Close

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 161

Wątek: d300 a portret

Domyślnie

"w d300 zawsze bedziesz mial nieostre jpegi." nigdy nie robię w samych jpegach od tego musiałbym zacząć...A dwa, hm no cóż może po prostu dalej tkwi we mnie jakieś przeświadczenie z d70s, że już z puszki powinno wylecieć ostre zdjęcie...zresztą przy d70s NIGDY nie używałem wyostrzania żadnego ze zdjęć z www.marekrzepka.com ... ANI JEDNEGO! ehh zaś co do zdjęć które podsyłasz to jednak różni się to od tego co ja robię (czyt. portret, moda) a tam gdy ustawiam f na 2.0 i wyostrzam na oczy to jednak chciałbym aby ona właśnie tam była, a tak niestety do końca się nie dzieje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Wiadomo, ze ostrzenie selektywne na ostatnim etapie obrobki daje najlepsze efekty
    Czy to znaczy, że na końcu wyostrzasz tylko fragmenty zdjęcia, a nie całe? Ciekawe podejście
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

warto pamiętać jeszcze o pewnym mało znanym prawie konsumenta:

zgodnie z Ustawą z dn. 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach o sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego Art. 8 mówi:

1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia."

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez postregiment Zobacz posta
    gdy ustawiam f na 2.0 i wyostrzam na oczy to jednak chciałbym aby ona właśnie tam była, a tak niestety do końca się nie dzieje.
    Teraz, to juz nic nie rozumiem. Najpierw piszesz, ze zdjecia wychodza Ci jakie "blurowate", a teraz, ze AF nie trafia tam gdzie powinien, hmmm, to dwa osobne problemy.

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Czy to znaczy, że na końcu wyostrzasz tylko fragmenty zdjęcia, a nie całe? Ciekawe podejście
    A co, pierwsze slyszysz? No, to jeszcze duzo przed Toba Proponuje przyjrzec sie lepiej narzedziom w PS.

Jak tamte przyklady nie pasuja, to prosze na F1.4

Ostatnio edytowane przez Witusch ; 12-03-2009 o 12:09

Domyślnie

no w moim przypadku ostrość była daleka od tej zaprezentowanej na zdjęciu powyżej. w takim razie czy przy drugiej wysyłce do Nikona mogę zażądać już wymiany układu AF zamiast kolejnej regulacji która tak naprawdę niewiele daje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    A co, pierwsze slyszysz? No, to jeszcze duzo przed Toba Proponuje przyjrzec sie lepiej narzedziom w PS.
    [/IMG]
    Myśłałem, że szybciej jest wyostrzyć całe zdjecie... w takim razie napisz jak (jakie narzędzie/a) wyostrzasz selektywnie.

no w moim przypadku ostrość była daleka od tej zaprezentowanej na zdjęciu powyżej. w takim razie czy przy drugiej wysyłce do Nikona mogę zażądać już wymiany układu AF zamiast kolejnej regulacji która tak naprawdę niewiele daje?
    A może najpierw przyjrzyj się obiektywom, ktorych używasz?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-12-2009 o 01:40 Powód: lit.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

"A może najepierw przyjrzyj się obiektywom, ktorych używasz? " hehe no bez przesady, raz, że to 3 różne szkła, a dwa, że używałem ich z innymi puszkami

Domyślnie

"w d300 zawsze bedziesz mial nieostre jpegi." nigdy nie robię w samych jpegach od tego musiałbym zacząć...A dwa, hm no cóż może po prostu dalej tkwi we mnie jakieś przeświadczenie z d70s, że już z puszki powinno wylecieć ostre zdjęcie...zresztą przy d70s NIGDY nie używałem wyostrzania żadnego ze zdjęć z www.marekrzepka.com ... ANI JEDNEGO!
    hm, mamy do czynienia z małym nieporozumieniem.
    ręka do góry kto wie jaki poziom i w jakiej puszce oznacza brak wyostrzenia zdjęcia?
    naiwne jest sadzić, że zawsze poziom domyślny to brak wyostrzenia. W body segmentu amatorskiego domyślnie wyostrzenie jest (czyli w D70), czym wyższy model tym domyślne wyostrzanie słabsze. Zapewne ze względu na to, że producent zakłada, że wyższa półka to fotografia do celów profesjonalnej obróbki, a jak wiadomo w PS się ostrzy na końcu, nie w body. Amatorskie body maja często podbite wyostrzenie, kontrast, nasycenie i to w ustawieniach domyślnych.

Nowa seria puszek, te z CMOS maja skalę ostrzenia od 0 do 9 i nie wiem w czym problem z ostrym jpg. Nastawione na 9 komuś jest za mało ostre? Mnie wystarcza 6 i na takim ustawieniu pracuje.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 12-03-2009 o 13:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

"Amatorskie body maja często podbite wyostrzenie, kontrast, nasycenie i to w ustawieniach domyślnych." ważna uwaga, dziękuję Jacek

Domyślnie

wtrącę słow odnośnie profili Fuji ja rownież w swoją puchę za chiny wgrać nie mogę zamiana nazwy na PICCON0x.NCP zgodnie z opisem folder NIKON itd. lipa niewidzi a profile z D2x bez stresu. Mam soft 1.10 ma ktoś pomysła jak ten wynalazek działa że na jednym sprzęcie ok a na innych lipa?
    D700 N 24-70 + inne klamoty

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów