Close

Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 215

Wątek: DX vs FX

Domyślnie

Jezeli dotyczylo wypowiedzi RBT to JACEK_Z wczesniej napisal :".....trochę niefortunnie to sformułowałeś. Po prostu 12 MPx na DX i na FF oznaczają, że piksele są różnych wielkości. Gęściejsze upakowanie pikseli wymaga obiektywów o większej rozdzielczości - czyli DX ma większe wymagania, ale na razie większość szkieł daje radę..."
    natomiast klatka zrobiona na DX i FX wymaga tego samego powiekszenia - inna sprawa to oparcie sie na FIZYCZNEJ wielkosci sensora -ale mam wrazenie ze jednak nie o tym byla mowa ?

Domyślnie

A o czym? W fotografi ważny jest kadr, a nie liczba pikseli w pikselach. O tych pikselach warto wiedzieć, ale nie to stanowi o efektach. Wybacz, ale porównywanie samych tylko pikseli na matrycy jest głupotą, bo nie uwzględnia tak ważnych zagadnień jak obiektyw, jego rozdzielczość, wady optyczne tego obiektywu, głębia ostrości i jeszcze kilku innych drobiazgów. Różna ilość pikseli na matrycy wpływa jedynie na to, jak "dokładnie", jak "szczegółowo" zostanie zarejestrowany obraz, ale również jak "dokładnie" zostaną zarejestrowane różne nieostrości, aberracje, szumy, itp. No, ale jeśli tego nie rozumiesz, to trudno.
    Jacek

Domyślnie

JK - nie zmieniaj tematu - doskonale zdaje sobie sprawe z tego co piszesz...az nazbyt dobrze - natomiast kolejny raz starasz sie wmowic mi cos czego nie powiedzialem/napisalem
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 16-01-2009 o 13:51

Domyślnie

Jaaasne. Wiesz o czym piszesz. Dokładnie wiesz o czym piszesz. Zamieniasz sobie piksele na milimetry i wychodzą ci głupoty, bo te piksele są różnej wielkości. Ale co to za różnica? Kombinuj tak dalej. Wyniki będziesz miał ciekawsze, niż przypuszczasz.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 16-01-2009 o 14:02
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jaaasne. Wiesz o czym piszesz. Dokładnie wiesz o czym piszesz. Zamieniasz sobie piksele na milimetry i wychodzą ci głupoty, bo te piksele są różnej wielkości. Ale co to za różnica? Kombinuj tak dalej. Wyniki będziesz miał ciekawsze, niż przypuszczasz.
    Rozumienie slowa pisanego przychodzi ci z trudnoscia - trudno.
    Moze wytlumacze lopatologicznie.
    Moj tekst :...."...doskonale zdaje sobie sprawe z tego co piszesz...az nazbyt dobrze..." odnosil sie do twojego stwierdzenia :"....W fotografi ważny jest kadr, a nie liczba pikseli w pikselach. O tych pikselach warto wiedzieć, ale nie to stanowi o efektach. Wybacz, ale porównywanie samych tylko pikseli na matrycy jest głupotą, bo nie uwzględnia tak ważnych zagadnień jak obiektyw, jego rozdzielczość, wady optyczne tego obiektywu, głębia ostrości i jeszcze kilku innych drobiazgów.Różna ilość pikseli na matrycy wpływa jedynie na to, jak "dokładnie", jak "szczegółowo" zostanie zarejestrowany obraz, ale również jak "dokładnie" zostaną zarejestrowane różne nieostrości, aberracje, szumy, itp. No, ale jeśli tego nie rozumiesz, to trudno..."

i tylko do tego!!!

Twoj sposob dobierania fragmentow wypowiedzi i żonglowania nimi wedle wlasnego zlośliwego sposobu jest doprawdy żałosny.
    Tak jak w moim wątku o fotografowaniu pod słońce popisałeś swoją "wiedzą" i złośliwością.
    Pozdrawiam

wcielo mi czesc tekstu ??!

Jacek_Z - w takim razie jezeli sie myle to czy mozesz mi "step by step" napisac O CZYM dyskutujecie i dlaczego sie myle/mylimy ?
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 16-01-2009 o 17:26

Witusch
    Gość

Domyślnie

fafniak, jestes na dobrej drodze do "osadzenia i skazania" za spam, OT oraz wypadanie wlosow pani Lepiszewskiej uwazaj z kim sie kopiesz, hihihi.
    PS Mnie tez sie zaraz dostanie... bo co wolno wojewodzie....

Domyślnie

wątek ma 16 stron, dyskutuje się tu na wiele tematów
    co do krotności - to jest zwykły ułamek, stosunek wielkości czegoś w naturze do wielkości czegoś na matrycy (wtedy określa się to precyzyjniej jako skalę odwzorowania www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1 - tu piszą jak to obliczyć)
    , albo wielkości czegoś na matrycy do wielkości na powiększeniu. Jak widać we wzorach sa tylko jednostki długości (m). Piksele mogą odwzorowywać różny rozmiar, nie mają nic do krotności.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

To ja kapuje.
    Ale nie kumam (no sorki ale widocznie nigdy nie bylo mi to potrzebne) no po prostu nie widze zwiazku/problemu krotnosci przy powiekszeniach z matrycy DX/FX
    jezeli mam szklo 70mm na DX i 100mm Na FX i w obydwu aparatch jest matryca o tej samej ilosci pikseli i w obydwu aparatch mam powiedzmy kostke do gry (sfotografowana) - ta kosztka bedzie zajmowala pdobna ilosc pikseli na matrycy to gdzie tu jest problem krotnosci?

Domyślnie

to jeszcze dopisz, czy masz ten sam kadr czy nie, czyli czy zachowałeś tą samą odległość, czy nie. Bo to ma znaczenie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no mam zachowany dokladnie taki sam kadr -przedmiot fotografowany na zdjeciu zajmuje "tyle samo miejsca"- to wydaje mi sie oczywiste ?

Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów