Close

Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 215

Wątek: DX vs FX

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Dobre HE HE

Cytat Zamieszczone przez jabu66 Zobacz posta
    Panowie . Temat wątku DX vs FX .
    A tu jakieś wspomnienia , fascynacje srebrowymi formatami (MF , LF ) , egzaltacja i w końcu towarzystwo wzajemnej adoracji .
    Technika cyfrowa , pomimo swoich ograniczeń , wielu osobom umożliwiła zrealizowanie fantastycznych prac , które nigdy by nie powstały ze względu na ograniczenia techniki analogowej (technologia , koszty , dostępność...). Gro użytkowników forum nie miało nigdy kontaktu z "tradycyjną" fotografią , mało tego , nie zna nawet podstawowych pojęć. Jednak wcale nie jest im to potrzebne . Świetnie sobie bez tego radzą .
    Wielką zaletą jest , że nawet byle "pstrykacz" jest w stanie wykonać poprawne technicznie zdjęcia . Inna sprawa to to , że ten "pstrykacz" często wychodzi na ulicę i odbiera innym pstrykaczom (tym zawodowym) pracę . Dotychczas odgradzał ich mur wiedzy , praktyki , ciemni , atelier , formatów (!) i "magii".
    Z czasem na placu "boju" i tak pozostaną najlepsi , bez względu na posiadaną wiedzę czy wykorzystywane medium.
    A co do "hardcorowych" wyzwań - powinienem gdzieś jeszcze posiadać trochę "wielkiego" sprzętu. Może nie "onanistycznych" firm , ale jednak . Format 13x18 cm. i 18x24 cm. Włącznie z powiększalnikiem (Magnitarus) . To dwa popularne swego czasu aparaty : Mentor Studio (ława optyczna 18x24) i Mentor Panorama 13x18 (lekki , składany w formę walizki , idealny w plener). Oferują wszystkie możliwe pochyły , przesuwy , zarówno przedniej jak i tylnej ścianki . Dodatkowo podwójny wyciąg miecha . Dwustronne kasety - każda na dwa zdjęcia (każda wielkości laptopa). W "Panoramie" ponadto jest migawka szczelinowa (13x18 cm. !!!) , nie pamiętam dokładnie ale chyba najkrótszy czas 1/25 czy 1/50 . Powiększalnik wraz z przeciwwagą to ok. 200~250 kg.
    Świetny sprzęt !
    Sprawdzę. O ile uda się to skompletować . i będzie sprawne technicznie to chętnie podaruję jakiemuś pogrążonemu w nostalgii miłośnikowi dużych formatów . Wszak pod jednym warunkiem - zobowiąże się do wykonania tym sprzętem (i zarazem poniesienia kosztów ) 20 - 25 "klatek" miesięcznie powiedzmy przez rok.
    Mogą być dia, mogą negatywy + jakieś wglądówki , a nawet skany . Jakakolwiek użyteczna forma , wykorzystująca potencjał "rozmiaru" i analogu jak by nie było. W końcu jako złom lub ew. eksponaty sam mogę to wykorzystać . Wiele lat temu , podczas ostatnich "zabaw" , jako materiałów zdjęciowych używałem papieru fotograficznego (cz-b i kolor) . Zabawa była przednia. Niestety , powódź w 1997 r. "wypłukała" wszystkie istniejące efekty. Powiększalnik trochę ucierpiał , aparaty i optykę trzymałem w domu. Ze względu na "atmosferę" , nigdy nie pozostawiałem obiektywów w ciemni. Gdy woda opadła to oczywiście oczyściłem i zakonserwowałem sprzęt. Jednak nigdy go już nie użyłem . Z czasem trafiła tam reszta "gratów" i dawna ciemnia stała się zwykłą rupieciarnią. Swoją drogą to jestem ciekaw jak to dzisiaj wygląda . Nie byłem w niej co najmniej 6 lat. Obiecuję sprawdzić. Jeżeli będzie się do czegoś jeszcze nadawać , wówczas powyższa "oferta"
    wróci na forum.
    A tak w temacie DX vs FX - moim zdaniem duży , łatwo zauważalny przyrost jakości (choćby w definicji obrazu) . Ponadto , w przypadku D3 , D700 - wiele "słabszych" optycznie obiektywów jest w pełni użytecznych . Chodzi o dobre konstrukcje z czasów analogu. Matryce tych aparatów nie obnażają tak bezwzględnie ich słabości .
    W D3X problem powróci. Ale w jego przypadku korzystanie z naj... (nowszych , lepszych) szkieł jest chyba oczywiste.
    Pozdrawiam wszystkich .

Domyślnie

no i zostaliśmy dognieceni przeciwwagą 250kg na koniec Owszem, sam miałem okazję kiedyś kupić coś takiego ale nie bardzo mnie kręciło. Trzeba dodać, że są małe zgrabne powiększalniki i nie potrzeba przeciwwagi. Głowice można zamontować sobie pod sufitem jak ktoś chce robić 2m odbitki, a jak nie to na stoliku się wszystko mieści

Ponieważ mamy nowy rok, zwolennikom DSLR życzę coraz lepszych matryc i trafionych w totka aby było na dobre szkła oraz oprogramowanie, a ciemniakom (takim jak ja) aby papier był zawsze na półkach!

PS. Wiecie jak głupio się czuje człowiek (taki ciemniak) otwierając pierwszy raz w życiu "papier fotograficzny" do drukarki w dziennym świetle? Makabra, nie wiedziałem o co chodzi ale ku mojemu zaskoczeniu - wydrukowało się
    Ostatnio edytowane przez h2o ; 03-01-2009 o 16:05
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jabu66 Zobacz posta
    A tak w temacie DX vs FX - moim zdaniem duży , łatwo zauważalny przyrost jakości (choćby w definicji obrazu) . Ponadto , w przypadku D3 , D700 - wiele "słabszych" optycznie obiektywów jest w pełni użytecznych . Chodzi o dobre konstrukcje z czasów analogu. Matryce tych aparatów nie obnażają tak bezwzględnie ich słabości .
    W D3X problem powróci. Ale w jego przypadku korzystanie z naj... (nowszych , lepszych) szkieł jest chyba oczywiste.
    Pozdrawiam wszystkich .
    Wytłumacz prosze w jaki sposób słabsze obiektywy (np im dalej od środka szkł tym gorsza jakość patrz wieksza matryca FX) zyskują przy FX..???? Z moich doświadczeń(jeszcze krótkich) wynika, że FX potrzebuje jak najlepszych szkieł, a np Tamron 28-75 na takim D70 zachowuje się bardzo przyzwoicie natomiast na D700 już nie.. a taki N24-70 afs śmiga, że aż miło.. Drogie to!

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    D700 taki N24-70 afs śmiga, że aż miło.. Drogie to!
    Już zdążyłeś sprawdzić?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Już zdążyłeś sprawdzić?
    Śmiga, bo afs jest cichutki - nie to co Tamron bez silnika.. brrrym brrym
    Jak napisałem.. i dodam, że ten egzemplarz bardzo mi się podoba i na 2,8 jest taki jak powinien być, czyli cudowny

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Wytłumacz prosze w jaki sposób słabsze obiektywy (np im dalej od środka szkł tym gorsza jakość patrz wieksza matryca FX) zyskują przy FX..???? Z moich doświadczeń(jeszcze krótkich) wynika, że FX potrzebuje jak najlepszych szkieł, a np Tamron 28-75 na takim D70 zachowuje się bardzo przyzwoicie natomiast na D700 już nie.. a taki N24-70 afs śmiga, że aż miło.. Drogie to!

.
    Fx potrzebuje szkieł które dobrze kryją całe pole obrazowe (DX zresztą też). Ale mogą mieć nieco niższą rozdzielczość, względem szkieł DX, bo większa klatka może być mniej powiększana. Więc z jednej strony muszą być lepsze, a z drugiej, niekoniecznie.

Domyślnie

"bo większa klatka może być mniej powiększana."

RTB, co masz na myśli?

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Wyobraź sobie jakiś format docelowy, niech to będzie np. 20x30. I że powiększamy do tej wielkości obrazek z DX i z FF. Jest różnica w krotności?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RBT Zobacz posta
    Fx ... mogą mieć nieco niższą rozdzielczość, względem szkieł DX, bo większa klatka może być mniej powiększana. ...
    trochę niefortunnie to sformułowałeś. Po prostu 12 MPx na DX i na FF oznaczają, że piksele są różnych wielkości. Gęściejsze upakowanie pikseli wymaga obiektywów o większej rozdzielczości - czyli DX ma większe wymagania, ale na razie większość szkieł daje radę
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak, masz rację. Widać, że podświadomie myślę jeszcze "analogowo".

Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów