Zobacz pełną wersję : D750, odcięcie/cień widoczny przy flarze
Rumorsi też piszą:
http://nikonrumors.com/2015/01/09/nikon-to-start-fixing-the-d750-reflectionflare-issue-at-the-end-of-january.aspx/
Wszystko fajnie, tylko tam nadal sugerują, że to kwestia położenia samych czujników af, a przecież doszliśmy już do tego, że to nieprawda.
Przemek ale kogo obchodzi czego to wina? Przeciez to nie jest info o tym, ze znalezli przyczyne tylko o tym, ze beda cos z tym robic. Moga se pisac, ze to nawet wina Tuska :mrgreen: Wazne, zeby naprawili.
Przemek tam nie tylko pisza o położeniu czujników. Ale najważniejsze, że tym razem sprawy nie zamietli pod dywan i coś z tym będą robić.
EDIT:
TOP67 powinien teraz wszędzie sprostować, iż obniżenie czujników nie wyeliminuje problemu w 100% Bo jeszcze faktycznie skończy się na tym, że tylko czujniki będą obniżać. ;)
moto g2 via tapatalk pro
Mario__S
09-01-2015, 10:15
W którymś z linków było napisane, że będę zajmować się czymś o nazwie "shield" co by znaczyło wymianę osłony czujnika oraz o kalibracji a to przecież między innymi regulacja położenia sensora AF i luster.
Przemek tam nie tylko pisza o położeniu czujników. Ale najważniejsze, że tym razem sprawy nie zamietli pod dywan i coś z tym będą robić.
EDIT:
TOP67 powinien teraz wszędzie sprostować, iż obniżenie czujników nie wyeliminuje problemu w 100% Bo jeszcze faktycznie skończy się na tym, że tylko czujniki będą obniżać. ;)
moto g2 via tapatalk pro
A czy TOP probowal obnizac czujniki? Jakoś wątpię więc nie można powiedziec ze samo wyregulowanie czujnikow nie pomoze.
maciej.dubis
09-01-2015, 10:50
"U nas" też już jest informacja.
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63356
Dziękujemy za wybranie oferty firmy Nikon.
29 grudnia 2014 r. poinformowaliśmy o pracach zmierzających do rozwiązania problemu sygnalizowanego przez niektórych użytkowników, a polegającego na możliwym pojawianiu się flary nienaturalnego kształtu na zdjęciach zrobionych cyfrową lustrzanką jednoobiektywową D750 podczas fotografowania scen, w których jasne źródło światła, takie jak słońce lub intensywnie świecąca lampa, znajduje się w określonej pozycji nad górną krawędzią kadru.
W celu zmniejszenia tej flary firma Nikon bezpłatnie sprawdzi i naprawi elementy ochronne oraz wyreguluje położenie czujnika AF. Działania te planujemy rozpocząć pod koniec stycznia. Szczegółowe informacje, w tym instrukcje składania żądań serwisowych, podamy w późniejszym terminie.
Pytania dotyczące tej kwestii prosimy kierować do centrum obsługi klienta firmy Nikon.
Przepraszamy za wszelkie niedogodności związane z problemem, prosząc jednocześnie o cierpliwość i wyrozumiałość.
Jeszcze raz dziękujemy za wybranie oferty firmy Nikon.
Domyślam się, że chodzi o "elementy ochronne" czujnika AF :)
Może po prostu muszą do końca stycznia poczekać na nowe części (osłonę AF)?
To correct this issue, Nikon will inspect and service at no cost the camera’s light-shielding components and adjust the AF sensor position. We plan to initiate this service at the end of January and will announce further details, including instructions for requesting servicing, shortly.
Więc o czujnikach też piszą :)
No zobaczymy... ważne by to naprawiali. Jednocześnie jestem ciekaw czy na rynek będzie wypuszczona jakaś nowa, już poprawiona seria.
zbyszekD7000
09-01-2015, 12:14
.... i czym się będzie odróżniać od starej ;)
To correct this issue, Nikon will inspect and service at no cost the camera’s light-shielding components and adjust the AF sensor position. We plan to initiate this service at the end of January and will announce further details, including instructions for requesting servicing, shortly.
Więc o czujnikach też piszą :)
No zobaczymy... ważne by to naprawiali. Jednocześnie jestem ciekaw czy na rynek będzie wypuszczona jakaś nowa, już poprawiona seria.
Najpierw muszą sprzedać "wadliwe" sztuki które są na półkach sklepowych i magazynach :) Zawsze jest większa szansa, że ktoś nie słyszał o flarze i jej może nigdy nie uzyskać niż od razu cofać i naprawiać wszystkie.
fotouśmieszek
09-01-2015, 12:37
Przemek ale kogo obchodzi czego to wina? Przeciez to nie jest info o tym, ze znalezli przyczyne tylko o tym, ze beda cos z tym robic. Moga se pisac, ze to nawet wina Tuska :mrgreen: Wazne, zeby naprawili.
jasne!!! trzeba im zostawic troche miejsca na zachowanie twarzy :mrgreen: zreszta wiadomo,ze Tuska :-P A tak serio,to oznacza wieeeeelki przelom w strategii Nikona w stosunku do userow. Zachowali sie jak rasowa firma bez kompleksow a nie jak podrzedna firemka co rusz wypuszczajaca "nowe" modele,czyli stare/poprawione z nową ceną.
tak serio,to oznacza wieeeeelki przelom w strategii Nikona w stosunku do userow. Zachowali sie jak rasowa firma bez kompleksow a nie jak podrzedna firemka co rusz wypuszczajaca "nowe" modele,czyli stare/poprawione z nową ceną.
Nie mówmy przedwcześnie "hop"...
fotouśmieszek
09-01-2015, 12:58
Nie mówmy przedwcześnie "hop"...
no taaa..zawsze moga sie wycofac ale są we wlasnej pulapce. A swoja droga nie mamy zaufania do tej korporacji,nic dziwnego,ze zdolowala na gieldzie.
Jeszcze to:
http://www.optyczne.pl/7869-news-Flary_w_Nikonie_D750_-_producent_oferuje_bezp%C5%82atny_serwis.html
pozdro :-)
jasne!!! trzeba im zostawic troche miejsca na zachowanie twarzy :mrgreen: zreszta wiadomo,ze Tuska :-P A tak serio,to oznacza wieeeeelki przelom w strategii Nikona w stosunku do userow. Zachowali sie jak rasowa firma bez kompleksow a nie jak podrzedna firemka co rusz wypuszczajaca "nowe" modele,czyli stare/poprawione z nową ceną.
Krótko mówiąc brawa dla Nikona!
Ale tę piękną decyzję pomogła Nikonowi podjąć praca i testy TOP67. I jemu należy się największy szacun.
Nikt im w niczym nie pomogl. Tomek co najwyzej im przeszkadza w dzialaniach :mrgreen:
no taaa..zawsze moga sie wycofac ale są we wlasnej pulapce. A swoja droga nie mamy zaufania do tej korporacji,nic dziwnego,ze zdolowala na gieldzie.
Jeszcze to:
http://www.optyczne.pl/7869-news-Flary_w_Nikonie_D750_-_producent_oferuje_bezp%C5%82atny_serwis.html
pozdro :-)
Wycofać się nie wycofają, ale ja tam poczekam na już poprawioną sztukę (oby takie znalazły się na rynku), niż miałbym wysyłać serwisowym magikom w naszym pięknym kraju, by cokolwiek w puszce "poprawiali".
kornikbp
09-01-2015, 15:01
No i gitara :) niektórzy powinni odszczekać niektóre słowa z tego 77 stronicowego tematu :P
Pytanie, od kiedy będą wychodzić "poprawione" egzemplarze D750...
Archibald6803
09-01-2015, 17:34
No i gitara :) niektórzy powinni odszczekać niektóre słowa z tego 77 stronicowego tematu :P
odszczekać to można będzie jak wada skutecznie zostanie wyeliminowana .......
Póki co, w nocie napisane jest , że serwis postara się zmniejszyć usterkę.
fotoGRAFIK
09-01-2015, 17:48
Nawet maila dostałem w tej sprawie od Nikona. Gratuluję zwłaszcza Tomkowi. Grupą udało się wpłynąć na korporację
Właśnie dostałem maila, a w nim:
"Um diesen Effekt zu reduzieren, wird Nikon die entsprechenden Blendschutzkomponenten untersuchen und ggf. modifizieren sowie ggf die Position des AF-Sensors anpassen."
Dla niekumatych w obcym języku: sprawdzą "kurtynki" i jeśli będzie trzeba to je poprawią i jeśli będzie trzeba położenie czujników też dopasują. W każdym razie wychodzi, że definicja naprawy zależy od języka :D
Co oni chcą sprawdzać, skoro każdy jeden D750 ma ten problem? Coś czuję, że zaczną się jazdy dopiero jak ludzie zaczną im wysyłać korpusy i będą wracać z notami, że przecież jest "git majonez".
Kluczowy może być tu nasz, "słynny" serwis ;)
A nikon dalej o ,,flarze'''......
A nikon dalej o ,,flarze'''......
No przecież oni "badają cały czas" :lol:
czy ,jak zaczną w serwisie obniżać położenie czujników AF wraz z tą kratką (by zminimalizować możliwość odbicia światła, odnoszę się tu do egzemplarza TOPa67, u którego najtrudniej było efekt flary z odcięciem wywołać + powiedzmy jeszcze zmienią tę błyszczącą farbę, która pokrywa kratkę). Czy w takim przypadku, czułość układu AF nie ulegnie pogorszeniu ? , przecież wiadomo, im dłuższa droga światła, tym jest ono słabsze i np. z czułości katalogowej AFu -3EV, będzie np. -2EV ?
rotor, położenie samych czujników zmienia tylko to, pod jakim kątem uzyskujesz odcięcie/flarę.
W TOPA sztuce nie udawało się uzyskać tego efektu przy np. 35mm, ale przy 50, 85mm już jak najbardziej. Wiem, bo sam to sprawdzałem w jego egzemplarzu.
Nie sądzę by ich położenie miało wpływ na ich czułość.
Velinyth
09-01-2015, 20:25
Tak się zastanawiam czy np. od początku lutego w fabrykach Nikona ruszy produkcja nowej poprawionej 750ki i czy jej AF będzie tak samo dobry jak w starej. Miałem kupić D750 ale chyba najrozsądniej jest się wstrzymać 2-3 miesiące.
Wrzucę to tutaj:
http://nikonrumors.com/2015/01/08/nikon-to-announce-a-new-firmware-download-program-on-january-19th-including-several-improvements-for-the-d750-d810-d800-d800e-d610-and-d600-cameras.aspx/#more-86450
Moj pierwszy post tutaj, wiec witam serdecznie :)
Tak czytam i czytam, i zastanawiam sie, dlaczego Nikon wspomina wszedzie tylko o "nieregularnej flarze" (jak to nazywa nasz polski serwis), ktora pojawa sie gdy swiatlo pada od gory kadru podczas gdy podobna "odcieta flara" pojawia sie rowniez od dolu... Ciekaw jestem bardzo jak to bedzie z tymi naprawami.
Czy ktos probowal wywolac dolna flare u siebie i czy metoda proponowana przez TOP67 likwiduje ja takze?
Wrzucę to tutaj:
http://nikonrumors.com/2015/01/08/nikon-to-announce-a-new-firmware-download-program-on-january-19th-including-several-improvements-for-the-d750-d810-d800-d800e-d610-and-d600-cameras.aspx/#more-86450
Proponuje wydzielić do tego osobny wątek. Mam nadzieję że bardziej doświadczenie forumowicze podpowiedzą jak bezpiecznie pobrać i zainstalować aktualizacje ;)
Aktualizacja jest prosta, ściągasz plik, wrzucasz na kartę i z aparatu uruchamiasz. Akurat tutaj jak dotąd nie było problemów (tzn. ja nie miałem z d200 i d750 też).
Proponuje wydzielić do tego osobny wątek. Mam nadzieję że bardziej doświadczenie forumowicze podpowiedzą jak bezpiecznie pobrać i zainstalować aktualizacje ;)
A ja już aktualizowałem swojego:)))
Przecież tej najnowszej aktualizacji jeszcze nie ma, dopiero 19.01 może będzie?!
Przecież tej najnowszej aktualizacji jeszcze nie ma, dopiero 19.01 może będzie?!
No i osobny wątek już powstał obok ;)
fotouśmieszek
09-01-2015, 23:25
Wlasciwie to program zamiast I am advancing (ja sie rozwijam) powinni nazwac I am rescuing myself (ratuję sie) :-D A serio,to aktualizacja jest sensownym pomyslem,inicjatywa z rozmachem,wspiera multum puszek fiu fiu... Nikon łata dziury!:p
Pozwole sobie wrocic do tematu watku i zapytam jeszcze raz, czy komus udalo sie zreprodukowac problem flary od dolu? Wszyscy mowia tylko o gorze kadru, a u mnie jest i tu i tu (odpowiednie pliki poslane do Nikona).
I przy okazji, czy ten sam manewr, ktory usuwa wersje "gorna" problemu dziala tez na "dolna"?
Pokaż zdjęcie z dolną flarą.
Pogladowy NEF "na szybko", obiektyw Nikkor 24-120/f4, szeroki koniec: http://www.dropbox.pl/file.php?name=06000256DBBDB9B7557DBA043BEAEFDC
Edit: Swiecilem dioda z telefonu.
Edit2: Pomniejszony JPG: http://www.dropbox.pl/file.php?name=A64AF252C4C8F59DEB7996F727AA46C0
Wrzuć tu miniaturę jpg, po co NEF (jak go zobaczyć na smartfonie).
Nie widząc co wrzuciłes - u góry nie ma układu AF, więc nie może być analogicznej sytuacji co z flarą uciętą u góry (powstała od czujników AF na dole).
flimston
10-01-2015, 00:24
nie jest to czasem cień na ścianie?
no wlasnie, zastanawia mnie, co Nikon wymyslil, bo jesli beda modyfikowac tylko okolice ukladu AF, to dolna flara (i cien) zostana...
BTW, JPG dodalem w poprzednim poscie
a myślałem, że zakupu takiego aparatu dokonuje się z jakąś wiedzą o fotografii...
OK, chetnie poslucham uwag merytorycznych.
flimston
10-01-2015, 00:30
OK, chetnie poslucham uwag merytorycznych.
wybacz nie zauważyłem tego cienia. Zmęczenie hmm, a nie jest to czasem cień na ścianie?
wybacz nie zauważyłem tego cienia. Zmęczenie hmm, a nie jest to czasem cień na ścianie?
Spoko, nie ma probelmu.
Niestety, to nie cien na scianie. Przed chwila zrobilem to, nikkor AF 50/1.8D: http://www.dropbox.pl/file.php?name=CE5FA6DE95A3E298F616F01A0B011D69
Od dołu ktoś tu pokazywał zdjęcie fajerwerków jak dobrze pamiętam i tam była flara od latarni.
moto g2 via tapatalk pro
Pozwole sobie wrocic do tematu watku i zapytam jeszcze raz, czy komus udalo sie zreprodukowac problem flary od dolu? Wszyscy mowia tylko o gorze kadru, a u mnie jest i tu i tu (odpowiednie pliki poslane do Nikona).
I przy okazji, czy ten sam manewr, ktory usuwa wersje "gorna" problemu dziala tez na "dolna"?
Tak, udało mi się też to uzyskać na dole kadru. Pisałem to już w tym wątku. Uzyskałem to w egzemplarzu TOP 67.
Jako byly juz uzytkownik Nikona szczerze wspolczuje. Niestety znajac serwisy i podejscie Nikona spodziewam sie ze skuteczna poprawka w/w problemu bedzie sie nazywala D760. Jako urodzony pesymista nie zdziwie sie jesli puszki z grzebnietymi/poprawionymi przez serwis okolicami AF moga zaczac ostrzyc jak.. D800. Trzymam kciuki za sukces tego "minimalizowania problemu flary".
No i mamy oficialne stanowisko nikona w tej sprawie.Ja bym sie gleboko zastanowil czy rodzimy serwis nie zepsuje wiecej niz naprawi.
Jakiego minimalizowania?
Nota po angielsku, mówi o naprawie.
Co to za łamaga tłumaczyła na polski...
No bo angielski serwis będzie naprawiał, nasz minimalizował ;)
moto g2 via tapatalk pro
jezeli to bedzie naprawial angielski serwis to bardzo wszystkim wspolczuje
krzych200
10-01-2015, 10:33
a miało być tak pięknie , nic tylko zapomnieć o tym modelu ...
jezeli to bedzie naprawial angielski serwis to bardzo wszystkim wspolczuje
Nigdy nie mialem problemow z angielskim serwisem (mowie o FixationUK)... Cos sie zmienilo? :shock:
No bo angielski serwis będzie naprawiał, nasz minimalizował ;)
moto g2 via tapatalk pro
Przecież, to był żart :-)
Jeszcze nie zaczęli naprawiać, a Wy już wiecie, że nie naprawią. Całe szczęście, że Nikon wypuszcza same buble, bo musielibyście zdjęcia robić... :)
Fixation to taki serwis od wszystkiego ze tak powiem(nikon,canon itp) ,mialem na mysli glowny serwis nikona w uk,bawia sie moim d800 juz 3 miesiace i w poniedzialek aparat wraca do nich juz po raz czwarty,nie potrafia sobie poradzic z FF,do tego przylapalem ich juz na kilku bezczelnych klamstwach,szkoda slow:)
mialem na mysli glowny serwis nikona w uk,bawia sie moim d800 juz 3 miesiace i w poniedzialek aparat wraca do nich juz po raz czwarty,nie potrafia sobie poradzic z FF,do tego przylapalem ich juz na kilku bezczelnych klamstwach,szkoda slow:)
Czyli coś jak nasz rodzimy serwis...
A wracając do tematu...
Biorąc pod uwagę, że "naprawa" D750 będzie musiała być kończona kalibracją AF w serwisie, to... coś czuję, że wiele osób uzna, że woli mieć "cień/flarę" niż rozwalony AF...
Akcja serwisowa ruszyła. Nikon właśnie wycofał wszystkie D750 z największych sklepów w Tokio, mają wrócić do sklepów w tym miesiącu.
Fixation to taki serwis od wszystkiego ze tak powiem(nikon,canon itp) ,mialem na mysli glowny serwis nikona w uk,bawia sie moim d800 juz 3 miesiace i w poniedzialek aparat wraca do nich juz po raz czwarty,nie potrafia sobie poradzic z FF,do tego przylapalem ich juz na kilku bezczelnych klamstwach,szkoda slow:)
Wiem, ze od wszystkiego ale autoryzowany... 'zwyklego' nigdy nie mialem okazji zaznac :mrgreen: U mnie rzeczy robia w 5minut, nawet te, ktorych w PL/DE sie nie udalo zrobic :mrgreen: Wpadaj!
I jestem podobnego zdania co Przemek, znajac nasz polski serwis to najpierw oddacie na likwidacje flary, a pozniej kalibracje AF :mrgreen:
Lol, ludzie, przecież to jakaś paranoja. Jeszcze nic się nie zaczęło, a już narzekanie, że i tak źle - to jakaś mania, hobby, nie wiem?
Nikon wydaje oświadczenie, że przygląda się problemowi - źle (pewnie zamiotą sprawe pod dywan, nic nie zrobią, d760 hurr durr).
Nikon oświadcza, że za friko naprawi - źle (AF na pewno się rozjedzie, zepsujo, hurr durr d760).
Nikon naprawi i problem zniknie (może?) - do czego wtedy można będzie się przyczepić? Że kurier od nikona za długo jechał? Że niesmak pozostał i trzeba odpuścić ten aparat, kupić super d700?
Ja wiem, że jest zima, ciągle zimno i pada, mało słońca, ale litości - to wygląda jak marudzenie starych bab na bazarze na cały świat, takich z wiecznie niezadowoloną miną, którym w żaden sposób nie dogodzi.
Czyli coś jak nasz rodzimy serwis...
A wracając do tematu...
Biorąc pod uwagę, że "naprawa" D750 będzie musiała być kończona kalibracją AF w serwisie, to... coś czuję, że wiele osób uzna, że woli mieć "cień/flarę" niż rozwalony AF...
I nawet najzagorzalsi malkontenci dojdą do wniosku że, flara/odcięcie w normalnym fotografowaniu jest
zjawiskiem mocno marginalnym i rzadkim, nie mającą wpływu na jakość zdjęć.
Ja wiem, że jest zima, ciągle zimno i pada, mało słońca
Patryk chyba u Ciebie ta zima, u mnie jest 10st i swieci slonce (dobra juz nie swieci bo za pozno :mrgreen:) :mrgreen:
Jak problem zniknie to bedzie kawal swietnego sprzetu, na razie jest kawal swietnego przycisku do papieru :mrgreen: (zeby bylo jasne - to zart, bo zaraz sie ktos przywali i bede musial go znokautowac).
Dobra, cho na solo! Wyskocz na gołe klaty :mrgreen:
NIE! Swoich nie bije :mrgreen: :mrgreen:
Lol, ludzie, przecież to jakaś paranoja. Jeszcze nic się nie zaczęło, a już narzekanie, że i tak źle - to jakaś mania, hobby, nie wiem?
Nikon wydaje oświadczenie, że przygląda się problemowi - źle (pewnie zamiotą sprawe pod dywan, nic nie zrobią, d760 hurr durr).
Nikon oświadcza, że za friko naprawi - źle (AF na pewno się rozjedzie, zepsujo, hurr durr d760).
Nikon naprawi i problem zniknie (może?) - do czego wtedy można będzie się przyczepić? Że kurier od nikona za długo jechał? Że niesmak pozostał i trzeba odpuścić ten aparat, kupić super d700?
Ja wiem, że jest zima, ciągle zimno i pada, mało słońca, ale litości - to wygląda jak marudzenie starych bab na bazarze na cały świat, takich z wiecznie niezadowoloną miną, którym w żaden sposób nie dogodzi.
Saint o ile pamiętam to Ty sam o tym mi wspominałeś, że miałbyś obawy, że nasz cudny serwis mógłby zrypać kalibrację AF podczas ich "napraw", więc nie wiem po co tak się rzucasz. To, co wyżej wypunktowałeś nie wzięło się znikąd, tylko żółta firma "zapracowała" sobie na to, że ludzie mają obawy. Tak jak ja nie zabronię Ci stawiać ołtarzyka ze smyczy i breloka Nikona, koło okna, tak Ty nie zabronisz mi krytykowania tej firmy :P
Nikon modelami D610 i D810 pokazał już jak umie "naprawiać". Nie widzę powodu by skakać w niebiosa, po tym co póki co, piszą w swoich oświadczeniach dot. D750.
Ja uważam, że należy się cieszyć, że firma postąpiła tak jak powinna. Poczekajmy di lutego zobaczymy jak będzie wyglądać serwisowanie i naprawa wady i ewentualnie wtedy będziemy cos pisać. Choć miejmy nadzieje, że nie bedzie o czym :)
moto g2 via tapatalk pro
W najgorszym wypadku zrobie liste kolejkowa (bo nie mozecie wszyscy na raz do mnie przyjechac, mam za male mieszkanie) i jakos to ogarniemy :mrgreen:
W najgorszym wypadku zrobie liste kolejkowa (bo nie mozecie wszyscy na raz do mnie przyjechac, mam za male mieszkanie) i jakos to ogarniemy :mrgreen:
Po co mielibyśmy jechać i co ogarniać? Chyba tylko by załatwić kontener zegarków plastikowych na handel :lol:
Po to, zebys zobaczyl jak serwis moze naprawic szybko i skutecznie nawet najwiekszego babola :twisted:
Saint o ile pamiętam to Ty sam o tym mi wspominałeś, że miałbyś obawy, że nasz cudny serwis mógłby zrypać kalibrację AF podczas ich "napraw", więc nie wiem po co tak się rzucasz. To, co wyżej wypunktowałeś nie wzięło się znikąd, tylko żółta firma "zapracowała" sobie na to, że ludzie mają obawy. Tak jak ja nie zabronię Ci stawiać ołtarzyka ze smyczy i breloka Nikona, koło okna, tak Ty nie zabronisz mi krytykowania tej firmy :P
Nikon modelami D610 i D810 pokazał już jak umie "naprawiać". Nie widzę powodu by skakać w niebiosa, po tym co póki co, piszą w swoich oświadczeniach dot. D750.
Ale ja nie bronię krytykowanie, tylko to co się ostatnio tutaj czyta to czysty festiwal malkontenctwa, co by nikon nie zrobił to jest be. Ja się wstrzymałem z wydawaniem jakichś osądów do czasu aż coś będzie wiadomo, bo tak to jest to zwykłe bicie piany. Tak samo było jak czekaliśmy od notki o zauważeniu sprawy do oficjalnego stanowiska - ile było narzekania jak to na pewno zamiotą sprawę pod dywan, że będzie pewnie zgode ze specyfikacją producenta? I co? No i G - klepanie w klawiature dla wzajemnego podkur****ia z którego nic nie wynikło.
Nikon się przyznał i organizuje akcje serwisową, ale nadal źle, nadal firma jest przegrana itd :D. A teraz do pierwszej naprawy nic nie wiadomo i już pisanie, że trzeba sobie odpuścić ten aparat (kilka-kilkanaście postow wyzej) czy coś w ten deseń zakrawa na to co pisałem we wcześniejszym poście. Canon był stawiany jako wzór firmy, która co prawda zalicza wpadki, ale się*przyznaje i organizuje akcje serwisowe. No to mamy to samo i co? No zaś źle :D Nie widzisz tego?
Nie skaczę pod niebiosa, po prostu czekam na efekty, bo bez tego to można sobie tu pisać przez cały rok, a i tak nic z tego nie wyniknie, oprócz wzajemnego nakręcania się w zniechęceniu, przygnębieniu i frustracji - na zdrowie to nie wychodzi ;) Szkoda nerwów i czasu imo. Nie chce mi się tu pisać w tym wątku za wiele, ale zaglądam z przyzwyczajenia i nudów, a po tym co ostatnio czytam to tylko facepalm - stąd ten post. Naprawdę mało mnie rusza czy ktoś tam sobie kupi ten aparat czy sobie nie kupi, bo nikon be, bo serwis be, bo coś tam be.
to podeslij nam tu kilku skosnookich do europy:)praca w serwisie nikona napewno sie dla nich znajdzie:)
Może nasi serwisanci mają za duże dłonie?. ? I nie grozi im ich odcięcie za nie właściwą naprawę.
Patryk, w sumie to napisałeś to co ja chciałem kilka razy, ale zawsze kasowałem post.
Wykryto wadę na forum:
- Nikon sięgnął dna
- strzelili sobie w trzecią stopę
- akcje firmy lecą na łeb i szyję
- jesteśmy betatesterami
- nie ma kontroli jakości
- po cichu poprawią obecne body
- wypuszczą D760 poprawione
Nikon dał notkę, że przyglądają się problemowi:
- pewnie zamiotą to pod dywan
- chcą zyskać na czasie, aby emocje opadły
- wada będzie zgodna ze specyfikacją
Nikon robi akcję serwisową:
- myślą, że zrobią akcję i będzie ok (no tak, powinni przysłać w ramach zadośćuczynienia D4s)
- naprawiając zepsują AF
- trzeba będzie wysłać body
No generalnie makabra, strach kupować D750, bo się do niczego nie nadaje.
nikoniarz
10-01-2015, 15:26
To narzekanie można podpiąć pod jakikolwiek inny wątek. Jeśli ktoś ma wrodzony talent, to zawsze będzie kręcił nosem bez względu czy na D750 czy na telewizor jakiejś firmy. Ja nie wiem skąd to się bierze. Czy to wrodzone czy nabyte. Kupiłem setki/tysiące różnych rzeczy i jakoś żadna nie sprawiła bym gdziekolwiek wylewał żale. Ja Nikona osobiście bardzo lubię, a jego "wpadki" po prostu bardzo skutecznie omijam ;)
Ps. jeśli Nikon dałby każdemu D4s w zadośćuczynieniu za cokolwiek, to myślę, że niejeden by narzekał czemu nie dorzucili jeszcze szkła lub lampy :D
Żal mi tych, którym ciągle nie dogodzisz. Przecież oni pewnie nie mają ani jednego dobrego zdjęcia bo pewnie tak samo narzekają na światło. Wyobraźmy sobie: Sytuacja w słoneczny dzień: no fajnie ale za jasno, flary wyjdą i cienie. Pochmurno: słabe niebo. Noc: ach te światła z latarni. Deszcz: jeszcze pomoczę sprzęt. Śnieg: pie....le zimno, ide do domu.
Patryk, w sumie to napisałeś to co ja chciałem kilka razy, ale zawsze kasowałem post.
Wykryto wadę na forum:
- Nikon sięgnął dna
- strzelili sobie w trzecią stopę
- akcje firmy lecą na łeb i szyję
- jesteśmy betatesterami
- nie ma kontroli jakości
- po cichu poprawią obecne body
- wypuszczą D760 poprawione
Nikon dał notkę, że przyglądają się problemowi:
- pewnie zamiotą to pod dywan
- chcą zyskać na czasie, aby emocje opadły
- wada będzie zgodna ze specyfikacją
Nikon robi akcję serwisową:
- myślą, że zrobią akcję i będzie ok (no tak, powinni przysłać w ramach zadośćuczynienia D4s)
- naprawiając zepsują AF
- trzeba będzie wysłać body
No generalnie makabra, strach kupować D750, bo się do niczego nie nadaje.
Całkowicie się podpisuję, teraz tylko czekać aż odezwie się grupa tych, którzy będą twierdzili, że otrzymujesz od Nikona jakieś profity skoro piszesz coś takiego i że nawet byś okiem nie mrugnął jakby body Ci w rękach wybuchło ;-)
:-D ja sie smialem (i smieje) z kolegow, ktorzy "odkryli", "obalili", "dowiedli". Kolega misterg nie umiescil na liscie postow, gdzie nawet cena (kilkanascie dolarow) i sposob naprawy byl podany. I pomyslec, ze to wszystko wlasciciele zakladow fotograficznych wykonujacy na codzien zdjecia na slubach wymyslili- strach pomyslec o radach polskich inzynierow... P.S jestem, rzecz jasna, oplacanym fanbojem. Pozdrawiam i raz jeszcze pana Fredre zacytuje: "Znaj proporcjum, mociumpanie" P.S.2 Jedyne sensowne posty kolega TOP napisal- poszlo, dzieki YouTube, w swiat. Czy panowie w Tokio to przeczytali? Raczej tak. Czy wzieli to pod uwage? Raczej nie- najprawdopodobniej wiedzieli o wadzie/wlasciowsci i ja zbagatelizowali. Czy przed podjeciem decyzji o naprawie D750 zarzad firmy wzial pod uwage "echa na forach"?- Na pewno nie (jesliby wzial nie kiwnalby palcem, bo niemal wylacznie dobre opinie nikond750 zbiera a wada jest bagatelizowana)- wzial natomiast pod uwage opinie dzialu prawnego, ktory zapytano, czy mozna firme z tego powodu po sadach ciagac.
co nie zmienia faktu, i kazdy chyba sie z tym zgodzi, ze placac kilka tysiecy za aparat mozna oczekiwac ze bedzie przynajmniej pozbawiony wad.
Ja mysle ze Nikon naprawi faktycznie to czego nie dopatrzyl, ale poniewaz w swoich oswiadczeniach odnosi sie tylko do pewnej czesci problemu, to mam pewne watpliwosci co do pelnej skutecznosci planowanego sposobu naprawy. Tak czy inaczej wszystko okaze sie po tym jak akcja ruszy i pierwsze poprawione sztuki beda wracac.
Poki co, moge powiedziec ze "dolne odciecie" dosc trudno uzyskac, wiec pewnie nie bedzie tak uciazliwe, ale wolalbym aparat bez tego "ficzera".
:-D ja sie smialem (i smieje) z kolegow, ktorzy "odkryli", "obalili", "dowiedli". Kolega misterg nie umiescil na liscie postow, gdzie nawet cena (kilkanascie dolarow) i sposob naprawy byl podany. I pomyslec, ze to wszystko wlasciciele zakladow fotograficznych wykonujacy na codzien zdjecia na slubach wymyslili- strach pomyslec o radach polskich inzynierow... P.S jestem, rzecz jasna, oplacanym fanbojem. Pozdrawiam i raz jeszcze pana Fredre zacytuje: "Znaj proporcjum, mociumpanie" P.S.2 Jedyne sensowne posty kolega TOP napisal- poszlo, dzieki YouTube, w swiat. Czy panowie w Tokio to przeczytali? Raczej tak. Czy wzieli to pod uwage? Raczej nie- najprawdopodobniej wiedzieli o wadzie/wlasciowsci i ja zbagatelizowali. Czy przed podjeciem decyzji o naprawie D750 zarzad firmy wzial pod uwage "echa na forach"?- Na pewno nie (jesliby wzial nie kiwnalby palcem, bo niemal wylacznie dobre opinie nikond750 zbiera a wada jest bagatelizowana)- wzial natomiast pod uwage opinie dzialu prawnego, ktory zapytano, czy mozna firme z tego powodu po sadach ciagac.
Fanbojem nie, tyko przekonanym o nawiedzeniu przez Ducha Świętego lub mającego zdolności telepatyczne. I nie kończ się śmiać bo to naprawdę zabawne.
fotouśmieszek
10-01-2015, 17:53
Żal mi tych, którym ciągle nie dogodzisz. Przecież oni pewnie nie mają ani jednego dobrego zdjęcia bo pewnie tak samo narzekają na światło. Wyobraźmy sobie: Sytuacja w słoneczny dzień: no fajnie ale za jasno, flary wyjdą i cienie. Pochmurno: słabe niebo. Noc: ach te światła z latarni. Deszcz: jeszcze pomoczę sprzęt. Śnieg: pie....le zimno, ide do domu.
Chlopaki (i dziewczęta! ) wiecej tolerancji. Firma strzelila tyle baboli,ze ludziska nie ufaja i odreagowuja. I tak wszyscy musimy czekac a jak ktos chce pisac,to niech pisze ( wlasnie popelnilem OT :mrgreen: )ale taka jest demokracja. I bardzo dobrze,chociaz na tym forum sie przechowala...
Chlopaki (i dziewczęta! ) wiecej tolerancji. Firma strzelila tyle baboli,ze ludziska nie ufaja i odreagowuja. I tak wszyscy musimy czekac a jak ktos chce pisac,to niech pisze ( wlasnie popelnilem OT :mrgreen: )ale taka jest demokracja. I bardzo dobrze,chociaz na tym forum sie przechowala...
W sumie racja. Ja odreagowuje robiąc zdjęcia. A tych co piszą inaczej jak najbardziej szanuje i po to jest forum żeby wymieniać opinie. I je komentować.
W kontekście tej wady teraz najbardziej mnie interesuje czy na wysłanie aparatu do bezpłatnej naprawy będzie jakiś określony przez Nikona czas np. tylko aparaty na gwarancji albo 1 rok od czasu zakupu czy też tak jak to jest z D600 w dowolnym momencie (nawet po gwarancji) można aparat przynieść do serwisu. Zastanawiam się dlatego ponieważ jeżeli czas nie będzie określony to nie za bardzo planuję oddawać go do serwisu, a jak będę kiedyś sprzedawał i nowemu właścicielowi ta wada będzie przeszkadzać to będzie mógł oddać aparat do serwisu. Tylko pytanie czy Nikon da nam użytkownikom taką elastyczność.
W kontekście tej wady teraz najbardziej mnie interesuje czy na wysłanie aparatu do bezpłatnej naprawy będzie jakiś określony przez Nikona czas np. tylko aparaty na gwarancji albo 1 rok od czasu zakupu czy też tak jak to jest z D600 w dowolnym momencie (nawet po gwarancji) można aparat przynieść do serwisu. Zastanawiam się dlatego ponieważ jeżeli czas nie będzie określony to nie za bardzo planuję oddawać go do serwisu, a jak będę kiedyś sprzedawał i nowemu właścicielowi ta wada będzie przeszkadzać to będzie mógł oddać aparat do serwisu. Tylko pytanie czy Nikon da nam użytkownikom taką elastyczność.
Zdrowe podejście. Podzielam.
katatjuta
10-01-2015, 22:33
A czy inni użytkownicy tego forum tez maja podobny problem jeśli chodzi o tą flarę? Wszystkie aparaty tak maja ze odrazu do serwisu wszyscy chcą iść? :)
fotouśmieszek
11-01-2015, 02:44
A czy inni użytkownicy tego forum tez maja podobny problem jeśli chodzi o tą flarę? Wszystkie aparaty tak maja ze odrazu do serwisu wszyscy chcą iść? :)
to juz musisz spytac kazdego osobno:mrgreen: bo np.: niektorzy wstrzymali sie z zakupem itepe...powodzenia;)
Skad takie oczekiwania w stosunku do Nikona I jego serwisu (tzn ze zmiecie pod dywan, ze uzna to za "zgodne z normami producenta", ze serwis nie naprawi, albo naprawiajac zepsuje cos innego) - no przeciez to nie poparte zadnym dotychczasowym doswiadczeniem z Nikonem i serwisem, a tylko i wylacznie moje wrodzone narzekactwo (a lubie sie czepiac i frustruje sie latwo przez wygorowane oczekiwania typu: sprawny produkt, szybka I skuteczna naprawa w przypadku awarii).
Cale szczescie ze jak dotad Nikon jeszcze swoich uzytkownikow nie zawiodl - nie dosc ze nie wypuszczal baboli, to jeszcze na te nie-wypuszczone reagowal natychmiastowo wysylajac serwisantow do potencjalnych wlascicieli wadliwych produktow- tak na wszelki wypadek. A my sie tu kuzwa czepiamy....
[Sarkazm Mode: OFF] ;)
katatjuta
11-01-2015, 10:13
Ja powiem szczerze posiadam N750 z numerem seryjnym 6xxxxxx i na wszelkie sposoby probowalem flare wykryc i jej nie widze. Moze partia 3xxxxxx wczesniejsza ta wade miala tak jak podawal TOP jestem tylko ciekaw czy naprawde niby wszystkie a ja jestem ciec i ignorant i tego nie widze.
flimston
11-01-2015, 11:04
Mam jakieś dziwne przeczucie, że jak się akcja serwisowa zacznie i kiedy przyjdzie wysłać puszkę, to spora część osób najbardziej besztających d750 (oczywiście mówię tu o posiadaczach) stwierdzi, że to jest marginalny problem i nie przeszkadza w fotografowaniu co dzień
Ja powiem szczerze posiadam N750 z numerem seryjnym 6xxxxxx i na wszelkie sposoby probowalem flare wykryc i jej nie widze. Moze partia 3xxxxxx wczesniejsza ta wade miala tak jak podawal TOP jestem tylko ciekaw czy naprawde niby wszystkie a ja jestem ciec i ignorant i tego nie widze.
Wbijaj do Legnicy z czymś słodkim (tzn. mocnym) to wywołamy i flarę i krawędź!
Ale podoba mi się Twoje podejście. Pewnie fotografujesz normalnie i tyle a nie kombinujesz z tą flarą. Prawdopodobieństwo jej otrzymania bez świecenia ledem, ostrym słońcem itp. jest takie jak możliwość upadku Nikona (co niektórzy wieszczą na forach) ze względu na babole jakie im się zdarzają.
Ja krawędź mam ale nie robię zagadnienia i jak już cała złość na Nikona, na podejście serwisu, na legendarne psucie AF w rodzimym serwisie minie to na spokojnie odeśle albo ten kto ode mnie kupi albo ja jak mi zacznie to przeszkadzać w normalnym użytkowaniu .
Rozmawiałem z ludźmi z abfoto, próbowali też ją "znaleźć" i nie znaleźli :) Sam się wstrzymuje z zakupem, ale jak do końca stycznia nic się nie zmieni to idę szukać body bez flary ;) Z całą szklarnią :)
maciek_ko
11-01-2015, 13:01
Też mam z numerem 6xxxxxxx i wydawało mi się do wczoraj że nie ma flary. Przed zakupem sprawdzałem 2 modele. Na pierwszym od strzału miałem flarę na drugim nie ( obiektywy N24-70 i N50 1,4 ). I wczoraj podczas "zabawy" sigmą 70-200 os flara pokazała się.
Rozmawiałem z ludźmi z abfoto, próbowali też ją "znaleźć" i nie znaleźli :) Sam się wstrzymuje z zakupem, ale jak do końca stycznia nic się nie zmieni to idę szukać body bez flary ;) Z całą szklarnią :)
I o latarce nie zapomnij ;-) Jeszcze nigdy zakupy body, w sklepach foto nie wyglądały tak komicznie ;-) Zawsze jak kupowałem- dzwoniłem czy jest, ,,zaklepywałem'' dla mnie, jechałem, płaciłem i rozpakowywałem w domu.
Te z numerami 6xxxxxx też nie są pozbawione wady, zresztą nie widziałem jeszcze modelu bez niej, co prawda w niektórych jest ten efekt bardziej widoczny a w innych mniej. W każdej D750 da się to wywołać odpowiednio świecąc latarką.
No chyba, że aktualnie schodzące z linii produkcyjnej Nikony zostały poprawione i dajmy na to, że numery 7xxxxxx będą bez wady.
Te z numerami 6xxxxxx też nie są pozbawione wady, zresztą nie widziałem jeszcze modelu bez niej, co prawda w niektórych jest ten efekt bardziej widoczny a w innych mniej. W każdej D750 da się to wywołać odpowiednio świecąc latarką.
No chyba, że aktualnie schodzące z linii produkcyjnej Nikony zostały poprawione i dajmy na to, że numery 7xxxxxx będą bez wady.
Przecież u nas nie będzie body z numerem 7xxxxxx
nikoniarz
11-01-2015, 13:21
I o latarce nie zapomnij ;-) Jeszcze nigdy zakupy body, w sklepach foto nie wyglądały tak komicznie ;-) Zawsze jak kupowałem- dzwoniłem czy jest, ,,zaklepywałem'' dla mnie, jechałem, płaciłem i rozpakowywałem w domu.
Niedługo będzie poza latarką potrzebna jeszcze waga by sprawdzić czy aby na pewno wszystko w środku jest zamontowane. I z tego co widzę po tym wątku, to jakiejkolwiek wpadki Nikon by nie zaserwował klientom to i tak znajdą się chętni na "nowość". Niektórzy widać mają taką olbrzymią chęć parcia wymiany na nowsze, że brak słów :)
katatjuta
11-01-2015, 13:28
Też mam z numerem 6xxxxxxx i wydawało mi się do wczoraj że nie ma flary. Przed zakupem sprawdzałem 2 modele. Na pierwszym od strzału miałem flarę na drugim nie ( obiektywy N24-70 i N50 1,4 ). I wczoraj podczas "zabawy" sigmą 70-200 os flara pokazała się.
Skoro sprawdzałeś dwa modele i nie było flary a wczoraj się pokazała to samo mówi za siebie jak ten problem jest wielki i jak bardzo przeszkadza skoro ledwo co można go wykryć.
Ja powiem szczerze posiadam N750 z numerem seryjnym 6xxxxxx i na wszelkie sposoby probowalem flare wykryc i jej nie widze. Moze partia 3xxxxxx wczesniejsza ta wade miala....
O jakiej partii 3xxxxx piszesz? Na naszym rynku takiej nie ma. Tu wszystkie są 6xxxxxx
katatjuta
11-01-2015, 14:05
O jakiej partii 3xxxxx piszesz? Na naszym rynku takiej nie ma. Tu wszystkie są 6xxxxxx
Aaaaa pisałem o informacji zamieszczonej na imaging-resourses bo tam czytałem o tym już wcześniej tam były dwa seriale podane 3xxxxx wiec sie zastanawialem czy tylko te czy wyższe tez ale kolega "maciek_ko" twierdzi ze tez ma 6xxxxx i jednak flara występuje, teraz naprawdę nie wiem bo skoro wszystkie maja to ja chce ja zobaczyć u siebie do cholerki. Juz na wszystkie sposoby świeciłem i nic a dzisiaj ze światłem slonczenym patrzyłem i tez nic, może to ma znaczenie jaki obiektyw jest założony.
to ja chce ja zobaczyć u siebie do cholerki. Juz na wszystkie sposoby świeciłem i nic a dzisiaj ze światłem slonczenym patrzyłem i tez nic, może to ma znaczenie jaki obiektyw jest założony.Aha. A jak już znajdziesz wadę to co? Uspokoi cie to ;)
katatjuta
11-01-2015, 14:18
Aha. A jak już znajdziesz wadę to co? Uspokoi cie to ;)
To wtedy będę wiedział ze serwis trza odwiedzić jak będą naprawy, jakoś by mi to spokoju nie dało ze tyle mamony się wydało na coś co ma usterkę ;)
To wtedy będę wiedział ze serwis trza odwiedzić jak będą naprawy, jakoś by mi to spokoju nie dało ze tyle mamony się wydało na coś co ma usterkę ;)
Najprawdopodobniej wszystkie dotychczasowe D750 mają ten problem. Nieważne na jaki rynek są produkowane (3 czy 6 na początku). Różnica polega na tym, że w zależności jak są ustawione czujniki AF w jednych objawi się to na szerokich szkłach, w innych na tele.
O ile ja dobrze zrozumiałem, jak coś to niech mnie ktoś poprawi.
nikoniarz
11-01-2015, 14:22
katatjuta, skoro jest dobrze to po co szukasz problemu za wszelką cenę?
zbyszekD7000
11-01-2015, 14:36
No bo jeszcze się okaże że jego aparat jest wadliwy bo pozbawiony wady o której wszyscy piszą ;)
Przecież to jest frustrujące, wszyscy ją mają a ja nie, no to coś nie tak z moim body, no nie ;) więc się nie dziw :)
katatjuta
11-01-2015, 14:48
No bo jeszcze się okaże że jego aparat jest wadliwy bo pozbawiony wady o której wszyscy piszą ;)
Przecież to jest frustrujące, wszyscy ją mają a ja nie, no to coś nie tak z moim body, no nie ;) więc się nie dziw :)
Nie dziwie się tylko jej szukam skoro jak WSZYSCY ją mają to nie chce być odmieńcem :) Żart :)
katatjuta, skoro jest dobrze to po co szukasz problemu za wszelką cenę?
No po tym co piszą to może body zepsute bo nie widać flary :)
zbyszekD7000
11-01-2015, 15:00
No właśnie :)
Niedługo będzie poza latarką potrzebna jeszcze waga by sprawdzić czy aby na pewno wszystko w środku jest zamontowane. I z tego co widzę po tym wątku, to jakiejkolwiek wpadki Nikon by nie zaserwował klientom to i tak znajdą się chętni na "nowość". Niektórzy widać mają taką olbrzymią chęć parcia wymiany na nowsze, że brak słów :)
Sugerujesz ze kazdy kto kupil d750 jest frajerem? Przyszedl czas na wymiane na fx i czlowiek kupil najlepsze body w jego mniemaniu.
Borat1979
11-01-2015, 15:41
Zaczyna totolotek z numerami seryjnymi ;)
nikoniarz
11-01-2015, 15:51
Przyszedl czas na wymiane na fx i czlowiek kupil najlepsze body w jego mniemaniu.
Chyba najnowsze... ;)
zbyszekD7000
11-01-2015, 16:16
Jakby kolega katatjuta przeczytał cały wątek to by takich pytań nie było, bo wszystko już było wiele razy wyjaśnione
Powodzenia z czytaniem prawie 1000 postów, z których większość to klepanie tego samego w kółko...
zbyszekD7000
11-01-2015, 16:20
Popatrz, a niektórym się jednak chciało, chociażby po to aby w koło nie zadawać tych samych pytań, ;) mnie akurat nie bo śledzę wątek od początku, więc czytać 1000 stron nie musiałem ;)
Chyba najnowsze... ;)
Dobrze było, też myślałem że to najlepsze bodu FX, na które mnie stać. Dalej tak myślę, na szczęście :)
Juz na wszystkie sposoby świeciłem i nic a dzisiaj ze światłem slonczenym patrzyłem i tez nic, może to ma znaczenie jaki obiektyw jest założony.
Zadam może głupie pytanie, ale czy patrzyłeś w trybie LV i robiłeś też zdjęcia szukając flary?
Jeśli żadne z powyższych, to jasne, że flary nie mogłeś zobaczyć ;)
katatjuta
11-01-2015, 23:03
Zadam może głupie pytanie, ale czy patrzyłeś w trybie LV i robiłeś też zdjęcia szukając flary?
Jeśli żadne z powyższych, to jasne, że flary nie mogłeś zobaczyć ;)
Oczywiście, przejrzałem wszystkie filmy z YT gdzie pokazują i próbowałem tego samego i nic. Dlatego pytam skąd to ze wszystkie to mają. No ale ile ludków tyle opinii i stwierdzeń więc może rzeczywiście jest a ja nie widzę ;)
Boleczek
12-01-2015, 13:38
Znowu... odpowiem tak. Moja D750 już pracuje i ma się dobrze. Nie udało mi się flary wywołać. Ani na 50/1.4 ani na kilku innych obiektywach.
Tu powinna się wywołać... http://dawidlinkowski.pl/jezioro-otominskie/
A ni cholery...
Więc warto po prostu robić zdjęcia... i nie martwić się.
Pozdrawiam Wszystkich (nawet tych co mnie zaraz hejtem walną :) )
Blackregis
12-01-2015, 14:01
Znowu... odpowiem tak. Moja D750 już pracuje i ma się dobrze. Nie udało mi się flary wywołać. Ani na 50/1.4 ani na kilku innych obiektywach.
A ni cholery...
Na Nikkorze 50 1.4 flary wywołać się nie da, lub jest ekstremalnie trudno. Testowałem na dwóch body D750. Wystarczy, że założyłem 50 1.8G i flara od razu była widoczna. Z wszystkich szkieł, które testowałem 50 1.8 było zawsze najbardziej podatne.
fotoGRAFIK
12-01-2015, 14:59
kolego Boleczek, jak na tym zdjęciu jeziora chciałeś uzyskać flarę?
A ni cholery...
kolego Boleczek, jak na tym zdjęciu jeziora chciałeś uzyskać flarę?
Dokładnie o to samo chciałem zapytać... zdaje się, że nawet po 1000 postów niektórzy nie jarzą o co chodzi...
Boleczek
12-01-2015, 15:59
mmmm... to zdjęcie tylko pokazujące warunki "testów". Słoneczko "ustawiałem"na górnej, bocznej krawędzi kadru, poza krawędzią, bardziej w środku, na otwartej, przymkniętej, krawędzi próbując wywołać efekt. Nie udało się mi wywołać odcięcia. Flary jako takie bez problemu ale nie odcięcie... Na prawdę wiem jak wywołać flarę ;)
Więc sytuacja z mojego punktu widzenia jest taka. Albo mam wyjątkowo udany egzemplarz, albo sporo osób tu dość mocno histeryzuje nie mając tego aparatu w rękach. To całkiem udany aparat.
Za 50 złotych od sztuki znajdę flarę wszystkim chętnym:)
Na prawdę wiem jak wywołać flarę ;)
To jeszcze sie dowiedz jak pisac "naprawde" i bedzie super :mrgreen:
Boleczek
12-01-2015, 19:26
To jeszcze sie dowiedz jak pisac "naprawde" i bedzie super :mrgreen:
NA-PRAWDĘ podkreślić chciałem "naprawdę" :)
Za 50 złotych od sztuki znajdę flarę wszystkim chętnym:)
Zbierasz na jakieś "body"... też metoda :P
Taki żarcik...
flimston
12-01-2015, 22:16
Na Nikkorze 50 1.4 flary wywołać się nie da, lub jest ekstremalnie trudno. Testowałem na dwóch body D750. Wystarczy, że założyłem 50 1.8G i flara od razu była widoczna. Z wszystkich szkieł, które testowałem 50 1.8 było zawsze najbardziej podatne.
Da się. Przynajmniej u mnie udało się to wyjątkowo łatwo, natomiast S105 jakbym nie próbował nie mogłem spowodować flary
Zbierasz na jakieś "body"... też metoda :P
Taki żarcik...
Za dużo tych body już się nazbierało
Ja mam jeszcze taką uwagę. Przed chwilą sobie odpaliłem testowo serię i za każdym razem łapię obciętą flarę, czasem dwie na 7-8 klatek. Przy reportażu to raczej mowy nie ma żeby przeszło. Spróbujcie sobie, jak ktoś nie robił serii. Oczywiście zdjęcia robione przez wizjer, nie podgląd.
Czas zakonczyc placze - Nikon naprawi kazda wadliwa sztuke.
Zrodlo: spider's web.
Adorama, Amazon i Crutchfield nie oferują już sprzedaży D750. Aparat ma wrócić na listę z końcem lutego/początkiem marca. Zapewne już poprawiona wersja.
U nas na szczescie sa - i chyba sobie kupie, chociaz zastanawiam sie, ile trwalaby taka naprawa?
Adorama, Amazon i Crutchfield nie oferują już sprzedaży D750. Aparat ma wrócić na listę z końcem lutego/początkiem marca. Zapewne już poprawiona wersja.
Możesz podać źródło tej informacji?
Benny_Bennasi
14-01-2015, 12:34
Wczoraj znajomy kupił w euro i test nie wykazał tej przypadłości :)
katatjuta
14-01-2015, 12:37
Wczoraj znajomy kupił w euro i test nie wykazał tej przypadłości :)
A jakim obiektywem sprawdzał, wiesz może?
maciej.dubis
14-01-2015, 12:59
Możesz podać źródło tej informacji?
Na amazon.com w ogóle nie pokazuje D750 (chyba, że nie umiem znaleźć).
Na crutchfield.com "out of stock" ze spodziewana datą dostępności na marzec dla body.
Na adorama.com jeszcze można zamówić.
W Japonii też na razie jest wycofany ze sprzedaży więc następne partie produkcyjne będą poprawione.
ppawel232629
14-01-2015, 13:41
W Japonii też na razie jest wycofany ze sprzedaży więc następne partie produkcyjne będą poprawione.
nic, tylko się cieszyć :)
Wycofuja, zeby robic miejsce dla D760 :mrgreen:
katatjuta
14-01-2015, 13:55
Twoje posty naprawdę nic nowego nie wnoszą a Twój sarkazm jest niepotrzebny, zostaw go dla siebie bo szkoda mi naszego i Twojego czasu na czytanie a Tobie pisanie tych bzdur.
To byłoby chyba bardziej ryzykowne posunięcie, D750 zbiera b.dobre recenzje, "flara" je nieco przyhamowała, ale body wciąż jest na topie, więc lepiej szybko naprawić usterkę i jechać na już zbudowanym sukcesie, niż zaczynać go budować od nowa z nowym - jednak - body. Szybka serwisowa decyzja Nikona raczej też świadczy o tym, że nie będzie D760.
Szczerze to ja czekam na szybką poprawę z "tą" flarą w D750 i od razu go kupuję, bo w końcu doczekałem się że w FF DSLR będę miał odchylany LCD
myślałem początkowo o bezlusterkowcu FF od Sony ale po analizie szkieł, cen, zasilaniu itd to jednak zamienię D700 na D750
W tej chwili to dla mnie najlepszy aparat (ma bardzo dobre recenzje) w stosunku do ceny.
Twoje posty naprawdę nic nowego nie wnoszą a Twój sarkazm jest niepotrzebny, zostaw go dla siebie bo szkoda mi naszego i Twojego czasu na czytanie a Tobie pisanie tych bzdur.
Nie placz.
W Kitaju na Amazonie jeszcze jest kilka sztuk, w jd.com jest tylko kit, na taobao wiecej. Widac tutaj az tak bardzo sie nie przejeli jak kiedys z D600 :twisted:
Jestem ciekaw jak to się odbywa. Czy dany sklep, czy hurtownia sama decyduje o tym, czy zwraca do Nikona partię sprzętu?
Z informacji które mam - handlowcy Nikona poprosili sklepy o sprawdzenie posiadanych sztuk na występowanie przypadłości i odsyłanie tych z wyraźną wadą w celu wymiany/naprawy.
2pompony
14-01-2015, 19:03
Jak przez handlowców Nikona została opisana procedura sprawdzania/weryfikacji?
Z informacji które mam - handlowcy Nikona poprosili sklepy o sprawdzenie posiadanych sztuk na występowanie przypadłości i odsyłanie tych z wyraźną wadą w celu wymiany/naprawy.
To ma być żart?
Co to znaczy: "z wyraźną wadą"??? A z niewyraźną nie naprawiają?!
Hehe.
W Polsce wogóle nie będą naprawiać (w UK też jest normalnie w sprzedaży).
Wysprzedają, co mają a potem poprawiony będą sprzedawać o ile Nikon go poprawi....
Zobaczycie.
Witam Nikoniarzy!
Ja również czekam na szybki rozwój akcji. Rozsądek każe czekać na "naprawione" sztuki. Wciąż się łudzę, że złapię przysłowiową srokę za ogon i będę mieć mój (dla mnie) idealny FX WRESZCIE. Tylko moja cierpliwość już jest na wykończeniu. Z drugiej strony, nie ma za bardzo w czym przebierać.
Pozdrawiam
http://nikonrumors.com/2015/01/14/nikon-d750-is-being-silently-recalled.aspx/
będzie w sprzedaży D760 :D
Będzie, będzie. Cierpliwie trzeba poczekać i kupić poprawioną wersję (tak jak w przypadku d810 i d610). No cóż, stare przysłowie pszczół mówi: kto daje pierwszy, ten daje dwa razy ;-)
+ https://support.nikonusa.com/app/answers/detail/a_id/19336
Hamarama
14-01-2015, 23:44
Będzie, będzie. Cierpliwie trzeba poczekać i kupić poprawioną wersję (tak jak w przypadku d810 i d610). No cóż, stare przysłowie pszczół mówi: kto daje pierwszy, ten daje dwa razy ;-)
Najlepiej kupić te konstrukcje, które mają już trzecie wznowienie. Są hiper duper dopracowane. d3300 i d5300 :D
+
Ale, że niby co z tego wynika nowego, a w szczególności w kontekście D760?
krzysztof jot
15-01-2015, 00:37
ale raz że to samo jest na polskiej stronie dwa że każdy (zarejestrowany) posiadacz D750 dostał takiego emaila prywatnie - i dalej tak bedzie informowany co do usługi serwisowej. Ja mam juz ponad miesiąc D750, zrobiłem worek zdjęc, nigdy nie miałem przypadku z tej 'felernej wady" smiac mi sie chce z tych bidulek co miotają się co zrobić, co kupić o nie ma co, bo taka tragedia i wada.
Nikon ogłosił co zacz, i możliwe ze już publicznie nic więcej nie ogłosi - każdy dostanie indywidualnie warunki na jakich może naprawić, czas i termin w serwisie itp... o co tyle bijecie piany i czy sie tak tu co poniektórzy podniecają to naprawdę nie rozumiem. Kilku może nawet nie śpi z tego powodu... choć nie ma D750. Oj, żal.
Fajnie, że tak się troszczysz o kolegów :-)
smiac mi sie chce z tych bidulek co miotają się co zrobić, co kupić o nie ma co, bo taka tragedia i wada
Wygrałeś, ale nie powiem co, hehe...
Jak pamięcią sięgam, to tu zawsze takie idiotyzmy się robiło i później miesiącami biło pianę. Zaczęło się od zdjęć dekielków na długich czasach i liczenia pikseli w pikselach, co oczywiście skutkowało uznawaniem kolejnych puszek za bezwartościowe. Później było świecenie pilotem od telewizora w obiektyw i testowanie odporności matryc na podczerwień - kilka puszek oczywiście okazało się złomem. Obiektywy też były do dupy, bo po kilku kolejnych przeostrzeniach była jakaś tam drobna różnica w położeniu tubusa, co oczywiście powodowało dyskwalifikację, bo AF rozkalibrowany. Jak pojawił się Nikkor 24-70 to ludzie przez wiele minut świecili latarkami w okienko i marudzili, że to kiepski obiektyw bo światło puszcza. Teraz znów świecą w obiektyw, ale mają problem, bo jeszcze trzeba odpowiedni obiektyw do tego znaleźć. A to tylko przykłady. Normalnie jakaś paranoja. Czy wy nie macie co robić?
Maciek N
15-01-2015, 19:45
Normalnie jakaś paranoja
Może i paranoja, ale to jedyny sposób na wymuszeniu na Nikonie darmowo poprawienia niedoróbek. Zgodzę się że większość użytkowników tej wady by nie zauważyła lub była by dla nich bez znaczenia. Są jednak użytkownicy którym to przeszkadza i chwała forumowiczom że ten temat tak rozdmuchali.
fotouśmieszek
15-01-2015, 21:59
Jak pamięcią sięgam, to tu zawsze takie idiotyzmy się robiło i później miesiącami biło pianę. Czy wy nie macie co robić?
Każdy robi co chce.Ciebie nikt nie zmusza do pisania takich postow. Pozwol innym pisac co innego.Sorry za OT vs OT :-)
Jak pamięcią sięgam, to tu zawsze takie idiotyzmy się robiło i później miesiącami biło pianę. Zaczęło się od zdjęć dekielków na długich czasach i liczenia pikseli w pikselach, co oczywiście skutkowało uznawaniem kolejnych puszek za bezwartościowe. Później było świecenie pilotem od telewizora w obiektyw i testowanie odporności matryc na podczerwień - kilka puszek oczywiście okazało się złomem. Obiektywy też były do dupy, bo po kilku kolejnych przeostrzeniach była jakaś tam drobna różnica w położeniu tubusa, co oczywiście powodowało dyskwalifikację, bo AF rozkalibrowany. Jak pojawił się Nikkor 24-70 to ludzie przez wiele minut świecili latarkami w okienko i marudzili, że to kiepski obiektyw bo światło puszcza. Teraz znów świecą w obiektyw, ale mają problem, bo jeszcze trzeba odpowiedni obiektyw do tego znaleźć. A to tylko przykłady. Normalnie jakaś paranoja. Czy wy nie macie co robić?
Rozumiem, że jesteś szczęśliwym posiadaczem nigdy nie czyszczonego D600, robisz timelapsy i kręcisz wideo, a klientom tłumaczysz, że ten syf, który wydaje im się że widzą, to środek artystycznego wyrazu i dla niego kupiłeś specjalnie ten aparat.
Michaelg
16-01-2015, 01:30
Czyli mają regulować wysłane im D750 czy wymieniać na nowe? Rozumiem, że za kuriera do NICH płaci posiadacz aparatu?....
http://fotoblogia.pl/6962,nikon-po-cichu-wycofuje-ze-sklepow-lustrzanke-d750-kiedy-aparat-wroci-na-polki
RobertMiernik
16-01-2015, 07:08
Wymieniać sklepowe, naprawiać kupione
Myślę, że tych wycofanych ze sklepu też nie wyrzucą, tylko naprawią.
czupakabra
16-01-2015, 08:23
Takie info znalazłem przypadkiem :
http://fotoblogia.pl/6962,nikon-po-cichu-wycofuje-ze-sklepow-lustrzanke-d750-kiedy-aparat-wroci-na-polki
Ps.
Nie zauważyłem, że już jest takie info.
Myślę, że tych wycofanych ze sklepu też nie wyrzucą, tylko naprawią.
Też tak sądzę. Po prostu robiąc to w ten sposób jest zdecydowanie taniej, a oprócz tego bardziej zaciemniają obraz jakoby były sztuki pozbawione wady jak i ją posiadające.
Takie info znalazłem przypadkiem :
Ps.
Nie zauważyłem, że już jest takie info.
Swietnie, ze jest takie info - szkoda tylko, ze ktos nie sprawdza bzdur, ktore wrzuca!
W tej chwili sprawdzilem Adorama - sa, mozna kupic.
czupakabra
16-01-2015, 12:27
Obiecuję poprawę :-P lub zamkne się w sobie :-)
woytec60
16-01-2015, 14:31
A jednak tak, jest oficjalne oświadczenie Nikon USA w tej sprawie
Nikon is working with retailers to replenish stock with cameras to which measures to address this issue have been applied. In late January, Nikon will announce details to service cameras from users, free of charge
dpreview: http://www.dpreview.com/articles/4170563047/nikon-usa-addresses-disappearance-of-d750-from-retailers
i żródło dla fotobogii: http://petapixel.com/2015/01/14/nikon-d750-disappearing-stores-shelves-quiet-recall-underway/
Jeśli ktoś akurat chce kupić to pewnie lepiej poczekać niż brać to, co jest.
dzisiaj z ciekawosci zajrzalem do jessopsa(uk),d750 leza sobie spokojnie na polkach i czekaja na przyszlych wlascicieli(na stronie tez sa w sprzedazy),sprzedawca powiedzial,ze zadnego wycofywania nie planuja,to co maja na stanie chca sprzedac bo i tak duza czesc ludzi nie wie o wadzie,a jak w przyszlosci cos bedzie nie tak to moga odeslac do serwisu,no i czekaja spokojnie na nowa dostawe
fotouśmieszek
16-01-2015, 19:43
A jednak tak, jest oficjalne oświadczenie Nikon USA w tej sprawie
dpreview: http://www.dpreview.com/articles/4170563047/nikon-usa-addresses-disappearance-of-d750-from-retailers
i żródło dla fotobogii: http://petapixel.com/2015/01/14/nikon-d750-disappearing-stores-shelves-quiet-recall-underway/
Jeśli ktoś akurat chce kupić to pewnie lepiej poczekać niż brać to, co jest.
Z tego wynika,ze w US Nikon obiecal ustalic warunki serwisu pod koniec stycznia.Czyli mamy kupowac i wysylac do serwisu ,kiedy Nikon oglosi,ze jest gotow.Tak to zrozumialem=subiektywnie :-)
SligoDarek
18-01-2015, 02:10
Z tego wynika,ze w US Nikon obiecal ustalic warunki serwisu pod koniec stycznia.Czyli mamy kupowac i wysylac do serwisu ,kiedy Nikon oglosi,ze jest gotow.Tak to zrozumialem=subiektywnie :-)
ironizowanie na ekranie:):)
Pewnie już pierdyliard osób się o to pytało więc zapytam się jeszcze ja: Mam d750 już około miesiąc. Nie zauważyłem żadnych flar. Inna sprawa że może akurat nie ustawiłem aparatu w odpowiedniej pozycji czy coś... Mam kilka pytań do kogoś kto już się rozeznał w temacie.
1. czy jest jakiś sposób żeby samemu sprawdzić na 100% czy ma się body z taką wadą
2. czy to możliwe żeby moje body nie miało tej wady? czy wszystkie je mają?
3. czy można body wysłać do serwisu żeby sprawdzili/naprawili? - widziałem post że nikon pod koniec stycznia ma zdecydować, jak to będzie naprawiać
4. czy usterka jest na tyle prosta że może naprawić ją/sprawdzić czy ją ma, każdy serwis czy też trzeba koniecznie wysyłać do nikona?
sprawa flar nie spędza mi snu z oczu, uważam że to body jest BARDZO udane, ale raczej nie lubię flar na zdjęciach a czasem i tak się pojawią i tak, i wolałbym się potem nie zastanawiać czy ta flara to wina mojego body czy po prostu tak ma być, dlatego jeśli będzie taka możliwość chciałbym sprawdzić moje body i usunąć taką wadę co jest chyba oczywiste
dla wszystkich którzy zastanawiają się nad d750, to bardzo udane body i warto go mieć i cieszyć się z super zdjęć (mam także d700 od kilku lat więc mam do czego go porównać)
Sebastian
Ad. 1. Włącz tryb LV i silną latarką LED poświeć z bardzo bliska zaraz powyżej górnej krawędzi obiektywu. Nie w kadrze, ale trochę powyżej i w tej okolicy szukaj efektu flary i cienia na ekranie. Powtórz z rożnymi obiektywami.
Ad. 2. Pewnie jest to możliwe, ale mało prawdopodobne.
Ad. 3 Jeśli z tego powodu wysyłać do Nikona to zły pomysł bo odopowiedzą, że trzeba czekać do końca stycznia na stanowisko jak to będzie naprawiane.
Ad. 4 Raczej tylko Nikon, niedość, że trzeba przeprowadzić regulację AF która wymaga jakiegoś serwisowego oprogramowania oprócz samych umiejętności to jeszcze prawdopodobnie będzie wymieniana kurtyna przysłaniająca czujniki i trzeba je mieć.
PS. Mam D750 od 3 listopada i też w normalnych zdjęciach nigdy nie zauważyłem problemu, ale bez trudności mogę go wywołać w opisany wyżej sposób. Nie zmienia to faktu, że dalej uważam iż to super aparat :-)
Ad. 1. Włącz tryb LV i silną latarką LED poświeć z bardzo bliska zaraz powyżej górnej krawędzi obiektywu. Nie w kadrze, ale trochę powyżej i w tej okolicy szukaj efektu flary i cienia na ekranie. Powtórz z rożnymi obiektywami.
Ad. 2. Pewnie jest to możliwe, ale mało prawdopodobne.
Ad. 3 Jeśli z tego powodu wysyłać do Nikona to zły pomysł bo odopowiedzą, że trzeba czekać do końca stycznia na stanowisko jak to będzie naprawiane.
Ad. 4 Raczej tylko Nikon, niedość, że trzeba przeprowadzić regulację AF która wymaga jakiegoś serwisowego oprogramowania oprócz samych umiejętności to jeszcze prawdopodobnie będzie wymieniana kurtyna przysłaniająca czujniki i trzeba je mieć.
PS. Mam D750 od 3 listopada i też w normalnych zdjęciach nigdy nie zauważyłem problemu, ale bez trudności mogę go wywołać w opisany wyżej sposób. Nie zmienia to faktu, że dalej uważam iż to super aparat :-)
Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź
sprawa flar nie spędza mi snu z oczu, uważam że to body jest BARDZO udane, ale raczej nie lubię flar na zdjęciach a czasem i tak się pojawią i tak, i wolałbym się potem nie zastanawiać czy ta flara to wina mojego body czy po prostu tak ma być, dlatego jeśli będzie taka możliwość chciałbym sprawdzić moje body i usunąć taką wadę co jest chyba oczywiste
Sebastian
Mam wrazenie, ze albo nie do konca wiesz w czym lezy problem albo po prostu nieprecyzyjnie nazywasz problem.
Jak tu wielokrotnie napisano, tu.nie chodzi o flary na zdjeciach. To zjawisko calkowicoe naturalne wynikajace z wad optycznych obiektywow. Jedne obiektywy produkuja wieksze flary inne mniejsze.
Problemem jest to ze w wielu egzemplarzach D750 zauwazono, ze w pewnych przupadkach flara jest niejednolita. Tzn nie zaczyna sie od brzegu kadru ale kilka cm poniżej, tj. wystepuje cien na flarze.
Dyskwalifikuje to np robienie miekkich portretow pod slonce w pewnych okolcznosciach bo zamiast miekkej mgielki na zdjeciu wyjdzie kupsztajn. :)
Tu się nie zgodzę. Problemem jest flara powstała nie w obiektywie, tylko w komorze lustra. Odcięcie jest efektem ubocznym częściowego zasłonięcia flary. Paradoksalnie pozwoliło na poprawną diagnozę problemu. Bez niego wszyscy by zwalali winę na obiektyw.
W komorze lustra nie ma prawa nic się odbijać. Od tego inżynierowie biorą kasę.
Co innego odbicia w obiektywie. Jest tam tyle warstw, że odbicia są nieuniknione. Ale dzięki postępom w technologii powłok to zjawisko jest już bardzo małe. Są jeszcze odbicia od elementów konstrukcyjnych obiektywu i tu podobnie jak w przypadku aparatu, ważne jest dobre wyczernienie i zaprojektowania. Są jeszcze odbicia od krawędzi soczewek, tu pomaga zwiększenie ich rozmiaru i odpowiednie zakończenie.
Ale jedno jest pewne. Odbicia powstałe w obiektywie są widoczne na matówce i można ich uniknąć odpowiednio kadrując. Flara w D750 nie jest widoczna podczas robienia zdjęć przez wizjer. I to jej druga największa wada.
W takim razie cofam co powiedzialem i dziekuje za wyjasnienie.
Pawel Pawlak
20-01-2015, 08:55
a to już było ?
http://www.dpreview.com/articles/6803028878/nikon-provides-instructions-for-flare-affected-d750-owners
Kurcze, muszę sobie domalować ;)
Ciekawą informację piszą na stronie Nikona w aktualizacji ogłoszenia o akcji serwisowej dla D750:
"Jeśli posiadasz cyfrową lustrzankę Nikon D750, której dotyczy ten problem, skontaktuj się z najbliższym centrum serwisowym firmy Nikon. W celu usunięcia flary firma Nikon bezpłatnie sprawdzi i naprawi elementy ochronne oraz wyreguluje czujnik AF. Te naprawy i regulacje nie wpłyną na precyzję autofokusa ani na możliwości innych funkcji aparatu."
Chodzi mi o ostatnie zdanie, to zapewnienie, że regulacje nie wpłyną na precyzję AF. Zastanawiam się jak to możliwe ponieważ:
1. albo w ogóle nie będą ruszali czujników tylko osłonę, a wtedy efekt tej regulacji może być słaby
2. albo będą ruszali, ale dla uspokojenia ludzi tak piszą
Nie wiem czy to tylko korporacyjny bełkot czy też poprawne wnioski wyciągnięte z instrukcji serwisowej do tej akcji.
Można wprowadzić numer seryjny i postępować według dalszych instrukcji. Mój jest na liście.
maciej.dubis
20-01-2015, 11:57
Ciekawe czy istnieją egzemplarze, których numer seryjny się nie kwalifikuje, a problem w nich występuje :)
Wpisałem losowy numer 6002456. Jeśli ktoś ma taki, to jest na liście :)
Wiadomo może coś na temat sposobu rozwiązania problemu przez Nikona?
katatjuta
20-01-2015, 12:23
Ja dzisiaj dzwoniłem do Nikona bo mój numer jest na liście zapytać jaki jest czas oczekiwania i powiedzieli że ok 2 tygodni i zapytałem czy są już jakieś egzemplarze u nich to powiedzieli że żadnego jeszcze. Sam osobiście flary nie widzę u siebie więc nie wiem czy będę wysyłał.
Moja paczka czeka na kuriera.
No to będziemy kibicowali rozwojowi sytuacji :-)
Ciekawe czy będą jakieś ślady ingerencji?
Zobaczymy, paczka w drodze. Puściłem dodatkowo w ramach NPS, może będzie nieco szybciej.
Ja ze swojej strony dodam, że jeśli kupiliście D750 jako konsumenci, nie na firmę, lepiej jest wnieść ewentualne roszczenia dotyczące aparatu do sklepu w którym zakupiliście aparat. Oczywiście sklep wyśle aparat do Nikona, jednak w takiej sytuacji w razie gdyby serwis nawalił i wyszły jakieś dodatkowe historie z czujnikiem AF lub czymś innym, dużo łatwiej jest odstąpić od umowy, żądać wymiany aparatu na nowy, wolny od wad, lub żądać zwrotu gotówki.
W przypadku roszczeń do Nikona obowiązuje gwarancja, w przypadku roszczeń do sklepu Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, zmieniona 25 grudnia 2014 roku na jeszcze bardziej korzystną dla konsumenta (nowa ustawa dotyczy rzeczy zakupionych po 25 grudnia).
I w języku polskim:
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63606
edit:
Cytat z tej notki :mrgreen:
"Jeśli problem go nie dotyczy, można kontynuować korzystanie z aparatu i nie przejmować się problemem."
I dalej...
Chociaż zastosowanie tych poprawek spowoduje, że nienaturalne flary zaobserwowane przez niektórych użytkowników będą mniej widoczne, flary często występują w przypadku wykonywania cyfrowymi lustrzankami jednoobiektywowymi zdjęć scen oświetlonych z tyłu. Zapewniamy, że będziemy dokładać wszelkich starań, aby w przyszłości dostarczać produkty spełniające wymagania naszych klientów.
Jestem przekonany, że będzie D760 :-)
Jestem przekonany, że będzie D760 :-)
Tak, kiedyś na pewno będzie tylko nie z powodu tej flary :-)
A swoją drogą właśnie otrzymałem od Nikona jak zarejestrowany użytkownik D750 informację, że na stronie pojawiła się aktualizacja uwagi dla użytkowników D750, oczywiście chodzi o to o czym pisaliśmy już wcześniej.
Na niemieckim forum kolega spytał, czy musi wysłać teraz, czy może poczekać i wysłać na przykład jak zauważy, że mu przeszkadza jednak ten problem. Odpisali, że na razie szacowany czas oczekiwania na naprawę to 2 tygodnie i że może wysłać nawet po gwarancji i niekoniecznie do serwisu w Niemczech i też mu za darmo naprawią. Ladnie z ich strony.
W sumie po tym jak finalnie załatwili sprawę z D600 tego się spodziewałem też w tym wypadku, ale szkoda, że tego na razie nigdzie oficjalnie nie piszą. Będzie się trzeba spytać oficjalnie w polskim serwisie Nikona.
A jak wygląda odstąpienie od umowy kupna z powodu wady ukrytej, gdy kupuje firma? Czytam między wierszami, że Nikon jest mocno niepewny, czy potrafi wadę usunąć. Więc rozważam po serwisie scenariusz czarniejszy, czyli zwrot. Ale kupiłem na firmę. Czy to zamyka mi drogę zwrotu? Chyba nie, prawda?
Biorę też pod uwagę opcję, że Nikon zmieni technologię budowy d750 i finalnie powymienia puszki, których nie zdoła naprawić. Zakładam, że nie zabranie osób, które po serwisie będą nadal miały kichę i będą otwierane liczne ,,spory transakcyjne''. Babol powodujący błąd jest zdaje się na tyle duży, że Nikon zegnie kark i będzie finalnie wymieniał, o ile akcja serwisowa nie pomoże. A z komunikatu nie wieje optymizmem niestety.
Czytam między wierszami, że Nikon jest mocno niepewny, czy potrafi wadę usunąć.
Czyli to nie tylko moje odczucie. Dodatkowo mi to wygląda też tak jakby Nikon sugerował, że "zrobi co w jego mocy", ale nic nie gwarantują.
himi, Ty masz przecież kontakt do ludka z NPS, zapytaj ich wprost o co chodzi.
filemoon
20-01-2015, 18:48
Bo ta flara to cecha produktu a nie wada ;)
Już niedługo zacznę polowanie na czarnego kropka :)
Pytanie czy czarny kropek jest na pewno lepszy od "bez kropka". Jeśli są to sztuki, które były w magazynie Nikon Polska i zanim trafiły do naszych sklepów hurtem zostały "naprawione" w naszym serwisie (a jak za bardzo mogłoby być inaczej) to nie jestem taki przekonany, że to jest lepszy wybór. Kto żyw w serwisie został zagoniony do tej akcji żeby aparaty był jak najszybciej gotowe do sprzedaży, a co więcej serwisanci dopiero zdobywali pierwsze szlify na tych sztukach :-)
Flara to nie problem. Krawędź/odcięcie to jest problem! A o tym Nikon ani słowa, a i forumowicze jakby odpuścili?
Flara to nie problem. Krawędź/odcięcie to jest problem! A o tym Nikon ani słowa, a i forumowicze jakby odpuścili?
Dwie strony wcześniej TOP67 fajnie wyjaśnił czy to flara czy odcięcie jest problemem.
Na jakiej podstawie wątpicie w skuteczność napraw D750? Czy D600 naprawiali nieskutecznie? Czy waszym zdaniem Nikon zareagował zbyt późno? Pytam, bo moim zdaniem póki co należy się Nikonowi laurka. Widać odrobioną lekcję po D600.
Zgadzam się, że za reakcję należy się laurka (oczywiście jak na to jak zazwyczaj reagują koncerny), ale jeśli chodzi o rodzaj awarii to widzę znaczącą różnicę pomiędzy D600 a D750. W D600 wystarczyło wymienić cały podzespół (migawka) i temat zamknięty, nie trzeba było ruszać tak newralgicznego układu jakim jest AF. Obawiam się, że w przypadku regulacji AF zawsze dużo zależy od tego jak serwisant się przyłoży. Z drugiej strony cały czas gdybamy ponieważ nie wiemy dokładnie jakie czynności obejmuje ta akcja według instrukcji serwisowej. Nie wiemy też (a przynajmniej ja) ile dowolności czy też marginesu błędu ma serwisant podczas regulacji AF.
I jeszcze coś. Cały czas nie ma mowy o tym, czy na rynek zostaną wypuszczone kolejne serie już poprawione.
To oczywiste, że będą kolejne serie-poprawione, to będzie d760 ������
flimston
21-01-2015, 00:17
I jeszcze coś. Cały czas nie ma mowy o tym, czy na rynek zostaną wypuszczone kolejne serie już poprawione.
Jest gdzieś dzisiaj widziałem. Poprawione mają mieć czarną kropkę w gwincie mocowania statywu
Dwie strony wcześniej TOP67 fajnie wyjaśnił czy to flara czy odcięcie jest problemem.
Nikt nie musi mi nic wyjaśniać. Dla mnie jeżeli juz to problemem jest krawędź. A o tym i Nikon i większość nie mówi...
Nie jest tak. Gdyby nie było flary nie byłoby też odcięcia czyli co tak naprawdę jest problemem?
Laurka za to?!
To tak jakby ktos chodzil z psem, ktory stawia na chodniku miny przeciwpiechotne co 5 metrow i Wy w taka mine wdepniecie. Z niektorych tekstow wynika, ze wlasciciel powinien dostac laurke za to, ze dal Wam chusteczke, ktora wyczyscicie sobie buta. A prawda jest taka, ze tych min w ogole nie powinno byc na chodniku i wlasciciel zamiast laurki powinien dostac blache w czolo.
Dałbym shaolinowi lajka za ostatni post, gdybym mógł. :)
moto g2 via tapatalk pro
Laurkę chyba za nakaz używania osłony i większej przysłony ;)
PanAmeba
21-01-2015, 05:20
Może post z czapy wzięty, ale ostatnio idąc z moim D600 do lasu zapomniałem osłony przeciwsłonecznej na obiektyw i... Poczułem się jak nabywca najnowszego aparatu z mojej ulubionej stajni :)
http://i61.tinypic.com/vzkkkp.jpg
Niektórym nigdy się nie dogodzi. Choroby wieku dziecięcego zdarzają się w produktach każdej branży. Większość jest zamiatana pod dywan. Chcecie nowości, krótkiego time-to-market i coraz niższych cen to takie właśnie jest pokłosie. I nie mówcie, że to Nikon i jego marketingowcy manipulują Wami w wmuszają nowe puszki -- to klienci mają pęd nowości. Nikon (jak i każda inna firma) tylko z tego korzysta. Nikon sprawy pod dywan nie zamiótł i naprawi za darmo, ale Wam i tak źle. Zachęcam do pewnej refleksji -- czy wy w waszej pracy nie popełniacie żadnych błędów skoro takiej bezwzględnej bezbłędności żądacie od Nikona? Tylko szczerze proszę.
Mi się wydaje, że to będzie bardzo trudno naprawić, bo to nie jest wada produkcyjna elementu, tylko wada konstrukcyjna, która jak widać wyżej, potrafiła wystąpić też w innych modelach, tylko dużo rzadziej, dlatego nie została do tej pory wyłapana.
Niektórym nigdy się nie dogodzi. Choroby wieku dziecięcego zdarzają się w produktach każdej branży. Większość jest zamiatana pod dywan. Chcecie nowości, krótkiego time-to-market i coraz niższych cen to takie właśnie jest pokłosie. I nie mówcie, że to Nikon i jego marketingowcy manipulują Wami w wmuszają nowe puszki -- to klienci mają pęd nowości. Nikon (jak i każda inna firma) tylko z tego korzysta. Nikon sprawy pod dywan nie zamiótł i naprawi za darmo, ale Wam i tak źle. Zachęcam do pewnej refleksji -- czy wy w waszej pracy nie popełniacie żadnych błędów skoro takiej bezwzględnej bezbłędności żądacie od Nikona? Tylko szczerze proszę.
Zgadzam się. Osobiście jestem pod wrażeniem jak szybko Nikon wziął odpowiedzialność za ten błąd w konstrukcji i akcję naprawy, naprawdę należy się za to Nikonowi duże uznanie. Wierzę, że akcja naprawy będzie przebiegała sprawnie, nie będę z góry zakładać że serwis będzie ją partaczył. Trzymam więc kciuki - i życzę serwisowi - sprawnego poradzenia sobie z naprawą usterki.
zbyszekD7000
21-01-2015, 11:26
Co Wy powiecie, a nie zastanowiliście się czemu to Nikon tak szybko wziął się do naprawy ?
A na pytanie czy Wy nie popełniacie błędów w swojej pracy odpowiem zdecydowanie NIE, bo gdybym popełniał to bym już dawno nie żył :) (taka praca) ;)
Więc nie pisz łaskawie głupot o błędach wieku dziecięcego i że to wina klientów co to zmuszają firmy do pogoni w wypuszczaniu bubli.
nikoniarz
21-01-2015, 11:37
A na pytanie czy Wy nie popełniacie błędów w swojej pracy odpowiem zdecydowanie NIE, bo gdybym popełniał to bym już dawno nie żył :) (taka praca) ;)
Watpie by KAZDY blad skutkowal utrata zycia bez wzgledu na prace.
Więc nie pisz łaskawie głupot o błędach wieku dziecięcego i że to wina klientów co to zmuszają firmy do pogoni w wypuszczaniu bubli.
Ale tak sie sklada ze to fakty. Moze glupie ale jednak fakty.
kurczeblade
21-01-2015, 12:00
To fakt w każdej branży są błędy produkcyjne. Ale jeżeli zgodzimy się sami na te błędy, to damy producentom automatycznie przyzwolenie na popełnianie takich błędów, ktoś kto przymyka oko na produkt z usterką i daje zarobić takiej firmie, automatycznie pokazuje że takowa firma może sobie pozwolić na zmniejszenie kosztów produkcji i kosztów kontroli jakości. Linie produkcyjne to nie tylko projekt i produkcja, ale są takie działy jak kontrola jakości i kontrola jakości to ważna struktura przy produkcji czegokolwiek, która ma obowiązek sprawdzić produkt przed wypuszczeniem na rynek, oraz sprawdzać każdorazowo sprzęt "jeden po drugim" a Nikonie wydaję się że jest coś nie tak z działem kontroli jakości - mają chyba luźne podejście, albo wcale tego działu tam nie ma.
Jest gdzieś dzisiaj widziałem. Poprawione mają mieć czarną kropkę w gwincie mocowania statywu
Źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi o mi o egzemplarze, które zostały wycofane z hurtowni i sklepów i wróciły do serwisów, do naprawy. Tylko fabrycznie nowe sztuki, poprawione od razu na etapie ich produkcji. Takich informacji nadal nie ma.
nikoniarz
21-01-2015, 12:38
Linie produkcyjne to nie tylko projekt i produkcja, ale są takie działy jak kontrola jakości i kontrola jakości to ważna struktura przy produkcji czegokolwiek, która ma obowiązek sprawdzić produkt przed wypuszczeniem na rynek, oraz sprawdzać każdorazowo sprzęt "jeden po drugim".
Nie ma obowiazku sprawdzania kazdego produktu. Malo tego- nie jest w stanie tego zrobic. Stad wlasnie przy produkcji masowej mamy tyle roznych bubli w roznych dziedzinach. Tam gdzie obowiazuje 100% kontrola jakosci produkcja ma o wiele mniejsza skale ilosciowa, a i same produkty sa o wiele drozsze.
Mamy tyle bubli, ponieważ jest przyzwolenie na taki stan rzeczy ze strony klientów, którzy się na to godzą i wypisują min. takie głupoty jak co niektórzy Koledzy wyżej...
Źle mnie zrozumiałeś. Nie chodzi o mi o egzemplarze, które zostały wycofane z hurtowni i sklepów i wróciły do serwisów, do naprawy. Tylko fabrycznie nowe sztuki, poprawione od razu na etapie ich produkcji. Takich informacji nadal nie ma.
Będzie wychodzić z produkcji z kropką, tak jak D810.
"Firma Nikon udostępnia teraz za darmo usługę pozwalającą ograniczyć występowanie tego problemu."
Ciekawe na ile "ograniczą" cień będzie o połowę mniejszy ??:)
nikoniarz
21-01-2015, 12:51
Mamy tyle bubli, ponieważ jest przyzwolenie na taki stan rzeczy ze strony klientów, którzy się na to godzą i wypisują min. takie głupoty jak co niektórzy Koledzy wyżej...
To wiekszosc klientow wymusza taki stan rzeczy. Chca tanio i szybko. Nie ma problemow by kazda fabryka zatrudnila setki czy tysiace kontrolerow jakosci. Tylko pensja tych kontrolerow zostanie wliczona w cene produktu. Ciekawe czy jakby ceny podskoczyly o 50% to ci co chca tak dobrej kontroli byli by zadowoleni :D
Zaraz, zaraz... rozumiem, że każdy D810 ma kropkę, bo jest poprawiony względem... D800?
Jeśli miałoby być analogicznie, to Nikon za chwilę powinien ogłosić D760 :)
"Firma Nikon udostępnia teraz za darmo usługę pozwalającą ograniczyć występowanie tego problemu."
Ciekawe na ile "ograniczą" cień będzie o połowę mniejszy ??:)
Usługa będzie polegała na docięciu rynny. Gdy znajdziemy się w warunkach, w których zaistnieje możliwość powstania flary - wystarczy dołożyć odpowiednio docięty kawałek rynny do osłony przeciwsłonecznej.
Zaraz, zaraz... rozumiem, że każdy D810 ma kropkę, bo jest poprawiony względem... D800?
Jeśli miałoby być analogicznie, to Nikon za chwilę powinien ogłosić D760 :)
Nie, nie rozumiesz.
http://nikonrumors.com/2014/08/22/how-to-tell-if-a-nikon-d810-camera-has-the-thermal-issue-fix.aspx/
Pewnie na stronie internetowej będziesz sprawdzać, czy body z Twoim numerem jest z wadą.
dawid503
21-01-2015, 13:00
Po sprawdzeniu, że moje dwie puszki maja problem. Napisałem maila do Nikona Pl, szybki kontakt, wysyłka na koszt Nikona oczywiście ubezpieczona, zapewniają ze naprawa w tydzień...
woytec60
21-01-2015, 13:27
Ano będą
http://www.optyczne.pl/7908-news-Flary_w_D750_-_identyfikowanie_produktĂłw__ktĂłrych_dotyczy_ problem.html
Edit
Jeden z komentarzy
W celu naprawy D750 przyklej czarną kropkę w gnieździe statywu...
i inny
Identyfikowanie produktów, których dotyczy problem:
...napis "Nikon" z przodu body.
;)
Po sprawdzeniu, że moje dwie puszki maja problem. Napisałem maila do Nikona Pl, szybki kontakt, wysyłka na koszt Nikona oczywiście ubezpieczona, zapewniają ze naprawa w tydzień...
Wysłałeś czy tylko dowiadywałeś się na temat warunków?
Jeśli wysłałeś to daj znać o postępach ponieważ jestem bardzo ciekawy (pewnie znajdą się też inni) jak szybko serwis zadziała w Twoim przypadku. Czy dalej będą to koszmary opisywane przez innych czy może coś "drgnęło" :-)
To wiekszosc klientow wymusza taki stan rzeczy. Chca tanio i szybko.
Nieprawda. Z mojego otoczenia znajomych, którzy zajmują się fotografią zarobkowo lub hobbystycznie, nikt nie ma parcia na nowości co pół roku. Ani wśród tych, którzy do pstrykania kupują niskie modele, ani też ci, którzy kupują np. półprofesjonalne puszki do zarobkowania.
Pawel Pawlak
21-01-2015, 15:43
No właśnie dla nich są body jednocyfrowe. Spory wydatek, ale pewna jakość i trwałość. Można być w pewnym że przeciętny zawodowiec (o którym się tu pisze) nie zajedzie d3-d4s przez naprawdę długo. Jako rezerwowe body dla zawodowca z całą pewnością dobrze posłuży jakieś d700,d750, d8x0 - bo będzie "rezerwowe", ewentualnie do wybranych zastosowań.
Tymczasem u nas większość zawodowców wychodzi z założenia że nie ma co "przepłacać" a jednofrowy korpus - lepiej ucierać go przez sezon czy dwa i kupić nowszy model. A potem wielu ma pretensje że te tańze korpusy to jednak nie trwałość i pewność rodem z TOPowych.
Jednocyfrowe są jedynym słusznym wyborem? Cóż - mam takie dwa i kupiłem też d750, bo byłem zwyczajnie zmuszony - żaden jednocyfrowy nie nada mi się do filmu tak jak mały d750 (steadycam). Body bez kompromisów z ,,etykietą nie pro'' był d700. Z banalnego powodu - nie posiadał wad późniejszych modeli dxxx.
Czekam sobie dziś na jakiś mail z Nikona, bo wczoraj wysłałem puszkę. Na razie maila brak.
Na Dpreview w teście D750 dodali rozdział poświęcony problemowi flary. Ciekawe wnioski.
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d750/9
Ciekawe w kontekście tego, że najgorzej z odbiciami radzi sobie 1DX ;)
Mnie przede wszystkim przychodzi do głowy taki wniosek, że Nikon prawdopodobnie podczas usuwania wady ograniczy się tylko do regulacji położenia czujników AF.
Jak to zlikwiduje problem to czemu nie?
Ależ jak najbardziej tak. Im mniej grzebania w aparacie tym lepiej :-)
Dobra. I ode mnie body poszło na reklamację. Będę informował co i jak.
Na Dpreview w teście D750 dodali rozdział poświęcony problemowi flary. Ciekawe wnioski.
Mój D750 jest tym lepszym, czyli czujnik jest osadzony głęboko i nie mam problemu z BF ani FF z moimi obiektywami ( 35/1.8, 50/1.4, 85/1.8 i 70-300 VR). Jak go testowałem to zakres kątów w których łapał flarę był niewielki a w realu, gdy słońce świeciło przez gałęzie to aby złapać flarę obiektyw był wycelowany w ziemię.
Na razie nie wysyłam, poczekam na doświadczenia innych :).
Władca Pixeli
21-01-2015, 20:32
Coś mnie się wydaje, że do "specjalistów" z dpreview dalej nie dotarło na czym polega problem.
Piszą cały czas o flarze z obiektywu, bandingu i porównują to z Canonem a na zdjęciach nie widać charakterystycznego ostrego odcięcia światła i cienia.
Jak go testowałem to zakres kątów w których łapał flarę był niewielki a w realu, gdy słońce świeciło przez gałęzie to aby złapać flarę obiektyw był wycelowany w ziemię.
To moj największy problem. Cały czas mamy zimę i słońce jest niski. Wyobraź sobie ze jest lato i słońce jest dużo wyżej na niebie. Każdy portret w kierunku pod słońce bedzie z flarą? Za łatwo ten problem w d750 otrzymać, zeby mozna było go zignorować.
To moj największy problem. Cały czas mamy zimę i słońce jest niski. Wyobraź sobie ze jest lato i słońce jest dużo wyżej na niebie. Każdy portret w kierunku pod słońce bedzie z flarą? Za łatwo ten problem w d750 otrzymać, zeby mozna było go zignorować.
Ja wiem, że teraz słońce jest nisko i w lato łatwiej będzie uzyskać flarę. Pamiętam zdjęcie fotografów z Hiszpanii od którego to się zaczęło a także zdjęcie z tego forum z klubu nocnego i mocnych świateł na scenie. Nie ignoruję tego problemu ale wolę poczekać i zobaczyć, w jakim zakresie akcja serwisowa naprawi ten problem.
Coś mnie się wydaje, że do "specjalistów" z dpreview dalej nie dotarło na czym polega problem.
Piszą cały czas o flarze z obiektywu, bandingu i porównują to z Canonem a na zdjęciach nie widać charakterystycznego ostrego odcięcia światła i cienia.
Co wy macie do testu na DPReview? Przecież piszą, że problem prawdopodobnie powoduje czujnik AF.
O to wam chodzi:
"So what is 'flare'? The problem shows up as an unusual pattern - a little like optical lens flare - that can occur when bright light sources are just outside of the frame. If you see it at all, you'll see it at the top of the image, with a shadow in the flare manifesting itself as a darker band across the top of the frame."
... podobnie jak flara z obiektywu ... ... widzicie to na górze zdjęcia, z cieniem wyglądającym jak ciemniejszy pasek na górze
Jedyne co może dziwić to to, że na ich zdjęciach ta flara jest widoczna z boku a nie centralnie.
PS. Za późno na edycję poprzedniego postu, niech admin je złączy jeśli chce.
Co wy macie do testu na DPReview? Przecież piszą, że problem prawdopodobnie powoduje czujnik AF.
O to wam chodzi:
"So what is 'flare'? The problem shows up as an unusual pattern - a little like optical lens flare - that can occur when bright light sources are just outside of the frame. If you see it at all, you'll see it at the top of the image, with a shadow in the flare manifesting itself as a darker band across the top of the frame."
... podobnie jak flara z obiektywu ... ... widzicie to na górze zdjęcia, z cieniem wyglądającym jak ciemniejszy pasek na górze
Jedyne co może dziwić to to, że na ich zdjęciach ta flara jest widoczna z boku a nie centralnie.
PS. Za późno na edycję poprzedniego postu, niech admin je złączy jeśli chce.
Mnie akurat to nie dziwni wcale bo uzyskałem to odcięcie tak na środku jak i z boku kadru a przy serii za każdym razem na dwóch, trzech klatkach na siedem, osiem ją łapię lekko schodząc puszką w dół. Jeśli obiekt będzie mi się poruszał akurat w tym kierunku nie będzie najmniejszego problemu żeby to uzyskać.
Dokładnie opisałem, że powodem przesłania do serwisu jest cień powstający na flarze. Tymczasem...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/1504637400_1421920494-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/1504637400_1421920494.jpg)
kurczeblade
22-01-2015, 11:58
Nie ma obowiazku sprawdzania kazdego produktu. Malo tego- nie jest w stanie tego zrobic. Stad wlasnie przy produkcji masowej mamy tyle roznych bubli w roznych dziedzinach. Tam gdzie obowiazuje 100% kontrola jakosci produkcja ma o wiele mniejsza skale ilosciowa, a i same produkty sa o wiele drozsze.
Obecnie pracuje w "lotnictwie" gdzie występuje produkcja części do samolotów pasażerskich i bojowych itp. tam są ścisłe testy każdego wyprodukowanego/zmontowanego elementu - wiadomy powód.
Wcześniej miałem styczność z masowymi liniami produkcyjnymi, gdzie były produkowane elementy w milionowych liczbach, i każda część przechodziła "kontrole jakości" pomiary itp. jeżeli coś się nie mieściło w normach to był BRAK - firmy które dosłownie mieściły się w "piwnicach" brały często też zewnętrzne firmy które zajmowały się kontrolą jakości i pomiarami, linie produkcyjne z góry mają narzucone zasady kontrolowania jakości, nawet operator produkcji podczas montowania ma sprawdzać każdą część, i ma obowiązek zgłaszania braków. Nie wierze że takiej korporacji NIKON nie stać na dobry dział kontroli jakości w fabrykach w krajach z tanią siłą roboczą "chiny" itp. Jeżeli małe firmy stać na standardowe testy to taką korporacje tym bardziej powinno stać, ale najwidoczniej zrozumieli że mogą w fazie projektowania już sobie pozwolić na błąd i przy testach przymknąć na to oko, żeby szybko wypuścić sprzęt na rynek i zarobić, bo klienci i tak się znajdą.
Po telefonicznej interwencji....
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/6386240000_1421920982-1.jpg
źródło (http://obrazki.elektroda.pl/6386240000_1421920982.jpg)
Standardowo naprawa ma trwać dwa tygodnie, dla NPS szybciej.
Zeby nie bylo tak, ze cien usuna a "flara" zostanie...
MSPANC ;)
mamil_km
22-01-2015, 12:18
Mnie rozbraja zawsze opis kurzu i śladów używania oraz drobnych rys, niezależnie od stanu aparatu. Kiedyś brat oddawał nowego D5000 bo od razu się nie uruchomił, w opisie oczywiście kurz, rysy i inne ślady używania... eh...
Mnie rozbraja zawsze opis kurzu i śladów używania oraz drobnych rys, niezależnie od stanu aparatu. Kiedyś brat oddawał nowego D5000 bo od razu się nie uruchomił, w opisie oczywiście kurz, rysy i inne ślady używania... eh...
No właśnie. A ja wniosłem roszczenia do sklepu na podstawie ustawy, nie gwarancji Nikona do Nikona. Sprzedawca, bardzo fajny człowiek zresztą opisał stan mojego body jako nowe, bez żadnych rys, ani śladów użytkowania bo taka jest prawda. Wszystko mam na piśmie, włącznie z dokładnymi zdjęciami.
zbyszekD7000
22-01-2015, 12:32
przecież za coś muszą go skasować skoro flara jest naprawiana za darmo ;) to zapłaci za odkurzanie komory i czyszczenie matrycy :) i tym sposobem serwis wyjdzie na swoje :)
ja jak kupowalem w uk d700 to lista usterek na pol strony, ze kurz ze slady urzytkowania etc etc np porysowana delikatnie oslona plastikowa ekranu, przyjechal do mnie i myslalem ze chyba nie ten egz mi wyslali bo moj jest jak nowka sztuka, ale widocznie tak musza pisac
Serwisy i tak robią swoje przyjęcia, które wcale nie muszą się pokrywać z tymi w sklepie. Poza tym roszczenie z tytułu niezgodności bije w sklep, a nie w serwis. A co ma robić sklep? I tak musi odesłać do serwisu ponieważ nie ma autoryzacji na serwisowanie ;)
No i terminy inne. Jak się sklep nie wyrobi z informacją do 14 dni (fizycznie, nie jakieś tam daty wysyłki) to znaczy, że roszczenie zostało załatwione pozytywnie. :p
Jak to zlikwiduje problem to czemu nie?
Problem nie bedzie zlikwidowany a jedynie zmniejszony (wg oficjalnego stanowiska fmy nikon). Podobnie rzecz sie miala z thermal issue d810. pzdr