Cytat:
Napisał Śprotek
Też się trochę dziwię, ale często tu czytam, że obiektyw, który na D700 był ostry, już na D600/D800 daje "mydło" - tak to jest często ujmowane i ciekaw jestem, jeśli zjawisko faktycznie występuje, które to szkła tak ciężko znoszą zwiększenie megapikseli matrycy.
Tak. Wszystkie obiektywy w stopniu większym, mniejszym lub niezauważalnie. To jest SUBIEKTYWNE, więc nie pytaj jakie niezauważalnie, a jakie zauważalnie. Bo się wścieknę.Podaj niesubiektywne kryterium to postaram sie odpowiedzieć. Inne odpowiedzi to pole do przepychanek.
Cytat:
Napisał Śprotek
Domyślam się, że chodzi o parametr rozdzielczości obiektywu, ale nie wiem co piszący mają na myśli, a chętnie bym się dowiedział.
Nie mierzy się rozdzielczości obiektywów. Mierzy się rozdzielczość na matrycy. Więc mierzy się rozdzielczośc układu obiektyw-matryca. W efekcie przy każdej matrycy wychodzi ... inna rozdzielczość tego samego obiektywu. Za analoga tez tak było. Podawało się często rozdzielczośc dla najbardziej kontrastowego i najmniej czułego, o najmniejszym ziarnie negatywu - Kodak Technical Pan 25 (ISO 25).
Trochę tu nakłamałem - mozna pomierzyć sam obiektyw, ale praktycznie żadne laboratorium tego nie stosuje.
Cytat:
Napisał Śprotek
Można by zrobić listę szkieł gorzej współpracujących z nowymi matrycami wtedy...
Wszystkie współpracują nielepiej, tzn gorzej. Ale wszystkie dają więcej detalu. Więc w czym problem? Na zdjęciu masz albo nie masz detalu. To cie interesuje, a nie parametr linii/mm. Jak cie interesują linie na mm to zapraszam na strony http://www.dxomark.com/Lenses
Przyjmij do wiadomości, że bardziej mydlane zdjęcia (na 36 Mpx) mogą mieć więcej detalu od zdjęć ostrych na 12 Mpx. To jest ważne. Reszta to "tylko" dyskomfort fotografa![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami