Close

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 161

Wątek: d300 a portret

Domyślnie

ja generalnie robie tak:
    ustawienia w puszce lopatologicznie
    wyostrzanie na 0
    odszumianie na 0
    profile w zaleznosci od tematu: landscape gdy chce mocnych kolorow
    portrait - wiadomo
    d2x wersja 2 - reszta. (EDYCJA Z D3X
    zawsze moge zmienic w nx ten profil.
    active delightning - normal
    zdjecia zawsze swiece na histogram do prawej!!!

do wywolywania rawow uzywam capture nx 2
    z tamtad tify 16 bitowe z wywolanych rawow wedruja do ps cs 3
    dlaczego tak?
    uwazam ze nx swietnie sobie radzi z rawami, duzo lepiej niz ps. ma tez controlpointsy ktore pozwalaja na szybka robote i dokladna korekcje zdjec.

w ps cs3 wprowadzam najczesciej:
    konwersje na LAB z RGB tam wlaczam podglad LAB a na palecie LIGHTNESS dokonuje USM. delikatnego ale zawsze dalej zmiana na 8 bit i na rgb jesli do archiwum lub na cmyk jesli do druku. zawsze z rgb do cmyk moge przeciez zrobic konwersje. nastepnie wpisuje IPTC info i zachowuje pod kolejnym numerem nako TIFF LZW PC ( choc robie w Mac), tne do ekranowego podgladu i pod tym samym numerem zachowuje w innej teczce jpg ekranowego.
    Tiffy archiwizuje z 6 krotnym Backupem na DVD i HDD, jpgi trzymam na wszystkich kompacgh bo to przeciez ekranowki i sluza tylko do wyszukiwania. przy bazie 62tys zdjec wszystko pod zwyczajnym iphoto smiga az milo. wyszukuje oczywiscie po slowach kluczowych.

jako dodatkowe archiwum trzymam rawy prosto z puchy bez przegladania na dvd.

tyle sorry jesli odbieglem troche od tematu
    pozdro
    olo
    Ostatnio edytowane przez rabijki ; 06-01-2009 o 10:15
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Pomijają OT kolegi powyżej... (popi1612)
    Autorze: Jeśli zdjęcia wołasz NEF w innym programie niż NX (przyznaj się w jakim wołasz), to profile/wyostrzania/a-dlighting itp. na nic się zdają.

Interesująca dla Ciebie zmiana to będzie matryca. CMOS z D300 daje inny obrazek, niż CCD z np. D80. Inaczej wygląda szum, inaczej wygląda zakres tonalny, inaczej "plastyka" obrazu (bez zagłębiania się w szczegóły i definicje).
    Ja z D300 widziałem przepiękne, w pełni profesjonalne portrety - znaczy, że się da. Na ile to zasługa shopa/pochodnych, a na ile aparatu - to już pewnie zostanie w sferze tajemnicy.

D300 produkuje świetnej (IMO) jakości JPG. Jeśli soft w tak prostym w sumie urządzeniu jakim jest aprat potrafi zrobić takie czary-mary, to tym bardziej takie czary mary jesteś w stanie wycisnąć ż NEF w programie na komputerze.
    Wydaje mi się wobec tego, że obawy przed d300 są niepotrzebne.
    Pomyśl tylko o tym, że trzysetka nie ma natywnego ISO100. Ta matryca świetnie nadaje się do dużych ISO, gdzie poziom szumów i zakres tonalny jest zauważalnie lepszy niż w D80.
    Ostatnio edytowane przez messer ; 06-01-2009 o 10:16 Powód: zmiana kolegi powyżej ;)
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

OT byl na zyczenie autora watka
    co do natywnego 200asa
    kolega ma w tej chwili jesli dobrze pamietam d70s?
    jelsi tak to tez ma natywnie 200 asa.
    d70s to zreszta byla moja ulubiona cyfra - swietna pucha. wlasnie z niej sie przesiadlem na d300 i nie odczulem zadnych minusow poza waga.

olo

Domyślnie

1. messer: "Interesująca dla Ciebie zmiana to będzie matryca. CMOS z D300 daje inny obrazek, niż CCD z np. D80. Inaczej wygląda szum, inaczej wygląda zakres tonalny, inaczej "plastyka" obrazu (bez zagłębiania się w szczegóły i definicje)." No właśnie owa plastyka obrazu interesuje mnie najbardziej, zwłaszcza przy portretach, opowiesz coś o tym? jakie spostrzeżenia?
    co do wywoływania RAWów to jak już pisałem od 2 lat robię to w Camera Raw

2.rabijki - dziękuję za odpowiedź, o taką rozpiskę dokładnie mi chodziło. Jeśli zaś chodzi o d70s to wiem, że to fantastyczna puszka, ale jednak z czasem 6mln pxl okazywało się być za mało, a i nie powiem, że kalibracja bf i ff nie kusi mnie cholernie zaś wagę akurat traktowałbym jako plus, choć w sumie ergonomia i waga d70s też była świetna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    ja generalnie robie tak:
    .....
    d2x wersja 2 - reszta. (EDYCJA Z D3X
    .....
    olo
    Witam serdecznie mam pytanie odnośnie tego stwierdzenia. Jak rozumiem masz wgrane do d300 profil d2x pochodzący z D3X - czy mógłbyś mi podpowiedzieć jakie są różnice pomiędzy nim a tym fabrycznym pod d300 i jak wgrać ten profil do d300 (normalnie jak profil z trzysetki??)
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedż .
    N D3 S17-35HSM N50 F1,4 N85 F1,4 N80-200 F2,8 SB800+900

Domyślnie

nieeee
    edytowalem bo sie walnalem
    mam profil d2x wersja 3
    sa po prostu 3 profile z d2x do wgrania w puche d300
    o profilach z d2x jest cala masa na forum, przy okazji - polecam wgranie tych profili nie tylko do aparatu ale tez do capture nx jesli ktos ma stara wersje. w nowej chyba sa od razu. to pozwala na szybka zmiane kolorystyki, nasycenia, kontrastu zdjecia.
    nie wiem co jeszcze - jak zmieniasz w puszce profile to sie zmienia kolorystyka - wiesz o tym. profile z d2x sa po prostu inne, portrait i landscape jeszcze inne. generalnie moim zdaniem lepsze niz fabryczne d300.

olo

Witusch
    Gość

Domyślnie

Ja najbardziej polubilem Fuji Velvia.

Domyślnie

ja od takich zabaw - symulowanie filmow mam cep 3,0 nik. dziala swietnie i ma mozliwosci edycji profili
    olo

Domyślnie

Rabijki się nie zrozumieliśmy o profilach d2x to wiem mam stosuje etc. . Dzięki za twój "workflow"(chyba się to tak pisze ) muszę wypróbować .
    N D3 S17-35HSM N50 F1,4 N85 F1,4 N80-200 F2,8 SB800+900

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    ja od takich zabaw - symulowanie filmow mam cep 3,0 nik. dziala swietnie i ma mozliwosci edycji profili
    olo
    A co to jest?

Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów