Close

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 161

Wątek: d300 a portret

Domyślnie d300 a portret

nadeszła ta wielka chwila gdy po d70s, d80 przyszedł czas na zakup d300, ale, że siedzę jednak głównie w portrecie i fashion to parametry parametrami, ale starałem się poszukać przykładów tego typu zdjęć i jest ich po pierwsze bardzo mało a po drugie przyznam się, że nic konkretnie mnie nie zachwyciło stąd mów ów wątek...

korzysta ktoś z d300 i którejś z 50ek lub 85ek czy portrecie i fashion? jakie efekty? jak ostrość oddanie kolorów? no właśnie apropos oddawania kolorów - czytałem o różnych poprawkach, profilach bla bla bla...więc łopatologicznie rzecz ujmując - kupuję nowe nieskażone d300, do tego 50 1.4 i pytanie - co ze wspomnianymi ustawnieniami, profilami, softwerami, co najlepiej powgrywać, poustawiać etc etc? oczywiście nie pytam o zagadania związane z techniką fotografowania, ale czysto z d300 pod portret, jakieś rady?

a no i dodam tylko jeszcze żem maniakiem ostrości na portrecie, ustawiać od razu podostrzone z poziomu aparatu?
    pozdrawiam!

Domyślnie

d70s, d80 no i "siedze w portrecie i fashion" a mam wrazenie jakby kolega postregiment dopiero zaczynal i nie mial pojecia o co kaman .. nie wyobrazam sobie focenia nie w NEFach wiec po co te profile i ostrzenie na poziomie body ? no chyba ze NX sie wola to tak. Niemniej... mysle, ze lepiej bedzie jak kupi kolega body i zacznie robic i sie uczyc bo zakres pytan jest na tyle szeroki ze az nijaki.
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ars Zobacz posta
    d70s, d80 no i "siedze w portrecie i fashion" a mam wrazenie jakby kolega postregiment dopiero zaczynal i nie mial pojecia o co kaman .. nie wyobrazam sobie focenia nie w NEFach wiec po co te profile i ostrzenie na poziomie body ? no chyba ze NX sie wola to tak. Niemniej... mysle, ze lepiej bedzie jak kupi kolega body i zacznie robic i sie uczyc bo zakres pytan jest na tyle szeroki ze az nijaki.
    Ja z tego co widze http://marekrzepka.com to kolega postregiment z tym portretem i fashion sobie radzi całkiem nieźle

Ja osobiście pomyślałbym prędzej o D200, ISO100 na pewno by się przydało. Tylko że ceny D200 i D300 są tak podobne że głupio troche brać coś "starszego".
    Ostatnio edytowane przez Adagio ; 06-01-2009 o 01:23
    D80 + N18-70 + N50 + SB600

Domyślnie

Nawet z punktu widzenia amatora nie ma się czego bać. Ten korpus daje możliwości a nie ogranicza. Świadomy fotograf nie ma się czym przejmować według mnie. Całe piękno polega na tym, że wszystko można przygotować z poziomu korpusu. Mocne wyostrzanie / słabe wyostrzanie, oziębienie / ocieplenie kolorów. Do tej pory podobne możliwości dawał tylko soft. Teraz obróbkę jpg można skrócić do minimum.

Domyślnie

Wow, piekne foty na tej stronie (http://marekrzepka.com) mozna znalezc... Moje oczka się radują.
    Pozdrawiam - Jacek
    www.fotojaw.com

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Po wgraniu profili z kolorami jest tak jak sobie tylko wymarzysz. Masz olbrzymie możliwości zmian. Co do wyostrzania to zalecałbym ostrożność - może się okazać że - po D80 - d300 może Cię mocno zaskoczyć. Najlepiej będzie jeśli sobie popstrykasz kontrolnie ta puszką zanim ją kupisz. To nie D3x i na pewno ktoś w twoim sąsiedztwie ma ją na wyposażeniu.

Domyślnie

ladne foty
    nie boj sie d300 jest ok
    wgraj profile portrait, d3xversja3 i landscape
    jesli jedziesz na capture to rzeczywiscie w rawie przyspieszq robote.
    zrob upgrade firmware ale pamietaj ze po kolei - najpierw czesc a pozniej b - inaczej nic to nie da.
    sprawdz jak ci pasuje adlightning, moim zdaniem na niezbyt wysokich wartosciach jest swietny.
    o wyostrzaniu sie nie wypowiem bo robie na koncu w photoshopie na 16 bit tif w przestrzeni LAB. nie uzywam wiec tego w aparacie.
    tak samo nie wlaczam usuwania szumow bo robie w dfine 2,0

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

dziękuję za miłe słowa zaś co do uwag @ars to nie pamiętam czy zrobiłem kiedyś zdjęcie w innym formacie niż NEF, no chyba, że wypuszczałem zwykłego JPG do Opandy Exif. Jeśli zaś zarzucasz mi laickie pytania to już wyjaśniam - 90% mojej strony www.marekrzepka.com powstało d70s gdzie współpraca była idealna -zdjęcia ostre, kolory bardzo realnie oddane, żadnego mieszania wszystko pięknie. Później zaś przerzuciłem się na d80, ale zacząłem miewać problemy z bf i ff a do tego kolory wydawały mi się być nie do końca przyjemne. stąd też moje pytanie a propos d300 - kapitalną sprawą wydaje mi się być oczywiście kalibracja bf i ff, ale co z kolorami i z aktualizacją oprogramowania - jest sens wgrywać nową wersję? jak radzi sobie z kolorami w poszczególnych profilach?
    pozdrawiam....także Ciebie @ars

rabijki - tak tutaj wyjdzie mój brak obeznania w tematach czysto softwerowtych - ale w d70s akurat większych możliwości kombinowania nie było dlatego nie bardzo rozumiem o czym piszesz. ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że korzystam z najnowszej camery raw w cs3, kiedyś u znajomej próbowałem się przekonać do ligtrooma, ale jakoś średnio mi podchodził. do tego oczywiście używam pełnego manuala...ale co dalej...mógłbyś rozpisać dokładne kroki a b etc... bo widzę, że masz o tym większe pojęcie

a i jeszcze ostatnie słowo dodam - w d80 miałem wrażenie zwłaszcza przy zbliżeniach, że faktura skóry była lekko zblurowana a o ostrości typu takiej http://marekrzepka.com/fashion/images/kasia9.jpg mogłem tylko pomarzyć....może inaczej...miałem wrażenie lekkiego bluru mimo że np. ostrość na oczach była naprawdę dobra a przysłona była normalna np. 3.5
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 06-01-2009 o 14:16 Powód: proszę nie mnożyć postów.

Domyślnie

postregiment możesz dopisywać w swoim poście ciąg dalszy, do czasu gdy masz możliwość edycji.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Witam Koleżeństwo,

taki OT: orientujecie się może które z body Nikona genereuje najlepsze jpg-i?

Posiadam obecnie D50 (trochę już się wiesza; co dziwne bo pstryknął dopiero~ok.9tys fotek a poza tym brakuje mi czasów przy fotkach w słoneczne dni) i chciałbym pójść dalej. Myślałem o pełnej klatce, np. D700, ale doczytałem się że jeśli jakość ma być na wysokim poziomie to raczej? tylko NEF-y.

Znajomy też polecał D300 (rozsądna cena) choć to DX (większa głębia ostrości).

Co Wy na to?

Pzdr, Piotr
    Ostatnio edytowane przez popi ; 06-01-2009 o 10:12
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów