Close

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 116

Domyślnie

A ja się z czymś nie zgodzę...
    "-vr jest ważny przy większych zoomach, przy małych przybliżeniach jest fajnym gadżetem i niczym więcej, jak masz lampę i możesz jej użyć to vr Ci nie potrzebny"
    Racja, ale mi nawet w 18-55 daje to że z ręki zrobię zdjęcie wieczorkiem bez statywu . Jakby nie było zawsze to 2 działki...
    Nawet na 18mm nie zrobię dobrego zdjęcia z czasem 1/15, szczeże to nawet 1/20 nie zawsze wyjdzie<mi> a z VR 1/8 to nie problem a 1/4 czasem też wyjdzie.
    Wiadomo osoby z tym czasem nie sfotografuje ale jakiś statyczny kadr jak najbardziej. Oczywiście statyw nie zastąpiony ale czasem go nie ma, lub się nie da z niego skorzystać.
    Co do całości <brawo>
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackside Zobacz posta
    A ja się z czymś nie zgodzę...
    "-vr jest ważny przy większych zoomach, przy małych przybliżeniach jest fajnym gadżetem i niczym więcej, jak masz lampę i możesz jej użyć to vr Ci nie potrzebny"
    Racja, ale mi nawet w 18-55 daje to że z ręki zrobię zdjęcie wieczorkiem bez statywu . Jakby nie było zawsze to 2 działki...
    Nawet na 18mm nie zrobię dobrego zdjęcia z czasem 1/15, szczeże to nawet 1/20 nie zawsze wyjdzie<mi> a z VR 1/8 to nie problem a 1/4 czasem też wyjdzie.
    Wiadomo osoby z tym czasem nie sfotografuje ale jakiś statyczny kadr jak najbardziej. Oczywiście statyw nie zastąpiony ale czasem go nie ma, lub się nie da z niego skorzystać.
    Co do całości <brawo>
    zgadzam się, sam żałuję, że nie mam VR w obiektywie 18-55, ale... wczoraj robiłem foty ok 18 z czasami 1/3 i 1/2 a nawet dłuższe (ale te z pomocą drzew i ogrodzeń) i większość wyszła mi bardzo ładnie - kto nie chce niech nie wierzy ;p
    VR przeszkadza tylko przy panoramowaniu (sprawdzone empirycznie), w innych sytuacjach jest super
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tgollob_jamessuchar Zobacz posta
    VR przeszkadza tylko przy panoramowaniu (sprawdzone empirycznie)
    Nawet w trybie Normal VR?
    Rozumiem, ze tutaj IS (Canona) jest lepszy, bo moge sobie odlaczyc stabilizacje w poziomie i wtedy nie jestem zdany na "wykrywanie panoramowania"?
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

nie wiem, nie testowałem Canona...
    w żadnym trybie VR foty nie wychodzą tak jak bez, podczas panoramowania...dlatego jeśli ktoś nie potrzebuje pstrykać zdjęć na statycznych na długim końcu, to może zaoszczędzić parę setek podczas kupna szkła bez VR
    jeszcze nie udało się mi zrobić ostrego zdjęcia "w ruchu" z włączonym VR
    proszę zasięgnąć większego autorytetu ode mnie - Kolega z forum, co pstryka fotki drifterom itd. - generalnie szybkie wozy, nie pamiętam Jego nicka; dzięki Niemu jestem taki "mądry" ;D, gdybym tego nie wiedział, pewnie bym się drapał po głowie i nie wiedział ocb
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Przeczytałem wątek, sam "zanabyłem" niedawno D60. Miałem dłuższą przerwę w fotografowaniu. Wybrałem lustrzankę z kilku powodów, większa kontrola, lepszy obraz, możliwość dołączenia zewn. akcesoriów. Cena grała rolę. Ale wiem, że gdybym miał nieograniczone środki i tak bym nie rzucał się na najlepszy model. Po prostu do lepszego aparatu najlepiej dojrzeć, o ile się nie jest ukierunkowanym na jakąś specjalną dziedzinę. Lepiej wiedzieć czego brakuje i wybierać następny aparat pod tym względem niż zaginąć w gąszczu funkcji.
    Najbardziej brakuje mi jednej rzeczy, ale nie związanej z samym body, a z obiektywem. Przyzwyczajony jestem do zoomu z Yashici. Zoom przesuwany, a nie obracany, to było idealne. Jednym ruchem ręki ustawiałem ostrość i zoom. I to bardzo szybko. Ustawianie zooma przez pierścienie czy przyciski na aparacie jest znacznie wolniejsze. Oczywiście sam format DX niesie ze sobą to, że ciężko ustawia się ręcznie ostrość, to jednak małe pole i mała widoczność. Już Zenit bije pod tym względem każdy aparat DX. Brakuje mi też pierścienia ustawiania przesłony. Jest to znacznie wygodniejsze niż pokrętła na obudowie. Może to też kwestia przyzwyczajenia.
    Pewnie za rok będę wiedział czego jeszcze mi brakuje, ale akurat tych rzeczy o których pisałem raczej nie przeskoczę w nowych DSLR, poza wizjerem jeśli zdecyduję się na FX (a raczej tak).
    Lepiej na początku kupić coś tańszego, jeśli nie mamy sprecyzowanych wymagań, bo potem wiemy, czego nam brakuje. Jeśli ktoś kupi D80 czy D90, a okaże się, że potrzebuje D700?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Echh, przebrnąłem przez ten wątek Witam-to na początek-to moja pierwsza wypowiedź na tym forum (może powinienem się ładnie przywitaź w innym miejscu?
    Do rzeczy. Od tygodnia cieszę się posiadaniem...i nie tylko tym Nikona D40 z kitowym obiektywem 18-55 bez VR. Kupiłem w magaawansie za tysiaka bez złotówki. I chyba jest to jeden z moich lepszych zakupów w życiu. A mało brakowało a miałbym D60 doublekit vr, jednak przysłali nie to co trzeba i odesłałem. W dodatku żona zaczęła stękać, że drogie, po co mi to... i nie żałuję że mam D40. Nie będę ukrywał, że na fotografii się nie znam tak dobrze jak większość z Was, chociaż podstawy oczywiście nie są mi obce. Do tej pory używalem kompaktow canona: A95 i aktualnie A610. 99% zdjęć w trybie auto, filmy itp. Aż pewnego dnia, jak to ktoś napisał-wstałem z łóżka i zapragnąłem kupić lustro aby pobawić się fotografią nieco bardziej, niż oferują to kompakty, małpki czy jak to zwał. Budżet w zasadzie ogranicza jedynie zdrowy rozsądek i potrzeby. Poszedłem więc do sklepu nie dla idiotów by pomacać różne sprzęty. I tak: 450d, 1000d-plastikowa zabawka (wcześniej nie miałem w ręku żadnej lustrzanki, poza Zenitem kolegi, jakieś 10 lat temu) sprawiająca wrażenie tandety. dalej alfa jakaś tam, 200 chyba-to już tandeta do potęgi, brzydkie, ochydne, nieporęczne (zaznaczam - oceniałem jedynie stronę wizualną i estetyczną). Wreszcie nikon. wziąłem do ręki d60 i stwierdziłem że to jest to-świetny materiał, dobrze leżał mi w rękach, urzekł mnie swoim pieknem. Nadszedł czas na zgłębianie się w parametry, porównywanie (także mimo wszystko z innymi markami). Wreszcie padł wybór na D60 z dwoma szkłami VR. Niestety nie otworzyłem nawet pudełka, odesłałem bo przysłali z jednym obiektywem. Pewnie teraz wychwalałbym D60 a tak mam D40 i jestem megazadowolony, biorąc pod uwagę, że jestem totalnym amatorem (ale ambitnym) i jest to moja pierwsza lustrzanka. Nie napiszę tu o tym że lepszy jest D40 czy D60 bo nie mam takiej wiedzy, wiem jedynie że 6MP w mojej matrycy to nieco za mało (powiększenia, przycinanie zdjęć). Napiszę jednak o tym, że wygrał u mnie zdrowy rozsądek i mam to co rzeczywiście powinienem mieć. To tak jak buty-nie za duże, nie za małe-po prostu w sam raz. Chociaż już myślę o dodatkowym szkiełku typu 55-20
    Już kończę. Wiem że nie na temat, ale być może moja historia pomoże wam - początkującym fotoamatorom w wyborze swojej pierwszej lustrzanki. Marki Nikon oczywiście

Domyślnie

Ja osobiście... zaczynałem od kontaktu wzrokowego z Nikonem D70s wraz z kitem ( znajomego). Przed kupnem D80, które posiadam z obiektywem Nikkora 18-70, zastanawiałem się nad Sony Alfą 200 ... Ubiegła mnie nauczycielka, która kupiła ją z zapewnieniami od sprzedawcy, ze to wyższa półka niż D60. Aparat wygląda masywnie, ale tak na prawdę, to lustrzanka dla osób robiących zdjęcia automatem ( a do tego polecam zwykły kompakt ) D60 to następca D40x ( jeśli się mylę to proszę o poprawkę ) D40, to troszkę stary sprzęt, lecz warto go kupić, zamiast D60, bo do nauki nie potrzeba więcej, no i finansowo, można się rozwinąć bardziej w kierunku szkieł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pieczarek Zobacz posta
    http://www.optyczne.pl/1481-nowo%C5%...tsellery_.html

Wyraźnie widać, że Japończycy to idioci. Kupują dwa razy więcej modeli D60 lub D40 niż wypasionych, niezbędnych dla myślącego amatora modeli D80 lub D90. Nie bądź Japończykiem (znaczy idiotą), koniecznie kup co najmniej D80. Każdy myślący człowiek wie, że modelami D60 i D40 w zasadzie nie da zrobić się zdjęć.
    Jak dla mnie za dużo w tym ironi.
    Ostatnio edytowane przez Mavok ; 04-02-2009 o 17:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezzar Zobacz posta
    wiem jedynie że 6MP w mojej matrycy to nieco za mało (powiększenia, przycinanie zdjęć).
    Oczywiscie, ze 6 MP nie pozostawia juz duzo swobody do przekadrowywania, oczywiscie jesli chcesz drukowac zdjecia w formacie A4. Ale takie kadrowanie to z drugiej strony cos, co mozna by nazwac "zoom cyfrowy", lepiej miec zatem "zoom optyczny", czyli jakies drugie szklo za roznice w cenie. Bo zywotnosc obiektywu jest mimo wszystko wieksza niz korpusu.

Cytat Zamieszczone przez Avarcal Zobacz posta
    Aparat wygląda masywnie, ale tak na prawdę, to lustrzanka dla osób robiących zdjęcia automatem ( a do tego polecam zwykły kompakt )
    A przepraszam, na jakiej podstawie to wnosisz?
    Owszem Sony prowadzi dosc agresywny marketing w kierunku amatorow, zapalencow i milosnikow ladnych zdjec (niekoniecznie fotografii - mam tu na mysli, ze osoby do ktorych kieruje sie Sony swoimi modelami entry-level to osoby, ktore niekoniecznie wiedza co to dokladnie jest ta ekspozycja, itp.). Staje sie to przyczyna dlaczego lustrzanki Sonyego maja IMHO dosc dobrze przygotowane tryby automatyczne.
    Innymi slowy IMO sony stosuje strategie, ktora ma sprawic, ze fotoamatorzy przejda nastepujaca sciezke sprzetowa: prosty kompakt (malpka) -> lustrzanka entry-level -> ... -> lustrzanka "semi-pro" (w miejsce ... to oczywiscie miejsce na rozbudowywanie sprzetu), podczas gdy wiele osob znajacych sie na fotografii stara sie namowic poczatkujacych na sciezke w stylu: prosty kompakt (malpka) -> zaawansowany kompakt (hybryda) -> lustrzanka (niekoniecznie entry-level) -> ... (j.w.).
    Chyba nie ulega watpliwosci, ze z punktu widzenia producenta lepsze jest to pierwsze rozwiazanie, bo jest wieksza szansa na przywiazanie nowego uzytkownika do systemu, zanim bedzie on w stanie samodzielnie w pelni swiadomie dokonac wyboru nie samej lustrzanki, ale lustrzanki w kontekscie calego systemu.
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Nie wiem na jakiej podstawie, właśnie ów sprzedawca, twierdził, że A200, to aparat mierzący się z Nikonem D80 ( argumentem była chyba stabilizacja w korpusie, i podobna cena) Sam nie jestem przekonany co do A200, choć obiektywny nie jestem, bo miałem styczność z systemem Nikona. Raz miałem okazję nim robić zdjęcia na jakiejś przypadkowej imprezie szkolnej... no i nie byłem zbytnio zadowolony, widziałem znaczącą różnicę, przy tych samych ustawieniach, na korzyść D80, jednak automat radzi sobie o wiele lepiej ten z A200 niż D80. Takie jest bynajmniej moje zdanie więc takie odczułem wrażenia, tak też napisałem

Wszystko zależy od zasobów finansowych...

Strona 9 z 12 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów