Close

Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 161

Wątek: d300 a portret

Motorniczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ars Zobacz posta
    d70s, d80 no i "siedze w portrecie i fashion" a mam wrazenie jakby kolega postregiment dopiero zaczynal i nie mial pojecia o co kaman .. nie wyobrazam sobie focenia nie w NEFach wiec po co te profile i ostrzenie na poziomie body ? no chyba ze NX sie wola to tak. Niemniej... mysle, ze lepiej bedzie jak kupi kolega body i zacznie robic i sie uczyc bo zakres pytan jest na tyle szeroki ze az nijaki.
    Najlepiej sobie "nasrac" technika w glowie i zapomniec o istocie fotografii . Jak ktos ma autop to musi byc alfa i omega w warsztacie samochodowym ?

Domyślnie

Żeby mi ktoś kazał robić d50 dalej, to bym kazał sobie zapłacić.
    Mnie nie trzeba płacić, żebym robił zdjęcia D50ką. Małe to, lekkie i poręczne i ciągle robi dobre zdjęcia Co ciekawe w kwestii szumów nie ma wielkich różnic w stosunku do D300 (to chyba zasługa większych pixeli w 6mpx matrycy). Mowa oczywiście o nefach, bo w jpg D300 ma jednak przewagę w postaci lepszego algorytmu odszumiającego. AF w D300 bardziej nowoczesny, z olbrzymią możliwością konfiguracji, ale chyba mniej precyzyjny w mojej puszce. Moim zdaniem nie odczujesz ogromnych zmian w zdjęciach. Jeśli już zmieniać to na D700 i do tego 85 albo 135. Tu jest już różnica w plastyce. Nawet na miniaturach w sieci będzie to widoczne. I tak w końcu wszyscy skończymy na pełnej klatce więc lepiej od razu wejść w ten standard Ja się trochę pospieszyłem i sugerując się opiniami, że pełna klatka dla ludu to dopiero w pod koniec 2009 się pojawi, zdecydowałem się na D300. Miesiąc później pojawił się D700. Teraz różnica w cenie między tymi dwoma aparatami jest stosunkowo niewielka i wg mnie warto dołożyć i mieć spokój na dłuższy czas.
    D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sztolcman Zobacz posta
    Moim zdaniem nie odczujesz ogromnych zmian w zdjęciach.
    Również ciekawa teoria. Poza tym zależy co znaczy "ogromna" i co znaczą "zdjęcia"
    D800

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sztolcman Zobacz posta
    Mnie nie trzeba płacić, żebym robił zdjęcia D50ką. Małe to, lekkie i poręczne i ciągle robi dobre zdjęcia 1. Co ciekawe w kwestii szumów nie ma wielkich różnic w stosunku do D300 (to chyba zasługa większych pixeli w 6mpx matrycy). Mowa oczywiście o nefach, bo w jpg D300 ma jednak przewagę w postaci lepszego algorytmu odszumiającego. 2. AF w D300 bardziej nowoczesny, z olbrzymią możliwością konfiguracji, ale chyba mniej precyzyjny w mojej puszce. Moim zdaniem nie odczujesz ogromnych zmian w zdjęciach. Jeśli już zmieniać to na D700 i do tego 85 albo 135. 3.Tu jest już różnica w plastyce. 4. Nawet na miniaturach w sieci będzie to widoczne. I tak w końcu wszyscy skończymy na pełnej klatce więc lepiej od razu wejść w ten standard Ja się trochę pospieszyłem i sugerując się opiniami, że pełna klatka dla ludu to dopiero w pod koniec 2009 się pojawi, zdecydowałem się na D300. Miesiąc później pojawił się D700. Teraz różnica w cenie między tymi dwoma aparatami jest stosunkowo niewielka i wg mnie warto dołożyć i mieć spokój na dłuższy czas.
    1. Sprzedam D300 i kupie D50
    2. Patrz punkt 1-szy
    3. Poprosze o definicje tej plastyki, zebym wiedzial na co zwracac uwage
    4. Prosze o przyklady (roznic miedzy miniaturka z np. D300 i D700)
    5. Chyba sie zalamie...

Domyślnie

@tomek murański - każdy ma swoje upodobania - ja d70s lubię właśnie za to, że po wypuszczeniu Rawa nie musiałem długio nad nim siedzieć - wypluwał naprawdę ostre i dobre zdjęcia (nie wiem jak krajobrazy, architektura street bo tego robię bardzo mało, ale w portrecie był kapitalny). małe lcd? na miłość boską przecież to tylko podgląd bo prawdziwej oceny i selekcji i tak dokonasz tylko w komputerze, bez względy na to czy masz lcd 1,8 czy 3,0. d70s mały? no żąrtujesz chyba, ergonomia tego aparatu jest idealna, świetnie leży w łapie, a mały to jest dla mnie d80 d40 czy d60.

@motorniczy daruj sobie te głupie uwagi typu "Najlepiej sobie "nasrac" technika w glowie i zapomniec o istocie fotografii . Jak ktos ma autop to musi byc alfa i omega w warsztacie samochodowym ?" Nie interesuje mnie ani jego budowa, ani jakieś niuanse techniczne, zwyczajnie kto pyta nie błądzi, a istotą fotografii i tak jest dla mnie ostatnio Pentacon Six, więc daruj sobie proszę

Domyślnie

Dlaczego nie polecono jeszcze Fuji S5 PRO.. W portrecie ta puszka jest niezastąpiona...

Domyślnie

postregiment - ze w lapach lezy, to twoja opinia, tak samo jak opinia o 'nielezeniu' jest moja mam taki ksztalt dloni, ze po prostu lepiej mi lezy d200 i d300 z gripami (koniecznie). Na pocieszenie powiem Ci, ze z tego samego powodu nie podoba mi sie d3 wiem, wiem - bluznierca co do LCD, to ok, nie jestem hardcorowcem - ja po prostu lubie widziec co zrobilem, zeby ewntualnie 'docykac' cos jeszcze poki trwa impreza, zamiast wsciekac sie na siebie, ze wydawalo mi sie, ze na wyswietlaczu bylo ostro
    toMash
    boog jest łysy - ma to po mnie
    blog oraz folio

Domyślnie

no ale ani na lcd 3.0 dobrze tak naprawdę nie zobaczysz ani na lcd 1.8 nie ukrywajmy. a o ergonomii nie ma sensu dysktować bo to już kwestia indywidualna. w sumie jak pod d70s podpinałem swoją sb-800, tamrona 17-50 i gripa to już jednak trochę za duży ciężar....

Domyślnie

Różnica między LCD "gęstym" 3.0 który pozwala w 100% ocenić fotę a wyświetlaczem starszego typu jest kolosalna i wpływa bezpośrednio na wyniki pracy IMHO
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    Dlaczego nie polecono jeszcze Fuji S5 PRO.. W portrecie ta puszka jest niezastąpiona...
    Właśnie dlaczego? Sam ma dylemat czy nie zmienić D200 na S5pro... Jak tam z kolorystyką i tonalnością w portrecie?
    D300,D70s T17-50 F2.8, N60 f2.8, N85 F1.8, N135 F3.5MF,N80-200F2.8,T12-24, SB-800 ,F75 i jakieś dodatkowe graty

Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów