Szukaj
Mnie nie trzeba płacić, żebym robił zdjęcia D50ką. Małe to, lekkie i poręczne i ciągle robi dobre zdjęciaŻeby mi ktoś kazał robić d50 dalej, to bym kazał sobie zapłacić.Co ciekawe w kwestii szumów nie ma wielkich różnic w stosunku do D300 (to chyba zasługa większych pixeli w 6mpx matrycy). Mowa oczywiście o nefach, bo w jpg D300 ma jednak przewagę w postaci lepszego algorytmu odszumiającego. AF w D300 bardziej nowoczesny, z olbrzymią możliwością konfiguracji, ale chyba mniej precyzyjny w mojej puszce. Moim zdaniem nie odczujesz ogromnych zmian w zdjęciach. Jeśli już zmieniać to na D700 i do tego 85 albo 135. Tu jest już różnica w plastyce. Nawet na miniaturach w sieci będzie to widoczne. I tak w końcu wszyscy skończymy na pełnej klatce więc lepiej od razu wejść w ten standard
Ja się trochę pospieszyłem i sugerując się opiniami, że pełna klatka dla ludu to dopiero w pod koniec 2009 się pojawi, zdecydowałem się na D300. Miesiąc później pojawił się D700
. Teraz różnica w cenie między tymi dwoma aparatami jest stosunkowo niewielka i wg mnie warto dołożyć i mieć spokój na dłuższy czas.
D700, D750, D800, N24-70, S35/1.4 ART, S50/1.4 ART, N50/1.8, N85/1.4
@tomek murański - każdy ma swoje upodobania - ja d70s lubię właśnie za to, że po wypuszczeniu Rawa nie musiałem długio nad nim siedzieć - wypluwał naprawdę ostre i dobre zdjęcia (nie wiem jak krajobrazy, architektura street bo tego robię bardzo mało, ale w portrecie był kapitalny). małe lcd? na miłość boską przecież to tylko podgląd bo prawdziwej oceny i selekcji i tak dokonasz tylko w komputerze, bez względy na to czy masz lcd 1,8 czy 3,0. d70s mały? no żąrtujesz chyba, ergonomia tego aparatu jest idealna, świetnie leży w łapie, a mały to jest dla mnie d80 d40 czy d60.
@motorniczy daruj sobie te głupie uwagi typu "Najlepiej sobie "nasrac" technika w glowie i zapomniec o istocie fotografii . Jak ktos ma autop to musi byc alfa i omega w warsztacie samochodowym ?" Nie interesuje mnie ani jego budowa, ani jakieś niuanse techniczne, zwyczajnie kto pyta nie błądzi, a istotą fotografii i tak jest dla mnie ostatnio Pentacon Six, więc daruj sobie proszę![]()
Dlaczego nie polecono jeszcze Fuji S5 PRO.. W portrecie ta puszka jest niezastąpiona...
postregiment - ze w lapach lezy, to twoja opinia, tak samo jak opinia o 'nielezeniu' jest mojamam taki ksztalt dloni, ze po prostu lepiej mi lezy d200 i d300 z gripami (koniecznie). Na pocieszenie powiem Ci, ze z tego samego powodu nie podoba mi sie d3
wiem, wiem - bluznierca
co do LCD, to ok, nie jestem hardcorowcem - ja po prostu lubie widziec co zrobilem, zeby ewntualnie 'docykac' cos jeszcze poki trwa impreza, zamiast wsciekac sie na siebie, ze wydawalo mi sie, ze na wyswietlaczu bylo ostro
![]()
no ale ani na lcd 3.0 dobrze tak naprawdę nie zobaczysz ani na lcd 1.8 nie ukrywajmy. a o ergonomii nie ma sensu dysktować bo to już kwestia indywidualna. w sumie jak pod d70s podpinałem swoją sb-800, tamrona 17-50 i gripa to już jednak trochę za duży ciężar....
Różnica między LCD "gęstym" 3.0 który pozwala w 100% ocenić fotę a wyświetlaczem starszego typu jest kolosalna i wpływa bezpośrednio na wyniki pracy IMHO
D800
Skontaktuj się z nami