Close

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 116

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirtius Zobacz posta
    Czyli, wracając do tematu :P Bardziej opłaca się kupić D40, dobrze zrozumiałem? Pytam, bo też mam z tym wyborem niemały problem, choć teraz bardziej zastanawiam się nad szkłem niż samym aparatem.
    Ja nie doszedlbym do takiej konkluzji, nie zauwazylem tez takich jednoznacznych opinii na korzysc D40, za to jedna na korzysc D60. Pytanie czy dlugo jeszcze pozostanie taki wybor. Nikon wycofal juz D40 i D80 ze swojego oficjalnego cennika. Sklepy tez wycofuja D40, np. FJ juz usunal D40 ze swojej gazetki, na e-fj D40 juz tez nie ma. Powoli D40 bedzie znikal, najprawdopodobnie wpierw z tych najtanszych sklepow.
    Ceny ksztaltuja sie w tej chwili mniej wiecej tak:
    D40+18-55II - ok. 1050
    D60+18-55II - ok. 1600

Roznice miedzy D60 a D40 zebralem ponizej.
    D60 w odroznieniu do D40 ma:
    1. wieksza matryca (10mpx vs. 6mpx),
    2. funkcje czyszczenia matrycy,
    3. procesor EXPEED,
    4. aktywna funkcja D-Lighting,
    5. ISO 100,
    6. zdjecia seryjne z predkoscia 3fps (vs. 2,5fps),
    7. "dalmierz elektroniczny" (pokazuja jak daleko jestesmy oddaleni od ustawienia ostrosci i w ktora strone nalezy krecic) - w odroznieniu do D40, ktory ma tylko potwierdzenie ostrosci (kropka), ulatwia to wspolprace ze szklami bez wlasnego silnika (bo jak juz tutaj mnostwo osob pisalo D40/x/D60 laczy brak "srubokreta"),
    8. przetwarzanie zdjec w RAW w aparacie,
    9. efekt filtra gwiazdkowego,
    10. mozliwosc laczenia zdjec w aparacie w film poklatkowy (ale brak interwalometru).

Odpowiedz sobie sam czy sa to rzeczy dla Ciebie przydatne?
    Moge podpowiedziec, ze:
    Ad. 1. 6 mpx wystarczy, zeby zrobic bardzo ladna odbitke 20x30, ale raczej bez kadrowania lub przy niewielkim kadrowaniu, 10mpx odda wiecej szczegolow i pozwoli Ci na: wieksze odbitki lub wieksze kadrowanie
    Ad. 2. sprawa przydatna, zwlaszcza dla poczatkujacego uzytkownika, ktory zrobi zdjecia przy malym otworze przyslony i jest przestraszony, ze na niebie jego aparat robi jakies plamki, ot pylki na matrycy - ale czesto lepiej zeby sobie to strzasnal sam aparat niz zeby tam mial grzebac niedoswiadczony fotoamator,
    Ad. 3. ponoc w D40 jest procesor taki jak w D80, nie demonizowalbym tego parametru, samego w sobie
    Ad. 4. niby pomaga zachowac szczegoly w cieniach i w swiatlach, niektorzy chwala, niektorzy gania, wydaje mi sie, ze uzyty we wlasciwych warunkach moze przyniesc niezly efekt
    Ad. 5. lepiej jak jest, niz jak nie ma, wieksze ISO -> wieksze szumy, wiec jak nie ma potrzeby, to dobrze robic zdjecia na najnizszym
    Ad. 6. zastanowmy sie, czy ta roznica jest tak znaczna, zeby przy i tak stosunkowo niskich predkosciach zdjec seryjnych miala dla poczatkujacego uzytkownika duze znaczenie? IMHO nie
    Ad. 7. no to akurat jest przydatne, kiedy zamierzamy/mamy obiektywy bez wlasnego silniczka, wowczas brak "srubokreta" (czy jak to tam niektorzy zwa ;P) jest mniej dokuczliwy - [przypominam, ze najtanszy obiektyw standardowy Nikona 50/1.8 (nowy za 300-400 PLN) nie posiada owego silniczka do ustawiania ostrosci, zatem AF z D60 nie bedzie dzialal]
    Ad. 8-10. co z tego jak mozna to wszystko zrobic w komput(e)rze
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Ad 5 - w D40 ISO 200 jest natywną czułością matrycy i wg mnie szumi nie więcej, niż D60 na ISO 100. Piksele w D40 sa po prostu większe i szumią mniej niż te w D60.

EDIT:
    Ad 4 - z NEF-a wyciągniesz i tak więcej niż z jpg-a z D-Lighting. Nawet w D40.
    Ad 8 - może nie jest to tak rozbudowana opcja, ale wywołać RAW-a to da się też w D40. Wystarczy wywołać kolorowy histogram i nawet nic nie zmieniając nacisnąć OK - zapisze się jako nowy JPG w jakości Fine.

Wg http://imaging.nikon.com/products/im...mera/index.htm model D40 nadal figuruje jako bieżący model. D40x jest w archiwach.
    Ostatnio edytowane przez MiQ27 ; 13-01-2009 o 10:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiQ27 Zobacz posta
    Ad 5 - w D40 ISO 200 jest natywną czułością matrycy i wg mnie szumi nie więcej, niż D60 na ISO 100. Piksele w D40 sa po prostu większe i szumią mniej niż te w D60.
    To prawda szumy, rowniez zakres dynamiki w D40 dla ISO200 sa porownywalne z D60 dla ISO100.

Domyślnie

Niezwykle udatny przykład onanizmu sprzętowego, ten wątek. Nie chcę przeszkadzać, ale już już ustalicie kto ma lepsze narzędzie, zajrzyjcie do działu obok ze zdjęciami. Oczywiście oglądanie zdjęć to nie to samo co oglądanie aparatów, ale raz na jakiś czas trzeba zrobić sobie odskocznię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraftsman Zobacz posta
    Niezwykle udatny przykład onanizmu sprzętowego, ten wątek. Nie chcę przeszkadzać, ale już już ustalicie kto ma lepsze narzędzie, zajrzyjcie do działu obok ze zdjęciami.
    Uwazasz, ze kazdy watek poswiecony sprzetowi fotograficznemu jest onanizmem? Jestes zboczony

Oczywiście oglądanie zdjęć to nie to samo co oglądanie aparatów, ale raz na jakiś czas trzeba zrobić sobie odskocznię.
    Ogladanie zdjec - fajna sprawa. Jeszcze fajniejsze, gdy mozna na wlasne popatrzyc z uznaniem. Ale zeby moc ogladac swoje zdjecia to trzeba miec aparat. Bo to co prawda fotograf robi zdjecie, ale przy uzyciu aparatu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    Uwazasz, ze kazdy watek poswiecony sprzetowi fotograficznemu jest onanizmem? Jestes zboczony
    Nie pisałem o każdym. Pisałem o tym konkretnym.

Ogladanie zdjec - fajna sprawa. Jeszcze fajniejsze, gdy mozna na wlasne popatrzyc z uznaniem. Ale zeby moc ogladac swoje zdjecia to trzeba miec aparat. Bo to co prawda fotograf robi zdjecie, ale przy uzyciu aparatu.
    Nie no, jasna sprawa, aparat trzeba mieć, wiadomo .

Domyślnie

Nie pisałem o każdym. Pisałem o tym konkretnym.
    Ale prawie kazdy konczy sie tak samo. Na tym czy na innym forum.

Najpierw jest tak: pytasz o hybryde - polecaja Ci lustrzanke, pytasz o lustrzanke - pisza, zebys lepiej po hybryde siegnal. Chcesz D40, mowia doloz do D80. Zastanawiasz sie nad D80, pisza - bierz D40 a za reszte kasy kup obiektyw/lampe lub to, tamto i owamto. A uzasadnienie czesto jest takie - "ja taki zestaw mam, mi wystarczy to i Tobie". I tak to sie zaczyna, a potem debaty na temat wyzszosci Wielkanocy nad Bozym Narodzeniem. I kto ma jaki sprzet i czego on nie potrafi.

Domyślnie

... Pytanie czy dlugo jeszcze pozostanie taki wybor. Nikon wycofal juz D40 i D80 ze swojego oficjalnego cennika. Sklepy tez wycofuja D40, np. FJ juz usunal D40 ze swojej gazetki, na e-fj D40 juz tez nie ma. ...
    Fotojoker i e-fotojoker przerzuciły D40 do Fotobasi. Pewnie nawet magazyny mają wspólne. Przez czas obowiązywania poprzedniej gazetki D40 był w Fotojokerze, a nie było go w Fotobasi. Teraz jest pewnie odwrotnie. Ale nie ulega wątpliwości, że D40 powoli znika. Zacznie się produkcja D65, to model D60 zajmie najniższe miejsce w drabince produktów, to, które teraz ma D40.

Domyślnie

Panowie i Panie - cala Wasza dyskusja jest beznadziejnie bezsensowna, jednakze mozliwa do zakonczenia jednym spojnym wnioskiem, ktory pozwole sobie tu przedstawic.
    Otoz, spor miedzy zwolennikami D40/x/60 a D80/90 jest jak udowadnianie wyzszosci makaronu swiderki nad makaron muszelki. Jaki to ma sens? I czego dowie sie osoba szukajaca rzetelnej informacji o korpusie zagladajac tu, na forum dumnie noszace nazwe NIKON? Nic sie nie dowie, ponad to, ze Nikoni sa skloceni o dwie wlasne puszki... I co sobie pomysli? "kurde, co za tumany, ide do Kanonierow".
    A wiec drodzy maniacy, radykalowie, ortodoksi - Jedynym zlotym srodkiem w sporze miedzy D40/x/60 a D80/90 jest... (i tu fanfary)...

D70s.

Dlaczego? Bo ma wszystko to, co D80 na korpusie, bo ma to, co D40 w korpusie. Plus oczywiscie tak pomijalne *******y jak commander czy co tam jeszcze.
    naprawde, zrozumcie, wasze spory sie nie skoncza, bo nie da sie jednym ani drugim przetlumaczyc. Wezcie to na chlodno - jeden ma passata, drugi ma S-klase i obaj dojada do celu z podobnym skutkiem, moze w innym komforcie, ale przeciez liczy sie efekt tak?
    Robcie zdjecia, ogladajcie zdjecia, zachwycajcie sie, bulwersujcie... ALE NA ZDJECIA A NIE NA APARATY! bo to nie one te zdjecia robia, one tylko pomagaja zarejestrowac material.

Sorry za tak dlugi wywod, ale no musialem, serio musialem...
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Carl00s, wyluzuj trochę, w końcu 90% tego forum by zniknęło gdyby nie takie dywagacje. Niektórych to rajcuje i musisz to zrozumieć .
    A co do tematu to moim zdaniem większych różnic między tymi puszkami nie ma, w praktyce foci się tak samo. Co do d-lightingu w d60 to chyba nie ma tam możliwości ustawienia siły działania tej funkcji - to poważna wada. Reszta funkcji - praktycznie to samo. Więc bierz D40, dokup sobie jakieś szkło za różnicę , a jak ci się spodoba zabawa lustrem, to przeskoczysz od razu na coś sensownego. I tyle .....
    D90/D40/50mm 1.8/18-200VR

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów