Zobacz pełną wersję : D750, odcięcie/cień widoczny przy flarze
Maciek N
15-02-2015, 11:04
Podobnie i ja.
Przez takich ludzi ceny D750 trzymają się, a nawet trochę rosną. Nikon ma świadomość że rynek jeszcze nie nasycił się w tym przedziale cenowym.
Zaraz pewnie napiszecie że to następna teoria spiskowa. Może i teoria ale ja bym na miejscu Nikona właśnie tak robił. Cenę się obniża jak sprzedaż siada, a w tym wypadku wiadomo że jeszcze się ruszy...
Z ekonomii "pała" ;)
Jeśli jest duża podaż a mały popyt, to ceny powinny spaść, a nie trzymać wysoki poziom lub rosnąć.
Z tym, ze rynek europejski nie jest miarodajny. Założę się, że z 70% dla Nikona, to rynek dalekowschodni, a tam jak pójdą "owczym pędem". Inna skala.
W samym temacie uważam, że takie wpadki nie powinny się zdarzać w sprzęcie za 8000 plnów.
Osobiście nie kupię ponieważ mnie nie stać i nie widzę potrzeby posiadania FF. D7100 mnie w zupełności zadowoli i w tym kierunku będę realizował swoje plany zakupowe.
Niestety nigdzie nie ma kolorowo. Szukając alternatywy dla Nikona zacząłem czytać o Canonach. I jak natrafiłem na temat o matrycy która została uszkodzona mocnym światłem w 70D, dałem sobie spokój.
Jedyny sprzęt, który mnie kusi to Pentax K3, ale nie oszukujmy się. Królów jest tylko dwóch Nikon i Canon - największy rynek, największa dostępność wszystkiego.
Jest tylko jedna zasada. Nigdy nie kupuje się nowości rynkowych.
fotouśmieszek
15-02-2015, 13:01
Przez takich ludzi ceny D750 trzymają się, a nawet trochę rosną. Nikon ma świadomość że rynek jeszcze nie nasycił się w tym przedziale cenowym.
Zaraz pewnie napiszecie że to następna teoria spiskowa. Może i teoria ale ja bym na miejscu Nikona właśnie tak robił. Cenę się obniża jak sprzedaż siada, a w tym wypadku wiadomo że jeszcze się ruszy...
Oczywiscie ze pala,zaden spisek.Jezeli czekamy=nie kupujemy=popyt spada=cena powinna tez spasc.Rozczuliles mnie ze ONI wiedza,ze jeszcze sie ruszy. Poza tym sprawa rozciągnie sie w czasie,sprzedaz zejdzie do przecietnej IMO.
Maro66
z tymi rynkami masz racje.To w PL d750 jest semipro dzieki temu kupujacy bywaja czesto ekstremalnie wymagajacy.W krajach bogatszych to amatorski sprzet i kupujacy olewaja jakies tam flary,sprzedaz idzie,prestiż nabywcow rośnie :-D
Nostromo
15-02-2015, 14:03
No popatrz kilku ludków może mieć taki wpływ na tak wielki koncern ? :D. Chyba nie śledzileś ostatnio cen puszek nikona. Za Odrą w MM D750 nie podrożał, a inne tak np D610 i to o jakieś 150 euro. Nikon chyba bardzo potrzebuje kasy.
Nie interesuje mnie ile D750 kosztuje bo go nie kupię. Nie kupię z powodu zachowania sie firmy. Nikon dociśnięty do ziemi wreszczie wydusił z siebie (zamiast popełnić sepuku :lol:) że coś jest nie tak z tą puszką i ogłosił akcję serwisową... I tu dochodzimy do sedna sprawy. D750 juz wyprodukowane nie wrócą do fabryki w celu skorygowania wady bo to sie Nikonowi nie opłaca. Naprawami zajęły się serwisy krajowe i co najśmieszniejsze naprawiają tą usterkę na różne sposoby. Wolna amerykanka panie. Świadczy to że nie ma zaleceń Nikona jak wadę usuwać. Serwisy zapewne będą szukać najtańszej i zarazem najprostrzej metody poprawy sytuacji, ale nie gwarantuje to uzdrowienia tych puszek. Widać w necie na ile sposobów koryguje się tą wadę.
Teraz dochodzę do następnego problemu. Nie wiadomo ile sztuk D750 wyprodukowano do ogłoszenia akcji serwisowej. Te wszystkie puszki ponaprawiane na kolanie w serwisach (nie tylko w Polsce) będą jeszcze dostępne długo na rynku.Będą krążyć po świecię i szukać swoich szczęśliwych nabywców Zastanawiam się na jakie rynki trafią te aparaciki? pewnie do ameryczki ..... :D.
Być może fabrycznie skorygowane puszki będą ok, ale kiedy dotrą i czy dotra nad Wisłę to nikt nie wie. Najpierw trzeba się pozbyć tych po naprawach w serwisach.
Dlatego wszystkim zainteresowanym życzę dużo szczęścia przy zakupie kolejnej atrakcji firmy Nikon.
Bardzo sensowny post, nic dodać, nic ująć. Jakby mniej osób akceptowało popelinę i prowizorę na etapie produkcji, byłoby mniej takich niespodzianek. D810 sensownie im wyszedł, może i D760 będzie spoko... kto wie?
Przecież od momentu premiery cena spadła o 1500zł :) - o ile pamiętam na początku kosztował 9000zł. Dużo większych obniżek to bym się nie spodziewał, bo nikt nie kupi D610.
Nikon dociśnięty do ziemi wreszczie wydusił z siebie (zamiast popełnić sepuku :lol:) że coś jest nie tak z tą puszką i ogłosił akcję serwisową...
Dociśnięty do ziemi to był z D600.
I tu dochodzimy do sedna sprawy. D750 juz wyprodukowane nie wrócą do fabryki w celu skorygowania wady bo to sie Nikonowi nie opłaca. Naprawami zajęły się serwisy krajowe i co najśmieszniejsze naprawiają tą usterkę na różne sposoby. Wolna amerykanka panie. Świadczy to że nie ma zaleceń Nikona jak wadę usuwać. Serwisy zapewne będą szukać najtańszej i zarazem najprostrzej metody poprawy sytuacji, ale nie gwarantuje to uzdrowienia tych puszek. Widać w necie na ile sposobów koryguje się tą wadę.
No z całą pewnością serwisy nie dostały wytycznych... Więcej - Nikon pewnie napisał do serwisów "róbta co chceta".
Na ile sposobów korygują tę wadę?
Być może fabrycznie skorygowane puszki będą ok, ale kiedy dotrą i czy dotra nad Wisłę to nikt nie wie. Najpierw trzeba się pozbyć tych po naprawach w serwisach.
Parę postów wyżej pisałem, że kupiłem body bez kropki i wg strony bez wady.
Bardzo sensowny post, nic dodać, nic ująć. Jakby mniej osób akceptowało popelinę i prowizorę na etapie produkcji, byłoby mniej takich niespodzianek. D810 sensownie im wyszedł, może i D760 będzie spoko... kto wie?
W jakim celu ma wejść D760? W D810 tez był na samym początku jakiś mały problem, były egzemplarze z kropką i jakoś nie było takiego larum. Pewnie zaraz będzie D820 nie?
Uwielbicie bić pianę, nakręcać się wzajemnie, wymyślać jakieś dziwne i niestworzone teorie.
Maciek N
15-02-2015, 15:18
widzę tu kilku profesorów ekonomii którzy lubią wystawiać oceny... Spoko, przyjmuję to na klatę:)
Przez takich ludzi ceny D750 trzymają się, a nawet trochę rosną.
Wszystko jest przez ludzi. Głupota też.
fotouśmieszek
15-02-2015, 18:23
widzę tu kilku profesorów ekonomii którzy lubią wystawiać oceny... Spoko, przyjmuję to na klatę:)
Profesorowie to formulują teorie a zgodnie z Twoją cena urośnie bo pare osob napisalo,ze czeka :-)
tchaikovsky
17-02-2015, 13:29
Tak informacyjnie dla wszystkich zainteresowanych ... Właśnie otrzymałem info z fotojokera że posiadają już aparaty po akcji wymiany!
Pozdrawiam
MC
W AB Foto też mają, ale tylko body. Zestaw z 24-120 jest po starem.
Zastanawia mnie jedna kwestia, wydaje się, że Nikon będzie musiał jakoś oznaczyć (wyszczególnić) nową partię D750, która już fabrycznie będzie miała poprawioną komorę lustra, jeśli nie D760, to czy możliwe, że mogą pozostać przy metodzie z kropką? Trochę dziwne by to jednak było.
Zastanawia mnie jedna kwestia, wydaje się, że Nikon będzie musiał jakoś oznaczyć (wyszczególnić) nową partię D750, która już fabrycznie będzie miała poprawioną komorę lustra, jeśli nie D760, to czy możliwe, że mogą pozostać przy metodzie z kropką? Trochę dziwne by to jednak było.
Kropkę mają tylko egzemplarze naprawione. Czemu Nikon będzie musiał jakoś oznaczyć nową partię?
IMO będzie analogicznie jak z D810.
fotouśmieszek
18-02-2015, 12:59
Kropkę mają tylko egzemplarze naprawione. Czemu Nikon będzie musiał jakoś oznaczyć nową partię?
IMO będzie analogicznie jak z D810.
To skąd bedzie wiadomo,ze to FABRYCZNIE zmodyfikowana/poprawiona puszka?
Będzie kropka. Zapewne na pudełku i body.
siedemczwartych
18-02-2015, 13:09
to jest tak...
Sprawdzamy po nr seryjnym czy model miał wadę:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63606
jeśli miał, to sprawdzamy czy w gwincie na statyw jest czarna kropka.
Jesli jest to jest to aparat naprawiony. Usunięto wadę.
Jeśli nr seryjny nie występuje na liscie to jest to już model fabrycznie poprawie zrobiony.
Osobiscie teraz czekam aż te fabryczne bedą dostępne, bo ten z kropką mnie nie przekonuje. Jednak już jest "gmerany" i w późniejszej odsprzedaży moze mieć niższą wartość.
Tak mi się wydaje.
Będzie kropka. Zapewne na pudełku i body.
No właśnie u mnie nie ma kropki na body. Na pudełku nawet nie patrzyłem.
MstrG, sprawdzałeś numer seryjny na stronie Nikona czy ma wadę?
Wysłane z komórki.
MstrG, sprawdzałeś numer seryjny na stronie Nikona czy ma wadę?
Wysłane z komórki.
Pisałem o tym już :)
Dostałem dzisiaj D750, numer 603xxxx, nie ma kropki a na stronie weryfikującej https://support.nikonusa.com/app/D750/sn pokazało "Your camera is unaffected. Repair not necessary"
Wcześniej sprawdziłem na Nikon USA, tutaj jest EU: http://advisory.nikonrepair.eu/Language_Select_D750.aspx
"D750 o podanym numerze seryjnym nie jest dotknięty problemem i nie jest wymagane podjęcie żadnych dodatkowych działań Serdecznie przepraszamy za wszelkie niedogodności."
Michał Fąfrowicz
18-02-2015, 15:26
MstrG: gdzie kupiłeś body?
MstrG: gdzie kupiłeś body?
AB Foto.
siedemczwartych
18-02-2015, 15:44
ja kupuję w fotoplus.pl.
Też mają bez kropek, czyli juz te fabrycznie poprawnie złożone :)
kurczeblade
18-02-2015, 15:47
Kropka... bez kropki... naprawione... nie naprawione... być może naprawione, ale jednak nie...
Jednak jeszcze poczekam z decyzją zakupu tego body :-)
Panowie, czy wy nie zauważyliście że każdy Nikon ma kropkę?
Pisałem o tym już :)
A możesz podać cały numer seryjny lub wysłać na priva?
ja kupuję w fotoplus.pl.
Też mają bez kropek, czyli juz te fabrycznie poprawnie złożone :)
Sprawdzałeś jakie mają te "nowe" numery seryjne?
A możesz podać cały numer seryjny lub wysłać na priva?
Poszło PW :)
Wadą dotknięte są egzemplarze do numeru 6034042, 6034043 jest już ok wg strony http://advisory.nikonrepair.eu/D750_Check.aspx?Language=PO
Ja mam 6037xxx
W nazwie, nad i ;)
A tak żeby rozluźnić atmosferę. Panowie, przykro słyszeć te historie po prostu. Ale chyba lepiej nie będzie. Mam flare , nie mam kropki ale czerpię radość z fotografowania i tyle. Kropkowiczom i nie-kropkowiczom życzę udanych zdjęć.
siedemczwartych
19-02-2015, 10:21
Sprawdzałeś jakie mają te "nowe" numery seryjne?
Tak. Dostałem nr seryjny na mail i sobie sprawdziłem. Jest OK.
Michał Fąfrowicz
19-02-2015, 11:43
Oj tam, problemy dzisiejszego świata ;)
Wczoraj kupiłem D750 po 7 latach użytkowania i 3xD700 i jedyne co mam do powiedzenia to WOW :) już zdążyłem zapomnieć o klawiszologii, o braku 1/8000 i innych "problemach" tej puszki. Obrazek jest piękny i daje dużego banana na twarzy.
Jedyne co zrobiłem to zapytałem w sklepie czy to puszka po serwisie czy z fabryki bez wady, moja była bez wady i sprawdzenie S/N na stronie Nikona to potwierdziło więc kupiłem bez dłuższego dumania.
... A nawet jeśli kiedyś jakaś flara mi się pojawi czy nie to oględnie mówiąc 'I don't give a fuck' ;)
Blackdog
19-02-2015, 21:45
Ja swoim D750 cieszę się od soboty. Puszka z nowych numerów seryjnych, bez kropki. Wielka radocha z focenia ;). Oczywiście kupno poprzedziłem pytaniami o akcję serwisową i tyko w ABfoto mieli puchy z najnowszego wypustu bez wady.
Kilka osób na dpreview, które kupiło już te nowe D750 (z numerami seryjnymi wyższymi niż w spisie uszkodzonych) , piszą, że choć body nie ma już kropki, to jest ona na pudełku. - przy nazwie Nikon. Ktoś u nas też ją zauważył?
Dzisiaj doszła mi sztuka z ABFoto - kropkę mam wklejoną na pudełku nad kodem kreskowym obok napisu EUtutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3499415&postcount=883) była fota pudełka bez kropki. Na body kropki nie ma
Dzisiaj doszła mi sztuka z ABFoto - kropkę mam wklejoną na pudełku nad kodem kreskowym obok napisu EUtutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3499415&postcount=883) była fota pudełka bez kropki. Na body kropki nie ma
Jak możesz zrób fotkę pudełka z kropką ze zbliżeniem i wstaw.
Mówisz masz
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/DSC_0013-2.jpg
źródło (http://www.tatrafoto.pl/DSC_0013.jpg)
U mnie jest taka sama kropka.
I co ta kropka ma znaczyć? Właśnie dzwonili z AbFoto, że wjechały nowe puchy...
I co ta kropka ma znaczyć? Właśnie dzwonili z AbFoto, że wjechały nowe puchy...
Była taka akcja kiedyś - przygarnij kropka ;)
Oznacza to, że body wyszło z fabryki wolne od wady.
Mówisz masz
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/DSC_0013-2.jpg
źródło (http://www.tatrafoto.pl/DSC_0013.jpg)
To jedno zdjęcie wcześniej, a tysiąc słów byłoby zbędne :)
Dzięki.
Oj w pracy byłem prościej było wklepać niż zrobić fotę ale chciałeś to masz :P
Oj w pracy byłem prościej było wklepać niż zrobić fotę ale chciałeś to masz :P
Miałem na myśli, że to zdjęcie jest jak 1000 słów spekulacji, więc dzięki raz jeszcze.
A tę kropkę to piep...eli taką żeby waliła po oczach, i dobrze. Ona zresztą zamyka symbolicznie tę "flarową" historię D750. Ja w tym miesiącu powinienem wiedzieć czy D750 także u mnie zawita. Z kropką na pudełku :)
Blackdog
20-02-2015, 21:45
Według mnie ta kropka to oznaczenie koloru body jak obok kropki napisano D750 BK EU co oznacza D750 Black Europe i jeszcze kropke dali co by się nie pomylić ;)
Oznaczają aparaty analogicznie jak D810. http://petapixel.com/2014/09/10/just-bought-d810-check-box-blue-dot-make-sure-bright-spots-issue-fixed/
W domu nie widzę flary i mam nadzieję że przy naturalnym też się nie pojawi. Dziś ślubne więc testy będą bardziej miarodajne.
W domu nie widzę flary i mam nadzieję że przy naturalnym też się nie pojawi. Dziś ślubne więc testy będą bardziej miarodajne.
Ja swoim D750 łapie tylko flarę od dołu. Od góry nie udało się nawet z lampką :)
zielonyludek
22-02-2015, 01:58
Witam,
Wreszcie po kilku latach użytkowania lustrzanek nikon DX zdecydowałam się na zakup pełnej klaty. I co? już na starcie podcięli mi skrzydła.
Czytałam uważnie do połowy, ale niestety za dużo postów aby wytrwać do końca. Więc pytanie zasadnicze: czy problem z flarą dotyczy wszystkich aparatów (tak jak udowodniliście to na dzień 08.01) czy jednak są sztuki bez wady?
Nawiązując do powyższych opisów, że można kupić nowe sztuki to dzisiaj dzwoniłam do FJ i mają tylko jeden egzemplarz na całą Polskę i dystrybucja jest na razie wstrzymana, więc chyba jeszcze nie jest tak kolorowo. Z tego co zdążyłam doczytać to w serwisie też nie mają jeszcze info odnośnie nowych dostaw. Skąd więc ABfoto ma niby nowe wersje wolne od wad? Czy to nie jest jakiś przekręt?
Zamiast czytać połowę wątku, wystarczy wrócić się ze dwie strony i wszystko jasne.
A prościej... Numery seryjne tych nowych nie widnieją jako aparaty z wadą.
ABfoto będzie miało, bo są takim jakby firmowym sprzedawcą Nikona w Polsce, a przynajmniej można odnieść takie wrażenie ;-)
zielonyludek
22-02-2015, 09:46
Dziękuję za wyjaśnienie :)
Pytanie tylko czy jak trafie w sklepie na egzemplarz po poprawkach (bo na pewno takie będą jeszcze krążyły w sprzedaży) to czy naprawa tego problemu nie spowoduje innych, np. nieprawidłowe działanie AF?
Polegam na waszej wiedzy i doświadczeniu.
zbyszekD7000
22-02-2015, 10:22
Na to Ci tylko wróżka odpowie.
To zależy od zręczności i chęci serwisanta.
Koleżanko zielonyludek (skąd taki nick?, zle sie kojarzy a propos wydarzen na Ukrainie ;-) ) sytuacja sie tak zmieszala że chyba nikt juz nie wiem czy w sklepach są po serwisie w Nikonie Polska czy juz fabrycznie poprawione. Ameryki nie odkryję ale najlepiej osibiście przetestować w sklepie. Wiem, że najlepsze ceny są przy zakupie w sklepach internetowych ale wydajac tyle to roznica 200-300 zl chyba nie jest duza zeby kupic w drozszym stacjonarnym sklepie.
czy naprawa tego problemu nie spowoduje innych, np. nieprawidłowe działanie AF?
Polegam na waszej wiedzy i doświadczeniu.
Tego nie wie nikt. Na forum niemieckim jeden pisał, ze wysłał działający aparat do serwisu w Monachium na naprawę tylko tego problemu. A dostał aparat bez gum z opisem, że dostarczono puszkę w stanie: totalschaden. Teraz się kłóci.
zbyszekD7000
22-02-2015, 11:15
Zasada jest prosta, jak się da to od serwisów trzeba się trzymać z dala ;)
Czyli najpewniej jest kupować modele poprawione fabrycznie, których numery nie figurowały na liście Nikona jako wadliwe. Od któregoś w górę.
Czyli najpewniej jest kupować modele poprawione fabrycznie, których numery nie figurowały na liście Nikona jako wadliwe. Od któregoś w górę.
To czy nie figurowały to nie sprawdzisz, bo baza była i jest na bieżąco uzupełniana/aktualizowana.
Jest jednak teoria, że powyżej jakiegoś tam numeru to już puszki poprawione w "fabryce" (z kropką na pudle).
zielonyludek
23-02-2015, 10:52
Hm... no właśnie teoria. Więc pozostaje albo sprawdzić samemu w sklepie albo się wstrzymać kilka miesięcy i poczekać na opinię nowych nabywców :P
Ciężki orzech do zgryzienia, a miało być tak pięknie...
A co nie jest piękne? Zadzwoń do abfoto popytaj.
Hm... no właśnie teoria. Więc pozostaje albo sprawdzić samemu w sklepie albo się wstrzymać kilka miesięcy i poczekać na opinię nowych nabywców :P.Szukasz problemów to ci podpowiem. Za kilka miesięcy nadal może na półce uchowac się jakiś, który nie wrócił do serwisu i nadal nie jest wyregulowany.
Naprawdę w dobie smartfonów tak trudno sprawdzić w sklepie czy nr seryjny jest na stronie nikona?
zielonyludek
23-02-2015, 12:57
No właśnie problemów to ja chcę uniknąć, jak każdy kto ma w zamiarze wydać tyle kasy.
Dziękuję za miłe przyjęcie od Moderatora i więcej głowy nie zawrócę moimi jakże nierozsądnymi wpisami.
Pozdrawiam i dziękuję kolegom za wskazanie kilku przydatnych informacji.
No właśnie problemów to ja chcę uniknąć, jak każdy kto ma w zamiarze wydać tyle kasy.
Dziękuję za miłe przyjęcie od Moderatora i więcej głowy nie zawrócę moimi jakże nierozsądnymi wpisami.
Pozdrawiam i dziękuję kolegom za wskazanie kilku przydatnych informacji.
Naprawdę to jest taki duży problem sprawdzić numer w internecie?
Zielonyludku nie obrażaj się. Rozumiem Twoje obawy. Jednak nie można żyć ciągle podejrzeniami. Jeśli chcesz kupić sprzęt. Dzwonisz do Abfoto czy gdziekolwiek chcesz i pytasz o sytuację. Sprawdzasz numery sprzętu na stronie nikona i już.
zielonyludek
23-02-2015, 13:14
Nie obrażam się :) bo i nie mam za co :)
Jeśli chodzi o sprawdzenie numerów - na pewno tak zrobię, jeśli zdecyduje się na zakup tego aparatu. :)
Panowie ma pytanie - w sprawie flary kontaktowaliście się normalnie z naszym serwisem na Łopuszańskiej? Wystarczy wysłać maila czy gdzieś jest jakiś formularz? Rozumiem, że wysyłka w obie strony jest na koszt Nikona?
Przygarnęłam kropka. Taka sama sytuacja jak wyżej. Pudełko oznaczone GRANATOWĄ kropą, samo body nie, aparat pozbawiony wady wg numeru seryjnego 6038XXX.
Aparat zakupiony we FNACu, Francja. Flary specjalnie nie szukałam, po pierwszych testach się nie pokazała. Za to sprzęt malinka, ale nie jestem właściwą osobą do oceniania, przesiadłam się z dx, więc praca AF już mi d. urwała.
Pozdrawiam sympatycznych forumowiczów, których wypociny czytam regularnie od 2 miesięcy :)
Panowie ma pytanie - w sprawie flary kontaktowaliście się normalnie z naszym serwisem na Łopuszańskiej? Wystarczy wysłać maila czy gdzieś jest jakiś formularz? Rozumiem, że wysyłka w obie strony jest na koszt Nikona?
Ja zrobiłem tak: wypełniłem formularz (http://www.nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/2149433435/3331905203.pdf) spakowałem i zadzwoniłem po DHL.
Przesyłka w obie strony na koszt Nikon. Na e-mail dostałem potwierdzenie przyjęcia aparatu do serwisu, a po naprawie (9 dni) telefon o wysyłce. Nie umawiałem i nie kontaktowałem się z serwisem.
Pozdrawiam.
Receptura
24-02-2015, 18:37
Darek66, a co Ci zrobili z aparatem jeżeli można wiedzieć?
Darek66, a co Ci zrobili z aparatem jeżeli można wiedzieć?
skutecznie usunęli flarę :)
skutecznie usunęli flarę :)
Ile czekałeś na aparat??
Moje body co prawda łapie flarę ale tylko ta z dołu. Górnej nie udało się złapać nawet lampką:) Do serwisu mi się nie spieszy... W normalnym foto flary jeszcze nie uświadczyłem.
Mój D7100 leży od 3.02 w serwisie i jakoś im się nie spieszy do naprawy stąd moje pytanie.
Na aparat czekałem 9 dni, wysłałem na poczatku akcji serwisowej.
Pozdrawiam - Dariusz. (wysłane z telefonu przy użyciu Tapatalk)
No to poszedł dziś i mój do serwisu... ale zmroziło mnie już, jak przy mnie jeszcze kurier "odstawił" paczkę na ziemię aby spisać list przewozowy... :( :/
Archibald6803
25-02-2015, 15:35
Nie chciałbyś widzieć jak czasami przerzucane są paczki na magazynie przy załadunku albo rozładunku ........
Bywa, że 10 m "lot" paczki pomiędzy ludkami to normalka ; wszystko (przeważnie) jest ok jeżeli nie jest to .......poniedziałek.
Ja jak coś cennego ( i tłukącego ) wysyłam kurierem to zawsze , oprócz dodatkowych zabezpieczeń folią bąbelkową, wysyłam kurierem ubezpieczonym oraz dodatkowo czynię to tylko we wtorki, środy i czwartki.
Dobrze, ze dziś środa ;)
Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka
Zaglądam tu od jakiegoś czasu, czytam opinie i wychodzi na to, że aparat jest już przyzwoicie poprawiony. Nie ma co już czytać i czepiać się aparatu, tylko kupować i robić zdjęcia...Co w najbliższym czasie uczynię
Zaglądam tu od jakiegoś czasu, czytam opinie i wychodzi na to, że aparat jest już przyzwoicie poprawiony. Nie ma co już czytać i czepiać się aparatu, tylko kupować i robić zdjęcia...Co w najbliższym czasie uczynię
Kolego od samego poczatku mozna bylo nim robic zdjecia. Fatalna przypadlosc w postaci krawedzi i flary w skrajnych przypadkach zepsuc zdjecie. Osbiscie krawedz mam, zriobilem 3000 zdjec przyrodniczych i troche rodzinnych i ani razu problem nie wystapil a specjalnie nie unikalem ustawienia aparatu wzgledem zrodla swiatla i flary nie zlapalem. Kupuj poprawione to bedziesz mial spokojna glowe a praca nabwysokiej czulosci Ci wynagrodzi wszystko.
Witam,
Kupiłem wczoraj d750. Kropki niestety nie miał a nr seryjny potencjalnie wskazuje na wadę. Mam dwa krótkie pytania:
1. jeśli nie będzie mi dane ujrzeć wady flary to i tak warto wysłać do puszkę serwisu? W nocie serwisowej jest mowa o usunięciu problemu flary oraz wyregulowaniu czujników AF. Jakby co na pewno nie dam jej kurierowi a zawiozę do serwisu.
2. Czy komuś naprawiono puszkę w ciągu 24h? Zależałoby mi na tym, szczególnie, że osobiście chcę ją zawieść i odebrać.
Aparat niesamowicie lekko leży w dłoni, szkoda tylko, że kultura pracy obu pokręteł pozostawia wiele do życzenia w porównaniu do uwaga.....Coolpixa P7100. Chodzi o to, że w kompakcie zmiany parametrów dokonuje się delikatnie i cicho. W d750 wręcz przeciwnie. Sposób rozkładania ekranu również jest na minus, gdyby zrobili to tak jak w p7100, byłoby idealnie, a przynajmniej byłbym bardziej spokojny.
zbyszekD7000
28-02-2015, 21:56
A po co wysyłać do serwisu skoro wada Ci nie przeszkadza? Chcesz mieć gorzej?
jeśli nie będzie mi dane ujrzeć wady flary to i tak warto wysłać do puszkę serwisu?
Po co? :razz:
Nie ma sensu się spieszyć. Też mam D750 bez kropki i wg nr s jest zakwalifikowany do akcji serwisowej. W rzeczywistości flary od góry nie łapię... nawet latarką. Łapie flarę od dołu - na "żywo" ani razu latarką owszem.
Poczekaj, porób zdjęcia zobaczysz czy łapiesz tą przypadłość. Jak będzie Ci przeszkadzać to w tedy a jak nie no to po co?? Żeby coś zepsuli?? :)
Witam,
2. Czy komuś naprawiono puszkę w ciągu 24h? Zależałoby mi na tym, szczególnie, że osobiście chcę ją zawieść i odebrać.
TAKIE RZECZY TO TYLKO W "ERZE"(:
A tak na poważnie, serwis w kilka godzin to najbliższy za naszą zachodnią granicą, po wcześniejszym umówieniu.
W Warszawie nie ma szans w 24h.
Co do wysyłki kurierem to bym się specjalnie nie przejmował (wysyłałem kilkukrotnie), w oryginalne pudełko, folia bombelkowa i zamawiamy kuriera DHL, podajemy na koszt NIKON:
Numer dla kuriera DHL - 1243919
Pozdrawiam
W Warszawie nie ma szans w 24h.
Mi robili już w 24h, nie będąc w NPSie.
Mario__S
02-03-2015, 14:32
W moim dłubali tydzień. Sam zawiozłem na Łopuszańską i dzisiaj jadę odebrać - mam lekkiego stracha czy wszystko będzie ok :)
~Mario-S
wszystko ok po odbiorze sprzętu? Ja mam dwie duże flary od dołu i od góry, więc chyba nie mam wyjścia, tylko też muszę zawieźć do Nikona. Kupiłem sprzęt za 7600 zł tylko po to, żeby zawieść go do serwisu po kilku dniach....i jeszcze ten strach, żeby czegoś nie popsuli i zanieczyścili......
W moim też tydzień robili w Düsseldorfie. Wczoraj distałem email, że migę odebrać. A ja leże w łożku z gorączka 38,8 (:
Odpowiadając na pytania innych po co - oprócz flary - wysyłać do serwisu, to moje wątpliwości wynikały z noty serwisowej Nikona: nieodpłatna naprawa problemu flary ORAZ wyregulowanie czujników AF. Nadal nie wiem, czy wyregulowanie czujników AF jest nierozerwalnie związane z flarą czy to może kolejna rzecz do poprawki.
Nie chcę żeby na szybko grzebano w drogim aparacie i uszkodzono inne elementy, więc cały czas zastanawiam się czy oddawać aparat do serwisu - flary niestety mam.
Andrzej1974
04-03-2015, 07:27
[...] Kupiłem sprzęt za 7600 zł tylko po to, żeby zawieść go do serwisu po kilku dniach....
Takie niestety czasy nastały...
Odpowiadając na pytania innych po co - oprócz flary - wysyłać do serwisu, to moje wątpliwości wynikały z noty serwisowej Nikona: nieodpłatna naprawa problemu flary ORAZ wyregulowanie czujników AF. Nadal nie wiem, czy wyregulowanie czujników AF jest nierozerwalnie związane z flarą czy to może kolejna rzecz do poprawki.
Nie chcę żeby na szybko grzebano w drogim aparacie i uszkodzono inne elementy, więc cały czas zastanawiam się czy oddawać aparat do serwisu - flary niestety mam.
Też mam flarę ale od dołu. Co do oddania sprzętu do Nikona stwierdziłem, że nie mam sensu. Na żywo flary nie uświadczyłem, z latarka tak. AF jest kozacki, więc boję się, że po powrocie z Nikona flary nie będzie ale kozaka AF może też nie być jak "wyregulują".
Mario__S
04-03-2015, 08:01
~Mario-S
wszystko ok po odbiorze sprzętu? Ja mam dwie duże flary od dołu i od góry, więc chyba nie mam wyjścia, tylko też muszę zawieźć do Nikona. Kupiłem sprzęt za 7600 zł tylko po to, żeby zawieść go do serwisu po kilku dniach....i jeszcze ten strach, żeby czegoś nie popsuli i zanieczyścili......
No niestety, wraca do serwisu. Af potrzebuje kalibracje +14. Wczesniej kalibracja byla wylaczona. Oddaje ze szklem na regulacje. Natomiast brak flary.
Pozdrawiam,
Mario
No niestety, wraca do serwisu. Af potrzebuje kalibracje +14. Wczesniej kalibracja byla wylaczona. Oddaje ze szklem na regulacje. Natomiast brak flary.
Pozdrawiam,
Mario
Sk...ństwo! Po kiego wafla jest serwis? Albo patałachy niedouczone albo presja czasu i jak bądź naprawiane. Kiedy się skończy tandeta i polska bylejakość? Flara mi nie przeszkadza, AF w punkt więc nigdy do serwisu nie oddam nigdy. AndBed zgadzam się z Tobą.
Nostromo
04-03-2015, 10:21
Po kiego wafla jest serwis? Albo patałachy niedouczone albo presja czasu i jak bądź naprawiane. Kiedy się skończy tandeta i polska bylejakość? Flara mi nie przeszkadza, AF w punkt więc nigdy do serwisu nie oddam nigdy. AndBed zgadzam się z Tobą.
Złe pytanie, trzeba raczej zastanowić się czy jest możliwa korekta wady bez przebudowy body i nierozkalibrowania czy pogorszenia działania AF. Obawiam się że nie. Nie zaufałbym serwisowi :)
Mario__S
04-03-2015, 10:28
Szczęście w nieszczęściu jest takie, że AF przy ustawieniu +14 jest celny w domu przy żarowych światłach oraz na zewnątrz. Minusem jest, że wymaga ustawienia +14 i to mnie drażni - dlatego wraca do serwisu na regulację ale od razu daje ze swoim szkłem. Mój błąd, że nie sprawdziłem czy zrobili jakąkolwiek fotkę podczas tej naprawy. Mój błąd, że nie sprawdziłem na miejscu - zapomniałem karty i baterii. Zacząłem walić od razu i nie mam jak sprawdzić licznika bo zdjęcia poleciły do kosza jak zobaczyłem w domu a było ich sporo. Mam wrażenie, że niestety presja czasu jaka jest wywierana przez nas - klientów na jak najszybsze wykonanie naprawy odbija się niestety niedokładnością serwisu. Kiedy oddawałem aparat tego samego dnia przez telefon powiedzieli mi, że naprawa zajmie 14 dni. Jak oddawałem powiedzieli, że góra 10 dni wg. procedury - akcja serwisowa. Kiedy 10 dnia zadzwoniłem czy już dowiedziałem się, że naprawy gw. wykonują 14 dni a sprzęt nadal czeka na naprawę. Powiedziałem, że pan który przyjmował sprzęt poinformował mnie nie co inaczej bo usłyszałem wtedy o 10 dniach co mnie dość miło zaskoczyło. Usłyszałem westchnienie w słuchawce i "dobrze postaramy się jeszcze dziś" no i zrobili. Dlatego może nie naciskajcie za bardzo na serwis choć sam wiem, że ciężko tego nie robić :)
Regulacja AF jest konsekwencją usuwania flary, która powstaje właśnie na czujnikach AF.
MariuszJ
04-03-2015, 11:17
Mój pojechał na odflarowanie z +5 do +18 na każdym szkle, ciekawe czy jak wróci zmieszczę się w granicach mikroregulacji :)
Serwis wyregulował mi odpłatnie 85/1.4G z korpusem - mam +18 :D
Zaczynacie mnie przerażać ... Ja miałem +18 z każdym szkłem, ciekawe co będzie po powrocie...
Mario__S
04-03-2015, 12:58
+14, +18 zaczynam się zastanawiać czy ich testowe szkło jest poprawnie skalibrowane ;)
Ja wysłałem razem ze szkłami (z prośbą o kalibrację) - po powrocie wszystko działa idealnie na 0:) Wcześniej korzystałem z mikroregulacji
Mario__S
04-03-2015, 13:06
To chyba najlepsza metoda aby sprzęt nie musiał odwiedzać serwisu drugi raz.
dlatego tak zrobiłem, żebym nie musiał się denerwować jak wróci:)
MariuszJ
04-03-2015, 13:12
To chyba najlepsza metoda aby sprzęt nie musiał odwiedzać serwisu drugi raz.
Wysłałem z aparatem większość swojej szklarni. Spoko - to też nic nie daje.
To, albo masz pecha, albo mają pełne ręce roboty i robią na odp****** byle sztuka się zgadzała
a jak mają się sztuki D750, które fabrycznie są poprawione (granatowa kropka na pudełku), też występują takie rozbieżności w kalibracji ? , może wypowiedzą się Ci co mają już nowe sztuki ?
MariuszJ
04-03-2015, 13:38
To, albo masz pecha, albo mają pełne ręce roboty i robią na odp****** byle sztuka się zgadzała
Nie, nie sądzę żebym miał pecha.
Trochę tych problemów przerobiłem kiedyś w Canonie, wiara w to że u sąsiada jest zieleniej popchnęła mnie tutaj :)
Po prostu - za dużo oczekujemy. W tym tego że procedury serwisowe mają się jakoś do Twoich potrzeb fotograficznych.
Mario__S
04-03-2015, 13:42
Pewnie olali to i zrobili i tak do swojego. Za dużo im wysłałeś. Nie mniej jednak to załamka.
a jak mają się sztuki D750, które fabrycznie są poprawione (granatowa kropka na pudełku), też występują takie rozbieżności w kalibracji ? , może wypowiedzą się Ci co mają już nowe sztuki ?
Też jestem ciekaw. O ile to są rzeczywiście sztuki naprawione w fabryce, a nie te które wróciły z hurtowni.
jarek.tomaszewski
04-03-2015, 19:39
Ja zakupiłem taką wersję w ubiegłym tygodniu. Granatowa kropka na pudełku i wg. sklepu są to aparaty z fabrycznie poprawioną wadą flary, nigdy nie dotknięte przez serwis. Oczywiście numer seryjny 6037..., czyli wszystko się zgadza. Flary nie sprawdzałem, szkoda mi było na to czasu, za to dość dokładnie przebadałem AF. No i własnie z AF był problem, każde szkło na korekcji od +5 do ~+20, przy tym porównując do mojej D700, AF znacznie mniej pewny. Aparat wrócił do sklepu w ramach 14 dni odstąpienia od umowy, teraz czekam na zwrot kasy i będę się zastanawiał co dalej.
Wg. mnie aparat nie był nigdy serwisowany, dokładnie tak jak mnie zapewniał sklep, jednak jest duży problem z jakością u Nikona. Miałem d610, w moim egzemplarzu AF w przedziwnych sytuacjach działał jak chciał, sprzedałem czym prędzej. Teraz miałem wrażenie że z tą D750 były bardzo podobne objawy, dlatego oddałem.
jarek...cenna informacja. czekam na opinie następnych nabywców "kropek"
Blackdog
04-03-2015, 21:35
Jak wcześniej pisałem, mam egzemplarz z numerem 6038.... z kropką na pudełku, żadnych problemów z autofokusem i z flarą. Po prostu robię zdjęcia.
peterras
04-03-2015, 22:33
Już już D800 prawie niosłem do "żyda" i miałem zamiar tego new D750 z kropką zakupić a tu znów mnie kilka postów ostudziło AF niepewny(najważniejsze -powód wymiany z D800) /mało przydatny ekranik / WiFi ubogie ( np.brak sterowania przez smartfon) Hmm jeszcze trochę i rozpakuje moją 800tkę!!!
Bzdury. AF jest zdecydowanie lepszy niż w D800 i D700. WiFi jest w pełni funkcjonalne. A ekranik bardzo przydatny. Poczytaj sobie jak płaczą, że D7200 takiego nie ma.
peterras
04-03-2015, 23:40
Bzdury. AF jest zdecydowanie lepszy niż w D800 i D700. WiFi jest w pełni funkcjonalne. A ekranik bardzo przydatny. Poczytaj sobie jak płaczą, że D7200 takiego nie ma.
No to jestem trochę spokojniejszy! D800 czeka w pudle na właściwy moment kiedy będę miał czas się tym zająć! Dzięki za szybką odpowiedź i informacje dające nadzieję!
Blackdog
04-03-2015, 23:45
Nieeeee, nie kupujcie D750 lepiej poczytajcie sobie jeszcze kilka postów aby się w tym utwierdzić :D .
PS.
Gdybym brał za pewnik wszystkie posty na forum, to na pewno nie kupiłbym nie tylko D750 ale jakiegokolwiek aparatu ;)
MariuszJ
04-03-2015, 23:48
Nie posuwałbym się do tak daleko idących wniosków w sprawie AF D750 vs D700. Ma inną charakterystykę, trzeba go wyczuć. Najkrócej jak się da - D700 znacznie chętniej potwierdza, co prowadzi z jednej strony do częstszych przestrzałów, z drugiej pozwala zrobić JAKIEKOLWIEK zdjęcie pod reporterską presją. D750, pomimo deklarowanego pierdylona EV czułości, potrafi zalagować w ostatniej fazie doostrzania z obiektywami AFS (mam wrażenie, że ze śrubokrętami jest inaczej), przez co zamiast niedoostrzonego perfect zdjęcia (co nie musi oznaczać totalnej wtopy) mamy jajco.
Gibany ekranik, wifi - jak najbardziej przydatne, przydały mi się już kilka razy.
Czytając wątek chwyciłem się za głowę uległem panice i zrobiłem coś czego nie znoszę robić - test... i to bateryjkowy. I cholera trafia w punkt na wszystkich szkłach podobnie jak D700 - a w ciemnościach miażdży D700. Kiedy robiłem koncert na mega ciemnej sali byłem pewny że af nie ma szans trafić - a tu szok - w punkt! Wifi jest w pełni funkcjonalne z QDSLRDASHBOARD - nikonowe oprogramowanie się do qdslr nie umywa. A uchylny ekranik jak napisał TOP67 - super z tym że korzystałem głównie na szerokich manualnych szkłach.
Instalujecie qdslr z GP?
Sz@kal - z ich strony, tak ponoć trzeba. Z GP nie próbowałem nawet
Mi ta aplikacja haczy i wiesza tablet. Wywaliłem. Apka nikona śmiga aż miło dla porównania. Niestety bez trybu filmowego - wielka szkoda.
Zainstalowałem i na tablecie z andkiem i na komórce ze stronki qdslrdashboard i połączyłem po wifi. Wszystko działa jak należy, filmowanie niestety trwa 1 sekundę i wyłącza.
Też mam flarę ale od dołu. Co do oddania sprzętu do Nikona stwierdziłem, że nie mam sensu. Na żywo flary nie uświadczyłem, z latarka tak. AF jest kozacki, więc boję się, że po powrocie z Nikona flary nie będzie ale kozaka AF może też nie być jak "wyregulują".
Ja mam flarę od góry jak większość, ale wtedy jak specjalnie poświecę, w normalnym użytkowaniu tego nie doświadczam i też skłaniam się aby go nie wysyłać do serwisu bo mogą inne rzeczy niechcący przy okazji "naprawić" ;) Czy nie obawiasz się jednak, że jak kiedyś będziesz chciał sprzedać body to cena będzie dużo niższa niż egzemplarzy z takim samym przebiegiem i stanem jak Twój ale bez magicznej czarnej kropki?
skłaniam się aby go nie wysyłać do serwisu bo mogą inne rzeczy niechcący przy okazji "naprawić" ;)
to jest naprawde straszne,czlowiek obawia sie wyslac i tak zepsuty sprzet by serwis nie zepsul jeszcze wiecej:)ciekawych czasow dozylismy,nie ma co
Ja mam flarę od góry jak większość, ale wtedy jak specjalnie poświecę, w normalnym użytkowaniu tego nie doświadczam i też skłaniam się aby go nie wysyłać do serwisu bo mogą inne rzeczy niechcący przy okazji "naprawić" ;) Czy nie obawiasz się jednak, że jak kiedyś będziesz chciał sprzedać body to cena będzie dużo niższa niż egzemplarzy z takim samym przebiegiem i stanem jak Twój ale bez magicznej czarnej kropki?
Na razie się tego nie obawiam ponieważ:
1) Nie znalazłem nigdzie potwierdzenia, ale wydaje mi się, że Nikon nie ograniczył czasowo akcji naprawy problemów z flarą w D750 czyli jeśli ja tego nie zrobię to nowy właściciel jeśli zechce zawsze będzie mógł wysłać aparat do serwisu.
2) Patrząc na problemy po naprawach może się okazać, że w przyszłości sztuki nie "naprawiane" będą więcej warte niż te "naprawiane" :-)
to jest naprawde straszne,czlowiek obawia sie wyslac i tak zepsuty sprzet by serwis nie zepsul jeszcze wiecej:)ciekawych czasow dozylismy,nie ma co
Nie, zaraz Ci napiszą obrońcy Nikona, że wszystko jest OK. Przecież naprawiają... są frontem do "klyenta".
Wyjaśnijcie laikowi, dlaczego jeden D750 nie wymaga żadnej kalibracji i to jeszcze dla żadnego obiektywu, a inny jej wymaga +10-20 i dla wszystkich obiektywów? W czym mechanicznie jest różnica pomiędzy takimi dwoma body i co to mówi o powtarzalności produkcji? Jedni piszą, że tak mocna kalibracja źle świadczy o puszce, inni że nie, skoro mieści się ona w zakresie korekty... i jeszcze jedno, czytam podobne wątki na kilku forach zachodnich i tam jest chyba mniej właścicieli D750, którzy tak mocno muszą kalibrować D750 jak tu.
Napiszcie przy okazji, jaką macie kalibrację dla konkretnego obiektywu... ciekawe czy wyniki będą dla danych obiektywów podobne.
Archibald6803
06-03-2015, 23:30
masz na myśli ten sam zestaw szkieł i dwa różne body ?
Władca Pixeli
07-03-2015, 04:08
Jeszcze ciekawsze jest to, ludzie wiedzą jaki jest serwis, wiedzą o problemach ale idą i kupują.
Nostromo
07-03-2015, 10:29
Jeszcze ciekawsze jest to, ludzie wiedzą jaki jest serwis, wiedzą o problemach ale idą i kupują.
Bo to najlepsza puszka nikona zjadająca na śniadanie D600 i D610 :) ...no nie licząc D800 i d810. Sama robi foty, nawet bez fotografa.
Na razie się tego nie obawiam ponieważ:
1) Nie znalazłem nigdzie potwierdzenia, ale wydaje mi się, że Nikon nie ograniczył czasowo akcji naprawy problemów z flarą w D750 czyli jeśli ja tego nie zrobię to nowy właściciel jeśli zechce zawsze będzie mógł wysłać aparat do serwisu.
2) Patrząc na problemy po naprawach może się okazać, że w przyszłości sztuki nie "naprawiane" będą więcej warte niż te "naprawiane" :-)
Obyś miał rację :D
Mario__S
07-03-2015, 17:08
Wyjaśnijcie laikowi, dlaczego jeden D750 nie wymaga żadnej kalibracji i to jeszcze dla żadnego obiektywu, a inny jej wymaga +10-20 i dla wszystkich obiektywów? W czym mechanicznie jest różnica pomiędzy takimi dwoma body i co to mówi o powtarzalności produkcji? Jedni piszą, że tak mocna kalibracja źle świadczy o puszce, inni że nie, skoro mieści się ona w zakresie korekty... i jeszcze jedno, czytam podobne wątki na kilku forach zachodnich i tam jest chyba mniej właścicieli D750, którzy tak mocno muszą kalibrować D750 jak tu.
Napiszcie przy okazji, jaką macie kalibrację dla konkretnego obiektywu... ciekawe czy wyniki będą dla danych obiektywów podobne.
Nadal sie zastanawiasz widze. Moja puszka np. z fabryki nie wymagala żadnych kalibracji po serwisie jest stabilne i na szczescie nadal skuteczne +14 dla wszystkiego co podpinalem wiec raczej nie ma regoly. Bardziej sie przekonuje do teorii, ze te ze sklepów z kropka to naprawiane sa przez nasz serwis :-)
Pozdrawiam,
Mario
FrancisBegbie
09-03-2015, 16:22
Póki co nie zamierzam wysyłać swojej puszki - obawiałem się, że pod ostre słońce będzie problem z flarą, jednak ostatnio w górach przetestowałem na różne sposoby robienie zdjęć pod słońce i ni jak nie dopatrzyłem się problemów w mojej puszce. Może to i dobrze, bo czytając to co się dzieje w serwisie, lepiej żeby tam nie trafiła...
Nadal sie zastanawiasz widze. Moja puszka np. z fabryki nie wymagala żadnych kalibracji po serwisie jest stabilne i na szczescie nadal skuteczne +14 dla wszystkiego co podpinalem wiec raczej nie ma regoly. Bardziej sie przekonuje do teorii, ze te ze sklepów z kropka to naprawiane sa przez nasz serwis :-)
Pozdrawiam,
Mario
Decyzja się zbliża, do D750 jestem prawie przekonany, chciałbym chyba jednak kupić body gdzie nie będę musiał kalibrować tak mocno obiektywów - na razie myślę o 35/1.8G i 85/1.8G, a jak się pojawi 24/1.8G, na końcu 50/1.8G. Przy zakupie w sklepie da radę sprawdzić na LCD jaka kalibrację dany obiektyw wymaga?
Czyli przed serwisem w ogóle nie musiałeś kalibrować, a po usunięciu flary w serwisie teraz masz +14 dla wszystkich szkieł?
MariuszJ
09-03-2015, 20:16
Mój właśnie wrócił z serwisu. Nie chce mi się dzisiaj łapać flar :)
Strojenie AF, jeżeli w ogóle była jakaś dokonane, nie zmieniło/zmieniło nieznacznie moją poprzednią mikrokalibrację. 85/1.4G dalej na granicy tolerancji na pełnej dziurze.
Moj tez dzis odebrałem. Flary juz nue potrafię złapać. Od dołu dalej jest pasek, ale ten mi akurat nigdy nie przeszkadzał. Co do AF, to z moim tamronem raz zrobię zdjecie ostre na pełnej dziurze na każdej długości, a rax nie. Tak jak wczesniej, wiec raczej w aparacie nic sie nue zmieniło. Popróbuje pózniej z t70-300 czy jest ok, jak cos zobaczę to napisze. A hak nie napisze, to bedzie wg mnie ok ;)
Ile czekaliście na powrót aparatu po informacji "zlecenie zamknięte" na stronie nikona?
Mario__S
11-03-2015, 14:45
Wczoraj oddałem kolejny raz, tym razem na kalibrację razem z 85/1.8 AFS. Zastrzegłem aby broń boże nie regulowali obiektywu a zrobili tylko z nim regulację. Powiedzieli, że i tak wykonują wg wzorca od producenta. Wtedy mnie poniosło i odpowiedziałem, że chyba w takim razie ich sprzęt do kalibracji powinien zostać też skalibrowany :) albo się ktoś po prostu pomylił. Dodałem jeszcze, że jeśli im wyjdzie błąd obiektywu to mają nic nie ruszać i odbieram sprzęt w takim stanie w jak przywiozłem i oddam gdzieś za granicę gdzie mają sprawny sprzęt serwisowy :) Inna sprawa, że jeśli oni sprawdzają na jakimś f/5.6 bo tak najostrzej to przy takiej głębi w życiu nie zobaczą wyraźnej różnicy i błędu po regulacji. No ale mam nadzieję.
Z ciekawości. Ktoś wie jak wygląda procedura regulacji AF, czy to sprawdza jakiś program komputerowy co jest ostre czy jakiś układ optyczny czy kręcą i sprawdzają na oko ? Jakiego to referencyjnego szkła używają i czy sprawdzają na pełnym otwarciu ?
MariuszJ
11-03-2015, 15:15
Wczoraj oddałem kolejny raz, tym razem na kalibrację razem z 85/1.8 AFS. Zastrzegłem aby broń boże nie regulowali obiektywu a zrobili tylko z nim regulację. Powiedzieli, że i tak wykonują wg wzorca od producenta. Wtedy mnie poniosło i odpowiedziałem, że chyba w takim razie ich sprzęt do kalibracji powinien zostać też skalibrowany :) albo się ktoś po prostu pomylił. Dodałem jeszcze, że jeśli im wyjdzie błąd obiektywu to mają nic nie ruszać i odbieram sprzęt w takim stanie w jak przywiozłem i oddam gdzieś za granicę gdzie mają sprawny sprzęt serwisowy :) Inna sprawa, że jeśli oni sprawdzają na jakimś f/5.6 bo tak najostrzej to przy takiej głębi w życiu nie zobaczą wyraźnej różnicy i błędu po regulacji. No ale mam nadzieję.
Z ciekawości. Ktoś wie jak wygląda procedura regulacji AF, czy to sprawdza jakiś program komputerowy co jest ostre czy jakiś układ optyczny czy kręcą i sprawdzają na oko ? Jakiego to referencyjnego szkła używają i czy sprawdzają na pełnym otwarciu ?
Zdjęcia ścieżki regulacyjnej Canona gdzieś już tu wklejałem, w Nikonie jest podobna.
Ostatnie nieoficjalne przecieki z serwisu: szkła f1.4 kalibrują na f2, pozostałe na f2.8. I najfajniejsze: raczej ustawiają na front focus aby zniwelować wpływ aberracji sferycznej. Rezultat - pełna dziura ze stałkami systemowymi prawie zawsze ma FF. Szkoda że ja nie używam innych przysłon.
Mario__S
11-03-2015, 15:26
Czyli jak regulują celowo na lekki FF to nie jest to zgodne z normami producenta na jakie się powołują i nigdy nie zrobią jak fabryka - echhh.
Na temat kalibracji znalazłem tylko takie coś:
https://nikonhacker.com/viewtopic.php?f=8&t=694
https://www.youtube.com/watch?v=bt_EUkbgd2k
O Matko! Az strach do serwisu wysylac!
Nostromo
11-03-2015, 22:04
O Matko! Az strach do serwisu wysylac!
Wydaje mi sie że nastały czasy świadomych konsumentów. Jeśli kupujemy towar w sklepie i posiadamy gwarancję to należy z niej zrobić użytek :). Mamy ponoć nowe prawo konsumenckie wiec dlaczego nie oddawać żle dzialających puszek w ramach niezgodności z umową ? Ciekawe czy wtedy centrala nikona nie wywarła by wpływu na nasz nadwiślańki serwisik i komu by się prędzej znudziło pogrywać w kulki ...
Mario__S
12-03-2015, 13:07
Mam status - zlecenie zamknięto. Dwa dni im to zajęło - szybko :) Ciekawe tylko czy skutecznie i prawidłowo wyregulowali ten AF.
Jak się pobawię to dam znać jak im to wyszło :)
Ja na razie do serwisu nie wysyłam puszki z problemem flary. W warunkach naturalnych występuje ona tylko pod specyficznym kątem, a AF mam na pewno sprawny.
Proszę jednak o ocenę czy w trybie LV jest wszystko ok - bardzo dziwny dźwięk wytwarza wtedy aparat...:
https://www.dropbox.com/s/7jzbfrt2qhabtxa/Glos_004.m4a?dl=0
obiektyw to Sigma 50 mm 1,4 ART
Chodzi oczywiscie o "bzyk" a nie o trzask klapniecia lustra? Brzmi jak "śrubokręt" no ale to przeciez obiekty HSM....
Chodzi mi o zgrzyt. Klapnięcie lustra jest naturalne.
FrancisBegbie
12-03-2015, 23:44
Nie żebym się czepiał, był dokuczliwy... ale niebawem dojdzie do sytuacji, że człowiek kupi puszkę tylko po to, by odsyłać do serwisu i sprawdzać, co jeszcze jest nie tak... by znów odesłać. Ch.. tam z fotografowaniem. Nie rozumiem tego co się dzieje.. po co więc kupować puszki, które nie są sprawdzone a wręcz przeciwnie są niemalże "genetycznie" obciążone niedoskonałością wynikającą z marki (nikon).
Przepraszam, ale musiałem.
Czy wysyłał ktoś sprzęt do Niemiec do kalibracji po złych doświadczeniach z kalibracją w polskim serwisie i może potwierdzić, ze zrobiono ją tam dużo lepiej/dokładniej?
Nostromo
13-03-2015, 11:27
Nie żebym się czepiał, był dokuczliwy... ale niebawem dojdzie do sytuacji, że człowiek kupi puszkę tylko po to, by odsyłać do serwisu i sprawdzać, co jeszcze jest nie tak... by znów odesłać. Ch.. tam z fotografowaniem. Nie rozumiem tego co się dzieje.. po co więc kupować puszki, które nie są sprawdzone a wręcz przeciwnie są niemalże "genetycznie" obciążone niedoskonałością wynikającą z marki (nikon).
Przepraszam, ale musiałem.
Nie żebym się czepiał .... to inne marki jak .... nie są genetycznie obciążone niedoskonałością wynikającą z marki .... :))))
Oj kolego nie przeginaj , nie przeginaj :)))))
nie musiałem..... wiec nie przepraszam
Cześć.
Wczoraj przywiózł mi kurier nowiutką puszkę z ABFoto. SN 604xxxx, granatowa kropeczka na pudełku. Flary poszukiwałem z 85/1.8 oraz 35/1.8 - nie ma. Z tymi szkłami testowałem też AF w świetle dziennym i żarowym. Trafiają w punkt. Jestem zadowolony :)
Dobra wiadomość. Ja dzisiaj odbieram drugie d750. Też serial od 604.... Dam znać jak pracuje. BTW - jaki program czyta przebieg d750? PhotoMe już niestety nie:(
A więc tak. Body z granatową kropką nowe seria 604...... - każde moje szkło bez korekt trafia. D750, który kupiłem krótko po premierze seria 601...... po naprawie w Nikonie: korekty + 10 na 28/1,8 i 180/2,8. Natomiast 85/1,4 D w punkt z obiema puszkami bez korekt.
Ja mam serię 601.... i Sigma 50 mm ART: korekta +9, na szczęście zawsze w punkt.
Wrócił i mój ale nie mam wymienionej komory lustra jak tu ktoś wspominał - mam za to "Sprawdzenie/poprawa osłony przed światłem" i co gorsza "wyregulowanie czujnika AF". Na razie aparat odpoczywa od zimna i wilgoci - mam nadzieje, że się nie zdenerwuję po sprawdzeniu go... :/
Moja specyfikacja naprawy pierwszej mojej D750 tki seria 601....
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/4732226600_1426267410-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/4732226600_1426267410.jpg)
U mnie nie było wymiany części zatytułowanej "cover" ciekawe czemu naprawa jest różna...
nadane depeszą
Sz@kal, po co się na zapas martwisz? :) Sprawdź puszkę i już :)
Właśnie sprawdzam - AF jak przed regulacją potrzebował +18 tak po regulacji wymaga +18... także... Flary chyba już nie ma ale jeszcze macham latarką ;) Jedna rzecz mnie natomiast strasznie irytuje to guma z prawej tuż nad klapką od baterii - coś jest nie tak... trochę odstaje w tym miejscu na środku - tak jakby coś pod nią było, śrubki by nie dokręcili??? Wnerwia mnie to bo jak tylko wziąłem aparat do ręki to od razu poczułem, że coś w tym miejscu jest nie tak... :(
EDIT:
no i wymachałem, jest coraz ciekawiej...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://naforum.zapodaj.net/c2896875b22f.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/726eb35840e1.jpg.html)
Nie mogłem już edytować - AF jest teraz totalnie roz@#%%* :( jak wcześniej miałem globalnie +18 dla wszystkich szkieł i było ok tak teraz na 85 mam +20 i przydałoby się jeszcze ze 2 na 35 mam +14 i to już jest za dużo... Ja pie#$@#$% co za debile pracują w tym serwisie????? Wysłałem aparat z dobrym AF i flarą na 85 mm dostałem aparat z inną flarą ale nadal występującą z niedokręconą (prawdopodobnie) śrubką pod gumą i z rozje@#%$@ Afem... No pięknie...!!! Kur@#%# PIĘKNIE!!! :/
Wysyłaj ponownie. Jesteś w NPS? Muszą poprawić. Jak nie - niezgodność towaru z umową. Ja swoje starsze ( z listopada) spokojnie wyregulowałem. Ale nowego nie musiałem. Kurcze - ostatnie kilka sezonów na dwa D3S-y i żaden nie wymagał micro. Eh.
Maciek N
13-03-2015, 21:16
Nie mogłem już edytować - AF jest teraz totalnie roz@#%%* :( jak wcześniej miałem globalnie +18 dla wszystkich szkieł i było ok tak teraz na 85 mam +20 i przydałoby się jeszcze ze 2 na 35 mam +14 i to już jest za dużo... Ja pie#$@#$% co za debile pracują w tym serwisie????? Wysłałem aparat z dobrym AF i flarą na 85 mm dostałem aparat z inną flarą ale nadal występującą z niedokręconą (prawdopodobnie) śrubką pod gumą i z rozje@#%$@ Afem... No pięknie...!!! Kur@#%# PIĘKNIE!!! :/
Nie rozumiem tej sytuacji. Pracownicy są różni i każdy może popełnić jakiś błąd. Jednak przed wysyłką powinien ktoś tą naprawę sprawdzić/zatwierdzić. Wykonać kilka zdjęć testowych! Szczególnie że to nie jest kompakt za 400 zł.
Panowie. Konsekwencja. Mi NPS z D3s zrobił raz numer i mimo opisu usterki (kleił się mechanizm regulacji przysłony) technik dostał papier ze zleceniem ,,migawka''. Otwieram paczkę, body z nową migawką (poprzednia miód malina 87.000 klat) robię zdjęcie....pierwsza klata czarna....Telefon do NPS i momentalnie przeprosiny i ponowna wysyłka na ich koszt. Okazało się, że technik dostał złe zlecenie, zadziałał jak robot. Puszka ma nową migawkę bez sensu:) Jak to mówią ,,warto rozmawiać'':)
Tylko ja się boje, że z każda wysyłką będzie coraz gorzej...
nadane depeszą
zbyszekD7000
13-03-2015, 21:43
chyba już nie masz wyjścia, teraz tylko dopilnować żeby im nie odpuścić i reklamować do skutku
Sz@kal, a cień (odcięcie) masz taki sam jak przed wysyłką? Geeezzz...
Zamieściłem fotki, w któymś poprzednim poście jak to teraz wygląda.
nadane depeszą
zbyszekD7000
13-03-2015, 21:59
Ale takich flar jak Twoje to chyba jeszcze nie było, wygląda jakbyś te bateryjki pod klosik wstawił
Szlag człowieka trafia, trza najazd na warszawe zrobic. Sz@kal wspolczuje Ci. Ale po tym wszystkim co tu przeczytalem to z moja fabryczna flara i odcieciem pozostane. Przynajmniej AF mam w punkt...
Zamieściłem fotki, w któymś poprzednim poście jak to teraz wygląda.
nadane depeszą
Rzeczywiście, przeoczyłem, o w mordę! :/
photojeremy
13-03-2015, 23:43
Ja kupiłem d750 z serii 604xxxx w Fotoplus w Krakowie , sprzedawca uprzedził mnie że mogę zrobić do 100 klatek sprawdzających i nie dłużej niż 7 dni od zakupu jak coś będzie nie tak wymieni na inny :D co mnie miło zaskoczyło ponieważ wcześniejsze puszki d700 i d610 miałem z ABFoto i tam nie było mowy o jakim kolwiek zwrocie czy sprawdzeniu w sklepie przy sprzedawcy. Wracając do tematu d750 sprawdziłem już z nikkorem 14-24, 24-70, 70-200 28/1.8 i żadnych problemów nie ma, przy sigmie 35/1,4 art wyszedł ff i jakoś tak dziwnie mydli do f2,5; sprawdzone również z sigmą 85/1,4 i jest akceptowalnie.
Szakal:
Jakby nie patrzeć - póki co - wyrwałeś główną nagrodę. Nie wiadomo jak daleko w skali "ujo*ości" może posunąć się serwis, więc nie jest powiedziane że długo będziesz grzał to miejsce na pudle.
Moim zdaniem... ślij do Berlina albo do Fixation, nie powtarzaj tego samego błędu ze słaniem do stolycy republiki bananowej...
Mario__S
14-03-2015, 13:04
Odebrałem swojego po ponownej regulacji tylko AF. Jest OK, wszystko w punkt bez włączonej kalibracji w body. Zobaczyłem na recepcji tablicę testową i poprosiłem o udostępnienie i wygląda to tak jak poniżej.
Powiem tyle - jak chcą to jednak potrafią zrobić dokładnie. Tylko dlaczego nie można było tak od razu, zaoszczędza to czasu i nam i im - na prawdę nie rozumiem. Zastanawia mnie tylko, czy ci z was co oddali w ramach NPS też mają takie przeboje. Ja nie jestem w NPS.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/avssb7-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/avssb7.jpg)
Duży crop centrum kadru z jpg
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/ic5oya-1.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/ic5oya.jpg)
Test drogowy w korku :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/2nq4j87-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/2nq4j87.jpg)
I już w domu
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/9zsxe-1.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/9zsxe.jpg)
Na każdym moim obiektywie jest OK.
Ja oddałem w NPS i mam ok. Tak jak pisałem: 28/1,8 korekta +10 oraz 180/2,8 korekta + 10. 50, 85 no i 14 bez korekt.
No to rzeczywiście dali z siebie wszystko :shock:
EDIT:
no i wymachałem, jest coraz ciekawiej...
źródło (http://naforum.zapodaj.net/c2896875b22f.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/726eb35840e1.jpg.html)[/QUOTE]
Ok dziś troszkę ochłonąłem i zacząłem testować trochę spokojniej. Zwracam honor co do rozjechanego AF, że każdy obiektyw potrzebuje innej korekty. Dziś na spokojnie wyszło, że nadal potrzebna jest stała korekta dla każdego szkła ale +20 to niestety za mało... przydało by się jeszcze ze 2, 3 stopnie... Czy im można wysłać body i powiedzieć aby skorygowali o te 22 działki aby sprowadzić to do 0??? AF potestuję jeszcze wieczorem przy świetle żarowym - wczoraj przy takim sprawdzałem może to przy nim były takie jaja - wieczorem zdam ponowne sprawozdanie. Także na chwilę obecną przy świetle dziennym każdy mój obiektyw wymaga tej samej korekty - niestety wykraczającej poza skalę mikroregulacji (wcześniej miałem +18 na wszystkie szkła i było super). Co do "nowej" flary występuje na każdym moim szkle ale po założeniu tulipana znika (przynajmniej przy machaniu latarką - nie wiem jak będzie z silniejszym światłem halogenów czy słońca). Faktem jest, iż przed "naprawą" flarę miałem wyłącznie na szkle 85mm teraz mam inną flarę ale na każdym szkle. Flary odciętej nie mam już na żadnym szkle a przynajmniej nie potrafię jej wywołać - więc coś poprawili. Powiedzcie mi gdzie mogę wrzucić filmik aby pokazać jak wygląda nowa flara (tylko nie youtube). I mam wielką prośbę - czy ktoś posiadający D750 i 85 1.8G (na tym zestawie najłatwiej to uzyskać i najlepiej to widać) mógłby zobaczyć czy u niego też tak jest? Dodam, że na D610 nie mam takiej flary.
MariuszJ
14-03-2015, 14:40
Ok dziś troszkę ochłonąłem i zacząłem testować trochę spokojniej. Zwracam honor co do rozjechanego AF, że każdy obiektyw potrzebuje innej korekty. Dziś na spokojnie wyszło, że nadal potrzebna jest stała korekta dla każdego szkła ale +20 to niestety za mało... przydało by się jeszcze ze 2, 3 stopnie... Czy im można wysłać body i powiedzieć aby skorygowali o te 22 działki aby sprowadzić to do 0??? AF potestuję jeszcze wieczorem przy świetle żarowym - wczoraj przy takim sprawdzałem może to przy nim były takie jaja - wieczorem zdam ponowne sprawozdanie. Także na chwilę obecną przy świetle dziennym każdy mój obiektyw wymaga tej samej korekty - niestety wykraczającej poza skalę mikroregulacji (wcześniej miałem +18 na wszystkie szkła i było super). Co do "nowej" flary występuje na każdym moim szkle ale po założeniu tulipana znika (przynajmniej przy machaniu latarką - nie wiem jak będzie z silniejszym światłem halogenów czy słońca). Faktem jest, iż przed "naprawą" flarę miałem wyłącznie na szkle 85mm teraz mam inną flarę ale na każdym szkle. Flary odciętej nie mam już na żadnym szkle a przynajmniej nie potrafię jej wywołać - więc coś poprawili. Powiedzcie mi gdzie mogę wrzucić filmik aby pokazać jak wygląda nowa flara (tylko nie youtube). I mam wielką prośbę - czy ktoś posiadający D750 i 85 1.8G (na tym zestawie najłatwiej to uzyskać i najlepiej to widać) mógłby zobaczyć czy u niego też tak jest? Dodam, że na D610 nie mam takiej flary.
Sprawdź na pełnej i na f2.8. Obstawiam że na 2.8 poradzisz sobie w zakresie mikroregulacji.
85/1.8G ma poważną wadę, ujawniającą się na szczególnie na pełnej klatce (na APSC jego właściciel jeszcze się nie poskarżył, mi obiektyw zepsuł kilka ważnych zdjęć) - mocno wciąga światło tylne i generuje paskudne okrągłe flary. Myślę, że z problematycznym pod tym względem D750 jest to mało godny polecenia obiektyw.
Mariusz wybacz ale nie po to kupuję szkło 1.8 aby używać go na 2.8 (tzn też ale... oj wiadomo o co mi chodzi ;) ) więc nie mam nawet zamiaru sprawdzać. Co do 85 to na D610 jak już wspomniałem tej flary nie ma więc nie jest to kwestia pełnej klatki.
MariuszJ
14-03-2015, 15:15
Mariusz wybacz ale nie po to kupuję szkło 1.8 aby używać go na 2.8 (tzn też ale... oj wiadomo o co mi chodzi ;) ) więc nie mam nawet zamiaru sprawdzać.
Ja też przymykam tylko z musu.
Chodzi mi o to, że jeżeli masz focus shift, serwis nigdy nie wyreguluje Ci tego szkła dobrze wg swoich procedur serwisowych.
Co do 85 to na D610 jak już wspomniałem tej flary nie ma więc nie jest to kwestia pełnej klatki.
Flara odobiektywowa może być wzmacniana przez konstrukcję komory D750.
Sprawdź na pełnej i na f2.8. Obstawiam że na 2.8 poradzisz sobie w zakresie mikroregulacji.
85/1.8G ma poważną wadę, ujawniającą się na szczególnie na pełnej klatce.... mocno wciąga światło tylne i generuje paskudne okrągłe flary. Myślę, że z problematycznym pod tym względem D750 jest to mało godny polecenia obiektyw.
Wrzuć jakieś zdjęcia pokazujące te flary.
kurczeblade
14-03-2015, 15:24
W tygodniu będę wybierał się po D750
Czy może ktoś w skrócie napisać na co zwracać uwagę, czy są już oznaczone w sklepach "naprawione wersje" ?
Może po numerach seryjnych... ? Ze względu na ostatnio duże braki czasu, proszę mnie nie wysyłać do wertowania całego wątku.
Będę wdzięczny jak znajdzie się ktoś miły i odpisze na moje pytania :)
1. Szkło nie wymaga regulacji ponieważ na D610, D90 jak i D750 przed "naprawą" szkło pracuje ok i bez żadnych problemów. Proszę o czytanie ze zrozumieniem - nie pisałem nigdzie, że szkła wymagają regulacji a puszka.
2. Co do flary to przed "naprawą" takiej nie było... w każdym razie właśnie dlatego proszę o sprawdzenie tego innych użytkowników. Dodatkowo to dochodzi znów kwestia czytania tego co piszę - nie jest to jedyne szkło na którym ta nowa flara występuje - na nim po prostu jest to najlepiej widoczne.
EDIT:
@Bach były chyba nawet na poprzedniej stronie.
EDIT2:
flara na filmiku (dodam dla nie czytających, że przed naprawą takiej nie było i na D610 takiej nie ma
http://1drv.ms/1Cg3ToN
coldphate
14-03-2015, 15:25
Ja pierwszy raz spotkałem się z opinią o flarach na 85 1.8G. Nigdy nic takie mi sie nie przytrafiło. Natomiast samo szkło zawsze miało tendencję do FF. U mnie działa na +10~11 (w zależności od światła)
W tygodniu będę wybierał się po D750
Czy może ktoś w skrócie napisać na co zwracać uwagę, czy są już oznaczone w sklepach "naprawione wersje" ?
Może po numerach seryjnych... ? Ze względu na ostatnio duże braki czasu, proszę mnie nie wysyłać do wertowania całego wątku.
Będę wdzięczny jak znajdzie się ktoś miły i odpisze na moje pytania :)
Na pudełku w fabrycznie naprawianych korpusach, znajduje się ciemno granatowa kropka (powyżej kodu kreskowego, przy napisie D750 BK EU). Cos jak tutaj tylko, że na przykładzie D810 http://nikonrumors.com/2014/09/09/nikon-d810-cameras-with-thermal-fix-are-marked-with-a-blue-dot-on-the-box.aspx/. Ja posiadam wersję fabrycznie naprawioną z nr seryjnym zaczynającym się od 603xxxx. W sprzedaży są już wersje z nr seryjnym 604xxxx.
Pozdrawiam
Mario__S
14-03-2015, 16:04
Ja oddałem w NPS i mam ok. Tak jak pisałem: 28/1,8 korekta +10 oraz 180/2,8 korekta + 10. 50, 85 no i 14 bez korekt.
Czy masz tak samo lub bardzo podobnie jak przed naprawą na flarę ?
Podobnie jak przed naprawą.
Mario__S
14-03-2015, 16:26
Mam pewną teorię na temat regulacji AF, która być może jest trafna. Jak ktoś z Nikona czyta to niech da cynk :)
Z pewnością większość z Was słyszała o wycieku softu serwisowego nikona. Oglądając screeny widziałem, że regulację focusa wykonuje się mechanicznie oraz taką precyzyjną ustawia się już softowo. Jest tam możliwość zrobienie backupu ustawień i ich przywrócenia. Przypuszczam, że w serwisie na naprawie flary wymieniają co tam trzeba robią regulację mechaniczną - śrubkami do jakieś defautowego poziomu (np. odpowiednią siłą/momentem dokręcenia) i przywracają backup z resztą ustawień gdzie są wartości między innymi od AF'u. Dlatego jeśli macie takie korekty w body jak przed naprawą taka teoria idealnie się wpisuje w rzeczywistość. Dlatego mówić przy oddawaniu, że przed naprawą nie korzystacie z korekty w body i tak też się spodziewacie, że będzie po naprawie. Nawet jeśli jakieś tam korekty macie, to powinni się przyłożyć i wykonać kalibrację od A-Z mechanicznie plus software'owo, na tablicach jak po wymianie podzespołów coś im nie będzie grać. Pewnie pomijają ten krok robią tylko restore ustawień i już. Przyśpieszają wykonanie zlecenia i liczą, że będzie podobnie jak przed naprawą ewentualnie niewielkie rozbieżności. U mnie mogli zapomnieć o tym ostatnim kroku jakim jest restore parametrów :)
MariuszJ
14-03-2015, 17:01
Wrzuć jakieś zdjęcia pokazujące te flary.
Jakość fejsowa, sorry. D700.
źródło (http://dl.dropboxusercontent.com/u/21997911/forum/D750%2C%20odci%C4%99cie%20cie%C5%84%20widoczny%20p rzy%20flarze/1612177_843222485695006_97709084_o.jpg)
kurczeblade
14-03-2015, 17:41
Na pudełku w fabrycznie naprawianych korpusach, znajduje się ciemno granatowa kropka (powyżej kodu kreskowego, przy napisie D750 BK EU). Cos jak tutaj tylko, że na przykładzie D810 http://nikonrumors.com/2014/09/09/nikon-d810-cameras-with-thermal-fix-are-marked-with-a-blue-dot-on-the-box.aspx/. Ja posiadam wersję fabrycznie naprawioną z nr seryjnym zaczynającym się od 603xxxx. W sprzedaży są już wersje z nr seryjnym 604xxxx.
Pozdrawiam
dziękuje mocno, może nowy nabytek będzie już w weekend :)
Archibald6803
14-03-2015, 18:04
A więc tak. Body z granatową kropką nowe seria 604...... - każde moje szkło bez korekt trafia. D750, który kupiłem krótko po premierze seria 601...... po naprawie w Nikonie: korekty + 10 na 28/1,8 i 180/2,8. Natomiast 85/1,4 D w punkt z obiema puszkami bez korekt.
Nie ma takiej opcji aby w tej sytuacji obie puchy były ok ;
jeżeli na puszce A masz dla danych szkieł I , II , III prawidłowo wykonane korekty np. 0 , +3 , +8 to gdy na puszce B szkło I ma też 0 to szkła II i III będą miały odpowiednio też +3 , +8 ( tak jak dla puszki A) ;
gdy szkło I będzie miało na puszce B np. -7 to szkła II i III będą miały odpowiednio -4 , +1
Jeżeli tak nie jest (co do zasady) , a jesteś pewien prawidłowo wykonanej kalibracji szkieł, to masz zdu...ny AF w jakiejś puszce.
Ok mógłby ktoś sprawdzić to o co poprosiłem? Zastanawia mnie też jeszcze jedno dlaczego np @himi miał wymienioną komorę lustra i jeden element więcej niż np ja? @himi masz może 85 1.8G?
Mario__S
14-03-2015, 18:39
Ok mógłby ktoś sprawdzić to o co poprosiłem? Zastanawia mnie też jeszcze jedno dlaczego np @himi miał wymienioną komorę lustra i jeden element więcej niż np ja? @himi masz może 85 1.8G?
Ja mam taki zestaw i nie mam czegoś takiego jak u Ciebie.
@Mario_S a jesteś po naprawie? Przed? Czy Twój model jej nie potrzebował?
Mario__S
14-03-2015, 20:39
Mój aparat jest po naprawie. Sam oddawałem i jak odebrałem to miałem przestawiony AF. Zawiozłem drugi raz i poprawili. Teraz jest wszystko OK i bez flar.
Nostromo
14-03-2015, 20:55
Tak jak kiedyś pisałem są dwie możliwości. Pierwsza , nie ma konkretnej noty dotyczącej sposobu usuwania usterki. Czyli serwisaci całego świata róbta co chceta ale ma być dobrze.
I druga, serwis zaoszczędził i uprawia samowolkę ...
Nie widzę innej przyczyny naprzwiania tego babola na różne sposoby.
Pisz oficjalne zapytanie do Nikon Polska w tej sprawie bo bujanie sie z serwisem nie ma sensu. Jak by co będziesz miał odowiedź od najbardziej kompetentnych w tej sprawie i może Ci sie ona przydać w przyszłości :)
@Mario_S a czy u Ciebie była wymieniana część nazwana jako "cover" i miałeś wymianę "komory lustra"? Takich flar nie masz też oczywiście bez osłony przeciwsłonecznej?
Mario__S
14-03-2015, 21:22
@Mario_S a czy u Ciebie była wymieniana część nazwana jako "cover" i miałeś wymianę "komory lustra"? Takich flar nie masz też oczywiście bez osłony przeciwsłonecznej?
Tak bez osłony sprawdzałem. Co do tych części to sprawdzę później bo kwit mam w samochodzie.
photojeremy
15-03-2015, 00:18
Mam takie pytanko, ponieważ testuje af w d750 w trybie LV no i takie obiektywy jak sigma 35/1,4; nikkorem 28/1,8;nikkorami 14-24; 24-70; 70-200 ostrzą i af pracuje a przy sigmie 85/1,4 nawet nie drgnie a w d610 działa ze wszystkimi obiektywami ;/ czy może ktoś sprawdzić u siebie jak macie ze swoimi szkłami w trybie Lv?
co prawda dużo pod FX nie mam. Z D750 to co mam w stopce pracuje na LV bez problemu.
photojeremy
15-03-2015, 00:30
co prawda dużo pod FX nie mam. Z D750 to co mam w stopce pracuje na LV bez problemu.
no właśnie mi tylko ta sigma nie rusza;/ reszta chodzi na d750 a tak jak napisałem z d610 wszystkie działają...
photojeremy pisałem już o tym. Mi dwie sigmy nie ostrzą w LV w D750. W D700 i D7100 śmigają bez problemu. Pewnie trzeba by wysyłać do sigmy na upgrade firmware...
Mario__S
15-03-2015, 00:36
To czeka Ciebie prawdopodobnie wysyłka sigmy do serwisu na upgrade softu. Już tak kiedyś było, że Nikon blokował ich obiektywy i nie chodziły w LV. Ja tak kiedyś miałem z S50-150 HSMII i po upgradzie wszystko ok było.
photojeremy
15-03-2015, 00:36
ok...znalazłem temat, było już o tym więc nie jestem sam, link do tematu http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3531309; dzięki za odpowiedzi...a więc pewnie tak zostawię bo i tak pewnie nie będę korzystał z Lv przy tej sigmie a może kiedyś pomyślę o wysłaniu do aktualizacj softu
pewnie tak zostawię bo i tak pewnie nie będę korzystał z Lv przy tej sigmie a może kiedyś pomyślę o wysłaniu do aktualizacj softu
Mam dokładnie takie samo podejście... Choć niemniej szkoda, że nie działa coś co mogłoby działać...
Nie ma takiej opcji aby w tej sytuacji obie puchy były ok ;
jeżeli na puszce A masz dla danych szkieł I , II , III prawidłowo wykonane korekty np. 0 , +3 , +8 to gdy na puszce B szkło I ma też 0 to szkła II i III będą miały odpowiednio też +3 , +8 ( tak jak dla puszki A) ;
gdy szkło I będzie miało na puszce B np. -7 to szkła II i III będą miały odpowiednio -4 , +1
Jeżeli tak nie jest (co do zasady) , a jesteś pewien prawidłowo wykonanej kalibracji szkieł, to masz zdu...ny AF w jakiejś puszce.
Co ty do mnie tu rozmawiasz?:) Czytałem to 3 razy nie ogarniam tej teorii.
Wiesz - widzę - lepiej ode mnie (na odległość), że moje puszki działają źle. To jest niepokojąco fascynujące.
Napisałem jak wół, że na body serii 601 mam korekty - te same (+10) dla dwóch szkieł. Dwa inne pracują ok.
Na puszce 604 nie mam korekt na żadnej.
To coś tu stworzył, interpretując moje ustalenia, lekko mnie rozłożyło na łopatki merytorycznie.
Panowie, czy jeśli będę znów wysyłał do serwisu na reklamacje naprawy to mogę bez kontaktu z serwisem wysłać do nich body korzystając z ich numeru klienta? Nie obciążą mnie potem kosztami? Czy regulacja af jest na gwarancji czy trzeba płacić? I czy waszym zdaniem mogę znów reklamować flarę (tą, którą pokazalem na fotkach i filmiku)? Chce napisać do Nikon polska ale chcę też jak najszybciej wysłać body i nie wiem czy czekać na odpowiedź czy wysyłać body i równolegle skrobnąć maila...
nadane depeszą
kurczeblade
15-03-2015, 10:59
Wczoraj nabyłem Nikona we Wrocławiu nie ma problemu z kupnem aparatu z nowymi numerami seryjnymi, wystarczy obdzwonić sklepy i popytać się czy mają na składzie z nowymi numerami seryjnymi. Niektóre sklepy bezpośrednio odpowiadały że pierwsze wersje D750 zostały wycofane (z wadami) mam aparacik z serii 604xxx... nie miałem okazji sprawdzać czy jest flara - nie mam latarki w domu :) a za oknem szaro i bez słońca. Ważne że aparat działa i po pierwszych minutach zabawy stwierdzam że to kawał dobrego sprzętu. AF miód malina i świetnie się trzyma, gripa nie potrzeba do tego aparatu :)
zbyszekD7000
15-03-2015, 11:01
Ja bym się nie przejmował tylko szybki kontakt do nich meilowy że po naprawie jest gorzej opisać dokładnie że to reklamacja naprawy i tyle. A jak zażądają płatności to się nie dać. Przecież ewidentnie po naprawie jest gorzej. Ja bym pisał bo w razie czego masz dowody.
Mario__S
15-03-2015, 11:28
Panowie, czy jeśli będę znów wysyłał do serwisu na reklamacje naprawy to mogę bez kontaktu z serwisem wysłać do nich body korzystając z ich numeru klienta? Nie obciążą mnie potem kosztami? Czy regulacja af jest na gwarancji czy trzeba płacić? I czy waszym zdaniem mogę znów reklamować flarę (tą, którą pokazalem na fotkach i filmiku)? Chce napisać do Nikon polska ale chcę też jak najszybciej wysłać body i nie wiem czy czekać na odpowiedź czy wysyłać body i równolegle skrobnąć maila...
nadane depeszą
U mnie regulację focusa zrobili za free. Powiedziałem, że przed naprawą było ok a teraz potrzeba regulacji z body.
Ja na Twoim miejscu zadzwonił bym i powiedział w czym problem i od razu dał znać, że wysyłasz maila ze zdjęciami. Na bank powiedzą, żeby przysłać albo przyjechać. U Ciebie to na zdjęciu wygląda jakby to była krzywizna soczewki od sensora AF. Nieprawidłowe położenie ? Masz w ogóle tą kurtynkę przy AF'ie ?
@Mario_s sprawdziłeś może co u Ciebie było wymieniane?
nadane depeszą
Archibald6803
15-03-2015, 13:16
Wiesz - widzę - lepiej ode mnie (na odległość), że moje puszki działają źle. To jest niepokojąco fascynujące.
Napisałem jak wół, że na body serii 601 mam korekty - te same (+10) dla dwóch szkieł. Dwa inne pracują ok.
To coś tu stworzył, interpretując moje ustalenia, lekko mnie rozłożyło na łopatki merytorycznie.
Zapomnij o temacie; w tym konkretnym przypadku szkoda naszego czasu ;
Ciebie, jak widać, proste tematy techniczne "rozkładają na łopatki", a ja - z kolei- nie mam ochoty ocierać się intelektualnie o muł aby komukolwiek naświetlać podstawy.
EOT >>himi<<
Pytanie do kol. kurczeblade: czy w tym nowym body wprowadzałeś jakieś korekty AF dla posiadanych szkieł ?. A jeżeli tak , to jakie?.
Mario__S
15-03-2015, 13:44
@Mario_s sprawdziłeś może co u Ciebie było wymieniane?
nadane depeszą
Chciałem ale nie mogę znaleźć tego kwita na razie. Gdzieś jest ale jeszcze nie wiem gdzie, może w pracy gdzieś zostawiłem. Jak jego odnajdę to dam znać.
Mario__S
15-03-2015, 13:55
Koledze chodzi o to, że punktem odniesienia jest obiektyw I i jego kalibracja, dalej tylko zachowanie tych samych różnic w ustawieniu dla każdego szkła i body. A może po prostu pora już nie odpowiednia i czas odpocząć :)
Moja specyfikacja naprawy pierwszej mojej D750 tki seria 601....
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/4732226600_1426267410-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/4732226600_1426267410.jpg)
U mnie nie ma pozycji "cover" ale flary jak na razie nie zauważyłem.
Na ja cały czas zastanawiam się co to za część, że niektórzy ją mają wymienioną a inni nie - pawl_s sprawdź proszę jeśli możesz czy masz taką flarę jak ja obecnie najlepiej na obiektywie bez osłony przeciw słonecznej u mnie pięknie ją widać na 85mm ale i na 35 i 28 też wychodzi tylko mniejsza
@sz@kal: a masz jakieś specjalne warunki? Ja na razie testowałem "jak zawsze" z żarówkami i latarka i flary takiej jak u Ciebie nie widziałem. Napisz dokładniej jakie warunki miałeś, gdzie zródło światła itp.
Mario__S
16-03-2015, 09:40
@ Sz@kal - ja też nie mam na liście części czegoś co się nazywa COVER
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/03/avkcoo-1.jpg
źródło (http://i61.tinypic.com/avkcoo.jpg)
Masz identyczny opis jak ja. Dziś do nich dzwonię i będę wysyłał ponownie ze względu na af i tą nieszczęsną gumę. Co do flary... Nir jest to wina D750, wczoraj przysiadlem na dłużej nad tematem i na D610 tez ją złapałem - liczy się na jaką odległość ostrzy obiektyw. Druga sprawa, że nie wpadłem na to od razu - tą flarę widać też w wizjerze wiec jest to ewidentnie flara od obiektywu. Nadal jednak nurtuje mnie pytanie czym jest tajemnicza część zwana "cover" i czemu nie wszyscy mieli ją wymienioną - musi być to coś grubego skoro przy niej napisali wymiana komory lustra a u nas jedynie zespołu komory (chyba, że to to samo). Zresztą grunt, że odciętej flary nie ma. Mnie boli jedynie, że po śrubkach na spodzie widać że w body ktoś gmeral :( a jestem pedantyczny + obniża to wartość, gdybym chciał aparat sprzedać.
nadane depeszą
Mario__S
16-03-2015, 10:00
To nic grubego ten cover. Urwali to musieli naprawić :)
Ta tajemnicza cześć to - Cover Diopter Knob 1K110-923
http://www.dpreview.com/forums/thread/3789516?page=4
A śrubki powiedz, że chcesz nowe :)
Kiedyś w jakimś service manualu od aparatu czytałem, że niektóre śrubki można najwyżej dwa do trzech razy ruszać - później wymiana na nowe :)
Aparat juz zapakowany w pudełku juz nie bede paczki rozwalal żeby o śrubkach napisać ;) choć to denerwujace mieć nowke sztukę po której juz widać ze było gmerane :(
nadane depeszą
Mario__S
16-03-2015, 12:32
Zadzwoń po jutrze i poproś o dodanie tego do zgłoszenia. Ja zadzwoniłem i zastrzegłem sobie żeby nie regulować obiektywu kiedy im zostawiłem razem z body.
Kurde i udało Ci ie dodzwonić? Szacunek ;) Ja wysylam bez obiektywu - mam nadzieje, że mimo wszystko wyreguluja tak jak trzeba...
nadane depeszą
Mario__S
16-03-2015, 12:42
Bez problemów się dodzwaniałem trzy razy :) A czy wyregulują prawidłowo, to zależy od wzorca. W moim przypadku serwisowy wzorzec się znacznie poprawił w stosunku do pierwszej regulacji po naprawie na flarę. Ten drugi okazał się znacznie dokładniejszy. Mam to nawet na piśmie, że już raz regulowali do wzorca, Ty na pewno też masz to napisane w swoim kwicie :)
Wiem, że to śmieszne teraz dla mnie a nie dla Ciebie i innych no ale niestety prawdziwe.
No ja chciałbym wreszcie móc zacząć używać aparat... Wiec mam nadzieje, że tym razem będzie wszystko ok.
nadane depeszą
Mario__S
16-03-2015, 12:50
Tego ci życzę.
Mimo to zadzwoń, jak się dodzwonisz to powiedz aby wykonali kalibrację na wyłączonej regulacji w body, bo nie chcesz z niej korzystać. Niemal palec dam obciąć, że jak jasno nie powiesz to będziesz miał podobne kalibracje dla szkieł jak przed regulacją.
Może jak ktoś odsyła po raz drugi to jednak procedura jest wykonana prawidłowo. Nie wiem czy czytałeś jak wg mnie po naprawie wygląda kalibracja. Jestem przekonany na 99%, że trafiłem w sedno.
Dla przypomnienia
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3533595&postcount=1432
Ech... przekonałeś mnie ;) otworzyłem pudełko i zresetowałem wszelkie ustawienia odnoście mikro regulacji własnoręcznie co by nie było. Dodatkowo z tyłu formularza opisałem dokładniej problem i dopisałem że proszę o nowe śrubki a co ;)
Mnie boli jedynie, że po śrubkach na spodzie widać że w body ktoś gmeral :( a jestem pedantyczny + obniża to wartość, gdybym chciał aparat sprzedać.
Niestety ale serwis Nikona po rozbiórce aparatu zostawia ewidentne ślady na śrubkach, miałem tak samo i śrubki wyglądały jakby jakiś amator to rozkręcał.
Kiedyś naprawiałem Canona w CSI na Żytniej i oni śladów nie zostawiali.
Mario__S
16-03-2015, 13:33
U mnie śrubki wyglądają całkiem dobrze, przez lupę pewnie coś tam widać, mają jedynie delikatne naruszenie farby.
Co do "cover" to tez potwierdzam ( za innym forum), chodzi o kółko od dioptrii, u niektórych wymieniają naklejkę (?) czy cos tam. W każdym razie nic w związku z flarą.
Czy ktoś mógłby napisać, czy serwis definitywnie radzi sobie z problemem flary. Różne opinie czytałem i nadal nie wiem czy wysyłać puszkę. Dzięki
Czy ktoś mógłby napisać, czy serwis definitywnie radzi sobie z problemem flary. Różne opinie czytałem i nadal nie wiem czy wysyłać puszkę. Dzięki
Tak tylko z ciekawości.... Przeszkadza/pokazuję Ci się flara w Twoim trybie użytkowania?? Jeśli nie to ja bym się nie spieszył.
zbyszekD7000
17-03-2015, 21:52
z przedstawianych tu opinii wynika że serwis radzi sobie z usunięciem flary ale niestety często pojawiają się dodatkowe atrakcje :) dlatego wysyłanie do serwisy to ryzykowna sprawa ;)
Ja się teraz wypowiem dopiero po ponownym powrocie body z serwisu... ;)
nadane depeszą
Moje body wczoraj wróciło.
Szybkie testy i ... jest dobrze. Przy zapalonym świetle w moim pokoju złapanie flary zajmowało mi 5 sekund a po naprawie machałem aparatem jak głupi i nic :)
Pod słońce namierzyłem coś podobnego ale bez odcięcia z góry - więc przyjąłem to jako normalne zjawisko. Podeślę wieczorem jakieś foto tego zjawiska.
Teraz reszta rzeczy:
Na Body nie widać śladów naprawy a przynajmniej nie są one znaczące (ja bym się nie poznał że coś było modzone).
AF działa jak działał, nawet nie przestawiałem kalibracji dla szkieł bo o dziwo całe ustawienia zostały w aparacie i serwis ich nie wyzerował :) Chociaż po testach z FocCal wychodzi że dla każdego ze szkieł pasowałoby zrobić +2 do tego co jest teraz (niestety testy z ręki dlatego nie zmieniałem).
Ogólnie jestem zadowolony
Mario__S
18-03-2015, 10:47
Masz wszystkie swoje ustawienia bo przez naprawą wykonany został backup eeproma i flasha. Po naprawie zrobiono tylko restore tego wszystkiego i już. Czyli ustawienie AF jest podobne to tego co było przed naprawą. Jestem w takim razie coraz bliżej przekonania, że regulacja AF wygląda tak jak to przedstawiłem tu na forum. Jeśli body kolegi sz@kal wróci i nie będzie wymagało kalibracji do szkieł to wiem jak to robią :) A jeśli będzie inaczej, no to pudło :)
Mario_s nie do końca tak jest, ja niektóre ustawienia miałem zamienione po powrocie z serwisu.
nadane depeszą
Dostałem dziś telefon z serwisu nikona - Pan uprzejmie stwierdził, że z moim body jest wszystko ok i wg ich "wzorcowego" obiektywu body trafia w punkt na wyłączonej mikroregulacji, i że trzeba dosłać szkła bo pewnie one wymagają regulacji. Na pytanie jak to możliwe, że z 2 innymi body 4 moje szkła nie wymagają regulacji nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi... Szkieł nie wyślę bo jak coś w nich namotają to będę miał problem z innymi body... I co teraz???
Ile masz km do Wawy? Bo ja po takiej spychologii pofatygowałbym się do nich osobiście...
No właśnie mam trochę za daleko :( Mają mi wysłać zdjęcia zrobione na "wzorcowym" obiektywie, żebym sobie zobaczył, że jest ok. Generalnie jest możliwość aby ustawili mi to owe +20 na sztywno tylko teraz boję się, że jak o to poproszę to specjalnie mi rozjadą AF aby udowodnić, że to oni mieli rację... :(
EDIT:
wysłali fotki na 50mm f2.0, pomijając że mają bardzo mydlany "wzorcowy" obiektyw to u nich wydaje się faktycznie być ok - choć mam wrażenie z kolei delikatnego BF na 0 (u mnie jest spory FF)
Zgłupiałem teraz i nie wiem co zrobić... :(
zbyszekD7000
19-03-2015, 17:06
Jakbyś nie miał porównania to rozumiem, ale skoro Twoje szkła są ok z kilkoma innymi body, to chyba wniosek jest jeden. Zrób im dowodowe zdjęcia skoro się migają.
Ciekawe że oni jako wzorcowy używają 50, najbardziej upierdliwe szkło
Dostałem dziś telefon z serwisu nikona - Pan uprzejmie stwierdził, że z moim body jest wszystko ok i wg ich "wzorcowego" obiektywu body trafia w punkt na wyłączonej mikroregulacji, i że trzeba dosłać szkła bo pewnie one wymagają regulacji. Na pytanie jak to możliwe, że z 2 innymi body 4 moje szkła nie wymagają regulacji nie uzyskałem żadnej konkretnej odpowiedzi... Szkieł nie wyślę bo jak coś w nich namotają to będę miał problem z innymi body... I co teraz???
Szkła zostaw w domu. Ja tak wysłałem D7100(na gwarancji) ze szkłami (inny problem ale mniejsza z tym). Po 3 tygodniach dostałem najpierw tel z serwisu, że uwalone są szkła. Jak wyśmiałem miłego Pana stwierdził, że może pomylił zlecenia i odezwie się jutro. Odezwał się po 4 dniach ze smutnym głosem, że szkła są ok ale sam uszkodziłem body i w najbliższych dniach przyjdzie wycena naprawy.
Płakać się chce co wyrabia serwis. Zaakceptowałem, zapłaciłem... a D750 to nigdy im nie oddam na "flarę" :)
Jej po prostu nie uzyskuję w moim trybie foto (z latarką łapię tylko dolną)... a boje się, że to znowu moja wina będzie :)
MariuszJ
19-03-2015, 23:33
Gorąco odradzam wysyłania szkieł do kalibracji. Strata kasy, ryzyko rozregulowania.
Jedyne co ma jakiś sens to zażądać od serwisu ustawienia AF na jakąś stałą wartość względem "ich" optimum oraz doregulowanie mikroregulacją. U mnie w sumie by się to przydało, bo wszystkie szkła frontfocusują, a 85/1.4G jest na granicy (+20). Właśnie po ich regulacji (płatnej) obiektywu do puszki.
Serwisowa metodologia regulacji albo musi być kompletnie nieadekwatna do tego, czego żądają użytkownicy albo odwalają jakąś kichę. Bez mikroregulacji z 85/1.4G mam nieostrą nieskończoność - sorry ale trzeba być debilem, żeby uważać to za normalne/zgodne z normami. Żeby nie było - nie nazywam debilami ludzi z Łopuszańskiej, oni tych procedur nie wymyślili, taka karma że muszą głupa rżnąć.
No ja tak wymyśliłem,że powiem im, żeby mi ustawili +10 na sztywno jako 0 wtedy będę miał moje szkła na powiedzmy +13 i będzie ok - boje się mówić aby ustawili +20 jako standard bo boje się, że celowo przewalą za bardzo w drugą stronę żeby pokazać że oni mieli rację. Co o takim rozwiązaniu myślicie? A za jakiś czas wyślę body do regulacji do Niemiec albo fixation - no chyba, że to też nic nie da...
Przytoczę definicję szaleństwa - "powtarzanie tych samych czynności z nadzieją na inny efekt". Ślij więc do Wawy, dopóki Twoja psycha to znosi. Co z tego że wysyłka za darmo, skoro często kończy się popeliną i tracisz mnóstwo czasu?
Ja nie ślę ponownie - pucha leży u nich i czeka na moją decyzję.
Ciekawe, ostatnio czytalem o dodawaniu eepromu do obiektywow manualnych i tam gosc pisal, ze mozna sobie z puszki zaprogramowac w tym eepromie mikroregulacje :) ciekawe czy da sie tak tez z oryginalnymi obiektywami ;)
Ale moze mi sie pokrecilo, bo bylo tam tez o czyms takim, ze dla obiektywu dalo sie wladzyc cos jak pulapke ostrosci. Jakby to nie byla funkcja puszki tylko obiektywu.
A jesli zle zrozumialem ,to zapomnijcie. :D ale temat ciekawy.
Mario__S
20-03-2015, 00:31
Ale jaja, serdecznie wspolczuje. U mnie sie udalo na wylaczonej kalibracji zrobic af ok ale moze dlatego, ze zostawilem im swoja 85 aby później po regulacji sprawdzili. Moze cos jeszcze podciagneli do niej. Na T24-70 i 35 tez mam ok. Ja chyba bym na Twoim miejscu jednak sie tam wybral ze szklami. Sprawdzil od razu na miejscu i w razie co pewnie od ręki naniosa poprawke. Zadzwon i pogadaj czy tak sie da.
Pozdrawiam,
Mario
Wysyłał ktoś body na regulację AF do fixation???
Troche to trwalo, ale ja tez w koncu wzialem w rece swoj poprawiony w serwisie aparat :)
Wyglad zewnetrzny nie rozni sie od nowego aparatu, wszystko elegancko na swoim miejscu, bez zadnych przykrych niespodzianek. Body czyste.
Czujnik AF wymieniony (razem z cala komora lustra) na nowy z matowym pokryciem.
Flar poza naturalnymi nie stwierdzilem. AF pracuje tak jak pracowal bez dodatkowych korekcji.
BTW, dla swietego spokoju warto moim zdaniem zrzucic swoje ustawienia na karte, reszte zresetowac, a korekcje usunac/wylaczyc.
Ogolnie, powiem moze cos malo popularnego na forum, ale jestem bardzo zadowolony z serwisu Nikona. Kontakt ze wsparciem i serwisem bez zarzutu.
Dodatkowa informacja dla tych, ktorzy kupili aparat prywatnie: Mysle ze warto reklamowac go przez sklep niz bezposrednio wysylac do Nikona, bo po pierwszym nieudanym serwisie, do ktorego sklep ma prawo, mozna zadac wymiany aparatu lub odstapienia od umowy. Taka mozliwosc troche uspokaja :)
I co ? Nagle wszystko ustało ?
Bo wierzyć sie nie chce jakos....
Znaczy co? Flarę trudniej uzyskać, choć mam wrażenie że udało mi sie raz z 70-300 na dlugim końcu i żarówka ale nie próbowałem więcej. Na dworze na razie niczego nie zauważyłem.
I co ? Nagle wszystko ustało ?
Bo wierzyć sie nie chce jakos....
Ludzie w końcu poszli zdjęcia robić ;-)
kurczeblade
04-04-2015, 10:33
Eee... Moja 750 działa wyśmienicie, poza tym, jaka flara... ? :)
W moim flary nie zaobserwowałem, przyjrzałem się komorze i wychodzi na to, że ramka tworząca flarę jest głębiej umieszczona, nie zaobserwowałem natomiast jakiegoś innego wyczernienia, o którym tu wspominano
D750 z granatową kropką na pudełku
Wychodzi na to, ze flary itd wcale nie było ...
Albo doklejanie kropki na pudełku faktycznie działa :)
;)