Close

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 215

Wątek: DX vs FX

Domyślnie

łezka się niektórym w oku kręci ?
    Ja też mam jeszcze kompletne wyposażenie ciemni. Nie było wtedy internetu, co za tym idzie żadnego forum więc ludzie częściej umawiali się na wspólne plenery ! Nikt nie kłócił się czy lepszy jest Nikon cz Canon bo każdy był szczęśliwy jak odstał 2 tygodnie w kolejce za zenitem. Practica, a potem Yashica była dostępna w sklepach górniczych na kartki G ! więc żony sztygarów miały wypasione zdjęcia )))
    Co bardziej ambitni sami składali chemię do wywoływania. Dziś za coś takiego można pójść siedzieć - te skrupulatnie odważane działki białego proszku )

Można by godzinami opowiadać ! Najlepiej przy czymś mocniejszym ...

Domyślnie

Jeden z kolegów napisał: "FX czy DX nie ważne czym ale jak" Pewnie masz rację. Mnie natomiast nurtują pytania czy z N700 faktycznie da się użyć szkła DX tak by jakość obrazu (a raczej jej brak) nie wyrywała z butów. Czy mając szkło pod FX po przełączeniu na body na DX da się tak fotografować? Jak duża jest strata na jakości optyki w DX przy porównaniu z całą klatką. Proszę o opinie koleżanki i kolegów którzy już mieli okazję to sprawdzić. Z góry dziękuję za pomoc.

Dziwna sprawa. Zaczynałem od ZENITA C, ważyłem chemię do wołania koloru neg. i slajdów, zaświetlając je (te drugie) 100 błysków w tanku po 20 sztuk starym NATIONALEM. Pamiętam że używany wtedy do wołania toksyczny TSS postawiony w szczelnym słoiku szklanym na drewnie nas parę tygodni czernił deskę na parę mm w głąb struktury, a jeden ze składników wywoływacza nazywał się chyba siarczan n-n-dietyloparafenylenodiaminy. Też ciachałem po omacku papier z rolki (Fuji) maszynowej pod powiększalnik do ręcznego wołania. Doraźcie mi proszę "weterani" czy można fotografować np N24-70 f2,8 używając go na N700 jako DX o ogniskowej 36-105, uzyskując wystarczającą jakość nie urągającą przyzwoitej fotografii. Całkiem niedawno czytałem jaki świetny obraz to szkło daje na N300 (matryca DX).
    Ostatnio edytowane przez Jacek S ; 20-01-2009 o 12:41

Domyślnie

Czy na pewno wiesz jakie są ograniczenia optyki DX?
    te obiektywy dają obraz na mniejszej powierzchni, na klatce FX dają na środku kółko. Więc jak mówić o jakości obiektywów DX na FX, skoro w rogach takiego zdjęcia nie mają one żadnej jakości bo jest tam czarno.
    Jesli zaś wytniesz środek kadru FX to otrzymasz DX więc obiektyw DX będzie pracował na powierzchni DX i będzie taka jakoś jakby aparat był DX. Trzeba pamiętać, że wykadrowując FX do formatu DX mamy mniej megapikseli.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jestem pewien że N700 ma możliwość przełączenia z trybu pracy FX na DX nawet z obiektywami dedykowanymi na pełną klatkę, czyli wykorzystując środek matrycy. Odpowiednio ilość mpixeli w DX na N700 i tak jest większa niż skan na maszynie z negatywu do formatu odbitek około 24x30. Ja robię najczęściej 15x20. Jeśli dobrze myślęto powinno być OK. Ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce, bo teoretycznie jestem w stanie sobie to wyobrazić. Robiłem równolegle razem z małym obrazkiem na reportażu, średni format w zakładzie i pamiętam jakie były różnice na powiększeniu. Pewnie nie próbowałeś ale na wielkoformatowym Sinarze F2 i Angulonie 90mm jakość w formacie 6x9 dosłownie wyrywała z butów jeśli porównywać do średnich formatów..

Przyznaję że nie wiem jaką jakość bedzie miał obraz z N300 na średniej rozdzielczości 3200 na 2100 na papierze 15x20. to chyba powinna być podobna jakość jak DX z N700.
    Ostatnio edytowane przez Jacek S ; 20-01-2009 o 12:43

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tasior3006 Zobacz posta
    Jestem pewien że N700 ma możliwość przełączenia z trybu pracy FX na DX nawet z obiektywami dedykowanymi na pełną klatkę, czyli wykorzystując środek matrycy. Odpowiednio ilość mpixeli w DX na N700 i tak jest większa niż skan na maszynie z negatywu do formatu odbitek około 24x30. Ja robię najczęściej 15x20. Jeśli dobrze myślęto powinno być OK. Ciekaw jestem jak to wygląda w praktyce, bo teoretycznie jestem w stanie sobie to wyobrazić.
    Nikon D70, D50, D40 miały po 6 MPx. Jesli to wystarczało do takich powiększeń jak piszesz, to crop DX z D700 będzie właśnie taki.

Robiłem równolegle razem z małym obrazkiem na reportażu, średni format w zakładzie i pamiętam jakie były różnice na powiększeniu.
    Róznica była widoczna, bo 6x6 nie trzeba było tak powiększać, dzięki czemu było małe ziarno, lepsza ostrość itd

Pewnie nie próbowałeś ale na wielkoformatowym Sinarze F2 i Angulonie 90mm jakość w formacie 6x9 dosłownie wyrywała z butów jeśli porównywać do średnich formatów..
    Zdziwię cię, ale próbowałem, bo miałem równolegle LF i MF - nadal go mam zresztą (inny LF i inne szkło, ale to nieistotne) i różnicy nie było żadnej, bo być nie mogło (najwyżej na minus, a nie na plus jak sugerujesz).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No nie ... nie było FF w dslr Nikona - każdy marzył - teraz jest i kombinują jak z FF zrobić DX łolabogaaa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nikon D70, D50, D40 miały po 6 MPx. Jesli to wystarczało do takich powiększeń jak piszesz, to crop DX z D700 będzie właśnie taki.
    I tu pewnie jest mój problem. Nie wiem czy wystarczyło czy nie, bo nie miałem D70,D50 i D40 i nie miałem okazji się przyglądać pod tym kątem. Miałem nadzieję że któryś ze szczęśliwych posiadaczy N700, dysponujący obiektywami DX może zrobił testy (takie "domowe", na własny użytek) i podzieli się ze mną praktycznymi spostrzeżeniami.
    Ja jestem jak niewierny Tomasz i jak nie dotknę to nie uwierzę. Wielokrotnie życie mnie nauczyło, że nie zawsze tak jest jakby nam się wydawało, dlatego prosiłem o uwagi tych co już to sprawdzili. Myślę, że samo teoretyzowanie będzie dla nas tylko okazją do podyskutowania, nie wnoszącego nic do wątku. W praktyce już pewnie przerabiałeś nie raz że np. aparat nowszy model ma 10 mln pikseli, a poprzednik miał tylko 8, co niestety nie wniosło widocznej poprawy w jakości obrazu itd.
    Jacku_Z rozumiem że Twoja wypowiedź, że crop z N700 będzie taki jak obraz z D70,D50 i D40 oparta jest na tym jak uważasz że powinno być, lub tak ci się tylko wydaje, ale tak na prawdę jak jest, to tego nie wiesz, bo nie sprawdziłeś?
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 09-12-2008 o 10:51 Powód: poprawka 'ortografa' - 'rozumię' -> 'rozumiem'

Domyślnie

nikon zrobil uklon w kierunku wielkiego formatu produkujac absolutnie rewelacyjne szkla do lf.
    pisze o tym bo sie ciesze od kilku dni gdyz jedzie do mnie 300/5,6 W LF Nikkor. ci ktorzy wiedza o czym mowie , wiedza z czego sie ciesze.
    kolega mial chyba na mysli roznice miedzy zdjeciem z sinara wykonanym na 4x5' i srednim formatem - wtedy rzeczywiscie powala bo co najmniej 2x wieksza klatka.

coz to wszystko i tak czesciowo ot chyba ze potraktujemy to jako wywod : wielkosc klaty = jakosc zdjecia.

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

I tu pewnie jest mój problem. Nie wiem czy wystarczyło czy nie, bo nie miałem D70,D50 i D40 i nie miałem okazji się przyglądać pod tym kątem. Miałem nadzieję że któryś ze szczęśliwych posiadaczy N700, dysponujący obiektywami DX może zrobił testy (takie "domowe", na własny użytek) i podzieli się ze mną praktycznymi spostrzeżeniami.
    Ja jestem jak niewierny Tomasz i jak nie dotknę to nie uwierzę. (..)
    Jacku_Z rozumiem że Twoja wypowiedź, że crop z N700 będzie taki jak obraz z D70,D50 i D40 oparta jest na tym jak uważasz że powinno być, lub tak ci się tylko wydaje, ale tak na prawdę jak jest, to tego nie wiesz, bo nie sprawdziłeś?
    Ale tu nie trzeba żadnych skomplikowanych testów, ani nie trzeba mieć sprzętu - jeśli Ci zależy na zbadaniu kwestii, to weź dowolny plik z D700 (pewnie mnóstwo można znaleźć w sieci) i wykadruj z niego środek o rozmierze 2784 x 1848 (5.1 MP). Otrzymasz efekt jaki byłby przy użyciu trybu DX. Poza tym nie wykluczone, że znajdziesz gotowe pliki zrobione już w trybie DX.
    Jak ktoś zrobi to za Ciebie i to opisze, to nadal przecież możesz nie wierzyć w jego spostrzeżenia

Domyślnie

A nie prościej robić zdjęcia na D700 24-70/2.8 w trybie FX i w programie graficznym kadrować taki fragment jak potrzeba?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów