Zobacz pełną wersję : Dlaczego nie Nikon Z a Sony. Lub odwrotnie.
Kolekcjoner
13-11-2019, 20:06
Przeglądałem sporo zoomy UWA i biorąc pod uwagę wielkość, jakość i cenę to Nikkory przegrywają, w canonie tez szału nie ma bo jedynie ten 17-40, tamron/sigma przez adaptery czy to ftz czy altson nie wiem jak chodzą.
Obawiam się że z tymi adapterami będzie jak w Sony czyli niby działa, a jak wejść w szczegóły to już nie jest tak różowo bo się okazuje że jednak są ograniczenia a to część punktów nie bangla a to z ciągłym są probelmy, a to z długimi szkłami coś się wiesza albo winietuje i część punktów nie działa w ogóle itd. Jak szkła Canona to puszka Canona i tyle - masz przynajmniej w gratisie zaje...y AF... ;)..
cybulski
13-11-2019, 20:27
To ta zetka to trochę na siłę skoro szkło canona 17-40 a zoom pewnie S 24-70/4. Canon też ma mały zoom 24-70/4 a puszka 6d jest ok. Nie trzeba do tego brać Z puszki skoro szkła do tego są za drogie. Przecież miałeś kesz już a7ii to co z tym? Niedobre? Na co ta Zetka?
Przetestuje sam bo póki co za ładnie to wygląda w testach tego Altson, działa w pełni af fazowy i kontrastowy, ciągły af i skrajne punkty af, nawet EyeAF.
- - - - kolejny post - - - - - -
To ta zetka to trochę na siłę skoro szkło canona 17-40 a zoom pewnie S 24-70/4. Canon też ma mały zoom 24-70/4 a puszka 6d jest ok. Nie trzeba do tego brać Z puszki skoro szkła do tego są za drogie. Przecież miałeś kesz już a7ii to co z tym? Niedobre? Na co ta Zetka?
1,5 roku z jednym aparatem to za długo.
Przed zakupem chciałem w nowym aparacie pełną elektroniczną migawkę czyli cichy tryb pracy co daje A7III lub Z6, dotykowy funkcjonalny ekran tu Z6 tylko bo A7III ogranicza sie do AF, lepszego AF w słabych warunkach tu oba aparaty są ok, lepszy wizjer tu Z6 moim zdaniem najlpeszy, a po zakupie okazało sie jeszcze że w A7II szumy na ISO 3200 są takie jak w Z6 na 6400, wiec bonus bardzo fajny.
Docelowo chcę jeden obiektyw zoom czyli Nikkor S 14-30, do tego czasu będzie zabawa z adaptacją, całość uzupełniam zawsze swoimi manualnymi 55mm i 135mm.
Dodatkowo A7III jest regularnie 2000zł droższy, ja trafiłem na promocje i zostało w kieszeni jeszcze 1000zł, do sprzedanego zestawu A7II + 24-70 dopłaciłem 1000zł plus ta nieszczęsna XQD 120GB ale tu też trafiła się okazja za 400zł w szwajcarii, gwarancja na Z6 dwa lata, na obiektyw 5 lat, karta dwa lata, nic nawet nie musiałem kupować z azjatyckiego przemytu.
Podsumowując, jak dla amatora to mam teraz spokój aż wyjdzie Z6mkII :)
cybulski
13-11-2019, 20:43
Zamast ładować kasę w coraz to nowsze puszki lepiej kupić wypasione szkła a zmiany puszek sobie darować. Ale każdy wie swoje :)
Zamast ładować kasę w coraz to nowsze puszki lepiej kupić wypasione szkła a zmiany puszek sobie darować. Ale każdy wie swoje :)
Cale szczescie ze kazdy robi po swojemu. Gdyby kazdy myslal tak jak Ty to producenci foto poszliby z torbami ;-)
ekhm... a fuji czasem nie jest najlepszy ? ;)
"...niech pierwszy rzuci kamieniem"
Co do obiektywu, nie wiem co ty chcesz od tego 14-30 S, przecież to gabarytowo rewelacyjny zoom uwa i nie ukrywam że wypuszczenie przez nikona tego obiektywu mocno mnie zachęciło do Zetki, która teraz jest najtańszym sensownym bezlustrem na rynku.
Pamiętaj też o tym że czasami warto sprzedać co się ma jak jeszcze cena przyzwoita zwłaszcza w okresie tych wszystkich czarnych piątków itd.
ekhm... a fuji czasem nie jest najlepszy ? ;)
"...niech pierwszy rzuci kamieniem"
...
W tej rzece juz bylem... ;-)
Masz racje 14-30 spoko jest a widze ze cena powoli spada. Generalnie taki zestaw wakacyjny 24-70 i 14-30 f4 nie jest duzy a mozliwosci ma spore.
Cale szczescie ze kazdy robi po swojemu. Gdyby kazdy myslal tak jak Ty to producenci foto poszliby z torbami ;-)
W jaki sposob?
Jak masz 2 dobre obiektywy bez (akceptowalnej cenowo) alternatywy to jestes zaczepiony w systemie. Masz 5 takich obiektywow, i jestes w nim uwieziony. Puszka, ktora do nich nakrecic ma mocno drugorzedna role, zwlaszcza po 2010 roku, kiedy matryce doszly do stanu pelnej uzywalnosci
To obiektywy generuja przywiazanie do systemu. Nie nakretki do nich
cz4rnuch
13-11-2019, 21:03
..Co do obiektywu, nie wiem co ty chcesz od tego 14-30 S, przecież to gabarytowo rewelacyjny zoom uwa i nie ukrywam że wypuszczenie przez nikona tego obiektywu mocno mnie zachęciło do Zetki, która teraz jest najtańszym sensownym bezlustrem na rynku...Najtańszym sensownym bezlustrem bez szkieł na rynku. Teraz pasuje :)
W jaki sposob?
Jak masz 2 dobre obiektywy bez (akceptowalnej cenowo) alternatywy to jestes zaczepiony w systemie. Masz 5 takich obiektywow, i jestes w nim uwieziony. Puszka, ktora do nich nakrecic ma mocno drugorzedna role, zwlaszcza po 2010 roku, kiedy matryce doszly do stanu pelnej uzywalnosci
To obiektywy generuja przywiazanie do systemu. Nie nakretki do nich
No zartuje sobie ze jak wszyscy teraz beda sie rzucac na uzywane ale wypasione obiektywy to nikt nowosci nie bedzie kupowal. A producen na obiektywie zarabia tylko raz... ;-) Z tymi puszkami to tez zalezy do czego chcesz uzywac. Kazdy ma inne potrzeby i pomysly na ich realizacje.
O kotwicy obiektywowej cos wiem... dlatego kupilem Zetki a nie Sony. Taki N200-500 i N300 f4 PF trzymaja mnie w systemie N.
Najtańszym sensownym bezlustrem bez szkieł na rynku. Teraz pasuje :)
...do którego "awaryjnie" podepniesz najwięcej szkieł bo masz już teraz adaptery nikon f, canon ef, sony fe, a jedyny system z dużą ilością obiektywów bez adaptera to oczywiście sony zgadza się.
cz4rnuch
13-11-2019, 21:20
To faktycznie bardzo sensowne bezlustro "awaryjne". O tym nie pomyślałem :) Nie ma adapterów do Sony? Nie wiedziałem :)
cybulski
13-11-2019, 21:26
Weźmy taki na przykład mój ulubiony 35. No co tam można wpiąć na dziś z jasnością 1.4 ? Jaki jest wybór i jakie są alternatywy? Pytam bo nie wiem. Jest coś natywnego od Nikona?
To faktycznie bardzo sensowne bezlustro "awaryjne". O tym nie pomyślałem :) Nie ma adapterów do Sony? Nie wiedziałem :)
nikon f - praktycznie nie działa
canon ef - tak sobie ze sporymi ograniczeniami
Weźmy taki na przykład mój ulubiony 35. No co tam można wpiąć na dziś z jasnością 1.4 ? Jaki jest wybór i jakie są alternatywy? Pytam bo nie wiem. Jest coś natywnego od Nikona?
Jak to nie wiesz, wchodzisz byle gdzie i widzisz garstkę obiektywów, nic takiego nie ma natywnego, tylko adaptery.
cybulski
13-11-2019, 21:36
Szkieł Nikona nie znam tak dobrze, do bagnetu F nie ma Nikkora 35/1.4? Tylko jeden art?
cz4rnuch
13-11-2019, 21:40
...canon ef - tak sobie ze sporymi ograniczeniami...Jeśli kupisz chińską przelotkę to tak. Ale nawet z nimi działa eye af czyli coś co dla Ciebie robi wielkie wow w tej nowej, którą właśnie kupiłeś :)
Szkieł Nikona nie znam tak dobrze, do bagnetu F nie ma Nikkora 35/1.4? Tylko jeden art?
Oczywiście, że jest. Ale przez ftz czyli przez adapter jak wspomniał koesh. Ale ponoć nie jest to obiektyw wybitny, sporo osób woli jednak Sigmę.
No przeciez jest systemowy 35mm f1.4 G na bagnet F. O tyle fajnie to zrobili ze sa dwie linie stalek jedna f1.4 a druga f1.8. Wiec dla kazdego cos dobrego. W Zetkach zapewne bedzie f1.2 i f1.8. Aczkolwiek te starsze stalki f1.4 optycznie szalu nie robia. Zapewne dlatego taka popularnosc stalek Sigmy w systemie N.
Jeśli kupisz chińską przelotkę to tak. Ale nawet z nimi działa eye af czyli coś co dla Ciebie robi wielkie wow w tej nowej, którą właśnie kupiłeś :)Chodzi o fazowy af, który działa z bardzo ograniczoną ilością obiektywów, EyeAF dla mnie zbędne, co ciekawe tamrony nie działające na FTZ i w sony przez adapter działają z adapterem Altson na Z6/7, dziwne ale to już potwierdzone.
Kolekcjoner
13-11-2019, 21:51
No i właśnie chyba idą ;). Póki co nadprodukcja sprzętu w ostatnich latach to moim zdaniem druga po smarkfonach przyczyna dołowania rynku foto..... - ludzie nakupili i mają gdzieś nowe wydatki na sprzęt....
sven pisal wczesniej w tym watku (albo innym): wymienili sie. Canon wypuscil ze spoconych raczek licencje na RF, zeby Red im dal licencje na skompresowany RAW video, czy jakos tak.
pieklo zamarzlo, normalnie. w Tokio podzielili sie czyms, co sami wyklepali :grin:
Jeśli to byłaby prawda to to jest rzeczywiście przełom na miarę Kopernikańską ;)... Jakby rzeczywiście Canon otworzył wrota do systemu to mogłoby się bardzo ciekawie zrobić na rynku.....
Pytanie czy to nie tak, że zaraz będzie dementi i sepuku odpowiedzialnych :lol:....
No i właśnie chyba idą ;). Póki co nadprodukcja sprzętu w ostatnich latach to moim zdaniem druga po smarkfonach przyczyna dołowania rynku foto..... - ludzie nakupili i mają gdzieś nowe wydatki na sprzęt....
...
Moim zdaniem moze nie tyle sama nadprodukcja co osiagniecie zadowalajacego poziomu technicznego juz ladnych kilka lat temu. Taki D750 ktory kupilem w 2015 roku wciaz robil swietna robote w 2019 i bedzie robil u nowego wlasciciela w 2020 i kolejnych latach. U mnie zmiany sprzetowe nastapily tylko i wylacznie z racji likwidacji 2 systemow (lustrzanka N i bezlustro F) i ich polaczeniu w 1 system. Nie podobala mi sie na dluzsza mete idea posiadania 2 systemow... wlasnie z uwagi na obiektywy. Po zakonczeniu obecnych zakupow nie sadze zebym szybko odwiedzil sklep z aparatami.
Podobna sytuacja byla na rynku komputerow PC lata temu. Ludzie sie opamietali z czesta zmiana podzespolow bo przyrost wydajnosci byl nieadekwatny do drenazu portfela ;-)
cz4rnuch
13-11-2019, 22:03
Chodzi o fazowy af, który działa z bardzo ograniczoną ilością obiektywów...Czyli nadal piszesz o chińskich przelotkach :) Albo o starszych siódemkach.
Podobna sytuacja byla na rynku komputerow PC lata temu. Ludzie sie opamietali ze czesta zmiana podzespolow bo przyrost wydajnosci byl nieadekwatny do drenazu portfela ;-)To ni eludzie się opamiętali tylko sprzęt doszedł do ściany wydajności gdzie soft nareszcie nie wymuszał zmiany wszystkiego, przecież często wymieniało się dlatego bo nowy windows nie działał albo kolejna wersja gry wymagała nowego kompa itd.
Od czasów tak gdzieś win7 uspokoiło się to.
Czyli nadal piszesz o chińskich przelotkach :) Albo o starszych siódemkach.
Nawet na sigmie nie bangla jak trzeba i nie mam na myśli pierwsze A7.
cz4rnuch
13-11-2019, 22:07
To jak zwykle poproszę o konkret, jakie szkła nie działają z fazowym na sigmie mc11 z nowym firmware z puszkami, które masz na myśli?
To ni eludzie się opamiętali tylko sprzęt doszedł do ściany wydajności gdzie soft nareszcie nie wymuszał zmiany wszystkiego, przecież często wymieniało się dlatego bo nowy windows nie działał albo kolejna wersja gry wymagała nowego kompa itd.
Od czasów tak gdzieś win7 uspokoiło się to.
...
Jak zwal tak zwal... jedni sie opamietali a sprzety doszly do sciany ;-) Rezultat byl ten sam. Podobnie jest obecnie w sprzecie foto.
Jeśli to byłaby prawda to to jest rzeczywiście przełom na miarę Kopernikańską ;)...
dokladnie. Maeda-san wstrzymal ziemie i ruszyl Tokio :lol: :lol: :lol:
Jakby rzeczywiście Canon otworzył wrota do systemu to mogłoby się bardzo ciekawie zrobić na rynku.....
przy tej a nie innej sytuacji rynkowej to nie jest zupelnie wykluczone. chociaz znowu bardziej prawdopodobne byloby zamarzniecie piekiel - takiego niespodziewanego combosa z Tokio to nawet najstarsi gorale nie pamietaja :D
to mogloby sie utrzymac o tyle, ze poki co caly RF polega na tym, ze Canon napiernicza szkla-misie siejac zamet wsrod pro (zeby odkladali w skarpete na poczet przyszlych wydatkow, a przynajmniej nie niesli baksziszu do Sony) a napalonym amatorom rzucil korpusy takie jak widac... (no, doopy to one nie urywaja)
sam po przemacaniu w Yodobashi RF 15-35/2.8 zaczelem myslec, ze takie cos w przyszlosci to chcialbym miec. gabarytowo sie go nie boje (jest duzy, ale nie jakos dramatycznie wiekszy od 16-35/4) a przy tej ogniskowej otwiera troche nowych mozliwosci. do tego jest 24-105 i moze z czasem jakis kompaktowy 70-300L... i ja bym juz mogl oswajac sie z mysla, ze kiedys bede musial zyc bez celownika optycznego. a zanim te zabawki zejda do akceptowalnych cen i Canon wypusci do nich sensowna puszke, to jeszcze sie EF-ami nafoce i nafoce...
z innych RF-ow bawilem sie 50/1.2 (pikne szklo, ale generalnie... no raczej ta nowoczesna choroba "wiaderkowosc" mu sie udzielila) i 85/1.2. ten ostatni poezja na ekranie kompa... w lapie, no to juz trzeba na nim zarabiac i miec potrzebe. dla hobbysty jak ja to jest 85/1.8 :)
te RF-y z czerwonym paskiem to generalnie takie cacka, ze Canon nawet moglby tu pozwolic jakiejs Sigmie wypuscic alternatywy (nareszcie z uczciwym AF) a i tak by je sprzedawal. a w miedzyczasie taka Sigma czy zwlaszcza Tamron moglyby poprawic sytuacje biednych kupujacych RP, dla ktorych dostepne sa aktualnie az dwa obiektywy, z czego jeden czort wie do czego (35 macro) a drugiego to nie bede bil, chociaz w 2019 roku nie powinno sie takich konstrukcji bez etykiety Tamron Superzoom pokazywac (24-240) :)
Pytanie czy to nie tak, że zaraz będzie dementi i sepuku odpowiedzialnych :lol:....
jako uznany na forum ekspert od Japonii sprostuje tylko, ze tam nie rozwiazuje sie wszystkich problemow od razu sepuku. tylko polowa zainteresowanych sie rozkraja, a uprzednio jeszcze wykonuja wzorowy sklon 45 stopni. w ubraniu cosplay z jakis serii anime. wiadomo... kraj przekwitlej wisni :D
cz4rnuch
13-11-2019, 22:16
...przy tej a nie innej sytuacji rynkowej to nie jest zupelnie wykluczone...Tak jak ostroboki zbijają się w kupę gdy polują na nie delfiny tak producenci wyczuli zagrożenie i wiążą się w różnego typu alianse, partnerstwa, przejmują się wzajemnie itd. Taka strategia na przetrwanie. Nie wiem czy dotyczy to akurat Canona, ale jest to możliwe.
...jako uznany na forum ekspert od Japonii sprostuje tylko, ze tam nie rozwiazuje sie wszystkich problemow od razu sepuku. tylko polowa zainteresowanych sie rozkraja, a uprzednio jeszcze wykonuja wzorowy sklon 45 stopni. w ubraniu cosplay z jakis serii anime. wiadomo... kraj przekwitlej wisni :D:)
cybulski
13-11-2019, 22:25
I tylko ten Nikon jak Don Kichot samotnie walczy...
Kolekcjoner
13-11-2019, 22:28
...
przy tej a nie innej sytuacji rynkowej to nie jest zupelnie wykluczone. chociaz znowu bardziej prawdopodobne byloby zamarzniecie piekiel - takiego niespodziewanego combosa z Tokio to nawet najstarsi gorale nie pamietaja :D
to mogloby sie utrzymac o tyle, ze poki co caly RF polega na tym, ze Canon napiernicza szkla-misie siejac zamet wsrod pro (zeby odkladali w skarpete na poczet przyszlych wydatkow, a przynajmniej nie niesli baksziszu do Sony) a napalonym amatorom rzucil korpusy takie jak widac... (no, doopy to one nie urywaja)
Nie urywają to prawda ale jak to u Canona są to uczciwie zrobione aparaty bez wodotrysków, które we wprawnych rękach stanowią bardzo użyteczne narzędzie. Miałem ostatnio trochę możliwości pofocenia RP - wiem że to co napiszę zabrzmi niemal obrazoburczo ale RP naprawdę dobre zdjęcia robi i na dodatek miło się tym foci. Wszystko działa jak trzeba, AF nawet w ciemnej du.... działa sprawnie - klei się do obiektu jak głupi - tak jak lubię. Jedyne co bym w nim wymienił to wizjer - tu jest trochę cienko ale do przeżycia - w końcu w Alfiokach to standard i jakoś ludzie z tym żyją ;)....
sam po przemacaniu w Yodobashi RF 15-35/2.8 zaczelem myslec, ze takie cos w przyszlosci to chcialbym miec. gabarytowo sie go nie boje (jest duzy, ale nie jakos dramatycznie wiekszy od 16-35/4) a przy tej ogniskowej otwiera troche nowych mozliwosci. do tego jest 24-105 i moze z czasem jakis kompaktowy 70-300L... i ja bym juz mogl oswajac sie z mysla, ze kiedys bede musial zyc bez celownika optycznego. a zanim te zabawki zejda do akceptowalnych cen i Canon wypusci do nich sensowna puszke, to jeszcze sie EF-ami nafoce i nafoce...
z innych RF-ow bawilem sie 50/1.2 (pikne szklo, ale generalnie... no raczej ta nowoczesna choroba "wiaderkowosc" mu sie udzielila) i 85/1.2. ten ostatni poezja na ekranie kompa... w lapie, no to juz trzeba na nim zarabiac i miec potrzebe. dla hobbysty jak ja to jest 85/1.8 :)
te RF-y z czerwonym paskiem to generalnie takie cacka, ze Canon nawet moglby tu pozwolic jakiejs Sigmie wypuscic alternatywy (nareszcie z uczciwym AF) a i tak by je sprzedawal. a w miedzyczasie taka Sigma czy zwlaszcza Tamron moglyby poprawic sytuacje biednych kupujacych RP, dla ktorych dostepne sa aktualnie az dwa obiektywy, z czego jeden czort wie do czego (35 macro) a drugiego to nie bede bil, chociaz w 2019 roku nie powinno sie takich konstrukcji bez etykiety Tamron Superzoom pokazywac (24-240) :)
Z RFów to mnie najbardziej kręci nowe 70-200 - zresztą spośród moich znajomych Canoniarzy kilku też zaczyna rozpytywać o sklepy z narządami z tegoż powodu ;).....
Na szczęście u mnie jest tak, że moje eMki to i tak dużo więcej niżbym potrzebował i za cholerę nie mogę się przekonać do sensu wydawania takich pieniędzy na foto... ;) Do tego, noszenie wiaderek to może i dobre jest na budowie ale ja ten etap fotografowania mam już za sobą 8).
jako uznany na forum ekspert od Japonii sprostuje tylko, ze tam nie rozwiazuje sie wszystkich problemow od razu sepuku.
....aaa.... czepiasz się szczegółów :mrgreen:....
I tylko ten Nikon jak Don Kichot samotnie walczy...
Moze tam jest zasada ani kroku w tyl... inaczej sepuku ;-) Moze zaapeluja niedlugo do fanow marki aby kupili jakies sprzety bo firma kiepsko przedzie ;-)
Nie urywają to prawda ale jak to u Canona są to uczciwie zrobione aparaty bez wodotrysków, które we wprawnych rękach stanowią bardzo użyteczne narzędzie. Miałem ostatnio trochę możliwości pofocenia RP - wiem że to co napiszę zabrzmi niemal obrazoburczo ale RP naprawdę dobre zdjęcia robi i na dodatek miło się tym foci.
wiem, bo mam ta matryce. a rzeczywistosc to nie gazetowe testy.
Wszystko działa jak trzeba, AF nawet w ciemnej du.... działa sprawnie - klei się do obiektu jak głupi - tak jak lubię. Jedyne co bym w nim wymienił to wizjer - tu jest trochę cienko ale do przeżycia - w końcu w Alfiokach to standard i jakoś ludzie z tym żyją ;)....
no ja bym baterie dodal do listy. LP-E17 to jest dostateczne do Rebela 750D czy aktualnie 800D. ale nie do aparatu z wbudowanym telewizorem. i to jeszcze jest akurat ten model baterii, ktory ma jakas elektronike wbudowana i ewentualne chinskie zamienniki trzeba wozic z wlasna ladowarka, bo canonowska opluje :/
Z RFów to mnie najbardziej kręci nowe 70-200 - zresztą spośród moich znajomych Canoniarzy kilku też zaczyna rozpytywać o sklepy z narządami z tegoż powodu ;).....
Na szczęście u mnie jest tak, że moje eMki to i tak dużo więcej niżbym potrzebował i za cholerę nie mogę się przekonać do sensu wydawania takich pieniędzy na foto... ;) Do tego, noszenie wiaderek to może i dobre jest na budowie ale ja ten etap fotografowania mam już za sobą 8).
powiem tak... 6D2, 16-35/4, 24-70/4 i 70-300L w plecaku plenerowym (z gatunku tych co sie z nimi jedzie w nature i bron biosie nie chodzi pomiedzy ludzmi, bo mozna niechcaco zabic) plus pod reka w bagazniku 200/2.8, 135/2, 85/1.8 i Sigmofon EX 50... to tylko ze szpejow fulfrejmowych. i jeszcze M-ka w zestawie w plecaku do pracy (M5, 22, 32, 15-45, 55-200). moglbym wymyslic co to bym jeszcze kupil... no ale wstydu na tyle mam, ze nie bede przekonywac, ze nie mam co na siebie wlozyc :-P ani tez wiekszych marzen co to ja sobie bym jeszcze kupil, mam czym pofocic jak trzeba.
w przyszlym tygodniu jak sie uda, to sobie 10D kupuje. za 30 Euro. bedzie moj drugi cropowy mlotek do wbijania gwozdzi, pierwszy kupilem 15 lat temu :) zachcialo mi sie przypomniec jak to bylo, kiedy 6Mpix rzadzilo :)
....aaa.... czepiasz się szczegółów :mrgreen:....
wybacz, Marcin-san :D
Kolekcjoner
13-11-2019, 23:28
no ja bym baterie dodal do listy. LP-E17 to jest dostateczne do Rebela 750D czy aktualnie 800D. ale nie do aparatu z wbudowanym telewizorem. i to jeszcze jest akurat ten model baterii, ktory ma jakas elektronike wbudowana i ewentualne chinskie zamienniki trzeba wozic z wlasna ladowarka, bo canonowska opluje :/
Nie jest aż tak źle. W górach w zimie daje radę. Dla mnie prawdziwą kpiną u Canona jest to, że dali różne baterie i nikompatybilne ładowarki do m100 i m6/RP. To dopiero jest chore - świadome ograniczanie użytkowe w imię nieznanych celów....
powiem tak... 6D2, 16-35/4, 24-70/4 i 70-300L w plecaku plenerowym (z gatunku tych co sie z nimi jedzie w nature i bron biosie nie chodzi pomiedzy ludzmi, bo mozna niechcaco zabic) plus pod reka w bagazniku 200/2.8, 135/2, 85/1.8 i Sigmofon EX 50... to tylko ze szpejow fulfrejmowych. i jeszcze M-ka w zestawie w plecaku do pracy (M5, 22, 32, 15-45, 55-200). moglbym wymyslic co to bym jeszcze kupil... no ale wstydu na tyle mam, ze nie bede przekonywac, ze nie mam co na siebie wlozyc :-P ani tez wiekszych marzen co to ja sobie bym jeszcze kupil, mam czym pofocic jak trzeba.
No właśnie to jest megaduży problem dla firm, że nie mamy po co zmieniać sprzętu.
w przyszlym tygodniu jak sie uda, to sobie 10D kupuje. za 30 Euro. bedzie moj drugi cropowy mlotek do wbijania gwozdzi, pierwszy kupilem 15 lat temu :) zachcialo mi sie przypomniec jak to bylo, kiedy 6Mpix rzadzilo :)
Miałem 10D to był spektakularny sprzęt.
Ostatnio porobiłem trochę zdjęć 350D - wydmucha z niemal nieistniejącym podglądem LCD ale zdjęcia robi nadal.
No właśnie to jest megaduży problem dla firm, że nie mamy po co zmieniać sprzętu.
cos w tym jest. chociaz specjalnie nie moge narzekac, ze nie mam na co wymieniac, pieniadze na koncie zostaja. Skoda (a dokladniej Volkswagen) sie ucieszy, bo natluklem ponad 400.000 dizlem i praktycznie z kazdym glosniejszym stuknieciem slysze tez brzek zlotych monet, ktore mi groza wycieknieciem. trzeba bedzie jezdzidlo wymienic :/
cos w tym jest. chociaz specjalnie nie moge narzekac, ze nie mam na co wymieniac, pieniadze na koncie zostaja. Skoda (a dokladniej Volkswagen) sie ucieszy, bo natluklem ponad 400.000 dizlem i praktycznie z kazdym glosniejszym stuknieciem slysze tez brzek zlotych monet, ktore mi groza wycieknieciem. trzeba bedzie jezdzidlo wymienic :/
No ewidentnie dzialasz na szkode firm samochodowych ;-) Aczkolwiek chcac teraz kupic cos nowego to wybor jest pomiedzy tyfusem a cholera ;-)
No ewidentnie dzialasz na szkode firm samochodowych ;-)
w podatku drogowym w NL za dizla jest bonus +150 Euro kwartalnie. czyli ekstra 600 rocznie. ale za to litr ropy kosztuje 30 centow mniej niz litr benzyny wiec z kalkulacji wychodzi, ze powyzej 10 tysiecy rocznie dizel sie bardziej oplaca.
a te 10 tysiecy to ja po bulki do piekarni zrobie :D
tak bardziej serio... sam nie wiem co z tym fantem zrobic. jezdzac ta Octavia do pracy (30km po autostradzie z ograniczeniem 100 km/h a kawalkami 80 km/h) zrobie na jednym baku 1000~1100 km. za obecne 65 EUR. mimo, ze dlugie to i ciezkie a silnik tylko 1.6. na benzynie nie ma szansy, zeby sie zblizyc do tej rentownosci. a z kolei autkiem na bateryjke to zasieg maksymalny 300km, wiec jak trzeba do rodziny smignac, to malo ze sie zmarnuje kupe czasu na remontach w pie* Dojczlandzie, co jeszcze trzeba kilka razy stanac i ladowac te bateryjki... no musi byc dizel i kolejna moja Octavia to tez bedzie dizel. moze z 2.0 zaszaleje, chociaz w moim wieku to juz sie rozumie, ze kryzys wieku sredniego nie jest dobrym doradca :)
Daj spokój z prądami, może za jakieś 10 lat.
Dwa litry to nie jest jakieś specjalne szaleństwo, bo dziecku na pierwsze kupiłem dwa i pół.;-)
A żeby było w temacie - ani Nikon, ani Sony...
cz4rnuch
14-11-2019, 00:47
Czyli nie w temacie, bo tu trza stanąć po którejś stronie. Albo jakoś takoś.
PS Ze dwa razy w życiu zrobiłem litra i za każdym razem tego żałowałem. A ty dziecku 2,5. Szok.
Dwa litry to nie jest jakieś specjalne szaleństwo.;-)
na starym kontynencie to juz sporo powyzej sredniej. a ze tu wszedzie ograniczenia predkosci i suszarki (a jak sie trafi ktorys dojczkraj bez ograniczen, to i tak w diabla rozkopane i wszedzie 2-meterki i 80 Km/Stunde) to tak naprawde nie ma potrzeby wielkiego silnika :)
ale i tak lepiej niz w Azji. tam na autostradach 80km/h i kroluja silniczki 1.2. co wiecej to sa Toyoty, wiec nawet nie uczciwe samochody dla osob niepozbawionych jaj :)
Spróbuj okrakiem.
To do cz4rnucha było.;-)
cz4rnuch
14-11-2019, 00:51
Spróbuję gdy już Nikon się dorobi drugiego slotu, bo życie to nie bajka.
...
Dwa litry to nie jest jakieś specjalne szaleństwo, bo dziecku na pierwsze kupiłem dwa i pół.;-)
...
No ale Ty jestes z Ameryki... u Was takie silniki to norma. Przynajmniej kiedys tak bylo. W Europie jak ktos ma V6 to juz jest cos.
Co Wy też macie z tymi slotami...
Ja tam nigdy, ale to nigdy nie miałem problemu z kartą, fakt zawsze SanDisk z pewnego źródła.
Ile to już? No, chyba z 15 lat.
cz4rnuch
14-11-2019, 00:54
...ale i tak lepiej niz w Azji. tam na autostradach 80km/h i kroluja silniczki 1.2...Raczej 125cc :)
w podatku drogowym w NL za dizla jest bonus +150 Euro kwartalnie. czyli ekstra 600 rocznie. ale za to litr ropy kosztuje 30 centow mniej niz litr benzyny wiec z kalkulacji wychodzi, ze powyzej 10 tysiecy rocznie dizel sie bardziej oplaca.
a te 10 tysiecy to ja po bulki do piekarni zrobie :D
tak bardziej serio... sam nie wiem co z tym fantem zrobic. jezdzac ta Octavia do pracy (30km po autostradzie z ograniczeniem 100 km/h a kawalkami 80 km/h) zrobie na jednym baku 1000~1100 km. za obecne 65 EUR. mimo, ze dlugie to i ciezkie a silnik tylko 1.6. na benzynie nie ma szansy, zeby sie zblizyc do tej rentownosci. a z kolei autkiem na bateryjke to zasieg maksymalny 300km, wiec jak trzeba do rodziny smignac, to malo ze sie zmarnuje kupe czasu na remontach w pie* Dojczlandzie, co jeszcze trzeba kilka razy stanac i ladowac te bateryjki... no musi byc dizel i kolejna moja Octavia to tez bedzie dizel. moze z 2.0 zaszaleje, chociaz w moim wieku to juz sie rozumie, ze kryzys wieku sredniego nie jest dobrym doradca :)
Mialem Octavie w benzynie. Sprzedalem w 2012 roku. No i znowu bede musial cos kupic bo zycie zmusza. A jeszcze kombi potrzebne. Te male silniczki 1.2 mnie nie przekonuja, zreszta jest powoli odwrot od tego, klekota chyba nie ma sensu kupowac bo beda zakazy wjazdu i jakies dodatkowe oplaty. Mazda robi fajne 2 litrowe beznynowe silniki a 6 w kombi mi sie podoba. Wiec moze kup cos innego niz Octavia. ;-)
Zeby bylo w temacie... Nikon ;-) Tylko Nikon ;-) No chyba zeby sprobowac Sony... ;-)
cz4rnuch
14-11-2019, 00:56
Ja tam nigdy, ale to nigdy nie miałem problemu z kartą, fakt zawsze SanDisk z pewnego źródła.
Ile to już? No, chyba z 15 lat.Kilka razy zgubiłem, raz czy dwa razy zalałem więc teraz się zabezpieczam :)
Kilka razy zgubiłem, raz czy dwa razy zalałem więc teraz się zabezpieczam :)
Na zalanie Trojan jest dobry, Durex też może być.
Ile to już? No, chyba z 15 lat.
Statystyka... ja tez nie mialem problemu z karta pamieci. Sa tacy co mieli... zapewne jest ich zdecydowanie mniej ale sa. Aczkolwiek z XQD to jest tak ze jest narzekanie ze karty drogie, gdyby zrobili 2 sloty XQD byloby 2 razy wiecej narzekania.
cz4rnuch, co do tych obiektywów to tamrony G1 24-70 i 70-200 nie chodzą lub bardzo źle na sony, a w wersji canon na altson chodzą.
Co do slotów na karty, zawsze drugi slot był na przepełnienie jak miałem małe karty, potem wrzucałem tam jpg, a potem to olałem i tak zostało, a w bezlustrach i tak na wyjeździe backup leci na pendrive albo do fona, drugi slot dla mnie zbędny od kilku lat.
cz4rnuch
14-11-2019, 01:08
Statystyka... ja tez nie mialem problemu z karta pamieci. Sa tacy co mieli... zapewne jest ich zdecydowanie mniej ale sa. Aczkolwiek z XQD to jest tak ze jest narzekanie ze karty drogie, gdyby zrobili 2 sloty XQD byloby 2 razy wiecej narzekania.Być może Nikon wzorem Panasa (lub Nikona) zdecyduje się na dwa rodzaje nośników i zaproponuje w jednej aparatce CFexpress i szybszy slot na SDki. Niby to dwa rodzaje kart więc też nie jest idealnie, ale tym samym dostaje się wybór: tanio (lub drogo, bo są też drogie SDki), dobrze lub dobrze, drogo, ale za to z zabezpieczeniem.
cz4rnuch, co do tych obiektywów to tamrony G1 24-70 i 70-200 nie chodzą lub bardzo źle na sony, a w wersji canon na altson chodzą.Chodzą, ale jak? Z tabelki to wynika czy ktoś to sprawdził dokładnie? I jeszcze raz powtórzę, bo rozchodzi mi się o konkrety. Te tamrony to na Sigmie z najnowszym firmware i na nowszych aparatkach nie chodzą z fazowymi jak pisałeś? Jeśli tak to poproszę o źródło. Chętnie o tym poczytam lub popatrzę jeśli to na yutubku. Pisałeś też, że tych obiektywów, które nie działają z fazowym jest bardzo dużo.
Spokojnie, adapter jest od miesiąca na rynku, może uda mi się coś testować i nie tylko opierać sie na info od producenta, który tez tylko zbiera dane w excela od użytkowników adaptera.
Albo wzorem Sony też, bo oni stosowali dwa osobne CF i sonowe MS już w R-1, a może i wcześniej, a potem podwójne SD/MS w SLT-kach.
Być może Nikon wzorem Panasa (lub Nikona) zdecyduje się na dwa rodzaje nośników i zaproponuje w jednej aparatce CFexpress i szybszy slot na SDki. Niby to dwa rodzaje kart więc też nie jest idealnie, ale tym samym dostaje się wybór: tanio (lub drogo, bo są też drogie SDki), dobrze lub dobrze, drogo, ale za to z zabezpieczeniem.
...
No tak masz racje. Wyjscie dyplomatyczne ktore zadowoli prawie kazdego... tyle ze ja moje szybkie karty SD sprzedalem ;-) Wiec wole 2 x XQD ;-)
tak naprawde nie ma potrzeby wielkiego silnika :) ... co wiecej to sa Toyoty, wiec nawet nie uczciwe samochody dla osob niepozbawionych jaj :)
Oj, byłbym ostrożny... Chcesz porównywać dychawiczną Octawię 1.6 z powiedzmy Camry 2.5 i 190 KM, jako pojazdem dla niepozbawionych? Coś nie halo...;-)
Spróbuj Toyoty, to sam zobaczysz. I nie chodzi mi o wyścigi, tylko o normalną jazdę na niskich obrotach i małym zużyciu, a w razie potrzeby dynamikę przy dowolnej prędkości.
A w temacie, hmm... Co by tu w temacie?
cybulski
14-11-2019, 07:11
A ja myślałem że tylko diesel 3.0 się nadaje do normalnej jazdy :) przynajmniej jest trochę koni i żwawiej się robi. A w temacie ani Nikon ani Sony tylko bierzta te Canony.
paparapa
14-11-2019, 12:53
na starym kontynencie to juz sporo powyzej sredniej. a ze tu wszedzie ograniczenia predkosci i suszarki (a jak sie trafi ktorys dojczkraj bez ograniczen, to i tak w diabla rozkopane i wszedzie 2-meterki i 80 Km/Stunde) to tak naprawde nie ma potrzeby wielkiego silnika :)
ale i tak lepiej niz w Azji. tam na autostradach 80km/h i kroluja silniczki 1.2. co wiecej to sa Toyoty, wiec nawet nie uczciwe samochody dla osob niepozbawionych jaj :)
Tak tak, albo "suszą" albo bez końca autobany remontują... Rekord czasowy przejazdu Dortmund-Wrocław 16 godzin ....
Bateryjkowe auto to porażka. 300 to zrobisz bez zbędnego obciążenia i po płaskim, nie mówiąc o przyczepce :). W Norwegii teraz jest multum Tesli, ale oni jeżdżą na krótkie dystanse, a w zimie to pewnie cały czas pod ładowarką auto stoi .....
A w temacie .... Jak ktoś już napisał ani S ani N :).
Coraz bardziej się przekonuję, że zmiana nie ma sensu. Puszka plus nowe szkła to to powyżej 20 tysiączków ... , bo FTZ jest beeee i stare obiektywy kiepski obrazek dają :) ... I te 20 000 to na dobry początek. Aaa i oczywiście zapomniałem o tych drobnych na waciki, znaczy sie karty XQD :).
...
Coraz bardziej się przekonuję, że zmiana nie ma sensu. Puszka plus nowe szkła to to powyżej 20 tysiączków ... , bo FTZ jest beeee i stare obiektywy kiepski obrazek dają :) ... I te 20 000 to na dobry początek. Aaa i oczywiście zapomniałem o tych drobnych na waciki, znaczy sie karty XQD :).
Powiadam Ci ze bladzisz... FTZ jest OK ;-) Ale nowe kubeczki tez sa OK ;-)
Generalnie wszystko jest OK kiedy swieci slonce ;-)
cybulski
14-11-2019, 13:28
Ja np. ostatnio wystawiłem stare sprzęty teścia do sprzedaży i m.in stare 30D (https://allegro.pl/oferta/canon-eos-30d-8670895509)(tu akustyk ukłon ale to nie 10D ;) ) i robiąć jakąś testową fotkę tak sobie spojrzałem w ten kadr z tego szpeja. taki fajny mięciutki aż miło.No i tak szczerze to nie wiem czy są naprawdę potrzebne te nowoczesne mega ostrości, te super hiper kloce-szkła, na pewno jest to narzędzie to wyciągania kasy ale czy to naprawdę jest potrzebne nam amatorom to nie wiem. To taka chwila refleksji mnie naszła :)
Tak tak, albo "suszą" albo bez końca autobany remontują... Rekord czasowy przejazdu Dortmund-Wrocław 16 godzin ....
i jeszcze chca winiete wprowadzic, zeby im za te 30 lat spoznione remonty zaplacic :|
nie wiem kiedy ten kraj tak padl na ryj. ale od jakichs 20 lat wyglada, jakby w Germanii zwiazki zawodowe budowlancow wszystkim przemiataly i wysysaja z gospodarki koszmarne pieniadze go* dajac w zamian. nie bede sie znecal nad tym lotniskiem w Berlinie, co to w miedzyczasie 5 nowych w Polsce zbudowano (jednak sporo mniej bogatym kraju), ale ich autostrady to jest dramat.
Bateryjkowe auto to porażka. 300 to zrobisz bez zbędnego obciążenia i po płaskim, nie mówiąc o przyczepce :). W Norwegii teraz jest multum Tesli, ale oni jeżdżą na krótkie dystanse, a w zimie to pewnie cały czas pod ładowarką auto stoi .....
Tesle sa praktycznie tylko na blachach E* i sporadycznie cos ponizej (Ostfold i Akershus, jesli wieksze miasta) i tak z grubsza na F sie koncza. bo tam sa ladowarki i autostrady. reszta Norwegii, poza moze jakims Bergen i Trondheim, to praktycznie dzicz, gdzie odcinki miedzy zwyklymi stacjami paliw dla aut z normalnym zasiegiem (a nie jak te aparaty z telewizorem zamiast celownika :D ) sa wielkie. jak tam mieszkasz, a jeszcze zwlasxcz ajak masz chatke w gorach po pradziadkach zbudowana dla odsapki po rajdach na Brytanie :) to tylko 4x4 i diesel. tam akurat nie problem, norm srodowiskowych nie przekrocza a paliwo przeciez swoje maja, placi im za wszystkie wy* drogi i tunele (taka ciekawostka: https://www.theb1m.com/video/norways-47bn-coastal-highway )
paparapa
14-11-2019, 19:46
i jeszcze chca winiete wprowadzic, zeby im za te 30 lat spoznione remonty zaplacic :|
nie wiem kiedy ten kraj tak padl na ryj. ale od jakichs 20 lat wyglada, jakby w Germanii zwiazki zawodowe budowlancow wszystkim przemiataly i wysysaja z gospodarki koszmarne pieniadze go* dajac w zamian. nie bede sie znecal nad tym lotniskiem w Berlinie, co to w miedzyczasie 5 nowych w Polsce zbudowano (jednak sporo mniej bogatym kraju), ale ich autostrady to jest dramat.
Tesle sa praktycznie tylko na blachach E* i sporadycznie cos ponizej (Ostfold i Akershus, jesli wieksze miasta) i tak z grubsza na F sie koncza. bo tam sa ladowarki i autostrady. reszta Norwegii, poza moze jakims Bergen i Trondheim, to praktycznie dzicz, gdzie odcinki miedzy zwyklymi stacjami paliw dla aut z normalnym zasiegiem (a nie jak te aparaty z telewizorem zamiast celownika :D ) sa wielkie. jak tam mieszkasz, a jeszcze zwlasxcz ajak masz chatke w gorach po pradziadkach zbudowana dla odsapki po rajdach na Brytanie :) to tylko 4x4 i diesel. tam akurat nie problem, norm srodowiskowych nie przekrocza a paliwo przeciez swoje maja, placi im za wszystkie wy* drogi i tunele (taka ciekawostka: https://www.theb1m.com/video/norways-47bn-coastal-highway )
Wygląda to bardzo nie ciekawie. Zwłaszcza na prowincji. Pokolenia wychowane w socjalnym dobrobycie nie mogą zrozumieć dlaczego jest coraz mniej kaski :).... a ceny to kosmosik się robi.
Jeśli chodzi o tesle, to od paru lat przybywa ich w szybkim tempie. Nie patrzyłem skąd były, ale jeżdżą po całej Norwegi. W czerwcu widziałem gostka na polu namiotowym z teslą i 5 metrową przyczepą kempingową :). Nie wiem, może miał jakiś USB powerbank :).
Właśnie dlatego jestem zdziwiony, że mając własna ropę pakują się w takie g.... jak na norweskie warunki gdzie czasem to i z 4x4 dieslem jest ciężko. Ale co im będę żałował niech mają ....
Taka autostrada całkowicie "pozamiata" Norwegię ... proszę nie :)
Powiadam Ci ze bladzisz... FTZ jest OK ;-) Ale nowe kubeczki tez sa OK ;-)
Generalnie wszystko jest OK kiedy swieci slonce ;-)
No nie wiem.... nie jesteś aby jakimś tajnym agentem :mrgreen:...
Komu stare obiektywy F dobrze działają poprawnie przez FTZ ? Ileż to osób tu pisało, że to kupa jakaś ... śmiechu. ..... Zlituję się i nie będę ich cytował:).
Oj namieszaliście niektórzy koledzy w głowach czytającym ... oj namieszaliście. A tak na koniec się spytam, zetki macie ? :)
Po zakupie Zetki ludzie mniej piszą bo już dawno klawiatura rozwalona na body ;)
...
No nie wiem.... nie jesteś aby jakimś tajnym agentem :mrgreen:...
Komu stare obiektywy F dobrze działają poprawnie przez FTZ ? Ileż to osób tu pisało, że to kupa jakaś ... śmiechu. ..... Zlituję się i nie będę ich cytował:).
Oj namieszaliście niektórzy koledzy w głowach czytającym ... oj namieszaliście. A tak na koniec się spytam, zetki macie ? :)
No to mnie rozpracowales... jestem tajnym agentem ;-) Kiedy kupilem Z6 uzywalem z nim obiektywow F przez jakis czas. Byly to zarowno stalki jak i zoomy. Jak juz wspominalem zauwazylem ze poprawila sie jakosc techniczna zdjec z racji idealnego trafienia AF w praktycznie kazdym zdjeciu. Obecnie wciaz uzywam N200-500 zarowno z Z6 jak i Z7 i jestem bardzo zadowolony. Pomijam ergonomie to bo troche kuleje... ale grip w drodze. Rowniez N300 f4 PF sprawuje sie rewelacyjnie. Dzisiaj bylem w lesie i uzywalem go przez kilka godzin w polaczeniu z Z7. Oprocz tego uzywam N14-24 i 70-200 f2.8 VR II i jestem zadowolony. Jedyne co mozna powiedziec to ze N14-24 nie robi szalu na Z7 jezeli porownac jakosc do nowych stalek systemowych Z oraz zooma 24-70 f2.8 S.
Wlasnie FTZ bylo dla mnie argumentem aby zaryzykowac Nikona Z. Poki co wciaz nie zaluje tej decyzji.
Ale najlepiej niech kazdy sam sprawdzi... bo jak mawiaja starzy informatycy: u mnie dziala ;-)
Ale najlepiej niech kazdy sam sprawdzi... bo jak mawiaja starzy informatycy: u mnie dziala ;-)
a jak nie dziala, to moze sprobowac wylaczyc i wlaczyc ponownie? :grin:
a jak nie dziala, to moze sprobowac wylaczyc i wlaczyc ponownie? :grin:
Ty... a skad wiesz ze tak sie robi? ;-) W przypadku samochodu nalezy wysiasc i wsiasc ponownie ;-)
paparapa
14-11-2019, 22:09
Ty... a skad wiesz ze tak sie robi? ;-) W przypadku samochodu nalezy wysiasc i wsiasc ponownie ;-)
Zapewne przez bagażnik .... :)
cybulski
14-11-2019, 22:13
Ruskie jak testowali szczelność auta to zamykali w nim kota na noc. Rano gdy był w środku to znaczy że szczelne. Gdzies to ostatnio widziałem ktoś napisał, chyba na psionicznych. Czyli ze niby nieszczelnem autem ktoś jeździ.
w przypadku auta tez wylaczyc i wlaczyc. to dziala na mojej maszynie :)
Ruskie jak testowali szczelność auta to zamykali w nim kota na noc. Rano gdy był w środku to znaczy że szczelne. Gdzies to ostatnio widziałem ktoś napisał, chyba na psionicznych. Czyli ze niby nieszczelnem autem ktoś jeździ.
a jak sie urodzily blizniaki, to jednego w kosmos wystrzeliwali, a drugiego pokazywali na dowod, ze wrocil 8-)
cybulski
14-11-2019, 22:40
Mnie się zdarzało, że jedno szkło zawieszalo body. I nie wystarczyło wyłączyć włączyć. Trzeba było wyłączyć wypiąć, zapiąć włączyć.
To moglem byc ja ;-)
cz4rnuch
14-11-2019, 23:19
Bywasz na pszenicznych. Wstydź się.
Bywasz na pszenicznych. Wstydź się.
Oj bardzo sie wstydze... ;-) Jestem czerwony niczym burak ;-) Musze sobie wymyslic jakas pokute ;-)
paparapa
14-11-2019, 23:49
a jak sie urodzily blizniaki, to jednego w kosmos wystrzeliwali, a drugiego pokazywali na dowod, ze wrocil 8-)
Idąc tym tropem, ponoć naukowcy z tego kraju odkryli po za rowerem u niemca na strychu to, że po wyrwaniu szóstej nogi musze, przestaje ona w magiczny sposób słyszeć :)
Idąc tym tropem, ponoć naukowcy z tego kraju odkryli po za rowerem u niemca na strychu to, że po wyrwaniu szóstej nogi musze, przestaje ona w magiczny sposób słyszeć :)
Historia mówi, że w najgorętszym momencie kosmicznego wyścigu amerykańscy naukowcy zorientowali się, że zwykłe długopisy nie działają w stanie nieważkości. Rozpoczęli więc badania nad kosmicznym długopisem, które trwały latami i pochłonęły miliony dolarów.
A jak z tym problemem poradzili sobie Rosjanie?
Użyli ołówka.
Z6 jak wiemy posiada stabilizacje i jeśli obiektyw też ją ma to w trybie elektronicznej migawki czyli cichym trybie działa tylko stabilizacja w obiektywie, a w mechanicznej tylko w body lub może ta i ta razem, dobrze to zrozumiałem ?
Historia mówi, że w najgorętszym momencie kosmicznego wyścigu amerykańscy naukowcy zorientowali się, że zwykłe długopisy nie działają w stanie nieważkości. Rozpoczęli więc badania nad kosmicznym długopisem, które trwały latami i pochłonęły miliony dolarów.
A jak z tym problemem poradzili sobie Rosjanie?
Użyli ołówka.
Mam kosmiczny dlugopis. Dostalem rok temu na urodziny. ;-)
cybulski
15-11-2019, 00:27
Producenci foto już lecą w kosmos z cenami.
paparapa
15-11-2019, 01:41
Z6 jak wiemy posiada stabilizacje i jeśli obiektyw też ją ma to w trybie elektronicznej migawki czyli cichym trybie działa tylko stabilizacja w obiektywie, a w mechanicznej tylko w body lub może ta i ta razem, dobrze to zrozumiałem ?
Panie nie żartuj sobie ... Z tego wynika że szkła bez stabilizacji nie będą jej miały w trybie cichym ?
Sigma 35/1.4 jak i samyang 14 czy sigma 85/1.4 działały ze stabilizacją niezależnie od wybranego trybu...no chyba, że na testach miałem aż tak stabilną rękę ;)
cz4rnuch
15-11-2019, 08:36
Wracając do tematu. Dlatego:
https://www.sonyalpharumors.com/you-can-now-preorder-the-new-sigma-24-70mm-f-2-8-fe-lens-for-just-1099/
Cena niższa od wersji lustrzankowej. Ciekawe jak wycenią ją u nas.
madebyzosiek
15-11-2019, 09:16
Systemowy obiektyw Sony za 10k zł i taki numer...
https://www.optyczne.pl/14352-news-Problemy_z_obiektywami_Sony_FE_16-35_mm_f_2.8_GM.html
A ponoć to tylko w Nikonie się gumy odklejają ;) Jak widać wpadki bywają wszędzie, nawet tam gdzie nie ma prawa ich być :)
https://www.sonyalpharumors.com/you-can-now-preorder-the-new-sigma-24-70mm-f-2-8-fe-lens-for-just-1099/
Podobno 5590zł ma byc u nas.
cybulski
15-11-2019, 10:13
o ku.. ale super cena ... czy już mam przedawać inne szpeje i brać :) .... tylko że akurat ja to zoomów już mało używam a jedynie 24-105L canona a i tak łapię się na tym że najlepiej mi się operuje ogniskową 35 lub 23 na apsc.
WIęc stałeczki 35 to dla mnie podstawa ostatnio.
cz4rnuch
15-11-2019, 10:29
Systemowy obiektyw Sony za 10k zł i taki numer...Kolejny powód, by przejść na Sony. Sprzedać ten badziew za 10 klocków i kupić sexy Sigmę 12-24 DN za połowę ceny, która przy okazji zjada to Sony na śniadanie.
... tylko że akurat ja to zoomów już mało używam...No ja też więc dla mnie to w sumie żaden argument. Czyli cofam to co napisałem :)
cybulski
15-11-2019, 10:38
Systemowy obiektyw Sony za 10k zł i taki numer...
https://www.optyczne.pl/14352-news-Problemy_z_obiektywami_Sony_FE_16-35_mm_f_2.8_GM.html
A ponoć to tylko w Nikonie się gumy odklejają ;) Jak widać wpadki bywają wszędzie, nawet tam gdzie nie ma prawa ich być :)
Ten szkieł to ma chyba tylko wupsik więc On musiałby sie wypowiedzieć w tem temacie, nas nie stać na takie zbytki :)
cz4rnuch
15-11-2019, 10:47
Podobno 5590zł ma byc u nas.Ponoć taniej. 4999 pln. https://www.spidersweb.pl/2019/11/sigma-24-70mm-f2-8-dg-dn-art-sony-premiera.html
Pytanie czy to dobra alternatywa dla Tamrona 28-75, dla mnie tak bo 28mm to nie jest doby dół w uniwersalnym obiektywie, 24mm moim zdaniem musi być, kwestia wagi i wielkości też ma znaczenie, może pojawią sie używane tamrony przynajmniej :)
cz4rnuch
15-11-2019, 11:00
Oba obiektywy dobrze uzupełniają ofertę. Tamron ma dobry af, jest tani i lekki więc można go spokojnie używać także do filmowania z ręki lub na niewielkim gimbalu. Sigma za to jest bardziej wszechstronna, uszczelniona i odpowiednio droższa, ale przy tym też cięższa i bardziej pękata. Pewnie będzie też miała mniej napastliwy bokeh, bo wsadzili tam aż 11 listków przysłony. A niektórzy kotleciarze właśnie na bokeh Tamrona narzekają.
cybulski
15-11-2019, 11:27
Ja powiem szczerze że gdybym miał brać pod uwagę jakikolwiek zoom do sony .... to wybrałbym nowego RF 24-105 :) ale nie mam żadnej Rki więc pozostaję przy starym EF 24-105L. Zuom to ma rację u mnie tylko jako pstrykadło na wyjadz lub wycieczkę i tyle. A do tego zawsze jakaś stałka 1.4 i to dla mnie lepsze rozwiązanie.
cz4rnuch
15-11-2019, 11:38
Dla mnie te wszystkie standardowe zumy f/4 to o kant d. rozbić. Bezpłciowe to strasznie. Ale robotę robią więc rozumiem, że kogoś to może interesować. Tyle, że akurat Sony 24-105 w swojej klasie jest bardzo dobrym obiektywem https://www.lensrentals.com/blog/2018/02/mtf-tests-of-the-sony-fe-24-105mm-f4-oss/
cybulski
15-11-2019, 11:46
Dla mnie te wszystkie standardowe zumy f/4 to o kant d. rozbić. Bezpłciowe to strasznie. Ale robotę robią więc rozumiem, że kogoś to może interesować. Tyle, że akurat Sony 24-105 w swojej klasie jest bardzo dobrym obiektywem https://www.lensrentals.com/blog/2018/02/mtf-tests-of-the-sony-fe-24-105mm-f4-oss/
No właśnie do tego zmierzam że są testy gdzie ten RF24-105 wypada lepiej niż ten Sony. Ale sam widzisz że na wycieczkę lepiej wziąć dwie stałki szeroko/wąsko niż zoum.
cz4rnuch
15-11-2019, 11:49
Lepiej w czym? Widziałem jedynie testy gdzie niby Nikkor 24-70/4 pod względem ostrości wypadł gorzej niż sony i canon, ale jest też znacznie tańszy więc było to zrozumiałe. O ile to w ogóle prawda, bo akurat tego typu zoomy najmniej mnie interesują. A co do wycieczek to jedyne czego się ostatnio dowiedziałem to, że zabrałem nie te stauky co trzeba :)
paparapa
15-11-2019, 11:52
No właśnie do tego zmierzam że są testy gdzie ten RF24-105 wypada lepiej niż ten Sony. Ale sam widzisz że na wycieczkę lepiej wziąć dwie stałki szeroko/wąsko niż zoum.
Można by podyskutować. Jeśli na wycieczkę do ZOO to tak, ale w niesprzyjające warunki atmosferyczne nie. Parę zmian obiektywu i syf na matrycy.....
cybulski
15-11-2019, 12:17
Można by podyskutować. Jeśli na wycieczkę do ZOO to tak, ale w niesprzyjające warunki atmosferyczne nie. Parę zmian obiektywu i syf na matrycy.....
Podobno to zamykanie migawki w R trochę pomaga.
Lepiej w czym? Widziałem jedynie testy gdzie niby Nikkor 24-70/4 pod względem ostrości wypadł gorzej niż sony i canon, ale jest też znacznie tańszy więc było to zrozumiałe. O ile to w ogóle prawda, bo akurat tego typu zoomy najmniej mnie interesują. A co do wycieczek to jedyne czego się ostatnio dowiedziałem to, że zabrałem nie te stauky co trzeba :)
Eetam, obrazy z Chili sie podobają. A zoom RF lepszy w ostrości niż ten Sony.
cz4rnuch
15-11-2019, 12:26
Podobno to zamykanie migawki w R trochę pomaga...Tak się kiedyś głowiłem nad tym zagadnieniem i jestem zdania, że pomaga to w niczym :) Jak coś już wleci do komory to tak szybko z niej nie wyleci a zamykająca się migawka po chwili się otworzy i i tak wpuści badziew na matrycę :) Rzekłem choć pojęcia nie mam czy to prawda czy nie.
...A zoom RF lepszy w ostrości niż ten Sony.No może. Nie widziałem to nie wiem.
cybulski
15-11-2019, 12:40
No może. Nie widziałem to nie wiem.
oglądałem to jakis czas temu jednym okiem przy śniadaniu https://youtu.be/xZJ0MhYNiLo więc nie wiem czy dobrze wszystko złapałem bo psy mnie strasznie przeszkadzały ;)
bo jak przejrzałem jeszcze raz to tam chyba remis z soniakiem a lepszy jest niż odpowiednik sigmy.
Wiem że przesiadka z A7II na Z6 to nie ta sama półka ale zazwyczaj tak wyglądają przesiadki ale mimo to napisze plusy i minusy w użytkowaniu jakie zaobserwowałem.
Plus Z6
- wizjer
- przycisk trybu wizjer/ekran
- personalizacja ustawień pod U1/U2/U3
- łagodniejszy szum w nef, na moje oko 1EV różnicy
- migawka mechaniczna bardzo cicha
- ustawienia AutoISO
- szybkie wifi
- ekran lepszy w słońcu
- głęboki wygodny grip
- szybka gotowość po wyjściu z uśpienia lub po włączeniu
- bardzo mały lag na spuście
- dobrze działający dotykowy af
- bateria na moje oko 3x wydajniejsza
- rozdzielenie trybu aparatu na foto/video co ułatwia konfiguracje
- kompas 3D
- przycisk AF-ON niezależny od spustu
- ładowarka w zestawie :)
- pełna elektroniczna migawka
Minusy Z6
- nie wykorzystany potencjał górnego ekranu ( mógłby być śmiało aktywny podczas uśpienia aparatu )
- zdublowanie funkcjonalności wybieraków
- brak programowania wybieraka tradycyjnego
- brak programowania przycisków pod wybierakiem
- nie można spersonalizować trybu wyzwalania migawki
- ograniczenia dla elektronicznej migawki
- problem z działaniem WTU ( ale póki co działa z własną łatką )
- kit 4/24-70 wymaga rozłożenia co powoduje jego zwiększenie wymiarów
- gdzie jest zebra w trybie foto ? ( chyba że jestem ślepy ? )
cybulski
17-11-2019, 23:00
Z6/Z7 porównywać wypada z a7iii/a7r3, są w miarę równoważne. Ale to nadal tylko puszki i te różnice nie mają aż takiego wpływu na obraz.
Prawdziwym plusem systemu Sony są obecnie szkła, ich ilość, od najtańszych sytemowych 50/85 po te najdroższe oraz natywne pod bezlusterkowy bagnet od Samynaga/Sigmy/Tamrona.
W temacie szkieł to może za rok dwa Zeta będzie miała prawie z czym startować, bo tera to tylko dla zatwardziałych ;)
Już moze nie będę dobijał kolegi ale wystarczy porównać co jest - taki natywny Nikon S 24-70/2.8 i nowość Sigmy do Soniaka 24-70/2.8 ..... Nikon ani cena, ani wielkość ani nic za tym nie przemawia. Czekamy na testy Sigmy bo może być hit. No bo tamron 28-75/2,8 jest bdb w 1/3 ceny tego Nikona.
Ale ja zrobiłem porównanie tego co używałem z tym co używam.
Nie kupię jasnego 24-70 bo jest dla mnie zbędny, na aps-c szukałbym na 100%, jestem zdecydowany że kiedyś zakupie 14-30 natywny jako jedyny zoom.
cybulski
17-11-2019, 23:04
Nie wiem koesh na co Ty wziąłeś tą Zetę, wydasz tonę na dobre szkła to raz a po drugie to ich w tym systemie jak na lekarstwo na teraz.
cybulski uważaj bo ci żyłka pęknie.
Już ci pisałem wcześniej że dołożyłem 1000zł do nowego zestawu i to co chciałem jest praktycznie ujęte w/w plusach, co do obiektywów to używam te co przerabiam plus na wyjazdy zoom uniwersalny, zresztą jakbym bardzo potrzebował to pierwsze A7 nówki są na dzień dzisiejszy po 2200zł, więc używane jakieś 1600-1700zł plus 800zł np za sy 24 i już, na wyjazd może być nawet jako drugi kieszonkowy.
cybulski
17-11-2019, 23:39
A ta przelotka o której pisałeś z EF na Z działa poprawnie ? Już ją masz ? jak chodzi 17-40 Canona na tym ?
Ten szkieł to ma chyba tylko wupsik więc On musiałby sie wypowiedzieć w tem temacie, nas nie stać na takie zbytki :)
Ubogi się znalazł...
Ale że zbytek, to fakt - kupiłem go chyba tylko po to, by się po raz kolejny przekonać, że ani UWA, ani zoom nie są dla mnie. I tak poleżał rok, Psioniczni go też nie chcieli, aż w końcu wysłałem do Krakowa i niezawodny Czornyj go komuś opchnął.
PS Problemów opisanych w artykule nie stwierdziłem.
cybulski
18-11-2019, 09:41
Jak dotrze to napisze.
Oki czekam.
Ubogi się znalazł...
Ale że zbytek, to fakt - kupiłem go chyba tylko po to, by się po raz kolejny przekonać, że ani UWA, ani zoom nie są dla mnie. I tak poleżał rok, Psioniczni go też nie chcieli, aż w końcu wysłałem do Krakowa i niezawodny Czornyj go komuś opchnął.
PS Problemów opisanych w artykule nie stwierdziłem.
Znajoma szukała 16-35 ale kupiła uzywkę f4, przez moment miala chęć f2.8 ale rozumowo doszła do f4. Cena robi cuda jednak. Serce chciało 2.8
cybulski
19-11-2019, 19:48
A tymczasem https://fotoblogia.pl/14602,canon-patentuje-4-obiektywy-jasne-szerokie-obiektywy-z-bagnetem-rf
Jeśli w takim tempie to pójdzie to f1.8 będzie bieda ciemnym standardem za rok. Wyścigi będą z sigma kto zrobi jaśniejsze dobre szkła.
Raczej canon idzie w kierunku zapełniania ładnych witryn sklepowych i takich dobrze zamkniętych żeby klient nie dotykał.
Zdajesz sobie sprawę że taki sprzęt to cena kosmiczna, waga i wielkość podobnie.
To że canon pokazuje na co go stać i potem roześle po świecie do swoich ambasadorów czy testerów sprzęt nie oznacza że to sukces.
Dla mnie canon nadal tkwi w przekonaniu że rynek foto jest na poziomach jak kilka lat temu i można szaleć z konstrukcjami obiektywów... "których nie ma do czego podpiąć" :)
cybulski
19-11-2019, 19:58
Myślę że canon ma rację w FF. Robi wypas szkła. A dla biedoty są eMki. To wcale nie oznacza że np. ja to kupię. To takie Ferrari dla wybranych zaczyna się robić. Pewnie w końcu lepsze body też zrobią.
Tylko że od multipli do portofino mimo że oba włoskie jest daleka droga i nie sztuka pomalować tego pierwszego na czerwono :)
A tymczasem https://fotoblogia.pl/14602,canon-patentuje-4-obiektywy-jasne-szerokie-obiektywy-z-bagnetem-rf
Jeśli w takim tempie to pójdzie to f1.8 będzie bieda ciemnym standardem za rok. Wyścigi będą z sigma kto zrobi jaśniejsze dobre szkła.
Rodzi sie wlasnie nowa swiecka tradycja... stalki F1.2 Nic do nich nie mam... ale zniechecajaca dla mnie bedzie waga i cena. Byc moze za czas jakis pojawi sie wiecej zoomow F2 (nie wiem w jakich zakresach ogniskowych jest to mozliwe do wyprodukowania) wtedy faktycznie stalki F1.8 beda wygladac slabo. Aczkolwiek znowu pojawi sie kwestia zarowno ceny jak i wagi. Wiec poki co temat stalek F1.2 mnie nie interesuje ;-)
Kolekcjoner
19-11-2019, 21:12
Dla mnie canon nadal tkwi w przekonaniu że rynek foto jest na poziomach jak kilka lat temu i można szaleć z konstrukcjami obiektywów... "których nie ma do czego podpiąć" :)
Pójście w drogi sprzęt w momencie jak rynek dołuje nie jest złą strategią. Nie od dziś wiadomo, że w czasach kryzysu jedyne co się dobrze sprzedawało to dobra luksusowe. Oczywiście nie twierdzę że tu też tak musi być ale wydaje się to lepszą strategią niż obniżanie cen.
Pójście w drogi sprzęt w momencie jak rynek dołuje nie jest złą strategią. Nie od dziś wiadomo, że w czasach kryzysu jedyne co się dobrze sprzedawało to dobra luksusowe. Oczywiście nie twierdzę że tu też tak musi być ale wydaje się to lepszą strategią niż obniżanie cen.
Trzeba jeszcze tylko wmowic kupujacym ze bez F1.2 nie da sie zrobic dobrego zdjecia ;-)
cybulski
19-11-2019, 22:32
To nie takie trudne. Niedawno pojawiła się sigma 1.2 a znam już co najmniej dwie osoby które dumają o zakupie. Ja akurat jestem tego pewien że to jest nowy trend.
cz4rnuch
19-11-2019, 22:35
Pójście w drogi sprzęt w momencie jak rynek dołuje nie jest złą strategią. Nie od dziś wiadomo, że w czasach kryzysu jedyne co się dobrze sprzedawało to dobra luksusowe...Strategia dobra na przetrwanie. Szkoda tylko, że dla firmy a nie dla nas :)
To nie takie trudne. Niedawno pojawiła się sigma 1.2 a znam już co najmniej dwie osoby które dumają o zakupie. Ja akurat jestem tego pewien że to jest nowy trend.Sigma ma ceny 2-3 razy niższe od N i C to sobie jeszcze można podumać. Jak Mietek Szczęsniak :)
To nie takie trudne. Niedawno pojawiła się sigma 1.2 a znam już co najmniej dwie osoby które dumają o zakupie. Ja akurat jestem tego pewien że to jest nowy trend.
Lewe oko ostre a prawe... ;-)
No my tu mamy na forum bojownika o dominacje F1.2 ;-) Przynalezy do grupy wiaderkowcow... ;-) Ja poki co zaliczam sie do grupy kubeczkow... taki pospolity gatunek F1.8 zaledwie ;-)
Kolekcjoner
19-11-2019, 22:38
Strategia dobra na przetrwanie. Szkoda tylko, że dla firmy a nie dla nas :)
No tylko że jak firma nie przetrwa albo weźmie się za coś innego to wszyscy na tym są do tyłu....
cybulski
19-11-2019, 22:40
Spokojnie, może być tak że sigma nie tknie Z więc nie będzie tych dylematów, będą te dylematy w RF i E. Przecież do E apsc sigma już porobiła wersje 1.4. To że nic nie wiadomo o tym w Nikonie to nie znaczy że nie ma. Nikon będzie ćwiczyć swoje standardy z tyłu za peletonem.
cz4rnuch
19-11-2019, 22:47
No tylko że jak firma nie przetrwa albo weźmie się za coś innego to wszyscy na tym są do tyłu....
Przyroda nie znosi próżni :)
...Nikon będzie ćwiczyć swoje standardy z tyłu za peletonem.Wszystkie znaczące firmy foto mocno ostatnio dołują więc wychodzi na to, że żadna strategia się nie sprawdza.
cybulski
19-11-2019, 22:49
Umówmy się zoom 24-70/2.8 Nikona za 9tys to jest ten właściwy krok? Ja nie widzę ładu i składu w tym, kopiują cenowo Sony G Master nie dając niczego więcej.
Canon przynajmniej zrobił zooma f2. Sigma daje jaśniejsze szkła. Sony też nie śpi, przykład dobra mała 35/1.8.
cybulski
19-11-2019, 22:52
Za 12999zł :)
To naprawdę nie jest problem dla tych co tego chcą. Jak powiedziałem znam kilka osób które z dnia na dzień kupiły sobie Rki i te nowe szkła RF. Tylko dla tych szkiel. Czy sądzicie że takich osób nie ma skoro ich nie widzicie?
hmm... to jest przyszłość :)
https://contestimg.wish.com/api/webimage/56fffcf4ae8c937dedf54464-large.jpg
cybulski
19-11-2019, 23:00
Jakiś czas temu przeżyłem.szok. gdy jeden z uczestników spotkań foto raptem pojawił się z sigmą 105 art :) a my tu qźwa ze swoim starym crapem a gość z tym wiadrem. Mnie już nic nie dziwi....
cz4rnuch
19-11-2019, 23:01
To naprawdę nie jest problem dla tych co tego chcą...No problem o którym piszemy jest taki, że nie zawsze chcieć znaczy móc :)
Jak powiedziałem znam kilka osób które z dnia na dzień kupiły sobie Rki i te nowe szkła RF. Tylko dla tych szkiel. Czy sądzicie że takich osób nie ma skoro ich nie widzicie?Są takie osoby, ale jest ich mało. I np ja patrzę i oceniam każdy system głównie z myślą o sobie. To, że kogoś stać na takie szkła nie czyni takiego systemu, dla mnie, bardziej atrakcyjnym. I oczywiście na ceny narzekamy na tym forum już od dawna, ale chyba właśnie firmy przekraczają Rubikon, bo na ceny zaczyna się mocno narzekać także na zachodzie.
Kolekcjoner
19-11-2019, 23:09
Przyroda nie znosi próżni :)
Wszystkie znaczące firmy foto mocno ostatnio dołują więc wychodzi na to, że żadna strategia się nie sprawdza.
To są trendy tymczasowe. W którymś momencie nastąpi jakieś ożywienie i tu kto i w jakiej kondycji przetrwa jednak będzie miało znaczenie. Ja tam nie chciałbym się dowiedzieć że teraz mam już tylko w perspektywie rynek wtórny, a o np. leasingu nowszego sprzętu który pasuje do mojej optyki mogę zapomnieć....
hmm... to jest przyszłość :)
https://contestimg.wish.com/api/webimage/56fffcf4ae8c937dedf54464-large.jpg
Póki się nie zmienią rozmiary rąk u ludzi, kształt twarzy itp. to nie sądzę żeby to była przyszłość fotografii ;)...
Ceny weryfikuje rynek a ograniczeniem dla firm są ich koszty własne. Jeżeli stworzą produkt, którego koszt będzie na tyle duży, że cena sprzedaży uwzględniająca potencjalny zysk, będzie "nierynkowa" to mają stratę. A jak nie potrafią zarabiać to w dłuższej perspektywie znikają z rynku...
cz4rnuch
19-11-2019, 23:32
...Póki się nie zmienią rozmiary rąk u ludzi, kształt twarzy itp. to nie sądzę żeby to była przyszłość fotografii ;)...Kto powiedział, że fotografia ma przyszłość? :)
cybulski
22-11-2019, 00:47
Tak sobie myślę, że jednak nikoniarze to jednak mają teraz dużo ograniczeń. Jedynie na pocieszenie to DR dobry w tabelach. Ale z tym DR to jest tak że odpowiedniki Sony mają ten parametr tak samo wysoki jak nie lepszy. Na tym zalety Nikona dziś się kończą. W takim np Sony mamy możliwość dopinania szkieł natywnych soniaczowych, zeisy soniaczowe, dedykowane sigmy, dedykowane tamron, dedykowane samyangi z AF. No i szkła Canona też chodzą z pełną elektroniką i afem, czasem może słabiej ale styka do statycznych tematów (na a7iii z mc11 to AF zapitala z canonami jak dziki)
Tabele DR sobie a gdy chcem mieć ładny obraz bez pitole nia się to do tych szkiel canona biorę canona.
Przerobiłem lustro Nikona, Fuji, lustro canona i Sony, te dwa ostatnie systemy mam. Więc wiem ile są warte te testy na dxo w zakresie DR. Nie mówią nic o tym z którego aparatu uzyskamy ładny obraz.
Na dzień dzisiejszy oceniam że szeroki wybór szkieł, dobry rynek wtórny canon/Sony jest decydującym czynnikiem, który należy brać pod uwagę przy wyborze tych bardzo drogich systemów. Za rogiem rośnie też L-alience ze szkłami od sigmy. Szkła nowe sigmy biją wszystko w temacie ostrości. I warto mieć systemy bezlustrowe gdzie nowe sigmy są i będą natywne, bez żadnych przelotek. W Z na ten moment pewności nie ma lub nie wiadomo kiedy.
Była dyskusja ile im zapłacili że zmienili stajnię... A może po prostu wybrali to co ich na ten moment nie ogranicza https://youtu.be/s60Ik50gZYY
Jak wspominałem wcześniej, miałem okazję bawić się a7iii i sigmą 35/1.2. Ten zestaw z iso używalnym do 10.000 jest IMO kilerem do repo. Pewnie lepszym kilerem jest A9/A9ii ale już a7iii pokazuje na co stać taki zestaw. Mega szybki AF z ostrym i celnym f1.2...
Każdy pisze wg tego co uważa. I fajnie by było gdybyś autorytarnie sie nie wypowiadał o systemach generalizując i sorry, czasami pisząc takie bzdury, że szkoda gadać.
Teraz ograniczę sie do niewielu uwag. Nic mi po dobrym kolorze, jesli będe miał przepały w światłach albo brak detali w cieniach.
Nie wiem jaki dyskomfort ma dawać przelotka. Dyskomfort jak ze stosowania konwertera albo pierścieni macro? Ba, konwerter coś wprowadza w drogę optyczną, przelotka nic.
Podpieranie się ile to się miało systemów nie robi wrażenia na osobach które mają/uzywały systemów jeszcze więcej. Czyli np na mnie.
W co drugim wpisie dopie.. sie do Nikona. A to, że nie ma a firma żadnego interesującego obiektywu, a to tamto, a to siamto. Możesz przytoczyć post w którym napisałeś cokolwiek pozytywnego o Nikonie? Dlaczego piszesz na forum Nikona? Domyślam się, że dla paru kumpli. Proponuję ograniczenie sie do innego forum, gdzie te osoby tez piszą. No i są fora Canona, Sony. Pisz tam. Tu następne posty z bezustanną krytyką Nikona będą potraktowane jako trolowanie. Prowadzisz jakąś prywatną kampanie anty .. czy co? Czy jest to co powiedziałeś mi na plenerze - że lubisz wk .. ludzi. Fajny sposób znalazłeś, wejść na nikoniarzy i ciągle narzekać na Nikona. Wk .. ludzi gwarantowane. Super. Na forum Sony byś nikogo nie wku.. wychwalając Sony.
Ja mam wiele uwag do poczynań tej firmy i do niektórych jej produktów jak najbardziej też. Tylko każda z firm, C, N, S i wiele innych ma swoje plusiki i ma minusiki. Pisanie o firmie wyłącznie negatywnie świadczy o bardzo subiektywnym spojrzeniu, patrzenie tylko pod kątem własnych potrzeb. To nie upoważnia do generalizowania i pisania źle o marce. I podpieranie się znajomoscią 4 systemów tak jakby to miało świadczyć o dobrym rozeznaniu w sprzęcie foto jest bardzo mylące. Znasz niewielki wycinek tego co ma do zaoferowania Nikon czy Canon.
cybulski
22-11-2019, 01:34
Kolejna rzecz to karty. Na dziś SD to wygoda i niski koszt. Mimo teoretycznych zalet kart użytych w Z, praktycznie jest to bardzo kosztowne rozwiązanie. Czy aby na pewno jest to potrzebne w takich modelach jak z6/Z7 ciężko mi powiedzieć a jeśli ciężko to domyślam się że jednak nie jest potrzebne. Tzn w teorii zalety są a w praktyce koszty i kłopot na dziś.
Jacek proponuję bez wycieczek osobistych. Jako główny mod dajesz zły przykład takim wpisem i atakiem personalnyn.
Piszę w swoim wątku i tak naprawdę to nie piszę w Waszych nikonowych.
Ostatnio nawet Bresia zescie brzydko zjechali bo chwali sigmy. Jacek robisz błąd.
Tak wszedłem tu na nikoniarzy wczoraj i narzekam.
W kolejnym wpisie może napiszę, dlaczego uważam że Fuji w apsc świetność ma już za sobą.
A może Nikon Wam płaci hajs jak niektórym 'bezstronnym' recenzentom i ambasadorom aby wychwalali pod niebiosa sprzęt? I dlatego nie chcesz tu niczego negatywnego o N. Napisz tedy wprost i będziemy wiedzieć że to twór zależny i ma być piknie i różowo.
Kolekcjoner
22-11-2019, 01:40
Każdy pisze wg tego co uważa. I fajnie by było gdybyś autorytarnie sie nie wypowiadał o systemach generalizując i sorry, czasami pisząc takie bzdury, że szkoda gadać.
Teraz ograniczę sie do niewielu uwag. Nic mi po dobrym kolorze, jesli będe miał przepały w światłach albo brak detali w cieniach.
Nie wiem jaki dyskomfort ma dawać przelotka. Dyskomfort jak ze stosowania konwertera albo pierścieni macro? Ba, konwerter coś wprowadza w drogę optyczną, przelotka nic.
Podpieranie się ile to się miało systemów nie robi wrażenia na osobach które mają/uzywały systemów jeszcze więcej. Czyli np na mnie.
W co drugim wpisie dopie.. sie do Nikona. A to, że nie ma a firma żadnego interesującego obiektywu, a to tamto, a to siamto. Możesz przytoczyć post w którym napisałeś cokolwiek pozytywnego o Nikonie? Dlaczego piszesz na forum Nikona? Domyślam się, że dla paru kumpli. Proponuję ograniczenie sie do innego forum, gdzie te osoby tez piszą. No i są fora Canona, Sony. Pisz tam. Tu następne posty z bezustanną krytyką Nikona będą potraktowane jako trolowanie. Prowadzisz jakąś prywatną kampanie anty .. czy co? Czy jest to co powiedziałeś mi na plenerze - że lubisz wk .. ludzi. Fajny sposób znalazłeś, wejść na nikoniarzy i ciągle narzekać na Nikona. Wk .. ludzi gwarantowane. Super. Na forum Sony byś nikogo nie wku.. wychwalając Sony.
Ja mam wiele uwag do poczynań tej firmy i do niektórych jej produktów jak najbardziej też. Tylko każda z firm, C, N, S i wiele innych ma swoje plusiki i ma minusiki. Pisanie o firmie wyłącznie negatywnie świadczy o bardzo subiektywnym spojrzeniu, patrzenie tylko pod kątem własnych potrzeb. To nie upoważnia do generalizowania i pisania źle o marce. I podpieranie się znajomoscią 4 systemów tak jakby to miało świadczyć o dobrym rozeznaniu w sprzęcie foto jest bardzo mylące. Znasz niewielki wycinek tego co ma do zaoferowania Nikon czy Canon.
Pragnąłbym żebyś to samo napisał wobec jednego osobnika na CB - wiesz kogo ;)....
cybulski
22-11-2019, 02:01
Pragnąłbym żebyś to samo napisał wobec jednego osobnika na CB - wiesz kogo ;)....
Zauważ, ze ja nie pisze po całym forum z tymi tematami a nawet zdarza mi się czasem polecić jakieś lustro Nikona gdy akurat trafiam na pytanie gdzie mogę coś doradzić.
Cóż no jest tak że Sony się wysforował z systemem na lidera w zakresie sprzętu o którym gadamy na forach. Sigma robi bdb szkła. Canon ma ciekawe Lki. Nikon ma bdb lustra i też dobre bezlustra. No i co dalej? Na tym należałoby zakończyć. A diabeł tkwi w szczegółach. Fuji ma ciekawe apsc, chyba najlepsze ze wszystkich bezkustrowych. Lustra apsc póki ktoś kupuje cos tam robią ale po co to kupować i doradzać zakup?
Ostatnio nawet Bresia zescie brzydko zjechali bo chwali sigmy.
A może Nikon Wam płaci hajs jak niektórym 'bezstronnym' recenzentom i ambasadorom aby wychwalali pod niebiosa sprzęt? I dlatego nie chcesz tu niczego negatywnego o N. Napisz tedy wprost i będziemy wiedzieć że to twór zależny i ma być piknie i różowo.
Sam chwalę Sigmy, co nie znaczy, że na 200% wybrałbym (tzn z kilku powodów) mniej podobno ostrego Nikkora 105/1.4 od Sigmy 105/1.4, czy bym wybrał N 70-200/2.8 FL a nie zooma Sigmy. Zresztą Darek używa właśnie Nikkora. Dlaczego? Okazuje się, że można kupić czyli uznać za lepszy dla siebie obiektyw, który jest mniej ostry. Zapewne posiadacze szkieł od Leicy się ze mną zgodzą. Albo cz4rnuch, który nie ma kompletu wiader od Sigmy bo woli coś innego na podróże. Choć te Sigmy są jaśniejsze i ostrzejsze. Darkowi napisałem, że bez sensu jest zauważanie tylko jednego aspektu optyki i przeprowadzania testu stronniczego, którego wynik jest znany bez robienia testu.
To zapewne m.in Ciebie miał na mysli Przemek pisząc:
Nie kumam tutaj roli niektórych osób. Ciągła krytyka zetek, wszystko na nie, wszystko do dupy, wszystko gorsze od jedynego słusznego Sony. Nikon w zapaści, bankrut, koniec systemu. .. Czytać się tego już nie da...
Nikon nie tylko, że nam nie płaci, to jeszcze unika kontaktu, jaki próbuję raz na jakiś czas nawiązać. Mimo, że należę do NPS, organizuję plenery gdzie mogły by być prezentacje sprzętu, że fomag ma forum, gdzie by mozna było pisać o np road Z6 i Z7 to ludzie od reklamy mają to tam w nosie. Ten nasz oddział to beznadzieja, dział marketingu w szczególności. Kiedyś sie zastanawiałem czy nie pójść ze skargą gdzieś wyżej, ale odpuściłem. Nie będę sie kopał z koniem, tym bardziej, że niedługo może tego konia nie być ;) Zasłyszałem plotkę (na szkoleniu firmy ... Canon), że w ogóle zlikwidują nasz oddział, co wobec wyników finansowych firmy N chyba za bardzo nikogo nie zaskoczy.
Cóż no jest tak że Sony się wysforował z systemem na lidera w zakresie sprzętu o którym gadamy na forach. Nie Sony nie jest żadnym liderem. Na forach gadamy o sprzęcie foto. Różnym. Sony jest liderem co najwyżej w belzustrach FF i to liderem max jeszcze ze 2-3 lata. W lustrzankach stoi gorzej od Pentaxa. Na forach foto piszemy o sprzęcie foto, a lustrzankami też sie wykonuje zdjęcia.
cybulski
22-11-2019, 02:42
Moim skromnym zdaniem pentax pełna klatka, d850, d750 a nawet d610 to lustra nie mające konkurencji w swojej klasie. No jaka tu konkurencja, tylko jeszcze Canon. A wiadomo że same puszki canona szału nie robią ze względu na matryce, ani lustra ani bezlustra.
A MF nie jest w kręgu mojego zainteresowania ani Leica też nie :)
Lumixy ff obserwuje z ciekawości, 4/3 jakoś nigdy mnie nie kręcilo. Tak samo jak nie kręci mnie apsc Sony ani eMki Canona.
Lepiej byłoby dla wszystkich na dziś już aby te Wasze fora były połączone. Ruch większy, różnorodność. A tak każde forum zamyka się w swoich czterech ścianach i myśli że ich system jest the best.
A tu takie podsumowanie dot Nikona https://youtu.be/74oWUeRb65k
krzysztofz24
22-11-2019, 02:47
Tak sobie myślę, że jednak nikoniarze to jednak mają teraz dużo ograniczeń.(...)
To moze obiektywy? Czyli c otam podpiac moga userzy.
Dane z allegro (dosyc popularny portal;-) ), obiektywy nowe i uzywane (dostepna ilosc);
1. Canon EF 2295, EF-M 93, EF-S 523, FD 130, RF 38. Razem 3079 ofert sprzedazy na obiektywy.
2. Nikon F 2317, Nikon 1 70, Z 61. Razem 2448 ofert sprzedazy na obiektywy.
3. Sony E 1340, A 627. Razem 1957 ofert sprzedazy na obiektywy.
Te oferty sa ofc na obiektywy nowe i uzywane i w roznym stanie. Slowem odzwierciedlaja wybor, jaki maja userzy danego systemu.
A miejsca w hierarchi ilosci dostepnych szkiel mowia same za siebie.
Liczby nie klamia:-)
Wiec, moze odpusc troche swoja anty-nikonowska krucjate;-)
cybulski nigdy nie zmordowany w opluwaniu nikona, kup sobie wreszcie to będziesz trąbił że jaki super, bo dr, bo iso, bo są adaptery do canona, sony i szkła nikona tez nie takie złe ;)
No właśnie. Nie jest ważne co cie kręci, a co nie. To nie wyznacznik tego, czy firma ma coś ciekawego do zaoferowania różnym fotografom, tylko czy ma cos do zaoferowania Tobie.
Mnie tez nie kręci część asortymentu. Bo mam swoją działkę. Ale nie odważę sie pisać, że firma nie ma nic. Dzięki, że wreszcie zauważyłes np Nikona D850 - najlepszą lustrzankę FF ever, pomijając reporterskie flagowce, które mają inne przeznaczenie. Na bezlusterkowacach i optyce jaką cenisz świat się nie kończy.
Nawet upadające firmy mają ciekawe produkty. Choć nie ma na nie dużego zbytu. To o niczym nie przesądza. Patrz Hasselblad.
Lepiej byłoby dla wszystkich na dziś już aby te Wasze fora były połączone. Ruch większy, różnorodność. A tak każde forum zamyka się w swoich czterech ścianach i myśli że ich system jest the best.
Problem w tym, że narzucasz swoje widzenie wszystkim fotografom czytającym to co piszesz.
Możesz pisać o konkretnych produktach i robić ich ranking wg Twoje wymogów. Tomek, Kaziu i ja będziemy mieli inne.
Jesli jesteś na nikoniarzach to chyba nic dziwnego, że większość tu uważa ten system za dobry/wystarczający/fajny (niepotrzebne skreślić) mający dobrą relacje cena/jakość, albo jeszcze diabli wiedzą dlaczego, ale lubią Nikona. Przestań więc wkurzac ludzi generalizując, że Nikon nie ma nic fajnego.
cybulski
22-11-2019, 03:02
To o czym chcecie tu pisać w tym wątku? Tytuł pierwotny nie był "i odwrotnie". Tak bardzo razil Wam w oczy i zapewne było raportowanie że mod zmienił tytuł.
Ale ty nie masz Zetki i możesz jedynie fantazjować, jakbyś się skupił na porównaniach fuji vs sony to już lepiej bo miałeś/masz.
cybulski
22-11-2019, 03:13
Założenie było takie że niemerytoryczne dyskusje i przepychanki będą tu zamiast w wątku o Zetkach. Aby tam moglo być merytorycznie,pozytywnie i na temat. To napisałem na początkowych stronach tego wątku.
Problem w tym, że narzucasz swoje widzenie wszystkim fotografom czytającym to co piszesz.
Mnie tam nie narzuca. Jak biorę aparat na foty, to jest to Panaś, albo Canon, albo Sony, w zależności który jest akurat naładowany. A jak żaden, to biorę FM2.:-)
cybulski
22-11-2019, 03:18
Mnie tam nie narzuca. Jak biorę aparat na foty, to jest to Panaś, albo Canon, albo Sony, w zależności który jest akurat naładowany. A jak żaden, to biorę FM2.:-)
Trucks rules, super wątek.
Trucks rules, super wątek.
Dzięki.
To może zajrzałbyś czasem i powiedział coś, albo choćby mięsem rzucił...;-)
cybulski
22-11-2019, 07:22
Dzięki.
To może zajrzałbyś czasem i powiedział coś, albo choćby mięsem rzucił...;-)
Zaglądam zaglądam.
cz4rnuch
22-11-2019, 09:17
To o czym chcecie tu pisać w tym wątku? Tytuł pierwotny nie był "i odwrotnie". Tak bardzo razil Wam w oczy i zapewne było raportowanie że mod zmienił tytuł.
Klasyczna powtórka z rozrywki. Temat w innych systemach w dodatku jasno sugerujący tematykę i stronniczość i dalej mają pretensję, że nie zachwalasz luszczanków Nikona :) Jak Ty piszesz, że Nikon słaby to źle, ale inni (w tym supermod) mogą pisać, że Sony do bani, że nie są żadnym liderem (choć są w czym sam sobie zaprzecza w kolejnym zdaniu). W dodatku są do Ciebie pretensje, że wypowiadasz się we własnym imieniu i piszesz o swoich potrzebach. Karteczki i bany będą, bo uważasz tak a nie inaczej. Paranoja jakaś :) I oczywiście trochę to rozumiem, bo jesteś bardzo konsekwentny i rozsiewasz (lub łeś) te swoje opinie po całym forum, ale jeśli nawet tu tego nie możesz napisać (dostałeś nawet wytyczne gdzie się możesz wyżyć) to faktycznie niektórzy powinni popukać się w głowę. Bo faktycznie coś tu nie gra.
cybulski
22-11-2019, 10:22
No już nie wspominam o wątku "plecy w kadrze" który razil, kłuł w oczy i byl czasowo zamknięty. Ta zabawa była nie po myśli ;)
A wracając do krytyki systemu, dobrze że są krytykujący sprzęt. Przecież to każdy sam sobie wyciąga potem wnioski czy taka niby wada dla kogoś to faktycznie jest wada dla mnie. Specka techniczna jest na stronie producenta, reklamy, same podziwy w netach i na youtubach. To po co tu ktoś zagląda po porady skoro takie mnóstwo tego w necie?
Każdy może chyba założyć swój wątek i pisać w nim swoją historię o tym czy o tamtym. Skoro "plecy w kadrze" było źle to teraz jest jak jest z mojej strony.
leighadams
22-11-2019, 11:00
Każdy może chyba założyć swój wątek i pisać w nim swoją historię o tym czy o tamtym. Skoro "plecy w kadrze" było źle to teraz jest jak jest z mojej strony.
Zawsze też można założyć sobie własne forum i pisać co się podoba, skoro na czyimś jest problem z dostosowaniem się do zasad i regulaminu...
cz4rnuch
22-11-2019, 11:14
Piszesz o tym wątku czy o tych "plecach"? Bo tu raczej wszystko jest ok. Wątek jest w innych systemach więc chyba wolno tu pisać o innych systemach? Zapewne w regulaminie nie ma też zapisu, że nie wolno krytykować jedynie słusznego systemu Nikon albo, że nie może się komuś podobać np Canon. Cebula przedstawia swoją opinię, podobnie jak inni przedstawiają swoje. Można się z tym nie zgadzać i przedstawić swoją argumentację zamiast straszyć albo odsyłać. No chyba, że się nie ma argumentów. Ja z nim dyskutuję prawie za każdym razem, bo często się z nim nie zgadzam, ale podaję własne argumenty. Nie uważam też, że swoimi argumentami kogoś do czegoś przymuszam. Podobnie jak inni nie przymuszają mnie do niczego przedstawiając własne racje. Niektórzy chyba nie wiedzą co to jest rzeczowa dyskusja skoro uciekają się do takiej argumentacji jak "spadaj dziadu". Ogólnie piszę. I ostatnia rzecz to skoro jak tu niektórzy twierdzą, że ich ten temat wkurza, to po co tu zaglądają? Przecież nikt nie zmusza.
Tak sobie czytam tę dyskusję i nie odczuwam, żeby ktoś mi tu narzucał swoje zdanie. Zresztą jak miałby to zrobić przez internet? Szantażem, represjami, ustawą?
cz4rnuch
22-11-2019, 11:29
Cebula. Teraz już wiesz, że nie możesz tylko krytykować i musi Ci się coś w tym Nikonie podobać. Chcesz czy nie chcesz. Więc następnym razem gdy znowu napiszesz, że do Zetek nie ma szklarni to bądź na tyle miły i pochwal chociaż kolor obudowy albo logo na pasku. W ten sposób unikniesz represji i wszyscy będą szczęśliwi :)
Ale chyba nie chodzi o krytykę bo ja mam i krytykuję ( też chwalę ) tylko żeby oprzeć się w swojej krytyce na czymś więcej niż filmy z youtuba.
Cebula. Teraz już wiesz, że nie możesz tylko krytykować i musi Ci się coś w tym Nikonie podobać. Chcesz czy nie chcesz. Więc następnym razem gdy znowu napiszesz, że do Zetek nie ma szklarni to bądź na tyle miły i pochwal chociaż kolor obudowy albo logo na pasku. W ten sposób unikniesz represji i wszyscy będą szczęśliwi :)
Przecież tu zupełnie nie o to chodzi. Ja sam dostałem dwa PW z prośbą czy nie można pousuwać z wątków o Z6 kilku postów cybulskiego. To wychwalanie szkieł Canona (które są w kosmicznych dla mnie cenach) i wyższości Sony w ilości dostępnych natywnych obiektywów w wielu wątkach zrobiło się nużące. Chyba większość z nas zdaje sobie z tego sprawę, że Nikon dopiero zaczyna budować system. To już zaczyna pachnieć krucjatą i nawoływaniem do jedynego słusznego systemu.
cz4rnuch
22-11-2019, 11:45
Kolega głównie krytykuje brak szklarni, której po prostu w systemie Z jest mało i na dodatek jak zrozumiałem z jakiegoś powodu wolałby, żeby te obiektywy były bardzo jasne i bardzo drogie jak u Canona :) Do tego nie potrzeba wiedzy tajemnej. Każdy widzi ile i jakie obiektywy są w systemach bezlusterkowych. Ja wiem dlaczego jest tej szklarni mało i wcale nie uważam, że postawienie na szkła 1.8 to błąd, bo patrzę ze swojej perspektywy. Ale potrafię zrozumieć, że ktoś ma inne oczekiwania a tłumaczenia, że system jest młody i że nie od razu Rzym zbudowano wcale nie muszą tego kogoś interesować. Chodzi o to by normalnie dyskutować i przerzucać się argumentami a nie stosować ostracyzm. Dla mnie to żenująca praktyka.
Przecież tu zupełnie nie o to chodzi...Nie zrozumiałeś mnie. Zaznaczyłem, że chodzi mi tylko i wyłącznie o ten wątek. Postawa Cebulskiego w innych wątkach dla mnie też jest niezrozumiała, ale tutaj powstał temat, który z zasady ma być krytyczny więc Ci, którzy nie mają ochoty na dyskusję z góry są ostrzegani o tym, że to nie jest temat dla nich.
Kolega głównie krytykuje brak szklarni, której po prostu w systemie Z jest mało i na dodatek jak zrozumiałem z jakiegoś powodu wolałby, żeby te obiektywy były bardzo jasne i bardzo drogie jak u Canona :) Do tego nie potrzeba wiedzy tajemnej. Każdy widzi ile i jakie obiektywy są w systemach bezlusterkowych. Ja wiem dlaczego jest tej szklarni mało i wcale nie uważam, że postawienie na szkła 1.8 to błąd, bo patrzę ze swojej perspektywy. Ale potrafię zrozumieć, że ktoś ma inne oczekiwania a tłumaczenia, że system jest młody i że nie od razu Rzym zbudowano wcale nie muszą tego kogoś interesować. Chodzi o to by normalnie dyskutować i przerzucać się argumentami a nie stosować ostracyzm. Dla mnie to żenująca praktyka.
Nie zrozumiałeś mnie. Zaznaczyłem, że chodzi mi tylko i wyłącznie o ten wątek. Postawa Cebulskiego w innych wątkach dla mnie też jest niezrozumiała, ale tutaj powstał temat, który z zasady ma być krytyczny więc Ci, którzy nie mają ochoty na dyskusję z góry są ostrzegani o tym, że to nie jest temat dla nich.
Ja w ten wątek nie ingerowałem i nie ingeruję :) zresztą nawet w wątku o Z6 nie kasowałem takich postów, rozumiem jednak, że części osób (szczególnie tych co kupili i chcą się wymienić doświadczeniami) to ustawiczne nawoływanie zaczyna przeszkadzać.
Sony w chwili obecnej ma ogromną przewagę jeśli chodzi o obiektywy z natywnym bagnetem bez przejściówek. Głównie chodzi mi o producentów niezależnych - Sigma i Samyang zrobili świetną robotę, nie ujmując oczywiście niektórym Zeissom i GMasterom. Liczę jednak na to, że zarówno jeden jak i drugi producent wejdą w nowe systemy Canona i Nikona, co w mojej opinii nastąpi, oby w niedługim czasie.
Myślę, że Jacek odnosił się do wpisów we wszystkich wątkach, tylko akurat tutaj odpisał. Choć oczywiście nie mam zamiaru tłumaczyć Jacka, a mogę też się przecież mylić.
Są też osoby takie jak ja, które chcę płynnie przejść na bezlustra lub mieć to i to. Na dzień dzisiejszy nie wyobrażam sobie sprzedaży 105/1.4E. S35A i S85A, trójcę 14-24-70-200 podepnę i pod Zetkę, a jak po jakimś czasie stwierdzę, że bezlustra są na tyle dopracowane, że nie potrzebuję już DSLR (choć fajnie by było mieć jedno body z wizjerem optycznym), to stopniowo w miarę okazji i gotówki będę wymieniać obiektywy.
cz4rnuch
22-11-2019, 12:28
Ja w ten wątek nie ingerowałem i nie ingeruję :)Wiesz, że nie pisałem o Tobie. U Ciebie pełna profeska. Po prostu nie podobają mi się te próby wykluczenia i stosowanie podwójnych standardów. I chodzi mi o ten temat, jeśli w innych Mr. C. nadal tak uporczywie spamuje to co innego. Z resztą tu też przydałyby się jakieś nowe argumenty, bo z tego co mi się wydaje to cały ten wątek można by streścić w jednym zdaniu. Zet to fajne aparatki bez szkieł a A to fajne aparatki ze szkłami i dlatego na razie raczej A niż Z. Inna sprawa, że sam temat jest o tyle bez sensu, że pomijając jakiś tam odsetek zbłąkanych dusz to i tak wiadomo (a przynajmniej mnie się tak wydaje), że większość nikoniarzy, który, zamarzy się bezlustro wybierze Z, większość canoniarzy wybierze R a obecni soniarze wybrali A, bo wcześniej nie było żadnej alternatywy. I to się raczej nie zmieni. Jedynie mogą dojść nowi, ale tych zgodnie z badaniami rynku raczej ubywa niż przybywa.
Wiesz, że nie pisałem o Tobie. U Ciebie pełna profeska. Po prostu nie podobają mi się te próby wykluczenia i stosowanie podwójnych standardów. I chodzi mi o ten temat, jeśli w innych nadal tak uporczywie spamuje to co innego. Z resztą tu też przydałyby się jakieś nowe argumenty, bo z tego co mi się wydaje to cały ten wątek można by streścić w jednym zdaniu. Zet to fajne aparatki bez szkieł a A to fajne aparatki ze szkłami i dlatego na razie raczej A niż Z. Inna sprawa, że sam temat jest o tyle bez sensu, że pomijając jakiś tam odsetek zbłąkanych dusz to i tak wiadomo, że większość nikoniarzy wybierze Z, większość canoniarzy wybierze R a soniarze wybrali A, bo wcześniej nie było żadnej alternatywy. I to się raczej nie zmieni. Jedynie mogą dojść nowi, ale tych zgodnie z badaniami rynku raczej ubywa niż przybywa.
Dokładnie tak samo uważam. Cieszę się, że jest konkurencja, doszły fajne modele pomimo kurczącego się rynku.
Dla mnie plusy Z6:
cena, wizjer, XQD, ergonomia, górny wyświetlacz, IBIS (w stosunku do Eos R/Rp i DSLR), FTZ (z racji posiadanej przeze mnie szklarni), NPS (bo w nim akurat jestem ;) ), kompatybilne baterie (mam 5 oryginałów)
Minusy Z6:
XQD (tak, jest zarówno wadą jak i zaletą). Przestanie być wadą jak karty będą tańsze i będzie aktualizacja do CFexpress.
Jeden slot pamięci. Choć ostatnio nie robię zapisu równoległego na obie karty.
Grip to jakieś nieporozumienie (choć ja nie używam od wielu lat i nie zanosi się na zmianę)
Troszkę przeszkadza wygląd tych "tanich" stałek 1.8 ;)
Plusy A7III:
świetnie działający AF i EyeAF, obiektywy Sigmy i Samyego, normalny grip (to dla mnie akurat mało istotne)
Minusy A7III:
brak ładowarki, przegrzewanie się i spadek responsywności (sam tego nie doświadczyłem, a bawiłem się dość długo, choć może mało intensywnie), mało intuicyjne menu i guzikologia (to oczywiście mocno subiektywne)
cz4rnuch
22-11-2019, 12:58
Dla mnie największa zaleta A7III, a przy okazji największa wada większości innych bezluster, to rewelacyjna bateria. Ja robię na jednej nawet po kilka tysięcy zdjęć. Tak sobie zerkałem trochę na ostatnim wyjeździe na stan naładowania i gdyby nie to, że także nagrywałem to pewnie cały trip bym obskoczył jedną baterią. Albo prawie. Oczywiście miałem dostęp do gniazdek, ale chodzi mi o sam komfort. Na wcześniejszej 7ce musiałem mieć dwie zapasowe a i tak w panice zerkałem na wskaźnik naładowania, bo czasami wystarczyło się trochę zagapić i zonk. Teraz w ogóle o tym nie myślę, jak za czasów lustrzankowych. Przy okazji nawet przy nagrywaniu jeszcze nic mi się nie przegrzało. Wybudzanie mogłoby być szybsze, ale nie narzekam, bo nie jest źle.
cybulski
22-11-2019, 13:56
Podejrzewam, że jest możliwe szybsze wybudzanie kosztem ilości zrobionych fotek na jednym ładowaniu.
Np w Fuji w tryb tzw boost obniża czas baterii albo wymaga gripa. Pytanie jest na czym zależy.
cz4rnuch
22-11-2019, 14:06
Podejrzewam, że jest możliwe szybsze wybudzanie kosztem ilości zrobionych fotek na jednym ładowaniu...Nie używam gripa, ale nie ma on żadnej opcji boost także nie wydaje mi się. Wybudza się wolniej niż Zetki nic z tym nie zrobisz. Najwyżej można sprzedać A i kupić Z.
cybulski
22-11-2019, 14:18
Nie używam gripa, ale nie ma on żadnej opcji boost także nie wydaje mi się. Wybudza się wolniej niż Zetki nic z tym nie zrobisz. Najwyżej można sprzedać A i kupić Z.
W tym wypadku jeśli to priorytet to tak trzeba zrobić.
hostman22
22-11-2019, 21:29
w sumie to mega interesujące 66 stron w wątku który jest mega subiektywny.. ;) akurat miałem w ręku z6 przez trochę i jako nikoniarz kupiłem sony a7km2.... :mrgreen: i tylko dla tego ze miałem szkła pod M inaczej pewnie była by z6. Tylko też nie miałem pomysłu co zrobić z workiem kart SD... . Sam FTZ nie jest zły co prawda dla teleobiektywu lepiej sie sprawdzi d7200, ale naprawdę trudno narzekać, że nie ma czego podpiąć pod Z.
Przecież tu zupełnie nie o to chodzi. Ja sam dostałem dwa PW z prośbą czy nie można pousuwać z wątków o Z6 kilku postów cybulskiego. To wychwalanie szkieł Canona (które są w kosmicznych dla mnie cenach) i wyższości Sony w ilości dostępnych natywnych obiektywów w wielu wątkach zrobiło się nużące. ... To już zaczyna pachnieć krucjatą i nawoływaniem do jedynego słusznego systemu.Co zabawniejsze cybulski wychwalając szkła do R-ki robi to na podstawie parametru ogniskowa/jasność, bo nie ma aparatu Canona R, nie zna tych szkieł. I w dodatku wymienia szkła jakich nie ma jeszcze na rynku, są w zapowiedziach i to czasami nieoficjalnych, bo na Rumorsach. Brakuje jeszcze tego by jako szklarnię Canona R podawac to co Canon patentuje. Co więc ma cybulski? 85/1.2L, szkło, które w używkach chodzi już po 4 tysiące bo ludzie wolą Sigmy ART (choć one mają tylko 1.4).
Kolega głównie krytykuje brak szklarni, której po prostu w systemie Z jest mało
Co jest nieprawdą. Bo co to znaczy, że jest w systemie?
Zobacz co teraz napisał hostman22:
akurat miałem w ręku z6 przez trochę i jako nikoniarz kupiłem sony a7km2.... :mrgreen: i tylko dla tego ze miałem szkła pod M inaczej pewnie była by z6. .... FTZ ... ale naprawdę trudno narzekać, że nie ma czego podpiąć pod Z.
Jak widać są różne punkty widzenia i w tej kwestii. Jedni narzekają, bo biorą pod uwagę tylko szkła z bagnetem Z, innym nie robi podpinanie przez FTZ. Szklarni jest multum.
Nie chce mi się prostować za każdym razem stwierdzenia, że do Z nie ma czego podpiąć. Nie ma jeśli sie ma swoje ortodoksyjne przekonania albo stawia warunki typu, że zestaw ma być superjasny, albo że ma być malutki. Pleśniaki przez FTZ tracą sens, fakt. No i co to obchodzi tych, którym nie zalezy na "małości" zestawu??? Canon i Nikon pokazali, że bezlustra nie są u nich po to by osiagnąć coś w miniaturyzacji. Canonowskie wiadra i Nikkor 0,95 nie są małe.
Na zarzuty o brak jasnych Nikkorów mam pisać o 58/0,95??? To śmieszne, bo ten obiektyw jest, ale tak jakby go nie było. Tak samo na forum Canona wcale nie zachwycają się szkłami 1.2, bo są za drogie i bez sensu (28-70/2). Ale podniecać się można, najlepiej zdalnie.
Przekaz osób aktywniejszych na forum ma się stac obowiązującym dogmatem? Nawet jeśli ci aktywniejsi reprezentują procentowo małą tu grupę uzytkowników sprzętu foto? Przekaz ludzi pracujących na sprzęcie inny niz Nikon ma zdominować forum nikoniarzy? Nikoniarze zaczynają sie tu czuć źle.
J.Myślę, że Jacek odnosił się do wpisów we wszystkich wątkach.
Tak.
Każdy widzi ile i jakie obiektywy są w systemach bezlusterkowych. Ja wiem dlaczego jest tej szklarni mało i wcale nie uważam, że postawienie na szkła 1.8 to błąd, bo patrzę ze swojej perspektywy.
No i świetnie, bo jak ty piszesz to wiemy o co chodzi i przy okazji nie wartościujesz pisząc o tym, że firma X jest fajna, w ogóle to wszyscy inni sa fajni, a firma Nikon kiepska.
Postawa Cebulskiego w innych wątkach dla mnie też jest niezrozumiała, ale tutaj powstał temat, który z zasady ma być krytyczny więc Ci, którzy nie mają ochoty na dyskusję z góry są ostrzegani o tym, że to nie jest temat dla nich.
Przy wątkach tasiemcach większość nie czyta poczatku, wchodzą i czytaja to co na bieżąco. Ktoś czyta to (ostrzeżenia) co napisano w sierpniu? Ja teraz wszedłem. I juz w pierwszysch postach wytknięto cybulskiemu niefajne zamiary, widząc co pisze w innych miejscach forum na temat Nikona.
Proponuję rozróżnić krytykę produktu firmy od ciągłego i uporczywego czepiania się firmy "po całości". Po prostu wielu nikoniarzy traktuje to jak hejt i nie chce się tu ciągle na to natykać.
Ja mam problem, bo ludzie mi piszą PW, piszą na fejsie. Usuwają konta. Ostatnio kazał się usunąć Lufa (zdjęcia i konto), po sprzeczce właśnie z cybulskim. Lufy juz tu nie ma. Tak samo ileś tam osób odeszło przez Wojtka.
Mam dwa wyjścia z sytuacji, żadne mi się nie podoba.
cz4rnuch
23-11-2019, 10:00
Co zabawniejsze cybulski wychwalając szkła do R-ki robi to na podstawie parametru ogniskowa/jasność, bo nie ma aparatu Canona R...A Ty np oceniasz system Sony, którego też nie masz :) Nie będę płakał z tego powodu, ale to są właśnie te podwójne standardy o których pisałem. Ktoś coś robi, źle, ja zrobię, dobrze.
Co jest nieprawdą. Bo co to znaczy, że jest w systemie?Niech każdy sobie ułoży własną definicję. Według mojej, bardzo prostej (wchodzę na stronę producenta, wybieram system i sprawdzam jakie szkła mi się wyświetlają) to co napisałem wyżej jak najbardziej jest prawdą. A inni mogą sobie przecież podpinać przez przelotki inne szkła i być z tego rozwiązania zadowoleni. Dla mnie to inne zagadnienie. Dla mnie przelotka to proteza, w dodatku kłócąca się z tym jak moim zdaniem powinien wyglądać system bezlusterkowy, bo dodatkowo zwiększająca wagę, rozmiary i odejmująca niektóre funkcjonalności (praca w wideo, stabilizacja 5-osiowa).
Przekaz osób aktywniejszych na forum ma się stac obowiązującym dogmatem? Nawet jeśli ci aktywniejsi reprezentują procentowo małą tu grupę uzytkowników sprzętu foto? Przekaz ludzi pracujących na sprzęcie inny niz Nikon ma zdominować forum nikoniarzy? Nikoniarze zaczynają sie tu czuć źle...Jacku, czy Ty nie masz jakiejś obsesji? Po raz kolejny to piszesz. Dla mnie to po prostu śmieszne. Przedstawiasz to tak jakby to był jakiś potop szwecki a tymczasem masz tu dosłownie kilku ludzi, którzy mają odmienne zdanie. Strasznie dramatyzujesz, że zalewa tu nas jakiś marketing Sony, wszędzie widzisz Sony itd co jest po prostu śmieszne, bo podkreślasz to tak często, że jest to aż niezdrowe. Trochę tak jak Cebulski z tymi szkłami do eRek.
Przy wątkach tasiemcach większość nie czyta poczatku, wchodzą i czytaja to co na bieżąco.Zabawne, ale kiedyś Ci to właśnie tłumaczyłem odnośnie innosystemowych tasiemców, ale wtedy się upierałeś, że jest inaczej :)
Proponuję rozróżnić krytykę produktu firmy od ciągłego i uporczywego czepiania się firmy "po całości". Po prostu wielu nikoniarzy traktuje to jak hejt i nie chce się tu ciągle na to natykać.Tu się zgadzam, ale jeszcze raz podkreślam, że mi się rozchodzi tylko i wyłącznie o ten wątek, który z założenia jest krytyczny i taki powinien pozostać. A Ci, którym się to nie podoba powinni się zmierzyć z Cebulą na argumenty (a nie groźby) lub po prostu omijać ten wątek. Tytuł jest na tyle czytelny, że chyba nie powinno z tym być problemu.
Ostatnio kazał się usunąć Lufa (zdjęcia i konto), po sprzeczce właśnie z cybulskim. Lufy juz tu nie ma. Tak samo ileś tam osób odeszło przez Wojtka...Z tego co kojarzę to Lufa zaraz do was wrócił pod inną ksywką. Przez Wojtka może też ktoś odszedł, ale też i dzięki wam sporo osób odeszło.
cybulski
23-11-2019, 10:31
Jacek gdybyś miał wycinać każdy wpis który jakoś krytykuje system N czy też pisze o wadach czy problemach musiałbyc wyciąć z forum znaczny procent wpisów, z całego forum. Moje kojarzysz tylko dlatego że ciągle z tego samego nicka i taka jest różnica. Jesteś przewrazliwiony jak i niektórzy milosnicy każdej chyba marki.
Jak chcesz wycinaj wpisy. Mnie to mało rusza jak też mało mnie rusza, że ktoś nie może tam czegos znieść.
Mam przykre doświadczenia z wątku "plecy w kadrze" i wiem że jest tu trochę userow ktorym będzie przeszkadzać wszystko co nie jest zgodne z przekonaniami.
Ze swojej strony mogę obiecać poprawę i przeprosić tych których urazilem może i nieprzemyślaną krytyką lub innymi wpisami.
Zawsze staram się pisać tak aby nie pisać personalnie z wycieczkami w czyjąś stronę i tego też nie mogę zaakceptować tutaj.
Jeśli chodzi o same puszki czy to lustra czy bezlustra to N osobiście stawiam w tym samym szeregu co Sony. Są tak samo świetne jak Sony. Może to mój błąd że nigdy tego nie napisałem i dlatego jest swego rodzaju frustracja dotyczącą szkieł że ich jesxze jest tak mało.
cybulski, dobrze wiesz o co chodzi bo od chyba roku wielu wytykało że dość pochopnie stawiasz tezy o wyższości jednego nad drugim nie mają żadnego poparcia w praktyce.
Męczycie się teraz tłumacząc jeden drugiemu co staje się śmieszne, zaraz będziecie się obrażać itd.
.....................
Ja wybrałem Z6 bo był tańszy o 2500zł od A7III oba w zestawie z 4/24-70
Każdy chyba kupujący sprzęt zna realia obiektywów.
Jakby Zetka była odcięta od szklarni lustrzankowej to byłby argument przeciw bo Sony ma masę obiektywów, a dodatkowo Zetka po roku od premiery ma już tez adaptery do Sony E i Canon EF.
Canon kastrat teraz za 4500zł był i jak ktoś uważa że szkła Canon R sa tak super może mieć do nich tanie body.
cybulski, jaki sens ma trąbienie o tych genialnych szkłach canona jeśli kosztują tak dużo, a wiele z nich to póki co tylko papier.
Tu nie chodzi o obronę reputacji Nikona ale o to, że walkowanie w kółko tego samego przez Cybulskiego w paru wątkach jest po prostu niestrawne. Z sensem czy bez, ile można tłuc dzień w dzien to samo?
cybulski
23-11-2019, 11:29
Robiąc tu wpisy sami podbijacje temat ;)
No taki już jest przywilej wynikający ze swobody wypowiedzi, że każdy może sobie pitolić o czym chce i ile chce. Są sposoby na to, żeby omijać posty tych, którzy piszą o tym, co nam się nie podoba.
Pomocna zielona dłoń usunie:grin: Jest takie powiedzenie, że jeśli trzecia osoba mówi, że piłeś, to choćby od tygodnia nie widział kieliszka połóż się spać :twisted:
W tym przypadku najczęściej mówią to osoby, z którymi wspólnie obalasz flaszkę [emoji1]
cybulski
30-11-2019, 09:30
Abott na tapete brał Sigmę 35/1.2 https://youtu.be/WvwfPB449Ec wcześniej to ominąłem.
I https://youtu.be/4rPtLvquOKw
cz4rnuch
13-12-2019, 15:25
https://www.youtube.com/watch?v=wJlc69xvwvc
Możesz to streścić bo nie chce mi się oglądać kolejnego "testera".
cz4rnuch
13-12-2019, 15:48
Niestety nie mogę.
cybulski
13-12-2019, 15:51
Możesz to streścić bo nie chce mi się oglądać kolejnego "testera".
..ujowy autofokus z wykrywaniem twarzy, najgorszy z modeli ff Canon/Sony/Nikon tak w skrócie poza tym fspaniały
cybulski
13-12-2019, 16:03
Problem był pokazany na nikorze 85/1.4G a nie na jakimś kundlu typu sigma czy tamron. Słabo to wygląda.
madebyzosiek
13-12-2019, 16:26
Problem był pokazany na nikorze 85/1.4G a nie na jakimś kundlu typu sigma czy tamron. Słabo to wygląda.AF w 85 1.4G słabo wypada na tle kundli, może to dlatego...? Akurat najbardziej prestiżowa w tym szkle jest cena...
cybulski
13-12-2019, 16:28
AF w 85 1.4G słabo wypada na tle kundli, może to dlatego...? Akurat najbardziej prestiżowa w tym szkle jest cena...
miałem d610 i 85/1.4G i nie wiedziałem czy problem jest w body czy w szkle. Mówili że w body a teraz że szkło. No niech tak będzie :)
Marcin Jakubowski
13-12-2019, 16:31
https://youtu.be/gF8YMO8Wu18
kto chce ten obejrzy a kto nie... to jego sprawa.
W tej całej gównogburzy jednak głos rozsądku - praktyka odnoszącego się do udostępnionego powyżej filmu Manego.
pozdrawiam
cybulski
13-12-2019, 16:38
Dziwi mnie żę Najkon przez tyle lat nie zrobił aktualizacji tego szkła - nie wiem mk2 albo nowy soft i aktualizacja.
Nie wiem czy Najkon aktualizuje firmware w szkłach czy coś w ogóle takiego tutaj jest ?
Od czterech lat mam doświadczenie w bezlustrach Fuji. W Fuji jest tak że aktualizowany jest firmware szkieł i body. Gdy pojawia się nowa funkcja lub ulepszony AF w body to wychodzą aktualizacje też do niektórych szkieł.
Nawet tak stare szkła jak 35/1,4 i 60/2,4 miały aktualizacje firmware przez co zaczęły jakiś czas temu chodzić żwawiej niż poprzednio - da sie ? Oczywiście pod warunkiem że ktoś myśli.
madebyzosiek
13-12-2019, 16:44
miałem d610 i 85/1.4G i nie wiedziałem czy problem jest w body czy w szkle. Mówili że w body a teraz że szkło. No niech tak będzie :)Ja ciągle mam D610 i ciężko coś AFowi zarzucić poza faktem, że wszystkie punkty AF są prawie w centrum kadru ;)
Serio jest jakaś burze że Z6 jest słabym aparatem ? :)
Myślałem że teraz to już pro sprzęt do kotleta, ptaszków i nawet turnieju szachowego ;)
Jeśli dla kogoś najważniejsze w aparacie jest EyeAF to chyba od dawna wie że ma kupić Sony i co tu więcej można na ten temat znowu wnieść ?
Była aktualizacja algorytmów wykrywania w Nikonie i coś tam poprawili, jeszcze przed nimi daleka droga żeby osiągnąć ten sam poziom co Sony obecnie, które niedawno ogłosiło że inwestuje kupę kasy w rozwijanie Ai także w sprzęcie foto.
Ciężko dogodzić ludziom, jeszcze 2-3 lata temu trzeba było wywalić 10k za body, które sensownie nadaje się do zawodowego zastosowania, a teraz za połowę tej ceny mają sprzęt o lepszych możliwościach.
cz4rnuch
13-12-2019, 17:12
Problem był pokazany na nikorze 85/1.4G a nie na jakimś kundlu typu sigma czy tamron. Słabo to wygląda.
Z tego co zapamiętałem to akurat w tym klipie używał 35 i 50 S oraz 105 G.
https://youtu.be/gF8YMO8Wu18
kto chce ten obejrzy a kto nie... to jego sprawa.
W tej całej gównogburzy jednak głos rozsądku - praktyka odnoszącego się do udostępnionego powyżej filmu Manego.
pozdrawiamTo ja może odniosę się do tego klipu odnoszącego się do klipu Manego. Początkowy wywód odnośnie tego, że logo nie jest ważne jak najbardziej słuszny. Osobiście chciałbym wrzucić ten klip do tematu o Z6, ale w tym temacie logo niestety jest dla wielu bardzo ważne, dlatego wrzuciłem to tu. Nie dla hejtu, ale żeby porozmawiać. Co do samego wywodu recenzenta klipu Manego to widzę tam przynajmniej kilka błędów. Twierdzi, że nie wierzy testerom, którzy nie mieli okazji dobrze przetestować sprzętu. Może i słusznie, ale Many testuje ten sprzęt już od jakiegoś czasu, widziałem wiele sesji, które popełnił tym aparatem. Dokładnie to zaznaczył, że aparat ma około roku. Zakłada, że używał sprzętu na difultowych ustawieniach, ale Many opisał przy jakich ustawieniach pojawia się ten błąd. Sam stwierdza, jako praktyk, że af ogólnie jest trochę gorszy od Sony, i dziwne, że się z Manym nie zgadza, bo ten właściwie potwierdził to samo. Zaznaczył, że w 90% sprzęt działa świetnie i tylko w tych nielicznych przypadkach zachowuje się gorzej niż Sony i Canon. Pan praktyk podnosi też temat firmware, że ostatni jest poprawiony, ale nie odniósł się w jakim aspekcie. Bo akurat Many zaznaczył na jakim pracował, a na końcu zaznaczył również, że sprawdził w studio z najnowszym firmware i zmian w trybie śledzienia wide brak, w tym sensie, że nadal aparatowi zdarza się wybierać tło. Jako praktyk powiedział też, że ludzie są rozpuszczeni i że jak nie zadziała automat to fotograf powinien skorzystać z trybu punktowego i wybierakiem zaznaczyć temat. Nie wiem czy to przegapił, ale Many właśnie tak zrobił, jest to na filmie, oraz zaznaczył, że ta opcja działa świetnie. Jedyne do czego ma zastrzeżenia to to, że automat ze śledzeniem oka czy twarzy w trybie śledzenia automatycznego czasami się myli i to pokazał. W Sony się nie myli lub myli się rzadziej, do tego jest przyzwyczajony, bo przez długi czas pracował w tym trybie i to dla niego robi różnicę. Tylko tyle.
A ja tak nieśmiało spytam - po co Wy to wszystko piszecie?
AF w 85 1.4G słabo wypada na tle kundli, może to dlatego...? Akurat najbardziej prestiżowa w tym szkle jest cena...
miałem d610 i 85/1.4G i nie wiedziałem czy problem jest w body czy w szkle. Mówili że w body a teraz że szkło. No niech tak będzie :)
85/1.4 to moje podstawowe szkło i jeśli o te milimetry chodzi to sądzę, że jestem kompetentny. W skrócie - swojego N85/1.4D NIE wymieniłem na wersję AF-S.
Jeśli chodzi o podpięcie szkła do sprawdzenia AFu w body, to wybór testera jest równie sensowny, jak podpięcie 85/1.2 L by sprawdzić jak szybko działa AF w Canonie R.
Tylko yutuber musiałby znać sprzet, który testuje, nie wymagajcie za dużo.
cz4rnuch
13-12-2019, 17:20
...Tylko yutuber musiałby znać sprzet, który testuje, nie wymagajcie za dużo.Tyle, że jutuber używał nowych 105/1.4 oraz 35 i 50 S. Te też nie są sensowne? :)
PS Cybulski, nie oszukujcie z tym 85, bo wprowadzacie zamęt :)
Kolekcjoner
13-12-2019, 17:21
A ja tak nieśmiało spytam - po co Wy to wszystko piszecie?
Bo to jest forum dyskusyjne?
Ale o czym? Myślałem, że najważniejsze są zdjęcia.
Zdjęcia są przereklamowane :mrgreen:
Tyle, że jutuber używał nowych 105/1.4 oraz 35 i 50 S. Te też nie są sensowne? :)
105 jest. 35 i 50 nie wiem, nie znam szkieł Z. Breś pisał, ze w obiektywach do Z sa stosowane inne silniki, niezbyt szybkie. Myślę ze to nawet może być prawda, chodzi o bezglosne filmowanie. Jestem ciekawy jak będą chodziły szkła 1.2. Z jednej strony powinni pokazać co fabryka daje, ale z drugiej 1.2 jest wyzwaniem i Canona 1.2 studzi nadzieje. Zobaczymy.
Odnosilem sie do tego co pisaliscie o 85.
Ja nawet nie oglądam większości filmow z YT jakie są linkowane na forum. Szkoda czasu.
cz4rnuch
13-12-2019, 17:34
Ale o czym? Myślałem, że najważniejsze są zdjęcia.No właśnie. I nie wrzuciłeś tu ani jednego.
Czyli pozostaje bicie piany?
Gratulacje dla śmietany.
Kolekcjoner
13-12-2019, 17:53
Są działy zdjęciowe i sprzętowe. Tu rozmawiamy o sprzęcie. Co jest dla kogo najważniejsze to już indywidualna sprawa. Są ludzie dla których sprzęt jest najważniejszy i tym żyją. Znam takich. Nic nie stoi na przeszkodzie, że są miejsca w którym mogą o tym podyskutować - jak tu.
Czyli pozostaje bicie piany?
Pozostaje brać udział w dyskusjach które są dla Ciebie interesujące. Po co się udzielać w temacie w którym nie masz o czym dyskutować?
Zdjęcia to tylko dodatek jaki dają nasze zabawki :)
Są działy zdjęciowe i sprzętowe. Tu rozmawiamy o sprzęcie. Co jest dla kogo najważniejsze to już indywidualna sprawa. Są ludzie dla których sprzęt jest najważniejszy i tym żyją. Znam takich. Nic nie stoi na przeszkodzie, że są miejsca w którym mogą o tym podyskutować - jak tu.
Pozostaje brać udział w dyskusjach które są dla Ciebie interesujące. Po co się udzielać w temacie w którym nie masz o czym dyskutować?
Zdjęcia to tylko dodatek jaki dają nasze zabawki :)
Tak też podejrzewałem. Chciałem się tylko upewnić. Dziękuję.
cz4rnuch
13-12-2019, 18:02
105 jest. 35 i 50 nie wiem, nie znam szkieł Z. Breś pisał, ze w obiektywach do Z sa stosowane inne silniki, niezbyt szybkie. Myślę ze to nawet może być prawda, chodzi o bezglosne filmowanie. Jestem ciekawy jak będą chodziły szkła 1.2. Z jednej strony powinni pokazać co fabryka daje, ale z drugiej 1.2 jest wyzwaniem i Canona 1.2 studzi nadzieje. Zobaczymy.
Odnosilem sie do tego co pisaliscie o 85.
Ja nawet nie oglądam większości filmow z YT jakie są linkowane na forum. Szkoda czasu.Tak po prawdzie to odniosłeś się do stanu wiedzy jutubera bazując na błędnym info. Podobnie z resztą jak wtedy gdy piszesz, że to jakiś test afu. Nie jest to test afu tylko jakiś błąd polegający na tym, że w niektórych przypadkach w trybie wykrywania twarzy czy oka aparat tego nie wykrywa i ustawia ostrość na tło, nawet gdy twarz zajmuje dużą część kadru, gdy sylwetka jest na pierwszym planie i gdy warunki oświetlenia są dobre. Co właśnie wskazuje na jakiś błąd, bo w większości sytuacji af działa tak jak powinien. W związku z tym chyba nawet nie ma znaczenia czy szkło jest szybkie czy nie. Po prostu czasami to nie działa.
cybulski
13-12-2019, 18:20
No na telefonie oglądałem na szybko i zdawało mi się że to było 85/1.4G a to 105/1.4G to jeszcze bardziej niefajnie. Wykrywania twarzy i oka dotąd nie używam na tym co mam ale zawsze mnie interesują takie testy innych bo w końcu trzeba się przyzwyczajać do nowego.
Trochę więcej zrozumienia dla akwizytorów! Każde miejsce jest dobre do próby zassania nowego użytkownika.
Mój dobry cybulski, wątku autorze!
Kup wreszcie Z - choćby "na Kuźniara".
Wtedy... wiadomo, co, bo teraz... też wiadomo, co.
PS Zbyszku, no tak to wygląda. ;)
Miałem dzisiaj kilka rawków z A7rIV i nawet nie odczuwa się spowolnienia mimo że pliki po blisko 120MB, obiektyw samyang 1.4/85 daje na tej matrycy niesamowitą szczegółowość, ma to potencjał tak jak przypuszczałem tak dobra matryca kompensuje braki w ogniskowej obiektywu bo można wyciąć niesamowicie dużo w porównaniu do 24Mpix.
Nikon musi szybko póki jeszcze nie zbankrutował wypuścić coś na tej matrycy o ma już od półtora roku bo Z7 nie jest konkurentem dla A7rIV, a po co taka matryca niech sobie takie pytania zadają ci co tego sprzętu nie kupią :)
A jakieś zdjęcia na dowód?
Tak samo ileś tam osób odeszło przez Wojtka.
O ile zostałem przez Ciebie poinformowany, to przeze mnie odszedł Rycerz - czyli osoba mocno kontrowersyjna - i dla lewej, i dla prawej strony.
Mnie samemu go brakuje, bo, mimo wszystko, lubiłem jego obecność na forum.
Ale że ktoś jeszcze?
Natomiast w zamian doszły wszelakie tomfooty i aryany w mnóstwie wcieleń - zatem, Jacku, oczekuję honorowego konta premium.
I piszę to całkiem poważnie.
cybulski
13-12-2019, 19:34
Miałem dzisiaj kilka rawków z A7rIV i nawet nie odczuwa się spowolnienia mimo że pliki po blisko 120MB, obiektyw samyang 1.4/85 daje na tej matrycy niesamowitą szczegółowość, ma to potencjał tak jak przypuszczałem tak dobra matryca kompensuje braki w ogniskowej obiektywu bo można wyciąć niesamowicie dużo w porównaniu do 24Mpix.
Nikon musi szybko póki jeszcze nie zbankrutował wypuścić coś na tej matrycy o ma już od półtora roku bo Z7 nie jest konkurentem dla A7rIV, a po co taka matryca niech sobie takie pytania zadają ci co tego sprzętu nie kupią :)
Kolega kupił a7 R czwórkę dwa dni temu i sprzedaje a7iii więc zobaczymy co powie za jakiś czas. Mówisz że Z7 nie daje z tym rady? A to dobrze wiedzieć że samy 85 1.4 jest na niej ok bo kupiłem sobie to szkiełko.
Canon też idzie w 75Mpix, w apsc mają 32 w M6km2.
Czy to ma sens? Wg mnie ma bo nowe szkła dają radę więc nie ma po co oglądać się do tyłu.
Fuji ma 26mpix w apsc, 50 i 100 na tzw niby średnim formacie.
Moim zdaniem nie ma sensu jeśli chcemy mieć poziom szumu jak na "małych" 24Mpix matrycach ff.
A jakieś zdjęcia na dowód?Nie ma szansy bo to był materiał z sesji modelowej dla znanej marki :(
Sprawdzałem czy komputer podoła temu.
cz4rnuch
13-12-2019, 23:31
Po sprowadzeniu wielkości obrazka z a7rIV do 24mpx nie ma wielkiej różnicy między nową R a 7III, bo przy takiej akcji szum się redukuje.
cybulski
14-12-2019, 10:40
To skoro już mamy tyle mpix to Fuji startuje z gfx 50r od 50mpix a 100mpix proszę to już jest i wygląda nieźle https://youtu.be/EOG2BVvCWN0
Mój dobry cybulski, wątku autorze!
Kup wreszcie Z - choćby "na Kuźniara".
Wtedy... wiadomo, co, bo teraz... też wiadomo, co.
PS Zbyszku, no tak to wygląda. ;)
Ale po co :) Z6 ma za mało pikseli, Z7 to wolałbym gfx 50r albo ostatecznie a7r3. Zostaje przy tym co mam :)
cz4rnuch
29-12-2019, 17:20
https://www.youtube.com/watch?v=2JKODNL1GmM
Generalnie ja to czytam tak: system ok , dobre wideo , optyka itp
Ale af słabszy od C i S. Szkła szkoda ze nie 1.2 lub 1.4
cybulski
29-12-2019, 17:45
Niektórzy Youtuberzy chyba doszli do wniosku że dość czekania aż się ocknie
https://youtu.be/Y22VPblxWjs
Ale że te wiaderka 5x droższe w canonie to tak dla każdego ?
cz4rnuch
29-12-2019, 18:09
FTZ też nie dla każdego, ale niektórym to umyka :)
cybulski
29-12-2019, 18:18
Ale że te wiaderka 5x droższe w canonie to tak dla każdego ?
To nie jest wątek dla każdego. Dla każdego są szkła 1.8
W canonie też nie musisz kupować szkieł RF, tak jak w Nikonie można podpiąć szkła z lustra tak tu np EF 85L II f1.2.
Jedni zadowolą się nikorem 85 1.8G a inni nie. W canonie jest podobnie z tym że jest więcej szkieł do wyboru 1.2 1.4 1.8
W jakie cenie mają w canon R szkła 24, 35, 50, 85 f/1.8 żeby porównać do szkieł Nikon Z ?
Pytam o natywne bo ty adaptery krytykujesz i system musi mieć swoje szkła tak ?
cybulski
29-12-2019, 18:34
W jakie cenie mają w canon R szkła 24, 35, 50, 85 f/1.8 żeby porównać do szkieł Nikon Z ?
Pytam o natywne bo ty adaptery krytykujesz i system musi mieć swoje szkła tak ?
Nie ma. Ten system jest dla tych którzy celują w ekstremalne szkła f1.2. Wczoraj gadałem z kolegą który na codzień używa gfx Fuji i gfxowe 110/2. Miał na tydzień wypożyczony R i RF 85/1.2. Jest napalony na ten zestaw mimo posiadania średniego formatu. Opisał to jako coś niesamowitego. Powiedział że weźmie Rmk2 i to szkło.
Noo... niesamowite faktycznie ;)
Czyli jednak Canon jest dla wybrańców, taka elita fotograficzna, a nie jakiś tam Nikon dla plebsu z całym złomem f/1.8 :twisted:
adam1972
29-12-2019, 18:39
Cześć;
W maju wspominałeś o redukcji stanu i chęci sprzedaży VILTROX EF-FX2 - czy to jeszcze aktualne? Czy są istotne różnice pomiędzy FX1? Pierwszy raz przesiadam się na Fuji ( t3 ) i słyszałem ,że zdarza się brak zgodności z canonami. Szkoda mi mimo wszystko odstawiać sprawdzone szkła - szczególnie szeroki 11-24 f4 L...
cybulski
29-12-2019, 18:45
Noo... niesamowite faktycznie ;)
Czyli jednak Canon jest dla wybrańców, taka elita fotograficzna, a nie jakiś tam Nikon dla plebsu z całym złomem f/1.8 :twisted:
Poniekąd tak.uzywane szkła EF f1. 2 są teraz tanie jak nigdy. Pewnie wywalają aby kupić to jedyne RF 85L 1.2. Mnie wystarczy ten EF 85L 1.2 Moim zdaniem poprawa ostrości to nie jest coś co w portretowym szkle jest najważniejsze. Przecież wiesz, że tak jak i Ty, ja poluje na okazje. Ostatnia to xf 56/1.2 apd do Fuji za połowę ceny nowego.
Cześć;
W maju wspominałeś o redukcji stanu i chęci sprzedaży VILTROX EF-FX2 - czy to jeszcze aktualne? Czy są istotne różnice pomiędzy FX1? Pierwszy raz przesiadam się na Fuji ( t3 ) i słyszałem ,że zdarza się brak zgodności z canonami. Szkoda mi mimo wszystko odstawiać sprawdzone szkła - szczególnie szeroki 11-24 f4 L...
Już sprzedałem jakiś czas temu. Ef-fx2 trzeba inaczej ustawiać soczewkę do nieskończoności a inaczej do bliży. Samemu trzeba przetestować czy pasuje.
cz4rnuch
29-12-2019, 18:46
W jakie cenie mają w canon R.. 35...?35/1.8 z makro stoi po 2100 czyli o tysiaka taniej niż u Nikona.
cybulski
29-12-2019, 18:56
35/1.8 z makro stoi po 2100 czyli o tysiaka taniej niż u Nikona.
A EF 35/2 IS można dostać za 1250. Zgrabny, Ostry i dobra stabilizacja aż sam jestem zdziwiony.
cz4rnuch
29-12-2019, 18:59
No, ale to używka i nie do systemu RF więc się nie łapie jako odpowiedź na pytanie. Nowy EF kosztuje tyle samo co wersja RF a nie ma macro 1:2.
cybulski
29-12-2019, 19:08
No, ale to używka i nie do systemu RF więc się nie łapie jako odpowiedź na pytanie. Nowy EF kosztuje tyle samo co wersja RF a nie ma macro 1:2.
Ja zostawiam sobie tylko szkła, które mi się sprawdzą w mojej skromnej praktyce amatora tzn są małe albo mają ciekawy rysunek czytaj plastykę :) dka mnie to zabawa, nie muszę też uzasadniać celowości tego wszystkiego. Inaczej musiałbym sprzedać i kupić zuoma 18-200 i by mi starczył z apsc Nikona.
cz4rnuch
29-12-2019, 19:21
Mnie chodzi o to, że EF to nie RF a o takie było pytanie. Ponadto uczciwie jest porównywać ceny sprowadzając je do wspólnego mianownika (nowe lub używane ale takie same w obu przypadkach). Cena RF 35/1.8 jest bardzo niska zważywszy na to, że dodatkowo ma jeszcze stabilizację i funkcję makro 1:2.
cybulski
29-12-2019, 19:42
Mnie chodzi o to, że EF to nie RF a o takie było pytanie. Ponadto uczciwie jest porównywać ceny sprowadzając je do wspólnego mianownika (nowe lub używane ale takie same w obu przypadkach). Cena RF 35/1.8 jest bardzo niska zważywszy na to, że dodatkowo ma jeszcze stabilizację i funkcję makro 1:2.
Dokładnie tak. Widać że jeśli canon zrobi wersje 1.8 to będą one atrakcyjne.
Czyli nikon Z jest zły bo ma mało szkieł, a Canon R lepszy bo ma jeszcze mniej, czyli idąc tym tokiem rozumowania najgorszy jest Sony E bo ma najwięcej ;)
Nie ma się co drażnić.
Podobno przez Techart na Zetkach działają te nowe tamrony, więc duży plusik jak ktoś szuka zgrabnych obiektywów ( techart to chyba coś 2mm grubości ) bo z samyang podobno są problemy.
https://www.tamron.eu/pl/obiektywy/24mm-f28-di-iii-osd-m12/
https://www.tamron.eu/pl/obiektywy/35mm-f28-di-iii-osd-m12/
cz4rnuch
29-12-2019, 20:41
Z tego co mnie się zdaje to pełnoklatkowych obiektywów RF jest więcej niż zetkowych.
Te stałki od Tampona niestety są duże jak na swoje parametry.
https://1.img-dpreview.com/files/p/E~TS940x788~articles/2752855719/Tamron_35_vs_Zeiss_Thumb.jpeg
85mm f/1.8
50mm f/1.8
35mm f/1.8
24mm f/1.8
14-30mm f/4
24-70mm f/4
24-70mm f/2.8
już trafiają do sprzedaży na dniach
70-200mm f/2.8*
20mm f/1.8*
pierwszy kwartał 2020
50mm f/1.2**
85mm f/1.2**
w połowie 2020
135mm f/1.8**
14-24mm f/2.8**
24-105mm f/4**
Po dwóch latach od premiery będzie ładna gromadka z czego bardzo dużo modeli w przystępnej cenie już teraz.
Canon jak uzupełni ofertę o obiektywy "normalne", a Nikon o te dla "elity" będzie pewnie podobnie bo dlaczego miałoby być inaczej ?
cz4rnuch
29-12-2019, 21:17
Ja (i Ty) pisaliśmy o stanie obecnym. Roadmap to nie przyrzeczenie, zawsze coś może się przesunąć albo wypaść (albo pojawi się coś innego). Słynny Noct 58 jeszcze się nie pojawił na półkach choć już od dawna o tym pisano. W sumie do końca roku jeszcze dwa dni to może się wyrobią. To wszystko nie zmienia faktu, że i tak Canonowi i Nikonowi idzie to szybciej niż Sony w początkowym okresie. W sumie to sprawdziłem i w pierwszym roku Sony zrobiło 7 obiektywów, ale ten zestaw moim zdaniem był najmniej ciekawy z całej trójki.
Trochę to dziwne jest to nadmuchiwanie parcia na szkła f1.2 czy aż to jest potrzebne? w praktyce w zupełności wystarczają szkła F1.8 ( które i tak często się przymyka ze względu na małą GO) ale chyba marketing jednak robi swoje bo jaki mam zysk w praktyce pomiędzy F1.2 a F1.8 przy dzisiejszych matrycach?
Wiec takie tłumaczenie niektórych panów z YT ze zmieniają system bo niema szkieł f1.2 jest trochę dziecinne
Jakie 1.2, teraz to tylko 0.95 :mrgreen:
Co do tych wszystkich "testów" to już dawno stało się żenujące i zapomina się że przecież chodzi o oglądalność.
Większość porównań jest bardzo bardzo wypatrzona, to tak jak Ken Rockwell daje minusa Z6 za klapkę baterii albo za mało widoczną kropke przy bagnecie i że FTZ ogranicza ilość obiektywów bo śrubokręta nie da sie podpiąć to tak jakby do Canona R dać minus bo nie ma adaptera FD :lol:
Większość porównań jest bardzo bardzo wypatrzona
Wypaczona.
Niektórym „profesjonalistom” to niedługo i f0.5 będzie mało.
cybulski
30-12-2019, 00:48
To zawsze jest pytanie, taki yutuber który latami robi na Nikonie, raptem sprzedaje wszystkie szkła F mówiąc że będzie czekał na szkła do Z a potem mówi że przesiadka robi na Sony. Płaci im ktoś za to? no bo faktycznie dla mnie to taki yutuber traci co najmniej swoją twarz.
To nie jest wątek dla każdego. Dla każdego są szkła 1.8
W canonie też nie musisz kupować szkieł RF, tak jak w Nikonie można podpiąć szkła z lustra tak tu np EF 85L II f1.2.
Jedni zadowolą się nikorem 85 1.8G a inni nie. W canonie jest podobnie z tym że jest więcej szkieł do wyboru 1.2 1.4 1.8
Czyli w innych systemach wypada stosowac obcą optyke i przejściówki (robisz to) ale w Nikon Z trzeba stosować szkła natywne. Krytykujesz w wątkach poświęconym Nikonom Z inne rozwiązania. Do Sony można podpinać szkła Canona. Do Nikonów Z wolno?
Dodam, że do nikona nie trzeba stosować szkieł Nikkor, można np Sigmy. Czyli szkieł jest wiele więcej niż wymieniasz. Łącznie z canonowską 85/1.2L.
Poniekąd tak.uzywane szkła EF f1. 2 są teraz tanie jak nigdy. Pewnie wywalają aby kupić to jedyne RF 85L 1.2. Mnie wystarczy ten EF 85L 1.2 Moim zdaniem poprawa ostrości to nie jest coś co w portretowym szkle jest najważniejsze.
I kolejna sprawa w Twoich wypowiedziach. Krytykujesz np "budżetowego" portretowego Nikkora Z 85/1.8, a sam używasz C 85/1.2L, który nie grzeszy ostrością. I nagle akceptujesz takie coś, no bo to coś, co używasz.
Czyli w krytyce jesteś konsekwentny, system Nikona Z jest do bani, mały i nie ma co do niego podpinać, a w ogóle to nie ma w nim nic dobrego, dozwolone sa tylko Nikkory Z, adaptery są be. A sam co robisz? Używasz nieostre szkiełko, pochodzące z innego systemu, podpinając je przez adapter. Rewelacja. Dlaczego postępujesz niezgodnie ze swoimi przekonaniami?
Czy teraz ci unaoczniłem, że świat jest bardziej skomplikowany i różni ludzie dokonają różnych wyborów, z różnych powodów. Im tak pasuje i tak im dobrze.
cybulski
30-12-2019, 01:18
Jacku mylisz się. Nie podpinam 85L do Sony. Do tego używam puszki canona. Sprzedałem wszystkie przejściówki. Sigma mnie nie kręci. Ostrość sigmy jest super jeśli chcesz liczyć pory skóry i spędzać godziny nad retuszem.
Poza tym masz mylne informacje, 85L II jest ostra wystarczająco na pełnej dziurze, RF fakt ostrzejszy ale przekłada się to na mniej ciekawy bokeh w mojej ocenie. Sigma ma ostre przejścia tonalne i to również można uważac za wadę w niektórych typach fotografii. Mnie sigmy nie odpowiadają.
Jeśli mówimy o fotografowaniu ludzi to niestety ale canon wie co robi i nie da się tego tak prosto podrobić.
To Twoje przekonanie. A nie fakt.
85/1.2 nie jest ostra, a określanie jej jako wystarczająco ostra to eufemizm. Ja rozumiem, że mozna lubić ekstremalnie małą GO, ale nie dorabiajmy do tego dodatkowych idei.
Nikkor 85/1.8 nie jest ostry? No to poproszę: https://www.dxomark.com/Lenses/Nikkor/Nikon-AF-S-NIKKOR-85mm-F18G-mounted-on-Nikon-D800E---Measurements__814 (Measurements/ sharpness/ field map)
I jak teraz okreslić należy wobec tego szkło Canon 85/1.2 L II https://www.dxomark.com/Lenses/Canon/EF85mm-f-1.2L-II-USM-mounted-on-Canon-EOS-5DS-R---Measurements__1009
cybulski
30-12-2019, 01:43
A jeśli chodzi o sigmy to zawsze może się zdarzyć iż kolejna aktualizacja firmware wywali w kosmos cudowne sigmy. I co wtedy zrobią nikoniarze? Mnie to nie dotyczy.
Do Sony mam tylko dwa samyangi 35 i 85 wersje 1.4 z AF. Uważam że rysunek 85tka ma ok ale obraz z canon owej 85 jest ciekawszy. Aktualnie mam xf56/1.2 apd Fuji więc na pewno wyprubuje te szkła aby mieć ogląd.
Jacek jak chcesz dyskutować o 85tkach to na CB masz wątek o RF 85 tam Ci wyjaśnią różnice między Twoja 85 artem a canonami.
Na Canon-Board jeden były canonier zakwestionował doskonałość (jemu chodziło o ostrość) optyki Canona, z 85/1.2 włącznie. Zjedli go żywcem. Mimo, że podał fakty - statystyki i miejsca w rankingu szkieł Sony, Canona i Nikona. Wiesz co - okazuje się, że nr 1 to było Sony, nr 2 Nikon a Canon był trzeci.
Czytam wątek na CB.
Bawiłem się niedawno Canonami R, RP i 6D z Canon Rf 85/1.2, EF 85/1.2 i z EF 85/1.4 IS, ale nie zgrałem zdjęć. Zgrabnie sie tym pracuje, AF jest szybki, eyefocus działa, denerwuje skaczący kwadracik AFu.
To zawsze jest pytanie, taki yutuber który latami robi na Nikonie, raptem sprzedaje wszystkie szkła F mówiąc że będzie czekał na szkła do Z a potem mówi że przesiadka robi na Sony. Płaci im ktoś za to? no bo faktycznie dla mnie to taki yutuber traci co najmniej swoją twarz.
Chyba nie wiesz jak działa ten biznes, to są dość spore pieniądze, umowy na lokowanie produktów, sample sprzętowe, trzeba tylko umiejętnie zakręcić widownią żeby wyszło interesująco i żeby złapać spora grupę fanatyków, którzy sami rozkręcą dodatkową popularność.
cybulski
30-12-2019, 01:59
Na Canon-Board jeden były canonier zakwestionował doskonałość (jemu chodziło o ostrość) optyki Canona, z 85/1.2 włącznie. Zjedli go żywcem. Mimo, że podał fakty - statystyki i miejsca w rankingu szkieł Sony, Canona i Nikona. Wiesz co - okazuje się, że nr 1 to było Sony, nr 2 Nikon a Canon był trzeci.
Wiesz ten samyang 85 którego mam podobno jest ostrzejszy od GMastera... ale obraz tak na oko to jednym może się podobać innym nie. Ostrość ma tu do tego niewiele, pewnie dojdę do jakichś konkretniejszych wniosków za jakiś czas bo jesxze kadrów z tego SY85 nie mam takich aby coś powiedzieć więcej.
Oni wszyscy (prawie) nie mają dla mnie twarzy. Robi latami - ile lat? ile ma obiektywów F? Sprzedał wszystkie Nikkory F, nie mając i nie wiedząc jakie są szkła do Z - idiota. Nie mając nic Nikona może od nowa wybierać system.
Są ludzie zmieniający system co pare lat. I wcale nie chodzi o to, czy system jest lepszy czy gorszy. Po prostu lubią nowe zabawki, jak większość facetów - gadżeciarzy.
cybulski
30-12-2019, 02:08
Dla mnie ważne jest, że jak yutuber związany jest z marką to nie zmienia poglądów jak flaga na wietrze. Ja nawet nie lubię takich którzy testują różne marki. Wolę jak trzyma się jednej, bo wtedy wiem że zna system dogłębnie a nie tylko po łebkach na potrzeby kanału.
No to tu się zgadzamy.
.. ale obraz tak na oko to jednym może się podobać innym nie. Ostrość ma tu do tego niewiele, .
Przypomnę ci to zdanie jak będziesz pisał coś o Nikkorach ;)
Serio uważam, że C 85/1.2 nie ma ciekawego bokehu, po prostu daje bardzo duże rozmycie na 1.2 i to cała jego zasługa. A ja przymykam w wiekszości do 1.8 - 2.2. I co mi wtedy mógłby zaproponować 85L? (podpięty do Nikon Z) Nic ciekawego, bo ostrzejsze i bez charakteru sa inne szkła, a mają szybszy AF (ARTy).
Dodam, że ja nie jestem artystą i nie zawsze chcę by mi się bokeh narzucał. Wystarczą mi 1-2 szkła z ciekawym bokehem, reszta niech będzie ostra, lub ma inne cechy, mi potrzebne (jak np zoom N 70-200/2.8 ).
cz4rnuch
30-12-2019, 11:08
Relatywizm w czystej postaci. Strasznie łatwo przychodzi wam też ocenianie stanu umysłowego na podstawie, no cóż, dość okrojonych danych. Dla przypomnienia. Duży bagnet Nikona to ponoć jest jego wielki atut dzięki któremu da się produkować obiektywy, których nie da się zrobić w innych systemach, ale gdy w innym systemie są szkła, których na razie brakuje u Nikona to są one niepotrzebne, bo jak się okazuje f/1.8-2.2 jest wystarczające :) Dziwne podwójnie, bo jeszcze niedawno niektórzy z was pisali w innym temacie, że właśnie takich szkieł brakuje. Dziwić za to nie będzie, że gdy już pojawi się 50/1.2 a później kolejne to będą one wychwalane pod niebiosa. Szkła f/1.8 są bardzo fajne dla takich jak ja czy innych amatorów, dla części pro pewnie także, ale są też tacy, którym potrzeba czegoś więcej. I nie jest prawdą, że w takim f/1.2 GO jest zbyt mała. Owszem jest mała przy ciasnym kadrowaniu, ale czasami cała sylwetka zajmuje tylko jakąś część kadru i cała łapie się w GO a przy okazji 1.2 ładnie rozmywa inne plany. Nie mi oceniać czy to wiocha czy nie, ale jest też zapotrzebowanie na takie kadry więc nie zawsze f/1.8 jest wystarczające. A przynajmniej nie dla wszystkich. Co do pana Fro to aż tak bardzo za nim nie przepadam, ale oglądam jego treści od około 10 lat (chyba) i jakoś nie zauważyłem by latał z kwiatka na kwiatek. Wiele lat był wierny Nikonowi, nie przeskoczył też od razu na bezlustra, bo jeszcze z rok czy dwa lata temu uważał, że lustrzanki nadal są bezpieczniejszym wyborem. Nikona Z6 nadal używa, bo najlepiej filmuje i tu także widać brak sentymentów. Jest lepszy to go używa, mimo, że to dodatkowy wydatek. I biorąc to pod uwagę nie powinno też dziwić, że mimo wszystko zamienił szklarnię na zetkową. Nawet jeśli jest dziurawa to jednak te obiektywy ce****e inna kultura pracy przy filmowaniu: są bezgłośne i płynne. A wracając do samego klipu, bo najechaliście na osobę, ale prawie nikt nie odniósł się do samej treści, to czy on powiedział coś zdrożnego czy nieprawdziwego? Stwierdził, że AF jest dobry, ale nie zawsze jest aż tak pewny, z własnego doświadczenia i to zdaje się potwierdzać więcej osób. Stwierdził, że potrzebuje dwóch slotów na karty, jako dodatkowe zabezpieczenie oraz prawdziwego gripa a nie kontenerka na baterie. Odnośnie gripa to większość z zainteresowanych pisała na tym forum to samo. Podwójny slot jest przydatny, nawet jeśli karty CFexpress są dużo mniej awaryjne to awaria może się zdarzyć i jeśli ktoś potrzebuje dodatkowego zabezpieczenia to drugi slot się przyda. Dla większości z nas to pewnie nie problem, bo nie focimy znanych polityków lub gwiazd muzycznych, ale są i tacy, którzy to robią (między innymi ten Fro) i dla niego to pewnie jest dość ważne. W pewnych sytuacjach po prostu nie wypada dać zadu. Z resztą miał to wcześniej w Nikonach, to może być po prostu kwestia przyzwyczajenia. Tak czy inaczej te dwie rzeczy (grip i dwa sloty) to po prostu wygląda na celową wycinkę Nikona i raczej nie wynika bezpośrednio z problemów przy projektowaniu. Dlaczego? Pewnie dlatego by nowszy lub bardziej zaawansowany model też się sprzedał. Gdyby do takiego Z6/Z7 dodać drugi slot, choćby SD, oraz pełnoprawny grip to taki sprzęt mógłby posłużyć lata i nikt by nie spojrzał na nowszy model. Niby to żadna różnica, sprzedałoby się więcej Z6/Z7, ale ceny tych aparatów już i tak są prawie dumpingowe więc całkiem możliwe, że Nikon wiele na nich nie zarabia. Drobniejsze rzeczy jak dość wolno działający wybierak czy brak touchpada w momencie gdy korzystamy z wizjera też dziwią (o ile to prawda). Obie rzeczy można pewnie rozwiązać firmwarowo, touchpad miał już nawet arcyamatorski D5500. Najdziwniejsze jest to, że ten klip to tylko jakiś głos w dyskusji. Chłop pewnie zna Nikoniarzy jak nikt, bo co minutę powtarza, że Z6 jest OK oraz że nikogo nie atakuje tylko mówi o własnych doświadczeniach. Ale to jak widać nie wystarczyło :)
PS To, że dziś ludzie zarabiający na treściach video mają po kilka systemów to po prostu wymóg rynku a nie jakaś fanaberia. By utrzymać ruch na kanale trzeba dość często go dokarmiać nowymi treściami. W obrębie jednego systemu nie ma aż tylu nowości więc ludzie zaopatrują się w kilka by móc wrzucać do sieci więcej treści, porównań międzysystemowych, które są bardzo popularne itd. To w niczym nie przeszkadza. Umówmy się, że te poszczególne aparatki od S,C,N nie różnią się aż tak bardzo. Owszem trzeba znać je dobrze i są jakieś niuanse, ale dla kogoś kto codziennie pracuje aparatem nie jest wielkim problemem dobrze poznać nawet 3 systemy powiedzmy w przeciągu roku.
Po dłuższej przerwie wpadłem do wątku i znowu mam wrażenie ze kompletnie nie wiadomo o czym dyskutujecie.
Ktoś chce odkupić sprzęt nikona? Mam trochę amatorskich zabawek do sprzedania!
cybulski
30-12-2019, 11:35
Po dłuższej przerwie wpadłem do wątku i znowu mam wrażenie ze kompletnie nie wiadomo o czym dyskutujecie.
Ktoś chce odkupić sprzęt nikona? Mam trochę amatorskich zabawek do sprzedania!
Wydaje się, że na tym forum powinni być chętni na ten sprzęt ... skoro jest to forum Nikona ale gdy wyprzedawałem rok temu to tutaj prawie nic mi nie poszło. Sprzedałem innymi kanałami. I w zasadzie dziś wystawiam tu na giełdzie już tylko z przyzwyczajenia bo transakcje są gdzie indziej.
Tak. Coś dziwnego stało się. Kiedyś było sporo odzewu. Ktoś podpytywał, negocjował....
Teraz cisza. Większy odzew jest na olx.
Na alledrogo są jakieś kosmiczne marże.
leighadams
30-12-2019, 12:25
Może nie ma odzewu, bo ceny wysokie? Niestety (dla sprzedających), ale po wejściu bezluster, ceny luster i obiektywów (przede wszystkim tych starszych d) poleciały na łeb na szyję...
Może.
Zawsze można negocjować :)
leighadams
30-12-2019, 12:43
Zawsze można spróbować. Ale znam tez takich, którzy nie lubią się targować i wysoka cena wyjściowa ich zniechęca do zapytań i dalszej dyskusji.