Close

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 161

Wątek: d300 a portret

Domyślnie

dobrze, więc prosiłbym o dokończenie zdania aby zdjęcie z d300 było tak ostre i oddawało tak wyraźnie kolory i szczegóły jak tutaj z d70s http://marekrzepka.com/fashion/images/natalia4.jpg należy?

wiem, że brzmi to trochę infantylnie, ale jednak mam wrażenie, że we wszystkich profilach, wywoływaniach RAWów, pxl etc to jednak różnica jest spora, więc mam pewne obawy czy ogarnę tak aby nie stracić

Domyślnie

nalezy wykonac zdjecie "na miekko" w raw i wyostrzyc w ps cs3.
    bez problemu - jesli nie wymagasz ostrego zdjecia prosto z puchy w jpg to zero stresu
    pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

a jesli wymagam ostrego zdjęcia w NEFie od razu i jedynie delikatnie podostrzam na oczach? przecież te zdjęcia z d70s były już od razu ostre jak żyleta (szkła 50mm 1.8, obecnie 1.4)

Witusch
    Gość

Domyślnie

postregiment pokaz jakiegos 100% cropa np oka, ze zdjecia ktore cie zadowala jesli chodzi o ostrosc i podaj parametry (Exif)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez postregiment Zobacz posta
    a jesli wymagam ostrego zdjęcia w NEFie od razu i jedynie delikatnie podostrzam na oczach? przecież te zdjęcia z d70s były już od razu ostre jak żyleta
    ustawiasz w puszce wyostrzenie na 6, ale musisz wywoływać w NX 2, bo inne programy tego "puszkowego" ustawienia nie widzą.
    Oczywiście w innych wywoływarkach po prostu inaczej ustawisz suwak sharpness i tez masz ostro.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-01-2009 o 14:45
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ale wyostrzanie w szopie czy innych programach nigdy tak naptrawdę nie da takiego samego w 100% efektu jak ostre zdjęcie wypuszczone z puszki

Domyślnie

to cię zmartwię - D70 ma najostrzejsze pliki ze wszystkich nikonów. Zapomnij o takiej ostrości w wyższych modelach, także w najwyższych D3/D700. Canon w 5D ma ostre piksele i generalnie canonowskie puszki mają słabsze filtry, czyli dają ostrzejsze zdjęcia.
    Ale - mylisz się, że to jakiś problem. To wszystko kwestia softu. Masz inne przyzwyczajenia z D70, po prostu w innych puszkach musisz wyostrzyć zdjęcie. Zapewniam cię, że matryca o kilka razy większej ilości Mpx ma zdecydowanie więcej detalu nawet jak ma "nieostre piksele". Za miesiąc zapomnisz o "problemie".
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez postregiment Zobacz posta
    ale wyostrzanie w szopie czy innych programach nigdy tak naptrawdę nie da takiego samego w 100% efektu jak ostre zdjęcie wypuszczone z puszki
    Mylisz sie, dlatego prosze o jakiegos 100% cropa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to cię zmartwię - D70 ma najostrzejsze pliki ze wszystkich nikonów. Zapomnij o takiej ostrości w wyższych modelach, także w najwyższych D3/D700. Canon w 5D ma ostre piksele i generalnie canonowskie puszki mają słabsze filtry, czyli dają ostrzejsze zdjęcia.
    Ale - mylisz się, że to jakiś problem. To wszystko kwestia softu. Masz inne przyzwyczajenia z D70, po prostu w innych puszkach musisz wyostrzyć zdjęcie. Zapewniam cię, że matryca o kilka razy większej ilości Mpx ma zdecydowanie więcej detalu nawet jak ma "nieostre piksele". Za miesiąc zapomnisz o "problemie".
    dokładnie taki efekt obserwuję w oglądaniu pierzaków z puszki D70s i obecnej D300. Na pierwszy rzut oka te z D70s wydają się ostrzejsze ale po dokładnym przyjrzeniu się zauważam, iż z D300 obraz jest jakby pełniejszy w szczegóły. Teraz w ogóle już o tym nie myślę i cieszę się z używania D300 Owszem, czasami wspominam D70s ale tylko ze względów sentymentalnych
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

też miałem D70 i przesiadłem się na najbardziej mydlasty (jpg) ze wszystkich nikonów - D200. Idzie się przestawić , zapewniam.

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów