Close

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 161

Wątek: d300 a portret

Domyślnie

RAW-ami też się bawię, ale czasem takie mniej ważne fotki to bym tak hurtem zrzucił do katalogu na twardziela. Tak się głębiej zastanawiając to rzeczywiście opinii może być wiele. Każdy lubi co innego, ma inny monitor itp.... A to wpływa na subiektywna ocenę barw.
    Nikon D300 Nikkor 18-105, 50/f1,8, SB-700

Domyślnie

Profile do puszki...a po co? Podpinam profile jedynie do lut loadera, proof setup w Photoshopie i plików.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RBT Zobacz posta
    Profile do puszki...a po co? Podpinam profile jedynie do lut loadera, proof setup w Photoshopie i plików.
    Jak to zrobić ?
    Opisz jeśli będziesz tak miły

Pozdrawiam
    Czarek

Domyślnie

Proszę o sprecyzowanie, wówczas do pytania będę mógł się dokładniej odnieść.
    Moja wypowiedź była bardzo ogólna, a jej głównym celem było zwrócenie uwagi na, właściwsze moim zdaniem, przeniesienie głównego akcentu profilowania z aparatu na monitor oraz symulację docelowej przestrzeni podczas pracy w Photoszopie, oraz dbałość by przekazany plik miał podpięty odpowiedni profil icc.
    Profile w puszce mają sens jedynie podczas zapisu zdjęć w formacie jpg. Podczas obróbki NEF'ów np. w ACR mamy tak duże możliwości wpływania na końcowy wynik, że NIGDY nie odczułem potrzeby wgrywania profili do aparatu. Te zresztą mogą być użyte później.
    Ostatnio edytowane przez RBT ; 26-11-2009 o 20:39

Domyślnie

Chodziło mi o to jak do ACR podgrać profile takie jak mam w aparacie np te z D2X

Domyślnie

Jak wgrać do ACR wszystkie profile aparatów Nikona nie wiem. Można pobrać ze strony Adobe profile Camera profiles beta 2. Są tam m. inn. profile D2x. Same profile można dotatkowo "przystosować" do swoich potrzeb narzędziem DNG Profile Editor, które można również pobrać od Adobe.
    Możliwości jest wiele, ja najczęściej korzystam z kilku swoich presetów zapisanych w ACR. Na razie więcej mi nie potrzeba.
    Moim zdaniem gorączkowe szukanie profili jest niepotrzebne, skoro w ACR (i nie tylko) mamy możliwość zapisania wszystkich swoich indywidualnych ustawień.
    Zresztą czy to jeszcze są w ogóle profile???

Domyślnie

Witam,wrzuciłem na kartę profil do d300, ale po tym jak chcę go zapisać na pamięci aparatu wyskakuje mi ikonka ,że nie ma żadnych profilów na karcie, co może być przyczyną tego?

Domyślnie

Ja miałem tak gdy profile były w podfolderze.
    D300

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Globalna Wiocha

Domyślnie

RBT może chodzi o nazwę pliku profilu (poprawna to PICCONxx.NCP, gdzie w miejsce xx należy wstawić liczbę z zakresu 01-99)
    mi pomogło

Domyślnie

Ja korzystam z d300 i 50/1.8 oraz Samyang 85/1.4 wlasnie do portretu i fashion. A efekty mozesz obejrzec na mojej stronie ze stopki, bo watpie aby chcialo ci sie szukac moich postów na forum
    http://facebook.com/fotomagik
    D700 + N70-200/2.8 + N20/2.8 + N50/1.8 + N85/1.8 + N135/2.8 + S15/3.5 + SB900 i kilka innych pierdół

Strona 16 z 17 PierwszyPierwszy ... 614151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów