Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon EOS 5D Mark III
pewnie, że wiadomo ... ale do tego stopnia na bazowym ISO ?
krolewicz
11-01-2013, 20:20
pobrałem tego rawa, shadows +100 i blacks +100 + troche pociągnieta ekspozycja i potem zgaszone światła = obrazek kolegi dem
Nie 3-4, a 1-2 ;-)
Da się z tym żyć, ale D800 z mocowaniem Canona miałoby spore wzięcie :D
Jeżeli już, to 5d mk III z matrycą sony. Jedyne co wniósłby d800 to paprochy na matrycy i marny AF.
Fakt, matryca Sony by rozwiązała problemy.
nie od dzisiaj wiadomo, że w Canonie jak się wyciąga z cienia 3-4ev to wychodzi banding
na szczęście, w większości sytuacji umiejętny fotograf nie musi forsować o 3-4 działki i cieszy się super puszką :D
Widziałeś linka którego wrzuciłem chwile wcześniej? To było wg Ciebie 3-4EV ?
Szukam informacji na temat porównania autofocusów w 5d mark III vs. D800 podczas pracy w trudnych i bardzo trudnych warunkach oświetleniowych. Pomijam kwestie rozdzielczości, DR, itp. Interesuje mnie tylko szybkość i skutecznosć AF w tych aparatach.
Może ktoś miał okazję bezpośredniego porównania? Może jakieś linki?
w tej konkurencji o którą pytasz 5d3 wygrywa
zoom2, jakieś konkrety podasz, czy po prostu mamy uwierzyć na słowo ?
Proszę o jakiś przykład, kiedy D800 wypada słabiej, czy na wszystkich czujnikach, a może tylko w AF-S ?
mam takie doświadczenia, używając tych puszek i dokonując ostatecznego wyboru.
jak ktoś uważa inaczej to no problem.
ja nie robilem testow sensu stricto tylko po prostu robilem foty.
I z calym szacunkiem dla twojej pracy (bez ironi) to co opisujesz to tez tylko wrazenia uzytkownika , bo nie zapewniasz w swoich dzialaniach "testowych" nawet minimum tych warunków jakich wymagaja testy.
Hmmm, myślę że jednak zapewniam minimum (przynajmniej w części testów), jeśli biorę oba testowe aparaty do pracy i na nich pracuję :-) Zazwyczaj udostępniam też zdjęcia (i to RAWy, czego nie robi np. znany i opiniotwórczy portal), dzięki którym samemu można porównać to i owo, nie koniecznie polegając/wierząc moim słowom.
Przyznam, że nie miałem dosyć czasu żeby sprawdzić działanie AF w D800 vs 5D3 w słabych warunkach oświetleniowych -w pracy, w prawdziwej akcji. Zrobiłem coś innego, porównałem 5D3 z D3 i sprawdziłem działanie AF-S w kiepskich warunkach oświetleniowych oraz AF-C w doskonałych warunkach oświetleniowych.
W pierwszym teście na środkowym czujniku nie było różnicy pomiędzy tymi puszkami. Tam gdzie ledwo radził sobie 5D3, tak samo ledwo radził sobie D3. Tam gdzie D3 poległ, to samo spotkało 5D3. Na bocznych -w przypadku 5D3 krzyżowych, a w przypadku D3 pojedynczych, liniowych -zdecydowanie lepiej sobie radził 5D3. Po prostu dało się zrobić zdjęcia, w tym samym czasie D3 szukał ostrości i nie wyzwalał migawki.
W teście AF-C zdecydowanie lepiej spisał się jednak Nikon D3. Canon był dużo gorszy.
[dopisane] poza tym ja nic Tobie nie zarzucam -poprosiłem/pytałem o dokładniejszy opis na czym polega przewaga, bo jak napisałem sam takiego porównania nie miałem okazji przeprowadzić (w trudnych warunkach oświetleniowych).
w tej konkurencji o którą pytasz 5d3 wygrywa
Mógłbyś napisać z jakimi szkłami miałeś do czynienia w d800 i 5dmIII?
Fatman,
Robisz swietna robote. I to napisalem. Sam czesto korzystalem z twoich opracowan. Tylko to co ty robisz to nie sa testy sensu stricto bo na takie cos nie masz po prostu warunków i mozliwości.
A są to opinie doswiadczonego użytkownika , majacego dostep do wielu sprzetow i doswiadczenie w ich praktycznym zastosowaniu.
I to tyle co chcialem powiedziec.
A wracajac do twoich prac to sa one czesto bardziej wnoszace niz "suche" testy bo mowia od razu o efektach jakie mozna otrzymac
Mógłbyś napisać z jakimi szkłami miałeś do czynienia w d800 i 5dmIII?
Canon:
35/1,4
50/1,4
85/1,2 II
135/2
70-200/2,8 (bez IS)
wszystkie wlasne
NIKON:
85/1,8 D (wlasny)
50/1,4 D (wlasny)
50/1,8 AF-S (pozyczony)
80-200/2,8 pierścieniowy (wlasny)
70-200/2,8 VR II (pożyczony)
85/1,8 G AF-S (pozyczony)
200/2 (pozyczony)
24/1,4 (pozyczony)
To czy pozyczony czy wlasny pisze tylko dlatego by zwrocic uwage z ktorymi szklami moglem zapoznac sie bardziej a z ktorymi tylko "troche"
Chcialoby sie zaspiewac "40 lat minelo..." ;)
http://www.canonrumors.com/2013/04/eos-5d-mark-iii-firmware-1-2-1-available-for-download/
http://www.canonrumors.com/2014/06/update-product-advisory-for-eos-5d-mark-iii-lcd-illumination-exposure-issue/
Odkopuję temat.
Czy ktoś przesiadł się z Canona 5d mark3 na Nikona d750 lub odwrotnie i może coś napisać o wyciąganiu z cieni, kolorach,bandingu, autofokusie obiektywnego? temat dla mnie dosyc pilny
Pawel Pawlak
19-03-2016, 16:59
Porównania wciągania z cieni 5d3 vs d800 czy d810 było kilka i na wszystkich canon 5d3 wygląda jak... po prostu nie wygląda. 5d3 dostaje pod tym względem baty nawet od D4 p który jest jednak słabszy niż d800. A D750 radzi sobie pod tym względem porównywalnie do D800.
Nie wiem czy nawet d700 czy d3s nie radzą sobie lepiej z wyciąganiem cieni niż 5d3.
Ja zrobiłem ok 3000-3500zdjęć d750tką i pod względem DR i detalu jest jest fantastycznie. AF też same superlatywy. "Atrakcyjność" obrazka jednak nie przypadła mi do gustu - ale to subiektywna ocena :)
Edit:
Tu: http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-d750-review
na końcu masz porównanie wyciągania z cieni 5d3 i d750
Dzieki wielkie, watpliwosci rozwiane. A nie przeszkadza wambbrak takiej ilosci krzyzowych i ze siatka jest dosyc wasko srodka jak sobie z tym radzicie