Close

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 116

Domyślnie

Tak swoją drogą za darmo w necie nie wiem czy są łatwo dostępne programy do NEF'a. Ja szukałem i sensownego nie znalazłem . Generalnie występują problemy.
    A w aparacie robi się to szybko i można ładnie wszystko zmienić WB, kolory.... Ciekawe ile czasu trwa od momętu naciśnięcia OK w D40 w kontescie NEF>>> JPEG ?
    Nie miałem D40 do poznania więc nie wiem jak tam z czasami ale D60 działa szybko i nie ma "zamuleń".
    http://www.skapiec.pl/site/cat/2/com...FQxUtAodVSWfDA D40 od 875 zł
    http://www.skapiec.pl/site/cat/2/com...FQxMtAodTivHCg D60 od 999zł.
    Róznica wielka nie jest i przy takiej różnicy nie myślałbym sekundy i wybrał D60 . Jakby nie było dostajesz kilka funkcji a i iso 100 czasem może się przydać.
    D-Lighting z menu nie ma ustawienia siły działania, jedynie po zrobieniu zdjęcia. Czasem korzystam z tej funkcji można osiągnąć naprawde wiele... tylko bez przesady.
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 13-01-2009 o 18:46
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

program do NEF: (darmo)

RAWTherapee - swietny
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carl00s Zobacz posta
    program do NEF: (darmo)

RAWTherapee - swietny
    u mnie jest UFRaw. tez darmowy, jak dla mnie wystarczajacy.

a jako bonus - qtpfsgui ;o)
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    u mnie jest UFRaw. tez darmowy, jak dla mnie wystarczajacy.

a jako bonus - qtpfsgui ;o)
    UFraw tez bardzo dobry, a ten drugi to to narzedzie do nazwijmy to hdr?
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez D.Anihilati Zobacz posta
    Ceny ksztaltuja sie w tej chwili mniej wiecej tak:
    D40+18-55II - ok. 1050
    D60+18-55II - ok. 1600
    BZDURA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    D60 +18-55 ok 1600 zgoda ale obiektyw z VR !!!!!!!! (w MM jest aktualnie 1550 )
    D60+18-55II to koszt ok. 1350-1400
    Może powinienem zmienic nika z de40ka na de90ka ale nie mam z tym problemów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de40ka Zobacz posta
    BZDURA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Dobrze, ze tak glosno krzyczysz. Dzieki temu sie obudzilem i moge Ci odpisac.

Cytat Zamieszczone przez de40ka Zobacz posta
    D60 +18-55 ok 1600 zgoda ale obiektyw z VR !!!!!!!! (w MM jest aktualnie 1550 )
    D60+18-55II to koszt ok. 1350-1400
    Mozliwe, ceny bralem z ceneo, a tam wymieszane wszystko dokladnie, takze pewnie zle popatrzylem. Mea culpa!
    HP 210c, CF Kingmax 16mb, CF HP 4mb, pokrowiec

Domyślnie

Mój post jest przeznaczony dla fotografów amatorów, którzy zastanawiają się nad kupnem
    lustrzanki. Bądź mają ograniczone fundusze i nie stać ich na drogi sprzęt.
    Post napisałem dzięki pewnej ilości doświadczenia i praktyce w używaniu wymienionych
    urządzeń. Nie zaś dzięki temu co przeczytałem "gdzieś".

1. D40 i D60 to fantastyczne body. Dla amatorskich zastosowań są dobre i tanie KROPKA

Ludzie którzy piszą że nie da się tym robić zdjęć prawdopodobnie nigdy nie mieli tego w rękach,
    albo pożyczyli od kolegi, "cyknęli" dwa trzy zdjęcia i wrócili do swojej wypasionej kupionej za
    gruba kasę (czytaj profesjonalnej) d300 która robi za nich wszystko i jest rzeczywiście lepsza,
    ale to inny segment. Prawda jest taka,że jeżeli nie jesteś profesjonalnym
    fotografem, który robi konkretną JEDNĄ rzecz, w kółko w kółko i który potrzebuje naprawde
    konkretnych rozwiązań tylko pod to co robi każdego dnia przez cały tydzień, to jakością zdjęć
    nie będziesz na pewno zawiedziony.

Oba body jednakże mają wadę. Jest nią brak śrubokrętu. Ogranicza to w znacznym stopniu kupno
    nowych obiektywów i z tym musisz się liczyć. Jednak większość tańszych obiektywów nikona ma
    wbudowany silnik, także sigma w swoim repertuarze wprowadza już coraz częściej silniki w obiektywach.
    Na początek takie body stanowczo wystarcza, a jeżeli po jakimś czasie dojdziesz
    do wniosku że potrzebujesz tych 4-5 nowych obiektywów bo fotografia wciągnęła Cię na dobre,
    to uwierz mi , kasa na następne body znajdzie się od razu, a "stare" body na pewno zachowasz
    i będziesz bardzo zadowolony że masz dwa. Ja tak właśnie się przesiadłem na następne body i nie
    żałowałem ani chwili.

Być może dla niektórych wadą będzie brak dodatkowego wyświetlacza na body, trzeba patrzeć przez wizjer, ale
    przez to konkretnie zbito z ceny.

Jakość zdjęć zarówno d40 jak i d60 jest bardzo bardzo dobra. D40'ką zrobiłem ponad 12000 zdjęć
    i to body nigdy mnie nie zawiodło. Jest proste w obsłudze, bardzo szybkie, bardzo małe i poręczne,
    bardzo dobrze wykonane. Duży wyświetlacz, robi wystarczająco dużo klatek/sek dla amatora, dobra bateria, doskonale współpracuje z pozostałym sprzętem nikona. Za te pieniądze nigdzie nie dostaniesz tak dobrego sprzętu!
    Jedyne co musisz zrobić to go dobrze poznać, nie ma bajerów i buzerów ale doskonale daje rade.

2. D40, D40x, D60, to tak naprawdę dokładnie te same aparaty. Nikon w pewnym momencie
    doszedł do wniosku iż musi podążać za konkurencją i wprowadzić na rynek korpusy które maja
    10 mpx i matryce z czyszczeniem ze względów marketingowych. I nie piszę tego po przeczytaniu iluś tam manuali, tylko mam kumpla który kupił d60 i od wielu miesięcy robimy razem zdjęcia. Widziałem moje zdjęcia,
    widziałem jego zdjęcia. I tak, to też jest bardzo dobry aparat. Robi niesamowicie dobre zdjęcia.
    Główna różnica dla początkującego fotografa między nimi to fakt iż ma 10mpx i czasem jest to
    ważne jeśli nie udało Ci się dobrze skadrować zdjęcia i chcesz kawałek wyciąć, tutaj przewaga
    mpx daje czasem o sobie widać. Natomiast jeżeli umiesz już jako tako kadrować albo nie drukujesz zdjęć
    na a3 to doskonale poradzisz sobie na d40. (czyszczenie matrycy pomijam, nikon sam twierdzi że to bajer)

3. Co do porównań tych aparatów do d90, d50, d70 czy d90, to każde jest inne. Każdy chwali to co ma
    i bardzo dobrze. Dobry fotograf zna swój sprzęt i jaki by nie był potrafi wyskrobać z niego ile się da
    i zrobić ładne zdjęcie. Dlatego twierdzę iż każdy sprzęt jest dobry, jednak są pewne różnice.
    Spróbuję wypisać różnicę w stosunku do d40 (czy też d60), nie będzie ich bardzo dużo, i pewnie jest
    więcej, jednak są to te na które je zwróciłem uwagę.

d50,d70 (nie posiadam, pożyczałem nie raz i nie dwa, jednak nie wiem zbyt wiele, pisze jedynie to co mi utkwiło w pamięci w porównaniu do d40)- bardzo dobry sprzęt (tyle że stary) dla kogoś kto posiada kilka obiektywów, lubi się bawić, eksperymentować doskonały sprzęt, taki ktoś machnie ręką na d40kę, bo ona nie ma śrubokrętu,
    nie ma tylu punktów AF, i kilku innych rzeczy, ale... ktoś kto posiada jedynie podstawowe obiektywy
    nikona, będzie bardziej sobie chwalił d40, dlaczego? różnica czasowa w wydaniu tych body jest bardzo
    długa, weź do ręki d70, ustaw na duże iso i zrób zdjęcie. Szum Cie zje. Będzie brzydki, po prostu
    sprawi że zdjęcie będzie wyglądało okropnie. Teraz weź d40, ustaw na duże iso. Piękne zdjęcie
    z pięknym szumem. Szum jest, ale sprawiający raczej iż zdjęcie wygląda na stare niż nieładne.
    Przerabiamy zdjęcie na czarno białe i zdjęcie ma klimat. Robimy sepie i uzyskujemy naprawdę śliczne zdjęcie.
    Nie ma wyskakujących pixeli czerownych czy innych, szumy są równomierne, nie wiem jak mam to opisać, ale
    na nowszych body można specjalnie robić zdjęcia na większym iso, nie są tak ostre, ale maja w sobie to coś.
    To kolejna forma ekspresji której nie da się wykonać na starszym sprzęcie.

d80 - dobre body, nie zawiedzie nikogo, jednak też trochę starsze, użytkownicy już je posiadający będą sobie je bardzo chwalić, jednak teraz nie znajdzie dużej gamy nabywców, d90 bije je na głowę jakością zdjęć i wykonaniem
    a d40 ceną, przy bardzo bardzo nieznacznym spadku jakości, ma jednak śrubokręt i jeżeli kogoś nie stać na coś droższego to na pewno się nie zawiedzie

d90 - wspaniałe narzędzie dla każdego amatora, olbrzymi wyświetlacz, doskonale działające auto-iso ( w d40 ktoś coś przekombinował i w praktyce ja ustawiałem je ręcznie), ślicznie wyglądające zdjęcia w bardzo szerokim zakresie iso, dużo klatek/sekundę, bardzo bardzo baaaardzo proste w obsłudze (myślałem ze d40 jest prosta w obsłudze, byłem w błędzie, d90 jest jeszcze prostsze), d90 ma naprawdę doskonale działający balans bieli, bardzo rzadko się myli, w porównaniu do d40 ? to taki większy brat, dla osób z większymi rękoma lepiej leży w dłoniach, rzadziej się myli na ustawieniach auto, można nieco więcej podłubać w różnych ustawieniach, ma wszystko tam gdzie powinien,
    jednak zdecydowanie najdroższa opcja, co nie każdemu może przypaść do gustu

reasumując, w moim przekonaniu każdy kto nie ma wielu tysięcy złotych na sprzęt będzie zadowolony z prawie każdego sprzętu, a powinien dopasować się jedynie do ceny, profesjonaliści i tak wybiorą to co muszą a Ty wybierz to co najbardziej Cię kręci,
    jednakże doradzałbym tendencję do wybierania nowszych konstrukcji, nikon uczy się na błędach , rzadko wydaje buble, i każdy kolejny model ma "coś" lepiej działającego,oczywiście niektóre modele są droższe niż powinny,
    ale w najgorszym wypadku są za drogie, nie zaś gorsze,
    generalnie im droższy korpus tym przygotuj się na więcej ustawień, lepiej działającą automatykę, większa możliwość
    ingerencji w to co robisz, i tak wszystko zależy od obiektywów

4. obiektywy , tutaj nie ma się co oszukiwać, kasa kasa kasa i kasa, na palcach jednej reki można policzyć obiektywy które są tanie i się wybijają jakościowo (Nie chcę tutaj zaczynać kolejnej dyskusji, bo zaraz znajdzie się ktoś kto ma takich kilka i będzie oczywiście miał racje), mówię tutaj o potencjalnym zjadaczu chleba, idziesz do sklepu i sprzedawca Ci coś oferuje, w takim przypadku nie łudź się , obiektywy za 800 zł w życiu nie będzie rysował tak dobrze jak te za 1600, a te z kolei nie będą tak dobre jak te za 3, 4 tysiące złotych w górę. (są pewne wyjątki, ale nie jest ich chyba zbyt dużo, ja wiem o kilku a i to ocena obiektywu jest bardzo bardzo subiektywna) jednak nawet tanie obiektywy nikona prezentują sobą bardzo dobry poziom, maja pewne wady ale robią także śliczne zdjęcia.

- tanie obiektywy nikona - ciemniejsze, trzeba dużo światła lub lampę, rysują przeciętnie, ale wystarczająco dobrze,
    reszta w tych obiektywach to same plusy: są ostre, bardzo ostre, są dobrze zbudowane, mimo wszystko , nie ma typowo wadliwych egzemplarzy, można śmiało kupować, nie ma winietowania czy dystorsji (co nie znaczy że jej w ogóle nie ma tylko iż dla amatora nie powinna być taka ilość przeszkodą, bo jej prawie nie ma) , naprawdę za te ceny które nikon żąda za swoje tańsze egzemplarze, jakość jest niesamowita, należy zacząć od jednego zooma standardowego i jednego nieco większego

- obiektywy innych firm - tamron, sigma, tokina, te firmy bardzo często wypuszczają obiektywy z lepszym światłem niż nikon,są one także tańsze, jednakże w niektórych przypadkach jest to wynikiem gorszej jakości budowy,
    niektóre modele tych marek są czymś często koniecznym, ponieważ odpowiednik nikona czy canona kosztuje tyle
    ze jest poza zasięgiem. Zwykle drogie "markowe" obiektywy są lepsze od tych "3rd party", jednak sigmy czy tamrony są wystarczająco dobre dla amatora i pomimo pewnych wad i tak będą używane.
    Tutaj także działa zasada "dużo kasy" , są obiektywy które mają światło 1.8 czy 1.4 ale na tych przysłonach są tak mydlane że w praktyce prawie się ich nie używa. Odpowiednik nikona kosztuje 3x więcej ale podobno tych wad już nie posiada. (Pisze podobno ponieważ nie udało mi się jeszcze dostać do rąk i przetestować własnoręcznie przez dzień lub dwa żadnego obiektywu za powiedzmy 5000 zł.)

-vr jest ważny przy większych zoomach, przy małych przybliżeniach jest fajnym gadżetem i niczym więcej, jak masz lampę i możesz jej użyć to vr Ci nie potrzebny

- oczywiście "stałki" oferują dużo lepsze warunki optyczne za mniejszą cenę niż zoomy, jednak dla początkującego najlepszy jest zoom, ponieważ każda stałka jest do czegoś innego, może się zdażyć iż nie będzie je wogóle używać, dopiero w późniejszym stadium jak już będzie wiedział co lubi focić polecam kupno obiektywów stałoogniskowych

reasumując, ocena obiektywu jest czymś bardzo subiektywnym, nigdy nie wierz komuś kto pisze że coś jest w 100% czarne lub białe, jeżeli nie będziesz oczekiwać cudów to na początek tanie obiektywy nikona są dobrym rozwiązaniem, jeżeli masz trochę więcej pieniędzy możesz pokusić się o trochę droższe obiektywy tamrona czy sigmy które jakością pretendują do szkieł z wyższych półek, jednak cena będzie prawie dwukrotnie wyższa,
    co więcej, dopóki samemu nie sprawdzisz szkła i nie zobaczysz jakie robi fotki, to wcześniej się nie dowiesz z czyichś wypowiedzi, na dodatek musisz sam wiedzieć jakie fotki chcesz robić żeby szukać konkretnego sprzętu

Dziękuje i pozdrawiam

Domyślnie

I to może być kończący post w tym temacie, koniec .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krokoo Zobacz posta
    Mój post...
    Bardzo mądrze napisane. Przerobiłem już 3 korpusy Nikona począwszy od D50 i sporo szkieł różnych producentów. Nie sposób się z czymś nie zgodzić. Dobre podsumowanie.

Domyślnie

No naprawdę świetne rady i spostrzeżenia. Sedno prawie całego forum w jednym poscie! Ten post powinien zostać "przyklejony"
    D40: S10-20, S30, N50G, N18-200VR, T55-200+DCR250, SB-400...
    Zenith 12XP: H44M, J37A, P29/2.8, P135/2.8.
    ..

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów