Zobacz pełną wersję : Dlaczego nie Nikon Z a Sony. Lub odwrotnie.
@fafniak (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9901), szkoda czasu, dawaj na olx. Ze dwa miesiące temu sprzedawałem wszystko od nikona, migrując do sony i wszystko poszło przez olx a wystawiałem też równolegle, na allegro i tydzień wcześniej na forum...
Myszowor
30-12-2019, 14:09
Allegro zarznęło zwykłych sprzedających, już nie wystawisz normalnej aukcji/ogłoszenia teraz możesz tylko Allegro lokalnie z marżą 10% i 5 fotkami na których nic nie widać.
cybulski
30-12-2019, 14:17
Allegro zarznęło zwykłych sprzedających, już nie wystawisz normalnej aukcji/ogłoszenia teraz możesz tylko Allegro lokalnie z marżą 10% i 5 fotkami na których nic nie widać.
Co to znaczy z marżą 10% ? ja mam konto na allegro gdzie jeszcze wystawiam normalnie na całą PL ale też mi coś pisali że to zmienią bom osoba prywatna a nie firma.
leighadams
30-12-2019, 14:45
Allegro lokalnie jest marża 10%, ale nie więcej niż 50zl wiec tragedii nie ma.
cybulski
30-12-2019, 14:49
Allegro lokalnie jest marża 10%, ale nie więcej niż 50zl wiec tragedii nie ma.
W sensie prowizje pobierają 10% ? no zdzierstwo, oni zawsze zdzierali.
Chcą być jak chiński alibaba
Kolekcjoner
30-12-2019, 16:03
To Twoje przekonanie. A nie fakt.
85/1.2 nie jest ostra, a określanie jej jako wystarczająco ostra to eufemizm. Ja rozumiem, że mozna lubić ekstremalnie małą GO, ale nie dorabiajmy do tego dodatkowych idei.
Nikkor 85/1.8 nie jest ostry? No to poproszę: https://www.dxomark.com/Lenses/Nikkor/Nikon-AF-S-NIKKOR-85mm-F18G-mounted-on-Nikon-D800E---Measurements__814 (Measurements/ sharpness/ field map)
I jak teraz okreslić należy wobec tego szkło Canon 85/1.2 L II https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/EF85mm-f-1.2L-II-USM-mounted-on-Canon-EOS-5DS-R---Measurements__1009
Jacek wybacz ale Ty w ogóle robisz jakieś zdjęcia? Czy dla Ciebie są ważne tylko tabelki i cyferki? Przez pewien czas miałem 85/1.2 - obie. Te szkła to poezja. Kolory, mikrokontrast, oddanie nieostrości. Do fotografowania osób to po prostu gotowy piękny obrazek.
Ja rozumiem że można się podniecać testami ale czasem warto użyć danego sprzętu zanim się napisze coś co biegunowo odbiega od sensu istnienia tego instrumentu.
Tak te szkła mają wady; są duże, ciężkie i AF (szczególnie w I wersji) kuleje /* do tego w onanistycznych testach ostrości nie zajmują najwyższych lokat. Ciekawe dlaczego dla tak nieostrych i beznadziejnie wypadających w tabelkach szkieł niektórzy ludzie zmieniają system /znam takich/ .... ;)
/* - BTW - na eRkach te szkła dostają nowego życia.
cybulski
30-12-2019, 17:39
Jacek wybacz ale Ty w ogóle robisz jakieś zdjęcia? Czy dla Ciebie są ważne tylko tabelki i cyferki? Przez pewien czas miałem 85/1.2 -
.........
Ciekawe dlaczego dla tak nieostrych i beznadziejnie wypadających w tabelkach szkieł niektórzy ludzie zmieniają system /znam takich/ .... ;)
/* - BTW - na eRkach te szkła dostają nowego życia.
Też znam, np autora tego wątku, który zmienił system dla tych właśnie szkieł dla 50L i 85L. Reszta to tylko dodatek.
Dla mnie Sony było fajne bo ma małe samyangi, a cała reszta to dodatek, do Z6 mogę sobie podpiąć wszystko teoretycznie, więc jakbym chciał być bardzo pro to nawet canony f/1.2 :)
Dziwię się że fanatycy takich obiektywów nie podpinają do Zetek gdzie przecież mieliby porządne matryce :)
cybulski
30-12-2019, 18:03
Dla mnie Sony było fajne bo ma małe samyangi, a cała reszta to dodatek, do Z6 mogę sobie podpiąć wszystko teoretycznie, więc jakbym chciał być bardzo pro to nawet canony f/1.2 :)
Dziwię się że fanatycy takich obiektywów nie podpinają do Zetek gdzie przecież mieliby porządne matryce :)
Matryce jak i ostrość, przereklamowane. To efekt marketingu o którym pisał Jacek tylko że on jemu ulegl i nie zdaje sobie z tego sprawy.
cz4rnuch
30-12-2019, 18:16
Oprócz matrycy pozostaje jeszcze kwestia jakości tego połączenia. Przez chińskie przelotki to można sobie nawet Nikkory do Sony podłączyć, ale po co skoro jest oryginalny ftz, który zadziała zawsze i najlepiej. To samo jest z Canonami EF. Można je sobie podłączyć i do Sony i do Nikona, ale po co skoro i tak najlepiej zadziała to bezlustrami Canona? Rozumiem, że czasami ma to sens gdy są braki w systemie lub nie chcemy mnożyć bytów, ale jeśli dla kogoś wartością nadrzędną są same szkła Canona a aparat to tylko dupka do tego obiektywu to bez sensu jest rozważać inne systemy niż RF i EF. Przy założeniu, że zależy nam na AFie ofkors. Albo na wygodzie czy bezpieczeństwie, bo nie ma gwarancji, że taka chińska przelotka nie przestanie działać wraz z nadejściem nowego softu, albo, że nie spali elektroniki jak to już kiedyś bywało.
cybulski
30-12-2019, 18:21
W mojej ocenie w szkle portretowym jest ważne to co dzieje się w przejściu ostrości w nie ostrość, jak to wygląda. Zbytnia Ostrość szkieł portetowych wpływa niekorzystnie na nieostrosci. Jeśli ktoś przymyka takie szkła chocby o pół działki to umówmy się, nie dla niego są te szkła. I niepotrzebnie udowadnia że 1.8 jest równie dobre, bo nie jest. 1.4 nie jest dobre aco dopiero 1.8.
- - - - kolejny post - - - - - -
w szklach sigmy jakby jest mało progów przejścia. Takie jeden zero. Analogowo to powinno być płynne a w sigmach jest jakoś tak schodkowo. Z tymi tanimi nikorami 1.8 jest jesxze gorzej, zero rysunku, płaski obraz z raw. Ostrość to niestety parametr łatwo zbadać. Lecz to co widzimy i się podoba nie polega tylko na ostrym obrazie.
cz4rnuch
30-12-2019, 18:36
To już jest jakaś wyższa metafizyka :) Szkła z natury rzeczy są analogowe. Ja tam nie widzę żadnych schodków w Sigmach, najwyżej mało ciekawy bokeh. No, ale może inni widzą. Każdy jest dorosły, używki też są dla ludzi, byle haj był pozytywny :)
cybulski
30-12-2019, 18:40
To już jest jakaś wyższa metafizyka :) Szkła z natury rzeczy są analogowe. Ja tam nie widzę żadnych schodków w Sigmach, najwyżej mało ciekawy bokeh. No, ale może inni widzą. Każdy jest dorosły, używki też są dla ludzi, byle haj był pozytywny :)
A no gdy doda się właściwe używki we właściwym czasie to i głębia w zdjęciu się odnajduje, sam się rozgrywa orzech.
Ja odpadam w takiej dyskusji, jest mi jeszcze daleko do stanu ascendencji fotograficznej ;)
Odnośnie porównań tego "osławionego" Eye AF to warto zobaczyć np ten filmik https://youtu.be/yq3Iz6liFPE?t=481
bo po aktualizacjach firmware rożne cechy aparatów się zmieniają na lepsze (przeważnie) i tutaj okazuje się, że Canon całkiem dobrze sobie radzi.
kurczeblade
31-12-2019, 11:37
Napisać tego posta postanowiłem po dziecinadzie w wątku "zdjęcia z naszych zetek" gdzie towarzysto pokłóciło się i pokasowali część zdjęć.
Ogólnie z tamtego wątku tak w zasadzie nie można niczego wywnioskować. Foty jak foty. Nie widać niczego poza skompresowanymi znaczkami pocztowymi.
Foty ani nie zachęcają ani też nie zniechęcają. Ot po prostu ktoś kupił sprzęt i wkleja zmniejszone znaczki pocztowe, próbując coś udowodnić tylko nie wiadomo co.
Ale do rzeczy.
Ja postanowiłem też pokazać jak wygląda obraz ze starego jak świat sony a7 pierwszej generacji do której podpinamy stare szkło canona 70-200F4 L IS poprzez mc11.
Na canonie to szkło jest takie sobie, moim zdaniem poprawne i tyle.
https://live.staticflickr.com/65535/47953561592_df7accbcd3_k.jpg (https://flic.kr/p/2g4uxbG)
crop 1:1 - tutaj kompresja googla trochę wycina ale mniej więcej widać co to szkło daje na soniaku.
https://drive.google.com/file/d/1DeP77f_C3eBLNx8PxqvLYvK7eMeqt5BG/view?usp=sharing
AF na a7 z mc11 działa beznadziejnie, w zasadzie trzeba posiłkować sie ręcznym doostrzaniem i fokus peakingiem bo inaczej się nie da.
W zasadzie czegoś takiego bym oczekiwał od kolegów z szacownego grona Zetkowiczów. Sorry ale Wasze kadry naprawdę niczego nie pokazują konkretnego oprócz jakichs tam malych fotek z niedzielnego pstrykania.
Pokażcie cropy, pokażcie pełne rozmiary. Bo inaczej to może lepiej nie zawracać sobie głowy Zetką za 10 klocków skoro wychodzi tam to co pokazujecie.
Problemem sony jest brak "natywnych" przejściowek do eLek canona takich jak FTZ, albo przelotka Canona do eRki. Więc moim zdaniem zamiast zakładać wspaniałość systemu Z i zakazywać komentarzy, po prostu pokażcie, że ten system na coś stać, bez pompowania się i obrażania.
Stary ale ty masz ogromne kompleksy, w stosunku do tego systemu ...
Nie wiem czy tak robisz na każdym forum o danym systemie, ale tutaj jesteś mega zafiksowany na punkcie Nikona. Już nawet nie chce mi się odnosić do tego co napisałeś wyżej, bo to co zostawiasz na tym forum nie ma niczego wspólnego z fotografia, sprzętem i tym co można w praktyce osiągnąć danym sprzętem, bo te wypowiedzi są totalnie oderwane od rzeczywistości, i tylko z punktu psychologicznego zastanawia mnie co Tobą kieruje ?
Swoją droga, odbiegając od bełkotu cybulskiego, dziwi mnie w ogóle ze chce wam się prowadzić konwersacje z kimś kto leczy tu swoje kompleksy w systemie którego nie ma, a jest to silniejsze od jego woli ze musi tu wylewać wiadra pomyj. Ale nie ważne. Ważne jest to; ze obecnie są tak ogromne możliwości technologiczne w każdym systemie, ze to na czym się robi jest drugorzędną sprawa, u większości fotografów ktorzy zajmują się tym „poważniej” zarabiając na tym, albo u fotografów pasjonatów ktorzy nie zarabiają liczą się umiejętności, i to co maja w portfolio! a nie w torbie fotograficznej, portfolio tu grają główne skrzypce, umiejętności biznesowe itp. , swoją nawet najmniejsza grupka fanów jest 100 x bardziej wartościowe od tego co się trzyma w torbie. No dla fotografów zarabiających jeszcze ważna kwestia jest wyrobienie sobie swojej społeczności zadowolonych klientów - takie rzeczy wypracowuje się latami, i tego nie można kupić, zmienić za dolary, a ktoś kto ma do tego umiejętności zrobi to jakimkolwiek systemem, dlatego w tym wszystkim system jest najmniej istotny. Cebulski nigdy tego nie zrozumie, bo choćby posiadał najlepszy sprzęt Sony to nie osiągniętego etapu, bo za mocno skupia się na wojnie firm produkujących aparaty.
Odnośnie porównań tego "osławionego" Eye AF to warto zobaczyć np ten filmik https://youtu.be/yq3Iz6liFPE?t=481
bo po aktualizacjach firmware rożne cechy aparatów się zmieniają na lepsze (przeważnie) i tutaj okazuje się, że Canon całkiem dobrze sobie radzi.
Hmmm a w Sony-m nie da się włączyć elektronicznej migawki żeby pracowały obydwa aparaty w takim samym trybie?
cz4rnuch
31-12-2019, 12:01
W pierwszym komentarzu pod filmikiem autor klipu tłumaczy, że po zmianie ustawień w Sony zaczął uzyskiwać lepsze rezultaty niż na filmie. Dla przykładu chyba wszystkie ustawienia, które poczynił w A7III są niezrozumiałe, co sugeruje, że po prostu nie zna sprzętu, który porównuje. Ustawienie eye-af pod jakimś przyciskiem to jest wielki błąd. Teraz w III jest real time eye-af ustawione domyślnie i tak to należy zostawić jeśli chcemy focić na oko. Czemu wyłączono wykrywanie twarzy? Czemu spot mode skoro real time wyszukuje oczy na całej powierzchni? Nawet nie trafia ramką w twarz więc nic dziwnego, że może stracić ostrość. Oczywiście w teorii lock on powinno i tak szukać tego na co pierwotnie ustawiono śledzenie, ale nie zawsze musi to być oko. Ponoć eye af "nadpisuje" inne ustawienia, ale czy działa to równie dobrze przy lock on af spot to mam poważne wątpliwości. Po prostu wystarczyło ustawić eye af i obszar wyszukiwania na wide i pozwolić kamerze śledzić.
Powyższe nie zmienia faktu, że od od 1.0 do 1.4 Canon poczynił wielki postęp w śledzeniu oka.
https://www.youtube.com/watch?v=1fju65OUzek
cybulski
31-12-2019, 12:06
Stary ale ty masz ogromne kompleksy, w stosunku do tego systemu ...
Nie wiem czy tak robisz na każdym forum o danym systemie, ale tutaj jesteś mega zafiksowany na punkcie Nikona. Już nawet nie chce mi się odnosić do tego co napisałeś wyżej, bo to co zostawiasz na tym forum nie ma niczego wspólnego z fotografia, sprzętem i tym co można w praktyce osiągnąć danym sprzętem, bo te wypowiedzi są totalnie oderwane od rzeczywistości, i tylko z punktu psychologicznego zastanawia mnie co Tobą kieruje ?
Swoją droga, odbiegając od bełkotu cybulskiego, dziwi mnie w ogóle ze chce wam się prowadzić konwersacje z kimś kto leczy tu swoje kompleksy w systemie którego nie ma, a jest to silniejsze od jego woli ze musi tu wylewać wiadra pomyj. Ale nie ważne. Ważne jest to; ze obecnie są tak ogromne możliwości technologiczne w każdym systemie, ze to na czym się robi jest drugorzędną sprawa, u większości fotografów ktorzy zajmują się tym „poważniej” zarabiając na tym, albo u fotografów pasjonatów ktorzy nie zarabiają liczą się umiejętności, i to co maja w portfolio! a nie w torbie fotograficznej, portfolio tu grają główne skrzypce, umiejętności biznesowe itp. , swoją nawet najmniejsza grupka fanów jest 100 x bardziej wartościowe od tego co się trzyma w torbie. No dla fotografów zarabiających jeszcze ważna kwestia jest wyrobienie sobie swojej społeczności zadowolonych klientów - takie rzeczy wypracowuje się latami, i tego nie można kupić, zmienić za dolary, a ktoś kto ma do tego umiejętności zrobi to jakimkolwiek systemem, dlatego w tym wszystkim system jest najmniej istotny. Cebulski nigdy tego nie zrozumie, bo choćby posiadał najlepszy sprzęt Sony to nie osiągniętego etapu, bo za mocno skupia się na wojnie firm produkujących aparaty.
Odpuść sobie teksty osobiste dobry człowieku bo za moment zrobisz tu jatkę :)
ja skupiam się na sprzęcie, a Ty w zamian robisz wycieczki personalne. Zrosłeś się z nikonem, że odbierasz to jako personalny atak ? Może przemyśl swoją postawę i to co piszesz ?
cybulski
31-12-2019, 12:39
Przypominam Ci kolego kurczeblade że primo to jest dział innych systemów, secundo to mój wątek, tertio w tym wątku nie robimy wycieczek osobistych.
kurczeblade
31-12-2019, 12:49
Przypominam Ci kolego kurczeblade że primo to jest dział innych systemów, secundo to mój wątek, tertio w tym wątku nie robimy wycieczek osobistych.
NO TAK CIĘ TEN NIKON BOLI ZE MUSIAŁEŚ TU TEMAT SWÓJ STWORZYĆ. :)))
Bo cię zaczęli gonić z Z6 w praktyce ...
Panie cybulski, proszę wziąć noworocznego łyka jakiegos trunku (trochę wcześniej). Usiąść przed tym cos zostało tu stworzył , i przeanalizować to w spokoju. Bo jeśli mamy tu mówić o czymś osobistym, to jak na dłoni Panie cybulski podchodzi pan zbyt osobiście do tematu sprzętu z którym nie ma Pan niczego wspólnego. Wiec jeśli zarzucasz tutaj użytkownikom swoje PSYCHOZY to nie dziw się ze ktoś ci uwagę zwraca. Stary to jest desperacja! Jak chcesz coś porównywać, to zacznij to robić z sensem, merytorycznie! Nawet już nie musisz kupować i mieć tego sprzętu. Ale jakieś 100 ostatnich wypowiedzi na temat Z z twojej strony to *******##e bezsens.
Przez takie sytuacje aż odechciewa się korzystać z forum. Ja więcej jaj się udzielam tu w tematach o telewizorach, bo tam jest bardziej merytorycznie- tam przynajmniej nie ma ludzi wprowadzających takiego niemerytorycznego zamieszania.
I zaczynam się powoli zastanawiać czy JK nie miał trochę racji... ze niedługo to forum upadnie, i będą rozmowy rodem z pudelka, albo opowiadania jaki to inny system jest cudowny.
cybulski
31-12-2019, 13:09
Musi być miejsce na wylewanie żali, spory, dyskusje, kto lepiej zrozumie jak nie Koledzy z tym samym "bzikiem".
Nie zauważyłem natomiast aby wspomniane przez Ciebie Z-etkowe wątki były jakoś mega merytoryczne. Ten wątek powstał w czasie przepychanek w Waszym Z-etkowym wątku, gdy jeszcze nie posiadałeś Zetki i wybrzydzałeś na ten sprzęt zastanawiając się nad Sony. Mało tego, nie można było wyciągnąć żadnych od posiadaczy Zetek fot na samym początku i to była próba prowokacji abyście zaczęli wkładać zdjęcia.
Obecnie każdy sprzęt czy to Nikon czy Sony oferuje wspaniałe możliwości techniczne o których mogliśmy pomarzyć jeszcze kilka lat temu ale to wciąż mało? więc tak naprawdę liczą się teraz tylko umiejętności fotografa a nie rekompensujemy sobie tego ... sprzętem :razz:
Patrząc na zdjęcia cybulski ... no cóż to można tylko pozazdrościć takiego talentu bo jego zdjęcia są na naprawdę bardzo wysokim poziomie.
Proszę o spokój. Obaj panowie macie swoje "zasługi". Kurczeblade pierw nie zgadzając sie z ludźmi gdy pyta o aparat jaki ma kupić, a potem zmieniając zdanie o 180 stopni i je wychwala. Oczywiście nie robi tego od razu, pierw znika na pół roku a potem robi te woltę. Cybulski z kolei ma jakąś awersję do Nikkorów. Wisi mi to, niech kazdy kupuje co chce, ale niefajnie jak się wchodzi do wątku o Nikonach i czyta, że Nikon nie ma optyki, do body nie ma co podpinać. I to w epoce Zetek, do których sie da przypiąć nawet 85L, ARTy, Nikkory F. Za takie bzdurne generalizowanie mam ochotę dać odpoczynek od forum.
Relatywizm w czystej postaci. Strasznie łatwo przychodzi wam też ocenianie stanu umysłowego na podstawie, no cóż, dość okrojonych danych. Dla przypomnienia. Duży bagnet Nikona to ponoć jest jego wielki atut dzięki któremu da się produkować obiektywy, których nie da się zrobić w innych systemach, ale gdy w innym systemie są szkła, których na razie brakuje u Nikona to są one niepotrzebne, bo jak się okazuje f/1.8-2.2 jest wystarczające :) Dziwne podwójnie, bo jeszcze niedawno niektórzy z was pisali w innym temacie, że właśnie takich szkieł brakuje. Dziwić za to nie będzie, że gdy już pojawi się 50/1.2 a później kolejne to będą one wychwalane pod niebiosa. Szkła f/1.8 są bardzo fajne dla takich jak ja czy innych amatorów, dla części pro pewnie także, ale są też tacy, którym potrzeba czegoś więcej. I nie jest prawdą, że w takim f/1.2 GO jest zbyt mała. Owszem jest mała przy ciasnym kadrowaniu, ale czasami cała sylwetka zajmuje tylko jakąś część kadru i cała łapie się w GO a przy okazji 1.2 ładnie rozmywa inne plany. Nie mi oceniać czy to wiocha czy nie, ale jest też zapotrzebowanie na takie kadry więc nie zawsze f/1.8 jest wystarczające. A przynajmniej nie dla wszystkich. Co do pana Fro..
1. Nie znam youtubera, Zbigniew nie podał nazwiska. Zresztą (prawie) nie słucham tego co tam na YT nadają.
2. Rozróżniam co potrzebne użytkownikom, co potrzebne mnie i na to, co daje dobrą reklamę systemowi. To trzy różne sprawy. Dla popularyzacji systemu, siły, reklamy systemu rolę nie do przecenienia mają flagowce. Choć mało kto je ma, ale działają na wyobraźnie. To po prostu marzenia. Choć wiem, że może nie w akurat Twoje, ani też nie moje. Taki Nikon D5 czy D6 - duże, ciężkie, mało Mpx. Najdroższe ze szkieł tez nie są dla nas. Ale my jesteśmy wyrobieni, świadomi. Pytanie jak na wyobraźnie amatora będzie działał obiektyw manualny. Sądzę, że wiele słabsze niż szkło z AF. Oczywiście teraz mam na mysli oddziaływanie Nikkora Z 58/0.95 na ludzi. Szkiełka 1.0 czy 1.2 ale z AF by działały lepiej. Choć też będą niebotycznie drogie.
3. Co do mnie to ja uzywam szkieł jasnych bo nie chodzi tylko o ich jasność, ale i o całą resztę. Jasność to nie jest jedyny parametr obiektywu, jasne szkła także pod innymi względami sa lepsze, lepiej zbudowane, mają lepszy AF itd. Doskonale o tym wiesz. Stąd wolę 1.4 przymykać niż mieć szkło 1.8 na pełnej dziurze.
4. Amatorzy patrzą na cenę i na sprzedaż WYPROMOWANEGO systemu podaż szkieł 1.8 czy zoomów 4.0 ma duże znaczenie. Tylko system musi czymś zachwycać. System Canona ma gorsze body i nie ma wielu budżetowych szkieł, a mówi sie o nim więcej. Oczywiście w pewnej mierze to zasługa większej liczby posiadaczy lustrzanek Canona. Ale i teraz Canon podszedł marketingowo lepiej dając szkłą 1.2 i zooma 2.0. To promuje system, choć ludzie kupuja ten system z kitami, a nie z tymi szkłami. To dziwne, ale tak sie dzieje, to psychologia a nie racjonalne myślenie kupujących Canony R.
5. Oczywiście nadal podtrzymuję opinię o większych mozliwościach dużego bagnetu położonego bliżej matrycy. Bo to jest bezdyskusyjne. Nikon mając taką dziurę i krótki rejestr może to wykorzystać, ale można tez mieć soczewki dalej od matrycy i miec soczewki małe. Po prostu jest ogromne pole manewru. Jak bagnet jest mniejszy i dalej to pole manewru jest mniejsze. Czego przykładem bagnet Nikon F (albo Sony).
Jacek wybacz ale Ty w ogóle robisz jakieś zdjęcia? Czy dla Ciebie są ważne tylko tabelki i cyferki? Przez pewien czas miałem 85/1.2 - obie. Te szkła to poezja. Kolory, mikrokontrast, oddanie nieostrości. Do fotografowania osób to po prostu gotowy piękny obrazek.
Ja rozumiem że można się podniecać testami ale czasem warto użyć danego sprzętu zanim się napisze coś co biegunowo odbiega od sensu istnienia tego instrumentu.
Tak te szkła mają wady; są duże, ciężkie i AF (szczególnie w I wersji) kuleje /* do tego w onanistycznych testach ostrości nie zajmują najwyższych lokat. Ciekawe dlaczego dla tak nieostrych i beznadziejnie wypadających w tabelkach szkieł niektórzy ludzie zmieniają system /znam takich/ .... ;)
Kolekcjoner - tak robię zdjęcia i to obiektywem o analogicznych cechach jak 85L z systemu Nikona (135 DC)
Ja to napisałem na potrzeby dyskusji z Cybulskim, który ciągle sie czepia Nikkorów, zarzucając im nieostrość, zarazem wychwalając szkło Canona, które jest nieostre. Podparłem linkami do dxo by nie było rozmowy o dobrej ostrości 85L.
Ja doskonale rozumiem o czym mówicie, ale nie stawiam zarzutów co do całej optyki w innych systemach, bo jest w nich wybór szkieł. Ba, nie trzeba korzystać ze szkieł danego producenta, przecież są Sigmy i Tamrony.
Sam mam szkło, które powinno byc kultowe, ale ma za dużą GO by na nie ktoś zwracał uwagę, szczególnie z Canona ;). Nikoniarze także mało o nim wiedzą. Poza tymi, którzy je mają. Mam na mysli Nikkora 135/2.0 DC i jego bliźniaka 105/2.0 DC, Podobnie sie sprawa ma z Nikkorem AF-S 58/14, który daje świetny obraz, a na który wylano wiadro pomyj. Nikoniarze mają widać coś samodestrukcyjnego, bo canonierzy otaczają 85L kultem, a nikoniarze krytykują 58/1.4, a o 105 i 135 DC to nawet chyba nie wiedzą. Najlepsza optyka a taka niedoceniana. Oba systemy mają fajne szkła i "takie sobie szkła". Dlatego nie cierpię generalizowania jakie uprawia Cybulski.
Zamiast tego zapytam więc kto używał 105 lub 135DC a potem wychwalał mikrokontrast w szkłach innych marek i twierdził, że w Nikonie nie ma szkieł? Bo są. Jeśli zaletą 85L jest mikrokontrast to zgoda, ale jarają sie ludzie tym jakie ma rozmycie i robią na 1.2. OK, w Nikonie nie ma 1.2 ale piękny rysunek jest, tylko trzeba znać system.
bomkallo
31-12-2019, 17:10
Eh prujecie sie na niby :) Rownie dobrze moge pozyczyc sobie od znajomego kanuna z 24-70 i go rozjechac dx'owa 35tka pod katem ostrosci. Jak chcecie sie przepychac, to chociaz ustalcie jakies mierzalne granice, bo poki co wyglada to jak walka miedzy amd i intelem, jeden ma mocny rdzen, a drugi wiecej watkow, a w praktyce ogolne wyrownanie. Canon w tym watku ma tylko to szczescie, ze poprawil DR, bo zebralby takie baty, ze cybulski nie napisalby tego posta :P
Jakoś trzeba przemęczyć ten okres do czasu jak cybulski przesiądzie się na Nikona i wtedy zapewne przekonamy się że canon f/1.2 jest przereklamowany ;)
cybulski
31-12-2019, 17:15
135 DC chciałem kupić gdy byłem w Nikonie. Podobno jest magiczne ale no właśnie malo kto je chyba zna.
Jakoś trzeba przemęczyć ten okres do czasu jak cybulski przesiądzie się na Nikona i wtedy zapewne przekonamy się że canon f/1.2 jest przereklamowany ;)
No co zrobić, a kiedy mają być te 1.2 w Z. Wtedy todopiero będzie pojedynek systemów :)
W pierwszym kwartale 2020r, jak będą po 2000zł to biere wszystkie ;)
cybulski
31-12-2019, 17:49
Obecnie każdy sprzęt czy to Nikon czy Sony oferuje wspaniałe możliwości techniczne o których mogliśmy pomarzyć jeszcze kilka lat temu ale to wciąż mało? więc tak naprawdę liczą się teraz tylko umiejętności fotografa a nie rekompensujemy sobie tego ... sprzętem :razz:
Patrząc na zdjęcia cybulski ... no cóż to można tylko pozazdrościć takiego talentu bo jego zdjęcia są na naprawdę bardzo wysokim poziomie.
Dziękuję, czasem coś wyjdzie :D
kurczeblade
31-12-2019, 19:13
Musi być miejsce na wylewanie żali, spory, dyskusje, kto lepiej zrozumie jak nie Koledzy z tym samym "bzikiem".
Nie zauważyłem natomiast aby wspomniane przez Ciebie Z-etkowe wątki były jakoś mega merytoryczne. Ten wątek powstał w czasie przepychanek w Waszym Z-etkowym wątku, gdy jeszcze nie posiadałeś Zetki i wybrzydzałeś na ten sprzęt zastanawiając się nad Sony. Mało tego, nie można było wyciągnąć żadnych od posiadaczy Zetek fot na samym początku i to była próba prowokacji abyście zaczęli wkładać zdjęcia.
Napisałem raz dłuższy post o tym aparacie po dłuższym użytkowaniu, wrzuciłem zdjęcia z tego aparatu, na flickerze gdzie są tez pełne rozmiary! ;) Ale ty tak jesteś nakręcony biciem piany o tym aparacie, ze nawet nie zauważasz opinii użytkowników tego aparatu. No ale nie dziwie się, na jedna opinie użytkownika tego aparatu jest twoich 20 postów. W sumie 20 o niczym! Wręcz zasypujesz merytoryczne wątki jakimiś swoimi wymysłami. Nie mając sprzętu nigdy w rękach, rzucasz na wiatr słowa ze to system bez przyszłości, nieudolnie starając się udowodnić ze użytkownicy Nikona Z dokonali złego wyboru. Cybulski cały świat już wie ze masz kompleks na tle nikona, ale po co się ciagle powtarzasz, przecież nikt Cię nie zmusza do sympatii tego sprzętu, No ale czego się tak t nakręcasz - Wyjaśnij mi, co masz na celu ? Bo ciężko normalnie przez to cokolwiek o tym aparacie tu przeczytać. No i nie pisze tego złośliwie, tylko ciekawi mnie co toba kieruje ... :)
cybulski
31-12-2019, 19:40
Na Flickr nie zawsze masz exify i zero albumów. Zrób to porządnie to się obejrzy :mrgreen:
Gdy będzie porządnie jak u Bresia to zajrzę. Masz tam raptem dwieście kilka fot na tym flikrze i linka ciężko znaleźć.
Jak masz wątpliwości to zajrzyj na profil Darka zanim dalej zaczniesz bić pianę https://flic.kr/p/2i6Rvgf
bomkallo
31-12-2019, 20:12
Eh, wciaz lubie powiedzenie kup kanona dostaniesz zloma :P
cybulski
31-12-2019, 20:15
Eh, wciaz lubie powiedzenie kup kanona dostaniesz zloma :P
Wątek jest o Sony w zasadzie. W powyższym linku sample sigmy art 24-70 z a7r4 więc można popatrzeć. Darek już chyba nie wkleja tutaj bo kilka komentarzy w stosunku do niego nie było przyjemnych więc pewnie olał to forum tymczasem.
bomkallo
31-12-2019, 20:26
Darek to akurat odwalil kawal dobrej roboty nikorami i nawet odblyskiem w SB, ale powiedzenie podtrzymuje :)
cybulski
31-12-2019, 20:29
Darek to akurat odwalil kawal dobrej roboty nikorami i nawet odblyskiem w SB, ale powiedzenie podtrzymuje :)
Darek to chyba umie zrobić nawet judaszem od drzwi ostrą fote, sprzęt mu nie przeszkadza. No ale niestety, nie każdy tak potrafi.
bomkallo
31-12-2019, 20:33
Darek to chyba umie zrobić nawet judaszem od drzwi ostrą fote, sprzęt mu nie przeszkadza. No ale niestety, nie każdy tak potrafi.
Napewno nie przeszkadza, ale jestem pewien, ze wklada w to wiecej wysilku niz ktokolwiek na tym forum :)
kurczeblade
31-12-2019, 20:51
Na Flickr nie zawsze masz exify i zero albumów. Zrób to porządnie to się obejrzy :mrgreen:
Gdy będzie porządnie jak u Bresia to zajrzę. Masz tam raptem dwieście kilka fot na tym flikrze i linka ciężko znaleźć.
Jak masz wątpliwości to zajrzyj na profil Darka zanim dalej zaczniesz bić pianę https://flic.kr/p/2i6Rvgf
Tylko ja nie jestem testerem sprzętu, i nie skupiam się na takich aspektach fotografii. I nie czuje potrzeby tworzenia takich galerii. Ale widzę ze pisanie z Tobą to takie odbijanie piłeczki, bo masz tu najwięcej do powiedzenia, nawet więcej niż Darek o którym wspomniałeś, ba! a nawet biorąc tutaj wszystkich posiadaczy Z6 w jedną kupe i ich (nasze) opinie które tutaj z punktu praktycznego zostawiają, bo posiadają te aparaty, to ty nie widząc nigdy na oczy tego sprzętu, i tak od nas tutaj wszystkich będziesz "wiedział najlepiej". Ja Ci powiem tak, może czas już przestać wróżyć ze szklanej kuli, zejść na ziemię?
Swoją drogą, gdyby nie to że to forum właśnie potrzebuje takich nabijaczy postów, bo dzięki takim ludziom rosną tu statystyki, to jestem przekonany że jakieś ostrzeżenia by poszly - choćby za to zaśmiecanie merytorycznych wątków "w praktyc" przy których oczy bolą od setek wpisów osoby która nie miała w ręku tego sprzętu. Każdy Twój post na temat Nikona to celowe działanie w mieszaniu z błotem tego sprzętu.
I wciąż mi nie odpowiedziałeś na pytanie, jaki masz cel ? Tracisz na to ogromna ilość czasu, nie używasz tego sprzętu. Więc jaki cel ?
Odpowiesz ?
Czy będziesz ciągle unikać odp na to pytanie ?
cybulski
31-12-2019, 20:53
Tymczasem widzę powstał test trzech szkieł do Sony https://www.fotoaparaciki.pl/pl/n/2
bomkallo
31-12-2019, 20:58
Ja pierdziele :) Tyle testow, a nikt jeszcze nie wpadl na pomysl, zeby w koncu ogarnac test d750 i z6 pod katem swiatlomierza i ogolno przyjetych anomalii z naswietlaniem matrycowym :P Powyzszy test zbyt rozwlekly i niemiarodajny, brak wspolnego mianownika.
cybulski
31-12-2019, 21:14
Ja pierdziele :) Tyle testow, a nikt jeszcze nie wpadl na pomysl, zeby w koncu ogarnac test d750 i z6 pod katem swiatlomierza i ogolno przyjetych anomalii z naswietlaniem matrycowym :P Powyzszy test zbyt rozwlekly i niemiarodajny, brak wspolnego mianownika.
A nie wystarczy Ci że koledzy z tego forum, którzy używają, mówią że działa świetnie? Uwierzyłbys na słowo a Ty od razu chciałbyś porównanie.
Tylko ja nie jestem testerem sprzętu, i nie skupiam się na takich aspektach fotografii. I nie czuje potrzeby tworzenia takich galerii. Ale widzę ze pisanie z Tobą to takie odbijanie piłeczki, bo masz tu najwięcej do powiedzenia, nawet więcej niż Darek o którym wspomniałeś, ba! a nawet biorąc tutaj wszystkich posiadaczy Z6 w jedną kupe i ich (nasze) opinie które tutaj z punktu praktycznego zostawiają, bo posiadają te aparaty, to ty nie widząc nigdy na oczy tego sprzętu, i tak od nas tutaj wszystkich będziesz "wiedział najlepiej". Ja Ci powiem tak, może czas już przestać wróżyć ze szklanej kuli, zejść na ziemię?
Swoją drogą, gdyby nie to że to forum właśnie potrzebuje takich nabijaczy postów, bo dzięki takim ludziom rosną tu statystyki, to jestem przekonany że jakieś ostrzeżenia by poszly - choćby za to zaśmiecanie merytorycznych wątków "w praktyc" przy których oczy bolą od setek wpisów osoby która nie miała w ręku tego sprzętu. Każdy Twój post na temat Nikona to celowe działanie w mieszaniu z błotem tego sprzętu.
I wciąż mi nie odpowiedziałeś na pytanie, jaki masz cel ? Tracisz na to ogromna ilość czasu, nie używasz tego sprzętu. Więc jaki cel ?
Odpowiesz ?
Czy będziesz ciągle unikać odp na to pytanie ?
Nawet prawie nie zaglądam do wątków o Nikonach od dłuższego czasu. Nie wiem o co Ci chodzi.
bomkallo
31-12-2019, 21:24
A nie wystarczy Ci że koledzy z tego forum, którzy używają, mówią że działa świetnie? Uwierzyłbys na słowo a Ty od razu chciałbyś porównanie.
Tez uzywam, ale sie nie wypowiadam, bo to je temat tabu :P
Kolekcjoner
01-01-2020, 14:36
Proszę o spokój. Obaj panowie macie swoje "zasługi". Kurczeblade pierw nie zgadzając sie z ludźmi gdy pyta o aparat jaki ma kupić, a potem zmieniając zdanie o 180 stopni i je wychwala. Oczywiście nie robi tego od razu, pierw znika na pół roku a potem robi te woltę. Cybulski z kolei ma jakąś awersję do Nikkorów. Wisi mi to, niech kazdy kupuje co chce, ale niefajnie jak się wchodzi do wątku o Nikonach i czyta, że Nikon nie ma optyki, do body nie ma co podpinać. I to w epoce Zetek, do których sie da przypiąć nawet 85L, ARTy, Nikkory F. Za takie bzdurne generalizowanie mam ochotę dać odpoczynek od forum.
1. Nie znam youtubera, Zbigniew nie podał nazwiska. Zresztą (prawie) nie słucham tego co tam na YT nadają.
2. Rozróżniam co potrzebne użytkownikom, co potrzebne mnie i na to, co daje dobrą reklamę systemowi. To trzy różne sprawy. Dla popularyzacji systemu, siły, reklamy systemu rolę nie do przecenienia mają flagowce. Choć mało kto je ma, ale działają na wyobraźnie. To po prostu marzenia. Choć wiem, że może nie w akurat Twoje, ani też nie moje. Taki Nikon D5 czy D6 - duże, ciężkie, mało Mpx. Najdroższe ze szkieł tez nie są dla nas. Ale my jesteśmy wyrobieni, świadomi. Pytanie jak na wyobraźnie amatora będzie działał obiektyw manualny. Sądzę, że wiele słabsze niż szkło z AF. Oczywiście teraz mam na mysli oddziaływanie Nikkora Z 58/0.95 na ludzi. Szkiełka 1.0 czy 1.2 ale z AF by działały lepiej. Choć też będą niebotycznie drogie.
3. Co do mnie to ja uzywam szkieł jasnych bo nie chodzi tylko o ich jasność, ale i o całą resztę. Jasność to nie jest jedyny parametr obiektywu, jasne szkła także pod innymi względami sa lepsze, lepiej zbudowane, mają lepszy AF itd. Doskonale o tym wiesz. Stąd wolę 1.4 przymykać niż mieć szkło 1.8 na pełnej dziurze.
4. Amatorzy patrzą na cenę i na sprzedaż WYPROMOWANEGO systemu podaż szkieł 1.8 czy zoomów 4.0 ma duże znaczenie. Tylko system musi czymś zachwycać. System Canona ma gorsze body i nie ma wielu budżetowych szkieł, a mówi sie o nim więcej. Oczywiście w pewnej mierze to zasługa większej liczby posiadaczy lustrzanek Canona. Ale i teraz Canon podszedł marketingowo lepiej dając szkłą 1.2 i zooma 2.0. To promuje system, choć ludzie kupuja ten system z kitami, a nie z tymi szkłami. To dziwne, ale tak sie dzieje, to psychologia a nie racjonalne myślenie kupujących Canony R.
5. Oczywiście nadal podtrzymuję opinię o większych mozliwościach dużego bagnetu położonego bliżej matrycy. Bo to jest bezdyskusyjne. Nikon mając taką dziurę i krótki rejestr może to wykorzystać, ale można tez mieć soczewki dalej od matrycy i miec soczewki małe. Po prostu jest ogromne pole manewru. Jak bagnet jest mniejszy i dalej to pole manewru jest mniejsze. Czego przykładem bagnet Nikon F (albo Sony).
Kolekcjoner - tak robię zdjęcia i to obiektywem o analogicznych cechach jak 85L z systemu Nikona (135 DC)
Ja to napisałem na potrzeby dyskusji z Cybulskim, który ciągle sie czepia Nikkorów, zarzucając im nieostrość, zarazem wychwalając szkło Canona, które jest nieostre. Podparłem linkami do dxo by nie było rozmowy o dobrej ostrości 85L.
Ja doskonale rozumiem o czym mówicie, ale nie stawiam zarzutów co do całej optyki w innych systemach, bo jest w nich wybór szkieł. Ba, nie trzeba korzystać ze szkieł danego producenta, przecież są Sigmy i Tamrony.
Sam mam szkło, które powinno byc kultowe, ale ma za dużą GO by na nie ktoś zwracał uwagę, szczególnie z Canona ;). Nikoniarze także mało o nim wiedzą. Poza tymi, którzy je mają. Mam na mysli Nikkora 135/2.0 DC i jego bliźniaka 105/2.0 DC, Podobnie sie sprawa ma z Nikkorem AF-S 58/14, który daje świetny obraz, a na który wylano wiadro pomyj. Nikoniarze mają widać coś samodestrukcyjnego, bo canonierzy otaczają 85L kultem, a nikoniarze krytykują 58/1.4, a o 105 i 135 DC to nawet chyba nie wiedzą. Najlepsza optyka a taka niedoceniana. Oba systemy mają fajne szkła i "takie sobie szkła". Dlatego nie cierpię generalizowania jakie uprawia Cybulski.
Zamiast tego zapytam więc kto używał 105 lub 135DC a potem wychwalał mikrokontrast w szkłach innych marek i twierdził, że w Nikonie nie ma szkieł? Bo są. Jeśli zaletą 85L jest mikrokontrast to zgoda, ale jarają sie ludzie tym jakie ma rozmycie i robią na 1.2. OK, w Nikonie nie ma 1.2 ale piękny rysunek jest, tylko trzeba znać system.
To może nie zarzucaj wątków ogólnikowymi tekstami o wszystkich systemach tylko pisz o tym co znasz. Bo oczy wypływają od takich analiz osób które danego sprzętu nie używały ale mają ogromnie dużo do napisania na jego temat.
Na tej zasadzie też mógłbym się wymądrzać na temat sprzętu Nikona bo robię zdjęcia obiektywami o "analogicznych cechach" w innych systemach ale tego nie robię bo to jest kompletnie bez sensu.
Szczególnie że to czy dany obiektyw czy body jest dla jakiegoś użytkownika dobre nie decydują testy tabelkowe tylko wiele uwarunkowań. Część z nich jest bardzo uznaniowa i nie związana ściśle z technikaliami - np. przyzwyczajenia, zaszłości etc. .
cybulski
01-01-2020, 15:35
Zgadzam się z tym, że są parametry niemierzalne, które decydują często w fotografii. Wystarczy ściągnąć z półki jakiś ulubiony album uznanego fotografa aby się o tym przekonać, że ostrość nie jest na pierwszym miejscu.
To jak z samochodami sportowymi czy usportowionymi. Bywa, że ten co ma lepsze przyspieszenia, czy czasy na torze daje mniej frajdy niż ten z nieco gorszymi w/w parametrami.
Myszowor
01-01-2020, 16:22
U Darka te z Sony fotki są takie słabe w kolorach, te z D5 dużo lepsze wychodzą.
cz4rnuch
01-01-2020, 16:29
Wyglądają dość naturalnie. Nie wiem czy to jpgi z puszki czy obrobione fotki, ale jeśli to drugie to niestety nie da się tego porównać. Ogólnie cała dyskusja o kolorach przy foceniu w RAWach jest nieco zabawna. Co innego jpgi np z Fuji gdzie duży nacisk kładzie się na focenie w jpgach. Z resztą wystarczy spojrzeć na wątek z obrobionymi fotkami z Z6 na tym forum. Tam nie można komentować to się nie wypowiadam, ale kolory na części z tych zdjęć są mocno dyskusyjne. Ale to decyzja fotografa a nie wina puszki.
Ogólnie cała dyskusja o kolorach przy foceniu w RAWach jest nieco zabawna.
Marcin... ;)
Cały ten wątek jest przezabawny. Zresztą, nie tylko ten.
Oczywiście nie dla wszystkich, bo tylko dla tych nielicznych z poczuciem humoru i dystansu. :D
Kolekcjoner
01-01-2020, 17:41
Wyglądają dość naturalnie. Nie wiem czy to jpgi z puszki czy obrobione fotki, ale jeśli to drugie to niestety nie da się tego porównać. Ogólnie cała dyskusja o kolorach przy foceniu w RAWach jest nieco zabawna.
Przestaje być zabawna jak nie jesteś tytanem PSa i nie masz ani czasu, ani ochoty poświęcać na ślęczenie przy obróbce. Jeśli jakiś sprzęt daje Ci zamierzony efekt od przysłowiowego kopa; że ruszysz coś tylko dwoma suwakami, a reszta Ci się zgadza to po kiego grzyba sobie komplikować życie.
BTW: Tak z życia jak na sztuce masz zrobić kilka zdjęć ale trzeba też dać do netu jakąś przemowę ale przemontować jeszcze z kamerą ogólną. Obrazek musi się zgadzać bo inaczej masz od razu niewygodne pytania od klienta. Wtedy kolory jakie wychodzą z puszki na "gotowca" zaczynają nabierać istotnego znaczenia.
cz4rnuch
01-01-2020, 18:31
Pisałem o RAWach czy nie pisałem? Za to nic nie pisałem o PSie. Przyjmuję do wiadomości, że obrazek początkowy w różnych systemach może się trochę różnić, ale wychodzę z założenia, że jeśliktoś potrafi z takim zaangażowaniem rozprawiać np o skintonach to jednak jakąś wiedzę posiada i potrafi sobie ustawić puszkę pod siebie. Po to są te ustawienia w tak zaawansowanym sprzęcie. Nie trzeba też za każdym razem dłubać w PSie, bo przecież są odpowiednie profile i nawet jeśli ktoś faktycznie sobie z tym nie radzi to może skorzystać z gotowców. To jednorazowa robota. I cały czas piszę o RAWach żeby nie było niedomówień. Całą zaś dyskusję o kolorach traktuję lekko ironicznie, bo uważam, że to bardziej zaszłości niż chwila obecna. Kiedyś kolor sajens faktycznie był wyróżnikiem systemu: Nikon - żółtaczka, Canon - czerwonka, Sony kiedyś nie istniało, ale gdy zaistniało pewnie też coś było nie tak - może zielonka. Ale sam widzę po kolejnych generacjach aparatów, które sam używałem, że przy kolejnych generacjach różnice zaczynają się zacierać i generalnie jest z tym bardzo dobrze. Można sobie rozmawiać na jakimś poziomie ogólności, wiem, że w necie są klipy, w których można udowodnić wyższość dowolnego systemu. To samo z modnymi ostatnio ślepymi próbami gdzie czasami wychodzą cuda wianki. Coraz mniej mnie to interesuje, bo skoro faktycznie można to sobie ustawić tak jak się chce i zapomnieć to ten argument zaczyna tracić na znaczeniu. Oczywiście możliwe, że nie dla wszystkich. Jakiś czas temu przy okazji podobnej dyskusji Czornyj (ten prawdziwy, nie ja) pokazał porównanie plików prosto z puszki Canona, Sony i chyba jeszcze Nikona. Pamiętam z tego jedynie to, że było to bardzo nudne porównanie, bo wszystko wyszło prawie jednakowe :)
cybulski
01-01-2020, 18:32
Kolory na tzw gotowca z puszki to podstawa.
cz4rnuch
01-01-2020, 18:39
To jedenaste przykazanie? :) Dla mnie nie, ale jeśli już to przynajmniej na podstawie moich doświadczeń uważam, że różnice się zacierają więc nie ma sensu zawracać sobie tym głowy. Znam jako tako trzy systemy oraz miałem też styczność z dwoma innymi i uważam, że ostatnio ogólnie dokonał się tu spory postęp, albo innymi słowy firmy mocno się do siebie pod tym względem zbliżyły. Zdaje też sobie sprawę, że są też tacy, którzy twierdzą, że te różnice są ogromne, kluczowe itd. Każdy ma swoje racje.
Kolekcjoner
01-01-2020, 19:11
Pisałem o RAWach czy nie pisałem? Za to nic nie pisałem o PSie. Przyjmuję do wiadomości, że obrazek początkowy w różnych systemach może się trochę różnić, ale wychodzę z założenia, że jeśliktoś potrafi z takim zaangażowaniem rozprawiać np o skintonach to jednak jakąś wiedzę posiada i potrafi sobie ustawić puszkę pod siebie. Po to są te ustawienia w tak zaawansowanym sprzęcie. Nie trzeba też za każdym razem dłubać w PSie, bo przecież są odpowiednie profile i nawet jeśli ktoś faktycznie sobie z tym nie radzi to może skorzystać z gotowców. To jednorazowa robota. I cały czas piszę o RAWach żeby nie było niedomówień. Całą zaś dyskusję o kolorach traktuję lekko ironicznie, bo uważam, że to bardziej zaszłości niż chwila obecna. Kiedyś kolor sajens faktycznie był wyróżnikiem systemu: Nikon - żółtaczka, Canon - czerwonka, Sony kiedyś nie istniało, ale gdy zaistniało pewnie też coś było nie tak - może zielonka. Ale sam widzę po kolejnych generacjach aparatów, które sam używałem, że przy kolejnych generacjach różnice zaczynają się zacierać i generalnie jest z tym bardzo dobrze. Można sobie rozmawiać na jakimś poziomie ogólności, wiem, że w necie są klipy, w których można udowodnić wyższość dowolnego systemu. To samo z modnymi ostatnio ślepymi próbami gdzie czasami wychodzą cuda wianki. Coraz mniej mnie to interesuje, bo skoro faktycznie można to sobie ustawić tak jak się chce i zapomnieć to ten argument zaczyna tracić na znaczeniu. Oczywiście możliwe, że nie dla wszystkich. Jakiś czas temu przy okazji podobnej dyskusji Czornyj (ten prawdziwy, nie ja) pokazał porównanie plików prosto z puszki Canona, Sony i chyba jeszcze Nikona. Pamiętam z tego jedynie to, że było to bardzo nudne porównanie, bo wszystko wyszło prawie jednakowe :)
Ja nie mam ani takiej wiedzy ani umiejętności jak Marcin. Wiele razy było tak że walczyłem z kolorem, bo zwłaszcza w kiepskim oświetleniu (a to niestety mój chleb powszedni) potrafią się wykrzaczać i żadne presety mi nie pomagały. Nie zawsze jest czas żeby siedzieć nad zdjęciami a wspaniałe jest w RAWie to że pozwala na bardzo daleko idące korekty bez większej degradacji jakości. Przy sofcie producenta który podczas wywoływania daje mi zadowalające kolory bez grzebania - nic tylko się cieszyć :).
cz4rnuch
01-01-2020, 21:32
To w sumie tak jak ja. Cieszymy się i jest to powód do radości :) Jeszcze większej. A Czornyj z tego co pamiętam wrzucił prosto z puszki a do tego nie trzeba jakiejś wiedzy tajemnej.
Kolekcjoner
01-01-2020, 21:43
To w sumie tak jak ja. Cieszymy się i jest to powód do radości :) Jeszcze większej. A Czornyj z tego co pamiętam wrzucił prosto z puszki a do tego nie trzeba jakiejś wiedzy tajemnej.
Mnie akurat chodziło o to jak kiedyś symulował kolory twarzy z piątki.
Fajnie jest rewidować informacje w miarę na bieżąco.
Jpg prosto z puszki to była domena Fuji kilka lat temu ale w elektronice jest tak duży postęp ze najlepsze efekty prosto z urządzenia mają... smartfony min. kolorystyka, HDR balans bieli itd. Najbardziej zaskakuje świetny HDR i balans bieli który jest niesamowity ze w każdych warunkach jest praktycznie nieomylny.
Zależy też jakie cechy są dla Nas ważne. Bo jak wszystkie no to robimy w RAW i obrabiamy.
Świetne jpg lepsze od Fuji ma np. Z6 ale wiadomo matryca większa itd. Także nowe Z50 ma fajne jpg.
Nikon od modeli D3400, D5500 jpg podciągnął podobnie jak te oczojeb... w fuji ;)
https://youtu.be/Y2Ve0Hhdm1g
Wyjściowo kolory z nowych elek mają jak dla mnie za zimną tonację
cybulski
02-01-2020, 11:47
https://youtu.be/Y2Ve0Hhdm1g
Wyjściowo kolory z nowych elek mają jak dla mnie za zimną tonację
Tu raczej chyba chodzi bardziej o porównanie szkieł, jak rysują, jaki robią bokeh.
https://live.staticflickr.com/65535/49315245537_c91b6c8f1c_b.jpg (https://flic.kr/p/2i8Pwo6)
Podobne przykłady są z samyangiem FE AF 85/1.4 i Fuji 56/1.2 vs RF 50/1.2
Porównywanie kolorów jest obecnie trochę nieprzydatne ponieważ - i tak większość robi w raw a nie w jpg - więc kolory to kwestia tylko taka ile pracy trzeba aby uzyskać takie jakie nam się podobają.
Bo jeśli chodzi o same jpgi z puszki to osobiście dla mnie wygrywa Fuji i Canon. Fuji do streetu, Canon to portretów/skóry/itp - no ale tu nikt jpgów w portrecie chyba nie robi :)
Sony w temacie "koloru" i silnika jpg musi się jeszcze trochę podciągnąć. Ale jeśli mówimy o raw to kwestia tylko ile czasu trzeba na to poświęcić - tak to widzę.
cz4rnuch
02-01-2020, 12:41
Tu raczej chyba chodzi bardziej o porównanie szkieł, jak rysują, jaki robią bokeh...Po czym wnosisz? Przecież masz te same fotki podane również prosto z puszki więc jakby nie patrzeć możesz sobie to porównać. Oczywiście to tylko jeden z klipów, zapewne w necie są inne w których sytuacja wygląda inaczej, ale jeśli się odnieść do tego co jest na tym konkretnym to widać tu przede wszystkim brak powtarzalności. Raz bardziej naturalne kolory są z Canona a innym razem z Sony. Czasami obie wersje wyglądają podobnie. To odnośnie skintonów, bo moim zdaniem z tego porównania wynika jeszcze jedna rzecz. Na wielu zdjęciach z puszki u Canona widać nienaturalne biele: zarówno w białkach oczu jaki i na zębach oraz jak się domyślam na białych butach. Czasami jakieś to zaniebieszczone, innym razem wpada w purpurę. Dla mnie osobiście to nie problem, bo pewnie da się to poprawić w pp, ale jeśli faktycznie ktoś robi w jpg i oczekuje powtarzalności to czasami może się niemiło zaskoczyć. W każdym systemie. Możliwe, że tak jak zasugerował kolega problem po części leży w szkle, ale to by chyba nie wyjaśniało tego jak różne efekty uzyskuje się tym samym szkłem. Na wersje edited nie spoglądałem, znudziło mi się i poza tym z tego to już nic nie idzie się dowiedzieć.
Porównywanie kolorów jest obecnie trochę nieprzydatne ponieważ - i tak większość robi w raw a nie w jpg - więc kolory to kwestia tylko taka ile pracy trzeba aby uzyskać takie jakie nam się podobają.Jestem podobnego zdania. A jeśli ktoś jednak robi w jpg to musi się liczyć z tym, że nie ma puszki niezawodnej i niezależnie od tej całej mitologii zawsze trzeba się liczyć z tym, że efekt końcowy nie zawsze może odpowiadać naszym oczekiwaniom.
Sony w temacie "koloru" i silnika jpg musi się jeszcze trochę podciągnąć...Poczynając od jedynki moim zdaniem Sony bardzo się podciągnęło. W pierwszym A7 czasami faktycznie kolory mi nie odpowiadały i musiałem trochę pomęczyć rawki by się z tym uporać. W trójce jest inaczej. Pozostaje też kwestia softu, którego się używa.
PS Pomijając kolory sam obrazek z Canona bardziej mi się podoba, ale ogólnie nie widzę dużej różnicy. Nie żebym się tego spodziewał.
cybulski
02-01-2020, 13:41
Mnie akurat cieszy, że Canon jakoś zaczyna się powoli ogarniać i wychodzić z cienia.
Po ostatniej aktualizacji, widać iż niektórzy youtuberzy spoglądają bardziej przyjaźnie w kierunku EOSa R niż wcześniej.
Natomiast jeśli chodzi o samo face detection to ono już bardzo dobrze działa w lustrze 5dmk4 zarówno na wizjerze optycznym jak i na LV.
Praca na LV w Canonie w tym modelu jest już tak komfortowa, że odkąd mam ten model przestało mi zależeć na przejściu na Sony. Więc może się okazać że Sony to będzie u mnie tylko krótki epizod na a7 i na tym się zakończy.
Ekran dotykowy w 5dmk4 też jest bardzo dobry i na moje potrzeby spokojnie i aż za dużo tych ficzerów.
Jeśli chodzi o sam obraz to mam swoje zdanie na temat tego jak to wychodzi z poszczególnych modeli, które miałem i mam, jednak może nie będę tutaj snuł wywodów aby nie wywoływać kolejnej wojny :mrgreen:
cybulski
02-01-2020, 15:17
O tu trzy szkła Fuji 56f1.2, gm 85/1.4 oraz RF 85 https://youtu.be/txFUq5s_h6M
cybulski
02-01-2020, 19:17
Kolejny nikoniarz dodaje Sony do swego gear https://youtu.be/CKMX7bWm1lY.
Gość już używał chyba wszystko co jest na rynku, panas, oly, sony, canon... testy, porównania, hejt i wychwalanie... ty tak na serio podchodzisz do tych filmideł na yt ?
cybulski
02-01-2020, 19:42
Gość już używał chyba wszystko co jest na rynku, panas, oly, sony, canon... testy, porównania, hejt i wychwalanie... ty tak na serio podchodzisz do tych filmideł na yt ?
Nie ale nie mam klapek na oczach i widzę co się dzieje. Testy, filmy, porównania i nigdzie nie ma Nikona albo coraz mniej go wszędzie. To daje do myślenia. Jest zima zresztą, mało okazji do focenia. Więc oglądam filmy, albumy, zdjęcia itp.
Czyli jesteś przerażony tym że nie kupiłeś nikona czy chciałbyś ale internety muwio że nie kupuj ? :)
cybulski
02-01-2020, 19:46
Czyli jesteś przerażony tym że nie kupiłeś nikona czy chciałbyś ale internety muwio że nie kupuj ? :)
Nikon pewnie wypuści kolejny model dslr z matrycą 24mpix. Pytanie po co.
A po co Canon wypuszcza lustrzanki ?
Mi się wydaje że po to żeby zarobić ale co ja tam wiem.
cybulski
02-01-2020, 20:00
Mi się wydaje że po to żeby zarobić ale co ja tam wiem.
Nie rozumiesz? 24mpix - d600, d610, d750... Naprawdę rynek na to czeka :)?
Zrozumiałym gdyby matryca d850 trafiła do d780 a następca d850 miał np 60-70mpix.
Serio chciałbyś żeby ISO było gorsze w następcy D750, a nowy użytkownik hejtował że mu laptop czy desktop nie ciągnie ?
To byłoby uszczęśliwianie na siłę, lepiej pozostawmy wolny wybór użytkownikom, D850 będzie ciut droższe pewnie od D7xx, oba aparaty będą na rynku przez najbliższe 4-5 lat, do tego Zetki zdobywające rynek.
D850 nie potrzebuje następcy przez następne parę lat, coś tańszego i flagowiec D6 uzupełnią lustrzanki.
cybulski
02-01-2020, 20:04
Serio chciałbyś żeby ISO było gorsze w następcy D750 ?
Nikon sam sprowadza się w narożnik. Tluką modele z 20mpix nie wiem po co. Bo jakość? Niedługo będą konkurować tylko z olkiem i fonami chyba.
Jakie modele z 20Mpix, masz na myśli małego czy dużego nikonika ?
Jest mi to już tak bardzo obojętne, co często sprzedajni panowie na yt mówią i gdzie się przesiadają.
Sony złapało wiatr w żagle, idzie na fali popularności i zbiera tego owoce - trzeba im oddać brawo za dobra decyzję z ML po kilku spalonych tematach jakie początkowo po przejęciu KM pokazali.
Do tamtego roku, Sony nie miało się czym za mocno chwalić; brak obiektywów firm zewnętrznych, ich szkiełka drogie, pewne braki w szklarni itp nawet osławiony jeden slot i apetyt na prąd nie był im obcy.
Dajmy nikonowi złapać oddech. Kto wie co realnie przyniesie 2020, teraz wypuszczają d780 i jestem pewien, wiele osób sięgnie po niego, następnie D6, obstawiam z dużą dozą pewności, że w II połowie roku wpadnie jakieś bezlustro, obstawiam, że jest to priorytet priorytetów w dziale R&D. W międzyczasie wpadną szkiełka, może kolejni producenci pochylą się nad systemem i wypuszczą do Nikona swoje szkła, bo jakby nie patrzeć, to nie pentax i potencjał rynkowy jest, jednak wymaga pewnych zmian w konstrukcjach. Do sony też zeszło kilka lat.
Youtuberzy lecą do sony i np kudłaty zmienił ale na......a7r4 czyli aparat 3x droższy, do tego komplet szkieł i ma zestaw wart ok 40-50k zł...:)
Pamiętasz czasy pierwszego Canona 5d, Nikon d700 i D3, to był czas prawdziwych przeskoków. Trudno mówić aby obecny sprzęt był ograniczeniem dla świadomie kupującego użytkownika. Nie wiem co trzeba dołożyć do aparatu aby nastąpił ogromny przeskok od obecnie produkowanych ML.
cybulski
02-01-2020, 20:30
To co robi Nikon zachwyca chyba tylko obecnych użytkowników bo nie wydaje mi się aby swoimi ruchami mogli ściągnąć klienta z innych systemów ff. To raczej mało prawdopodobne na dziś.
Ty koesh jesteś tu chyba nielicznym wyjątkiem ;)
To co robi Nikon zachwyca chyba tylko obecnych użytkowników bo nie wydaje mi się aby swoimi ruchami mogli ściągnąć klienta z innych systemów ff. To raczej mało prawdopodobne na dziś.
Ja jestem raczej migrantem ekonomicznym :)
Przesiadłem się z Sony A7II na Z6 dokładając razem z zakupem karty 1500zł i to przesiadając się z używanego na nowy, mam kopa jakościowego niesamowitego, co więcej chcieć ?
Za rok może dwa będę się rozglądał za czymś co dopiero sony czy nikon wypuści, jest mi kompletnie obojętna marka jeśli coś zyskam na plus i będzie mnie na to stać, nie jestem zawodowcem co za dwa kotlety ma kasę na nowy sprzęt, więc patrzę na to inaczej.
Alternatywą dla Z6 w moim przypadku jest tylko A7IV, którego jeszcze na rynku nie ma, na teraz jednak cena A7III jest za wysoka, a dla mnie w stosunku do Z6 byłoby jednak cofnięciem się bo nie używam EyeAF.
I tu jesteś w błędzie :) Na angielskim forum o zetkach był temat z6 vs a7III i kilka osób pisało, że po Sony uciekli do nikona z racji na sensowną ergonomię i ogólnie lepsze czucie puszki. Tak samo widziałem wypowiedzi kilku filmowców jak migrowali do Nikona z racji na funkcje video.
cybulski
02-01-2020, 20:54
Obecnie na rynku zdaje się jest taki trynd: f1.2-1.4 i dobry eye-AF. Nikon idzie trochę swoją inną drogą. Canon dorzuca jesxze megapiksele.
Ja natomiast widzę to tak że canon nie popusci i będzie chciał wrócić na pierwsze miejsce jako najlepszy system dla kotleciarzy i portreciarzy. Tak coś czuję przez skórę. Walka będzie na linii Sony Canon. Reszta będzie tłem. Oczywiście mogę się mylić ale jakos wszystko co mówiłem rok temu się sprawdziło.
A ja sobie siedzę i popijając wino skanuję klisze 4x5 Drogiego pastwisko.
Ani Nikon, ani Canon.
Slajd 4800dpi/24bit to około 1.15GB i 22600x18300px.
I kompletnie mnie nie interesuje, czy "laptop to uciągnie", za to mam nadzieję, że Kuba wrzuci tu kilka z nich w pełnej rozdzielczości. :mrgreen:
Obecnie na rynku zdaje się jest taki trynd: f1.2-1.4 i dobry eye-AF. Nikon idzie trochę swoją inną drogą. Canon dorzuca jesxze megapiksele.
Zapewne spora grupa jest takich co podniecają się f/1.2 czy f/1.4 ja nie mam pojęcia do czego miałbym to używać, wolę obiektyw 1 tańszy, 2 ostry na pełnej dziurze, 3 kompromisowy pod względem wagi i wielkości.
Sony i Nikon piksele tez doda, obie firmy mają podobne matryce przygotowane, doczekasz się ale mogę sie założyć że więcej będzie hejtu niż chwalenia za to.
Canon EOS-1D X Mark III ma 20Mpix.
Ani Nikon, ani Canon.
I kompletnie mnie nie interesuje, czy "laptop to uciągnie", za to mam nadzieję, że Kuba wrzuci tu kilka z nich w pełnej rozdzielczości. :mrgreen:
A gdzie fotorelacja z całego procesu razem z packshotem kieliszka i winka ?
cybulski
02-01-2020, 21:15
Zapewne spora grupa jest takich co podniecają się f/1.2 czy f/1.4 ja nie mam pojęcia do czego miałbym to używać, wolę obiektyw 1 tańszy, 2 ostry na pełnej dziurze, 3 kompromisowy pod względem wagi i wielkości.
Sony i Nikon piksele tez doda, obie firmy mają podobne matryce przygotowane, doczekasz się ale mogę sie założyć że więcej będzie hejtu niż chwalenia za to.
No bo widzisz te same matryce ma Nikon i Sony. Więc nikon konkuruje z Sony i trochę lepiej oprogramowal obraz ale eye-AF im się nie udaje. Szkła wiadomo na plus dla Sony. Ale jeśli myślimy o szklach to zakasował Sony Canon. I pytanie teraz jest co wybiera rynek. Przypomnę że najlepsze lustro cyfrowe na rynku, K1 Pentaxowi wcale jakoś nie pomogło...
Ani Nikon, ani Canon.
Nie ma foty to się nie liczy.
A gdzie fotorelacja z całego procesu razem z packshotem kieliszka i winka ?
Ja nie jestem jutuberem, instagramerem, influencerem (agresywność zero). Od tego mam innych, którzy dorabiają teorie. :D
No bo widzisz te same matryce ma Nikon i Sony. Więc nikon konkuruje z Sony i trochę lepiej oprogramowal obraz ale eye-AF im się nie udaje. Szkła wiadomo na plus dla Sony. Ale jeśli myślimy o szklach to zakasował Sony Canon. I pytanie teraz jest co wybiera rynek. Przypomnę że najlepsze lustro cyfrowe na rynku, K1 Pentaxowi wcale jakoś nie pomogło...
Matryce jednak ciut inne, nie znamy dokładnie jaka jest współpraca R&D między Nikon i SOny, wiemy że Nikon ma patenty najlepszych matryc BSI, a Sony po zakupie Toshiby od sensorów pogłębił współprace gdzie udziały miał Nikon, jest to mocno zamieszane.
Teraz kwestia obiektywów, Canon i Nikon wygrywa bo ma gigantycznie działającą poprawnie szklarnie z lustrzanek, w Sony nie jest to takie oczywiste i wymaga adapterów chińskich itp, Sony wygrywa z obiektywami firm trzecich ale ty chyba jesteś krytykiem takiego procederu :)
Ja nie jestem jutuberem, instagramerem, influencerem (agresywność zero). Od tego mam innych, którzy dorabiają teorie. :D
Ale mógłbyś lokować produkt i mieć hajs na A9III, no i fanów, którzy kupowaliby najlepsze na świecie wino, kieliszek i oczywiście sprzęt foto ;)
Ale mógłbyś lokować produkt i mieć hajs na A9III, no i fanów, którzy kupowaliby najlepsze na świecie wino, kieliszek i oczywiście sprzęt foto ;)
Nie chce mi się.
cz4rnuch
02-01-2020, 21:44
Gość już używał chyba wszystko co jest na rynku, panas, oly, sony, canon... testy, porównania, hejt i wychwalanie... ty tak na serio podchodzisz do tych filmideł na yt ?Ten gość odkąd pamiętam zawsze był "that nikon guy"em. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, bo już Ci się od tego nazywania każdej krytyki hejtem wszystko pomieszało :) I chłop wcale nie porzuca Nikona, jasno to zaznaczył w tym video, więc sugerowanie, że ktoś go podkupił w tym przypadku nie ma żadnego uzasadnienia.
Mi się wydaje że po to żeby zarobić ale co ja tam wiem.Ostatnio jakoś bardzo rzadko je wypuszcza (w sensie nowe modele). A wcześniej robił to taśmowo.
cybulski
02-01-2020, 21:44
Proponuję zestaw startowy, A9 jakąś odjechaną stałke której nie ma w innych systemach oraz aby lepiej się podziwialo czerwone wino i kieliszek z limitowanej serii.
Proponuję zestaw startowy, A9 jakąś odjechaną stałke której nie ma w innych systemach oraz aby lepiej się podziwialo czerwone wino i kieliszek z limitowanej serii.
Dream Lens może być? To, bądź co bądź, Canon.
PS I musztardówka.
cybulski
02-01-2020, 22:00
Można zrobić w sumie dwa zestawy, jeden normalny a drugi na rynek wschodni. W tym wschodnim EE zenit noct wódka kieliszek i ogórki. Na poprawę ostrości widzenia.
Można zrobić w sumie dwa zestawy, jeden normalny a drugi na rynek wschodni. W tym wschodnim EE zenit noct wódka kieliszek i ogórki. Na poprawę ostrości widzenia.
Czyli ten pierwszy na otępienie. :)
Forum ciapate przestało działać?
cybulski
02-01-2020, 22:13
Czyli ten pierwszy na otępienie. :)
Zestaw Przyjaźń to moznaby dać dream lens i zenita noct, A9 tylko tu nie wiem jaki trunek zaproponować.
Forum ciapate przestało działać?
kosmici zlatujo?
cz4rnuch
02-01-2020, 22:13
Zenit noct. Piekło zamarzło.
kosmici zlatujo?
Kosmiczek i Bumps. :)
krzysztofz24
02-01-2020, 23:03
Nikon sam sprowadza się w narożnik. Tluką modele z 20mpix nie wiem po co. Bo jakość? Niedługo będą konkurować tylko z olkiem i fonami chyba.
A niech tluka jak najdluzej. Po co komu wiecej na 99% sytuacji?*
Ze smartfony beda mialy po 100 mpixlow sparowane z plastikowym obiektywem to nie urazajac plebsu, zagrywka obliczona na niewiedze i ignorancje oraz masowosc.
Ale tu zaraz bedzie 100 tys wpisow o sytuacji rynkowej. To forum foto a nie ekonomiczno-biznesowe.
*znaczy zapewne znajda sie tacy ktorzy beda uwazac ze czym wiecej megapikseli tym lepiej:-).
P.s
Slyszalem, ze miales takie postanowienie noworoczne ze nie bedziesz hejtowal i przestaniesz nie lubic Nikona.
No i co?
Dlugo nie wytrwales:-D;-).
Ja bym chciał więcej pikseli ale bez osłabiania reszty parametrów co niestety ma miejsce, dlatego osiągnięto taki złoty środek z matrycą 24Mpix, a mimo to jest postęp delikatny w poprawianiu parametrów samej matrycy.
Canon po wielu latach nadal nie potrafi dogonić w parametrach matrycy co nie przeszkadza mu zdobywać rynek, teraz zwiększa z 6000 x 4000 pikseli do 6720 x 4480 pikseli i jak widać są ludzie, którzy dopatrują się w tym rewolucji :)
Sony w temacie "koloru" i silnika jpg musi się jeszcze trochę podciągnąć.
Moim zdaniem jpegi sonowe są bardzo dobre, nawet lepsze od innych. W A7II wszystkie kolory mi się zgadzają, ale tak samo mam w A3000 za czapkę śliwek. A jak do tego założyć chłodnego Zeissa, to normalnie cud, miód i orzeszki.
cybulski
03-01-2020, 01:05
Ja bym chciał więcej pikseli ale bez osłabiania reszty parametrów co niestety ma miejsce, dlatego osiągnięto taki złoty środek z matrycą 24Mpix, a mimo to jest postęp delikatny w poprawianiu parametrów samej matrycy.
Canon po wielu latach nadal nie potrafi dogonić w parametrach matrycy co nie przeszkadza mu zdobywać rynek, teraz zwiększa z 6000 x 4000 pikseli do 6720 x 4480 pikseli i jak widać są ludzie, którzy dopatrują się w tym rewolucji :)
Wiesz dlaczego? Miałeś w ręku rawy z 5dmk4 czy tylko czytałeś że slaba matryca?
Ja może akurat nie miałem d850 ale miałem z d610 i ze starego 6d, który na papierze jest niby dużo słabszy. Nie wiem jak oni to robią ale wolałem rawy z 6d. 6d już nie mam bo zamieniłem na marka czwartego. Uwierz naprawdę nie chcę juz wracać do tych wspaniałych matryc Nikona :) to wszystko dobrze w Nikonie wygląda w testach i na tabelach ale w realu już tak dobrze nie jest z tym i jakością obrazu. Ciężko stwierdzić, testy Canon przegrywa, w realu jest odwrotnie, wolę rawy canona. Ot taki kaprys :)
O tym jaka ona jest już dawno zawyrokowali Canonierzy na forum CB.
Może to specyfika polskich forów, że krytykujemy mocno swoje systemy.
Przyrosty o kilka Mpx to żaden przyrost. Bo to aktualnie daje kilka % więcej na długosci boku. To nie czasy D70. Producenci lustrzanek na pewien czas przystopowali i matryce 20-24 Mpx chyba wielu uznało za optymalne. Są body co mają 45, 50 Mpx i ludzie się na nie nie rzucają. Problem w tym, że prawie nikomu nie są potrzebne zdjęcia wielkości 100x140 cm, a przy takich cenach aparatów wielu zaczyna myśleć praktycznie - co mi to da?
Kłopot z optyką (pozorny najczęściej), kłopot z wielkimi plikami na dysku, kłopot z obróbką (RAM i GPU), najlepiej większy monitor a na końcu .... fejsbuk albo zdjęcie góra 50x60 cm (i to od święta).
A to nie jest tak, że sceny z mniejszym kontrastem wychodzą nawet lepiej na matrycach z mniejszym DR?
Tak. Tylko co zrobisz jak wyjdzie słońce, pojawi się przepał na bieli i czarne cienie? ; Zmienisz aparat?
ja nadal nie rozumiem dlaczego nie mogą zrobić trybu "super fine" nawet 1 klatka na sekundę i 24 bitów tak aby przejścia tonalne w cieniach były jak najlepsze
ja nadal nie rozumiem dlaczego nie mogą zrobić trybu "super fine" nawet 1 klatka na sekundę i 24 bitów tak aby przejścia tonalne w cieniach były jak najlepsze
Ograniczenia techniczne, wiele matryc to tylko 12bit jak w pierwszych sony czy ogólnie w canonie, 14bit nie jest oczywistością nadal, nowe matryce sony i nikona mają mieć 16bit, przykładowo ta imx455 (https://www.sony-semicon.co.jp/products/common/pdf/IMX455AQK-K_Flyer.pdf) będzie w nowym nikonie.
Ja może akurat nie miałem d850 ale miałem z d610 i ze starego 6d, który na papierze jest niby dużo słabszy. Nie wiem jak oni to robią ale wolałem rawy z 6d. 6d już nie mam bo zamieniłem na marka czwartego. Uwierz naprawdę nie chcę juz wracać do tych wspaniałych matryc Nikona :) to wszystko dobrze w Nikonie wygląda w testach i na tabelach ale w realu już tak dobrze nie jest z tym i jakością obrazu. Ciężko stwierdzić, testy Canon przegrywa, w realu jest odwrotnie, wolę rawy canona. Ot taki kaprys :)
Istnieje jeszcze opcja taka ze po prostu Ty nie potrafisz sobie poradzic z plikami z nikona przez swoj workflow (inaczej sie obrabia rawy z roznych matryc i przyzwyczajenia robia swoje).
cybulski
03-01-2020, 12:53
Istnieje jeszcze opcja taka ze po prostu Ty nie potrafisz sobie poradzic z plikami z nikona przez swoj workflow (inaczej sie obrabia rawy z roznych matryc i przyzwyczajenia robia swoje).
Nef po obróbce w NXa były idealne. Natomiast co się działo ? działo sie coś takiego że średnio po miesiącu NX odmawiał współpracy. I tak za każdym razem.
Możliwe że była to wina sprzętu, ale miałem ten przypadek na różnych komputerach, potem poszło w ruch dxo i ten program też bardzo dobrze radził sobie z rawami.
Jeśli miałbym uszeregować samą łatwość pracy z rawami (oczywiście poprawkę należy wziąć na to że jestem amatorem) to myślę że, tak już na poważnie, przesadzone są opinie że z Nikona wychodzą złe kolory. Wychodzą tak samo idealne odcienie skóry jak z każdego innego sprzętu a tu po prostu sobie się droczę. jedynie z fuji rawy są skopane na mój gust ale tu zaraz odezwą się wielbiciele Fuji, którego też jestem wielbicielem.
Z Nikonem miałem po prostu ileś pechowych wpadek, które po czasie dopiero umiem ocenić jako pech. I tyle. Moim zdaniem rawy z Nikona obecnie są chyba najlepsze w ff (piszę chyba bo nie mam Z6/Z7).
Chyba zaczynasz ewoluować w poszukiwaniu dziury w całym, wyimaginowane problemy akurat dopadają ciebie.
Miałem tylko stare canony bo jak zaczynałem z cyfrowymi aparatami to na forach istniały tylko dobre opinie o canonach, jak kupiłem pierwszego swojego nikona D80 to miałem opad szczeny i nie miały na to wpływu żadne paranormalne wydarzenia :)
Przez lata słuchałem co doradzają ludzie zarówno tu na forum jak i w kontakcie bezpośrednio, użytkownicy danego sprzętu często jednak nie wiedzą co posiadają i jak wykorzystać możliwości, dotyczy to każdej marki.
Poziom sprzętowy od wielu lat jest bardzo równy u wszystkich, detale sprawiają jednak że tworzą się fundamentaliści ze skrajnymi opiniami.
Dla jedno samo logo na pasku mówi już wszystko o kolorach w zdjęciu i obróbce raw, inni doszukują się w powiększeniu 1:1 faktury pikseli, inni nie wiedzą jak sobie poradzić z sieczką na niebie bo akurat matryca w aparacie nie daje sobie z tym rady, a inni będą to ignorować i chwalić że sieczka owszem jest ale ładna itd.
Jednak najgorsze jest jak ktoś przez parę lat prowadzi krucjaty przeciwko danej marce i wyszukuje jakieś fantasmagorie i banialuki nawet nie używając danego sprzętu :(
Ja mam obecnie Z6 i ani mi do głowy nie przyszło krytykować EyeAF czy bronić ewentualnie że jest super bo tego nie używam, a porównania trwające kilka zdjęć są o kant du...
cybulski kup sobie wreszcie tego nikona, będziesz miał przynajmniej argumenty poparte praktyką do krytykowania.
cz4rnuch
03-01-2020, 15:01
Przecież pisze, że miał Nikona D600 :)
cybulski
03-01-2020, 15:41
Jak na moje oko to większe różnice widać poprzez podpięcie szkieł niż ze względu na parametry matryc. Jedynie jaką poprawę widać to wysokie ISO ale ja na FF rzadko wyskakuje powużej 100-400 ISO.
https://live.staticflickr.com/65535/49321360923_649d37950a_b.jpg (https://flic.kr/p/2i9mSgM)
Natomiast na niskim ISO obraz z tego Canona wymiata, mimo tego że to 30mpix a więc niby powinna być słabsza jakość.
Z ciekawych rzeczy na pograniczu - Rozmawiałem jakiś czas temu z kolegą i doszliśmy do wniosku tzn to była jego sugestia, że Canon miesza w rawach aby poprawić "jakość" obrazka i kolorów. Sony i Nikon zrzuca do pliku to co było.Taki żeśmy wysnuli wniosek aczkolwiek nie znalazłem niczego w internecie na poparcie tej tezy. MDrugi kolega, też soniacz, sugerował wręcz że Canon poprzez swój procesor obrazu "obrabia" specyficznie obraz do raw jeśli jest podpięta eLka, w celu uzyskania
dodatkowych walorów plastycznych. Też nie znaleźliśmy niczego na poparcie tej hipotezy. Aczkowiek patrząc czasem w obraz ciężko uwierzyć że faktycznie na testach te maszynki canona są słabsze parametrami.
Więc może jest tak, że Canon coś tam robi coś na wzór jak najnowsze fony tylko nic o tym nie wiadomo.
cybulski
03-01-2020, 16:38
A jeśli chodzi o ostrość to zaczyna powstawać pytanie, czy już przekroczono granice przyzwoitości i bólu dla oczu czy jeszcze nie - Soniak apsc i sigma 56/1,4 https://2.img-dpreview.com/files/p/sample_galleries/7727683859/7171451870.jpg
MDrugi kolega, też soniacz, sugerował wręcz że Canon poprzez swój procesor obrazu "obrabia" specyficznie obraz do raw jeśli jest podpięta eLka, w celu uzyskania
dodatkowych walorów plastycznych.
Nie wiem co paliliscie, ale musialo byc mocne :razz:
cybulski
03-01-2020, 17:01
Nie wiem co paliliscie, ale musialo byc mocne :razz:
Słabych używek nie uważamy :)
Może nie wszyscy wiedzą ale w Zetkach super fajna rzecz to to
że co ustawiamy sobie w aparacie będziemy mieć po imporcie też np w Lightroomie.
Najbardziej imponuje import zdjęć z Z6 na komputer tzn z karty XQD , po kliknięciu kopiuj nie widać nawet paska postępu kopiowania tylko od razu zdjęcia są na dysku - kopiowanie kilkudziesięciu RAW +jpg z karty SDHC to samo około 20-25 sekund
Z ciekawych rzeczy na pograniczu - Rozmawiałem jakiś czas temu z kolegą i doszliśmy do wniosku tzn to była jego sugestia, że Canon miesza w rawach aby poprawić "jakość" obrazka i kolorów. Sony i Nikon zrzuca do pliku to co było.Taki żeśmy wysnuli wniosek aczkolwiek nie znalazłem niczego w internecie na poparcie tej tezy. MDrugi kolega, też soniacz, sugerował wręcz że Canon poprzez swój procesor obrazu "obrabia" specyficznie obraz do raw jeśli jest podpięta eLka, w celu uzyskania
dodatkowych walorów plastycznych. Też nie znaleźliśmy niczego na poparcie tej hipotezy. Aczkowiek patrząc czasem w obraz ciężko uwierzyć że faktycznie na testach te maszynki canona są słabsze parametrami.
Więc może jest tak, że Canon coś tam robi coś na wzór jak najnowsze fony tylko nic o tym nie wiadomo.
Może zrób jakiś kanał na youtube bo to najlepsze miejsce na takie historie i będą nawet łapki w górę.
Dla wszystkich Canonierów, Nikoniarzy, Soniaków ;)
Materiał nad którym warto się Na spokojnie zastanowić i przeanalizować informacje.
https://youtu.be/BuKWWIOoIfE
cz4rnuch
04-01-2020, 16:26
Na spokojnie (a może nie tak do końca) to zastanawialiśmy się już nad tym ponad rok temu. Ten klip niczego nowego nie odkrył. "Prowadzący" na początku klipu podał dwa fakty i tak po prawdzie to są chyba jedyne fakty, które zawiera to video, reszta to już jego interpretacja. Tak przynajmniej wygląda to z mojej strony. Fakty, które podał to, że Nikon Z ma najkrótszą odległość bagnetu od matrycy oraz ma największą średnicę bagnetu. Potem tłumaczy, że ta krótsza odległość od bagnetu od matrycy w Nikonie przekłada się na lepszą ostrość. I tu już mamy chyba pierwszą półprawdę, bo z tego co pamiętam to zaraz po premierze Canona R inżynierowie zapowiedzieli, że bez problemu mogą zmniejszyć odległość rejestrową umieszczając ostatnią soczewkę nawet głębiej od samego mocowania. I z tego co widzę to tak to wygląda Canon 85 1.2 ma ostatnią soczewkę niemal wypadającą z mocowania zaś Nikkory 1.8 i kitowy zoom mają soczewki umieszczone dość głęboko w obudowie. A na przykład prezio Sigmy kiedyś powiedział, że jego zdaniem bagnet Z jest umieszczony zbyt blisko matrycy co utrudnia projektowanie. Nie podał więcej szczegółów i być może chodzi konkretnie o to, że akurat firmie Sigma utrudnia to pracę, no ale tak powiedział. Dla mnie to ważny głos w dyskusji, bo Sigma robi tańszą szklarnię od N, S i C. A co do samej ostrości to niczego nie ujmując Nikkorom 35 i 50 1.8 bo są one bardzo ostre a jeśli chodzi ogólnie o optykę to być może są nawet najlepsze, ale mniejsze i lżejsze od nich Sony 35 i 55 wcale nie są mniej ostre. Są nawet ostrzejsze <<35>> (https://www.dpreview.com/reviews/sony-fe-35mm-f1-8-review/3) <<50>> (https://www.dpreview.com/reviews/nikon-z-50mm-f1point8-s-lens-review/3) W drugim linku niestety nie ma bezpośredniego porównania, odniesienie do ostrości 55/1.8 jest tylko w podsumowaniu. Jak dla mnie na razie ten argument o ostrości sprawdza się jedynie w teorii, w praktyce już tak nie jest. I trzeba przy tym pamiętać, że może i da się zrobić jeszcze lepsze Nikkory 35 i 50, nie żeby była potrzeba, bo i tak są super optycznie, ale trzeba na to będzie poczekać pewnie minimum 10 lat, wcześniej pewnie nikt tego nie będzie odświeżał. Tak przynajmniej wnioskuję, bo premierach stałek 1.8 do bagnetu f. Drugi koronny argument tego pana to taki, że większa średnica to lepsze obiektywy. Po części może to być prawą, ale jak się na to spojrzy dokładniej to co to tak naprawdę oznacza? Jako przykład pojawia się tam Nikkor 58 noct czyli manualny ogromy i bardzo ciężki obiektyw, który kosztuje 40 tys. pln. To jest obiektyw na który mogą sobie pozwolić nieliczni a jeszcze mniej osób naprawdę by coś takiego chciała. A robienie rewelacyjnych a przy tym funkcjonalnych obiektywów 1.2 jak widać w praktyce jest możliwe do zrobienia w każdym bagnecie. Udowodnił to Canon i Sigma, która już zrobiła obiektyw 1.2 pod FE a w planach ma następne. Przy czym trzeba dodać, że te obiektywy, a przynajmniej Canony, również są cholernie drogie i mało kto sobie na nie może pozwolić. Do tego wszystkie są wielkie i ciężkie. Ja wolę mniejsze i lżejsze oraz tanie co w praktyce sprowadza się do stałek 1.8 (lub ostatecznie 1.4) i tu niestety większe mocowanie Nikona nie tyle co pomaga to jeszcze przeszkadza w budowaniu kompaktowych szkieł. Cała ta dyskusja o tym, że mam lepszy system, bo da się w nim zrobić wiaderko o światłosile 0,65 to trochę tak jakby właściciel Volkswagena Polo się chwalił, że ma lepszy sprzęt, bo koncern, który go wyprodukował klepie również Bugatti Veyrona. Nieważne, że takiego nie potrzebuję i mnie na niego nie stać, ale ważne, że jest. Trzeci argument to ten, że do Nikona Z da się podpiąć wszystko i ponownie jest to prawda, ale trzeba sobie ponownie zadać pytanie co to właściwie dla nas oznacza. Skoro w systemie f jest kilka dobrych 24-70 to jaki zysk da mi podpięcie 24-70 od Canona? W praktyce to jest tylko dublowanie tych samych ogniskowych. Da się podpiąć Canony, ale po co? Jak ktoś ma takie Canony to i tak będzie wolał użyć Canonów RF. A właściciele obiektywów FE będą ich używali z Sony A7/A9 lub apsc. Pan z zadowoleniem pokazuje chińską przelotkę, która działa, ale jednocześnie przyznaje, że ogólnie to on nie potrzebuje eye af czy lepszego afu. No to może dlatego go taka przelotka zadowala, bo generalnie działa. A, że gorzej niż na sprzęcie z odpowiednim mocowaniem go nie interesuje, bo on i tak tego nie używa. Jeden aparat, który obsługuje wiele mocowań w praktyce jest potrzebny jakiejś niewielkiej grupie. Z tego co pamiętam z tego forum to Cichy się na to zapalił, bo stwierdził, że będzie mógł testować wszystkie obiektywy na jednym aparacie. Nie wiem ostatecznie jak się to skończyło, ale chyba pisał, że ma jednak zamiar sprzedać Nikona, bo ta chińska przelotka coś mu nie jednak pasowała. A wracając do słów pana z klipu to trochę to zabawne, bo zapewne nie wszyscy też używają manualnego 58 0.95 i nie każdy tego potrzebuje, ale o tym już ten pan zapomniał. Większość z nas potrzebuje średnio jasnych, w miarę tanich stałek, a nawet dla pro są rewelacyjne szkła w każdym systemie (nawet pan z filmu to przyznaje). Ostatni argument, który zapamiętałem to spuścizna. Ten to dla mnie osobiście, i można się ze mną nie zgadzać, nie jest w ogóle faktem, no chyba, że ten pan ma szklaną kulę. Wspomina, że bagnetu nie da się zmienić i to co teraz powstało będzie trwać nawet i z 50 lat. No może tak było w początkach i przy rozkwicie fotografii, ale teraz sprawy mocno przyspieszyły. Nie ma żadnej gwarancji, że bagnet sony FE wytrzyma kolejne 10 lat, ale nie ma też gwarancji, że Nikon nie popadnie w jeszcze większe problemy finansowe, albo, że Canon za 10 lat nie poświęci się całkowicie bardziej perspektywicznym gałęziom czyli sprzętowi biurowemu zostawiając sobie może dział profesjonalnych kamer cyfrowych. Nie wiadomo. Nie wiadomo także czy nie pukają już do nas nowe technologie, które zmienią całkowicie rozkład sił na rynku. Globalna migawka, wklęsła matryca czy zaprezentowane w zeszłym roku metasoczewki, które mogą umożliwić produkowanie naprawdę małych i pozbawionych wad optycznych obiektywów.
To są jedynie moje przemyślenia sprzed roku, bo już wtedy o tym dyskutowaliśmy, ale doskonale pasują do tego klipu. Oczywiście można się ze mną nie zgadzać, ale dla mnie ten klip to tak naprawdę powstał ku pokrzepieniu nikoniarskich serc. Trochę taka terapia na spotkaniu AA gdzie trzeba się poklepywać po ramionach i mówić, że będzie dobrze :)
Marcin, a masz Ty już swój kanał na YT?
Jeśli tak, to daj link.
Jeśli nie, to załóż.
;)
cz4rnuch
04-01-2020, 16:43
Niestety nie mam radiowego głosu.
Potem tłumaczy, że ta krótsza odległość od bagnetu od matrycy w Nikonie przekłada się na lepszą ostrość.
Teoretycznie... było tu na forum rozryzowywane o co chodzi że świtło trafia w piksele pod mniejszym kątęm co przynosi mniejsze straty bla bla... ale ja bym chciał żeby to się przekładało na wyniki np pomiarów, a nie ma tu żadne rewolucji.
A na przykład prezio Sigmy kiedyś powiedział, że jego zdaniem bagnet Z jest umieszczony zbyt blisko matrycy co utrudnia projektowanie.
Może chodzi o dostosowanie tego co już mają czyli modele pod sony ?
miałem jeszcze coś napisać ale trudno tą ścianę tekstu przetrawić ;)
cybulski
04-01-2020, 17:31
cz4rnuch dziękuję za przemyślenia. Zgadzają się one z moimi spostrzeżeniami i tym co przypuszczałem rok temu. Teoretycznie najlepszy bagnet nie będzie skutkowal dobrymi szkłami bo nikon ich nie umie robić, secundo nie zawarł żadnych sojuszu np z zeisem, sigma, tamronem tertio może nie wytrzymać finansowo.
To że nie umie robić szkieł to widać po tym jak wyglądają te nowe szkła,są za długie na jasność, którą oferują i po prostu za drogie.
Przelotki do szkieł były dobre kilka lat temu, jasność 1.8 również. Dzisiaj jest inny użytkownik, wymagający, kaprysny, zmieniający systemy jak rękawiczki, nie żeni się z systemem a jeśli już cos idzie nie tak bierze szybki rozwód.
Przelotki do szkieł były dobre kilka lat temu, jasność 1.8 również. Dzisiaj jest inny użytkownik, wymagający, kaprysny, zmieniający systemy jak rękawiczki, nie żeni się z systemem a jeśli już cos idzie nie tak bierze szybki rozwód.Uzasadnisz to jakoś czy tak tylko napisałęś ? :)
Pokaż mi ilu amatorów kupuje obiektywy f/1.2 ?
Druga sprawa, w SOny adaptery możesz sobie... jedyny jaki działa super w bezlustrach póki co to FTZ, a adaptery canon-nikonZ też działają lepiej niż na sony ( ciekawe no nie ? ), nawet mc-11 nie jest tu rewelacją.
cybulski
04-01-2020, 17:48
Jak napisalem, wielu użytkowników używalo przelotek od początków Sony alfa i już nie chcą i nie muszą. Nikon odkrywa trochę coś co było dawno odkryte w Sony, Fuji, Olku a nawet w bezlusterkowych Canonach M. Nikon jest opózniony na własne życzenie. Wystarczylo aby śledzili rynek. Teraz też są poza trendem, na własne życzenie.
Niestety cz4rnuch w wielu aspektach nie do końca się zgadzam min. jeśli chodzi optykę Sony.
Nawet te podlinkowane przez ciebie widać dużo wad obiektywów Sony, ciemne rogi i aberracje.
Skoro Canon i Nikon wybrali dosyć podobne wymiarami bagnety i rejestry to jednak te aspekty jednak mają znaczenie.
Bagnet Sony - co test obiektywu to głównie ogromna winieta.
Może warto obejrzeć
Filmik od Nikona https://youtu.be/hMs2DSfBbJc
Filmik od Canona https://youtu.be/3-swouJ4qS4
Ale wyjaśniające dlaczego takie parametry techniczne zostały wybrane.
cz4rnuch dziękuję za przemyślenia. Zgadzają się one z moimi spostrzeżeniami i tym co przypuszczałem rok temu. Teoretycznie najlepszy bagnet nie będzie skutkowal dobrymi szkłami bo nikon ich nie umie robić, secundo nie zawarł żadnych sojuszu np z zeisem, sigma, tamronem tertio może nie wytrzymać finansowo.
To że nie umie robić szkieł to widać po tym jak wyglądają te nowe szkła,są za długie na jasność, którą oferują i po prostu za drogie.
Skąd ty bierzesz takie bzdury?
Nikon robi w tej chwili jedne z najlepszych optycznie szkieł z szybkim AF
Zerknij chociaż na filmik Który podlinkowałem.
Jak napisalem, wielu użytkowników używalo przelotek od początków Sony alfa i już nie chcą i nie muszą. Nikon odkrywa trochę coś co było dawno odkryte w Sony, Fuji, Olku a nawet w bezlusterkowych Canonach M. Nikon jest opózniony na własne życzenie. Wystarczylo aby śledzili rynek. Teraz też są poza trendem, na własne życzenie.
Ile klientów zwraca na takie rzeczy że nikon jest opóźniony że coś odkrywa itd, jak ktoś ma kupić to kupuje, liczy się popularność marki, więcej obecnie zrobi logo na pasku niż twoje opowieści i obiektywach czy adapterach.
nie możesz niczym poprzeć tych rewelacji o obiektywach f/1.2, nasłuchałeś się chyba youtubowych specjalistów za dużo.
Adaptery na sony to ułomność i nic tego nie zmieniło przez lata.
cybulski
04-01-2020, 20:51
Nie wiem koesh, mam długą historię na Nikonie, od 2004 d70. W 2015 już mi się nie chciało czekać na sensowne bezlustro Nikona i w apsc wziąłem Fuji. Gdybym tkwił w Nikonie to do dziś w apsc nie ma zbudowanych zrebów systemu bezlustrowego. Nikon po prostu zasłużył sobie mocno na opinie firmy która nie nadąża za zmieniającym się rynkiem i oczekiwaniami. Może uda im się przeskoczyć. na ten moment w apsc bezslusterkowym ich system nie istnieje, to co jest to mocny wstęp do zarysu. FF też ... mocne trzecie miejsce. Średni format może im za moment odebrać trochę klienteli z ff i to zanim zdążą ze szkłami 1.2. Tutaj na forum wszyscy mówią a po co 1.4-1.2 a po co milion pikseli. Rynek się jednak zmienia. Szkoda tej pary w gwizdek Nikona na j1, 1.8, niewydarzone apsc Z50, nocta, 780 w takiej spec. Robią rzeczy które nie są oczekiwane przez nikogo poza systemem Nikona. To były i są projekty nieprzyszlościowe. Podpisaliby alians z jakimś producentem szkieł. W 2004 czy 2005 nie chcieli z zeisem to zrobił to poxniej Sony. No cóż pech.
Tu nie ma żadnej magii, liczy się cena za obiektywy f/1.2 ale jeszcze jedna sprawa, wielu użytkowników mocno zniechęca się do f/1.2 bo... nie ma ostrości jakiej by oczekiwał i przymyka co w efekcie oczekiwany piękny bokeh staje się paskudny.
Jak ci napiszę że większość użytkowników rezygnuje z zakupu innych marek i sięga po nikona będzie tak samo prawdziwe jak twoje teksty że większość użytkowników czeka na f/1.2
cybulski
04-01-2020, 21:08
Większość to wybiera telefon komórkowy, którego plastyka w bliskim potrecie zrobiona programowo przebija to co można uzyskać systemowym zoomem. Więc większość wybiera iphona 11, lub inne p30 itp. Takich jak my jest coraz mniej.
Plastyka powiadasz ? :)
Dobra, co ja się będę irytował na twoje posty, pisz sobie dalej, nie wiem jaki jest cel twojej krucjaty ale przypuszczam że zmęczysz większość tak samo jak mnie.
Jeszcze jakiś manager Nikona poczyta Cybulskiego i harakiri albo inne sepuku popełni:mrgreen:. Zobaczycie ;).
Ps. Miło znowu widzieć kolegę Cybulskiego w formie:-D. Podziwiam konsekwencję i ilość czasu poświęconego Nikonowi którego kolega nie używa;).
Większość to wybiera telefon komórkowy, którego plastyka w bliskim potrecie zrobiona programowo przebija to co można uzyskać systemowym zoomem. Więc większość wybiera iphona 11, lub inne p30 itp. Takich jak my jest coraz mniej.
Chyba właśnie dla takich dziedzin fotografii jak m. in. portret czy krajobraz, smartfony będą największym "zagrożeniem" dla aparatów. Sport i przyroda (zwierzęta) pozostaną z kolei ostoją aparatów fotograficznych.
...tak w uproszczeniu i z przymrużeniem oka ;)
cz4rnuch
04-01-2020, 21:23
Są vocodery przecież.Albo autotune. Może zostanę takim T Pain'em yutubka.
Teoretycznie... było tu na forum rozryzowywane o co chodzi że świtło trafia w piksele pod mniejszym kątęm co przynosi mniejsze straty bla bla... ale ja bym chciał żeby to się przekładało na wyniki np pomiarów, a nie ma tu żadne rewolucji.Pisałem, że bliżej umieszczony bagnet nie przesądza o tym, że tylna soczewka jest bliżej. Podałem przykład Canona. Inżynierowie Canona też tak to tłumaczyli. W bezlustrze nie ma klapiącego lustra więc tylną soczewkę można wyciągnąć dalej niż mocowanie bagnetu.
Może chodzi o dostosowanie tego co już mają czyli modele pod sony ?Nie rozwinął myśli, przynajmniej w tym wywiadzie który czytałem, ale powiedział, że chodzi o projektowanie pod bagnet Z.
miałem jeszcze coś napisać ale trudno tą ścianę tekstu przetrawić ;)To nie Pan Tadeusz, ale można na raty. W notatniku można sobie podzielić na księgi :)
cz4rnuch dziękuję za przemyślenia. Zgadzają się one z moimi spostrzeżeniami i tym co przypuszczałem rok temu. Teoretycznie najlepszy bagnet nie będzie skutkowal dobrymi szkłami bo nikon ich nie umie robić, secundo nie zawarł żadnych sojuszu np z zeisem, sigma, tamronem tertio może nie wytrzymać finansowo...Tyle, że ja nie napisałem, że szkła Nikkora są złe. Są bardzo dobre i tak napisałem. Z resztą współczesne szkła chyba wszystkich producentów trzymają poziom. Dla mnie problemem jest ich wielkość oraz cena. I dlatego tak lubię niezależnych. Gdyby Nikon czy Canon dopuścili do bagnetu niezależnych pewnie popularność ich aparatów bardzo by wzrosła. No, ale wtedy mniej zarobiliby na szkłach więc w to nie idą.
...Druga sprawa, w SOny adaptery możesz sobie... jedyny jaki działa super w bezlustrach póki co to FTZ, a adaptery canon-nikonZ też działają lepiej niż na sony ( ciekawe no nie ? ), nawet mc-11 nie jest tu rewelacją.Z nowym firmware i nowymi aparatami mc-11 działa bardzo dobrze. Tylko ftz? Hm, przelotka Canona nie działa? Albo LA-EA3? Coś mi się zdaje, że wnosisz po swoich doświadczeniach z A7II a to jest już po prostu stary sprzęt.
Niestety cz4rnuch w wielu aspektach nie do końca się zgadzam min. jeśli chodzi optykę Sony.
Nawet te podlinkowane przez ciebie widać dużo wad obiektywów Sony, ciemne rogi i aberracje.To mogłeś zobaczyć tylko w jednym linku, bo tylko jeden z samplami podałem :) I oczywiście nie mam nic przeciwko temu, że się nie zgadzasz, ale tylko sprostuję, że nie zgadzasz się z czymś czego ja nie napisałem :) Ja się odniosłem do klipu, który podlinkowałeś a tam była wzmianka o ostrości. I dokładnie to napisałem, odniosłem się do ostrości. Co więcej dodałem, że ogólnie optycznie 35 od Nikkora jest lepsze optycznie. Tyle, że dla mnie rewelacyjna ostrość Sony wystarczy. Z aberracjami sobie bardzo łatwo poradzę, podobnie z winietą. Za to wolę obiektyw mniejszy, lżejszy i szybszy a tego niestety sam sobie nie poprawię. To tak przy okazji, bo jak wyjaśniałem, odniosłem się do samej ostrości o której wspominał facio z podlinkowanego video. I jeszcze wracając do klipu, który podlinkowałeś to jeśli chodziło Ci ogólnie o to, że optyka Sony jest do zadu to nie zgadzasz się również z autorem video, które podlinkowałeś, bo ten pan sam potwierdza, że obiektywy sony są bardzo dobre, i to w sumie w kilku miejscach.
Skoro Canon i Nikon wybrali dosyć podobne wymiarami bagnety i rejestry to jednak te aspekty jednak mają znaczenie.Co to za argument? Każdy producent wybrał jakiś rozmiar bagnetu i długość rejestru. Lejka wybrała malutki i robi rewelacyjną szklarnię. Sony robi rewelacyjną szklarnię. Nikkor ma wiele świetnych obiektywów pod bagnet F ze swoim malutkim bagnetem i rejestrem. L alliance też mieli pewnie swoje powody by wybrać nieco dłuższy.
Bagnet Sony - co test obiektywu to głównie ogromna winieta.Podobnie jak jasne szkła RF z dużo większym bagnetem czy Sigmy. Znak czasów. Nie opłaca się aż tak śrubować ten parametr skoro tak łatwo go poprawić w pp. Za to opłaca się pewnie zrobić coś lżejszego, wsadzić tam mniejszy silnik i cieszyć się rewelacyjną szybkością afu. Tak jak pisałem wcześniej. To często jest kwestia kompromisów jakie się podejmuje przy projektowaniu. I nie jest prawdą, że wszystkie testy obiektywów Sony pokazują ogromną winietę. Właściwie to jak to napisałeś "co test to głównie ogromna winieta" podczas gdy te obiektywy są super ostre, szybkie, lżejsze itd. już świadczy o tym, że tak nie do końca jesteś obiektywny w swojej ocenie ;) Winieta to tylko jeden z parametrów, tak jak cena, wielkość, waga, oddanie kolorów czy szybkość AFu. Tak przy okazji to na dpreview widzę, że nikkor 35 też ma dużą winietę. I na dpreview dostał ogólną ocenę gorszą niż Sony 35 1.8 FE.
Może warto obejrzeć...Wiesz, ja się interesuję wszystkimi systemami bezlusterkowymi od dawna i już dawno oglądałem materiały promocyjne Canona i Nikona. Promocyjne wyjaśnienia Sony jak to mogą se zrobić ultrajasne lensy (tylko nie chcą) też.
PS I oczywiście przepraszam za brak akapitów w poprzednim poście oraz to, że tak bardzo się tu rozwijam, ale lubię dyskutować o bezlustrach i chciałem trochę podtrzymać ogień w tym wątku. Poza tym to jedyne miejsce gdzie na równych prawach można podyskutować o pewnych sprawach, bo jak się coś wtrąci do wątków nikonowskich to wiadomo czym to się kończy.
Albo autotune. Może zostanę takim T Pain'em yutubka.
Ty faktycznie powinieneś swój kanał otworzyć.
Najwyżej jakaś laska Cię zdubbinguje...
cz4rnuch
04-01-2020, 21:53
Zastanowię się zatem. Rozumiem, że jakby co to dwa suby już mam? Wiecie może od ilu rozpoczyna się monetyzacja na yutubku, bo ja strasznie jestem łasy na kasę? Jeśli od 40 czy 50 to może tylu chętnych uda mi się wyżebrać :)
Zastanowię się zatem. Rozumiem, że jakby co to dwa suby już mam? Wiecie może od ilu rozpoczyna się monetyzacja na yutubku, bo ja strasznie jestem łasy na kasę? Jeśli od 40 czy 50 to może tylu chętnych uda mi się wyżebrać :)
Spokojnie sobie poradzisz. Twój kanał będzie multikulti. Trudno bowiem znaleźć specjalistę w tylu dziedzinach.
Jeszcze podrzucę tutaj https://youtu.be/RmVrme5sQl4
ciekawie opowiada szczególnie o cechach/podobieństwie szkieł bieżących bagnetów Z i RF z ... m4/3
Co do Nikona to popełnił on błąd marketingowo-produkcyjny bo powinien wypuścić na początek chociaż jeden obiektyw z f1.2 oraz jeden uniwersalny np . 24-105 czy 24-240 a nie dopiero w tym roku.
cz4rnuch
04-01-2020, 22:01
Dzięki aryan. Jestem pewny, że będziesz uważnie śledził jak mi idzie.
Dzięki aryan. Jestem pewny, że będziesz uważnie śledził jak mi idzie.
Nie. Nie będę. Wystarczy, że Twój koleżka będzie prowadził jak zwykle relację rownoległą.
.Potem tłumaczy, że ta krótsza odległość od bagnetu od matrycy w Nikonie przekłada się na lepszą ostrość. I tu już mamy chyba pierwszą półprawdę, bo z tego co pamiętam to zaraz po premierze Canona R inżynierowie zapowiedzieli, że bez problemu mogą zmniejszyć odległość rejestrową umieszczając ostatnią soczewkę nawet głębiej od samego mocowania. I z tego co widzę to tak to wygląda Canon 85 1.2 ma ostatnią soczewkę niemal wypadającą z mocowania zaś Nikkory 1.8 i kitowy zoom mają soczewki umieszczone dość głęboko w obudowie. A na przykład prezio Sigmy kiedyś powiedział, że jego zdaniem bagnet Z jest umieszczony zbyt blisko matrycy co utrudnia projektowanie. Nie podał więcej szczegółów i być może chodzi konkretnie o to, że akurat firmie Sigma utrudnia to pracę, no ale tak powiedział.
.
Jak dla mnie na razie ten argument o ostrości sprawdza się jedynie w teorii, w praktyce już tak nie jest. I trzeba przy tym pamiętać, że może i da się zrobić jeszcze lepsze Nikkory 35 i 50, nie żeby była potrzeba, bo i tak są super optycznie, ale trzeba na to będzie poczekać pewnie minimum 10 lat, wcześniej pewnie nikt tego nie będzie odświeżał. Tak przynajmniej wnioskuję, bo premierach stałek 1.8 do bagnetu f. Drugi koronny argument tego pana to taki, że większa średnica to lepsze obiektywy. Po części może to być prawą, ale jak się na to spojrzy dokładniej to co to tak naprawdę oznacza? Jako przykład pojawia się tam Nikkor 58 noct czyli manualny ogromy i bardzo ciężki obiektyw, który kosztuje 40 tys. pln. To jest obiektyw na który mogą sobie pozwolić nieliczni a jeszcze mniej osób naprawdę by coś takiego chciała. A robienie rewelacyjnych a przy tym funkcjonalnych obiektywów 1.2 jak widać w praktyce jest możliwe do zrobienia w każdym bagnecie. Udowodnił to Canon i Sigma, która już zrobiła obiektyw 1.2 pod FE a w planach ma następne.
Umozliwienie zrobienia ostrego nie oznacza, że kązde szkło zrobione na bagnet będzie ostre. Nie ma tu automatyzmu. Pisałem, że ja używam 1.4 i przymykam, a nie kupuje 1.8. Zapewne Nikkory Z 1.8 w nowszej wersji będą za 10 lat, ale nie ma co czekać ;) to nie 1.8 będą naj. Musieli sobie zostawić panowie z N rekordy ostrości na szkła najdroższe. 1.4 lub 1.2.
Co do pana z Sony to po pierwsze jak tak powiedział to powiedział taka bzdurę, że az nie wierzę, a po drugie wytłumaczył to pokrętnie, a problem jaki będzie miała Sigma ja przewidziałem. Śpieszę więc wyjaśnić. Co za problem ze zbyt blisko wg niego położonym bagnetem, sorry??? Mocowania nie potrafią zrobić (każdy potrafi), czy dłuższego tubusu obiektywu nie mogą zrobić? Wg mnie to pokrętne tłumaczenie po to, by usprawiedliwić widać podjętą decyzję, że na bezlustra N i C będą robili te samą optykę co na Sony. Ja te pytanie kiedyś zadawałem (nie spodziewałem się tu odpowiedzi, głośno myślałem, po prostu). Sony nie będzie robiło większych soczewek z tyłu i umieszczało je bliżej matrycy.
.najlepszy bagnet nie będzie skutkowal dobrymi szkłami bo nikon ich nie umie robić,
Serio zastanawiam się nad czasowym banem za trollowanie. Ostatnie ostrzeżenie.
Co do długosci szkieł - Sigma A 35/1.2 wygląda jak krótkie tele. To po to by była ostra na brzegach w body Sony, soczewkę musieli odsunąć by była jakas tam telecentryczność, w winiecie to i tak nie pomogło.
No tak cz4rnuchu, bardzo chętnie bym obejrzał. Z reguły dobrze kombinujesz, jasny umysł, często nawet trzeźwy.
Po angielsku gadasz, dorobić polskie napisy, oglądalność by była. Te dwa suby masz gwarantowane, a kto wie, czy nie więcej.
cybulski
04-01-2020, 22:13
Jeszcze podrzucę tutaj https://youtu.be/RmVrme5sQl4
ciekawie opowiada szczególnie o cechach/podobieństwie szkieł bieżących bagnetów Z i RF z ... m4/3
Co do Nikona to popełnił on błąd marketingowo-produkcyjny bo powinien wypuścić na początek chociaż jeden obiektyw z f1.2 oraz jeden uniwersalny np . 24-105 czy 24-240 a nie dopiero w tym roku.
Nikon marketingowo robi f1. 8 a co my tu mamy, to takie podrasowane marketingowo f2. Spójrz np na Fuji - f2 to maleństwa a do tego prawie kadza ogniskowa z f2 ma wersję f1.4 Fuji zaczęło od szkiel f1.4 i złapali trochę rynku praktycznie od zera. Dlaczego nikon nie kopiuje dobrych rozwiązań marketingowych. 1.8 niech nikon zostawi tamronowi. To chyba klops gdy sigma robi 1.2 i 1.4 a nikon został na f1. 8 i z niewiadomych powodów są to dość długie szkła. Przecież stalki sigmy i tamrona do F są od dawna lepsze niż Nikona. Nikon sam zepchnąl się na tą pozycję. My tylko o tym tu rozmawiamy jak wygląda sytuacja. Trzy jakieś nowe stalki do Z na dziś to za mało aby system był atrakcyjny w 2020.
Fakt dziwna jest taktyka Nikona aż trudno uwierzyć ale mam nadzieje ze w tym roku będzie wiele lepiej.
FF i ASP-C to trochę inne światy ale Fuji faktycznie ma świetne szkła i body bardzo go lubię ale w kalkulacji opłacalności to tak średnio bo np gdybym miał wybrać np.zestaw do portretu body Fuji i 56 f1.2 wolałbym body FF z 85 f1.8 i zgadnij który da ci lepszą jakość i efekty za niższą cenę?
cybulski
04-01-2020, 22:34
Zobacz np na apsc Sony. Jakie są szkła od sigmy f1.4 16/30/56. Kto realnie dziś kupuje apsc Z50 i po co. To wyrzucone pieniądze jak na Nikon 1. W Fuji też mamy f1. 4 16/35 i 56/1.2 ok remis.
Fakt dziwna jest taktyka Nikona aż trudno uwierzyć ale mam nadzieje ze w tym roku będzie wiele lepiej.
FF i ASP-C to trochę inne światy ale Fuji faktycznie ma świetne szkła i body bardzo go lubię ale w kalkulacji opłacalności to tak średnio bo np gdybym miał wybrać np.zestaw do portretu body Fuji i 56 f1.2 wolałbym body FF z 85 f1.8 i zgadnij który da ci lepszą jakość i efekty za niższą cenę?
Tu muszę Ciebie zmartwic bo 56/1.2 jest marketingowo testowane przez yuotuberow vs canon RF 85/1.2 i sony GM85/1.4. W tych testach nie występuje nikon. Marketingowo to kupa dla Nikona. To właśnie osiągnęli swoją wizją. Marketingowo słabo.
Racja jest z tym marketingiem, jednak jakieś youtubery często pryszczate, to akurat dla mnie żadna wyrocznia.
cybulski
04-01-2020, 22:39
Racja jest z tym marketingiem, jednak jakieś youtubery często pryszczate, to akurat dla mnie żadna wyrocznia.
Chodzi o marketing i sprzedaż. Kogo dziś interesuje np. że pentax ma najlepsze lustro ff i jakieś szkła. Marketingowo ich już nie ma. Nikon marketingowo podąża w tą samą stronę.
Chodzi o marketing i sprzedaż. Kogo dziś interesuje np. że pentax ma najlepsze lustro ff i jakieś szkła.
Tak twierdzą w Śródziemiu.
Ale chyba nie do końca, bo ostatnio Pentax słynął ze świetnych pomysłów i jednocześnie zupełnie niedopracowanych.
Pomijając ofertę szkieł.
cz4rnuch
04-01-2020, 22:46
Nie. Nie będę. Wystarczy, że Twój koleżka będzie prowadził jak zwykle relację rownoległą.No nie wierzę. Przecie mi Gdyniaki zwiemy się śledzie, czy nie?
Umozliwienie zrobienia ostrego nie oznacza, że kązde szkło zrobione na bagnet będzie ostre. Nie ma tu automatyzmu.No a ja tylko próbowałem to pokazać na przykładzie. Teoria jest ok, ale z punktu widzenia użytkownika ważniejsza jest praktyka. Z resztą chodziło i o coś innego co napisałem później. W tej chwili wybierając jakikolwiek system bezlusterkowy nie trafi się źle z optyką. Różnice oczywiście jakieś są, głównie spowodowane tym, że C, N i po części L to młode systemy, ale te szkła, które ostatnio powstają są po prostu bardzo dobre, lub dobre ale za to tanie, małe lub dają jeszcze coś w zamian jak np bardzo fajny Canon rf 35 z niezłym macro w kompaktowej obudowie (mimo, to wsadzili tam jeszcze stabilizację).
Co do pana z Sony to po pierwsze jak tak powiedział to powiedział taka bzdurę, że az nie wierzę, a po drugie wytłumaczył to pokrętnie, a problem jaki będzie miała Sigma ja przewidziałem...Nie wiem o jakiego pana z Sony Ci chodzi. Klip jest od właściciela Nikona (i starego Sony) natomiast ja pisałem o prezesie Sigmy.
Śpieszę więc wyjaśnić. Co za problem ze zbyt blisko wg niego położonym bagnetem, sorry??? Mocowania nie potrafią zrobić (każdy potrafi), czy dłuższego tubusu obiektywu nie mogą zrobić? Wg mnie to pokrętne tłumaczenie po to, by usprawiedliwić widać podjętą decyzję, że na bezlustra N i C będą robili te samą optykę co na Sony...Przede wszystkim to Sigma jest w L alliance i zapewne będą projektować pod ten system.Bagnet L jest umieszczony najdalej, taką samą odległość ma bagnet RF więc pewnie najłatwiej będzie to adoptować, a obiektywy do FE i być może Z będą z tubusami. Ale to nie oznacza, że te wersje będą dokładnie tak samo dobre jak wersja do L pod który te obiektywy będą zoptymalizowane. Możliwe, że na Sony a tym bardziej na Nikonie te obiektywy z tubusami będą trochę mniej ostre na brzegu, albo będą bardziej winietować. Chyba podobnie dzieje się przez przelotkę ftz, nie piszę, że tak jest, ale gdzieś o tym czytałem. I oczywiście może być prawdą to, że to po prostu jakaś wymówka, albo chodziło mu właśnie o to, że na sony czy nikonie te same obiektywy będą nieco gorsze. Ale może chodziło mu o to, że te 20mm jest optymalne. Powiedział, że 16mm to trochę za krótko i mogą być problemy przy projektowaniu, nie rozwijał tematu.
Serio zastanawiam się nad czasowym banem za trollowanie. Ostatnie ostrzeżenie.Słabe. Szczególnie, że pisze w tym temacie.
Co do długosci szkieł - Sigma A 35/1.2 wygląda jak krótkie tele. To po to by była ostra na brzegach w body Sony, soczewkę musieli odsunąć by była jakas tam telecentryczność, w winiecie to i tak nie pomogło.Spójrz na winietę RFów 1.2. I jeszcze raz. Wiem, że kochasz Sony, ale Sigma jest w L alliance i ten obiektyw zapewne powstał z myślą o Leice, Panasie i tym dziwadełku od Sigmy.
No tak cz4rnuchu, bardzo chętnie bym obejrzał. Z reguły dobrze kombinujesz, jasny umysł, często nawet trzeźwy...Ostatnio prawie non stop jestem trzeźwy :(
... Lejka wybrała malutki i robi rewelacyjną szklarnię...
który to bagnet Leica jest malutki?
cz4rnuch
05-01-2020, 00:46
M jak morderstwo.
Zobacz np na apsc Sony. Jakie są szkła od sigmy f1.4 16/30/56. Kto realnie dziś kupuje apsc Z50 i po co. To wyrzucone pieniądze jak na Nikon 1. W Fuji też mamy f1. 4 16/35 i 56/1.2 ok remis.Ci sami kupują co kupowali od zawsze panasy, sony, fuji, canony, nikony itd, w tym przypadku większość klientów w własnych opiniach wspomina o tym że zachęciła ich wielkość zestawu, czy jesteś w stanie do przyjąć do siebie że wielu ludzi ma gdzieś dokupowanie obiektywów ?
Fuji zaczęło...Tylko że Fuji to nisza, która na listach sprzedaży często jest ujęte w "inne" i ciężko tu pisać o tym że szkła fuji z f/1.4 wniosły coś pozytywnego dla systemu po za powiększeniem bazy obiektywów.
Dlaczego sukces sprzedażowy w aps-c to zazwyczaj zestaw z jednym lub dwoma obiektywami i to oba ciemne? Dlaczego najbardziej dla ludzi poszukiwanym obiektywem są np 18-105, 18-140 albo potworki 18-200 czy 18-300 ?
Nie wiem o jakiego pana z Sony Ci chodzi. Klip jest od właściciela Nikona (i starego Sony) natomiast ja pisałem o prezesie Sigmy.
Tak, chodziło mi o prezesa Sigmy. To na S i to na S ;)
cybulski
05-01-2020, 17:20
Zerknąlem na Wasze marudzenia w wątku D6 - mieć szybki LV, z dobrym AF z eyefocus (lub przynajmniej face detect) i GPS.
Czyli marzy się lustro 5dmk4 w obudowie Nikona ;) może w końcu to zrobią ;)
krzysztofz24
05-01-2020, 22:22
Zerknąlem na Wasze marudzenia w wątku D6 - mieć szybki LV, z dobrym AF z eyefocus (lub przynajmniej face detect) i GPS.
Czyli marzy się lustro 5dmk4 w obudowie Nikona ;) może w końcu to zrobią ;)
To juz nie jest nawet narzekanie na Nikona, to jest po prostu zlosliwy trolling niskich lotow...
To tak jak by pojsc na wystawie psow z kotem i wszystkim naokolo mowic ze psy sa glupie i halasliwe i szczekaja tylko. To forum ma w nazwie Nikoniarze czyli uzytkownicy/zainteresowani/sympatycy Nikona. Ty sie nie kwalifikujesz na zadna z tych grup;-).
I jeszcze tolerancyjnie sa dzialy "inne systemy". I niech sobie beda.
Ale ty mniej piszesz o innych systemach niz non stop negatywnie o Nikonie.
Ile mozna to czytac, taki hejt i zlosliwosci jak powyzej, lub jakis twoj ostatni wpis ze Nikon szkiel nie umie robic i powinien Zeissa poprosic zeby mu robil:-). A Sony to ma leb na karku i tak zrobilo. Szkoda na to nawet odpisywac cos sensownego.
Chyba to robisz tylko dla swojej wlasnej uciechy i zabawy.
P.s
To nie jest zadna wycieczka osobista absolutnie. Ale juz daj sobie spokoj z tym wyzlosliwianiem i wieczna negacja pod adresem Nikona.
cybulski
05-01-2020, 22:37
Większości z was nawet się nie chce sprawdzić co mają inne systemy.
To juz nie jest nawet narzekanie na Nikona, to jest po prostu zlosliwy trolling niskich lotow...
To tak jak by pojsc na wystawie psow z kotem i wszystkim naokolo mowic ze psy sa glupie i halasliwe i szczekaja tylko. To forum ma w nazwie Nikoniarze czyli uzytkownicy/zainteresowani/sympatycy Nikona. Ty sie nie kwalifikujesz na zadna z tych grup;-).
A co tam takiego w tym wątku o D6, wyczytałeś, że postanowiłeś zabrać kota na wystawę psów ? ;)
Za to Ty jak widzę nie wiesz czym dysponuje Twój aparat. Przeceniasz go ;)
Od 3 lat używam kilku body Canona (750D, 760D, 800D i 77D).
Forum Canona czytam i pisze na nim od roku 2005.
krzysztofz24
05-01-2020, 23:30
Jednym sie chce drugim sie chce tylko troche a trzecim wcale. Jak to w zyciu.
Ale czy ci uzytkownicy/sympatycy/zaintersowani Nikonem ida na inne forum i zakladaja watek w dziale inne systemy (o ile tamto forum taki wogole ma) w ktorym non stop tylko jada po sprzecie uzywanym przez tamtych forumowiczow?;-)
cybulski, daj mi zyc jako uzytkownikowi Nikona.
cybulski
05-01-2020, 23:40
Jednym sie chce drugim sie chce tylko troche a trzecim wcale. Jak to w zyciu.
Ale czy ci uzytkownicy/sympatycy/zaintersowani Nikonem ida na inne forum i zakladaja watek w dziale inne systemy (o ile tamto forum taki wogole ma) w ktorym non stop tylko jada po sprzecie uzywanym przez tamtych forumowiczow?;-)
cybulski, daj mi zyc jako uzytkownikowi Nikona.
Żyj sobie i tu nie zaglądaj zatem.
krzysztofz24
06-01-2020, 00:09
Żyj sobie i tu nie zaglądaj zatem.
A to nie jest takie proste niestety
To nie sa wiadomosci TVP czy "Fakty TVN gdzie przez pierwsza polowe sie wzajemnie opluwaja imozna tego nie ogladac, lub po 15 minuitach dopiero jakos przetrawic.
Tu na forum jest "pasek nowosci" po prawej i ja mam zwyczaj z niego korzystac (wolabym tego nie zmieniac). A tam twoj watek jest bardzo czesto na topie i ty masz ostatni wpis. I nawet bez wchodzenia wiadomo co piszesz.
Po za tym jest jeszcze kwestia tego forum. Ja chce dla niego dobrze, zeby wchodzili nowi userzy, zeby osoby zainteresowane Nikonem dostawaly konkretne i pozyteczne odpowiedzi.
A zamiast tego one dostaja w pierwszej kolejnosci twoj watek z wiecznymi narzekaniami na Nikona...
Tutaj przed napisaniem posta jakos tak przypadkowo wszedlem...i od razu twoja zlosliowsc do watku o D6, w ktorym sie udzielalem.
Poczulem sie zobowiazany odpisac.
Ty wchodzisz na forum nikoniarze po to chyba tylko zeby jechac po Nikonie. Naprawde tak to wyglada. Robisz to dla zabawy, dla zlosliwosci, sam jeszcze pare razy napisales ze "drocze sie z wami chlopaki". Tylko ty tak do konca znasz motywy, ja ci pisze o ogolnym odbiorze twojej aktywnosci (80% to narzekanie na Nikona).
Ja lubie samochody japonskie i mam Mazde a nie lubie niemieckich, szczegolnie grupy VAG. Tylko ze ja nie chodze na forum Passata, zeby im jechac non stop.
Takze, prosze zebys absolutnie nie odbieral tego jako ataku na twoaj osobe, racze jako zwrocenie na dosyc dziwne postepowanie (permanentne jechanie po Nikonie na forum Nikona).
I w zwiazku z twoimi, czasami juz przeginajacymi zlosliwosciami odpowiem ci tez troszke zlosliwie.
-Ja osobiscie jakbym mogl, to bym ci zrobil watek pt "Dlaczego lubie Nikona i jego zalety". I musialabys tam wpisac przynajmniej 1 post zeby w tym watku moc napisac 5.
I ciekaw jestem czy bys to wytrzymal psychicznie;-).
madebyzosiek
06-01-2020, 00:19
Żyj sobie i tu nie zaglądaj zatem.Gdybyś te swoje wywody snuł tylko w tym wątku, to dałby się zrealizować ten postulat... Ale Ty nawracasz nikoniarzy gdzie się da, pisząc często pierdoły, więc pewnie dlatego się ktoś irytuje... ;)
cz4rnuch
06-01-2020, 00:53
Chyba tylko niezdrowa ciekawość prowadzi osoby, te które nie cierpią cebuli do tego wątku, którego tytuł nie pozostawia wątpliwości co do treści w nim zawartych. A co niektórych powstrzymuje przed dodaniem kolegi do ignorowanych też ciężko pojąć. Pamiętajcie też, że to jest dział inne systemy więc nie trzeba tu z automatu słodzić Nikonowi. Omijajcie ten wątek skoro jest zbyt ciężkostrawny a wątroba wam za to podziękuje. Nie podsycajcie go to się szybciej wypali. I tak przy okazji zgadzam się z tym, że kolega c. bywa złośliwy, ale tak się zastanawiam co takiego strasznego napisał w tym poście od którego zrobiła się po raz kolejny ta gównoburza? Jakoś nie widzę by ktoś się odniósł do samego argumentu. Przecież w lustrzankach Canona od dawna jest to czego chciałby Jacek w nowym D6. Tam jest super system dual af, który w lv działa tak jak trzeba. I to od dawna. W lustrzankach Nikona tego nie ma. W Canonie pojawiło się to już w 70D czyli prawie 7 lat temu i faktycznie była to mała rewolucja. Pamiętam, że jako Nikoniarz wtedy faktycznie tego zazdrościłem w Canonie. Teraz takie same lub lepsze systemy mają już wszystkiego bezlustra, ale w lustrzankach w lv nadal rządzi Canon (i trochę Sony, które już nie istnieje w tym segmencie).
cybulski
06-01-2020, 00:59
Sam byłem zdziwiony gdy przeczytałem życzenia, co powinno być w D6. Nie znam tych jednocyfrowych body, zawsze myślałem że są bdb skoro tyle jest tu pochwał i westchnień ale teraz czytam takie rzeczy i trochę zonk.
Ja ten temat już traktuję jako przestrogę żeby się nie relaksować na forum jak autor tego wątku, trafiam też tu zazwyczaj jako kliknięcie na nowy post ale jak pisałem wcześniej już się przestałem irytować na posty autora :)
Nikon może dać obecnie dobrze działające Lv ale czy serio użytkownicy D6 potrzebują tego to nie wiem, jeszcze do niedawna jak ktoś napisał że robi zdjęcia lustrzanką na zombie to był zaraz zjechany, a teraz to nawet w D6 ludzie chcą, koniec świata :)
cz4rnuch
06-01-2020, 01:05
W video, drogi koeshu, nie ma innej opcji jak lv i tu się przyda dobry af z użyciem ekranika. W połączeniu ze stabilizowaną matrycą i podbitymi parametrami video (RAW, 4K60) jak najbardziej ma to sens. Już przy okazji premiery D5 pojawiały się głosy, że niektórzy pro oprócz zdjęć potrzebują czasami coś dokręcić i być może to jest odpowiedź na te potrzeby.
Może może ale uważam to za szaleństwo żeby D6 używać do video ale kto bogatemu zabroni, a z drugiej strony lepiej mieć niż nie mieć zwłaszcza za taką kasę.
1. To wątek o Nikonie i Sony. Tak jest w tytule. No ale Cybulski wpadł z Canonem.
2. Gdzie ten Canon ma eyefocus???
3. W trybie lustrzanki ten Canon ma mniej puntów (szczególnie krzyżowych) i gorzej (wężej) rozłożone niż D850. Naprawdę nie wiem po co mam sobie pogarszać AF.
4. Gorsze DR w normalnym trybie, mniej fps.
Czyli ta propozycja to żart, a te ;) oznaczają, że sobie robi z nas jaja.
Jedyny plus Canona to wbudowany GPS.
cz4rnuch
06-01-2020, 01:14
No chyba nie zrozumiałeś o czym piszę. Nie jako maszynkę do video, choć w sumie jeśli okaże się dobry to czemu nie, ale jako narzędzie bardziej hybrydowe. Nadal głównie do zdjęć, ale także i do video gdy zajdzie taka potrzeba. Jedno urządzenie zamiast dwóch to jednak chyba jest oszczędność? Nie wiem na ile są to prawdziwe potrzeby, ale już kilka lat temu czytałem opinie, że rośnie zapotrzebowanie na treści wideo i ponoć widzą to także ci, którzy zajmują się głównie fotografią.
To mnie też od razu mocno zaskoczyło, przyznaję. Lv w d6 (lista życzeń)... już widzę jak ktoś kadruje w reportażu na wyciągniętych rękach z 70-200/2.8 :twisted:. Podobnie życzenie o blokadzie uchylanego ekranu, po co? Komuś się sam ekran otworzył w nikonie? Dobra, nie ma co ciągnąć tu wątku o D6.
Mam wrażenie, że na tytułowe pytanie odpowiedzi padły już na samym początku. Drogie nośniki pamięci (zwłaszcza, jeśli potrzeba więcej kart) plus brak drugiego slotu, dalej mały wybór szkieł do tego systemu z bagnetem Z (i drogie) jeśli ktoś chce mieć nieduży zestaw bez FTZ. Bo z FTZ to się robi czasem większe od lustrzanki. Przynajmniej mnie to zniechęciło do Z, choć aparat bardzo się spodobał. Poczekamy, zobaczymy.
krzysztofz24
06-01-2020, 01:19
Chyba tylko niezdrowa ciekawość prowadzi osoby, te które nie cierpią cebuli do tego wątku, którego tytuł nie pozostawia wątpliwości co do treści w nim zawartych. A co niektórych powstrzymuje przed dodaniem kolegi do ignorowanych też ciężko pojąć. Pamiętajcie też, że to jest dział inne systemy więc nie trzeba tu z automatu słodzić Nikonowi. Omijajcie ten wątek skoro jest zbyt ciężkostrawny a wątroba wam za to podziękuje(....).
Nie niezdrowa ciekawosc, tylko niektorzy niejako z automatu odpalaja nowe posty z paska. (wspomnialem tez o nowych/szukajacych userach i "dzialanosci" kolegi C) Do ignorowanych kolegi C nie zamierzam dodawac, bo to opcja dla tych co sie nie lubi lub zywi jakies negatywne uczucia. A ja sie nie czepiam jego tylko charakteru jego wpisow. Przez 10 lat obescnosci na forum tylko raz mialem kogos przez krotki okres czasu w ignorowanych. Zreszta jest to kiepsko rozwiazane, bo widac wielgachne "uzytkownik ktorego masz w ignorowanych dodal post" i mozna to rozwinac i jest nick.
Slodzic nie trzeba ale zdrowy rozsadek podpowiada ze zaden system aparatow nie zasluguje zeby non stop po nim jechac.
I czemu jako nikoniarz na forum nikoniarze mam cos omijac co dotyczy Nikona? Toz to absurd.
Logujac tutaj nie oczekuje ze sie wszyscy beda non stop klepac po pleckach i chwalic Nikona jak fanatycy, oczekuje raczej prawdziwych informacji a nie ciaglego narzekania i zlosliwosci na system.
Ja rozumiem ,ze ty bronisz swojego kolege.
Ale czy naprawde tak ciezko to zauwazyc ze cybulski tak dla sportu jedzie non stop po Nikonie.
No chyba nie zrozumiałeś o czym piszę. Nie jako maszynkę do video, choć w sumie jeśli okaże się dobry to czemu nie, ale jako narzędzie bardziej hybrydowe. Nadal głównie do zdjęć, ale także i do video gdy zajdzie taka potrzeba. Jedno urządzenie zamiast dwóch to jednak chyba jest oszczędność? Nie wiem na ile są to prawdziwe potrzeby, ale już kilka lat temu czytałem opinie, że rośnie zapotrzebowanie na treści wideo i ponoć widzą to także ci, którzy zajmują się głównie fotografią.
Wyobrazić można sobie nawet takie coś że Nikon D6 jest używany do rosnącego zapotrzebowania na video ale lepiej coś lżejszego wpakować na jakieś ustrojstwa stabilizujące ujęcia moim zdaniem, chyba że to ma być jakieś nagrywanie video między zdjęciami.
Zresztą właściciel D6 pewnie ma w kieszeni fona i nagra lepsze video niż wspaniały canon i bardzo zły nikon ;)
cz4rnuch
06-01-2020, 01:41
1. To wątek o Nikonie i Sony. Tak jest w tytule. No ale Cybulski wpadł z Canonem.Też czasem wpadasz do wątku o sony z newsami odnośnie Nikona ;)
2. Gdzie ten Canon ma eyefocus???Dopisał w nawiasie, ale to trzeba doczytać do końca ;)
3. W trybie lustrzanki ten Canon ma mniej puntów (szczególnie krzyżowych) i gorzej (wężej) rozłożone niż D850...Z tego co pamiętam to odniósł się do Twojego wpisu o LV, także twój argument moim zdaniem nietrafiony.
4. Gorsze DR w normalnym trybie, mniej fps.To samo co wyżej, pisał o samym LV.
Czyli ta propozycja to żart, a te ;) oznaczają, że sobie robi z nas jaja.To nie jest przecież propozycja, a jedynie stwierdził fakt, że póki co w LV Canon jest dużo lepszy od lustrzanek Nikona. Sami sobie coś dopowiadacie.
Trochę tu takie polowanie na czarownice urządzacie. Ja rozumiem, że was boli jak cebula wrzuca swoje złote myśli do wątków o Nikonie z których go gonicie. Ale to może w tamtych wątkach mu wygrażajcie, bo tu jest inny wątek i pisanie w nim, że to forum Nikona to trochę taki cios poniżej pasa. To forum Nikona, ale wydzielono w nim miejsce dla innych systemów więc pozostaje się z tym pogodzić lub ewentualnie tu nie wchodzić skoro kogoś tak to w oczy kole.
Wyobrazić można sobie nawet takie coś że Nikon D6 jest używany do rosnącego zapotrzebowania na video ale lepiej coś lżejszego wpakować na jakieś ustrojstwa stabilizujące ujęcia moim zdaniem, chyba że to ma być jakieś nagrywanie video między zdjęciami.
Zresztą właściciel D6 pewnie ma w kieszeni fona i nagra lepsze video niż wspaniały canon i bardzo zły nikon ;)Dalej nie rozumiesz choć dwa razy powtórzyłem o co chodzi :( Tu nie chodzi o wybór stricte do filmowania, ale urządzenie do fotografowania akcji, ale takie które w razie potrzeby dobrze sprawi się także do filmowania. Żartu z fonem nie skomentuję :)
Nie niezdrowa ciekawosc, tylko niektorzy niejako z automatu odpalaja nowe posty z paska...No, ale co ja na to poradzę, że Ty z automatu gdzieś wchodzisz. Masz podany temat "jeśli nie Nikon" i masz podanego autora ostatniego postu "cybulski" i się potem dziwisz, że w wątku jest krytyka Nikona. Skoro jak sam piszesz, że on to robi non stop to serio Cię nie rozumiem.
Do ignorowanych kolegi C nie zamierzam dodawac, bo to opcja dla tych co sie nie lubi lub zywi jakies negatywne uczucia...Otóż właśnie niekoniecznie. Równie dobrze możesz tego używać właśnie przeciwko "hejtowi na Nikona od Cebulskiego" Sam przecież piszesz, że robi to non stop więc wiesz czego się spodziewać. Ja mam jedną osobę dodaną do ignorowanych, ale nie dlatego, że jej jakoś mocno nie lubię. Po prostu męczyły mnie niektóre wypowiedzi więc sobie w ten sposób ulżyłem.
Zreszta jest to kiepsko rozwiazane, bo widac wielgachne "uzytkownik ktorego masz w ignorowanych dodal post" i mozna to rozwinac i jest nick.To nie rozwijaj. To jest właśnie niezdrowa ciekawość :)
I czemu jako nikoniarz na forum nikoniarze mam cos omijac co dotyczy Nikona? Toz to absurd.A po co masz to czytać skoro jesteś przekonany, że to hejt a nie rzetelne informacje? Nie twierdzę, że akurat Ty, ale widzę, że taki sport sobie tu niektórzy urządzili. Cebulski fe i trza go gonić z wątków o Nikonie, ale jak się gdzieś przeniesie to się za nim lezie. Masochizm.
Ja rozumiem ,ze ty bronisz swojego kolege...To nie jest mój kolega.
Ale czy naprawde tak ciezko to zauwazyc ze cybulski tak dla sportu jedzie non stop po Nikonie.Nie non stop. Widziałem kilka pozytywnych wpisów odnośnie jakichś Nikkorów, które nawet komuś polecał.
Kolekcjoner
06-01-2020, 01:48
To nie jest zadna wycieczka osobista absolutnie.
a nie w ogóle - gdzieżby :lol:....
@Jacek_Z (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=2637) - zgadzam się z @cz4rnuch (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=38380) - nie możesz mylić moderacji z cenzurą. Moim zdaniem jeśli gość pisze w takim wątku to ciężko mu zarzucić, że to jest nie na temat czy nie na miejscu. Inna rzecz jakby pisał te /skądinąd dosyć męczące i drażniące/ narzekania na Nikona po całym forum. Tu rzeczywiście dosyć mocno działa zasada, że jeśli coś mnie nie interesuje to nie czytam, nie odpowiadam. Inaczej dojdziemy do absurdu że wolno niby pisać na temat ale tak żeby się to innym podobało ;)...
Może może ale uważam to za szaleństwo żeby D6 używać do video ale kto bogatemu zabroni, a z drugiej strony lepiej mieć niż nie mieć zwłaszcza za taką kasę.
Jak robili /podobno/ research po użytkownikach jedynek to możliwości filmowe były na drugim czy trzecim (nie pamiętam już dokładnie) miejscu. Wiem że marketingowcy Canona potrafią wyplatać różne bzdury na użytek im tylko znanych celów ale tu chyba nie ma ściemy. Podejrzewam że przekrój targetu D6 jest bardzo podobny.
Tylko, że z wątku o Nikon Z vs Sony robi się watek Nikon D6 vs Canon.
Mam ochotę oddać komuś zarządzanie moderowaniem. Jestem zdecydowanie za miękki.
Co do cenzury. Poza polityką i religią takiej tu nie było. Natomiast w kwestiach foto naprawdę zastanawiam się czy wycinać posty gdzie się pisze nieprawdę czy banować. Na razie nie robię ani jednego, ani drugiego. A cos trzeba zacząć robić.
cybulski
06-01-2020, 02:20
"12. Nikoniarze.pl to forum fotograficzne i dlatego nie życzymy sobie tutaj dyskusji na tematy polityczne i religijne czy prowadzenia agitacji wyborczych. Wszelkie takie wypowiedzi będą usuwane bez uprzedzenia."
To tyle na temat tego co nie wolno, z regulaminu.
Regulamin nie mówi jaka marka foto jest przewodnia.
Jeśli chcecie to zaostrzyc to trzeba zmienić regulamin chyba.
Wielokrotnie też natknąłem się nie raz na wpisy typu "jakie 35" i często doradzacie że lepszym wyborem będzie 35art niż nikkor.
Zaraz to Wam wolno? I nie jest to jechanie po systemie?
Kolekcjoner
06-01-2020, 02:33
Co do cenzury. Poza polityką i religią takiej tu nie było. Natomiast w kwestiach foto naprawdę zastanawiam się czy wycinać posty gdzie się pisze nieprawdę czy banować. Na razie nie robię ani jednego, ani drugiego.
I bardzo dobrze bo o tym czy ktoś pisze "nieprawdę" powinna decydować dyskusja, a nie moderatorzy.
Kiedyś był taki nagłówek. Forum miłosnków i użytkowników Nikona. Czy jakos tak. Teraz tego nie ma, nawet nie wiem kiedy to zniknęło. Ze zmianą szaty graficznej, czy ze zmiana regulaminu (właściciela)? Nie pamiętam.
To chyba było tak oczywiste, że wydawało sie niepotrzebne. Widać jednak, że trzeba to przywrócić, bo niektórzy nie moga pojąć, że to nie forum fanów innych marek.
Kroi się zmiana regulaminu, sa ku temu 2 powody, teraz doszedł trzeci. Trzeba napisać, że to forum dla tych co lubią Nikona.
Co do prawdy - to zależy czy cos jest ocenne, czy nie. Bo z tym, że 2x2=4 nie decyduje dyskusja.
Kiedyś, ze 3-4 lata temu prowadziłem długą dyskusję jaki Nikon do reporterki. Ktoś się upierał, że D800 jest do tego lepszy od D4.
Może sie zdecyduję na wprowadzenie systemu reputacji lub pomógł.
krzysztofz24
06-01-2020, 04:51
a nie w ogóle - gdzieżby :lol:....
Dosyc jasno i konkretnie to okreslilem kilka razy. A co ty sobie zinterpretujesz, to juz nie mam wplywu.
Regulamin nie mówi jaka marka foto jest przewodnia.
Jeśli chcecie to zaostrzyc to trzeba zmienić regulamin chyba.
Wielokrotnie też natknąłem się nie raz na wpisy typu "jakie 35" i często doradzacie że lepszym wyborem będzie 35art niż nikkor.
Zaraz to Wam wolno? I nie jest to jechanie po systemie?
Ale w nazwie jest Nikoniarze i domyslnie to nie jest forum hejtujacych Nikona. Wogole sa takiego typu fora? Forum np o chomikach syryjskich i jakis milosnik myszek, wszystkich usiluje przekonac jakie to chomiki sa glupie i smierdza;-).
Zwroc uwage, ze jak ktos poleca ta 35 od Sigmy ze lepsza od Nikkora, to nie koncentruje sie zazwyczaj na dlugotrwalym i czasem zlosliwym jechaniu po tym gorszym Nikkorze.
I dlatego nie jest to jechanie.
Jechanie to jest wtedy jak ty piszesz "Nikon nie umie robic szkiel i powinien poprosic Zeissa zeby mu robil (...)"
Po za tym, tamte osoby polecajace lepsza Sigme niz Nikkora, czasem napisza cos milego/dobrego o innym szkle Nikona albo body;-)
A tobie zdarzylo sie ta tyle razy ile jest placow u reki emerytowanego stolarza:-).
Kiedyś był taki nagłówek. Forum miłosnków i użytkowników Nikona. Czy jakos tak.(...)
To chyba było tak oczywiste, że wydawało sie niepotrzebne. Widać jednak, że trzeba to przywrócić, bo niektórzy nie moga pojąć, że to nie forum fanów innych marek.
Bylo.
I zgadzam sie ze to nie forum fanow innych marek. Ale mamy dzialy innych marek i niech sobie beda. Ale dlugotrwale jechanie w nich po "macierzystej" marce forum jest slabe i conajmniej nietaktowne.
Ja np z ciekawosci lubie poczytac co tam slychac u Canona czy Fuji.
Tylko no wlasnie, co w tych systemach slychac a nie ciagle ze Nikon jest be.
cybulski
06-01-2020, 09:59
Napisałem co słychać w innym systemie na podstawie listy życzeń do D6. Jesteś przewrazliwiony.
Może sie zdecyduję na wprowadzenie systemu reputacji lub pomógł.O jakieś 10 lata za późno, to jest bardzo istotne na forach nazwijmy to specjalistycznych, daje to rozeznanie osobom mało zaglądającym na forum czy użytkownik doradzający to jakiś fantasta teoretyk internetowy czy może jakiś hejter często karany itp.
Nikt nie zabrania krytyklowania nikona czy porównywania do sony i canona, nawet sa tematy przecież gdzie się wywyższa inne marki, przecież to ma sens.
Problem to jak ktoś lata po forum i wszędzie wcina jedno i to samo że np "miałem kiedyś przed wojną nikona i wiem że Z6 też jest zły" albo " znajomy znajomego dał mi potrzymać aparat i wiem że to jest złe" albo "youtuber mówił że woli canona i dlatego nikon jest zły", trzeba ładować upomnienia jeśli ktoś psuje dyskusje z premedytacją i tyle.
Moderator jak i użytkownicy potrafią rozróżnić coś w rodzaju hejtu od krytyki konstruktywnej, popartej doświadczaniem albo zwyczajnie odczuciami podczas użytkowania.
Psucie forum zniechęca tych co chcąc poczytać nawet w tym temacie coś sensownego, a zostaje zalany spamem na poziomie gimnazjalnych głupotek.
cybulski
06-01-2020, 11:00
Gimnazjalne glupotki Ty koesh też piszesz nie raz. Gdzie nie wejść tam Ty.
Piszecie sobie np o D6 - zapytam kto z tych tam dyskutantów ma D6? Czy te wpisy są merytoryczne? Lista życzeń do takiego body a czy znacie co jest na rynku u konkurencji w np. A9ii bo to chyba odpowiednik?
Odpowiednikiem natomiast do d850 jest a7r4 więc warto wiedzieć jak jest u najbliższego konkurenta Nikona przy konstruowaniu listy życzeń.
cybulski
Myślę że jestem jedną z osób którą ciężko posadzić o bycie fanbojem nikona. Przywędrowałem z Pentaxa, zakupiłem nikona, potem canona 5dII i sony. Teraz przesiadam się na Sony.
Twoje wypowiedzi mogą być złe odbierane. Ich częstotliwość (wątki w których pewne sekwencje wypowiedzi lub myśl przewodnia) pojawiają się często.
Razem wychodzi obraz człowieka który chce dokopać marce.
Przyjmij proszę te słowa a że nie tylko ja o tym piszę, może jednak tak jesteś odbierany?
Piszecie sobie np o D6 - zapytam kto z tych tam dyskutantów ma D6? Czy te wpisy są merytoryczne? Lista życzeń do takiego body a czy znacie co jest na rynku u konkurencji w np. A9ii bo to chyba odpowiednik?
Ale ja nie lecę do tematu o canonie i nie wrzucam tekstu że nikon D6 jest lepszy.
Odpowiednikiem natomiast do d850 jest a7r4 więc warto wiedzieć jak jest u najbliższego konkurenta Nikona przy konstruowaniu listy życzeń.
Nie jest to żaden odpowiednik, a jeśli już to raczej A7rIII i życzenia można sobie pisać co do nowych Zetek bo może Z8/Z9 będą flagowcami porównywalnymi do następcy D850 i D5 jak w sony A7rIV i A9II.
cybulski tu nie chodzi żebym ja teraz wszędzie za tobą latał i krytykował co piszesz bo jakbyś tylko przestał spamować o tym że nikon jest zły to sporo w twoich postach jest sensownych rzeczy.
cybulski
06-01-2020, 11:08
cybulski
Myślę że jestem jedną z osób którą ciężko posadzić o bycie fanbojem nikona. Przywędrowałem z Pentaxa, zakupiłem nikona, potem canona 5dII i sony. Teraz przesiadam się na Sony.
Twoje wypowiedzi mogą być złe odbierane. Ich częstotliwość (wątki w których pewne sekwencje wypowiedzi lub myśl przewodnia) pojawiają się często.
Razem wychodzi obraz człowieka który chce dokopać marce.
Przyjmij proszę te słowa a że nie tylko ja o tym piszę, może jednak tak jesteś odbierany?
Nie neguje tego jak jestem odbierany.
Odpowiedz na treść wątku
https://youtu.be/r_0bSBpztXY
Co do Twojego Canona 5D IV to porównując możliwości to Z6 powinien kosztować conajmniej dwa razy tyle co Canon a jego koszt to tyle co ...używany Canon.
cz4rnuch
06-01-2020, 11:24
.Jak robili /podobno/ research po użytkownikach jedynek to możliwości filmowe były na drugim czy trzecim (nie pamiętam już dokładnie) miejscu. Wiem że marketingowcy Canona potrafią wyplatać różne bzdury na użytek im tylko znanych celów ale tu chyba nie ma ściemy. Podejrzewam że przekrój targetu D6 jest bardzo podobny.Nie śledzę aż tak bardzo poczynań Canona, ale z tego co pamiętam w Nikonie była podobna ankieta/badanie oraz podobne wyniki i właśnie do tego się odniosłem.
A wracając do OT to moim zdaniem dużym problemem tego forum jest brak umiejętności dyskutowania na argumenty. Serio Panowie skoro tak ten Cebulski plecie trzy po trzy to bardzo łatwo go zgasić jak peta siłą argumentu. A w tych dyskusjach mocno tego brakuje. Skoro pisze bzdury takie jak to, że Nikon nie potrafi projektować szkieł to bez problemu można go zasypać pozytywnymi przykładami, testami lub nagrodami, które zdobył Nikon za najlepsze lensy. Tak po prostu. A tu zamiast tego do wyrzygania teksty o tym, że tu trza lubić Nikona albo to wszędobylskie "hejtowanie" Niedługo hejtowania znajdziemy w lodówce. W słowniku polskim od dość dawna znajduje się bardziej adekwatne słowo, które da się zastosować przynajmniej w połowie przypadków - krytyka. Bez rzeczowej krytyki nie ma dyskusji i pozostają jedynie te gorzkie żale. A to, że kiedyś była tu wzmianka o tym, że to forum dla miłośników nikona oraz, że teraz już tego nie ma jest symptomatyczne. Forum się zmieniło, są inne systemy, które generują bardzo duży ruch na stronie. Wypada się z tym pogodzić skoro te ruchy wyszły częściowo od władz forum. Jestem ciekaw co wniesie ten wpis, że znowu ma być o miłośnikach. Będziecie z tego korzystać jak z bicza na innowierców w czasie dyskusji? Rewelacyjny pomysł. A co do dyskusji to trochę dziwne jest zdanie o tym, że niektóre rzeczy są proste jak dwa razy dwa. No może i tak, ale większość argumentów, które padają w tego typu dyskusjach to są po prostu opinie i tylko tym, którzy te opinie generują wydaje się, że to są jakieś fakty. W czasach gdy się jeszcze trochę bardziej udzielałem na podstronach dotyczących Nikona przerobiłem za dużo tego typu dyskusji, by się łudzić, że ktoś tu jest naprawdę obiektywny. Często jak brakło argumentów to się pojawiał koronny czyli , że "jestem doświadczony na forum, ogólnie jestem tu znany więc nie mogę się mylić" Tak często tu wyglądają te prawdy objawione. Często piszemy o faktach, ale prawie równie często są to jedynie takie półprawdy. Przykład z ostatniej strony. Jacek wrzuca do tematu o Z50 info, że się ostatnio najlepiej sprzedaje, podaje, przy tym bliżej nieokreślone źródło. Ja akurat wiem kto tak napisał, ale mniejsza o to. To najlepiej się sprzedaje nie odnosi się do ogólnej sprzedaży, ale do sprzedaży w Japonii, w jednej z sieci sklepów oraz w tygodniu czy dwóch zaraz po premierze Z50. Po prostu chwilowy efekt świeżości. Chyba w tym samym sklepie chwilowym hitem sprzedaży, oczywiście zaraz po premierze, była Sigma FP :) Nie mam jak tego sprawdzić, ale nie mam powodu by temu nie wierzyć Amazon podał sprzedaż pod koniec roku i po raz kolejny, od wielu lat na czele znowu stoi nieśmiertelne A6000. Nie twierdzę przy tym, że to o czymś świadczy, albo, że jest on lepszy od Z50. Tak właśnie czasami wyglądają fakty o których piszecie.
Ale ja nie lecę do tematu o canonie i nie wrzucam tekstu że nikon D6 jest lepszy...Swego czasu, jeszcze jako właściciel chyba D600 bardzo często ubogacałeś wątek o A7 przemyśleniami na temat tego systemu oraz o tym jaki to on jest słaby, bo nie ma w nim tanich zoomów tamrona itd. Oraz jaki świetny ten D600 jest i że za darmo wieczysta gwarancja itp. Nie szło tego czytać, bo taki byłeś upierdliwy.
Nie jest to żaden odpowiednik, a jeśli już to raczej A7rIII.Bo? Najnowszym sprzętem z tej kategorii jest IV więc jak najbardziej jest to odpowiednik. To, że dzieli je okres czasu to fakt, ale to niczego nie zmienia. Z6 też powstał później niż A7III, ale jak najbardziej są to odpowiedniki.
madebyzosiek
06-01-2020, 11:33
Serio Panowie skoro tak ten Cebulski plecie trzy po trzy to bardzo łatwo go zgasić jak peta siłą argumentu.
Niestety kolega cybulski nie odpowiada na racjonalne argumenty, tylko zwinnie zmienia temat nie wracając do argumentów czy trudnych pytań. Problemem jego osoby nie jest ten wątek, bo tytuł jasno mówi o tym czego dotyczy tutaj dyskusja. Problemem jest to, że w co drugim wątku kolega jedzie bez sensu po Nikonie, czy to Z6 w praktyce, czy w innym, w którym nie ma nic mądrego do powiedzenia... Ot, taka rozrywka... Serii tutaj sobie może pisać, że pierwsze A7 jest lepsze od D5, ale jak podejmując dyskusję w wątku o Z6, to sam zaprzecza własnym wypowiedziom... Nie interesuje mnie, nie wchodzę ;)
cz4rnuch
06-01-2020, 11:37
Odpowiedz na treść wątku
https://youtu.be/r_0bSBpztXYTo się Panowie i Panie nazywa prawdziwy argument. Można? Można. Można też podyskutować na temat tego video, ale są w nim zawarte pewne informacje do których się można odnieść, jak np fakt, że Z6 w małym pudełeczku oferuje naprawdę duże możliwości wideo. To też nic odkrywczego, bo podobne firmy gdzie nawet wyceniano pewne cechy Z6 w porównaniu z dużo droższą i bardziej pro konkurencją (chodziło o kamery filmowe, bo wtedy jeszcze nie było Panasa S1H), ale to są fakty. Tak się dyskutuje a nie pierdoczy o hejcie i miłości.
Niestety kolega cybulski nie odpowiada na racjonalne argumenty...Nie musi, brak odpowiedzi też jest odpowiedzią. Przy tym zamykasz mu usta a chyba o to tu wszystkim chodzi. Poza tym ważna jest też konsekwencja. Skoro tyle razy można powtarzać "argumenty" o hejcie to równie dobrze, i znacznie lepiej dla dyskusji można powtarzać racjonalne argumenty.
Cybulski jest psioniczny, a cz4rnuch jest jego wyznawcą? Jakoś tak to szło. Mają tu chłopaki misję do spełnienia narzuconą przez guru. Muszą więc działać i się wspierać.
cz4rnuch
06-01-2020, 11:51
Może i nawet bym Ci Aryanku odpowiedział trochę bardziej merytorycznie, ale Twoja obsesja (udzielasz się właściwie w wątkach jednej osoby, która jak widać jest dla Ciebie bardzo ważna) jest na tym forum ogólnie znana więc właściwie nic nie muszę pisać :)
cybulski
06-01-2020, 11:52
Cybulski jest psioniczny, a cz4rnuch jest jego wyznawcą? Jakoś tak to szło. Mają tu chłopaki misję do spełnienia narzuconą przez guru. Muszą więc działać i się wspierać.
A ktoś mi zarzuca niemerytoryczne wpisy :mrgreen:
cz4rnuch
06-01-2020, 11:56
Bywa że ja, ale Aryni jest zbyt zajęty komentarzami w wątkach Wojtunia by to zauważyć. Ale ja to rozumiem, bo śledzenie poczynań swojego idola to często robota na cały etat.
cybulski
06-01-2020, 12:01
Czy kolega arjanita to jakiś refurb z innego użytkownika? Snowden w swojej książce uważa, że dobrą metodą jest posiadanie kilku tożsamości w sieci gdzie między sobą mogą one się spierać. Twierdzi że tak łatwiej odciąć się od historii i zacząć nowe życie w sieci.
To kiedy odetniesz się od hejtu Nikona i pod jakim nikiem? :mrgreen:
cybulski
06-01-2020, 12:08
To kiedy odetniesz się od hejtu Nikona i pod jakim nikiem? :mrgreen:
A może jestem tu już pod innym jako zaciekly fun Nikona? Może nawet ten nik ma w stopce Zet. Kto zgadnie.
Użyłem słowa hejt w tym przypadku celowo. Skrytykować coś można raz czy drugi. Powtórzona po raz 20 z rzędu krytyka, raz po raz z siłą cepa, na dodatek bez odnoszenia się do argumentów rozmówców jest niczym więcej niż hejtem. Rozumiem podrażnić dumnych właścicieli Nikonów, ale ile można?! Na szczęście jak widzę awatar Cybulskiego, to już wiem co tam będzie napisane i mogę przejść dalej :).
cybulski
06-01-2020, 12:25
Użyłem słowa hejt w tym przypadku celowo. Skrytykować coś można raz czy drugi. Powtórzona po raz 20 z rzędu krytyka, raz po raz z siłą cepa, na dodatek bez odnoszenia się do argumentów rozmówców jest niczym więcej niż hejtem. Rozumiem podrażnić dumnych właścicieli Nikonów, ale ile można?! Na szczęście jak widzę awatar Cybulskiego, to już wiem co tam będzie napisane i mogę przejść dalej :).
Podobnie robię z wątkami gdzie od lat są walkowane przez Was te same tematy, rozwiązane wiele lat temu, wspomniane przeze mnie choćby nieśmiertelne "jakie 35 wybrać". Staram się omijać szerokim łukiem. A jednak ciągle je podejmujecie w imię miłości do marki doradzając wiadomo jakie szkła. Rozumiem że to można zrobić kilka razy ale przez lata ciągle to samo? Bo nowy przyszedł i pyta po raz setny o to samo? Litości.
Tak może to jest moja odpowiedź na letarg tego forum, walkowane po raz setny tego samego. Gdzie większość wątków i tak kończy się tym samym.
Nie widzisz różnicy pomiędzy odpowiadaniem dwudziestej osobie na to samo pytanie (tak, nudne) a pisaniem przez Ciebie w różnych wątkach tego samego po raz 20 w tygodniu? Może zrób sobie taką stopkę, jaki to Nikon zły, potem tylko słynne "osiem znaków" i wszystko jasne w temacie :twisted:.
Zgadzam się, takie pytania początkujących czy leniwych bywają męczące, ale wierz mi, wszyscy myślący wiedzą, że Nikon Z50 ma mniej szkieł systemowych niż Fuji czy Sony. Wystarczy popatrzeć jak długo te firmy oferują swoje produkty w danej kategorii. Nikon nie musi z tego powodu zaraz zamykać działalności. Nie trzeba tego pisać raz po raz, na dodatek, delikatnie mówiąc jednostronnie.
cybulski
06-01-2020, 12:56
Na forum sprzętowym, a za takie chce uchodzić to forum, ciężko nie porównywać sprzętu. Ba to forum, był moment, chciało uchodzić za wielosystemowe, stąd pewnie brak zastrzeżeń w regulaminie o systemie Nikona. Pozostała tylko nazwa i stare przyzwyczajenia. To trochę tak jak miłość do starych samochodów. Ja tego nie neguje. Krytykuje Nikona za opieszalosc wieloletnią. Większe baty należą się chyba tylko pentaxowi aczkolwiek oni są bardziej innowacyjni się zdaje. Baty należą się Canonowi za opieszalosc ale ten skubany zrobił te swoje M apsc jakiś czas temu i w zasadzie trochę się wybronil. Na tej opieszalosci mógł pojawić się Sony ze zwymi a7 a i tak wygrał mimo że do doskonałości temu daleko.
Nie neguje tego jak jestem odbierany.
Pytanie czy jest sens walczyć z wiatrakami i psuc zabawę wyznawcom jedynego słusznego systemu ? ;)
Ja próbowałem rozmawiać o czymś co w świecie video jest dośc istotną sprawą i uważam że nikon popelnił ogromny błąd nie zmieniając tego, czyli położenia nieskonczonosci na szkle/pierścieniu ostrości. Ale dla 90% tutejszych użytkownikow nie ma to znaczenia
cybulski
06-01-2020, 13:21
Pytanie czy jest sens walczyć z wiatrakami i psuc zabawę wyznawcom jedynego słusznego systemu ? ;)
Ja próbowałem rozmawiać o czymś co w świecie video jest dośc istotną sprawą i uważam że nikon popelnił ogromny błąd nie zmieniając tego, czyli położenia nieskonczonosci na szkle/pierścieniu ostrości. Ale dla 90% tutejszych użytkownikow nie ma to znaczenia
A jakie są różnice między np Sony bo nie wnikalem w to nigdy a nie pamiętam jak jest na Nikkorach bo od dawna już nie mam.
No niestety nikon i pentax ma odwrotnie niż reszta ;) co w fotografii jest nieszczególnie istotne ale przy video gdy chcesz cos ręcznie zrobic, stanowi istotny problem
cybulski
06-01-2020, 13:35
Na cyfrowych pierscieniach to mogłobybyc programowalne. Mnie np. irytowała zawsze taka drobnostka jak przycisk zwalniania obiektywu. Sony i Fuji mają dla mnie to wygodniej, trzymasz body i jednym palcem prawej ręki zwalniam szkło, lewą zmieniam. Latami nie przyzwyczaiłem się do przeciwnej strony jak jest w Nikonie i w Canonie.
Pytanie czy jest sens walczyć z wiatrakami i psuc zabawę wyznawcom jedynego słusznego systemu ?
Nie, bo Nikon jest ucieleśnieniem tego kim się jest i co się kocha.:lol:
cz4rnuch
06-01-2020, 13:55
No niestety nikon i pentax ma odwrotnie niż reszta ;) co w fotografii jest nieszczególnie istotne ale przy video gdy chcesz cos ręcznie zrobic, stanowi istotny problemAlbo kwestia przedwzmacniacza w Nikonie Z6. Kwestia audio, paradoksalnie, jest szalenie istotna przy filmowaniu, ale wiele osób zdaje się zupełnie tym nie przejmować. Tzn Ci, którzy filmują pewnie mają to na uwadze, ale w samych specyfikacjach się o tym nie pisze, także przy wszelkiego rodzaju przepychankach systemowych się o tym nie wspomina.
Na cyfrowych pierscieniach to mogłobybyc programowalne...Byłem przekonany, że Panas to ma, ale im to nie jest przecie potrzebne. Ale i tak Panas w kwestii ustawień "pod siebię" jest do przodu. Takie proste i przydatne rzeczy.
https://www.youtube.com/watch?v=7GlSVXljHJY
Co do info o Z50 jako nr 1. W Japonii. O tym jest cicho. Co robi Sony? Informuje cały świat, że sprzedaje najwięcej FF. Przemilczając, że tez chodzi tylko o Japonię. Albo liczą na to, że portale przedrukowujące te informacje nie wdadzą się w detale.
Marketing Nikona jest koszmarny. Uczę w technikum, fotografii. Prywatna bardzo duża sieć szkół w całym kraju. Podpisana umowa o patronacie Canona. Co się przekłada na jedno szkolenie w roku. Szkoły kupują wszystko Canona (nie w Canonie, ale w sklepach patronackich). Co kupują uczniowie, mający do tej pory smartfony? To co polecam, czyli Canony, bo muszą umieć je obsługiwać, na nim będą egzaminy. Co roku kilkanaście osób (nowy rocznik) kupuje Canony. W skali kraju to daje ... ? Jak wygląda marketing Nikona? Bez znajomości nie mogę sie doprosić o sprzęt pokazowy z NPS (należę) na plenery. Chciałem dostać Z-ki, 105/1.4 itd. Z Sony szaba się udziela na forum KKM. Kto z Nikon Polska sie tu udziela? A prosiliśmy o to. Nie wiem o co chodzi. Pamiętają jeszcze jakiś zgrzyt z forum, dawno dawno temu, z innym właścicielem? To by było dziecinne.
Masz racje z marketingiem, dobrym wzorcem było tu apple i inwestowanie w sprzet dla edukacji co przełożyło się łatwo potem na zakupy sprzętu do domu, na prezenty, do firmy itd bo dzieciaki to znały ze szkoły, a PC XT/AT nikt się raczej nie interesował wtedy.
Nikon nawet nie potrafi ogarnąć tematu XQD, którego wpakował do aparatów, a nawet nie daje zwykłego adaptera usb żeby sobie ludzie wgrali firmware, nie wspominając o jakiś samplach 16/32GB nawet powolnych żeby ludzie coś mieli na początek, marketing w Nikonie leży i kwiczy.
cz4rnuch
06-01-2020, 14:43
Co do info o Z50 jako nr 1. W Japonii.Nie. Nie jest numerem jeden w Japonii. Był w jednej z japońskich sieci przez jakiś czas po premierze. Reszta to już tylko domysły. No chyba, że gdzieś podadzą takie dane.
... Co robi Sony? Informuje cały świat, że sprzedaje najwięcej FF. Przemilczając, że tez chodzi tylko o Japonię...Skąd masz info, że podają dane z samej Japonii? Kolejny pseudo fakt? https://alphauniverse.com/stories/sony-takes-over-as-no-1-in-u-s--full-frame-cameras--launches-historic--be-alpha--campaign/
Pamiętają jeszcze jakiś zgrzyt z forum, dawno dawno temu, z innym właścicielem? To by było dziecinne.Może pamiętają jak to się kończy. Np z casusem Fatmana albo żsf https://fotoblogia.pl/4485,nikon-polska-atakuje-internetowa-spolecznosc-swoich-klientow Pewnie woleliby żeby na temat Nikona wypowiadano się tylko z miłością w sercu :)
Na początek to ludzie dostali w zestawach (za darmo :)) XQD 64 GB. To akurat było sensowniejsze niż dodawanie jakichś popierdółek 16GB, dopiero byłby lament. Sam pomysł XQD jest poroniony i co by Nikon nie zrobił, dla wielu będzie źle.
Skąd masz info, że podają dane z samej Japonii? Kolejny pseudo fakt? Pewnie o to chodzi, można się tym sugerować (https://www.bcnretail.com/search_result/?topics_keyword=z50) bo ma to większe znaczenie niż sprzedaż aparatów w euro rtv :)
cz4rnuch
06-01-2020, 15:01
Czytaj uważniej koesh. W tym co zacytowałeś odniosłem się do sprzedaży FFów Sony niby tylko w Japonii ;)
Podlinkowałeś stronę prowadzona przez .. Sony. Dane mają z NPD. Co to jest, skąd ten twór ma precyzyje dane sprzedaży wszystkich firm. Udostępnili im? czy pozyskali od wszystkich sprzedawców w stanach (wręcz niemożliwe).
Ja taie info traktuje jako wrzutki marketingowców, którzy powinni chcieć by o marce pisano jak najwięcej. Tzn w normalnych firmach tak mają, w Nikonie nie.
Co do forów. Ja pamiętam skąd się wziął zgrzyt. W sumie wyszło na to, że to przez docxxx i jego portal (rok 2009, minęło 10 lat) straciła cała nasza społeczność. Pytanie co pomyseliby teraz w NP czytając opinie Cybulskiego. Warto się tu tarmosić z niektórymi userami czy nie?
cybulski
06-01-2020, 16:34
Dobrze ze to wyciagnęliscie to na wierzch. Cały czas to wisi na fb http://www.facebook.com/photo.php?pid=4038370&id=177221768037
Niesmak to mało powiedziane. Ale skoro to wyciagacie to proszę. Każdy niech sobie sam oceni zachowanie Nikona jak uważa i jak mu pasuje.
Jacek... Na miłość boską! (Bo tak mówią "wierzący".)
Strona docxxa nie wzięła się z niczego. To był krzyk rozpaczy wobec olewania wiernych userów przez Nikona.
cz4rnuch
06-01-2020, 16:54
Podlinkowałeś stronę prowadzona przez .. Sony. Dane mają z NPD. Co to jest, skąd ten twór ma precyzyje dane sprzedaży wszystkich firm. Udostępnili im?...Wybacz, ale gubisz się w zeznaniach. To Ty napisałeś, że Sony podaje dane tylko z rynku japońskiego to Ci wklejam link, który temu zaprzecza. Jeśli się nie zgadzasz to udostępnij inne dane. A czym jest NPD (albo BCN, na które z kolei pośrednio Ty się powołujesz) można sobie sprawdzić. Przy okazji to ciekawe, że Nikon i Canon nie kwestionują tych liczb skoro nie są prawdziwe. Poza tym podałem Ci jedną stronę, ale podobne informacje znajdziesz na wielu portalach. O tym, że Sony jest numerem jeden np na rynku chińskim także.
Ja taie info traktuje jako wrzutki marketingowców, którzy powinni chcieć by o marce pisano jak najwięcej. Tzn w normalnych firmach tak mają, w Nikonie nie.No przecież Nikon w ten sam sposób "sprzedaje" portalom info np o sprzedaży Z50, na które się powołałeś ;) Ciekawe, że gdy Canon i Nikon byli na pierwszym i drugim miejscu to wtedy nikt nie kwestionował tego typu info :) Jeszcze ze dwa lata temu przytaczaliście te dane, bo wtedy Nikon zdecydowanie wyprzedzał Sony :)
Co do forów. Ja pamiętam skąd się wziął zgrzyt. W sumie wyszło na to, że to przez docxxx i jego portal (rok 2009, minęło 10 lat) straciła cała nasza społeczność...Było tu też jechanie na userów, którzy zgłaszali usterki takich aparatów jak D7000 czy D600. Ciekawe jak zachowałby się Nikon gdyby ludzie głośno nie mówili o tych usterkach i nie postraszyli pozwem zbiorowym. Albo jak wyglądałby dziś serwis Nikona gdyby nie żsf i presja na zmianę tych patologicznych zachowań. Medal ma dwie strony.
Kolekcjoner
06-01-2020, 18:52
Wybacz, ale gubisz się w zeznaniach. To Ty napisałeś, że Sony podaje dane tylko z rynku japońskiego to Ci wklejam link, który temu zaprzecza. Jeśli się nie zgadzasz to udostępnij inne dane. A czym jest NPD (albo BCN, na które z kolei pośrednio Ty się powołujesz) można sobie sprawdzić. Przy okazji to ciekawe, że Nikon i Canon nie kwestionują tych liczb skoro nie są prawdziwe.
Bo to z marketingowego punktu widzenia byłoby żałosne i kontrproduktywne. Można się spierać tutaj ale publicznie należałoby przedstawić bardzo twarde dane o sprzedaży, a te nawet jeśli istnieją są z różnych powodów reglamentowane.
Były gdzieś badania że część klientów źle reaguje na takie wrzutki i może to dawać odwrotny efekt od zamierzonego.
cz4rnuch
06-01-2020, 19:18
Wrzutki w sensie prostowanie przez marketing jednej firmy zafałszowanych danych marketingu innej firmy? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale niezależnie od tego to przecież firmy nie chwalą się takimi danymi bez powodu więc pozostawienie potencjalnych klientów w fałszywym przeświadczeniu o potędze konkurencji raczej także niekorzystnie odbija się na biznesie. Nie mówiąc już o tym jak niekorzystnie wyglądałaby firma posługująca się fałszywymi danymi.
Wojtek, ja napisałem, że obrażanie się za coś co było 10 lat temu uważam za dziecinne. Przecież pisze o pretensjach do marketingu nikona, a nie wychwalam go!
krzysztofz24
06-01-2020, 21:52
(....)
Co do forów. Ja pamiętam skąd się wziął zgrzyt. W sumie wyszło na to, że to przez docxxx i jego portal (rok 2009, minęło 10 lat) straciła cała nasza społeczność. Pytanie co pomyseliby teraz w NP czytając opinie Cybulskiego. Warto się tu tarmosić z niektórymi userami czy nie?
Pozwole sobie na male sprostowanie jak ja to widze i mz jest to blizsze prawdy. Znaczy ty napisales prawde, ale sama koncowke pomijajac bardzo istotne, to co bylo przedtem.
Najpierw Nikon Polska dal ciala z serwisem (wroce do tego jeszcze w kontekscie innych marek foto), przekraczajac wszystkie normy przyzwoitosci i wszyscy jak jeden maz tu na forum o tym pisali, byly plany spotkania z Nikon Polska nawet.
I pojawil sie docxxx, ktory z ogolnym poparciem na forum stworzyl swoja strone. I cos w Nikon Polska drgnelo, tylko zrobil to co robi kazde korpo w takich sytuacjach. Postanowili sie odciac od niepochlebnych opini na swoj temat w necie.
Czyli forum musialo zmienic nazwe i tak samo strona kolegi docxxx (nie pamietam kolejnosci w jakiej sie to stalo-mniej istotne) ale juz Nikon Polska musial poprawic swoj stosunek do klientow serwisu i zrobil to.
Pamietacie bezplatna akcje wymiany gum w nikonach na targach w Lodzi?
Takze to forum i strona docxxx razem odnioslo zwyciestwo. Za pewna cene. Ale tu nie ma winnych bo udalo sie osiagnac poprawe serwisu.
To kwestia dyskusyjna, ale mz dobrze ze mamy nieoficjalne i niezalezne forum od producenta. To nie my tylko ten producent powinien sie starac o przychylnosc swoich userow.
Dobrze ze to wyciagnęliscie to na wierzch. Cały czas to wisi na fb http://www.facebook.com/photo.php?pid=4038370&id=177221768037
Niesmak to mało powiedziane. Ale skoro to wyciagacie to proszę. Każdy niech sobie sam oceni zachowanie Nikona jak uważa i jak mu pasuje.
Wlasnie niewiem czy dobrze, ze zostalo to wyciagniete. Bo ty w oddpowiedzi wywlekles jakies "brudy" z tego okresu zwiazane z tamta sprawa. I co, czytajac to ze Nikon Polska mial ujowy serwis mam z automatu uznac ze Z-etki sa gorsze niz Sony, czy wogole produkty Nikona przestac uzywac:-D?
To co powiesz na to? Jeszcze dawniej jak Sony przejmowalo Konica-Minolta, to bylo duzo narzekania uzytkownikow Konici ze sa traktowani po macoszemu w serwisie, ze sa zlewani. To znaczy najpierw userzy Konica byli pelni nadzei ze ktos wyklada hajs i chce ruszyc do przodu ich firme.
Ale jednak Sony to troche inaczej zaplanowalo... I znam to od kolegi z podworka, ktory uzywal Konici od czasow analoga jeszcze.
A Canon to nie mial narzekan na serwis na Zytniej w Wawie? Mial, az jakas "wazna pani" z Canona intereweniowala. Bylo tu troche o tym na forum (malo). I chyba jakis ogolnie znany uzytkownik Canona, znany footograf slubny, cos pisal o tym jakie mial problemy z AF w 5 Canona i jak mu serwis po prostu nie potrafi pomoc i tylko krecil.
To nie czujesz niesmaku w stosunku do tych firm?
Widzisz kazda firma ma cos za uszami, krew na rekach;-). Ale to co Sony zrobilo z Konica-Minolta to juz ludobojstwo;-). A Olympus tez zostawil swoich userow na lodzie z formatem 4/3. Chyba tylko Pentax i jest wzorem cnot i niewinnosci:-).
No ale ty masz tylko jedna znienawidzona firme...
Wiec moze wrocmy do meritum problemu, bez rozwadniania go i wygrzebywania niewiadomo czego z daaawnej przeszlosci.
Przestan non stop tylko narzekac na Nikona, dla sportu zeby go wszystkim obrzydzic.
To po prostu system fotograficzny jak inne. Ma plusy i minusy. Tylko znamienne jest, ze ty piszesz niemal tylko o samych minusach.
A nie moglbys swojej aktywnosci forumowej uskuteczniac bardziej jak w watku o Fuji? I zdjecia tam taz dobre i napiszesz cos ciekawego o Fuji...
Było tu też jechanie na userów, którzy zgłaszali usterki takich aparatów jak D7000 czy D600. Ciekawe jak zachowałby się Nikon gdyby ludzie głośno nie mówili o tych usterkach i nie postraszyli pozwem zbiorowym. Albo jak wyglądałby dziś serwis Nikona gdyby nie żsf i presja na zmianę tych patologicznych zachowań. Medal ma dwie strony.
Jakos nie pamietam zeby ktos jechal po Fatmanie za to co opisywal z D7000 (bo to byl najglosniejszy watek o wadach tego aparatu). Bylo zainteresowanie i poparcie. Nawet wstawial zdjecia i filmy ze swoja rodzina, zona i corka wiele razy. Malo tego na targach foto w Lodzi byl swoista gwiazda z rodzina. Wszyscy podchodzili przybic piatke "i czesc jestem z forum Nikona" Wiem bo bylem i to widzialem i sam sie witalem.
Co do D600, ktory mial problem z kurzem, ja pamietam ze bylo poruszenie, analizowanie problemu. Ale ze ciagnelo sie to w nieskonczonosc to byl watek "o kurzu" i watek "zdjecia bez mowienia o kurzu". Bo nie wszyscy mieli ten problem i czesc osob chciala tez cos praktycznego sie dowiedziec o tym aparacie, zobaczyc zdjecia niz tylko non stop o kurzu. Bo juz oprocz opini userow tego aparatu pelno bylo tez bezproduktywnego narzekania na samo logo Nikona.
Ale w obu tych przypadkach jest ogromna roznica, miedzy tymi watkami a tym co robi Cybulski swoim wiecznym jednostronnym narzekaniem i obrzydzaniem marki Nikon. I czasami jeszcze zlosliwie.
Bo tamci ludzie pisali tez o plusach a nie tylko minusach i robili to z wieksza lub mniejsza doza obiektywizmu.
No ile mozna non stop tylko narzekac...
P.S
Dobra ide na forum Intela jako user proesora AMD, zeby ich pownerwiac ze daja ciala a AMD ma ostatnio sukcesy;-).
Ciekawe czy polubia moje posty:razz:?
cybulski
06-01-2020, 22:16
sam się nakrecasz kolego
Miałem Minolte. I co z tego? Zmieniłem system na czas wtedy na Nikona. Minolte zdążyłem sprzedać chyba dwa lata przed tą zmianą.
Gościu wpadasz tu w jakąś histerię.
krzysztofz24
06-01-2020, 22:54
sam się nakrecasz kolego
Miałem Minolte. I co z tego? Zmieniłem system na czas wtedy na Nikona. Minolte zdążyłem sprzedać chyba dwa lata przed tą zmianą.
Gościu wpadasz tu w jakąś histerię.
Zapewniam cie ze nie jestem samonakrecajacym sie histerykiem. Dzemu w skarpetkach tez nie trzymam jakby co;-).
W sumie to nie odniosles sie do mojego wpisu pod cytatem ciebie. W tym watku tez tak robisz piszac negatywnie o Nikonie...
Ale jak juz zaczales analizowac moje stany emocjonalne to pozwole sobie tez na mala analize twojego postepowania. Albo masz jakis uraz do Nikona, do tego forum albo po prostu lubisz dlugotrwale wnerwiac i draznic innych ludzi. Moze to drugie wynika z tego pierwszego.
Zasugerowalem ci zebys dal sobie spokoj z tym i pisal "normalnie". Zgodnie z nazwijmy to ogolnie przyjetymi ramami wspolzycia forumowo-spolecznego. Chocby jak w watku Fuji. Tam tylko troszke narzekasz na Nikona, da sie to wytrzymac. A tak to piszesz merytorycznie i dajesz zdjecia;-).
P.s Co do "gosciu", to przyjelo sie w netykiecie zwracac do kogos po nicku ktory sobie wybral.
Nie uzylem wobec ciebie ani o tobie zadnego negatywnego okreslenia. Negatywnie wypowiadam sie tylko o twojej "dzialalnosci" w tym watku. Czyli wiecznym narzekaniu i obrzydzaniu Nikona.
cybulski wyluzuj sie, ja nie chce zebys ty zniknal z tego forum, inni chyba tez nie. Ale przestan robic to co robisz w tym watku, napisz czasami cos milego o Nikonie innym Nikoniarzom:-D;-).
Kojocisko
06-01-2020, 23:13
Moja percepcja forum bardzo się poprawiła, odkąd w końcu tydzień temu użyłem opcji ignoruj dla trzech użytkowników, co i wam polecam.
A może by wprowadzić punkt regulaminu, że użytkownik, który jest ignorowany przez iluś użytkowników - wylatuje?
cz4rnuch
07-01-2020, 00:15
....Takze to forum i strona docxxx razem odnioslo zwyciestwo. Za pewna cene. Ale tu nie ma winnych bo udalo sie osiagnac poprawe serwisu.Tak samo ja to widzę. Żółty był potrzebny po to by wreszcie Nikon zaczął na serio traktować swoich klientów. I tak samo widzę to teraz. Trzeba pisać o wadach i niedoróbkach, bo to jedyna droga do tego by producent nie spoczął na laurach. Rzeczowa krytyka opłaca się zarówno klientowi jak i producentowi.
...I co, czytajac to ze Nikon Polska mial ujowy serwis mam z automatu uznac ze Z-etki sa gorsze niż Sony, czy wogóle produkty Nikona przestac uzywac:-D?Może zacznijmy od tego, że Nikon Z nie jest idealny i jest jeszcze sporo do poprawienia. Z czym jak sądzę się zgodzisz? To również będzie zyskowne w przyszłości. Zarówno dla klientów jak i dla producenta.
...dawniej jak Sony przejmowalo Konica-Minolta....A Canon to nie mial narzekań na serwis...Wybacz, ale to brzmi trochę tak jak tłumaczenie Stalina, że nie był taki zły, bo był jeszcze Hitler. Ja to oczywiście rozumiem i zakładam (choć tego nie sprawdziłem), że wszystkie firmy coś przeskrobały, ale to nie zmienia faktu, że Nikon ostatnimi czasy jednak daj ciała w wielu sprawach. Najpierw sprawy z D5xxx, potem D7000, potem D600 i D800 a na końcu kilka nieudanych akcji z D750. To trochę sporo jak na tak krótki okres czasu a najgorsze jest to, że chyba wszystkie te sprawy próbowali zamieść pod dywan. Sam trochę to ominąłem, ale miałem D7100, który również miał niezaprzeczalne wady. Gdyby nie determinacja użytkowników pewnie wszytko to próbowaliby (i tak robili w przypadku D600 i D7000) jakoś wygasić a to źle świadczy o firmie.
...Jakos nie pamietam zeby ktos jechal po Fatmanie za to co opisywa...Ja za to pamiętam doskonale. Nie twierdzę, że wszyscy się z nim nie zgadzali, ale chłop co chwila musiał udowadniać, że nie jest wariatem. I ostatecznie pożegnał się z systemem Nikona co mówi więcej niż tysiąc zdjęć.
Z D750 nie ukrywał, nauczony sprawą D600 (chyba).
Ja też krytykuję Nikona, marketing tutaj, gdzie indziej za brak gripa w Z itd. Ale chyba raczej nikt nie odbiera mnie jako "wroga firmy". Po prostu argumentuję i chyba sensownie, skoro mi nikt nie zarzuca trollowania. Jest różnica między krytyką a .. krytyką ... ;)
Przybędzie nowy duży dział na forum, pod giełdą, katalog firm z branży foto - wideo, już go robię, na razie w ukrytym miejscu. Będzie zmiana regulaminu i przy okazji wróci zapis, że to forum miłośników sprzętu marki Nikon. I Wojtek się nie ucieszy - minimalny rozmiar zdjęć 800 px.
cz4rnuch
07-01-2020, 00:30
...wróci zapis, że to forum miłośników sprzętu marki Nikon...Rewa. Czyli nie będzie to forum dla miłośników innych systemów mimo, że niedawno pisaliście, że trzeba łączyć fora, że inne systemy rosną, że trzeba namawiać innych itd. Motacie się strasznie, ale to niestety działa na waszą niekorzyść.
Będzie zmiana regulaminu i przy okazji wróci zapis, że to forum miłośników sprzętu marki Nikon.
A jak ktoś jest tylko sympatykiem, a nie miłośnikiem?
cz4rnuch
07-01-2020, 00:38
Nie przejdzie. Na wstępie trzeba będzie się przeżegnać do Boga Nikona a potem odśpiewać tzw rotę tokijską.
O błogosławionym Nikonie słyszałem, ale o szczegóły trzeba by russkies pytać...
krzysztofz24
07-01-2020, 00:46
Tak samo ja to widzę. Żółty był potrzebny po to by wreszcie Nikon zaczął na serio traktować swoich klientów. I tak samo widzę to teraz. Trzeba pisać o wadach i niedoróbkach, bo to jedyna droga do tego by producent nie spoczął na laurach. Rzeczowa krytyka opłaca się zarówno klientowi jak i producentowi.
.
Ale pisanie o jednej wadzie jakiegos aparatu prze jakis czas lub kiepsko dzialajacym serwisie to co innego niz ten watek.
Czy naprawde tego nie widzisz?
Tu jest non stop narzekanie na WSZYSTKO niemal co sie wiaze z Nikonem.
I takei cos jest baaardzo odlegle od rzeczowej krytyki.
Obaj chyba zgodzimy sie z twierdzeniem ze rozne sysytemy foto maja swoje plusy i minusy.
Ale nie same minusy jak to kolega C tutaj z zapalem uskutecznia.
Ja tam dokładnie nie wiem, ale to może dlatego, że Nikon przez całe dekady przyzwyczaił ludzi do świetnego sprzętu, a teraz robi na odpier*ol, byle taniej...
krzysztofz24
07-01-2020, 01:07
Rewa. Czyli nie będzie to forum dla miłośników innych systemów mimo, że niedawno pisaliście, że trzeba łączyć fora, że inne systemy rosną, że trzeba namawiać innych itd. Motacie się strasznie, ale to niestety działa na waszą niekorzyść.
Napisze za siebie i bez liczby mnogiej pomijajac twoje "motacie sie".
Ja osobiscie chcialbym zebys ty byl na forum (mimo ze bladzisz i jestes milosnikiem firmy od telewizorow;-) ). Sa dzialy inne systemy, nikt nie neguje ich istnienia. Ale dziwne jest non stop jechanie po nikonie na forum z Nikoniarze w nazwie.
Zauwaz, ze tego nie robisz.
I to jest naprawde proste do zrozumienia.
Forum milosnikow, sympatykow, zainteresowanych. I krytykujacych czasem jak trzeba. Ale wieczne narzekanie na wszystko co ma zwiazek z Nikonem, zlosliowsci...to juz dla mnie jakis inny matrix z alternatywnym zalozeniem tego czym jest forum internetowe.
Ja tam dokładnie nie wiem, ale to może dlatego, że Nikon przez całe dekady przyzwyczaił ludzi do świetnego sprzętu, a teraz robi na odpier*ol, byle taniej...
To ze za analoga bylo porzadniej niz za cyfry to oczywistosc. Nie bedziemy tu chyba filozofowac nt postarzania produktow ich pozycjonowania, obcinania funkcji i calej tej otoczki wokol rynku foto, ktorta rozrosla sie na skutek wiekszej konsumpcji na tymze rynku.
I nie tylko firma nikon pod to podpada.
Kiedys Leika to byla Leika a teraz im matryce rdzewieja. Łooo Panie;-).
Kazda firma foto i z wielu innych branz ma swoje plusy i minusy. Swoje higlits i swoje wpadki. Nikon nie jest tu zadnym negatywnym wyjatkiem. Ot srednia.
Kazda firma foto i z wielu innych branz ma swoje plusy i minusy. Swoje higlits i swoje wpadki. Nikon nie jest tu zadnym negatywnym wyjatkiem. Ot srednia.
Krzysztof - już jesteś drugim na tym forum, co mi filozofowanie zarzuca, kiedy na filozofii znam się, jak świnia na gwiazdach.;-)
To chodzi o to, że Nikon nie był jakaś tam "średnia" w dziedzinie, Ricoh czy Chinon, tylko światową czołówką. I bardzo chciałbym, żeby takim pozostał.
Trzeba powołać komisję na forum, żeby stwierdziła lojalność usera wobec Nikona :mrgreen:
Ps. A zaletą Z-tek miało być, że da się podłączyć każde szkło. To szkłach z innych systemów da się pisać?
krzysztofz24
07-01-2020, 01:18
Krzysztof - już jesteś drugim na tym forum, co mi filozofowanie zarzuca, kiedy na filozofii znam się, jak świnia na gwiazdach.;-)
To chodzi o to, że Nikon nie był jakaś tam "średnia" w dziedzinie, Ricoh czy Chinon, tylko światową czołówką. I bardzo chciałbym, żeby takim pozostał.
W sumie to ja czasem bardziej filozofuje i dlatego uzylem "my" :-)
Ps. A zaletą Z-tek miało być, że da się podłączyć każde szkło. To szkłach z innych systemów da się pisać?
Po podlaczeniu do Nikona, niewierne szkla ulegaja nawroceniu. To mozna:-);-).
I Wojtek się nie ucieszy - minimalny rozmiar zdjęć 800 px.
Zapowiadałeś to chyba ponad rok temu. To straszne. Jestem głęboko rozgoryczony. :(
Czy maksymalny też? ;)
wróci zapis, że to forum miłośników sprzętu marki Nikon
... i znaczków pocztowych?
Będzie zmiana regulaminu
Nie zapomnij o liberalizacji lub w ogóle usunięciu punktu 6 f) zgodnie ze stanem faktycznym. :D
leighadams
07-01-2020, 09:31
I - Jestem na forum zarejestrowany już dosyć długo, może za bardzo się nie udzielam, ale czy to jest tak ciężko zrozumieć co już od kilku stron próbuje wytłumaczyć krzysztofz24??
Można jak najbardziej ponarzekać na sprzęt nikona, ale to jest strasznie męczące i irytujące dla innych użytkowników jak widzisz te same lamenty od jednego usera w co drugim wątku. (tak mam na myśli cybulski)
Ma sony? Fajnie. Jest zadowolony? Super. To niech dzieli się wrażeniami z użytkowania i zdjęciami. Nie pasuje mu nikon? Ok, ma prawo niepasować. Niech napisze co nie pasuje, dlaczego nie pasuje i tyle. Niech napisze to raz, ewentualnie jak ma taką wewnętrzną potrzebę to drugi raz i po temacie.
II - jest pasek ostatnio aktywne wątki, dla takich jak ja fajna sprawa, bo szybko można przejrzeć ostatnie wpisy itp. itd. Ale, oczywiście w 99% wątków są te same osoby i ich filozoficzne wywody. Połowy (pewnie 95%, ale niech będzie połowa) sprzętów o których się wypowiadają nie mieli w rękach, ale to nie przeszkadza im żeby sobie popaplać i ciągnąć miesiącami jałowe dyskusje i udowadniać, że "moja jest tylko racja...bo jest najmojsza" (np. cz4rnuch). No sorry, ale to na prawdę zniechęca sporo osób do jakiejkolwiek aktywności w wątkach.
III - co jakiś czas jest zmiana regulaminu i zawsze te same osoby mają z tym jakieś problemy. Pomarudzą, pomarudzą, obrażą się, znikną na parę tygodni/miesięcy i wracają żeby dalej zrzędzić:) Przecież nikt nikogo nie trzyma tu na siłę. Zawsze można założyć swoje forum, swoją grupą i taplać się w swoim grajdołku.
cybulski
07-01-2020, 10:04
Cieszę się leighadams, że wątek jest tak popularny. Widać było zapotrzebowanie na takie blebleble.
cz4rnuch
07-01-2020, 10:10
...Połowy (pewnie 95%, ale niech będzie połowa) sprzętów o których się wypowiadają nie mieli w rękach, ale to nie przeszkadza im żeby sobie popaplać i ciągnąć miesiącami jałowe dyskusje i udowadniać, że "moja jest tylko racja...bo jest najmojsza" (np. cz4rnuch). No sorry, ale to na prawdę zniechęca sporo osób do jakiejkolwiek aktywności w wątkach...Wybacz, ale nie wiem po co mnie wezwałeś, bo nie widzę byś się merytorycznie odniósł do tego co piszę więc trudno mi traktować Twój wpis inaczej jak tylko zaczepkę. Nikt nie zmuszą do dyskusji tak samo jak do zaglądania do tego wątku. W tematach o Zetkach trudno porównywać je do innych systemów, bo tam za często górę biorą emocje. Tutaj można swobodnie pisać w czym lepszy jest dowolny system. Szkoda, że i tu przychodzą ludzie nie po to by normalnie podyskutować o sprzęcie, ale by kogoś naznaczyć tak jak to właśnie zrobiłeś. Brawka dla Ciebie.
leighadams
07-01-2020, 10:35
Twoje wszystkie wypowiedzi są merytoryczne... made my day[emoji16]
cybulski
07-01-2020, 10:37
Wracając do tej nieskończoności o której pisał fafniak, w Fuji można zaprogramować pierścień ostrości w prawo lub w lewo i wtedy nieskończoność jest odpowiednio "po prawej lub lewej" . Czy to o to chodziło ? W Sony nie szukałem.
cz4rnuch
07-01-2020, 10:49
Twoje wszystkie wypowiedzi są merytoryczne... made my day[emoji16]
Może i nie, ale jak spojrzeć na Twoje w tym wątku to śmiało można napisać, że żadna z nich nie jest merytoryczna. Nie potrafisz napisać nic ciekawego w tym wątku o sprzęcie za to świetnie Ci idzie z przytykami ad personam. I kto tu stosuje podwójne standardy? Piszesz, że przez niektórych nie da się czytać pewnych wątków a sam co tu robisz? Zarzucasz innym, że marudzą i zrzędzą a Ty co robisz? Piszesz innym, że mogą nie zaglądać jak się nie podoba a co sam robisz? Na siłę ktoś Cię tu trzyma?
Wracając do tej nieskończoności o której pisał fafniak, w Fuji można zaprogramować pierścień ostrości w prawo lub w lewo i wtedy nieskończoność jest odpowiednio "po prawej lub lewej" . Czy to o to chodziło ? W Sony nie szukałem.
Fajna opcja.
W sony nieskończoność jest tam gdzie trzeba
To co poruszył cz4rnuch , to także cholernie ważne. Nie wiem jak w Zetkach ale większość aparatów ma to faktycznie po macoszemu rozwiązane.
leighadams
07-01-2020, 11:15
Może i nie, ale jak spojrzeć na Twoje w tym wątku to śmiało można napisać, że żadna z nich nie jest merytoryczna. Nie potrafisz napisać nic ciekawego w tym wątku o sprzęcie za to świetnie Ci idzie z przytykami ad personam. I kto tu stosuje podwójne standardy? Piszesz, że przez niektórych nie da się czytać pewnych wątków a sam co tu robisz? Zarzucasz innym, że marudzą i zrzędzą a Ty co robisz? Piszesz innym, że mogą nie zaglądać jak się nie podoba a co sam robisz? Na siłę ktoś Cię tu trzyma?
Bardzo Cię proszę przeczytaj mój post #984 pt II i napisz, że nie mam racji.
Pięknie odwracasz kota ogonem...Baw się dalej dobrze.
cz4rnuch
07-01-2020, 11:28
W czym niby mam Ci przyznać rację? Mam się odnieść do tych liczb z kosmosu? :) Albo do tego, że jak twierdzisz tylko plotę i zawsze uważam, że moja racja jest mojsza? To tylko jakaś Twoja opinia na temat mojej osoby, w dodatku nacechowana emocjonalnie, z tematem nie ma nic wspólnego. Z resztą jak wiele ostatnich stron w których kilka osób musi się tłumaczyć z tego, że nie kocha Nikona, albo odnosić się do absurdalnych zarzutów, że ktoś tu z kimś jest w zmowie i wycieczek osobistych. Ja tu nie piszę po to żeby mnie kochano, rozumiem, że nie wszyscy się ze mną zgadzają, ale są też osoby, które podzielają mój punkt widzenia na niektóre sprawy. To normalne. Nie potrafię jedynie zrozumieć takich wpisów jak Twoje. Sam odwracasz kota ogonem, bo włączył Ci się tryb pouczający, ale jak widać sam jakoś nie potrafisz tych nauk zaadoptować na swój użytek. Także baw się dobrze w zaglądaniu do tego wątku, który jak rozumiem nie jest wart tego by tu zaglądać :)
Kuzyn wczoraj chwalił się swoim A7rIV i rozentuzjazmowany przyszedł z adapterem nikon do sony z AF i testował tamrona 17-35 bo stwierdził że za 1800zł to kupuje zaraz, okazało się że niestety autofocus działa jak na D90 w trybie Lv, zasugerowałem mu wersje z bagnetem canona i pojechał do sklepu w Krakowie żeby przetestować bo mają sigme mc-11 i tego tamrona, wysłał mi sms przed chwilką "%@$#& też nie działa" :)
Zatem Nikon Z ma działający dobrze adapter FTZ :)
cybulski
07-01-2020, 13:44
Kuzyn wczoraj chwalił się swoim A7rIV i rozentuzjazmowany przyszedł z adapterem nikon do sony z AF i testował tamrona 17-35 bo stwierdził że za 1800zł to kupuje zaraz, okazało się że niestety autofocus działa jak na D90 w trybie Lv, zasugerowałem mu wersje z bagnetem canona i pojechał do sklepu w Krakowie żeby przetestować bo mają sigme mc-11 i tego tamrona, wysłał mi sms przed chwilką "%@$#& też nie działa" :)
Zatem Nikon Z ma działający dobrze adapter FTZ :)
Z tamronem z bagnetu Canon czy też Nikon to ciężko mi coś powiedzieć ale wiem jak działają a7iii i sigma 35 art lub sigma 35 f1.2 z mc11 - rewelacyjnie.
Kolega miał ten sprzęt na wypożyczeniu, jednak gdy przyszło do zakupu zdecydował sie sprzedać arta z bagnetem Canona i wziął z natywnym bagnetem FE.
W jego opinii nie widzi różnic w szybkości afu między XT2 i szkłami natywnymi a a7iii i sigmami. Wykrywanie twarzy, oka również działa poprawnie i bardzo szybko. MIałem okazję porównać w niezbyt dobrych warunkach oświetleniowych (ciemna knajpa) i faktycznie nie odczuwa się różnic w działaniu afu. Obecnie nowe rozwiązania w Sony i nowe szkła radzą sobie bardzo dobrze. Wydaje się że posiłkowanie się przejściówkami na dzień dzisiejszy w SOny traci na znaczeniu.
Zajrzałem do wątku o zdjęciach z aparatów serii Z
To niestety taka sama bzdura jak na innych forach. Wklejane sa zdjęcia które można wykonać każdym aparatem.
Na forum pentaxa istniał taki wątek gdzie "testowano" szkła i miało to byc widoczne na tych znaczkach pocztowych.
Tu na nikonie tez chyba jest coś takiego
Sensu to nie ma ale jest zjawiskiem powszechnym
Wydaje się że posiłkowanie się przejściówkami na dzień dzisiejszy w SOny traci na znaczeniu.
To prawda. W sony jest już co wybierać z natywnych. No może jedynie w uwa na razie, jest biednie...
cybulski
07-01-2020, 14:14
To prawda. W sony jest już co wybierać z natywnych. No może jedynie w uwa na razie, jest biednie...
UWA można mieć Canona 17-40/4 lub 16-35/4L IS (używki odpowiednio 1,3-1,5tys, 2,5tys) lub używane Sony 16-35/4 za ok 3,5tys.
Wydaje się dzisiaj, gdy już jest dość duży rynek używek Sony to nie ma większego sensu bawienia się przelotkami. Mam znajomą od krajobrazów, która przeszła z d750 i 16-35/4 VR na a7iii i Sony 16-35/4. Mogę tylko opierać się na jej opinii i jej porównaniach aby nie było że ściągam tylko opinie z netu.
Jest jeszcze sony 12-24/4, ale nie ma ze światłem 2.8 i to miałem bardziej na myśli... Ale jest za to sigma.
Zajrzałem do wątku o zdjęciach z aparatów serii Z
To niestety taka sama bzdura jak na innych forach. Wklejane sa zdjęcia które można wykonać każdym aparatem.
Na forum pentaxa istniał taki wątek gdzie "testowano" szkła i miało to byc widoczne na tych znaczkach pocztowych.
Tu na nikonie tez chyba jest coś takiego
Sensu to nie ma ale jest zjawiskiem powszechnym
Dokładnie mam takie same odczucia, nawet jakby ktoś dawał zdjęcia wzornika to skończy się jak ja parę lat temu robiłem porównanie kilku aparatów i nikt nie znalazł różnicy miedzy D80, D750 i innymi co wtedy miałem.
Tylko czy taki temat ma coś udowadniać czy zwyczajnie ma posiadać zdjęcia, myślę że chodzi o to drugie.
Wydaje się że posiłkowanie się przejściówkami na dzień dzisiejszy w SOny traci na znaczeniu.
Jakbyś czytał co ci pisałem już kilka razy to byś wiedziała ze nie każdy dysponuje kwotami na obiektywy jak ty, Tamron 17-35 to 1800zł za nowy z gwarancją, jakość bardzo dobra, dla kogoś może robić różnicę też że ma na 17-21mm f/2.8, gabarytowo nawet z FTZ jest akceptowalne i jest dość lekkim obiektywem.
UWA można mieć Canona 17-40/4 lub 16-35/4L IS (używki odpowiednio 1,3-1,5tys, 2,5tys) lub używane Sony 16-35/4 za ok 3,5tys.
Wydaje się dzisiaj, gdy już jest dość duży rynek używek Sony to nie ma większego sensu bawienia się przelotkami. Mam znajomą od krajobrazów, która przeszła z d750 i 16-35/4 VR na a7iii i Sony 16-35/4. Mogę tylko opierać się na jej opinii i jej porównaniach aby nie było że ściągam tylko opinie z netu.
Nie jestem przeciwnikiem używek ale nie porównuj używanego do nowego bo to nie ma sensu.
Canon 17-40 to szmelc, którego bym nikomu nie polecał, całe szczęście że sprzedałem bez straty, to nie są czasy gdzie akceptuje się w obiektywie że jest jako tako ostry tylko w centrum i to nie że nie ma ostrości w rogach tylko tam jest punkcik ostrości na środku kadru tylko, nie wiem czemu to szkło ma L w nazwie, może nie chodzi o ostrość tylko o "plastykę" canona ? :twisted:
cybulski
07-01-2020, 14:36
Jakbyś czytał co ci pisałem już kilka razy to byś wiedziała ze nie każdy dysponuje kwotami na obiektywy jak ty, Tamron 17-35 to 1800zł za nowy z gwarancją, jakość bardzo dobra, dla kogoś może robić różnicę też że ma na 17-21mm f/2.8, gabarytowo nawet z FTZ jest akceptowalne i jest dość lekkim obiektywem.
W Nikonie na dzień dobry masz dobry wybór bo możesz podpiąć z bagnetu F i działa to tak samo dobrze jak na lustrze.
W Sony nie ma i nie było aż takiego komfortu. Dlatego, dzisiaj jeśli mówimy o Sony, lepiej jest dobierać szkła z bagnetem FE zamiast kombinować z przejściówką z EF.
A wybór już dzisiaj jest ogromny. I taki jest sens. Nie bardzo na dziś widzę sens cofania sie do tego co było w Sony kilka lat temu bo nie miałem wtedy Sony, miałem Fuji. Do Fuji próbowałem z przelotkami z Canona ale mimo tego że np. działa face detecion to działa wolniej w słabym świetle niż natywne szkło. Suma sumarum docelowo lepiej mieć natywne bagnety w Sony Fuji niż posiłkować się przelotkami.