Zobacz pełną wersję : Pomoc w sprawie D7000 dla Fatmana - akcja
decadent
14-01-2012, 12:30
Proszę uprzejmie wszystkich użytkowników o pomoc w słusznej sprawie
Apel Fatmana:
Jako, że najprawdopodobniej wystąpię niebawem w "Fotograficznym Programie Bez Nazwy" gdzie zostanie poruszony temat problemów z D7000, to mam do Was wielką prośbę.
Proszę o informację od ludzi, którzy maja problem z D7000 (AF i/lub chlapanie olejem) i co najmniej raz wysyłali sprzęt do serwisu, w formie:
imię, nazwisko, jaka usterka, numer seryjny (bez końcówki), numer serwisowy, kiedy aparat był w serwisie, czy został naprawiony (z dołączonym opisem z notki serwisowej).
Informacje od osób, które mają wymienione problemy, ale nie wysyłały aparatu do serwisu też się przydadzą, ale nie będą przeze mnie traktowane jako priorytet.
Proszę też o wszelkie linki opisujące sensowne przypadki problemów z AF i chlapaniem olejem z innych for, nie tylko krajowych ale też zagranicznych -ale tylko sensowne przypadki, nie takie, że ktoś ewidentnie nie wie jak używać aparatu.
Te wszystkie dane przydadzą mi się podczas rozmowy z przedstawicielem Nikona (przynajmniej mam nadzieję, że taki się pojawi) na temat usterki, którą nikon bagatelizuje i nie zgadza się z tym, że jest to najprawdopodobniej wada fabryczna.
Będę reprezentował wszystkich posiadaczy D7000, którzy mają problem z swoim aparatem i którym serwis nie pomógł -jest to nasza wspólna sprawa ( ), tak więc bardzo proszę o wsparcie.
Info proszę wysyłać na adres:
[email protected]
Bardzo proszę o zgłoszenia w podany niżej sposób:
Imię nazwisko, jaka usterka, numer seryjny (nie musi być cały), data serwisowania, numer zlecenia, numer klienta, czy aparat został skutecznie naprawiony, opis z notki serwisowej (ostatniej).
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224&page=489
Rafał_Sz
14-01-2012, 12:58
Kurczę, mój był dwa razy w serwisie (chlapanie, wymiana mechanizmu podnoszenia lustra), ale ja papiery powyrzucałem. Mogę tylko dać swoje namiary i nr seryjny, na coś to się przyda? Chyba, że jeszcze przeszukam maile.
rsz, każde info będzie pomocne. Po numerze seryjnym w razie czego też dojdą w serwisie do informacji, czy aparat u nich był.
Na chwilę obecną mam 4 zgłoszenia (1 pełne, 1 z częścią istotnych danych, 1 z info o problemie i 1 z linkiem do innego forum gdzie piszą o problemie).
Przypominam zgłaszającym usterki o tym, aby nie zapominali wysłać bardzo ważnej informacji: czy aparat po wizycie (wizytach) w serwisie został ostatecznie naprawiony.
Jeszcze raz bardzo Was proszę o trzymanie się wzorca informacji jakie do mnie wysyłacie (dla Was to nie będzie problem, bo i tak piszecie długie posty, a mi bardzo ułatwi pracę nad tworzeniem bazy danych). I koniecznie wysyłajcie zgłoszenia na email, nie na PW, bo skrzynkę PW mam praktycznie zawsze zapchaną i muszę co chwila kasować wiadomości (i nie będzie dowodu w postaci emaila).
Jeszcze raz wzór info:
Imię nazwisko, jaka usterka, numer seryjny (nie musi być cały), data serwisowania, numer zlecenia, numer klienta, czy aparat został skutecznie naprawiony, opis z notki serwisowej (ostatniej).
Don_Sulco
14-01-2012, 15:39
Czołem!
Fatman 3mam kciuki za powodzenie akcji, może wreszcie coś się ruszy w znanej wszystkim sprawie:)
Ja także posłałem wiadomość z danymi na adres do fatmana :
[email protected]
Mój aparat nie był jeszcze w serwisie, a dla tych nowych którzy nie wiedzą co to plamy na matrycy to proszę fotka nieba.
1/200, f22 i czyste niebo. Bez powiększania, jpg bez modyfikacji. Po powiększeniu NEF jest tego dużo więcej.
I te jasne plamy to nie są chmury.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/51/bal7205.jpg/)
Też wysłałem do Fatmana , jak by ktoś nie wiedział też jak wygląda niesprawny AF to
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/403/20111231dsc4255.jpg/)
ostrzone na wielką kontrastową reklamę wośp a ostrość ... w domu :P
Życzę powodzenia i fajnie jeśli zbiorą się jakieś statystyki bo sama przymierzam się do zakupu d7000 na wiosnę.
Dane poszly na email fatmana,
trzymam kciuki i jak cos to oferuje pomoc w miare mozliwosci.
*bury 22
tyle, ze w instrukcji zabezpieczyli sie w ten sposob
autofokus się może zgubić tzn:
- brak lub niewielki kontrast miedzy obiektem i tłem (taki sam kolor n.p.) +/-
- obszar o silnie zróżnicowanej jasności ( np w połowie zacieniony itp) +/-
- obiekt w tle jest większy niz obiekt główny +
- pole af zawiera obiekty w różnej odległości od aparatu ( np obiekt jest w klatce itp) +
- w polu af sa regularne wzory np rząd okien, żaluzje itp +
wiec wtedy wg instrukcji af moze chybic... walczcie walczcie... trzymam kciuki
jak dla mnie zdjecie przedstawia sytuacje typowa, przy której af wg nikona moze ale nie musi sie pomylic i nic z tym nie zrobisz jest "uczciwie podane" w instrukcji. W takim swiecie zyjemy - rada tryb manual i zdjecie jest ostre (teoretycznie) dla automatyki odleglosc miedzy tablica i domem = 0! wiec tryb patern wybral punkty na czyms co odcina sie wyrazniej od tla tutaj - domek. Inna sprawa to fakt ze np viewNX pokaze punkty na tablicy ale to akurat moze swiadczyc o dupianym sofcie od nikona :)
kiedys juz tu dawalem to zdjęcie robione tak żeby spełnilo wszystkie w miarę możliwosci w/w punkty i ... pudło. Do tego soft programu pokazuje niby punkty ostrości ale wychodzi na to, że punkty są sobie a muzom. Wydaje mi się, że przeceniamy i to często możliwości techniki (za tą cenę)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/684/beztytuuresizer900q100m.jpg/)
a po analizie rada na zdjecie ostre?
- manualne ostrzenie lub
- przyslona 4-5,6 i wieksza glebia ostrosci bo po co komu w takim zdjeciu f 1,8 ;)
Zgłoszeń przybywa -aktualnie w bazie mam ich 12..............
*jarvik
zauważ że specjalnie dałem to zdjęcie bo :
ad1. Duży kontrast tablicy
ad2. Scena nie jest zacieniona , jest równomiernie naświetlona .
ad3. Obiekt jest bardzo duży i znacznie przewyższa wielkość pola AF którym ostrzyłem ( pkt. Centralny krzyżowy )
ad.4 przed obiektem jest kilkanaście metrów miejsca , za tablicą jest ok 6-7 metrów do domku !!!
ad5. W polu AF nie ma żadnych regularnych obiektów.
Więc trzymałem się instrukcji i nadal nie spełnia to moich jakich kolwiek oczekiwań . Plus jest taki że jest to przewidywalne i wiem że muszę do ostrzyć ręcznie .
Zdjęcie jest zrobione na f 1.4 i po prawidłowym MF domek jest już nieostry ..
Zgłoszeń przybywa -aktualnie w bazie mam ich 12..............
A ile D7000 sprzedano w Polsce od jego premiery?
No i tak na prawdę to temat jakby trochę nieświeży - D7000 jest praktycznie nieosiągalny. Od czasu do czasu trafia się tylko w jakichś "szemranych sklepach". Jeśli trafi się w "normalnym" sklepie to cena jest nienormalna... i to jest dopiero temat na rozmowę! :)
jo44, rozumiem że proponujesz żebym dał sobie spokój ?
jo44, rozumiem że proponujesz żebym dał sobie spokój ?
Nie sluchaj takich ludzi. Pamietasz, co bylo z ZSF/PNS?
W poniedziałek podeślę również ja !
decadent
15-01-2012, 10:51
Czy jo jest właścicielem d7k ? To jest nie jest dla niego wątek, więc po co tu w ogóle pisze....
Jakiś czas temu, w salonie fotojoker, spotkałem człowieka, który chciał reklamować obiektyw 35mm/f1.8.
Pstrykał fotki d3100, powiekszał obrazek prawie maksymalnie i dziwił się, dlaczego na powiększeniu fragment stanowiący 5% całości jest nieostry.
Tutaj również jakiś czas temu, jakiś user, nie pamiętam nicka, z Glasgow, też wykonywał "testy bateryjkowe na poprawność AF''.
Otóż ustawił kilka bateryjek w jednej linii, z taką samą odległością od aparatu dla każdej z nich, i pstrykal fotki, co dziwne żaden z pozostałych uczestników dyskusji nie widział w tym nic dziwnego, przynajmniej nikt nie napisał że test wykonany w ten sposób to nieporozumienie.
Oczywiście user ten (z Glasgow) w innej części tej dyskusji, moze w innym wątku, niepamientam dokładnie), napisał,. że na dwie zakupione sztuki D7000, obie posiadały błąd AF. Takie wnioski wysunął, po przeprowadzeniu przez siebie "obiektywnych testów".
Mimo wszystko życzę powodzenia w walce.
Sam jestem posiadaczem D7000 (nr ser. 618....), i wiem że czasami ewidentnie AF źle zadziała, ale w takiej sytuacji nie dociskam spustu do końca, przeostrzam na inny obiekt, i robię zdjęcie ponownie, w 99% pomaga.
Oczywiście można sobie zadać wtedy pytanie, dlaczego nie trafia w 100%, tłumaczę sobie, że to nie jest D3s, czy nawet D700, więc wiele mu wybaczam.
Oczywiście można sobie zadać wtedy pytanie, dlaczego nie trafia w 100%, tłumaczę sobie, że to nie jest D3s, czy nawet D700, więc wiele mu wybaczam.
Nie jest to też D70, D50, D40, D60, D80, D90.............. które to D nie sprawiały z AF aż takich problemów jak D7000. Pisałem o tym od dawna i pewno będę pisał jeszcze nie raz...........
Potwierdzam. Mialem D40x oraz D3100 i nie bylo z nimi takich problemow jak z D7000. Owszem zdarzaly sie pudla ale nie w takich ilosciach co w tym.
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
Nie jest to też D70, D50, D40, D60, D80, D90.............. które to D nie sprawiały z AF aż takich problemów jak D7000. Pisałem o tym od dawna i pewno będę pisał jeszcze nie raz...........
Rozumiem, że we wszystkich wymienionych AF działał zawsze ze 100% skutecznością, oraz że nie posiadały żadnych innych wad.
Odniosłeś się akurat do najmniej znaczącego fragmentu mojej wypowiedzi.
Proszę więc, o odniesienie się do zamieszczonego zdjęcia z reklamą wośp, krótko wada AF lub brak możliwości stwierdzenia wady, ewentualnie do testów wykonanych przez kolegę z Glasgow.
Apel Fatmana:
Cytuję:
Proszę o informację od ludzi, którzy maja problem z D7000 (AF i/lub chlapanie olejem) i co najmniej raz wysyłali sprzęt do serwisu, w formie:
Będę reprezentował wszystkich posiadaczy D7000, którzy mają problem z swoim aparatem i którym serwis nie pomógł -jest to nasza wspólna sprawa ( ), tak więc bardzo proszę o wsparcie.
Info proszę wysyłać na adres:
[email protected]
Wydaje mi się że ta dyskusja jest tutaj nie na miejscu. Oczywiście dotycząca czy w D7000 występują błędy, czy też nie. Zapewne w 100 % sprzedanych nie występuje, ale są tacy którzy mają problem i tych ludzi szuka Fatman. I pozostało mu tylko podziękować za to co robi, a nie utrudniać sprawy. Jeśli ktoś twierdzi że nie ma problemu z D7000 to niech się wypowie w temacie dotyczącym D7000 i jego usterek, czy tez nie.
A jeśli o testera Af i ustawienia bateryjek w równej odległości - to nie skomentuje tego bo nie ma to sensu.
Powyżej proszę przeczytać, kogo poszukuje FATMAN.
Pozdrawiam
Rozumiem, że we wszystkich wymienionych AF działał zawsze ze 100% skutecznością, oraz że nie posiadały żadnych innych wad.
Źle rozumiesz. Oczywiście, że AF nie działa w nich z 100% skutecznością. Gdybyś przeczytał wątek o problemach z D7000 i moje posty, nie doszedł byś do tak mylących wniosków.
Istotne jest to, że nawet gdyby ogólna skuteczność trafień AF w przykładowo D40 była niższa niż w D7000 (liczymy powiedzmy średnią z 500 zdjęć), to i tak uszkodzone sztuki D7000 nie będą pod względem AF lepsze. Z powodu, o którym pisałem prawie od początku. Praca AF w D7000 jest NIEPRZEWIDYWALNA. Możesz wykonać więcej niż 500 zdjęć i każde praktycznie będzie idealnie trafione w cel. I nagle aparat zgłupieje i poczęstuje Cię np. 20 zdjęciami pod rząd z BFem. I nagle wszystko wróci do normy. Nie będziesz wiedział kiedy to nastąpi, nie przewidzisz tego. Problem może narastać, może maleć.
Dlatego "regulacja AF zgodnie z normami producenta" jaką zazwyczaj w tym przypadku robi serwis jest całkowicie BEZSENSOWNA i niepotrzebna, bo problemem nie jest sam układ AF (jego precyzja, możliwości oraz skalibrowanie początkowe) tylko coś innego, jak wspólnymi siłami na forum ustaliliśmy -zapewne mechanizm lustra.
Proszę przeczytaj wątek, w którym to już kilkanaście razy opisywałem i tłumaczyłem. Kolejny raz mnie to już nudzi.
Wybacz, ale nie będę się "odnosił" do Twojego przykładu, analizował go i kolejny raz tłumaczył i pisał tego samego -zrobiłem już wystarczająco dużo wcześniej. To raczej Ty odnieś się do problemu dokładniej, przeczytaj wszystko.
Takie OT z mojej strony -przepraszam, ale musiałem.
Miren, nie zaśmiecaj tematu, chcesz coś dodać od siebie na temat D7000 to pisz tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224&page=494
Ten temat ma swoją nazwę i w pierwszym poście jest napisane o co w nim chodzi, więc nie pisz nie na temat bo znów robi się syf w temacie...
Napisze krótko, bo wszystko już było powiedziane i nie potrzeba już bić piany.
Fatman opisał w 100% m.in. mój przypadek. Ostatnio pociągnąłem 700 zdjęć z imprezy i 30 nadawało się do czegokolwiek, a reszta to śmieć
Na tej samej imprezie zrobiłem ze 200 zdjęć d700 i tylko kilka było złych na ostrości, więc niekoniecznie fotograf ze mnie dupa.
Oglądam też swoje archiwum zdjęć z czasów d50 i tam jest dużo dużo mniej odpadów.
Doceniam to co robisz, cały Twój wkład w próbę wyjaśnienia sprawy z problemami w D7000. Szczerze.
Nie napisałem też, że D7000 jest na 100% pozbawiony problemów, być może mój egzemplarz jeszcze ich nie ukazał, co nie oznacza również, że ich nie będzie.
Czytałem też tematy o D7000 na bieżąco, jest tam wiele sensownych logicznych wypowiedzi, wielu użytkowników D7000, i to jest fakt.
Nie wszystkie jednak opinie, testy czy wywody miału sens, nawet w tym wątku od początku, a do tych tylko się odniosłem.
Jeszcze raz, życzę powodzenia w próbie wyjaśnienia powodu występowania tych przypadłości w D7000.
STomasz, ok, obiecuję że to już ostatni mój post.
Więc przeczytaj temat od początku jeszcze raz, i odpowiedz sobie sam, w którym momencie dyskusja odbiegła od tematu.
Pozdrawiam
marekwwwww
15-01-2012, 13:53
z moim narazie niemam problemów mam go pare miesięcy ale jak to mechanizm podnoszenia lustra to tylko czekam kiedy mój zacznie świrować byle nie po gwarancji
zgadzam się z fatmanem, choć spec ze mnie żaden, jesli to ten mechanizm to tylko obawiam się czy to jest wada produkcyjna (to byłoby pół biedy) czy konstrukcyjna do której nigdy nikon się nie przyzna. Warto byłoby sprawdzać też przy wstepnym podnoszeniu lustra zdjęcia robić - choć może wymyślam cuda. Na fotografowanie moim d7000 niestety brak czasu totalnie ale mam nadzieję, że jak coś to zdąrze zmieścić się w gwarancji 1+1. Dodatkowo już nie raz wychodzi, że nikon ma niedoróbki w sofcie dodawanym lub sprzedawanym osobno ale to zupełnie inna bajka. Bo jak tłumaczyć ostrość gdzie indziej a wskazanie punktu ostrości gdzie indziej? to na chłopski rozum nie ma chyba nic wspólnego z wadliwym af-em lub lustrem. A co potrafia zrobic np "gryzace się" sterowniki w sprzęcie pc to wszyscy wiemy..
Miren, chodzi o to, że wiele razy podczas dyskusji padało stwierdzenie, że nie można mieć pretensji że AF w D7000 nie jest tak skuteczny jak w np. D3. Owszem, nie mam o to pretensji -tylko mam już bardzo duże doświadczenie jeśli chodzi o różne puszki i mogę z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że w D7000 który ma usterkę AF działa tragicznie. A tak się złożyło, że nie miałem w swoich rękach egzemplarza działającego poprawnie. Mój trafiał do serwisu trzy razy, gdzie regulowano mu AF zgodnie z normami producenta -równie dobrze mogli zająć się kolorem obudowy, wpływ na usterkę był by ten sam.
Sprawnie działający AF w D7000 jest znacznie lepszy (szybszy i dokładniejszy) od tego z D70, 80, 90 i podobnych -tylko co z tego kiedy on jest sprawny tylko jakiś nieokreślony czas -by nagle po prostu ześwirować i robić całe serie zdjęć z BF. Może to być 5 zdjęć z BF, może to być 20. Ja miałem taki niefart, że na jednej imprezie właściwie wszystkie zdjęcia (ponad 300) były nietrafione (każde z BF co jest istotne).
pioter m
15-01-2012, 14:52
Ja sie nie doloze, bo d7000 nie posiadam i pewnie miec takowego nie bede.
Mam tylko taka drobna sugestie, zeby Rafał zamiescil podobny post na innych forach. Np. na cyberfoto (gdzie jest prawie adminem) takowego brak. Nie zauwazylem? U 'opacznych' tez by sie zdalo.
Moze bedzie wstyd sie przyznac przed innymi, ze nikon takie cos zrobil, ale to nie nam powinno byc wstyd.
ThomasGlasgow
15-01-2012, 17:34
Ta akcja dotyczy ogólnie aparatów d7000 czy tylko tych kupionych w Polsce?
Ja kupowałem w UK i tam w trzech sztukach miałem uwalony AF, dodam jeszcze że wymieniali je w sklepie bez problemu.
Ostatecznie zrezygnowałem z D7000 i wziąłem K-5
Ogólnie D7000. Mogą być nawet z księżyca, wszystko jedno.
decadent
16-01-2012, 09:09
Ile mamy zgłoszeń ? Napisałem do kilku osób na priv, że jest akcja, ale nie wiem czy była reakcja. Ostatnio najwięcej o problemie pisali Qualin i Gadzeciarz...
8 pełnych (wszystkie istotne dane), 6 częściowych i 1 link............. -tyle dotychczas dostałem.
decadent
16-01-2012, 09:25
A kiedy planujesz wystąpić w programie bez nazwy ?
Na razie nie ma określonej daty -albo nastąpi to w przyszłym miesiącu, albo chwilkę później (po mojej wizycie w szpitalu).
Doszły dwa kolejne zgłoszenia -jedno z wielce ciekawym opisem całej sprawy, czytając dłonie złożyły mi się w pięści -jeśli autor nie będzie miał nic przeciw, chętnie przeczytam to na antenie programu.
Eden1001
16-01-2012, 16:13
Ja także posłałem wiadomość z danymi na adres do fatmana :
[email protected]
Mój aparat nie był jeszcze w serwisie, a dla tych nowych którzy nie wiedzą co to plamy na matrycy to proszę fotka nieba.
1/200, f22 i czyste niebo. Bez powiększania, jpg bez modyfikacji. Po powiększeniu NEF jest tego dużo więcej.
I te jasne plamy to nie są chmury.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/51/bal7205.jpg/)
moze ktoś mi powiedziec co to jest ten okragły jasniejszy punkt na srodku kadru?
mam cos takiego w swoim d7k i nie wiem czy to plama czy moze cos na matówce co ma ułatwiac kadrowanie?
widze to tez w wizjerze
pozdrawiam
Eden1001, Twoja fota z tą kropką też jest z 50ki ? O ile pamiętam jest to problem z szkłem właśnie. Gdzieś na forum była o tym dyskusja.
Tymczasem ponawiam apel o nadsyłanie także LINKÓW gdzie toczy się dyskusja w interesującym nas temacie.
moze ktoś mi powiedziec co to jest ten okragły jasniejszy punkt na srodku kadru?
mam cos takiego w swoim d7k i nie wiem czy to plama czy moze cos na matówce co ma ułatwiac kadrowanie?
widze to tez w wizjerze
pozdrawiam
tutaj jest chyba opisane http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=155979 niby serwis powie ze to defekt optyczny przy wysokich f i nic z tym sie nie zrobi tak ten typ ma... a te plamy na matrycy to zwykly kurz a nie olej.. dmuchanie gruchą i zniknie
marcus777
16-01-2012, 17:37
@Eden1001
zobacz najpierw pierwszy a potem drugi link. Zrób tak jak w drugim linku a będziesz miał święty spokój :)
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1009752&postcount=211
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=1010320&postcount=218
Zgłoszeń przybywa -coraz ciekawsze są także opisy Waszych przygód z serwisem (np. zamiana body w serwisie). Czekam na kolejne, pamiętajcie że sprawa jest bardzo dla nas wszystkich ważna.
gadzeciarz
16-01-2012, 21:21
-" -tylko co z tego kiedy on jest sprawny tylko jakiś nieokreślony czas -by nagle po prostu ześwirować i robić całe serie zdjęć z BF. Może to być 5 zdjęć z BF, może to być 20. Ja miałem taki niefart, że na jednej imprezie...."-
W sobotę byłem na weselu kolegi z zabrałem d7000 i taka tam zabawa w ciuciubabkę z aparatem kilkanaście przestrzelonych a za chwilę kilka w punkt i zabawa w +/- raz +4 ,kilka pudeł ,przestawienie na -4 o jest dobrze,kilka zdjęć i ponownie "dupa zbita"
Fajny ten aparat-nie ma nudy ;-)
Na szczęście kolega był poinformowany że ja za zdjęcia nie ręczę z powodu poważnej usterki aparatu.
Dobrze że choć połowa zdjęć do za akceptowania,choć niektórych ujęć szkoda.
Obrazowo,na sto zdjęć 40 celnych.
Eden1001, Twoja fota z tą kropką też jest z 50ki ? O ile pamiętam jest to problem z szkłem właśnie. Gdzieś na forum była o tym dyskusja.
Fatman, to nie jest fota Eden1001.
Eden1001 cytował Cadebou, który zamieścił zdjęcie kurzu na matrycy.
marcus777, Eden1001 nie ma problemu z kurzem na matrycy, tylko z białą plamą, która jak zauważył Fatman może pochodzić od szkła.
gadzeciarz, mógłbyś wkleić ze dwa, trzy zdjęcia, z tych 60 nieudanych??
Ja wiem, że to nie jest jego fota -pytałem czy jego też jest z kropką jak ta pokazana powyżej :-) Jeszcze jestem na tyle przytomny, żeby się zorientować, spoko -ale dzięki za troskę o dziadka ;-)
Zgłoszeń przybywa -coraz ciekawsze są także opisy Waszych przygód z serwisem (np. zamiana body w serwisie). Czekam na kolejne, pamiętajcie że sprawa jest bardzo dla nas wszystkich ważna.
To chyba jakieś żarty... Za podmianę body w serwisie to bym sprawę wytoczył! Coś niesamowitego! (chyba, że zamiast wysłanego D3000 przysyłają z powrotem nowe D3).
Opatrzność mnie uchroniła, że po premierze D7000 kupiłem jednak D90, a nie wykosztowałem się na "nowość", chociaż mnie kusiło...
Współczuję wszystkim właścicielom wadliwych D7000, mam nadzieję, że Nikon poniesie konsekwencje - jeśli nie prawno-sądowe, to chociaż rynkowo-marketingowe, bo przez takie "działanie" człowiek aż chce się przesiąść na aparat konkurencji... Żenada.
Kibicuję i życzę powodzenia.
Przepraszam za mały OT - nie mogłem się powstrzymać.
Pozdrawiam :-)
U mnie nadal loteria. Mam mydlo przy czasach 1/320 przy wiekszych odleglosciach.
Niestety im więcej dociera do mnie Waszych zgłoszeń, tym bardziej jestem przekonany, że wymiana mechanizmu naciągu lustra nie jest lekarstwem na problemy z AF w D7000 -prawie w każdym zgłoszeniu gdzie jest taka informacja, piszecie, że problem występuje nadal........
dareksad
16-01-2012, 23:23
"Fatman" mam takie pytanie.
Czy ten program gdzieś będzie emitowany w telewizji ???
Będzie emitowany tu: http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-cztery-razy-d4-10337.html -na żywo, a potem będzie dostępny online w każdej chwili.
decadent
17-01-2012, 00:43
Niestety im więcej dociera do mnie Waszych zgłoszeń, tym bardziej jestem przekonany, że wymiana mechanizmu naciągu lustra nie jest lekarstwem na problemy z AF w D7000 -prawie w każdym zgłoszeniu gdzie jest taka informacja, piszecie, że problem występuje nadal........
Po takich ciężkich doświadczeniach przewrażliwienie może zasłonić wszystko.... Wiem to z własnego doświadczenia (najbardziej z samochodem)
decadent
17-01-2012, 09:16
Fatman, a jakbyś tak wziął ze sobą jakiś uwalony d7k + d700 + jedno jasne szkło i zrobił test na BF w studio na żywo podczas programu ?
To jeśli już jakiś korpus klasy x000 a nie d700
Fatman, mam dla Ciebie wielki szacunek, że Ci się chce. Miałeś problem, waliłeś głową w mur, udowadniałeś, że nie jesteś ignorantem, etc. W końcu pozbyłeś się problemu (choć wpakowałeś się w inny - jak tam Twój Pasikonik już wszystko w porządku?) i mógłbyś sprawę zostawić. Jednak Ci się chce dalej walczyć w słusznej sprawie. Mam nadzieję, że dojdzie do konfrontacji na żywo z przedstawicielem Nikona, chociaż pewnie wiele to nie zmieni, bo taki człowiek będzie dokładnie poinstruowany co ma mówić (w skrócie: występują incydentalne przypadki, ale generalnie wszystko jest w porządku). Trzymam kciuki za powodzenie całego przedsięwzięcia, a przy okazji nie daj się łapiduchom w szpitalu i szybko się kuruj :)
Fatman, a jakbyś tak wziął ze sobą jakiś uwalony d7k + d700 + jedno jasne szkło i zrobił test na BF w studio na żywo podczas programu ?
Niestety ta wada jest taka, że niekoniecznie wyjdzie od razu. Po drugiej wizycie w serwisie mój D7000 działał poprawnie chyba 2 dni (jak go odebrałem w sklepie to prawie godzinę go tam testowałem i trafiał idealnie).
laaval, dzięki :-) (a Panas GH2 niestety tak ma -tylko egzemplarze przedprodukcyjne nie mają tej wady -oczywiście w firmie nic nie wiedzą, nigdy o tym nie słyszeli itd.....).
Eden1001
17-01-2012, 15:50
O ile dobrze pamietam to był tamron 17-50 2,8
stałki mam od niedawna a teraz mało czasu na testy
od czytania szukam wad i w moim d7k i sam juz nie wiem...robiłem testy i nie umiałem stanowczo stwierdzić czy jest ok
mam wrazenie ze na bliskie odległosci trafia a na dalsze nie zawsze...
Co zauwazyłem to z lampa sb-700 wszystkie sa zylety
musze tylko porobic testy pod tym kontem na n 50 1,8 na pełnej dziurze, ale narazie nie zauważyłem problemów
Powiem wiecej nie widze róznic podczas mikroregulacji....
bede miał chwile to wrzuce kilka przykładów i mooze mi podpowiecie
Pytanie czy zrobić z lampa czy bez?
Ps.
Przeczytałem watek o plamie i szkle 1,8 bardzo mozliwe ze to taka przypadłośc
dzieki za rozwianie watpliwosci,,,trzeba z tym jakos zyc:)
Emhyrion
17-01-2012, 15:56
To te bez lampy raczej są poruszone a nie spudłowane z powodu wady AF.
Eden1001
17-01-2012, 16:04
swojego czasy fociłem samoloty na air show moim 70-300 ...przeraziła mnie ilośc zdjec nie ostrych...jakies 80 %
ale nie wydaje narazie opini mogła to byc moja niewiedza, posiadałem aparat od kilku dni
na poprzednim air show 4 lata temu z starym d 40 i tym samym szkle nie było tego problemu
tu mogło zaważyc seryjne robienie zdjęc
dodam,ze z 4 dniowego wypadu do radomia przywiozłem grubo ponad 10 tys zdjec z których nie jestem zadowolony....
głownie z tych statków powietrznych które były focone podczas dynamicznych pokazów statyka ok
..ale tak jak wspomniałem mogła to byc moja wina i niewiedza
....... Powiem wiecej nie widze róznic podczas mikroregulacji....
bede miał chwile to wrzuce kilka przykładów i mooze mi podpowiecie.....
Nie odzywałem się na ten temat, bo myślałem że coś źle robię, ale przestudiowałem instrukcję obsługi, popytałem znajomych i zrobiłem ponownie.
Ja też nie widzę różnicy w mikroregulacji. Ale poczekam aż ktoś mi pokaże na swoim, a do tego wskaże różnice. Bo u mnie nie ich nie ma - tak twierdzę na dzień dzisiejszy. A na siłę nie mam zamiaru sobie wmawiać że chyba delikatna jest. Sorry że wyskoczyłem nie w temacie.
zapraszam , mogę Ci pokazać , u mnie działa bez zarzutu :)
Nie odzywałem się na ten temat, bo myślałem że coś źle robię, ale przestudiowałem instrukcję obsługi, popytałem znajomych i zrobiłem ponownie.
Ja też nie widzę różnicy w mikroregulacji. Ale poczekam aż ktoś mi pokaże na swoim, a do tego wskaże różnice. Bo u mnie nie ich nie ma - tak twierdzę na dzień dzisiejszy. A na siłę nie mam zamiaru sobie wmawiać że chyba delikatna jest. Sorry że wyskoczyłem nie w temacie.
Zmiana precyzyjnej korekty AF o dużą wartość (np. z -10 na 10) jest (powinna być) wyraźnie widoczna nawet na kitowym obiektywie, nie mówiąc o jasnych szkłach. Na forum pojawiały się już głosy, że mimo przestawiania wartości mikroregulacji nie było widocznego efektu.
U mnie zawsze widac roznice, na kicie rowniez.
Jeśli chodzi o regulację AF w body, to wiele zależy od samego szkła. W przypadku mojego N35 1.8 widać zmiany mniej więcej co 5 wartości. W przypadku Sigmy 85 1.4 wystarczy zmienić wartość o 1, żeby różnica przy większej odległości była spora (na tyle, że żałowałem, że nie ma kroku co 0.5).
W przypadku Sigmy 85 1.4 wystarczy zmienić wartość o 1, żeby różnica przy większej odległości była spora (na tyle, że żałowałem, że nie ma kroku co 0.5).
Nie wiedziałem, że ludzkie oko jest w stanie dostrzec takie minimalne różnice.
Naprawdę byłbyś w stanie wskazać w "ślepym teście", które zdjęcie było robione jaką korektą, w kroku co 1.?
Też nie wiedziałem, do czasu aż spróbowałem -tak przy ok 15-20m odległości, ta jedna działka regulacji dawała wyraźną różnicę.
W ślepym teście nie był bym w stanie -chyba nie zrozumiałeś co pisałem :-)
jeszcze raz -ustawienie np. -10 ostrość w odległości jakiejś tam, następne zdjęcie z ustawieniem na -9 i ostrość wyraźnie w innym miejscu.
Jak byś mi dał 2 zdjęcia zrobione na tych parametrach, to bym nie wiedział oczywiście, które na jakich i jaka jest między nimi różnica.
dareksad
18-01-2012, 21:37
Będzie emitowany tu: http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-cztery-razy-d4-10337.html -na żywo, a potem będzie dostępny online w każdej chwili.
Czy data publikacji jest znana ???
Czyli wychodzi na to, że zasięg (wartość) jednej jednostki mikroregulacji zmienia się (wzrasta) wraz z odległością ostrzenia.
W sumie D7000 mam od lipca i do dnia dzisiejszego ani razu nic nie zmieniałem, ciekawe kiedy to się zmieni??
dareksad, nieznana, bo wiele zależy od tego kiedy trafię do szpitala.
Miren, no na to wychodzi -choć jak pisałem taką różnicę widziałem tylko w przypadku Sigmy 85 1.4 (w dodatku ustawiałem wtedy korektę na D3, ale to nie powinno mieć znaczenia zbyt dużego).
dareksad
18-01-2012, 22:16
Fatman, dziękuję za info.
Będę śledził temat, aż do wyjaśnienia i zakończenia sprawy.
Dostałem kolejne ciekawe zgłoszenia -jeden z posiadaczy D7000 reklamował go aż cztery razy (z czego dwa w serwisie zagranicznym). Oczywiście wynik "napraw" do przewidzenia -nic się nie zmieniło.
Kolejna ciekawa sprawa to wybiórcze działanie serwisu w kwestii czyszczenia matrycy -raz jest to darmowa usługa, innym razem chcą za to 80 zł, upierając się, że zabrudzenie powstało z winy użytkownika (choć właściciel zapewnia, że ma tylko 1 obiektyw i nie zmienia go, na dodatek zabrudzenie -jego układ i wygląd dobitnie świadczą o zachlapaniu matrycy). Oczywiście aparaty na gwarancji.
marcus777
18-01-2012, 23:58
Ja też nie widzę różnicy w mikroregulacji. Ale poczekam aż ktoś mi pokaże na swoim, a do tego wskaże różnice.
Sporo ludzi uważa, że nie ma sensu wysylac body z obiektywem do serwisu, skoro jest mozliwosc kalibracji za pomoca menu serwisowego (słynnej mikroregulacji)
To dla przykładu powiem, że kiedyś dwia nikkory słałem na kalibracje z powodu FF/BF przy foceniu z większej odległości - po kalibracji jest ok nawet na innych body - tego w menu serwisowym nie skalibrujesz :)
Nie po to wydałem na puszke i szkła kilka kilo pieniędzy by uzywać jakichś mikroregulacji - po kalibracji w serwisie szkło ma działać bez żadnych korekt i tak jest.
Ja wysłałem do serwisu ale w serwisie aparat zginął. AF róbta co chceta.
Numery seryjne podam jutro. Jaja ze sprzętem miałem niesamowite. Przesiadłem się na inny system.
Pozdrawiam i dołączam się do akcji.
Fatman przyznam że troszkę dziwię się właścicielowi tego D7000 , z tego co pamiętam to po 3 reklamacji na te same objawy powinni mu wymienić puszkę na nową .
Ale regulacji AF nie licza jako naprawe. :(
ale nie muszą , jeśli zgłaszasz reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową , masz prawo odstąpić od umowy jeśli sprzęt nie spełnia warunków umowy . W tym przypadku niewłaściwe działanie AF.
zapraszam , mogę Ci pokazać , u mnie działa bez zarzutu :)
Jak znajdę chwilę wolnego czasu to chęcią się z Tobą spotkam. Dziękuję.
W razie czego odezwę się poprzez PW.
ale nie muszą , jeśli zgłaszasz reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową , masz prawo odstąpić od umowy jeśli sprzęt nie spełnia warunków umowy . W tym przypadku niewłaściwe działanie AF.
Dokładnie to mam zamiar zrobić przed sprzedażą. Albo wymienią i sprzedam nowy albo sprzedam przynajmniej skalibrowany.
Czyste sumienie najważniejsze... :)
No ja wlasnie skalibrowany sprzedaje :) Juz wisi ogloszenie w gieldzie :)
A tak z ciekawosci, to co kupujesz?
Z tego co zrozumiałem kalibracja w serwisie nie poprawia problemu celności AF'a?
Nie poprawia, bo to nie problem czujników AF.
Dlatego skłaniam się do SLT. Brak ruchomego lustra to pewniejszy AF. Tak mi się przynajmniej wydaje. :)
Nastała cisza....... zero zgłoszeń od wczoraj............ halllllooooooo..........
No to żeby ciszę przerwać, przypominam publikację nt. fatmanowych potyczek z D7k:
http://skierniewice.naszemiasto.pl/artykul/898339,mydlo-z-puszki-czyli-problem-lodzkiego-fotografa,id,t.html#plus
O ile dobrze pamietam to był tamron 17-50 2,8
stałki mam od niedawna a teraz mało czasu na testy
od czytania szukam wad i w moim d7k i sam juz nie wiem...robiłem testy i nie umiałem stanowczo stwierdzić czy jest ok
mam wrazenie ze na bliskie odległosci trafia a na dalsze nie zawsze...
musze tylko porobic testy pod tym kontem na n 50 1,8 na pełnej dziurze, ale narazie nie zauważyłem problemów
Powiem wiecej nie widze róznic podczas mikroregulacji....
bede miał chwile to wrzuce kilka przykładów i mooze mi podpowiecie
Pytanie czy zrobić z lampa czy bez?
Ps.
Przeczytałem watek o plamie i szkle 1,8 bardzo mozliwe ze to taka przypadłośc
dzieki za rozwianie watpliwosci,,,trzeba z tym jakos zyc:)
Taka plama przy dużym przymknięciu obiektywu to jak najbardziej normalna sprawa, niektóre szkła tak mają (zwłaszcza stare sprzed ery cyfrowej - klisza odbija w mniejszym stopniu niż matryca) - odbicie matrycy, np. tu: http://thesybersite.com/minolta/sensor-reflection/
Wlasnie tez zabralem glos na tamtym forum.
Ja nie wiem jak mozna byc takim tchorzem, zeby sie nawet wlasnym nickiem nie podpisac tylko podawac za mnie :/
Nastała cisza....... zero zgłoszeń od wczoraj............ halllllooooooo..........
witam
może ferie są przyczyną. Dużo moich znajomych też wyjechało to "na Malysza" to na deski ;).
Pozdrawiam
decadent
20-01-2012, 00:30
25 zgłoszeń to już chyba wystarczająco, żeby wystąpić z tym w programie, czyz nie ?
Wystąpię niezależnie od ilości zgłoszeń -tylko im więcej tym lepiej (25 to kropelka w morzu...).
Bechowiec
20-01-2012, 00:41
Nie wiem, czy to mało. Nie mam żadnych danych dot. liczby sprzedanych D7000 na naszym rynku, ale podejrzewam że liczba ta idzie w tysiące. 20-kilka sztuk to chyba trochę mało by mówić o wadzie konstrukcyjnej. Tak czy siak, niezależnie od sytuacji - producent powinien naprawić trafione sztuki, tym bardziej że większość aparatów działa jednak prawidłowo(więc z pewnością można). Jestem bardzo ciekaw reakcji ew jej braku :)
Ja trzymam kciuki , mialem do czynienia z Bublem zwanym D300 z ktorym rowniez mnostwo uzytkownikow mialo takie same problemy z AF a serwis mial nas gleboko w d ... , Moj egzemplarz przy fotografowaniu na gali KSW , gdzie zawodnicy byli w odleglosci ok 3 m potrafil miec FF okolo 1,5 metra , przy przyslonie 2,8 ... nie chce myslec co by bylo na szkle 1,4
marcus777
20-01-2012, 00:54
Ja trzymam kciuki , mialem do czynienia z Bublem zwanym D300 z ktorym rowniez mnostwo uzytkownikow mialo takie same problemy z AF a serwis mial nas gleboko w d ... , Moj egzemplarz przy fotografowaniu na gali KSW , gdzie zawodnicy byli w odleglosci ok 3 m potrafil miec FF okolo 1,5 metra , przy przyslonie 2,8 ... nie chce myslec co by bylo na szkle 1,4
i jak się skończyła zabawa z d300 ? przesiadka na d300s v FF ?
przesiadka na D700 , najsmieszniejsze bylo to , ze gdy opisywalem na Forum moje problemy z aparatem to Gro fachowcow twierdzilo , ze nie potrafie robic zdjec i aparat mnie przerasta ... ( przesiadka z D70 ) na szczescie po zakupie D700 okazalo sie , ze chyba jednak potrafie :)
przesiadka na D700 , najsmieszniejsze bylo to , ze gdy opisywalem na Forum moje problemy z aparatem to Gro fachowcow twierdzilo , ze nie potrafie robic zdjec i aparat mnie przerasta ... ( przesiadka z D70 ) na szczescie po zakupie D700 okazalo sie , ze chyba jednak potrafie :)
No patrz - teraz D300(s) uchodzi za ideał. :)
Nie wiem, czy to mało.
Bardzo mało, biorąc pod uwagę że osobiście miałem w rękach 7 sztuk, z których KAŻDA miała wspomnianą wadę. Dodam jeszcze, że z tych 7 sztuk w zgłoszeniach jest tylko 1.
Nie mam żadnych danych dot. liczby sprzedanych D7000 na naszym rynku, ale podejrzewam że liczba ta idzie w tysiące. 20-kilka sztuk to chyba trochę mało by mówić o wadzie konstrukcyjnej.
Jak również nie masz danych na temat tego do ilu osób z problematycznym D7000 dotarł mój apel, oraz ilu z tych do których dotarł i tak olało sprawę.
Tak czy siak, niezależnie od sytuacji - producent powinien naprawić trafione sztuki, tym bardziej że większość aparatów działa jednak prawidłowo(więc z pewnością można). Jestem bardzo ciekaw reakcji ew jej braku :)
Nie mam danych potwierdzających, że większość działa prawidłowo. Nie miałem takiego D7000 w rękach niestety. Oczywiście nie zaprzeczam, że takowe są, ale też nie potwierdzam -do czasu aż takiego w swoje ręce nie dostanę i osobiście sprawdzę.
Skąd ja to znam ? :-(
Wlasnie tez zabralem glos na tamtym forum.
Ja nie wiem jak mozna byc takim tchorzem, zeby sie nawet wlasnym nickiem nie podpisac tylko podawac za mnie :/
Łukasz, dzięki za wyjaśnienie sprawy i namierzenie osoby która się pod Ciebie podszyła. Miałeś rację, tylko tchórz może się tak zachować.
Sorry za OT, ale dla osób które wiedzą o co chodzi, należy się wyjaśnienie i oczyszczenie dobrego imienia qualina.
Łukasz, dzięki za wyjaśnienie sprawy i namierzenie osoby która się pod Ciebie podszyła. Miałeś rację, tylko tchórz może się tak zachować.
Sorry za OT, ale dla osób które wiedzą o co chodzi, należy się wyjaśnienie i oczyszczenie dobrego imienia qualina.
Spoko :) mysle, ze trzeba bedzie napisac pare slow o tej sprawie, nawet temat zalozyc, zeby ostrzec ludzi, ze jeden osobnik z naszej forumowej braci to zwykla menda i szuja.
Wysłane z mojego I9000 za pomocą Tapatalk
Wiecej na temat podszywajacego sie za mnie forumowicza tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2688462#post2688462
AlexonPL
20-01-2012, 15:12
Witam serdecznie. Mam na imię Aleksander i zawitałem na forum jako user właśnie dzięki temu tematowi. Często bywałem na forum, ale jako wolny słuchacz.
Do rzeczy: zakupiłem D7000 w październiku 2011. Na początku problemu nie widziałem. Miałem wątpliwości co do zdjęć, ale dynamiczny autofokus był ciągle włączony więc nie myślałem, że to wina sprzętu. Przesiadłem się na zdjęcia studyjne po dołączeniu do grupy fotograficznej z mojej okolicy. Zdjęcia statyczne, mając 100% pewności, że jest mierzone wszystko idealnie - są nietrafione i występuje najczęściej backfocus.
Podsumowując to, co przeczytałem we wcześniejszych wpisach:
1. Problem występuje, sprawdzałem na 5 obiektywach jeśli się nie mylę, lub nawet więcej. (Więcej testów zrobię na spotkaniu w grupie, gdzie dzięki uprzejmości innych sprawdzimy szkła, które w 100% ostrzą dobrze).
2. Problem nasilił się z czasem, wcześniej było to lekkie nietrafianie - teraz potrafi wyostrzyć idealnie, a potrafi zamiast modelki powiedzieć mi: "Patrz, jaki piękny krajobraz 20m dalej..."
3. Korekta AF w body mało daje, ponieważ ostrząc np. w zakresie 2-4m od obiektu jest dobrze, ale na dalsze odległości nie ma co liczyć.
4. Obiektywy, których używam współpracowały i nadal świetnie współpracują z moim D40, który ma już 60 tys. zdjeć, a problemów nie miałem z nim ani razu (jedynie ostatnio pojawiły się 2 hot'y na matrycy)
5. Numer seryjny mojego D7000 zaczyna się na 625...
Jeśli coś więcej się przyda żeby napisać, chętnie odpowiem na wszystko co potrzebne na PW bądź tutaj, aby potomni mogli też poczytać.
Podziwiam Fatmana za zaangażowanie i całą akcję, mam nadzieję, że w małym stopniu pomogę w rozwiązaniu problemu.
Co do przykładowych zdjęć, mogę coś przygotować jutro :)
pozdrawiam wszystkich Czytających ;)
Aleksander
Wystąpię niezależnie od ilości zgłoszeń -tylko im więcej tym lepiej (25 to kropelka w morzu...).
W sprawie zgłoszenia dot. D7000 nie pomogę ale dodam że mam ten sam problem z D90. Aparat kupiony można powiedzieć z końcówki produkcji grudzień 2010. Zaraz po zakupie wysłany do serwisu bo miał BF. Po regulacji 6tys zdjęć spokoju. Teraz przy szkle 85mm /1.8D poprawnie działają 3 pola AF. Reszta wali taki FF że nie da się korzystać z body.
Aparat jest aktualnie w serwisie. Cierpliwie czekam na zakończenie sprawy.
Szlak człowiek trafia. najgorsze jest to ze nie ma za bardzo na co zmienić. Zostaje mocne przycisnięcie pasa i zakup D700. Ale czy o to chodzi żeby mieć sprawne body to musimy kupować puszkę PRO ??. Ehhhhh
Życzę powodzenia i mam nadzieję że Nikon zacznie po normalnemu traktować swoich klientów.
Pozdrawiam
kostek-brasil
21-01-2012, 15:09
Rafał, daj znać kiedy już będzie znany termin tego odcinka programu. Chętnie obejrzę i trzymam kciuki.
Jakiś rok temu stałem przed wyborem D7000, czy D300s. D7000 bardzo kusił, nie tylko "na papierze". Wystarczyło jednak jakieś 20-30 minut próby nawiązania współpracy z AF aparatu w sklepie - czasem trafił jak trzeba..:-D, ale ogólnie to była całkowita porażka. Egzemplarz był ewidetnie wadliwy i moim zdaniem nie powinien w ogóle grzać miejsca na półce w sklepie. O drugi egzemplarz tego modelu już nawet nie pytałem. ;)
marcus777
21-01-2012, 19:15
Jakiś rok temu stałem przed wyborem D7000, czy D300s.
i kupiłeś d300s z jakim szkiełkiem :)?
Rafał_Sz
21-01-2012, 20:21
rsz, każde info będzie pomocne. Po numerze seryjnym w razie czego też dojdą w serwisie do informacji, czy aparat u nich był.
Skoro Ty się tak poświęcasz, to ja też troszeczkę ruszyłem dupsko i odszukałem dokumenty z naprawy mojego D7000. Wszystko poszło na mail. :)
Powodzenia! :)
Mój D7000 po wymianie naciągu lustra przestał chlapać olejem ale niestety AF dalej działa w trybie "sztucznej inteligencji" - ja mu pokazuje gdzie ma łapać ostrość a on i tak ma swoje zdanie co jest ważniejsze w kadrze.
Jutro oddaję go do sklepu na niezgodność z umową więc być może napiszę jeszcze kolejny rozdział historii bojów z serwisem/sklepem.
Mam też prośbę o Wasze porady odnośnie "niezgodności z umową". Z grubsza orientuje się w temacie (pracuję też w branży handlowo-usługowej ale nie foto). Czy macie jakieś doświadczenia w tych sprawach?
Mam nadzieję, że nie potraktujecie tego postu jako OT.
Z góry dzięki za pomoc.
kostek-brasil
22-01-2012, 00:29
i kupiłeś d300s z jakim szkiełkiem :)?
Starczyło tylko na aparat i karty pamięci, ale obiektywy pozostały mi po poczciwym D50. Gdybym kupował D7000, to brałbym w zestawie z 18-105VR. Chciałem ten obiektyw dodać żonie do D50. Myślę, że by jej podpasował. Sam wolę używać "stałki". ;)
Emhyrion
22-01-2012, 01:44
A mi jeszcze jedna rzecz nie daje spokoju. W D7000 można zdefiniować wielkość obszaru na którym łapiemy ostrość. U siebie nastawiłem najmniejszy jaki się da. Aparat ostrzy świetnie, nic mi się nie rozjeżdża. Przynajmniej podczas testów, bo czasem w terenie w kiepskim świetle zdjęcie jest poruszone, ale to już moja wina, nie aparatu...
W tych D7K w których AF niby nie działa jaki macie ustawiony ten punkt?
Emhyrion
22-01-2012, 10:23
a nie - walnąłem się, to wielkość pomiaru punktu mierzącego światło. Cofam pytanie :)
a nie - walnąłem się, to wielkość pomiaru punktu mierzącego światło. Cofam pytanie :)
myślę ze jestes zbyt ironiczny :P w instrukcji pisze wyraźnie przycisk zmiany z lewej strony na dole koło obiektywu a przycisk zmiany u góry przy wyświetlaczu górnym ;) to jest tak jak ludzie chcą mieć aparat (d7000, d300s, d700 itp itd wyżej) dla samego faktu "mienia" i nigdy nie użyją nawet 1/3 jego funkcji... tylko zastanawia mnie to po co przepłacać jeśli d3100 a już na pewno d5100 zaspokoi im wszystkie potrzeby a myślę, że nawet możliwości tychże nie wyczerpią. Niech nie biorą do siebie Ci co piszą o wadliwym af-ie - jak uszkodzony to uszkodzony - tylko taka refleksja mnie naszła między wierszami.
Emhyrion
22-01-2012, 16:43
Nie, nie, walnąłem się i tu nie było ironii. Po prostu pamiętałem, że określałem wielkość punktu zaraz po zakupie, i teraz mi się wydawało, że to była wielkość obszaru pomiarowego AF a nie pomiaru światła. I to się przestawia w menu a nie przyciskami :)
Dlatego cofam pytanie, wygłupiłem się :)
Przestawia chyba w trybie LV.
Poprawcie mnie jesli sie myle.
Nie moge sprawdzic bo aparat polecial do serwisu. :(
Rafał_Sz
22-01-2012, 18:29
Ale zdaje się jest już napisane 100 milionów postów w 500 wątkach o działaniu D7000?
Ten wątek jest o nieco innym temacie.
Witam , śledzę temat odkąd stałem się "szczęśliwym" posiadaczem d7k (05.2011), najpierw namówiłem brata na ten model a po kilku tygodniach sprzedałem 8miesięcznego C50D i jak widać strzeliłem sobie samobója . Chociaż nie do końca , nie mam problemów z AF - obiektywy 18-200 VRII i 50/1,8G ,7k zdjęć, i gdyby nie ten syf na matrycy to pewnie cieszył bym się że temat mnie nie dotyczy. Natomiast aparat brata to już inna bajka (11k zdjęć), potrafi walnąć kilkadziesiąt zdjęć mydlanych i to nie wiadomo czy to BF czy FF wyglądają jak poruszone a czasy około 1/200 , ale matryca mniej upaprana od mojej .On chciał kupić D90 a ja mu na to - no co ty chcesz się cofać ,przeczytaj te dane.... Większość ludzi kupuje taki aparat nie do pracy ale dla przyjemności robienia zdjęć - sprzętem który jest solidny,zaawansowany technologicznie i trwały.Nie siedzą na forach , nie testują nie mają pojęcia że coś może być nie tak jak powinno z ich puszką ( między innymi mój brat). I tu jest właśnie problem jak do nich dotrzeć . Jestem pełen podziwu dla Fatmana ,jego determinacji i uporu , tacy ludzie zasługują na NOBLA. Ale pojechałem , a co mi tam. Żaden z aparatów o którym pisałem nie był jeszcze w serwisie , może ktoś ze śląska się jeszcze dołączy to wyślemy im przesyłkę zbiorową "ze dwa wagony" tego szajsu (może by ich w końcu ruszyło). W tym tygodniu uświadomię brata i postaram się wysłać je do serwisu.
Pozdrawiam
Matryca brata
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/821/dsc9990001.jpg/)
Matryca moja
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/830/dsc6904v.jpg/)
cocodrillo
23-01-2012, 21:42
Mój D7000 po wymianie naciągu lustra przestał chlapać olejem ale niestety AF dalej działa w trybie "sztucznej inteligencji" - ja mu pokazuje gdzie ma łapać ostrość a on i tak ma swoje zdanie co jest ważniejsze w kadrze.
Jutro oddaję go do sklepu na niezgodność z umową więc być może napiszę jeszcze kolejny rozdział historii bojów z serwisem/sklepem.
Mam też prośbę o Wasze porady odnośnie "niezgodności z umową". Z grubsza orientuje się w temacie (pracuję też w branży handlowo-usługowej ale nie foto). Czy macie jakieś doświadczenia w tych sprawach?
Mam nadzieję, że nie potraktujecie tego postu jako OT.
Z góry dzięki za pomoc.
Nie wiem czy coś pomogę ale miałem teraz przeprawę ze sprzedawcą butów zimowych, które po pierwszym spacerze przemokły. Oddałem do sklepu na reklamację a sklep wysłał do dystrybutora. Dystrybutor odpisał, że nie uznaje reklamacji bo "buty nie posiadają wady fabrycznej i są szyte elastycznymi nićmi, przez co nie da się zachować całkowitej nieprzemakalności" ( swoja drogą tłumaczenie godne nobla ) Napisałem więc skargę na sklep do Rzecznika Praw Konsumenta (w starostwie ) i dopiero po pisemnej interwencji Rzecznika sklep oddał pieniądze ) Możliwe, że i tu nie obejdzie się bez takiej interwencji .
Pozdrawiam
Dzieki za porade.
Wlasnie juz "zabezpieczylem sie" na taka ewentualnosc i reklamacje zlozylem pod okiem kompetentnych osob. Z tym, ze sklep najczesciej musi opierac sie na ekspertyzie serwisu, dlatego zobaczymy co napisze Nikon. Aparat byl juz u nich w serwisie i po naprawie dalej ma ta sama usterke. Jak juz pisalem mam potwierdzenie wady od niezaleznego rzeczoznawcy i jesli serwis napisze, ze aparat jest OK to wtedy dojdzie do konfrontacji. Sprawdzimy rzetelnosc ich ekspertow. :)
decadent
24-01-2012, 16:16
no, no - czekam z niecierpliwością na wyniki Twoich zmagań, jak to dobrze, że niektórym się chce.....
mnie by się chciało...
Przez kolejne dni przybyło kilka zgłoszeń. Jeśli chodzi o opisy to praktycznie ciągle powtarza się dokładnie taki sam (najczęściej szczegółowy) opis usterki (to samo z czym miałem do czynienia w swoim D7000 i 6 innych, które sprawdzałem). W kwestii załatwiania reklamacji przez serwis mamy do czynienia chyba z działaniem tak losowym jak w przypadku losowego działania AF w uszkodzonych D7000.......... raz każą płacić za czyszczenie matrycy, innym razem robią to gratis potwierdzając, że to problem z olejem (oba przypadki, ten płatny i bezpłatny dokładnie takie same, przynajmniej jeśli chodzi o zdjęcia przedstawiające zabrudzenie matrycy -ewidentnie olej). Potwierdzają istnienie problemu z brudzeniem matrycy -zaprzeczają............... i tak w "kratkę"......
Dzisiaj nagrywałem całkiem sensowną kobitę z Uokik -u.
Po wywiadzie na szybko zreferowałem jej sprawę.
Twierdzi że mają komórkę która zajmuje się sprawami z "urzędu" i że warto opisane przypadki skierować do nich....
Nie wiem na ile ta informacja pomoże ale może warto?
decadent
01-02-2012, 15:18
Dzieki za porade.
Wlasnie juz "zabezpieczylem sie" na taka ewentualnosc i reklamacje zlozylem pod okiem kompetentnych osob. Z tym, ze sklep najczesciej musi opierac sie na ekspertyzie serwisu, dlatego zobaczymy co napisze Nikon. Aparat byl juz u nich w serwisie i po naprawie dalej ma ta sama usterke. Jak juz pisalem mam potwierdzenie wady od niezaleznego rzeczoznawcy i jesli serwis napisze, ze aparat jest OK to wtedy dojdzie do konfrontacji. Sprawdzimy rzetelnosc ich ekspertow. :)
No i jak wyszła rzetelność ekspertów Nikon'a ?
Dzisiaj nagrywałem całkiem sensowną kobitę z Uokik -u.
Po wywiadzie na szybko zreferowałem jej sprawę.
Twierdzi że mają komórkę która zajmuje się sprawami z "urzędu" i że warto opisane przypadki skierować do nich....
Nie wiem na ile ta informacja pomoże ale może warto?
Warto. Takie rzeczy trzeba nagłaśniać. Wtedy za to się biorą organizacje, media itd.
Mi gość proponował raz prace w Niemczech. Zapłaciłem 80zł za wniosek potem cisza.
Tez mogłem olać. Zgłosiłem do prokuratury o popełnieniu przestępstwa => takich osób nagle znalazło się ponad 1000.
Tak samo jest z alkoholizmem ... dopóki się nie będzie mówić o tym głośno => to się tego nie zwalczy.
To są nasze prawa, nie dajmy się oszukać NIKONOWI !!!
tylko jakoś nikt nie podjął tematu...
Bartekolo
05-02-2012, 18:06
Fatman wiadomo coś kiedy będzie program;)??
To co wyprawia Nikon ze swoimi klientami jest tragiczne. Zaczynam, poważnie zastanawiać się nad zmianą systemu. Wole trochę być stratny ale pożyć dłużej. Fotografia ma być przyjemnością!!
Moja przeprawa z D7000 trwa od ponad roku.
Wszystko, co opisal Fatman: Absolutnie nieakceptowalny BF, 35 1.8 nieuzywalny, inny fokus przy swietle zarowym itp.
Sprzet reperowany byl w 3 (!) roznych autoryzowanych serwisach Nikona w DE, za kazdym razem potwierdzano usterke i justowano fokus!!!
Aparat wyladowal w koncu w centrali w Duesseldorfie, spece dostali ode mnie puszke + komplet obiektywow do justowania, odeslali po justowaniu dokladnie tak samo niedzialajacy.
Zazadalem nowej puszki. Dostalem prawie nowy egzemplarz z wystawy, testowany przez serwis, z odleglym nr seryjnym. To samo.
D7000 odebral mi radosc robienia zdjec.
For the record: do czynienia mialem z trzema egzemplarzami D7000, wszystkie mialy niedopuszczalnie nieprzewidywalny AF.
zastanawiam sie czemu sie jeszcze z nimi meczysz?
bo pewnie nadal wierzy, że zacznie działać. Mój działa, po trzech wizytach w serwisie, ale działa.
Jakby nie napchali w tą puszkę takiej świetnej "specyfikacji" to nikt by się pewnie tyle nie męczył. Mój plan na zakup D300s wymiotło jak tylko pojawił sie D7k.
Chłopaki, jakie macie 3 pierwsze cyfry numeru seryjnego? (pytam tych którym coś nie działa w D7000)
Nikon d7000, numer seryjny: 6062094, wysłany do serwisu 22/23.09.2011 do serwisu w celu naprawy AF, loteria, działa dobrze przez kilka strzałów, po czym występuje BF, większa część czasu BF, po powrocie z serwisu nic sie nie zmieniło. Mając świadomość problemu dałem sobie spokój na walkę z serwisem i nie wysyłałem, zwłaszcza, że trzymali miesiąc. Kończy mi się gwarancja za niedługo to może wyślę raz jeszcze. Przeszedłem z canona na nikona dla sławy o super AF i ... wtopiłem. Jestem amatorem więc jakoś przebolałem tą porażkę i męcząc się z AF robię zdjęcia. Pozdrawiam,
olkuszanin
07-02-2012, 11:16
Pozwolę sobie przedstawić moje uwagi dotyczące modelu d7k, z którego chcę na początku zaznaczyć bardzo ale to bardzo zadowolony
1: KUPUJĄC liczyłem się z wadami AF, choć po cichu sądziłem że trafi mi się nowszy model bez wady :)
2: BF na AF przerażające, po przesunięciu w menu do wartości -15 na niektórych szkłach do -20,
3: Złożyło się to z BF na d3, który planowałem po zakupie d7k oddać do serwisu
4: Brak czasu długie oczekiwanie na naprawę , brak gwarancji i duże koszty choć zaznaczam z poprzednich usług serwisu w WAW-ie jestem zadowolony - spowodował ze rozpocząłem kopanie w googlach za informacjami itp. jak sobie z tym problemem poradzić.
KONKLUZJA I WYNIKI:
Po zapoznaniu się z technologia i metodyką pomiaru AF w aparatach nikona, i znalezieniu odpowiedniej dokumentacji miałem do wyboru czyszczenie czujnika AF lub korekcji mechanicznej położenia lustra dolnego.
Z d3 nie było problemu korekcja śrubą wyregulowanie lustra AF i górnego , pełen sukces AF bezbłędny powrót do rzeczywistości celność 100%
Przy d7k niestety nie było śrub do regulacji , co tez istotne elementy utrzymujące lustra są jako całość, w d3 oba lustra można regulować niezależnie.
Przyznam się że bardzo nurtował mnie problem af w d7k i posunąłem się do drastycznego ruchu , wręcz chałupniczego , ale jednak skutecznego i pomysłowego, krytyka pewnie popłynie strumieniami.
Sam pomysł oparł się na domniemanym złym wykonaniu odlewów z tworzywa sztucznego utrzymującego lustra, sama bryła jest jak dla mnie "wypicowana" i pewnie konstruktor chciał podkręcić efekt wykańczając element rożnymi wzorami itp. a co za tym idzie doszło do błędnego wytworzenia gotowej bryły. Analizując kat i zależność położenia lustra względem punktu ostrości wyszło ze lustro opada za nisko, wiec najprostszy pomysł jaki przyszedł mi do głowy to podniesienie go nieznacznie, z racji że jest na gwarancji musiałem to zrobić prawie bez inwazyjnie więc cóż, wykorzystałem PASEK TAŚMY - efekt mnie ZASKOCZYŁ !!! (próby oparte na 1-3 listkach taśmy)
AF jest bezbłędny, trafia można powiedzieć za każdym razem.
Co ciekawe w innym egzemplarzu kolegi który już był zdesperowany całkowitym brakiem ostrości mimo regulacji poprawności AF - wklejka przyniosła ten sam efekt, aparat bez problemowo trafiał z ostrością. U kolegi wylądowały 2 paski.
Przykłady na zdjęciach po niżej;
źródło (http://fotoekipa.pl/FOTO1.jpg)
źródło (http://fotoekipa.pl/FOTO2.jpg)
Sądzę że akcja opisana w wątku przyniesie pozytywny skutek i być może firma wymieni na szeroką skale wadliwy element luster.
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć że staram się nie myśleć o tej taśmie podczas robienia zdjęć, i jak na ten czas mimo dużej ilości zdjęć metoda się sprawdza i możne powiedzieć że działa.
decadent
07-02-2012, 11:24
Na tych zdjęciach nie widać tej tasiemki, mógłbyś zapodać jakieś lepsze ?
olkuszanin
07-02-2012, 11:33
PROSZĘ BARDZO
źródło (http://fotoekipa.pl/FOTO3.jpg)
Fajny test na spostrzegawczość. Z tego co widzę to na tym 1 ząbkowanym elemencie - poniżej śrubki na prawo.
olkuszanin
07-02-2012, 12:09
tak to jest cały element z lustrami podniesiony do góry , a tasiemka podklejona od dołu w prawym rogu, co ciekawe bolec podtrzymujący lustra na który opada element, u mnie mimo tego że nie ma zewnętrznej regulacji (być może jest w środku) to nie da się go już podnieść wyżej jest ustawiony na samym końcu jego pola manewru. Czyli jeśli nie wymienią elementu luster to i tak nic nie da regulacja w oprogramowaniu .
olkuszanin, szczęka mi opadła............... -trzeba by to jakoś odpowiednio udokumentować i potwierdzić na kilku innych sztukach, wprost wymarzona informacja dla mnie :-)
rozkosznie
07-02-2012, 12:15
Generalnie szczęka mi opadła jak to przeczytałem/zobaczyłem.
No to zaoszczędzili księgowi nikona parę dolarów na sztuce... możliwość regulacji, 2 śrubki... ale po co cena z kosmosu a ludzie i tak kupią. Oby to był ten problem!
olkuszanin
07-02-2012, 12:32
FATMAN ciesze się ze mogłem pomóc, wiem ze ta przeróbka to dziecinada, ale jak dla mnie dała efekt a mierząc dokładnie elementy można zauważyć ze wszystko wskazuje na odlany mały wypust w postaci półkuli , i to zapewne jest wada za którą odpowiada fabryka wykonująca ten element.
kurde, to jak przełomowe odkrycie. Jak się potwierdzi to powinienes chodzić z medalami N na klacie i za darmo otrzymywać nowe wersje puszek. I do zabawy i do weryfikacji.
Gratulacje za wnikliwość w drążeniu tematu oraz pomysłowość.
Koniecznie trzeba to dokładnie sprawdzić i udokumentować. Potrzebny jest choć jeden wadliwy D7000 (wykonana seria zdjęć z wadą), który trzeba by poddać przeróbce -i bardzo wnikliwym testom. Całość można nagrać (po prostu film -dokument). Wreszcie będzie coś co pomorze nam wszystkim w walce !!!!! :)
Szukamy ochotnika/ochotników.
olkuszanin
07-02-2012, 12:43
z mojej strony nie ma problemu, sadze że kolega również może się przyłączyć, fajnie byłoby rozciąć d7k i wykonać pomiary katów lustra zależnie od stopnia podniesienia, ale szkoda kasy, mogę dokonać pomiarów grubości na wybrzuszeniu w dwóch aparatach, dodać foty i już,,
A to jeszcze jako ciekawostkę mogę dodać jak pozbyć się różowych plam na twarzach która głownie występuje przy opcji ŻYWE w parametrach obrazu, w sumie to jeszcze mam kilka ciekawostek z d3 , i problemów np z blokująca się migawką,.
I jak by mnie dzisiaj ktoś pytał jakiego ma sobie kupić nikonka to polecać mu będę d7k :))) jest świetny
No to ja Wam podrzucę "ładnego kwiatka" z mojej przygody z niezgodnością towaru w "EURO".
Dziś godz. 10:12: Minęło już 15 dni od oddania aparatu i udaję się do sklepu aby spytać czy coś wiadomo w kwestii odpowiedzi na moją reklamację.
Pan sprawdza w komputerze i mówi mi, że 02.02.2012 wysłano do mnie pismo z informacją, że serwis stwierdził brak usterki i w związku z tym nie mogą mi wymienić aparatu na nowy.
Jakoś by mnie to specjalnie nie zaskoczyło znając działanie sklepów i serwisów ale...
Dziś godz. 9:23: Telefon s serwisu Nikona. Bardzo miły Pan chciał doprecyzować lakoniczny opis usterki wpisanej w protokół oddania sprzętu na niezgodność ze sklepu Euro.
Powiedział, że właśnie zabierają się do testów mojego aparatu i technik chciałby dowiedzieć się coś więcej.
Wtedy jeszcze nie wiedziałem o odpowiedzi ze sklepu.
Dziś godz. 10:25: Dzwonię na infolinię Euro do działu reklamacji. Opisuję sytuację i uzyskuję odpowiedź, że widocznie serwis tak ich poinformował. WTF???
Dzwonię do Nikona. Dowiaduję się, że jedyna informacja jaka wyszła do Euro to potwierdzenie przyjęcie aparatu do serwisu a opinia o wadliwości lub nie będzie gotowa pewnie dopiero pod koniec tygodnia.
Ponownie dzwonię do Euro i Pan w dalszym ciągu, już mniej pewnie twierdzi, że tylko takie informacje widzi i dokument z datą ekspertyzy z serwisu dostanę jak wróci mój aparat do sklepu. Poleca napisanie reklamacji.
Skargę od razu złożyłem w sklepie i teraz czekamy na decyzję i dokumenty ze sklepu.
Jak Wam się podoba polityka załatwiania reklamacji w sklepach RTV EURO AGD?
vvilk, kiedy pismo wysłano to Cię nie obchodzi -liczy się kiedy Ci je dostarczono.
Dzieki.
Dzis bylem na poczcie i jeszcze nic nie przyszlo.
Poczekaj -zaraz podeślę Ci linka do odpowiedniego pisemka, które możesz zanieść do Euro :)
[dopisane]
http://www.mediafire.com/?lznu0n1h1lm0jft
No to ja Wam podrzucę "ładnego kwiatka" z mojej przygody z niezgodnością towaru w "EURO".
Dziś godz. 10:12: Minęło już 15 dni od oddania aparatu....
Zatem, zamiast wydzwaniać gdziekolwiek, dociekać czy szukać aparatu w serwisie - pisz pismo z żądaniem zwrotu gotówki lub...wymiany na inny egzemplarz! Masz pewną wygraną.
Tylko czy nie liczy się data wysłania przez sklep pisma a nie doręczenia?
Na 100% liczy się data doręczenia!
Wiem, bo przerabiałam temat osobiście - również z siecią EURO RTV AGD.
W moim przypadku doręczenie "spóźniło się" o JEDEN dzień! Wszystko potem poszło bez jakichkolwiek przeszkód, w 14 dniu popołudniu zadzwoniłam, że czas minął itp - potem (po weryfikacji terminu doręczenia) zaproszono mnie do sklepu i poproszono o decyzję czy nowy towar czy zwrot gotówki - natychmiast od ręki:)
Szczerze mówiąc na to liczyłam, bo wcześniejsza walka z tym sklepem była nieskuteczna...
http://reklamacje.wieszjak.pl/terminy/276026,Jak-obliczyc-14dniowy-termin-na-odpowiedz-reklamacyjna.html
i dzwoń do rzecznika praw konsumenta...
Wracając do modyfikacji, ktoś ją sprawdza ?
decadent
07-02-2012, 15:44
A to Ci dopiero.... z tym mechanizmem.... szok.
Czy to może być jednak odpowiedzialne za nie tyle błędne działanie AF, co losowe ?
A może lustro w D7k bije tak mocno (o czym było wiele pisane), że "ugniata" to miejsce (zbyt miękki materiał), które jest stoperem ?
czekałem na coś takiego właśnie - koniecznie dokładnie to udokumentujcie Panowie....
To może tłumaczyć dlaczego w niektórych puszkach AF zaczyna szwankować po jakimś czasie w wyniku zużycia się elementów. Aż muszę przyjrzeć się komorze lustra w domu.
Wybrzuszona półkula - u mnie w d7000 takie coś nie występuje. Muszę spróbować nakleić taką tasiemkę, tylko zgroza jeśli się odklei ;),
Bechowiec
07-02-2012, 17:31
Hm, w moim D7000 nie występuje wybrzuszona półkula (aczkolwiek moj egzemplarz nie ma problemu z AF) - miejsce zaznaczone przez Ciebie na zdjęciu jest płaskie, bez wybrzuszeń. Może faktycznie w niektórych egzemplarzach jest jakaś wada wykonania tego elementu. Z drugiej strony, jeśli element jest "wybity" , to i powrót lustra do nienaturalnej pozycji powinien być powtarzalny - w sensie, BF powinien występować zawsze. Powiem też, że u mnie hamulec lustra ma jeszcze dość spory zakres regulacji - można go podnieść o prawie milimetr.
olkuszanin
07-02-2012, 17:31
ja używam prawie miesiąc i jest w porządku , jak sie odklei to sie nowa przyklei ,tak jak pisałem wcześniej sprawdzone,
może być potrzeba naklejenia dwóch, porób testowe fotki, napisz czy problem z AF zniknął
wy tak serio? nic sie nie ugniata.. wg mnie jak juz to raz ulozy sie dobrze i wtedy jest ok innym razem jak to zostalo pokazane spadnie za nisko (zle spasowanie plastykowego elementu) i jest bf.. to by tlumaczylo zachowania aparatu Fatmana - upadl i chwile bylo dobrze... poprostu zrobcie tak jak pokazano i wytestujcie. Nic sie nie odklei a jak bedzie dobrze to wysylac hurtowo z opisem co i jak do serwisu niech wymieniaja nawet pol aparatu.. tylko czy chinskie lapki zrobily choc 30% dobrej partii szpejka? who knows...? :P swoja droga ciekawe jak to rozwiazali w d800 :D bo nie chce mi sie wierzyc ze tak jak w d7000 predzej zrobiono jak w d3
Bechowiec
07-02-2012, 17:58
Ale co Ci tam ma spaść za nisko? To nie jest ruchomy element. Jedyne logicznie wytłumaczenie, to jego "wybicie". Jeśli się wybije na tyle, że lustro nie wraca na swoją prawidłową pozycje, to nie ma możliwości by zdarzyło się aby lustro znów zadziałało prawidłowo - chyba że wystąpi także luz "poziomy" i lustro sobie wędruje (raz trafia wybitym miejscem a raz nie) ale to wg mnie odpada, taki luz musiałby być zauważalny bez problemu.
olkuszanin
07-02-2012, 17:59
ten element w takiej formie zrobiono po raz pierwszy , ja pokazałem w d3 różnice i śruby do regulacji, tak samo robili niektórzy w d90, zapewne d800 i d4 maja mocniej rozbudowany element unoszący lustra i za pewne będzie regulacja na śrubach. jak i domniemam jest także zrobiony z innego rodzaju materiału
olkuszanin
07-02-2012, 18:02
nie spada - użył bym bardziej słowa opada
, po rozłożeniu się dolnego lustra od AF, powstaje kat, w d7k te elementy są jako całość a bardziej odchylenie lustra dolnego jest stałe, więc jeżeli opada ono niżej to powstaje BF bo zmienia się kąt czego wunikiem jest co innego widzimy z lustra pierwszego a co innego elektronika zmierzy z lustra dolnego
Bechowiec
07-02-2012, 18:05
Ja doskonale rozumiem o czym piszesz, i doskonale wiem jaki to może mieć wpływ na AF. Zastanawiają mnie tylko dwie rzeczy:
- jeśli lustro opada za nisko na skutek zuzycia elementu, to wadliwe działanie powinno być powtarzalne - a z tego co się wczytałem w wątek, problem był raczej losowy.
- Czy pisząć o "pólkuli" masz na myśli taką niewielką kropkę na zdjeciu gdzie wskazuje strzałka? Zastanawia mnie to, gdyż u mnie nic takiego nie występuje - element jest zupełnie płaski.
olkuszanin
07-02-2012, 18:11
ta niby "kulka" jest w modelach które podklejałem, i ewidentnie to ona styka sie po opuszczeniu z bolcem podtrzymującym lustra
może firma w następnych edycjach podniosła element właśnie w ten sposób, z tym ze to i tak mało, ja po zakupie miałem celność AF na poziomie 30-60%,
- nie sadze żeby to nazwać zużyciem elementu to po prostu źle dopasowany element, może matryca odlewająca element została źle wymiarowana
i na tłukli kilkadziesiąt tysięcy złych elementów
Bechowiec
07-02-2012, 18:25
Właśnie, to bardzo ciekawe.
http://imageshack.us/photo/my-images/404/lustrol.jpg/
U mnie nic takiego nie występuje i nie mam problemów z AF. To ślad, moim zdaniem - bardzo ważny. Ta jak to nazywasz "pólkula" powoduje ze styk lustra z hamulcem ma bardzo małą powierzchnię (złe spasowanie) i jak najbardziej może być przyczyną loterii w pracy układu AF.
Ciekawe tylko czy to seria wadliwych elementów (np na skutek błędu wtryskarki) czy też Nikon po cichu coś poprawił.
olkuszanin
07-02-2012, 18:39
czyli dwa plasterki taśmy powinny pomóc , heeh :)
mechanizm naciągu lustra mi wymienili i teraz nie "chlapie olejem", jak przestanie ostrzyć to nakleję taśmę :D
jak jeszcze coś się ujawni to dośrubuję ....
nie kpię, tylko po chwilowym zachwycie zastanawiam się co jeszcze ten model w sobie skrywa. I co więcej, jak długo będzie trzeba czekać na rozwiązanie problemu, nie przez N, a przez dociekliwego klienta.
Mimo wszystko czekam nadal na D400.
marcinban
07-02-2012, 22:16
Przepraszam za głupie pytanie ale co to za taśma?, tzn. jakiego rodzaju, że taka twarda:)
marekwwwww
07-02-2012, 22:39
moze tej kulki nie powinno być i przez nią lustro zle sie układa mój niema kulki i narazie jest ok
mój nie ma kulki i źle ustawia AF, więc... spróbuje z taśmą jak będzie czas i się podzielę doświadczeniem ;)
mój nie ma kulki i źle ustawia AF, więc... spróbuje z taśmą jak będzie czas i się podzielę doświadczeniem ;)
mój D7000 nr. 612.... także nie tej wypukłości. Odlew jest płaski.
Jedynie można się dopatrzeć z lupą, bądź wnikliwie spoglądając na ten płaski element że występują ślady wynikające z pracy tj. uderzenia lustra o tą dolna rurkę, zwaną hamulcem. Ślady są na tyle mikroskopijne, że nie wydaje mi się że miałoby to wpływ na nachylenie lustra. na tyle mikroskopijne że taśma typu wulkanizacyjna jest stokroć razy grubsza.
Ślady, które zauważyłem mogą być spowodowane tylko tym że te dwa elementy się ze sobą stykają i tym samym w tym miejscu nie osiada, żaden mikrokurz :-). Dodam że na moim d7000 jest jeszcze zrobionych mało zdjęć i nie wiem jak ten element zachowa się później.
Troszkę od siebie - jako laik konstrukcyjny.
Najbardziej zastanawia mnie konstrukcyjne rozwiązanie hamulca lustra (tej rurki), nie jestem inż i nie obserwuję budowy innych aparatów, ale ja bym dał ten element hamujący z dwóch stron. Z tego powodu że lustro uderza, upada z nie tak małą siłą i o ile ten element nie zostanie uszkodzony (czarny waski pasek z kulką bądź bez niej), to być może uderzając jedną stroną rozkalibruje się górne mocowanie - w osi.
Mam nadzieję, że kolega rozwiązał problem. Czekam na rozwój wydarzeń. Podziękowania dla kolegi od czarnej tasiemki za chęci umieszczenia i podzielenia się spostrzeżeniami.
Ps. Czy ktoś ostatnich wypowiedzi nie powinien przenieść do innego tematu d7000, a tutaj ponowić apel Fatmana ?
Czym więcej osób nadeśle tym lepiej
Bechowiec
08-02-2012, 00:10
Tylko musicie odróżnić typowe niedomagania AF, które mogą wymagać kalibracji i mogą się zdarzyć w każdym korpusie od problemów opisanych przez fatmana.
Bechowiec
08-02-2012, 00:12
Tylko musicie odróżnić typowe niedomagania AF, które mogą wymagać kalibracji i mogą się zdarzyć w każdym korpusie od problemów opisanych przez fatmana. To, że u kogoś występuje np BF nie musi oznaczać że dotknął go ten akurat problem. Teoria która przedstawił olkuszanin wydaje mi się sensowna.
fotomedia
08-02-2012, 01:53
Też się dopiszę... mój ma numer 612.... i nie ma żadnej kropki, idealnie płaska powierzchnia. Nie zauważyłem pomimo już fanatycznych testów popełnianych raz w tygodniu problemów o których pisał Fatman :) Co więcej przy prawidłowej mikroregulacji jest ostrzej przy zwykłym trybie niż przy LiveView. Jedyne co zauważyłem że na niektórych szkłach celność jest na poziomie 85% jeśli fotografuję normalnie, jeśli przeostrzam za obiekt i ponownie normalnie celuję celność jest prawie 100%. NIe wiem czym to jest spowodowane - w poprzednim systemie tego nie miałem a w Nikonach zarówno D7000 jak i D70 zauważyłem taką zależność - może to poprostu moje szkła ?:)
heh... dużo narzekań a jakoś nikt z tych co mają problem nie spróbował... :D
Mario__S
08-02-2012, 08:40
Mój również ma płaską powierzchnie tego elementu i AF działa dobrze od samego początku. Dodam jeszcze, że mikro regulację mam całkiem wyłączoną. Puszka nie nowa bo ma nr 603****** a przebieg 24k z hakiem.
decadent
08-02-2012, 13:14
Czy ktoś mógłby mi zaznaczyć na jakimś zdjęciu o jaką wypukłość chodzi ? Która to ta kulka ??
Emhyrion
08-02-2012, 14:07
To ta drobna nierówność, widoczna na zdjęciu macro na 14 stronie wątku.
W mojej ocenie to jest pozostałość po odlewie, który powinien być dokładnie spolerowany po wyjęciu elementu z odlewarki. U mnie widać ślad po "kulce", ale jest spolerowany na gładko. Aparat wciąż ostrzy...
gadzeciarz
08-02-2012, 17:23
To ta drobna nierówność, widoczna na zdjęciu macro na 14 stronie wątku.
W mojej ocenie to jest pozostałość po odlewie, który powinien być dokładnie spolerowany po wyjęciu elementu z odlewarki. U mnie widać ślad po "kulce", ale jest spolerowany na gładko. Aparat wciąż ostrzy...
U mnie również ten element jest płaski bez żadnej mini wypukłości w postaci punktu czy tam kulki,musiałem lupy użyć by być pewnym a aparat wali jak walił -seriami ;-)
Ja tej kulki na tych fotach nie widzę, zaglądam do mojego do środka i też nie widzę(chyba). Może ktoś trochę bardziej naprowadzić na ten element na tych fotkach np. ze strony 14, u mnie ostrzy dobrze seria 609...
Chodzi o ten kawałek prostokątny obok tej tarki? na nim ma być ten ślad od odlewu? jak w tandetnych modelach do sklejania? o to chodzi?
gadzeciarz
08-02-2012, 18:41
-"Chodzi o ten kawałek prostokątny obok tej tarki? na nim ma być ten ślad od odlewu? jak w tandetnych modelach do sklejania? o to chodzi?''-
Z tego co opisują o ten kawałek chodzi ,domniemana przyczyna złej pracy AF
To nie koniecznie chodzi o tą kulkę, taśma pewnie wpływa na ułożenie lustra. Ktoś już to sprawdzał ?
Jeżeli chodzi o to, to u mnie gładkie jak pupcia niemowlaka, lupą sprawdzałem.
Może inaczej, kto ma problem z AF to niech naklei taśmę i podzieli się wrażeniami.
A na chlapiący olej dokleić jeszcze kawałek gumy w kształcie chlapaczy od "malucha".
Masakra się robi z jakością tych nowych sprzętów. :(
może zaczyna się masówka? szybko, tanio, redukcja personelu bo konkurencja za rogiem [a jak redukujesz personel to kontroli już tak często nie robisz]
Zaczynasz opierać się na statystyce, dobierasz poziom kontroli, który jest bardziej tolerancyjny - przecież nie produkujesz coś co wpływa na bezpieczeństwo, ...
i tak zaczyna się to kręcić, a im dalej od centrali to i kontrola może być "taka dalsza".
A nie zapominajmy o tym, że kto pierwszy ten lepszy, a więc w walce o nowego klienta wypuszcza się sprzęt sprawdzony, ale już bardziej lightowo, analiza ryzyka i tym podobne. No i raz na jakiś czas trafi się coś wyłażącego poza ramy, taki D7000
Oby to była nauczka i D800 był sprawdzony "po staremu".
mariaczi666
08-02-2012, 21:09
Niewątpliwie, przypadek D7000 to byłaby solidna nauczka dla każdego szanującego się giganta elektroniki, tym bardziej, że Nikon skupia się na foto, nie to co np. Sony ze swoimi telewizorami, walkmanami, AGD, audio itp...
Dzieki Fatman za link do wzoru pisma. Powedrowalo dzis do Euro. Kontaktowalem sie rowniez z rzecznikiem praw konsumenta i dowiedzialem sie, ze sklep ma 14 dni na DOSTARCZENIE odpowiedzi na zgloszenie.
Czekam teraz na ruch z ich strony.
Wiem juz jednak na 100% gdzie nie bede w przyszlosci robil zakupow. :)
Tymczasem........ być może jutro będzie warto oglądać Program bez nazwy :-)
Tymczasem........ być może jutro będzie warto oglądać Program bez nazwy :-)
A cos więcej :>
Nie trzymaj nas w stresie bo już samo posiadanie N jest bardzo stresujące :D
O ktorej godzinie?
20 jak zawsze.............. ale jeszcze to potwierdzę..........
potwierdź, w ciemno zakładam, że widownię będziesz miał sporą ;)
mariaczi666
08-02-2012, 22:31
Nie zaliczam się do posiadaczy d7000, ale również obejrzę, jak mnie sąsiedzi wpuszczą na telewizor (sam nie posiadam). Mam dwóch kumpli Canonierów, też przyznali, że z chęcią zobaczą, tyle, że z nieco innym nastawieniem ;)
A tak w ogóle to który to ten program 'bez nazwy', chodzi o kanał któryś??
Po pierwsze będę wirtualnie (z racji tego, ze obecnie nie mogę się ruszyć), na szczęście obecna technologia........... no hologramu nie będzie. Po drugie -nie jest jeszcze pewne czy jutro, dopiero się dowiem.
Dam znać :-)
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-cztery-razy-d4-10337.html
ekhm.. tego nie da sie oglądać :( - nuuuudne.....
ekhm...nikt Ci nie karze ... zawsze można gumisie zobaczyć :)
kostek-brasil
09-02-2012, 00:14
Przypuszczam, że gospodarze programu będą bardziej podnieceni nowymi aparatami ( D800 ), niż przypadłościami D7000. Tak, czy inaczej, moim zdaniem warto obejrzeć. :-)
D800 będzie w przyszłym tygodniu ;-)
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-cztery-razy-d4-10337.html
Mi to się podobają stroje tych kolesi, co jeden to "gustowniej" ubrany ;) Jakby się cofnęli w czasie... ;)
Ale program chętnie zobaczę :) I poprzednie odcinki też oglądałem.
Dzięki za nry seryjne, ja mam początek 627 i jak na razie wszystko ok choć nówka i jeszcze na dworze z nią nie byłem w te mrozy ale trzaskam dużo w pomieszczeniach, testuje i jest raczej OK.
@Fatman czy możesz się doszukać korelacja dot nr seryjnych a wadliwych sztuk? Czy przy lampie błyskowej też źle Ci mierzy AF?
Dzięki za nry seryjne, ja mam początek 627 i jak na razie wszystko ok choć nówka i jeszcze na dworze z nią nie byłem w te mrozy ale trzaskam dużo w pomieszczeniach, testuje i jest raczej OK.
@Fatman czy możesz się doszukać korelacja dot nr seryjnych a wadliwych sztuk? Czy przy lampie błyskowej też źle Ci mierzy AF?
Jemu nie mierzy bo juz dawno nie ma tej puszki. Nr seryjne nie maja praktycznie zadnego znaczenia, tak na niskich jak i wysokich numerach trafiaja sie wadliwe sztuki.
O, przypomnieliście mi o mojej puszcze. D7k tak mnie zniechęciło do fotografowania że znalazłem sobie inne zajęcie, ale chyba w końcu wyślę go do tego serwisu bo i tak leży w szafie.
:mrgreen: no to jak nie wróci chęć focenia można od N żądać zwrotów kosztów za terapię
coś za szybko się poddajesz
Bartekolo
09-02-2012, 12:13
Dzieki Fatman za link do wzoru pisma. Powedrowalo dzis do Euro. Kontaktowalem sie rowniez z rzecznikiem praw konsumenta i dowiedzialem sie, ze sklep ma 14 dni na DOSTARCZENIE odpowiedzi na zgloszenie.
Czekam teraz na ruch z ich strony.
Wiem juz jednak na 100% gdzie nie bede w przyszlosci robil zakupow. :)
Mógłbym prosić też o taki wzór pisma. Tez kupowałem w euro:(.
Bartekolo
09-02-2012, 12:25
Taki AF ma też swoje plusy:). Ja zabrałem się za stare manuale od zenita po moim ojcu:). Zdziwiłem się jakie są ostre i nawet słabszy kontrast w portrecie ma swoje plusy (o dziwo z manulanymi i potwierdzenie działa idelanie, ostrość w punkt zawsze). Ogólnie obawiam się tylko tego gdybym miał fotografować jakąś uroczystość ze stałkami 35/1.8 i 50/1.8 i nagle AF zaczął by grymasić. Dokupiłem lempę i jak by co to będę próbował z kitem 18-105/5.6is. Zrobi się inne ujęcia ale przy dłuższych czasach i stbilizacj plus lampa też może uda się zrobić dużo fajnych ujęć w Kościele. W plenerze ze stałkami jakoś dam radę. Jak Nikon nie rozwiąrze tego problemu to pewnie zmiana systemu za jakiś czas lub zbieranie na D800 (jeśli bedzie bez "wad"):p. D7000 wydawał się aparatem idelanym i właśwciwie by nim był, świetna matryca, zgrabny korpus, ergonomiczny itd itp. Tylko ten cholerny feler z AFem:sad:
Pismo informujące sprzedawcę, że nie dotrzymał 14 dniowego terminu na odpowiedź (niezgodność towaru z umową).
http://www.mediafire.com/?lznu0n1h1lm0jft
Fatman trzymam kciuki za twój udział w tym programie.
Oglądam odcinek o D4 i ten koleś z nikona zachowuje się jakby tam był za karę. Zakładając że program z twoim udziałem będzie miał inny charakter to przypuszczam że reakcja człowieka od nikona będzie bardzo lekceważąca. Jak to będzie ten sam człowiek to nerwy se stali trzeba mieć.
Jak pisałem będę wirtualnie -połączenie za pomocą Skype (przepraszam, nie mogę obecnie jechać do Warszawy). O ile sprzęt nie zawiedzie (właśnie walczęz kamerą).
Tak wiem że wirtualnie. Może to lepiej bo możesz się spokojnie przygotować na podniesienie ciśnienia.
BTW o której godzinie można będzie kibicować, nie chciałbym przegapić a po 20 mnie nie będzie;/
Ok. Mniej więcej o 20:50 zacznie się akcja. Opowiem na czym polega problem, dotychczasowe działania serwisu, wspomnę o liście jaką zrobiłem dzięki Waszej pomocy. Całość powinna się zamknąć w 10-25 minutach.
...cholera muszę się ogolić, kamera wszystko wyłapuje :-( ;-)
kostek-brasil
09-02-2012, 20:10
Haha, tylko się nie zatnij. Powodzenia ;)
Jak mi net nie padnie to się nie zatnę ;-)
Tak dzisiaj.
Tutaj macie link do transmisji live, ktora zaczyna sie o 20 :)
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-szesciopak-10512.html
Około 20tej jest.... trafniejszym określeniem;)
Około 20tej jest.... trafniejszym określeniem;)
No wlasnie widze :P
Bartekolo
09-02-2012, 21:08
Fatman trzymam kciuki!!
rozkosznie
09-02-2012, 21:09
Też Wam tak rwie?
przemo1978
09-02-2012, 21:11
Na początku się tnie ale teraz już chodzi ok
mariaczi666
09-02-2012, 21:13
U mnie nie tnie ale nagle zniknęła fonia. Cholera, może ponownie uruchomię kompa.
Musicie mieć coś nie tak z przeglądarkami lub z netem, u mnie leci jak film z dvd :)
rozkosznie
09-02-2012, 21:36
Net ok, na 2 komputerach z różnymi systemami i różnymi przeglądarkami mam taki efekt, że się tnie, ale przerwana kwestia jest po chwili wznawiana w momencie przerwania, więc nic się nie gubi. Dziwne.
Napiszmy w on-line tam gdzie pod filmem jest : "Zadaj pytanie ekspertowi" np. o treści "
"Oglądam Was i czekam na Fatmana w sprawie D7000 - mam problem z D7000 i serwis mi nie pomógł "
Oczywiście jeśli ktoś ma ten problem. Niech zobaczą ile jest osób którzy mają problem z D7000 i oglądają ten program tylko dlatego że nie moga sobie poradzić z serwisem i mają nadzieję że Fatmam coś poruszy.
dopiero wróciłem do domu i odpaliłem neta :-(
był już Fatman?
Nie było. Coś w chu**a walą prowadzący lub producent tego programu...
przespol
09-02-2012, 21:49
Tomasz Tomaszewski - niezła odpowiedź na pierwsze pytanie radaktora :)
Spokojnie -będę już niebawem, chyba że net padnie, albo Skype na moim tablecie się wywali ;)
nie "wyrolują" Fatmana, przeca mial to objecane
do której ma ten program ma być?
Spokojnie -będę już niebawem, chyba że net padnie, albo Skype na moim tablecie się wywali ;)
czekam cierpliwie, a nawet niecierpliwie
program tak, Fatman jeszcze nie, ale będzie
słyszeliście ten bełkot od przedstawiciela sony ?
ma nadzieję, że coś wypuszczą, oby nie bą..a
nie panikujcie :P pewnie net zamula :P
Fatman jest na linii :-) ale jeszcze Go do głosu nie dopuścili.
ACTA już działa :P szkoda...
rozkosznie
09-02-2012, 22:30
hm... nie rozumiem jak nie można dobrze przygotować takiego połączenia po stronie Panów z programu
W takim razie nawet lepiej że Ciebie odwiedzi ten miły Pan.
Problemy techniczne jak widać -ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło jak słyszeliście -Radek mnie odwiedzi i nagramy program na spokojnie.
Skype to jednak tylko skype ... nie można więcej oczekiwać.
Mam nadzieję, że faktycznie dotrzymają słowa, wybiorą się do Fatmana i nakręcą pożądny materiał.