To ja moze tak nie do konca na temat...
Skad wlasciwie i dlaczego na "maly obrazek" czy tez "full frame"
mowimy 35mm ???
pozdro
McE
Szukaj
To ja moze tak nie do konca na temat...
Skad wlasciwie i dlaczego na "maly obrazek" czy tez "full frame"
mowimy 35mm ???
pozdro
McE
Z bardzo prostej przyczyny - rozmiar fizyczny.
Szerokość taśmy ma właśnie 35mm.
Pozdrawiam
D40
http://en.wikipedia.org/wiki/135_film
36 to długość klatki, a 35 to szerokość taśmy filmowej.
Witam,
Nie pamietam dokladnie ale to bylo jakos tak 36mm*24mm daje powierzchnie w mm po przeliczeniu powierzchni na cale powinno wyjsc 1.35 cala.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 17-11-2008 o 11:46 Powód: ORTO!
ja tam dalej lubię pofocić swoim Zenitemurządziłem sobie ciemnię w pralni, bez okien
, i mogę śmigać.
Czasem tylko mnie ten zenit denerwuje bo to model B, czyli kompletny manual, bez pomiaru światła czy innych ficzerów, czasem noszę światłomierz, czasem D80 robi za światłomierz.
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
łezka się niektórym w oku kręci ?
Ja też mam jeszcze kompletne wyposażenie ciemni. Nie było wtedy internetu, co za tym idzie żadnego forum więc ludzie częściej umawiali się na wspólne plenery ! Nikt nie kłócił się czy lepszy jest Nikon cz Canon bo każdy był szczęśliwy jak odstał 2 tygodnie w kolejce za zenitem. Practica, a potem Yashica była dostępna w sklepach górniczych na kartki G !więc żony sztygarów miały wypasione zdjęcia
)))
Co bardziej ambitni sami składali chemię do wywoływania. Dziś za coś takiego można pójść siedzieć - te skrupulatnie odważane działki białego proszku)
Można by godzinami opowiadać ! Najlepiej przy czymś mocniejszym ...
Skontaktuj się z nami