi, tylko znajda się też tacy, co rzucą przy takim porównaniu słowem: kosmos (liga polska i angielska), przepaść, zabawka, wydmuszka, staroć. W zdjęciach zapewne też od razu kosmos i przepaść.
    "...świadczy o tym klasa aparatu której brakuje D90" -Szakal, no proszszszę Cię. Eh, żeby ten D300 jeszcze tak gotowac umiał.
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 24-01-2009 o 14:49
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Oszczędny w słowach Awatar kemot
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

A tak wracając do tematu, to czy ktoś kto ma oba sprzęty mógłby coś powiedzieć o różnicach w wizjerze. Ciężko coś takiego odczytać z suchych specyfikacji. Chodzi mi głównie o komfort pracy na manualnych szkłach, a więc wielkość i jasność wizjera (pomijając oczywistą różnicę, czyli pomiar światła).
    Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kemot Zobacz posta
    A tak wracając do tematu, to czy ktoś kto ma oba sprzęty mógłby coś powiedzieć o różnicach w wizjerze. Ciężko coś takiego odczytać z suchych specyfikacji. Chodzi mi głównie o komfort pracy na manualnych szkłach, a więc wielkość i jasność wizjera (pomijając oczywistą różnicę, czyli pomiar światła).
    Dla komfortu manualnego ustawiania ostrości ważne jest powiększenie wizjera, a to w obu puszkach jest takie samo. Różnica jest w kryciu kadru. Nie wiem jak z jasnością matówki.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kemot Zobacz posta
    To już zależy od indywidualnego użytkownika. Dla mnie niestety komfort pracy z manualnymi szkłami jest kiepski na DX i FX, na FM2 jest dopiero OK, zresztą głównie dzięki klinowi. Kwestia indywidualna, zależy od wzroku. Dlatego, jeśli ktoś przedstawi Ci swoje własne wrażenia, to możesz się oszukać. Najlepiej obejrzyj w sklepie czy u znajomego. Wogóle zawsze lepiej wziąć do ręki i obejrzeć przed taką decyzją a już szczególnie jeśli wybór jest między DXX a DXXX.

Domyślnie

Miałem, uzywałem D300, aktualnie mam D90.

Czego w D90 brakuje mi z D300:

- solidna, uszczelniona obudowa z którą nie trzeba się cackać w mniej sprzyjających warunkach
    - szybkie i wygodne przełączanie: pomiaru światła i trybu AF (pozostałe funkcje - porównywalnie)
    - szybka seria (do 8kl.s) - w praktyce nie korzystałem
    - łatwo przełączalne banki ustawień (i to by się bardzo przydało w D90)
    - kalibracja AF (choć np. z Tamronem 17-50 i tak się nie dało ustawić)
    - pomiar światła z manualami

Co doceniam w D90:

- mniejsza, lżejsza ale również stosunkowo solidna puszka (dobra jakość materiałów)
    - duże możliwości obróbki zdjęcia w aparacie (przydaje się na wyjazdach kiedy nie mam kompa pod ręką)
    - karty SD ! (czytnik ma każdy praktycznie notebook) - dużo większa łatwość przenoszenia danych i wykorzystania tych samych kart przez kilka urządzeń - przykładowo po zrobieniu foty przekładam kartę do komórki i wysyłam mailem
    - bardzo, bardzo dobre zarządzane energią (w D300 było dobrze, tu jest jeszcze lepiej)

Co robi wrażenie na innych osobach, oglądających D90

- filmy HD (po podłączeniu pod telewizor full HD wygląda to naprawdę nieźle)
    - slideshow z muzyką i efektami (jw.)

Podsumowując, chociaż mogę sobie bez problemu pozwolić na D300, na razie zostaję przy D90 - jako świadomy użytkownik obu tych aparatów śmiało mogę polecić D90 wszystkim nie-profesjonalistom, jako świetny aparat pozwalający uzyskać tak samo dobre rezlultaty jak w przypadku D300.

Oczywiście - pominąłem w moich rozważaniach kwestię szkieł i zrobiłem to całkowicie świadomie

pozdrawiam,
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Dlaczego dyskusja o puszkach przekształca się w dyskusję o ich właścicielach ? Przecież jedno z drugim nie ma żadnego związku.
    chyba, że związek finansowy

edit:
    Cytat Zamieszczone przez Szakall1 Zobacz posta
    namiastka ludzi - chodziło mi o znaczenie bardzo mało... choć masz racje, gdyż nie ma takiego określenia.
    za http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=namiastka
    Cytat Zamieszczone przez http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=namiastka

• namiastka 1. «coś zastępującego jakąś rzecz, jakiś proces, stan itp., ale niedorównujące temu»
      2. «artykuł spożywczy zastępujący produkt otrzymywany z surowców oryginalnych»
      namiastkowynamiastkowość
    Ostatnio edytowane przez ray_knox ; 24-01-2009 o 17:21
    Baw się świetnie absolutnie bez powodu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PawelR Zobacz posta
    Miałem, uzywałem D300, aktualnie mam D90.
    przesiadłeś się z D300 na D90? Czym się kierowałeś podejmując taką decyzję, innymi słowy: co zadecydowało o takiej zmianie?
    Baw się świetnie absolutnie bez powodu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ray_knox Zobacz posta
    przesiadłeś się z D300 na D90? Czym się kierowałeś podejmując taką decyzję, innymi słowy: co zadecydowało o takiej zmianie?
    Pilnie potrzebowałem kasy, więc na pierwszy ogień poszło D300 (zamieniłem chwilowo na D40). Później dokupiłem D90 z powodów opisanych wyżej (uznałem, że w moim konkretnym przypadku nie warto dopłacać do D300).

Zamiana na D90 w żadnym razie nie wynikała z mojego niezadowolenia z D300 - do dziś uważam, że to najlepsza puszka jaką miałem (a miałem po kolei D50, D80, D200, D40, D300,D40, D90)
    D300s, N 17-55/2.8, N 70-210/4-5.6, SB-800

Domyślnie

Witam,

Ja wybrałem D90 ...
    W moim przypadku zakup D300 byłby nieuzasadniony ekonomicznie. Mam kilka szkieł na pełną klatkę zaczynających się od 24mm.
    Po zakupie DX brakuje mi szerokiego kąta (odpowiednik rzędu 24-28, poniżej 20mm nie potrzebuję). Zakładam że kupiłbym w miarę przyzwoity zoom (nowa tokina 12-24, nowa sigma lub używany nikkor), więc trzeba wydać od 1500 w górę czyli D300+obiektyw wychodzi kilkaset złotych taniej od D700. Wydając kilkaset złotych więcej na D700 zamiast D300+obiektyw nie musiałbym kupować żadnego szkła i jestem szczęśliwy.

Pozdrawiam

Strona 24 z 31 PierwszyPierwszy ... 142223242526 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów