PDA

Zobacz pełną wersję : D750, odcięcie/cień widoczny przy flarze

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7

KaarooL
23-12-2014, 19:40
Niezły Meksyk na żółtym profilu, pełna profeska Panowie...

Teraz nie wywiną się ściemą trwającą rok czasu. Domagamy się D760 na wiosnę, hehe. Klasyczne +0,5 fps również powinno znaleźć się w pakiecie startowym.

Władca Pixeli
23-12-2014, 19:45
Nikon będzie miał ładny FAN-PAGE :D Administrator nie wyrobi z kasowaniem postów...

Kasowanie postów powinno wywołać tzw. "efekt Streisand" czyli lawinowy przyrost nowych postów.
http://en.wiktionary.org/wiki/Streisand_effect

Po wpisaniu postu na facebook robić kopię ekranu a w przypadku wykasowania powinno pojawić się setki ponownych wpisów oraz uwag, że posty są usuwane plus dodatkowe informacje do innych stron z informacją, że Nikon kasuje niewygodne posty.

N-kon
23-12-2014, 19:47
Teraz Nikon przed wypuszczeniem nowej puszki, powinien przysyłać ją do Tomka na gruntowne sprawdzenie i testy. :)

KaarooL
23-12-2014, 19:50
Tu nawet nie chodzi o babola ale o "default'owe" wypieranie się odpowiedzialności i umywanie łapek od ich własnych "dzieł". Na wszystkich ostatnich babolach mogli sobie poprawić PR, dobrymi akcjami serwisowymi i dialogiem z użytkownikami... Wybrali walkę z własną klientelą a teraz zbiorą plony z ostatnich lat.

TOP67
23-12-2014, 19:53
Obiecany wątek z przykładami. Bez dyskusji. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3486224

hostman22
23-12-2014, 19:58
gdzie na wall'u Nikona piszecie "pozdrowienia" ? Szukam, szukam i nic...

RomanZWrocławia
23-12-2014, 20:00
gdyby ktoś chciał udowadniać znikanie postów w sprawie D750 to link do screena z wiadomością ze strony nikon.usa, że: moje pytanie zostało zaaprobowane ( zapewne z automatu) i było wyświetlane na stronie oficjalnego forum produktu. Było przez około pół godziny.
https://www.dropbox.com/s/0r8ubnr8z2glvc1/NIKON.bmp?dl=0

norty
mnie nikon wy..mal z d800,wiec postanowilem wspomoc akcje z d750 i rano wyslalem kilka maili do redakcji kilku magazynow fotograficznych w uk ,australii i usa opisujac problem i dodajac odpowiednie linki, oraz dodalem linki na ich fan page'ach
zawsze troche osob to zobaczy a moze i rozpowszechni:)

MstrG
gdzie na wall'u Nikona piszecie "pozdrowienia" ? Szukam, szukam i nic...

Po lewej stronie masz POSTY NA STRONĘ (https://www.facebook.com/NikonPolska/posts_to_page)

Sz@kal
23-12-2014, 20:09
Ludzie ale nie gadajcue glupot, że w normalnym użytkowaniu ten efekt nie występuje... Jak ktoś nie robi zdjęć pod światło lub źródło światła ma zawsze w kadrze to jest ok ale jeśli ktoś lubi robić zdjęcia pod światło i uzyskiwać delikatna poświatę to o efekt ten nie trudno. Ja wyszedlem na chwile przed blok i będąc tam ok 10 minut miałem piękny "artefakt" na praktycznie każdym zdjęciu pod światło i wcale się nie staralem szukając go na LV zdjęcia robiłem głównie przez wizjer.

moto g2 via tapatalk pro

deep
23-12-2014, 20:12
Tak samo "u cioci na imieninach" można złapać daszek od oświetlenia górnego, i to nawet prędzej niż jak mamy słońce w kadrze, bo to musi być trochę ponad kadr.

grzegorzdz72
23-12-2014, 20:13
Zamierzam wybrać się do sklepu i na miejscu sprawdzić konkretną sztukę. Pytanie takie, z jakim szkłem sprawdzać? przesłona, czas czy ma znaczenie ? Z jakiej odległości od latarki robić próby ?
Proszę o odpowiedź bo na pewno przyda się ona potencjalnym nabywcom tego korpusu.

Lukon
23-12-2014, 20:14
Tak, ja do poludnia niemoglem uwierzyc a myslalem ze to niejest tak gorace. Ale teraz ... mac :( Wystrelilem pare fotografii ze 3 objektywami pod lampa v pokoju mojej malzonce a co widzie ..... :( No jest to niemozliwe na sluby i plenery pod sloncem to jest aparat do wytrzenia dupy !!!

Lukon
23-12-2014, 20:18
Zamierzam wybrać się do sklepu i na miejscu sprawdzić konkretną sztukę. Pytanie takie, z jakim szkłem sprawdzać? przesłona, czas czy ma znaczenie ? Z jakiej odległości od latarki robić próby ?
Proszę o odpowiedź bo na pewno przyda się ona potencjalnym nabywcom tego korpusu.

https://www.youtube.com/watch?v=_ncN6ceeX1A

przez lightwiev patrz

hostman22
23-12-2014, 20:19
mało się w to w oczy rzuca, lepszy byłby fanepage w stylu "d750 light leak", a na wall'u zdjęcie z numerem sn. Swoją drogą przy nowym regulaminie FB zapewne strona długo by nie wisiała ;)

Nemeth
23-12-2014, 20:21
Heh ale numer :) Właśnie sprawdziłem swoje D800 i chociaż przy świeceniu latarką efektu o którym mówicie nie udało się powtórzyć to jednak znalazłem jedno zdjęcie w archiwum, na którym widać ten efekt - przy ekstremalnych warunkach oświetleniowych (testowałem heliosa 40-2 pod słońce) ale jednak :) Teraz wiem co jest tego powodem, bo w głowę zachodziłem, dlaczego wszystkie flary i halacje mają kształt łukowaty a jedna u góry kadru poziomej linii...

Bartman
23-12-2014, 20:24
Zanim kupicie testujcie sprzęt w sklepach ile się da, może gdzieś uda się Wam znaleźć dobrą sztukę... Ja niestety stałem się kolejnym "szczęśliwym" i nieświadomym w momencie zakupu posiadaczem wadliwego egzemplarza :( Może jakiś pozew zbiorowy w Polsce?

sokolnik
23-12-2014, 20:25
masakra :/ a taką miałem nadzieję że D750 to porządna puszka :/ tak spartolić sprawę, BRAWO NIKON... W Japonii zdjęć nie robią w dzień? Co oni sobie myślą? Testują ten sprzęt?
i nadal nie ma co kupić z FX Nikona, D610 nie dzięki, D800 nie dzięki, D810 nie dzięki, na resztę mnie nie stać... A D700 za stare... D610 mogłoby być od biedy ale myślałem na czymś lepszym z lepszym AF...
porażka NIKON

Bartman
23-12-2014, 20:43
masakra :/ a taką miałem nadzieję że D750 to porządna puszka :/ tak spartolić sprawę, BRAWO NIKON... W Japonii zdjęć nie robią w dzień? Co oni sobie myślą? Testują ten sprzęt?
i nadal nie ma co kupić z FX Nikona, D610 nie dzięki, D800 nie dzięki, D810 nie dzięki, na resztę mnie nie stać... A D700 za stare... D610 mogłoby być od biedy ale myślałem na czymś lepszym z lepszym AF...
porażka NIKON

Miałem podobny dylemat co do FX i myślałem, że D750 to będzie porządna puszka, tzn to jest porządna puszka do momentu gdy światło wpadnie pod odpowiednim kątem i pojawi się ten cień...

SligoDarek
23-12-2014, 21:29
porażka NIKON
No a z d810 co jest nie tak ? (procz hot spot, bo to w ramach gwarancji naprawiaja chyba )
Moj d750 nr serii 200..... nie ma tej wady.

karolt
23-12-2014, 21:46
Przeczytałem wątek, miałem jakoś mądrze skomentować, ale w sumie to mi witki opadły. Zwłaszcza, jak przeczytałem odpowiedź serwisu na pytanie jednego z kolegów szanownych. Że "...występowanie w pewnych sytuacjach fotografowania specyficznej flary jest zgodna ze specyfikacją tego modelu i mieści się w założonych standardach jakości". (http://fotoblogia.pl/6890,nowy-nikon-d750-i-kolejne-problemy-tym-razem-z-ciemnym-paskiem-w-odbiciach)
Noż... no właśnie. Witki opadają.
Kupuję Fuji X100T.

Kolekcjoner
23-12-2014, 21:53
Nie przeceniałbym roli tych wpisów na oficjalnym fanpage Nikona. To nawet w pierwszej chwili ciężko znaleźć. Nie wiem czy jakiś osobny profil nie byłby lepszy.

pkazmie
23-12-2014, 23:11
Z dusza na ramieniu przetestowalem dzis mojego D750 z obiektywem N16-35 na wszystkich ogniskowych przy F4 (test latarki), nie stwierdzilem zadnego odbicia w LV:) moze mam dobry egzemplarz. Przetestuje w swietle dziennym jak bedzie slonce w Krakowie...

pkazmie
23-12-2014, 23:32
Powtorzylem jeszcze raz z latarka tak jak demostrowano na filmikach youtube, nie ma cienia! Nr seryjny 6002XXX. Tak samo ma uzytkownik tgollob_jamessuchar i to1977.

sufenta
23-12-2014, 23:39
Ciekawe czy Nikon wiedział o problemie czy dowiedział się dziś z naszego forum :)

Reflection issue dyskutowany jest od polowy listopada. Na tym forum, user top 67, opisal dokladnie przyczyne i podal mozliwe rozwiazanie problemu, co przynioslo mu rozglos w swiecie nikoniarzy.

yazid
23-12-2014, 23:43
Powtorzylem jeszcze raz z latarka tak jak demostrowano na filmikach youtube, nie ma cienia! Nr seryjny 6002XXX. Tak samo ma uzytkownik tgollob_jamessuchar i to1977.
Spokojnie, ja też mam 6002... i niestety jest wadliwy:)

pkazmie
23-12-2014, 23:48
Widocznie nie wszystkie sa wadliwe, przeciez sa osoby, ktore nie potwierdzaja problemu, w tym Top67 ze swoim pierwszym egzemplarzem:)

marcingroszyk
24-12-2014, 00:04
Na oficjalnym profilu nikona na
Facebooku zaczyna wrzeć! Bedzie
Ciepło jeżeli nikon nie przeprosi

morzon
24-12-2014, 00:10
Jest szansa, że w styczniowych gazetkach i serwisach foto będzie duuużo o tym, więc nawet nie-internetowi o tym poczytają i może faktycznie się to jakoś odbije nikonowi czkawką.

sufenta
24-12-2014, 00:12
Kolega saint o pare minut mnie wyprzedzil- moze juz wystarczy tej histerii i licytacji kto bardziej produktow firmy nikon nie lubi i dlaczego? Jeszcze przed paroma dniami byl d750 spelnieniem niemal wszystkich nadziei a teraz nie tylko nikon d750, ale wrecz cala firma to szajs? Kolega top67 bardzo ladnie problem opisal i zaproponowal rozwiazanie, napisal tez, ze problem nie dotyczy wszystkich nikonow d750- tymczasem "niezliczona ilosc postow" rozczarowanych, rozgoryczonych i oszukanych "posiadaczy" d750? Czy to oznacza, ze na ebay po swietach wysyp nikonow i nikkorow po promocyjnych cenach z Polski bedzie mozna zaobserwowac?

pkazmie
24-12-2014, 00:31
Napisalem maila do fotografa z USA, ktory prowadzi blog photographylife.com i wypunktowalem mu co Top67 zdiagnozowal, zobaczymy jak sie do tego odniesie, wielu ludzi czyta jego blog, jest on expertem w sprzecie Nikona, zdiagnozowal w D810 problemy przy dlugich ekspozycjach...

Ponizej jego review D750 i komentarze, jest tam link do filmiku Big problem D750. Ktos napisal ze po 4tys zdjec nie zuwazyl tego problemu i rowniez zrobil test latarki wiec niektore D750 sa OK.

https://photographylife.com/reviews/nikon-d750/10

Jacek_Z
24-12-2014, 01:39
Myślę że mniej. Nieświadomych kupujących jest ogrom, a nawet jak się ich uświadomi to i tak nadal pozostają nieświadomi :DDokładnie. Czytelnicy tego forum znacznie przeceniają jego zasięg, oraz wagę opinii jakie tu są wyrażane. Mówię o naszym rynku, nie światowym. Dla światowego rynku nie znaczymy bowiem ... nic.

Fanpage nikon polska, tez juz atakowany. Ciekawe co admini tam odpowiedza...Wg mnie robienie burzy w polskim grajdole było zawsze bez sensu. Nasi w NP nie przejmują się niczym (tzn będzie odpowiedź typowa dla korpo). Oni mają wieksze straty nie ze złej (naszej) opinii, ale np wskutek importu body z Niemiec gdyż tam hurt ma niższe ceny. NP nas olewa, a złej opinii nie przekazuje do centrali.

Cała zaletą tej akcji tutaj jest wreszcie to, że napisaliście (Tomek i inni) na najważniejszych/najpoczytniejszych angielskojęzycznych portalach typu dprev, nikonians, nikonrumors itp.
Wcześniejsze "akcje" na tym forum polegały głównie na tym, że psuliśmy sobie wzajemnie krew.

Nikon zacznie reagować jak nie osiągnie spodziewanych statystyk sprzedaży nie w Bangladeszu (czyli u nas) tylko w USA, Anglii, Chinach, Niemczech itd.

PS
Nie wiem po kiego grzyba kazdy kolejny korpus jest robiony jakby od podstaw, nowy. Mówię tu nie o matrycy, ale o konstrukcji i mechanice. Nie testują dokładnie produktu i wypuszczają buble. Szkoda, że ta firma tak się rozmienia na drobne.

PS 2 - to będzie niepopularne. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, że problemem jest to, jak nikon fotografuje ... wadę. Klasycznie w foto flara to wada. Ja wiem, że dziś się fotografuje inaczej, ale może tam (w Japonii) są bardziej konserwatywni w podejściu do zasad?

PS 3 - ostatnio w TV oglądałem program o japończykach. Oni mają dziwną, dla nas niepojetą mentalność. Oni np podobno nigdy nie odmawiają. Nawet jak urzednik nie może wydać decyzji, bo jest sprzeczna z przepisami to nie powie petentowi, że nie może, tylko kręci, zwleka itd aż klient "domysli się" (ta sama mentalnośc - oni wiedzą) że nie dostanie zgody. Dla cywilizacji zachodniej to jest nienormalne. I może rodzić taki problem jaki mamy. Oni się nie przyznają wprost do wady. Co najwyżej to opakują w to, co my też już poznajemy z korporacyjnych gadek.

Bach
24-12-2014, 02:04
Kontynuacja problemu Part 3 na http://www.dpreview.com/forums/post/54977514

prz3mo
24-12-2014, 02:07
Tego dpreview się nie da czytać...milion wątków o tym samym... zamykane, kontynuowane...geeezzz...

Jastrząb
24-12-2014, 09:12
Panowie, moim zdaniem to nie histeria, tylko przelana czara goryczy. Wtopa z d600, d800 i teraz z d750 to trochę przy dużo i się ulało.
W mojej ocenie nasz wcale nie taki mały ryneczek, małe forum i hejtowanie na fanpejdzu przynosi efekt. Dokładamy cegiełkę. Nie jesteśmy sami, info poszło w świat. JA wierzę, że takie zachowania przyniosą skutki, tylko nie trzeba odpuszczać. To korporacja i bez względu na mentalność Japończyków reakcja nie będzie natychmiastowa.
Uszanowanie Panom, którzy zajęli się problemem i najwyższe uznanie Tomkowi.

erro
24-12-2014, 09:19
Dokładnie. Czytelnicy tego forum znacznie przeceniają jego zasięg, oraz wagę opinii jakie tu są wyrażane. Mówię o naszym rynku, nie światowym. Dla światowego rynku nie znaczymy bowiem ... nic.

http://nikonrumors.com/2014/12/22/nikon-d750-reflectionflare-issue-possible-solution-found.aspx/

Może weźmy dowolną lustrzankę... Poświećmy laserem pod każdym możliwym kątem. Będzie temat na nowy wątek i zachwyt "dymanych" użytkowników - zaraz się przecież zgłoszą, choćby tu napisać o Hasselbladach dla NASA. A może poszukamy flar na zdjęciach z Księżyca. Kto pierwszy znajdzie - założy wątek.

Spoko, można olać. Rozumiem że w razie szmat na matrycy, niedziałającego AF czy innych uszkodzeń, kiedy się Tobie przytrafią zagryziesz zęby i powiesz - "Hej, przecież się włącza" ?

kcr
24-12-2014, 10:42
Jak to mówią do 3 razy sztuka:) Z d7000 mi się udało, z D800 też, ale D750 mnie już dopadło:)
A ja się zastanawiałem z kąd ta "mgiełka" na zdjęciach.

pwietrzyk
24-12-2014, 11:02
Również zamierzałem nabyć d750 po sprzedaniu d7000.D7000 sprzedałem wiadomo problem z af słabe ISO(DX).Nauczony tymi wcześniejszymi wpadkami stwierdziłem że tym razem poczekam z 0.5 roku , no i proszę znowu kwiatek.Ciekawe jak to się zakończy.Nie chcę wydać kupę kasy na sprzęt na który nie mogę liczyć i sprawdzać każde zdjęcie czy czasem nie trafiony af lub w tym przypadku ten cień na flarze.Szkoda bo myślę że d750 to naprawdę fajna maszynka do focenia.Pozdrawiam.:sad:
Spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Ketosz
24-12-2014, 12:33
Nie można się dziwić wściekłości ludzi, bo wada jest ewidentna, a producent pluje ludziom w twarz zamiast starać się sytuację rozwiązać - to niestety przelało falę goryczy.
Traci się cierpliwość jak firma, mając wcześniejsze doświadczenia, zachowuje się jakby pierwszy raz spotkała się z sytuacją, że ich produkt ma wadę.
Nie tłumaczyłbym takiego zachowania japońską mentalnością, bo jakoś inne Japońskie firmy potrafią robić akcje serwisowe. Ja myślę, że w Nikonie w którymś momencie doszło do zmiany polityki marketingowej, w którą niestety zbyt ślepo wierzą i stracili zdolność adaptacji do sytuacji.

Jacek_Z
24-12-2014, 12:37
Mój przypisek o mentalności nie ma w zamiarze usprawiedliwiania Nikona. Ja się tylko naśmiewam poniekąd z ich załatwiania spraw.
Może zrobią akcje serwisową nie na zasadzie naprawiania produktu, ale jako udoskonalanie produktu. Taki niuans w nazwie, a jak zmienia wymowę. :)

karolt
24-12-2014, 12:52
Na litość, ja jeszcze bym zrozumiał próby wymijających odpowiedzi, na zasadzie "wicie, rozumicie, musimy najpierw zbadać sprawę, nie działajmy pochopnie, dont bi hejsti, mister meriadok" i tak dalej. Albo nawet milczenie. Też bym zrozumiał i czekał, aż się wypowiedzą, po zbadaniu sprawy.
Ale kategoryczne odesłanie na drzewo klienta, który wybulił na aparat 8000 zł tekstem, że to nie jest wada, tylko ficzer zgodny ze specyfikacją???
I to zanim tak naprawdę zbadali problem? (bo nie wierzę, że zdążyli zbadać).
Jeśli ktokolwiek w Nikonie ma jeszcze odrobinę honoru, to powinniśmy niebawem usłyszeć niusa o jakimś seppuku, być może nawet zbiorowym.
W zasadzie jedyne sprawne aparaty Nikona na dziś to:
D700/D3s, D810, D3x, D4/D4s, Df.
O ile nie będziemy się czepiać badziewnego AF w Df (szarpię się z nim na co dzień...), zafarbu na wyświetlaczach LCD i odpadających gum.
D600, D800, a teraz D750 to są po prostu felerne buble, choćby nie wiem jakby się dział marketingu i "zlewania klienta ciepłym moczem" nie nagimnastykował.
Dodajmy do tego "rewolucyjny" 58/1.4 (jego rewolucyjność fajnie obnażyli Optyczni) oraz "jakość" wykonania chińskich wydmuszek w stylu 28/1.8G (którego i tak uwielbiam, ale jakość wykonania jest tragiczna, choćbym nie wiem jak go uwielbiał). Pomińmy milczeniem jakość wykonania 24-70 (z którym akurat ja kłopotów nigdy żadnych nie miałem, ale wiecie o czym piszę - mój zresztą też dziwnie zgrzyta podczas zoomowania czasem, a nie powinien!).
Zastanawiam się, czy to komedia, czy dramat raczej.

RobertMiernik
24-12-2014, 13:05
Canon się ucieszy, po świętach conajmniej...
11 nikoniarzy kupi Canona, myślę że premie jakiś szef sprzedaży na Europę dostanie z tego tytułu...

Do tej pory w sieci widziałem może 5 osób, którym cień zepsuł zdjęcie (nie test latarkowy, tylko zdjęcie), bardzo czekam na więcej tych zdjęć, bo na razie histeria to idealnie opisujące tą akcje słowo (no i jeszcze irytacja ale to jakby mało ekonomiczne jest...).

Więcej zdjęć psują problemy z AF a nawet psujące się karty CF (efekt paska w poprzek kadru) a jakby się zastanowić to pewnie i kończący się prąd doprowadził do większej ilości straconych kadrów...

zbyszekD7000
24-12-2014, 13:14
oni również o tym piszą
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/foto/2014/52/nikon-d750---problem-z-dziwna-flara-i-jak-sie-przed-nim-ustrzec.aspx

zbyszekD7000
24-12-2014, 13:34
Flara, pasek, jeden czort ;)

napisał Komputerświat: Czy po tylu doniesieniach użytkowników i mediów, a także po obejrzeniu filmów testowych i przeczytaniu wniosków Tomasza Piotrowskiego Nikon zmieni stanowisko i wystosuje bardziej akceptowalną przez środowisko fotografów odpowiedź? Czekamy z niecierpliwością. Gdy tylko otrzymamy wiadomość od Nikon Polska, zaktualizujemy nasz artykuł.

Źródło: Forum Nikoniarze.pl, Sprider's Web, Nikon Rumors

my również czekamy na oficjalne stanowisko Nikona :)

Nemeth
24-12-2014, 13:58
Cień pojawia się D700, widać go w D800, pewnie w innych modelach również to można osiągnąć - widać taka konstrukcja komory lustra jest, tyle że musi być spełniony szereg specyficznych warunków. Zmniejszyli D750 to i efekt ten łatwiej jest osiągnąć.

morzon
24-12-2014, 14:03
Dzisiaj popróbowałem trochę i za cholere nie mogłem na zdjęciu tego uzyskać. W sensie nie świeciłem latarką czy coś do środka tylko po prostu trochę zdjęć pod słońce (w kadrze i trochę ponad). Na LV jak sobie poszukałem to widać było trochę, ale tak przy pstrykaniu - no ciężko. 35 1.8 i 85 1.4. Gorzej tylko, że przy testach i sprawdzaniu trafiania szkieł odkryłem, że coś niedobrego się dzieje z 70-200VR, chyba stabilizacja zaczyna niedomagać :( i to mnie smuci 10x bardziej niż pasek w D750.

Jacek_Z
24-12-2014, 15:02
Ja wiem jak się pozbyć poziomego cienia. Sposób skuteczny w 100%. Obrócić body o 90 stopni. Wtedy będzie pasek pionowy ;)
I z tym humorystycznym akcentem chciałem życzyć wszystkim Wesołych Świąt :)

biko1
24-12-2014, 15:07
Też byłem dziś na fotkach z dzieckiem. 3,5 godziny pracy z aparatem ok. 250 zdjęć, 2/3 zdjęć pod słońce- w ustawionym zdjęciu na stałce 50, pod odpowiednim kątem udało mi się złapać zacienienie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/DSC_1455_00039-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-RML7gYBNEF4/VJq4h5A9DMI/AAAAAAAAClg/lr5oliukTCA/w600-h500-no/DSC_1455_00039.jpg)

Poza tym, ani razu tego nie uświadczyłem robiąc zwykłe zdjęcia, nie było żadnych flar, pasków ani spadków kontrastu. Na 24-70 ani jedno zdjęcie nie było złe. Podczas zdjęcia, które zrobiłem powyżej wystarczało podnieść aparat dosłownie o 1 cm i już tego nie było.
Oczywiście zachowanie serwisu jest nie dopuszczalne i bulwersujące bo problem co by nie było istnieje i prawdopodobnie będzie łatwy do usunięcia.
Wesołych Świąt ;-)

TOP67
24-12-2014, 15:13
To fakt, że problem występuje tylko pod pewnym kątem. Ale gdyby to było widoczne w wizjerze, to można by go zbagatelizować. Jednak nie każdy ogląda wszystko na podglądzie zaraz po zrobieniu, zwłaszcza w repo.

Sz@kal
24-12-2014, 15:43
Panowie ale o czym My rozmawiamy? Czy Wy naprawdę już tak przywykliście, że będziecie usprawiedliwiać buble? Że da się z tym żyć itp? Przecież tego nie ma prawa być i kropka! Trochę śmieszy mnie pisanie, że przesadzamy itp. To jest wada, która nie ma prawa mieć miejsca i to jest jedyny słuszny fakt.

moto g2 via tapatalk pro

SligoDarek
24-12-2014, 15:55
Ja nie uwazam, ze to wada. Wada byl moj niesprawny AF w d800 czy d610 z jego niedomagajacym AF w ciemniejszych warunkach, d750 zrobione kilka tysiecy w roznych warunkach i nie mam zadnych cieni , jak zaczne kombinowac latarkami albo krecic aparatem (tylko w przypadku taniego szkla , przy 35 1.4 G i 85 1.4 G nie udal;o mi sie tego uzyskac) Ale w codziennym fotografowaniu strasznie ciezko to osiagnac? czy u was to sie dzieje co kilka klatek czy rzeczywiscie ciezko to uzyskac?
jakos malo przykladow z plenerow?

RobertMiernik
24-12-2014, 16:02
Panowie ale o czym My rozmawiamy? Czy Wy naprawdę już tak przywykliście, że będziecie usprawiedliwiać buble? Że da się z tym żyć itp? Przecież tego nie ma prawa być i kropka! Trochę śmieszy mnie pisanie, że przesadzamy itp. To jest wada, która nie ma prawa mieć miejsca i to jest jedyny słuszny fakt.

moto g2 via tapatalk pro
Nie ma to nic wspólnego z usprawiedliwianiem bubli, ale problem jest czysto laboratoryjny.

Też byłbym poirytowany ale nazywanie czegoś takiego deal breaker'em jest czystą histerią.

No i oczywiście chętnie przyłączę się do palenia aparatów na stosach, jak zobaczę u kogoś w realnym reportażu choćby 5% kadrów zepsutych w ten sposób

Sz@kal
24-12-2014, 16:18
Ja nigdzie nie napisałem, że nie da się z tym żyć. To jest wada i tyle i nie ma co jej usprawiedliwiać czy występuje często czy nie. Grunt, że jest. Co nie zmienia faktu, iż nie zamierzam sprzedawać puszki ale w sporej ilości sytuacji zdjęcia będę robił bardziej nerwowo... I zerkal na wyświetlacz czy nic nie wyszło na zdjęciu nieoczekiwanego.

moto g2 via tapatalk pro

nikoniarz
24-12-2014, 16:20
w sporej ilości sytuacji zdjęcia będę robił bardziej nerwowo... I zerkal na wyświetlacz czy nic nie wyszło na zdjęciu nieoczekiwanego.

moto g2 via tapatalk pro

Być może po kilku czy kilkunastu tysiącach zdjęć na których efektu nie znajdziesz wrócisz do spokojnego pstrykania bez zerkania co wyszło...

Sz@kal
24-12-2014, 16:20
Oby... Choć liczne na to, że jednak Nikon cos z tym zrobi...

moto g2 via tapatalk pro

MstrG
24-12-2014, 16:39
Nie ma to nic wspólnego z usprawiedliwianiem bubli, ale problem jest czysto laboratoryjny.

Też byłbym poirytowany ale nazywanie czegoś takiego deal breaker'em jest czystą histerią.

No i oczywiście chętnie przyłączę się do palenia aparatów na stosach, jak zobaczę u kogoś w realnym reportażu choćby 5% kadrów zepsutych w ten sposób

Uważam tak samo. Nie mam też zamiaru bronić Nikona, ale nazywanie D750 gó**em (a powinien być perfumerią ;) ) lub samochodem z otwartą szybą w zimę jest mocno przesadzone.
Pewnie większość zdjęć z taką mocną flarą i tak by była do usunięcia - czy to ucięta czy "piękna" cała :)

prz3mo
24-12-2014, 16:46
Oczywiście najwięcej i najlepiej wiedzą ci, którzy tego aparatu nie mieli w rękach. Jak zawsze zresztą. TOP67 naiwny, durne testy robi, a przecież wszystko jest super. Cieszmy się i dajmy Nikonowi spokojnie zarabiać...

TOP67
24-12-2014, 16:52
Pewnie większość zdjęć z taką mocną flarą i tak by była do usunięcia - czy to ucięta czy "piękna" cała :)

Tyle, że w sprawnym body flary nie ma. Cień widać, bo pojawia się flara. Krawędź, która daje cień jest w każdym body. Ale w sprawnych światło nie wydostaje się przez kurtynę.

nikonel
24-12-2014, 17:15
ja jeszcze puszki nie posiadam ale mam prawo wypowiadać się na temat rzeczy które mi nie pasują w sprzęcie który mam zamiar zakupić. Puszka jest zacna i chyba mało kto ma inne zdanie. Może komuś nie pasować jej wielkość, uchwyt itd, ale to są raczej indywidualne, macalne odczucia. Co do zdjęć i filmów zastrzeżeń mieć chyba nie można. Jak dla mnie bajka. Nie zmienia to jednak faktu że przy wielu zaletach aparat posiada właśnie tą dosyć dużą wadę którą jak już pisałem należy poprawić. Gdyby servis odpowiadał że czeka na wytyczne z samurajowa to byłoby dla mnie zrozumiałe. Natomiast gadanie że problem jest zgodny ze specyfikacją jest pluciem w twarz. Ja tak to odczuwam.

MstrG
24-12-2014, 17:19
Tyle, że w sprawnym body flary nie ma. Cień widać, bo pojawia się flara. Krawędź, która daje cień jest w każdym body. Ale w sprawnych światło nie wydostaje się przez kurtynę.

Czyli tak jak myślałem wcześniej jest też problem z flarą, a nie tylko z jej odcięciem. W tym wątku padały już różne stwierdzenia :) Tym bardziej Nikon powinien bezzwłocznie opublikować o tym notkę informując jakie kroki ma zamiar przedsięwziąć.

Top, daj spokój, szkoda Twojego czasu...

Wiesz, ja jakoś robię zdjęcia D800, który przecież jest wg wielu na forum nierobiącym zdjęć bublem. Miałem ochotę zmienić obecne body właśnie na D750, jednak ochłonąłem i porzuciłem na jakiś czas tę myśl.

Śprotek
24-12-2014, 18:16

moto g2 via tapatalk pro

Niektórzy są już tak uformowani, że gdy ktoś pluje im w twarz to będą kiwać głowami i mówić, że deszcz pada. Też chciałem zmienić swój aparat na ten, ale mz szczelność body to podstawa od czasów najstarszych konstrukcji. Mówienie, że dopiero jak ktoś wrzuci zepsuty reportaż będzie można mówić o problemie jest niepoważnym podejściem do swoich zasobów finansowych chyba, że ma się ich nieskończenie wiele.

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

RobertMiernik
24-12-2014, 20:47
gdy ktoś pluje im w twarz

Koszmarnie ciężkie życie musi mieć, ktoś kto w ten sposób odbiera takie pierdoły...
Ale cóż, widzę takich co najmniej dziesiątki na ulicach naszego pięknego kraju, jeden z nich nawet jechał za mną prawie 10 kilometrów, żeby mi drogę zajechać i wyjść z auta odgrażać się po tym jak się przed nim do ruchu włączyłem.

Więcej dystansu życzę i przesyłam moją gwarancję opiewającą na jedną flaszkę, że ten problem nie zepsuje Ci reportażu życia, bo pewnie w realnych warunkach zobaczysz go na może 2 a może 3 klatkach z reportażu.

marcin_G
24-12-2014, 21:52
OK, reportażu życia Ci nie zepsuje, ale nerwów sporo. Kupując nowoczesną, fabrycznie nową lustrzankę wiodącego producenta, chciałbyś mieć pewność, że ten aparat został poprawnia zaprojetkowany i zmontowany oraz że zawsze dobrze robi zdjęcia w każdych warunkach.
A tak niestety nie jest....

TOP67 - wielki szacunek ode mnie za Twoje "śledztwo" zakończone sukcesem. W pojedynku "Tomek / Nikon Coproration" mamy rezultat 1:0 dla Tomka. Szacun!

karolt
24-12-2014, 22:01
"Specyficznych warunkach"... Terefere. Dla mnie robienie zdjec pod światło, wlasnie takich, jakie widzę na samplach z usterką, to jest bardzo częsta i ulubiona sytuacja. Dla mnie ta usterka dyskwalifikuje ten aparat. Jak ktos go używa do zdjec z rodzinnej kolacji czy do fotografowania kolekcji znaczków, to luz. Mowię to bez złośliwości, po prostu jedni to oleją, a dla innych to jest dyskwalifikacja. Natomiast faktem jest, że takich osób jak ja jest multum i tym bardziej replika serwisu jest skandaliczna.

Lento Violento
24-12-2014, 23:12

Najwyraźniej masz uszkodzoną sztukę, która nie spełnia norm jakościowych Nikona :D Wszystkie spełniające normy mają cień ... :D

juggler
24-12-2014, 23:40
Nie chce mi się sprawdzać czy mam ten problem czy nie, jestem już zmęczony przejściami z d7000, d7100, d610. Miałem d50 ,d90 d300 d300s mam 3 szt d700 nie było i nie mam problemów z tymi puszkami. Robię bardzo dużo pod światło, jak go nie ma to sam sobie stawiam jakąś kontrę, dlatego jeżeli taki babol pojawi mi się w najbliższym reportażu to będzie to ostatni mój zakup w Nikonie. 2015 nikon - 2016 canon. Wesołych Świąt:)

Jacek_Z
25-12-2014, 03:02
I wadliwy to nie to samo co niedoskonały.W kontekście Nikona D750 to jest to samo.
Zresztą w ogóle nie ma aparatów doskonałych oraz aparatów bez wad.
Nawet sprawny aparat ma wady i jest niedoskonały. Także wspominane wyżej przez karolt F4s, D3s, D700.

Jaka jest opinia o Nikkorze 14-24? Dobra? A co o tym szkle sądzi fafniak? Sprawa jest o tyle ciekawa, bo fafniakowi to szkło nie odpowiada, gdyż nie robi ono takich ... flar :) jak on lubi.

F4, D3s są przez niektórych nie do przyjęcia jako że są np za ciężkie. I ich nie kupią. Wyobraźcie sobie teraz, że są ludzie, których nie interesuje robienie zdjęć pod światło. Zapewniam Was, że tacy są. Myślicie, że oni mogą sobie kupić D750?

adrianek32
25-12-2014, 05:35
Też byłem dziś na fotkach z dzieckiem. 3,5 godziny pracy z aparatem ok. 250 zdjęć, 2/3 zdjęć pod słońce- w ustawionym zdjęciu na stałce 50, pod odpowiednim kątem udało mi się złapać zacienienie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/DSC_1455_00039-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-RML7gYBNEF4/VJq4h5A9DMI/AAAAAAAAClg/lr5oliukTCA/w600-h500-no/DSC_1455_00039.jpg)

niczym "Blair Witch Project"

ajma
25-12-2014, 08:53
karolt
Tylko trzy ostatnio zrobione przeze mnie zdjęcia, które byłyby prawdopodobnie skopane przez ten bublowaty D750
Jako użytkownik d750 śmiem wątpić w to czy na którymkolwiek z tych zdjęć występowałby ten efekt (przynajmniej w przypadku mojej d750, na której oczywiście w czasie testów osiągnąłem ten efekt, w praktyce na razie nie przydarzyło mi się ) - źródło światła, na pewno nie może być w kadrze, musi być odpowiednio wysoko nad aparatem. Podczas "szukania tego efektu w plenerze (nie na latarce) aparat musiał być mocno skierowany w dół, żeby słoneczko odbiło się w odpowiednim miejscu i powstał efekt. A i chciałbym zaznaczyć w tym poście nie bronię marki Nikon (muszę to zaznaczyć, bo zaraz napisze ktoś, że plują mi w twarz, a ja mówię, że pada deszcz, akurat teraz na zewnątrz pada :) ) tylko wyrażam zdanie odnośnie konkretnego postu i sformułowania.

gusi
25-12-2014, 09:14
W tej dyskusji i jedni i drudzy mają rację.
1. Wada nie uniemożliwia robienia zdjęć w większości z możliwych sytuacji.
2. Nikon powinien ustosunkować się do problemu i wyeliminować tę usterkę.

rewddd
25-12-2014, 09:23
karolt
Jako użytkownik d750 śmiem wątpić w to czy na którymkolwiek z tych zdjęć występowałby ten efekt (przynajmniej w przypadku mojej d750, na której oczywiście w czasie testów osiągnąłem ten efekt, w praktyce na razie nie przydarzyło mi się ) - źródło światła, na pewno nie może być w kadrze, musi być odpowiednio wysoko nad aparatem. Podczas "szukania tego efektu w plenerze (nie na latarce) aparat musiał być mocno skierowany w dół, żeby słoneczko odbiło się w odpowiednim miejscu i powstał efekt. A i chciałbym zaznaczyć w tym poście nie bronię marki Nikon (muszę to zaznaczyć, bo zaraz napisze ktoś, że plują mi w twarz, a ja mówię, że pada deszcz, akurat teraz na zewnątrz pada :) ) tylko wyrażam zdanie odnośnie konkretnego postu i sformułowania.

Zauważyłeś że jest zima a nie środek lata i słońce jednak trochę inaczej operuje? Nie dziwcie się że jak ktoś kupuje sprzęt za 2-3 miesiące ciężkiej pracy to chce mieć najlepszą rzecz na którą go stać.

Fatman
25-12-2014, 10:09
Oczywiście, że mając wadliwego D750 jego właściciel może nawet nigdy nie zrobić zdjęcia, na którym ten efekt wyjdzie. A nawet jak już mu się takie zdjęcie trafi, to może uznać, że i tak jest mało ciekawe, przez co nie warte zachowania.

I teraz pytanie (zwłaszcza do tych, którym ta wada właściwie nie przeszkadza): kupując Nikona D750 i mając możliwość wyboru egzemplarza z wadą i bez wady (macie w sklepie np. 4 sztuki, wśród których na pewno jest ta bez wady, a sprzedawca daje wam możliwość sprawdzenia każdej z nich) -na który z egzemplarzy się zdecydujecie ?

Tak szczerze -poproszę o odpowiedź tych, którym ta wada nie przeszkadza (najchętniej ich).

[dopisane]

Albo jeszcze prościej -2 egzemplarze, jeden z wadą, a drugi bez wady. Macie wybór. Cena ta sama. Nie robicie takich zdjęć i prawdopodobnie nigdy wady na swoich zdjęciach nie uzyskacie. Bez histerii.

Który ?

Sz@kal
25-12-2014, 10:40
A propo tych, którym wada jeszcze nigdy nie wyszła na jaw... Poczekajmy do lata albo chociaż do wiosny... Teraz gdy słońca praktycznie brak można pisać, że to się nie zdarza. Zauważcie też, że są różne sztuki, Przemo łapał efekt na każdym szkle, u mnie np nie jestem w stanie uzyskać go na 28 za to bardzo łatwo łapie go na 85. I gdybym tej 85 nie miał tez mógłbym pisac, że mi to nie przeszkadza...

moto g2 via tapatalk pro

sezon
25-12-2014, 10:41
Oczywiście bez wady. Lepiej dmuchać na zimne :D Już nie mogę doczekać się soboty aż wytestuję D750 na ślubie. Obiecuję, że postaram się robić sporo pod światło żeby sprawdzić czy w normalnej pracy często się to zdarza ;)

TOP67
25-12-2014, 10:49
Dostałem odpowiedz od nikona. Ścięła mnie z nóg... szanowny Panie Marcinie,

Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D750

Panie Marcinie uprzejmie informuję, że firma Nikon przebadała tego typu zgłoszenia i występowanie w pewnych sytuacjach fotografowania specyficznej flary jest zgodna ze specyfikacją tego modelu i mieści się w założonych standardach jakości.
Zjawisko to można zredukować poprzez zastosowanie osłony przeciwsłonecznej na obiektywie i przymknięcie przysłony.
Także w odniesieniu do tego zjawiska nie ma potrzeby interwencji aparatu w serwisie

Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub są inne pytania, prosimy o ponowny kontakt z działem Wsparcie Techniczne.

Pozdrawiam serdecznie

Oto obrazek ilustrujący bezsens odpowiedzi Nikona.

Jak wiadomo, obiektyw jest okrągły i rzuca okrągły obraz ograniczony wewnętrzną konstrukcją lub osłoną przeciwsłoneczną. W obiektywach stałoogniskowych jest ona okrągła. Nawet gdyby była idealnie dopasowana (a jest to niemożliwe, choćby ze względu na przysłonę), to obiektyw musi rzucać obraz w kole o średnicy równej przekątnej kadru. Sprawdźmy zatem jak to wygląda.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750%20flara/DSC_4402C.jpg)

Jak widać w polu obrazowym każdego obiektywu z okrągłą osłoną znajduje się czujnik AF. Im większa średnica tylnej soczewki, tym bardziej, bo światło nie pada przecież centralnie ze środka obiektywu.

kurczeblade
25-12-2014, 10:55
Miałbyś rację gdyby nie to, że jej nie masz.
Trzech znajomych robi reportaże tą puszką od kiedy jest na rynku i gdyby nie temat na forum to nie wiedzieli by o problemie bo w rzeczywistym, nie latarkowym, świecie trafić takie zdjęcie jest bardzo trudno.

Sprawdzili i ich egzemplarze są zwalone, tylko że zgodnie twierdzą, że póki nie widać na zdjęciach problem dla nich nie istnieje.

Natomiast tu jak zawsze jest setka (choć tak na prawdę może dwudziestka) specjalistów, którzy robią, zbiegiem okoliczności, włącznie takie zdjęcia, na których wydać cień, i nie ważne, że występuje tylko w jednym konkretnym bardzo wąskim zakresie. Wszyscy właśnie wyłącznie takie zdjęcia robią, i oczywiście nie na urodzinach ciotki!
A i zapomniałem, z dwudziestki tych specjalistów połowa nie ma nawet tego aparatu...

Poczekajmy aż znajomi zaczną robić coś latem, np. ślub i moment jak młoda para wychodzi z kościoła w sloneczny dzien i jest chwila na zrobienie odpowiednich zdjęć, jak słoneczko poświeci i w tym momencie tak się ustawi znajomy z aparatem że wpadnie światło przez dziurkę i w efekcie końcowym młoda para będzie mieć wielki odcinający się pasek na twarzach - rozumiem że wtedy będzie trzeba mówić "taki artystyczny efekt"

A co ze studiem? dobrze wyposażonym studiem, gdzie można sobie zaplanować setup lamp, i nagle okazuje się że światło gdzieś się odbija i wpada przez aparat i psuje kadr ? trzeba wtedy wszystko przestawiać i kombinować, przemieszczać się ?

Dla mnie ta wada jest dużo poważniejsza niż brudki na matrycy d600

Ja robię zdjęcia w takich warunkach, i łatwo mi sobie wyobrazić że to nie problem o taką flarę.

Chciałem kupić ten aparat, ale ta wada może nawet wkurzać przy fotografowaniu u "babciu na imieninach" a co dopiero w zastosowaniach profesjonalnych...

Jastrząb
25-12-2014, 10:56
Ja nie rozumiem jednego. Zamiast trzymać sztamę ze wszystkimi, razem oczekiwać chociaż oficjalnego stanowiska NIkona, ktoś mi robi zarzut, ze narzekam chociaż nie miałem aparatu. MIałem/mam za to D70, d200, d300, d7000, d2x, d3, d3s d3x, d800 plus kilka szkiełek i chusteczka mnie obchodzi, że byc może nigdy nie uchwycę cienia na swoim zdjęciu. Chce aparatu/aparatów bez wady, bez wtop z AF, bez komory z niewytłumionym lustrem itd. Trochę za dużo się ostatnio tego nazbierało!!!

deep
25-12-2014, 11:21
Jak widać w polu obrazowym każdego obiektywu z okrągłą osłoną znajduje się czujnik AF. Im większa średnica tylnej soczewki, tym bardziej, bo światło nie pada przecież centralnie ze środka obiektywu.

No to ciekawe jak z moim 55/1.2 by łapał flaro-daszka :D tam tylna soczewka ma rozmiar maksymalny jaki wejdzie w bagnet nikona.

Lukasio
25-12-2014, 11:43
Oczywiście, że mając wadliwego D750 jego właściciel może nawet nigdy nie zrobić zdjęcia, na którym ten efekt wyjdzie. A nawet jak już mu się takie zdjęcie trafi, to może uznać, że i tak jest mało ciekawe, przez co nie warte zachowania.

I teraz pytanie (zwłaszcza do tych, którym ta wada właściwie nie przeszkadza): kupując Nikona D750 i mając możliwość wyboru egzemplarza z wadą i bez wady (macie w sklepie np. 4 sztuki, wśród których na pewno jest ta bez wady, a sprzedawca daje wam możliwość sprawdzenia każdej z nich) -na który z egzemplarzy się zdecydujecie ?

Tak szczerze -poproszę o odpowiedź tych, którym ta wada nie przeszkadza (najchętniej ich).

[dopisane]

Albo jeszcze prościej -2 egzemplarze, jeden z wadą, a drugi bez wady. Macie wybór. Cena ta sama. Nie robicie takich zdjęć i prawdopodobnie nigdy wady na swoich zdjęciach nie uzyskacie. Bez histerii.

Który ?

Odpowiedź oczywista. Wybrałbym bez wad. Kupowałem ten aparat 05.12, ot taki mikołaj, owszem na forum czytałem głównie o szybkosci AF i czułościach i w ogóle o FX bo to mój debiut. Po zakupie, zachwyt, trwający do dziś, precyzja i szybkość AF oraz znakomita praca na wyższych czułościach. Troszkę plener w ostrym porannym słońcu ale głównie dom i w halogenach i ledach (bo pogoda nie sprzyjała). I co , i nic. No ale ja wszedłem na forum to się zaczęło. Testy, narzekania, opinie innch. u mnie ten efekt jest ale tylko i powtarzam tylko przy ledzie z telefonu BEZ osłony PS na 24-120 przy każdej konfgiuracji ogniskowej i przysłony oraz na innych obiektywach do maks 120mm. W osłonie PS nie ma tego efektu podobnie jak przy słońcu czy światłach kuchenno-pokojowych typu led, halogen nie wpominając o żarówkach czy ,pożal się Boże, energooszczędnych świetlówkach.
I powtórzę, wybrałbym bez wady choć jak na razie mi ta wada nie przeszkodziła (oczywiście, na 2 tys zdjęć to za mało, może kiedyś przeszkodzić). Oczywiście kiedy będę sprzedawał za kilka lat to ktoś mi to wytknie i cenę obniży, trudno. Na gwarancję czy czy jakieś odstąpienie od umowy nie wysyłam bo pewnie będzie to droga przez mękę. Jak obligatoryjnie Nikon coś będzie starała się od siebie poprawić, naprawić, wymienić to wtedy tak. Nie mniej jednak chcę aktywnie na forum dołączyć do osób, którzy ten problem mają. I dołącze się jeśli bedzie jakiś pozew zbiorowy itp.

TOP67
25-12-2014, 11:49
No to ciekawe jak z moim 55/1.2 by łapał flaro-daszka :D tam tylna soczewka ma rozmiar maksymalny jaki wejdzie w bagnet nikona.

Niekoniecznie było by gorzej, bo większość odbicia trafia na kurtynę. Tylko światło padające pod specyficznym kątem wydostaje się przez jakąś szczelinę.

Fatman
25-12-2014, 12:27
No właśnie, dla większości z nas wybór egzemplarza bez wad jest oczywisty. Gdyby na rynku były dostępne tylko egzemplarze z "paskiem i flarą" to wszystko wyglądało by zupełnie inaczej.... Jednak jest inaczej, dostępne są egzemplarze z wadą i bez.
A nawet jak nam nie przeszkadza ta wada, to warto się zastanowić czy czasem nie będzie kiedyś potrzeby sprzedania body ?

Sprzedam Nikona D750, stan idealny, jeszcze 3 miesiące gwarancji. Cena rewelacyjna.
-panie, a ten D750 co pan sprzedajesz, to z wadą czy bez ?
-no ma tą flarkę, ale wie pan to nie wychodzi na normalnych zdjęciach (a pan przecież nienormalnych nie robi prawda ?), więc tak jakby problemu nie było...
-no jak wychodzi, to problem jest.... a skoro jest to proponuję powiedzmy 500 zł mniej.
-ale jak to będzie panu przeszkadzać, to ma pan jeszcze gwarancje i może go pan serwisować. Nikon naprawi.
-a czytał pan co nikon odpisuje wszystkim, którzy chcieli serwisować swoje D750 właśnie przez tą wadę ? Nie ? To nich mi pan głupot nie opowiada, bo Nikon odmawia serwisowania D750, twierdząc że to nie jest wada....

Taka hipotetyczna sytuacja.

Nie chodzi o to czy ta wada jest duża czy nie. Czy komuś przeszkadza czy nie. Ważne jest to, że są na rynku dostępne egzemplarze bez wady, można je kupić. Dlatego NORMALNE jest to, że kupujący będzie chciał kupić egzemplarz bez wady. A ten co kupił z wadą wolał by żeby producent aparat mu naprawił.

yazid
25-12-2014, 15:42
Ja mysle ze Nikon wkrotce przdstawi swoje stanowisko na temat tej usterki w D750 i prawdopodobnie beda ja usuwac.
Inna sprawa jest poziom polemiki jaki tu prezentujecie, zamiast trzymac wzglednie podobne stanowisko. Ja mam D750 i generalnie jestem z niego zadowolony, niemniej jednak nie ma to nic wspolnego z faktem ze aparat jednak usterke posiada i wydajac 9 tys za body, chcialem dostac takie bez usterek. I tego sie trzymam. Prawo do reklamacji sie zmienilo, jesli Nikon temat oleje, wniose roszczenia do sklepu i wyegzekwuje tak czy inaczej albo zwrot kasy albo w pelni sprawne body.

TOP67
25-12-2014, 15:52
Przeczyściłem watek z ostatnich przepychanek. Każdy przedstawił swoje stanowisko, ale nie musimy się tutaj bić.

To, że aparat ma wadę jest oczywiste. To czy komuś to przeszkadza jest indywidualną sprawą. Jeśli właściciel aparatu zgłosił usterkę do serwisu i został olany, to ma prawo czuć się oszukany.

arek1
25-12-2014, 16:01
Znalazłem ciekawy artykuł na ten temat na Photography Life. Porównują to samo zjawisko na D750, D810 i Df: https://photographylife.com/nikon-d750-flare-shading-issue

grzegorzdz72
25-12-2014, 16:12
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale chyba ktoś w wątku pisał,że po założeniu osłony przeciwsłonecznej ucieta flara znika ? Czy tak jest w rzeczywistości ? Druga sprawa jaka mnie interesuje w związku z tą wadą to czy pracownicy w sklepach pozwalają testować body przed zakupem (test z latarką) ? Ma ktoś jakieś doswiadczenia w tej kwestii? W których sklepach pozwalają a gdzie nie ?

RobertMiernik
25-12-2014, 16:23
Znalazłem ciekawy artykuł na ten temat na Photography Life. Porównują to samo zjawisko na D750, D810 i Df: https://photographylife.com/nikon-d750-flare-shading-issue

No to jeszcze D3s i D700 i okaże się, że ten plujący w twarz problem występuje w każdym body nikona od 10 lat

Grzegorz z testowaniem jest różnie, jeden sprzedawca pozwoli inny nie, to nie zależy od sklepu. Boją się po prostu dziesiątek testujących, każdy po 20 zdjęć i nowy aparat ma 1000 zdjęć klepniętych jeszcze zanim go ktoś kupi.

Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli idziesz z zamiarem kupna a nie oglądania, to się zgadzają. Chyba tylko raz mnie pani zbyła mówiąc, że nie ma zgody od zarządu sklepu...

TOP67
25-12-2014, 16:30
Nie wiem czy dobrze kojarzę ale chyba ktoś w wątku pisał,że po założeniu osłony przeciwsłonecznej ucieta flara znika ? Czy tak jest w rzeczywistości ? Druga sprawa jaka mnie interesuje w związku z tą wadą to czy pracownicy w sklepach pozwalają testować body przed zakupem (test z latarką) ? Ma ktoś jakieś doswiadczenia w tej kwestii? W których sklepach pozwalają a gdzie nie ?

To zależy od obiektywu. Tulipan może pomóc, okrągła osłona nie. Na 100% w 35/1.8 z osłoną problem jest.

Testowanie aparatu w każdym sklepie wygląda inaczej, nawet w tej samej sieci. W AB Foto nigdy mi nie robili problemu, w FJ tak. Ale jeśli położysz na ladzie gotówkę, to nie mogą Ci odmówić sprawdzenia czegoś co testujesz. Oczywiście bez wkładania karteczek do środka. Od dzisiaj kupujący mają większe prawa, więc warto się z nimi zapoznać.

Kolekcjoner
25-12-2014, 17:02
To zależy od obiektywu. Tulipan może pomóc, okrągła osłona nie.

Dobrze rozumiem że odpowiednia osłona przeciwsłoneczna może pomóc wyeliminować ten problem?
Jeśli tak to nie wróżę Wam Panowie pomyślnego rozwiązania tego problemu przez producenta. Ergo jeśli ich wyjaśnienia które tu były wyżej będą miały choć odrobinę oparcia w rzeczywistości to przerąbane. Tego typu korporacje walczą jak lwy do ostatniego tchu żeby udowodnić swoje stanowisko.

TOP67
25-12-2014, 17:08
Dobrze rozumiem że odpowiednia osłona przeciwsłoneczna może pomóc wyeliminować ten problem?
Jeśli tak to nie wróżę Wam Panowie pomyślnego rozwiązania tego problemu przez producenta.

A niby w jaki sposób? Dostarczą wszystkim właścicielom D750 dedykowane tulipany do stałek?
Żadna okrągła osłona nie wyeliminuje problemu. To niemożliwe.

Również zrobienie odpowiedniego tulipana jest niewykonalne. musiał by on zmieniać szerokość zależnie od ogniskowej, odległości i przysłony.

Zresztą najlepszym argumentem są zdjęcia. Ja uzyskałem cień z fabryczną osłoną.

_Ocean_
25-12-2014, 19:51
Uf. Dobrze, że mi nie przyszło do głowy kupowanie d750, a dozbierałem na d800.

ShutterStill
25-12-2014, 20:03
Zobaczcie komentarze....
Jeden walczący z wiatrakami a reszta twierdzi że problemu nie ma.
Jeśli większość widzi to w ten sposób to nikon nawet oficjalnego stanowiska nie musi zajmować bo "tylko " panowie z forum wysłali maile z "komplejnem"...

RobertMiernik
25-12-2014, 20:05
Nie wiem czy zauważyłeś ale test wykazał, że d800 też ma tą usterkę.
Nim też jeszcze ludzie u nas ślubów nie robili w lecie?

prz3mo
25-12-2014, 20:16
http://www.imaging-resource.com/news/2014/12/24/nikon-d750-flare-problems-heres-why-and-what-to-do-about-them-its-not-lens

ShutterStill
25-12-2014, 20:33
"Response By Email (Alek Nowak) (24/12/2014 10:14 AM)
Dear Hemrajsing,

Thank you for your email.

We are aware of the this effect and I can confirm that it is within Nikon quality standards.

When photographing scenes with an extremely bright light source (such as the sun or high intensity
lighting) is at a certain position along the top border of the frame, this sort of visual effect is
common and may occur when shooting using any digital SLR camera.

Therefore it does not indicate a problem with the camera's design and we do not plan to implement any measures to address this.

Please do not hesitate to contact us again should you require any assistance.

Kind Regards,

Alek Nowak
Advisor
Nikon Customer Support

United Kingdom: 0330 123 0932
Republic of Ireland: 01 5171851"

Znam Pana Alka :-)

Władca Pixeli
25-12-2014, 20:45
We are aware of the this effect and I can confirm that it is within Nikon quality standards.

When photographing scenes with an extremely bright light source (such as the sun or high intensity
lighting) is at a certain position along the top border of the frame, this sort of visual effect is
common and may occur when shooting using any digital SLR camera.

Therefore it does not indicate a problem with the camera's design and we do not plan to implement any measures to address this.

Tak naprawdę nie ochodzi tutaj o to czy obecny problem jest poważny czy mniej znaczący tylko o aroganckie i pogardliwe podejście firmy Nikon wypowiedziami typu "zgodna ze specyfikacją tego modelu i mieści się w założonych standardach jakości"

Może warto zwrócić się od firmy Nikon o udostępnienie takowej specyfikacji aby przed kupnem dokładnie wiedzieć co kupujemy i za co firma odpowiada.

zbyszekD7000
25-12-2014, 20:48
Dobra myśl, chyba nikt nie jest świadom tej specyfikacji ;)
może warto ją w końcu poznać :)

Władca Pixeli
25-12-2014, 21:17
Thank you for your email.

Wychodzi na to, że Nikon również kłamie w żywe oczy. W tym samym czasie inny serwis Nikona pisze:

Thank you for contacting Nikon. It is a pleasure to be able to assist you today. The issue that you are having is not known to Nikon.

ShutterStill
25-12-2014, 21:25
Wychodzi na to, że Nikon również kłamie w żywe oczy. W tym samym czasie inny serwis Nikona pisze:

Thank you for contacting Nikon. It is a pleasure to be able to assist you today. The issue that you are having is not known to Nikon.

Może by pozbierać te oficjalne maile i wysłać jako jeden z zapytaniem, które jest "prawdziwe"?

sufenta
25-12-2014, 21:52
http://www.imaging-resource.com/news/2014/12/24/nikon-d750-flare-problems-heres-why-and-what-to-do-about-them-its-not-lens

Kolega wkleil link aby po raz kolejny raz pokazac, ze swiat sie o jednym z adminow forum dowiedzial? TOP67 wykonal kawal dobrej roboty, ale "swiat" widzi to inaczej- autor cytowanego textu : "(...) That's just me; I'd buy a D750 in a heartbeat if I was in the market for a full-frame SLR, even with the current flare issue present. I do realize, though, that some photographers may often shoot under conditions that would produce banded flare like we've seen above. It's clearly something that the camera would be better of not exhibiting(...)" a tu Nasim Mansurov (photographylife) :" I think at this time, my favorite DSLR is the D750. A great balance of features, image quality and resolution. My D810 serves me great for landscapes, but my wife hates post-processing those 36 MP images and loves her Df instead :) I guess to each his/her own :) Overall, I would say the D750 is the most balanced Nikon DSLR at the moment(...)" P.S. jedyna osoba, ktora jest przekonana o skali problemu na photographylife jest piszacy nie do konca po angielsku user wandiba z Europy wschodniej, ktoremu, nota bene, zarzucany jest brak umiejetnosci dyskutowania.

Sz@kal
25-12-2014, 22:07
Ja dziwie się tylko jednej rzeczy... Wydawało mi się zawsze, że to forum pasjonatów fotografii... forum miłośników marki NIKON... i wydawało mi się, że we wspólnym interesie jest aby firma ta oferowała produkty o odpowiednim standardzie i bez takich baboli... Tym czasem mam wrażenie, że niektórym to obojętne czy aparaty są produkowane z wadami, czy też bez nich, grunt że jakoś robią zdjęcia i tyle... Wydawało mi się, że tu wszyscy jak jeden mąż będą szli zasadą "w kupie siła" i przyłączać się do "walki" o to by firma, której zaufaliśmy, i którą karmimy nie dawała nam powodów do narzekań. Tymczasem są tacy, którzy mam wrażenie walczą a przynajmniej przyczyniają się do stanu faktycznego, gdzie korporacja może dymać ostatecznego użytkownika bo ma na to przyzwolenie innych użytkowników... (z reguły dodam jeszcze tych którzy problemu nie oświadczają bo sprzętu takowego nie mają po prostu...) Ludzie czemu próbujecie udowadniać, że jeżeli DLA WAS problem jest mało istotny to go nie ma??? Czemu nie możemy tworzyć społeczności nikoniarzy, którzy jednak wymagają uczciwości od strony Nikona i którzy będą robić wszystko aby firma Nas nie dymała jak im się podoba? Przecież Nikon Nas olewa jeżeli widzi, że sami użytkownicy stają w jego obronie... broniąc coraz większego olewactwa ze strony Nikona. Smutne to dla mnie :(

nikoniarz
25-12-2014, 22:20
Ja powiem tak. Nauczony cudzym doświadczeniem z "przygodami" związanymi z innymi modelami Nikon (D7000, D600) zdecydowałem się nie kupować nowych produktów tej marki póki rynek nie zweryfikuje ewentualnych problemów. I tak zamiast D7000 wziąłem D300, a zamiast D750 zakupiłem w świetnym stanie D3. Śledzę ten wątek chociażby z powodu, że chodził mi po głowie D750 i widzę, że sporo osób kupiło go pomimo, że obecne aparaty nie sprawiały im problemu. Jaki był problem zaczekać? Przecież nie od dziś wiadomo jak jest od paru lat z produktami tej marki.

zbyszekD7000
25-12-2014, 22:21
Niestety jest to smutne ale prawdziwe, wystarczy poczytać to forum i już można się poczuć usprawiedliwionym i nic nie robić w temacie jakości, bo ludzie i tak się ucieszą że wypuścimy kolejną NOWOŚĆ.

Pawel92
25-12-2014, 22:36
A podsumowanie testu jest nastepujące:
"I have already said it in my detailed Nikon D750 review and I will say it again: the D750 is an amazing camera. Whether some units have this particular issue or not will not matter for most people and most situations, so do not get overly concerned about it. When Nikon deserved negative attention, whether it was for the D800 AF issues or the D600 dust issues, we at Photography Life wrote about those extensively, hoping for Nikon’s response and action. But in the case of the D750, I personally do not consider the flare shading issue to be worthy of a recall or service advisory. Use lens hoods and do not shoot in mid-day sun at weird angles that cause this shading effect. If you see it in your photo, just recompose the image slightly and you will be set. Chances are, your photo will not look good at that particular angle anyway, due to so many internal lens and camera reflections. Above all, enjoy the process of taking pictures and keep on clicking, instead of spending your valuable time reading up on such issues on the Internet, where things are known to quickly get too much attention…"

Bach
25-12-2014, 23:21
A podsumowanie testu jest nastepujące:
"I have already said it in my detailed Nikon D750 review and I will say it again: the D750 is an amazing camera. Whether some units have this particular issue or not will not matter for most people and most situations, so do not get overly concerned about it. When Nikon deserved negative attention, whether it was for the D800 AF issues or the D600 dust issues, we at Photography Life wrote about those extensively, hoping for Nikon’s response and action. But in the case of the D750, I personally do not consider the flare shading issue to be worthy of a recall or service advisory. Use lens hoods and do not shoot in mid-day sun at weird angles that cause this shading effect. If you see it in your photo, just recompose the image slightly and you will be set. Chances are, your photo will not look good at that particular angle anyway, due to so many internal lens and camera reflections. Above all, enjoy the process of taking pictures and keep on clicking, instead of spending your valuable time reading up on such issues on the Internet, where things are known to quickly get too much attention…"

Jakie to proste. I jak wczuł się w rolę nauczyciela maluczkich.

pkazmie
26-12-2014, 00:42
Serwis Nikona odpowiada w rozny sposob na to samo pytanie, tak jest w kazdej dyzej firmie niestety. Auta za 100 tys maja wady fabryczne i uzytkownik musi placic za bledy producenta. Taki juz jest swiat dzis i bedzie gorzej...

Dla mnie osobiscie aparat jest fantastyczny i nie odczuwam tej wady choc wolalbym zeby Nikon robil sprzet bez wad.

nikoniarz
26-12-2014, 00:47
Mam wrażenie, że Nikon poczeka ze sprawą by zobaczyć jaki procent zgłasza problem w stosunku do liczby sprzedanych egzemplarzy. Jak będzie to nieistotny procent, to sprawę oleje. Ja wiem, część osób zrezygnuje z systemu. Ale znajdą się nowi. I tak w kółko...

owidiuszek
26-12-2014, 11:16
Machalem jak duren przed swiatlem slonecznym i nie znalazlem, moze zle cos robie, moze jest bez wspomnianej wady.

Obojetnie na wynik po 2 tys zdjec nie zauwazylem jej nigdzie wiec mam to gdzies.

Tak - Nikon powinien sie tym zajac, tak - jest to w pewnym sensie wada, ale ludzie nie dajmy sie zwariowac.

Konia z rzedem temu ktory podczas sesji zdjeciowej pokaze chocby 1% zdjec zepsutych w ten sposob. Zamiast tego co mamy? Zabawe z latarkami jak w X-FIles.
Wiecej zdjec sie wyrzuca bo AF nie trafil, bo kadr jest niewlasciwy...

himi
26-12-2014, 11:39
,,W pewnym sensie wada'' to odłażące gumy. Cień z flarą to dyskwalifikacja. Coś słabo machacie. Dziś rano jak tylko zobaczyłem słońce wystarczyło 10 sekund, żebym miał całą serię. Po weekendzie dzwonię do NPS.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/4204037900_1419586737_thumb-2.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/4204037900_1419586737.jpg)

Chyba będę ,,dzienniczek'' na FB Nikona prowadził:)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=867973866586606&set=o.177221768037&type=1&theater

kurczeblade
26-12-2014, 13:24
,,W pewnym sensie wada'' to odłażące gumy. Cień z flarą to dyskwalifikacja. Coś słabo machacie. Dziś rano jak tylko zobaczyłem słońce wystarczyło 10 sekund, żebym miał całą serię. Po weekendzie dzwonię do NPS.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/4204037900_1419586737_thumb-2.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/4204037900_1419586737.jpg)

Chyba będę ,,dzienniczek'' na FB Nikona prowadził:)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=867973866586606&set=o.177221768037&type=1&theater

I teraz wyobrazmy sobie pare mloda stojaca w takim miejscu, w jakims fajnym momencie. Co robimy? Wkur sie ze nie zlapalismy tego momentu i to wylaczniez winy sprzetu, ktory gdyby byl sprawny to trafila by sie fajna fota, Rozumiem ze niektorzy przymykaja na to oko, ale tak nie powinno byc.

RAF7705
26-12-2014, 13:36
Trzeba być idiotą, żeby przymykać na TO oko.

Sorry za ostre słowa, nie myślałem o nikim personalnie.

zbyszekD7000
26-12-2014, 13:37
Eeeeee, tam, marudzicie :)
Przecież to jest "zgodne ze specyfikacją tego modelu i mieści się w założonych standardach jakości" ;)

morzon
26-12-2014, 13:37
No, to zostałem idiotą. Kocham to forum

RobertMiernik
26-12-2014, 13:38
I teraz wyobrazmy sobie pare mloda stojaca w takim miejscu, w jakims fajnym momencie. Co robimy? Wkur sie ze nie zlapalismy tego momentu i to wylaczniez winy sprzetu, ktory gdyby byl sprawny to trafila by sie fajna fota, Rozumiem ze niektorzy przymykaja na to oko, ale tak nie powinno byc.

Tak wyobraźmy sobie parę młodą, albo robisz zdjęcia z balkonu parze stojącej w krzakach, albo robisz zdjęcia czubków butów pary młodej.

Pokazało się słońce, zabierzcie dzieciaki, dziewczyny, żony na spacer i spróbujcie osiągnąć efekt w normalnych warunkach.

Rozumiem, że niewygodne fakty się ignoruje, ale w dwóch przytoczonych niedawno linkach, zostało pokazane, że wszystkie testowane body miały taki cień (choć zwykle odrobinę delikatniejszy). Od Canonów (1D-x) przez wszystkie nowe Nikony 810, 610, Df z 750 na czele.

We wszystkich pojawiał się cień i to dowodzi dokładnie tego o czym piszę od samego początku, w teście laboratoryjnym jest to problem taki sam jak mora i banding, możliwy do osiągnięcia każdym body natomiast osiągnięcie go w normalnych zdjęciach 'udaje' się raz na milion.

yazid
26-12-2014, 13:51
Tak wyobraźmy sobie parę młodą, albo robisz zdjęcia z balkonu parze stojącej w krzakach, albo robisz zdjęcia czubków butów pary młodej.

Pokazało się słońce, zabierzcie dzieciaki, dziewczyny, żony na spacer i spróbujcie osiągnąć efekt w normalnych warunkach.

Rozumiem, że niewygodne fakty się ignoruje, ale w dwóch przytoczonych niedawno linkach, zostało pokazane, że wszystkie testowane body miały taki cień (choć zwykle odrobinę delikatniejszy). Od Canonów (1D-x) przez wszystkie nowe Nikony 810, 610, Df z 750 na czele.

We wszystkich pojawiał się cień i to dowodzi dokładnie tego o czym piszę od samego początku, w teście laboratoryjnym jest to problem taki sam jak mora i banding, możliwy do osiągnięcia każdym body natomiast osiągnięcie go w normalnych zdjęciach 'udaje' się raz na milion.
Wiesz co? Nawet jeśli osiągam taki efekt bardzo rzadko, nie oznacza wcale że problemu nie ma.
Oczywiście możemy tak w kółko dywagować czy szklanka jest do połowy pusta czy pełna, fakt jednak jest taki że dajesz 8-9 tyś za body które w nielicznych przypadkach nie ma tej usterki, w większości jednak przypadków ją ma.
Jak napisałem wcześniej, Nikon coś postanowi i zapewne po decyzji centrali zaczną trzymać spójne stanowisko. Ja mam nadzieję że wszystko dobrze się skończy i zrobią jakąś akcję serwisową.
Bardzo odpowiada mi wielkość i ergonomia tego body, uchwyt jest jak dla mnie idealny, matryca, AF naprawdę zacne, no ale jak mam wybór pomiędzy body dającym taki efekt a nie dającym, to zdecydowanie chcę bez tego typu "gratisów".
Sprowadzanie rozmowy do komuny, jakichś personalnych wycieczek jest poniżej wszelakiego poziomu:)

nikoniarz
26-12-2014, 13:59
Nikon coś postanowi i zapewne po decyzji centrali zaczną trzymać spójne stanowisko

Jeśli będzie im się to opłacać to coś postanowi. A jak liczba zgłoszeń będzie marginalnym procentem w stosunku do liczby sprzedanych egzemplarzy to sprawa będzie zapewne olana...

RobertMiernik
26-12-2014, 14:09
Wiesz co? Nawet jeśli osiągam taki efekt bardzo rzadko, nie oznacza wcale że problemu nie ma.

Skup się człowieku, bo mam wrażenie, że czytasz co drugie zdanie.

Uwaga: 6 przetestowanych body MIAŁO ten sam cień, od D610 przez D810 aż do Canona 1Dx!

Rozumiem, że z D750 jest za mało zdjęć, bo to nowe body, ale co D810, D610 też są za młode, żeby wada wyszła, przy robieniu zdjęć?

Fatman
26-12-2014, 14:16
Uwaga: 6 przetestowanych body MIAŁO ten sam cień, od D610 przez D810 aż do Canona 1Dx!

Serio wygląda to tak samo ?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/NikonD750Flare-2.jpg
źródło (https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2014/12/Nikon-D750-Flare.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/NikonD810Flare-2.jpg
źródło (https://cdn.photographylife.com/wp-content/uploads/2014/12/Nikon-D810-Flare.jpg)

jaś
26-12-2014, 14:28
W canonach efekt do osiągnięcia tylko na antypodach - słońce musi świecić od dołu, a jak wiadomo w australii wszystko jest do góry nogami - w europie można focić bez obaw.

funky
Kolega RobertMiernik podtrzymuje żar w ognisku tego wątku :) i należy mu za to podziękować :).

morzon
Nie tak samo, ale chyba tak czy siak przez to odcięcie (czy słabsze czy mocniejsze) fota i tak do kosza by była. Jeśli to na twarze wejdzie to i tak pozamiatane raczej. Jak nie, jak można wykadrować to jedno i drugie będzie można. Nie, nie bronię, żeby nie było :D
Za to w 1Dx bardziej się to rzuca w oczy, najbardziej z tych wszystkich przypomina to z D750... Ciekaw jestem jeszcze innych puszek, może ktoś gdzieś w internetach pociągnie temat.

harb
26-12-2014, 14:31
Trzeba być idiotą, żeby przymykać na TO oko.

Sorry za ostre słowa, nie myślałem o nikim personalnie.

też tak uważam , nie wiem czy to juz było ?

http://petapixel.com/2014/12/22/nikon-d750-owners-reporting-dark-band-problem-shows-lens-flares/

Fatman
26-12-2014, 14:33
Oczywiście, bo flara zawsze wyjdzie. Ostatnio pytałem o to, który egzemplarz Nikona D750 byście kupili -ten z "wadą" (cudzysłów dla bardziej wrażliwych), czy ten, który tak nasilonego efektu cienia/flary nie produkuje (przypominam, że oba są na rynku). Odpowiedzi było niestety mało (i na pewno nie od tych, którym ta "wada" w ogóle nie przeszkadza).

Teraz zapytam -który "ten sam" efekt cienia/flary wolicie zobaczyć na swoich zdjęciach (jak już musi się pokazać...), ten z D750 (z "wadą") czy ten z D810 ? Który będzie łatwiej "przełknąć" ?

Nemeth
26-12-2014, 14:33
To pokazuje , że nie jest to nowość która pojawiła się dopiero w d750 (który jak już wiadomo jest bublem ;) ) tylko, że jest to cecha wspólna dla konstrukcji komory lustra nikonów FX (nie kojarzę czy coś takiego pojawiło się w puszkach DX).

yazid
26-12-2014, 14:39
Skup się człowieku, bo mam wrażenie, że czytasz co drugie zdanie.

Rozumiem, że z D750 jest za mało zdjęć, bo to nowe body, ale co D810, D610 też są za młode, żeby wada wyszła, przy robieniu zdjęć?
To miło że widzisz moje człowieczeństwo, nie rozumiem tylko są u Ciebie tyle nerwowości w dowodzeniu swoich (jedynie słusznych?) racji. Nie wiem czy masz D750 czy też nie, wątek jest jednak po to żeby dyskutować. Najlepiej na jakimś tam dopuszczalnym poziomie. Jak już powyżej napisałem, moje D750 ma usterkę która mi przeszkadza, Tobie nie musi, bo to nie Twoje body;)

RobertMiernik
26-12-2014, 14:39
Oczywiście, bo flara zawsze wyjdzie. Ostatnio pytałem o to, który egzemplarz Nikona D750 byście kupili -ten z "wadą" (cudzysłów dla bardziej wrażliwych), czy ten, który tak nasilonego efektu cienia/flary nie produkuje (przypominam, że oba są na rynku). Odpowiedzi było niestety mało (i na pewno nie od tych, którym ta "wada" w ogóle nie przeszkadza).

Teraz zapytam -który "ten sam" efekt cienia/flary wolicie zobaczyć na swoich zdjęciach (jak już musi się pokazać...), ten z D750 (z "wadą") czy ten z D810 ? Który będzie łatwiej "przełknąć" ?

Na pewno nie testowałbym puszki pod tym kątem, sprawdził bym to co sprawdzam zawsze, tzn AF, zapis zdjęć, równy rozkład ostrości w kadrze i wygląd bagnetu.
Nie interesują mnie problemy, których wystąpienie jest tylko odrobinę bardziej prawdopodobne niż trafienie szóstki w totku.
Sprawdzałeś w ten sposób inne body? Bo aktualny stan rzeczy wskazuje na to, że problem jest w każdym body...

To pokazuje , że nie jest to nowość która pojawiła się dopiero w d750 (który jak już wiadomo jest bublem ;) ) tylko, że jest to cecha wspólna dla konstrukcji komory lustra nikonów FX (nie kojarzę czy coś takiego pojawiło się w puszkach DX).

Prawdopodobnie dlatego, że nikt ich nie testował...

yazid
26-12-2014, 14:40

Oczywiście kupiłbym ten bez "wady". Dla mnie jest ona niedpopuszczalna.

Sz@kal
26-12-2014, 14:47
Ja testowalem D610 "laboratoryjnie" (z latarka) i nie uzyskałem takiego efektu w D750 robiąc zdjęcia na dworze wystarczyło mi kilka chwil aby efekt ten uzyskać.... wiec nie piszcie pierdół, ze to jest w każdym body... Dziwne jest tez to, ze konkluzja tego testu to jakby kalka tego co koledzy dostali w odpowiedzi od Nikona...

moto g2 via tapatalk pro

Fatman
26-12-2014, 14:49
Sprawdzałeś w ten sposób inne body? Bo aktualny stan rzeczy wskazuje na to, że problem jest w każdym body...

Przypomnę jeszcze raz: w dostępnych na rynku egzemplarzach Nikona D750 efekt ten jest albo bardzo widoczny albo prawie niewidoczny. Zależy to właśnie od danej sztuki. Czyli można kupić taką z "wadą" lub bez "wady". Więc nie jest to tak samo widoczne w każdym body.

Jeszcze raz napiszę -owszem, mając body D750 z "wadą" można NIGDY nie trafić na sytuację, w której ona wyjdzie na zdjęciu. Niemniej wydaje mi się, że ze względu na choćby minimalną możliwość wystąpienia tej "wady", oraz możliwość zakupu egzemplarza bez "wady" lepiej wybrać sztukę bez wady. Warto brać także pod uwagę to, że może zaistnieć po pewnym czasie potrzeba sprzedaży tego egzemplarza D750. Informacja, że akurat ten egzemplarz D750 "wady" nie posiada, będzie dla sprzedającego i kupującego dosyć istotna.

W związku z tym, firma Nikon powinna serwisować egzemplarze z "wadą" tak aby zminimalizować efekt cienia/flary -zwłaszcza, że jak udowodnił TOP67, jest to możliwe (udowodnił, kupując egzemplarz bez "wady").

Kilkanaście/dziesiąt postów temu deep dał doskonały przykład z obiektywem z porysowaną przednią soczewką. Także ta "wada" ( ;) ) wyjdzie tylko w pewnych warunkach, a nie zawsze. Jednak nikt z nas za taką samą cenę nie wybierze szkła z porysowaną przednią soczewką, jak będzie mógł kupić sztukę bez rysy -prawda ?

Nemeth
26-12-2014, 14:50
Testował, nie testował. Pojawia się w ekstremalnych warunkach (po zrobieniu ponad 24.000 klatek d800 mam ten efekt na dwóch klatkach - na dwóch). Problemem jest to, że w D750 pojawia się to w sposób najbardziej widoczny i zdaje się łatwiej niż w innych modelach.
I choć osobiście uważam to za taką samą "wadę" jak kolorowy szum na ISO6400 wyciąganym o 5EV ;) to rozumiem złość tych, którzy często robią zdjęcia czy filmy ze źródłem światła w kadrze.

morzon
26-12-2014, 14:54
(po zrobieniu ponad 24.000 klatek d800 mam ten efekt na dwóch klatkach - na dwóch

D800? Poka, poka.

hostman22
26-12-2014, 15:01
zaraz będzie, że wszystkie nikony mają ten problem. Faktem jest, że jednak sprzęt powinien być wolny od wad. Zobaczymy do następnym premier i najwyżej trzeba będzie zmienić system.. .

z d7000 i d800 jakoś nowi użytkownicy nie zgłaszają problemów, z nikonem d600 sprawa jest wiadoma. Z d750 będzie akcja serwisowa czy w pierwszym kwartale 2015 przywita nas d760 ;), a posiadacze zostaną z ręką.... każdy wie gdzie ;)

P.s jest mi przykro kolegi prz3mo, tak długo nosił się z zamiarem zmiany d700 i w końcu kiedy powstało bodu idealne.., to jego egz. ma ten problem - to może zmienić człowieka :( - mam nadzieję, że sprawa rozwiąże się po Twojej myśli :)

RobertMiernik
26-12-2014, 15:04
W tym wątku bardzo wyraźnie zaznacza się różnica między tymi, którzy kupują aparaty, żeby robić zdjęcia, a tymi, którzy kupują je po to, żeby je mieć. W sumie to forum sprzętowe a nie fotograficzne, więc można by się może tego spodziewać jednak moja naiwność zawsze powoduje, że jestem zaskoczony skalą tego zjawiska.

Zamiast robić zdjęcia zdecydowanie najlepszym aparatem ostatnich lat, przeprowadzane są testy i analizy jak nie przymierzając fotografowane złotówki na cyfrowych. Nikt natomiast nie potrafi wykazać zepsutych w ten sposób reportaży.

Najgorsze jest to, że nawet test pokazujący występowanie wady w innych, dużo starszych body nie powoduje logicznej reakcji 'uff, jak nie wyszło w D610 to znaczy, że jednak da się robić zdjęcia' tylko dalsze zacietrzewienie, 'a tam wada jest mniejsza, ja mam 94% cienia a tam jest tylko 72%!'.

Zastanówcie się po co macie te aparaty, no chyba, że do testów - to ok, Nikon zdecydowanie powinien coś z tym zrobić, bo nie da się porządnego testu tym dziadostwem zrobić!

Byłem jakiś czas temu w Zakopanym, zapłaciłem Opłatę klimatyczną a mimo to, głupi klimat padał deszczem przez cały dzień!

Nikt nie odniósł się do tego co pisałem o morze i bandingu - rozumiem, że taka wada w przeciwieństwie do cienia jest ok?

Nie rozumiem jak można taką wojnę wytaczać o coś czego się nigdy nie doświadczyło, jesteście jak policjanci z Misia "A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był, to wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!"
I nie ważne, że matka siedzi z tyłu, mogła przechodzić i tyle...

Fatman
26-12-2014, 15:09
dużo starszych body nie powoduje logicznej reakcji 'uff, jak nie wyszło w D610 to znaczy, że jednak da się robić zdjęcia'

To jest logiczna reakcja ? Ufff, bo inni też mają problem ?

Nikt nie odniósł się do tego co pisałem o morze i bandingu - rozumiem, że taka wada w przeciwieństwie do cienia jest ok?

Czy Ty możesz zrozumieć, że w jednym egzemplarzu D750 widać to jak cholera a w drugim prawie wcale ?

slaweko
26-12-2014, 15:09
Piepszenie... W moim d610 opisywany problem nie występuje. Nie rozumiem ludzi, którzy wydają 7 tys zł na buble i zaciekle bronią partaniny...

RobertMiernik
26-12-2014, 15:14
Czy Ty możesz zrozumieć, że w jednym egzemplarzu D750 widać to jak cholera a w drugim prawie wcale ?
No i co to jest prawie wcale, 20% wady? 40%?
Albo jest cień albo go nie ma, to nie jest cień schrodingera.

Piepszenie...
Tak, piepszenie ;)

RomanZWrocławia
26-12-2014, 15:14
Nie rozumiem ludzi, którzy wydają 7 tys zł na buble i zaciekle bronią partaniny...

To się nazywa Syndrom Sztokholmski. :)

Fatman
26-12-2014, 15:16
No i co to jest prawie wcale, 20% wady? 40%?
Albo jest cień albo go nie ma, to nie jest cień schrodingera.

Procentowo Ci nie podam, ale służę przykładem na zdjęciu:

Uwaga! Mam!

Udało mi się złapać flarę z cieniem

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750%20flara/DSC_0827.jpg)

Mogę więc autorytatywnie stwierdzić, że problem NIE DOTYCZY WSZYSTKICH BODY.

Tutaj identyczny kadr z mojej sztuki

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750%20flara/TP8_1384.jpg)

Zdjęcie ze statywu. Ten sam obiektyw (ostrość w M), te same ustawienia.

yazid
26-12-2014, 15:16
W moim D610 też problem nie występuje. Za to występuje w D750.

RobertMiernik
26-12-2014, 15:19

Już widziałem, ale dalej jest przykład zdjęcia testowego, jak paski na banknotach z cyfrowych, ten problem dalej nie występuje poza laboratorium.

yazid
26-12-2014, 15:21
Fatman:), Robert nie zrozumie bo tu nie chodzi o zrozumienie, tylko o to żeby racja była po Jego stronie;)
Jak pokażesz zdjęcie z pleneru, to powie że jedno na dwieście to nic nie znaczy. Jak pokażesz więcej to powie że to procentowo i tak mało;) itd, itd.
Tu sporem nie jest "wada" tylko spojrzenie na nią.

Fatman
26-12-2014, 15:25
O Boże........ Wybacz, ale nie dostarczę Ci teraz przykładu z życia wziętego.

Tego typu zdjęcia testowe mają za zadanie pokazać, że coś takiego może wystąpić także w normalnych warunkach. Nie musi, ale MOŻE. Rozumiesz ? Dostarczają też informacji, że na rynku są dostępne RÓŻNIĄCE SIĘ BUDOWĄ FIZYCZNĄ EGZEMPLARZE. W jednym efekt MOŻE wystąpić, w drugim NIE WYSTĘPUJE.

RobertMiernik
26-12-2014, 15:35
MOŻE tak samo jak banding i mora, ale rozumiem że nimi się nie przejmujemy...

Walczcie, nawet się do listu otwartego dopiszę czy do petycji jakiejś, uważam jednak, że aparat służy do robienia zdjęć a nie testów i niemożliwość dostarczenia zdjęć 'z życia wziętych' powoduje, że rozważanie jest czysto akademickie. I nawet można by sobie porozważać, gdyby nie 'idioci' i 'plucie' i całkowite zamknięcie się na jakiekolwiek argumenty.

Fatman
26-12-2014, 15:37
MOŻE tak samo jak banding i mora, ale rozumiem że nimi się nie przejmujemy...

Podyskutujmy o bandingu i morze -pokaż mi różniące się od siebie budową fizyczną dwa egzemplarze Nikona D700 albo D3. Albo dwa Canony 6D lub dwa 5D3. I niech między tymi dwoma D700 dla przykładu (ale możesz też użyć innych wymienionych przeze mnie par aparatów) będą widoczne znacznie różnice w widoczności efektu bandingu i mory.

Czekam.

Teraz rozumiesz ? Czy nadal nie ?

RobertMiernik
26-12-2014, 15:43
Podyskutujmy o bandingu i morze -pokaż mi różniące się od siebie budową fizyczną dwa egzemplarze Nikona D700 albo D3. Albo dwa Canony 6D lub dwa 5D3. I niech między tymi dwoma D700 dla przykładu (ale możesz też użyć innych wymienionych przeze mnie par aparatów) będą widoczne znacznie różnice w widoczności efektu bandingu i mory.

Czekam.

Nie, dalej nie rozumiesz...
Powyżej masz przykład 20 000 zdjęć zrobionych, efekt wystąpił 2 razy, to daje na migawkę mającą 200 000 żywotności oznacza, że w całej historii życia aparatu trafisz na 20 niech tam będzie 40 zdjęć z cieniem.

Dla Ciebie 40 zepsutych zdjęć jest problemem, czyli rozmawiamy o jakichś dziesiątych częściach promila...

Edit: gwarantuje Ci, że więcej zdjęć zepsujesz odpalając aparat zawieszony na szyi brzuchem, łokciem czy czymkolwiek z kadrem podłogowym niż przez cień...

qbic
26-12-2014, 15:44
@Fatman.
To walka z wiatrakami, nie dasz rady, jeżeli aparat banduje niczym wściekły skunks w paski to znaczy ze nie umiesz robić zdjęc, bo tak twierdzi ortodoks fotograficzny który zupelnie nie rozumie technikaliów - gdyż jego artystyczna dusza nie pozwoli się znizyć na poziom wzmacniaczy sygnału i konwerterów A/D.

Fatman
26-12-2014, 16:04
Ale tu nawet nie chodzi o sprawy techniczne................. no nie wiem jak mam wytłumaczyć Robertowi.

Robercie, Ty o jednym a ja o drugim.

To może inaczej -załóżmy, że wszystkie aparaty dają dokładnie taki sam obraz. Nikony, Canony, Sony, Olympusy itd. IDENTYCZNY. Załóżmy, że jest grupa osób, kupująca te aparaty tylko i wyłącznie po to, żeby postawić je sobie w gablotce i na nie patrzeć.
Pojawia się nowy model Nikona -D7775550. I po jakimś czasie, okazuje się, że na rynku są dostępne egzemplarze -nazwijmy je normalne oraz ciut inne -różnicą jest krzywo przyklejone logo FX oraz obdrapana farba na napisie NIKON. Oczywistym jest to, że nie ma to wpływu na zdjęcia, ale jak wspominałem jest pewna spora grupa, która nie kupuje tych aparatów dla zdjęć.

Klienci którzy kupili egzemplarze z przekrzywionym logo oraz obdrapaną farbą nie są z tego powodu zadowoleni, i chcą aby firma która aparat wyprodukowała, doprowadziła ich egzemplarze do stanu ogólnie uznanego za normalny. Niestety firma twierdzi, że tak ma być, bo przekrzywiony znaczek FX oraz obdrapana farba są zgodne z specyfikacją tego sprzętu. Część niezadowolonych z takiej postawy producenta, chce sprzedać swoje egzemplarze aparatu (te z krzywym logo i zdrapaną farbą), ale niestety rynek wtórny zareagował tak, że są one odpowiednio tańsze od tych normalnych.

Ja już prościej nie mogę............

[dopisane]

Jak byś miał ochotę to możesz zapytać S4INTa, co sądzę o tym problemie, jak bardzo dla mnie osobiście jest on mało istotny (gdybym D750 chciał kupić (oczywiście i tak jak bym mógł, kupiłbym tego bez "wady")). Choć ja już o tym pisałem na forum.....

Jacek_Z
26-12-2014, 16:11
Załóżcie sobie po prostu, że każdy D750 ma flarę z odcięciem w specyficznych warunkach. To cecha sprzętu. Nie ma sprzętu doskonałego. W ogóle nie ma w ogóle produktu doskonałego. Każdy sprzet ma ograniczenia. D4s też je ma.

Fatman
26-12-2014, 16:19
Tak Jacku, ale jeden ma większą a drugi mniejszą. W jednym czujniki są wyżej, w drugim niżej. I najprawdopodobniej serwis może to w prosty sposób poprawić :) Tylko musi "chcieć".

RobertMiernik
26-12-2014, 16:23
Robercie, Ty o jednym a ja o drugim.

Ależ ja Cie rozumiem, po prostu nie rozumiem tego, że aparat nie służy wam do robienia zdjęć tylko do robienia testów i napisałem to w poprzednim poście.

Nie chodzi o to że wada przeszkadza w robieniu zdjęć, bo nie przeszkadza, tylko że jest.

Ok rozumiem i dlatego napisałem, że przyłącze się do ewentualnego listu czy petycji.

d90
26-12-2014, 16:45
Chyba odpoczynek od forum by Ci sie przydał.

Myślisz ?
Nie sadze.
To nie mi wszyscy tłumacza, i to nie ja udaje obrońce nikona.
Nie ja mowie ludziom ze testy robią zamiast zdjęcia.
Nie ja tłumacze ze mozna szacunku do pieniędzy nie miec.

Co ja robię ?
Ja sobie napisałem co mysle.
To wolny kraj. A to moja ocena takiego postępowania.
Nie naruszAm tym żadnych "dóbr" fotografa Miernika.
Pisze o jego postępowaniu oraz jak to łatwo zauważyć - konflikcie na tle finansowym.

Ot.
I tyle.

Ale...
Jakby na jego miejscu był ktos nie z TWA to juz dawno wszyscy by siedzieli delikwentowi na głowie.
Takie mz...

Pzdr :)

Acha
Jako ze ja poza wspomnianym TWA jestem, zaraz posty pewnie znikna.
A kto wie co tam jeszcze...
:)

Nikon robi ludzi koło pióra.
Takie sa fakty.
Na nic tłumaczenia ze tego nie widac.
Ze ja nie mam d750. Itd
Tak byc nie powinno. A my tu razem powinnismy wyrazić swoje oburzenie.
Ot i tyle...

rotor
26-12-2014, 17:01
Piepszenie... W moim d610 opisywany problem nie występuje. Nie rozumiem ludzi, którzy wydają 7 tys zł na buble i zaciekle bronią partaniny...

w D610 podczas robienia zdj. czujniki są przykryte tą sławną osłonką, w D750 poszli inżyniery Nikona dalej i stwierdzili, że ich nie przykryją, tylko jakoś inaczej ta osłonka ma spełniać funkcję (tak naprawdę ze zdjęc komory D750 (wykonanych np. przez TOP76) nie mogę się zorientować, jak ona działa w tym modelu ??

ALF
26-12-2014, 17:24
Panowie! Dosyć przepychanek. Wszystkie posty do piachu, nie szkoda Wam czasu?

Bach
26-12-2014, 17:42
W tym wątku bardzo wyraźnie zaznacza się różnica między tymi, którzy kupują aparaty, żeby robić zdjęcia, a tymi, którzy kupują je po to, żeby je mieć. W sumie to forum sprzętowe a nie fotograficzne, więc można by się może tego spodziewać jednak moja naiwność zawsze powoduje, że jestem zaskoczony skalą tego zjawiska.

Zamiast robić zdjęcia zdecydowanie najlepszym aparatem ostatnich lat, przeprowadzane są testy i analizy jak nie przymierzając fotografowane złotówki na cyfrowych. Nikt natomiast nie potrafi wykazać zepsutych w ten sposób reportaży.

Najgorsze jest to, że nawet test pokazujący występowanie wady w innych, dużo starszych body nie powoduje logicznej reakcji 'uff, jak nie wyszło w D610 to znaczy, że jednak da się robić zdjęcia' tylko dalsze zacietrzewienie, 'a tam wada jest mniejsza, ja mam 94% cienia a tam jest tylko 72%!'.

Zastanówcie się po co macie te aparaty, no chyba, że do testów - to ok, Nikon zdecydowanie powinien coś z tym zrobić, bo nie da się porządnego testu tym dziadostwem zrobić!

Byłem jakiś czas temu w Zakopanym, zapłaciłem Opłatę klimatyczną a mimo to, głupi klimat padał deszczem przez cały dzień!

Nie rozumiem jak można taką wojnę wytaczać o coś czego się nigdy nie doświadczyło, jesteście jak policjanci z Misia "A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był, to wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!"
I nie ważne, że matka siedzi z tyłu, mogła przechodzić i tyle...

Nie, to jest różnica pomiędzy tymi, którzy zauważyli tę konkretną wadę objawiającą się w części D750, a w części nie, a tymi - jak ty - którzy tej różnicy nie dostrzegają lub ją bagatelizują. Jak mantra powtarzasz swoje argumenty - które de facto nie odnoszą się do głównych kwestii jakie wiele osób tu przedstawia - i przybierałeś postawę jakiegoś pijarowca, czy nawiedzonego misją apostoła, który próbuje udowodnić, a wręcz narzucić wszystkim, jeden punkt widzenia. I to jest już charakterystyczne dla twojej aktywności w tym wątku i obrony D750.

pkazmie
26-12-2014, 19:05
Kluczowa sprawa jest, ze sa egzemplarze D750 z wada i bez co swiadczy o niejednorodnych standardach produkcji. Ten fakt to niedopuszczalna sprawa. Nasim Mansurov w blogu photographylife.com pokazal, ze w 7dmk2 i d7100 ten cien/flara tez wystepuje. Zgoda ale jednak w D750 znacznie bardziej jest to widoczne. A niech pokaze np dwa d810 z cieniem i bez...nie ma takich egzeplarzy.

Bach
26-12-2014, 19:06
Sprawa jest trywialnie prosta. Część egzemplarzy D750 ma wadę konstrukcyjną, część jej nie ma. Gdy kupuję pralkę ze 150 funkcjami, wystarczy że jedna funkcja jest spaprana, choćby nawet w ogóle przeze mnie nie była używana w codziennym użytkowaniu albo raz na 2 tys. prań, mam prawo do wymiany pralki na nową - taką która tę funkcję ma sprawną - jej naprawy bądź zwrotu pieniędzy w okresie gwarancji. O to tu tylko chodzi. Odchodzenie od tej istoty - wadliwego/z usterką towaru - jest odwracaniem kota ogonem i sprowadzaniem sprawy na manowce, i w ostateczności przynosi korzyść producentom, a pogarsza sytuację klientów, czyli nas wszystkich. Miejmy tego świadomość wymyślając inne argumenty.

W d750 niekorzystny efekt jest tak mocny - dalece większy niż w innych aparatach - że dopiero teraz zwrócono na niego uwagę i zaczął rzucać się w oczy i przeszkadzać. I widać to na porównawczych zdjęciach.

.

harb
26-12-2014, 19:15
Testował, nie testował. Pojawia się w ekstremalnych warunkach (po zrobieniu ponad 24.000 klatek d800 mam ten efekt na dwóch klatkach - na dwóch). Problemem jest to, że w D750 pojawia się to w sposób najbardziej widoczny i zdaje się łatwiej niż w innych modelach.
I choć osobiście uważam to za taką samą "wadę" jak kolorowy szum na ISO6400 wyciąganym o 5EV ;) to rozumiem złość tych, którzy często robią zdjęcia czy filmy ze źródłem światła w kadrze.

dokładnie tak, w D750 jest to bardzo charakterystyczne, w stosunku do innych przykładów. Przez co zostało to bardzo nagłosnione.
Przypominam ze pierwsze tego typu przykłady nie wyszły od nas. Skoro to forum jest takie czepialskie, jak twierdza niektórzy , to dlaczego rowniez przeszkadza to innym ?

Podsumowujac, jedzmy kilka razy w miesiacu chleb z zakalcem, i rozgrzeszajmy piekarza ze ma prawo mu sie to zdarzyc. To jakas utopia.

Za chwile producent wypusci nastepny produkt z inna wada, i powie przeciez przy poprzednim bublu, nie protestowaliscie kupujcie i nie marudcie, ten tez sie miesci w okreslonych normach

deep
26-12-2014, 19:39
Pisałem o tym, ale warto co jakiś czas przypominać, nie kupujcie wadliwego (zamiast wadliwego można wstawić inne słowo) sprzętu, to najlepszy sposób na producenta. Ja tak postępuję i dzięki temu nie muszę się stresować, walczyć z wiatrakami itd. Dziękuję wszystkim za to, że są fora ściśle tematyczne bo dzięki nim właśnie dowiadujemy się o różnych wadach sprzętu i możemy zdecydować czy nam sprzęt będzie odpowiadać czy nie. Z portali i gazet tej wiedzy nie uzyskamy. Krytykowanie czyiś opinii to...przecież nie ma przymusu czytania, ale niektórzy zdaje się mają jakieś wyższe powołanie :D

ALF
26-12-2014, 19:42
Niezależnie od tego ile jeszcze stron nabijecie, wszystko już dawno zostało powiedziane. Wada, która dotyczy większości lustrzanek, w D750 jest wyraźniejsza, pewnie ze względu na nieco inną budowę wnętrza. Część boody ma ją w znacząco mniejszym stopniu. I tyle w temacie.

Obojętnie jaki macie stosunek do ww wady, kolejnymi postami niewiele, albo nic nie wnosicie do tematu. Wszystko już opisał i sfotografował Tomek.
Jeżeli chcecie osiągnąć cokolwiek, to pozostaje jedynie droga sądowa, bo Nikon na gdzieś opinie tak niewielkiej (w stosunku do ogółu klientów na świecie) grupy ludzi.

harb
26-12-2014, 19:44
Jest jeszcze inny aspekt polityki firmy wynikajacej z jej niesolidnosci, mainowicie prosze wejsc na allegro i sprawdzic po ile sa w drugim obiegu aparaty D600 (kurzenie) i D800 (problemy z Af-em)

Wypuszczenie D610 w rok po premierze D600, dla uzytkowników tego ostatniego stało sie automatycznie zanizeniem jego wolnorynkowej ceny. To samo stało sie z D800 i D800E, po wypuszczeniu 810.

O ile we wczesniejszych poczynaniach Nikona wypuszczenie D3s-a przekładało sie na jakosc, jak rowniez D3x-a, to modele D610 i D810 były tylko poprawieniem błędów w stosunku do poprzednich modeli, bo zmiany sa kosmetyczne

Na alegro D800, mozna kupic juz za 5 tys, a skrajnych przypadkach i taniej . Fakty mówia same za siebie. Nigdy dotad w badz co badz stosunkowo nowych modelach, cena nie spadała tak na łeb . I to jest ewidentna zasługa Nikona

Władca Pixeli
26-12-2014, 19:45
Podsumowujac, jedzmy kilka razy w miesiacu chleb z zakalcem, i rozgrzeszajmy piekarza ze ma prawo mu sie to zdarzyc. To jakas utopia.

Może to się mieści w normach piekarza. :mrgreen:

rotor
26-12-2014, 22:46
coś czuję, że Nikon nigdy się nie przyzna otwarcie do tej wady i nie będzie żadnego D760 (z tego powodu przynajmniej),
poprawi po cichu montowanie czujników i problem będzie samoczynnie się marginalizował

AndBed
26-12-2014, 23:02
Nikon do tej pory zawsze milczał - jedynie przy D600 się przyznał do błędu. Zobaczymy jaka będzie decyzja Nikona i przy okazji wyjdzie jaki kierunek wybrał koncern względem konsumentów/użytkowników. MZ chyba nie ma co liczyć na akcje serwisową... Może faktycznie poprawią coś albo za rok wypuszczą D760 z jakimś wodotryskiem a w tedy o D750 szybo zrobi się cicho.

Fatman
26-12-2014, 23:11
jedynie przy D600 się przyznał do błędu.

Żeby być precyzyjnym -Nikon w przypadku D600 nie przyznał się (i nie przeprosił) do błędu. Poinformował tylko, że będzie wymieniał element body / serwisował (na wiadomą przypadłość) D600, nawet po upływie gwarancji.

rotor
26-12-2014, 23:23
Żeby być precyzyjnym -Nikon w przypadku D600 nie przyznał się (i nie przeprosił) do błędu. Poinformował tylko, że będzie wymieniał element body / serwisował (na wiadomą przypadłość) D600, nawet po upływie gwarancji.

no trudno, żeby korporacja zachowywała się , jak mała dziewczynka co zrobiła psikusa ;)
Nikon wymieniając migawkę w D600 automatycznie przyznał się do błędu, czyż nie?

AndBed
26-12-2014, 23:27
Przyznanie się do błędu przez korporacje często poprawia ich wizerunek mimo błędu...

To już i tak mało ważne... problem mają użytkownicy D750. Będę musiał prześledzić jednak ogłoszenia o D610. Taka fajna puszka FF i nie słyszę/widzę narzekań na nią :)

251kris
26-12-2014, 23:29
no trudno, żeby korporacja zachowywała się , jak mała dziewczynka co zrobiła psikusa ;)
Nikon wymieniając migawkę w D600 automatycznie przyznał się do błędu, czyż nie?

Japończykom trudno, ale to jednak możliwe.
http://www.wprost.pl/ar/188360/Toyota-przeprasza-Chiny/

kolas
27-12-2014, 00:06
Ta jasne, Nikon przyzna się do błędu i lekką ręką wyda ileś tam milionów dolarów. Przyznają się jedynie w przypadku blokady sprzedaży danego modelu w Chinach, tak jak to było w przypadku d600.

Śprotek
27-12-2014, 01:38

Pierdoły człeku piszesz.
Pokaż mi zdjęcia z tak odciętą flarą z D610.

RobertMiernik
27-12-2014, 01:41
Było wcześniej w tym wątku, poszukaj sobie.

Sz@kal
27-12-2014, 02:19
Robert nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem ale mam D610 jak i D750 i choćbym nie wiem jak się starał to na zdjęciach z D610 takiego czegoś nie mam a na D750 uzyskuje bez problemu i nie mówię tu nawet o zdjęciach z latarką tylko o fotkach pod blokiem jakie zresztą zamieszczałem... Ale oczywiście i tak Twoja prawda jest prawdziwsza, choć mam wrażenie, że nawet nie posiadasz D750 więc w ogóle nie rozumiem dlaczego próbujesz wmówić posiadaczom, że problemu nie ma...?

moto g2 via tapatalk pro

kaku
27-12-2014, 02:24
D750 to ponoć najlepszy nikon do filmowania. A dla filmujących ta wada jest sporym problemem.
Tak jak w tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=LynWn0DvdO0
to ciężko nie złapać tej flary z odcięciem.
Praktycznie wyklucza sceny w cieniu z światłem w kontrze nawet gdy nie pada bezpośrednio na obiektyw.
I pokarzcie mi materiały wideo z innych aparatów co by tak łatwo łapały te flary.

jaś
27-12-2014, 11:53
D750 to ponoć najlepszy nikon do filmowania. A dla filmujących ta wada jest sporym problemem.
Tak jak w tym filmie
https://www.youtube.com/watch?v=LynWn0DvdO0
to ciężko nie złapać tej flary z odcięciem.
Praktycznie wyklucza sceny w cieniu z światłem w kontrze nawet gdy nie pada bezpośrednio na obiektyw.
I pokarzcie mi materiały wideo z innych aparatów co by tak łatwo łapały te flary.

wygląda jakby facet miał rzeczywisty problem, ilość dni słonecznych w jego kraju jest wyższa niż w specyfikacji

kaku
27-12-2014, 12:33
Nie potrzeba słońca. Jak by chciał nagrać koncert to całkiem się załamie. światła z różnych stron, na kilku poziomach, losowo zapalane, przeważnie w kontrze. Nawet jak by ustawił aparat nieruchomo to tej cienioflary może nie uniknąć.

Śprotek
27-12-2014, 13:03
Było wcześniej w tym wątku, poszukaj sobie.

Nie poszukaj sobie tylko podlinkuj przykład wraz ze źródłem. Był link do testu, ale nie było tam zdjęć, o których piszesz.

Na D610 taki efekt nie występuje, flara jest normalna. Bez cienia.

Kiedyś ceniłem Twoje posty, ale wygląda na to, że zacząłeś trollować.

zbyszekD7000
27-12-2014, 13:24
Sądzę że w/g Roberta to i D7000 też nie miał problemu bo przecież nikt nie przedstawił ich w tak klarowny sposób jak to zrobiono w przypadku D750 i i to dla niego to pomijalny margines błędu ;)
Potem się dziwić że producent nie liczy się że swoimi klientami.

yazid
27-12-2014, 14:23
Na polskiej stronie Nikona można wypełnić ankietę w której można wyrazić swojej "zadowolenie" z usług Nikona;). Ja już napisałem opinię.

krzysztof jot
27-12-2014, 14:27

Czekam.

powtórzę z innego wątku...

juz sie k..wa drugi raz w życiu nie wpuszczę w internetowy debilizm
Banding na D200 ? czy D300 ? bo już nawet nie pamiętam. A kupiłem trzy puszki wtedy.
Sprawdzam - no da rade to zjawisko wywołać. OK. załatwiłem w sklepie, ze wymienia mi z nowej partii - dopłaciłem po kilka setek za sztukę. Tajne przez poufne. Seria miała być bez wad. Sprawdzam w domu - jeszcze bardziej widoczne zjawisko. To jednak bym chciał te moje wcześniejsze, robię z siebie idiotę.
Póżniej jeszcze korespondencja z Nikonem, przesyłamy se te RAWy dyskutujemy, udowadniamy - ale rozmowa - jak to z serwisem Nikona
I co - nie pamiętam w robocie nawet jednego zrąbanego przez banding zdjęcia, choć na bank był... A robiłem wtedy na trzy ręce, od rana do nocy. Był a nie było.
I idę o zakład ze tu w "życiu" bedzie podobnie. No ja i cała moja rodzina świeci mi w obiektyw, wszystkim co jest - lampy, ledy, halogeny, zapałki -zona, babcia, syn i córka - ni h... nie mam cienia.
Więc teraz tez pozwolę sobie doradzić tym co kupili lub kupują - kupujcie. Świetna pucha. Genialna matryca, dobry AF. Po D3s brakuje bufora jak się palec omsknie na cynglu :) ale to jedyna wada jaka zauważyłem.
Jest. robi fotki i częściej go ostatnio biorę na robotę niż D3s. Olejcie ten internet, bez niego pojęcia o tych wadach byście nie mieli

RobertMiernik
27-12-2014, 14:40
Robert nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem ale mam D610 jak i D750 i choćbym nie wiem jak się starał to na zdjęciach z D610 takiego czegoś nie mam a na D750 uzyskuje bez problemu i nie mówię tu nawet o zdjęciach z latarką tylko o fotkach pod blokiem jakie zresztą zamieszczałem... Ale oczywiście i tak Twoja prawda jest prawdziwsza, choć mam wrażenie, że nawet nie posiadasz D750 więc w ogóle nie rozumiem dlaczego próbujesz wmówić posiadaczom, że problemu nie ma...?

moto g2 via tapatalk pro

Może tak jak nie każdy D750 tak nie każdy D610 ma tą wadę?
Na zdjęciach testowych wyraźnie było to widać, protesty nie do mnie tylko do tego, kto robił test...

Aeon88
27-12-2014, 15:11
Robert, nie kumam jednego... Ludzie kupili aparat za 9k, znaleźli w nim wadę, która ich zdaniem będzie/może im przeszkadzać więc chcą żeby nikon coś z tym zrobił. Czy to tak ciężko zrozumieć? Jeśli do Twojej pracy kupiłbyś sprzęt w którym znalazłbyś wadę też by Cie to wkurzyło. Mnie osobiście nawet jeśli jakaś wada nie przeszkadza w pracy to wkurza że w ogóle jest, bo np przy odsprzedaży będą mi cenę zaniżać bo nikon aparat spierniczył. A skoro dałem 9k za pełnoprawny produkt to dlaczego mam mieć wadliwy? Bo przecież to że wadliwy jest nie ulega wątpliwości.

Zrozum tych ludzi i nie troluj.

Zelber
27-12-2014, 15:13
Na d4 też da się uzyskać podobny(aczkolwiek dużo słabszy) efekt.

morzon
27-12-2014, 15:15
Na d4 też da się uzyskać podobny(aczkolwiek dużo słabszy) efekt.

Możesz pokazać przykład? Ciekawa sprawa.

pkazmie
27-12-2014, 15:23
Znowu powtarzam, ze nie jest akceptowalny fakt, ze sa D750 bez wady i z wada! Tak jakby jeden egzemplarz samochodu mogl jechac z maks predkoscia 150 a drugi 180...ten sam model z tym samym silnikiem. I wtedy argument, ze 99% ludzi bedzie jezdzic mniej niz 150 wiec problemu nie ma...

Zelber
27-12-2014, 15:26
D4+ 50 1.8D @f4 + Świecenie latarką od góry kadru.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/1iBq8OY-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/1iBq8OY.jpg)
EDIT: jeszcze z mocno podbitym kontrastem

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/e7dMl7Q-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/e7dMl7Q.jpg)
Jest to ekstremalnie trudne do uzyskania i mało widoczne, ale da się.
EDIT2:
D4 +85 1.8G @f7,1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/4Df4OF3-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/4Df4OF3.jpg) domyślne LR + 100 kontrastu.

P.S.
Tak, wiem o syfie na matrycy;p

RobertMiernik
27-12-2014, 15:27
Czy to tak ciężko zrozumieć?

Zrozum tych ludzi i nie troluj.
Rozumiem, próbuję jedynie dotrzeć do Was z informacją, że większość body od wielu lat ma tą samą wadę...

Znowu powtarzam, ze nie jest akceptowalny fakt, ze sa D750 bez wady i z wada! Tak jakby jeden egzemplarz samochodu mogl jechac z maks predkoscia 150 a drugi 180...ten sam model z tym samym silnikiem. I wtedy argument, ze 99% ludzi bedzie jezdzic mniej niz 150 wiec problemu nie ma...

Zgadzam się, pojedyncze egzemplarze powinny być jak najbardziej do siebie podobne, w świecie idealnym byłyby identyczne, niestety świat jest daleki od idealnego. A samochody uwierz mi różnią się od siebie.
Moje miało o 7 koni mechanicznych więcej niż w rozpisce, może to nie dużo ale jednak - czy ktoś może reklamować swój egzemplarz bo nie ma tyle co ja?

rewddd
27-12-2014, 15:50
Rozumiem, próbuję jedynie dotrzeć do Was z informacją, że większość body od wielu lat ma tą samą wadę...

Zgadzam się, pojedyncze egzemplarze powinny być jak najbardziej do siebie podobne, w świecie idealnym byłyby identyczne, niestety świat jest daleki od idealnego. A samochody uwierz mi różnią się od siebie.
Moje miało o 7 koni mechanicznych więcej niż w rozpisce, może to nie dużo ale jednak - czy ktoś może reklamować swój egzemplarz bo nie ma tyle co ja?
Powinien reklamować jak ma mniej niż jest napisane w rozpisce bo za to zapłacił. Sam byś się zdenerwował jak byś dostał 70 konną jednostkę zamiast 90konnej. Według Ciebie pewnie nie było by problemu bo jechać się da tylko z wyprzedzaniem gorzej ale po co komu wyprzedzić jak i tak dojedzie do celu.

RobertMiernik
27-12-2014, 15:57
Powinien reklamować jak ma mniej niż jest napisane w rozpisce bo za to zapłacił. Sam byś się zdenerwował jak byś dostał 70 konną jednostkę zamiast 90konnej. Według Ciebie pewnie nie było by problemu bo jechać się da tylko z wyprzedzaniem gorzej ale po co komu wyprzedzić jak i tak dojedzie do celu.

I jeśli dostaniesz 12MPx zamiast 24 to powinieneś reklamować, teraz pokaż mi w rozpisce, 'brak cienia przy flarze'.

rew, zgadzam się, że to jest wada, zgadzam się, że może wkurzać, sugeruję tylko i przekonuję, żeby z tego powodu sobie nie psuć wypasionej puszki i frajdy z robienia zdjęć, bo szansa na to, że to rzeczywiście zadziała jest niesamowicie niewielka.

nikoniarz
27-12-2014, 16:03
Ja Roberta potrafię zrozumieć. Jakoś chyba nikt do tej pory nie robił Nikonowi "problemów" z powodu np. bandingu... Oczywiście też bym się wkurzył, gdyby D750 serwował mi takie dodatki. Aczkolwiek doskonale wiedziałem jak uchronić się od jakiegokolwiek ewentualnego problemu.

Edit:
Pisałem wcześniej ale chyba zostało usunięte- Nikonowi należy się bojkot w zakupie nowych puszek jeśli robi to co robi. A nie świadome kupowanie czegoś, co ponosi ryzyko jakiejś wady. To tak, jakbyśmy świadomie chodzili uliczkami gdzie wiemy, że biją, a później narzekali, że nam obili twarz i wtedy dopiero interweniowali. Nikon jest świadomy tego, że ludzie lgną do nowości jak małe dzieci do cukierka. Dlatego jest jak jest.

Hamarama
27-12-2014, 17:19
Próbuję w swoim d750 uzyskać taki efekt jak powyżej ale jak do tej pory nie zaobserwowałem czegoś podobnego. Przeglądam też zdjęcia z pleneru w Bydgoszczy z września. Świeciło dosyć konkretnie. Szukaliśmy cienia ale mam też zdjęcia pod słońce. Jest jakaś tam utrata kontrastu od obiektywu ale nie widzą takiego czegoś jak wyżej. Numer seryjny 6002...

sokolnik
27-12-2014, 17:23
Coś mi mówi żeby tej puszki nie kupować

flimston
27-12-2014, 17:25

to niepokojący znak jak "coś" do Ciebie przemawia ;-)

Hamarama
27-12-2014, 17:29

Jeżeli nie ma konieczności to ja bym się wstrzymał. Jak dla mnie wszystko poza odchylanym wyświetlaczem jest OK. Jak ja kupowałem to nikt jeszcze nie wiedział o flarach. Wydaje mi się, że mi się fartnęło ale w tej chwili nie ryzykowałbym. Za dużo pieniędzy do stracenia. Na pewno Nikon odezwie się w tej sprawie za jakiś czas. Za dużo szumu wokół. Musi się jakoś ustosunkować. Ja bym przeczekał.

zbyszekD7000
27-12-2014, 17:32
to niepokojący znak jak "coś" do Ciebie przemawia ;-)

Eee tam, to głos rozsądku ;)

Sz@kal
27-12-2014, 17:39
Ja bym poszukał puszki bez wady i brał.

moto g2 via tapatalk pro

nikoniarz
27-12-2014, 17:48
Ja bym poszukał puszki bez wady i brał.

moto g2 via tapatalk pro

Najbardziej rozsądne podejście. Jeśli ktoś ma czas/chęci/możliwości by szukać odpowiedniego egzemplarza to powinien do tego dążyć. Innym polecam pozostanie przy obecnym sprzęcie lub zakup czegoś bardziej pewnego.

kornikbp
27-12-2014, 17:54
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Może ceny spadną to sobie drugą D750 na ślubniaki sprawię :D

TOP67
27-12-2014, 18:38
Mam nowe zdjęcia, które ostatecznie lokalizują źródło problemu.

Odbicie jest na 100% w układzie AF. Wydostaje się jednak nad kurtyną zasłaniającą czujniki AF.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750%20flara/TP8_1411.jpg)

Odblask powstaje blaszce zasłaniającej czujniki AF (maskownica). Światło ślizga się na niej, mimo że jest wyczerniona. Zatem faktycznie schowanie czujników o ułamek milimetra likwiduje problem.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750%20flara/TP8_1418.jpg)

Dla przypomnienie widok od przodu.

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D750%20flara/DSC_4411C.jpg)

iL9QI8A8ueY

Plamka światła, która powoduje odblask, to nie żadna odbicie w obiektywie, tylko obraz źródła światła, który jest rzutowany poza brzeg matrycy, ale znajduje się w kole obrazowym (Koło opisane na matrycy).

Sławomir
27-12-2014, 18:52
Top67, czy teraz jest możliwa naprawa w serwisie? Jeżeli tylko tego zechce Nikon. Cofnięcie czujników i ponowna kalibracja zlikidują problem?

mamil_km
27-12-2014, 18:52
Czyli teoretycznie wystarczy opuścić czujniki i prze-regulować AF programowo aby efekt zniknął. Ciekaw jestem czy będą egzemplarze w których nie da się opuścić czujników. Kiedyś w jakimś manualu był rysunek ze śrubami od dołu do regulacji czujników w d90. Pewnie i tu tak jest.

TOP67
27-12-2014, 19:01
Co do cofnięcia czujników nic się nie zmieniło. Ustawia się je jako jeden z elementów kalibracji AF. Na jego pozycję ma wpływ zamocowanie luster. Nie wiem czy można elektronicznie skompensować cofnięcie czujników np. o 1 mm.

Za to bardzo łatwo zmodyfikować konstrukcję body.

1. Szersza kurtyna
2. Inny kształt osłonki czujników

SerU
27-12-2014, 19:20
Mam nowe zdjęcia, które ostatecznie lokalizują źródło problemu.

Odbicie jest na 100% w układzie AF. Wydostaje się jednak nad kurtyną zasłaniającą czujniki AF.

Ustawiłeś statyw tuż przed matrycą żeby zrobić te zdjęcia? ;)

Bach
27-12-2014, 19:26
Może na CP+ Nikon zajmie jakieś stanowisko gdzie dziennikarze na pewno będą o to wypytywać i naciskać na oficjeli. Na wcześniej bym nie liczył. Na razie na forach i u znanych blogerów/testerów czerpiących korzyści ze sprzedaży sprzętu foto bądź opłacanych przez firmę, ma dominować bagatelizowanie felera i namawianie do zakupów: "Buy D750, enjoy your D750, do not be hysteric, you will not see this issue in real photography". Na forach tę rolę spełniają fanoboje fimy. Oczywiście w ten ton bije też wielu nabywców D750 zgodnie ze znanym mechanizmem wychwalania tego na co wydało się grubą kasę - w takich sytuacjach niewielu stać na obiektywną krytykę swojego sprzętu (pochodnie własnej decyzji zakupu), większość bagatelizuje wady i niedociągnięcia. I w ten ton też biją ci, którzy nie stwierdzili (jeszcze) wpływu wady na swoich zdjęciach, lub niewielki, tak jakby ich styl i rodzaj fotografowania miał być wyrocznią i przykładem dla wszystkich innych.

kurczeblade
27-12-2014, 20:21
Może na CP+ Nikon zajmie jakieś stanowisko gdzie dziennikarze na pewno będą o to wypytywać i naciskać na oficjeli. Na wcześniej bym nie liczył. Na razie na forach i u znanych blogerów/testerów czerpiących korzyści ze sprzedaży sprzętu foto bądź opłacanych przez firmę, ma dominować bagatelizowanie felera i namawianie do zakupów: "Buy D750, enjoy your D750, do not be hysteric, you will not see this issue in real photography". Na forach tę rolę spełniają fanoboje fimy. Oczywiście w ten ton bije też wielu nabywców D750 zgodnie ze znanym mechanizmem wychwalania tego na co wydało się grubą kasę - w takich sytuacjach niewielu stać na obiektywną krytykę swojego sprzętu (pochodnie własnej decyzji zakupu), większość bagatelizuje wady i niedociągnięcia. I w ten ton też biją ci, którzy nie stwierdzili (jeszcze) wpływu wady na swoich zdjęciach, lub niewielki, tak jakby ich styl i rodzaj fotografowania miał być wyrocznią i przykładem dla wszystkich innych.

Brawo. Najgorsze jest to ze niektorzy emocjonalnie podchodza do marki, duchowo do rzeczy martwych, takich jakimi w tym przykladzie jest aparat i mimo tego ze wyjdzie cos z wada fabryczna, to zamiast to bojkotowac, to jest przyzwolenie od duzej czesci ludzi, mimo wad ludzie na to przymykaja oko i daja zarobic firmie, ktora pozniej wie ze moze pozwolic sobie na taki blad, i oszczedzic na robienieniu beta testow, ktorych najwidoczniej ostatnio nie robi wcale. Chcialbym zwyczajnie kupic cos i zeby zostawiac takie pieniadze ta rzecz dala mi spokojnie spac, spokojnie korzystac z tego jak nalezy. Mialem na lato zakupic ten aparat, ale dam sobie spokoj i pojade na lepszy urlop, bo nie jestem wstanie zaufac tej wadzie, gdyz widze coraz wiecej zdjec zepsutych i to bez pomocy latarki i celowego wymuszania.

RomanZWrocławia
27-12-2014, 20:28
TOP67 to "endoskopowe" zdjęcie komory lustra D750 śliczne :)
Pacjent po zdjęciu z pewnością wrócił do formy

Bach
27-12-2014, 20:59
Co do cofnięcia czujników nic się nie zmieniło. Ustawia się je jako jeden z elementów kalibracji AF. Na jego pozycję ma wpływ zamocowanie luster. Nie wiem czy można elektronicznie skompensować cofnięcie czujników np. o 1 mm.

1. Szersza kurtyna

TOP67 czy ty byłbyś w stanie - o ile jest to w ogóle wykonalne - aby zrobić taką minimalnie szerszą kurtynkę/osłonkę i ją zamontować w miejsce starej? Kto nie jak ty? Masz zdaje się jeszcze "zalany" aparat, który naprawiłeś koledze forumowiczowi? gdyby on się zgodził, a ty byłbyś w stanie coś takiego wykonać, to wierzcie mi, nie tylko zamknęłoby to usta wszystkim bagatelizującym ten feler na światowych forach, ale dopiero wtedy ruszyłaby prawdziwa lawina żądań kierowanych do Nikona naprawy tej wady, a tym samym napisałabyś nowy rozdział w historii wpływu klienta i społecznościowych stron, na wielkie korporacje. To byłoby coś! Taki dowód przebiłby wszystko co w tej sprawie zrobiono. I faktycznie dopiero tak rzecz - oczywiście z prezentacją Video - faktycznie zmienić może tę sytuację, inaczej nic nie będzie pewne.

Jacek_Z
27-12-2014, 21:00
... Najgorsze jest to ze niektorzy emocjonalnie podchodza do marki, duchowo do rzeczy martwych, takich jakimi w tym przykladzie jest aparat i mimo tego ze wyjdzie cos z wada fabryczna, to zamiast to bojkotowac, to jest przyzwolenie od duzej czesci ludzi, mimo wad ludzie na to przymykaja oko i daja zarobic firmie, ktora pozniej wie ze moze pozwolic sobie na taki blad, i oszczedzic na robienieniu beta testow, ktorych najwidoczniej ostatnio nie robi wcale. Chcialbym zwyczajnie kupic cos i zeby zostawiac takie pieniadze ta rzecz dala mi spokojnie spac, spokojnie korzystac z tego jak nalezy. Mialem na lato zakupic ten aparat, ale dam sobie spokoj i pojade na lepszy urlop, bo nie jestem wstanie zaufac tej wadzie,
Ciekawe, że taki tekst napisał najzagorzalszy obrońca D600, bagatelizujący totalnie jego kurzenie.
Podczas gdy w D600 pyłki ma się na każdym zdjęciu o ile się przymknie szkło, a nawet portrecista czasami używa aparatu do robienia zdjęć na przysłonie 8 i większych. W D750 prawie nikt w praktyce nie zaobserwuje tej wady na sensownym kadrze.

Bach
27-12-2014, 21:40

1. Szersza kurtyna

Czy "kurtynka" i "osłonka czujników" to dwa inne elementy? Jeśli dwa, to o jaką osłonkę chodzi?

m737
27-12-2014, 22:16
fajnie będzie jak Nikon zaprosi kolegę TOP67 do udziału w pracach projektowych nad nowym body ;)
...albo przynajmniej do testowania prototypów za solidnym wynagrodzeniem :)

...a za dodatkową opłatą kolega przygotuje rozpoznawalny na forach marki na całym świecie znaczek
"Approved & tested by TOP67" który to producent ochoczo umieści na opakowaniach :)

Yanis
27-12-2014, 22:24
W erze drukarek 3D wykonanie takiego zamiennika elementu chyba nie jest wielkim wyzwaniem. Wystarczy tylko zaprojektować odpowiedni kształt. No i kwestia wymiany, czyli dłubania w aparacie. Może to się, niestety, wiązać z utratą gwarancji.

m737
27-12-2014, 22:26
wydruk 3D może być zbyt kruchy bo zakładam że element jest niklej grubości
dużo skuteczniejsze byłoby wycięcie go laserowo ze stosownego metalu

TOP67
27-12-2014, 22:29
Czy "kurtynka" i "osłonka czujników" to dwa inne elementy? Jeśli dwa, to o jaką osłonkę chodzi?

Tak, to dwa inne elementy. Kurtyna to ruchoma zasłonka. Osłonka, to ta kratka.

Na tym filmie widać lepiej.

iL9QI8A8ueY

kurczeblade
27-12-2014, 23:01
Ciekawe, że taki tekst napisał najzagorzalszy obrońca D600, bagatelizujący totalnie jego kurzenie.
Podczas gdy w D600 pyłki ma się na każdym zdjęciu o ile się przymknie szkło, a nawet portrecista czasami używa aparatu do robienia zdjęć na przysłonie 8 i większych. W D750 prawie nikt w praktyce nie zaobserwuje tej wady na sensownym kadrze.

Jacku, to nie oznacza że jestem zadowolony z faktu że kolejne fajne body Nikona ma niedociągnięcia. Poza tym czyszczenie kurzu zajmowało mi 2-4 minuty, a po czasie przestało całkowicie sypać na matryce. W przypadku nikona D750 nie wystarczy użyć zestawu do czyszczenia żeby zniwelować wadę - tutaj raczej wada jest stała i dmuchanie gruszką niczego nie poprawi.
Dodatkowo w D600 mam w "gratisie" wciąż czyszczenie i wymianę mechanizmu migawki, ponieważ jeszcze z tego nie skorzystałem, ale przypomnijmy sobie co musiało się stać, żeby nikon cokolwiek z tym zrobił. Mam tylko cichą nadzieję że Nikon weźmie sprawę w swoje ręce i zacznie wprowadzać poprawki, ponieważ byłem nastawiony na kupno tego aparatu (zapewne jak niektórzy też) ale póki co powstrzymam się, z resztą ja do marki i do loga nie przywiązuje się, marudzić też nie chcę, bo jeżeli będzie taka potrzeba, ponownie wrócę do Canona, choć fajnie będzie jak kiedyś pentax wrzuci jakieś FF na rynek :-)

Bach
27-12-2014, 23:44
...ponieważ byłem nastawiony na kupno tego aparatu (zapewne jak niektórzy też) ale póki co powstrzymam się, z resztą ja do marki i do loga nie przywiązuje się, marudzić też nie chcę, bo jeżeli będzie taka potrzeba, ponownie wrócę do Canona, choć fajnie będzie jak kiedyś pentax wrzuci jakieś FF na rynek :-)

Podobnie jest u mnie, nastawiłem się na zakup D750 ale póki sprawa się nie wyjaśni nie nabiję Nikonowi kasy. A tak w ogóle to najbardziej czekam na pierwszy stylizowany dalmierz FF, coś na podobieństwo X-Pro1/X-E2/Nex-7 tylko FF.

filemoon
27-12-2014, 23:52
Sam probowalem odtworzyc ta wade na 1dx, udalo mi sie z jasna 85mm.

Banding wystepuje, z tego co mi wiadomo wyglada tak samo na kazdym body. Ale nie ma tutaj tak drastycznego odciecia swiatla jak w D750.

Czy problemem jest ze jest to odciecie w D750, pewnie tak. Jednak tak naprawde problem jest inny - moj ma wyrazniejsze odciecie swiatla od 5mark3, ale "wszystkie" 1Dx tak maja (ciagle sporo mniej jak D750). W przypadku D750 jedne maja "problem" inne nie. To jest sedno sprawy ;)

kaku
28-12-2014, 00:11
Podobnie jest u mnie, nastawiłem się na zakup D750 ale póki sprawa się nie wyjaśni nie nabiję Nikonowi kasy. A tak w ogóle to najbardziej czekam na pierwszy stylizowany dalmierz FF, coś na podobieństwo X-Pro1/X-E2/Nex-7 tylko FF.

Ale po co Ci fuji FF? (winieta gratis) Taki system będzie dwa razy droższy, cięższy większy, szkła ciemniejsze (patrz szkła sony 35 2.8 zoomy F4. Lepiej mieć chyba zumy 2.8 i stałki 1.2, 1.4. No i AF wolniejszy bo soczewki cięższe.
Jeśli zrobią bezlustro ala dalmierzowe ze stałkami 35 jaśniejszymi niż F2 i z takim HG-XPro1. Rożnica względem np D750 + 35 1.8 +85 1.8 będzie niewielka.
Do chyba, ze chcesz pleśniaki albo takie chińszyki: Mitakon FE 50mm f/0.95.

ALF
28-12-2014, 00:14
Tomek, zacznij produkować kurtynki... zostaniesz milionerem :D

Bach
28-12-2014, 00:41
Ale po co Ci fuji FF? (winieta gratis) Taki system będzie dwa razy droższy, cięższy większy, szkła ciemniejsze (patrz szkła sony 35 2.8 zoomy F4. Lepiej mieć chyba zumy 2.8 i stałki 1.2, 1.4. No i AF wolniejszy bo soczewki cięższe.
Jeśli zrobią bezlustro ala dalmierzowe ze stałkami 35 jaśniejszymi niż F2 i z takim HG-XPro1. Rożnica względem np D750 + 35 1.8 +85 1.8 będzie niewielka.
Do chyba, ze chcesz pleśniaki albo takie chińszyki: Mitakon FE 50mm f/0.95.

Nie musi być Fuji, a Sony pokazał że FF bezlusterkowiec też nie musi być ciężki i wielki. A co do obiektywów byłbym więcej niż szczęśliwy mając takie body z EVF po lewej stronie, z szybkim AF i 4 niewielkimi lekkimi stałkami f2 - 24/35/50/85. O niczym bardziej nie marzę. D750 ze stałkami f/1.8 jest tego marzenia najbliższym substytutem w DSLR :)

Tomek, zacznij produkować kurtynki... zostaniesz milionerem :D

I zmienisz historię D750 :)

Ketosz
28-12-2014, 01:36
Chcecie wyprodukowania większej kurtyny zasłaniającej czujniki AF, a zastanawialiście się czemu ona jest taka mała?

lcf
28-12-2014, 11:01
TOP67: podrzuciłem namiary na Twoje ostatnie nagranie (wraz z opisem po angielsku) jednemu z redaktorów z DPReview, który był zainteresowany przyczyną problemu. Fajnie by było jakby coś napisali na ten temat i/lub udało im się w końcu jakąś sensowniejszą reakcję ze strony Nikona wywołać. Kawał dobrej roboty robisz :).

TOP67
28-12-2014, 11:08
Dzięki. Po angielsku od biedy przeczytam lub zamówię piwo. ;)

Bach
28-12-2014, 12:19
http://www.dpreview.com/forums/post/54994929

kurczeblade
28-12-2014, 13:22
Na oficjalnym FB Nikon Polska - administrator przestał odpisywać w sprawnie Nikona D750, ale widać inna aktywność i odpowiedzi na inne pytania, tematy odnośnie D750 unika jak burzy - nikomu nie odpowiada w sprawie D750 (zatem jest coś na sumieniu) resztą zerknijcie sobie sami: https://www.facebook.com/NikonPolska

prz3mo
28-12-2014, 13:31
No tak jest od pierwszego wpisu dot. tego cienia. Uznał pewnie że przeczekają, aż ludziom się znudzi...

Wyrwiząb
28-12-2014, 14:12
Możemy zrobić wątek z listą numerów seryjnych trefnych sztuk.

Tomku, ostrzegam przed takim pomysłem. Idea jak najbardziej chwalebna, ale nie zgodna z prawem. Do puki sprzęt jest w sklepie, zostanie przetestowany i po stwierdzeniu wady i upublicznieniu pełnego numeru seryjnego, nic robiącemu listę raczej nie grozi. Natomiast problem pojawi się, gdy ktoś kupi tą konkretną sztukę i wyczyta na forum
wiadomość odsłaniającą wadę JEGO aparatu.
Tutaj pozwolę sobie napisać z jakimi rozterkami ja się borykałem. Nie tak dawno szukałem samochodu, chodziło o 2-4 letnie audi. Mam kolegę w serwisie vw-audi i dysponując numerem vin mogłem dowiedzieć się bardzo wielu ciekawostek, głównie chodziło mi o przebiegi gdzie 90% sprawdzonych samochodów miało liczniki cofnięte od 50% do nawet ponad 100%!! Wymyśliłem, że zostanę dobrym samarytaninem i stworzę listę cofniętych aut. Na szczęście odezwał się do mnie prawnik, który przeczytał o moim pomyśle i wszystko mi wyjaśnił. Gdybym to upublicznił wtedy, to każdy właściciel cofniętego auta mógłby domagać się ode mnie odszkodowania, za ujawnienie informacji które w konsekwencji mocno zaniżają wartość samochodu na rynku wtórnym.

Pabloo
28-12-2014, 14:19
Tomku, ostrzegam przed takim pomysłem. Idea jak najbardziej chwalebna, ale nie zgodna z prawem. Do puki sprzęt jest w sklepie, zostanie przetestowany i po stwierdzeniu wady i upublicznieniu pełnego numeru seryjnego, nic robiącemu listę raczej nie grozi. Natomiast problem pojawi się, gdy ktoś kupi tą konkretną sztukę i wyczyta na forum
wiadomość odsłaniającą wadę JEGO aparatu.
Tutaj pozwolę sobie napisać z jakimi rozterkami ja się borykałem. Nie tak dawno szukałem samochodu, chodziło o 2-4 letnie audi. Mam kolegę w serwisie vw-audi i dysponując numerem vin mogłem dowiedzieć się bardzo wielu ciekawostek, głównie chodziło mi o przebiegi gdzie 90% sprawdzonych samochodów miało liczniki cofnięte od 50% do nawet ponad 100%!! Wymyśliłem, że zostanę dobrym samarytaninem i stworzę listę cofniętych aut. Na szczęście odezwał się do mnie prawnik, który przeczytał o moim pomyśle i wszystko mi wyjaśnił. Gdybym to upublicznił wtedy, to każdy właściciel cofniętego auta mógłby domagać się ode mnie odszkodowania, za ujawnienie informacji które w konsekwencji mocno zaniżają wartość samochodu na rynku wtórnym.

Że co? A co to za prawnik? Z jakiego przepisu taki właściciel miałby domagać się odszkodowania?

nikoniarz
28-12-2014, 14:21
Konsekwencje jeśli już ponieśliby ci którzy kręcili licznik bo to oni oszukiwali zawyżając wartość samochodu niższym przebiegiem. Sam jestem ciekaw na mocy jakiego przepisu miałby odpowiadać ktoś, kto w żaden sposób nie wpłynął na realną wartość produktu.

Wyrwiząb
28-12-2014, 14:24
Że co? A co to za prawnik? Z jakiego przepisu taki właściciel miałby domagać się odszkodowania?

Nie wiem, w mailu wtedy podał mi podstawę prawną. Do tego takie informacje, to wewnętrzne sprawy serwisów i nagłaśnianie sprawy mogło wpędzić w kłopoty mojego znajomego. Ten prawnik pracuje w kancelarii i głównie zajmuje się nieruchomościami, tak mi pisał. Ja tego nie ogarniam i wolałem skorzystać z jego wiedzy/porady.
edit: może ochrona danych?

Borat1979
28-12-2014, 14:28
Przecież przekręcenie licznika w aucie to oszustwo więc na jakiej podstawie właścicel auta miałby kogokolwek pozwać?

nikoniarz
28-12-2014, 14:29
Tu masz rację Wyrwiząb- narobił byś bigosu koledze w serwisie. Chociaż z drugiej strony te informacje są chyba zbierane po to by potencjalnie zainteresowana osoba mogła zweryfikować samochód.

Wyrwiząb
28-12-2014, 14:37
Przecież przekręcenie licznika w aucie to oszustwo więc na jakiej podstawie właścicel auta miałby kogokolwek pozwać?

Na prawdę nie wiem, próbowałem odszukać tego maila bezskutecznie niestety. Może jest tutaj jakiś prawnik i się wypowie, ja mogę o zębach najwyżej pogadać :)

251kris
28-12-2014, 14:50
Nie wiem, w mailu wtedy podał mi podstawę prawną. Do tego takie informacje, to wewnętrzne sprawy serwisów i nagłaśnianie sprawy mogło wpędzić w kłopoty mojego znajomego. Ten prawnik pracuje w kancelarii i głównie zajmuje się nieruchomościami, tak mi pisał. Ja tego nie ogarniam i wolałem skorzystać z jego wiedzy/porady.
edit: może ochrona danych?
A ujawnienie informacji, że auto jest złożone np. z kilku kawałków też narusza prawo?

Archibald6803
28-12-2014, 15:09
......... gdzie 90% sprawdzonych samochodów miało liczniki cofnięte od 50% do nawet ponad 100%!! .............

gwoli ścisłości : nie da się cofnąć przebiegu ponad 100% tak samo jak nie da się wyrwać człowiekowi ponad 100% zębów...... panie Wyrwiząb

BaCaaa
28-12-2014, 15:10
gwoli ścisłości : nie da się cofnąć przebiegu ponad 100%
:-)

Wyrwiząb
28-12-2014, 15:18
gwoli ścisłości : nie da się cofnąć przebiegu ponad 100% tak samo jak nie da się wyrwać człowiekowi ponad 100% zębów...... panie Wyrwiząb

Oczywiście :) Mój błąd

prz3mo
28-12-2014, 15:18
Coś w stylu "faktów autentycznych" ;)

Wyrwiząb
28-12-2014, 15:21
Coś w stylu "faktów autentycznych" ;)

I cofania do tyłu :) źle się wyraziłem, mea culpa.

shaolin
28-12-2014, 15:27

Oczywiscie, ze sie da - stare liczniki mozna cofnac z np. 300k do 999999 czyli teoretycznie 300001 = ponad 100% :mrgreen:

I gwoli scislosci...

Licznikiem mozesz sobie krecic jak wiatrakiem i kazdy moze Ci naskoczyc. Oszustwo to zatajenie krecenia (i tu glownie chodzi o cofanie bo krecic mozna np. po wymianie licznika na nowy/uzywany, zeby ustawic tak jak bylo) przy sprzedazy auta :twisted:

EDIT: Jeszcze jedno, Tomek chce autograf!
I jeszcze drugie - pewnie na reakcje Nikona poczekamy az rzad chinski zablokuje sprzedaz kolejnego aparatu... :twisted:

jotace
28-12-2014, 18:00
źródło (https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/10888730_871914176177176_6221807125858909044_n.jpg ?oh=6a44da5d422d967392d1d158f685c10c&oe=5541B0A8&__gda__=1425843728_0c27025e3f77ce1e47b74ab380a0432 0)

:)

pwaos
28-12-2014, 18:05
Jajcarz. :D

jotace
28-12-2014, 18:14
Znalezione w internecie :) Fajnie jakby ktoś z chwilą czasu i umiejętnościami w Photoshop przerobił każde zdjęcie np. z fanpage Nikon dodając taką odciętą flarę i dodał jako komentarz "A tak to zdjęcie mogłoby wyglądać zrobione nowym D750" :)

Władca Pixeli
28-12-2014, 18:28
I jeszcze drugie - pewnie na reakcje Nikona poczekamy az rzad chinski zablokuje sprzedaz kolejnego aparatu... :twisted:
W takim razie może zamieścisz informacje na forach w Chinach i szybciej informacja dorze do rządu chińskiego.

sufenta
28-12-2014, 18:34
Gdyby te informcje zamiescic na stronie ONZ dotarlaby do Rzadu Swiatowego a na stronie NASA- dowiedzialby sie caly wszechswiat! P.S. a na stronie Watykanu sam Pan Bog!!!

Bach
28-12-2014, 19:09
I cofania do tyłu :)

Albo dziura na drodze na wylot :)

sonicq
28-12-2014, 21:21
Znalezione w internecie :) Fajnie jakby ktoś z chwilą czasu i umiejętnościami w Photoshop przerobił każde zdjęcie np. z fanpage Nikon dodając taką odciętą flarę i dodał jako komentarz "A tak to zdjęcie mogłoby wyglądać zrobione nowym D750" :)
nie wiem czy na tym forum znajdzie się ktoś z takimi umiejętnościami:P
Swoją drogą przyczepili by się o kradzież zdjęcia i ingerencje w nie bez zgody autora. Gdzie sam cytat nie byłby problemem to przeróbka już chyba tak.

Ostatni test D750 "od kuchni" wygląda świetnie:) Z niecierpliwością czekam na jakąkolwiek reakcję Nikona. W nadchodzącym tygodniu może udam się do najbliższego Fotojokera czy dostępna u nich puszka też daje flarę. Od bidy jak będzie ok, to dopłacę im do tej wyższej ceny:)

_Ocean_
28-12-2014, 21:47
I cofania do tyłu :) źle się wyraziłem, mea culpa.

Sory za OF, ale muszę.

Otóż można się cofnąć do tyłu, jak i do przodu.

Ruszasz królową na szachownicy - do tyłu - grasz z kumplem i mówi, żebyś się "cofnął" - możesz się cofnąć do tyłu, jak i do przodu (ruch). Podobnie w większości planszówek.

Tak samo - zrób krok do przodu, do tyłu, do przodu i do tyłu. "Cofnij się" - i nie wiesz czy w przód, czy w tył.

ALF
29-12-2014, 00:49
"Cofnij się".

Cofnąć się można tylko do tyłu, "cofnąć (w domyśle - ruch)" w różne strony.

shaolin
29-12-2014, 00:52
W takim razie może zamieścisz informacje na forach w Chinach i szybciej informacja dorze do rządu chińskiego.

Czy Ty myslisz, ze takich watkow jeszcze nie ma? :twisted:

dennis8
29-12-2014, 12:08
Nikon jako firma sięgneła DNA.

incognitus
29-12-2014, 13:16
Link do optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7824-news-Niepo%C5%BC%C4%85dane_odbicia_%C5%9Bwiat%C5%82a_w_ Nikonie_D750._Znaleziono_prawdopodobn%C4%85_przycz yn%C4%99.html) :)

KaarooL
29-12-2014, 13:27
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63234

kornikbp
29-12-2014, 13:44
https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63234

nie wierzę :D