Zobacz pełną wersję : Pomoc w sprawie D7000 dla Fatmana - akcja
i d.....a w krzakach odłączyli z wizji naszego mediatora:idea:
no i nie ma, nie jestem podejrzliwy, ale...
gadzeciarz
09-02-2012, 22:32
Faktycznie nic nie można było zrozumieć ,więc czekamy ma dalszy ciąg z kamerą redakcji w ręku.
Małymi kroczkami do przodu !
Technika zaniemogła, co zrobić, ale może to i lepiej bo zrobicie materiał porządnie na spokojnie :)
panowie!!!! połączenia bada się PRZED programem :))) - szczególnie pod kątem komunikacja i sprzężenia ...oj...
Śnieg spadnie i będzie duży mróz, nie dojadą:-)
Spokojnie Panowie -będzie dobrze :-)
może to i dobrze , w pzyszły tygodniu bedzie REP z Nikona , może go coś ruszy :D
panowie!!!! połączenia bada się PRZED programem :))) - szczególnie pod kątem komunikacja i sprzężenia ...oj...
Sprawdzaliśmy połączenie przed programem -około 18:10, było ok (choć pewne problemy były po mojej stronie -dlatego łączyłem się z tabletu a nie komputera).
Śnieg spadnie i będzie duży mróz, nie dojadą:-)
Za Radka ręczę -to profesjonalista i w 100% mu ufam.
Przy okazji -może będzie możliwość od razu spotkać się z kolegą olkuszaninem ? Dwie pieczenie na jednym ogniu......
kostek-brasil
09-02-2012, 22:36
Przy drugiej okazji nie bierz się za golenie. Widocznie to przynosi pecha :-P
Ale sprawdzaliście z "otwartymi" mikrofonami w studio?
Sprawdzaliśmy połączenie przed programem -około 18:10, było ok (choć pewne problemy były po mojej stronie -dlatego łączyłem się z tabletu a nie komputera).
Nie mogli zadzwonić do ciebie np?
Nie byli przygotowani na zwykłe połączenie telefoniczne.
idzie jak po grudzie, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo.
Szkoda tylko, że nie dało rady żebyś fizycznie był w studio. Ale to już siła wyższa.
Ale sprawdzaliście z "otwartymi" mikrofonami w studio?
Tak -słyszałem siebie (strumień miałem odtwarzany na kompie, który stał obok). No coś się spierdzieliło, ale będzie ok :-)
Tak - zdecydowanie - nie golić się do czasu nagrania i wyemitowania programu:))
Udział olkuszanina byłby baaardzo wskazany!
Przed programem sie smialem, ze Rafal pewnie sie dogadal i za milczenie dostanie d800 od nikona.
niby zart, ale jednak nie bylo wystepu :P hehe
dmilewski
09-02-2012, 22:42
bardzo szkoda, naprawdę :( Cały program czekałem na to połączenie.
Spoko spoko jak już pisałem nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :-) W przyszły weekend Radek mnie odwiedzi, wcześniej się z nim skontaktuję i omówię szczegóły -dam Wam znać.
podaj ile osób wysłało dane o problemach swoich puszek
Mam 28 zgłoszeń (około 7 nie było jeszcze w serwisie -lub własnie w nim wylądowało, bo to zapowiadali ich właściciele).
Rafał_Sz
09-02-2012, 23:00
Tak czy owak dziękuję za zaangażowanie w temat. Rafał, dodam, że według moich wyliczeń moje D7000 było pierwszym egzemplarzem ( a na pewno jednym z pierwszych) w którym serwis sam z siebie podjął decyzję o wymianie mechanizmu lustra, nawet nie wymagali ode mnie gwarancji. Piszę to, bo może być to wskazówką kiedy Nikon PL "zauważył" problem i zaczął działać, co prawda bez ogłaszania jakiś akcji, ale jednak. Datę masz w danych o moim zgłoszeniu.
O -to istotna informacja, zaraz sobie oznaczę jako istotne zgłoszenie.
Bartekolo
09-02-2012, 23:01
Tak czy owak dziękuję za zaangażowanie w temat. Rafał, dodam, że według moich wyliczeń moje D7000 było pierwszym egzemplarzem ( a na pewno jednym z pierwszych) w którym serwis sam z siebie podjął decyzję o wymianie mechanizmu lustra, nawet nie wymagali ode mnie gwarancji. Piszę to, bo może być to wskazówką kiedy Nikon PL "zauważył" problem i zaczął działać, co prawda bez ogłaszania jakiś akcji, ale jednak. Datę masz w danych o moim zgłoszeniu.
ale nie wszystkim wymiana tego mechanizmu pomogła raczej?
Niestety wg. zgłoszeń nie wszystkim :-(
Niestety wg. zgłoszeń nie wszystkim :-(
WtWoim przypadku też była wymiana tego elementu?
to może to też się przyda:
pierwsze zgłoszenie i bez jakiegokolwiek przekonywania od razu dostałem informacje: usługa bezpłatna
drugie zgłoszenie - 80pln, na moją uwagę: "że to przecież to samo co przy poprzedniej naprawie, -a faktycznie to również bezpłatnie-" zlecenie z adnotacją, że klient zgadza się na poniesienie kosztów trafiło do kosza i dostałem nowe już za free.
Trzecie to już wymiana mechanizmu
Nie, u mnie tylko regulacja czujników zgodnie z wytycznymi producenta.
Żeby nie było że ta plaga tylko nas w Polsce dotknęła , co prawda więcej o oleju , ale poczytać warto - http://www.flickr.com/groups/d7000-club/discuss/72157625681752931/page1/ i dla leniwych gotowiec pl http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.flickr.com%2Fgroups%2Fd7000-club%2Fdiscuss%2F72157625681752931%2Fpage1%2F
i jak Fatman , był Radek ?
ps. Czy to nie przypadkiem admin OC ?
W przyszły weekend się spotykamy -nie ten ;-) Tak, to admin OC.
No to czekam na info o "akcji" .
Pamiętam go z czasów E-3 , ciekawy byłem dlaczego RadioErwan :)
Testował może ktoś patent z taśmą ? Bo coś sprawa przycichła.
A czy to nie miało być tak że Fatman będzie w programie (wirtualnie lub na żywo) opowie o problemach, przytoczy przykłady itp i ktoś z nikona będzie w studio i nastąpi konfrontacja? Bo jak nagracie ten program to pozostanie tylko wywiadem, twoją historią i tyle, nawet jak będzie puszczona w programie i wtedy będzie człowiek z nikona to i tak może skomentować na odczepnego i nie będzie możliwości porozmawiania co z takim fantem zrobić.
Może wyjść ciuciubabka z tego.
Testował może ktoś patent z taśmą ? Bo coś sprawa przycichła.
Przykleiłem tasiemkę grubości 0.12 mm. Wyzerowała mi ta operacja korekcję z -6 na 0. Miałem stałą do wszystkich szkieł. Ale zepsuło to możliwość ostrzenia ręcznego na matówce na manualnych szkłach.Na matówce ostro to na matrycy mydło.
Witam
Mam pytanko do Fatmana zakupiłem w zeszłym roku d7000: czy nie podjołby się poświecenia mnie chwili czasu i sprawdzenia mojego aparatu pod względem w/w wad. Poprostu sam nie jestem w stanie tego wykryć nie znam się na sprzęcie tak jak Wy. Aparat zakupiłem w listopadzie zeszlego roku nr fabryczny to 625... i nie zdążyłem się jeszcze nauczyć fachu :). Dodam że z fatmanem mieliśmy kontakt przy okazji "łgf"(ale sie nie udzielałem wtedy brak czasu i sprzetu bo miałem Canona A75 oraz pisalem pracę na studiach).
Dodam że nie miałem okazji z D7k wyjść w plener z racji złamania nogi pod koniec sierpnia zeszłego roku, następnie leczenia i dalszej rehabilitacji którą po dziś dzień jeszcze wykopnuję. Mógłbym podjechać na spotkanie po wcześniejszym umówieniu sie na PW, nadal mam L4 i niestety poruszam sie nadal o kuli gdyż miałem poważne powikłania po złamaniu.
Po podniesieniu lustra element opierajacy się o zderzak jest plaski bez zadnych znaków (polerowania odlewu, wybrzuszenia, wyglada jak ten bez naklejonej taśmy), to info odnosnie taśmy z wcześniej napisanych postów.
Jeśli Fatmanie znajdziesz chwilkę i bedzie ci sie chciało chetnie podjade z aparatem w celu diagnozy (daj znac czy i kiedy masz czas).
Pozdrawiam kolarz
W sumie mogę, ale nie obiecuję, że moja pomoc będzie skuteczna -to znaczy czy mój werdykt (uwalony/sprawny) będzie zgodny z rzeczywistością. Na samym początku "zabawy" z testowaniem D7000 zaproponowałem jednemu z kolegów z forum, że pojadę z nim do sklepu i sprawdzę D7000, które chciał kupić. Sprawdziłem tak jak się tylko dało, moim zdaniem było ok. A po tygodniu zaczęły się jaja.......... :-(
W sumie szkoda, że się nie odezwałeś ciuteczek wcześniej ,ferie były ;-) Teraz mniej czasu, zwłaszcza nadchodzący tydzień......... ale spoko, po weekendzie następnym możemy się spotkać, złap mnie wtedy na PW i ustalimy termin -jak tylko będę potrafił, pomogę (zresztą chętnie to zrobię, bo kto wie, może jednak trafi się mi pierwszy sprawny D7000 ? :) ).
Dzieki za błyskawiczny odzew w przyszły week się napewno odezwę to ustalimy termin spotkania, dodam że aparat kupiłem w kicie z 18-105. Posiadam jeszcze kilka innych gratów, ale chwalić sie publicznie nie bedę bo chyba nie wypada.
Pozdrawiam kolarz
To raczej nie chwalenie ;) większość ma sprzęt w stopce .
CIekawy temat z tą taśmą , muszę u siebie sprawdzić ...
Przykleiłem tasiemkę grubości 0.12 mm. Wyzerowała mi ta operacja korekcję z -6 na 0. Miałem stałą do wszystkich szkieł. Ale zepsuło to możliwość ostrzenia ręcznego na matówce na manualnych szkłach.Na matówce ostro to na matrycy mydło.
Czyli patent z taśmą działa - super!!!. Teraz tylko przekazać to producentowi ...
Mariusz Lesiuk
13-02-2012, 10:14
I będą dodawać rolkę taśmy do każdej sztuki d7k :-)
Henio Jawa
13-02-2012, 11:07
I będą dodawać rolkę taśmy do każdej sztuki d7k :-)
Podobno można wykorzystać tą taśmę którą jest zaklejona torebka z instrukcją.
Proszę więc nie narzekać, że Nikon niby nie daje w komplecie wszystkiego co trzeba do używania tego aparatu.
Nie chce podgrzewac atmosfery, ale jestescie naiwni. Brak polaczenia, problemy? A wiecie, ze ZSF (PNS) mial byc Chipie? Bardzo ciekawa historia, o ktorej wiedza nieliczni...
Nie zrozumialem wypowiedzi. :(
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
Nie chce podgrzewac atmosfery, ale jestescie naiwni. Brak polaczenia, problemy? A wiecie, ze ZSF (PNS) mial byc Chipie? Bardzo ciekawa historia, o ktorej wiedza nieliczni...
A po polsku można? Cholera, nic a nic nie zrozumiałem z Twojego posta :/
No własnie, bardzo tajemniczy ten wpis.
Ja po wielu tygodniach zmagań w końcu natrafiłem na post z taśmą. Napiszę tylko, że nie mogłem ciągle wysłać aparatu do serwisu, bo był mi potrzebny nawet z wadą. Już jako ostatnia deska ratunku dla sporego rozrzutu ostrzenia mojego d7k, zdecydowałem się, że sprawdzę co i jak. Kupiłem taśmę izolacyjną, czarną, a jak. Naklejałem 1 , 2 i 3 warstwy, lecz jedna w zupełności mi wystarczyła.
Wszystkie przed i po ostrzone na brew prawą. Również wszystkie zdjęcia to 100% crop prosto z Rawa wywołanego do JPG za pomocą lightrooma 3 bez żadnych modyfikacji.
Zdjęcia sprzed taśmowania po regulacjach itp. Najlepsze efekty.
Tamron 17-50 na 50mm F4
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/2-2.jpg
źródło (http://i422.photobucket.com/albums/pp303/iunika/2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/11-1.jpg
źródło (http://i422.photobucket.com/albums/pp303/iunika/1-1.jpg)
Zdjęcia po taśmowaniu, bez regulacji, aktualnie wyłączona w aparacie.
Tamron 17-50 F4. Wiem, słabe, ale na razie mało robiłem. Bardziej testy na pudełkach zapałek i linijkach, lecz one nie są tak precyzyjne jak normalna praca z aparatem i robienie zdjęć. Wszystkie z tej serii są słabe jakościowo, ale widoczna jest różnica.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/3-1.jpg
źródło (http://i422.photobucket.com/albums/pp303/iunika/3.jpg)
Jedno ze zdjęć z 50mm 1.8G na F4 (również z taśmą)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/4-2.jpg
źródło (http://i422.photobucket.com/albums/pp303/iunika/4.jpg)
Mój tamron 70-200 dalej ma spory BF i nadal mikroregulacja nie pomaga, ale jest ciut lepiej.
Moje obiektywy idą do serwisu na kalibrację to na 100%. Ale teraz już widzę , że 70-200 na pewno ją przejdzie, a reszta jest jakby regularna w trafieniach na różnych ogniskowych
Nikon również przejdzie naprawę, bo na 100% jest wadliwy, tylko nadal mi jest potrzebny.
Jako tymczasowe rozwiązanie, uważam, że taśma sprawia się świetnie. Niestety, udowadnia też, że nikon popełnił błąd i się nie przyznaje do tego.
Aha, ostrzenie na manualu teraz jest problemem(obiekt nie jest ostry a na fotce tak), ale wolę celny AF niż zabawę w przepowiednie w ręcznym ostrzeniu.
O, znalazłem jeszcze dwa. Zaraz po założeniu taśmy. Ostrzenie na prawą brew.
Tamron 17-50 na 50mm F 2.8
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/5-1.jpg
źródło (http://i422.photobucket.com/albums/pp303/iunika/5.jpg)
Tamron 17-50 na 50 na f 4.0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/6-2.jpg
źródło (http://i422.photobucket.com/albums/pp303/iunika/6.jpg)
To ja po proszę o przeprowadzenie testu na dalszych odległościach.. np. 5m i więcej.
olkuszanin
13-02-2012, 15:09
problem z Manualnym powstaje ( po podklejeniu taśmy) dlatego że zmienia się kąt dla lustra górnego również,
zapewne po wymianie całego mechanizmu jest dobrze gdy skorygują grubość i kąt pomiędzy dolnym lustrem i górnym AF-a.
U mnie jak pisałem w 1 poście o tasmie i dawałem zdjecia , przy manualnych tez nie było problemu, choć teraz przetestowałem na starej 50 i gubi się maleństwo albo jestem ślepy :)
To ja po proszę o przeprowadzenie testu na dalszych odległościach.. np. 5m i więcej.
No i może bez flasha i bardziej podobne do siebie powinny być te foty, ten sam kadr, może statyw. Bo tak to trochę mało czytelnie z tymi brwiami.
Mimo iż nie miałem problemów z d7k postanowiłem sprawdzić auto fokus z taśemką.
Działa równie dobrze, strzał w punkt...
Testowałem przed chwileczką z lampą błyskową (sb-900) trudne warunki (przy żarówkach) przy takim świetle czasem miałem problem... ale wcześniej nie miałem sb-900 tylko lampe sigme, gdzie nie miałem możliwości wyłączenia światła wspomagającego w lampie... więc teraz nie wiem w jakim stopniu taśemka pomogła:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img138.imageshack.us/img138/7383/99544904.jpg)
przykładowy pstryk z ponad 5m f1.8
przemek_83
13-02-2012, 23:20
Ja generalnie jestem bardzo zadowolony z D7000. Razem z gripem aparat świetnie leży w dłoni, a obrazek z niego jest prawie doskonały. Co prawda po około 3000 zdjęć zaczęły się pojawiać plamy oleju na matrycy - ale znałem problem kupując ten aparat i byłem na to przygotowany. Problem u mnie jest jeszcze taki, iż każdy obiektyw muszę ustawić mikroregulacją na -20. Przy takich ustawieniach aparat za każdym razem ostrzy w punkt, testowane m.in. na obiektywach N 35 1.8, N 50 1.8, N 50 1.4, N 28-300, N 70-300. Każdy z tych obiektywów na D700 oraz D300S ostrzy w punkt przy mikroregulacji 0. Na chwilę obecną korzystam z mikroregulacji jednak jak serwis pozna dokładne przyczyny problemów z AF w tym aparacie to na pewno odeśle na regulację - na razie się boję, że zepsują bardziej :) Pozdrawiam
marcus777
15-02-2012, 15:23
kiedy będzie program ?
Mam pytanie w sprawie mojego D7000, czy ktoś mi może podpowiedzieć co to jest za linia pionowa na zdjęciu poniżej. Widoczna ona jest na każdym zdjęciu przeglądanym w każdej przeglądarce zdjęć która pozwala na oglądanie plików NEF .Zawsze po tej samej stronie, czasami bardziej różowa. W jpg tego nie ma.
Po otwarciu pliku NEF w PS tej linii nie widać. O co tu chodzi ?
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/835/prbkao.jpg/)
to wina softu zewnetrznego zazwyczaj przegladarka picasa
Mam pytanie w sprawie mojego D7000, czy ktoś mi może podpowiedzieć co to jest za linia pionowa na zdjęciu poniżej.
Ciekawe, taka linia powstaje po wywoływaniu w pohomatixie hdr-ów z tej puszki na podstawie trzech plików NEF. Sprawdzałem u siebie jak i u Fatmana. Normalnie jednak, przynajmniej u nas - nie jest widoczna.
Jacenty Z.
17-02-2012, 01:03
kiedy będzie program ?
Z tego co mi się obiło o oczy dziś (16.02.2012 o godz.20:00) mieli w tejże audycji zachwalać D800. Nie wiem, czy (zasłużone sądzę) żale do D7000 pasowałyby do klimatu;)
no chyba nic na temat D7000 nie było, inaczej Fatman by o tym fakcie nas powiadomił :)
W przyszły weekend się spotykamy -nie ten ;-) Tak, to admin OC.
Więc raczej jeszcze nie...
Witam,
mało pisze, więcej czytam, przeczytałem każdy wątek o D7000, puszkę kupiłem ponad rok temu,
problemy z AF występują u mnie dość rzadko, szkiełko N35 1.8, ale postanowiłem zbadać temat z taśmą.
U mnie wyszło to tak , 2 listki taśmy, na N35 1,8 do 1 m perfekt, każde zdjęcie ostrzone w punkt, powyżej 2,5 m mydło z dużym FF
nie zależnie czy jeden czy dwa paski, na bliska odległość pomaga, bez paska mam właśnie problemy do 1 m, na odległości większej nie występuję u mnie problem AF
na szkle N18-200 AF nie ma problemów, wiec z paska zrezygnowałem, a na szkle N35 jak robię zdjęcia w odległości do 1,5 m , podbijam przesłonę troszkę wyżej i nie problemu z ostrością nie ma
Witam,
................... a na szkle N35 jak robię zdjęcia w odległości do 1,5 m , podbijam przesłonę troszkę wyżej i nie problemu z ostrością nie ma
To dokładnie na ile podnosisz przesłonę ?
Don_Sulco
17-02-2012, 20:07
na szkle N18-200 AF nie ma problemów,
Nie ma problemów bo to ciemne szkło, podepnij parę jasnych stałek to się przekonasz czy masz sprawną puszkę:)
To dokładnie na ile podnosisz przesłonę ?
2,5 lub 2,8 , zależy od światła, staram się nie robić zdjęć na wyższym ISO niż 1200
przy jakieś okazji rozmawiałem z przedstawicielem N., powiedział że N35 1,8 nie jest dobrym obiektywem i dał mi do testów na chwilę jakiegoś N, nie pamiętam ogniskowej, na pewno szkło stale (chyba f/2.0, ale mogę się mylić), i na pewno nie tanie, każde zdjęcie trafiało w punkt, nie zależnie od odległości
nie narzekam na D7000, to mój pierwszy taki aparat, kupiłem go bo spodziewałem się synka :D, teraz ma pół roku i kilka tysięcy zdjęć :D
Nie ma problemów bo to ciemne szkło, podepnij parę jasnych stałek to się przekonasz czy masz sprawną puszkę:)
z N35 1.8 sobie radzi/ sobie radzę , to co chce osiągnąć to mi się udaje. z Nikkor 70-200mm F/2.8 AF-S VR II tez nie było żadnego problemu, szkoda że jest takie drogie :(
przy jakieś okazji rozmawiałem z przedstawicielem N., powiedział że N35 1,8 nie jest dobrym obiektywem
Szkoda, że przy okazji nie zapytałeś Pana przedstawiciela N, dlaczego sprzedają N35 1.8, skoro sami twierdzą, że nie jest on dobrym obiektywem -do tego stopnia "nie jest dobry", że jak się chce przetestować D7000 to dają inny obiektyw............. ;-)
pewnie odpowiedź bylaby, ze sprzedaja dlatego dlaczego mercedes sprzedaje smarta S(watch)M(ercedes)ART ;)
Szkoda, że przy okazji nie zapytałeś Pana przedstawiciela N, dlaczego sprzedają N35 1.8, skoro sami twierdzą, że nie jest on dobrym obiektywem -do tego stopnia "nie jest dobry", że jak się chce przetestować D7000 to dają inny obiektyw............. ;-)
to było bardzo nieoficjalne spotkanie i przy okazji wyszło że pracuje w N., a ja mam akurat przy sobie D7000. Miał akurat torbę "pełną wynalazków" i podpiął mi ten inny obiektyw.
Jak pisałem, korzystam z aparatu amatorsko, problem z AF jest dla mnie niezauważalny, oczywiście zdarzają się nie trafione zdjęcia, ale nie jest to jakiś dramat. Nie twierdze, że problemu nie ma, akurat w przypadku mojej puszki jest on na szczęście do przyjęcia. Jak będzie źle to wyślę puchę do serwisu ( kupiłem w styczniu 2011, w mm, prosto z szafki bo był tylko jeden )
decadent
19-02-2012, 23:12
Fatman, było spotkanie, które miało się odbyć w weekend ? Kiedy wystąpisz w programie ?
Moim zdaniem to przydała by się konfrontacja między przedstawicielem ludu jakim jest Fatman a kimś z Nikon Polska
bo sam wywiad z nie zadowolonym klientem sprzętu nic publicznego nie w niesie,puszczą pewnie jakieś wycinki z wywiadu z Fatmanem i tyle
Mam 28 zgłoszeń (około 7 nie było jeszcze w serwisie -lub własnie w nim wylądowało, bo to zapowiadali ich właściciele).
Fatman
czy po prawie dwóch tygodniach coś doszło, czy zastój w zgłoszeniach?
tokarool
21-02-2012, 13:04
A ja zapytam jak sprawdzic u siebie czy chlapie, poprawnie ostrzy oraz o co chodzi z kalibracja obiektywu, kazdy obiektyw tego potrzebuje raz na jakis czas?
A ja zapytam jak sprawdzic u siebie czy chlapie, poprawnie ostrzy oraz o co chodzi z kalibracja obiektywu, kazdy obiektyw tego potrzebuje raz na jakis czas?
Witaj.
Kurcze przyjacielu mam nadzieję że aparat masz znacznie krócej niż twój staż na forum ;)
A wracając do twojego pytania to jak nic niepokojącego nie zauważyłeś to po prostu ciesz się fotografią. Jak cos ci będzie nie wychodzić na fotach to poczytaj gdzie może być problem i wyciągnij wnioski. Jak to nie pomoże to tu dopiero szukaj speców od ciężkich przypadków ;)
Sorki ale rozwaliłeś mnie tymi pytaniami ! widząc od kiedy jesteś na forum to minimum powinieneś znać !
Ja zawsze uważałem że instrukcja obsługi jest dla mięczaków. Odkąd posiadam lustrzankę mam ją zawsze w dostępnym miejscu i często do niej wracam. Masz porządny sprzęt który wymaga niestety poznania. Poczytaj,potestuj , porównaj wyniki i bedzie tylko lepiej.
Pozdrawiam
Bartekolo
22-02-2012, 18:15
Jutro jest program??
Kiedy jest program i na jakim kanale chetnie zobacze...
tan TVN 24 o 20:00 ... kolego miej litość i wróć na poprzednie strony , masz napisane wszystko ...
Fortaigne
23-02-2012, 13:39
Lekka odskocznia od tematu ale....Mam D90 jak wiadomo brak w nim mikroregulacji, 4 szkła i każde trafia w punkt. Zanim je posiadałem po drodze 3 inne - Każde w punkt. W D7K każde niemal szkło wymaga regulacji....Opcję mikroregulacji wprowadzono chyba nie po to aby wzbogacic funkcję body, tlyko po to aby przy tym kapryśnym AF w ogóle mogły działać jakiekolwiek szkła...innego wniosku nie ma...Mało tego wiele osób pisze iż po regulacji np -20 działa, a po czasie znowu dla tego samego szkła muszą zmieniać bo działa np na -10...jakaś paranoja...
taa a swistak siedzi i zawija w te sreberka...
Fortaigne
23-02-2012, 13:52
Nie zawija tylko tak jest, wpadnij podepniesz co mam ( a mam nie tylko nikkora ale i sigmy) i sprawdzisz...
"Opcję mikroregulacji wprowadzono chyba nie po to aby wzbogacic funkcję body, tlyko po to aby przy tym kapryśnym AF w ogóle mogły działać jakiekolwiek szkła...innego wniosku nie ma"
napewno nie to było przesłanką,
jeżeli by to było prawdą to wszystkie puszki z wyższej półki mają wadliwy układ AF i żeby to ratować N daje rozwiązanie: kup droższą puszkę, a my damy ci gratis mikroregulację, bo AF jest walnięty.
tu na tym forum jedynie...
af problem
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d90+af+problem&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1330000272-18689c72290e0c71bca37b2d93b7f2d52e26b69d&do=dosearch&quicksearch=1&title=
tu bf problem
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=d90+bf+problem&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1330000272-18689c72290e0c71bca37b2d93b7f2d52e26b69d&do=dosearch&quicksearch=1&title=
stwierdzenia mam d90 i z kazdym szklem jest super a d7000 z kazdym szklem jest do d.. sa po prostu smieszne
Fortaigne
23-02-2012, 14:42
"Opcję mikroregulacji wprowadzono chyba nie po to aby wzbogacic funkcję body, tlyko po to aby przy tym kapryśnym AF w ogóle mogły działać jakiekolwiek szkła...innego wniosku nie ma"
napewno nie to było przesłanką,
jeżeli by to było prawdą to wszystkie puszki z wyższej półki mają wadliwy układ AF i żeby to ratować N daje rozwiązanie: kup droższą puszkę, a my damy ci gratis mikroregulację, bo AF jest walnięty.
Przesłanką nie było, ale sarkastycznie patrząc na model D7K tak wygląda...:)
Przecież te wątki w których ludzie opisują co dzieje się im z tym modelem powodują wzmożona produkcję rozwodnionego kału zwanego potocznie sraczką :). Ewidentnie model fabrycznie z wadami i nawet mityczna tonalność matrycy, której w postach "zdjęcia z D7000" nie widać, ( przynajmniej na prezentowanych zdjęciach ) nie jest w stanie zagłuszyć ogólnego faktu, iż z modelem coś nie tak. Dlatego też ta akcja to coś świetnego, może po nagłośnieniu sprawy inżynierowie ruszą pupska i poprawią partactwo....
może po nagłośnieniu sprawy inżynierowie ruszą pupska i poprawią partactwo....
a świstak siedzi...;-)
Dlatego też ta akcja to coś świetnego, może po nagłośnieniu sprawy inżynierowie ruszą pupska i poprawią partactwo....
może powódź im coś pomoże, bo na dobrą wole to nie liczę.
gadzeciarz
23-02-2012, 17:26
może powódź im coś pomoże, bo na dobrą wole to nie liczę.
O tak pomoże !
Pomoże jak najszybciej wypchnąć na rynek D7100 i d400 żeby przyćmić d7000 i szum o nim.
Plotki głoszą że już niebawem.
O tak pomoże !
Pomoże jak najszybciej wypchnąć na rynek D7100 i d400 żeby przyćmić d7000 i szum o nim.
Plotki głoszą że już niebawem.
jestem człowiekiem słabej woli, a więc pewnie ugnę się pod presją D400 :)
No ciekawe kiedy wyjdzie D7100, mam nadzieję że będzie z matrycą 24MPix znaną z Sony A77 lub czymś znacznie lepszym :)
taaa jasne 2 lata musi byc na rynku d7000 co najmniej... zaklad?
Poproszę o jaką konkluzję, spotkanie już było.
Czy temat idzie w jakimś kierunku?
Dzisiaj nie zobaczymy Rafala w programie, poniewaz nie zjawil sie nikt u niego, aby zrobic nagranie. Nikt sie tez z nim nie skontaktowal w tej sprawie :/
Dzisiaj nie zobaczymy Rafala w programie, poniewaz nie zjawil sie nikt u niego, aby zrobic nagranie. Nikt sie tez z nim nie skontaktowal w tej sprawie :/
A to dzisiaj w ogóle jest program? Na stronie a ni słowa o nowym odcinku
Eden1001
23-02-2012, 21:00
czyli nie bedzie programu dziś?
a gdzie to miało byc?
:shock: albo :mrgreen:
no bo co tu innego można dodać??? nie to żebym był nieufny, oczywiście że nie, ale to trochę dziwne.
...żeby tylko nie próbowali przeczekać, i nas i Fatmana
marekwwwww
23-02-2012, 22:17
juz gdzies to pisałem program spnsorowany będa sciemniać
jak mowili o d800 gorzej sie trzyma ale mozna zamontowac na statywie .jeden minusik a zaraz dwa plusiki typowe
decadent
24-02-2012, 08:53
Nasza sprawa umiera ? Fatmana wykiwali ?
Miał jedno podejście, ale były problemy z połączeniem. Teraz pewnie już drugi raz nie będą chcieli brać się za ten temat.
Swoją drogą, program sponsorowany przez Nikona, więc co się dziwić. To by musiała być jakaś neutralna TV.
Zobaczymy........... ja nadal spokojnie czekam. Tak czy inaczej sprawy nie zostawię, będę walczył dalej. Aktualnie przygotowuję obszerny tekst na stronę ZSF.....
Dupa z tego programu. Ja go oglądać nie będę jeśli wcześniej nie zobaczę zapowiedzi w nim Fatmana.
Myślałem że ludzie tam są poważni. Ale wychodzi na to że się pomyliłem. A szkoda.
Nie oglądam tego programu od dziś.
joker333
25-02-2012, 11:07
a czego sie spodziewać po programie gdzie prowadzący nie mogą nawet wymówić nazwy Canon tylko "system na C.." ?:D
Z jednej strony to im się nawet nie dziwię, ciężkie czasy są nie będąc brudzić ręki , która ich karmi. W tej sytuacji program należy raczej traktować jako swego rodzaju dłuższą reklamę nowości systemu na N
pokerist
25-02-2012, 12:48
Może akcja słuszna, ale zmienić program ? np. "Uwaga" :) Głodni sensacji redaktorzy z chęcią pewnie temat przyjmą...
Tak....tym bardziej "cieszą" mnie głosy o tym że tzw. komercyjne stacje/programy to oaza obiektywności i niezależności
Tak....tym bardziej "cieszą" mnie głosy o tym że tzw. komercyjne stacje/programy to oaza obiektywności i niezależności
ano, ano
gdy pieniądz zaczyna przemawiać to szczytne cele milkną
A mnie to nikt nie chce przekupić :-( ;-) ;-) ;-)
Jak wygram w lotto to kupię córce stadninę kucyków............ i stworzę portal testujący sprzęt foto. Zero uzależniania od "sprzęt do testów dostarczył xxx", tylko bezlitosna prawda.
Jak wygram w lotto to kupię córce stadninę kucyków............ i stworzę portal testujący sprzęt foto. Zero uzależniania od "sprzęt do testów dostarczył xxx", tylko bezlitosna prawda.
O!!! To ja się zapisuję na stanowisko sekretarki donoszącej kawę - warunków fizycznych nie mam, przy noszeniu rozlewam kawę , chcę dużo zarabiać :) - dostałem posadę ?
pokerist
25-02-2012, 16:31
Jak ja wygram to Cię zasponsoruje w tym projekcie :)
O!!! To ja się zapisuję na stanowisko sekretarki donoszącej kawę - warunków fizycznych nie mam, przy noszeniu rozlewam kawę , chcę dużo zarabiać :) - dostałem posadę ?
http://www.youtube.com/watch?v=OgV4iBQVNyU -jeśli kawa będzie podana jak tu (od 2:46 min) to posadę masz pewną :-)
Dość wyrywkowo śledzę wątek szalejących d7000, więc nie wiem, czy kiedykolwiek ktoś pokusił się o ankietę "czy wskutek nierozwiązania sprawy af w aparacie Fatmana / innych forumowiczów zrezygnowałeś / zrezygnowałaś z zakupu tego modelu? Bo ja - owszem - zrezygnowałem. Mam d90 i żyję spokojnie. Może wyniki takiej ankiety dadzą do myślenia, bo wydaje mi się ,że drożsi Nikonowi będą klienci potencjalni-niedoszli, a nie ci, którzy już kupili. Tych pierwszych może okazać się całkiem spora liczba.
http://www.youtube.com/watch?v=OgV4iBQVNyU -jeśli kawa będzie podana jak tu (od 2:46 min) to posadę masz pewną :-)
no dobra - poćwiczę :)
chwilę człowiek odejdzie od kompa i już co lepsze fuchy zajęte :mrgreen: w tej nowej firmie
Dość wyrywkowo śledzę wątek szalejących d7000, więc nie wiem, czy kiedykolwiek ktoś pokusił się o ankietę "czy wskutek nierozwiązania sprawy af w aparacie Fatmana / innych forumowiczów zrezygnowałeś / zrezygnowałaś z zakupu tego modelu? Bo ja - owszem - zrezygnowałem. Mam d90 i żyję spokojnie. Może wyniki takiej ankiety dadzą do myślenia, bo wydaje mi się ,że drożsi Nikonowi będą klienci potencjalni-niedoszli, a nie ci, którzy już kupili. Tych pierwszych może okazać się całkiem spora liczba.
Masz jednego. Co więcej mam nadzieję, że Fuji wypuści następce S5Pro. Mam D60 i znajdziecie mój ślad w wątkach o D7000. Byłem napalony jak szczerbaty na suchary. Ktoś pisał o ryzyku upadku firmy na P w związku z perturbacjami w dziedzinie właściciela. Ja widzę, że kto jak kto, ale chyba raczej firma na N zmierza ku upadkowi i pociągnie mój fotograficzny dobytek w otchłań niebytu. Na razie tłumaczę sobie, że powódź, tsunami...:roll:
http://nikonrumors.com/prices/ Może jest szansa na normalnie działającą puszke, mamy się spodziewać czegoś "nowego" w tym roku. Przy okazji w łodzi byłem w sklepie Nikona i facet próbował mi usilnie wytłumaczyć że na CAŁĄ Polskę trafiły 2/10/DWA korpusy D7000 które miały wadę AF, które. Coś się chyba nie orientuje chłopak.
i facet próbował mi usilnie wytłumaczyć że na CAŁĄ Polskę trafiły 2/10/DWA korpusy D7000 które miały wadę AF, które. Coś się chyba nie orientuje chłopak.
pewnie orientuje się, ale to baaaaaaaaardzo lojalny pracownik, którego widoki na awans są prawie pewne ;-)
taki lojalny pracownik nie powinien się marnować!!!
a poważnie, to nie wyobrażam sobie, że w obrębie jednego konsorcjum pracownicy nie są informowani o problemach firmy i sposobie reagowania. Również udzielania odpowiedzi.
No to uwierz. Jestem w innej branzy ale z problemow ze sprzetem musi sie tlumaczyc "pierwsza linia" pracownikow, ktorzy wiedza tyle co wyczytaja na portalach albo w nalepszym przypadku od klientow.
Wystukane na telefonie. Sorry za brak polskich liter.
jeśli to przypadek odosobniony to tak, ale nie przy takiej "wpadce" o której trąbi się na forach wzdłuż i wszerz. Dla mnie to wyciszanie tematu.
ale nie ma co strzępić pióra za Nikona, tak robi i takie zbiera opinie.
daj lepiej znać co z Twoją puchą, cisza jakaś zapadła
Teraz biję się z "uczciwymi" ludźmi z Euro. :(
Wróciła sprawa nagrania wywiadu do programu. Prawie na 100% zostanie to zrealizowane jutro i puszczone w najnowszym (ostatnim przed Targami w Łodzi) programie.
Fatman, rozumiem że materiał będzie puszczony w programie na żywo i w studio będzie koleś z nikona i odbierze to na "klatę"? - takie rozwiązanie wydaje mi się najrozsądniejsze.
Oby wreszcie doszło do konkretnego spotkania, mądrej dyskusji i rozwiązania tego problemu! Ciekawe jak będą tłumaczyć ten problem przedstawiciele Nikona.
Fatman, rozumiem że materiał będzie puszczony w programie na żywo i w studio będzie koleś z nikona i odbierze to na "klatę"? - takie rozwiązanie wydaje mi się najrozsądniejsze.
Niestety nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać. Po zrobieniu nagrania (wieczorem) dam Wam znać co wiem, a czego jeszcze nie.....
i oczywiście potwierdz po emisji programu, że to było własnie to co nagrano: nie mniej
Niestety nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać. Po zrobieniu nagrania (wieczorem) dam Wam znać co wiem, a czego jeszcze nie.....
Trzymam kciuki.
Ok, jestem już po nagraniu. Przedstawiłem w nim na czym polega problem, jak to wszystko wyglądało jeśli chodzi o serwis (plusy i minusy) oraz to czego oczekujemy od firmy Nikon. Emisja w najbliższy czwartek.
No w końcu :) Ciekawe czy będzie jakiś efekt albo od razu w tym odcinku jakaś odpowiedź serwisu N ;)
Oby byla jakas reakcja firmy/servisu...
Za miesiac targi w miescie Fatmana... jest nadzieja, ze Nikon nie bedzie chcial narobic sobie obciachu...
w końcu , a przestałem już wierzyć w Radka :) . Zobaczymy co z tego wyjdzie ...
żeby tylko coś nie wypadło podczas emisji, taka przydługa rozmowa na wcześniejszy temat = pozostała część będzie w kolejnym odcinku
chyba robię się zbyt podejrzliwy :mrgreen:
w końcu , a przestałem już wierzyć w Radka :) . Zobaczymy co z tego wyjdzie ...
Ale co ma wyjść?
Powiedzą, że przyjrzą się sprawie, o ile wogóle ktoś będzie z N.
Kupą mości panowie, a zwycięstwo będzie nasze !!!
Lawina zaczyna się od pojedynczego kamyka, piszcie o tym, pytajcie, dzwońcie do serwisu -sam tego nie pociągnę, ale razem jesteśmy odpowiednio silni. Nie ważne, czy będzie ktoś z N, czy odpowiedzą, co odpowiedzą -ważne, że będzie się o tym mówić, istnienie problemu dotrze do większej liczby osób.
decadent
28-02-2012, 15:24
Czyli dzisiaj program ?
Czyli dzisiaj program ?
w czwartek
w czwartek
będzie miał publikę ;)
ciekawe w jakim świetle go pokażą
Energooszczędne było ;-) Najbardziej mnie martwi obecnie krzywa i rozpadająca się szafa w tle, kiepska farba na ścianach no i oczywiście moja straszliwa facjata............ no ale trudno, jakieś ofiary trzeba ponieść ;-)
Mam nadzieję, że Was nie zawiodę, to był mój pierwszy występ tego typu -a do przekazania w krótkim czasie miałem pełno informacji, o części po prostu zapomniałem (np. wspomnienie o globalnym zasięgu występowania tego problemu), skupiłem się na "naszym podwórku". Najważniejsze jednak na 100% będzie, czyli podsumowanie tego wszystkiego -jakie mamy obecnie oczekiwania od Nikona co do naszego problemu :-)
najważniejsze jest to, że jest o tym mowa w programie!
zawsze będzie można powołać się: pamiętacie jak 01/03/2012 była mowa o wadliwej produkcji D7000, problem polegał na...
trzeba było walczyć rok by to się stało, ale jest
decadent
28-02-2012, 21:02
Aaaa... no tak dni mi sie pokickały...
Pozew, czemu nie
Fatman, czy oni wyemitują wszystkie Twoje wypowiedzi? Będą coś edytować? Masz jakieś info na ten temat? Mam nadzieję, że nie pozostawią tylko krótkich wycinków, wyrwanych z kontekstu. Czekam na program.
Raczej nie całe, bo trwało by to zbyt długo -będzie odpowiedni montaż. Mam 100% zaufanie do Radka, że będzie to zrobione właściwie, dzięki czemu zobaczycie/usłyszycie to co najważniejsze.
Trzeba trzymac kciuki. Fatman daj znac na pw jak sie sprawa spotkania klaruje.
i patrzeć uważnie coby nam czego nie przekręcili ;)
pokerist
29-02-2012, 11:39
Emisja rozumiem w czwartek. Wiadomo o której godzinie, na jakim programie i jak brzmieć będzie nazwa programu ?
Na tej stronce będzie audycja na żywo...
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-szesciopak-10512.html
Ja się już boję.......... wygląd to mam idealny do radia....... ale nie do TV ;-)
Nas nawet w radio nie chcą... :(
spoko Rafal, juz jeden wystep na youtubie zaliczyles, nie wypalilo mi oczu podczas ogladania to i tym razem jakos wytrzymam, no moze jedynie nie bede zgaszal swiatla w pokoju :P
Dostałem maila od DFV o tym programie.
" Tytuł Zastępczy
20:00 - W czwartek 1 marca już ósmy program "Bez Nazwy", a w nim: nowości sprzętowe o których coś wiemy, ale powiemy dopiero w czwartek; 15 targi Film Video Foto, które rozpoczynają się już 29 marca w Łodzi, a także długo oczekiwany wywiad z Rafałem "Fatmanem" Głębowskim o Nikonie D7000.
Gościem programu będzie Iwona Chlewińska, przedstawicielka targów Film Foto Video. Po za tym stali komentatorzy - Marcin Bójko, naczelny Digital Foto Video oraz Krzysztof Patrycy, naczelny Foto-Kuriera.
Jak zwykle zapraszamy do aktywnego udziału i zadawania pytań. W programie także rozdawnictwo wejściówek na targi. Warto oglądać! "
Czyli nie będzie przedstawiciela Nikona :(
Czyli nie będzie przedstawiciela Nikona
szkoda, znaleźli usprawiedliwienie - bo przecież byli gotowi poprzednio, ale technika zawiodła :mrgreen:
a to jak nic mają sprawdzone i wiedzą o czym mówią ;)
a poważnie to faktycznie szkoda, odpowiedzi na gorąco sa najlepsze
chyba że obejrzeli wcześniej i zrezygnowali, bo jak mieli by przytakiwać albo zmieniać temat to lepiej sobie odpuścić
Odpowiedzi na gorąco to by były istotne przy dialogu -kiedy obie strony po prostu mogą odpowiadać. W obecnej formie nie jest istotne, czy będzie ktoś z Nikona czy nie -bo w razie czego, ja i tak nie będę miał możliwości odpowiedzi.
Ale............ o Targach w Łodzi wiecie -prawie na pewno będzie Nikon. Będzie też stanowisko Bankier.TV -Fotograficznego Programu Bez Nazwy.......... :-)
zależy jak byłby poprowadzony program, prowadzący mógłby albo zatrzymywać i oczekiwać odpowiedzi na poruszoną kwestię lub zostawić odpowiedź na koniec.
no ale jak już była mowa wcześniej: dobrze że jest to emitowane, a nie odwlekane w czasie az temat ulegnie zapomnieniu
krzysiek.81
01-03-2012, 22:05
No i juz po ;)......wypadlo nieźle.
To teraz czekamy na odpowiedź nikona.
gadzeciarz
01-03-2012, 22:08
No i juz po ;)......wypadlo nieźle.
To teraz czekamy na odpowiedź nikona.
Tak,też się zgadzam że bardzo ładnie to wyszło i oby tak ładnie serwis podszedł w końcu do tego problemu,
który niestety nadal istnieje.
Rafał pozdrowienia z Olsztyna ;-)
Gratulacje Fatman!
Odłażącej farby ze ścian nie było widać:)
Gratulacje Fatman!
Odłażącej farby ze ścian nie było widać:)
Ja też gratuluję, też nie widziałem odłażącej farby, no i przede wszystkim gdzie ten Fatman ;)
Ty dobrze zbudowany jesteś, zresztą jak i ja. I dobrze, bo przynajmniej widać Cię było ;)
Nagranie treściwe i chyba sam jesteś zadowolony z montażu. Pozdrawiam
Nagranie treściwe i chyba sam jesteś zadowolony z montażu. Pozdrawiam
Nie oglądałem ;-) Dziecko mnie porwało do zabawy no i do tego trema mnie zjadła :-) Poza tym ja wolę być po drugiej stronie obiektywu. Zdecydowanie.
Zobaczę sobie jutro, na spokojnie ;-)
Jak Nikon zajmę się tym problemem i puszki będą działać sprawnie to z chęcią kupię jeszcze raz D7k bo sprzęt zacny tylko żeby ten af działał sprawnie
Dajcie link, nie mogłem oglądać na żywo. Gdzie można obejrzeć ten filmik.
Dajcie link, nie mogłem oglądać na żywo. Gdzie można obejrzeć ten filmik.
Dziwna sprawa bo usunęli na stronie odcinek z 1 marca jest to trochę podejrzane
Wg mnie nikon nic nie zrobi w tej sprawie bo:
1 koszty
2 ma to w d..7..
3 możesz kupić lub nie
4 możesz kupić inny model
co do programu to ten od białej myszki co rzucał jemu śmieszne dowcipy raczej problem lekceważy co było widać, komentarzu do chatu odnośnie fatmana.
Ten program to taka proteza dziennikarstwa z wielka dozą lizania po d... nikona,
choć mogę się mylić.
kolarz, niestety nadal nie mogę wysłać do Ciebie PW -mogę się z Tobą spotkać w sobotę, zadzwoń do mnie po prostu (tylko błagam nie przed 11:00 ;-) ), telefon jest na mojej stronie.
Sorry za OT.
Wg mnie nikon nic nie zrobi w tej sprawie bo:
1 koszty
2 ma to w d..7..
3 możesz kupić lub nie
4 możesz kupić inny model
co do programu to ten od białej myszki co rzucał jemu śmieszne dowcipy raczej problem lekceważy co było widać, komentarzu do chatu odnośnie fatmana.
Ten program to taka proteza dziennikarstwa z wielka dozą lizania po d... nikona,
choć mogę się mylić.
Jak byś dostawał za darmochę puszki do testów i pewnie jeszcze darmowe żarcie to też byś był stronniczy ;)
Jak byś dostawał za darmochę puszki do testów i pewnie jeszcze darmowe żarcie to też byś był stronniczy ;)
Troszkę to inaczej wygląda od kuchni -sporo z Radkiem sobie podyskutowałem na te tematy i wierzę, że zależy im na pokazaniu prawdy.
Dziwne. Ktoś nagrał? Skoro go nie ma to musiał być bardzo dobry odcinek, ale dla nas użytkowników. Może ktoś z Nikona zadzwonił i .... ;-)
"dziennikarstwem" to się nazywa.
cenzura dała się we znaki :( odcinka brak...
fotouśmieszek
01-03-2012, 23:17
No wlasnie,byl ten odcinek dzisiaj?? Nie moge znaleźć;( Czy moze ktos cos wie??
Troszkę to inaczej wygląda od kuchni -sporo z Radkiem sobie podyskutowałem na te tematy i wierzę, że zależy im na pokazaniu prawdy.
Mam też taką nadzieję że ten problem z af pociągną dalej,bo inaczej oglądalność programu spadnie;-)
Fatman mam jeszcze pytanko czy dostałeś kopię wywiadu
fotouśmieszek
01-03-2012, 23:23
Mam też taką nadzieję że ten problem z af pociągną dalej,bo inaczej oglądalność programu spadnie;-)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: sorry za OT ;)
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-tytul-zastepczy-10630.html
Pozdrawiam.
fotouśmieszek
01-03-2012, 23:41
Rzeczywiście wygląda na to,że zablokowali program.Mam nadzieje,że to jakaś awaria.Udalo mi sie tylko obejrzec pytania o d800 i...pożegnanie.A kliknąłem na info w ktorym zapowiadali Fatmana.
Pozdrawiam.
podałeś link który nie działa:D
podałeś link który nie działa:D
U mnie działa.
Z tymi programami to zawsze tak było że jakąś godzinke po emisji na żywo działał link
Działa.
sprawdzałeś bo klikam na ten link i nic
A Adobe Flash Playera masz?
U mnie działa. Fatman świetnie Ci poszło.
A Adobe Flash Playera masz?
mam bo punkt 20.00 oglądałem odcinek bez problemów
uff, ale się rozpędziliście, chwila i kilka stron do przeczytania ;)
Jak Nikon zajmę się tym problemem i puszki będą działać sprawnie to z chęcią kupię jeszcze raz D7k bo sprzęt zacny tylko żeby ten af działał sprawnie
jak nawet będzie w paski i nakrapiany to i tak będę nieufny
i nie ma to nic wspólnego, że czeka na mnie D400 ;)
sprawdzam właśnie teraz - działa
Potwierdzam program jest w offline dostepny.
2pompony
02-03-2012, 00:23
Fatman - gratuluję i przyjmij wyrazy szacunku. Dodatkowo, choć to już zupełnie mało istotne, nei kupiłem D7000 właśnie z uwagi na Twoje uwagi.
decadent
02-03-2012, 00:30
Ciekawe, czy w ogóle będzie ta odpowiedź Nikona.... to najistotniejsze teraz...
przydałoby się puścić coś takiego w jakiejś "Uwadze" na TVN
fotouśmieszek
02-03-2012, 00:52
Pozdrawiam.
Dzieki :-) zadzialalo!! Fatman - rzeczowo,konkretnie,przekonująco,bez emocji,wręcz po przyjacielsku skasowales NP. W dodatku słusznie. Pewnie mają w d*** ale sumienie czyste.Dziekuję:D
Wiem że to nie istotne, ale co do nazwiska Fatmana mogli się bardziej przyłożyć...
Od 57 min. - Rafał Fatman "Głębocki"... nieładnie trochę
Rzeczowo i na temat :) Szkoda, tylko, ze przeinaczyli Rafala nazwisko :P
Tak, nasz realizator obrazu się pomylił. Program na żywo i jego uroki :-(. W wersji VOD nieodtwarzanej z serwera streamingowego poprawimy nazwisko Rafała. Rafał, przepraszamy. Strach do jutra wyłączyć, bo posądzicie nas o manipulacje.
Tak, nasz realizator obrazu się pomylił. Program na żywo i jego uroki :-(. W wersji VOD nieodtwarzanej z serwera streamingowego poprawimy nazwisko Rafała. Rafał, przepraszamy. Strach do jutra wyłączyć, bo posądzicie nas o manipulacje.
Dajcie notke pod materiałem o blednym naziwsku to chyba powinno byc ok, tak mysle :)
W podpisie pod materiałem nazwisko Rafała jest dobrze. Jutro i tak będziemy robić prawdziwy offline, to wymienimy wadliwą belkę.
Oj tam oj tam -sam się kiedyś przy swoim nazwisku pomyliłem, tak więc nie ma się czego czepiać :-)
[dopisane] pisałem serio...... skomplikowane jest i tyle.....
[dopisane2] a jak już się ktoś pomyli to wychodzi Gołębiowski :-)
[dopisane3] idę spać :-) dobranoc i sorry za OT.........
Jesteś zbyt łagodny. Dzięki i jeszcze raz przepraszam. Jak kiedyś zobaczysz chaos jaki panuje podczas produkcji na żywo, może będziesz nas nienawidzić trochę mniej.
Nie wiem, czy to możliwe, ale fajnie byłoby przetłumaczyć wywiad z Rafałem (lektor, napisy), na angielski i wrzucić na forum Dpreview i może jeszcze na parę innych. Jestem ciekaw odzewu. No i sprawa już nie byłaby taka lokalna.
niezły pomysł, temat mógłby być przytaczany nie tylko w naszych serwisach
Troszkę mało wyeksponowane było doświadczenie Fatmana - takie miałem wrażenie. To oczywiście nie jest problem jeśli chodzi "o nas" bo wiemy że to doświadczenie ma. Problem polega jednak na tym że "wobec" nikona może to być pretekst do bagatelizowania sprawy.
No słuchajcie Panie i Panowie, było tak jak powinno być! (dopiero teraz mogłem zobaczyć odcinek)
Wielkie brawa dla Fatmana za to, że robi kawał dobrej roboty i to w zasadzie wszystkim nam.
Rafał jest "ustami naszych myśli..." i powinniśmy być mu za to wdzięczni:)
A tak swoja drogą, to już myślałem, że nie uda się Fatmanowi złapać oddechu i choć powoli emocje spadały, to i tak utrzymały się do końca. Po tym widać, jaki to dla niego stres związany z tym całym tematem i do czego jest się w stanie posunąć - nawet do zasiadania z drugiej strony obiektywu ;)
fotouśmieszek
02-03-2012, 12:21
Fafniak,spoko.Myślę,że od Fatmana emanowala taka znajomość rzeczy,że niesposób było zakwestionować Jego kompetencje.A swoją droga,pomyślcie do jakiej paranoi doszliśmy.Bujamy sie z tą puszka (lub już bez niej) prawie 2 lata (!!!!!!) globalne dyskusje trwają,a Nikon zamiast po prostu skorygować aparat wciska nam złom (OCZYwiście nawet nie wiadomo w jakim procencie,ile jest puszek nieuszkodzonych).Żadnego oficjalnego komunikatu,żadnej zasadniczej decyzji zamykającej sprawę.Zupelnie jak ministra Kopacz:-) Bezsilność userów jest powalająca.Należałoby napisać list otwarty do Nikona żeby zamknął problem i NAS nie kompromitował.Szkoda takiej świetnej puchy :-(
cocodrillo
02-03-2012, 14:37
Jak dla mnie to taki problem w tym programie był zbyt słabo pokazany. Oglądałem wczoraj cały program i szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś innego. Problem fokusa jest już wałkowany od dawna, nawet w tym programie i z uwagi na trudności techniczne przełożony jak wiemy. I co wczoraj było? Najpierw 50 minut czekania na temat Fatmana potem 10 minut nagranie i co dalej ? Ano nic, może Nikon się ustosunkuje. Osobiście spodziewałem się, że w programie będzie przedstawiciel Nikona, reportaż Fatmana zostanie wyemitowany i na gorąco będzie temat wałkowany włącznie z pytaniami on line. A było nijak. Sorry bankier.tv, ale jak chcieliście nam pomóc, to było to zorganizować profesjonalnie. Temat jest poważny i zamiatany pod dywan. Śledzę ten temat sam mam d7k i gadanie, że to sprzęt nie profesjonalny i może nie ostrzyć jest upokarzające. Mam tel komórkowy i ostrzy każde zdjęcie. Jeśli naprawdę chcenie pomóc to zorganizujcie poważną debatę z udziałem przedstawicieli nikona i serwisu nikona i wtedy będzie profesjonalnie a nie amatorszczyzna. Takie jest moje osobiste odczucie.
Ale i tak za chęci dzięki
Natomiast Fatmanowi niskie ukłony, że mu się chce.
Pozdrawiam
Jak dla mnie to taki problem w tym programie był zbyt słabo pokazany. Oglądałem wczoraj cały program i szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś innego. Problem fokusa jest już wałkowany od dawna, nawet w tym programie i z uwagi na trudności techniczne przełożony jak wiemy. I co wczoraj było? Najpierw 50 minut czekania na temat Fatmana potem 10 minut nagranie i co dalej ? Ano nic, może Nikon się ustosunkuje. Osobiście spodziewałem się, że w programie będzie przedstawiciel Nikona, reportaż Fatmana zostanie wyemitowany i na gorąco będzie temat wałkowany włącznie z pytaniami on line. A było nijak. Sorry bankier.tv, ale jak chcieliście nam pomóc, to było to zorganizować profesjonalnie. Temat jest poważny i zamiatany pod dywan. Śledzę ten temat sam mam d7k i gadanie, że to sprzęt nie profesjonalny i może nie ostrzyć jest upokarzające. Mam tel komórkowy i ostrzy każde zdjęcie. Jeśli na prawdę chcenie pomóc to zorganizujcie poważną debatę z udziałem przedstawicieli nikona i serwisu nikona i wtedy będzie profesjonalnie a nie amatorszczyzna. Takie jest moje osobiste odczucie.
Ale i tak za chęci dzięki
Natomiast Fatmanowi niskie ukłony, że mu się chce.
Pozdrawiam
To już tylko zostaje oddać problem w ręce Pani Eli Jaworowicz:D
taaaa... i po 2, 3 latach nikon wypuścił d7100 i żyli długo i szczęśliwie... :D
Fatman widziałem i powiem Ci, że wypadłeś świetnie. Nie pozostawiłeś niejasności. Bardzo konkretnie wystąpienie i mam nadzieję, że w podobnym tonie Nikon się do tego ustosunkuje. (oczywiście w to nie wierzę) :)
Moim zdaniem, to niech Nikon ustosunkowuje się jak chce, byle serwis zaczął to skutecznie naprawiać. Przecież tu nie chodzi o kajanie się przedstawicieli Nikona, niech sprawę załatwią pod stołem, byle skutecznie.
Wiem, satysfakcja byłaby ogromna, ale chodzi o satysfakcję, czy o skuteczny, rzetelny serwis?
Nikon to oficjalnie przyzna że to świetny aparat i tyle...
przyznając nam rację spowodowałby lawinę roszczeń...
no i najwazniejsze żyjemy przecież w Polsce wiec...
...więc wszystko jest możliwe.
Sam posiadam d7k zakupiony w listopadzie 11 wiec mam nadzieję że poprawiono ten problem. Jutro bede testował aparat pod tym kątem. Zapewne gdybym wiedział wcześniej o tym problemie miałbym teraz 60D.
Ale jak by wrzucić filmik z wypowiedzią Fatmana na YouTube "problem z AF', to może większa ilość użytkowników po obejrzeniu zacznie się zastanawiać czy w ich puszkach AF działa sprawnie, trzeba tą sprawę nagłośnić :mrgreen:
Ale jak by wrzucić filmik z wypowiedzią Fatmana na YouTube problem z AF, może większa ilość użytkowników po obejrzeniu zacznie się zastanawiać czy w ich puszcze AF działa dobrze trzeba sprawę nagłośnić :mrgreen:
To go zaraz uwalą, bo prawa autorskie i takie tam.....
Eden1001
02-03-2012, 22:25
To go zaraz uwalą, bo prawa autorskie i takie tam.....
jak nie bedzie odzewu mozna nakrecic swój wywiad opowiedziec to samo plus dodatkowo jak nikon sie do tego odniósł...
Narazie jednak poczekajmy co z tym zrobia..chociaz osobiscie mysle,ze to dopiero poczatek naszych zmagań i sporo wody upłynie zanim cos sie zmieni.....
Brawo Fatman!
Choć nigdy nie miałam i nie zamierzam mieć tego aparatu, sprawę obserwuję od samego początku.
Twoja postawa jest godna podziwu i naśladowania - inni narzekali i nawoływali, że trzeba by, że można by - Ty odwaliłeś konkretną robotę!
Szacun!
Słuchajcie, a czy stara zasada mówiąca o tym, że sprzęt wadliwy nie dający się skutecznie naprawić można wymienić na nowy nie ma już zastosowania:(?
Moim zdaniem, to niech Nikon ustosunkowuje się jak chce, byle serwis zaczął to skutecznie naprawiać. Przecież tu nie chodzi o kajanie się przedstawicieli Nikona, niech sprawę załatwią pod stołem, byle skutecznie.
Wiem, satysfakcja byłaby ogromna, ale chodzi o satysfakcję, czy o skuteczny, rzetelny serwis?
Myśle podobnie. Najważniejsze aby serwis Nikona, uwalone puszki skutecznie i to raz a dobrze naprawił!
Słuchajcie, a czy stara zasada mówiąca o tym, że sprzęt wadliwy nie dający się skutecznie naprawić można wymienić na nowy nie ma już zastosowania:(?
Problem jest w tym , że według Nikona problemu nie ma.
Pracowałem kiedyś w starym Centertelu- Idea. Facet reklamował telefon 32 razy. co 5. raz mu wymieniali na nowy, a on wracał i pisał zażalenie, że skasowali mu jego rekord w "węża" :))). Może nie postawił na swoim ale co kilka miesięcy miał nowy telefon:).
Poczytam, spróbuję, pokopię.... W końcu musi się udać. Nie po to kupiłem ten aparat żeby zastanawiać się czy fotka wyjdzie czy nie. Więcej pewności miałem robiąc zwykłym starym lustrem... Eh.
Problem jest w tym , że według Nikona problemu nie ma.
No tak... ukryją problem aby nie posypały się zgłoszenia serwisy etc. Kryzysu też podobno nie ma ale jak w końcu pier....nie to będzie amen ;)
pozdr.
dla mnie ciężko byłoby lepiej to przedstawić.
Pamiętajcie, że Fatman nie ma za sobą konsorcjum tylko swoją wiedzę, testy i kilka potwierdzeń właścicieli D7k, które mają problemy jakoś nie walili się, tłumów nie było widać, a narzekań było kilkaset stron. Jakby atakował oskarżając N i żądając by coś zrobił to by wyszedł na krzykacza, a tak mamy rzeczowe przedstawienie problemów. Jeżeli ktoś uważa, że można było lepiej to zrobić to proszę bardzo ;)
można to pokazać na YT, pewnie nawet warto, tak naprawdę liczę, że N powie coś sensownego, nawet nie liczę, że posypie się popiołem, wystarczy że zacznie reperować uwalony sprzęt i zagwarantuje, że wznowienie produkcji to już TOP CLASS i więcej nie będzie grzeszył :)
rozpędziłem się, ale takie podejście by mi wystarczyło.
http://www.uokik.gov.pl/faq_sprzedaz_konsumencka.php#faq1168
Jest trochę do poczytania ale.... światełko w tunelu chyba jest.:)
No Rafal szacun za to że działasz i to na całego :) tak trzymaj :)
kostek-brasil
03-03-2012, 00:02
Dopiero teraz obejrzałem. Przyłączam się do gratulacji. Rafał, ładnie to wypadło. ;) Podziękowania także dla producentów programu...z zainteresowaniem czekam na ciąg dalszy. Ciekawe czy firma Nikusiowa się do tego ustosunkuje? :)
Obejrzałem program i szok, spodziewałem się gościa w kapeluszu z aparatem przy twarzy ;)
Materiał bardzo fajny, rzeczowy, bez pretensji, kultura. Szacun. Mam nadzieje że będzie odzew ze strony Nikona.
Btw. Już się gubię w tych postach i tematach, czy jakiś d7k który był serwisie i miał wymieniany mechanizm lustra zachorował znowu na BF? Obawiam się że widzę i tą wadę w moim sprzęcie i zastanawiam się czy dawać teraz do serwisu, czy poczekać na okupację stoiska N na targach i potem dać. Bo w sumie jak wymieniają mechanizm i potem wszystko działa to by było nawet ok. ;>
Za to: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203015 im nie podaruje. Rafal, odezwij sie do mnie!
Bartekolo
05-03-2012, 19:00
Czy jeśli była by to wina mechanizmu lustra to problem występował by na wszystkich odległościach?? Bo u mnie tak do 2m problem nie występuje. Masakra się robi tak gdzieś powyżej kilku metrów.
Niedokładność może po prostu rosnąć wraz z odległością ostrzenia. W sobotę z kolegą z forum justowaliśmy 35 1.8 na D7000 -przy odległości 1-1.5m trafiał idealnie (tak się po prostu mogło wydawać), przy 5m był BF na ok 0.5m. Po dokładniejszym wyjustowaniu na 5m zaczął trafiać (choć niestety BFy też zbyt często się pojawiały) a z 1-1.5m........... ostrość nadal była tam gdzie powinna, czyli trafiał idealnie.
mam pytanie ... czy ktoś sprawdzał jak się ma 35mm 1,8 (plastik fantastik) a np. 35mm 1,4 lub inne szkło z wyższej półki.. z tego co pamiętam fatman miał sigme 85 1,4 i co też była lipa z af w takim samym stopniu? i sprawa trafiania? pewnie jest duzo celniejszy - przynajmniej tego się można spodziewać...
Dzisiaj wysłałem mojego d7k do serwisu. Trzymajcie kciuki. Fatman- pozwoliłem sobie na zaczerpnięcie kilku określeń z wywiadu z Tobą;). Myślę. że najbardziej oddają to, co się dzieje. Mam nadzieję, że go nie zmasakrują. Wiele dobrego o serwisie powiedzieć się podobno nie da:).
Po powrocie z naprawy podzielę się ich uwagami i odniesieniem się do usterek. Pozdr.
ciekawe czy w kolejnym programie będzie jakaś odpowiedź N
może doczekamy się wypowiedzi, przynajmniej byłby znak, że nie olewają wypowiedzi klientów na temat oferowanego sprzętu.
do targów nikon oleje temat a po targach zaloży ze już wszyscy zapomnieli więc lepiej siedzieć cicho...
a tak na poważnie to wątpię żeby do targów się ustosunkował w temacie... dlatego proponuję każdemu posiadaczowi D7k pytanie się na stoisku jak zamierza nikon ten problem rozwiązać, gwarantuję że będą coś musieli odpowiedzieć i należaloby wtedy ich nagrać i na jutube z tlumaczeniem na ang wrzucić...aby pokolenia d7k temat poznaly...
dlatego proponuję każdemu posiadaczowi D7k pytanie się na stoisku jak zamierza nikon ten problem rozwiązać,
to z pewnością się przyda
będe na targach i pierwsze moje kroki będą w tym kierunku , a może umówimy się wspólnie z Fatmanem i zaatakujemy ich kupą :D
Eden1001
07-03-2012, 09:12
będe na targach i pierwsze moje kroki będą w tym kierunku , a może umówimy się wspólnie z Fatmanem i zaatakujemy ich kupą :D
taki pomysł juz powstał
ja jestem skłonny sie pojawic tam w tym celu
Fatman i inni co wy na to?
Psycholog
07-03-2012, 09:22
Tzn. że chcecie ich obrzucać kupą ?
Eden1001
07-03-2012, 10:28
Tzn. że chcecie ich obrzucać kupą ?
kupa D7000 na stoisku ;)
rsz, każde info będzie pomocne. Po numerze seryjnym w razie czego też dojdą w serwisie do informacji, czy aparat u nich był.
Na chwilę obecną mam 4 zgłoszenia (1 pełne, 1 z częścią istotnych danych, 1 z info o problemie i 1 z linkiem do innego forum gdzie piszą o problemie).
Fatman... na wypadek gdyby ktoś znów zarzucił Ci, że się czepiasz d7k....
Załamka...
http://www.nikonians.org/forums/dcboard.php?az=set_threaded_mode&forum=329&topic_id=14391&prev_page=show_topic&gid=14391#14514
Jak widzisz... temat się rozrasta:/
Nie wiem czy zauważyliście => ale wszędzie są masakratyczne braki Nikon D7000. Znaczy to że fabryki zalało to raz, a dwa, że chyba wstrzymali sprzedaż tej amatorki. Allegro -> dosłownie kilka sztuk (wcześniej po 800-900 wyników) w tym pare używanych. Sklepy internetowe pustki (sporo jest sklepów, że jak już kupimy to wyskakuje nam informacja, => "z braku sprzętu w magazynach, prosimy o ... itd. ) , w sklepach stacjonarnych np. w Krakowie, to ja już od co najmniej 5 miesięcy nie widziałem.
Po cichaczu wycofują bubla z rynku, a przykrywką są nowe pełnoklatkowe korpusy. Pewno wyjdzie coś w lecie typu D8000 -> to będzie prawdopodobnie naprawiony D7000. Jak wyszedł D700-> powstał D7000. Także myślę, że D8000 będzie następcą D7000.
Ja się o tyle zraziłem do tej niby firmy, że wyprzedałem wszystko co miałem.
myślę, że to nadinterpretacja i to duża...
może ===> ale też mi się zdawało, że schizuje (nadinterpretuje) z AF, a tutaj się okazało że jednak NIE :). A z pustkami sprzętu D7000 to nie jakaś bajka, możesz sprawdzić.
Aby akcja Fatmana miała skutek, myślę, że trzeba by przekazywać informacje ludziom, znajomym itd... aby nie kupowali sprzętu tej "niby firmy", tylko wybierali coś innego. Jeśli chodzi o APS-C to polecam Pentax, szczególnie K-5, tanie szkła i spory wybór. Jeśli komuś zależy na pełnej klatce w przyszłości no to Canon, ale tutaj szklarnia już kosztuje.
W sumie w temacie nie jestem.......... jaki problem był z D5100 ?
W sumie w temacie nie jestem.......... jaki problem był z D5100 ?
taki sam jak z d7k przy stałce też nie trafia w punkt,kupiłem d5100 i z słoiczkiem 35mm/1.8 na dalszej odległości mydło
zrobiłem testy na tablicy z ok 1m i wysłałem do Nikona odpowiedz była taka
Nikon Europe Support 11-01-2012 | 12:48
Szanowny Panie Dariuszu Smorąg,
Dziękujemy za przesłanie zdjęć odnośnie pytania dotyczącego aparatu Nikon D5100.
Nadesłane zdjęcie DSC_1663 z przysłoną f/1.8 trafia z ostrością w punkt pomiarowy. Serwis kalibruje obiektywy przy przysłonie f/5.6 ze znacznie większą głębią ostrości i prawdopodobne nie jest w stanie bardziej poprawić celność AF.
Rozkład głębi ostrości powinien wynosić 1/3 przed i 2/3 za punktem pomiarowym a na nadesłanym zdjęciu wydaje się, że proporcja jest lekko zachwiana ale linia centralna jest ostra.
Mam nadzieję, że powyższa odpowiedź spełnia Pana oczekiwania a w razie dodatkowych pytań pozostajemy do Pana dyspozycji.
Pozdrawiam serdecznie
Roman Olczak
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support
czyli wychodzi na to że trzeba przymykac do F5.6 żeby było ostro,to po co w obiektywie 1.8?
Działa wam filmik z Fatmanem (http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-tytul-zastepczy-10630.html)? Oglądałem, wcześniej część, a dzisiaj chciałem całość. Link działa i nawet opis pod filmikiem jest ok, ale filmik jest o jakimś Fuji. Obok tekstu jest znaczek "1 marca", a na filmie wyświetla się "8 marca".
Skonczcie robic smietnik z kolejnego watku !!!
Faktycznie nie dziala czyli jak pisalem wczesniej ten program to taka proteza dziennikarstwa i lizanie po d.. nikona...
Obiektywizm to dalekie marzenie niczym lot na marsa.
Dostali przykaz i siedza cicho... pozostaje pytac co nikon zamierza z problemem d7k zrobic/nie zrobic. Napewno nie mozna im pozwolic zamiesc tematu pod dywan.
Hej hej -spokojnie, wszystko jest cały czas dostępne...... ;-)
Działa wam filmik z Fatmanem (http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-tytul-zastepczy-10630.html)? Oglądałem, wcześniej część, a dzisiaj chciałem całość. Link działa i nawet opis pod filmikiem jest ok, ale filmik jest o jakimś Fuji. Obok tekstu jest znaczek "1 marca", a na filmie wyświetla się "8 marca".
Od 51:15 masz początek wywiadu. :)
Pozdr
Bartekolo
10-03-2012, 21:50
Wysyłaliście do serwisu razem z obiektywami czy tylko samo body??
Ostatnio mi Af sfiksował na dłużej i dotkliwiej niż zawsze. Nawet na bliskich odległościach totalny BF.
Faktycznie nie dziala czyli jak pisalem wczesniej ten program to taka proteza dziennikarstwa i lizanie po d.. nikona...
Obiektywizm to dalekie marzenie niczym lot na marsa.
Dostali przykaz i siedza cicho... pozostaje pytac co nikon zamierza z problemem d7k zrobic/nie zrobic. Napewno nie mozna im pozwolic zamiesc tematu pod dywan.
Działa
skocz do czasu 51:20 tam się zaczyna wywiad z Fatmanem
Skonczcie robic smietnik z kolejnego watku !!!
Podpiszę się.
Po raportach od was wyciąłem ze 30 postów.
To nie miejsce na rozmowy o szklarniach innych firm.
taki sam jak z d7k przy stałce też nie trafia w punkt,kupiłem d5100 i z słoiczkiem 35mm/1.8 na dalszej odległości mydło
jest to potwierdzone przez wiecej uzydkownikow? u mnie bylo wszystko OK. tylko pozbylem sie tego szkielka na rzecz lampy.
Acz kolwiek raz sie spotkalem na necie z takim problemem lecz uzydkownik nie pokazal zdjec...
Mam pytanko czy to jest normalne że z lampą ostrzy lepiej?
efekt ostrzenia z lampą i bez lampy oczywiście z lampą fotki są zawsze ostrzejsze,fotka robiona 1,5m
źródło (http://img594.imageshack.us/img594/6385/31458293.jpg)
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/8850/86814006.jpg)
Jak zaśmiecam wątek to proszę o usunięcie postu
Chodzi Ci o lampę wbudowaną, bo zewnętrzna-mimo kiepskich opinii na tym forum- mi ostrzy lepiej ze wspomaganiem AF z lampy. Prosiłbym osoby, które będą komentowały te zdjęcie o wyjaśnienie mi dlaczego z lampą przy tej samej ogniskowej, przysłonie i czasie naświetlania ISO jest wyższe?. Jeśli oczywiście to pierwsze zdjęcie jest z lampą(brak EXIF).
Mario__S
13-03-2012, 14:48
To ja mam jeszcze inna sytuację z lampami.
W SB600 jak jest włączone wspomaganie to jest straszna kicha i ciągle backfocus.
Z SB900 ze wspomaganiem działa perfekcyjnie.
Chodzi Ci o lampę wbudowaną, bo zewnętrzna-mimo kiepskich opinii na tym forum- mi ostrzy lepiej ze wspomaganiem AF z lampy. Prosiłbym osoby, które będą komentowały te zdjęcie o wyjaśnienie mi dlaczego z lampą przy tej samej ogniskowej, przysłonie i czasie naświetlania ISO jest wyższe?. Jeśli oczywiście to pierwsze zdjęcie jest z lampą(brak EXIF).
iso na auto mogło się zmienić w końcu fotka robiona w pomieszczeniu,moglem zrobić pod innym kątem a lampy użyłem najprostszej SB 400
źródło (http://img811.imageshack.us/img811/12/12354306.jpg)
źródło (http://img515.imageshack.us/img515/7328/46827112.jpg)
Możesz powtórnie zrobić te zdjęcia ? Bo może to tylko kwestia przypadku.
krzysiek.81
13-03-2012, 15:31
A jakbyś ostrość ustawił ręcznie i zrobił jedno zdjęcie z błyskiem a drugie bez , to tez będzie taki efekt?
Możesz powtórnie zrobić te zdjęcia ? Bo może to tylko kwestia przypadku.
robiłem kilka zdjęć i zawsze wychodzi tak samo,ręcznie też ustawiałem ostrość i efekt jest taki sam
patrząc na te zdjecia to mam wrażenie że w fotka bez lampy ostrość uciekła na tasiemkę z prawej strony
Z tego co pamietam to rowniez mialem o wiele ostrzejsze fotki z lampa, szczegolnie w sztucznym oswietleniu zarowym. Moze to tylko takie zludzenie bo obiekt jest lepiej oswietlony przez co widac wiecej szczegolow na nim.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
krzysiek.81
13-03-2012, 18:42
Myślę ,że ta nieostrość może być spowodowane poruszeniem np. w skutek wstrząsu lustra. Jak błyskasz to nie ma to znaczenia bo błysk mrozi ruch.
Jeżeli przy ostrzeniu ręcznym też masz taki efekt to innej opcji nie widzę, bo przecież nie ma możliwości żeby zmieniła się płaszczyzna ostrości na wskutek rodzaju światła :wink:
Spróbuj ustawić aparat na statywie, wyostrz ręcznie, włącz wstępne podnoszenie lustra, odpal pilotem albo wężykiem i daj znać czy jest jakaś różnica.
PS.
chyba jednak robimy bajzel pisząc w tym wątku:???:
Myślę ,że ta nieostrość może być spowodowane poruszeniem np. w skutek wstrząsu lustra. Jak błyskasz to nie ma to znaczenia bo błysk mrozi ruch.
Jeśli przy 1/100 tak bardzo był by widoczny wstrząs od lustra, to aparat jest po prostu źle zaprojektowany. Bubel.