Close

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 87
    Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carl00s Zobacz posta
    Generalnie - kolezanka jasno okreslila - albo D40, albo D40X. Oba ze szklem 18-55 (niezaleznie czy VR czy nie). NA KIJ sie wiec pytam wywody o 18-70, D80 czy inne pentaksy (swoja droga umierajace jakos linia dSLR i nie majace przyszlosci)? No po co? zeby wode z mozgu robic? czy zeby nabic sobie posty?
    Z tego wniosek, że nie dokładnie czytasz wątek, albo tylko sam temat

Fakt na początku pytała się o różnice i który lepszy, ale później stwierdziła, że już sama nie wie i żeby coś zaproponować do sumy 1700zł a zestaw D40+N18-70 się mieści w tym przedziale i stąd się wzięły te wywody.... Teraz już wiesz na jaki kij?

Także proponuje czytać ze zrozumieniem

Domyślnie

Carlos dobrze gadasz.
    Co do tych strzałów i różnic na oko- sam jestem ciekaw. Ja zciągałem sample i na oko różnicy nie widze.
    Inaczej mówiąc bałbym się postawić 10 zł że zgadne które zdjęcie z jakiego szkła.
    D5100//// 18-105VR

Domyślnie

owszem articool, jednakze z wypowiedzi kolezanki wynika jasno, ze to nie ona bedzie finalizowac zakup, i ze to ma byc zestaw. znajdz mi D40 lub D40x w zestawie w sklepie jakimkolwiek, glanc noje, z gwarancja i od reki.
    Ja rowniez proponuje czytac ze zrozumieniem i nie wdawac sie w demagogie.

Kolezanko joschlyn - w deklarowanym budzecie miesci sie zarowno D40, D40x jak i D60. Wszystkie z podstawowym szklem 18-55, a w przypadku D60 mozna upolowac sztuke z VR. kwestia wyboru to tylko kwestia wyboru cyferek: aparaty te roznia sie tylko i wylacznie matryca (D40 - D40x), albo dodatkowymi funkcjami takimi jak ultradzwiekowe czyszczenie matrycy (D40x - D60). Nie sluchaj belkotu o "wyzszym uzywalnym ISO" czy "kadrowaniu" - bo zanim zaczniesz te rzeczy swiadomie wykorzystywac, minie jakis czas - idealny czas na nauke na podstawowym aparacie. ja osobiscie wzialbym D60 - mialem ten aparat, udawalo mi sie robic nim fajne w mojej opinii zdjecia nawet wykorzystujac podstawowe szklo 18-55 (i nie daj sie zwiesc twierdzeniu, ze np. 18-70 jest "duzo lepszy". po pierwsze, do tej pory nikt nie zdefiniowal pojecia "duzo", 18-55 II generacji jest szklem optycznie poprawnym, pozwalajacym na spokojne, bezstresowe oswajanie sie z lustrzanka).
    A czemu D60 a nie D40x skoro wiekszych roznic nie ma? Tylko dlatego, ze jest to konstrukcja mlodsza. Blizniacza, owszem, ale jednak mlodsza.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Nie sluchaj belkotu o "wyzszym uzywalnym ISO" czy "kadrowaniu" - bo zanim zaczniesz te rzeczy swiadomie wykorzystywac, minie jakis czas
    Lepiej mieć i niewykorzystywać, niż nie mieć, a chcieć wykorzystać.
    Dla mnie sprawa jest jasna. Skoro ktos (obojetnie kto - wazne ze nie umie samodzielnie wyciagnac wnioskow z materialow podeslanych i samodzielnie znalezc informacji w TAKIM kompendium wiedzy jakim jest forum) nadal nie wie o czym jest mowa, ani co wybrac - taki ktos powinien zapomniec o lustrze jeszcze na jakis czas - i zajac sie pstrykaniem zdjec czymkolwiek. Inaczej za dwa miesiace utoniemy w watkach typu :a jakie szklo do mojego Dxxxxxxxx, a czy to i to bedzie dzialac, a co kupic, a czego nieeeee?
    Nie pamięta wół, jak cielęciem był.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Lepiej mieć i niewykorzystywać, niż nie mieć, a chcieć wykorzystać.

Nie pamięta wół, jak cielęciem był.
    Umbra.

Tyle, ze ja zanim zadalem pytanie o cokolwiek, staralem sie maksymalnie "obryc" w wiedze. Czesto gesto konczylo sie to tak, ze nie musialem zadawac pytania.

Nie mowie oczywiscie, ze nei nalezy pytac - wrecz trzeba. Tak samo jak trzeba jednak to minimum wlasnej pracy i wysilku wlozyc w szukanie informacji.

A co do tego ISO wyzszego - dalej twierdze, ze ta rozmowa nie nadaje sie do tematy D40/40x/60...
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

Posiadaczowi Nikona D40 trudno być obiektywnym. D40x i D60 to żadna rewolucja w stosunku do poprzednika (gęściejsza matryca (ale wciąż CCD), ISO100 (kosztem większego zaszumienia powyżej ISO800) i zwiększone możliwości obróbki/edycji zdjęcia w body (kto z tego korzysta?)). Jedyny realny plus to czyszczenie matycy, chociaż nadal to nie rewolucja (samodzielne czyszczenie matrycy nie jest wielkim wyczynem).
    Gdybym dzisiaj stawał przed wyborem co kupić: wybrałbym tańsze body i lepszy obiektyw. Za 1700 zł trudno kupić nowe body z fajnym szkiełkiem (musimy przekroczyć 2000 zł i mamy D40 + Sigmę 17-70mm f/2,8-4,0 HSM) ale za te pieniądze można kupić Nikona D40 z 2 standartowymi obiektywami Nikora.
    http://www.ceneo.pl/1413435

Takie jest moje zdanie.

Domyślnie

carl00s dokładnie nie przeczytałam postów bo miałam chwilkę czasu, jednak jeśli dobrze pamiętam coś przeleciało mi przed wzrokiem że jestem nieobyta ponieważ nie odpowiedziałam na twój ,,teścik'', na który jak mi się wcześniej wydawało muszę odpowiedzieć sama przed sobą a nie na forum. Mimo wszystko dziękuje za miano amatora, amatorki, amatorów którego wiedza polega tylko na tym jak wcisnąć auto w aparacie hehe

Po drugie jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi, do sklepu się jeszcze nie wybrałam, mam jednak czas do poniedziałku, nie chcę podjąć złej decyzji ale d40 na pewno nie chcę. Na dzień dzisiejszy z braku możliwości wyciągnięcia kolejnej gotówki (do d80) kupie d60 18-70VR. Nad pentaxem się zastanawiałam jednak to chyba nie to. W każdym razie zobaczę a w sklepie pogadam z kimś jeszcze na żywo. Mam nadzieje że podejmuje dobrą decyzje. Dziękuje raz jeszcze

merci, merci.
    Ostatnio edytowane przez joshlyn ; 06-12-2008 o 19:33

Domyślnie

[quote=joshlyn; Na dzień dzisiejszy z braku możliwości wyciągnięcia kolejnej gotówki (do d80) kupie d60 18-70VR.

Znaczy się d60+16-85VR,moim zdaniem bardzo dobry wybór!Pozdr.!
    D300s,T17-50,SB-800

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Wrzesińsk Zobacz posta
    Znaczy się d60+16-85VR,moim zdaniem bardzo dobry wybór!Pozdr.!
    hehe Niestety nie ten budżet ale i tak się cieszę że joshlyn zdecydowała się na N18-70 Bardzo dobry wybór. Będziesz zadowolona.

Pozdrawiam i życzę miłego i owocnego fotografowania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    hehe Niestety nie ten budżet ale i tak się cieszę że joshlyn zdecydowała się na N18-70 Bardzo dobry wybór. Będziesz zadowolona.

Pozdrawiam i życzę miłego i owocnego fotografowania
    dziękuje bardzo

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów