Zobacz pełną wersję : [ Canon ] Canon EOS 5D Mark III
flashmen
03-03-2012, 14:21
wysoka cena nie jest, gdyby nie jadł nie pił to to są 3-4 śluby, z jedzeniem piciem 5-6, zakładając gdyby to był jeden wydatek w sezonie to dość szybka amortyzacja, zwłaszcza że jest w końcu AF;)
na to body ostrza sobie zeby osoby robiace zdjecia u cioci na imieninach ;]
dla fotografa slubnego zakup tej puchy powinien byc czyms oczywistym ;]
kiedys myslalem, ze zmiana systemu dla jednego body jest chorym posunieciem, teraz wiem, ze sie mylilem...
5dmkI doczekal sie w koncu godnego nastepcy!
samson09
03-03-2012, 14:22
Kamerzysta z którym współpracuje często już sobie zamówił nową piąteczkę, bo lubi nowe gadżety :) wiec będę miał okazje do zapoznania się z tym cudakiem już niedługo :)
A to gdzie juz zamowil i za ile?
kiedys myslalem, ze zmiana systemu dla jednego body jest chorym posunieciem, teraz wiem, ze sie mylilem...
Bez przesady, nie myliłeś się, zmiana to raczej słaby pomysł. Ale to fantastyczny moment, żeby wejść także w Canona. 5Dmk3+D700+D3s - to mój dream-team :-D (D4 nic nie wnosi, D800 za duża matryca, EOS 1Dx za drogi jak dla mnie).
No i mocne posunięcie Canona, żeby wprowadzić radiowe wyzwalanie do lampy - wreszcie... jeszcze żeby aparat miał wbudowane radio, ale na to pewnie poczekamy do mark IV albo dalej...
Oj, coś czuję, że za jakiś rok mniej więcej sobie sprawię tego marka-trzy z jakimś szkiełkiem, może 24-70/2.8 II. Będzie fajnie zabezpieczał tyły. Po wielu, wielu latach Canon wreszcie zrobił puszkę (nie licząc serii 1), która podniosła mi ciśnienie (zniechęcił mnie totalnie wcześniej EOSami 3 i 30/33).
robin102
03-03-2012, 16:52
A to gdzie juz zamowil i za ile?
No nie wiem, ale przypuszczam, że gdzieś z USA bo każdy swój sprzęt od kamer, dupereli akcesoryjnych, do Canonów 5 DMkll tam kupował. Ale podpytam.
Kamerzyści pierwsi przed fotografami kupują aparaty! Świat się kończy! :grin:
Takie czasy Panie takie czasy. Sam jak kupie lustrzankę z filmowaniem to będę kręcił krótkie inwentaryzacyjne filmiki w gratisie dla klientów, aby nie brali byle jakiego kameruna co by mi przeszkadzał i się pałętał w tą i nazad.
Te aparaty to się powinny kamerami nazywać, bo zdjęcia robią już chyba przy okazji :)
samson09
03-03-2012, 17:23
Bez przesady, nie myliłeś się, zmiana to raczej słaby pomysł. Ale to fantastyczny moment, żeby wejść także w Canona. 5Dmk3+D700+D3s - to mój dream-team :-D (D4 nic nie wnosi, D800 za duża matryca, EOS 1Dx za drogi jak dla mnie).
No i mocne posunięcie Canona, żeby wprowadzić radiowe wyzwalanie do lampy - wreszcie... jeszcze żeby aparat miał wbudowane radio, ale na to pewnie poczekamy do mark IV albo dalej...
Oj, coś czuję, że za jakiś rok mniej więcej sobie sprawię tego marka-trzy z jakimś szkiełkiem, może 24-70/2.8 II. Będzie fajnie zabezpieczał tyły. Po wielu, wielu latach Canon wreszcie zrobił puszkę (nie licząc serii 1), która podniosła mi ciśnienie (zniechęcił mnie totalnie wcześniej EOSami 3 i 30/33).
Wchodzenie w dwa systemy to też chyba raczej też nie najlepszy pomysł. Poza tym bez przesady. Wyszedł nowy 5dk3 i d3s czy d700 nagle już zdjęcia przestały robić. Niewątpliwie ten canon to niezły kąsek, ale nie wydaję mi się, żeby zaraz wszyscy z tego powodu zmieniali system. Chociaż dla kogoś kto dopiero kupuje i wchodzi w reporterkę no to problem jest :)
flashmen
03-03-2012, 17:55
zmiana to raczej słaby pomysł
dla mnie kazda pora bedzie dobra zeby miec to body ;]
juz widze zloty nikoniarzy trzymajacych w rekach 5DmkIII :)
ps.zmartwi jedynie wzrosc cen szkiel uzywanych na rynku wtornym u Canona ;/
samson09
03-03-2012, 17:59
dla mnie kazda pora bedzie dobra zeby miec to body ;]
juz widze zloty nikoniarzy trzymajacych w rekach 5DmkIII :)
ps.zmartwi jedynie wzrosc cen szkiel uzywanych na rynku wtornym u Canona ;/
Pytanie tylko czy aparat będzie wart swojej ceny. Bo przyznajmy szczerze to każdy raczej myślał, że będzie trochę tańszy. A znając polskie realia to pewnie wywindują ceny do maksimum.
..juz widze zloty nikoniarzy trzymajacych w rekach 5DmkIII :)...Ale on ma nadal 6 fps vs 8 fps z D700. Na śluby może być, ale np do sportu już nie wystarczy. Do reporterki nadal canon nie ma nic ciekawszego od Nikona D700. 12 Mpx jest wystarczające. Przypomnę, że niewątpliwie profi puszka Nikon D4 ma 16 Mpx.
Ja wiem, że amatorzy muszą mieć więcej nż zawodowcy, bo zawodowcy umieją kadrować, a amatorzy nie ;)
5Dmk3 to body z etykietką "bardzo uniwersalny aparat". Zarówno w specjalności studyjnej (D800) jak i w kategorii reporterskiej (D700) nikon ma lepsze aparaty.
Ale on ma nadal 6 fps vs 8 fps z D700. Na śluby może być, ale np do sportu już nie wystarczy. Do reporterki nadal canon nie ma nic ciekawszego od Nikona D700. 12 Mpx jest wystarczające..
Canon cały czas ma 1d mk IV, który działa i robi zdjęcia.
Ja pominąłem oczywiście topowe body. Analizuję wyłącznie semipro C5D i D700/800.
Nikon do reporterki też ma D3s czy D4, do studia D3x. Pomijam te aparaty tak jak 1D/1Ds
Ja pominąłem oczywiście topowe body. Analizuję wyłącznie semipro C5D i D700/800.
Nikon do reporterki też ma D3s czy D4, do studia D3x. Pomijam te aparaty tak jak 1D/1Ds
Rozumiem, ale w Canonie do sportu od zawsze były jedynki (ewentualnie 7d bo w sporcie krop jest raczej zaletą), a nie 5d.
Specyfikacja filmu w Canonie 5d MK III:
22.3 Megapixel full-frame sensor
61-point autofocus
Up to 6fps continuous shooting
Native ISO 100-25,600 sensitivity
ISO 50-102400 Expanded (Stills Only)
Movie Mode only goes up to 25,600, No Expanded (confirmed from earlier leak)
Enhanced Weather sealing
Rate Button is for rating images (1-5)
8.11cm (3.2-inch) 1,040,000-dot screen
SMPTE Timecode
1920 x 1080 (29.97, 25, 23.976 fps fps)
1280 x 720 (59.94, 50 fps)
1080 and 720 intra or inter frame, 480 inter frame
ALL-I or IPB Compression
ALL-I = ~100mb/12MB (22mins on 16GB card) – Note: Both are my calculations
IPB = ~33.6mb/4.2MB (63mins on 16GB card)
29.59 Record Time
Does Not Switch to Second Card in Video Mode (CF to SD, or vice versa)
Headphone Jack – Manual Audio Levels Can Be Adjusted During Recording
Identical AF to the Canon EOS-1D X
Chromatic Aberration Correction in Stills and Video
Improved Moire, Rolling Shutter, and Reduced Noise (2 stops better)
No Line-Skipping, but Moire is Still Possible (Greatly Reduced Over 5D Mark II)
No Clean HDMI
HDMI is Full Resolution (No Drop in Resolution After Hitting Record), but There are Still Overlays
źródło:
http://nofilmschool.com/2012/03/official-canon-5d-mark-iii-announcement/
Wygląda na to, że trzeba będzie wysupłać 3.500$
No Line-Skipping
No to by było po prostu piękne :-) Jednak uwierzę jak sam zobaczę.........
No to by było po prostu piękne :-) Jednak uwierzę jak sam zobaczę.........
No właśnie, trudno uwierzyć. Ale byłoby pięknie :-)
No właśnie, trudno uwierzyć. Ale byłoby pięknie :-)
To by w moim przypadku mogło akurat doprowadzić do tego, że zamiast D800 w pierwszej kolejności kupił bym 5D Mk III...
To by w moim przypadku mogło akurat doprowadzić do tego, że zamiast D800 w pierwszej kolejności kupił bym 5D Mk III...
To i tak jesteś w gorszej sytuacji, bo pewnie kupiłbyś oba :-) (mnie by wystarczył 5d mk III, choć przydałyby sie dwie sztuki :-)
Przyznam, że Twój link o filmie promocyjnym D800 zrobionym za pomocą Canona (nie to jest tak złe jak sam fakt użycia sekwencji bez zgody i wiedzy autora) mocno mnie ostudził jeśli chodzi o chęć posiadania Nikona......... muszę zrobić chłodną kalkulację. Sorry, ale pewnych zachowań nie znoszę......... przekraczanie szczytu bezczelności bardzo mnie odpycha...
Przyznam, że Twój link o filmie promocyjnym D800 zrobionym za pomocą Canona (nie to jest tak złe jak sam fakt użycia sekwencji bez zgody i wiedzy autora) mocno mnie ostudził jeśli chodzi o chęć posiadania Nikona......... muszę zrobić chłodną kalkulację. Sorry, ale pewnych zachowań nie znoszę......... przekraczanie szczytu bezczelności bardzo mnie odpycha...
Pozostaje mieć nadzieję, że ta "niezręczność" spowodowana była jakimś bałaganem na linii Nikon - agencja. W innym wypadku to się w głowie nie mieści.
Władca Pixeli
03-03-2012, 19:27
Zarówno w specjalności studyjnej (D800) jak i w kategorii reporterskiej (D700) nikon ma lepsze aparaty.
Tyle, że tam gdzie ja mieszkam D700 jest nieosiągalny od marca ubiegłego roku. D800 ze względy na ilość pixeli całkowicie mnie nie odpowiada. D3 czy D4 nie potrzebuję.
Po raz pierwszy od 20 lat używania Nikona spoglądam na Canona bo dalej nie wiadomo co można się spodziewać w najbliższej przyszłości po Nikonie. W podobnej sytuacji jest wielu znajomych.
Po raz pierwszy od 20 lat używania Nikona spoglądam na Canona bo dalej nie wiadomo co można się spodziewać w najbliższej przyszłości po Nikonie. W podobnej sytuacji jest wielu znajomych.
Otóż to.
I jeśli to, że D700 nie ma bezpośredniej kontynuacji, bo księgowi w N wyliczyli sobie, że bardziej opłacalny będzie teraz dziwoląg D800, że D700 był tylko po to by zatrzymać w systemie tych, którzy 3 lata temu chcieli coś na kształt "taniego FX w C", to życzę Nikonowi by ostro na tym się przejechał. Mi już po premierze D800 zapaliła się lampka czy aby na pewno muszę koniecznie mieć Nikona... Bo coraz mniej kumam poczynania tej firmy.
Wiele wskazuje też na to, ze w kwestii video Canon będzie nadal sporo z przodu. Co w sumie nie powinno dziwić, bo doświadczenie w tej materii C jest niewspółmiernie większe od tego, które ma (a raczej nie ma) Nikon.
Radek Radziszewski
03-03-2012, 19:42
Niestety taka jest prawda że to czego oczekiwałem od D800 jest w 5DIII niech to... :(
Otóż to.
I jeśli to, że D700 nie ma bezpośredniej kontynuacji, bo księgowi w N wyliczyli sobie
Ehhh, nie księgowi w N, tylko wspólnie księgowi z N i C -za 4 lata będzie kolejne przetasowanie (zamiana miejscami) żeby zdezorientowani klienci po raz kolejny wydali kupę szmalu przy kolejnej zmianie systemu :-)
Ehhh, nie księgowi w N, tylko wspólnie księgowi z N i C -za 4 lata będzie kolejne przetasowanie (zamiana miejscami) żeby zdezorientowani klienci po raz kolejny wydali kupę szmalu przy kolejnej zmianie systemu :-)
Dokładnie tak to wygląda.
Ja się dziwię Sony, że nie próbuje włączyć się do gry, jeśli chodzi o korpusy pełnoklatkowe. Przecież możliwości ma takie, które teoretycznie powinny zmieść z powierzchni ziemi C i N razem wzięte... A jednak nic takiego się nie dzieje. Chyba...
Właśnie. Przecież do roku wyjdzie następca D700 i wymiecie obecne zachwyty nad 5D mkIII. Po co i ileż można zmieniać system ? Mi raz wystarczył :) Wyjdzie jeszcze, że AF Canona będzie na bocznych krzyżowych tak samo skuteczny jak liniowe w D800 i płacz ustanie ;)
Rozumiem, ale w Canonie do sportu od zawsze były jedynki (ewentualnie 7d bo w sporcie krop jest raczej zaletą), a nie 5d.
Dokładnie tak i to też chcę uświadomić reporterom niezadowolonym z ... D800, które też nie jest reporterską puszką.
Przyznam, że Twój link o filmie promocyjnym D800 zrobionym za pomocą Canona .... mocno mnie ostudził jeśli chodzi o chęć posiadania Nikona......... muszę zrobić chłodną kalkulację. Sorry, ale pewnych zachowań nie znoszę......... przekraczanie szczytu bezczelności bardzo mnie odpycha...1. Naprawdę sądzisz, że Nikon kazał zrobić to Canonem???
2. Mało mnie obchodzi cudzy test, cudzy film, cudze zdjecia.
Tyle, że tam gdzie ja mieszkam D700 jest nieosiągalny od marca ubiegłego roku.Ty na każdą robotę kupujesz nowe body? D700 można kupić od 3 lat. Jak nie za niską cenę to za wyższą. Jak nie w jednym sklepie to w innym.
..I jeśli to, że D700 nie ma bezpośredniej kontynuacji, bo księgowi w N wyliczyli sobie, że bardziej opłacalny będzie teraz dziwoląg D800,..Nadal reporterską puszką semipro u nikona jest D700, kiedyś będzie jego następca. Bardzo bym prosił byś przestał wylewać żale na D800, bo ty nie dostałeś nowej zabawki dla siebie. D700 nie było puszką dla mnie, a przecież piszę o niej w samych superlatywach. Poproszę o ciut chociaż obiektywizmu. Nie sami repo sa na tym świecie i nie wszystko musi być pod ich dyktando, nie zawsze muszą mieć pierwszeństwo. Siłą rzeczy (logika na to wskazuje) kiedyś studyjniacy będą mieli (właśnie teraz mają) nowszy model niż reporterzy. To nie koniec świata.
Mnie kiedyś częstowano radami - kup sobie D3x. No to teraz ja będę częstował radami - kup sobie D4.
EDIT - wszyscy powinniśmy życzyc sobie, by po zakończeniu cyklu odświeżeń nowości były wypuszczane ... jak najrzadziej. To dobre dla psychiki i dla portfela.
1. Naprawdę sądzisz, że Nikon kazał zrobić to Canonem???
Wątpię, bo i po co ? Bardziej mnie poruszyła kradzież..........
GoOrange
03-03-2012, 20:47
Kurcze czy ja coś przeoczyłem? Gdzie i kiedy Nikon powiedział że D800 nie jest następcą D700? Skąd takie przekonanie?
Bardzo bym prosił byś przestał wylewać żale na D800, bo ty nie dostałeś nowej zabawki dla siebie. D700 nie było puszką dla mnie, a przecież piszę o niej w samych superlatywach. Poproszę o ciut chociaż obiektywizmu. Nie sami repo sa na tym świecie i nie wszystko musi być pod ich dyktando, nie zawsze muszą mieć pierwszeństwo. Siłą rzeczy (logika na to wskazuje) kiedyś studyjniacy będą mieli (właśnie teraz mają) nowszy model niż reporterzy. To nie koniec świata.
Mnie kiedyś częstowano radami - kup sobie D3x. No to teraz ja będę częstował radami - kup sobie D4.
Nie zabronisz mi wyrażać swojej opinii.
Po drugie Ty nie raz powtarzałeś, że tobie nie trzeba więcej mpx niż to co masz w D700, nawet w którymś temacie pisałeś, że wolałbyś, bu następca był znów reportażową puszką (???) i wcale tej "tony mpx" w D800 nie potrzebujesz. Więc zdecyduj się.
Mi cholernie nie pasuje te 36mpx i mam prawo o tym pisać. I to, że zdecydowana większość posiadaczy D700 nie podoba się to co Nikon pokazał, gdy oczekiwano NASTĘPCY, jest faktem.
Wątpię, bo i po co ? Bardziej mnie poruszyła kradzież..........
Przecież wiadomo, że takie rzeczy realizuje firma zewnętrzna. A nikt chyba nikomu kraść nie każe.
Cokolwiek by się działo w kwestii reklamówki nie rusza mnie to wcale. Interesuje mnie sprzęt i jego jakość, obrazek jaki daje, cena. Marketing mnie nie dotyka. Nie w sprzęcie foto :)
Przecież wiadomo, że takie rzeczy realizuje firma zewnętrzna. A nikt chyba nikomu kraść nie każe.
Cokolwiek by się działo w kwestii reklamówki nie rusza mnie to wcale. Interesuje mnie sprzęt i jego jakość, obrazek jaki daje, cena. Marketing mnie nie dotyka. Nie w sprzęcie foto :)
A co byś powiedział, gdyby zdjęcia testowe z d800 okazały się być zrobione zupełnie innym sprzętem? Przecież to podobna sytuacja?
Kurcze czy ja coś przeoczyłem? Gdzie i kiedy Nikon powiedział że D800 nie jest następcą D700? Skąd takie przekonanie?
http://nikonrumors.com/2012/02/25/translated-qa-session-with-nikon-france-on-the-d4-and-d800e.aspx/
Moze polaczmy watki D4/1dx/D800/5dmkIII bo w kazdym lataja praktycznie te same linki :mrgreen:
A co byś powiedział, gdyby zdjęcia testowe z d800 okazały się być zrobione zupełnie innym sprzętem? Przecież to podobna sytuacja?
Mnie ? Absolutnie mnie to by nic nie obchodziło, bo sam sobie muszę zrobić zdjęcia. A będę wiedział co mam w ręce - canona czy nikona.
To jest jedyny film i wszyscy będą podejmowac decyzję pod jego wpływem? 99, 9999% kupujących D800 nie będzie znało tego filmu. Ja kliknąłem w link i .. po paru s wykasowałem stronę bo mi się nie chciało tego oglądać.
Sampli w sieci w momencie gdy body będzie w sklepie będzie mnóstwo. Co mi powie jeden przykład? Polegasz na samplach firmowych? To by było dziwne, bo zawsze canonierzy strasznie się nabijają z tego co im canon pokazuje.
Jacku ok -ale mnie to troszkę zniesmaczyło po prostu. Może jestem uprzedzony ? (biorąc pod uwagę 'moje boje" ?).
GoOrange
03-03-2012, 22:10
http://nikonrumors.com/2012/02/25/translated-qa-session-with-nikon-france-on-the-d4-and-d800e.aspx/
Moze polaczmy watki D4/1dx/D800/5dmkIII bo w kazdym lataja praktycznie te same linki :mrgreen:
No niech będzie... ;)
Co do nowego Marka, jest jak u Hitchcocka, zaczęło się od trzęsienia ziemi...
Ale on ma nadal 6 fps vs 8 fps z D700. Na śluby może być, ale np do sportu już nie wystarczy. Do reporterki nadal canon nie ma nic ciekawszego od Nikona D700. 12 Mpx jest wystarczające. Przypomnę, że niewątpliwie profi puszka Nikon D4 ma 16 Mpx.
Ja wiem, że amatorzy muszą mieć więcej nż zawodowcy, bo zawodowcy umieją kadrować, a amatorzy nie ;)
5Dmk3 to body z etykietką "bardzo uniwersalny aparat". Zarówno w specjalności studyjnej (D800) jak i w kategorii reporterskiej (D700) nikon ma lepsze aparaty.
No własnie, tylko do tej pory to własnie d700 (zwłaszcza w milionie wątków d700 vs 5dmk2) dzierżyl puchar "bardziej uniwersalny" bo 12mpx wystarczy prawie do wszystkiego + bdb AF + swietne ISO + mały shutter lag, w kontrze 5dmk2 przedstawiano więcej detalu, filmy, również świetne ISO ( o kolorach nie wspominam bo to się da wyrównac, ale nie oszukujmy się - częściej starano się w tej dziedzinie dopracować N w stronę C, nie odwrotnie). Po tej premierze wg mnie 5d3 jest bardzo ale to bardzo uniwersalną puszką. 36mpx - w mojej ocenie jednak za duzo, tym bardziej przy braku srawów. Detal: jak wiemy 12 bylo OK, 21 super OK, zawłaszcza przy wycinkach, 36 jeszcze lepiej ale ja po prostu wolę 22, zwlaszcza w zestawie z sraw. Filmowanie - o to jestem spokojny - ale tutaj niech Fatman raczej sie wypowie, 6fps w wielu przypadkach da radę, AF - nie wiemy jak dziala - ale na dzis oceniamy tylko suche dane a te wyglądają mega. Obrazek bedzie zgodnie z tradycja 5-ek zaje..... Nie widzę wad nowej piątki (Ok - jest droga), dla mnie to idealna puszka, na lata. Zgodze się co do studia, że N lepiej tylko i wylącznie pod wzgledem MPX, do reporterki (wg specyfikacji) Canon przejął pałeczkę. Chcesz zestawić d700 z 5dmk3? OK, spójrz co piszą o d700 dzisiaj N-userzy w wątku o d800- choć pól roku temu byl najlepszy na świecie - dziś stary, jednak nie ta technologia, za mało detalu - wystarczyło dać nową zabawkę. Uważam, ze to nadal świetny sprzęt - i spokojnie może zostac produkowany. Każdy ocenia wg swoich potrzeb - ja lubie w d700 taki mały szczegół jak ten cholerny przełacznik AF z tyłu - skasowali go w d800 - […] wie po co. To co lubię w Canonie - zostało, to czego brakowało - dali i to z nawiązką - chcą za to sporo grosza - OK, co robić.
...
Trochę się pozmieniało, własciwie to wszystko na odwrót teraz jest :) - łącznie z cenami.
Zorro1212
04-03-2012, 00:14
D700 w dalszym ciagu jest swietnym sprzetem podobnie jak i staruszek 5D i bedzie nim przez co najmniej najblizsze 5 lat.Jak dla mnie to co zaproponowal C to kontynuacja seri i to w stosunkowo wysokiej cenie i D800 na papierze wyglada duzo lepiej a jak te apaaty beda sie spisywaly w patyce to zobaczymy
D800 na papierze wyglada duzo lepiej a jak te apaaty beda sie spisywaly w patyce to zobaczymy
A co wg ciebie wygląda "dużo lepiej" na papierze?
w obecnej sytuacji nie zdziwiłbym sie jakby D700 był dalej produkowany z znacznie niższa ceną, czyli takie pierwsze tanie FF, wtedy by pozamiatali
uważam, że utyskiwania na D800 wiążą z ceną i jakby był w cenie jak zacny D700 o 36 mpix byśmy pisali: jak już wsadzili taka matryce to się pobawimy
my naprawde mamy bardzo dobre puszki, canonowcy dopiero teraz dostali
Jest jedna rzecz, która mnie wprawia w osłupienie... Czy naprawdę nikt nie widzi różnicy w jakości obrazka na rzecz D800? Jeśli chodzi o ostrość, ilość detalu i wygląd skóry (na 100%), to obrazek z 5d przypomina bardziej obrazek z kompakta niż z lustrzanki w porównaniu do d800.
Proponuję porównać sobie to zdjęcie http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos5dmk3/downloads/06.jpg z dowolnym samplem z strony Nikona http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d800/sample01.htm na którym jest kawałek skóry.
Poziom odszumiania JPEGów Canona jest bardzo duży i robi z obrazu papkę.
Pawel Pawlak
04-03-2012, 01:35
z całym uznaniem dla 5d3 da się w tym wątku zauważyć jakąś paranoję ;)
Rozumiem że wszystkim najniezbedniejsze jest iso12800 i więcej, ale warto poczekać na RAWy - g1X też ma takie gładkie jpgi a matryca jest klasy 7D.
iso12800 z g1x
http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1673131.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1330818881&Signature=QxE%2b9lRiBur34RdAGZc%2bc%2bKcTfM%3d
iso25600 z 5d3
http://masters.galleries.dpreview.com.s3.amazonaws.com/1779796.jpg?AWSAccessKeyId=14Y3MT0G2J4Y72K3ZXR2&Expires=1330818915&Signature=a3z1a%2f8pTDPZDqFk%2bqSOUhsjc2M%3d
Inaczej oświetlone, w 5d3 światło trochę trudniejsze - ale widać skąd pada więce w jednym i drugim samplu widać skąd pada więc wiadomo co jest w cieniu a co nie.
Sample firmowe nigdy nie grzeszyły jakością, to trochę jak wróżenie z fusów.
Szum i wojny zaczną się jak za porównanie zabiorą się bezduszne procedury DXO ;)
Na dzisiaj w pierwszej 10'tce ich pomiarów nie ma żadnej matrycy Canona, bardzo jestem ciekaw czy w tej kwestii coś ulegnie zmianie.
Już D7000 sprzed 2 lat mający podobną wielkość pixela do D800 ma DR większy o 2EV od 5d2 czy 1ds3.
Od tego czasu każdy pewnie coś tam poprawił, okaże się po testach.
No własnie, tylko do tej pory to własnie d700 (zwłaszcza w milionie wątków d700 vs 5dmk2) dzierżyl puchar "bardziej uniwersalny"
Bo tak było. Prawda jest taka, że analizowaliśmy to w ten sposób. Body sempiro FF. I porównywano te body, bo miały taki sam format, podobną cenę. Ale specyfika wskazywała na inne specjalności tych aparatów. 5D nie był orłem w reporterce i canon to poprawił. D700 był uniwersalniejszy od 5Dmk1 i 2, bo 12 Mpx to dużo detalu, a 8 fps robi swoje w reporterce, wysokie ISO też jest świetne. 5Dmk3 przejmuje chyba pałeczkę uniwersalniejszego, bo podbili fps do 6, poprawili zapewne AF, a body ma ciągle ISO 100.
Chcesz zestawić d700 z 5dmk3? OK, spójrz co piszą o d700 dzisiaj N-userzy w wątku o d800- choć pól roku temu byl najlepszy na świecie - dziś stary, jednak nie ta technologia, za mało detalu - wystarczyło dać nową zabawkę.Dokładnie. Psychologia. parametry się nie popsuły. Ma wystarczające 12 Mpx, ma 8 fps i ma dobre wysokie ISO. Czyli do reporterki ma parametry lepsze od 5Dmk3, a userzy z N myślą o przesiadce na C. Sensu to dla repo nie ma żadnego, no ale cóż. U sąsiada trawa zieleńsza, a w dodatku studyjnym dali D800.
Trochę się pozmieniało, własciwie to wszystko na odwrót teraz jest :) - łącznie z cenami.Pomijając ceny - nie jest tak do końca na odwrót, bo nadal do reporterki na pólce semipro Nikon ma lepsze body - D700. I to, że C5Dmk3 jest nowszy nic nie zmienia.
Zmiana jest taka, że także na tej półce nagle nikon ma także lepszą puszkę studyjną. Bo na półce pro miał coś lepszego już od dawna (D3x vs 1DsMk3).
Następne ruchy to u canona coś z 45 Mpx i pierwszeństwo w studiu i u nikona semipro reporterski (matryca z sony A750?)
W korpusach mamy specjalizację co do zadań i wymagań:
1. Reporterka - wysoka prędkość, czułość, dobry AF
2. Studio, krajobraz - wysoka rozdzielczość, dobre niskie ISO, czasem rozpiętość tonalna
Oraz co do portfela (weźmy najwyższe półki):
A. Semipro
B. Pro
Przyporządkowując pełnoklatkowe korpusy ogłoszone i obecne na dzień dzisiejszy mamy:
I. Nikon:
1A - D700
1B - D4
2A - D800, D800E
2B - D3x
II. Canon:
1A - 5D Mark III
1B - 1D X
2A - 5D Mark III
2B - 1Ds Mark III
Zatem w dziedzinie 1A - semipro reporterki konkurentem 5D Mk III nadal jest D700, aż do ukazania się jego następcy. Myślę, że spokojnie się będzie bronił - chociaż Canon od trzech lat usiłował stworzyć korpus, który go przebije. Nie przebija on prędkością D700 wzbogaconego o grip niestety. Zatem pierwszy reporterski parametr na niekorzyść Canona. Wysokie ISO - tu może być lepiej, pożyjemy zobaczymy. Ważne jak długo będzie się dynamika i kolory trzymały przy prawie dwa razy wyższej rozdzielczości. Myślę, że nie będzie najgorzej. Autofokus - także duża niewiadoma. 5D III nadrabia trochę dodatkowymi opcjami. Wideo oraz rozdzielczością. To są przydatne czasem rzeczy, jednak nie kosztem podstawowych parametrów. Zatem z ogłoszeniem zwycięzcy, nawet w stosunku do dziadka D700 - bym się po pierwsze wstrzymał, a po drugie, werdykt choćby w kwestii FPS już może być dwuznaczny. 5D wygląda świetnie, ale jest jeszcze większą hybrydą, niż D700.
Ja zakładam, że następca D700 pojawi się jeszcze w tym roku i będzie miał bardzo zbliżoną specyfikację do Canona (czyli przede wszystkim dodane wideo), choć wróżąc po poprzednich lustrzankach, otrzyma zapewne matrycę z D4 - czyli mniej MPix. Według mnie to dobrze - 16-18Mpix uznaję za optymalną ilość dla pełnej klatki przy dzisiejszym poziomie wielkości dysków, pamięci, prędkości obróbki i przesyłania danych. A na minimalizowaniu ilości pikseli zyskuje dynamika i stosunek sygnału do szumu. Jeżeli zatem okaże się, że mam rację, to Nikon będzie prowadził w kategorii 1A już pod każdym istotnym względem.
Natomiast jak widać z powyższego porównania okazuje się, że w kategorii 2A, pojawia się nagle ogromna różnica między korpusami studyjnymi tych dwóch firm. Ci, którzy onegdaj wyemigrowali do Canona, w poszukiwaniu taniego studyjnego lub krajobrazowego korpusu, nagle mogą dziwnie się zacząć drapać po głowie. D800 tańszy od 5D MkIII, bardziej specjalizowany, z rewelacyjną wręcz jakością obrazu i ilością detalu jest bardzo kuszącą propozycją. Dodatkowo ma podobno świetny tryb wideo, który też w tej grupie fotografów gra pewną rolę. Co więcej, ma genialny autofokus (o tym jestem przekonany), bijący na głowę ten z 5D Mk II. Bardziej czuły w świetle pilotów lamp, w ciemnych i klimatycznych lokalizacjach, o dobrze działających punktach bocznych. Plus wbudowana lampa, bardzo wygodna w strobingu oraz w studio do wyzwalania pozostałych urządzeń, w sytuacjach czy to codziennych, czy awaryjnych. Ponieważ stary 5D mk II zostanie zastąpiony nowym modelem, to ci, którzy są chętni na jakieś zmiany, albo wchodzą w fotografię studyjno/pejzażową nie mają ani jednego powodu, by wybrać nowe 5D zamiast D800 (E).
Wchodzenie w dwa systemy to też chyba raczej też nie najlepszy pomysł. Poza tym bez przesady. Wyszedł nowy 5dk3 i d3s czy d700 nagle już zdjęcia przestały robić. Niewątpliwie ten canon to niezły kąsek, ale nie wydaję mi się, żeby zaraz wszyscy z tego powodu zmieniali system. Chociaż dla kogoś kto dopiero kupuje i wchodzi w reporterkę no to problem jest :)
Wchodzenie w drugi system to świetny pomysł, bo masz do wyboru dwa razy więcej szkieł. 85L zawsze mnie kusił. Podobnie kilka innych szkieł, których Nikon nie ma. Poza tym ja to widzę tak: w ciągu tego roku i tak muszę kupić trzecie body do firmy. Ten Canon pasuje do mojego zestawu idealnie. Jest lepszy od D700, ale nie ma tak wielkiej matrycy jak D800. Chyba że niedługo wyjdzie jakiś prawdziwy następca D700. Na dziś następca D700 to dla mnie 5Dmk3, a następca D3s to, choć nieco drogi, 1Dx.
A zestaw D700+5Dmk3+D3s uważam za zestaw "idealny" :)
dla mnie dwie różne puszki z różną guzikologią to już masakra, wszystko zmieniam podświadomie. Miałem kiedyś 5DMKI i MKII i tutaj już był problem bo zdarzało się, że wybiegając z kościoła zamiast zmiany czegoś tam włączałem samowyzwalacz. Poza tym obróbka kilkunastu tysięcy zdjęć w roku i niestety przy róznych aparatach tego samego systemu już jest spowolnienie... Następny problem to noszenie ze sobą dodatkowych szkieł...
Michal_C
04-03-2012, 09:34
mOSAd 5Dmk3 nie ma wbudowanej lampy.
dla mnie dwie różne puszki z różną guzikologią to już masakra
To już kwestia indywidualna, ja focę kilkoma czasem kompletnie różnymi puszkami. Nikon jest dla mnie najwygodniejszy, Canon najmniej, ale żeby się gubić? Bez przesady.
Za to np. zakochałem się w C1, C2, C3 Canona, genialne rozwiązanie, o którym Nikon pomyślał jedynie w przypadku F70 i D7000. Znakomicie ułatwia pracę. Wolałbym w D3s coś takiego, niż to nie-wiadomo-na-co-to-komu L blokujące przysłonę/migawkę, które zajmuje niepotrzebnie miejsce (i które słusznie zostało wywalone w D4 z tego miejsca).
W korpusach mamy specjalizację co do zadań i wymagań:
1. Reporterka - wysoka prędkość, czułość, dobry AF
Teraz jednym z wyznaczników body do reportaży jest możliwość i jakość filmowania, a nie różnica jednej czy 2 klatek w prędkości migawki. Tutaj Nikon ledwie dogonił podstawowe modele Canona, a do dogonienia 5d mk III będzie znowu potrzebował kilku lat. Media papierowe tracą na znaczeniu, a do wydań internetowych już w tej chwili często wystarczy wyciąć klatkę z filmu i wtedy pierylion fpsów traci na znaczeniu. Canon w tym roku wypuści 1c z 4k i Nikon już teraz powinien się zastanowić czym na to odpowie.
Canonowi prosciej odpowiadac czyms w stylu 1C, a nawet 5dmkII dawno temu... w koncu oni maja jakies pojecie o robieniu sprzetu video. Jezeli wypuszcza cos z 4K to to juz raczej sprawa dla RED itp, a nie dla Nikona ;)
To już kwestia indywidualna, ja focę kilkoma czasem kompletnie różnymi puszkami. Nikon jest dla mnie najwygodniejszy, Canon najmniej, ale żeby się gubić? Bez przesady.
widać ja cienki jestem:( poza tym nie mówię o fotografii rodzinnej lecz o szybkiej reporterce. Być może chwytając inną kształtem i w chwycie puszkę automatycznie by mi się w mózgu przestawiało, ale 5D1 i 5D2 to była masakra. No i obróbka z dwóch różnych... Mam kilku kolegów którym taka konfiguracja nie przeszkadza, mnie denerwuje.
Tutaj jednak widzę, ze na górze kolejność przycisków się nie zmieniła więc i lepiej - nie mniej jednak znów będzie zabawa.
.
A zestaw D700+5Dmk3... uważam za zestaw "idealny" :)A ja uważam taki zestaw za bezsensowny. Idealny jest D700+ D800. Co ci daje canon w tym zestawieniu? Mniej Mpx i to tle. Dwa systemy szklarni to dla mnie wada, nie zaleta. Bo niestety trzeba dublować ogniskowe. To sie tylko tak wydaje, że w jednym systemie będą miał 50 mm, a w drugim 85. Potem gdzieś chcesz wyjść na drobne focenie, wziąc jeden korpus i .... nie masz kompletu szklarni.
Ja to przerabiałem w wersji bardziej hardcore - system małoobrazkowy z systemem MF.
Teraz jednym z wyznaczników body do reportaży jest możliwość i jakość filmowania, a nie różnica jednej czy 2 klatek w prędkości migawki. Piszemy o reportażu, a nie o ślubach ;). To się na forum przewija na okrągło. Śluby, śluby, śluby. Co to za reporterka? Statyczne to jak diabli, można to robić średnim formatem na upartego, jedynie tańce i wesele są dynamiczne. Różnica kilku fps to mieć albo nie mieć trafionego ujęcia w fotografii sportowej. Weź sobie skok o tyczce i bicie rekordu przez Isinbajewą. Uchwyć fajny moment nad poprzeczką. Nie ma się wielu podejść.
a co to za reporterka skok o tyczce potrzebna tylko szybkostrzelność i nic więcej:). Śluby można robić statycznie- potem widac efekty, a można też się postarać. No i 6 czy 8 fps to nie róznica, różnica to 6 a 10. Wtedy C 1D MK3.
Różnica kilku fps to mieć albo nie mieć trafionego ujęcia w fotografii sportowej. Weź sobie skok o tyczce i bicie rekordu przez Isinbajewą. Uchwyć fajny moment nad poprzeczką. Nie ma się wielu podejść.
Upierasz się przy tym, że D700 to body do sportu, a ja twierdzę, że do sportu to są body jednocyfrowe (zarówno w N jak i w C). To, że u nas ktoś fotografuje sport D700 oznacza tylko, że szkoda mu było wydać kasę na sprzęt jednocyfrowy. Widziałeś gdzieś poza Polską na dużych imprezach sportowych d700 podpięty do 400/2,8?
D700 to uniwersalne body ze średniej półki i tyle.
No i 6 czy 8 fps to nie róznica, różnica to 6 a 10.
Domyslam sie, ze nie robisz sportu bo sie mylisz. 6 vs 8 fps to bardzo duza roznica, a 6 vs 10 to ogromna.
To, że u nas ktoś fotografuje sport D700 oznacza tylko, że szkoda mu było wydać kasę na sprzęt jednocyfrowy
Tu sie zgodze, chociaz dolozylbym do tego osoby, ktorych nie stac bylo na jednocyfrowy korpus, a chcialy robic dana dziedzine foto ;)
Tu sie zgodze, chociaz dolozylbym do tego osoby, ktorych nie stac bylo na jednocyfrowy korpus, a chcialy robic dana dziedzine foto ;)
Oczywiście, dlatego w Etiopii do reportażu sportowego pewnie używają D70 bo tylko na taki ich stać. Ale to nie oznacza, że d70 czy d700 to body zaprojektowane do sportu.
Tam uprawiaja tylko maratony wiec nawet kartka z bloku rysunkowego i komplet kredek wystarczy zeby zlapac niezle kadry ;)
Tam uprawiaja tylko maratony wiec nawet kartka z bloku rysunkowego i komplet kredek wystarczy zeby zlapac niezle kadry ;)
Ale ja piszę o poważnym reportażu dla poważnego dziennika z Addis Abeby, a nie o lokalnej prasie :-)
Domyslam sie, ze nie robisz sportu bo sie mylisz. 6 vs 8 fps to bardzo duza roznica, a 6 vs 10 to ogromna.
zrobiłem kilka imprez sportowych i przede wszystkim w takich powtarzalnych liczy się wyczucie w którym momencie nacisnąć spust by uchwycić kilka strzałów a nie od rozbiegu walić seriią na pałę bo tu rozumiem jest rozmowa o fotografach, którzy mają to robić zawodowo. Owszem jeśli mamy wysłać łebka, który nie ma pojęcia co robi więc musi mieć fps'y;).
Powiem tak od siebie, że 5dIII to taki bardzo uniwersalny aparat. Osoby co siedzá już w canonie to go kupià, te które mysla o przesiadce z nikona muszà sie poważnie zastanowić. W cenie samego body 5DIII u nikona masz D700 + 24-70. Jak już będzie w sprzedaży nowy 24-70 od canona i wycofajà stary ze sklepów, to nie bedzie wesoło ok 9k pln / 2300£ to spory wydatek. Tak swego czasu porównywałem ceny obu systemów i nikon jest zdecydowanie tanszy. Jak już ktoś pisał D700 i D800 razem to bardzo fajny tandem do wszystkiego.
Rozmawiamy o budżetowym rozwiązaniu problemu, czyli o semipro. Wiadomo, że istnieją jedynki czy D3, D4 i ma się 10-12 fps.
6 a 8 to wbrew pozorom duża różnica, a ilość fajnych klatek przyrasta bardziej niż by to wyglądało z proporcji.
Mało kto pisze o rzeczy bardzo mnie interesującej czyli o lampach błyskowych i synchronizacji.
Minusik - nadal synchro do 1/200. Dziwne.
Ale nowość - wreszcie "producencki" system radiowy. Nadajnik RT i lampa kompatybilna w tym na razie mini-systemie. Mozliwości radiówki są przecież niesamowite, system przedbłysków komunikacyjnych ma wiele wad - nie działa na większych odległosciach w słońcu, nie działa gdy lampa jest ukryta za czymś tam. Przedbłysk rozładowuje zawsze w jakims tam stopniu lampę itd itd. Przy kilku grupach jest spora zwłoka w zrobieniu zdjęcia. Radiowo można komunikować się ze wszystkimi lampami naraz. Bardzo się dziwiłem, że nikt na razie nie wypuszcza czegoś takiego, bo przez wiele lat trzeba robić lampy i nadajniki dwustystemnowe, by przesiadka była łagodna.
Chyba PocketWizard "zmusił" canona i miejmy nadzieję niedługo nikona do zrobienia systemu radiowego. Canon sobie życzy jednak za te nowość bardzo duzo kasy. No i przy dziwnie małym (choć w 99% przypadków wystarczającym) zasięgu 30 m.
Mi się marzy, że nadajniki RT będą wbudowane w body, zastąpią teraźniejsze wbudowane lampki. Zyska na tym pancerność body. Dlaczego nikon nie dał tego w D4, SB910 i w D800 ? Następna okazja (wbudowania w body a nie zewnętrznego urządzenia) za kilka lat.
Na razie jak coś dadzą to tak jak canon - zewnętrzne sterowniki. No a tu na szczęscie jest wybór - PW. PW wymyslił takie cuda, że szok, a przecież producenci konstruując lampy mogą zrobić jeszcze więcej bajerów. W dodatku ... mogą chyba wykosić co najmniej przez pewien czas producentów niezależnych i zwiększyć sprzedaż swoich lamp.
zrobiłem kilka imprez sportowych i przede wszystkim w takich powtarzalnych liczy się wyczucie w którym momencie nacisnąć spust by uchwycić kilka strzałów a nie od rozbiegu walić seriią na pałę bo tu rozumiem jest rozmowa o fotografach, którzy mają to robić zawodowo.
Tak, mowimy o zawodowych fotografach ;) W takim boksie, przy znajomosci zawodnikow (czyt. tego jacy sa szybcy i co moga wykombinowac) i dobrym wyczuciu czasem i 10fps to za malo zeby miec to co tygrysy lubia najbardziej :D(sprawdzone na wlasnej skorze podczas wspolpracy z fotografem HBO walacym 1dmkIII i IV).
Owszem jeśli mamy wysłać łebka, który nie ma pojęcia co robi więc musi mieć fps'y;).
Takiemu to nawet fpsy nie pomoga ;)
zrobiłem kilka imprez sportowych i przede wszystkim w takich powtarzalnych liczy się wyczucie w którym momencie nacisnąć spust by uchwycić kilka strzałów a nie od rozbiegu walić seriią na pałę bo tu rozumiem jest rozmowa o fotografach, którzy mają to robić zawodowo. Owszem jeśli mamy wysłać łebka, który nie ma pojęcia co robi więc musi mieć fps'y;).
z calym szacunkiem, ale to co piszesz to jest taki demagogiczny "farmazon" dla potrzeb internetowych wojenek
owszem, to wyrzucie kiedy wciskac spust jest bardzo wazne, ale roznica miedzy np. 6 a 8 fps w przypadku dwoch
fotografow, ktorzy wiedza kiedy naciskac spust i wciskaja go w tym samym momencie, bedzie polegala na tym, ze ten z 8fps bedzie mial do wyboru kilka wiecej klatek ze sfotografowanej sekwencji (mniejsze odstepu miedzy poszczegolnymi fazami ruchu, akcji etc.), a ten pierwszy duzo dluzsze... a jak to czesto w tego typu fotografii
bywa drobne niuanse przekladaja sie czasem, ze ciekawsze zdjecie
sam czesto i gesto fotografuje imprezy jakimi sa pokazy lotnicze i jest to dziedzina, ktora jest nie dosc ze dynamiczna to w pewnych aspektach malo przewidywalna ... i to roznymi sprzetami majacymi od 5 do 11 fps... i choc jednym i drugim sie da, to analizujac zdjecia widze pozniej odstepy w roznych sekwencjach miedzy 5 fps a np 7-8 fps... i sporo wieksza opcje wyboru ciekawszego momentu w jakiejstam sekwencji mam gdy fotografuje szybszym w tym zakresie aparatem
w kwestii ilosci fps wlasnie te 5 a 7 czy 6 a 8fps do duzo wieksza w praktyce roznica niz to wynika z samej cyfry... i w mojej fotografii tu jest spora roznica...
sensowne minimum w tym co foce dla mnie to 7 fps
Rozmawiamy o budżetowym rozwiązaniu problemu, czyli o semipro..
A co to jest semipro? Mam wrażenie, że to ktoś, komu raz na rok jest "potrzebne" body do sportu, bo potrzebuje sfotografować swojego dzieciaka na huśtawce (i do tego koniecznie musi mieć 8 k/sek), a innym razem potrzebuje 36 megapikseli, bo sobie pierdyknoł zachód słońca nad morzem i uważa, że do wydruku 70 na 100 potrzebuje tyle mpix.
no ale jak kogos stac to w czym problem :) ludzie wieksze i drozsze zabawki sobie kupuja jako fanaberie... wiec aparat za 3,5k USD to jest pikus
A co to jest semipro? Mam wrażenie, że to ktoś, komu raz na rok jest "potrzebne" body do sportu, bo potrzebuje sfotografować swojego dzieciaka na huśtawce (i do tego koniecznie musi mieć 8 k/sek), a innym razem potrzebuje 36 megapikseli, bo sobie pierdyknoł zachód słońca nad morzem i uważa, że do wydruku 70 na 100 potrzebuje tyle mpix.
To po co my w ogóle rozmawiamy o jakis tam D700, D800, 5D mk2,3 ? Od razu ustalmy, że to zabawki dla hobbystów. A mówiąc o parametrach mówmy tylko o D4 czy 1D X (lub o ich poprzednikach).
To jednak watek o 5Dmk3, półka semipro, body za około 3 tys USD, EU, 10 tys zł, body zapasowe dla profi albo podstawowe dla wielu innych fotografów.
Ba, takie D800E prezentuje się na razie jako najbardziej profesjonalne rozwiązanie małoobrazkowe dla fotografów studyjnych w ogóle i to biorąc pod uwagę wszystkich graczy na rynku.
Ba, takie D800E prezentuje się na razie jako najbardziej profesjonalne rozwiązanie małoobrazkowe dla fotografów studyjnych w ogóle i to biorąc pod uwagę wszystkich graczy na rynku.
Eee... nie znasz się, albo nie miałeś jeszcze okazji poczytać fanboyów od Sigmy SD1 :mrgreen:
Chociaż nie, piszesz o małym obrazki, a tamto to jeszcze crop na dodatek... :P
Tak, mowimy o zawodowych fotografach ;) W takim boksie, przy znajomosci zawodnikow (czyt. tego jacy sa szybcy i co moga wykombinowac) i dobrym wyczuciu czasem i 10fps to za malo zeby miec to co tygrysy lubia najbardziej :D(sprawdzone na wlasnej skorze podczas wspolpracy z fotografem HBO walacym 1dmkIII i IV).
Takiemu to nawet fpsy nie pomoga ;)żeby skończyć ten OT: pewnie się niektórym narażę lecz dla mnie fotografia sportowa to jedna z prostszych dziedzin fotografii. Oczywiście są pojedyncze i piękne, są materiały wręcz genialne, lecz nie typowo dokumentalne. W klatkach do sportowych czasopism góruje przeciętność, często właśnie brak wyczucia i ktoś może powiedzieć brak fpsów;). Dla mnie w "statycznej" reporterce nie ma znaczenia 6 czy 8 fps -używam sporadycznie, poza tym tak jak ktoś wyżej zaznaczył D 700 czy 5D nie są aparatami kierowanymi dla sportu.
To po co my w ogóle rozmawiamy o jakis tam D700, D800, 5D mk2,3 ? Od razu ustalmy, że to zabawki dla hobbystów.
Rozmawiamy, bo ktoś chciał koniecznie udowodnić, że d700 jest lepszy od 5d mk III, bo ma 2 k/s mniej niż d700. Ja nie odczuwam konieczności porównywania tych dwóch body, bo d700 mnie kompletnie nie interesuje, a wątek dotyczy 5d mk III. To nie ja jestem tutaj moderatorem odpowiedzialnym za zaśmiecanie wątku dywagacjami na temat pseudosportowej reporterki.
Pawel Pawlak
04-03-2012, 15:17
4-6, 6-8, 8-10, 10-12 i 18-20fps zawsze dzieli tyle samo - 2FPS. 4-6 to róznica bardzo duża ale 18-20 praktycznie mało istotna. tak więc im wolniej, tym praktycznie i proporcjonalnie różnica 2fps jest różnicą istotniejszą.
Ale nie tylko FPSy są istotne przy szybkich zdjęciach - równie istotny może być LAG migawki, czy szybkość śledzenia AF. W tym zestawiniu - CAM3500 z 8FPSami w d700 nie ma co zestawiać z 5d3. A jeśli to "prawie to samo" to równie dobrze można powiedzięć że miedzy 5d3 a d800 też nie ma jakiejkolwiek różnicy w szybkości.
5D III będzie miał też nowe narzędzie do obróbki fotek, mowa o DPP:
Cyfrowy optymalizator obiektywu – nowość w Digital Photo Professional v3.11
EOS 5D Mark III jest sprzedawany z najbardziej zaawansowaną wersją Digital Photo Professional (DPP) – bezpłatnego oprogramowania, które zapewnia szybką i dokładną obróbkę zdjęć w formacie RAW. Nowością w wersji DPP v3.11 jest cyfrowy optymalizator obiektywu — rewolucyjne narzędzie, które radykalnie zwiększa rozdzielczość obrazu.
Cyfrowy optymalizator obiektywu (Digital Lens Optimizer, DLO) precyzyjnie imituje działanie obiektywu — seria złożonych funkcji matematycznych odzwierciedla każdy etap podróży światła przez ścieżkę optyczną. Za pomocą tych informacji DLO może skorygować szereg typowych aberracji optycznych i zapobiec utracie rozdzielczości spowodowanej dolnoprzepustowym filtrem aparatu poprzez zastosowanie funkcji odwrotnej, która sprawia, że obraz bardziej przypomina ten, który postrzega oko. Zapewnia to wyjątkową szczegółowość zdjęć przy praktycznym rozmiarze pliku, zapewniając fotografom maksymalną jakość obrazu i większą elastyczność.
żeby skończyć ten OT: pewnie się niektórym narażę lecz dla mnie fotografia sportowa to jedna z prostszych dziedzin fotografii. Oczywiście są pojedyncze i piękne, są materiały wręcz genialne, lecz nie typowo dokumentalne. W klatkach do sportowych czasopism góruje przeciętność, często właśnie brak wyczucia i ktoś może powiedzieć brak fpsów;).
A co tu sie narazac, w koncu to Twoja opinia. Sport to tak rozlegla dziedzina, ze jeden temat moze byc latwiejszy niz drugi... albo jednemu fotografowi bedzie lezal bardziej boks, a drugiemu kolarstwo, niezaleznie od tego ile maja fpsow ;) A co do przecietnosci to pewnie wina trzech spraw: ciecie kosztow (czyli zamiast zaplacic komus normalna stawke za normalne zdjecia to wola zaplacic 1gr 'studentowi' co nie ogarnia), czas zdania materialu (tu raczej gazety codzienne) i czerstwy fotoedytor ;)
Co do tego cyfrowego optymalizatora smurfoteletransportera obrazu to skoro jest to tylko matematyka to nawet 300D powinien wrocic do lask ;)
z calym szacunkiem, ale to co piszesz to jest taki demagogiczny "farmazon"
w kwestii ilosci fps wlasnie te 5 a 7 czy 6 a 8fps do duzo wieksza w praktyce roznica niz to wynika z samej cyfry... i w mojej fotografii tu jest spora roznica...
sensowne minimum w tym co foce dla mnie to 7 fpsfarmazon...?? sekunda, nawet w sporcie to bardzo dużo i ja zrobię w tym czasie 6 klatek podczas gdy ty 8 czyli masz dwie klatki więcej, no fakt ustrzelisz w tym momencie muchę wpadającą tyczkarzowi w ucho;). Wdałem się niepotrzebnie w dyskusję, zupełnie nie pasującą do wątku bo ani D700 ani 5D III nie jest puszką do sportu, ale fakt gorsza pucha bo jest o 30% wolniejsza;)
Pawel Pawlak
04-03-2012, 15:50
farmazon...?? sekunda, nawet w sporcie to bardzo dużo i ja zrobię w tym czasie 6 klatek podczas gdy ty 8 czyli masz dwie klatki więcej, no fakt ustrzelisz w tym momencie muchę wpadającą tyczkarzowi w ucho;). Wdałem się niepotrzebnie w dyskusję, zupełnie nie pasującą do wątku bo ani D700 ani 5D III nie jest puszką do sportu, ale fakt gorsza pucha bo jest o 30% wolniejsza;)
A możesz mnie oświecić dlaczego D700 z gripem, mający AF praktycznie baaardzo podobny do D3, świetne śledznie, lagi migawki na poziomie 42ms, bufor jak D3, atomowe zasilanie ma kilkatysięcy strzałów w gripie nie nadaje się do sportu ?
A możesz mnie oświecić dlaczego D700 z gripem, mający AF praktycznie baaardzo podobny do D3, świetne śledznie, lagi migawki na poziomie 42ms, bufor jak D3, atomowe zasilanie ma kilkatysięcy strzałów w gripie nie nadaje się do sportu ?
Może jakiś osobny wątek dotyczący świetności D700 z gripem? Bo to jakby nie w temacie?
Pawel Pawlak
04-03-2012, 15:58
no jak połowa spraw dotyczących w tym wątku dotyczących 5d3 vs "coś tam"
no jak połowa spraw dotyczących w tym wątku dotyczących 5d3 vs "coś tam"
To załóżmy, że ustaliliśmy już, że d700 z gripem jest świetny do sportu, a d800e wg Jacka jest znakomity do studia i wróćmy do tematu?
Tu jest opisany AF nowej piątki:
"High-Performance 61-Point High Density Reticular AF
For still photographers, Canon has included its new 61-point High Density Reticular AF System, originally introduced with the top-of-the-line EOS-1D X professional camera. A significant advancement over previous 5D-series AF systems, the new 61-Point High Density Reticular AF included in the EOS 5D Mark III is the most sophisticated SLR AF system Canon has ever released. All 61 points are manually selectable and sensitive to horizontal contrast with maximum apertures larger than or equal to f/5.6. The camera’s twenty one focusing points in the central area are also standard precision cross-type and effective with maximum apertures larger than or equal to f/5.6. The center five points are ultra-high-precision diagonal cross-type points for maximum apertures larger than or equal to f/2.8. The 20 outer focusing points function as high-precision cross-type points with maximum apertures larger than or equal to f/4.0. Other innovations of the new 61-point High Density Reticular AF include expanded AF coverage area, superior focusing precision and low-light sensitivity to EV -2, and greater low-contrast subject detection capability compared to earlier EOS AF systems. (See image below for AF point configuration)"
http://www.imaging-resource.com/news/2012/03/02/hands-on-preview-canon-5d-mark-iii-speedlite-radio-flash-system-and-more
Sam zacząłes pisac o przydatności 5Dmk3 do reporterki, bo ma lepsze ... filmowanie. No i stwierdziłeś, że nikon będzie musiał długo doganiać 5Dmk3, podczas gdy nie wiesz czy przypadkiem nie dogonił go już w D800 (kto ma jakąkolwiek praktykę z filmowania każdym z tych body?). Przyponę, że dla profi może być ważne wyjście nieskompresowanego sygnału po HDMI, a dla amatora ma znaczenie AF w filmowaniu. No i zobaczymy kto to rozwiązał lepiej.
Nie dziw się, że jak piszesz tak kontrowersyjne rzeczy to dostajesz w odpowiedzi polemikę.
Porównuj wtedy jednego canona do drugiego i będzie spokój, będziesz miał rację. Bo 6 fps z mk2 jest lepiej niż 4 z mk2, a filmowanie też zapewne poprawiono, a nie pogorszono.
Bo tak było. Prawda jest taka, że analizowaliśmy to w ten sposób. Body sempiro FF. I porównywano te body, bo miały taki sam format, podobną cenę. Ale specyfika wskazywała na inne specjalności tych aparatów. 5D nie był orłem w reporterce i canon to poprawił. D700 był uniwersalniejszy od 5Dmk1 i 2, bo 12 Mpx to dużo detalu, a 8 fps robi swoje w reporterce, wysokie ISO też jest świetne. 5Dmk3 przejmuje chyba pałeczkę uniwersalniejszego, bo podbili fps do 6, poprawili zapewne AF, a body ma ciągle ISO 100.
Dokładnie. Psychologia. parametry się nie popsuły. Ma wystarczające 12 Mpx, ma 8 fps i ma dobre wysokie ISO. Czyli do reporterki ma parametry lepsze od 5Dmk3, a userzy z N myślą o przesiadce na C. Sensu to dla repo nie ma żadnego, no ale cóż. U sąsiada trawa zieleńsza, a w dodatku studyjnym dali D800.
Pomijając ceny - nie jest tak do końca na odwrót, bo nadal do reporterki na pólce semipro Nikon ma lepsze body - D700. I to, że C5Dmk3 jest nowszy nic nie zmienia.
Zmiana jest taka, że także na tej półce nagle nikon ma także lepszą puszkę studyjną. Bo na półce pro miał coś lepszego już od dawna (D3x vs 1DsMk3).
Następne ruchy to u canona coś z 45 Mpx i pierwszeństwo w studiu i u nikona semipro reporterski (matryca z sony A750?)
Jacku, to ty w odpowiedzi na post innego forumowicza udowadniasz, że w N. właściwie wszystko jest lepsze, więc nie zarzucaj mi czegoś czego nie zrobiłem.
Pawel Pawlak
04-03-2012, 17:05
Z kontekstu tej rozmowy można wywnioskować że 5d3 jest do sportu lepszy bo... w prospekcie napisano że ma AF od 1dX. A tak naprawdę to on ma częśc zapożyczoną od 1dX, część od 7D a pewnie jeszcze część ma własną. Tymczasem, nie wiadomo nawet jak sprawuje się AF w 1dX a o 7D wiadomo że nie jest to AF jak w d3s. No i wiadomo jeszcze że jeśli 5d3 nie do końca sportowcem jest, to znaczy że nic na świecie poza 1d4, d3s i 1dX się nie nadaje do sportu.
Ja rozumiem emocje - puszka zapowiada się bardzo fajnie, co nie znaczy że jest lepsza od wszystkiego i w kazdej dziedzinie :)
Ja rozumiem emocje - puszka zapowiada się bardzo fajnie, co nie znaczy że jest lepsza od wszystkiego i w kazdej dziedzinie :)
Paweł, ja nie twierdzę, że 5d MK III jest od czegokolwiek lepsze do sportu. Po pierwsze dlatego, że fotografia sportowa interesuje mnie w bardzo ograniczonym zakresie, po drugie dlatego, że jeżeli już koniecznie musiałbym coś takiego fotografować, to mam to czym zrobić i nie jest to 5d. Kompletnie nie interesuje mnie porównywanie 5d mk III do D700 (z gripem czy bez) czy do D800E. Wolałbym dalej gdybać sobie na temat tego co można wywnioskować ze specyfikacji technicznej i informacji dostępnych w sieci na temat 5d mk III. Nie interesują mnie też specjalnie wywody Jacka o wyższości takiego czy innego modelu Nikona bo nie tego dotyczy wątek.
AF jest o dziwo ostatnio wspomagany czujnikiem do pomiaru światła i (co istotniejsze) analizowaniem obrazu. Różnica w 1Dx i 5Dmk3 jest w tym elemencie spora, ciekawe jakie to będzie miało konsekwencje dla AF. Jakoś nikt nie wierzy, że 5D będzie miało AF identyczny jak 1DX. Chyba właśnie przez czujnik pomiaru światła.
Jacku, to ty w odpowiedzi na post innego forumowicza udowadniasz, że w N. właściwie wszystko jest lepsze, więc nie zarzucaj mi czegoś czego nie zrobiłem.OK, niech więc stanie na tym, że ty odpowiedziałes na czyiś post, a ja na twój.
Bardzo chętnie "zapomnimy" o istnieniu firmy nikon na potrzeby tego wątku, bo to do niczego dobrego nie zaprowadzi. Tym bardziej, że nawet niektórzy z nikoniarzy nie biorą pod uwagę istnienie modelu D700.
Pisałem o radiówce, co prawda to nie cecha body, ale nowość wprowadzona równolegle. Nie będziemy dla niej otwierać innego wątku tym bardziej bo tu ... nikt nie podjął tematu.
Pisałem o radiówce, co prawda to nie cecha body, ale nowość wprowadzona równolegle. Nie będziemy dla niej otwierać innego wątku tym bardziej bo tu ... nikt nie podjął tematu.
Trochę drogo wychodzi ta radiówka i zgadzam się z Tobą, że ten zewnętrzny transmiter jest zupełnie niepotrzebny i ustrojstwo powinno być wbudowane w body. W to ograniczenie do 30 m nie bardzo mi się chce wierzyć, myślę, że Canon chce w ten sposób uniknąć ewentualnych problemów z reklamacjami jeżeli jakiemuś neptykowi lampa nie odpali.
Może to kwestia tego, że transmiter zużywa prąd. Ale powinno się tą funkcje po prostu właczać i wyłączać softem w body. Podobnie jak mogli by wrzucić GPSa do body (to tez jest prądożerne). Podniesie to cenę o parę USD, wiele osób tego nie potrzebuje, ale za te pare USD to ... dobrze by wyglądało w materiałach reklamowych ;). Pewnie to sobie zachowują na jeszcze przyszłe modele. Tak samo jak wbudowane wi-fi.
5D III będzie miał też nowe narzędzie do obróbki fotek, mowa o DPP:
Cyfrowy optymalizator obiektywu – nowość w Digital Photo Professional v3.11
EOS 5D Mark III jest sprzedawany z najbardziej zaawansowaną wersją Digital Photo Professional (DPP) – bezpłatnego oprogramowania, które zapewnia szybką i dokładną obróbkę zdjęć w formacie RAW. Nowością w wersji DPP v3.11 jest cyfrowy optymalizator obiektywu — rewolucyjne narzędzie, które radykalnie zwiększa rozdzielczość obrazu.
Cyfrowy optymalizator obiektywu (Digital Lens Optimizer, DLO) precyzyjnie imituje działanie obiektywu — seria złożonych funkcji matematycznych odzwierciedla każdy etap podróży światła przez ścieżkę optyczną. Za pomocą tych informacji DLO może skorygować szereg typowych aberracji optycznych i zapobiec utracie rozdzielczości spowodowanej dolnoprzepustowym filtrem aparatu poprzez zastosowanie funkcji odwrotnej, która sprawia, że obraz bardziej przypomina ten, który postrzega oko. Zapewnia to wyjątkową szczegółowość zdjęć przy praktycznym rozmiarze pliku, zapewniając fotografom maksymalną jakość obrazu i większą elastyczność.
Też jestem ciekaw jak na razie DPP jest conajmniej takie sobie jedyną jego zaletą (oczywiście z mojego subiektywnego punktu widzenia) jest darmowość - użyłem raz, co do DLO to pożyjemy zobaczymy na razie to papka (żeby nie powiedzieć bełkot) marketingowy, przynajmniej ja to tak odbieram.
Piszą, że DPP jest darmowe, ale dawane z 5D mk3. A nie mając tego body też będzie można pobrać ten program?
Gdzie go można zaciągnąć w sieci?
Ja kiedyś w to sie zagłębiałem, ale wyszło na to, że w sieci jest tylko bardzo stara wersja i trzeba nadpisywać sporo uaktualnień.
Gdzie jest do pobrania jakaś z najwyższych pełnych wersji (bezpłatna), ta przed epoką ;) 5dmk3 ?
DPP jest darmowe, choć do pobrania trzeba chyba wpisać serial dowolnego aparatu Canona (chyba nawet kompaktu).
Może to kwestia tego, że transmiter zużywa prąd. Ale powinno się tą funkcje po prostu właczać i wyłączać softem w body. Podobnie jak mogli by wrzucić GPSa do body (to tez jest prądożerne). Podniesie to cenę o parę USD, wiele osób tego nie potrzebuje, ale za te pare USD to ... dobrze by wyglądało w materiałach reklamowych ;). Pewnie to sobie zachowują na jeszcze przyszłe modele. Tak samo jak wbudowane wi-fi.
Wcześniej nie zwróciłem uwagi, że lampa na body może działać jako transmiter i wyzwalać kolejne lampy. Nie zmienia to faktu, że minimum 2 szt trzeba kupić :-)
Władca Pixeli
04-03-2012, 19:29
Piszą, że DPP jest darmowe, ale dawane z 5D mk3. A nie mając tego body też będzie można pobrać ten program?
Gdzie go można zaciągnąć w sieci?
Ja kiedyś w to sie zagłębiałem, ale wyszło na to, że w sieci jest tylko bardzo stara wersja i trzeba nadpisywać sporo uaktualnień.
Gdzie jest do pobrania jakaś z najwyższych pełnych wersji (bezpłatna), ta przed epoką ;) 5dmk3 ?
Najnowsza wersja
http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/products/cameras/digital_cameras/powershot_g1_x#DriversAndSoftware
Program jest bezpłatny ale wymaga zainstalowania poprzedniej pełnej wersji, która przyszła z aparatem. Jak ktoś zgubił CD z programem to można ściągnąć starszą wersję po wpisaniu numeru seryjnego.
Znalezienie numeru seryjnego Caonona w internecie nie powinno być dużym problemem. :mrgreen:
Używam DPP od kliku miesięcy. Jest bardzo prosty i szybki i jak dla mnie ma wszystko to co potrzebuję. Przypomina nieco oprogramowanie Nikona NC4.
Jak dla mnie jest 10 razy wygodniejszy niż najnowsze oprogramowanie Nikona.
Oczywiście jest kilka drobnostek które powinny być poprawione.
Tu można ściągnąć bazową wersję bez numerów seryjnych
http://web.canon.jp/Imaging/sdl/data/dpp100-e.exe
video przy iso 12800 i porównanie z 5d mkII:
http://vimeo.com/37879608
Zle to nie wyglada. A porownujac to mkII to wyglada to bardzo git.
Pawel Pawlak
04-03-2012, 20:19
szumy nieporównywalnie mniejsze, ale ostrość na korzyść 5d2. Odszumianie ?
Weźcie tylko pod uwagę, że to nie są sample z finalnej wersji mk3.
prz3mo dzieki za info, ale chyba domyslasz sie, ze umiemy czytac ;)
farmazon...?? sekunda, nawet w sporcie to bardzo dużo i ja zrobię w tym czasie 6 klatek podczas gdy ty 8 czyli masz dwie klatki więcej, no fakt ustrzelisz w tym momencie muchę wpadającą tyczkarzowi w ucho;)
no to moze taki przyklad
http://www.youtube.com/watch?v=8X0VMEAWydg&list=PL9058EA5892A62CB4&index=2&feature=plpp_video
cala sekwencja od momentu, gdy Hornety rzucaja flary do momentu, gdy juz nie mamy czego fotografowac trwa ze 2-3 sekundy max
albo poszukaj sobie jakis film z pokazow, gdy oderwania tancza na samolocie zmieniajac sie doslownie w ulamku sekundy
te 2-3 klatki wiecej znacza czasem miec miec a nie miec zdjecie i nie ma to nic wspolnego z umiejetnosciami fotograficznymi, co zdajesz sie miedzy wierszami sugerowac
bo zupelnie inaczej to wyglada, jak sie teraz tu madrzymy, a inaczej jak sie siedzi i przeglada np. material z pokazow i widzi momenty, ktore focilo sie wolniejszym aparatem, a ktore "uciekly" miedzy klatkami
był przykład skoku o tyczce, równie dobrze te dwie klatki więcej ci tego też nie złapią i co wtedy?? będziesz sobie pluł że nie kupiłeś 1D MKIV bo on miał 2 klatki więcej, czy że nie wypuścili 1DX wcześniej, czy że nie kręciłeś filmu i ze stopklatki sobie nie zrobiłes ...?? ja tylko napisałem że różnica jest niewielka, a dla mnie żadna, bo pokazów nie strzelam, startów wahadłowców również ;)
Pawel Pawlak
04-03-2012, 22:03
ok. przy szachach jest pomijalna ;)
ok. przy szachach jest pomijalna ;)odpuszczam, wolę robić zdjęcia :D
Pawel Pawlak
04-03-2012, 22:21
odpuszczam, wolę robić zdjęcia :D
dla mnie o tej godzinie za ciemno ;)
prz3mo dzieki za info, ale chyba domyslasz sie, ze umiemy czytac ;)
Myślałem, że nie umiecie :-P
;)
dla mnie o tej godzinie za ciemno ;)
A widzisz... a gdybyś miał marka3 to mógłbyś robić :-P ;)
Pawel Pawlak
04-03-2012, 23:13
Myślałem, że nie umiecie :-P
;)
A widzisz... a gdybyś miał marka3 to mógłbyś robić :-P ;)
;)
następne sample: iso6400-25600
http://www.flickr.com/photos/98609590@N00/6947453197/in/photostream/
następne sample: iso6400-25600
http://www.flickr.com/photos/98609590@N00/6947453197/in/photostream/
Moim zdaniem wygląda to świetnie :shock:
Fajnie -nowa 5ka jest oficjalnie na tym pięknym świecie od 2 dni, a wiemy o niej więcej niż o D800 zaprezentowanym dużo wcześniej. Mamy więcej przykładowych zdjęć (zwłaszcza w wywołującym największe podniecenie wysokim iso) oraz kilka (naście ?) przykładowych filmów (w tym jeden oryginalny (można powiedzieć, że prosto z puszki) -na Vimeo do ściągnięcia).
No i dostępność na rynku ma być taka sama jak nowego Nikona.........
http://www.flickr.com/photos/98609590@N00/6947455573/sizes/o/in/photostream/
Po tym samplu mozna wnioskowac, ze AF to chyba z 1dmkIII, a nie z 1Dx :mrgreen:
Pawel Pawlak
04-03-2012, 23:47
http://www.flickr.com/photos/98609590@N00/6947455573/sizes/o/in/photostream/
Po tym samplu mozna wnioskowac, ze AF to chyba z 1dmkIII, a nie z 1Dx :mrgreen:
jako że oba 25600 wyglądają jak OOF, stawiam że to jednak niszczycielska siła NR :)
edit: dopiero teraz zobaczyłem że to iso12800.
edit: dopiero teraz zobaczyłem że to iso12800.
Oj Pawel... bo sie pogniewamy! :mrgreen:
Ale 6400 tez jakies mientkie ;) trzeba czekac na CR2 bo takie obrazki to jak moje sample z D4 ;)
Nie moge edytnac juz posta... Wlasnie nadrabiam zaleglosci na CB i ruszyli taki watek -
The older Mark II model will continue as an active product in the company's SLR lineup
The 5D2 will remain in the product line! The new Canon EOS 5D Mark III will be the third full frame sensor camera in the Canon line. The others are the 5D2 and the Canon EOS-1D X.
Pawel Pawlak
05-03-2012, 00:31
cena 5d2 2199 ? jak d700 ? ;)
O cenie na razie nikt nie mowi, ale kazdy mial chrapke ze mkII stanieje do poziomu 300D ;) a tu moze byc klops. D700 tez cos slabo tanieje (a wszystkie sztuki, ktore pokaza sie za 2199, schodza na pniu).
Tu w Uk cena 5mkII poszła w góre.
Ja sobie tak mysle, że ceny aparatów Ff wszystkich producentów nie spadnà. Ci co chcà zarabiać na fotografii kupià po takich cenach jakie sà. Niestety/stety amatorzy i pasjonaci zostana przy apsc, maja takze do wyboru całkiem dobre bezlusterkowce.
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3967.msg82541;topicseen#new
http://www.adorama.com/ICA5DM2.html?utm_term=Other&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Other&utm_source=rflaid63773
Ladnie zgapiaja od Nikona :mrgreen: W tej cenie rowniez w Best Buy i B&H.
EDIT: http://www.paulward.net/?p=1075
EDIT: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40791431 (polecam zjechac nizej i zobaczyc jak sie rozwijaja obrazki :mrgreen: ).
Ale 6400 tez jakies mientkie ;) trzeba czekac na CR2 bo takie obrazki to jak moje sample z D4 ;)
Dwa sample, może macie czym otworzyć (DPP i ACR z CS5/Lr3 na razie nie dają rady):
http://www.tubasoft.org/files/_W3A2119.CR2
http://www.tubasoft.org/files/_W3A2112.CR2
....a coś na iso 100 z głębokimi cieniami ?
....a coś na iso 100 z głębokimi cieniami ?
Wybacz, ale nie mam 5D mkIII ;-)
I tak szybko się rawy znalazły... Ma ktoś Lr4 beta żeby sprawdzić czy otworzy?
http://www.tubasoft.org/files/_W3A2119.CR2
http://www.tubasoft.org/files/_W3A2112.CR2
Przeciez te dwa sample sa w poscie wyzej (link do CR), chociaz tu nie dublujmy linkow (tak jak w watku o D800 :D) ;)
Przeciez te dwa sample sa w poscie wyzej (link do CR), chociaz tu nie dublujmy linkow (tak jak w watku o D800 :D) ;)
Pardon, czytam z grubsza tylko posty bez sprawdzania wszystkich linków które w nich są zamieszczane.
Pawel Pawlak
05-03-2012, 23:06
video na iso5000
http://vimeo.com/37931539
i 6400
http://vimeo.com/37937681
super ostrości nie widzę, ale ogólnie jakość zadziwia
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3951.msg83053#msg83053
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=3951.msg83053#msg83053
wow, same złe wrażenia przy pierwszym kontakcie, ale nie ma co, warto poczekac na testy
To może niskiego iso nie spieprzyli jak ostatnio, nadzieja umiera ostatnia :D
Pawel Pawlak
06-03-2012, 00:24
z rawów które widziałem (2 szt ;) ) wynika że nawet na wysokich nie ma w cieniach bandingu - więc pod tym względem jest lepiej niż w 5d2. Natomiast DR ewidentnie ładnie się trzyma na wysokich iso(skoro mają z czego wyciągać 102400) więc na dobre DR na niskich iso nie wiem czy jest szansa (standardowa krzywa canona - słaby spadek, ale niska wartość maksymalna). Ale to tylko gdybanie - nie widziałem żednego RAWa z niskiego iso
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=6365
Tego chyba nie bylo (juz sie sam gubie bo wklejam linki do 3-4 watkow co 5min) :D
flashmen
06-03-2012, 10:06
Jak tak dalej pojdzie to za jakies 1,5 m-ca zrowna sie cena z dziadkiem D700 ;)
http://bsmultimedia.sklep.pl/pl_PL/p/a/4210
video na iso5000
http://vimeo.com/37931539
i 6400
http://vimeo.com/37937681
super ostrości nie widzę, ale ogólnie jakość zadziwia
Sorry, not available for download. -czyli ocenę poziomu szumu można sobie darować niestety :-(
Pisałem na CB, że cena nowej 5 tki nie będzie aż tak koszmarnie wysoka i że stara piątka będzie wycofana. Tam panuje przekonanie, że obie piatki będą robione, bo nowa ma kosztować jakieś chore pieniądze i róznca w cenie starej i nowej jest uzasadnieniem dla produkowania starej.
Jacek juz o tym pisalismy przeciez...
http://blog.planet5d.com/2012/03/canon-eos-5d-mark-iii-hands-on-what-isnt-in-the-canon-press-release/
The 5D2 will remain in the product line! The new Canon EOS 5D Mark III will be the third full frame sensor camera in the Canon line. The others are the 5D2 and the Canon EOS-1D X.
Wiem, ze to moze nie jest najbardziej oficjalna wiadomosc w historii (chociaz Planet5D to calkiem niezle zrodlo), do tego nie jest imiennie adresowana do robina i podpisana krwia CEO Canona ale to wlasnie z tego powodu (wiadomosci, a nie wysylania do robina :D) na CB sa przekonani o tym, ze 5D2 zostaje.
EDIT: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=40819574 ktos takie 'porownanie' machnal.
W sklepach w UK na start jest 3000 funtów za nową 5D
woytec60
06-03-2012, 13:38
Sorry, not available for download. -czyli ocenę poziomu szumu można sobie darować niestety :-(
Jeśli używasz Opery to zainstaluj sobie rozszerzenie o nazwie Flash Video Downloader, za jego pomoca ściagniesz te filmiki bez problemu
Do Firefoxa też są pewnie stosowne dodatki ale nie używam więc nie wiem
Mógłbym Ci ściągnąc te filmiki ale jak Ci je przesłać?
Pocztą na płycie?
PS
Te filmiki są małe, 4 i 6.7 MB więc może mailem pójdą?
Daj maila na PW.
Jeśli używasz Opery to zainstaluj sobie rozszerzenie o nazwie Flash Video Downloader, za jego pomoca ściagniesz te filmiki bez problemu
Nie zrozumiałeś :-) Nie można ściągnąć oryginalnego pliku (autor może udostępnić lub nie), to co jest na Vimeo (jako strumień) jest przekompresowane i przeskalowane z FullHD do HDReady.
woytec60
06-03-2012, 13:59
Rozumiem, dlatego filmiki tak mało ważą.
No dokładnie -a kompresja niestety zjada szczegóły (także szum ;-) ).
Pawel Pawlak
06-03-2012, 14:38
możę nie było ? http://www.letsgodigital.org/en/32165/canon-5d-mark-iii-test/
Czym sie rozni test picture od test photo? :mrgreen: Bo tak sa podpisane foty... :mrgreen: Strasznie dziwne te obrazki...
możę nie było ? http://www.letsgodigital.org/en/32165/canon-5d-mark-iii-test/
Kurde, nei przyglądałem się zbytnio wcześniej tym zdjęciom z mk3, oprócz jakichś na highiso, ale:
http://www.letsgodigital.org/images/producten/3162/pictures/canon-5d-mark-iii-sample-photo.jpg
24-70L @ f/10 i takie mydło?
Albo to:
http://www.letsgodigital.org/images/producten/3162/pictures/canon-5d-mark-3-picture.jpg
wygląda jak z nikkora 28-80 którego kupiłem na 150zł...
A sooo choozi ?
Może dali silniejszy filtr AA w mk3 ? Albo kompresja zjada detal?
Dziwne. Niskie ISO, krótki czas, dobre szkło.
Pawel Pawlak
06-03-2012, 14:59
nie wiadomo ? może to kwestia tak wysotrzanych JPGów ?
3 zdjęcia z RAWów wołane ACRem
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1032&message=40822241
podbno panowie doszukali się ok 2/3 EV poprawy względem 5d2. Realne moim zdaniem. Do tego szum nie ma bandingopodobnej charakterystyki i jest bardzo drobny i delikatny - łatwo da sie go usunąć.
A sooo choozi ?
Po mojemu - włączone odszumianie luminancji. W DPP pierwsze co robię, to ten suwak na zero, szum chrominancji już zależnie od iso i kombinacja z wyostrzaniem. Defaulty (przenoszone z puszki) są OKDR.
Też na więcej niż 1 ev nie liczę. Na kolejne 1ev poczekamy do 5d mk IV. Technicznie jak najbardziej wykonalne, patrząc na to co Fuji wyciaga z APS-c w X-1 pro.
Po mojemu - włączone odszumianie luminancji. W DPP pierwsze co robię, to ten suwak na zero, szum chrominancji już zależnie od iso i kombinacja z wyostrzaniem. Defaulty (przenoszone z puszki) są OKDR.
Kompresja tych jpegów też swoje dokłada. Bardziej mnie wkurza wyjarany pixel (lub grupa pixeli) na pierwszej fotce (na dole na środku).
Po mojemu - włączone odszumianie luminancji. Na iso 100 ? po co?
Na iso 100 ? po co?
Żeby ukryć cyfrowy-pionowy płacz matrycy (tak było w 2jce).
Na takim ISO ????
Ja nie analizowałem nigdy specjalnie canonowskich CR2, tylko patrzyłem na ilość detalu z matrycy, na kolor skóry.
W nikonie na niskich ISO odszumianie mnie zupełnie nie interesowało bo go nie robiłem.
Na takim ISO ????
Ja nie analizowałem nigdy specjalnie canonowskich CR2, tylko patrzyłem na ilość detalu z matrycy, na kolor skóry.
W nikonie na niskich ISO odszumianie mnie zupełnie nie interesowało bo go nie robiłem.
Pisałem o tym wiele razy w rożnych miejscach (zazwyczaj kończyło się złością i niedowierzaniem). W nikonach/sony nie jest to potrzebne ze względu na (ogólnie ujmując) inną technologię.
Pawel Pawlak
06-03-2012, 15:41
w najnowszej piątce może też ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/201/iso100iso4002.jpg/)
Małe zestawienie: z lewej d800 iso400 +4EV, z prawej 5d3 iso100 + 4EV. odszumianie na 0
tak jak podejrzewałem - charakterystyka matrycy po starem (choć oczywiście jest porawa). "kiepskie" niskie iso, ale baardzo wolno opadająca jakość (szum + DR) wraz ze wzrostem.
oczywiście RAWy
edit:
oczywiście trzeba mieć świadomość, że tak wyciągnięte czułości to odpowiedniki iso 6400 w d800 i 1600 w 5d3
Na iso 100 ? po co?
Zobacz ile te fotki ważą. Są tak skompresowane, że ocenianie czegokolwiek po tych samplach mija się z celem, chyba, że chcesz sobie chwilowo humor poprawić zanim pojawia się normalne sample.
w najnowszej piątce może też ?
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/201/iso100iso4002.jpg/)
Małe zestawienie: z lewej d800 iso400 +4EV, z prawej 5d3 iso100 + 4EV. odszumianie na 0
No i wszystko jasne :-( ten sam shit.
Pisałem o tym wiele razy w rożnych miejscach (zazwyczaj kończyło się złością i niedowierzaniem).
Nie tylko Ty - mnie wielokrotnie wyśmiano ;-) No ale to norma jest..........
No i wszystko jasne :-( ten sam shit.
Oceniasz coś nie wiedząc co oceniasz? Poczekaj może na jakieś realne sample, a nie na papkę marketingową przygotowaną przez piarowców Nikona. Po wpadce z filmem Canona mają sporo do nadrobienia.
Pawel Pawlak
06-03-2012, 15:51
Po oględzinach kilku rawów, można wysnuć przedwczesne wnioski, że jak ktoś chce banding na niskim iso, powinien kupować 5d3, a jak na wysokim to w d800 ;)
a jak nie chce bandingu w ogole to d4 :)
Oceniasz coś nie wiedząc co oceniasz? Poczekaj może na jakieś realne sample, a nie na papkę marketingową przygotowaną przez piarowców Nikona. Po wpadce z filmem Canona mają sporo do nadrobienia.
Dostane serie RAW na bracketingu tej samej sceny to wszystko będę wiedzieć. W tym momencie wygląda to słabo.
Tak swoją drogą, to jak wy mierzycie światło, skoro potem potrzebujecie wyciągać o 4 EV. Pomiar światła wam nie działa? Fotografujecie świetliki w nocy?
Tak swoją drogą, to jak wy mierzycie światło, skoro potem potrzebujecie wyciągać o 4 EV. Pomiar światła wam nie działa? Fotografujecie świetliki w nocy?
Stara śpiewka.... rób pinholem.
Nawet głupi X100 nie ma takich problemów.
Wklejałem wcześniej przykłady.
My nie potrzebujemy wyciagac o 4EV, my mozemy to robic bo u nas nic sie nie dzieje... :mrgreen: to roznica :mrgreen:
A tak na powaznie - domyslam sie, ze w kwietniu bedzie juz tyle cr2 i nefow z nowych puszek, ze spokojnie kazdy sobie wyciagnie swoje wlasne wnioski (bo o to powinno chodzic) i tyle.
Pawel Pawlak
06-03-2012, 16:23
Jak focę w kontrze i chcę uzyskać miękką linię kontrastu to zalęży mi na czystych cieniach. Dlatego najczęściej iso100 albo 200 starcza (zapas świata mam) ale im więcej DRu tym lepiej :)
Na iso 100 ? po co?
Kto to wie? Taki jest default jak wrzucam rawa w DPP. Zawsze odszumianie ustawione na 2, co skutkuje wyraźną (acz nie dramatyczną) utratą szczegółów i lekką "plastelinką".
Bzdura, ja to miałem/mam w 30D i 40D.
Bzdura, ja to miałem/mam w 30D i 40D.
Czy jedno wyklucza drugie?
Czy jedno wyklucza drugie?
Pewnie nie, ale IMHO to nie jest przyczyną. IMHO nie usunie tego bandingu w cieniach z piątki, tylko go rozmyje.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=40825115
EDIT: W koncu to zaczyna miec rece i nogi...
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/impression/20120307_516825.html
EDIT: Zauwazylem, ze mamy lepsze linki z samplami niz na CB :mrgreen:
No to się wyjaśniło. Znowu na najniższym iso syf po podciągnięciu... Dziękuje, dobranoc.
Jakby sie komus nie chcialy otwierac obrazki od Japoncow to:
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/081.jpg 50
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/082.jpg 100
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/083.jpg 200
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/084.jpg 400
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/085.jpg 800
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/086.jpg 1600
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/087.jpg 3200
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/088.jpg 6400
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/089.jpg 12800
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/090.jpg 25600
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/091.jpg 51200
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/092.jpg 102400
I rozne sample real-life na iso100.
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/093.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/094.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/095.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/096.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/097.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/098.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/099.jpg
http://dc.watch.impress.co.jp/img/dcw/docs/516/825/100.jpg
EDIT: Az sie na CB zarejestrowalem, zeby im pomoc ;)
No to się wyjaśniło. Znowu na najniższym iso syf po podciągnięciu... Dziękuje, dobranoc.
był byś uprzejmy rozwinąc troche swoja wypowiedz, tzn gdzie jest kłopocik? :oops:
Zobacz link przed edycją z postu przede mną. Wg Ciebie jest ok?
Straszna żenada ze strony Canona, liczyłem że to poprawią. Czyli jak chce używać swoich fajnych szkiełek pozostaje 1DX, ale nie.... tam przecież tez może być syf w cieniach :-(
pablos524
06-03-2012, 21:51
Premiera EOS-a 5D mkIII przyćmiła troszkę prezentację http://www.swiatobrazu.pl/lampa-blyskowa-canon-speedlite-600ex-rt-z-modulem-bezprzewodowej-lacznosci-25912.html
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/speedlite_flash/speedlite_transmitter_ST-E3-RT/
fajny ukłon w stronę strobistów, ciekawe jak ze skutecznością.
http://www.imaging-resource.com/PRODS/canon-5d-mkiii/canon-5d-mkiiiTHMB.HTM
EDIT: Przepuscilem cr2 przez ACR i w koncu to wyglada porzadnie.
znafffca
07-03-2012, 09:47
Dlaczego jakiś ubecki moderator wycina posty nawet nie informując użytkowników? Komentarz Robina też poleciał. Niewygodne pytanie? Obrażenie guru?
:mrgreen: ubecki :) super :) - poprawiasz mi humor z rana :)
wyobraź sobie, że robin napisał do mnie PW bym to usunął.
I Paweł Pawlak też do mnie napisał, z identyczną prośbą o usunięcie pewnego swojego posta. Oba posty usuniete na prośbę autorów.
Twoje wyciął kolega ciut wcześniej, zapewne oceniając to (słusznie) jako trolowanie.
GoOrange
07-03-2012, 10:15
Dlaczego jakiś ubecki moderator wycina posty nawet nie informując użytkowników? Komentarz Robina też poleciał. Niewygodne pytanie? Obrażenie guru?
Tylko po to się zarejestrowałeś?
Porównałem na szybko II, iso 1600 z III iso 3200 oraz analogicznie 3200 z 6400 i wg mnie w takim porównaniu II jest minimalnie lepsza, choć jest już bardzo blisko. Czyli nie ma nawet 1EV?
cyberkoko
07-03-2012, 10:30
A tu coś dla Fatmana filmik z Canona nowego ;)
http://www.eoshd.com/content/7378/5d-mark-iii-raw-h-264-video-file-for-download
This video cannot be downloaded anymore today.
To se obejrzalem ;) no nic, trzeba bedzie przypilnowac jutro :mrgreen:
U mnie działa
H.264 video file for download - Rafał czekam na opinie :)
Ja moge obejrzec, nie moge sciagnac mov'a z vimeo.
Ja moge obejrzec, nie moge sciagnac mov'a z vimeo.
Masz rację - mam jednak ten sam problem - ściągnąć nie mogę
Jakis sporawy rollingshutter w okolicach 36-38s.
Ponieważ u mnie banding nie występuje i pewnie mam walniete 5d mk II poszukałem przepisu:
Na dpreview znalazłem:
"On a dark, moonless night, turn off all the lights in your house and close all the curtains and doors to your living room. Set your camera for ISO 100. Take a picture at 1/100 s at f/11. Load the raw file into light room. Turn the fill light up to 100%. Fiddle with the exposure control. Look for bands in the noise.
Bonus: If you find a picture of Jesus face in the noise, sell it to the Weekly World News."
Niestety u mnie zamiast Jezusa pojawił się Qbic :-(
Znalazłem również autorską metodę: dekiel na obiektywie, iso 100 i 30 s.
Teraz jestem spokojny : też mam banding :-)
Pawel Pawlak
07-03-2012, 12:08
Teraz jestem spokojny : też mam banding :-)
widziesz, jak chcesz to potrafisz ;)
Już wszystko jasne.... z odsieczą przybył sven, który nie wie ze są takie momenty w życiu fotografa w których DR jest istotny.
źródło (http://cdnimg.visualizeus.com/thumbs/60/68/truth,humor-60681274100b7651580779e6add49709_h.jpg)
Już wszystko jasne.... z odsieczą przybył sven, który nie wie ze są takie momenty w życiu fotografa w których DR jest istotny.
Ty lepiej pokaż te zdjęcia, które zdyskwalifikował banding. Chyba masz takie, skoro to taki problem?
Ty lepiej pokaż te zdjęcia, które zdyskwalifikował banding. Chyba masz takie, skoro to taki problem?
Użyj google, wielokrotnie o tym pisałem i dawałem przykłady.
Użyj google, wielokrotnie o tym pisałem i dawałem przykłady.
wiedziałem :-)
wiedziałem :-)
Szukanie nie boli. Już wiele czasu straciłem na opisywanie problemu z przykładami, to ze tobie się nie chce szukać to nie mój problem.
Szukanie nie boli. Już wiele czasu straciłem na opisywanie problemu z przykładami, to ze tobie się nie chce szukać to nie mój problem.
To może chociaż jedno zdjęcie? Jedno nie boli :-) Może uda ci się wyszukać jedno, którego nie jest skopanie nieprawidłową ekspozycją?
To może chociaż jedno zdjęcie? Jedno nie boli :-) Może uda ci się wyszukać jedno, którego nie jest skopanie nieprawidłową ekspozycją?
Wieczorem czegoś poszukam specjalnie dla Ciebie.
Chlopaki czy mozecie zostawic ten temat chociaz tutaj? Bo widze, ze na CB tez juz 5mln postow tylko o tym ;)
Stwierdzmy jedno - banding niby jest, ale zeby go uzyskac to trzeba miec talent albo sie mocno nudzic przy postprocessie. Koniec ;)
Chlopaki czy mozecie zostawic ten temat chociaz tutaj? Bo widze, ze na CB tez juz 5mln postow tylko o tym ;)
Stwierdzmy jedno - banding niby jest, ale zeby go uzyskac to trzeba miec talent albo sie mocno nudzic przy postprocessie. Koniec ;)
Ale dlaczego, widać, że chłop się męczy. Trzeba mu pomóc :-)
Niby tak. Ale się wtrące ze swoim groszem. Strasznie denerwujące jest czytanie o nowej puszce i o tym, że jest do bani. Bo taki odbiór mam po lekturze części postów. I dlatego w pełni rozumiem uwagi svena. Miałem przyjemność przez rok użytkować 5D Mark II i miałem ZERO problemów (z cieniami także).
Ale w sumie to proste. Niektórzy używają aparat do fotografowania, a inni do gadania w sieci.
GoOrange
07-03-2012, 12:32
Hehe, to tak nie działa. Trzeba skopać zdjęcie żeby cieszyć się bandingiem.
Znowu marketingowiec z Canona?
Kto pisał o jakimś męczeniu się ? Już pisałem na CB żebyś nauczył się czytać ze zrozumieniem :-)
Miałem przyjemność przez rok użytkować 5D Mark II i miałem ZERO problemów (z cieniami także).
Moze miales zepsuty aparat :mrgreen:
Ale w sumie to proste. Niektórzy używają aparat do fotografowania, a inni do gadania w sieci.
Amen.
Doloze tylko, ze najgorsze jest uogolnianie - to ze ktos robi +5ev i mu banding wyskakuje, to nie znaczy ze caly swiat tak robi (oczywiscie fajnie by bylo jakby nawet przy +10ev nie wyskakiwal ale kij, nie samym bandingiem czlowiek zyje). I do czego to doszlo, zebysmy 'bronili' (robie '' bo to moze za duze slowo) Canona na forum Nikona ;) Puszka na papierze jest git, sample w rawach sa bardzo fajne juz z preprod puszki. Moze byc tylko lepiej... na szczescie wiekszosc glosow o 5dmkIII jest pozytywna i ludzie ciesza sie, ze w koncu Canon posluchal klientow...
ranbir kapoor
07-03-2012, 12:54
zerknalem w galerie Kolegi od Bandingu i tym praca jest blizej do rysunku niz fotografii
aparat ma robic zdjecia i od niedawna filmy jeszcze, to troche tak jabys narzekal ze MKIII nie potrafi zrobic kawy
rozumiem ze jak robiles te kilka portretow ze strony to banding ci nie wyskoczyl
Pawel Pawlak
07-03-2012, 13:00
wg mnie realny problem bandingu na takim poziomie, jest tak samo istotny jak bandingu od silnych świateł na wysokich iso w d3/d700. Przy specyficznych technikach/okolicznościach fotografowania on może przeszkadzać. Każdy powinien sam ocenić na ile ten fakt mu będzie doskwierał i wybrać sprzęt który go najbardziej zadowoli. Nie specjalnie jest podstawa żeby kogokolwiek krytykwować za to że może mu to przeszkadzać albo że to widzi.
Nie ma aparatów które sa najlesze we wszystkiem i trzeba sięz tym pogodzić. Ale warto mieć śwaidomość przed zakupową - swoich potrzeb i możliwości sprzętu który bierzemy pod uwagę.
rozumiem ze jak robiles te kilka portretow ze strony to banding ci nie wyskoczyl
Bo obrabiam tak żeby nie było widać.
Dobrze Ci się pisze, masz M9 to sobie możesz robić z obrazkiem co chcesz :)
Ale warto mieć śwaidomość przed zakupową - swoich potrzeb i możliwości sprzętu który bierzemy pod uwagę.
Dokładnie.
wg mnie realny problem bandingu na takim poziomie, jest tak samo istotny jak bandingu od silnych świateł na wysokich iso w d3/d700. Przy specyficznych technikach/okolicznościach fotografowania on może przeszkadzać. Każdy powinien sam ocenić na ile ten fakt mu będzie doskwierał i wybrać sprzęt który go najbardziej zadowoli. Nie specjalnie jest podstawa żeby kogokolwiek krytykwować za to że może mu to przeszkadzać albo że to widzi.
Nie ma aparatów które sa najlesze we wszystkiem i trzeba sięz tym pogodzić. Ale warto mieć świadomość przed zakupową - swoich potrzeb i możliwości sprzętu który bierzemy pod uwagę.
To pogrubienie powyżej jest moje. I masz absolutnie Paweł rację w całej swojej wypowiedzi. Problemem, jest to, żeby tę krytykę jakoś rozsądniej przedstawić, a nie np. jako:
Straszna żenada ze strony Canona
No cóż... to tylko sieć. A w niej jak jest wiadomo.
Ja raczej widzę, że chłop od bardzo dawna jest niestrudzony i raczej się nie męczy bo co drugi jego post na forach to jęki zawodu opisujące canonowy banding. Na CB został zbanowany to tutaj - i pewnikiem w innych miejscach - toczy krucjatę.
Mnie się już znudziło reagowanie na podobne zagrywki, zresztą zaraz usłyszysz i tak, że jesteś przyślepawym wyznawcą swojego Jesuscam czy jak to kiedyś usłyszałem więc tego rodzaju pomoc jest raczej zbędna :D
Co do bandingu natomiast - zgodnie z przedmówcami - jak ktoś go chce uzyskać to uzyska nawet na fotce prześwietlonego nieba na iso 100 :)
Nie wiedziałem ze mam tam bana, lol.... pisałem minutę temu.
A to wybacz, ostatnio, kiedy śledziłem wiadomą dyskusję zostałeś z niej przymusowo wyproszony. Widocznie była to banicja czasowa, nie wiem, nie chce mi się tam zbyt często zaglądać... :)
No to proszę nie siać dezinformacji na mój temat ;)
ranbir kapoor
07-03-2012, 13:17
pawel to bardzo dobrze podsumowal wiec niewiele w tym temacie mozna dodac, sam musisz przyznac ze ruszanie suwaczkami +/-5EV to nie jest norma
To pogrubienie powyżej jest moje. I masz absolutnie Paweł rację w całej swojej wypowiedzi. Problemem, jest to, żeby tę krytykę jakoś rozsądniej przedstawić, a nie np. jako:
"Straszna żenada ze strony Canona"
No cóż... to tylko sieć. A w niej jak jest wiadomo.
Wg mnie to dość trafne określenie. Problem był znany w 5dmk2 i to powszechnie (na sieci jest naprawdę cała masa wątków o tym, sampli itd - nie tylko qbic o tym pisze), zwłaszcza po jego premierze było o tym dość głośno. Wychodzi mk3 i co? I dalej ten sam problem, nie zmienili kompletnie nic z tym, olali sprawe. Imo to faktycznie żenada. Zwłaszcza, że mk1 tego nie miała...
może wywoływarki rawów mają za długie suwaki?
Wg mnie to dość trafne określenie. Problem był znany w 5dmk2 i to powszechnie (na sieci jest naprawdę cała masa wątków o tym, sampli itd - nie tylko qbic o tym pisze), zwłaszcza po jego premierze było o tym dość głośno. Wychodzi mk3 i co? I dalej ten sam problem, nie zmienili kompletnie nic z tym, olali sprawe. Imo to faktycznie żenada. Zwłaszcza, że mk1 tego nie miała...
Kwestia rozumienia znaczenia słów. Dla mnie żenadą jest to, co się dzieje w wątku z pracami qstry - a dokładnie wypowiedzi pewnego kapitana.
Nie mówię, że problemu nie ma - Paweł to absolutnie znakomicie ujął w swej wypowiedzi. Ale zastanowiłbym się zanim bym zarzucił tę żenadę takiej firmie jak Canon. Z jej historią, inżynierami, doświadczeniem itd. Jakiś powód pewnych spraw musi być, a nie wierzę w przeoczenie. Jak myślisz? Może warto się zastanowić? Tak jak warto się zastanowić nad powagą wypowiedzi mistrzaucieczki we wspomnianym wątku Joasi.
O to właśnie chodzi. Potem na Canon Boardzie wieszają Twoją fotkę jako przykład bandingu :-)
....albo księgowi w Canonie za krótkie, znowu zabrakło na dobre PCB.
Nie mówię, że problemu nie ma - Paweł to absolutnie znakomicie ujął w swej wypowiedzi. Ale zastanowiłbym się zanim bym zarzucił tę żenadę takiej firmie jak Canon. Z jej historią, inżynierami, doświadczeniem itd. Jakiś powód pewnych spraw musi być, a nie wierzę w przeoczenie. Jak myślisz? Może warto się zastanowić?
Taka firma jak Canon z jej inżynierami i doświadczeniem nie potrafi sobie poradzić z tym problemem? A sony który od dość niedawna tłucze takie matryce nie ma tego problemu...
Teraz rządzą księgowi, a nie jakość - więc nie zdziwiłbym się jakby to po prostu olali (problem bandingu) - za mało osób o tym pisze, za mało osób to zauważa (vide posty na CB - "ja robie fotki i nie widzę, wiec nie ma"), więc pewnie mało opłacalne było zajmowanie się tym problemem. To tylko domysły, więc mogę się mylić w 100%. Ale banding to fakt...
A sony który od dość niedawna tłucze takie matryce nie ma tego problemu...
Pewnie dlatego pełna klatka sony tak świetnie się sprzedaje :-)
A co to ma do rzeczy?
LordYoghurt
07-03-2012, 13:56
No pewnie że świetnie, zwłaszcza upakowana w korpus Nikona ;-)
O to właśnie chodzi. Potem na Canon Boardzie wieszają Twoją fotkę jako przykład bandingu :-)
Sory nie ja ją obrabialem tylko Gary ... wiec WTF? <sory za OT>
pastwisko
07-03-2012, 14:21
nie samą matrycą zdjecia się robi ;)
Pawel Pawlak
07-03-2012, 16:38
Nie ma co się sprzeczać; sądzę że mamy fajną sytuację, bo wszystkie 4 nowe aparaty - czyli 5d3, 1dX, d800 i d4 osiągnęły poziom wysokiego iso (pod względem DR i szumów) przy normalizacji wielkości materiału końcowego, jak dotychczasowy król - d3s (z dokładnością 1/3EV). Niskie iso, też pewnie w każdym z nich będzie na tyle dobre że trzeba będzie się trochępomęczyć żeby je zepsuć ;) Rozdzielczości są różne, ale do większości zastosowań i najmniejsze 16mpix i największe 36 jest dobre.
Więc przy wyborze body można kierować pozostałymi parametrami aparatu, przyzwyczajeniami, posiadaną optyką albo bardzo specyficznymi potrzebami.
A że na początku, po ogłoszeniu każdej premiery jest troche więcej emocji ? To chyba dobrze - bo znaczy że nas to ekscytuje, bawi :)
Nie ma co się sprzeczać; sądzę że mamy fajną sytuację, bo wszystkie 4 nowe aparaty - czyli 5d3, 1dX, d800 i d4 osiągnęły poziom wysokiego iso (pod względem DR i szumów) przy normalizacji wielkości materiału końcowego, jak dotychczasowy król - d3s (z dokładnością 1/3EV). Niskie iso, też pewnie w każdym z nich będzie na tyle dobre że trzeba będzie się trochępomęczyć żeby je zepsuć ;) Rozdzielczości są różne, ale do większości zastosowań i najmniejsze 16mpix i największe 36 jest dobre.
Więc przy wyborze body można kierować pozostałymi parametrami aparatu, przyzwyczajeniami, posiadaną optyką albo bardzo specyficznymi potrzebami.
A że na początku, po ogłoszeniu każdej premiery jest troche więcej emocji ? To chyba dobrze - bo znaczy że nas to ekscytuje, bawi :)
Wiadomo, ekscytować się można... ale wyszukiwanie na siłę rzeczy typu banding po wyciągnięciu +5ev to jest szukanie dziury w całym.
Czy już naprawdę w aparatach szukamy takiej zabawki, która za nas wszystko zrobi? My zwalimy ekspozycję - on poprawi (albo sami będziemy to korygować +/-5ev), ostrość źle się ustawi (oczywiście sama) - programowo poprawimy. Czy tu chodzi o jakąś masową produkcję zdjęć? To jest fabryka?
A nawet jeśli, to w fabryce pracują ludzie, którzy znają się na tym co produkują i potrafią obsługiwać maszyny. A jak nie potrafią to się szkolą. Nie ma w tym wielkiej filozofii.
Po prostu widzę, że dyskusja schodzi na dziwny tor. To o czym gadamy już przestaje być fotografią.
Nie piszę tu do nikogo personalnie, raczej dla ogólnego dobra dyskusji ;)
Ale czasem nie chodzi o zwaloną ekspozycję ale po prostu o to że nie możesz posłużyć się HDR-em a musisz zrobić zdjęcie gdzie ratujesz "światła" naświetlając niżej i wyciągasz cienie w postprocesie. I nie chodzi tu o żadne 5EV (nie wiem skąd wam to się wzięło). W canonie dość szybko dostaję "gratis" teksturkę w postaci typowego bandingu.
Mało tego w specyficznych warunkach wyłazi on na nagraniach video przy stosowaniu jednego z trybów super flat i czułości o ile pamiętam 1250 ASA. Śmiszne bo na nieruchomej scenie - brak - wystarczy poruszenie aparatem - pojawia się. Tak byłem wkurzony tym efektem że wywaliłem nagranie - szkoda niestety.
Tak więc powiedziałbymże nikon po prostu pozwala na więcej - tu nie chodzi tylko o błędy
Ale czasem nie chodzi o zwaloną ekspozycję ale po prostu o to że nie możesz posłużyć się HDR-em
Nawet jak można HDR-a to paseczki wyłażą (tak mowie o takim z HDR z bracketingu i to poprawnie naświetlonego), przy przecierce i kombinowaniu z niskim mikrokontrastem da się coś tam zrobić. Canon 5d2(3?) to po prostu aparat zrobiony pod ETTR :-)
W sumie dziwie się ze nie zaimplementowano czegoś w rodzaju DFS w stosunku do tego niejednorodnego szumu.
Mało tego w specyficznych warunkach wyłazi on na nagraniach video przy stosowaniu jednego z trybów super flat i czułości o ile pamiętam 1250 ASA. Śmiszne bo na nieruchomej scenie - brak - wystarczy poruszenie aparatem - pojawia się. Tak byłem wkurzony tym efektem że wywaliłem nagranie - szkoda niestety.
Tak więc powiedziałbymże nikon po prostu pozwala na więcej - tu nie chodzi tylko o błędy
To ciekawe. Nakręciłem Canonami od 1d mk IV poprzez 5d mkII i 550d setki godzin i nie widziałem bandingu. Ciekaw również jestem, który Nikon (z tych, którymi miałeś okazję filmować) pozwala na więcej niż 5d mk II?
Ciekaw również jestem, który Nikon (z tych, którymi miałeś okazję filmować) pozwala na więcej niż 5d mk II?
Ale tu nie chodzi o to, że w Nikonie jest lepiej przy filmowaniu -bo nie jest i każdy o tym wie. Chodzi o to, że Canon 5D Mk II ma problem z bandingiem nawet na niskim iso (w cieniach) -co jest niestety faktem.
Ale tu nie chodzi o to, że w Nikonie jest lepiej przy filmowaniu -bo nie jest i każdy o tym wie. Chodzi o to, że Canon 5D Mk II ma problem z bandingiem nawet na niskim iso (w cieniach) -co jest niestety faktem.
Jeżeli chodzi o filmowanie, to Canon ma sporo wad (o czym obaj wiemy), ale banding to już naprawdę szukanie dziury w całym.
Jeżeli chodzi o filmowanie, to Canon ma sporo wad (o czym obaj wiemy), ale banding to już naprawdę szukanie dziury w całym.
Ja w swojej sztuce 5dmk2 miałem banding podczas filmowania, poszedł do serwisu i po wymianie płyty głównej aparatu na filmach zniknął. Niestety z tym na zdjęciach sobie nie poradzili.
Generalnie do iso 1250 filmowanie jest bezproblemowe.
Niestety w dzisiejszych czasach trudno o aparat bez istotnych wad......... przekonałem się o tym już kilka razy, ostatnio w przypadku GH2, gdzie nawet nie mam co marzyć o usunięciu tej wady........
takie czasy :-( musimy nauczyć się radzić sobie z problemami i tyle....
Część userów na szczęście to rozumie, szkoda ze niektórzy chcą za wszelką cenę bronić sprzętu XYZ, jest to dla mnie co najmniej dziwne zachowanie.
pastwisko
08-03-2012, 13:21
Tak, ja wiem ze czasy się zmieniają, ale czepianie się wad w kręceniu filmów w aparacie nadal mnie lekko zaskakuje :)
Tak, ja wiem ze czasy się zmieniają, ale czepianie się wad w kręceniu filmów w aparacie nadal mnie lekko zaskakuje :)
Jak się coś daje jako funkcje dla użytkownika, to powinno działać poprawnie. Oczywiście z definicją poprawności mogą pojawić się pewne problemy....
Ja w swojej sztuce 5dmk2 miałem banding podczas filmowania, poszedł do serwisu i po wymianie płyty głównej aparatu na filmach zniknął. Niestety z tym na zdjęciach sobie nie poradzili.
Generalnie do iso 1250 filmowanie jest bezproblemowe.
Tu masz film, który zrobiliśmy przy świetle świec i kominka (sporo ujęć iso 3200).
http://vimeo.com/33933725
Co to ma wspólnego z tym co napisałem?
Przy sprytnym post, odszumianiu koloru to i 6400 iso można użyć, zwłaszcza w scenach z ciepłym oświetleniem.
Do ISO 1250 obraz jest czysty bez sztuczek (na domyślnym albo płaskim profilu).
Dobrze. Panowie, zróbmy jak na CB. Zapomnijcie o tej dyskusji. Chcecie o (filmowaniu, bandingu itd) 5Dmk2, piszcie w innym wątku.
Ja bym także proponował te dyskusje prowadzić w jednym miejscu, tzn na jednym forum i odpowiedniejsze chyba do tego jest forum CB. Przepraszam, że wygląda to niegościnnie, ale tu byśmy chcieli mieć info o nowym body, najlepiej info praktyczne, a finalnych body w łapkach nie mamy, więc ... dywagacje będą wycinane.
Niestety inaczej nie opanuje sytuacji.
No to może kilka sampli, bo pojawiło się ich ostatnio sporo:
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/02_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/14_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/09_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/16_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/12_cinc_big.jpg
Jak zwykle cenzura działa wybiórczo.
arturherda
08-03-2012, 15:38
No to może kilka sampli, bo pojawiło się ich ostatnio sporo:
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/02_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/14_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/09_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/16_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/12_cinc_big.jpg
Rozpiętość naprawdę bardzo zadowalająca :) zobaczymy jak będzie ze szczegółowością i ostrością obrazu w RAW bo prawdę mówiąc jedynymi zdjęciem, które w tej materii przypadły mi do gustu to powyższy tygrys (DPP pokazuje, że wyostrzone na +3 a w 5DII to niska wartość) i jachty (+4). Warto zwrócić uwagę, że poszczególne zdjęcia wykonywane były na różnych wersjach firmware.
A swoją drogą potwierdzone wydają się plotki o testach 5DII w Kenii :) jest nadzieja zatem na solidne uszczelnienia.
To pierwsze zdjęcie to chyba ten pseudo HDR ? Wygląda okropnie :) Ogólnie sample do kitu, gdyby były z jakiegoś nowego japka to by mogły być :]
Bardzo proszę przeczytaj dokładnie to co napisałem, chodzi o jesden z trybów superflat . Bez tego trybu jest calkiem ok. czytaj uważniej
Być może jeden z tych trybów superflat jest może po prostu skopany. Jeżeli już musisz mieć superflat, to zrzuć kontrast na jednym z ustawień Canona i zadziała. Po co ładować coś do body, co degraduje obrazek?
A tutaj porównanie filmowe............... tylko troszkę takie nieprawdopodobne mi się wydaje.....
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/5dmark3vs2-1.jpg
źródło (http://www.eoshd.com/wp-content/uploads/2012/03/5d-mark-3-vs-2.jpg)
więcej tutaj: http://www.eoshd.com/content/7384/extent-of-rolling-shutter-reduction-on-5d-mark-iii
A tutaj porównanie filmowe............... tylko troszkę takie nieprawdopodobne mi się wydaje.....
Dla mnie to jest to samo. Obrazek z mk II trochę bardziej kontrastowy i tyle.
Być może jeden z tych trybów superflat jest może po prostu skopany. Jeżeli już musisz mieć superflat, to zrzuć kontrast na jednym z ustawień Canona i zadziała. Po co ładować coś do body, co degraduje obrazek?
Czy ja gdzieś napisałem że go nadal używam?
Czy ja gdzieś napisałem że go nadal używam?
No to ... w czym problem? Załadowałeś jakiś badziewiasty profil, który degradował obrazek. Stwierdziłeś, że jest do d... Wywaliłeś go. W takim razie o co chodzi? Przyłączyłeś się do Qbika z miłości do Nikona? Dajcie spokój!
arturherda
08-03-2012, 16:02
To pierwsze zdjęcie to chyba ten pseudo HDR ? Wygląda okropnie :) Ogólnie sample do kitu, gdyby były z jakiegoś nowego japka to by mogły być :]
Jeśli ten pseudo HDR to standardowy shot to bajka, przypomina mi to feveona albo matrycę fuji z S5 :) jednakże DPP pokazuje styl dla tego zdjęcia Landscape może więc automatycznie zapodaje się jakiś D-lighting. A szczegółowość i ostrość na tym zdjęciu to rzeczywiście lipa.
sven, przepraszam że obraziłem obiekt twojej afektacji.
Zrozum, to nie o to chodzi. Nie zamierzam kupować mk III o ile obrazek nie będzie lepszy o te ileś dodatkowych tysięcy złotych, które miałbym za niego zapłacić. Ale roztrząsanie zupełnie nieistotnych i bzdurnych problemów po prostu mnie wkurza. Ja używam sprzętu do pracy i uwierz mi, że z onanizmem sprzętowym ma to niewiele wspólnego (tylko o tyle jaką optyką w danej chwili dysponuję). Jest mi naprawdę zupełnie obojętne co jest napisane na body. używam również GH2, a do zdjęć ostatnio kupiłem X100 i rozważam zakup X1pro. Jeżeli Nikon da mi lepszą jakość, to przesiądę się na Nikona. Nie wmawiaj mi onanizmu sprzętowego, zwłaszcza na tym forum, bo mogę ci parę przykładów podać.
Sztolcman
08-03-2012, 17:19
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/03/5dmark3vs2-1.jpg
źródło (http://www.eoshd.com/wp-content/uploads/2012/03/5d-mark-3-vs-2.jpg)
więcej tutaj: http://www.eoshd.com/content/7384/extent-of-rolling-shutter-reduction-on-5d-mark-iii
Wygląda jak mocniejszy filtr AA. Jak na razie wszystkie sample nowej piątki wydają się mało ostre. Jpg są wyraźnie przeostrzone, powstają halo-obwódki wokół kontrastowych krawędzi, a i tak ostrości tam nie widać. Ciekawe jak będą wyglądały RAWy.
Pawel Pawlak
08-03-2012, 17:23
no to wyjdą jaja, jeśli się okaże że lepszy obrazek na iso100-1600 bedzie miała 5d2 ;) Ale prawda jest taka, że nawet jeśli AA jest trochę silniejsze to i tak da się to nadrobić w PP. różnica może być w praktyce tak mało istotna jak między 21 a 22mpix
Dla mnie to jest to samo. Obrazek z mk II trochę bardziej kontrastowy i tyle.
No własnie....... i to jest zastanawiające, bo powinna być wyraźna poprawa ilości detalu..... miało być jak z GH2. Poczekajmy jednak na sample....
Fatman, ale to jest stop-klatka, dobrze Cię zrozumiałem :?:
Tak, to jest stopklatka z 5D Mk II i 5D Mk III.
Mówisz, że ta jakoś(ć) będzie zauważalna podczas oglądania filmu :?:
Mówisz, że ta jakoś(ć) będzie zauważalna podczas oglądania filmu :?:
Rozumiem że na potrzeby analizy nie patrzysz pod mikroskop, bo przecież na co dzień świata w powiększeniu x1000 nie widać.
Nie o to chodzi. Obraz z 5D Mk III miał być o wiele bardziej detaliczny, ostry. Tymczasem nie ma różnicy jeśli o to chodzi.
Miało być jak z GH2 -czyli mniej więcej tak:
źródło (http://img705.imageshack.us/img705/7471/gh2detal.jpg)
Rozumiem że na potrzeby analizy nie patrzysz pod mikroskop, bo przecież na co dzień świata w powiększeniu x1000 nie widać.
Tak, dobrze rozumiesz.
No własnie....... i to jest zastanawiające, bo powinna być wyraźna poprawa ilości detalu..... miało być jak z GH2. Poczekajmy jednak na sample....
Popatrz na to z drugiej strony; ile kasy zostanie nam w kieszeni :-) Gdyby obrazek miał wyraźną przewagę, to musiałbym go kupić, a tak poczekam sobie do Photokiny we wrześniu, a mk II i jedynka popracują jeszcze pół roku :-)
to musiałbym go kupić
szczerze ? i tak kupimy ;-)
szczerze ? i tak kupimy ;-)
Canon nie wypuści nic lepszego, dopóki konkurencja go do tego nie zmusi. GH2 olewa, ale być może GH3 już nie będzie dało się zignorować :-) Na razie jest tak: chcesz lepiej to kup C300 :-) Jeżeli będzie tak jak jest to ja odpuszczam i czekam na konkretny sprzęt.
A może C300 stanieje o połowę :-)
Jak zwykle cenzura działa wybiórczo.Nie. 2 posty wyżej napisałem, że odtąd będe wycinał. Potem był post Fatmana, z samplami, na temat, a potem właśnie pierwszy twój wycięty, zaczepny w stosunku do qubica.
Byłbym wręcz niekonsekwentny, gdybym tego nie usunął.
Potem był twój komentarz, że ci wycięto post i przepychanki o cenzurowanie, na które nie reagowałem, bo kilka godzin nie było mnie na forum.
Wróciłem i ... oczywiście poleciały posty. Kilku osób, nie tylko twoje.
To tytułem tłumaczenia się (choć czy muszę sie tłumaczyć, skoro to zapowiadałem?)
Potem był twój komentarz, że ci wycięto post i przepychanki o cenzurowanie, na które nie reagowałem, bo kilka godzin nie było mnie na forum.
Wiedziałem, że na ciebie można liczyć ;-)
Niepotrzebnie to wycinałeś, bo bez ciebie przynajmniej problem bandingu został rozwiązany. A co do twojego sposobu cenzury, to napiszę ci co o tym myślę jak pojawisz się na CB, bo tutaj sobie powycinasz co ci nie pasuje.
No to ... w czym problem? Załadowałeś jakiś badziewiasty profil, który degradował obrazek. Stwierdziłeś, że jest do d... Wywaliłeś go. W takim razie o co chodzi? Przyłączyłeś się do Qbika z miłości do Nikona? Dajcie spokój!
Jedyne co można mi zarzucić to niepoprawna miłość do systemu pentaxa. Nikon jest dla mnie tylko wolem roboczym
iso 1600
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/08_cinc_big.jpg
iso 100
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/03_cinc_big.jpg
http://cpn.canon-europe.com/files/education/technical/inside_canon_eos_5d_mark_iii/07_cinc_big.jpg