Zobacz pełną wersję : Dlaczego nie Nikon Z a Sony. Lub odwrotnie.
cybulski
16-09-2019, 00:21
X-T1 nie ma 1/8000 więc to chyba zostawia pewien niedosyt, to mam na myśli, a jeszcze pamiętam gdy fociłem obiektywem 1.4 na DXie i 1/8000 w środku słonecznego dnia czasami nie zapewniało poprawnej ekspozycji. A przecie stałki 1.4 to jest wisienka na torcie systemu fuji. Pozostałe (te nowsze) Fuji mają co prawda 1/8000, ale mają też nominalne iso 200 lub 160 jak T3 i to ciągle jest mniej niż u pełnoklatkowców i nowszych dxów, które mają nominalne iso 100 lub nawet 64. Czyli światła odcinają więcej a do tego pełnoklatkowce potrzebują mniejszej światłosiły w obiektywie by zachować tą samą GO.
Xt1 ma elektroniczną migawkę do 1/32000 więc jest ok.
madebyzosiek
16-09-2019, 05:15
Xt1 ma elektroniczną migawkę do 1/32000 więc jest ok.Ale elektroniczna migawka nie jest lekiem na całe zło, ma swoje wady i ograniczenia. A umówmy się, że iso 200 i migawka 1/4000 to poziom D90...
cz4rnuch
16-09-2019, 07:39
Pisałem o pewnych sytuacjach gdzie ze względu na wady migawki elektronicznej ktoś woli lub jest zmuszony użyć migawki mechanicznej a wtedy ISO200 i 1/4000 wcale nie są takie OK. Z resztą w pozostałych Fuji (nawet w wypasionym GFX100) też jest gorzej niż u konkurencji. Komuś może to przeszkadzać lub nie, ale to jest fakt. Sama migawka elektroniczna to moim zdaniem super sprawa i moim zdaniem każdy współczesny aparat powinien ją mieć, bo może się przydać, ale takie rozwiązanie oprócz niewątpliwych zalet ma też swoje ograniczenia i warto o tym wiedzieć.
Nieużywalną. Ten pseudo-feature zniekształca obiekty nawet przy portretach. Masę zdjeć straciłem, teraz to pierwsza rzecz którą wyłączam w puszcze. Brrr
Nieużywalną. Ten pseudo-feature zniekształca obiekty nawet przy portretach. Masę zdjeć straciłem, teraz to pierwsza rzecz którą wyłączam w puszcze. Brrr
Technika idzie do przodu :-) w starym E2 rzeczywiście migawka elektroniczna potrafiła zniekształcić. X-t30 którego teraz posiadam jest w pełni użyteczna.
Cebula, ja oraz Ty nie pisaliśmy o globalnej migawce, ale o tym czy A9 (pardonsik, jakikolwiek fulfrejm) ma elektroniczną migawkę 1/32000 czy nie ma. I odpowiedź brzmi, że (jakieś jednak) ma(ją).
OK ale ja dodałem swoje trzy grosze że wady elektronicznej migawki zwłaszcza 1/32000s są spore i zostanie to zlikwidowane z sensorami nowej generacji, canon zapowiedział już dawno, sony i panas mają zrobione takie sensory, nikon nie widzę żeby było coś o tym ale pewnie zrobi jak inni.
- - - - kolejny post - - - - - -
Czyli migawka elektroniczna rejestruje obraz dłużej niż czas synchronizacji przecietnej lustrzanki???Póki co jest to oszustwo.
cz4rnuch
16-09-2019, 10:25
OK ale ja dodałem swoje trzy grosze że wady elektronicznej migawki zwłaszcza 1/32000s są spore i zostanie to zlikwidowane z sensorami nowej generacji, canon zapowiedział już dawno, sony i panas mają zrobione takie sensory, nikon nie widzę żeby było coś o tym ale pewnie zrobi jak inni... W A9 nie występuje w sumie chyba największa wada migawki elektronicznej czyli rolling shutter. A co do tych sensorów to gdzie można poczytać o tych gotowych rozwiązaniach? Czy są one przygotowane do używania z aparatami fotograficznymi? Jakiej wielkości są same sensory?
Póki co jest to oszustwo.Żadne oszustwo. Po prostu trzeba znać nie tylko zalety, ale także i wady pewnych rozwiązań. Ograniczenie 1/8000 w większości modeli, głośność przy kłapaniu, awaryjność to jest oszustwo na migawce mechanicznej? Nie, to są wady pewnego rozwiązania i trzeba je znać.
Miałem na myśli że A9 ma antidistortion co jest oszustwem ale ok liczy się efekt końcowy, tak samo jak blackout w wizjerze to też oszustwo ale większość napisze że to jest super bo liczy się efekt końcowy.
Gotowe rozwiązania to ten portal o sensorach gdzie są czysto techniczne informacje plus newsy.
Cholera wie jak robią ten DR w Fuji...
Ja wiem :D
I tu niestety, ale dochodzą pewne ale, bo starsze Fuji chyba nie mają tego 1/32000, bo prawie wszystkie fuji mają natywne ISO200 podczas gdy większość pełnoklatkowców ma ISO100...
Pozostałe (te nowsze) Fuji mają co prawda 1/8000, ale mają też nominalne iso 200 lub 160 jak T3 i to ciągle jest mniej niż u pełnoklatkowców i nowszych dxów, które mają nominalne iso 100 lub nawet 64.
Przecież podobno te ISO jest przekłamane, więc ISO 200 to i tak ISO 100 ;)
Matrycy z globalną migawką jeszcze nikt na rynku nie używa, to dopiero zapowiedziane sensory, które się pojawią.
Są już używane w zastosowaniach przemysłowych i medycznych od dawna. A w smartfonach matryce już mają tak szybki odczyt, że rolling shutter praktycznie nie istnieje. Niestety producenci w branży foto to śmierdzące lenie i dusigrosze - będą jechać na odgrzewanych kotletach i nie wydadzą ani centa na nową technologię tak długo, jak tyko się da. Pomaga im w tym głupota samych klientów, którzy wciąż bardziej zainteresowani są setnymi częściami sekundy szybkości AF, wykrywaniem oka kota i kolejnymi megapikselami, niż rozwiązaniami, które zniwelowałyby faktyczne ograniczenia technologiczne dzisiejszej fotografii.
W globalnej migawce chodzi o przesłanie w jednym czasie z każdego piksela informacji, producenci poszli na ustępstwa i pierwsze konstrukcje mają odbierani informacji w grupach, normalna elektroniczna migawka to przesył informacji kolejno z każdego piksela co spowalnia całość.
Ściślej mówiąc nie z każdego piksela, tylko z każdej linii pikseli.
Czyli migawka elektroniczna rejestruje obraz dłużej niż czas synchronizacji przecietnej lustrzanki???
Czas ekspozycji jest taki sam, ale każda kolejna linii pikseli zrzuca ładunek z poprzedniej rejestracji o ułamek sekundy późnij. Więc gdy pierwsza linia pikseli zrzuca ładunek z aktualnej ekspozycji, to ostatnia dopiero zrzuca ładunek z jednej z poprzednich ekspozycji.
Wszystko zależy od szybkości odczytu. Im nowsza matryca, tym tym mniejsze zniekształcenia.
cz4rnuch
16-09-2019, 10:40
...Przecież podobno te ISO jest przekłamane, więc ISO 200 to i tak ISO 100 ;)...Odpiszę Ci to samo co za każdym razem. Większość z was twierdzi, że nie, a część mnie przekonywała, że w ostatnich modelach się to zmieniło. Sam już się nie interesuję za bardzo Fuji i to co kiedyś pisałem pisałem raczej o pierwszej serii aparatów gdzie oprócz ISO200 jest też mechaniczna migawka 1/4000 i mniejsza matryca. A nawet jeśli jest przekłamane to chyba ktoś to kiedyś niby policzył i było to poniżej jednej działki także sensu mojej wypowiedzi raczej to nie zmienia.
Są już używane w zastosowaniach przemysłowych i medycznych od dawna. A w smartfonach matryce już mają tak szybki odczyt, że rolling shutter praktycznie nie istnieje. Niestety producenci w branży foto to śmierdzące lenie i dusigrosze - będą jechać na odgrzewanych kotletach i nie wydadzą ani centa na nową technologię tak długo, jak tyko się da. Pomaga im w tym głupota samych klientów, którzy wciąż bardziej zainteresowani są setnymi częściami sekundy szybkości AF, wykrywaniem oka kota i kolejnymi megapikselami, niż rozwiązaniami, które zniwelowałyby faktyczne ograniczenia technologiczne dzisiejszej fotografii.
Tylko malutkie sensory z tym sobie radzą dlatego robi się pewne kompromisy i są jakieś liniowe odczytywania, grupowe itd.
http://image-sensors-world.blogspot.com
cz4rnuch
16-09-2019, 10:44
Miałem na myśli że A9 ma antidistortion co jest oszustwem ale ok liczy się efekt końcowy, tak samo jak blackout w wizjerze to też oszustwo ale większość napisze że to jest super bo liczy się efekt końcowy.Dalej nie wiem o jakim oszustwie piszesz. Możesz konkretniej podać o co Ci chodzi?
Gotowe rozwiązania to ten portal o sensorach gdzie są czysto techniczne informacje plus newsy.Czyli gdzie konkretnie to jest i jakie konkretnie są to informacje i newsy?
http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/A9/A9_5.jpg
cz4rnuch
16-09-2019, 10:47
No i co pokazałeś? Gdzie tu jest oszustwo? Matryca A9 ma własną pamięć i dlatego znacznie szybciej sczytuje dane.
To jest właśnie oszustwo bo nie ma nadal globalnej migawki, liczy się efekt końcowy ja wiem ale wszyscy dążą do tego żeby globalna migawka działała bo to będzie spora rewolucja w sensorach, to w A9 ma ograniczenia i w wielu przypadkach zawodzi.
cz4rnuch
16-09-2019, 11:40
To jest właśnie oszustwo bo nie ma nadal globalnej migawki...Nadal nie ma tu mowy o żadnym oszustwie, bo Sony nie reklamuje swojego produktu jako posiadającego migawkę globalną i jeśli tylko sam jej brak stanowi o oszustwie to oszukują wszystkie firmy fotograficzne :)
cybulski
16-09-2019, 11:50
http://rafalglebowski.pl/blog/pliki/A9/A9_5.jpg
Czyli to co było kiedyś w kreskówkach jednak jest prawdą :) samochód jadący szybko się pochyla, kij się wygina, czasoprzestrzeń się jednak zakrzywia. Już Einstein o tym pisał a wy że to wada :mrgreen:
A to zostało naukowo udowodnione.....
cz4rnuch
16-09-2019, 12:08
No to skoro jesteś fanem Einsteina to Sony A6300 jest dla Ciebie i możemy przejść do podsumowania.
Kamera idealna:
https://www.youtube.com/watch?v=Fg9Ph53ka2I
Nadal nie ma tu mowy o żadnym oszustwie, bo Sony nie reklamuje swojego produktu jako posiadającego migawkę globalną i jeśli tylko sam jej brak stanowi o oszustwie to oszukują wszystkie firmy fotograficzne :)
Oszustwem jest np zaklejanie blackout w A9, wielu myśli że jest utrzymany podgląd na żywo, oszustwem jest prostowanie zdjęcia sprytnym algorytmem, to tak samo jak wady optyczne obiektywu poprawia soft w aparacie, to też jest oszustwo.
Fakt że ważny jest efekt końcowy.
Oszustwem jest np zaklejanie blackout w A9, wielu myśli że jest utrzymany podgląd na żywo, oszustwem jest prostowanie zdjęcia sprytnym algorytmem, to tak samo jak wady optyczne obiektywu poprawia soft w aparacie, to też jest oszustwo.
Fakt że ważny jest efekt końcowy.
Nie zapominajcie o najwiekszym oszustwie... ISO ;-) I generalnie to ceny tez sa oszukane... i wszystko jest oszukane ;-) Zreszta zdjecia dzisiaj tez sa oszukane ;-) I jak tu fotografowac ;-)
Tak juz serio... chce sie Wam dyskutowac o takich *******ach ?
To są techniczne sprawy i przyglądanie się w jakim kierunku idzie technologia, ja np jestem bardzo ciekaw jak opanują globalną migawkę i jak to bardzo zmieni sprzęt foto, tyle.
cz4rnuch
16-09-2019, 15:44
Wybacz, ale nie wiesz o czym piszesz :) No może poza korekcją optyki, ale to również robią wszyscy producenci.
Cała fotografia jest oszustwem. Matryca nie widzi kolorów, a zdjęcie wychodzi kolorowe.
cz4rnuch
16-09-2019, 15:55
A fotki Słońca z Ziemi i ogólnie patrzenie na nie przez wizjer to kłamstwo stulecia, bo przecież w wizjerze widać to co było ponad osiem minut wcześniej :(
To są techniczne sprawy i przyglądanie się w jakim kierunku idzie technologia, ja np jestem bardzo ciekaw jak opanują globalną migawkę i jak to bardzo zmieni sprzęt foto, tyle.
Z mojego punktu widzenia jak pojawi sie takowy aparat to ciekawy jestem jego ceny... zakladam ze bedzie wysoka. W kolejnym kroku zastanowie sie na ile ta wysoka cena przelozy sie na lepsze zdjecia. W ostatnim kroku stwierdze ze bedzie to mialo maly wplyw na moje zdjecia i poczekam az to rozwiazanie stanie sie powszechne i tanie. Zakladam ze podejscie osoby filmujacej bedzie odmienne. Kazdemu wedlug potrzeb.
Zeby nie bylo ze neguje postep techniczny. Oczywiscie ze ucieszy mnie moment pozbycia sie ostatniego mechanicznego elementu z aparatu jakim jest migawka mechaniczna. Globalna migawka jest ciekawym rozwiazaniem. Mam tylko watpliwosci czy ogol fotografow chce za to placic ekstra i to spore pieniadze. Natomiast waska grupa moze sie z tego ucieszyc i zaplacic ta wyzsza cene.
Wiele rzeczy w dzisiejszej zaawansowanej technice jest wzgledne... licza sie tylko finalne efekty nie sposob w jaki to zostalo osiagniete. Czy przecietny odbiorca zdjecia bedzie prowadzil analizy czy obiektyw byl skorygowany optycznie czy programowo ?
Cała fotografia jest oszustwem. Matryca nie widzi kolorów, a zdjęcie wychodzi kolorowe.
Dobrze mowisz ;-)
cz4rnuch
16-09-2019, 16:01
Można założyć, że początkowo i przy cenie wejścia tej nowej technologii ta opcja będzie popularna jak karty XQD, których oczywiście też wszyscy potrzebują (przynajmniej wg kolegi koesh) ;)
Tak juz serio... chce sie Wam dyskutowac o takich *******ach ?
Karton dobrego wina za te słowa.
Wybacz, ale nie wiesz o czym piszesz :) No może poza korekcją optyki, ale to również robią wszyscy producenci.
I Tobie, Marcinie, też karton, i niekoniecznie z Biedry.
Ale za to mnie co najmniej tuzin kartonów się należy za czytanie tych tu bełkotów.
Tak się śmiesznie składa, że mam A9. I to jest aparat, który najmniej przeszkadza mi w robieniu zdjęć od czasów F100. Programowa korekcja optyki? A po grzyba tego używać? Dla dyskusji o niższości Planara 1.4/50 nad Planarem 1.4/50 skorygowanym automatycznie?
Gdybym przejmował się tymi tu Waszymi bzdurnymi wojenkami, to nie kupiłbym żadnego aparatu, tylko biłbym pianę, jak Wy.
Tymczasem po prostu robię sobie zdjęcia, bo tak mi się podoba.
Można założyć, że początkowo i przy cenie wejścia tej nowej technologii ta opcja będzie popularna jak karty XQD, których oczywiście też wszyscy potrzebują (przynajmniej wg kolegi koesh) ;)
Ha ha ha ha... trafione w punkt.
Przypomniala mi sie dyskusja z FB na grupie Nikon Z PL. Oczywista oczywistosc ze pewni ludzie marudzili ze Nikony Z maja tylko jeden slot na karty. No i oczywiscie marudzili rowniez ze ceny kart XQD sa z kosmosu. Kiedy zwrocilem uwage ze gdyby byly 2 sloty to 2 karty XQD kosztowaly by 2 razy wiecej to dopiero by zaczeli marudzic na calego ;-) Po mojej wypowiedzi zapadla niezreczna cisza ;-) Pewnych ludzi nie da sie zadowolic... nigdy ;-)
Pozostali ciesza sie tym co maja i robia zdjecia.
Karton dobrego wina za te słowa.
I Tobie, Marcinie, też karton, i niekoniecznie z Biedry.
Ale za to mnie co najmniej tuzin kartonów się należy za czytanie tych tu bełkotów.
Tak się śmiesznie składa, że mam A9. I to jest aparat, który najmniej przeszkadza mi w robieniu zdjęć od czasów F100. Programowa korekcja optyki? A po grzyba tego używać? Dla dyskusji o niższości Planara 1.4/50 nad Planarem 1.4/50 skorygowanym automatycznie?
Gdybym przejmował się tymi tu Waszymi bzdurnymi wojenkami, to nie kupiłbym żadnego aparatu, tylko biłbym pianę, jak Wy.
Tymczasem po prostu robię sobie zdjęcia, bo tak mi się podoba.
Dziekuje... poprosze biale wytrawne. ;-)
Bo to jest ewidentny przyklad osla ktory mial do wyboru dwa rodzaje ziarna... tak dlugo nie mogl sie zdecydowac co chce zjesc ze w koncu padl... z glodu. ;-)
Wazne jest aby umiec sie cieszyc z tego co sie ma... zawsze mozna pomyslec ze mogloby byc gorsze. ;-)
Obrazek2000
16-09-2019, 16:26
A to w końcu, dlaczego nie Nikon Z, a Sony? ;-);-);-);-)
No przeciez to jest proste. Juz tlumacze.
Ten co wybral Sony powie ze nie Nikon Z. Ten co wybral Nikona Z powie ze nie Sony. Pojedyncze wybitne jednostki o wielkich i otwartych umyslach dlugich i siwych brodach... beda posiadali oba ;-)
PS.
Zakladam ze zasluzylem na kolejny karton/kartony wina. Chetnie przyjme wszystkie datki bo niedawno kupilem Nikona i w portfelu czarna dziura... nie ma za co opic nowego nabytku a szkoda zeby nieopity sie zapsul i narazil producenta na zbedne koszta serwisu. ;-)
Pytanie retoryczne, zgodne z regulaminem.
Pytanie retoryczne, zgodne z regulaminem.
No to ja z moja nieregulaminowa odpowiedzia... chyba trafie do raportu. No i to wino przepadnie. Ech... ;-(
cybulski
16-09-2019, 16:57
Tytuł może powinienem dać "Wontek na piontek"? Ale wtedy by nie chwycił...
W bezlustrach podczas odczytu w wizjerze masz ciemność, w A9 nie masz ale to nie jest podgląd na żywo.
Rolling Shutter Correction też nazwałbym oszustwem.
Ciężko się takie tematy porusza jak wszyscy doszukują się jakiś teorii spiskowych, to jest zwykła dyskusja o technicznej stronie, lubię poznać takie drobiazgi, lubię tez jak ktoś wyprowadza mnie z błędu w jakimś temacie i czegoś się nauczę więcej.
cybulski
16-09-2019, 17:00
No dlaczego? Przecież to oczywiste.... To dział innych systemów...:mrgreen:
Z mojego punktu widzenia jak pojawi sie takowy aparat to ciekawy jestem jego ceny... zakladam ze bedzie wysoka. W kolejnym kroku zastanowie sie na ile ta wysoka cena przelozy sie na lepsze zdjecia. W ostatnim kroku stwierdze ze bedzie to mialo maly wplyw na moje zdjecia i poczekam az to rozwiazanie stanie sie powszechne i tanie. Zakladam ze podejscie osoby filmujacej bedzie odmienne. Kazdemu wedlug potrzeb.
Zeby nie bylo ze neguje postep techniczny. Oczywiscie ze ucieszy mnie moment pozbycia sie ostatniego mechanicznego elementu z aparatu jakim jest migawka mechaniczna. Globalna migawka jest ciekawym rozwiazaniem. Mam tylko watpliwosci czy ogol fotografow chce za to placic ekstra i to spore pieniadze. Natomiast waska grupa moze sie z tego ucieszyc i zaplacic ta wyzsza cene.
Wiele rzeczy w dzisiejszej zaawansowanej technice jest wzgledne... licza sie tylko finalne efekty nie sposob w jaki to zostalo osiagniete. Czy przecietny odbiorca zdjecia bedzie prowadzil analizy czy obiektyw byl skorygowany optycznie czy programowo ?
Przy malejącym rynku trzeba postawić na postęp.
Korzyści musza być, mechaniczna migawka ma ograniczenia np w fps spore, elektroniczna też ma granice zwłaszcza jak się ciśnie w pikselki i oferuje matryce 60-100Mpix, video też ma spore ograniczenia ponieważ wielu chwiałoby już teraz miec przynajmniej 4K 60fps z pełnej klatki w dużym bitrate, a gdzie 6K i 8K ?
Globalna migawka powinna pozwolić w foto 60fps z całej matrycy ff, kto może takie coś potrzebować ? Jaka musi być elektronika żeby AF wyrobił, jakie muszą być transfery i nośniki do zapisania ?
Korzyści musza być, mechaniczna migawka ma ograniczenia np w fps spore, elektroniczna też ma granice zwłaszcza jak się ciśnie w pikselki i oferuje matryce 60-100Mpix, video też ma spore ograniczenia ponieważ wielu chwiałoby już teraz miec przynajmniej 4K 60fps z pełnej klatki w dużym bitrate, a gdzie 6K i 8K ?
Globalna migawka powinna pozwolić w foto 60fps z całej matrycy ff, kto może takie coś potrzebować ? Jaka musi być elektronika żeby AF wyrobił, jakie muszą być transfery i nośniki do zapisania ?
Najwazniejsze... ile to bedzie jadlo pradu ;-) Znowu bedzie marudzenie ze bateria za szybko pada. ;-)
...
Globalna migawka powinna pozwolić w foto 60fps z całej matrycy ff, kto może takie coś potrzebować ?
To az bedzie strach spust nacisnac. Kilka nacisniec i karta 120GB pelna... a to XQD jest i na dodatek drogie. Ile tych kart by trzeba miec. A jakie komputery i pamieci masowe.
O nie nie... ja sie na taka rewolucje nie pisze. ;-)
Korzyści musza być...
Postep w drenazu portfeli kilentow... Korzysci dla akcjonariuszy ;-) Mysle ze z racji braku mechanicznych elementow producenci beda musieli wymyslec jakies elektroniczne "blokady" w stylu... wyslij aparat do serwisu po przebiegu 100.000 zdjec. Bedzie tak jak z drukarkami. Az strach sie bac.
PS.
Zgadzam sie ze to bedzie swego rodzaju rewolucja... ale za jaka cene.
cz4rnuch
16-09-2019, 17:18
W bezlustrach podczas odczytu w wizjerze masz ciemność, w A9 nie masz ale to nie jest podgląd na żywo...Bo A9 sczytuje z matrycy 20 razy szybciej niż np Twoje A7 II. I jest podgląd na żywo lub może wystąpić minimalne opóźnienie, ale tylko przy najszybszej serii. Ale o tym też informuje producent więc nie oszukuje.
Rolling Shutter Correction też nazwałbym oszustwem...A potrafisz ogólnie opisać co to jest ten rolling shutter correction i jak to jest realizowane? Rozumiem, że nie z autopsji, ale tradycyjnie już poproszę o link z którego można się dowiedzieć o tym oszustwie.
A wystarczy zrobić matrycę pionową o proporcjach 2:3 i zamontować ją obróconą o 90 stopni, aby była w normalnym położeniu, ale linie pikseli zczytywane byłyby w pionie, a nie w poziomie. Wtedy rolling shutter przy panoramowaniu na boki by nie istniał.
Do producentów matryc: nie chce wina za ten pomysł. Podam numer konta na priv [emoji1]
A wystarczy zrobić matrycę pionową o proporcjach 2:3 i zamontować ją obróconą o 90 stopni, aby była w normalnym położeniu, ale linie pikseli zczytywane byłyby w pionie, a nie w poziomie. Wtedy rolling shutter przy panoramowaniu na boki by nie istniał.
Do producentów matryc: nie chce wina za ten pomysł. Podam numer konta na priv [emoji1]
A co z panoramowaniem w dol... ? ;-)
https://youtu.be/qv0D9NpD-A8
PS.
A moze zrobic matryce z liniami biegnacymi po przekatnej. Wtedy samochod nie bedzie sie wyginal. ;-) Byle jechal do przodu... oczywiscie ;-)
W bezlustrach podczas odczytu w wizjerze masz ciemność, w A9 nie masz ale to nie jest podgląd na żywo.
Skoro tak piszesz, to znaczy, że jesteś użytkownikiem A9 i z własnego doświadczenia wiesz, że to oszustwo i Ci to przeszkadza w robieniu zdjęć.
Zatem odpowiedz:
1. Tak.
2. Nie.
cybulski
16-09-2019, 17:31
cytuję za kindlem
https://live.staticflickr.com/65535/48733179022_225b12151b_c.jpg (https://flic.kr/p/2hfohhw)
cytuję za kindlem
https://live.staticflickr.com/65535/48733179022_225b12151b_c.jpg
Zbyszku, tego Nikoniarzom nie przetłumaczysz.
Skoro tak piszesz, to znaczy, że jesteś użytkownikiem A9 i z własnego doświadczenia wiesz, że to oszustwo i Ci to przeszkadza w robieniu zdjęć.
Zatem odpowiedz:
1. Tak.
2. Nie.
Nie wspomniałem że to przeszkadza tylko że liczy się efekt końcowy, który jest przecież lepszy od ciemności, czyż nie ?
Bo A9 sczytuje z matrycy 20 razy szybciej niż np Twoje A7 II. I jest podgląd na żywo lub może wystąpić minimalne opóźnienie, ale tylko przy najszybszej serii. Ale o tym też informuje producent więc nie oszukuje.
A potrafisz ogólnie opisać co to jest ten rolling shutter correction i jak to jest realizowane? Rozumiem, że nie z autopsji, ale tradycyjnie już poproszę o link z którego można się dowiedzieć o tym oszustwie.
Ale link do czego, do pokazywania problemu i jak to dobrze rozwiązano w A9 ? No to jest tego pełno nawet na youtube.
cz4rnuch
16-09-2019, 18:05
...Ale link do czego, do pokazywania problemu i jak to dobrze rozwiązano w A9 ? No to jest tego pełno nawet na youtube.Link do tego oszustwa. Skoro jest tego pełno to chyba nie będziesz miał z tym problemu? Albo chociaż wyjaśnij czym wg Ciebie jest ta korekcja i na czym polega to oszustwo.
Czas ekspozycji jest taki sam, ale każda kolejna linii pikseli zrzuca ładunek z poprzedniej rejestracji o ułamek sekundy późnij. Więc gdy pierwsza linia pikseli zrzuca ładunek z aktualnej ekspozycji, to ostatnia dopiero zrzuca ładunek z jednej z poprzednich ekspozycji.
Wszystko zależy od szybkości odczytu. Im nowsza matryca, tym tym mniejsze zniekształcenia.
Pytam więc jaki jest czas między poczatkiem a końcem czytania informacji. Zapewne sa to różne czasy zaleznie od matrycy, ilości Mpx itd. Jakiego rzedu sa to czasy? Gdzieś podano dla jakiejś matrycy ten czas?
Pytam więc jaki jest czas między poczatkiem a końcem czytania informacji. Zapewne sa to różne czasy zaleznie od matrycy, ilości Mpx itd. Jakiego rzedu sa to czasy? Gdzieś podano dla jakiejś matrycy ten czas?
Dla A9 1/150 s. Dla innych gdzieś w okolicach 1/40-1/75 s.
darekw1967r
17-09-2019, 09:28
Dodajmy jeszcze, ze kazdy czlowiek widzi nieco inaczej kolory i robi sie ciekawiej.
Mozna powiedziec, ze obracamy sie w Świecie przybliżen i wielu niedokladnosci.
cybulski
17-09-2019, 10:22
Dodajmy jeszcze, ze kazdy czlowiek widzi nieco inaczej kolory i robi sie ciekawiej.
Mozna powiedziec, ze obracamy sie w Świecie przybliżen i wielu niedokladnosci.
Obraz tworzy mózg z sygnałów z oka. Jak częstym przypadkiem jest, że obraz który widzimy zaczynamy inaczej odbierać gdy jesteśmy po np. dwóch lampach wina, natomiast bez tego nam się nie podoba. Żeby daleko nie szukać weźmy na ten przykład Kobietę ....
Możemy sobie zrobić test naukowy. Patrzymy na nią a potem pijemy lampkę wina. Jeśli nadal nic to pijemy następną. Coś się dzieje. Skoro nadal nic dajmy i jej tą lampkę i wypijmy trzecią .... Czy ktoś robił takie testy ?
Obraz tworzy mózg z sygnałów z oka. Jak częstym przypadkiem jest, że obraz który widzimy zaczynamy inaczej odbierać gdy jesteśmy po np. dwóch lampach wina, natomiast bez tego nam się nie podoba. Żeby daleko nie szukać weźmy na ten przykład Kobietę ....
Możemy sobie zrobić test naukowy. Patrzymy na nią a potem pijemy lampkę wina. Jeśli nadal nic to pijemy następną. Coś się dzieje. Skoro nadal nic dajmy i jej tą lampkę i wypijmy trzecią .... Czy ktoś robił takie testy ?
Errror... Errrorrrrrr...
To watek wojenek sprzetowych a nie filozoficzny. System sie zaraz wywali od tego ;-)
cybulski
17-09-2019, 10:35
Errror... Errrorrrrrr...
To watek wojenek sprzetowych a nie filozoficzny. System sie zaraz wywali od tego ;-)
Fotografia to tylko "zdjęty" obraz, "filozofię" do obrazu dorabia nasz mózg.
No tak... ale takie dyskusje w tym watku... tutaj trzeba precyzyjnie... milimetry, megapiksele, tysieczne czesci sekundy... ewentualnie jakies mega oszustwa itp. ;-)
cybulski
17-09-2019, 10:39
Skoro już wiemy że po kilku lampkach obraz nam się bardziej podoba to pójdźmy dalej.
Podobają sie nam obrazy mniej dokładne, nieoczywiste, ba nawet trochę rozmyte. Bo tak jest po alkoholu (nie mówiąc już o czymś mocniejszym)
Stąd już prosta droga do udowodnienia dlaczego dążymy aktualnie, mimo ostrych szkieł jak brzytwa, do nieoczywistości, rozmyć, ziarna, itp
Skoro już wiemy że po kilku lampkach obraz nam się bardziej podoba to pójdźmy dalej.
Podobają sie nam obrazy mniej dokładne, nieoczywiste, ba nawet trochę rozmyte. Bo tak jest po alkoholu (nie mówiąc już o czymś mocniejszym)
Stąd już prosta droga do udowodnienia dlaczego dążymy aktualnie, mimo ostrych szkieł jak brzytwa, do nieoczywistości, rozmyć, ziarna, itp
OK... jest Kobieta, jest rower... zdjecie do bani od strony technicznej. Brak wina. Zdjecie wyglada tak jak wyglada... ot taki kaprys autora zdjecia czyli mnie.
30827
Masz swiadomosc ze przyjdzie gajowy i ta dyskusja wyladuje w lesie ;-) Chociaz na swoja obrone mam fakt ze zdjecie zronione Nikonem 1 z nalesnikiem 10mm ;-) Swoja droga fajna ewolucje przeszedlem od Nikona 1 do Z a po drodze rozne inne Nikony.
tbogdanowicz
17-09-2019, 10:59
Obawiam się że temat jest znany od bardzo dawna.
30828
Ja tak mam po ściągnięciu okularów. I wcale mi się to nie podoba.
cybulski
17-09-2019, 11:39
Masz swiadomosc ze przyjdzie gajowy i ta dyskusja wyladuje w lesie ;-) Chociaz na swoja obrone mam fakt ze zdjecie zronione Nikonem 1 z nalesnikiem 10mm ;-) Swoja droga fajna ewolucje przeszedlem od Nikona 1 do Z a po drodze rozne inne Nikony.
Czemu ma wylądować w lesie ? Poruszane tematy mają więcej wspólnego z fotografią niż puste rozważania sprzętowe :grin: Już nie wspomnę o tym, że autor wątku powinien mieć tu jakiś głos co jest niedopuszczalne a zapytałem autora i jemu pasuje tak jak jest.
cybulski
17-09-2019, 12:47
Kontynuując, zestawiajac kilka obrazow razem tworzymy opowiadanie i nasz mózg odbiera ten przekaz, jeśli dobre zestawienie i jeśli jesteśmy na tych samych falach. Przekaz takiego setu może być inny niż pojedyncze obrazy. Tzn tak odczyta to nasz mózg.
Czemu ma wylądować w lesie ? Poruszane tematy mają więcej wspólnego z fotografią niż puste rozważania sprzętowe :grin: Już nie wspomnę o tym, że autor wątku powinien mieć tu jakiś głos co jest niedopuszczalne a zapytałem autora i jemu pasuje tak jak jest.
No jezeli autor watka sie zgadza... tylko ze ja ide do lasu. Bede wieczorem. ;-)
cz4rnuch
17-09-2019, 13:17
Czemu ma wylądować w lesie ? Poruszane tematy mają więcej wspólnego z fotografią niż puste rozważania sprzętowe :grin: Się nie zdziw, bo to akurat dział sprzętowy a miłościwie nam panujący uwielbiają porządek.
Już nie wspomnę o tym, że autor wątku powinien mieć tu jakiś głos...Też tak kiedyś myślałem. Oczywiście do czasu gdy jeden z moderatorów wyjaśnił mi, że w swoim wątku turystycznym niby piszę nie na temat i pokasował posty.
Uwielbiają porządek? OT OT-em pogania, ludzie raportują to nawet nie jako OT, a jako SPAM.
cz4rnuch
17-09-2019, 13:52
Piszę z własnego doświadczenia ;) Przecież nawet mi kiedyś wyliczyłeś procentowo ile może być zdjęć w wątku o Sony :)
Uwielbiają porządek? OT OT-em pogania, ludzie raportują to nawet nie jako OT, a jako SPAM.
Serio ? ;-) Donosicielstwo kwitnie ;-)
Ja wiem ze jest mniej unikalnych tresci do pozarcia przez wyszukiwarki... jednak czasami dobra zabawa nie zaszkodzi. Moze zalozyc wiec strefe zdemilitaryzowana (ufff trudne slowo) ;-)
Piszę z własnego doświadczenia ;) Przecież nawet mi kiedyś wyliczyłeś procentowo ile może być zdjęć w wątku o Sony :)
Czyli wszystko wg wzoru... niezle ;-)
To nie ludzie, to wilki! Ale chyba podsunąłeś mi pomysł. :D
No i żeby nie było OT, to odpowiem merytorycznie na tytułowe pytanie: Bo Nikon brzydszy. :mrgreen:
Az strach sie bac ;-)
No i żeby nie było OT, to odpowiem merytorycznie na tytułowe pytanie: Bo Nikon brzydszy. :mrgreen:
Nikon nie jest tak brzydki jak go maluja ;-) Tez merytorycznie jako ze mam 2 piekne inaczej Nikony Z ;-) Zreszta pytanie jest postawione w przewrotny sposob.
cz4rnuch
17-09-2019, 15:36
W sumie w kategorii brzydal Sony gorsze od Nikona Z nie jest, bo też niezbyt piękne :) Ale za to powłoczki szkieł do Nikona to chyba jakiś turpista projektował. Tu Nikon, moim zdaniem, jest samodzielnym liderem.
cybulski
17-09-2019, 15:46
Ludzie są straszne :o uprzejmie donoszę aczkolwiek z pewnym obrzydzeniem .....
No tutaj to rzecz gustu :) Wg mnie brzydsze są szkła a samo body to nawet OK. Mnie się wydaje ładniejszy niż Sony.
Ale ja go nawet nie widziałem. Czuję to.
Ale trujecie Panowie, a tym czasem chińczyk jakiś do Zetki eReFki i Soniacza za 99$ https://nikonrumors.com/2019/09/16/this-chinese-brightin-star-55mm-f-1-8-lens-for-nikon-z-mount-is-99.aspx/
cybulski
17-09-2019, 16:02
Ale trujecie Panowie, a tym czasem chińczyk jakiś do Zetki eReFki i Soniacza za 99$ https://nikonrumors.com/2019/09/16/this-chinese-brightin-star-55mm-f-1-8-lens-for-nikon-z-mount-is-99.aspx/
Ciekawe czy lepszy niż Helios ?
cz4rnuch
17-09-2019, 16:11
Manual z Chin :( News roku. Taniej idzie wyhaczyć coś japońskiego i ze światełkiem 1,4.
Jaka dyskusja taki news :)
cybulski
17-09-2019, 17:19
O pojawił się nowy chyba tekścik o Rce http://blog.cyfrowe.pl/lepszy-w-praktyce-niz-na-papierze-eos-r/
Kolejna fajna sprawa to spis lektur od "Karola o fotografii" https://mailchi.mp/947e53cf7953/spislekturkarola
"Spis lektur Karola czyli PDF do pobrania z opisem kultowych albumów fotograficznych i wskazówkami jak się z nich korzystać. Wiele osób napisało mi, że Spis lektur przeniósł je na wyższy poziom w fotografii. Częstujcie się klikając link ..."
Karol na FB https://www.facebook.com/karolofotografii/
W sumie w kategorii brzydal Sony gorsze od Nikona Z nie jest, bo też niezbyt piękne :) Ale za to powłoczki szkieł do Nikona to chyba jakiś turpista projektował. Tu Nikon, moim zdaniem, jest samodzielnym liderem.
Obiektywy Nikkor S są obrzydliwe wręcz. Lubię proste wzornictwo, ale jak można było wypuścić coś takiego?
nikoniarz
17-09-2019, 21:36
Obiektywy Nikkor S są obrzydliwe wręcz. Lubię proste wzornictwo, ale jak można było wypuścić coś takiego?
Pisałem o tym kiedyś. Ale jakiś nadgorliwy usunął :D
cybulski
17-09-2019, 21:50
Tak :) też nie rozumiem tego disajnu tych szkieł.
Zebym wiedzial to wczesniej to bym nie kupil. ;-) Dla mnie obiektyw ma dzialac i dac dobrej jakosci obrazek od pelnej dziury. Nigdy sie nie zastanawialem czy jest ladny czy brzydki. To nie samochod ;-)
Mam podobnie. Decydują właściwosci obiektywu. Ale wolę jak są ładne.
Mam podobnie. Decydują właściwosci obiektywu. Ale wolę jak są ładne.
No ale Ski nie sa az tak szkaradne. To nie Polonez ;-)
cz4rnuch
18-09-2019, 07:27
Może nie wszystkie, ale stałki wyglądają słabo, szczególnie 85. I oczywiście liczy się głównie optyka, ale skoro już ten diabeł Wupsik wspomniał o wyglądzie to dla mnie z obiektywami jest tak jak kolacją w fajnej restauracji. Ma smakować, ale jak już się za to, zazwyczaj niemało, zapłaci to fajnie gdy to jakoś wygląda na talerzu. A przy okazji jak wygląda to i inaczej smakuje.
Dlatego czekamy na promocje cenowa... tanszy kon... latwiej wybaczyc ubytki w uzebieniu ;-)
cybulski
01-10-2019, 09:51
W wątku o Zetkach pojawił się emocjonalny wpis Kolegi Kurczaka https://forum.nikoniarze.pl/threads/290931-Nikon-Z6-i-Z7-oficjalnie/page445?p=4077754&viewfull=1#post4077754
Better... Generalnie Z6 to fantastyczny aparat. Ale ...
- gumy pod palcem już się łuszczą.
- zaślepka, ta wiesksza już trochę napuchła, i zaczyna troszkę odstawać.
- farba słaba, już są pierwsze delikatne odpryski, od szelek , wiadomo szelki się ocierają, ale z tymi samymi szelkami w d750 dopiero takie odpryski się pojawiły po 3 latach intensywnego używania.
Wkur... Mnie to ,bo aparat prawie nowy, jeszcze pachnie nowością, traktuje go jak jajko, a już jakieś pierwsze ślady użytkowania pojawiają się. Aż strach się bać jak to będzie wyglądało po 2 latach. Ciekaw jestem jak obiektywy S. Czy też niektóre elementy są wykonane tak słabo. No i ta zaślepka, był wodoszczelny Z6 a już nie jest, bo zaślepka odstaje i jest mała szczelina.
Ja nie kumam, mogli pokazać coś dobrze wykonanego, na początku, tak żeby zachęcić ludzi do kupna, ale wolą oszczędzać na takich *******ach jak farba, guma i robić sobie zła reklamę. Ja rozumiem że po roku, po 2 latach, ale nie po 2 miesiącach!
i dalej
https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/gray/misc/quote_icon.png Zamieszczone przez kurczeblade https://forum.nikoniarze.pl/images/tf_ideal_dark/buttons/viewpost-right.png (https://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=4078051#post4078051)
Ja zobaczę jak ten aparat będzie po pół roku wyglądał. Jeśli faktycznie będą większe ślady, to myślę że tym aparatem właśnie zakończę przygodę z firmą Nikon.
No zawsze twierdzę, że nie ma to jak poużywać trochę nowości i poczekać aż ujawnią się wady więc póki co ja spokojnie sobie się przyglądam i siedzę gdzie indziej :)
Ale jak coś to nadal wmawiajmy wszystkim że Z6/Z7 to profesjonalny sprzęt bo marketingowcy Nikona wrzucili je to NPS :)
D7xxx, D6xx i Z6 to ta sama linia, nawet tak samo świetna jakość gum ;)
cybulski
01-10-2019, 09:54
A o tych gumach to krakałem na samym początku, że poczekamy zobaczymy czy po raz kolejny zrobili ten sam błąd.
cz4rnuch
01-10-2019, 10:11
W wątku o Zetkach pojawił się emocjonalny wpis Kolegi Kurczaka...Kolega Kurcze zmiennym jest więc nie ma co za bardzo się przywiązywać do jego deklaracji. Przed zakupem D850 ze wszystkimi się kłócił gdy mu go polecali i twierdził, że go nie potrzebuje. Przed zakupem Z6 też twierdził, że jest do niczego a ftz to już zupełnie kicha, zero ergonomii i okropny wygląd a teraz poleca ftz i szkła f do bagnetu Z. Także to teraz też mu z czasem przejdzie :)
Ale jak coś to nadal wmawiajmy wszystkim że Z6/Z7 to profesjonalny sprzęt bo marketingowcy Nikona wrzucili je to NPS :)
D7xxx, D6xx i Z6 to ta sama linia, nawet tak samo świetna jakość gum ;)Tutaj akurat Nikon traktuje wszystkich tak samo i gumy odłażą zarówno od zabawek dla dzieci jak i od profesjonalnych serii Dxxx czy pro zoomów. Chyba tylko jedynki są na to uodpornione.
cybulski
01-10-2019, 10:18
Tutaj akurat Nikon traktuje wszystkich tak samo i gumy odłażą zarówno od zabawek dla dzieci jak i od profesjonalnych serii Dxxx czy pro zoomów. Chyba tylko jedynki są na to uodpornione.
Czyli jednak mają jakąś politykę.
Czyli jednak mają jakąś politykę.
ze musisz kupic topowe body, zeby miec trwalosc, ktora Canon daje w amatorskich puszkach (xxD)...
albo jakos tak.
ja nie wiem... przez ostatnie 15 lat mialem szesc roznych korusow Canon jako glowne body. plus kilka mniejszych wydmuszek, z reguly Rebeli, jako drugie body. temat odchodzacych gum czy scierajacych sie logo jest mi kompletnie nieznany. znane sa zadrapania czy dolki w obudowie po tym jak korpus rypnal o ziemie (w moim przypadku korpus nie zawsze jest magnezowy - takie 6D z uwagi na GPS maja po wierzchu plastik, jakichkolwiek wymyslnych okreslen na niego nie uzywac :) ). ten temat, wstyd sie przyznac, nawet dosc dobrze :D
temat wytartych logotypow to znam z Powershotow, ktore drzewiej malzonka uzywala. no ale to byly pstrykadelka za cene nieprzekraczajaca 1000 PLN :)
Ale chyba te nowsze jak D7500 już ma ok, D850 tez chyba nie narzekają ludzie na gumki ?
cz4rnuch
01-10-2019, 10:38
Trefne gumy to u Nikona norma, jakoś się przyzwyczaiłem. Zamawiałem zestaw naprawczy i kleiłem, ale jakoś nie mogłem się przyzwyczaić do odpadających muszli ocznych. Się zgubiła, zamówiłem nową, się znowu zgubiła, zamówiłem nową, się znowu zgubiła zamówiłem od chińczyka, się znowu zgubiła i już nic nie zamawiałem do czasu aż przyszło mi to sprzedać to znowu zamówiłem żeby nie było, że sprzedaję wybrakowany towar :)
Dałem taśmę dwustronną na sanki muszli D750 i trzyma bez problemu. Ale już chińczyka, bo oryginał gdzieś w lesie.
cybulski
02-10-2019, 22:54
Widziałem dziś w wawie na wystawce wszystkie szkła do Z. Obok stały wszystkie do R. To trzeba zobaczyć na własne oczy ;) widział ktoś stojącą czarną corolle przy czerwonym Ferrari. No to tak mniej więcej to wygląda ;)
Jobs powiedział że design to nie tylko to jak coś wygląda ale też jak pracuje. Coś może w tym i jest.
Widziałem dziś w wawie na wystawce wszystkie szkła do Z. Obok stały wszystkie do R. To trzeba zobaczyć na własne oczy ;) widział ktoś stojącą czarną corolle przy czerwonym Ferrari. No to tak mniej więcej to wygląda ;)
...
Zdjecie mogles zrobic ;-)
W sensie ze te obiektywy do Nikona to Ferrari ? ;-)
Tak juz serio... skonczy sie wyscig producentow na megapiksele... zacznie na bajerancki wyglad.
31588
https://www.slashgear.com/brikk-24k-gold-lux-nikon-df-goes-on-sale-for-41395-01353509/
cybulski
03-10-2019, 00:34
Złote buty do kompletu, do szkieł G też pasują https://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.elizejskakuchnia.pl/image/cache/data/category_3/gor%25C4%2585ca-wyprzeda%25C5%25BC-obuwie-m%25C4%2599skie-adidas-js-wings-20-z%25C5%2582ote-747-800x785_0.jpg&imgrefurl=http://www.elizejskakuchnia.pl/goraca-wyprzedaz-obuwie-meskie-adidas-js-wings-2-0-zlote.html&tbnid=YpH3TYB9SiZehM&vet=1&docid=8nN2pavATFRiQM&w=800&h=785&q=z%C5%82ote+buty+kanye+west&source=sh/x/im
Jobs powiedział że design to nie tylko to jak coś wygląda ale też jak pracuje. Coś może w tym i jest.
https://nikonrumors.com/2019/10/02/nikon-products-receive-the-good-design-award.aspx/
cybulski
03-10-2019, 15:06
https://nikonrumors.com/2019/10/02/nikon-products-receive-the-good-design-award.aspx/
Lista którzy zdobyli to z branży foto-aparatek, czy to coś oznacza ? Raczej nic.
https://live.staticflickr.com/65535/48836807721_4781731f73_b.jpg (https://flic.kr/p/2hpxpue)
cz4rnuch
03-10-2019, 16:30
Ze strony good design: "Good Design Award is not a competition to judge the superiority or inferiority of the designs. Instead, it is a system to discover new things through the screening, broadly share the discoveries with the society through the use of G Mark, and thus build a bridge to the next innovation. " Czyli o co chodzi? W sumie nie wiadomo i dlatego można tym klepnąć co się chce.
Co oglądać? Porównać należy chyba obiektywy z tej samej półki cenowej? Bo chyba nie porównujesz 85/1.8S z RF 85/1.2?
Mi jakoś 24-70/2.8S bardziej się podoba, niż odpowiednik od Canona. Programowalny pierścień, wyświetlacz, przycisk funkcyjny...
W mojej opinii Nikon zrobił lepiej zaczynając od wypuszczenia stałek "dla ludu". Ślinienie się na Rf 50/1.2 zza sklepowej szyby nie przyniesie zdjęć.
cybulski
03-10-2019, 18:32
Czy to są ceny dla ludu to wątpię w Nikonie. Dla ludu jest prędzej Sony i używane lustra ze szkłami. Lud używa komórek, iPhonow. Robienie szkieł do ff dla ludu jest strategią bez przyszłości.
Czy to są ceny dla ludu to wątpię w Nikonie. Dla ludu jest prędzej Sony i używane lustra ze szkłami. Lud używa komórek, iPhonow. Robienie szkieł do ff dla ludu jest strategią bez przyszłości.
To ciekawe ile się sprzedało 50/1.8S w cenie 2500zł (a można było kupić za 1539zł), a ile Rf 50/1.2 w cenie niecałych 11000zł... Uważam, że ten pierwszy jest "dla ludu".
Nie odniosłeś się do wyglądu 24-70/2.8. Poczekajmy na więcej pro stałek od Nikona, wtedy będzie można porównać.
Przyszłość wg Ciebie w FF to tylko szkła f/1.2 i jaśniejsze?
Na szczęście znasz wszystko i zawsze. Życie zweryfikuje co ma przyszłość a co nie.
Rynek si ę kurczy to fakt i smartphony to kluczowy czynnik, tym co właśnie może przyciągnąć ludzi o FF+jasne szkła, a 1.8 w 90% zastosowań da podobny rezultat co 1.4, czy 1.2. Jasne- przy dwóch zdjęciach przy sobie zauważysz różnicę. Przy pojedynczym- nie sadzę.
cybulski
03-10-2019, 19:04
Wczoraj byłem na foceniu z kolegą który miał nowke R i RF 24-70/2.8. Ma to krótko, od tygodnia. Mówił że skuteczność stabilizacji jest niespotykana w tym szkle. Wspomniał że w jego odczuciu jest to 5ev.
Jaranie się stałkami 1.8 zostawmy na wątek o Zetkach :) są lepsze opcje w innych systemach.
Wczoraj byłem na foceniu z kolegą który miał nowke R i RF 24-70/2.8. Ma to krótko, od tygodnia. Mówił że skuteczność stabilizacji jest niespotykana w tym szkle. Wspomniał że w jego odczuciu jest to 5ev.
Jaranie się stałkami 1.8 zostawmy na wątek o Zetkach :) są lepsze opcje w innych systemach.
Jakiś kolega, jakaś opinia, jakieś odczucia. Jednym słowem bullshit.
Miałeś, macałeś, ozywałeś? Nie. I to jest fakt.
Są inne opcje w innych systemach - to już zależy od indywidualnych preferencji. Jedni wolą świetne body i b.dobre szkła 1.8. Inni wolą udziwnione body, posiadające dziwne i nieużyteczne rozwiązania (touch bar) i genialne szkła z genialnie wysoką ceną, które pokażą swoją wyższość w może 2% przypadków.
Rozumiem, że jarają Cię sprzęty top, ale fapanie do specyfikacji i sampli w necie jest mało konstruktywne. Trzeba wziąć i zacząć używać. I zazwyczaj sprzęt musi się zwrócić i na siebie zarabiać.
madebyzosiek
03-10-2019, 19:32
Kolega cybulski nie do końca wie co z czym chce porównywać... Z jednej strony lepiej wyglądają topowe stałki Canona przy najtańszych stałkach Nikona. Z drugiej lepiej wygląda obrazek z Canona, choć to sprawa dość indywidualnych preferencji, bo dla mnie sprowadzanie obrazka z Canona 6D i Nikona D700 kiedyś nie stanowiło problemu. To jednak się może okazać, że najlepsze jpegi są jednak z Fuji. Ergonomia nie jest ważna, obrazek ze stałek 1.2 różni się strasznie od tego ze stałek 1.4 (czego prawie nie da się zobaczyć na zdjęciach)... Ech... A najlepsze jest to, że prawdopodobnie Nikon, na którego kolega ma uczulenie, pewnie nigdy nie był przez niego używany...
A ja lata temu wybierając system wlazłem w Nikona... Canon odrzucił mnie beznadziejnym AFem i brakiem DR, ale przede wszystkim tandetnym wykonaniem. Dziś musiałbym upaść na głowę, żeby to zmieniać, albo wygrać w Lotto ;) Ale próbowałem wiele... Miałem przez dwa lata równocześnie Canona i Nikona, sporo bawiłem się Sony A7 III, trochę Nikonem Z6... Jakoś na razie nie planuję zmian.
Ps. Zdaje się, że po to jest tyle opcji do wyboru, żeby każdy znalazł coś dla siebie... Chyba można to zrozumieć prawda?
cybulski
03-10-2019, 19:46
Jasne mistrzu konwersacji już lecę z odpowiedzią :) było nas czterech dwie Rki, Soniak i klasyczny Canon. Wiesz jak to jest gdy foci kilku kolesi, wymieniają się uwagami, sprzętem, pytaniami itp.
Next time zadawaj pytanie w grzecznej formie OK ? :) lub zgłoszę Cię do bana.
Ps. Zdaje się, że po to jest tyle opcji do wyboru, żeby każdy znalazł coś dla siebie... Chyba można to zrozumieć prawda?
No ja to wiem. Pytanie czy wiedzą to tutaj wszyscy piszący ?
Jasne mistrzu konwersacji już lecę z odpowiedzią :) było nas czterech dwie Rki, Soniak i klasyczny Canon. Wiesz jak to jest gdy foci kilku kolesi, wymieniają się uwagami, sprzętem, pytaniami itp.
Tylko co ma to udowodnić? 24-70mm f/2.8S w opinii mojego kolegi to najlepsze 24-70. Co to zmienia?
Wygląd? Zobacz jak marnie wygląda przy nim Canon. No chyba, że jara Cię czerwony pasek, no to nie mam pytań.
Nie zauważyłem też, aby ktoś tu się jarał stałkami 1.8, trzeba było napisać, że to wątek do jarania się stałkami 1.2 ;)
Dopuszczasz jednak w przyszłości jaranie się 135/1.8S?
cybulski
03-10-2019, 20:03
To była odpowiedź na ten akapit, zresztą napisany w niestosownej formie. Słowo bullshit po angielsku nie oznacza że nie zostało użyte brzydkie słowo za które modzi tutaj dają ostrzeżenia. Takie jedno otrzymałem więc nie widzę powodu aby Kolega Teu nie otrzymał również ostrzeżenia. To chyba proste prawda ? :) Ja też się mogę czepiać skoro taki tutaj hejt se robita.
To była odpowiedź na ten akapit, zresztą napisany w niestosownej formie. Słowo bullshit po angielsku nie oznacza że nie zostało użyte brzydkie słowo za które modzi tutaj dają ostrzeżenia. Takie jedno otrzymałem więc nie widzę powodu aby Kolega Teu nie otrzymał również ostrzeżenia. To chyba proste prawda ? :) Ja też się mogę czepiać skoro taki tutaj hejt se robita.
Uczestniczę w rozmowie, nie będę moderować. Jeśli coś Cię obraża - zaraportuj. Inny mod to rozpatrzy i jak uzna to za uzasadnione to będą wyciągnięte konsekwencje.
cybulski
03-10-2019, 20:24
A props dobrych szkieł dla ludu to na giełdzie pojawił się dobry obiektyw 70-200/4 za 2.8tys od Nikonozaura. Bezlustra na pewno są świetną okazją do wyłapywania dobrych takich okazji jeśli ktoś wie czego chce - tu chyba jesteśmy zgodni ?
madebyzosiek
03-10-2019, 20:38
No ja to wiem. Pytanie czy wiedzą to tutaj wszyscy piszący ?
Różnie bywa. Część z piszących szła różnymi ścieżkami, cześć jest wpatrzona w jedną markę, często nie mając porównania. Generalnie od wielu lat ciężko jest wskazać najlepszą drogę, bo ona dla każdego jest inna i nie ma w tym nic dziwnego.
Kojocisko
03-10-2019, 21:27
A props dobrych szkieł dla ludu to na giełdzie pojawił się dobry obiektyw 70-200/4 za 2.8tys od Nikonozaura. Bezlustra na pewno są świetną okazją do wyłapywania dobrych takich okazji jeśli ktoś wie czego chce - tu chyba jesteśmy zgodni ?
Bardzo dobre spostrzeżenie. Te obiektywy pojawiają się na rynku wtórnym w zasadzie za 50% obecnej ceny sklepowej, co dziwi mnie niezmiernie. A szkło jest znakomite, do lustra i bezlustra.
Oczywiście cena sklepowa jest absurdalna...
nikoniarz
03-10-2019, 21:50
Jeśli cena nówki jest absurdalna to 50% za używkę nie powinno dziwić :)
Kolekcjoner
03-10-2019, 23:52
Są inne opcje w innych systemach - to już zależy od indywidualnych preferencji. Jedni wolą świetne body i b.dobre szkła 1.8. Inni wolą udziwnione body, posiadające dziwne i nieużyteczne rozwiązania (touch bar) i genialne szkła z genialnie wysoką ceną, które pokażą swoją wyższość w może 2% przypadków.
Rozumiem, że jarają Cię sprzęty top, ale fapanie do specyfikacji i sampli w necie jest mało konstruktywne. Trzeba wziąć i zacząć używać. I zazwyczaj sprzęt musi się zwrócić i na siebie zarabiać.
Pisanie o puszce konkurencji wytykając wydumane wady też nie jest konstruktywne :lol:. W ogóle bardzo mało konstruktywne są takie wojenki systemowe. Nie rozumiem .....to poprawia nastrój czy co innego....?
Twoje posty uprzejmością nie grzeszą, a sam tego wymagasz od innych?> Dobre...
Strach i lęk padł na mnie - a zgłaszaj mnie gdzie chcesz.
Wiem, że wydatek zawsze człowiek sobie jakoś racjonalizuje, ale powiedzmy sobie wprost- Rka to nie jest zły aparat sam w sobie. To po prostu aparat odstający od konkurencji pod prawie każdym aspektem in minus (biorąc pod kryterium próg cenowy).
Stabilizacja w szkle (wstaw dowolną wartość) EV? Super - większość tak ma. Tylko co to zmienia? To tylko jedna ze składowych całego systemu.
Myszowor
04-10-2019, 08:27
W Z-kach masz stabilizację gratis do każdego szkła, dla mnie to była jedna z kluczowych zalet za Z6 kiedy kupowałem.
To fajnie, bo w Zetkach każde szkło ma stabilizacje dzięki IBIS, równie skuteczną :) Może kiedyś na foceniu spotkasz kogoś z Zetką to Ci o tym powie.
Ciężko by mi było się jarać tym, że canon ma tylko w niektórych, gdzie konkurencja zapewnia to każdemu obiektywowi, nawet heliosowi...
cz4rnuch
04-10-2019, 09:30
Canon doda ibis do swojej pro puszki. Tej za 30 klocków.
Canon doda ibis do swojej pro puszki. Tez za 30 klocków.
30 klocków to nowa jednostka w Canonie?
cz4rnuch
04-10-2019, 09:37
Tak ... - - - ...
cybulski
04-10-2019, 10:14
To fajnie, bo w Zetkach każde szkło ma stabilizacje dzięki IBIS, równie skuteczną :) Może kiedyś na foceniu spotkasz kogoś z Zetką to Ci o tym powie.
Ciężko by mi było się jarać tym, że canon ma tylko w niektórych, gdzie konkurencja zapewnia to każdemu obiektywowi, nawet heliosowi...
IBIS w matrycy to u Nikona w sumie nowość. Poczekajmy zobaczymy czy jakieś wady sie nie ujawnią, może jakieś będą shuterr shoki. Łuszczące się gumy już wiemy że są. Na wyłapanie wad trzeba czasu.
A gdy na koniec 2020 okaze sie że system jest kompletny i bez wad to będzie dobry argument aby go rozważać. Jak na ten moment to tylko SONY :)
Mnie generalnie Canon R też mało grzeje, piszę bo mam lustro canona ale nie żeby jakiś ah i oh do Rki. Bo Rki nawet osobiście nie rozważam.
cz4rnuch
04-10-2019, 10:29
W sensie ibis? Panas ma chyba lepszy. A ten Nikona też raczej gorszy od Sonowego nie jest. Oczywiście numer jeden to cały czas Olympus, ale oni mają mniejszą matrycę więc mają łatwiej.
cybulski
04-10-2019, 10:41
Odnośnie stabilizacji, staram się nie schodzić z czasem poniżej 1/2xogniskowa. Czy stabilizacja przy takich czasach jest potrzebna tego nie wiem. Nie znam się aż na tyle na technikaliach.
Możliwe że w Z7 jest ona bardziej potrzebna niż w Z6 ze wzgędu na większą wrażliwość na poruszenie i to na pewno wtedy jest zaleta. Jednak to zawsze okazuje się po długim czasie czy dany model ma dobrze zrobioną migawkę czy też byle jak i powstają poruszenia. Okaże się.
No tak, w ten sposób patrząc to jest przewaga Canona - nie zepsuje ci się stabilizacja jeśli jej nie masz :D
cybulski
04-10-2019, 10:59
No tak, w ten sposób patrząc to jest przewaga Canona - nie zepsuje ci się stabilizacja jeśli jej nie masz :D
Napisałem wcześniej, że Canon R mnie nie grzeje :) Śledzę co robią i to tylko tyle. A że mam znajomych z Rkami to można zawsze podzielić się z pierwszej ręki ale widać że ta wiedza tutaj kole w oczy strasznie :)
Jeśli cena nówki jest absurdalna to 50% za używkę nie powinno dziwić :)
Miałem to szkło 70-200/4 ED VR, sprzedawałem używkę po 4k, takie były czasy :) Jednak gdybym miał ponownie myśleć o Z to wg mnie jest to jeden z lepszych zoomów do tego systemu. Ostry i szybki i w miarę lekki jeszcze.
nikoniarz
05-10-2019, 11:03
Miałem to szkło 70-200/4 ED VR, sprzedawałem używkę po 4k, takie były czasy :) Jednak gdybym miał ponownie myśleć o Z to wg mnie jest to jeden z lepszych zoomów do tego systemu. Ostry i szybki i w miarę lekki jeszcze.
A widzisz, u mnie wręcz przeciwnie- nigdy mnie ten obiektyw nie interesował bez względu na posiadane body.
cybulski
05-10-2019, 12:31
A widzisz, u mnie wręcz przeciwnie- nigdy mnie ten obiektyw nie interesował bez względu na posiadane body.
Bo? f2.8 zamiast f4?
Kolega ma Z6 i nie chodzi mu tamron 70-210/4. Kupił więc za to tego 70-200/4 ED VR jako uzupełnienie do 24-70/4 S i jest zadowolony. Dobry zestaw podróżny.
cz4rnuch
05-10-2019, 12:41
...Kupił więc za to tego 70-200/4 ED VR jako uzupełnienie do 24-70/4 S i jest zadowolony. Dobry zestaw podróżny.Łee. 70-200 jeszcze obleci, ale też ostatnio miałem dylematy ze szkłami i tak sobie wymyśliłem, że gdybym jednak miał się ograniczyć do jednego czy dwóch obiektywów na wyjeździe to raczej mimo wszystko bym potrzebował standardowego zooma ze światełkiem f/2.8. Co prawda ciężko o takiego w rozsądnej cenie, ale może kiedyś. Na razie się zastanawiam na Tamponem 28-75 i może jakąś stałeczką po szerokości. Niedługo mają się pojawić 18/2.8 i 20/2.8
cybulski
05-10-2019, 12:56
Łee. 70-200 jeszcze obleci, ale też ostatnio miałem dylematy ze szkłami i tak sobie wymyśliłem, że gdybym jednak miał się ograniczyć do jednego czy dwóch obiektywów na wyjeździe to raczej mimo wszystko bym potrzebował standardowego zooma ze światełkiem f/2.8. Co prawda ciężko o takiego w rozsądnej cenie, ale może kiedyś. Na razie się zastanawiam na Tamponem 28-75 i może jakąś stałeczką po szerokości. Niedługo mają się pojawić 18/2.8 i 20/2.8
A do którego systemu?
cz4rnuch
05-10-2019, 13:01
Bezlusterkowego ofkors. Nie będę się przecież cofał w czasie. Choć w sumie gdybym przy okazji odmłodniał to kto wie.
cybulski
05-10-2019, 13:06
Bezlusterkowego ofkors. Nie będę się przecież cofał w czasie. Choć w sumie gdybym przy okazji odmłodniał to kto wie.
No wiadomo ale Sony, Nikon?
Ja ma ulubioną stałe 18/2 z apsc Fuji i chciałem to zamienić na sony 28/2 ale mnie trochę nagatywne opinie wstrzymują i nie umiem podjąć decyzji.
cz4rnuch
05-10-2019, 13:13
Nikon? Bez przesady :) A tak na serio to nadal nie wiem o co pytasz. O to w jakim systemie siedzę czy o te stałki? Bezlustrzany Tampon jest robiony tylko pod Sony. Samyang 18/2.8 też powstał tylko do systemu FE a o Tamronie 20/2.8 się na razie tylko plotkuje. Ale na 99% nie planują wypuszczenia tego pod inne systemy, przynajmniej w najbliższym czasie. Także też FE. Ponoć w tym roku ma się jeszcze pokazać 20/2 od Sony, ale to już chyba byłoby dla mnie za drogo jak na obiektyw używany dwa razy do roku. A co do 28/2 to ja go bardzo lubię, ale oczywiście obiektyw ma jedną wadę, dystorsja. A Ty się chyba zbytnio nie lubisz z Kapturem więc o ile zwracasz uwagę na takie rzeczy to musiałbyś się tym zająć ręcznie. Lub czaskać jotpegi.
cybulski
05-10-2019, 13:26
Używam do raw DXO, tam są wszystkie korekty szkieł. Jpgi tylko z Fuji robilem,ale dxo nie ma raf Fuji w ogóle. Fuji to u mnie już historia. Pozostało tylko 18/2 i xt1 bo jakoś mało chętnych na to więc chyba zostanie do powieszenia na ścianie obok innych, bo w sumie ładnie wygląda.
Chyba pożyczę od kogoś 28/2 fe i sam zobaczę bo nety to mi nie dadzą odpowiedzi.
Miałem 3 miesiące samyanga 24/2.8 ale to jednak jest dość słabe szkiełko i już nie mam. Szukam czegoś małego ale nie aż tak słabego :)
cz4rnuch
05-10-2019, 13:45
Małego powiadasz. To może coś od Sigmy :) Jeśli to ma być coś o parametrach Samyanga to jeszcze w tym roku ma się pokazać Tamron 24/2.8. Całkiem możliwe, że optycznie będzie lepszy od Samyanga, choć ja akurat nic nie miałem do optyki Samy 24/2.8. Po prostu nie przypadła mi do gustu ta kombinacja przysłony/ogniskowej.
cybulski
15-10-2019, 10:14
Natknąłem się dziś na instagramach przy śniadaniu na taką fotkę, zacnie to wygląda :) bo przecież wszyscy tu na forum wiedzą że Lajka to tylko sprzęt do wyglądania.
Lajka apsc z Sigmą 35 1.2
https://live.staticflickr.com/65535/48902235497_0d161b82d5_c.jpg (https://flic.kr/p/2hvjJTk)
Chyba jedno z bardziej kuriozalnych i bezsensownych połączeń jakie widziałem od dawna.
cybulski
15-10-2019, 10:27
Chyba jedno z bardziej kuriozalnych i bezsensownych połączeń jakie widziałem od dawna.
A to poczekaj, zaraz znajdę coś lepszego.
O takie coś skoro już mówimy o kuriozalnych połączeniach
https://live.staticflickr.com/65535/48902343641_817aee0805_c.jpg (https://flic.kr/p/2hvki2T)
Dobra, równie głupie :D Ale królem by była ta łajka apsc + ten otus :D
oj ta oj ta...
taki mam kombosik. da sie nawet na upartego ze statywu to zdjac, no ale nie bedziemy sobie opowiadac bajek, ze to wygodne i rozsadne. ot, taka nakretka sluzaca za telekonwerter wzgledem normalnego (funkcjonalnie i matrycowo) korpusu
https://live.staticflickr.com/1978/31847340638_d629d26582_b.jpg
Nie wiem dlaczego uważacie to za kuriozalne. To jest sprzęt i na tym się pracuje.
No chyba, że wszystkie aparaty traktujecie jako sprzęt na wycieczki.
Kolekcjoner
16-10-2019, 00:32
Nie wiem dlaczego uważacie to za kuriozalne. To jest sprzęt i na tym się pracuje.
Dokładnie. Jak sprzęt w danej konfiguracji spełnia dla kogoś swoją rolę to nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
krzysztofz24
16-10-2019, 01:33
Ale o ile z jakims pokaznym tele to korpus nawet sluszny moze lekko " ginac" w zestawie.
To juz ze "zwyklym" szklem ciut wiekszym, mozna by wymagac jako takiej ergonomi i wywazenia;-).
To jest bardzo istotne i wiele razy próbowałem o tym wspominać w dyskusjach że jedna grupa użytkowników patrzy na sprzęt jak na narzędzie do pracy, a druga czy zmieści się w bagaż podręczny itd.
cybulski
06-11-2019, 08:12
Tak przy okazji 7 stops of shake reduction, nowy zoom Panasa 70-200/2.8 https://www.dpreview.com/news/5492554426/panasonic-s-new-lumix-s-pro-70-200mm-f2-8-offers-up-to-7-stops-of-shake-reduction
nikoniarz
06-11-2019, 09:35
Tak przy okazji 7 stops of shake reduction, nowy zoom Panasa 70-200/2.8 https://www.dpreview.com/news/5492554426/panasonic-s-new-lumix-s-pro-70-200mm-f2-8-offers-up-to-7-stops-of-shake-reduction
W połączeniu ze stabilizacją matrycy.
cybulski
06-11-2019, 09:42
Te 7 total i tak chyba lepiej niż u konkurencji ? chyba oczywiste jest żę nie będzie podpinany do innego body :D
Ciekawsze jest to "A double-magnet linear motor is integrated for the AF actuator, featuring high power despite its small size, achieving a maximum 480 fps high-speed sensor drive. This realizes fast, high-precision AF to ensure that photo opportunities are never missed."
cz4rnuch
06-11-2019, 09:45
This realizes fast, high-precision AF to ensure that photo opportunities are never missed. Ło Boziu, ale marketingowa papka.
cybulski
06-11-2019, 09:49
papka papką ale to oznacza ze 480 zdjęć na sek można zrobić i AF nadąży za zmianami .... ?
Widać ze Panas do serca sobie wziął dopisek PRO i co by nie mówić to jest chyba ten zapowiadany przez Nikona "game changer" :D
same gejm czendżery ... noct, szkla RF canona a teraz panas z sigmą i leicą do pieca walą ...
cz4rnuch
06-11-2019, 09:52
Nie wiem co to dokładnie znaczy, ale stawiam na to, że po prostu tyle korekt ustawienia AFu jest w stanie wykonać aparat z tym szkłem w ciągu sekundy. Nie dam sobie ręki obciąć, ale inni producenci chyba też się chwalili tego typu danymi.
nikoniarz
06-11-2019, 10:11
papka papką ale to oznacza ze 480 zdjęć na sek można zrobić i AF nadąży za zmianami .... ?
Widać ze Panas do serca sobie wziął dopisek PRO i co by nie mówić to jest chyba ten zapowiadany przez Nikona "game changer" :D
same gejm czendżery ... noct, szkla RF canona a teraz panas z sigmą i leicą do pieca walą ...
Nie nadąży. Podobnie jak obecnie nie nadąża pomimo pomiaru 240 fps.
Panas ma obecnie wszystko co potrzeba do zrobienia sprzętu nr1 bo i mają fabrykę gdzie tłuką na równi z sony najbardziej zaawansowane sensory, mają optykę w aliansie i mają popularność na rynku dzięki nadal dobrze sprzedającym się maleństwom m4/3, a jednak postawili na cenową zaporę, chyba że zaczną mocne przeceny robić, druga sprawa z wielkością body poszli w skrajność często już nie akceptowalną nawet na rynku pro.
cz4rnuch
06-11-2019, 10:30
Panas ma obecnie wszystko co potrzeba do zrobienia sprzętu nr1...Nie mają hybrydowego AF co mocno stopuje wielu pro przed wejściem w system. Oczywiście poza dziurami w systemie i cenami, bo to także jest kluczowe.
Panas ma obecnie wszystko co potrzeba do zrobienia sprzętu nr1 bo i mają fabrykę gdzie tłuką na równi z sony najbardziej zaawansowane sensory, mają optykę w aliansie i mają popularność na rynku
tak jak i Samsung. no, moze z dokladnoscia do tej popularnosci na rynku, chociaz to zalezy od klienteli (dla milenialsow to byla jakas marka)
dzięki nadal dobrze sprzedającym się maleństwom m4/3, a jednak postawili na cenową zaporę, chyba że zaczną mocne przeceny robić,
nie zaczna, jesli chca sie utrzymac na rynku. to nie sa kalosze czy trawa ogrodowa, ze wystarczy wyprodukowac cos bajeranckiego i znalezc dojscie do dystrybucji a potem juz mozna sprzedawac w tysiacach. w tej branzy liczy sie cos wiecej niz tylko kilka modeli aparatow/obiektywow.
nawet Sony nie sprzedaje na peczki profesjonalnych aparatow/obiektywow, mimo ze juz od kilku lat istnieje na rynku. a i Fuji nie bez kozery utrzymuje wyzsze ceny swoich lepszych produktow
druga sprawa z wielkością body poszli w skrajność często już nie akceptowalną nawet na rynku pro.
dla mnie S1 tez jest za duzy (albo tez: nie oddalbym za Panasa podobnej wielkosci zestawu DSLR z dobrodziejstwem jego celownika optycznego i baterii starczajacej 2 dni). ale widzialem juz pare osob, ktore z tym lataja
Wróżenie powodzenia systemikom, które mają konkurować z C i N jest mocną przesadą. Nawet jak body ma fajne parametry, to liczy się wielkość sprzętu z określonego systemu jaka funkcjonuje na rynku. Taki Canon i Nikon mają po 100 milinów wyprodukowanych obiektywów. Większość pewnie to kity, ale co z tego. Body też natłuczone na maxa (nie znam cyfr, nie wiem czy Nikonowi liczyc analogi). Przeceniacie jakość, a nie doceniacie masy.
Hasel od zawsze miał body z optyką zdolne wyprodukowac lepsze pliki niż C i N. I jak to sie ma do jego popularności? Hasel istnieje X lat. Jaką pozycje będzie miał Panas, z mikroskopijnym systemem i też niemałą ceną?
Ciekaw jestem jakiś wyników sprzedaży ale w przyszłym roku jak już wszystkie systemy mają co zaoferować i mają dostępność.
Matsushita czyli panas w Japonii ma raczej inną popularność niż nam się wydaje, sony zrobiło dobre wyniki sprzedaży pełnej klatki przez ostatnie dwa lata co pozwoliło im czasami nawet przegonić canona, a jeszcze Sony będzie miało za parę miesięcy premierę swojego podstawowego modelu czyli A7 IV i wtedy może zrobią przeceny A7III co im da wyniki dobre.
Tak czy siak dla klienta są to dobre czasy, ja wróżyłem rok temu że kupię Z6 po roku od premiery za 5500zł i tak tez się stało, a nawet wyszło taniej, nie musiałem szukać sprzętu z azjatyckiej dystrybucji tylko mam z gwarancją EU normalnie w nikonie... ale jak coś numery w totka nie dały nawet trójki :)
cybulski
07-11-2019, 09:56
A ceny używek pelnoklatkowych luster, zaliczają kolejne dna cenowe. To dobrze że są tacy wśród tłuszczy którzy wierzą że nowe sprzęty pozwolą im zrobić lepsze foty. Podoba mi się też taki trend - ziutek kupuje tonę szkieł żeby po kwartale sprzedać. No bo wiadomo, sprzęt nie spowodował żadnego widocznego polepszenia poza lepszymi pikselsmi. Nie mówię tu o doświadczony świadomych użytkownikach ale o takich co robią fonem i łapią się na ten marketing... To dzięki nim kupujemy potem tanio.
Dawniej kupowałem tylko używany sprzęt, który był lekko tańszy od nowego ale był, teraz często używany na allegro, olx czy tu nawet na forum jest droższy od nowego sprzętu.
Ja już drugi sprzęt kupiłem nowy i mam wrażenie że to wszystko dzięki sony, które odważnie i skutecznie zawalczyło z duopolem na rynku foto.
ale o takich co robią fonem i łapią się na ten marketing... To dzięki nim kupujemy potem tanio.
jest tez druga strona medalu: ten ziutek co robil smartfonem, ktorym od reki wrzucal focie na insta i tego typu lajkolchozy... kupuje sprzet wyprodukowany w Japonii, gdzie XXI wiek jeszcze nie dotarl i gdzie projektanci nadal sa na etapie "my zalatwiamy to jak naswietlisz film, a co zrobisz po wyjeciu rolki (karte pamieci) to juz nie nasza broszka". i przekonuje sie, ze ciul wynika z tego jakie wypasione focie moze zrobi, bo i tak nie ma jak ich wygodnie podeslac cioci/babci czy latwo pokazac na imprezce fotke zrobiona z jakiejs tam okazji. co dla tych dzieciakow, ktore dorastaly w XXI wieku, jest sredniowieczem.
tu niestety japonska kultura biznesowa jest ich kula u nogi i glowna przyczyna dlaczego smarkfony zrobily sprzedazy aparatow z d* jesien sredniowiecza. Japonce po prostu gdzie moga wszystko beda robic po swojemu i we wlasnym ekosystemie i panicznie boja sie cudzych rozwiazan. w takim Tokio (nawet nie wliczajac przyleglosci metropolii) jest chyba z 5 roznych linii kolejowych, kazda firma ma wlasne dworce, wlasne wagony, wlasne bilety i wlasne tory (czasem 5 metrow od innej) - i nie ma bata, zeby z czymkolwiek sie dogadali. bo nie. nie-japonski pasazer pierwsze czego sie uczy, to sprawdzac na jakim dokladnie dworcu wsiada, bo moze sie on nazywac XXX, ale to jeszcze musi byc XXX odpowiedniej firmy, bo czasem dworce sa obok siebie (a nawet w tym samym budynku). bo k* nie, lepiej rzezbic po swojemu, niz cokolwiek cudzego skopiowac...
Kolekcjoner
07-11-2019, 13:02
...tu niestety japonska kultura biznesowa jest ich kula u nogi i glowna przyczyna dlaczego smarkfony zrobily sprzedazy aparatow z d* jesien sredniowiecza.
Nie obraź się ale moim zdaniem ten wniosek to bzdura do kwadratu. Smartfony zrobiły zjazd rynku foto po prostu dlatego, że każdy teraz ma ze sobą aparat i to przyzwoitej jakości, dla większości wystarczający. Jakoś największy producent smartfonów też sobie nie poradził z tym tematem i przegrali niejako sami ze sobą....
Aparat fotograficzny dla większości ludzi był po prostu złem koniecznym. To było dodatkowe urządzenie, które trzeba było nosić, żeby robić zdjęcia, a w dodatku trzeba było być fotografem (czyt. coś na temat fotografii wiedzieć i poświęcić całemu procesowi więcej czasu, niż większość ludzi chciałaby poświęcać), żeby te zdjęcia jako tako wyglądały. Nic dziwnego, że te urządzenia straciły rację bytu, gdy pojawiły się smartfony rozwiązujące te problemu, a ich jakość dobiła do poziomu wystarczającego ludziom, którzy fotografami być nie chcą.
Nie obraź się ale moim zdaniem ten wniosek to bzdura do kwadratu. Smartfony zrobiły zjazd rynku foto po prostu dlatego, że każdy teraz ma ze sobą aparat i to przyzwoitej jakości, dla większości wystarczający.
nie zgadzam sie.
regularnie widuje amatorow, ktorzy nosza ze soba jakiegos tam malego DSLR-a a jak przychodzi co do czego... to robia zdjecia smarkfonem. bo moga je szybko wyslac. takie osoby po latach dochodza do wniosku, ze zalety dedykowanego aparatu (i nie mowie tylko o jakosci obrazka) nie przewazaja prostego faktu, ze jego komunikacja ze swiatem wewnetrznym jest w erze kamienia lupanego. i zamiast kupic nowego "Rebela" (czy co by to bylo), po prostu zostawiaja starego w domu. nie dlatego, ze smarkfon ma dostateczna jakosc, tylko dlatego ze zalety dedykowanego aparatu nie przewazaja zalet smarkfonu wynikajacych z jego XXI-wiecznej funkcjonalnosci.
ta wojne smarkfony wygraly nie (tylko) dzieki coraz lepszym wbudowanym aparatom. w duzej mierze wlasnie dzieki od poczatku do konca przemyslanemu interfejsowi uzytkownika pozwalajacemu szybko i latwo wyslac te zdjecia gdzie sie zechce. gdyby dedykowane aparaty tez to potrafily to aktualny upadek sprzedazy bylby wyraznie lagodniejszy.
zgadza sie, ze smarfkon samym "maniem aparatu" zabil wszystkie malpki i inne te drobne dedykowane aparaty, ktore ludzie kupowali zeby moc cos pstryknac na wakacjach. ale nie te aparaty bardziej zaawansowane, zwlaszcza (ktorekolwiek) DSLR. ich sprzedaz zabila ta japonska mentalnosc "naswietl film, a co zrobisz dalej to my mamy w d*". wielu uzytkownikow DSLR tego "co dalej" nie mialo w nosie i po prostu zrezygnowalo z narzedzia, ktore im w tym nie pomagalo.
Tryb AUTO w lustrzankach sprzed kilku lat słabo sobie daje radę w tym co ludzie powszechnie pstrykają fonami, w lustrzankach tez zazwyczaj w jpg jest za mało nasycenia, kontrastu, wyostrzenia, ludzie kochają obróbkę automatyczna w fonach, kolejna sprawa to aparat nie ma appki na fejsa, messengera itd.
Dlatego od dawna pisze i mówię o tym że producenci aparatów sa nadal zaślepieni i mają jakieś dziwne wizje umieszczające sprzęt foto w konserwatywnym zakątku klientów.
Jakby system w lustrzance był otwarty to by było setki appek i zdjęcia byłyby jak z fona i na fejsa lądowałyby zaraz po pstryknięciu, a klient zadowolony szukałby modelu z szybszym cpu, z większym ekranem itd.
Niestety nic producentów foto nie nauczyło że rewolucja z fonami wywaliła ich z rynku i nadal wrzucają sprzęt z zamkniętymi systemami.
Tryb AUTO w lustrzankach sprzed kilku lat słabo sobie daje radę w tym co ludzie powszechnie pstrykają fonami,
w aparatach z LV problem jest to do rozwiazania software'owo
w lustrzankach tez zazwyczaj w jpg jest za mało nasycenia, kontrastu, wyostrzenia, ludzie kochają obróbkę automatyczna w fonach,
w dedykowanych aparatach problem jest to do rozwiazania software'owo
kolejna sprawa to aparat nie ma appki na fejsa, messengera itd.
w dedykowanych aparatach problem jest to do rozwiazania software'owo
Dlatego od dawna pisze i mówię o tym że producenci aparatów sa nadal zaślepieni i mają jakieś dziwne wizje umieszczające sprzęt foto w konserwatywnym zakątku klientów.
dokladnie
Jakby system w lustrzance był otwarty to by było setki appek i zdjęcia byłyby jak z fona i na fejsa lądowałyby zaraz po pstryknięciu, a klient zadowolony szukałby modelu z szybszym cpu, z większym ekranem itd.
Japonczycy nie robia systemow otwartych. oni sie panicznie boja czegokolwiek obcego.
w sumie to nie jest tragedia. i tam nie musi byc nic otwartego, a w aparatach pro (1Ds/Dx) nawet nie moze.
ale wystarczy ze da sie polaczyc aparat z komorka i "wystawic" Androidowi/IOS-owi karte pamieci byle gown* Samba czy jak ktos sie uprze sftp i zostawic cala kwestie funkcjonalna developerom applikacji na te smarkfony. bo Canon czy Nikon wielokrotnie udowodnili juz, ze software'u dla uzytkownika koncowego nie potrafia robic. sa swietni w embeddach, ale wlasny software nawet w Canonie jest taki sobie (DPP jest zakapiursko wolne a funkcjonalnie "wygodne inaczej") a w Nikonie to nawet nie bede sie znecal.
tylko to by wymagalo od Japonczykow otwarcia swoich rozwiazan na strony trzecie. not happening. predzej sepuku popelnia.
Niestety nic producentów foto nie nauczyło że rewolucja z fonami wywaliła ich z rynku i nadal wrzucają sprzęt z zamkniętymi systemami.
w zasadzie, to moje aktualne puszki (6D2 czy M5) zupelnie dobrze sobie radza z polaczeniem ze smarkfonem. zestawianie polaczenia trwa zenujaco wolno i sam transfer tez du* nie urywa (no bo centusie w ksiegowosci postanowili przyciac 0.05$ na czipie z czymkolwiek powyzej standardu 802.11b z 1999 roku) ale da sie to dosc sprawnie zrobic i w akceptowalnym czasie wyslac kilka zdjec jakims whatsappem. korzystajac z canonowskiego appsu, ktory ma wolny interfejs, potrafi zgrac jedno zdjecie na raz i poza opcja skopiowania zdjecia na komorke, nie potrafi nic z tym pobranym zdjeciem zrobic. czyli w sumie nawet nie poziom funkcjonalny normalnych urzadzen z roku 2010...
Kolekcjoner
07-11-2019, 16:49
nie zgadzam sie.
Ale z czym? Z tym że dostępność aparatów w smartfonach nie spowodowała załamania sprzedaży tradycyjnych aparatów fotograficznych?
regularnie widuje amatorow, ktorzy nosza ze soba jakiegos tam malego DSLR-a a jak przychodzi co do czego... to robia zdjecia smarkfonem. bo moga je szybko wyslac. takie osoby po latach dochodza do wniosku, ze zalety dedykowanego aparatu (i nie mowie tylko o jakosci obrazka) nie przewazaja prostego faktu, ze jego komunikacja ze swiatem wewnetrznym jest w erze kamienia lupanego. i zamiast kupic nowego "Rebela" (czy co by to bylo), po prostu zostawiaja starego w domu. nie dlatego, ze smarkfon ma dostateczna jakosc, tylko dlatego ze zalety dedykowanego aparatu nie przewazaja zalet smarkfonu wynikajacych z jego XXI-wiecznej funkcjonalnosci.
ta wojne smarkfony wygraly nie (tylko) dzieki coraz lepszym wbudowanym aparatom. w duzej mierze wlasnie dzieki od poczatku do konca przemyslanemu interfejsowi uzytkownika pozwalajacemu szybko i latwo wyslac te zdjecia gdzie sie zechce. gdyby dedykowane aparaty tez to potrafily to aktualny upadek sprzedazy bylby wyraznie lagodniejszy.
Czyli po prostu chciałbyś żeby do aparatu władować kartę SIM - to już zrobiono i powstały smartfony - brawo wymyśliłeś koło ;)...
zgadza sie, ze smarfkon samym "maniem aparatu" zabil wszystkie malpki i inne te drobne dedykowane aparaty, ktore ludzie kupowali zeby moc cos pstryknac na wakacjach. ale nie te aparaty bardziej zaawansowane, zwlaszcza (ktorekolwiek) DSLR. ich sprzedaz zabila ta japonska mentalnosc "naswietl film, a co zrobisz dalej to my mamy w d*". wielu uzytkownikow DSLR tego "co dalej" nie mialo w nosie i po prostu zrezygnowalo z narzedzia, ktore im w tym nie pomagalo.
A skąd masz przekonanie że aparaty zaawansowane się źle sprzedają? Wyraźnie widać że FF np. w Japonii i USA wcale nie ma tak złych wyników sprzedaży jak reszta. Pomijam już że teza jakoby zaawansowani użytkownicy zrezygnowali z dslr, bo Japończycy im dali niezadowalające narzędzie jest najdelikatniej mówiąc wchodzeniem na obszary teorii o wielorybach podtrzymujących świat ;). W każdym razie ja wyprzęgam z takiej dyskusji 8).
Piszesz jakieś elaboraty o japońskiej mentalności - może słuszne, może nie natomiast to po prostu nie ma związku przyczynowo skutkowego z tym zjawiskiem o którym tu mowa.
Nie trzeba pakować karty sim, można zrobić sensownie działające połączenie z fonem w kieszeni ale to musi byc otwarty system najlepiej android, przecież teraz mogę sterować stycznikami oświetlenia, żaluzji, zaworami wody, powietrza, zamkami w drzwiach, w bramie, ustawiać temperaturę w aucie itd
Przypomnijcie sobie od czego zaczęła się rewolucja, nie od smatfona tylko od o iPod-a, o czym wielu zapomina, iPhone i iPad to było właśnie po tym jak dostrzeżono co chce klient i jaki potencjał mają appki rozbudowujące hardware.
Kolekcjoner
07-11-2019, 17:08
Nie trzeba pakować karty sim, można zrobić sensownie działające połączenie z fonem w kieszeni ale to musi byc otwarty system najlepiej android, przecież teraz mogę sterować stycznikami oświetlenia, żaluzji, zaworami wody, powietrza, zamkami w drzwiach, w bramie, ustawiać temperaturę w aucie itd
Przypomnijcie sobie od czego zaczęła się rewolucja, nie od smatfona tylko od o iPod-a, o czym wielu zapomina, iPhone i iPad to było właśnie po tym jak dostrzeżono co chce klient i jaki potencjał mają appki rozbudowujące hardware.
W eMkach takie połączenie jest. Dla mnie zupełnie wystarczające ale i tak liczy się mobilność prostota i posiadanie jednego urządzenia /telefonu/ zawsze przy sobie. Tego żadne rozwiązania softowe nie rozwiążą.
Ale z czym? Z tym że dostępność aparatów w smartfonach nie spowodowała załamania sprzedaży tradycyjnych aparatów fotograficznych?
czesciowo tak. aparaty dostatecznie dobre dla byle Ziutka byly juz przed smarkfonami (jakies tam pozniejsze Nokie czy Samsungi wielu osobom juz wystarczaly). prawdziwym gwozdziem do trumny nie byl dostatecznie dobry aparat. tylko mozliwosc wyslania ze smarkfona zdjecia od razu i wszedzie gdzie sie chce.
Czyli po prostu chciałbyś żeby do aparatu władować kartę SIM - to już zrobiono i powstały smartfony - brawo wymyśliłeś koło ;)...
zdecydowanie nie, bo nie mam zadnych zludzen ze taki Canon nie bylby w stanie tego funkcjonalnie wykorzystac nawet w ulamku mozliwosci.
wystarczy w aparacie Wifi. szybkie, nie takie go* jak obecnie laduja. i takie, w ktorym aparat jest klientem laczacym sie z access pointem w komorce i udostepniajacy przez siec karte pamieci standardowym protokolem udostepniania plikow (SMB, FTP, ...). tylko tyle. reszte zrobia programisci appsow na smarkfon. oni ogarna takie rzeczy, jakie Canonowi czy Nikonowi sie nie snily...
A skąd masz przekonanie że aparaty zaawansowane się źle sprzedają?
zaawansowany aparat to obecnie kazdy DSLR czy mirrorless. i owszem, ich sprzedaz leci na pysk. szczegolnie z amatorskimi modelami jest ciezko, bo marze sa niewielkie a chetnych coraz mniej.
Wyraźnie widać że FF np. w Japonii i USA wcale nie ma tak złych wyników sprzedaży jak reszta.
FF to jest ulamek rynku aparatow dedykowanych (w tym na wymienna optyke).
Pomijam już że teza jakoby zaawansowani użytkownicy zrezygnowali z dslr, bo Japończycy im dali niezadowalające narzędzie jest najdelikatniej mówiąc wchodzeniem na obszary teorii o wielorybach podtrzymujących świat ;).
ale ta teza jest do obronienia. mysle, ze sporo osob nie kupilo ktoregos tam nowego Rebela wlasnie dlatego, ze w momencie wahania decydujacym argumentem okazalo sie "a bo z komorki bedzie gorszej jakosci, ale przynajmniej od reki na fejsa wrzuce".
Piszesz jakieś elaboraty o japońskiej mentalności - może słuszne, może nie natomiast to po prostu nie ma związku przyczynowo skutkowego z tym zjawiskiem o którym tu mowa.
mysle, ze ma. niezdolnosc producenta do dopasowania sie do zmieniajacego swiata (powyzsze "naswietl film w naszym aparacie, a potem to nie nasza broszka", podczas gdy amatorzy zyli juz dawno wlasnie tym "potem") powoduje jego pozniejsze problemy sprzedazy. to ze sprzedaz aparatow na wymienna optyke lezy w grupie demographicznej 18-25, a DSLR w szczegolnosci okazuja sie zaszloscia dla starych dziadkow, nie wynika tylko i wylacznie z dostatecznej jakosci smarkfonow. rowniez z faktu, ze producenci tych aparatow nie dopasowali ich do potrzeb tych uzytkownikow, ktorzy nie wyrosli na noszeniu filmu do labu :/
Kolekcjoner
07-11-2019, 17:41
czesciowo tak. aparaty dostatecznie dobre dla byle Ziutka byly juz przed smarkfonami (jakies tam pozniejsze Nokie czy Samsungi wielu osobom juz wystarczaly). prawdziwym gwozdziem do trumny nie byl dostatecznie dobry aparat. tylko mozliwosc wyslania ze smarkfona zdjecia od razu i wszedzie gdzie sie chce.
zdecydowanie nie, bo nie mam zadnych zludzen ze taki Canon nie bylby w stanie tego funkcjonalnie wykorzystac nawet w ulamku mozliwosci.
wystarczy w aparacie Wifi. szybkie, nie takie go* jak obecnie laduja. i takie, w ktorym aparat jest klientem laczacym sie z access pointem w komorce i udostepniajacy przez siec karte pamieci standardowym protokolem udostepniania plikow (SMB, FTP, ...). tylko tyle. reszte zrobia programisci appsow na smarkfon. oni ogarna takie rzeczy, jakie Canonowi czy Nikonowi sie nie snily...
zaawansowany aparat to obecnie kazdy DSLR czy mirrorless. i owszem, ich sprzedaz leci na pysk. szczegolnie z amatorskimi modelami jest ciezko, bo marze sa niewielkie a chetnych coraz mniej.
FF to jest ulamek rynku aparatow dedykowanych (w tym na wymienna optyke).
ale ta teza jest do obronienia. mysle, ze sporo osob nie kupilo ktoregos tam nowego Rebela wlasnie dlatego, ze w momencie wahania decydujacym argumentem okazalo sie "a bo z komorki bedzie gorszej jakosci, ale przynajmniej od reki na fejsa wrzuce".
mysle, ze ma. niezdolnosc producenta do dopasowania sie do zmieniajacego swiata (powyzsze "naswietl film w naszym aparacie, a potem to nie nasza broszka", podczas gdy amatorzy zyli juz dawno wlasnie tym "potem") powoduje jego pozniejsze problemy sprzedazy. to ze sprzedaz aparatow na wymienna optyke lezy w grupie demographicznej 18-25, a DSLR w szczegolnosci okazuja sie zaszloscia dla starych dziadkow, nie wynika tylko i wylacznie z dostatecznej jakosci smarkfonow. rowniez z faktu, ze producenci tych aparatow nie dopasowali ich do potrzeb tych uzytkownikow, ktorzy nie wyrosli na noszeniu filmu do labu :/
Nie ma co tego kontynuować, bo mamy zupełnie rozbieżne zdania w tym temacie.
Moim zdaniem żadne działania producentów sprzętu foto nic by nie pomogły. To jest po prostu zmiana epoki i tak jak odeszło do historii masę różnych rozwiązań i technik - tak samo jest tutaj.
Kazdy junior juz od kilku dobrych posiadal telefon robiacy zdjecia. Im to, przynajmniej duzej czesci z nich , zeby nie powiedziec zdecydowaje wiekszosci, zupelnie wystarczalo i wystarcza do uwieczniania rzeczywistosci. Dorastajac, widza ze telefony robia coraz lepsze zdjecia. Aparaty fotograficzne ich nie interesuja albo wcale, albo bardzo niewiele. Jak ma zwyczaj mawiac moj koles gdy przechadzamy sie jak co roku alejkami targow fotograficznych rozgladajac sie na boki: "Fotografia, to jest zabawa dla starych ludzi". Mozna przypuscic, ze tych starych, zainteresowanych fotografia, bedzie (naturalnie) ubywac. Ta luka raczej nie zapelni sie w 100-tu procentach nowymy entuzjastami fotografii. I mamy zmiejszajacy sie rynek.
Nie ma co tego kontynuować, bo mamy zupełnie rozbieżne zdania w tym temacie.
Moim zdaniem żadne działania producentów sprzętu foto nic by nie pomogły. To jest po prostu zmiana epoki i tak jak odeszło do historii masę różnych rozwiązań i technik - tak samo jest tutaj.
Producenci sprzętu foto robią to samo co Nokia przed tym jak splajtowała czyli nie dostrzegają potrzeb rynku.
To co samsung w swoim systemie foto wprowadzał 4-5 lat temu dopiero teraz pojawia się w canonie i nikonie, a i tak blokują sporo, zresztą sony robi podobnie.
Pomyśl jakby wyglądała sprzedaż telewizorów jakby w 2019 roku nie było w nich net, wifi, bt, aplikacje, piloty wielofunkcyjne itd.
Albo w fonach jakby wszyscy producenci uważali tak samo jak wspomniana Nokia że dotykowy ekran nie przyjmie się, a android jest kiepski :)
cybulski
07-11-2019, 18:30
Producenci sprzętu foto robią to samo co Nokia przed tym jak splajtowała czyli nie dostrzegają potrzeb rynku.
No właśnie np taki producent jak Fuji coś tam dał jakiś czas temu, symulacje jpg i niby babrać tym już się nie bardzo trzeba dalej, jeśli komuś te kolory odpowiadają. Tylko żę to nie są oczekiwania rynku a małej jego części.
Oczekiwania rynku są dokłądnie takie - Klient chce mieć coś wielkości włąśnie telefonu który będzie wszystkim, portfelem, komunikatorem ze światem, telefonem, kamerką, zabawką, rozrywką, edytorem zdjęc, itp itd.
Producenci klasycznego rynku foto nawet gdyby mieli taki pomysł, nie byliby w stanie spełnić tych oczekiwań ... bo te oczekiwania są spełnione w postaci smartfonów. Porducenci klasycznych aparatów foto nie mają tutaj czego szukać. Ten rynek będzie się kurczył tak czy siak. Pozostaną tylko zabawki drogie PRO. Bo tylko one będą miały sens za jakiś czas. Resztę tego słabego badziewia zastąpią telefony.
Z drugiej strony, są miłośnicy kliszy i MF, luster, kultowych szkieł bo dopiero teraz np. są one osiągalne (i będą osiągalne jeszcze bardziej) i można sobie na to pozwolić do zabawy i nie musi to się "zwracać".
Kolekcjoner
07-11-2019, 18:59
To co samsung w swoim systemie foto wprowadzał 4-5 lat temu dopiero teraz pojawia się w canonie i nikonie, a i tak blokują sporo, zresztą sony robi podobnie.
Pomyśl jakby wyglądała sprzedaż telewizorów jakby w 2019 roku nie było w nich net, wifi, bt, aplikacje, piloty wielofunkcyjne itd.
Albo w fonach jakby wszyscy producenci uważali tak samo jak wspomniana Nokia że dotykowy ekran nie przyjmie się, a android jest kiepski :)
No i tenże Samsung zwinął ogon pod siebie i robi aparaty ale w swoich smartfonach .... Coś nie bardzo wyszedł Ci ten przykład ;)...
A Sony zwija się powolutku z rynku fonów :)
cz4rnuch
07-11-2019, 22:29
Bardziej mu nie wychodzi niż się zwija. Ogólnie przykłady Samsunga, który oferował znacznie więcej niż pozostali i to znacznie wcześniej, Sony, które kiedyś miało OS oparty na androidzie z możliwością wgrywania apek, kompakty z otwartym OS i przyciskami do fejsika czy chińscy producenci z androidami w bezlustrach to przykłady tego, że choćby nie wiem co się wymyśliło to i tak nie odwróci to trendu. Bo nie chodzi tylko o to by lustrzanki i bezlustra były smart, chodzi o to by się mieściły w kieszeni a tego nie da się załatwić żadną aktualizacją czy zmianą sposobu myślenia. Aparaty fotograficzne dla ogółu już są stracone. Większość i tak nie potrzebuje jakości jaką oferują, smartfony wystarczą.
Zatem wniosek jest oczywisty - skoro Nikon nie robi smartfonów to trzeba zamknąć forum.
Ja bym wolał zamknąć samsunga...
Zatem wniosek jest oczywisty - skoro Nikon nie robi smartfonów to trzeba zamknąć forum.
Ktore ? ;-)
Ktore ? ;-)
Canonowe. :mrgreen:
Canonowe. :mrgreen:
Ufff... kamien z serca ;-)
w aparatach z LV problem jest to do rozwiazania software'owo
Przykładowo nowy iPhone 11 Pro klei zdjęcie z 9 ekspozycji korzystając z sieci neuronowych i uczenia maszynowego, do czego na bank trzeba było użyć dedykowanych procków sygnałowych.
Działy od opracowywania smartfonów sprzedających się w pierdylionach za ciężką kabanę muszą mieć takie hajsy na R&D, o jakich działy projektowe od aparatów mogą zapewne tylko pomarzyć - mz. szanse na pojawienie się tego typu rozwiązań w aparatach są marne, bo przy tej skali sprzedaży i rentowności po prostu kasa ich nie puści, mniejsza o dżapańską mentalność. Głupi pixel binning (powszechny w smartfonach o wysokorozdzielczych matrycach z arcyoczywistych przyczyn i z arcyświetnym efektem) jest niepodobieństwem w aparatach (obstawiam, że z przyczyn hardware’owych), a co dopiero mówić o tak wściekle zaawansowanym przetwarzaniu.
W dodatku klient na aparat nieświadomy potencjału technologii tego autoramentu ma to w d..., lub często wręcz będzie na to krzywo patrzył, bo „co mu będzie aparat RAWy obrabiał, to oszustwo siakieś kurła”
cybulski
08-11-2019, 09:19
Tylko patrzeć jak np snapchat wypuści gadżet wieszany na szyi albo jakieś okulary które robią hologram z tymi dodatkami do twarzy. I wtedy będzie można zaprojektować sobie awatar oraz wyświetlać go real time. Się qwa nie ma co śmiać. Modelki będą se wyświetlać jako hologram te fotoretusze które tak lubią.
A dziś piątek to sobie wyswietlę o ten plus zabawne uszki jak u króliczka.
Głupi pixel binning (powszechny w smartfonach o wysokorozdzielczych matrycach z arcyoczywistych przyczyn i z arcyświetnym efektem) jest niepodobieństwem w aparatach (obstawiam, że z przyczyn hardware’owych), a co dopiero mówić o tak wściekle zaawansowanym przetwarzaniu.
Nie do końca. Kompakty Sony i Fuji wykorzystywały sumowanie wielokrotnej ekspozycji do tworzenia zdjęć nocnych i redukcji szumu, a to w czasach, gdy o zdjęciach ze smartfonów nikt jeszcze poważnie nie myślał. Niestety nie potrafili tego sprzedać marketingowo, nie umieli zachęcić do korzystania z tych funkcji, nikt o nich nie wiedział, a wyścig na megapiksele i inne pierdoły okazał się ważniejszy.
Nie do końca. Kompakty Sony i Fuji wykorzystywały sumowanie wielokrotnej ekspozycji do tworzenia zdjęć nocnych i redukcji szumu, a to w czasach, gdy o zdjęciach ze smartfonów nikt jeszcze poważnie nie myślał. Niestety nie potrafili tego sprzedać marketingowo, nie umieli zachęcić do korzystania z tych funkcji, nikt o nich nie wiedział, a wyścig na megapiksele i inne pierdoły okazał się ważniejszy.
W RAWach? Nie sądzę.
cybulski
08-11-2019, 17:34
Skoro piątek to trochę fotek z ładnymi bezlusterkowcami z instagrama bo czasem te zabawki kupuje się dla wyglądu również :) Robiąc tzw "streeta" ważne też czy ten sprzęt ma jakiś wygląd czy też może odstrasza ....
https://live.staticflickr.com/65535/49032635302_bfe72840ce_c.jpg (https://flic.kr/p/2hGR5cQ)
https://live.staticflickr.com/65535/49032413816_1063f1394b_c.jpg (https://flic.kr/p/2hGPWn7)
https://live.staticflickr.com/65535/49032414016_eefe11a9d5_c.jpg (https://flic.kr/p/2hGPWqy)
https://live.staticflickr.com/65535/49031911353_d860c5ebf4_c.jpg (https://flic.kr/p/2hGMmZX)
https://live.staticflickr.com/65535/49032414211_644a8ef8c1_c.jpg (https://flic.kr/p/2hGPWtV)
https://live.staticflickr.com/65535/49031914433_df8a74a8dc_c.jpg (https://flic.kr/p/2hGMnV4)
https://live.staticflickr.com/65535/49032423141_0780ee9ee4_c.jpg (https://flic.kr/p/2hGPZ8T)
https://live.staticflickr.com/65535/49032426096_ba5c0bb051_c.jpg (https://flic.kr/p/2hGQ11Q)
Kolekcjoner
08-11-2019, 17:46
Skoro piątek to trochę fotek z ładnymi bezlusterkowcami z instagrama bo czasem te zabawki kupuje się dla wyglądu również :) Robiąc tzw "streeta" ważne też czy ten sprzęt ma jakiś wygląd czy też może odstrasza ....
A ja dotąd myślałem że aparat służy do robienia zdjęć, a nie do wyglądania ;). To forum to jednak rozwija człowieka :lol:....
cybulski
08-11-2019, 21:13
A ja dotąd myślałem że aparat służy do robienia zdjęć, a nie do wyglądania ;). :lol:....
To te brzydkie tylko do zdjęć...
krzysztofz24
08-11-2019, 21:43
Sony z ta armata...szczyt dyskrecji w streetphoto;-).
Ale to nie street tylko do łapania ładnych kropelek wody :)
A ja dotąd myślałem że aparat służy do robienia zdjęć, a nie do wyglądania ;). To forum to jednak rozwija człowieka :lol:....
Czasy sie zmieniaja niestety. Wiele ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec na tym forum. Temat estetyki sprzetu foto pojawia sie tutaj coraz czesciej. Zebym wczesniej niektore wypowiedzi przeczytal to bym Nikona Z nie kupil... bo szpetne obiektywy produkuje ;-)
Zreszta to moze byc znak naszych czasow... kupic aparat aby go podziwiac i ewentualnie zrobic takies zdjecia testowe... a jak sie jeszcze uda wylapac jakies nieprawidlowosci to juz "slawa" internetowa murowana ;-)
PS.
Moze jeszcze pojawia sie sugestie jak sie ubrac aby "pasowac" do odpowiedniego modelu aparatu ;-)
nikoniarz
09-11-2019, 15:26
Nie gadajcie, że estetyka nie ma znaczenia. No chyba, że ubieracie się w coś co Wam się nie podoba, kupujecie takie samochody, meble itd. Estetyka ma znaczenie zawsze, w każdym "obszarze". Mniejsze lub większe, ale zawsze.
Nie gadajcie, że estetyka nie ma znaczenia. No chyba, że ubieracie się w coś co Wam się nie podoba, kupujecie takie samochody, meble itd. Estetyka ma znaczenie zawsze, w każdym "obszarze". Mniejsze lub większe, ale zawsze.
W samochodzie wieksze... w aparacie mniejsze ;-)
nikoniarz
09-11-2019, 15:39
Ale mimo wszystko zawsze. I to jest subiektywna kwestia gdzie jest ona mniejsza, a gdzie większa. Przecież samochód to tylko samochód- przede wszystkim ma jeździć i nas wozić. Podobnie jak aparat ma robić tylko zdjęcia.
Ale mimo wszystko zawsze. I to jest subiektywna kwestia gdzie jest ona mniejsza, a gdzie większa. Przecież samochód to tylko samochód- przede wszystkim ma jeździć i nas wozić. Podobnie jak aparat ma robić tylko zdjęcia.
No tak... masz racje. Ale bardziej by mnie bolalo jezdzic Fiatem Multipla w kolorze zgnila zielen... zamiast Mazdy 6 kombi w kolorze czerwonym niz boli mnie to ze komus sie nie podobaja nowe stalki Nikona.
Taaa...., i dlatego tak dużo osób jeździ VW golfami ?
:D
Taaa...., i dlatego tak dużo osób jeździ VW golfami ?
:D
Jezdza nimi bo to auto dla ludu jest... maja to wpisane w nazwe marki ;-)
nikoniarz
09-11-2019, 16:32
Jezdza nimi bo to auto dla ludu jest... maja to wpisane w nazwe marki ;-)
W sumie każde wyjaśnienie może być "dobre"...
Kolekcjoner
09-11-2019, 17:18
Wiesz, nie znam wszystkich sprzętów do foto jakie są obecnie produkowane ale chyba bym żadnego nie wyrzucił jakby mi ktoś dał nim porobić zdjęcia..... ze względy na wygląd ;).
Akurat ubranie to bardzo osobista rzecz i w dużym stopniu dotycząca naszego bardzo wewnętrznego komfortu psychicznego i tu bym był daleki od porównań z aparatem... Choć fakt znam ludzi którzy mają to totalnie gdzieś.
Sumarycznie:
W sumie każde wyjaśnienie może być "dobre"...
Otóż to ;)...
Jak mam do wyboru coś z elektroniki użytkowej co nie podoba mi się, a cena i jakość znacząco nie wygrywa to biorę to co mi się podoba, w sprzęcie foto np canon zawsze dla mnie był brzydki, nie podobają mi się też pomysły na wzorowanie się na starych aparatach jak to robi fuji czy olympus w kilku modelach.
Podoba mi się Sony A7/9, Nik Z6/7 też jest ok, panas i canon nie przemawia do mnie.
Dodam że nie jestem hipsterem i nie chodzę w czerwonych trampach, nie przeżywam też kryzysu wieku średniego :)
nie przeżywam też kryzysu wieku średniego :)
Spokojnie, wszystko przed Tobą. ;)
Spokojnie, wszystko przed Tobą. ;)
Skad wiesz... a moze jest juz po ;-)
Być możliwe.
Ale jakoś nie podejrzewam kolegi koesha o to. ;)
Jeśli wierzyć temu co podają internety plus własne obserwacje to już mi to nie grozi albo przyjdzie bardzo opóźnione :)
paparapa
09-11-2019, 23:15
Odwrotnie :)
Aparat oglądasz z zewnątrz i musi być ładny, a co mi po ładnym aucie jak siedzę w środku i nie widzę tego :):):)
Odwrotnie :)
Aparat oglądasz z zewnątrz i musi być ładny, a co mi po ładnym aucie jak siedzę w środku i nie widzę tego :):):)
Wk...rw sasiada... bezcenne ;-)
cybulski
11-11-2019, 13:41
Tak a propo małych do streetu to porównanie Nikona Z50 i canona M6 mk2 https://www.dpreview.com/articles/8580862260/nikon-z50-vs-canon-eos-m6-mark-ii-midrange-mirrorless-comparison. Ilość dostępnych szkieł oraz mały 22 przemawia na korzyść M6. Tu wygląd rzecz subiektywna choć mi bardziej wygląd M6 się podoba.
Tak a propo małych do streetu to porównanie Nikona Z50 i canona M6 mk2 https://www.dpreview.com/articles/8580862260/nikon-z50-vs-canon-eos-m6-mark-ii-midrange-mirrorless-comparison. Ilość dostępnych szkieł oraz mały 22 przemawia na korzyść M6. Tu wygląd rzecz subiektywna choć mi bardziej wygląd M6 się podoba.
o... dpreview....
niech zgadne... w porownaniu wygralo Sony? :grin:
tak troche serio... ja jestem starej daty, mam tak ze aparat kupuje do/dla obiektywow, a nie dla tego co jest w samej puszce. bo uczciwy obiektyw przetrwa 3-4 puszki, a przy obecnym poziomie matryc i funkcjonalnosci to dla mnie to oznacza moze i 20 lat.
Canona M kupilbym dla... 32/1.4. niekoniecznie dla 22/2, chyba ze szukalbym kieszonkowego zestawu z ekwiwalentem 35-tki (ktora to ogniskowa mnie osobiscie mocno ziebi). w Nikonie Z DX poki co nie widze, ktory to obiektyw by mnie do tego systemu wciagal. zeby calosciowo dal mi jakas kompletnie nowe mozliwosci, dla ktorych przelknalbym telewizor w roli celownika i ladowanei dwoch baterii co noc....
cybulski
11-11-2019, 14:05
o... dpreview....
niech zgadne... w porownaniu wygralo Sony? :grin:
Tu tylko te dwa porownywali. Wg mnie ta Mka jest ładniejsza niż Z50, uchwyt ma trochę podobny do serii jednocyfrowej Fuji XT a nie jest jednocześnie stylizowana gałkami na "oldskul" co może się podobać. Skoro zeszło na wygląd :)
Pamiętam jak youtuberzy ( ci z większą oglądalnością ) narzekali na samsunga że po testach muszą odsyłać sprzęt i pokryć koszty wysyłki nawet, a inne firmy dawały in sprzęt, zgadnijcie jak wypadały w tych "obiektywnych" testach aparaty samsunga :)
Nie ma obiektywnych testów, niestety tam gdzie kasa tam są też skłonności do naginania rzeczywistości pod własne potrzeby.
Parę tygodni temu gościu udowadniał że na elektryku hyundai spokojnie 600km można jeździć, a użytkownicy że max 250km, pytanie czy ten testujący robił to bezinteresownie ?
cz4rnuch
11-11-2019, 16:04
A konkretnie którzy "poczytni" jutuberzy tak zjechali aparatki Samsunga? Z ciekawości pytam.
Kilka lat już minęło, nie byli to ci nazwijmy topowi co sa nadal, ci pewnie maja inne umowy podpisane z dostawcami sprzętu i stać ich na rozsądną krytykę żeby zadowolić owce i wilka :)
cybulski
11-11-2019, 16:56
Od ilu lat nie ma już tego systemu Samsunga ? Moze i byl to dobry system ale to już historia. Czyli jednak Ci youtuberzy mogli mieć rację aby tego nie tykać? Bo nie przetrwa?
Tak, pewnie o to chodziło że wiedzieli że nie przetrwa, wiec po co marudzili że im sprzętu nie zostawiają ? :)
Zresztą to samo dystrybutorzy mieli "problem" bo nie mogli wystawiać dla samsunga dobrych faktur marketingowych tylko musieli zająć się zwyczajnie sprzedażą :)
Kolejni geniusze to serwisy, które zalały rynek obiektywami w białych pudełeczkach z zerwanymi naklejkami że nie do sprzedaży :)
cybulski
11-11-2019, 17:33
Skoro system Samsunga nie dawał zarabiać to.... nikt nie był zainteresowany aby się udało? Czy to nie jest odpowiedź? I co z tego że był może najlepszy na swoje czasy ?
Kolekcjoner
11-11-2019, 17:52
..... i ladowanei dwoch baterii co noc....
Tak z ciekawości ponieważ wciąż do tego wracasz to zastanawiam się ile Ty robisz zdjęć w ciągu dnia że potrzebujesz aż dwóch baterii :). Ja mam jedną i bywa, że ładuję raz na tydzień.....
Dlatego bardzo mnie cieszy że mam alternatywę w robieniu zakupów i nie muszę ich robić w tych sklepach, które miały i mają problem z zarabianiem normalnie jak przykładowo cyfrowe, fotoplus, abfoto itp :)
paparapa
11-11-2019, 18:11
Od ilu lat nie ma już tego systemu Samsunga ? Moze i byl to dobry system ale to już historia. Czyli jednak Ci youtuberzy mogli mieć rację aby tego nie tykać? Bo nie przetrwa?
Jakość nie ma znaczenia dla producentów i handlu. Zawsze przetrwa tylko najtańsze w produkcji g...o. :)
cz4rnuch
11-11-2019, 18:43
Tak, pewnie o to chodziło że wiedzieli że nie przetrwa, wiec po co marudzili że im sprzętu nie zostawiają ? :)...Nadal jestem ciekaw, którzy to byli konkretnie. Bo ja jednak pamiętam ogólnie to trochę inaczej.
Tak z ciekawości ponieważ wciąż do tego wracasz to zastanawiam się ile Ty robisz zdjęć w ciągu dnia że potrzebujesz aż dwóch baterii :). Ja mam jedną i bywa, że ładuję raz na tydzień.....
a to naprawde ma znaczenie? przeciez w takim aparacie wystarczy, zeby telewizor chodzil i juz zzera baterie. wiec jak sie taki M5 zapomni wylaczyc na sztywno (wlacznikiem) a zaufa jemu "automatycznemu wlaczaniu/wylaczaniu" to w plecaku to co chwile samo odpala telewizje i bateria leci szybciej niz zdrowaski na pielgrzymce :/ a wtedy ilosc zdjec nie ma najmniejszego znaczenia...
intensywna dniowka u mnie to 300-400 zdjec. od 6.00 rano do 22.00 wieczorem. DSLR-em z wlaczonym GPS-em z reguly skoncze jedna baterie i zacznie kolejna, ale nie zdarza sie, zeby mi dwie baterie poszly jednego dnia. bezlustrem, zwlaszcza z tymi smiesznymi LP-E17... regularnie.
Kolekcjoner
11-11-2019, 20:14
a to naprawde ma znaczenie? No chyba tak skoro o tym ciągle wspominasz ;), a jakoś nie widzę wielu narzekań u innych osób.
No chyba tak skoro o tym ciągle wspominasz ;), a jakoś nie widzę wielu narzekań u innych osób.
dla mnie ma. po jednej probie weekendzie zrezygnowalem z pomyslow zabierania M5 na krotkie wypady. wole targac 6D.
Nadal jestem ciekaw, którzy to byli konkretnie. Bo ja jednak pamiętam ogólnie to trochę inaczej.
Ja zapamiętałem tak jak napisałem, nie znajdę nie ma szansy po tylu latach.
cybulski
13-11-2019, 00:59
No no ciekawe wyniki sprzedaży w Japonii u dwóch sprzedawców https://www.digitalcameraworld.com/news/sigma-fp-outsells-sony-canon-and-nikon-at-two-of-japans-major-camera-stores
cz4rnuch
13-11-2019, 08:19
Japonia to stan umysłu. Ja dodam nieco bardziej przekrojowo, że jeśli biznes foto dalej się będzie tak "rozwijał" to za kilka lat zostaną same smarkfony.
https://www.optyczne.pl/14342-news-Raporty_finansowe_Canona__Fujifilm__Nikona__Olympu sa__Sony_i_Ricoh.html
cybulski
13-11-2019, 08:40
W weekend miałem okazję pobawić się krótko a7iii z tym obiektywem sigmy 45/2.8 Szkło bardzo solidnie wykonane, przyjemnie zmienia się przysłone, są tam specjalne miejsca na uchwyt na pierścieniu. Trochę nie moja ogniskowa oraz światło ale krok w dobrym kierunku dla miłośników małych szkiełek. Szybki AF z a7iii.
Japonia to stan umysłu. Ja dodam nieco bardziej przekrojowo, że jeśli biznes foto dalej się będzie tak "rozwijał" to za kilka lat zostaną same smarkfony.
https://www.optyczne.pl/14342-news-Raporty_finansowe_Canona__Fujifilm__Nikona__Olympu sa__Sony_i_Ricoh.html
No wyniki mogą sugerować np to że taka Sigma to na Sony będzie coś robić ale mogą już nie chcieć w najbliższej przyszłości kłopotać się bagnetami R i Z. Mają swoją grupę stowarzyszoną L-Mount i w sumie to jeśli dobrze to rozegrają to gdy tych szkiel nie będzie do R i Z to te marki nie podskoczą. No bo system dobiera się do szkieł a nie odwrotnie ;) To może być jednak przemyślana strategia, w końcu może poszli po rozum do głowy na tym spadajacym rynku. A po drugie skoro N i C nie chcą tych szkiel i nie dają protokołu to na co się pchać. Składa się w całość?
Sigma nie musi niczego ogłaszać czy wejdą w Z/R czy nie. Przemilczą. To taki środkowy palec dla N/C ale uważam że słusznie za to co robią ze szkłami nienatywnymi.
cz4rnuch
13-11-2019, 08:49
W weekend miałem okazję pobawić się krótko a7iii z tym obiektywem sigmy 45/2.8 Szkło bardzo solidnie wykonane, przyjemnie zmienia się przysłone, są tam specjalne miejsca na uchwyt na pierścieniu. Trochę nie moja ogniskowa oraz światło ale krok w dobrym kierunku dla miłośników małych szkiełek. Szybki AF z a7iii...Nie miałem i mieć nie będę, więc trochę głupio się aż tak kategorycznie wypowiadać na ten temat, ale moim zdaniem to chyba najbardziej nieprzemyślane szkło od Sigmy od stu lat. Czasy gdy soniarze rzucali się na wszystko co tylko wyszło z natywnym mocowaniem już dawno minęły. Teraz mamy wybór i może się mylę, ale chyba nikt poza tymi Japończykami nawet nie spojrzy na to szkło. Niby naleśnik, ale o 1/3 cięższy niż 45 od Samy, które jest dodatkowo o działkę jaśniejsze. I do tego ponoć niezbyt ostry :( Naleśniki tego typu powinny być wielkości Sony lub Samy 2.8, ważyć tyle co piórko i być ostre jak brzytwa. A tu się chwalą bokehem. W szkle z f/2.8 :)
cybulski
13-11-2019, 09:13
Może teraz jest taki nowy trend, małe 2.8, tamron i sigma coś robią. Zdania jak zwykle są podzielone czy te małe samyangi 2.8 są na tyle dobre. Wg mnie niekoniecznie. Samyang 45 to faktycznie lepsza wg mnie opcja niż ta Sigma 45.
cz4rnuch
13-11-2019, 09:27
Małe 2.8 od Tamiego i Sigmy nie jest niestety takie małe. Tami jest chociaż tani, ale tę Sigmę wycenili tak jakby była z platyny. W dodatku, jak czytałem, optycznie nie jest aż tak fajna jak nas do tego przyzwyczaiła firma. Samy 24 faktycznie nie jest szkłem wybitnym, choć ja akurat zrobiłem i umieściłem tu nawet sample, i moim zdaniem jest więcej niż znośny, za to 35/2.8 jest bardzo ostra od pełnej dziury więc raczej więcej nie ma się co spodziewać od tego typu niby naleśników.
cybulski
13-11-2019, 09:29
Takie szkła typu okolice 40 i jasność 2.8 to uzasadniona wielkość naleśnik canona 40/2.8 stm. Jak to jest ze nikt nie zrobił niczego lepszego w sensie np ta sama wielkość, lepsza ostrość lub światło ? Na apsc udało się to Fuji 27/2.8, małe ostre.
Japonia to stan umysłu.
bardzo gruba generalizacja, zreszta zapewne oparta na wiedzy o Japonii czerpanej z zachodnich mediow.
No wyniki mogą sugerować np to że taka Sigma to na Sony będzie coś robić ale mogą już nie chcieć w najbliższej przyszłości kłopotać się bagnetami R i Z.
ja bym na pewno nie wyciagal zadnych wnioskow na temat jednego tygodnia czy nawet miesiaca sprzedazy w Japonii, ktora akurat ma duzy wyzszy wspolczynnik adopcji nowosci tylko dlatego ze sa nowosciami (bo Japonczyka stac, a zakup aparatu jest polepszaczem humoru po 10 godzinach w biurze i potem obowiazkowych drinkach z kierownikiem potem) i duzo wyzszy wspolczynnik adopcji aparatow malych (stol z Olkiem w Yodobashi jest zawsze prominentny i dobrze wypakowany - gdzie w Europie a zwlaszcza Ameryce malo kto sie nad ta malizna w ogole pochyli)
ani tez na podstawie samych tylko pudelek z aparatami. bo w tym czasie kiedy sprzedaja sie 2 pudelka Sigmy czy Sony, z polek obok schodzi 10 pudelek obiektywow do Canona i Nikona :D
Yodobashi to jest gigant (tu mozna sobie poogladac jeden sklep: https://www.youtube.com/watch?v=nwSsrwvz6Pk, niemiecka macalnia nie dla idiotow to przy Yodobashi osiedlowy fotograf :) ) tam jak przyjmuja na stan nowiutka zabawke za 500.000 jenow, to przyjmuja jej na stan w samym sklepie Akihabara sztuk z 50. a to nie jest nawet jedyne Yodobashi w Tokio :)
takie plebejskie wynalazki jak Sigma fp (z ww. 45/2.8 to jedyne 250k: https://www.yodobashi.com/product/100000001005177976/ ) to przyjezdzaja wlasna furgonetka (japonskie furgonetki sa male, wiec to nie jest parabola :D ) i jak nagle towar zrobi sie popularny, to schodzi z polki bez zadnego back-orderu wiec i wyniki sprzedazy ida od razu w gore. podobne wyniki robil Panasonic S1...
cz4rnuch
13-11-2019, 10:13
bardzo gruba generalizacja, zreszta zapewne oparta na wiedzy o Japonii czerpanej z zachodnich mediow...Raczej żart bazujący na tej generalizacji, ale spokojnie, wiemy, że specem od Japonii na tym forum jesteś Ty :)
PS A drugi cytat nie jest ze mnie. Coś ci się tam poprzestawiało :)
Całkiem kompaktowe, mniejsze od sony 28mm.
https://www.fotopolis.pl/i/images/0/5/7/dz03MTgmaD00Nzk=_src_182057-tamron1.jpg
cybulski
13-11-2019, 10:43
No taki 24 tamrona to mogłoby mnie interesować pod warunkiem że byłby dobry optycznie. Bliska odległość ostrzenia to też na plus.
Dla mnie ciekawszy jest 20mm jako uzupełnienie zooma 24-70, cena u nas w/w obiektywów 2000zł, w EU 1600zł, w US 1100zł.
cz4rnuch
13-11-2019, 11:02
Tampony jak na swoje światełko nie są kompaktowe, mniejsze od 28/2 też nie są, bo bryła jest bardziej pękata, oraz są cięższe, choć nieznacznie. Mnie 24 i 35 zupełnie nie interesują, ale 20 tak, w zależności od tego jakie to będzie optycznie. 1:2 jako bonus w tej cenie też zacne.
Raczej żart bazujący na tej generalizacji, ale spokojnie, wiemy, że specem od Japonii na tym forum jesteś Ty :)
nie, po prostu w realu to wyglada duzo inaczej niz to co sensacyjnie pichca zachodnie media. ot, tyle...
PS A drugi cytat nie jest ze mnie. Coś ci się tam poprzestawiało :)
oczywiscie. sorki
cz4rnuch
13-11-2019, 11:55
nie, po prostu w realu to wyglada duzo inaczej niz to co sensacyjnie pichca zachodnie media. ot, tyle...Spokojnie, nie wierzę we wszystko co dostaję w zachodnich mediach. Decyzje zakupowe z linka od Cebuli tak mnie natchnęły, bo są dla mnie niezrozumiałe. Tak jak niezrozumiałe są dla mnie niektóre zwyczaje mieszkańców z innych części globu, stąd taki żarcik. Tak na serio to nie wierzę, że wszyscy Japończycy są poyedziwni, co najwyżej połowa :)
cybulski
13-11-2019, 12:54
Na bagnet Sony wybór szkieł jest dziś niesamowicie duży, zarówno na ff jak i na apsc. Sigma, Samyang i Tamron robi dobrą robotę, tanie systemowe szkła o raz Zeisy i GMastery.
Tak jak niezrozumiałe są dla mnie niektóre zwyczaje mieszkańców z innych części globu, stąd taki żarcik. Tak na serio to nie wierzę, że wszyscy Japończycy są poyedziwni, co najwyżej połowa :)
no, i sam z ta "polowa" widzisz, ze potrafisz ladnie stonowane opinie wypowiadac :)
Na bagnet Sony wybór szkieł jest dziś niesamowicie duży, zarówno na ff jak i na apsc. Sigma, Samyang i Tamron robi dobrą robotę, tanie systemowe szkła o raz Zeisy i GMastery.
ale nie masz tego na mysli w kontekscie porownania z bagnetami F/EF ? :D
cybulski
13-11-2019, 13:27
no, i sam z ta "polowa" widzisz, ze potrafisz ladnie stonowane opinie wypowiadac :)
ale nie masz tego na mysli w kontekscie porownania z bagnetami F/EF ? :D
Nic już nie mam na myśli :) Podchodzę do tego jako użytkownik, który cieszy się z takiego wyboru i dostępności. A kontekst to każdy sam sobie przemyśli ;)
Ja np. lubię szkła Canona EF, one nie są obecnie 'trendi', co mi odpowiada bo zaliczają cenowe dołki. Ostatnio właśnie wpadł mi w ręce w bardzo atrakcyjnej cenie 35/2 IS USM. Więc te nowości Tamrona niezbyt mnie w sumie grzeją na dziś :)
cz4rnuch
13-11-2019, 13:28
Nie jest idealnie, bo akcenty się różnie rozkładają (samych 85ek z AFem jest więcej niż wszystkich szkieł do systemów R czy Z i są też dość popularne ogniskowe, które dopiero niedawno łatano), ale prawda jest taka, że ogólnie wybór jest bardzo duży a szkła są względnie nowe i dobre optycznie. Pozostaje tylko kwestia ceny i tu z pomocą idą niezależni. U Nikona czy Canona te firmy traktowane są jak niechciani goście, u Sony jest inaczej i dzięki temu można się jeszcze obkupić we względnie dobrą i tanią jak na dzisiejsze czasy szklarnię bezlustrzaną. Za jakiś czas pewnie i to zniknie, bo aparatki wymierają więc odbije się to na jednostkowych cenach.
cybulski
13-11-2019, 13:32
.... U Nikona czy Canona te firmy traktowane są jak niechciani goście, u Sony jest inaczej ....
I tu tkwi chyba sendo, tak jak Canon chyba sobie z tym poradzi tak Nikon z tego względu strzela sobie w kolano. Jakby nie patrzeć to Canon ma więcej kompatybilnych szkieł ze swoim R bo w Nikonie Z to już nie wiadomo co z czym tam jest kompatybilne. Niby jeden bagnet F a wersji kompatybilności tyle że cięzko się połapać :)
Ja np. lubię szkła Canona EF, one nie są obecnie 'trendi', co mi odpowiada bo zaliczają cenowe dołki. Ostatnio właśnie wpadł mi w ręce w bardzo atrakcyjnej cenie 35/2 IS USM. Więc te nowości Tamrona niezbyt mnie w sumie grzeją na dziś :)
:)
EF 200/2.8 rok temu za 320 EUR wyrwalem. szklo jest dosc niszowe, bo raptem do kwiatkow w trawie albo na sport na trawie lub jak sie uprzec to hokeja na lodzie (ale tutaj generalnie "ciasne" i juz trzeba umiec akcje focic, wiec nie dla takiego okazyjnego pstrykacza jak ja :D )
EF 135/2 swoj za 550 EUR. prawda, ze nie pierwszej mlodosci (2008 rocznik jesli dobrze pamietam) ale kurde... jaki to jest potezny kawal optyki, w smiesznej cenie...
cybulski
13-11-2019, 14:09
Ja też sobie powolutku zbieram "klasyki" Canona w postaci czerwonych pasków ;) teraz można upolować ceny takie, że mozna sobie na to pozwolić. A to ciągle optyka nie do pobicia jak na moje skromne oko i nie zastąpi tego "sama lepsiejsza ostrość" u konkurencji. Ale ja się nie znam tak ogólnie.
Kolekcjoner
13-11-2019, 14:37
W weekend miałem okazję pobawić się krótko a7iii z tym obiektywem sigmy 45/2.8 Szkło bardzo solidnie wykonane, przyjemnie zmienia się przysłone, są tam specjalne miejsca na uchwyt na pierścieniu. Trochę nie moja ogniskowa oraz światło ale krok w dobrym kierunku dla miłośników małych szkiełek. Szybki AF z a7iii.
No wyniki mogą sugerować np to że taka Sigma to na Sony będzie coś robić ale mogą już nie chcieć w najbliższej przyszłości kłopotać się bagnetami R i Z. Mają swoją grupę stowarzyszoną L-Mount i w sumie to jeśli dobrze to rozegrają to gdy tych szkiel nie będzie do R i Z to te marki nie podskoczą. No bo system dobiera się do szkieł a nie odwrotnie ;) To może być jednak przemyślana strategia, w końcu może poszli po rozum do głowy na tym spadajacym rynku. A po drugie skoro N i C nie chcą tych szkiel i nie dają protokołu to na co się pchać. Składa się w całość?
Sigma nie musi niczego ogłaszać czy wejdą w Z/R czy nie. Przemilczą. To taki środkowy palec dla N/C ale uważam że słusznie za to co robią ze szkłami nienatywnymi.
Jeszcze raz, bo powtarzacie te głupoty wciąż. Sigma już produkuje szkła do bezluster Canona. Jak będzie im się to opłacało to wejdą w inne bagnety. To jest biznes a nie żadne obrażania się że ktoś czegoś nie udostępnia...
cz4rnuch
13-11-2019, 14:46
Tak doprecyzowując to Sigma nie już a dopiero zaczęła produkować szkła do bezluster apsc Canona (w sumie to nie wiem czy można już kupić Sigmy do eMek - z tego co widzę to chyba jeszcze nie). Apsc Canona to był (a być może nadal jest) najbardziej popularny system bezlusterkowy jeśli chodzi o sprzedaż samych aparatek więc jeśli do tej pory nie opłacało im się robić na ten system to jakim cudem opłacało się to robić do mniej popularnych systemów? Nie chodzi o jakieś obrażanie się (przynajmniej ja niczego takiego nie sugeruję), ale o to, że niektóre systemy nie ułatwiają producentom roboty a skoro tak to muszą się oni dwa razy zastanowić zanim zaczną tego typu "współpracę". To samo jest z systemami pełnoklatkowymi. Wszędzie się pisze, że Nikony Zet się słabo sprzedają, ale ta słaba sprzedaż i tak oznacza znacznie większą sprzedaż niż w przypadku pełnoklatkowych Lumixów a z Panasem współpraca kwitnie. Nie tylko dlatego, że się opłaca, ale również dlatego, że obie firmy są chętne do współpracy. Możliwe, że o ile rynek się nie załamie i sprzedażowo N i C się jakoś odbiją to Sigma w to wejdzie, bez sentymentów, ale jestem przekonany, że ta zwłoka nie wynika tylko z chęci zarobku u Sigmy.
cybulski
13-11-2019, 14:57
Są jednak firmy które sie dagadują, tworzą alianse, L-aliance to ostatni przykład, albo Sony z Zeissem od dawana.
Można ? można.
Jako obserwator z boku mogę tylko podejrzewać jak jest oczywiście bo pewności nie mam ale wydaje mi się że dziś Sigma już trochę obrosła w piórka i mówiąc oględnie nie musi prosić się każdego producenta puszek lub też robić
reverse engeeniering dla idei. Musi to mieć sens ekonomiczny. Sigma ostatnimi laty wyrobiła sobie jednak jakąś markę więc nie jest to chińczyk typu Viltrox czy Yongnuo który będzie kombinował jak koń pod górę aby zrobić szkło
do któregoś tam bagnetu. To są tylko moje dywagacje i nie muszą być prawdziwe ale może tak właśnie być jak piszę. Mogą też powiedzieć że nie mają mocy przerobowych aby ogarniać wszystkie bagnety co może być prawdą lub nie. Nie muszą sie spowiadać, już nie są na tym etapie aby "zdobywać name". Oni go już mają, pomogli w tym użytkownicy Nikona i Canona przez lata. A mimo to przez lata nie udaje im się dobrze zaimplementować autofokusa ... z dzisiejszego punktu widzenia to strata nowego Nikona Z a nie Sigmy.
cz4rnuch
13-11-2019, 15:07
... Sigma ostatnimi laty wyrobiła sobie jednak jakąś markę więc nie jest to chińczyk typu Viltrox czy Yongnuo...Tu masz rację. Sigma kreuje się na manufakturę, ale jednak z roku na rok coraz śmielej sobie poczyna i faktycznie nie da się jej już dłużej traktować jak ubogiego krewnego. Gdy kupowałem swoją pierwszą Sigmę (na tamte czasy nienajgorszą 17-50) to na tym forum było na to jedno określenie, gupek z kundlem. Teraz już tak się nie da, bo optycznie te obiektywy wymiatają. Są przy tym też groteskowo wielkie, ale to już nie moje zmartwienie. Gdybym się zajmował krajobrazem to bym się zsikał w majty na wieść o takim 14-24/2.8 DG. W końcu Sigma się zdobyła na zrobienie mniejszego, ale ciągle wybitnego optycznie szkła.
Kolekcjoner
13-11-2019, 15:11
To są tylko moje dywagacje i nie muszą być prawdziwe ale może tak właśnie być jak piszę.
No niestety. Nie mamy wiedzy inside.
Tak jest też z tymi bagnetami i ich danymi. Nie wiadomo do końca jak, bo np. jakimś cudem w nowym REDzie jest bagnet RF - nie wiem..... ukradli, rewerseengeenering, a może po prostu się dogadali z Canonem?
Może Sigma przez lata kulała ze szkłami pod EF, bo zwyczajnie nie mogli się z Canonem dogadać, a nie że Canon nie bo nie. Tego nie wiemy. Stąd wyciąganie jakichś wniosków szczególnie o opłacalności takich czy innych przedsięwzięć jest z góry skazane na niepowodzenie ze względu na brak podstawowej wiedzy.
Tak doprecyzowując to Sigma nie już a dopiero zaczęła produkować szkła do bezluster apsc Canona (w sumie to nie wiem czy można już kupić Sigmy do eMek - z tego co widzę to chyba jeszcze nie)
mozna: https://www.kamera-express.nl/product/12316956/sigma-56mm-f-1-4-dc-dn-c-canon-ef-m/?channable=e27102.MTIzMTY5NTY&zoek=sigma%2056& (op voorraad znaczy, ze na stanie)
tu kilka zdjec z produkcyjnego egzemplarza:https://www.dpreview.com/forums/post/63294836
. Apsc Canona to był (a być może nadal jest) najbardziej popularny system bezlusterkowy jeśli chodzi o sprzedaż samych aparatek więc jeśli do tej pory nie opłacało im się robić na ten system to jakim cudem opłacało się to robić do mniej popularnych systemów?
jak do tego doszlo (ze M-ka kroluje w ML APS-C) to ja nie mam pojecia. chyba ze w tej dzialce kategorie system 99% odbiorcow rozumie jako "puszka i kit, ewentualnie kit+ (55-200)".
Sigma ostatnimi laty wyrobiła sobie jednak jakąś markę więc nie jest to chińczyk typu Viltrox czy Yongnuo który będzie kombinował jak koń pod górę aby zrobić szkło
wyrobila sobie marke jako producent obiektywow. ktore do czegos trzeba zapiac. bez bagnetow Canona a zwlaszcza Nikona, to mieliby g* a nie marke, bo nie wiem co by sprzedali :)
Nie wiadomo do końca jak, bo np. jakimś cudem w nowym REDzie jest bagnet RF - nie wiem..... ukradli, rewerseengeenering, a może po prostu się dogadali z Canonem?
sven pisal wczesniej w tym watku (albo innym): wymienili sie. Canon wypuscil ze spoconych raczek licencje na RF, zeby Red im dal licencje na skompresowany RAW video, czy jakos tak.
pieklo zamarzlo, normalnie. w Tokio podzielili sie czyms, co sami wyklepali :grin:
Może Sigma przez lata kulała ze szkłami pod EF, bo zwyczajnie nie mogli się z Canonem dogadać, a nie że Canon nie bo nie.
ja mowie mojej corce zawsze, ze jesli jedna kolezanka ma cos do ciebie, to olej. ale jak juz 3 zglaszaja uwagi, to moze nie jestes taka swieta.
a z Canonem jakos ani Sigma ani Tampon ani Tokina sie nie dogadawaly. nigdy 8-)
jak do tego doszlo (ze M-ka kroluje w ML APS-C) to ja nie mam pojecia. chyba ze w tej dzialce kategorie system 99% odbiorcow rozumie jako "puszka i kit, ewentualnie kit+ (55-200)".Ale tak jest, czasami do tego jeszcze ktos kupuje "obiektyw do fotek dzieci" czyli jakaś stałka tania, to samo było z sukcesem olympusa epl, który przez chyba trzy lata był nr1, wątpię żeby tam były zakupu czegoś więcej niż wspomniany kit.
Ja też sobie powolutku zbieram "klasyki" Canona w postaci czerwonych pasków ;) teraz można upolować ceny takie, że mozna sobie na to pozwolić. A to ciągle optyka nie do pobicia jak na moje skromne oko i nie zastąpi tego "sama lepsiejsza ostrość" u konkurencji. Ale ja się nie znam tak ogólnie.
Może bez entuzjazmu z mojej strony ale też skierowałem uwagę w tym kierunku, w Nikonie szklarnia lustrzankowa ostatnio ( może przez popularność Zetek i FTZ ) stała się mniej atrakcyjna cenowo, no i zazwyczaj są to jednak wielkie armaty.
No i oczywiście kwestia czego szukamy bo wiele fajnych obiektywów nikona to śrubokręt, a w canonie mamy juz odpowiednik nadający się do adaptacji, jasne szkła mnie jakoś nie kręcą.
Przeglądałem sporo zoomy UWA i biorąc pod uwagę wielkość, jakość i cenę to Nikkory przegrywają, w canonie tez szału nie ma bo jedynie ten 17-40, tamron/sigma przez adaptery czy to ftz czy altson nie wiem jak chodzą.
jedynie ten 17-40
17-40 jest optycznie OK, ale bez szalenstwa. fajne, jak chcesz male szklo
jak chcesz naprawde dobry UWA to 16-35/4 albo 16-35/2.8 III, oba wypasione optycznie
No tak ale nadal kwestia ceny, 1000zł vs 3000-4000zł, pamiętaj że Nikkor Z 14-30 można kupić za 3800zł.