PDA

Zobacz pełną wersję : D750, odcięcie/cień widoczny przy flarze

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

himi
22-01-2015, 13:15
Jeśli ,,problem będzie zmniejszony'' to mocno rozważę wystąpienie o zwrot kasy za body. Niezgodność z umową.

Ketosz
22-01-2015, 13:29
Dokładnie opisałem, że powodem przesłania do serwisu jest cień powstający na flarze. Tymczasem...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/1504637400_1421920494-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/1504637400_1421920494.jpg)

Jak wyeliminują flarę to i cienia nie będzie ;)
Żeby usunąć cień, a zostawić flarę, to by musieli wymontować obramowanie migawki.

arek1
22-01-2015, 13:37
Żeby usunąć cień, a zostawić flarę, to by musieli wymontować obramowanie migawki.
Czy na pewno obramowanie migawki? Mnie się wydaje, że cień powstaje na skutek zbyt małego przysłonięcia czujników AF przez ich osłonę.

Ketosz
22-01-2015, 14:25
Temat był już rozpracowywany - cień odcina ramka od migawki, która jest na tyle blisko matrycy, żeby linia była odpowiednio widoczna.

morzon
22-01-2015, 14:48
Problem nie bedzie zlikwidowany a jedynie zmniejszony (wg oficjalnego stanowiska fmy nikon).

Ale już komuś "zmniejszli" zamiast zlikwidować czy tak se piszesz?

arek1
22-01-2015, 14:52
Temat był już rozpracowywany - cień odcina ramka od migawki, która jest na tyle blisko matrycy, żeby linia była odpowiednio widoczna.

OK, gdzieś mi umknęło.

sufenta
22-01-2015, 15:51
Ale już komuś "zmniejszli" zamiast zlikwidować czy tak se piszesz?
nie pisze "se" tak bo dlaczego mialbym: ze strony Nikon.de (moze kolelega przetlumaczyc lub kazac przetlumaczyc) :"(...)Bitte beachten Sie, dass Kameras, die durch einen schwarzen Punkt in der Vertiefung des Stativgewindes markiert wurden (siehe Abbildung unten), bereits geprüft und angepasst wurden, sodass DAS GENANNTE PHÄNOMEN REDUZIERT WURDE (podkreslenie moje). Dies gilt auch für Kameras, die gemäß ihrer Seriennummer zu den betroffenen Produkten gehören(...)". A tu ze strony UK: "(...)Please consult your nearest Nikon service center if you own a Nikon D750 digital SLR camera to which this issue applies. The service center will inspect and repair light-shielding components, and adjust AF sensor position, to REDUCE (podkreslenie moje) the occurrence of unnaturally shaped flare free of charge. These repairs and adjustments will not have any effect on autofocus precision, or on the performance of other camera functions (...)". pzdr

TOP67
22-01-2015, 16:25

Nieprawda. Cieć odcina kurtyna nad czujnikami.

Ketosz
22-01-2015, 17:18
Jeśli cień na odblasku powodowałaby kurtyna będąca przy samym jego źródle ( soczewka czujnika AF), to niestety nie miałby on tak wyraźnej linii.

arek1
22-01-2015, 17:27
To odcięcie wcale nie jest takie ostre, a co więcej te odległości są tak małe i dlatego krawędź wygląda tak, a nie inaczej. Dodatkowo ta przysłona wcale nie jest tak dokładnie przy samym źródle, a nie wiem czy jeszcze się trochę nie przesuwa podczas LV czy w momencie otwarcia migawki.

Ketosz
22-01-2015, 17:30
Możliwe, że tak jest ale wydaje mi się, że wyraźną krawędź musi dać coś co jest bliżej matrycy, a nie blisko źródła odbicia.

TOP67
22-01-2015, 17:44
Widziałem to od strony matrycy i wiem na 100%, że to cień kurtyny. Może ona być w dowolnej odległości, jeśli źródło światła jest punktowe. A jest.

himi
22-01-2015, 17:52
Tomasz, a czy to jest realnie do naprawienia? Nie u Ciebie, pytam czy przez serwis?:)

Mario__S
22-01-2015, 19:29
Jestem bardzo ciekawy tej naprawy, czy zmieniaja kurtyne czy obnizaja caly af a moze jedno i drugie. Niezazelnie od tego czekam na pierwszych zadowolonych z serwisu i tez wysylam :-)

Pozdrawiam,
Mario

TOP67
22-01-2015, 19:31
Nie mam pojęcia co oni zrobią. Cofanie czujników powoduje, że chowają się one i obiektyw musi być głębiej, żeby światło na nie padało, co zmniejsza liczbę obiektywów z problemem. Zwiększa to również kąt padania czyli źródło światła musi być coraz wyżej. Będzie je się więc łatwiej zakryć tulipanem.
A na etapie produkcji zmienił bym kształt maskownicy na czujnikach, tak żeby światło odbijało się w tył (w zasadzie w górę, na lustro).

jahu4
23-01-2015, 13:10
http://www.swiatobrazu.pl/-flary-w-lustrzance-nikon-d750-identyfikowanie-aparatow-31886.html

2pompony
23-01-2015, 13:33
No dobrze, a jak wykryją drugą wadę i ogłoszą drugą akcję serwisową, to gdzie będą przybijać kropkę? Tam się zmieści druga?

deep
23-01-2015, 14:10
Dadzą czerwoną z przodu :)

Maro66.
23-01-2015, 23:09
Tak i będzie Nikon Leica Edition ;-)

sonicq
23-01-2015, 23:34
No dobrze, a jak wykryją drugą wadę i ogłoszą drugą akcję serwisową, to gdzie będą przybijać kropkę? Tam się zmieści druga?
Nie szkoda energii na martwienie się na zapas?:)

rotor
23-01-2015, 23:39
jak dają numery seryjne do sprawdzenia, czy występuje wada w danym egzemplarzu, tzn., że istnieją D750 bez wady, czy ktoś już sprawdził swój i jego numeru nie było w spisie?
czym się taka sztuka różni od pozostałych ??
tak sobie myślę, że można by pytać przed zakupem (w sklepie internetowym) o te numery handlowca ..

TOP67
23-01-2015, 23:41
Raczej mają tam wszystkie SN wyprodukowane przed ogłoszeniem programu naprawy. Co najwyżej odnotowują te już zakropkowane.

rotor
23-01-2015, 23:55
no ale wtedy po co sprawdzanie numerów, jak tylko te z kropką byłyby już po zmianach ? i bez wady
taki mały "cyrk" żeby sprawić wrażenie, że nie cała produkcja jest wadliwa ?? tak sobie gdybam..

pawl_s
23-01-2015, 23:59
taki mały "cyrk" żeby sprawić wrażenie, że nie cała produkcja jest wadliwa ?? tak sobie gdybam..

Tez mi sie tak wydaje...

zbyszekD7000
24-01-2015, 10:25
no to chyba dobrze sobie gdybasz, kolejne posubu\\nięcie marketingowe ;)

prz3mo
24-01-2015, 11:00
Jak pierwsze puszki zaczną wracać z serwisu, to wszystko będzie jasne.

FrancisBegbie
25-01-2015, 12:28
Ktoś wie czy właśnie już coś z serwisu wróciło? jak to wygląda czasowo?

Pozdrawiam

Sz@kal
25-01-2015, 23:23
Czasowo jak czasowo, mnie interesuje jak sytuacja wygląda po naprawie?

moto g2 via tapatalk pro

pawl_s
25-01-2015, 23:59
Znowu z forum niemieckiego.. Gościo zglosil aparat na stronie we wtorek, wyslal w srode a w piatek odebral. Wczesniej zrobil 7k zdjec, na zadnym nie mial problemu, ale potrafil go uzyskac z latRka. Po naprawie nawet z latarka nie potrafi a w dzialaniu AF nie stwierdzil roznicy. Miejmy nadzieje, ze faktycznie tak jest.

katatjuta
26-01-2015, 00:06
Znowu z forum niemieckiego.. Gościo zglosil aparat na stronie we wtorek, wyslal w srode a w piatek odebral. Wczesniej zrobil 7k zdjec, na zadnym nie mial problemu, ale potrafil go uzyskac z latRka. Po naprawie nawet z latarka nie potrafi a w dzialaniu AF nie stwierdzil roznicy. Miejmy nadzieje, ze faktycznie tak jest.

W końcu coś optymistycznego w śròd tych wszystkich pesymistycznych domniemywań, a jeśli to prawda że tak jest to nie widzę problemu jak wysłać, poczekać, odebrać, pstrykać.

yazid
27-01-2015, 22:05
U mnie status: oczekuje na naprawę. Jak się coś zmieni to dam znać.

himi
27-01-2015, 23:36
U mnie od wczoraj ,,zlecenie zamknięte'' ale na razie ani widu, ani słychu kuriera z body.

juggler
28-01-2015, 11:13
Może zlecenie zamknięte tylko boją się wysłać bo nic się nie poprawiło :)

Lukasio
28-01-2015, 11:26
Albo świętują już drugi dzień dlugo wyczekiwany sukces.

yazid
28-01-2015, 12:02

Ile dni mniej więcej od momentu dostarczenia był status: oczekuje na naprawę?

nied0bry
28-01-2015, 12:33
U mnie od wczoraj ,,zlecenie zamknięte'' ale na razie ani widu, ani słychu kuriera z body.

Dopiero, jak status zmieni się na Paczka wysłana (czy jakoś tak) i będziesz mieć podany numer listu, to wtedy oczekuj na kuriera. Serwis wysyła paczki raz, albo dwa razy w tygodniu (chyba wtorki i piątki).

pozdr,
kris

himi
28-01-2015, 13:06
Mam preawizację z DHL (co za słowo:). Może to piątku puszka doleci, jetem ciekaw. Status Nikon Serwis - paczka wysłana. Więc możliwe, że jutro.

rotor
28-01-2015, 13:47
Mam preawizację z DHL (co za słowo:). Może to piątku puszka doleci, jetem ciekaw. Status Nikon Serwis - paczka wysłana. Więc możliwe, że jutro.

obstawiam, że jutro będą już pierwsze info od Ciebie, co tam Panowie serwismeni nawojowali ;)

nied0bry
28-01-2015, 13:50
Mam preawizację z DHL.
Czyli ktoś w NP stworzył list przewozowy. Ale już bliżej niż dalej. :) Miejmy nadzieję, że nasz serwis sprawi się tak dobrze, jak niemiecki i TOP67 nie będzie zmuszony znowu poprawiać po nich...

pozdr,
kris

Ketosz
28-01-2015, 13:53
@himi

A zrobiłeś może przed wysłaniem zdjęcie komory lustra, żeby teraz porównać czy np. dali większą lub lepiej wyczernioną zasłonkę czujników AF, lub co się ewentualnie zmieniło?

himi
28-01-2015, 14:17
Nie robiłem żadnego zdjęcia.

Ketosz
28-01-2015, 14:39
Może na oko uda się coś zauważyć ;)

MstrG
28-01-2015, 14:48

Cień na flarze zasłania całą flarę ;)

juggler
28-01-2015, 16:15
To było by już coś bo wyeliminowaliby flarę :)

maciej.dubis
28-01-2015, 17:43
Jestem bardzo ciekawy efektu i sposobu naprawy. Tym bardziej, że chyba nie zawsze się udaje :)
http://www.dpreview.com/forums/post/55182765

prz3mo
28-01-2015, 18:11
Ehhh...

juggler
28-01-2015, 18:35
Jestem bardzo ciekawy efektu i sposobu naprawy. Tym bardziej, że chyba nie zawsze się udaje :)

Kiepsko to wygląda. Dlatego ja wysłałem aparat do zwrotu jako niezgodność towaru z umową oraz żądaniem zwrotu pieniędzy.

arek1
28-01-2015, 18:40
Kiepsko to wygląda. Dlatego ja wysłałem aparat do zwrotu jako niezgodność towaru z umową oraz żądaniem zwrotu pieniędzy.

Znając polskie realia oraz trudność w jednoznacznej interpretacji tej wady zobaczymy czy ta metoda ma większe szanse powodzenia. Czy przypadkiem nie skończy się tym, że będą przepychanki między sklepem, a serwisem. Serwis wyda opinię, że wszystko jest OK, wtedy sklep będzie mógł się tym podeprzeć. Pozostanie tylko powództwo cywilno prawne, a aparat będzie sobie krążył tam i z powrotem jak kukułcze jajo zamiast robić zdjęcia :-(
Ciekawy jestem jak to się skończy.

yazid
28-01-2015, 19:16
Znając polskie realia oraz trudność w jednoznacznej interpretacji tej wady zobaczymy czy ta metoda ma większe szanse powodzenia. Czy przypadkiem nie skończy się tym, że będą przepychanki między sklepem, a serwisem. Serwis wyda opinię, że wszystko jest OK, wtedy sklep będzie mógł się tym podeprzeć. Pozostanie tylko powództwo cywilno prawne, a aparat będzie sobie krążył tam i z powrotem jak kukułcze jajo zamiast robić zdjęcia :-(
Ciekawy jestem jak to się skończy.
Niekoniecznie.
Ja np zaniosłem do sklepu właśnie z tytułu niezgodności towaru z umową. Sklep aparat przyjął, wysłał do Warszawy do Nikona, a skoro oficjalne stanowisko Nikona jest takie że jednak problem jest to powinien go usunąć. Jeśli nie usunie a ja to zauważę to oddam ponownie aparat do sklepu i zażądam zwrotu gotówki. Na tą chwilę chcę aparat, za drugim razem zażądam gotówki albo body bez tej wady.
A sklep niech sobie załatwia to sam z Nikonem nie mieszając w to mnie. I tyle.

arek1
28-01-2015, 19:17
Niekoniecznie.
Ja np zaniosłem do sklepu właśnie z tytułu niezgodności towaru z umową. Sklep aparat przyjął, wysłał do Warszawy do Nikona, a skoro oficjalne stanowisko Nikona jest takie że jednak problem jest to powinien go usunąć. Jeśli nie usunie a ja to zauważę to oddam ponownie aparat do sklepu i zażądam zwrotu gotówki. Na tą chwilę chcę aparat, za drugim razem zażądam gotówki albo bidy bez tej wady.
Ja to wszystko rozumiem, zobaczymy tylko jak będzie w praktyce.

himi
28-01-2015, 19:19
Jeśli nie naprawią, , co gorsza - popsują coś w kwestii AF-a, to jadę do Poznania do AB Foto i oddaję z tytułu niezgodności. Ale żyję nadzieją, że będzie dobrze. Jutro o tej porze będę miał pewność w tej kwestii.

TOP67
28-01-2015, 19:50

To oczywiste. Obniżenie czujników powoduje, że kurtyna zasłania więcej matrycy. Czyli cień jest większy. Ale wciąż za mały, bo cała matryca powinna być w cieniu. A najlepiej, żeby odblask nie powstawał, czyli na czujniki nie padało światło.

Władca Pixeli
28-01-2015, 20:28
Nie jestem obeznany w polskim prawie ale gdzieś czytałem na internecie, że z 1 stycznia przepisy miały się zmienić i być bardziej restrykcyjne w stosunku do producentów.

TOP67
28-01-2015, 20:35
25 grudnia.

prz3mo
28-01-2015, 20:57
Oni w tej akcji tylko chowają czujniki niżej? No to pogratulować...

Receptura
28-01-2015, 21:12
Ja właśnie wczoraj zareklamowałem swoją świeżą D750 w AB Foto we Wrocławiu w Pasażu Grunwaldzkim, poczekamy, zobaczymy co i jak zrobią. Jedno jest pewne, jeżeli aparat nie będzie pozbawiony tej wady to zwracam cały kupiony zestaw i rezygnuję raz na zawsze z Nikona, a była to moja pierwsza przesiadka z Sony/Minolty na nowy system czyli Nikona i już na wstępie mam niesmak.

Łukasz M.

slaweko
28-01-2015, 21:49
Oni w tej akcji tylko chowają czujniki niżej? No to pogratulować...

A nie mówiłem, że sobie nie poradzą skutecznie i... będzie d760 ? No chyba, że podpisze Najkon w końcu mega kontrakt z Tomkiem (sic!) ?

r2f
28-01-2015, 22:25
Mysle ze info przydatne dla wszystkich, ktorzy kupili aparat (lub cokolwiek) jako konsumenci (osoby prywatne).
Zapytalem w Konsumenckim Centrum E-porad przy Stowarzyszeniu Konsumentow Polskich i oto co mi dzisiaj odpisail:

"Może Pan zareklamować rzecz. Na podstawie przepis art. 560 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.
Reklamację najlepiej złożyć osobiście, korzystając z protokołu reklamacyjnego sprzedawcy. Należy tylko sprawdzić, czy sprzedawca nie wpisał gwarancji jako tytułu odpowiedzialności do protokołu reklamacyjnego (powinna być na Pana żądanie rękojmia).
Nie wiąże Pana żaden krótki termin na złożenie reklamacji. Ewentualny pozew do sądu należy złożyć przed upływem 2 lat od wydania towaru."

W zwiazku z powyzszym zastanawiam sie tez czy reklamowac aparat od razu, czy tez poczekac na bardziej dogodny termin. Np. kiedy serwis nauczy sie je naprawiac skutecznie, albo kiedy pojawi sie nowszy poprawiony model.

ShutterStill
28-01-2015, 22:37
Czyli aparatu oddanego chociaż raz na naprawę gwarancyjną nie może już ubiegać się o zwrot z tytułu niezdolności z umową. Czyli jak ktoś myśli że odda na gwarancję a później najwyżej odda do sklepu to może się przeliczyć.
Więc albo od razu oddać na niezgodność z umową albo brnac w ewentualne naprawy gwarancyjne

r2f
28-01-2015, 22:46
Nie wiem czy dobrze zrozumialem co napisales, ale chodzi o ograniczenie przepisu, ktore umozliwia sklepowi naprawe lub wymiane, jesli ubiegasz sie o zwrot ceny z tytulu rekojmi. Jesli po pierwszym podejsciu naprawa okaze sie nieskuteczna, a sklep nie moze wymienic na inny egzemplarz pozbawiony wady, wowczas musi odstapic od umowy i zwrocic pieniadze, albo obnizyc cene, jesli tego sobie zazyczysz.

Ekspertem prawa nie jestem, ale tak powiedziano mi rowniez w Biurze Rzecznika Praw Konsumenta. Oczywiscie w przypadku jakichs problemow istnieja Sady Polubowne, do ktorych mozna sie zwrocic.

ShutterStill
28-01-2015, 22:57
... Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.. .

Nie wiem jak interpretować powyższe zdanie :-(

KaarooL
28-01-2015, 23:00
Wydaje mi się, że najlepiej na tym wyjdziecie, oddając na niezgodność z umową. Niech sklepy kopią się z koniem, po co Wam przepychanki z serwisem itp... Efekt będzie taki, że żółci odczują to finansowo a na rynku pojawi się multum wydmuszek w wersji refurb...

r2f
28-01-2015, 23:06
Wczesniej pisza tak:
"Na podstawie przepis art. 560 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. "

Wedlug swojego rozumienia "ograniczenie" zaznaczylem boldem. Rozumiem wiec, ze moge wymagac obnizenia ceny lub odstapienia od umowy bez ograniczen, jesli sprzedawca juz probowal ta rzecz naprawic lub wymienic.
Inaczej: Ide i zglaszam reklamacje z tyt. rekojmi i zadam zwrotu kasy, ale sprzedawca ma prawo wymienic mi na inny aparat, albo go naprawic. Jesli to sie nie uda (naprawa nieskuteczna, albo nie ma aparatu bez wady), powinien mi oddac kase.

Jesli sie myle, to prosze kogos o fachowiej wiedzy o skorygowanie.

arek1
28-01-2015, 23:37
Moim zdaniem pomijacie najważniejszą kwestię, czyli ustalenie co będzie podstawą do twierdzenia, że aparat posiada wadę? Tak, jak pisałem serwis po wysyłce przez sklep odpowie, że aparat jest wolny od wady, a sklep sie tym podeprze i odmówi przyjęcia zwrotu na podstawie niezgodności z umową bo bedzie twierdził, że niezgodności nie ma. Pozostaje tylko droga cywilno prawna, rzeczoznawcy itd., a to już bardzo śliska droga.

arek1
28-01-2015, 23:43
Niekoniecznie.
Ja np zaniosłem do sklepu właśnie z tytułu niezgodności towaru z umową. Sklep aparat przyjął, wysłał do Warszawy do Nikona, a skoro oficjalne stanowisko Nikona jest takie że jednak problem jest to powinien go usunąć. Jeśli nie usunie a ja to zauważę to oddam ponownie aparat do sklepu i zażądam zwrotu gotówki. Na tą chwilę chcę aparat, za drugim razem zażądam gotówki albo body bez tej wady.

No niestety tak nie jest. Oficjalne stanowisko Nikona jest takie, że w niektórych problem istanieje, ale oni go usuwają. A to, że jakaś flara pozostaje to jest ich zdaniem normalne bo jak pokazują doświadczenia w innych modelach i markach też to występuje.
Dobrze mnie zrozumcie, ja nie twierdzę, że Nikon będzie miał racje, ale moje własne doświadczenia z podobnymi sprawami podpowiadają, że istnieje duże ryzyko iż radcy prawni Nikona pójdą w tą stronę i myślę, że niestety mają duże szanse powodzenia :-(

Hamarama
28-01-2015, 23:43
Ale przecież po wpisaniu numeru seryjnego na stronie nikona wyświetla ci się informacja, że body ma wadę. Jak kuppowałem to nie wiedziałem o tym. Kupowałem jako pełnowartościowy produkt.

himi
29-01-2015, 00:04
Akcja serwisowa jest dowodem ewidentnym na istnienie wady. A co mają zrobić ci, którzy jak ja, kupili puszkę na firmę? Nie mamy żadnego prawa do odstąpienia od umowy z tytułu niezgodności? No bez jaj....

Hamarama
29-01-2015, 00:09
No ciekawi mnie właśnie czy mudzę bawić się w serwis skoro nikon ewidentnie przyznał, że body ma wadę. Czy mam możliwość zwrotu pieniędzy bez bawienia się w serwis?

prz3mo
29-01-2015, 00:09
Pamiętajmy o jednym, Nikon nigdzie nie użył z tego co pamiętam słowa "wada" czy "usterka". Obiecali zmniejszyć efekt.

arek1
29-01-2015, 00:11
Owszem, jest to dowodem na istnienie problemu, ale jednocześnie Nikon twierdzi, że jest w stanie go usunąć, a dalej to już wszystko napisałem kilka postów wyżej.

yazid
29-01-2015, 00:13
Wczesniej pisza tak:
"Na podstawie przepis art. 560 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. "

Wedlug swojego rozumienia "ograniczenie" zaznaczylem boldem. Rozumiem wiec, ze moge wymagac obnizenia ceny lub odstapienia od umowy bez ograniczen, jesli sprzedawca juz probowal ta rzecz naprawic lub wymienic.
Inaczej: Ide i zglaszam reklamacje z tyt. rekojmi i zadam zwrotu kasy, ale sprzedawca ma prawo wymienic mi na inny aparat, albo go naprawic. Jesli to sie nie uda (naprawa nieskuteczna, albo nie ma aparatu bez wady), powinien mi oddac kase.

Jesli sie myle, to prosze kogos o fachowiej wiedzy o skorygowanie.
Nie obraźcie się niektórzy ale bzdury piszecie.
Do relacji pomiędzy sklepem a konsumentem stosuje się Ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej a dopiero potem przepisy Kodeksu Cywilnego.

Hamarama
29-01-2015, 00:15
Piszę o problemie występującym w niektórych aparatach. Skoro mój jest dotknięty problemem to znaczy, że są takie które problemu nie mają.

Uważam, że przy pozwie zbiorowym byłaby szansa.

yazid
29-01-2015, 00:15
No niestety tak nie jest. Oficjalne stanowisko Nikona jest takie, że w niektórych problem istanieje, ale oni go usuwają. A to, że jakaś flara pozostaje to jest ich zdaniem normalne bo jak pokazują doświadczenia w innych modelach i markach też to występuje.
Dobrze mnie zrozumcie, ja nie twierdzę, że Nikon będzie miał racje, ale moje własne doświadczenia z podobnymi sprawami podpowiadają, że istnieje duże ryzyko iż radcy prawni Nikona pójdą w tą stronę i myślę, że niestety mają duże szanse powodzenia :-(
Jeśli Nikon na oficjalnej stronie ogłasza akcję serwisową modelu w którym występuje usterka w postaci obciętej flary(zwał jak zwał) to jest to właśnie przyznanie że wada istnieje.

TOP67
29-01-2015, 00:16
Akcja serwisowa jest dowodem ewidentnym na istnienie wady. A co mają zrobić ci, którzy jak ja, kupili puszkę na firmę? Nie mamy żadnego prawa do odstąpienia od umowy z tytułu niezgodności? No bez jaj....

Od tego jest właśnie Kodeks Cywilny. A konsument ma dodatkowo specjalną ustawę.

Hamarama
29-01-2015, 00:16
Owszem, jest to dowodem na istnienie problemu, ale jednocześnie Nikon twierdzi, że jest w stanie go usunąć, a dalej to już wszystko napisałem kilka postów wyżej.

Nie usunąć a ograniczyć. Znaczy, że problem cały czas będzie.

r2f
29-01-2015, 00:18
Nie obraźcie się niektórzy ale bzdury piszecie.
Do relacji pomiędzy sklepem a konsumentem stosuje się Ustawę o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej a dopiero potem przepisy Kodeksu Cywilnego.

Chcesz powiedziec, ze to co mi napisali ze Stowarzyszenia to nieprawda?

arek1
29-01-2015, 00:19
Ale przecież cały czas piszę, że owszem tak jest, ale w tym samym oświadczeniu zaraz piszą, że mogą go bez problemu usunąć.
Ja rozumiem, że trudno jest z tym się pogodzić, ale w prawie nie ma sentymentów i sąd musi postępować zgodnie z przepisami.

yazid
29-01-2015, 00:20
Mysle ze info przydatne dla wszystkich, ktorzy kupili aparat (lub cokolwiek) jako konsumenci (osoby prywatne).
Zapytalem w Konsumenckim Centrum E-porad przy Stowarzyszeniu Konsumentow Polskich i oto co mi dzisiaj odpisail:

"Może Pan zareklamować rzecz. Na podstawie przepis art. 560 § 1 Kodeksu cywilnego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.
Reklamację najlepiej złożyć osobiście, korzystając z protokołu reklamacyjnego sprzedawcy. Należy tylko sprawdzić, czy sprzedawca nie wpisał gwarancji jako tytułu odpowiedzialności do protokołu reklamacyjnego (powinna być na Pana żądanie rękojmia).
Nie wiąże Pana żaden krótki termin na złożenie reklamacji. Ewentualny pozew do sądu należy złożyć przed upływem 2 lat od wydania towaru."

W zwiazku z powyzszym zastanawiam sie tez czy reklamowac aparat od razu, czy tez poczekac na bardziej dogodny termin. Np. kiedy serwis nauczy sie je naprawiac skutecznie, albo kiedy pojawi sie nowszy poprawiony model.
Bzdury. Nie na podstawie art. 560, tylko na podstawie Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. A po 25 grudnia 2014 roku Ustawa o prawach konsumenta wprowadza regulacje wynikające z unijnej dyrektywy 2011/83/UE.
Nie wiem kto Ci tam odpisał ale zapewniam Cię że kompetentny nie był.

Pawel Pawlak
29-01-2015, 00:21
Przedsiębiorca nie jest konsumentem więc jego relacje z innym przedsiębiorca reguluje tylko umowa cywilno prawna jaka jest no umowa sprzedaży (faktura) oraz gwarancja a w sprawach nieuregulowanych w powyższych K.C.

yazid
29-01-2015, 00:24
Chcesz powiedziec, ze to co mi napisali ze Stowarzyszenia to nieprawda?
Tak. Głupoty Ci wcisnęli. W innym poście napisałem dlaczego.

Receptura
29-01-2015, 00:24
Gwarancja nie jest żadną umową z drugą stroną dającą tę gwarancję (gwarantem). Należy pamiętać, że jest to tylko dobrowolne zobowiązanie się producenta lub dystrybutora do świadczenia konkretnych czynności w ramach tej gwarancji, tak samo paragon/F-VAT nie są gwarancją. Gwarancja zgodnie z obowiązującym prawem powinna być sporządzona jako oddzielny i samodzielny dokument, w którym są wyraźnie określone prawa i obowiązki każdej ze stron korzystających z gwarancji i jej zapisów.

yazid
29-01-2015, 00:25
Od tego jest właśnie Kodeks Cywilny. A konsument ma dodatkowo specjalną ustawę.
Dokładnie, tylko że jak widać niewielu zna swoje prawa.
Ludziska krótko- jak ktoś kupił jako osoba fizyczna, konsument, niech wnosi roszczenia do sklepu w którym zakupił towar, macie wtedy dużo lepsza pozycję wyjściową bo to sklep będzie się bujać z Nikonem. Wy wnosicie roszczenia z tytułu niezgodności towaru z umową, sklep śle do Nikona. Jak body wróci i jest ok to zostaje. Jak nie jest ok, to ponownie do sklepu i odstąpienie od umowy.
WAŻNE: w żądaniu wpisujecie wymianę albo zwrot kasy od razu. Sklep nie musi uznać Wam wymiany ani zwrotu kasy, ale musi odpowiedzieć w ciągu 14 dni(nie liczy się data stempla pocztowego tylko moment w którym byliście w stanie się zapoznać ze stanowiskiem sklepu).
Jak wyślą do serwisu i Was o tym powiadomią a Wy chcecie wymiany lub zwrotu kasy to nie musicie się zgodzić na taki wariant- jeśli sklep uznał że Was powiadomił w ciągu tych 14 dni że posłał do serwisu to i tak się nie odniósł do Waszego roszczenia a co za tym idzie na podstawie art.8 pkt 4 uznaje się ze reklamacja jest uznana, czyli wymiana albo zwrot kasy itd w sumie jest wiele wariantów i można to spokojnie załatwić tym bardziej że Nikon przyznał że wada jest, czyli niezgodność istnieje.
A zresztą macie ludzie i się uczcie: https://docs.google.com/document/d/1kzac7lLZGeErPxoEeP29P4jPqvThVu-QjGJqvVkWsNI/edit

r2f
29-01-2015, 00:25
Tak. Głupoty Ci wcisnęli. W innym poście napisałem dlaczego.

O prosze! I wez tu zaufaj organizacjom wspierajacym konsumentow.
Dobrze wiedziec, bo nie chcialbym ani siebie ani innych wprowadzic w blad.
Dzieki.

katatjuta
29-01-2015, 00:30
Czytajac trzy strony wstecz nic nie kminie, co osoba to inna racja :) A chcialbym uslyszec, przeczytac o tym jak wyglada to po serwisie osòb ktòrym już body wròciło.

himi
29-01-2015, 00:35
Przedsiębiorca nie jest konsumentem więc jego relacje z innym przedsiębiorca reguluje tylko umowa cywilno prawna jaka jest no umowa sprzedaży (faktura) oraz gwarancja a w sprawach nieuregulowanych w powyższych K.C.

Paweł, ale prawo do zwrotu w takiej sytuacji przysługuje, czy nie? Przy zakupie na fakturę.

yazid
29-01-2015, 00:38
Paweł, ale prawo do zwrotu w takiej sytuacji przysługuje, czy nie? Przy zakupie na fakturę.
Oczywiście. Ale nie stosujesz w tym wypadku przepisów Ustawy tylko Kodeksu Cywilnego. I nie masz też za sobą UOKiK, Rzeczników Praw Konumenta, PIH i wielu innych. Walczysz sam:)

himi
29-01-2015, 00:39
Może mi ktoś podać podstawę prawną KC do ewentualnego wniosku o zwrot pieniędzy, gdyby body wróciło z wadą?

Tak czy siak będzie tango, bo puszka była objęta keszbekiem, do tego zakupiona w zestawie z ,,kitem'', którego już nie mam....Echhhh. Może jednak naprawią i nie będę musiał ,,przecierać tego szlaku'':)

ShutterStill
29-01-2015, 01:29
Moim zdaniem pomijacie najważniejszą kwestię, czyli ustalenie co będzie podstawą do twierdzenia, że aparat posiada wadę? Tak, jak pisałem serwis po wysyłce przez sklep odpowie, że aparat jest wolny od wady, a sklep sie tym podeprze i odmówi przyjęcia zwrotu na podstawie niezgodności z umową bo bedzie twierdził, że niezgodności nie ma. Pozostaje tylko droga cywilno prawna, rzeczoznawcy itd., a to już bardzo śliska droga.
Nie może odmówić jeśli nasz nr seryjny kwalifikuje się do naprawy

arek1
29-01-2015, 01:33
Nie może odmówić jeśli nasz nr seryjny kwalifikuje się do naprawy

A skąd taki wniosek? Odpowie, że się kwalifikuje do naprawy po której będzie całkowicie sprawny.

ShutterStill
29-01-2015, 01:53
A skąd taki wniosek? Odpowie, że się kwalifikuje do naprawy po której będzie całkowicie sprawny.
Ale tym przyzna że nie był w pełni sprawny w momencie zakupu czyli zawierania umowy kupna/sprzedaży, a o tym tu mowa.

prz3mo
29-01-2015, 09:04

Nie, nigdzie nie pisali, że go usuną, a ograniczą. To duża różnica i ktoś kto pisał ten komunikat wiedział co robi...

Pawel Pawlak
29-01-2015, 09:29
nikon nigdzie nie nazwał tego wadą,albo usterką a jedynie podjął się bezpłatnego złagodzenia problemu który może być w niektórych sytuacjach uciążliwy dla niektórych użytkowników. Może jestem człowiekiem małej wiary, ale nie sądzę żeby łatwe było dowodzenie że nienaturalny wygląda flary (której "naturalny" kształt ani intensywność nie jest nigdzie jednoznacznie i obiektywnie sprecyzowana), mógł być podstawą do odstąpienia od umowy kupna.
Sorki za moje czarnowidztwo, ale 25lat obcowania z "systemem" zrobił ze mnie pesymistę :/

d90
29-01-2015, 10:07
Nie mam d750, no to sie wypowiem :)
Kupując wiedzieliście przeciez niemal wszyscy o "wadzie".
Teraz na forum panika jakby o przeszczep nerki chodziło dla umierającej osoby.

Dziwne.
Wszyscy chca oddać. Odwołać sie. Zamienić na kasę itd

Przeca pare jeszcze dni temu, wielu pisało tu zeby nie kupować. No tak ?

To po co panika ?
:)

yazid
29-01-2015, 10:20
nikon nigdzie nie nazwał tego wadą,albo usterką a jedynie podjął się bezpłatnego złagodzenia problemu który może być w niektórych sytuacjach uciążliwy dla niektórych użytkowników. Może jestem człowiekiem małej wiary, ale nie sądzę żeby łatwe było dowodzenie że nienaturalny wygląda flary (której "naturalny" kształt ani intensywność nie jest nigdzie jednoznacznie i obiektywnie sprecyzowana), mógł być podstawą do odstąpienia od umowy kupna.
Sorki za moje czarnowidztwo, ale 25lat obcowania z "systemem" zrobił ze mnie pesymistę :/

1. "Śledzenie Twojej naprawy
Szanowni Państwo
Informujemy że, po wysłaniu produktu do działu serwisu firmy Nikon Polska i zarejestrowaniu go w naszym systemie, można tu uzyskać informacje o aktualnym stanie naprawy oraz zweryfikować poprawność danych kontaktowych. Aby się zalogować, wystarczy wprowadzić „Numer zlecenia ID” oraz „Numer klienta”, które zostały podane w dokumencie potwierdzenia serwisu lub przesłane w wiadomości e-mail. "

2."Z przykrością informujemy, że D750 o podanym numerze seryjnym może być dotknięty problemem i w związku z tym zalecamy przesłanie aparatu do naprawy. Proszę kliknkąć tutaj aby znaleźć adres najbliższego serwisu Nikona. Serdecznie przepraszamy za wszelkie niedogodności związane z powyższym problemem. W razie dalszych pytań prosimy klinknąć tutaj, aby uzyskać więcej informacji. "

3."Identyfikowanie produktów, których dotyczy problem"

I mógłbym jeszcze parę innych cytatów znaleźć. Jeśli nie jest to wada czy usterka, po co w takim razie akcja serwisowa w której "zalecamy przesłanie aparatu do naprawy".

Oczywiście można się czepiać nazewnictwa, jednak pijarowo dużo ładniej brzmi "problem" niżeli wada czy usterka.
Dla jasności ja np. wcale nie chcę oddawać swojego body bo z kilku powodów bardzo mi odpowiada- jest małe, lekkie, ma dobry AF, świetną matrycę itd, tylko że przy zakupie nie wiedziałem że problem z "flarą" wystąpi, ba! sam Nikon nie wiedział wobec czego zakładam że po to cała akcja serwisowa aby jednak body naprawić. I mnie ten problem przeszkadza. Myślę że niektórych może ograniczać np w serii.
I teraz meritum: jak pisałem wcześniej, zgłaszając się do sklepu mamy dużo więcej praw i możliwości jeśli kupiliśmy Nikona jako konsumenci. Oczywistym jest że każdy sklep wyśle body do serwisu, w przypadku jednak tak nowego body to sklep musi udowodnić że wada nie istniała w chwili wydania towaru (te magiczne 6 miesięcy). Chciałbym wiedzieć jak to zrobi, skoro Nikon sam przyznał że problem jest.

yazid
29-01-2015, 10:21
Nie mam d750, no to sie wypowiem :)
Kupując wiedzieliście przeciez niemal wszyscy o "wadzie".
Teraz na forum panika jakby o przeszczep nerki chodziło dla umierającej osoby.

Dziwne.
Wszyscy chca oddać. Odwołać sie. Zamienić na kasę itd

Przeca pare jeszcze dni temu, wielu pisało tu zeby nie kupować. No tak ?

To po co panika ?
O wybacz, ja kupiłem jako jeden z pierwszych i nie wiedziałem:)
Ja nie chcę oddawać. Chcę tylko sprzętu nie dotkniętego tą "uciążliwością":)

d90
29-01-2015, 10:26
O wybacz, ja kupiłem jako jeden z pierwszych i nie wiedziałem:)

Hmmm
Nawet taki ignorant jak ja- wie - ze produktów N
od dawna nie kupuje sie od razu.
Najpierw kupują zamożni testerzy, pozniej cała reszta plebsu.
Ot i tyle :)

Lada chwila mz bedzie d760. Wymienisz.
Choc oczywiscie w pewnym sensie Ci wspolczuje.

yazid
29-01-2015, 10:27
Hmmm
Nawet taki ignorant jak ja- wie - ze produktów N
od dawna nie kupuje sie od razu.
Najpierw kupują zamożni testerzy, pozniej cała reszta plebsu.
Ot i tyle :)
Widać ze mnie sporo większy ignorant niż Ty, bo kupiłem;)

d90
29-01-2015, 10:30
Widać ze mnie sporo większy ignorant niż Ty, bo kupiłem;)

Ja spokojnie czekam co bedzie, ściskając w reku cały czas dziadka d700...
Widac tak bezpieczniej i bezproblemowo :)
Ale ja z tych biedniejszych (moze bardziej skąpych) :)

himi
29-01-2015, 11:48
Puszka wróciła. 15 minutowy test na 50mm wskazuje na to, że chyba jest ok:)
Wcześniej w 20 sekund łapałem flarę. Dziś mam ostre słońce i nie udało się ani razu - a wiedziałem jak ją skutecznie złapać. Sprawdzone na słońcu, przy lampie (gdzie łapał w 5 sekund i przy ledowej latarce z komórki). Jest DOBRZE! Nie ma ani flary ani cienia.
Sprawdzam teraz AF-a na różnych szkłach,wygląda, że jest jest ok.

Ketosz
29-01-2015, 11:53
Czyli jest szansa na pozytywny koniec sprawy :)
Szkoda, że nie masz jak porównać co się w komorze lustra zmieniło - czy tylko regulacja położenia czujników AF czy coś jeszcze.

himi
29-01-2015, 11:56
Tego Wam nie powiem, dla mnie ważne było usunięcie defektu, a na to wygląda, że go usunięto.

ppawel232629
29-01-2015, 11:58
a może zrobiłbyś zdjęcie komory lustra i wrzucił je tutaj?

Lukasio
29-01-2015, 11:59
Przyłożyli się. Ale żeby nie było tak że jak masowo wszyscy będą słać to szybkie tempo obniży jakość serwisu. A kropke Ci wkleili?

himi
29-01-2015, 12:00
Kropkę mam. Body wysłane 20.01, przyjęte 21.01. Robione w ramach NPS. Wczoraj było gotowe, wróciło dziś. 7 dni + wysyłki.

majora
29-01-2015, 12:05
To co teraz robić kupować i wysyłać do serwisu czy czekać na sztuki z kropka , tylko kiedy one będą

himi
29-01-2015, 12:11
W pakiecie opis działań serwisu - WYMIANA KOMORY LUSTRA

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/9102020700_1422526238_thumb-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/9102020700_1422526238.jpg)

morzon
29-01-2015, 12:13
Wcześniej w 20 sekund łapałem flarę. Dziś mam ostre słońce i nie udało się ani razu - a wiedziałem jak ją skutecznie złapać. Sprawdzone na słońcu, przy lampie (gdzie łapał w 5 sekund i przy ledowej latarce z komórki). Jest DOBRZE! Nie ma ani flary ani cienia.

:D
No i znowu to o czym wcześniej pisałem - klepanina 10 stron o tym jak to nikon nie usunie, minimalizowanie, "nie ma o usterce", jak to będzie źle, sprzedawać wszystko, lament itd. Tak jak było przed oficjalnym ogłoszeniem akcji serwisowej.
Trochę analogiczna sytuacja:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zbierak.pl/static/img/gotowe/c4ff3c521b819a7fe9dcae0b7a4b6b1e.jpg)

Jakby się modowi obrazek nie spodobał to niech chociaż link zostawi...

Lukasio
29-01-2015, 12:15
To co teraz robić kupować i wysyłać do serwisu czy czekać na sztuki z kropka , tylko kiedy one będą

Chyb lepiej poczekać. No chyba ze za 6000tys kupisz nowe z wadą...

TOP67
29-01-2015, 12:16
Jeśli faktycznie wymieniają komorę (co jest najlogiczniejszym posunięciem), to powinny być widoczne zmiany konstrukcyjne. Spróbuj zrobić zdjęcie z podobnej perspektywy jak to.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750%20flara/DSC_4414.jpg)

himi
29-01-2015, 12:27
Tak na szybko

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/8060733400_1422527202-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/8060733400_1422527202.jpg)

r2f
29-01-2015, 12:38
wydaje mi sie, ze cos tam jest dolozone na przodzie czujnika

majora
29-01-2015, 12:38
A powiedzcie mi jeszcze jak w sklepie znajdę sztukę z kropką to będzie to sztuka z flarą tylko naprawione przez serwis czy może sztuka wypuszczona z nowej linii produkcji po poprawkach

TOP67
29-01-2015, 12:48
Wygląda, jakby nad maskownicą była dodatkowa zasłonka z matowym wykończeniem (takim zamszem).

himi
29-01-2015, 12:50
Bo tak zdaje się właśnie jest.

prz3mo
29-01-2015, 12:56
no to brawa dla Nikona za odrobienie lekcji :)

yazid
29-01-2015, 13:03
Hurra;)))) No i oby tak zostało:)

ppawel232629
29-01-2015, 13:16
Dziesiątki durnych stron narzekań....
...że bubel
...że nie będzie akcji serwisowej
...że będzie D760
...że zrobili nas w bambuko

Ogłosił, że naprawi?
...no to że pomniejszy usterkę a nie zniweluje
...że obniży tylko czujniki
...że jak naprawi to to zepsuje co innego
...że udupi AF

Wszyscy chcą zwracać puszki, odzyskać pieniądze, całe forum studiuje prawo.......
A tu taki zonk!

O czym Wy teraz będziecie pisać drodzy, mili Panowie? :D

maciej.dubis
29-01-2015, 13:26

To straszne... Trzeba będzie się zabrać za robienie zdjęć :lol:

r2f
29-01-2015, 13:26
jak bedzie dobrze, to czas w koncu zdjecia robic ;)
btw, zawsze cos sie znajdzie do ponarzekania, ot chocby na to ze narzekamy ;)

Lukasio
29-01-2015, 13:28
O głodzie w Afryce, o pańsywie islamskim, o teorii strun Michaela Green'a...

himi
29-01-2015, 13:39
Ktoś słał body z oryginalną kartą gwarancyjną? Ciekaw jestem czy wbijają naprawę, ja wysłałem kopię.

majora
29-01-2015, 13:50
A powiedzcie mi jeszcze jak w sklepie znajdę sztukę z kropką to będzie to sztuka z flarą tylko naprawione przez serwis czy może sztuka wypuszczona z nowej linii produkcji po poprawkach

???

juggler
29-01-2015, 13:55
...że bubel
...że nie będzie akcji serwisowej
...że będzie D760
...że zrobili nas w bambuko

Ogłosił, że naprawi?
...no to że pomniejszy usterkę a nie zniweluje
...że obniży tylko czujniki
...że jak naprawi to to zepsuje co innego
...że udupi AF

Wszyscy chcą zwracać puszki, odzyskać pieniądze, całe forum studiuje prawo.......
A tu taki zonk!

Jak sobie pogadałeś to dobrze. Masz czy nie masz d750 też mnie to nie obchodzi. CAŁY CZAS CHODZI O TO ŻE TAKI TOWAR NIE POWINIEN WYJŚĆ Z FABRYKI
I gdyby tak się stało to nie musiałbyś pisać bzdur w tym wątku.

ppawel232629
29-01-2015, 14:13
Jak sobie pogadałeś to dobrze. Masz czy nie masz d750 też mnie to nie obchodzi. CAŁY CZAS CHODZI O TO ŻE TAKI TOWAR NIE POWINIEN WYJŚĆ Z FABRYKI
I gdyby tak się stało to nie musiałbyś pisać bzdur w tym wątku.

Błędy konstrukcyjne się zdarzają we wszystkich dziedzinach. W motoryzacji np. były w historii takie, które zagrażały bezpieczeństwu pasażerów, wtedy producent szybko robił akcję serwisową i wszyscy o problemie zapominali.

A tu nie.
Flara, która w większości przypadków występuje tylko w warunkach laboratoryjnych jest takim dużym problemem, że generalnie wychodzi na to, że puszka nie nadaje się do robienia zdjęć.

Dobrze, że problem został poruszony i został wywarty nacisk na producencie, ale podsumowując całą tę sytuację uważam, że Nikon i tak zasłużył na pochwałę.

Wiadomo, że lepiej jeśli problem byłby wyeliminowany już na etapie produkcji, ale drogi kolego juggler powiedz mi z ręką na sercu (a najlepiej też pokaż), ile Twoich zdjęć (od czasu zakupu do akcji serwisowej) musiało zostać wyrzuconych do kosza z powodu wystąpienia na nich owej flary?

yazid
29-01-2015, 14:15
Błędy konstrukcyjne się zdarzają we wszystkich dziedzinach. W motoryzacji np. były w historii takie, które zagrażały bezpieczeństwu pasażerów, wtedy producent szybko robił akcję serwisową i wszyscy o problemie zapominali.

A tu nie.
Flara, która w większości przypadków występuje tylko w warunkach laboratoryjnych jest takim dużym problemem, że generalnie wychodzi na to, że puszka nie nadaje się do robienia zdjęć.

Dobrze, że problem został poruszony i został wywarty nacisk na producencie, ale podsumowując całą tę sytuację uważam, że Nikon i tak zasłużył na pochwałę.

Wiadomo, że lepiej jeśli problem byłby wyeliminowany już na etapie produkcji, ale drogi kolego juggler powiedz mi z ręką na sercu (a najlepiej też pokaż), ile Twoich zdjęć (od czasu zakupu do akcji serwisowej) musiało zostać wyrzuconych do kosza z powodu wystąpienia na nich owej flary?
Ech, Ty jednak nadal nic nie rozumiesz:)

ppawel232629
29-01-2015, 14:17
Ech, Ty jednak nadal nic nie rozumiesz:)

W takim razie czekam na wyjaśnienie :)

MariuszJ
29-01-2015, 14:21
W takim razie czekam na wyjaśnienie :)

Kilka stron wcześniej masz link do forum dpreview. Czy tamte zdjęcia są z laboratorium?

ppawel232629
29-01-2015, 14:37
Kilka stron wcześniej masz link do forum dpreview. Czy tamte zdjęcia są z laboratorium?

nie wiem czy zauważyłeś, ale napisałem:

Flara, która w większości przypadków występuje tylko w warunkach laboratoryjnych

Moich dwóch dobrych znajomych ma i używa dość intensywnie D750, którymi zrobili ponad 10k zdjęć i nie wiedzieli o problemie dopóki ja im nie zacząłem świecić latarką w obiektyw. Na szczęście nie czytają forum i powiedzieli, że dopóki problem im realnie nie przeszkadza to nie będą zajmować się pierdołami bo puszka na siebie zarabia i nie mają czasu się bawić w odsyłanie do serwisu bo co to zmieni. Na forum też jest wielu ludzi, którym problem występował tylko w przypadku świecenia latarką.

A swoją drogą, to nie miałem na celu utwierdzić Was w przekonaniu, że problemu nie ma, tylko chciałem delikatnie wyśmiać masę wypowiedzi, które nie zawierały nic innego oprócz narzekań, jęczeń, stękań i biadoleń na temat tego, jak to Nikon przecież ostatecznie wszystkich nas wydyma.

rotor
29-01-2015, 14:45
dla mnie ewidentnie ramka, od której powstawała flara, jest obniżona (ciężko ocenić, bo zdjęcie jest z innej perspektywy)

juggler
29-01-2015, 14:46
............. ale drogi kolego juggler powiedz mi z ręką na sercu (a najlepiej też pokaż), ile Twoich zdjęć (od czasu zakupu do akcji serwisowej) musiało zostać wyrzuconych do kosza z powodu wystąpienia na nich owej flary?

Nigdy nie napisałem że mam zdjęcia z cieniem szczerze to mam to głęboko w ... . Odpisałem na twój post bo wkurza mnie jak ktoś wypisuje takie bzdury szczególnie jak sam nie posiada d750, a się o nim wypowiada. Ja odesłałem aparat bo nadarzyła się okazja żeby odzyskać kasę. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, ale wiem na pewno że następne body nie będzie miało napisu nikon pomimo że mam 4 body nikona i 7 obiektywów.

TOP67
29-01-2015, 14:54
dla mnie ewidentnie ramka, od której powstawała flara, jest obniżona (ciężko ocenić, bo zdjęcie jest z innej perspektywy)

Moim zdaniem ma inne wykończenie. Maskownica jest błyszcząca. Teraz widać czarny aksamit, jak reszta komory.

Lukasio
29-01-2015, 14:55
Nigdy nie napisałem że mam zdjęcia z cieniem szczerze to mam to głęboko w ... . Odpisałem na twój post bo wkurza mnie jak ktoś wypisuje takie bzdury szczególnie jak sam nie posiada d750, a się o nim wypowiada. Ja odesłałem aparat bo nadarzyła się okazja żeby odzyskać kasę. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, ale wiem na pewno że następne body nie będzie miało napisu nikon pomimo że mam 4 body nikona i 7 obiektywów.
Ale co, wyprzedaż systemu? Twój "secik" chętnie przyjmę jak tak Ci Nikon wadzi. ;-)

ppawel232629
29-01-2015, 14:56

Nie wiem jakie miałeś problemy z innymi puszkami Nikona, ale jeśli zmieniasz system przez flarę, której nawet nie miałeś na zdjęciach to niezły krok :)

Pomyślności w nowym, bezawaryjnym systemie :)

rotor
29-01-2015, 14:58
Moim zdaniem ma inne wykończenie. Maskownica jest błyszcząca. Teraz widać czarny aksamit, jak reszta komory.

może i jedno i drugie :)
trzeba zdopingować kolegę himi, żeby zrobił dokładniejszą fotkę ,
... no to zaczynamy :himi, himi, himi !!! :)

juggler
29-01-2015, 15:00
Ale co, wyprzedaż systemu? Twój "secik" chętnie przyjmę jak tak Ci Nikon wadzi. ;-)

Ten który mam czyli 3xd700 nie sprzedam aż go nie zajadę to samo tyczy się szkieł:)

Nie wiem jakie miałeś problemy z innymi puszkami Nikona, ale jeśli zmieniasz system przez flarę, której nawet nie miałeś na zdjęciach to niezły krok :)

Równolegle do 3xd700 miałem d7000,d7100, d610, i teraz d750 więc wiem o czym piszę.

Bach
29-01-2015, 15:04

I niech tak zostanie bo powtarzasz to co w całym wątku wiele razy poruszano, co świadczy, że go nie czytałeś, a wymądrzaniem się i rzucaniem "plebsami" wrażenia nie robisz.

ppawel232629
29-01-2015, 15:29
Ja po prostu twierdzę, że w obecnej sytuacji juz nie mamy powodów do narzekań, a niektórzy po prostu wciąż nie potrafią się cieszyć

Lukasio
29-01-2015, 15:51
Ja np. wadę tą mam (choć to krawędź/odcięcie jest wadą a nie flara-moim zdaniem) ale mimo to cieszę się z tego body. Zwłaszcza pracy na wysokim ISO. Jak dla mnie rewelacja. Nie pamiętam kiedy zszedłem poniżej 3200 przy moim trybie fotografowania.

himi
29-01-2015, 16:31
Voila

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/6914260700_1422541793_thumb-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/6914260700_1422541793.jpg)

Ketosz
29-01-2015, 16:53
Wygląda, że przednia część obudowy czujnika AF jest teraz aksamitna zamiast gładkiej - czyli bardziej rozprasza światło zamiast odbijać - jeśli jest to wystarczające to ok.

himi
29-01-2015, 17:28
Szlag, po powrocie z serwisu (oczywiście pełen reset) załadowałem ustawienia osobiste z karty, ale po ich ,,imporcie'' znów nie mam kilku ważnych rzeczy. Menu d750 jest do dupy:(

Pawel Pawlak
29-01-2015, 17:37
To wpieniające, ale najważniejsze że naprawa jednak skuteczna i że nie będziesz musiał brnąć w drogę prawną :)

himi
29-01-2015, 17:38
Byłem daleki od drogi prawnej, choć reklamacji nie skreślałem. Grunt, że działa. Opanowałem już to menu, ale wolę stanowczo menu jednocyfrowych.

TOP67
29-01-2015, 18:54
Kto wie, czy nie wystarczy pokrycie maskownicy powłoką podobną jak reszta komory. Teraz jest czarna, ale błyszcząca.

Voila

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/6914260700_1422541793_thumb-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/6914260700_1422541793.jpg)

Czyli czytają co piszę ;)

Z załączonych zdjęć wyraźnie widać, że pokryli (zasłonili) maskownicę powłoką taką jak reszta komory.
Wcześniej proponowałem jeszcze zmianę kształtu, tak żeby odbicie szło wyżej. Mam wrażenie, że też to zrobili. Ten matowy fragment nie jest chyba równoległy do maskownicy, tylko bardziej zadarty.

himi
29-01-2015, 19:41
Ja na miejscu Nikona dawno już bym dał Ci angaż jako beta tester. I nie ma w tym cienia żartu. Piszę poważnie.

slaweko
29-01-2015, 20:09
Tomek, ach, szkoda że nie opatentowałeś swojej metody...

zbyszekD7000
29-01-2015, 20:44
widAć wyraźnie że czujniki są dużo, dużo głębiej po naprawie

rotor
30-01-2015, 12:24
czy ktoś może zaciągał info w sklepach, kiedy będą mieć "kropkowane D750" ? :), czy coś wiedzą na ten temat, czy "nabierają wody w usta" i czekają aż im stan obecny zejdzie z półek ?

Nucis
30-01-2015, 12:31
Byłem wczoraj w ABfoto w Lublinie i po rozmowie ze sprzedawcą sami jeszcze nie wiedzą kiedy będą posiadać egzemplarze z tzw. kropką. Też jestem mocno zainteresowany zakupem naprawionej sztuki, bądź nowej serii bez wady. Jeśli będą czekać aż opróżnią półki i magazyny z wadliwym produktem to troszeczkę to potrwa.

rotor
30-01-2015, 12:37
może wiedzą, ale nie powiedzą :)
w sumie, to dla nich żaden interes (a dodatkowa robota), zwracać obecne puszki do Nikona, lepiej przerzucić to na klienta

jarek.tomaszewski
30-01-2015, 13:44
Dzisiaj dostałem info. (jednak zaznaczam, że z drugiej ręki), że będą w Polsce ściągać wszystkie egzemplarze ze sklepów do serwisu, ponieważ sprzedaż D750 praktycznie stanęła.
Jednak na tą chwilę, nie ma w Polskich sklepach egzemplarzy bez wady.
A jak będzie w praktyce, czas pokaże, więc ja cierpliwie czekam :)

jarek.tomaszewski
30-01-2015, 13:46
może wiedzą, ale nie powiedzą :)
w sumie, to dla nich żaden interes (a dodatkowa robota), zwracać obecne puszki do Nikona, lepiej przerzucić to na klienta
No właśnie chyba jednak jest to ich interes, bo ludzie nie chcą kupować...

rotor
30-01-2015, 14:20
No właśnie chyba jednak jest to ich interes, bo ludzie nie chcą kupować...

weź pod uwagę, że nie każdy wchodzi na "forum nikoniarze" i nie każdy potencjalny kupiec śledzi bieżące info na tematy fotograficzne

coldphate
30-01-2015, 14:56
weź pod uwagę, że nie każdy wchodzi na "forum nikoniarze" i nie każdy potencjalny kupiec śledzi bieżące info na tematy fotograficzne

Myślę, ze jednak zanim ktoś wyda 8 kółek sprawdzi w internecie "co nieco". Osoby, które nie są na tyle ogarnięte, żeby sprawdzić raczej nie mają 8 kółek...

BartekKG
30-01-2015, 15:13
Myślę, ze jednak zanim ktoś wyda 8 kółek sprawdzi w internecie "co nieco". Osoby, które nie są na tyle ogarnięte, żeby sprawdzić raczej nie mają 8 kółek...
Ja na nikoniarzy trafiłem czytając właśnie "co nieco" o d750 planując przesiadkę na FF i nikona zarazem. I tak oto śledzę z zapartym tchem telenowelę od dwóch miesięcy:)

btw. witam wszystkich, mój pierwszy post.

sonicq
30-01-2015, 15:19
Dzisiaj dostałem info. (jednak zaznaczam, że z drugiej ręki) (...)
A co to za "ręka"? Ktoś kto może mieć w tym temacie jakąś wiedzę tajemną czy "ktoś gdzieś" słyszał?

rotor
30-01-2015, 15:28

..oj! to byś się zdziwił, że są naprawdę ludzie, co wchodzą do takiego FJ, albo ABFoto i mówią : ..chciałbym kupić jakąś dobrą lustrzankę..." i zdają się na sprzedawce, który wciska im co mu się żywnie podoba :)
są ludzie, dla których wydanie 8 kółek dla przyjemności, szpanu, czy czego tam jeszcze - to żaden problem

Ketosz
30-01-2015, 15:48
Jeśli jesteśmy w klimacie podawania nieoficjalnych informacji z którejś ręki (w moim przypadku pierwszej), to ja powiem, że znana sieć sklepów (nie FJ, ABFoto) dostała z serwisu swoje wysłane do Nikona sztuki D750 już na koniec poprzedniego tygodnia.

m737
30-01-2015, 21:09
to sprzedawcy jeszcze nie domalowali sami kropek ? :D

rotor
30-01-2015, 21:33
to sprzedawcy jeszcze nie domalowali sami kropek ? :D

..bo te oryginalne mają hologram :mrgreen:

jarek.tomaszewski
30-01-2015, 23:49
A co to za "ręka"? Ktoś kto może mieć w tym temacie jakąś wiedzę tajemną czy "ktoś gdzieś" słyszał?

Żadna tajemna wiedza, po prostu dociekliwy znajomy który też czeka na sprawną sztukę i dobijał się od kilku tygodni o informację do jednej z większych krajowych sieci foto w Polsce i w końcu coś od nich wyciągnął :)

Dlatego chciałem zaznaczyć że ta informacja nie jest 100% bo możliwe że chcieli go tylko spławić, chociaż nie powinni, jak faktycznie jest poważnie zainteresowany zakupem. Wydaje mi się że dobrze jest że spływają pozytywne sygnały że coś się dzieje, to dobrze wróży. Pozostaje tylko cierpliwie czekać.

Chociaż tak sobie pomyślałem że jak pójdzie cynk że na rynku są już sprawne sztuki to mogą znikać z półek jak szynka za czasów PRL :)

sonicq
31-01-2015, 01:39
..oj! to byś się zdziwił, że są naprawdę ludzie, co wchodzą do takiego FJ, albo ABFoto i mówią : ..chciałbym kupić jakąś dobrą lustrzankę..." i zdają się na sprzedawce, który wciska im co mu się żywnie podoba :)
są ludzie, dla których wydanie 8 kółek dla przyjemności, szpanu, czy czego tam jeszcze - to żaden problem
Potwierdzam. Sam kiedyś doradzałem znajomemu co kupić, bo wiedziałem że to mu wystarczy, a poszedł do FJ i go przerobili tak, że wydał 2x więcej pieniędzy i niestety nie przełożyło się to tak samo na efekt. Oczywiście takie typy, jak łatwo wydają złotówki tak też z łatwością zapominają, że mają fajny sprzęt i ciepną go gdzieś w kont. Ale całe szczęście to nie mój problem więc niech napędzają gospodarkę:)

KaarooL
31-01-2015, 13:51
Tak właśnie jest... Jedni uważają że kaprysem jest zakup kompaktu wodoodpornego, inni w ramach spełniania kaprysu kupują sobie katamaran i pływają przez całą (polską) zimę...

rotor
31-01-2015, 21:49
wysłałem zapytanie do paru znanych sklepów o te "kropki" (ew. o nowe egz. bez wady), ciekaw jestem odpowiedzi, na razie weekend, więc cisza

himi
31-01-2015, 21:52
Nikt poza mną nie słał do serwisu do tej pory????

rotor
31-01-2015, 22:05
wszyscy czekali, aż Twój eksperymentalny egz. wróci,
teraz, pewnie posłali (poślą) , ale na efekty musimy jeszcze poczekać parę dni

biko1
31-01-2015, 22:08
Dzwoniłem do serwisu, druga transza będzie naprawiana po 10.02

TOP67
31-01-2015, 22:18
Bo od poniedziałku do środy NPS bawi się w Kliczkowie ;)

biko1
31-01-2015, 22:20
Nie wnikam co robią ale kolo mówi, że mają sprzęt z sklepów i teraz nie ma sensu wysyłać.

Tommy
04-02-2015, 12:00
nie czytałem całego wątku, więc nie wiem czy dotyczy tylko d750, ale podobną rzecz zauważyłem w moim d600...dwa lata używam i nie spotkałem się z takim czymś aż do pojawienia się d750 ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/15ezqk4-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/15ezqk4.jpg)

rotor
04-02-2015, 15:40
Nie wnikam co robią ale kolo mówi, że mają sprzęt z sklepów i teraz nie ma sensu wysyłać.

mam właśnie info ze sklepów, że (jedni) powysyłali do Nikona i czekają na zwrot, a inni już mają body po poprawce

Lukasio
04-02-2015, 16:33
nie czytałem całego wątku, więc nie wiem czy dotyczy tylko d750, ale podobną rzecz zauważyłem w moim d600...dwa lata używam i nie spotkałem się z takim czymś aż do pojawienia się d750 ;)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/15ezqk4-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/15ezqk4.jpg)
No to kolego zasiałeś ziarno...teraz tylko testy, proponowane rozwiązania, noty serwisowe, naprawa i smukłe Japonki na pocieszenie...

yazid
04-02-2015, 16:54
U mnie sprawa wygląda tak:
Dzisiaj -14 dzień od momentu oddania do sklepu i reklamacji z tytułu niezgodności towaru z umową- sklep zadzwonił że Nikon zamknął moje zlecenie i body powinienem mieć w piątek. Wymienili komorę lustra i coś tam jeszcze.

buch007
11-02-2015, 00:04
Powiedź yazid, jak się sprawuje aparat po naprawie. Wszystko jest ok?

prz3mo
11-02-2015, 17:37
hmm.. wygląda na to, że pojawiają się jakieś sprzeczne informacje. Ktoś wyżej pisało, jakoby niektóre sieci sklepów otrzymywały już "poprawione" sztuki, natomiast ja dziś z jednego ze sklepów otrzymałem informację, że takich poprawionych egzemplarzy póki co nie będzie, i że po prostu pozostaje kupić, a potem wysłać do serwisu. Jaja?

MstrG
11-02-2015, 17:42
hmm.. wygląda na to, że pojawiają się jakieś sprzeczne informacje. Ktoś wyżej pisało, jakoby niektóre sieci sklepów otrzymywały już "poprawione" sztuki, natomiast ja dziś z jednego ze sklepów otrzymałem informację, że takich poprawionych egzemplarzy póki co nie będzie, i że po prostu pozostaje kupić, a potem wysłać do serwisu. Jaja?

Ja kupowałem wczoraj, dowiedziałem się tylko, że jeszcze nie ma poprawionych egzemplarzy, gdyż serwis w pierwszej kolejności obsługuje klienta indywidualnego.

Darek66
11-02-2015, 18:44
U mnie sprawa flary wygląda tak:
Aparat wysłałem 04.02.2015 dziś jest 11.02.2015 zlecenie zamknięte. Jutro mają wysłać, potwierdzone telefonicznie.

Nucis
11-02-2015, 18:52
W dniu 05.02.2015 dostałem e-maila z jednego ze sklepów, że ruszyła akcja serwisowa i spodziewają się egzemplarzy z usuniętą usterką pod koniec tego tygodnia. Czekam na info. ze sklepu.

Ketosz
11-02-2015, 18:57
Z moich informacji wynika, że sklepy po ogłoszeniu akcji serwisowej dostały od handlowców nikona informację jak mają postępować (sprawdzić posiadane sztuki i ewentualnie wysłać do serwisu). Ci co szybko zadziałali, w przeciągu ok. tygodnia mieli znowu swoje D750 naprawione.
Kwestią jest który sklep jak się zachował - prawdopodobnie większości nie obeszło nawet sprawdzanie.
Mam kontakty w kilku sieciach sklepów, ale przy okazji o tym temacie rozmawiałem tylko z jednym i oni akurat swoje sztuki od razu wysłali i szybko dostali.
Z tego co wiem, nie ma na razie nowej dostawy, już fabrycznie poprawionych D750 - pewnie dlatego sprzedawcy informują, że jeszcze nie ma poprawionych.

d90
11-02-2015, 20:56
Czy wszyscy posiadacze d750 bana dostali ?
Bo cicho tu strasznie sie zrobiło ...
?

Pawel Pawlak
11-02-2015, 20:59
skończył się temat do narzekania, to nie ma o czym pisać ;)

Darek66
11-02-2015, 21:05
Czy wszyscy posiadacze d750 bana dostali ?
Bo cicho tu strasznie sie zrobiło ...
?

w piątek jak wrócą aparaty z serwisu to się zacznie...

kcr
11-02-2015, 21:24
Mój wrócił wczoraj:) Jest ok pod każdym względem:)

AndBed
11-02-2015, 21:30
Mój wrócił wczoraj:) Jest ok pod każdym względem:)

Tak tyko z ciekawości. Jak często łapałeś cień + flarę przed wysyłka do serwisu??

d90
11-02-2015, 22:16
w piątek jak wrócą aparaty z serwisu to się zacznie...

Np ja myśle...
Przeciez naklejenie czarnej kropki, nie moze problemow rozwiązać :)

zbyszekD7000
11-02-2015, 23:42
możliwe że kropka się będzie odklejać, to będzie dopiero problem ;)

AndBed
12-02-2015, 06:56
możliwe że kropka się będzie odklejać, to będzie dopiero problem ;)

Kropką to się nie przejmuj... :)

yazid
12-02-2015, 10:52
Tak tyko z ciekawości. Jak często łapałeś cień + flarę przed wysyłka do serwisu??
Ja np za każdym razem kiedy chciałem.

Powiedź yazid, jak się sprawuje aparat po naprawie. Wszystko jest ok?
Ostatnio nie było specjalnie pogody u mnie żeby się pobawić, a latarką nie świeciłem bo chcę sprawdzić w normalnych, użytkowych warunkach. Dzisiaj na chwilę wyskoczę to będzie wiadomo jak sprawa wygląda.
Tak na szybko z tego co widziałem w sklepie, na pewno jest lepiej:) Za to ta wielce tajemnicza kropka to flamastrem zamalowane miejsce na czarno:)))

pawl_s
12-02-2015, 11:14
A ja jutro zawiozę swój do serwisu. Okazało się, że mam ich niedaleko pracy. Ciekawy jestem ile im to zajmie, bo czasu przesyłki nie będzie.

Sz@kal
12-02-2015, 12:05
Obejrzałem właśnie filmik Jareda Polina - zobaczcie sobie ile jemu rzeczy wymienili na liście jest nawet front aparatu i uszczelnienia, czemu w takim razie u nas wymieniają "tylko" komorę lustra?

moto g2 via tapatalk pro

MrQba
12-02-2015, 12:18
Miałem o to samo zapytać czy u nas lista wymienianych części jest również tak długa czy rynek USA jest inaczej "lepiej" traktowany
https://www.youtube.com/watch?v=vScsHMUweTU

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/16315209028_1798141c0b_z-2.jpg
źródło (https://farm8.staticflickr.com/7343/16315209028_1798141c0b_z.jpg)

TOP67
12-02-2015, 12:27
To są wersje D750 z matrycą CCD? ;)

prz3mo
12-02-2015, 12:48
Swoją drogą fajne jest to oznaczanie naprawy... idąc teraz do sklepu nie ma żadnej pewności, jeśli będzie ta kropka, czy sprzedawca namalował ją sam, czy aparat rzeczywiście był w serwisie.

cz4rnuch
12-02-2015, 13:24
Można wklepać numer seryjny nawet na komórce. Nikon podał adres strony pod którym można sprawdzić których egzemplarzy dotyczy problem. Linka do niej wklejano nawet w tym wątku.

prz3mo
12-02-2015, 14:35
Można wklepać numer seryjny nawet na komórce. Nikon podał adres strony pod którym można sprawdzić których egzemplarzy dotyczy problem. Linka do niej wklejano nawet w tym wątku.

Litości...

Jacek_Z
12-02-2015, 15:29
Pytanie - czy serwis nikona modyfikuje listę, usuwając z niej naprawione modele?

kcr
12-02-2015, 15:33

Praktycznie tylko przy teście z latarką:) i na 2 zdjęciach miałem tą "flarę" w plenerze

Ketosz
12-02-2015, 15:34
Ciekawe jaki firmware mu wgrali - może ten zapowiadany ;)

cz4rnuch
12-02-2015, 15:40
Pytanie - czy serwis nikona modyfikuje listę, usuwając z niej naprawione modele? Można poprosić kogoś komu naprawili sprzęt by wklepał swój numer i sprawdził.

maciej.dubis
12-02-2015, 16:29
Zauważyliście, że na liście wymienionych części NIE MA komory lustra?

Receptura
12-02-2015, 16:32
Może wymienili gumy, bo potrzebne było ich zerwanie aby rozebrać obudowę? Która i tak im się połamała i musieli ją wymienić? :D

maciej.dubis
12-02-2015, 16:35
Na dpreview jest kolejny przypadek "prawie naprawienia" D750: http://www.dpreview.com/forums/post/55246334 Tam też na liście części nie ma komory lustra.

slaweko
12-02-2015, 16:56
A ja znowu będę nudny: za kilka miesięcy będzie D760...

Receptura
12-02-2015, 17:39
Podobno w D760 będzie chlapał olej i zapomną zamontować lustra i nie wykryją tego na etapie testów... :D (z potwierdzonego źródła ale ćśśśśśś ;) )

prz3mo
12-02-2015, 17:43
A ja znowu będę nudny: za kilka miesięcy będzie D760...

Wszystko na to wskazuje, bo Nikon chyba tylko serwisuje to co jest już na rynku. Ani słowa nie ma o tym, że będzie model poprawiony od razu w fabryce.

MstrG
12-02-2015, 17:51
Następne teorie spiskowe :D
Ja dostałem dzisiaj informację z AB Foto, że dziś lub jutro ma być pierwsza dostawa naprawionych egzemplarzy - w związku z tym miałem zdecydować czy wysyłają tego samego dnia body przed serwisem, czy chcę poczekać jeden/dwa dni i mieć po serwisie :) oczywiście poczekam.

Wszystko na to wskazuje, bo Nikon chyba tylko serwisuje to co jest już na rynku. Ani słowa nie ma o tym, że będzie model poprawiony od razu w fabryce.

Czy znalazłeś takie słowa o D810?
Czy uważasz, że będą dalej robić D750 z wadą i najwyżej je serwisować?

prz3mo
12-02-2015, 18:31
A tam zaraz teorie spiskowe... :)

yazid
12-02-2015, 18:44
Można poprosić kogoś komu naprawili sprzęt by wklepał swój numer i sprawdził.
Nikon modyfikuje listę. Mój numer na niej był, teraz jest info że problem nie występuje.
Pobawiłem się dzisiaj body z 50tką 1.8 i nie mogę złapać uciętej flary pod słońce. Czyli że poprawa jest.

Receptura
12-02-2015, 18:55
Sprawdziłem, numer mojego body też już nie występuje, ale jeszcze nie odebrałem aparatu po serwisie.

KaarooL
12-02-2015, 18:58
Sporadycznie czytam ten wątek i momentami aż nie wierzę... Jak żółci wypuszczą - zrobiony na kolanie - aparat bez spustu migawki, to ludzie też będą go kupować w owczym pędzie, by potem słać do serwisu celem dołożenia owego brakującego spustu? Granica tolerancji wciąż pikuje, hehe.

MstrG
12-02-2015, 19:06
Sporadycznie czytam ten wątek i momentami aż nie wierzę... Jak żółci wypuszczą - zrobiony na kolanie - aparat bez spustu migawki, to ludzie też będą go kupować w owczym pędzie, by potem słać do serwisu celem dołożenia owego brakującego spustu? Granica tolerancji wciąż pikuje, hehe.

Dawno nie czytałem tak merytorycznego i tyle wnoszącego do tematu postu. Do tego jakże trafne porównanie!

d90
13-02-2015, 13:40
Dawno nie czytałem tak merytorycznego i tyle wnoszącego do tematu postu. Do tego jakże trafne porównanie!

Bez żartów :)
Taka moze byc przyszlosc :)

Receptura
13-02-2015, 14:26
Już odebrałem mojego D750 z akcji serwisowej... i... mam mieszane uczucia.
Zgłosiłem w ramach gwarancji w: AB FOTO, Pasaż Grunwaldzki, Wrocław.
Co zrobili:
1. Nie mogłem otrzymać noty serwisowej bo to dokument AB FOTO z ich danymi i numerami do logowania na koncie serwisowym Nikona.
2. Dowiedziałem się tylko, że zmienili pozycję czujników światła... Nie zmatowili mi nic w komorze, nie wymieniali mi komory lustra, ani itp.
3. Wersji oprogramowania albo nie zmienili (ja sam jeszcze przed wysyłką aktualizowałem) albo zaktualizowali po serwisowaniu (C 1.01, L 2.005).

Czas naprawy: 16 dni (z wysyłką w dwie strony).

Efekt naprawy: Robiłem przed chwilą ze względu na ładną słoneczną pogodę we Wrocławiu zdjęcia prosto pod Słońce w różnych pozycjach i nie zauważyłem efektu flary z odcięciem dla różnych ogniskowych ani dla różnych przesłon (N24-120 f/4 G), jednak już w sklepie przy teście pod zwykłą lampę (w suficie) efekt flary z odcięciem pojawił się w dolnej części kadru. Wszystko inne działa w aparacie (chyba, jeszcze muszę potestować, bo wydaje mi się, że gorzej działa AF).
Aparat wrócił brudny z zewnątrz, wymazany jakby spoconymi rękoma w białym tynku były wyświetlacz i część chwytowa body.

Zdjęcia z przed (jak na fetyszystę sprzętowego przystało zdjęcie pod latarkę LED XP-G2, 670 lm):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/25s0h89-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/25s0h89.jpg)
oraz
http://i59.tinypic.com/ws7ear.jpg

Po na prawie, zdjęcia pod Słońce:
http://i61.tinypic.com/25rgzz6.jpg
następne (problem z AF):
http://i59.tinypic.com/dcymc.jpg
kolejne
http://i62.tinypic.com/9hp6y8.jpg
i kolejne
http://i60.tinypic.com/22n8kw.jpg
przedostatnie
http://i58.tinypic.com/2qa8k0h.jpg
i dwa ostatnie (z tą samą latarką co przed naprawą, dla porównania):
1. Delikatnie widać odcięcie w górnej części kadru (jednak na ISO 1000, dla mniejszego iso jeszcze mniej widoczne, tak wiem czepiam się):
http://i61.tinypic.com/2h70xue.jpg

2. ISO 400
http://i60.tinypic.com/k3ub1e.jpg

A oto efekt naprawy:
http://i62.tinypic.com/29lkxlz.jpg
oraz
http://i59.tinypic.com/25swfh5.jpg

Czarna kropka zrobiona mazakiem w mocowaniu do statywu.

Jestem no co tu mówić, nie zadowolony, kupa kasy wywalona, bez aparatu zostałem ponad dwa tygodnie, a i tak pozostał efekt odcięcia... Nikon oraz sklep twierdzą, że ten efekt występuje (sic! musi wystąpić) w każdej lustrzance (Nikona...), miałem tańszego i skromniejszego Sony A550 i nie miałem takich problemów z nim, a fotografuję głównie krajobrazy i budynki, więc zdjęcia pod ostre Słońce i lampy (LED, sodowe, metalohalogenkowe wysoko i niskociśnieniowe) to dla mnie norma i nie wybaczalnym jest ten błąd w body takiej klasy i za takie pieniądze, a wcześniejsze tłumaczenie jest śmieszne. O ile pod Słońce widać, że problem nie jest tak mocno widoczny to pod światło oświetlenia sztucznego już może być kolosalny. Kolejną sprawą jest to, czemu u innych forumowiczów wymienili komorę lustra i zmatowili jego części a u mnie nie? Sklep nie przyjmie teraz zwrotu body i obiektywu (zestaw) bo minęło już 14 dni od zakupu a wg producenta, aparat spełnia wszystkie wymogi technologiczne a pozostały efekt jest naturalny.

Darek66
13-02-2015, 14:29
Witam!
Aparat Nikon D750 po serwisie na flare. (9 dni w serwisie razem z przesyłkami)
Jestem po teście latarkowym i słonecznym. Nie udało mi się wywołać flary, ob. 24-70/2.8 Nikkor. Przed serwisem uzyskiwałem bez problemu.
Pozdrawiam. Darek.

yazid
13-02-2015, 14:53
Już odebrałem mojego D750 z akcji serwisowej... i... mam mieszane uczucia.
Zgłosiłem w ramach gwarancji w: AB FOTO, Pasaż Grunwaldzki, Wrocław.
Co zrobili:
1. Nie mogłem otrzymać noty serwisowej bo to dokument AB FOTO z ich danymi i numerami do logowania na koncie serwisowym Nikona.
2. Dowiedziałem się tylko, że zmienili pozycję czujników światła... Nie zmatowili mi nic w komorze, nie wymieniali mi komory lustra, ani itp.
3. Wersji oprogramowania albo nie zmienili (ja sam jeszcze przed wysyłką aktualizowałem) albo zaktualizowali po serwisowaniu (C 1.01, L 2.005).

Czas naprawy: 16 dni (z wysyłką w dwie strony).

Efekt naprawy: Robiłem przed chwilą ze względu na ładną słoneczną pogodę we Wrocławiu zdjęcia prosto pod Słońce w różnych pozycjach i nie zauważyłem efektu flary z odcięciem dla różnych ogniskowych ani dla różnych przesłon (N24-120 f/4 G), jednak już w sklepie przy teście pod zwykłą lampę (w suficie) efekt flary z odcięciem pojawił się w dolnej części kadru. Wszystko inne działa w aparacie (chyba, jeszcze muszę potestować, bo wydaje mi się, że gorzej działa AF).
Aparat wrócił brudny z zewnątrz, wymazany jakby spoconymi rękoma w białym tynku były wyświetlacz i część chwytowa body.

Zdjęcia z przed (jak na fetyszystę sprzętowego przystało zdjęcie pod latarkę LED XP-G2, 670 lm):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/25s0h89-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/25s0h89.jpg)
oraz
http://i59.tinypic.com/ws7ear.jpg

Po na prawie, zdjęcia pod Słońce:
http://i61.tinypic.com/25rgzz6.jpg
następne (problem z AF):
http://i59.tinypic.com/dcymc.jpg
kolejne
http://i62.tinypic.com/9hp6y8.jpg
i kolejne
http://i60.tinypic.com/22n8kw.jpg
przedostatnie
http://i58.tinypic.com/2qa8k0h.jpg
i dwa ostatnie (z tą samą latarką co przed naprawą, dla porównania):
1. Delikatnie widać odcięcie w górnej części kadru (jednak na ISO 1000, dla mniejszego iso jeszcze mniej widoczne, tak wiem czepiam się):
http://i61.tinypic.com/2h70xue.jpg

2. ISO 400
http://i60.tinypic.com/k3ub1e.jpg

A oto efekt naprawy:
http://i62.tinypic.com/29lkxlz.jpg
oraz
http://i59.tinypic.com/25swfh5.jpg

Czarna kropka zrobiona mazakiem w mocowaniu do statywu.

Jestem no co tu mówić, nie zadowolony, kupa kasy wywalona, bez aparatu zostałem ponad dwa tygodnie, a i tak pozostał efekt odcięcia... Nikon oraz sklep twierdzą, że ten efekt występuje (sic! musi wystąpić) w każdej lustrzance (Nikona...), miałem tańszego i skromniejszego Sony A550 i nie miałem takich problemów z nim, a fotografuję głównie krajobrazy i budynki, więc zdjęcia pod ostre Słońce i lampy (LED, sodowe, metalohalogenkowe wysoko i niskociśnieniowe) to dla mnie norma i nie wybaczalnym jest ten błąd w body takiej klasy i za takie pieniądze, a wcześniejsze tłumaczenie jest śmieszne. O ile pod Słońce widać, że problem nie jest tak mocno widoczny to pod światło oświetlenia sztucznego już może być kolosalny. Kolejną sprawą jest to, czemu u innych forumowiczów wymienili komorę lustra i zmatowili jego części a u mnie nie? Sklep nie przyjmie teraz zwrotu body i obiektywu (zestaw) bo minęło już 14 dni od zakupu a wg producenta, aparat spełnia wszystkie wymogi technologiczne a pozostały efekt jest naturalny.
Jak Ci się nie podoba to jak naprawili, a zaniosłeś do ABFoto na podstawie Ustawy, nie mają prawa Ci odmówić przyjęcia sprzętu ponownie. Ponadto możesz od razu żądać zwrotu gotówki, za drugim razem (pierwszy raz już był) możesz zwyczajnie odstąpić od umowy. Oni się oczywiście nie muszą na to zgodzić ale nie mają prawa nie przyjąć sprzętu ponownie.
Jak coś to pisz do mnie pw to i powiem co i jak robić o ile bęę wiedział co załatwiłeś do tej pory.

Archibald6803
13-02-2015, 15:52
Jak Ci się nie podoba to jak naprawili, a zaniosłeś do ABFoto na podstawie Ustawy, nie mają prawa Ci odmówić przyjęcia sprzętu ponownie. Ponadto możesz od razu żądać zwrotu gotówki, za drugim razem (pierwszy raz już był) możesz zwyczajnie odstąpić od umowy. Oni się oczywiście nie muszą na to zgodzić ale nie mają prawa nie przyjąć sprzętu ponownie.
Jak coś to pisz do mnie pw to i powiem co i jak robić o ile bęę wiedział co załatwiłeś do tej pory.

A nie jest przypadkiem tak że dopiero po 3 nieskutecznych naprawach tego samego elementu można biegać się o zwrot kasy ?
Swoją drogą ..... tak "se" czytam od czasu do czasu ten wątek i ostatnio ......ogarnia mnie coraz większe zdumienie ......
I to wcale nie z powodu Nikona ........

Receptura
13-02-2015, 16:59
(...)
Swoją drogą ..... tak "se" czytam od czasu do czasu ten wątek i ostatnio ......ogarnia mnie coraz większe zdumienie ......
I to wcale nie z powodu Nikona ........
To źle, że znam wartość pieniądza i szanuję swoje ciężko zarobione złotówki?

d90
13-02-2015, 18:31
Sie mie zdaje, ze używki d700
podskoczą cenowo w gore niebawem ...
Tak czy siak, polewka niezła. Hehe

Reglas
13-02-2015, 19:08
Moja pierwsza lustrzanka była z pod znaku "N".
Amatorskie body oczywiście miało wadę ;)
Myślałem o zakupie D750 ale znowu kolejny ich aparat ma problemy.
Tym razem nie dam zarobić Nikonowi. Straciłem do nich zaufanie mimo to że przyjemnie mi się robiło zdjęcia przy pomocy ich aparatu/obiektywu.
Wkurza mnie jeszcze jedna rzecz że przy takiej cenie nie mam napisu na puszce "Made in japan".

Chwalą się nowymi osiągami aparatu etc. A nie zauważali tak banalnej sprawy.
Nie wiem kto testuje nowe puszki ale to jest amatorszczyzna.

d90
13-02-2015, 19:41
Reglass
Sie nie martw. Wielu chętnie wywali kasę zeby tylko miec "najnowsze" :)
To sie chyba snobizm nazywa :) albo jakos tak.
Ze wsi jestem prosty gosc. Mogłem pomylić pojęcia :)
I brak szacunku do pieniędzy. Ale do lansu dodaje punkty od ręki :)

Ale kto bogatemu zabroni ?
Niech kupują. Mozna sobie za to poczytać i uśmiechnąć sie od czasu do czasu :)

Archibald6803
13-02-2015, 19:54
To źle, że znam wartość pieniądza i szanuję swoje ciężko zarobione złotówki?

Moja wypowiedź nie dotyczyła personalnie Ciebie ani Twoich problemów więc nie wiem czemu na nią mi odpowiedziałeś.

Ale skoro już napisałeś to co napisałeś, to zauważę, że wbrew temu co mówisz, MZ mocno mijasz się z prawdą.....

Zastanawia mnie (z punktu widzenia psychologii społecznej) co obecnie pcha, wydawać by się mogło rozsądnych i inteligentnych ludzi, do zakupu sprzętu o którym od wielu tygodni wszędzie na świecie wrze że jest wadliwy/niepełnowartościowy i nie wiadomo czy kiedykolwiek zostanie uwolniony od wady ?
Pierwszych nabywców/betatesterów potrafię zrozumieć ( sam, niewiele brakowało , a kupiłbym tą puchę pod wpływem emocji w pierwszym tygodniu dystrybucji ); ale ludzi którzy teraz/w tym momencie kupują ten sprzęt kompletnie nie rozumiem i , bardzo delikatnie mówiąc, uważam za mało roztropnych...............

zbyszekD7000
13-02-2015, 20:16
lepiej wygląda jak zdjęcia widać a nie trzeba linkować ;)
pod warunkiem że nie są takie duże ;)

MstrG
13-02-2015, 20:28
Dopiszę

Następne teorie spiskowe :D
Ja dostałem dzisiaj informację z AB Foto, że dziś lub jutro ma być pierwsza dostawa naprawionych egzemplarzy - w związku z tym miałem zdecydować czy wysyłają tego samego dnia body przed serwisem, czy chcę poczekać jeden/dwa dni i mieć po serwisie :) oczywiście poczekam.

Czy znalazłeś takie słowa o D810?
Czy uważasz, że będą dalej robić D750 z wadą i najwyżej je serwisować?

Dostałem dzisiaj D750, numer 603xxxx, nie ma kropki a na stronie weryfikującej https://support.nikonusa.com/app/D750/sn pokazało "Your camera is unaffected. Repair not necessary"

witboy
13-02-2015, 20:46
panowie ale najlepsze jest to ze trupy d700 sie niektorzy pozbyli, a zmienili na body co ma chociaz af lepszym poziomie i matryca gumowa, a na kotlecie nawet nie zauwaza ze cos jest nie tak tylko beda tluc przebiegi

Jacek_Z
13-02-2015, 21:00
ludzi którzy teraz/w tym momencie kupują ten sprzęt kompletnie nie rozumiem i , bardzo delikatnie mówiąc, uważam za mało roztropnych...............Ja jak najbardziej rozumiem ludzi olewających te sprawę. Nie wszyscy walczą o zbawienie świata i danie nauczki firmie Nikon.

MstrG
13-02-2015, 21:07
Wcześniej sprawdziłem na Nikon USA, tutaj jest EU: http://advisory.nikonrepair.eu/Language_Select_D750.aspx
"D750 o podanym numerze seryjnym nie jest dotknięty problemem i nie jest wymagane podjęcie żadnych dodatkowych działań Serdecznie przepraszamy za wszelkie niedogodności."

AndBed
13-02-2015, 21:24
Zastanawia mnie (z punktu widzenia psychologii społecznej) co obecnie pcha, wydawać by się mogło rozsądnych i inteligentnych ludzi, do zakupu sprzętu o którym od wielu tygodni wszędzie na świecie wrze że jest wadliwy/niepełnowartościowy i nie wiadomo czy kiedykolwiek zostanie uwolniony od wady ?
Pierwszych nabywców/betatesterów potrafię zrozumieć ( sam, niewiele brakowało , a kupiłbym tą puchę pod wpływem emocji w pierwszym tygodniu dystrybucji ); ale ludzi którzy teraz/w tym momencie kupują ten sprzęt kompletnie nie rozumiem i , bardzo delikatnie mówiąc, uważam za mało roztropnych...............

A ja już pierwsze faktury wystawiłem za pracę tym wadliwym D750 i pieniążki już na konto wpłynęły... A Ty się dalej zastanawiaj "Zastanawia mnie (z punktu widzenia psychologii społecznej) co obecnie pcha..." - odpowiadam Ci - zarabianie pieniędzy :)

Lukasio
13-02-2015, 21:58
A ja już pierwsze faktury wystawiłem za pracę tym wadliwym D750 i pieniążki już na konto wpłynęły... A Ty się dalej zastanawiaj "Zastanawia mnie (z punktu widzenia psychologii społecznej) co obecnie pcha..." - odpowiadam Ci - zarabianie pieniędzy :)

Super riposta!

ppawel232629
13-02-2015, 23:03

Dokładnie!
Niektórym flara w ogóle się nie pokazuje, niektórym tylko w warunkach ekstremalnych lub laboratoryjnych. Skorą są zadowoleni z aparatu to znaczy, że jednak da się robić zdjęcia tą puszką.

Mam wrażenie, że ludzie wcale nie boją się tego, że flara zepsuje im jakieś ładne ujęcie tylko nie mogą znieść myśli, że ich sprzęt poza super matrycą, wspaniałym AF itd. posiada jakąś tam małą wadę, która wyszła przy naparzaniu latarką pod ściśle określonym kątem i przy jednej danej ogniskowej w jednym obiektywie :)

Ludzie kupili ten aparat, nabijają przebiegi czerpiąc przy tym niesamowitą satysfakcję i zgarniając profity, a Wy nie robicie nic innego poza narzekaniem i obrażaniem się na Nikona.

Pozdrawiam trzeźwo myślących i zazdroszczę zakupu :)

cz4rnuch
13-02-2015, 23:24
Po raz kolejny okazuje się, że najbardziej w robieniu zdjęć D750(ogólnie Nikon) przeszkadza tym, którzy go nie mają. Nie usprawiedliwiam przy tym Najkona bo problem z cienioflarą nie jest wydumaty, ale największą radochę z tego jak widać mają Ci którzy go nie mają, mają D700 albo Ci którym przeszkadza to czym namalowano kropkę (to nie do ciebie Receptura). Wada jest, została w jakiś tam sposób poprawiono, przy okazji okazało się, że podobne kwiatki da się uzyskać na innych Nikonach czy Canonach więc nie ma za bardzo alternatywy. Na amazonie są już aparaty z nowego sortu, na zdjęciach widać profesjonalnie(nie mazakiem) "domalowaną" kropkę więc jest nadzieja, że się tym zajęli na poważnie w fabryce a nie w serwisie (jakby co to tylko moje domysły) <<klik>> (http://nikonrumors.com/2015/02/11/nikon-d750-back-in-stock.aspx/) Pozdrawiam.

Receptura
14-02-2015, 00:13
Tak, macie mnie za szalonego sprzętowego fetyszystę, który chce szpanować drogim body :P Ale prawda jest taka, że w warunkach w jakich ja wykorzystuję aparat (konkretnie mój egzemplarz, bo jak widać w innych po naprawie wada w ogóle nie występuje) odcięcie występuje i mi przeszkadza. Przed chwilą chciałem wykonać zdjęcie kamienicy, przy której stoją latarnie sodowe i cóż, ładne odcięcie w dolnej części kadru, aż odebrało mi chęci do dalszych zdjęć. Co do obszerności mojego postu na temat naprawy, były głosy, że są osoby, które chcą właśnie takiego obszernego opisu przed i po naprawie, ponieważ mogłem i chciałem poszerzyć informację na ten temat to taki zamieściłem post (zdjęcia nie były robione specjalnie jakieś dobre pod względem kompozycji, ostrości itd., tylko tak aby pokazać optymalnie problem lub jego wyeliminowanie jak np. praca pod Słońce). Co do wymienionego efektu odcięcia/flary nie miałem go ani w body Sony czy Konica Minolty (których sam używałem przez dłuższy czas) ani w aparatach Canona, które testowałem, pomimo że to takie naturalne dla lustrzanek. Dla tych co chcieliby wykorzystać fakt, że informacja jest nagłośniona od jakiegoś czasu, aparat kupiłem dawno temu w zeszłym roku gdy o problemie jeszcze nie wiedziałem. Co do stwierdzeń typu, że ludzie nie mogą się pogodzić z tą wadą zamiast używać aparatu i focić - to większość fotografuje, ale zamiast wywalać te 8 tysi czy 9 tyś. zł na body mogli wydać 3 lub 5 tyś. zł. Niektórzy mówią, że to różnica.

Pozdrawiam

cz4rnuch
14-02-2015, 00:36
Receptura, jeśli do mojego posta pijesz to jasno dałem znać, że to co piszę nie tyczy się Ciebie. Rozumiem Twój ból i kibicuję Ci byś sprawę jak najszybciej rozwiązał ale z tego co wyczytałem z twojej wcześniejszej korespondencji z Najkonem to ich słowa odnośnie tego, że w pewnych sytuacjach nie da się (lub nie jest to opłacalne) całkowicie wyeliminować tej wady wydają się być zgodne z prawdą. W kilku postach z tego wątku pokazano, że taki sam efekt dało się uzyskać kilkoma aparatami Nikona i Canona. Nie chcę tu wyjść na adwokata, ale całkiem możliwe że to co piszą jest prawdą a cała afera jest wynikiem tego, że ze względu na wcześniejsze wpadki właśnie Nikonowi wszyscy patrzą na ręce.

Receptura
14-02-2015, 00:37
cz4rnuch, wiem, to nie do Ciebie.

Pozdrawiam

prz3mo
14-02-2015, 12:17
Po raz kolejny okazuje się, że najbardziej w robieniu zdjęć D750(ogólnie Nikon) przeszkadza tym, którzy go nie mają. Nie usprawiedliwiam przy tym Najkona bo problem z cienioflarą nie jest wydumaty, ale największą radochę z tego jak widać mają Ci którzy go nie mają, mają D700 albo Ci którym przeszkadza to czym namalowano kropkę (to nie do ciebie Receptura)

Ewidentnie z kolei pijesz do mnie (nie pierwszy zresztą już raz), ale OK, odpiszę Ci.
Po pierwsze nie piszę sobie i nie obserwuję tematu dla zabawy, i dla "radochy", byłem i jestem nadal zainteresowany D750, bo jak pewnie wiesz (bo przecież ciągle do mnie pijesz, więc pewnie czytasz bacznie moje wpisy) to miałem D750, wiem co ta puszka potrafi, jaki generuje obrazek, jak działa AF. bardzo fajnie działa! I chciałbym mieć to body. Ale podobnie jak kolega wyżej, ja także często w swojej pracy (mam działalność foto i z tego żyję, nie jest to dla mnie zabwa) robię zdjęcia pod światło i dla mnie problem odcięcie (paska) jest upierdliwy. Dlatego chciałbym mieć aparat bez tego feleru. Po prostu. Czy to tak trudno zrozumieć? Jakim prawem atakujesz moją osobę, tylko dlatego że MAM INNE ZDANIE niż Ty? Straciłem już dostatecznie dużo kasy i czasu w temacie D750, chciałbym wydając znów kasę mieć pewność, że kupuję aparat bez wady. W tej chwili jest tak, że krążą legendy, że w danej sieci mają już aparaty po naprawie. Wczoraj dzwoniłem do tych sieci, o których tu pisano, że mają już nowe partie. Wcale nie mają. W jednej z nich pracownik w mojej obecności się dowiadywał "u góry".
Tutaj ktoś pisał, że w AB FOTO już mają. Jeśli to prawda to tylko się cieszyć, zobaczymy...
Mam też prawo krytykować to, że ludziom którzy stracili czas, wracają puszki nie do końca naprawione.

MstrG
14-02-2015, 12:35
Ewidentnie z kolei pijesz do mnie (nie pierwszy zresztą już raz), ale OK, odpiszę Ci.
Po pierwsze nie piszę sobie i nie obserwuję tematu dla zabawy, i dla "radochy", byłem i jestem nadal zainteresowany D750, bo jak pewnie wiesz (bo przecież ciągle do mnie pijesz, więc pewnie czytasz bacznie moje wpisy) to miałem D750, wiem co ta puszka potrafi, jaki generuje obrazek, jak działa AF. bardzo fajnie działa! I chciałbym mieć to body. Ale podobnie jak kolega wyżej, ja także często w swojej pracy (mam działalność foto i z tego żyję, nie jest to dla mnie zabwa) robię zdjęcia pod światło i dla mnie problem odcięcie (paska) jest upierdliwy. Dlatego chciałbym mieć aparat bez tego feleru. Po prostu. Czy to tak trudno zrozumieć? Jakim prawem atakujesz moją osobę, tylko dlatego że MAM INNE ZDANIE niż Ty?

prz3mo, bez urazy - Twoje (między innymi) ostatnie wpisy to czyste narzekactwo - a to że Nikon się nie przyzna; że po przeanalizowaniu nie zauważą problemu; że chcą zyskać na czasie i sprawa ucichnie; że nie zrobi akcji serwisowej; że w serwisie popsują; że kropka jest be; że strona do sprawdzania numerów seryjnych to kpina; że zaraz będzie D760, bo pewnie nadal robią D750 z wadą... Tylko co z tego okazało się prawdą?

prz3mo
14-02-2015, 12:36
MstrG, ale jakie narzekactwo, skoro wracają do ludzi puszki nienaprawione? To jest po prostu fakt. No bez jaj.

cz4rnuch
14-02-2015, 12:36
Przemo, może przesadziłem z tą szyderą, ale zauważ że ja nie pisałem że wady nie ma i nawet we fragmencie który zacytowaleś o tym wspominam. Chodziło mi tylko o samą aferę kropkową. Podałem Ci prosty sposób w jaki możesz sprawdzić sprzęt a Ty to skwitowałeś prześmiewczym "litosci". Kilka postów po moim ludzie dodatkowo potwierdzili, że lista jest aktualizowana. Chciałem Ci tylko pomóc, a że potrakowaleś mnie nieco z góry to zrewanżowałem Ci się tym samym co po namyśle uważam za mój błąd. Pozdrawiam.

TOP67
14-02-2015, 12:51
MstrG, ale jakie narzekactwo, skoro wracają do ludzi puszki nienaprawione? To jest po prostu fakt. No bez jaj.

Gdzie masz takie wpisy? Jak do tej pory w tym wątku wszyscy potwierdzają brak problemu po powrocie. Jedyna osoba, która narzeka ma zupełnie inny problem, który nie wiadomo jak uzyskała.

prz3mo
14-02-2015, 12:52
Przemo, może przesadziłem z tą szyderą, ale zauważ że ja nie pisałem że wady nie ma i nawet we fragmencie który zacytowaleś o tym wspominam. Chodziło mi tylko o samą aferę kropkową. Podałem Ci prosty sposób w jaki możesz sprawdzić sprzęt a Ty to skwitowałeś prześmiewczym "litosci". Kilka postów po moim ludzie dodatkowo potwierdzili, że lista jest aktualizowana. Chciałem Ci tylko pomóc, a że potrakowaleś mnie nieco z góry to zrewanżowałem Ci się tym samym co po namyśle uważam za mój błąd. Pozdrawiam.

Zauważ jedno. Po tym co piszą ludzie (tu i np. na dpreview), którzy aparaty wysłali i odebrali z serwisu, okazuje się, że serwis w różny sposób tę usterkę próbuje eliminować. W jednych wymieniają sporo gratów, w innych np. tylko regulują położenie czujników.
Okazuje się jednak, że pojawiają się przypadki (jak wyżej opisany), że usterka jednak nie jest eliminowana. Aparat ma już kropkę i pewnie jest już na liście zweryfikowany jako sprawny. A przecież nie jest. I teraz idąc do jakiegoś sklepu, i sugerując się kropką nadal nie mamy pewności, że puszka jest OK. I to właśnie miałem na myśli.

cz4rnuch
14-02-2015, 13:07
Nie wiem co miałeś na myśli ale jasno zasugerowałeś, że sprzedawcy mogą sobie sami namalować kropkę. Podałem Ci prosty sposób jak to zweryfikować. Tylko tyle.

prz3mo
14-02-2015, 13:07
Gdzie masz takie wpisy? Jak do tej pory w tym wątku wszyscy potwierdzają brak problemu po powrocie. Jedyna osoba, która narzeka ma zupełnie inny problem, który nie wiadomo jak uzyskała.

Nie wiem czy pamiętasz, ale w Twoim D750 też uzyskałem odcięcie u dołu kadru.
Na dpreview pokazywał też ktoś, że po powrocie z serwisu odcięcie jest nadal.
Ale OK, może to jednostkowe przypadki. Zobaczymy gdy więcej puszek ludziom wróci z serwisu.

TOP67
14-02-2015, 13:17
Odcięcie od dołu kadru powstaje zwykle przy źródle światła na dole. Gdzie w naturze są takie warunki? To już tak naciągany problem, że naprawdę można go sobie podarować. Tym bardziej, że w każdym body można uzyskać podobny efekt świecąc latarką.

prz3mo
14-02-2015, 13:28
Odcięcie od dołu kadru powstaje zwykle przy źródle światła na dole. Gdzie w naturze są takie warunki? To już tak naciągany problem, że naprawdę można go sobie podarować. Tym bardziej, że w każdym body można uzyskać podobny efekt świecąc latarką.

Tak, macie mnie za szalonego sprzętowego fetyszystę, który chce szpanować drogim body :P Ale prawda jest taka, że w warunkach w jakich ja wykorzystuję aparat (konkretnie mój egzemplarz, bo jak widać w innych po naprawie wada w ogóle nie występuje) odcięcie występuje i mi przeszkadza. Przed chwilą chciałem wykonać zdjęcie kamienicy, przy której stoją latarnie sodowe i cóż, ładne odcięcie w dolnej części kadru, aż odebrało mi chęci do dalszych zdjęć.

Owszem, w "przyrodzie" przeważnie silne źródła światła są u góry, tak jak piszesz, tych na dole jest zdecydowanie mniej. I odcięcie od dołu na pewno jest mniej upierdliwe, ale jak widać po poście Receptura, może jednak być.

Receptura
14-02-2015, 14:47
W miejskiej dżungli to codzienność. Jak ktoś mi pokarze, że w A550 da się uzyskać w takich warunkach odcięcie to dam sobie spokój z nienaturalnymi flarami i odcięciami w kadrze oraz przyznam innym rację (czemu A550, bo z takiego aparatu korzystałem wcześniej i nie uzyskałem w nim nigdy efektu odcięcia czy nienaturalnej flary jak to nazywa Nikon a potem sam pisze, że jest to normalny (naturalny) efekt).
Drugą sprawą jest to, że AF po powrocie z serwisu działa wolniej niż przed ich naprawą i jest zdecydowanie mniej celny niż przedtem.

Pozdrawiam

kcr
14-02-2015, 16:02
W miejskiej dżungli to codzienność. Jak ktoś mi pokarze, że w A550 da się uzyskać w takich warunkach odcięcie to dam sobie spokój z nienaturalnymi flarami i odcięciami w kadrze oraz przyznam innym rację (czemu A550, bo z takiego aparatu korzystałem wcześniej i nie uzyskałem w nim nigdy efektu odcięcia czy nienaturalnej flary jak to nazywa Nikon a potem sam pisze, że jest to normalny (naturalny) efekt).
Drugą sprawą jest to, że AF po powrocie z serwisu działa wolniej niż przed ich naprawą i jest zdecydowanie mniej celny niż przedtem.

Pozdrawiam

Po co ma Ci ktoś, coś pokazywać? Skoro nie jesteś zadowolony sprzedaj i wróć do A550 - problem się rozwiąże:)

Receptura
14-02-2015, 20:39
kcr, kocham takie rady. Zrobiłbym to, tylko musiałbym odkupić swoje body i komplet szkieł, które sprzedałem... a raczej nowi właściciele nie będą się chcieli pozbywać takiego sprzętu, a nieznanych używek z tej klasy sprzętu nie chcę. Ale mimo wszystko dziękuję za przemyślaną i drogocenną radę. A po co ma mi pokazywać, po nic. Skoro w każdej lustrzance występuje taka wada a ja ciągle kłamię, to po nic...

Pozdrawiam

wasilewk
14-02-2015, 20:44

Pozdrawiam

Że wtrącę:

Jeździłem kiedyś Mercedesem 300D kompresor. Teraz mam Megankę - czy wiesz jak długo musiałem się przyzwyczajać ? Jednak człowiek wiele potrafi znieść...

KaarooL
14-02-2015, 21:10
Dlatego właśnie niektórzy wolą śmigać hałaśliwym, starszym dieslem, inni mają V8 i wir w baku a jeszcze inni lubią wynalazki z systemem start/stop. Wszystko zależy od tego co kto lubi i ile chce wydawać na eksploatację, bo zakup auta to dopiero początek...

fotouśmieszek
14-02-2015, 23:10

Prz3mo nie tłumacz się.Ja tez czekam z zakupem az sytuacja sie wyjasni. I duzo jest takich,wystarczy przejrzeć zagraniczne portale.Poza tym kazdy pisze co chce,tez mnie dziwi wyszydzanie tych,ktorzy maja odmienne zdanie. Niestety Nikon mial ostatnio pare wpadek,sam to odczulem i jestem ostrożny. Minely czasy,kiedy kupowalem nikona w ciemno ;/ Ciekawe czy ta firma odbuduje wizerunek...

Bach
15-02-2015, 01:29
Ja tez czekam z zakupem az sytuacja sie wyjasni. I duzo jest takich....

Podobnie i ja.