PDA

Zobacz pełną wersję : D750, odcięcie/cień widoczny przy flarze

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7

prz3mo
29-12-2014, 13:47
Pytanie czy ktoś z supportu miał przypływ szczerości i "chlapnął" taką odpowiedź, czy rzeczywiście Nikon pracuje już nad rozwiązaniem problemu.

biko1
29-12-2014, 13:51
Kurde mi wyskakuje ten art. chyba po hiszpańsku... czy może ktoś odczytać to po polsku?

deep
29-12-2014, 13:52
w skrócie, że pracują nad rozwiązaniem problemu.

biko1
29-12-2014, 13:53
Ok dzięki, czyli będzie d760 szybciej niż myślałem :-)

Bach
29-12-2014, 13:57
Niech tu też będzie to video o osłonie https://www.youtube.com/watch?v=AEfZIH5yUlA

sezon
29-12-2014, 14:02
Ok dzięki, czyli będzie d760 szybciej niż myślałem :-)

Skoro pracują nad rozwiązaniem problemu i piszą do użytkowników d750 to chyba średnim rozwiązaniem jest zrobienie nowej puszki. Wydaje mi się, że nawet jak naprawią problem (który dla mnie osobiście nie jest problemem), nawet gdy wymienią aparat i będą dawać gratis do takiej wymiany limitowane paski do aparatów wysadzane diamentami to i tak niektórym nie będzie to odpowiadać.

rewddd
29-12-2014, 14:11
ENG (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63240) Szykuje się akcja serwisowa. :)

Bach
29-12-2014, 14:12
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63214

https://nikoneurope-de.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63221

https://help.nikon.ca/app/answers/detail/a_id/19337

http://www.nikon-image.com/support/whatsnew/2014/1229.html

http://www.nikon.com.cn/sc_CN/service/service_advisory.page?ID=templatedata/sc_CN/taggable_content/data/service_advisory_notices/Service%20Advisory%20for%20D750&Category=service-and-support&Section

Polski Nikon jeszcze się zastanawia...

MstrG
29-12-2014, 14:12
Nikon ma szansę wyjść z tego z twarzą.

prz3mo
29-12-2014, 14:17
Polski Nikon jeszcze się zastanawia...

:mrgreen:

Bach
29-12-2014, 14:39
Chyba się coś ruszyło w Nikonie, ale nie dajmy się zwieść bo to doświadczony i szczwany gracz :)... ja cały czas liczę na OSTATECZNY DOWÓD i OSTATECZNE UDERZENIE TOP67 - z wymianą zasłonki (kratki) na nową (zmienioną) lub kurtynki, które eliminują efekt z paskiem... żelazo trzeba kuć póki gorące, wygrana jeszcze daleka ;)

.

mamil_km
29-12-2014, 15:31
Mały krok dla firmy, wielki dla użytkowników
Miejmy nadzieję że uczą się na błędach.

Sz@kal
29-12-2014, 15:32
Ale po co wymieniać jakieś kurtynki skoro Top67 udowodnił, że "wystarczy" wyregulować położenie czujników af

moto g2 via tapatalk pro

TOP67
29-12-2014, 15:40
Kto wie, czy nie wystarczy pokrycie maskownicy powłoką podobną jak reszta komory. Teraz jest czarna, ale błyszcząca.

MstrG
29-12-2014, 15:42
Kto wie, czy nie wystarczy pokrycie maskownicy powłoką podobną jak reszta komory. Teraz jest czarna, ale błyszcząca.

Żeby tylko nie pokryli starej części czymś, co będzie syfiło ;)

TOP67
29-12-2014, 15:49
Żeby tylko nie pokryli starej części czymś, co będzie syfiło ;)

Na szczęście to jest element nieruchomy.

yazid
29-12-2014, 15:55
Otrzymaliśmy ostatnio Twoje żądanie pomocy osobistej z centrum pomocy online. Poniżej znajduje się podsumowanie żądania i nasza odpowiedź. Jeżeli problem nie został rozwiązany zadowalająco, możesz otworzyć go ponownie w ciągu 20 dni. Cieszymy się, że możemy Ci pomóc.
Aby uzyskać dostęp do pytania na stronie pomocy technicznej, kliknij tutaj
Temat
Nikon D750

Odpowiedź Według Email (..........................) (29-12-2014 14:46)
Szanowny Panie Mariuszu,

Ja dostałem dziś od polskiego Nikona odpowiedź:
"Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon w sprawie aparatu Nikon D750.

Dziękujemy za wybranie sprzętu fotograficznego firmy Nikon i bardzo dziękuję za przesłane zdjęcie.

Otrzymaliśmy informację od niektórych użytkowników, że podczas fotografowania scen, w których bardzo jasne źródło światła, takie jak słońce czy inne intensywne oświetlenie, znajduje się w określonym miejscu wzdłuż górnej krawędzi kadru, flara o nienaturalnym kształcie może czasami pojawiać się na zdjęciach wykonanych lustrzanką cyfrową Nikon D750.

Aktualnie poszukujemy sposobu mającego na celu rozwiązanie tego problemu. Dalsze szczegóły zostaną ogłoszone tak szybko, jak tylko będą dostępne. Informacja jest już dostępna w języku angielskim na stronie:

https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63240

Wyrażamy nadzieję, że w dalszym ciągu będziecie państwo wybierać sprzęt fotograficzny firmy Nikon.
Bardzo przepraszam za wszelkie niedogodności, które mogły wyniknąć w związku z tą sprawą.
W razie dodatkowych pytań bardzo proszę o ponowny kontakt ze wsparciem technicznym.

Pozdrawiam serdecznie,

...........................
Konsultant
działu obsługi klienta firmy Nikon

Telefon: +48 (22) 460 87 32
Poniedziałek piątek w godzinach od 9.00 do 17.00
http://www.europe-nikon.com/support "
W zasadzie to samo co po hiszpańsku, tyle że po polsku;)

kornikbp
29-12-2014, 16:06
Wygląda na to, że d750 niedługo znowu zacznie robić zdjęcia :D

rotor
29-12-2014, 16:16
jak Nikon da akcje serwisową i równocześnie poprawi w fabrykach montaż, wszyscy "wstrzymani" ruszą do sklepu z zapytaniem "czy to puszka z nowej partii" ?

sokolnik
29-12-2014, 16:20
Jest szansa ze D750 zawita w moje ręce he

mamil_km
29-12-2014, 16:34
Ciekaw jestem czy technicy będą dopiero szukać źródła problemu czy przeczytają forum ;) a może o problemie już dawno wiedzieli ...

Ketosz
29-12-2014, 16:39
Dziwię się głupocie Nikona, że od razu nie udzielali ludziom takiej odpowiedzi.
Sami sobie mocno zaszkodzili próbując robić z ludzi idiotów - ciekawe ile razy muszą odrabiać tą samą lekcję żeby się nauczyć?

prz3mo
29-12-2014, 17:03
Przecież oni muszą mieć regułkę "z góry" przesłaną, sami nie mogli nic.

Bach
29-12-2014, 17:04
Ale po co wymieniać jakieś kurtynki skoro Top67 udowodnił, że "wystarczy" wyregulować położenie czujników af

moto g2 via tapatalk pro

To wniosek oparty na innych testach, nie przeprowadzony dowód, a taki ostatecznie dopiero wybije wszelkie wątpliwości i argumenty, czy można ten feler naprawić w prosty sposób dla serwisu, czy nie. Tu nie może być miejsca na spekulacje, które cały czas to aktywnie wykorzystują fanboje firmy (patrz dpreview) robiący wszystko aby zamazać obraz tej wady, zanudzić, a właściwie zamęczyć innych obserwatorów/czytelników, wrzucanymi różnymi teoriami, wątpliwościami i spekulacjami i poddać w wątpliwość sens dalszego kontynuowania krytyki felera D750. Nie wnioski i wyjaśnienia pisemne mają tu znaczenie, ale zdjęcia i video. Gdyby jeszcze pokazano, że tego bobla można łatwo usunąć (czyli serwis Nikona może łatwo to zrobić), sprawa byłaby przesądzona. Póki co nie jest, nawet tej szansy nie daje ostatnie oświadczenie Nikona że przygląda się tej sprawie. To nic nie znaczy, takie metody od dawna stosuje się na przeczekanie. Tu potrzebny jest ostatni i przesądzający klin wbity pomiędzy taktyczne zagrywki firmy, a problem. Czy będzie to regulacja położenia czujników AF, czy powiększona kratka, kurtynka, niech będzie cokolwiek, ale powinno się to pokazać, aby ostatecznie zamknąć usta niedowiarkom, a głównie fanbojom firmy i jej aktywistom, a Nikonowi nie dać możliwości na kolejny ruch na przeczekanie.

Lukon
29-12-2014, 18:25
No i po problemu :D mozemy wreszcie fotografowac :))

himi
29-12-2014, 19:21
Ciekaw jestem działań - będą wymiany body czy ,,naprawy''. Byle nie zaczęła się karuzela z rozjechanymi AF-ami po ,,naprawie''.

arek1
29-12-2014, 19:45
Niestety jestem przekonany, że będą "naprawy". To chyba jednak z punktu widzenia korporacji znacznie taniej, szczególnie biorąc pod uwagę to, że część posiadaczy prawdopodobnie nie zdecyduję się na skorzystanie z akcji serwisowej.

ppawel232629
29-12-2014, 20:09
Niestety jestem przekonany, że będą "naprawy". To chyba jednak z punktu widzenia korporacji znacznie taniej, szczególnie biorąc pod uwagę to, że część posiadaczy prawdopodobnie nie zdecyduję się na skorzystanie z akcji serwisowej.

Ktoś, kto tu nie zagląda prawdopodobnie nigdy nie dowie się o swojej wadzie :)

Ale dobrze, że jest nacisk na Nikona ze strony użytkowników. Niech na przyszły raz dłużej testuje sprzęt przed wprowadzeniem go na rynek.

arek1
29-12-2014, 20:13
Ktoś, kto tu nie zagląda prawdopodobnie nigdy nie dowie się o swojej wadzie :)

To prawda, ja miałem swój aparat ponad dwa tygodnie. W międzyczasie zrobiłem zdjęcia u znajomego na ślubie i nic nie zauważyłem. Dopiero na forum zaczęła się "jadka" ;-)

wolfik21
29-12-2014, 20:26
ciekawe co z tego wyniknie dalej. Miałem kupić a chyba rozsądniej będzie jak poszukam dobrej siedemsetki...

morzon
29-12-2014, 20:39
ciekawe co z tego wyniknie dalej. Miałem kupić a chyba rozsądniej będzie jak poszukam dobrej siedemsetki...

Rozumiem jeszcze wcześniej sie zastanawiać, ale w tym momencie to chyba właśnie mało rozsądne szukać siedemsetki skoro najpewniej ten problem rozwiążą i aparat będzie w pełni sprawny. Osiągami to wciąga nosem starą siedemsetke.

arek1
29-12-2014, 20:40
Witaj :-)
No, to już można pozostawić tylko Twojej ocenie czy lepiej wybrać podstarzałe D700 z lekko już mityczną niezawodnością i jakością czy jednak znacznie nowocześniejszy model (szczególnie matryca) którego wada została mitycznie wyolbrzymiona.

ajma
29-12-2014, 20:51
Byle nie zaczęła się karuzela z rozjechanymi AF-ami po ,,naprawie''.
Jakby AF miał się rozjechać to ja już wolę mojego d750 bubla :)

prz3mo
29-12-2014, 21:11
Moim zdaniem nie ma szans, by wymieniali body. Bankowo będzie akcja serwisowa, i tak samo dłuuuugo jeszcze w sklepach będą egz., której tej akcji będą wymagały. Przecież magazyny są zawalone D750, to nie jest tak, że nagle "wajcha w dół" i jutro już są "poprawione" sztuki. Inna sprawa biorąc pod uwagę jakość polskiego serwisu, żeby nie wyszło tak, że przy okazji "naprawy" spierd... np. działania AF w kwestii FF/BF :/

Cieszy na pewno fakt, że Nikon dość szybko zareagował i "przyznał się do błędu". Dobrze to wróży na przyszłość...

morzon
29-12-2014, 21:15
Inna sprawa biorąc pod uwagę jakość polskiego serwisu, żeby nie wyszło tak, że przy okazji "naprawy" spierd... np. działania AF w kwestii FF/BF :/

No tego to też bym się ewentualnie obawiał. Jeśli będzie jakaś akcja serwisowa to na pewno nie wyślę puchy w pierwszych 2-3 miesiącach, poczekam aż inni przetetują te naprawy ;)

ajma
29-12-2014, 21:23
Gorzej jak wszyscy będą czekać, bo nagle uznają, że wada nie jest aż tak utrudniająca życie :)

morzon
29-12-2014, 21:25
Nie sądzę, po wątku widać, że co fota to to wychodzi więc nie da się tak przecież fotografować.
;)

Bach
29-12-2014, 21:44
Witaj :-)
No, to już można pozostawić tylko Twojej ocenie czy lepiej wybrać podstarzałe D700 z lekko już mityczną niezawodnością i jakością czy jednak znacznie nowocześniejszy model (szczególnie matryca) którego wada została mitycznie wyolbrzymiona.

Jeśli dla ciebie to wyolbrzymiona bajeczka, rozumiem, że swojego D750 do serwisu nie wyślesz jeśli będzie naprawa? Może podasz numer seryjny swojej puszki?

arek1
29-12-2014, 21:48
Jeśli dla ciebie to wyolbrzymiona bajeczka, rozumiem, że swojego D750 do serwisu nie wyślesz jeśli będzie naprawa? Może podasz numer seryjny swojej puszki?
Nigdzie nie napisałem, że to wyolbrzymiona bajeczka tylko, że "wada została mitycznie wyolbrzymiona". Co więcej nawet jak będzie akcja serwisowa nie jestem taki pewien czy wyślę mój aparat do serwisu.
A do czego Ci jest potrzebny numer mojego body?

Michu
29-12-2014, 22:04
http://www.fotopolis.pl/n/20138/odbicia-swiatla-w-aparacie-nikon-d750/

_Ocean_
29-12-2014, 22:19
Top - teraz jest pora na opatentowanie takiej maskownicy jako swoje autorskie rozwiązanie.

Wiesz, milijony, fajm, kobiety...

matomi
29-12-2014, 22:42
Ja myślę, że Nikon jeszcze się wstrzymuje z podaniem ostatecznego rozwiązania w tej sprawie, bo delegacja już jest spakowana i oczekuje na samolot... a w niedługim czasie u TOP67 rozlegnie się głośne pukanie do drzwi ;)

slaweko
29-12-2014, 22:49
Mamy Tuska w Brukseli, za chwilę będziemy mieli Tomka w Tokyo ������

Bach
29-12-2014, 23:40
Mamy Tuska w Brukseli, za chwilę będziemy mieli Tomka w Tokyo ?

Lepiej aby Tomek nie brał przykładu z Tuska, który dawno nie jest nasz :)

Tomek, nie idź tą drogą :)

jo44
29-12-2014, 23:42
Nie sądzę, po wątku widać, że co fota to to wychodzi więc nie da się tak przecież fotografować. ;)
I to ciągle ta sama fota. :)

Może podasz numer seryjny swojej puszki?

Może Ty podasz numer swojej D750? Będzie śmieszniej.

Jacek_Z
29-12-2014, 23:54
Ja myślę, że Nikon jeszcze się wstrzymuje z podaniem ostatecznego rozwiązania w tej sprawie, bo delegacja już jest spakowana i oczekuje na samolot... a w niedługim czasie u TOP67 rozlegnie się głośne pukanie do drzwi ;)I wpadną ninja, wyprują Tomkowi flaki ;)

TOP67
30-12-2014, 00:01
No to się pakuję i jadę na sylwestra. Pod samą granicę, jakby co.

ShutterStill
30-12-2014, 00:37
Moim zdaniem nie ma szans, by wymieniali body. Bankowo będzie akcja serwisowa, i tak samo dłuuuugo jeszcze w sklepach będą egz., której tej akcji będą wymagały. Przecież magazyny są zawalone D750, to nie jest tak, że nagle "wajcha w dół" i jutro już są "poprawione" sztuki. Inna sprawa biorąc pod uwagę jakość polskiego serwisu, żeby nie wyszło tak, że przy okazji "naprawy" spierd... np. działania AF w kwestii FF/BF :/

Cieszy na pewno fakt, że Nikon dość szybko zareagował i "przyznał się do błędu". Dobrze to wróży na przyszłość...
Jak był problem z d810 to wszystko ze sklepów zniknęło w Irlandii i zamienili na nowe poprawione z kropkami.

arek1
30-12-2014, 00:57
No, tak, ale to była tylko kwestia oprogramowania i mogli wycofać do lokalnych serwisów, szybko zaktualizować i ponownie rozesłać do sklepów, a w przypadku D750 nie będzie aż tak prosto :-(

SligoDarek
30-12-2014, 04:54
bedzie jeszce latwiej, bo sprzedaz d750 rosnie, oczywiscie nie u nas ale na swiecie rosnie.
Majac pelna swiadomosc i bedac profesjonalnymi fotografami d750 kupilismy:
www.photosligo.com
www.dareksmietana.com
www.igstudio.ie
nie jestem pewien co do IG czy byl pewien wady na 100%
znam kilku innych co kupili znajac wpisy w forum.

RAF7705
30-12-2014, 11:47
A po angielsku?

Aeon88
30-12-2014, 14:08
Słucham sobie fajnej muzy a tu nagle.... flara & cień z D750 :D https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=6zYu0OqZ7T0#t=11

TOP67
30-12-2014, 14:26
Po zlokalizowaniu problemu zacząłem dociekać czy faktycznie schowanie czujników zlikwiduje problem. Otóż nie zawsze. Im głębiej są czujniki, tym większy kąt musi być, żeby światło się odbiło. Jest to możliwe przy obiektywach z mocno cofniętą soczewką. Nie ma znaczenia jej szerokość.
Wysłałem moje body do Prz3mo i z 85 mm udało mu się uzyskać flarę. Za to na 35/1.8 nie udało mu się wcale.

prz3mo
30-12-2014, 14:38
Heheh... TOP67 chciał być pierwszy z tą informacją na forum :) Cwaniaczek ;) Mogłem napisać na forum, zanim mu o tym powiedziałem ;)

Ale do rzeczy... tak jak przypuszczałem, w TOP'a sztuce też jest ten cień (dziś to sprawdzałem). Różnica polega na tym, że w poprzedniej sztuce, którą testowałem najszybciej i bez problemu ów "efekt" uzyskiwałem na 35mm, trudniej na większych ogniskowych, ale też np. na 50, 75, czy 85mm.
W sztuce kolegi TOP67 nie udało mi się by cień się pokazał na 35mm, ale już od ok. 50mm (w 28-75) i na 85mm (N85G) jak najbardziej. Więc głębokość położenia czujników niewiele w tej kwestii zmienia. Musi być przekonstruowana "zasłonka".
Co prawda Nikon chyba "przyznał się do błędu" (oby) i pewnie to poprawią, ale jestem już na 100% pewny, tego co przypuszczałem. Nie ma raczej żadnej sztuki, w której ten "defekt" nie występuje. To info dla tych osób, które odzywały się do mnie na priv z pytaniem jak to sprawdzać i informacją że chcą sobie zrobić "rajd" po sklepach, by testować kolejne egzemplarze. Szkoda czasu. Każdy egzemplarz to ma i dopóki Nikon nie wypuści na rynek poprawionych serii nie ma chyba sensu tracić czas na zabawy z latarkami w sklepach :)

Bach
30-12-2014, 14:55
Która dokładnie cześć zasłonki wymagałaby "przekonstruowania" aby całkowicie zasłonić odbicie światła od czujników AF? (a może wystarczyłaby zmiana samej kratki?). I w przybliżeniu jakie jej poszerzenie wchodzi w grę - 1mm, 0,5mm? TOP67 jak to widzisz?

TOP67
30-12-2014, 15:08
Jest oczywiste, że przy odkrytych czujnikach, zawsze da się uzyskać odbicie od nich. Ale im głębiej są one schowane, tym bardziej pionowo musi padać światło. To oznacza, że:
1. Flara będzie padała coraz wyżej (niżej na obrazie) i w pewnym momencie opuści matrycę.
2. Obiektyw musi być bardziej cofnięte, żeby ostatnia soczewka "zobaczyła" czujniki
3. Źródło światła musi być coraz wyżej i w pewnym momencie zasłoni je tulipan.
A i tak można sobie wyobrazić sytuację, gdy światło nie pada normalnie przez obiektyw, tylko odbija się od górnego brzegu ostatniej soczewki. Nie będzie to jednak skupiony obraz źródła światła, więc nie da tak wyraźnej flary.

Aby całkowicie uniknąć odbić, czujniki muszą być w całości zakryte. Przy jednoczesnym dążeniu do pokrycia nimi całego kadru, to nierealne. Należy tak skonstruować kurtynę, żeby przesłaniała widok z matrycy na czujniki. Oprócz tego należy zmienić maskownicę na czujnikach. Po pierwsze matowe wykończenia, po drugie kąt odbicia powyżej matrycy.

Sz@kal
30-12-2014, 16:14
Czyli mam sztukę jak TOP67 u mnie na szerokim tez nic a na 85 bez problemu to wyskakuje

moto g2 via tapatalk pro

Ketosz
30-12-2014, 17:07
Na zasłonkę jest mniej miejsca niż w innych korpusach - przez co może być problem z jej powiększeniem - prawdopodobnie musiałby być przekonstruowany mechanizm zasłaniania.

prz3mo
30-12-2014, 17:12
Na zasłonkę jest mniej miejsca niż w innych korpusach - przez co może być problem z jej powiększeniem - prawdopodobnie musiałby być przekonstruowany mechanizm zasłaniania.

To już Nikona problem, nie nasz.

norty
30-12-2014, 17:18
no chyba nie tak do konca,znajac polityke nikona po przebadaniu problemu stwierdza,ze wszystko jest zgodne ze standartami nikona i po cichu zaczna prace nad d760,a ludzie .ktorzy kupili d750 i im ta wada przeszkadza po raz kolejny zostana wy....mani

prz3mo
30-12-2014, 17:20
no chyba nie tak do konca,znajac polityke nikona po przebadaniu problemu stwierdza,ze wszystko jest zgodne ze standartami nikona i po cichu zaczna prace nad d760,a ludzie .ktorzy kupili d750 i im ta wada przeszkadza po raz kolejny zostana wy....mani

Ja łudzę się, że jakoś to jednak "naprawią" w D750.

morzon
30-12-2014, 17:20

Po wydaniu tej informacji, że się przyglądają problemowi - wątpie.

prz3mo
30-12-2014, 17:26
Po wydaniu tej informacji, że się przyglądają problemowi - wątpie.

No więc właśnie, to może być kluczowe. Tylko w sumie to nie jest jeszcze "przyznanie się" do wady, a asekuracyjny tekst, że "przyjrzą się". Pamięta może ktoś podobne sytuacje w przeszłości? Czy to sugeruje, że Nikon wie, że to jest problem i go rozwiązują, czy może być tak, że "zbadają" i pokażą kolejną informację "wszystko jest zgodne ze specyfikacją"...?

norty
30-12-2014, 17:27
zobaczymy,z tego co wczesniej napisano byle software tego nie usunie,nalezy przekonstruowac pare rzeczy a to oznacza ogromne koszty w wypadku,gdyby nikon chcial wymieniac wszystkie wadliwe d750 na nowy(przekonstruowany model),prosciej jest stwierdzic,zo to jest marginalna wada i ma minimalny wplyw i,ze wszystko jest zgodne ze standartami(i to wszystko za darmo),ludzie pokrzycza i za klika tygodni ucichna

morzon
30-12-2014, 17:29
Imo rozjechaliby Nikona we wszelkich możliwych miejscach w necie po takim czymś, a straty moglby być znacznie większe (wizerunkowe, pewnie każdy nawet nie siedzacy mocno w temacie by o tym usłyszał) niż nawet wymiana tych D750...

norty
30-12-2014, 17:34
obys mial racje,choc nikon jak do tej pory nie bardzo dba o opinie ,w miare glosno bylo o d600 i d 800 i co?i nic to nie zmienilo,zrobili nastepnego bubla,czesc ludzi pokrzyczalo,czesc zmienila system,a swiat sie dalej kreci a ludzie marudzac dalej kupuja produkty nikon

morzon
30-12-2014, 17:42
obys mial racje,choc nikon jak do tej pory nie bardzo dba o opinie ,w miare glosno bylo o d600 i d 800 i co?i nic to nie zmienilo,zrobili nastepnego bubla,czesc ludzi pokrzyczalo,czesc zmienila system,a swiat sie dalej kreci a ludzie marudzac dalej kupuja produkty nikon

Bublem bym tego nie nazwał, ale ja mam inne podejście do tego niż reszta forum. Imo ten babol w D750 jest mniej dokuczliwy niż paski światła (nie wiem czy to bandingiem można nazwać?) w D700 od silnych źródeł światła w nocy, bo wychodzą 100x częściej i nie trzeba specjalnie kombinować żeby to uzyskać, a pozbyć się nie sposób (oprócz postprocessu). Tylko wtedy na nikona nie było takiej nagonki (nie mówię, że nie jest słuszna, żeby nie było), teraz jakby takie coś wylazło w ktorejś nowej puszce to dopiero by były jazdy - a D700 jest legendarny, kultowy, bez wad etc.
To co jest w D750, to jak dla mnie coś na poziomie tego problemu w 24-70 co się świeciło latarką w skale odległości...

norty
30-12-2014, 17:51
jak zwal tak zwal ale masz racje,ze wada wystepujaca w d750 jest w miare malo dokuczliwa i z checia wolalbym taki problem niz jak u mnie problem z AF w d800(juz drugim),ale skoro to jest mniej dokuczliwe wiec tym wieksza szansa ,ze nic z tym nie zrobia,ale zobaczymy,mam tylko nadzieje,ze jednak nikon zacznie powaznie traktowac swoich urzytkownikow i cala sprawa zakonczy sie pozytywnie

prz3mo
30-12-2014, 17:52
Imo rozjechaliby Nikona we wszelkich możliwych miejscach w necie po takim czymś, a straty moglby być znacznie większe (wizerunkowe, pewnie każdy nawet nie siedzacy mocno w temacie by o tym usłyszał) niż nawet wymiana tych D750...

Saint, ja od momentu zakupu D750, do momentu sprzedaży go Tobie przeryłem dość konkretnie net. Nie jest tajemnicą, że w kieszeni Nikona, czy to wielkich sieci sklepów, siedzi gro opiniotwórczych ludków, którzy nasmarowali już elaboraty, że to zjawisko w D750 to żaden problem, że wszystkie aparaty tak mają i jest OK. Na siłę znalezione przykłady z innych puszek (często z dupy wzięte przykłady), ale gawiedź to łyka. Bo przecież napisał to jakiś guru fotografii, więc na pewno ma rację.
W necie jest spory podział na tych, którzy mówią, że to jest problem w D750, i na tych, którzy powtarzają, że nie ma żadnego problemu i "tak ma być".
Więc to wcale nie musi być tak jak napisałeś, to nam się wydaje, że jest dużo szumu wokół tego, bo sprawę śledzimy.
Ja z jednej strony wierzę, że Nikon wie, że to problem i rzeczywiście go rozwiąże, a z drugiej boję się, że to się skończy na tym, że ktoś tam tylko siądzie z kalkulatorem i wyliczy, że nieopłacalne są akcje serwisowe, albo zmiana konstrukcji nowych korpusów, skoro i tak za pół roku pewnie pokażą "poprawkę D760" i być może w nim to poprawią. Tak jak było z D600, z D800... Nie czarujmy się - D610, D810 to nic innego jak poprawione wersje tych pierwszych, a nie żadna kontynuacja modelu.

deep
30-12-2014, 17:57
Ach, kiedyś robiło się nowy model co 10 lat, czy to aparat czy samochód, producent miał czas na dopracowanie konstrukcji i późniejszy zarobek na tym, a teraz...raz na rok-dwa nowy model. Nie ma co się dziwić, że coraz więcej bubli mamy.

prz3mo
30-12-2014, 18:03
Ach, kiedyś robiło się nowy model co 10 lat, czy to aparat czy samochód, producent miał czas na dopracowanie konstrukcji i późniejszy zarobek na tym, a teraz...raz na rok-dwa nowy model. Nie ma co się dziwić, że coraz więcej bubli mamy.

Tak, ten pęd jest zgubny, ale zdaje się, że nie ma już odwrotu...

Archibald6803
30-12-2014, 18:25
MSZ nikt niczego poprawiać nie będzie - to się nie opłaca ..... ; jak globalna sprzedaż d750 zacznie spadać (nieważne z jakiego powodu) to pod płaszczykiem ulepszeń technologicznych szybko zobaczymy nowy wypust Nikona będący następcą "starego" modelu , który to, miejmy nadzieję , obecnie omawianą wadę będzie miał już cichaczem zredukowaną ......;.....co nie znaczy , że nie pojawią się w nim inne "kwiatki" ......
Takie mamy bylejakie czasy.

No i ten paskudny internet ..... kto go wymyślił ? ........
Nie dość , że nie można spokojnie produkować wybrakowanych towarów to jeszcze niegdysiejsze autorytety ( w dowolnych dziedzinach ) padają jak muchy ......

Ketosz
30-12-2014, 18:27
To już Nikona problem, nie nasz.

Tyle że skutkiem tego problemu może być albo możliwość naprawy albo D760 ;)

Bach
30-12-2014, 18:59

To nie jest przesądzone. Nikon doskonale wiedział, że gdy zamieści na swojej stronie oświadczenie że przyjrzy się kwestii flary o jakiej piszę się na forach, to uspokoi krytykę. I tak się stało, już widać jak wątki krytyczne o bublu z paskiem spadły na dalsze strony. Co będzie za miesiąc, dwa, trudno przewidzieć, ale nie zdziwię się, kiedy okaże się że to była wyłącznie taktyczna zagrywka na uspokojenie obecnej dużej wrzawy. Gdy ona opadnie a wraz z nią emocje, pojawienie się oświadczenia "że jest to zgodne ze specyfikacją i wiele aparatów daje podobny efekt", już nie wzbudzi takich emocji jak to miało miejsce jak teraz, bo większość zdąży zaakceptować go u siebie, albo będzie zmęczona aby znowu o tym pisać i się angażować. Oby tak nie było, ale to może być ten scenariusz. Tylko pokazanie - udowodnienie - że łatwo można naprawić bubla (inna zasłonka/kratka) zmusiłoby od odstąpienia od takiego scenariusza i podjęcia naprawy.

KaarooL
30-12-2014, 19:02
Fajnie że chłopaki wnikają do końca... Wychodzi mi na to, że ten model trzeba będzie po prostu przeczekać a jak kogoś mocno przyciska to D810 lub D610 (tutaj jeszcze ze świadomością tego, co się kupuje...).

rotor
30-12-2014, 19:10
a teraz pytanie za 100 pkt, "dlaczego ta zasłonka w D750 nie przykrywa całkowicie czujników AF podczas robienia zdjęcia tak, jak to jest w D610 np." ?

prz3mo
30-12-2014, 19:15
a teraz pytanie za 100 pkt, "dlaczego ta zasłonka w D750 nie przykrywa całkowicie czujników AF podczas robienia zdjęcia tak, jak to jest w D610 np." ?

"innowacja taka" :lol:

kaku
30-12-2014, 19:19
Bo ma wąsko rozstawione punkty AF.

jo44
30-12-2014, 19:26
Sorry, ja mam D600 i nie czuję się, jak piszesz, wy....many. Robiłem zdjęcie, kurz mi nie zasłaniał widoku (i rozumu). Po 1,5 roku zaniosłem aparat do serwisu, bez słowa wymieniono mi "SHUTTER PLATE UNIT", wyczyszczono i zwrócono. Miło, szybko i bez zbędnych słów. O czym więc piszesz?

morzon
30-12-2014, 19:33
To nie jest przesądzone. Nikon doskonale wiedział, że gdy zamieści na swojej stronie oświadczenie że przyjrzy się kwestii flary o jakiej piszę się na forach, to uspokoi krytykę. I tak się stało, już widać jak wątki krytyczne o bublu z paskiem spadły na dalsze strony. Co będzie za miesiąc, dwa, trudno przewidzieć, ale nie zdziwię się, kiedy okaże się że to była wyłącznie taktyczna zagrywka na uspokojenie obecnej dużej wrzawy. Gdy ona opadnie a wraz z nią emocje, pojawienie się oświadczenia "że jest to zgodne ze specyfikacją i wiele aparatów daje podobny efekt", już nie wzbudzi takich emocji jak to miało miejsce jak teraz, bo większość zdąży zaakceptować go u siebie, albo będzie zmęczona aby znowu o tym pisać i się angażować. Oby tak nie było, ale to może być ten scenariusz. Tylko pokazanie - udowodnienie - że łatwo można naprawić bubla (inna zasłonka/kratka) zmusiłoby od odstąpienia od takiego scenariusza i podjęcia naprawy.

No ja osobiście nie wierzę, że będzie się dało ten temat przyklepać w tym momencie. Po forum widać, że jest dużo osób które chcą i nagłaśniają problem - i efekt jest. Jak nikon będzie chciał zbyć ich w durny sposób to niestety, ale wtedy w zupełnie innym tonie już będą arty na stronach i rozejdzie się dużo większy syf. Póki co było dość neutralnie opisywane (nie na forum, na portalach), a w razie dalszego lecenia w kulki przewidywałbym ostry lincz.
Poczekamy zobaczymy. Ja jestem optymistycznie nastawiony, liczę, że nawet korpoludki z nikona poszły po rozum do głowy po wcześniejszych wpadkach ;)

puciek
30-12-2014, 19:37
Jo44 - A dlaczego Ci to wymienili? Bo była wielka wrzawa o olej i pylenie z migawki na matrycę w D600. Nikon wypuścił "nowy" ale stary model D600 troszkę poprawiony z elementami, które nie pylą i nie chlapią. Zapewniając wymianę wadliwych elementów nawet po okresie gwarancji przyznał się do błędu i naprawia bubel o nazwie D600. Nie sądzę aby z D750 w krótkim czasie postąpił tak samo. Może za rok, może za półtora ..... tak, jak poprawi D750 i wypuści "D750" o nowej super nazwie D766 i wszyscy będą zadowoleni.

ps. Ze starego, dobrego Nikona moim zdaniem pozostał tylko bublowaty nikoś.

TOP67
30-12-2014, 19:53

A gdzie widziałeś takie D610? W D800 też nie przykrywa.

Fatman
30-12-2014, 19:55
Sorry, ja mam D600 i nie czuję się, jak piszesz, wy....many. Robiłem zdjęcie, kurz mi nie zasłaniał widoku (i rozumu). Po 1,5 roku zaniosłem aparat do serwisu, bez słowa wymieniono mi "SHUTTER PLATE UNIT", wyczyszczono i zwrócono. Miło, szybko i bez zbędnych słów. O czym więc piszesz?

Zapewne o tym, że nie wszyscy mieli "miło, szybko i bez zbędnych słów". Niektórym kazali płacić za czyszczenie. Niektórzy musieli czyścić kilka razy, bo robili zdjęcia wymagające mocnego przymknięcia przysłony. A wtedy te syfy bardziej widać...

rotor
30-12-2014, 20:18
A gdzie widziałeś takie D610? W D800 też nie przykrywa.

raczej mój egz. nie jest jakiś wyjątkowy, więc sądzę, że w każdym tak jest
miałeś D600, więc chyba wiesz, jak to wygląda, po prostu w D610 czujniki są zakryte tą klapką, zupełnie inaczej to wygląda od tego stanu w D750
p.s. no chyba, że są jakies różnice D600-D610 pod tym względem, ale nie sądzę

Bo ma wąsko rozstawione punkty AF.

w D700 punkty są rozstawione chyba równie szeroko, co w D750, a zasłonka je przykrywa

TOP67
30-12-2014, 20:35
Nie rozbierałem D600, bo nie było takiej potrzeby. Ale ma on mniejszy czujnik i łatwiej go zasłonić. Rozwiązania kurtyny są różne, ale w D800 jest tak samo jak w D750.

W D700 kurtyna chowa się pod poziomem dolnej ścianki komory, przed czujnikami. Ale tam jest więcej miejsca.

rotor
30-12-2014, 20:46
na przykładzie D610 i D750, widać zupełnie inne podejście Nikona do tego zasłaniania. W D610 klapka jest zamontowana "od bagnetu" , odsłaniając się w stronę matrycy. W D750 ta klapka jest zamontowana odwrotnie w stosunku do D610 i do tego podczas swojego stanu "zamknięcia" nie zakrywa czujników (jak w D610), tylko maskuje/odcina drogę światła od tychże czujników (jak widać mało skutecznie) do matrycy.
Widać też zmieniono miejsce zainstalowania czujników (w D610, D700 są bliżej obiektywu)

TOP67
30-12-2014, 20:49
A oglądałeś tą klapkę również po otwarciu migawki?

rotor
30-12-2014, 20:52
tak, oglądam to w funkcji "podnoszenia lustra-czyszczenia matrycy"

Vian
31-12-2014, 15:59
A jak teraz wygląda polityka Nikona?
Jeśli kupię 750 na internecie i znajdę flary, to sprzęt odsyłam i się nie martwię. A jak to wygląda w sklepie stacjonarnym?
Czy flary mogą być podasawą reklamacji? Zostanie uznana?

RAF7705
31-12-2014, 16:08
Nikon przygląda się sprawie flar.
Czyli jeszcze nic nie wiadomo.

Marek
31-12-2014, 16:17
Będzie się przyglądał do momentu jak D760 wejdzie na rynek.

prz3mo
01-01-2015, 12:52
Poczyściłem z ostatniej dyskusji o serwisie N, proszę trzymać się tematu.

Bach
01-01-2015, 13:02
Tohm Hogan na Nowy Rok o problemach z puchami Nikona, w tym D750:

http://www.dslrbodies.com/newsviews/the-good-news-and-bad-news.html

Ten też warty przeczytania:
http://www.dslrbodies.com/nikon/about-nikon/what-nikon-should-fix.html

RomanZWrocławia
01-01-2015, 13:42
I który prawnik w Polsce lub która instytucja skłoniła by Thoma i innych do napisania w tej sprawie?
Nie mam głupiej satysfakcji dowalenia nikonowi. Skoro używam ich sprzętu chcę, żeby był jak najlepszy. Na nowy rok Nam wszystkim i firmie Nikon życzę szybkiego rozwiązania tej usterki.
Zmiany nastawienia do klienta nie życzę i nie spodziewam się - kto czyta teksty zamieszczane przez Hogana wie, że ma on podobne spostrzeżenia co do funkcjonowania japońskiej korporacji co my. Nie dotyczą one tylko małego, Polskiego grajdołka.
A przy okazji Tomku - TOP76 - szczere gratulacje za rzeczowe, spokojne, merytoryczne tropienie usterki

mk14
01-01-2015, 14:49
Może ktoś się wypowie na temat poniższego zdjęcia wykonanego w noc sylwestrową, oczywiście Nikon D750 (obiektyw Nikkor 24-70 f/2.8)
Czy moje body dotknięte jest problemem?
Flara pochodzi z ulicznej latarni, obiektyw był na statywie uniesiony wysoko do góry, tak że latarnia była całkowicie poza kadrem.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.com/a/img661/3261/fh9qUh.jpg)

Wyjaśnię ,że robiłem testy z latarką świecącą w obiektyw i w żadnym przypadku nie potrafiłem uzyskać charakterystycznej flary w górnej części zdjęcia (TOP67 - pytanie właściwie kieruję do Ciebie, dzięki za wykrycie problemu, ale czy flara w dolnej części zdjęcia nic nie zmienia w Twojej teorii przyczyny problemu z jakim mamy do czynienia?)

A przy okazji dla wszystkich Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

prz3mo
01-01-2015, 14:57
mk14, każdy D750 ma ten "defekt". Obaliliśmy już tę teorię, że są sztuki, na których to nie występuje.
Po drugie... ja też testowałem "świecenie latarką od dołu" i potwierdzam, że tam odcięcie/cień też powstaje.
Wygląda na to, że na Twoim zdjęciu właśnie to złapałeś.

TomaSzSz
01-01-2015, 23:39
D3200 to samo :-).Problem z odbiciem znany z D750 obecny również w D3200 :-)

źródło (https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10898123_835513853136011_1373326977289365972_n.jpg ?oh=4546cc9363abedac97630bbe850e0ab8&oe=55473C34&__gda__=1430713832_53566de91171ba0a27535a4cfef4732 f)

fotouśmieszek
02-01-2015, 00:13
Warto wysylac jak najwiecej linkow na bolesny temat do takich wlascicieli stron jak Ken Rockwell,Fred Miranda itepe.Moze to rozrusza Amerykanow :-) Ktos wspomnial,ze Hogan juz o tym napisal. Chyba nalezy podtrzymywac presje.

krzysztof jot
02-01-2015, 01:36
ale powiedz mi, po co ?

fotouśmieszek
02-01-2015, 01:47
ale powiedz mi, po co ?

bo chcę po prostu kupic tę puszke POPRAWIONĄ. Juz raz kupilem d600, rzygała olejem a za chwile wypuscili d610. Nikon poprawi d750 TYLKO z 2 powodow: spadku obrotow lub groźby pogorszenia wizerunku firmy. Reszty sie domyslisz...chyba.

kornikbp
02-01-2015, 02:06
Nikon ogłosił oficjalnie, że bada problem więc poczekaj na ich oficjalne stanowisko

yazid
02-01-2015, 10:38
A jak teraz wygląda polityka Nikona?
Jeśli kupię 750 na internecie i znajdę flary, to sprzęt odsyłam i się nie martwię. A jak to wygląda w sklepie stacjonarnym?
Czy flary mogą być podasawą reklamacji? Zostanie uznana?
Jak kupisz w sklepie internetowym(zakup na odległość)-pod warunkiem, że zrobisz to jako konsument, nie jako firma- możesz zwrócić aparat bez wdawania się w przyczyny. Nie pasuje Ci i odsyłasz. Sprzedawca ma obowiązek Ci zwrócić też koszt wysyłki (do Ciebie) za który zapłaciłeś(najtańszą możliwą opcję wysyłki).
Jak kupisz na firmę, nie oddasz aparatu, tak samo jak w sklepie stacjonarnym- to zawsze tylko i wyłącznie dobra wola sprzedawcy.
Oczywiście jak kupisz w sieci, nie możesz też strzelać migawką bez opamiętania, sprzęt masz oddać w stanie nieużywanym. Jak klapniesz kilka razy testowo, to nic się nie stanie, ale kilka to kilka nie kilka tysięcy;)

fotouśmieszek
02-01-2015, 11:39
Nikon ogłosił oficjalnie, że bada problem więc poczekaj na ich oficjalne stanowisko

Oficjalne stanowiska Nikona skutkuja czyms w rodzaju listu serwisu do Marcina,lub "nowym" modelem najwczesniej za pol roku.Mi sie spieszy ;-) Zreszta usterka jest do naprawienia przez serwis.Nikon chce przejac inicjatywe i zamulić problem swoimi "procedurami". Firma powinna produkowac sprzet a nie oficjalne stanowiska.

himi
02-01-2015, 13:10
Trochę długo wypracowywane jest to ,,stanowisko''. Zwłaszcza w świetle tez z NPS w takim tonie jaki dostałem ,,Czekamy na potwierdzenie, czy to zjawisko jest wadą''. Może jeszcze być czasem niezłe tango z tym....

Gippo
02-01-2015, 14:36
jeszcze wyjdzie, że to zaleta... i w materiałach reklamowych nazwą to niepowtarzalnym efektem półflary :-) niemożliwym do uzyskania w większości innych aparatów :)

Ketosz
02-01-2015, 16:03
Będzie prawie tak, jak z niemierzalną jakością 58/1,4 ;)

Hamarama
02-01-2015, 17:06
jeszcze wyjdzie, że to zaleta... i w materiałach reklamowych nazwą to niepowtarzalnym efektem półflary :-) niemożliwym do uzyskania w większości innych aparatów :)

Przecież on jest już reklamowany jako: "Jestem artystą"
Flara tu chyba była do przewidzenia. A półflara to już wyższy poziom artyzmu.

KaarooL
02-01-2015, 17:10
Z tego, co pisze rotor wynika że nawet w D610 ta osłona była ruchoma a w D750 jest nieruchoma i inaczej zbudowana... Czyżby przyoszczędzili również na tym elemencie (jak zwykle nie testując wnikliwie nowości)? Kilkanaście dolców na sztuce i tuning (wsteczny) gotowy...

Motyw podobnie cwany jak z przekonstruowaną komorą lustra w D7000... Miało być sprytnie i tanio a wyszło jak zawsze.

krzysztof jot
03-01-2015, 01:52
bo chcę po prostu kupic tę puszke POPRAWIONĄ. Juz raz kupilem d600, rzygała olejem a za chwile wypuscili d610. Nikon poprawi d750 TYLKO z 2 powodow: spadku obrotow lub groźby pogorszenia wizerunku firmy. Reszty sie domyslisz...chyba.

TA... to pogorszenie wizerunku to spędza im sen z powiek na bank :).

Oficjalne stanowisko będzie takie, ze body jest wyznacznikiem wieloletniej tradycji i doświadczenia profesjonalnych fotografików co niejako kłóci się z robieniem zdjęć z latarką świecącą w linii prostej w obiektyw :).

A tak na poważnie - ile stracisz (ewentualnie) na tym jeśli faktycznie za kilka miesięcy wyjdzie 760 ?
Za rok i tak bez względu na wszystko stracisz jakieś 2 tys. za trzy lata około 50%. Z wadą czy bez.
A ile ewentualnie zarobisz ? Z wadą czy bez - utrata wartości jest tak duża że te 500 zł różnicy nijak się ma do kosztów to raz a dla pracującego z tym body to kwestia różnicy godziny pracy... Po prostu jesteście śmieszni. Mam D750, robię nim zdjęcia, wystawiam rachunek, nie widziałem jeszcze flary i cienia, a zarobioną kasę już widziałem :).
Płaczą głównie Ci "co by kupili" ale niewielu co kupiło :). Molestujcie się dalej, w Nikonie nie śpią przez wasze rozterki.

shaolin
03-01-2015, 02:09
Krzychu, tylko zapomniales o jednej rzeczy - nie wszyscy tym pracuja i zarabiaja kase ;) Z reszta sie w sumie zgadzam, ludzie kupujac aparaty czesto mysla ile beda warte przy sprzedazy... a to tak nie dziala. To samo tyczy sie aut i innych gadzetow, a wystarczy myslec ile milego czasu sie spedzi z dana rzecza (chyba, ze trafi sie na mine ;)).

Władca Pixeli
03-01-2015, 03:22
Zobacz na notowania Nikona w ubiegłym roku a zobaczysz ile firma straciła :mrgreen:

Vian
03-01-2015, 11:24
Zobacz na notowania Nikona w ubiegłym roku a zobaczysz ile firma straciła :mrgreen:

I chyba właśnie tutaj jest pies pogrzebany: śpieszyli się z nowością, z nowym modelem, bo feedback z rynku pokazywał że wypuszczenie nowości im notowania poratuje.
No i wypuścili...

fotouśmieszek
03-01-2015, 13:47
Molestujcie się dalej, w Nikonie nie śpią przez wasze rozterki.

No musze sie z Tobą zgodzic :-P A serio to sadze,ze duzo zarowno profesjonałów jak i amatorow woli miec sprzet BEZ wady chociazby takiej chimerycznej i trudnej do wyegzekwowania (dla niektorych :-D )

shaolin
03-01-2015, 13:56
Ogolnie jest tak - placisz za 100% to oczekujesz 100%, skoro dostajecie mniej (aparat z wada) to niech sprzedaja za pol ceny i kazdy bedzie sie cieszyl :mrgreen:

prz3mo
03-01-2015, 15:13
Ogolnie jest tak - placisz za 100% to oczekujesz 100%, skoro dostajecie mniej (aparat z wada) to niech sprzedaja za pol ceny i kazdy bedzie sie cieszyl :mrgreen:

Dokładnie... ;) Niech zapakują go do nowego kartonu, dadzą napis "shit flare edition" i sprzedają za 4k pln ;)
A jak uporają się z tym czymś to dadzą "deluxe edition" za "ósemkę pln"

Pawel Pawlak
03-01-2015, 15:45
skoro to zjawisko występuje we wszystkich praktycznie body, tylko bardziej albo mniej intensywnie to równie dobrze nikon może określić je jako cechę wynikającą takiej a nie innej konstrukcji body (miniaturyzacja). Tak samo jak za wadę techniczną nie uznają zmniejszonego względem pozostałych body z cam3500 krycia kadru czujnikami AF, czy czasu migawki tylko do 1/4000. Oczywiście że jest "cachą" której nie można jednoznacznie ocenić przed zakupem body (jak np. rozdzielczość matrycy, ilość pól AF, czy minimalny czas naświetlania) ale przecież zachowania AF w różnych warunkach, czy praktycznej przydatności różnych ISO w zależności od okoliczności też nie określają obiektywne parametry widniejące na specyfikacji a mimo to nie ma możliwości zareklamowania d4s ze względu na wątpliwą użyteczność iso HI3 czy też D600 ze względu na niezbyt idealną pracę AF w świetle żarowym; bo to nie wady a cechy aparatów.

himi
03-01-2015, 15:47
Śmiała teza. Chlapanie olejem też było cechą d600?

fotomarek_k
03-01-2015, 16:06
(...)Z wadą czy bez - utrata wartości jest tak duża że te 500 zł różnicy nijak się ma do kosztów to raz a dla pracującego z tym body to kwestia różnicy godziny pracy... Po prostu jesteście śmieszni. Mam D750, robię nim zdjęcia, wystawiam rachunek, nie widziałem jeszcze flary i cienia, a zarobioną kasę już widziałem :smile:.(...)

Uwielbiam takie teksty:twisted:
Mam D800 który- od czasu do czasu- łapie chwilową zawiechę af. Też jakoś z tym żyje, skoro da się z tym żyć, a i nie stać mnie na zmianę systemu tylko z tej przyczyny.
Natomiast ze względów zasadniczych- nie będę frajersko ekstra płacił firmie, która ma mnie gdzieś- nie wymienię na 810kę. Ta wada 750ki- z mojego punktu widzenia- jako dająca efekt w miarę przewidywalny, jest mniejszym złem, niż te zawiechy w mojej 800ce.
Nie będę jednak wmawiał ludziom- posiadającym ten aparat, czy nie posiadającym- że nie ma sprawy... skoro problem jest.

Lukasio
03-01-2015, 16:36
A ja problem flary rozwiąże tak: przestane czytać fora itp.

shaolin
03-01-2015, 16:48

Bylo, chlapanie olejem odroznialo D600 od wszystkich innych puszek :twisted:

Pamietajmy, ze cecha to tylko cos co charakteryzuje dana osobe/obiekt/zjawisko, dlatego trzeba spojrzec glebiej i sprawdzic czy dana cecha jest zaleta czy wada ;)

bth
03-01-2015, 17:38
Skoto D750 to body jednak bardziej pod reportaż, to wady w rodzaju takich flar są trudne do zaakceptowania. Miałem dawno temu Sigmę 15-30, która fajnym szkłem była, ale zasysała prawie każde światło i przerabiała je na nieładne bliki. Z zakupem podobnie zachowującego się aparatu jednak poczekam - bo fotografując koncerty czasem nie mogę zrobić kroku do tyłu czy do przodu, aby pozbyć się flary. Nie ma na to albo miejsca, albo czasu. Czekam zatem na ruch Nikona, a na razie ćwiczę D700 na ISO 12800 - z powodzeniem :)

fotouśmieszek
03-01-2015, 18:48
Bylo, chlapanie olejem odroznialo D600 od wszystkich innych puszek :twisted:

Pamietajmy, ze cecha to tylko cos co charakteryzuje dana osobe/obiekt/zjawisko, dlatego trzeba spojrzec glebiej i sprawdzic czy dana cecha jest zaleta czy wada ;)

Zrelatywizowales ceche/wade/zalete niczym Tales z Miletu :mrgreen: zatem jak gleboko musial byś spojrzec i sprawdzic czy RUDA kobitka to wada czy zaleta ?

Seś@
03-01-2015, 19:20

To cecha. Artystyczne ziarno :-)

Pawel Pawlak
03-01-2015, 20:28
A pisałem coś o chlapaniu olejem ? nie przypominam sobie.
Bardzo topowy afs14-24 także w pewnych sytuacjach generował bliki które dla niektórych dyskwalifikowały ten obiektyw. I co ? I nic - nie przypominam sobie żeby nikon coś z tym zamierzał zrobić.
Mnie cień w d750 który jest wyraźniejszy niż w innych body "dynda". Nie mam pojęcia czy będzie ona większym problemem niż np. banding w cieniach d7100 czy jeszcze bardziej intensywny - w większości modeli canona. Pewnie dlatego piszę bez zabarwienia emocjonalnego. A że Tobie wydaje się to śmieszne ? Twoja sprawa :) tak samo mi może się wydawać śmieszne obecne rozdmuchanie tego problemu, kiedy nie wiemy jeszcze jaka jest jego faktyczna waga w rzeczywistych warunkach.

pawl_s
03-01-2015, 22:43
Na 300 zdjęć robionych w święta w domu, na zewnątrz, z lampą i bez, w dzień pochmurny i słoneczny oraz w nocy nie zauważyłem problemu. A latarką potrafię go uzyskać. Jedyny test, który mi został, to w lato na plaży ale na to muszę poczekać. Aparat na razie zostaje u mnie.

fotouśmieszek
03-01-2015, 22:48
Na 300 zdjęć robionych w święta w domu, na zewnątrz, z lampą i bez, w dzień pochmurny i słoneczny oraz w nocy nie zauważyłem problemu. A latarką potrafię go uzyskać. Jedyny test, który mi został, to w lato na plaży ale na to muszę poczekać. Aparat na razie zostaje u mnie.

Wsrod tych zdjec ile bylo - w przyblizeniu - strzelonych w kontrze?

pawl_s
03-01-2015, 23:26
Wsrod tych zdjec ile bylo - w przyblizeniu - strzelonych w kontrze?

Maksymalnie 30 (pewnie mniej, nie wiem bo kasowałem na bieżąco, kiepsko mi wyszły z innych względów), plus filmik za psem kręcony na wszystkie strony za biegającym psem. Nie starałem się robić specjalnie pod światło, robiłem takie zdjęcia jak zawsze, a czy lampa sufitowa lub słońce/inne źródło światła akurat była tak jak trzeba żeby się cień pokazał czy nie, to był czysty przypadek. Nie było to jakieś miarodajne testowanie, po prostu używałem aparatu jak zawsze i sprawdził się całkowicie.

kaku
03-01-2015, 23:50
https://www.youtube.com/watch?v=La6Q9Y2TANo

sufenta
04-01-2015, 00:07
@kaku zaloze sie, ze nie przeczytal fanboj nikona lamiacych wiadomosci na forum.nikoniarze.pl a kolega szczupak niech tu nie opowiada, ze nie mozna wywolac, skoro mozna- tylko trzeba umiec.

RAF7705
04-01-2015, 00:22
Rozwala mnie opinia gościa, co trzepie kasę na d750.
Przecież to pucha dla zaawansowanych amatorów, nie dla profesjonalistów.
Jemu ta wada nie przeszkadza, kasę i tak weźmie, nawet bez tych 3-4 zdjęć z flarą.
A zaawansowany amator będzie zły, że mu flara zdjęcie zepsuła i ma rację.

Jacek_Z
04-01-2015, 00:39
Jemu ta wada nie przeszkadza, kasę i tak weźmie, nawet bez tych 3-4 zdjęć z flarą.

Każdy z tych panów ma swoją rację.
Nie wiem dlaczego facet z 750 ma mieć jakieś kompleksy.
Załóżmy nawet, że ma 4 zdjęcia z flarą na 1000 zrobionych na ślubie. Czy klientowi wydaje się 100% zrobionych zdjęć? Nie, daje się pewni co piąte. Te z flarą jest tak samo do kasacji jak poruszone, jak te z nie trafionym AF, jak te gdzie ktoś ze zdjęcia nagle zamknął oczy albo się odwrócił itd itd.
Dla mnie ten facet jest rozsądnie i praktycznie myślący. I .. reszta niezadowolonych może mu ....

RAF7705
04-01-2015, 00:49
Trochę racji masz.
Ale ten co zarabia, to kasę i tak weźmie.
A jak amator ma super ujęcie budynku, czy czegoś tam, co chciał a tu flara jakaś obcięta albo, co gorsze, jak film kręci i flara...
To co ?
W...wi się, nie...
Tyle zabulił za puchę a tu taka lipa.

RobertMiernik
04-01-2015, 01:00
Panowie, spokojnie, zaraz się okaże, że jak takiemu kierowcy rajdowemu się skrzynia biegów w aucie rozleci, to nic złego, on w końcu pensję za rajd i tak dostanie. Ale jak się amatorowi w skodzie zepsuje jak na zdjęcia jedzie to, katastrofa bo to tyle kasy zabulił i lipa!

Spokojnie poczekajcie na oficjalne stanowisko nikona, zobaczymy co będą mieli do powiedzenia.
Ja natomiast dalej czekam na przykładowe zepsute zdjęcia, realne, psujące pracę efekty tej wady (tak, wiem że to trochę zajmie jeszcze bo pogoda kijowa ostatnio, spoko, poczekam).

krzysztof jot
04-01-2015, 02:06

Uspokoje Cie - D750 to jedno z czterech body jakie mam... i faktycznie najmniej pro, jeśli tym wyznacznikiem jest jednocyfrowe oznaczenie puszki. I nie robilem i nie robie ślubow. Taki job.

Ketosz
04-01-2015, 02:19
Ja natomiast dalej czekam na przykładowe zepsute zdjęcia, realne, psujące pracę efekty tej wady (tak, wiem że to trochę zajmie jeszcze bo pogoda kijowa ostatnio, spoko, poczekam).

Masz realne zdjęcia z flarą w filmie Polina z poprzedniej strony https://www.youtube.com/watch?v=La6Q9Y2TANo - uzyskane podczas normalnych zdjęć, kiedy nawet nie wiedział o problemie - pytanie czy dla Ciebie są za mało realne czy za mało zepsute?

Bach
04-01-2015, 02:45
Wciąż ta sama mantra niezaspokojonych megalomanów, którym wydaje się, że jak "ONI" nie widzą w "flarze" wady D750 to wady nie ma, albo efekt nie pojawia się na ICH zdjęciach - lub zdjęciach ich znajomych "zawodowcach" - to inni mają myśleć jak oni i akceptować tę sytuację bo ONI ją akceptują i nie widza problemu.

A propo wady D750:

http://www.dslrbodies.com/newsviews/qa-sooner-or-later.html

SligoDarek
04-01-2015, 03:45
Przypuszczam, ze dla wiekszosci osob zarabiajacych na fotografii, sam problem flary jest rekompensowany czym innym, znacznie wazniejszym niz flara na 0.3% zdjec. To niezawodny Af- jedna z najwazniejszych cech aparatu, Jest niesamowita "tonalnosc" jest jedno z najlepszych ISO jakie oferowane jest w tej chwili. Nie wiem czy ktos probowal wbudowanej lampy:):) tak jest naprawde swietna. Ostatnio nawet nie podpinalem SBka. To sie liczy, dlatego tak wielu ignoruje "flare" i aparat bedzie sie dobrze sprzedawal, bo ta wada nie jest na tyle istotna jesli aparat sluzy do codziennej pracy. Poza tym jest lekki, niemalze kompaktowy dla kogos kto caly czas dzwiga aparaty na ramionach ,to wazne (wiem ze dla niektorych wazny jest GRIP, bo to powieksza body:) ale to pozory, mysle ze gripy wkrotce wyjda z uzytku, z braku ich zastosowania)

shaolin
04-01-2015, 04:18
Zrelatywizowales ceche/wade/zalete niczym Tales z Miletu :mrgreen: zatem jak gleboko musial byś spojrzec i sprawdzic czy RUDA kobitka to wada czy zaleta ?

Dobrze, ze nie jak Sedes z Bidetu :mrgreen: Ruda kobieta jako taka nie moze byc ani wada ani zaleta, ale jej rudosc (i wszystko co za tym idzie) juz tak :mrgreen: np. Leanna Decker ma same zalety :mrgreen: :mrgreen: i tu konczymy OT.

Sama flara nie byla by problemem gdyby nie zaczynala sie w 'srodku' kadru, a od samej krawedzi ;)

RAF7705
04-01-2015, 08:32
Uspokoje Cie - D750 to jedno z czterech body jakie mam... i faktycznie najmniej pro, jeśli tym wyznacznikiem jest jednocyfrowe oznaczenie puszki. I nie robilem i nie robie ślubow. Taki job.
To już nie chodzi o to, że używasz jej do pracy.
Bo, to twoja sprawa, pewnie wiele osób tak zrobi.
Specyfika użycia jej dla zarobku a dla przyjemności, stawia trochę inne wymagania dla aparatu.
Dla zarobku, te zalety, które ma d750, przeważają, tą jedną małą wadę, bo zdjęcia i tak się odda, robi się ich dużo i bez tych kilku, materiał też będzie dobry.

Amator, może nie mieć możliwości aby chwila z bliską osobą w ciekawym miejscu się powtórzyła i zepsute zdjęcie w takim momencie jest dużo większym problemem.
A jeszcze gorzej, to widać przy filmowaniu d750.

No ale nic tam, ciekawe co Nikon na to...
Poczekamy, to się dowiemy.

prz3mo
04-01-2015, 12:43
http://www.dslrbodies.com/newsviews/qa-sooner-or-later.html

Trochę bzdury tam piszą. Przecież już doszliśmy do tego, że nie ma "dobrych sztuk", a tam dalej dywagują, że może kwestia dostawcy części do pewnych partii...
Moim zdaniem trochę za wcześnie poszedł w świat filmik TOP67, w którym sugeruje, że jego sztuka wolna jest od tej wady i jak tylko czujniki będą niżej (jak u niego) to jest OK. Bo przecież okazało się, że to nie do końca prawda.

fotouśmieszek
04-01-2015, 12:46
Sama flara nie byla by problemem gdyby nie zaczynala sie w 'srodku' kadru, a od samej krawedzi ;)

Z pewnoscią komuś innemu tez by przeszkadzala.Pojdzmy na kompromis:ustalmy,ze to jednak wada, cokolwiek by Nikon oswiadczyl. Zdecydowanie wolę jego puszki niz stanowiska oficjalne. Firma produkuje sprzet a nie stanowiska.Marzy mi sie komunikat: "Posiadaczy d750 od nru*** do nru*** zapraszamy do Nikon Service w celu skorygowania pracy aparatu.Echhh...

Jacek_Z
04-01-2015, 13:16
Specyfika użycia jej dla zarobku a dla przyjemności, stawia trochę inne wymagania dla aparatu.

Amator, może nie mieć możliwości aby chwila z bliską osobą w ciekawym miejscu się powtórzyła i zepsute zdjęcie w takim momencie jest dużo większym problemem..Zawodowiec w repo tym bardziej nie ma możliwości powtórki.
Nie od dziś wiadomo, że amatorzy mają najwieksze wymagania.
Zawodowiec nie marudzi, tylko robi zdjęcia. Amator dzieli włos na czworo i wszystko mu przeszkadza.
Oczywiście są wyjątki (w obie strony - marudzący profi i olewający wadę amatorzy).
Aha - najwięcej marudzą ci co nie mają danego aparatu. To też reguła.
Ja mam skreślony przez wszystkich ;) D800. I nie przejmuję się tym co na forum się pisze o tym body. Robię nim zdjęcia i bardzo go sobie chwalę.

To takie moje generalne spostrzeżenia, nie tylko przy okazji D750/D600/D800/D7000.

zbyszekD7000
04-01-2015, 13:28
a ja bym wolał mieć wadę D750 niż wadę D7000 :)

Bach
04-01-2015, 13:50
Trochę bzdury tam piszą. Przecież już doszliśmy do tego, że nie ma "dobrych sztuk", a tam dalej dywagują, że może kwestia dostawcy części do pewnych partii...
Moim zdaniem trochę za wcześnie poszedł w świat filmik TOP67, w którym sugeruje, że jego sztuka wolna jest od tej wady i jak tylko czujniki będą niżej (jak u niego) to jest OK. Bo przecież okazało się, że to nie do końca prawda.

W materiale Thoma ważniejsze jest co innego - podtrzymanie stanowiska że to jednak wada, niezależnie od tego jak świetny jest D750, jak rzadko się ona objawia i jak niewielu użytkownikom ona przeszkadza. Jest to wada konstrukcyjna za którą odpowiada Nikon - tak jak wadą był olej w D600, czy białe spoty w D800 - a nabywcy D750 mają prawo wymagać jej usunięcia. Po drugie, tu chodzi też o szerszy kontekst problemu, nie o samą flarę z paskiem, ale o pogarszającą się kontrolę jakości w Nikonie w ostatnich latach. Dziwi mnie krótkowzroczność niektórych osób, którym trzepanie kasy z D750 chyba zabija wyobraźnię, że akceptacja takich wad i niedoróbek - i machanie na nie ręką lub bagatelizowanie - będzie skutkowało coraz niżej jakości produktami Nikona i uderzy to w nich samych, kiedy będą zmieniać kiedyś aparat na mający inny ukryty bubel, który jednak będzie już im przeszkadzał.

nikoniarz
04-01-2015, 13:55
Dziwi mnie krótkowzroczność niektórych osób, którym trzepanie kasy z D750 chyba zabija wyobraźnię, że akceptacja takich wad i niedoróbek - i machanie na nie ręką lub bagatelizowanie - będzie skutkowało coraz niżej jakości produktami Nikona i uderzy to w nich samych, kiedy będą zmieniać kiedyś aparat na mający inny ukryty bubel, który jednak będzie już im przeszkadzał.

Kto by się martwił na zapas? Bo ja nie. Osoby rozsądne nie rzucają się na nowość póki "ludzkość" jej nie przetestuje. To jest skuteczny sposób na omijanie bubli.

Bach
04-01-2015, 14:25
Kto by się martwił na zapas? Bo ja nie. Osoby rozsądne nie rzucają się na nowość póki "ludzkość" jej nie przetestuje. To jest skuteczny sposób na omijanie bubli.

To nie jest martwienie się na zapas, ale dbanie o własny interes - uczciwe traktowanie i szanowanie twoich pieniędzy przez producenta - w tej chwili. A tenże sposób jak widać w praktyce jest mało skuteczny bo kolejny nowy aparat wychodzi z wadą z powodu słabej kontroli jakości. Poza tym, nie testy użytkowników mają decydować o twoim prawie do zakupu towaru bez wady. Masz do tego prawo w chwili, gdy towar pojawia się na rynku, więc ganienie tych, którzy go kupili pierwszego dnia a nie po testach, a nie ganienie producenta wypuszczającego aparat z wadą, jest oględnie mówiąc robieniem dobrze producentowi, a nie klientowi. Na tym polega krótkowzroczność. Tego typu "nowe" i "rozsądne" podejścia i te wszystkie zalecenia pomijające tę zasadniczą kwestię prawa konsumenta, choć są praktyczne, to są jak obosieczny miecz w ręku ślepca, który prędzej niż później sobie również obetnie jaja.

Vian
04-01-2015, 14:36

źródło (https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10898123_835513853136011_1373326977289365972_n.jpg ?oh=4546cc9363abedac97630bbe850e0ab8&oe=55473C34&__gda__=1430713832_53566de91171ba0a27535a4cfef4732 f)

a sprawdzał ktoś D7100 na podobną okoliczność?

MstrG
04-01-2015, 14:37
Gównoburza trwa ;)

Wciąż ta sama mantra niezaspokojonych megalomanów, którym wydaje się, że jak "ONI" nie widzą w "flarze" wady D750 to wady nie ma, albo efekt nie pojawia się na ICH zdjęciach - lub zdjęciach ich znajomych "zawodowcach" - to inni mają myśleć jak oni i akceptować tę sytuację bo ONI ją akceptują i nie widza problemu.

Wciąż ta sama mantra niezaspokojonych megalomanów, którym wydaje się, że jak "ONI" widzą w "flarze" wadę D750 to wada jest, albo efekt pojawia się na ICH zdjęciach testowych - to inni mają myśleć jak oni i nie akceptować tej sytuacji bo ONI jej nie akceptują i widzą problem.
;) ;) ;)
Postarajcie się zrozumieć nawzajem.

To nie jest martwienie się na zapas, ale dbanie o własny interes - uczciwe traktowanie i szanowanie twoich pieniędzy przez producenta - w tej chwili.

Poza tym, nie testy użytkowników mają decydować o twoim prawie do zakupu towaru bez wady. Masz do tego prawo w chwili, gdy towar pojawia się na rynku, więc ganienie tych, którzy go kupili pierwszego dnia a nie po testach, a nie ganienie producenta wypuszczającego aparat z wadą, jest oględnie mówiąc robieniem dobrze producentowi, a nie klientowi. Na tym polega krótkowzroczność. Tego typu "nowe" i "rozsądne" podejścia i te wszystkie zalecenia pomijające tę zasadniczą kwestię prawa konsumenta, choć są praktyczne, to są jak obosieczny miecz w ręku ślepca, który prędzej niż później sobie również obetnie jaja.

W samochodach od kilkunastu lat mówi się o "chorobach wieku dziecięcego". Czy na forach motoryzacyjnych też urządzasz takie pikiety?

A tenże sposób jak widać w praktyce jest mało skuteczny bo kolejny nowy aparat wychodzi z wadą z powodu słabej kontroli jakości.

O słabej kontroli jakości byśmy mogli mówić, gdyby (tak jak na początku zakładano) były body z wadą i bez wady.

nikoniarz
04-01-2015, 14:43
Bach, wg. mnie przesadzasz. Ale to moje zdanie tylko. Osobiście nie pakuję się w niesprawdzone produkty w związku z czym nigdy nie mam problemów ze sprzętem. A "wpadki" Nikona w kwestii wypuszczanie "wadliwego" sprzętu traktuję bojkotem i tyle. Pisałem już wcześniej- Nikon zdaje sobie sprawę, że masa użytkowników leci na nowości jak dzieci na cukierki. Zmiana systemu też nie nie ma racji bytu bo tak naprawdę Nikon niewiele traci- po prostu sprzęt zmienia właściciela.

yazid
04-01-2015, 15:04

To nawet nie stało koło uciętej flary w D750.

Bach
04-01-2015, 15:21
Wciąż ta sama mantra niezaspokojonych megalomanów, którym wydaje się, że jak "ONI" widzą w "flarze" wadę D750 to wada jest, albo efekt pojawia się na ICH zdjęciach testowych - to inni mają myśleć jak oni i nie akceptować tej sytuacji bo ONI jej nie akceptują i widzą problem..

Różnica jest prosta: drudzy chcą aby Nikon naprawił ten feler w ich aparacie, a ci pierwsi tego nie potrzebują. Flara z paskiem jest i nie jest to normalne zachowanie, pozwól tym pierwszym skorzystać z ich prawa do naprawy felera przez producenta gdy działa gwarancja. Nic nikomu do tego, czy i ile razy ktoś łapie efekt teraz na swoich zdjęciach.

W samochodach od kilkunastu lat mówi się o "chorobach wieku dziecięcego". Czy na forach motoryzacyjnych też urządzasz takie pikiety? O słabej kontroli jakości byśmy mogli mówić, gdyby (tak jak na początku zakładano) były body z wadą i bez wady.

Zgodnie z tą logiką, gdyby wszystkie D600 pluły olejem, to moglibyśmy mówić od dobrej jakości kontroli? A idąc dalej - gdyby wszystkie pluły olejem, nie byłoby wady?

Wada jest w każdym przypadku - i wtedy kiedy wszystkie puszki ją mają oraz wtedy, gdy jedna osoba na świecie ją ma w swoim aparacie. Ma prawo do jej usunięcia.

Bach, wg. mnie przesadzasz. Ale to moje zdanie tylko. Osobiście nie pakuję się w niesprawdzone produkty w związku z czym nigdy nie mam problemów ze sprzętem. A "wpadki" Nikona w kwestii wypuszczanie "wadliwego" sprzętu traktuję bojkotem i tyle. Pisałem już wcześniej- Nikon zdaje sobie sprawę, że masa użytkowników leci na nowości jak dzieci na cukierki. Zmiana systemu też nie nie ma racji bytu bo tak naprawdę Nikon niewiele traci- po prostu sprzęt zmienia właściciela.

Prywatne sposoby i podejście na unikanie problemów z nierzetelnym sprzedawcą czy producentem, nie ma tu nic do rzeczy. Prywatnie możesz sobie w ten sposób bojkotować wpadki producenta. Ale nie zastępuj takim praktycznym i "rozsądnym podejściem" własnych konsumenckich praw. Albo zastępuj tylko na własny użytek.

nikoniarz
04-01-2015, 15:26
Prywatne sposoby i podejście na unikanie problemów z nierzetelnym sprzedawcą czy producentem, nie ma tu nic do rzeczy. Prywatnie możesz sobie w ten sposób bojkotować wpadki producenta. Ale nie zastępuj takim praktycznym i "rozsądnym podejściem" własnych konsumenckich praw. Albo zastępuj tylko na własny użytek.

Jednak przesadzasz. Powodzenia w "naprawianiu świata". Ja omijam niesprawdzone produkty bez względu czy chodzi o hobby czy pracę. Nie mam problemów bo po prostu je omijam.

Edit:
A jeśli ktoś lubi pchać się w ewentualne problemy jakie niesie za sobą niesprawdzony sprzęt a później walczyć na forach niczym Ryszard Lwie Serce to nikt mu przecież tego nie zabroni.

MstrG
04-01-2015, 15:36
Różnica jest prosta: drudzy chcą aby Nikon naprawił ten feler w ich aparacie, a ci pierwsi tego nie potrzebują. Flara z paskiem jest i nie jest to normalne zachowanie, pozwól tym pierwszym skorzystać z ich prawa do naprawy felera przez producenta gdy działa gwarancja. Nic nikomu do tego, czy i ile razy ktoś łapie efekt teraz na swoich zdjęciach.

Proszę, wskaż post w którym ja (lub choćby ktoś inny) pisał, że nie pozwala skorzystać z ich prawa do naprawy. Ja nawet wręcz przeciwnie - uważam, że Nikon powinien się tym zająć jak najszybciej i wezwać D750 na akcję serwisową. Zresztą pisałem już to wcześniej.

krzysztof jot kupił, nie uświadczył w realnym robieniu zdjęć tej wady, jest zadowolony, zarabia pieniądze pracując tym korpusem. Podzielił się tym z nami na forum, a Ty nazywasz go "niezaspokojonym megalomanem". Pozwól innym mieć swoje zdanie.

Miałem D600, teraz D800. Wiem jak na forum są rozdmuchiwane wady. To samo jest teraz z D750. Żadnym nie da się robić zdjęć.

Bach
04-01-2015, 15:42
Ja omijam niesprawdzone produkty bez względu czy chodzi o hobby czy pracę. Nie mam problemów bo po prostu je omijam.

I to jest praktyczne - osobiste - podejście. Gorzej gdy ono będzie skutkować obniżaniem praw konsumenckich.

Proszę, wskaż post w którym ja (lub choćby ktoś inny) pisał, że nie pozwala skorzystać z ich prawa do naprawy. Ja nawet wręcz przeciwnie - uważam, że Nikon powinien się tym zająć jak najszybciej i wezwać D750 na akcję serwisową. Zresztą pisałem już to wcześniej.

krzysztof jot kupił, nie uświadczył w realnym robieniu zdjęć tej wady, jest zadowolony, zarabia pieniądze pracując tym korpusem. Podzielił się tym z nami na forum, a Ty nazywasz go "niezaspokojonym megalomanem". Pozwól innym mieć swoje zdanie.

Miałem D600, teraz D800. Wiem jak na forum są rozdmuchiwane wady. To samo jest teraz z D750. Żadnym nie da się robić zdjęć.

Ok, w takim razie z wnioskami za daleko się posunąłem, myślałem, że uważasz iż niezadowoleni posiadacze D750 nie mają prawa wymagać od Nikona naprawy wady.

Megalomanią nazwałem postawę tych, którzy mają duże kłopoty ze spojrzeniem na sprawę ponad własne doświadczenie i sposób myślenia 'skoro mi nie przeszkadza, to innym też nie powinno to przeszkadzać'.

Wady nie da się rozdmuchiwać. Ona jest albo nie. A jeśli już, to "rozdmuchiwanie wad" w obecnym świecie jest koniecznością, aby prawa konsumenckie producenci respektowali. Jeśli takiego bobla jak smarkający olejem D600 podciągasz pod rozdmuchany temat forumowych malkontentów, mimo, że to dzięki nim zaczęto to naprawiać, to już nie wiem czy jest jeszcze miejsce na rzeczową dyskusję.

MstrG
04-01-2015, 16:25
Jeśli takiego bobla jak smarkający olejem D600 podciągasz pod rozdmuchany temat forumowych malkontentów, mimo, że to dzięki nim zaczęto to naprawiać, to już nie wiem czy jest jeszcze miejsce na rzeczową dyskusję.

Dzięki forumowym malkontentom zaczęto naprawiać D600?
Zresztą jak już o czymś piszesz, to sprawdź chociaż o co chodziło, bo z pewnością nie o smarkanie olejem.

RobertMiernik
04-01-2015, 16:42
Masz realne zdjęcia z flarą w filmie Polina z poprzedniej strony https://www.youtube.com/watch?v=La6Q9Y2TANo - uzyskane podczas normalnych zdjęć, kiedy nawet nie wiedział o problemie - pytanie czy dla Ciebie są za mało realne czy za mało zepsute?

niestety to bardzo słaby przykład bo na zrobionych kilka tysięcy zdjęć pojawił się chyba dwa razy i sam fro mówi, że gdyby nie internet to by się nie zorientował nawet, że coś się dzieje...

to już nie wiem czy jest jeszcze miejsce na rzeczową dyskusję.

Nie ma na razie miejsca, na rzeczową dyskusję, a na razie jedyne co się odbywa to właśnie rozdmuchiwanie i nie masz racji, wcale nie wpływa to pozytywnie na załatwienie sprawy. Nie wiem skąd pomysł, że rzucanie przysłowiową kupą w wentylator pomaga komukolwiek.
Uparcie mieszasz ludziom w głowach waląc na prawo i lewo jakimiś głupotami o prawach konsumentów zamiast zająć się swoimi prawami i poczekać na stanowisko producenta wylewasz tutaj swoje żale nie mogąc poprzeć ich żadnymi póki co konkretami.

shaolin
04-01-2015, 16:44
Z pewnoscią komuś innemu tez by przeszkadzala.Pojdzmy na kompromis:ustalmy,ze to jednak wada, cokolwiek by Nikon oswiadczyl. Zdecydowanie wolę jego puszki niz stanowiska oficjalne. Firma produkuje sprzet a nie stanowiska.Marzy mi sie komunikat: "Posiadaczy d750 od nru*** do nru*** zapraszamy do Nikon Service w celu skorygowania pracy aparatu.Echhh...

Ja nie musze isc na kompromis bo dla mnie to wada od momentu, kiedy o tym uslyszalem ;) ja tylko chcialem wyprostowac sprawe jezykowa cechy i zalety/wady :mrgreen:

Boleczek
04-01-2015, 16:48
Tak jak napisałem w wątku o 750...
"- Zrobiłem dziś kilkadziesiąt zdjęć w pełnym, niskim, zimowym słońcu nad taflą zamarzniętego jeziora. Zdjęcia na 18mm, bezpośrednio pod słońce, słońce wystające zza chmurek, odblaski od lodu - wniosek idealne warunki do flar i refleksów wszelkiej maści. Sławetna odcięta flara - NIE WYSTĄPIŁA... "
Próba wywołania tego efektu w naturalnych i bardzo trudnych warunkach spełzła na niczym...
Bardzo zadowolony jestem z zakupu.

Jacek_Z
04-01-2015, 18:19
Nie byłem na forum, odpowiem tylko Bach.

Megalomanią nazwałem postawę tych, którzy mają duże kłopoty ze spojrzeniem na sprawę ponad własne doświadczenie i sposób myślenia 'skoro mi nie przeszkadza, to innym też nie powinno to przeszkadzać'. .Tak piszesz, a sam prezentujesz myslenie "skoro przeszkadza to mnie, to innym tez powinno". Jak nazwiesz taką (swoją) postawę?
Mimo, że niektórym może się wydawac słuszne nawoływanie do bojkotu nawet, to ... mamy wolność. Chcesz - bojkotuj, ale nie wymagaj by wszyscy bojkotowali. Bo możemy robić co chcemy. Możemy być wg Was idiotami i kupować.

Dodając do tego co pisał MstrG - nikt nie pochwala wad ani niedoróbek w Nikonie (czy gdziekolwiek indziej).
Postawę moją i paru osób, które się niezbyt przejmują tą cechą (flara nawet nieodcięta to wada ;)) i mówią, że to cecha sprzetu i używa sie go tak, jak się da go używać, traktujecie na zasadzie - mamy małe wymagania, przez takich jak my nie dokonuje się postęp. To ja odbije piłeczkę i napiszę, że postęp jest niezależnie od for internetowych. Przed epoka internetu też on sie dokonywał. Kiedyś (za analoga) mówiło się, że jednocyfrowce nikona są wypuszczane co 10 lat (w rzeczywistości to było co około 8 lat). Amatorskie modele częściej, ale też nie było to często. Produkowano równolegle tylko kilka modeli body. I było to wszystko bardziej dopracowane.
Jaki jest powód niedopracowania konstrukcji? Mnogość modeli i wypuszczanie ich jeden po drugim po 2 latach. Wasze parcie na nowości jest powodem tego co jest. A potem płacz, że one nie są idealne.
Zdecydujcie się co chcecie.

PS - sa osoby, które nie maja parcia na nabycie każdej nowości. Kupują co drugi model. I one to maja najgorzej.

prz3mo
04-01-2015, 19:10
Bosz... to nie jest temat o tym, czy ta wada D750 komuś przeszkadza czy nie, czy możecie z tym spać, czy może budzi Was to w nocy jak koszmar.... Temat jest o tym, że ona JEST obecna w D750.
Do czasu jakichkolwiek nowych informacji na ten temat, czy to ze strony Nikona, czy samych użytkowników - LOCK.
Jeśli ktoś z Was będzie miał coś wnoszącego do tematu, proszę o priv.

prz3mo
06-01-2015, 13:35
http://www.dpreview.com/articles/9644155543/nikon-acknowledges-issue-with-flare-in-d750

"Nieugięte" dpreview, pewnie w mękach, ale opublikowali tekst, o tym, że Nikon wydał to swoje oświadczenie.... W sumie nic nowego to nie wnosi... na razie wątek pozostawię otwarty. Zobaczymy czy będziecie "grzeczni" ;)

arek1
06-01-2015, 14:18
Owszem opublikowali, ale zauważcie że w swoim komentarzu piszą, że egzemplarz przez nich testowany nie ma tej wady :-)
Trochę trudno mi w to uwierzyć.

prz3mo
06-01-2015, 14:22
Owszem opublikowali, ale zauważcie że w swoim komentarzu piszą, że egzemplarz przez nich testowany nie ma tej wady :-)

Już pisałem wcześniej - właścicielem dpreview jest Amazon. Nie na rękę im przyznanie, że D750 jakiś tam "feler".

arek1
06-01-2015, 14:27
Już pisałem wcześniej - właścicielem dpreview jest Amazon. Nie na rękę im przyznanie, że D750 jakiś tam "feler".
Być może to jest powód, ale ja myślę, że chodzi bardziej o odrzucenie pojawiających się zarzutów tak dobrej oceny jaką uzyskał D750 w ich teście. (Swoją drogą, jestem skłonny zgodzić się z tak dobrą oceną mimo wady.)

Swoją drogą gdzieś widziałem zdjęcie z przygotowań do CES jaki teraz odbywa się w LA, które przedstawiało ring z przymocowanymi kilkudziesięcioma D750'kami i co ciekawe wszystkie na obiektywach miały założone osłony PS. Czyżby dlatego, że hala była oświetlona wieloma silnymi punktowymi światłami umieszczonymi powyżej tego stanowiska? ;-)

Sz@kal
06-01-2015, 14:55
No tak... Panowie, którzy twierdzicie usilnie, że takie fotki to tylko w laboratorium i z latarką... MACIE RACJĘ, a tu kilka "laboratoryjnych" kadrów na dowód Waszej słuszności:

źródło (http://naforum.zapodaj.net/42ea6a3bebb5.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/cef9f4234516.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/01d7ca677c74.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/722efca1e841.jpg.html)

Aha i żeby nie było... wszystkie fotki z osłoną PS (mam ją zawsze założoną) i zdjęcie 2 jest z podniesioną przysłoną do 7.1 - jak widać wzmocniło to tylko efekt...

nikoniarz
06-01-2015, 14:59
Sz@kal, mam pytanie- osłona PS jest w stanie w 100% temu zapobiec?

TOP67
06-01-2015, 15:03

Nie jest. Testowane na Nikkorach 35/1.8G, 50/1.8G, 24-120/4.

Bach
06-01-2015, 15:04
No tak... Panowie, którzy twierdzicie usilnie, że takie fotki to tylko w laboratorium i z latarką... MACIE RACJĘ, a tu kilka "laboratoryjnych" kadrów na dowód Waszej słuszności:

źródło (http://naforum.zapodaj.net/42ea6a3bebb5.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/cef9f4234516.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/01d7ca677c74.jpg.html)
źródło (http://naforum.zapodaj.net/722efca1e841.jpg.html)

Aha i żeby nie było... wszystkie fotki z osłoną PS (mam ją zawsze założoną) i zdjęcie 2 jest z podniesioną przysłoną do 7.1 - jak widać wzmocniło to tylko efekt...

Ile wszystkich zdjęć wykonałeś tego ujęcia? Ciekawi mnie jaki procent stanowią te z paskiem.

Sz@kal
06-01-2015, 15:07
Bardzo krótki spacer z żonką, założeniem były fotki pod światło, bo takie lubię robić. Zdjęć przez cały spacerek 18 - dobrych (czyt. bez flary) 4... z Czego 2 wyszły dobrze same z siebie a 2 po poprawkach i kombinowaniu, żeby nie wyszła ona w kadrze...

Bach
06-01-2015, 15:24
Bardzo krótki spacer z żonką, założeniem były fotki pod światło, bo takie lubię robić. Zdjęć przez cały spacerek 18 - dobrych (czyt. bez flary) 4... z Czego 2 wyszły dobrze same z siebie a 2 po poprawkach i kombinowaniu, żeby nie wyszła ona w kadrze...

czyli na 18 pod światło 4 dobre, a reszta z większą lub mniejszą flarą?

prz3mo
06-01-2015, 15:36

Po raz setny... osłona zmienia tylko to, że wtedy ten efekt uzyskuje się pod innym kątem padania światła. W kontekście występowania samej wady - NIE ZMIENIA NIC.

Sz@kal
06-01-2015, 15:51
czyli na 18 pod światło 4 dobre, a reszta z większą lub mniejszą flarą?

Ja bym powiedział, że 2 dobre - tych gdzie specjalnie kombinowałem aby flary nie było nie liczę - bo problem miał nie przeszkadzać w codziennym użytkowaniu...

zbyszekD7000
06-01-2015, 15:57
I co ważne kombinowanie przez wizjer nic nie daje ;) żeby była jasność :)

arek1
06-01-2015, 16:44
I znów się zaczyna, że D750 to nie idzie zdjęć robi bo większość wychodzi z flarą...
Pisząc wcześniejsze info chodziło mi tylko o to, że wszystko to (nie tylko samo oświadczenie) sugeruje iż Nikon ma pełną świadomość co się dzieje. Nam pozostaje robić super zdjęcia nawet jeśli raz na jakiś czas pojawi się flara i czekać jakie rozwiązanie zaoferuje Nikon.

prz3mo
06-01-2015, 16:48
I znów się zaczyna, że D750 to nie idzie zdjęć robi bo większość wychodzi z flarą...
Pisząc wcześniejsze info chodziło mi tylko o to, że wszystko to (nie tylko samo oświadczenie) sugeruje iż Nikon ma pełną świadomość co się dzieje.

Chłopie, weź ochłoń, to jest wątek o tym "efekcie", więc oczywiste, że o tym tu się pisze.
Nikt nie zmusza nikogo do wchodzenia w ten temat.

Nam pozostaje robić super zdjęcia nawet jeśli raz na jakiś czas pojawi się flara i czekać jakie rozwiązanie zaoferuje Nikon.

Ktoś Ci broni robić zdjęcia D750? Bo nie kumam...

Bach
06-01-2015, 17:07

Mam nadzieję, że to ostatnie takie określenie, którym nikt z krytykujących efekt flary w tym wątku się nie posłużył - poza tymi, którym ta wada nie przeszkadza i którym tak trudno zrozumieć dlaczego innym ona przeszkadza i jej nie akceptują.

arek1
06-01-2015, 17:15
Chłopie, weź ochłoń, to jest wątek o tym "efekcie", więc oczywiste, że o tym tu się pisze.

Nie pisz mi czy mam ochłonąć czy też nie, a wracając do tematu to problem w tym JAK się o tym pisze. W tym wątku jak w mało, którym wychodzi zła cecha Polaków - ciągłe narzekanie, albo inaczej skupianie się tylko na tym co złe.

Mam nadzieję, że to ostatnie takie określenie, którym nikt z krytykujących efekt flary w tym wątku się nie posłużył - poza tymi, którym ta wada nie przeszkadza i którym tak trudno zrozumieć dlaczego innym ona przeszkadza i jej nie akceptują.
Nawet jeśli wprost tak nie napisano to posty miały służyć odniesieniu takiego wrażenia, jakoby ta wada całkowicie dyskwalifikowała ten aparat i to dla wszystkich.

Dla jasności: nie będę dalej kontynuował tej kwestii w tym wątku.

zbyszekD7000
06-01-2015, 17:19
Nie pisz mi czy mam ochłonąć czy też nie, a wracając do tematu to problem w tym JAK się o tym pisze. W tym wątku jak w mało, którym wychodzi zła cecha Polaków - ciągłe narzekanie, albo inaczej skupianie się tylko na tym co złe.

Nawet jeśli wprost tak nie napisano to posty miały służyć odniesieniu takiego wrażenia, jakoby ta wada całkowicie dyskwalifikowała ten aparat i to dla wszystkich.

Co Ty nie powiesz :)
Poczytaj inne tematy związane z Nikonem, a najlepiej sam się zetknij z nimi to zmienisz swoje pozytywne nastawienie

prz3mo
06-01-2015, 17:20
W tym wątku jak w mało, którym wychodzi zła cecha Polaków - ciągłe narzekanie, albo inaczej skupianie się tylko na tym co złe.

:mrgreen:

No trudno byśmy się cieszyli, tym, że "to coś" w D750 występuje... Masakra...
Przypominam, że to wątek TYLKO o tym cieniu/flarze, a nie temat ogólnie o D750. Tak ciężko Ci to zrozumieć? Prościej już nie potrafię...
Mam znaleźć w tej całej sprawie pozytywy? Niby jakie?

Sz@kal
06-01-2015, 17:28
Ja mam wrażenie, że co niektórym jakby aparat wybuchł w ręce i urwał dłoń to powiedzieliby "spoko nic się nie stało - mam drugą"...
@arek1 nikt nie napisał, że nie da się tym aparatem robić zdjęć - ja w dalszym ciągu uważam, że to świetna pucha ale nie zmienia to faktu, iż dla mnie wada ta jest mocno "dyskwalifikująca" bo lubię zdjęcia pod światło i robię ich dużo. Sam fakt zmniejszenia komfortu pracy, gdyż będzie trzeba sprawdzać, czy zdjęcia wychodzą ok czy trzeba się przestawić w inne miejsce jest dla mnie sporym problemem, ale co kto lubi. Wyjaśnijmy sobie jedno - ja nikomu nie wmawiam, że jemu ten problem przeszkodzi zrobić zdjęcie, ja tylko stwierdzam fakt, iż dla mnie WADA TA (bo nazywajmy rzeczy po imieniu) jest sporą niedogodnością i nie potrafię jej zaakceptować. Czy to tak trudno zrozumieć? Skoro Tobie ona nie przeszkadza to super! Świetnie! Ciesz się ze świetnej puchy. Ale zrozum są ludzie, którym to przeszkadza i czemu mają nie mieć własnego zdania na ten temat i wymagać aby producent coś z tym zrobił?

fotomarek_k
06-01-2015, 17:45
W tym wątku jak w mało, którym wychodzi zła cecha Polaków (...)

Jeśli już coś wychodzi przy okazji takich wątków, to skłonność dość licznej grupy użytkowników do odpuszczania "ukochanej marce" i wmawianie sobie, że wada fabryczna sprzętu to drobiazg. No i brak chęci dochodzenia swojego też widać u niektórych.
Jakoś bardzo ten wątek przypomina watki dawniejsze, np. o kurzu w d600. A jeszcze dawniej też było dużo wyrozumiałości, np. szumy w nikonach "dodawały charakteru", gdy gładkie z canona były "dziwnie nienaturalne" ;)

Borat1979
06-01-2015, 18:00
Ja mam wrażenie, że co niektórym jakby aparat wybuchł w ręce i urwał dłoń to powiedzieliby "spoko nic się nie stało - mam drugą"...
Sory ale to jest absurdalne bo to tak jakby porównać zacinający się zamek bagażnika z awarią hamulców w czasie jazdy.

Lukasio
06-01-2015, 18:20
Po raz setny... osłona zmienia tylko to, że wtedy ten efekt uzyskuje się pod innym kątem padania światła. W kontekście występowania samej wady - NIE ZMIENIA NIC.
Oslona PS eliminuje u mnie ten efekt krawedzi i ma 24-120 i na 80-400. I nie probuj mi wciskac ze nie umiem wywolac. Bez PS jak najbardziej jest krawedz i potrafie to uzyskac.

nikoniarz
06-01-2015, 18:24
Poczytaj inne tematy związane z Nikonem, a najlepiej sam się zetknij z nimi to zmienisz swoje pozytywne nastawienie

Ja mam pozytywne nastawienie do Nikona. Pomimo wielu puszek i obiektywów tego producenta. I uwierz mi, czytanie nie zmieni mojego nastawienia.
Odnośnie problemów D750- rozważałem go bo jak wchodził to akurat byłem przy dokupowaniu FX'a. Powstrzymałem się. Nie dlatego, że z góry zakładałem, że będzie coś nie tak. Ale dlatego, że jak to bywa w nowych konstrukcjach- miewają problemy wieku dziecięcego. Nie żałuje. Stawiam od zawsze na sprawdzony sprzęt i póki co świetnie mi się z tym żyje. Także proszę Cię, nie sugeruj czegoś co niekoniecznie musi być prawdziwe (mam na myśli poczytanie i zmiana nastawienia).

Masz złe wrażenie i w dodatku argumentujesz to nieporównywalną skrajnością. Z jednej strony rozumiem, że jest żale iż sprzęt nie działa jak powinien. Ale z drugiej strony- gdzie był rozsądek przed zakupem? Jaki był problem poczekać? Już ktoś wcześniej napisał (chyba Jacek_Z)- właśnie to parcie na nowości sprawia że są tak często wprowadzane i nie ma czasu na sprawdzenie.

sufenta
06-01-2015, 18:58
Jesli panowie i panie z firmy Nikon czytaja fora (tego forum na pewno nie) to wiedza, ze 99% uzytkownikow inkryminowanej kamery jest bardzo zadowolonych. Flare issue wystepuje o czym z duma (ze udalo im sie ja wywolac) informuja niektorzy. Nikkor 14-24 potrafi takie flary wywolac, ze sie mozna rozplakac, ale nikomu do glowy nie przyjdzie powiedziec, ze to wada. Jesli ktos uwaza, ze flara, ktora powstala po wykonaniu zdjecia pod slonce (pod pewnym katem) lub swiecenia latarka w obiektyw (pod pewnym katem) jest wada, ktorej nalezy kilkaset postow poswiecic to mozna przypuszczac, ze taka sama wada byloby zniszczenie szczelnej (zdaniem producenta) D4s po tym, jak sie ja dla proby (vide: proba z latarka) wrzucilo do wody na 30 minut. Posty na Amazon (po angielsku)http://www.amazon.com/Nikon-D750-FX-format-Digital-Camera/dp/B0060MVJ1Q/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1420563177&sr=1-1&keywords=nikon+d750 (po niemiecku) http://www.amazon.de/gp/product/B00NINZLKK/ref=s9_simh_gw_p23_d0_i1?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=164SJA26KN36T551Z1CG&pf_rd_t=101&pf_rd_p=455353807&pf_rd_i=301128 pisza oplacani przez "wiadomo kogo" "fanboje" a posty krytykujace sa, rzecz jasna, kasowane. Podalem przyklady z Amazon, ale oceny na innych portalach wygladaja podobnie. P.S. do tej pory staralem sie unikac robienia zdjec pod slonce i nie wykonalem zadnego zdjecia swiecacej w obiektyw latarki.

Bach
06-01-2015, 19:11

Cóż, ja takiego wrażenia nie odniosłem w żadnym miejscu - żadna dotychczasowa wypowiedź krytyczna omawianej wady nawet nie sugerowała, że aparat nie nadaje się do fotografowania. Większa lub mniejsza krytyka odnosiła się zawsze do samej wady, albo do Nikona producenta D750 z takim bublem. Choć sam nie akceptuję takiego bubla, to gdybym musiał już teraz kupić i wybrać pomiędzy D750 a D610, D700, 6D, to wybrałbym D750 z tym efektem. Prawdopodobnie nawet przegrałby 5DIII gdyż wymiary, waga oraz odchylany LCD mają dla mnie istotne znaczenie. Lecz nie muszę teraz wybierać, a wada jest wadą, która dziś pojawić się może na zdjęciach 1 na 100, ale pojutrze - w określonym materiale i warunkach - 10 na 100 tylko z tego powodu, i to już mi się mniej podoba. Krytyka bubla nie jest krytyką w czambuł aparatu.

I dobrze, bo jej nie było.

pawl_s
06-01-2015, 20:46
Dzis przed CES gość jakis próbował pokazać przedstawicielowi Nikona ten problem. Ale niestety nie udało mu sie, obiektyw 24-120 czy jakoś. Szkoda, ciekawe co by facet przy dziennikarzach powiedział. W komentarzach tutaj:http://www.imaging-resource.com/news/2014/12/24/nikon-d750-flare-problems-heres-why-and-what-to-do-about-them-its-not-lens

krzysztof jot
06-01-2015, 21:04

co ja dziś wyprawiałem aby mieć te flare i cień.
Słoneczko nisko, stok, śnieg... warunki wymarzone
nawet NASA tak nie obfotografowało słońca jak ja - i nie udało się.

Nie twierdzę, że są puszki bez tej wady - ale wiem już, że z moimi szkłami jeśli nawet się zdarzy to będzie to wypadek przy pracy tak sporadyczny że nie wart nawet wspominania. Dlatego w mojej świadomości zamykam już ten watek :)

zbyszekD7000
06-01-2015, 21:06
A miałeś robić zdjęcia zamiast testy, jak to się ludziom udziela ;)

krzysztof jot
06-01-2015, 21:15
A miałeś robić zdjęcia zamiast testy, jak to się ludziom udziela ;)

nie to nie były testy - to było takie z zimną krwią "sprawdzę to" :)

Nogi przemarzły, ręce skostniały, milion "przepalonych" obrazków - cienia brak, dałem sobie spokój, nie mam talentu :)

Bach
06-01-2015, 21:44
nie to nie były testy - to było takie z zimną krwią "sprawdzę to" :)

Nogi przemarzły, ręce skostniały, milion "przepalonych" obrazków - cienia brak, dałem sobie spokój, nie mam talentu :)

I tego braku talentu wielu zapewne ci zazdrości ;)

nikoniarz
06-01-2015, 21:46
nie to nie były testy - to było takie z zimną krwią "sprawdzę to"

A tam takie tłumaczenie... A czymże są testy jak nie sprawdzaniem...

AndBed
06-01-2015, 21:48
Jak komuś ta flara bardzo przeszkadza to ja to D750 kupię.... za odpowiednią cenę.

Sz@kal
06-01-2015, 21:49
Jak "przepalałeś" obrazki to może dlatego nie widzisz flary ;)

moto g2 via tapatalk pro

MstrG
06-01-2015, 21:52
Jak komuś ta flara bardzo przeszkadza to ja to D750 kupię.... za odpowiednią cenę.

Już wcześniej to pisałem :) nikt nie napisał.

Endriu129
06-01-2015, 22:28
Jeśli chodzi o ścisłość to nie mam tej puszki, ale zastanawia mnie czy wadą dalej jest tylko to odcięcie- zacienienie, czy występująca flara. Czy obie rzeczy. Bo w sumie Nikon zamiast zlikwidować ten występujący cień w górnej części zdjęcia może powinien rozszerzyć go na całe zdjęcie. Za jednym zamachem pozbyto by się obydwu wad. Zobaczcie przecież ta część zacieniona wygląda bardzo dobrze i było by fajnie gdyby cień był na całej fotce.

fotoGRAFIK
06-01-2015, 22:34
OMG...to się nie kończy - proponuję wrócić do początku, opisany jest cały proces powstawania wady. To flara jest problemem, odcięcie jest przy okazji

Lukasio
07-01-2015, 00:40
Jeśli chodzi o ścisłość to nie mam tej puszki, ale zastanawia mnie czy wadą dalej jest tylko to odcięcie- zacienienie, czy występująca flara. Czy obie rzeczy. Bo w sumie Nikon zamiast zlikwidować ten występujący cień w górnej części zdjęcia może powinien rozszerzyć go na całe zdjęcie. Za jednym zamachem pozbyto by się obydwu wad. Zobaczcie przecież ta część zacieniona wygląda bardzo dobrze i było by fajnie gdyby cień był na całej fotce.
Jeśli już to moim zdaniem krawędź jest problemem. W Lewym Górnym jest problemem a ty chcesz jeszcze ją potęgować? Choć u mnie osłonan PS załatwia problem. A flara jak to.flara, ja unikam i tyle bo w mojej fotografii to przeszkadza i każda flara ( choć przyznam że nie wiem czy jest jakiś podział flar ;-) ) jak dla mnie burzy obraz.

Ketosz
07-01-2015, 01:54
To flara jest przecież problemem (i dodatkowo mająca brzydki cień) i najgorsze jest to, że jej w wizjerze nie zobaczysz i nie masz jak od razu uniknąć - to nie jest flara powstająca w obiektywie!

norty
07-01-2015, 09:36
a teraz nikon zaprezentowal nowy model,nowe obiektywy i ludzie skupia sie na nowym sprzecie a problem d750 odejdzie na dalszy plan niestety

Guciol
07-01-2015, 09:51
Panowie, wątek się rozrósł i czytanie wszystkiego zajmuje dużo cennego czasu. Czy wynika z tego, że tylko część wyprodukowanych D750 posiada wadę w budowie komory lustra?

To oznacza że Nikon sam rozwiązał problem i po cichu zmodyfikował budowę komory po pierwszych miesiącach produkcji?

MstrG
07-01-2015, 10:37
Panowie, wątek się rozrósł i czytanie wszystkiego zajmuje dużo cennego czasu. Czy wynika z tego, że tylko część wyprodukowanych D750 posiada wadę w budowie komory lustra?

To oznacza że Nikon sam rozwiązał problem i po cichu zmodyfikował budowę komory po pierwszych miesiącach produkcji?

Wszystkie.

Guciol
07-01-2015, 10:54
To znaczy konstrukcja komory wszędzie ta sama, ale ustawienie czujnika AF różna, w zależności od fabrycznej kalibracji?

Mario__S
07-01-2015, 11:07
To znaczy konstrukcja komory wszędzie ta sama, ale ustawienie czujnika AF różna, w zależności od fabrycznej kalibracji?

Podsumowując wszystko z tego przydługiego wątku to TAK. Wszystkie mają taki problem ale nie każdy użytkownik tego body jeszcze to widział :)

jo44
07-01-2015, 11:31
Podsumowując wszystko z tego przydługiego wątku to TAK. Wszystkie mają taki problem ale nie każdy użytkownik tego body jeszcze to widział :)
Podsumowując podsumowanie: widzieli ci co chcieli zobaczyć. :)

Sz@kal
07-01-2015, 11:53
Podsumowując:
1. Na 99% wszystkie body obarczone są wadą
2. Są sztuki "lepsze i gorsze" - w niektórych problem występuje przy wszystkich szkłach, w niektórych jest trochę lepiej i flare widać przy niektórych obiektywach
3. Są uzytkownicy, którym to przeszkadza, są tacy którym to lata
4. U niektórych efekt wychodzi bez kombinowana innym nie bądź nie robią dużo zdjęć pod światło, lub źródło tegoż maja w kadrze, lub trafili na tą "lepszą" sztukę i z ich szkłem efekt nie występuje
5. Osłona PS ani podniesienie przysłony (jak zaleca nasz Nikon) nie jest rozwiazaniem
6. Żeby nie było... To nadal świetna puszka i jak najbardziej robi zdjęcia ;)

moto g2 via tapatalk pro

sufenta
07-01-2015, 12:01
Jeden u userow tutejszych for, po spelnieniu znanych warunkow wstepnych (swiatlo pod okreslonym katem) sporzadzil nastepujace zestawienie (wszystkie obiektywy fmy nikon): 20/1.8 tylko bez oslony, 28/1.8 tylko bez oslony, 85/1.8 zawsze, 105 zawsze, 14-24 w zakresie 22-24, 24-70 bez oslony w zakresie 40-70.

pwietrzyk
07-01-2015, 12:38
Witam.
Kolejny artykuł.
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/foto/2015/02/nikon-d750---problem-z-dziwna-flara-i-jak-sie-przed-nim-ustrzec---aktualizacja.aspx

prz3mo
07-01-2015, 14:08
Witam.
Kolejny artykuł.
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/foto/2015/02/nikon-d750---problem-z-dziwna-flara-i-jak-sie-przed-nim-ustrzec---aktualizacja.aspx

Niestety, to co tam piszą nie jest już aktualne. Obaliliśmy już ten mit, że są puszki, które nie mają tego defektu. Puszka TOP67 też ten defekt ma.

kondziu
07-01-2015, 14:19
Nie wiem czy już było:

http://lenspro.pl/nikon-d750-czyms-nas-zaskoczyl-niestety/

dennis8
07-01-2015, 20:53
A Nikon co na to ? Ustosunkował się jakoś.

!AGresT
07-01-2015, 21:12
Ano ustosunkował się, jak zwykle.
Stanął do klientów otworem.
Niestety, większość klientów wie już, który to otwór...

ppawel232629
08-01-2015, 08:53
Halo halo... Nie wprowadzajcie ludzi w błąd, bo Nikon jak nigdy przyznał się, że problem występuje. Co będzie dalej jeszcze nikt nie wie

!AGresT
08-01-2015, 09:37
Nie przyznał się do błędu, tylko powiedział, że przyjrzy się objawom.
To różnica. Może jeszcze nazwać to np. cechą modelu.

krzych200
08-01-2015, 09:59
Dzwoniłem do jednego ze sklepów internetowych , sprzedawca potwierdził występowanie usterki . Wczoraj mieli rozmowę z Nikonem i wszystkie aparaty w kolejnych dostawach mają być już po korekcji , regulacji (naprawie) jak zwał tak zwał , sprzedawane będą już bez wad. Sprzedane aparaty z wcześniejszej serii po stwierdzeniu wady będą odsyłane do serwisu Nikona , również do usunięcia usterki .
To się zamuli serwis robotą i będą ludzie czekali na sprzęcik .

fafniak
08-01-2015, 10:04
???? Wybacz ale brzmi to nieprawdopodobnie.

krzych200
08-01-2015, 10:11
???? Wybacz ale brzmi to nieprawdopodobnie.

Przetarabań do e-oko :) , tez mnie to zdziwiło

fafniak
08-01-2015, 10:21
Nie chodzi mi o to co mi powiedzą w sklepie - mówić mogą dziesiątki niesprawdzonych informacji.
Chodzi mi o relację nikon-sklep

dennis8
08-01-2015, 10:56
Nikon powinien robic sprzet w Japonii, taniej by to firme kosztowało.

prz3mo
08-01-2015, 11:12
Dzwoniłem do jednego ze sklepów internetowych , sprzedawca potwierdził występowanie usterki . Wczoraj mieli rozmowę z Nikonem i wszystkie aparaty w kolejnych dostawach mają być już po korekcji , regulacji (naprawie) jak zwał tak zwał , sprzedawane będą już bez wad. Sprzedane aparaty z wcześniejszej serii po stwierdzeniu wady będą odsyłane do serwisu Nikona , również do usunięcia usterki .
To się zamuli serwis robotą i będą ludzie czekali na sprzęcik .

Możesz podać nazwę tego sklepu?
Obawiam się, że niezły kit Ci sprzedawca wcisnął.

ShutterStill
08-01-2015, 11:13
Nikon powinien robic sprzet w Japonii, taniej by to firme kosztowało.
D800 made in Japan nie było idealne nie było a D810 made in Thailand już dużo lepiej

matomi
08-01-2015, 11:23
Możesz podać nazwę tego sklepu?
Obawiam się, że niezły kit Ci sprzedawca wcisnął.
No przecież podał: :)

Przetarabań do e-oko :) , tez mnie to zdziwiło

prz3mo
08-01-2015, 11:25
No przecież podał: :)

Aaaa.... nie doczytałem ;)

maciej.dubis
08-01-2015, 11:29
Wysłałem maila do Nikona. Po niespełna 30 minutach dostałem odpowiedź. To zupełnie nic nie znaczy, ale przynajmniej odpowiadają ;)

Panie Macieju uprzejmie informuję, że na dzień dzisiejszy nie ma żadnych nowych/dodatkowych informacji na temat sprawy związanej z artykułem, który znajduje się w linku ponizej.

Sprawa jest nadal badana, także proponuje sprawdzać naszą stronę www.nikon.pl bo wydaje mi się, że wkrótce jakieś dodatkowe informacje na ten temat powinny się tam pojawić.

Maciek N
08-01-2015, 12:28
Powiem szczerze że dla mnie problem flary D750 jest nieznaczący. Mimo wszystko chciałbym złożyć pokłony wszystkim forumowiczom którzy zmusili firmę Nikon do zajęcia się tą przypadłością. Gdyby nie Wy, to Nikon wprowadził by poprawkę dopiero w następnych modelach. Po całym szumie jest szansa że zajmą się tą przypadłością serwisy.
Panowie i Panie TAK TRZYMAĆ!

himi
08-01-2015, 12:30
Powiem szczerze że dla mnie problem flary D750 jest nieznaczący. Mimo wszystko chciałbym złożyć pokłony wszystkim forumowiczom którzy zmusili firmę Nikon do zajęcia się tą przypadłością. Gdyby nie Wy, to Nikon wprowadził by poprawkę dopiero w następnych modelach. Po całym szumie jest szansa że zajmą się tą przypadłością serwisy.

Rozumiem, że masz i filmujesz d750. I odcięcie - szpecące = dyskwalifikujące kadry robione pod słońce jest ci zupełnie obojętne?

sufenta
08-01-2015, 12:37
To forumowicze "forum.nikoniarze.pl" zmusili firme Nikon do czegos? Dobrze zrozumialem?

Lukasio
08-01-2015, 12:41
Ale jeśli e-oko będzie miało podobno poprawione modele to trzeba będzie sie pofatygowac osobiście do sklepu z jakimś ledem czy sloneczkiem poświecic i tyle. Ale co innego mnie martwi, jak tu bezpiecznie wysłać tam i z powrotem bodziaka za 8000pln...podwójny stres.

prz3mo
08-01-2015, 12:45
Panowie, spokojnie. Na razie Nikon do "niczego się nie przyznał". Wydali oświadczenie, że sprawie się przyjrzą. Może to znaczyć "coś", ale może też "nic" nie znaczyć.

Ale jeśli e-oko będzie miało podobno poprawione modele to trzeba będzie sie pofatygowac osobiście do sklepu z jakimś ledem czy sloneczkiem poświecic i tyle.

Proszę Cię... nie powtarzajmy tych głupot, które ktoś tam od nich "chlapnął".

Fatman
08-01-2015, 13:07
To forumowicze "forum.nikoniarze.pl" zmusili firme Nikon do czegos? Dobrze zrozumialem?

Nie tylko my tego dokonaliśmy. Udział w tym mieli także inni ludzie z innych podobnych miejsc. Tam zapewne też było wiele głosów typu "ale kto was, takie małe forum posłucha ?".

kornikbp
08-01-2015, 13:14

TOP67 swoimi testami rozpoczął reakcję łańcuchową :)
Problem znany był już wcześniej(na zagranicznych forach), jednak bez większego echa i nikt nie stwierdził przyczyny.

himi
08-01-2015, 13:14
Rafał na razie o dokonaniach nie ma co mówić. Nikon ,,myśli'', długo ,,myśli'' i nie wiemy co ,,wymyśli'' w tej sprawie. Wprawni sprzedawcy, jak widać, już kręcą na tym lody....

Maciek N
08-01-2015, 13:22
Rafał na razie o dokonaniach nie ma co mówić. Nikon ,,myśli'', długo ,,myśli'' i nie wiemy co ,,wymyśli'' w tej sprawie. Wprawni sprzedawcy, jak widać, już kręcą na tym lody....

Otóż to, najważniejsze w tym momencie to nie pozwolić aby temat ucichł lub się wypalił.
Trzeba systematycznie przypominać na forum i co jakiś czas nękać Nikona pytaniami aż cel zostanie osiągnięty.

sufenta
08-01-2015, 13:33
Nie tylko my tego dokonaliśmy. Udział w tym mieli także inni ludzie z innych podobnych miejsc. Tam zapewne też było wiele głosów typu "ale kto was, takie małe forum posłucha ?".

:-D "znaj proporcjum mociumpanie" ludzie w innych podobnych miejscach sa zadowoleni i robia zdjecia. Mozna sie o tym przekonac czytajac tresc linkow, ktore "my" zamiescilismy. Jedyna osoba sposrod "nas", ktora cokolwiek sensownego napisala byl (i jest) kolega TOP. EDIT: przeczytalem post kolegi zbyszek 7000 juz po napisaniu i wyslaniu swojego: mesjanizm chyba tak sie przejawia w zyciu codziennym. Zeby wejsc na salony trzeba zamienic krotkie portki na spodnie- co w przypadku "wielgoswiatowych" ambicji na umiejetnosc pisania i czytania po angielsku sie przeklada. Pozdrawiam.

zbyszekD7000
08-01-2015, 13:34

Powątpiewasz w to?
Sprawa feleru była znana ale nikt nie rozgryzł jego przyczyny, dopiero TOP67 wyjaśnił co i jak, pokazał to na zdjęciach i filmach i poszło to w świat, a potem to już tylko wszyscy cytowali jego dokonania i bez wątpienia nie pozostało to bez echa. Kto wie jakby się dalej sprawa potoczyła gdyby on tego tak nie zdiagnozował.

Fatman
08-01-2015, 13:47
Taka tachnika: najpierw wmawiaj wszystkim, że wada to nie wada. Potem nazywaj ich malkontentami. Następnie wspomnij o "cechach narodowych" typu "wieczne narzekactwo". Jak nadal będą pisać niewygodne komentarze, to zacznij walkę z innej strony, czyli: "a co nasze pisanie o wadzie da ? nikt nas nie usłyszy, nikt się nami nie będzie przejmował. Szkoda wysiłku". Jak tylko przeciwnicy przestaną odpowiadać, zwiększ agresywność swoich argumentów. Ogólnie zniechęcaj jak tylko się da, uciszaj. A potem będzie profit od zleceniodawcy.

sufenta, zastosuję twoją technikę i ograniczę się tylko do tego: mylisz się.

[dopisane]

Dodatkowo widać brak logiki w tym co piszesz. Skoro cały świat poza forum.nikoniarze.pl nie widzi problemu i jest zachwycony Nikonem D750, a firma Nikon mimo tego zdecydowała się zbadać sprawę problemu D750, to znaczy, że to właśnie dzięki nam, użytkownikom tego forum firma Nikon tak zareagowała.

Bach
08-01-2015, 14:31
O flarze pisano w wielu miejscach, ale dopóki TOP67 nie zrobił swoich testów, powszechnie uważano, że tworzą je obiektywy i brak założonej osłony + spekulacje. To był zwrot o 180 stopni i wprawiła go strona nikoniarzy:

http://www.dpreview.com/forums/post/54963559
http://www.dpreview.com/forums/post/54969226
http://www.dpreview.com/forums/post/54977514

Kontynuacja zapewne będzie po tym co Nikon zrobi w związku z felerem. Osobiście mam tu więcej obaw niż nadziei, nic nie jest przesądzone, dlatego uważam, że przydałby się jeszcze ostateczny dowód, który całkowicie przycisnąłby Nikona do muru i odebrał mu ochotę na kombinowanie jak uniknąć naprawy felera... to pokazanie że wymiana zasłonki, czy kratki na inną, zakrywa odbicie od czujników i z nią 'felerny" aparat nie tworzy już efektu i znakomicie działa.

KaarooL
08-01-2015, 14:50
Chłopaki dobrze piszą... Marketing szeptany włazi wszędzie, sprzedają się i płotki i niektóre "pseudoautorytety" a efekt jest taki, że powstaje zamęt informacyjny. Ignoranci piszący "u mnie działa" też nie pomagają, hehe.

Podoba mi się, że na tym forum zapędy tego typu są raczej tępione...

Jacek_Z
08-01-2015, 16:48
Podoba mi się, że na tym forum zapędy tego typu są raczej tępione...Nie. Tępione jest wymaganie od wszystkich by tępili, oraz ganienie tych, którzy tego nie robią.
Mozna się obracać przeciwko firmie Nikon, bojkotować produkty, oczywiście zasypywać serwis sprzetem do naprawy itd. Tu nie ma problemu.
Problem jest nie gdy ganicie Nikona, tylko użytkowników tego forum, którym to "lata".
Trzeba przyjąć do wiadomości to, że niektórych ten problem nie obchodzi.

Są tu 2 postawy, każda ze stron mówi o czym innym. Jedni mówią o produkcie (konkretnym aparacie), a drudzy o fotografii. Nie dogadamy się, szczególnie gdy jedna strona wkłada w usta drugiej ;) to, czego ona wcale nie mówi.

TOP67
08-01-2015, 17:35
Ale jeśli e-oko będzie miało podobno poprawione modele to trzeba będzie sie pofatygowac osobiście do sklepu z jakimś ledem czy sloneczkiem poświecic i tyle. Ale co innego mnie martwi, jak tu bezpiecznie wysłać tam i z powrotem bodziaka za 8000pln...podwójny stres.

A w czym problem? Po pierwsze w ramach gwarancji, wysyłasz na koszt serwisu.
A nawet gdybyś chciał sam, to kosztuje to 17 zł (ubezpieczone na 9999 zł).

Lukasio
08-01-2015, 17:45
No właśnie, ja krawędź (latarka led w steone obiwktywu bez PS) mam ale jak na razie mi ani razu nie przeszkodzilo. Wpisuje sie wiec w grono tym co lata ale chętnie Nikona gani za to ze wada jest oczekuje rozwoju sytuacji. Bo jak na razie same baty dostawali Ci którym to "latało". Dzięki JacekZ!

A w czym problem? Po pierwsze w ramach gwarancji, wysyłasz na koszt serwisu.
A nawet gdybyś chciał sam, to kosztuje to 17 zł (ubezpieczone na 9999 zł).

Wiem że wysyłka to nie problem ale mam niemiłe doświadczenie z uszkodzoną wartościową przesyłką ( 2 miesiące telfonów i nerwów) stąd moje obawy na zapas.

himi
08-01-2015, 18:29
Wiele razy wysyłałem sprzęt do NPS-u na czyszczenia i dostawałem od nich na testy czasem bardzo wartościowe zabawki. Zawsze porządnie opakowane i było ok. Pancernie zawijasz body i nic się nie stanie chyba, że ciężarówka ci przejedzie po paczce.

fotouśmieszek
08-01-2015, 19:44
Co innego zdiagnozowanie ( I TU CHWALA TOPOWI ) a zupelnie co innego podtrzymywanie presji na producencie. I jedno i drugie wazne czego dowodem jest tzw.feedback :-D ze strony "rzeczonego".

251kris
08-01-2015, 20:00
Taka tachnika: najpierw wmawiaj wszystkim, że wada to nie wada. Potem nazywaj ich malkontentami. Następnie wspomnij o "cechach narodowych" typu "wieczne narzekactwo". Jak nadal będą pisać niewygodne komentarze, to zacznij walkę z innej strony, czyli: "a co nasze pisanie o wadzie da ? nikt nas nie usłyszy, nikt się nami nie będzie przejmował. Szkoda wysiłku". Jak tylko przeciwnicy przestaną odpowiadać, zwiększ agresywność swoich argumentów. Ogólnie zniechęcaj jak tylko się da, uciszaj. A potem będzie profit od zleceniodawcy.

sufenta, zastosuję twoją technikę i ograniczę się tylko do tego: mylisz się.

[dopisane]

Dodatkowo widać brak logiki w tym co piszesz. Skoro cały świat poza forum.nikoniarze.pl nie widzi problemu i jest zachwycony Nikonem D750, a firma Nikon mimo tego zdecydowała się zbadać sprawę problemu D750, to znaczy, że to właśnie dzięki nam, użytkownikom tego forum firma Nikon tak zareagowała.

Nic dodać nic ująć, a na koniec szach i mat. Ach Ci Polacy, UE rozwalą, Nikona doprowadzą do upadku... :-)
TOP67 na etat beta testera do Nikona.

mofo
09-01-2015, 08:14
Zdaje się, że tego jeszcze nie było:

http://www.dpreview.com/articles/6783820232/update-nikon-will-service-flare-affected-d750s-for-free

shaolin
09-01-2015, 08:28
U mnie tez.
http://www.nikon.com.cn/sc_CN/service/service_advisory.page?ID=templatedata/sc_CN/taggable_content/data/service_advisory_notices/Service%20Advisory%20for%20D750_1&Category=service-and-support&Section=

Pisza, ze zaczna pod koniec stycznia jak sie dowiedza jak to poprawic :mrgreen:

TOP67
09-01-2015, 08:30
U mnie tez.
http://www.nikon.com.cn/sc_CN/service/service_advisory.page?ID=templatedata/sc_CN/taggable_content/data/service_advisory_notices/Service%20Advisory%20for%20D750_1&Category=service-and-support&Section=

Pisza, ze zaczna pod koniec stycznia jak sie dowiedza jak to poprawic :mrgreen:

Jeszcze nie pytali. Mam podać gdzieś telefon? ;)

shaolin
09-01-2015, 08:37
Moge im dac numer telefonu do Ciebie ale nie wiem czy sie dogadacie :mrgreen:

prz3mo
09-01-2015, 09:11
Rumorsi też piszą:
http://nikonrumors.com/2015/01/09/nikon-to-start-fixing-the-d750-reflectionflare-issue-at-the-end-of-january.aspx/

Wszystko fajnie, tylko tam nadal sugerują, że to kwestia położenia samych czujników af, a przecież doszliśmy już do tego, że to nieprawda.

Mario__S
09-01-2015, 09:19
To u nas pewnie marzec-kwiecień jeśli wszystko pójdzie poprawnie ;)
Lepiej niech wyślą na szkolenie swój personel jak to prawidłowo zrobić bo coś źle wyregulują i d.....