Close

Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112
Pokaż wyniki od 111 do 116 z 116

Domyślnie

Muszę się przyznać,że dzisiaj się wybrałem po raz kolejny do MM na macanki.Wcześniej macałem zawsze d3,d300,d90 i d80.Za każdym razem zauwazałem cos innego w tych korpusach,ale dziś zdecydowałem się obmacac serię d40/60........Muszę powiedzieć,że jestem pod wielkim wrażeniem d60.Sam użytkuję d50,która jak każda ma swoje zalety i wady.Nie będę po raz kolejny wspominał o wspomaganiu fokusa,łykaniu szkieł nonAI i jeszcze paru innych bajerów,ale jasność i kontrastowość wizjera sześdziesiątki powala na kolana.Ktoś juz o tym też wspominał wcześniej.Konklluzja-nikon d60 jest idealnym korpusem do zaczęcia swojej przygody z fotografią lystrzankowo-cyfrową gdyż dodając lepszy obiektyw nonAi mamy bardzo zadowalającą jakość po bardzo atrakcyjnej cenie.Brak światłomierza zawsze może zrekompensować podgląd histogramu przecież.Z drugiej strony ,którą znam z autopsji początkujacy amator prawie zawsze chcę mieć zoom,a najlepiej wszystko na raz.Dzięki slav za oświecenie.Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slav1973 Zobacz posta
    (pomiar światła na przysłonie przymkniętej do roboczej - za jednym nacisnięciem przycisku; wystarczyłoby w Nikonie coś takiego dodać do funkcji przycisku AE-L/AF-L - no chyba, że pomiar Nikona ma jakies ograniczenia i może mierzyć tylko do określonej przysłony
    Zgadłeś, tak właśnie jest. Z tego co mi wiadomo
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

No tak. Wiedziałem, że matrycowy pomiar ma ograniczeczenia i jako 'inteligentny' potrzebuje dokładnej informacji o natężeniu światła.
    Natomiast nie wiedziałem co z centralnie-ważonym.
    Powysilałem mózgownicę. Kuleczki się zderzyły. I olśnienie: przecież mogę to sam sprawdzić (czasem na najprostsze rozwiązania wpaść najtrudniej).
    No i zrobiłem eksperyment. Zamocowałem na D300 obiektyw z pierścieniem przesłony, w taki sposób, żeby nie dotykał w żaden sposób zaczepu informującego o wartośći przysłony. W związku z czym aparat nie posiada, jakiejkolwiek informacji z obiektywy (która mogłaby utrudniać albo ułatwiać pomiar). Przymknałem przesłonę do f8 i f16. Pomiar światła na centralnie-ważony. Wykonałem kilka zdjęć na zewnątrz i wewnątrz. Każde zdjęcie powtórzyłem z obiektywem przymocowanym w pełni do body tak, że aparat mógł odczytać informacje zawarte w CPU obiektywu i dokonywał pomiaru przy w pełni otwartym obiektywie.
    Wnioski są - pomiar światła kiedy obiektyw jest przymknięty do przysłony roboczej w stosunku to pomiaru światła kiedy obiektyw pracuje na przysłonie w pełni otwartej są ciemniejsze o 1/3EV, a pozaty w pełni powtarzalne i stabilne.
    Oznacza to, że Nikony mogłyby mierzyć swiatło z obiektywami manualnym bez CPU na takiej zasadzie jak zostało to zaimplementowane w Pentaxie.

PS. Jeśli tekst jest napisany miejscami nie jasno, to z góry przepraszam, ale dzisiaj mało spałem i trudno mi zebrać myśli do kupy.
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Oszczędny w słowach Awatar Najkon
    Miasto
    Malopolska/Lubelskie

Domyślnie

Skoro porownujemy w tym watku D40 do D60 to chcialbym dowiedziec sie czy tez wam zdazylo sie ze D60 w nocy na dlugim czasie ok. 2-3s. przy ISO200 lapie b. duze szumy, tak ze przebarwienia sa widoczne golym okiem na ekranie aparatu. Ja sam uzywam D50 i w nim nie wystepuje ten defekt w takim natezeniu.
    Podobno D40 z 6MPx nie maja tego problemu. Czy te matryce 10MPx sa poprostu gorsze od 6MPx??

Odrazu zaznaczam ze nie szukalem na forum, dletego dziekuje za odpowiedzi typu: "opcja szukaj"
    Gdyby Pan Bog byl za przednim napedem to by ludzie na rekach chodzili.

D50 + Sigma 18-50 F2.8 EX DC Macro HSM + SB600

Domyślnie

Nie. Robiłem wiele zdjęć i nawet na dłuższych czsasach iso 1600

Dość mocno wykadrowane plamek<przebarwień> nie widze...
    Tu iso 400 i 6s

też przykadrowane .
    I co jeszcze odszumianie off bez żadnych korekt. Plik prosto z puszki . A drzewa ok 60m odemnie
    Ostatnio edytowane przez blackside ; 09-02-2009 o 21:47
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tgollob_jamessuchar Zobacz posta
    VR przeszkadza tylko przy panoramowaniu (sprawdzone empirycznie), w innych sytuacjach jest super
    VR activ wcale nie przeszkadza
    Z6III_10_10-Fisheye_14-30_15-Shift_24-120_26_28-75_45_50_105_100-400_180-600_TC2.0_DJI

Strona 12 z 12 PierwszyPierwszy ... 2101112

Uprawnienia umieszczania postów