Zobacz pełną wersję : Pomoc w sprawie D7000 dla Fatmana - akcja
Mój już ma status "naprawiony" Pewnie we wtorek będzie u mnie. Dobrze, że mam jeszcze w domu D3100, bo jakoś muszę od czasu do czasu rączki na body położyć i cyknąć parę fotek.
Mój wrócił kilka dni temu serwisu i na początek jest ok, muszę dokładnego testa zrobić ale jak na razie jest pozytywnie , czekałem ponad 3 tygodnie
majora
czy coś wymieniali w aparacie czy tylko czynności serwisowe?
tylko kalibracja według standardów producenta
Moj dojechal dzisiaj, seria 64... Laduje baterie i ogrzewam aparat do temperatury pokojowej. Jak juz wszystko bedzie gotowe popstrykam testowe fotki.
ogrzać zawsze można, ale chyba d7k nie jest czuły na zmiany temperatury.
mój po sesjach w -25/-29 włożony do samochodu i otwarciu w celu wyjęcia karty przeżywał to bezproblemowo
schowany pod kurtką narciarską też dawał radę [znaczy się jeździł na nartach ze mną]. Uszczelnienia, wykonanie i bezawaryjność [pomijając olej i BF] na wysokim poziomie.
ogrzać zawsze można, ale chyba d7k nie jest czuły na zmiany temperatury.
mój po sesjach w -25/-29 włożony do samochodu i otwarciu w celu wyjęcia karty przeżywał to bezproblemowo
schowany pod kurtką narciarską też dawał radę [znaczy się jeździł na nartach ze mną]. Uszczelnienia, wykonanie i bezawaryjność [pomijając olej i BF] na wysokim poziomie.
Kurier jeżdził z nim chyba cały dzień (na stronie firmy podano wyjazd paczki o 7:22 a do mnie dojechał po 16:00) i po otwarciu pudełka i wyjęciu zawartości aparat dosyć mocno "spocił" się, dmuchałem na zimne.
I oczywiście ma niemiłosiernego BF! Na Nikkorach 35 i 50mm regulacja na -18 do -20 (przy sztucznym oświetleniu), pachnie serwisem ;)
I oczywiście ma niemiłosiernego BF! Na Nikkorach 35 i 50mm regulacja na -18 do -20 (przy sztucznym oświetleniu), pachnie serwisem ;)
to ze kurier dojechal po 16ej to nic dziwnego i tak szybko. co aparat przezyl w drodze hmm lepiej nie myslec..
przy takiej korekcie to sie nawet nie zastanawiaj nad serwisem..
dlatego tez ja biore pod uwage jedynie zakup w sklepie stacjonarnym gdzie wezme puszke popstrykam, wrzuce na lapka sprawdze i jak bedzie ok dopiero sie zdecyduje...
Pozwolą, sam wczoraj testowałem 3 puszki i tylko jedna była ok.
w wątku na temat D600 kolega rzucił fajny pomysł:
Napisał turisma Zobacz post
http://www.nikon.pl/pl_PL/news_room/news_releases_main.page?Period=New&Quarter=0&SY=0&ID=templatedata\pl_PL\news_article\data\Niusy2012\ 20121122_JESTEMRoadshow
Może pójdą wszyscy co mają D600 i zrobią dym? Trochę szumu przy stanowisku Nikona - niech cała galeria zobaczy
użytkownicy wadliwych D7000 łączcie się i przyjdzcie na Nikon road show :)
---------------------------------------------------------------------------------
dokładnie tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...219009&page=13
26-11-2012, 17:58
turisma
Jestem za. Kto ma blisko i komu zależy ten niech przyjdzie.
Ja dzisiaj odebrałem nowego D7000. Jak na razie wygląda na to, że AF działa przy mieszanym świetle (żarowym i jarzeniowym) dobrze, ostrzy w punkt. Mam za to inne wątpliwości, nie co do aparatu, ale do nowego obiektywu, który też kupiłem przez internet... jest to Nikkor 50mm f/1.4G. Wydaje mi się, że jest mydełko :( Potestuję jutro przy dziennym świetle...
kolego "white" a gdzie kupiłeś?
nie mogłeś przetestować przed zakupem?
Mam za to inne wątpliwości, nie co do aparatu, ale do nowego obiektywu, który też kupiłem przez internet... jest to Nikkor 50mm f/1.4G. Wydaje mi się, że jest mydełko
Jeśli kupiłeś przez internet masz prawo do zwrotu lub wymiany towaru w ciągu 10 dni od daty zakupu.
Obiektyw nie rejestruje ilości wykonach zdjęć więc nie będzie problemu tak jak w przypadku aparatu, sprzedawcy nie chcą wymieniać towaru który był używany.
Nie chcę Cię kolego negatywnie nastawiać ale chyba w D7000 jasna 50 będzie ostra od min 2...2,8. Ja już dałem spokój... szkoda czasu na marudzenie:)... D7000 to taki sprzęt który dostarcza emocji.... żeby nie było nudno;).
Kupiłem w sklepie internetowym, więc nie miałem możliwości sprawdzenia go przed zakupem. Wcześniej miałem D90 i nie miałem takich problemów... Zrobiłem kilka kolejnych zdjęć i wydaje mi się, że to chyba spory BF. Jutro przy świetle dziennym porobię testy, może pójdę do sklepu podpiąć jakiś inny obiektyw i sprawdzę czy to wina body czy szkła.
Prawdopodobnie będę musiał zwrócić obiektyw i kupić inną sztukę...
Nie chcę Cię kolego negatywnie nastawiać ale chyba w D7000 jasna 50 będzie ostra od min 2...2,8. Ja już dałem spokój... szkoda czasu na marudzenie:)... D7000 to taki sprzęt który dostarcza emocji.... żeby nie było nudno;).
Mówisz, że nie znajdę 50 1.4, która na D7000 będzie w miarę ostra od 1.4?
Może znajdziesz... Uważam jednak, że nie powinno tak być, że trzeba szukać... kiedyś podpinało się do analogowej puchy obiektyw i nie było tego problemu. Teraz...cóż... Ja mam 1,4D. Ja wysłałem, do skalibrowania i sprawdzenia. Wrócił z kpl zdjęć testowych, na których był BF, poza tym z ostrością kicha. Wg nich wszystko ok... Szkoda słów. Jak masz okazję to wymieniaj bo szkoda kasy. Pozdr
Tu masz link... To zdjęcie z mojej 50 1,4D zrobione w serwisie.... ma być ok....
http://iv.pl/images/35685065436857671259.jpg
Bechowiec
26-11-2012, 22:48
No to 1.4 D czy 1.4G bo to zupełnie różne obiektywy. Na zdjęciu AF trafił więc nie ma się czego przyczepić...
BBall_Freaker
26-11-2012, 22:53
Ja kupiłem na początku listopada w FJ, wszystko raczej działa jak należy.
Ofafluniec
26-11-2012, 22:57
PopaY kupowałeś przez internet czy w sklepie? Testowałeś aparat przed zakupem?
BBall_Freaker
26-11-2012, 22:59
Kupowałem przez neta, bo było taniej o 80zł, a odbiór miałem w sklepie. Oczywiście w sklepie przed zakupem testowaliśmy ze sprzedawcą. Podpinaliśmy dwa obiektywy.
przy takiej korekcie to sie nawet nie zastanawiaj nad serwisem..
Czekam na weekend kiedy to bede mial szanse potestowac w swietle dziennym. Na razie trzy szkla i na kazdym ostra korekta BF (w przypadku Tokiny 11-16 skali zaczyna brakowac).
No to 1.4 D czy 1.4G bo to zupełnie różne obiektywy. Na zdjęciu AF trafił więc nie ma się czego przyczepić...
Na którym zdjęciu? tym od kolegi ticas? To dziwne, bo ja widzę FF :( Tym bardziej, że nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego że w ViewNX focus point pokazuje gdzieś między +70 a +120 ;). No chyba, że maja tam jakąś przejrzystą substancje na wysokości zera, na którą reaguje AF :lol:
Przy okazji ciekawe, z kim rozmawia Pan w tle. Pewnie z klientem i dlatego ten gest co tu k... wymyślić :D
Nie mogac doczekac sie weekendu wzialem D7000 do pracy i popstrykalem na przerwie. Wnioski takie same jak przy domowych pstrykach: Nikkory siedza na brzegu skali mikroregulacji (-18 -20), a Tokinie skali brakuje. Zaczne dzisiaj procedure serwisowa.
tak sobie sprawdziłem własnie:
akcja Fatmana zaczeła się dokładnie:
14-01-2012, 12:30
decadent
i co? program osobiście oglądałem, Fatman z tego co wiem sprzedał puszkę, Nikon milczy i nadal udaje że nic się nie dzieje...
A_S_T_O_R
27-11-2012, 15:46
Tu masz link... To zdjęcie z mojej 50 1,4D zrobione w serwisie.... ma być ok....
http://iv.pl/images/35685065436857671259.jpg
a nie jest ok?
Moj D7000 kupiony poczatek listopada ABFoto juz w serwisie.Robi takie zdjecia jak z ta reklama zalaczone na poczatku tego tematu.Najsmiesniejsze jest to ze sprzedawce w sklepie zrobil kilka zdjec.Baterii i moim dzieciom na auto i na na recznym ustwieniu zadne nie bylo ostre NP. moje dziecko zamazane a w kolo ostre torby. Zdjecie baterii to samo Robilam w domu sporo zdjec np. figurkom i z poczatku wydawal mi sie wiekszosc ostre Poprosilam zeby ktos inny ocenil czy to ostre fotki powiedzial ze niektore nie.Pan w sklepie powiedzial ze mam za ciezki obiektyw 17-55 2.8 i dlatego zdjecia sa nieostre.Trudno aparat z tym obiektywie utrzymac w reku.Do robienia zdjec przydal by sie Pani statyw .Jak pytalam wczesniej przed kupnem obiektywu czy nadaje sie do robienia z reki zdjec dzieciom Prosze Pania to rewelacyjny obiktyw bedzie Pani zadowolona.
Puszka ze szklem juz w serwisie :(
a nie jest ok?
Ej weź poczytaj co napisałem. Punkt AF między +70 a +120 a ostrość na -10:???: I to jest niby dobrze ???
Nie bierz pod uwagę, gdzie jest punkt AF.
Do ustawienia ostrości ustawiana jest tam poprzeczka, na którą ostrzą. Jest w płaszczyźnie z zerem.
Co do ostrości, to mi wygląda, że nie ma żadnego FF, ani BF.
A dokładnie wygląda to tak: Plansza testowa w serwisie (http://imageshack.us/photo/my-images/534/dsc4229z.jpg/)
motoko
a jaki masz w swoim d7000 numer seryjny?
Moj ma numer 6433064. Kupiony tydzien temu na Amazon UK.
kurcze, te z 64xxx miały być już ok - pozostaje mieć nadzieję, że wystarczy zwykła kalibracja AF w Twoim body - miałem coś takiego w d90 i teraz jest bez zarzutu.
Jak tak czytam Wasze opinie to się cieszę, że trafiłem na D7000 seria 636..... zakup w październiku w FJ. Co prawda mikro regulacja ustawiona na -8, ale nie skacze :)
Chętnie bym go podpiął do jakiejś stałki i przetestował. Ktoś ze Skierniewic posiada np jakieś 35 1.8 na stanie?
Bechowiec
28-11-2012, 09:13
Ej weź poczytaj co napisałem. Punkt AF między +70 a +120 a ostrość na -10:???: I to jest niby dobrze ???
Ej, weź poczytaj jak wygląda serwisowa procedura kalibracji AF :) Zresztą GonzoG już ją opisał. Nie patrz na to gdzie jest punkt AF, bo ostrość nie jest ustawiana na skalę tylko na poprzeczkę w płaszczyźnie z zerem.
Przepraszam, nie zdążyłem odpisać. Zresztą sugerowałem, że coś by musiało być na wysokości punktu 0. Mimo to ostrość jest trochę przed zerem, a rozkład głębi ostrości powinien być trochę inny, ale ustalmy, że wszystko jest OK ;)
No i pojechał na kalibrację do Nikona. Jak wróci to dam znać co i jak.
Mój ma już status "naprawiony". Niestety niefartownie wysłałem w komplecie obiektyw N35 i też go naprawili. Ciekawe ile zabulę za regulację szkiełka bo było z drugiej ręki i bez gwarancji :|
Swoją drogą przy testach na d90 to szkło moim skromnym zdaniem trafiało w punkt.
galaza, miałem podobny przypadek, mi też "naprawili" obiektyw (także 35kę), który nie potrzebował naprawy. Co prawda nie płaciłem (choć info o fakturze na 99 zł o ile pamiętam, zostało do mnie wysłane -podobno przypadkowo), bo była to ciut inna sprawa....
Serwis wysyła zawsze kosztorys do zaakceptowania. Jeżeli nie było tego w kosztorysie, to nie musisz chyba płacić, a jeżeli było to trzeba było poinformować, że chcesz tylko naprawy body. Tak myślę :roll:
No to pieknie... ja o N7000 to mysle juz chyba z pol roku:/ Myslalem ze problem z Af juz calkowicie lub prawie zniknol a tu prosze
Moj ma numer 6433064. Kupiony tydzien temu na Amazon UK.
Ciesze sie Motoko ze o tym napisales, bo tez chcialem z Amazon UK zamawiac... i kiedy juz bylem blizej wyboru i kupna okazuje sie ze jestem jednak dalej.. mialo byc to Moje pierwsze lustro.. a czemu 7000?
Bo tak naprawde to nastawialem sie na 5100 :D ale gdy poszedlem do sklepu okazalo sie ze jakos tak nie wygodnie siedzi w lapie, a mam dosyc duze rece, zlapalem za D7000 i stwierdzilem sie ze jest stworzony dla Moich rak :D Poza tym chcialem zainwestowac w lustro na lata, ale jak mam sie denerwowac potem to moze sie uwstecznie do D90?:) tylko czy jest sens cofanie sie o 4 lata?
Rozwazalem wczesniej jescze A57 ktora ma korpus z A65 takze pewnie siedzi w dloni...ale EVF ...ciezko bylo by sie chyba przestawic...no wiec D7000.. i dalej w kropce.
Pozdrawiam
No to pieknie... ja o N7000 to mysle juz chyba z pol roku:/ Myslalem ze problem z Af juz calkowicie lub prawie zniknol a tu prosze
Ciesze sie Motoko ze o tym napisales, bo tez chcialem z Amazon UK zamawiac... i kiedy juz bylem blizej wyboru i kupna okazuje sie ze jestem jednak dalej.. mialo byc to Moje pierwsze lustro.. a czemu 7000?
Bo tak naprawde to nastawialem sie na 5100 :D ale gdy poszedlem do sklepu okazalo sie ze jakos tak nie wygodnie siedzi w lapie, a mam dosyc duze rece, zlapalem za D7000 i stwierdzilem sie ze jest stworzony dla Moich rak :D Poza tym chcialem zainwestowac w lustro na lata, ale jak mam sie denerwowac potem to moze sie uwstecznie do D90?:) tylko czy jest sens cofanie sie o 4 lata?
Rozwazalem wczesniej jescze A57 ktora ma korpus z A65 takze pewnie siedzi w dloni...ale EVF ...ciezko bylo by sie chyba przestawic...no wiec D7000.. i dalej w kropce.
Pozdrawiam
No dla mnie jednym z argumentów w wyborze 5100/7000 była mikroregulacja AF (mam Sigmy i Tokiny ;-) ) z poziomu puszki w D7000, którą - jeśli się źle trafi - można o kant d...y potłuc.
to moze sie uwstecznie do D90?:) tylko czy jest sens cofanie sie o 4 lata? Uwierz mi, nie zobaczyłbyś różnicy gdybym dał ci do porównania dwie fotki z tych aparatów
mehmet efendi
30-11-2012, 12:51
Szybki Off Top.
Młodemu w szkole uderzono w torbę z apaaratem. Mocowanie obiektywu pękło.
Wymieniłem cokół, jednakże w międzyczasie zakurzyło się wewnątrz, zanim z aparatem dotarł do domu.
Czyszczenie puchy z menu nie pomogło.
Możecie polecić jakiś kumaty serwis we Wrocku, który ogarnie czyszczenie od ręki?
Uwierz mi, nie zobaczyłbyś różnicy gdybym dał ci do porównania dwie fotki z tych aparatów
jak sa dobre warunki to tak, no i jak ktos umie robic zdjecia to bedzie je umial kazdym aparatem, na d90 zrobilem duzo zdjec i nigdy mnie nie zawiodl, potem polozylem lapska na d7000 kolezanki i chyba jednak WB po tych kilku latach ma lepszy , jasne ze jak ktos wie jak go zmienic ale na to trzeba czasu, na d90 pozywej iso800 juz nie bardzo to wszystko wyglada, na d7000 jest lepiej ale roznica nie jest az tak duza, z drugiej strony d7000 teraz potanialo, oba te body sa DUZO wygodniejsze od 5100 , bo maja drugi maly ekran do wyswietlania informacji bez ktorego nie umiem po prostu zyc i dwa pokretla jedno pod kciukiem drugie pod palcem wskazujacym, d5100 tego nie ma
d90 to swietny aparat ale obecnie stary, jesli ktos umie z tym zyc i moze go tanio kupic i umie wykorzystac jego plusy to jazda, ale dla bardziej poczatkujacych polecam jednak dozbieranie kasy do d7000 , albo pojscie na ustepstwa w wygodzie robienia zdjec i kupno 5100
Uwierz mi, nie zobaczyłbyś różnicy gdybym dał ci do porównania dwie fotki z tych aparatów
no chyba że na dużym iso ;-)
No i stalo sie.. jednak kupilem Nikona D7000, nie na Amazon, lecz w sklepie z 3 letnia gwarancja. Do tego Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G ED VRII i 35mm f/ 1.8G
Spacerowka i stalka to chyba optymalny zestaw?
Mam nadzieje ze z body nie bede mial nerwow:/
Seria Nikona: 6433449
W niedziele bede ogarniac temat- zabawe czas zaczac.
Masa nauki mnie czeka :-)
Jaki zestaw będzie dla Ciebie optymalny pokaże czas. Jak na start masz więcej niż trzeba. POWODZENIA :)
A nie 2 lata gwarancji?
rok 3 z mala doplata;)
rok 3 z mala doplata;)
Jak ja to kocham w UK: na każdym kroku dodatkowe gwarancje/ubezpieczenia/zabezpieczenia, 10 minut trzeba spędzić żeby grzecznie odmówić ;-)
Ale klienci to łykają i słono płacą.
Jak ja to kocham w UK: na każdym kroku dodatkowe gwarancje/ubezpieczenia/zabezpieczenia, 10 minut trzeba spędzić żeby grzecznie odmówić ;-)
No tak, to jest prawda, wciskane na kazdym kroku. Tylko w tym wypadku uczynilem wyjatek ze wzgledu na znane wszystkim juz klopoty z D7000, chociaz mam nadzieje ze nigdy Mnie nie dotkna.
marcus777
01-12-2012, 15:14
@motoko
widzę, że omd wrócił A a kupiłeś d7k, dziwne. Po co się władowałeś w olka, żeby zaraz opchać. Przecież wiadomo, że to maleństwo w porównaniu do 7k
@motoko
widzę, że omd wrócił A a kupiłeś d7k, dziwne. Po co się władowałeś w olka, żeby zaraz opchać. Przecież wiadomo, że to maleństwo w porównaniu do 7k
No rozmiar to mi akurat nie przeszkadzał. Poszedł z powrotem, bo mimo niewątpliwych zalet okazał się nieco... sam nie wiem jak to opisać, przereklamowamy? Lub po prostu nieco zbyt drogi w stosunku do możliwości? Były fajne rzeczy (stabilizacja) i mniej fajne rzeczy (minimalna wielkość punktu AF). No i jednak ze względu na wiek i przyzwyczajenia preferuję (jeszcze) optyczny wizjer i kłapiące lustro.
Moj D7000 dojechal dzisiaj do serwisu. Przewidywana data "naprawy": 19 grudnia :(
No to kupilem sobie D50 w razie gdyby nie dojechal na swieta :D
Oj długo im się zejdzie.
Mój naprawili w tydzień, właśnie wozi się z kurierem po mieście.
Odpowiedź o przewidywanej dacie naprawy dostałem chyba od bota. Aparat doszedł do serwisu w środę, odesłali go wczoraj (czwartek), dzisiaj jest u mnie.
motoko to pochwal się jak teraz sprawuje się puszka? i co z nią zrobili?
Z Nikkorami 35/1.8 i 50/1.8 oraz Sigma 70-300 ostrzy w punkt, Tokina 11-16 ciagle mocny BF ale to juz chyba wina szkla a nie korpusu. Ustawilem ja na -20 i przy tych ogniskowych i GO daje rade.
to ja się z Wami podziele wiedzą zdobytą od redaktorów Fotograficznego Programu Bez Nazwy:
monitorowaliśmy sprawę D7000 i Nikon zajął się wyjaśnieniem tematu.
Poniżej link do rozmowy z Fatmanem gidzie na targach mówi, że ma pierwszy aparat w którym nie zauważa problemu z autofocusem:
http://bankier.tv/rafal-fatman-glebowski-xv-targi-fvf-10864.html
Po za tym firma Nikon poprosiła użytkowników tego modelu o przysłanie 10 sztuk do testów, tutaj jest informacja o tym:
http://bankier.tv/fotograficzny-program-bez-nazwy-striptease-11041.html
W którymś z następnych odcinków, niestety teraz nie mogę tego znaleźć, zachęcam do przejrzenia cyklu:
http://bankier.tv/cykl/bez-nazwy.html
jest informacja o tym, że testy się odbyły w aparatach nie stwierdzono, problemu o jakim użytkownicy pisali, ale został wprowadzone ponownie ustawienia autofocusa.
Sam widziałem film jaki firma nakręciła podczas testów z procedury testowej. Wszystko po regulacji było OK.
Niestety nie mogliśmy pokazać tej procedury ze względu na tajemnice technologiczne. Ale osoby które przysłały aparaty do testów, mogły przyjechać do Nikona i film obejrzeć.
Z naszego punktu widzenia wszystko Ok, jest już z tym modelem.
Czyli Nikon stwierdza, ze nie ma problemu bo PO regulacji w serwisie jest OK, dobrze zrozumialem?
właśnie zapoznanie się z materiałem no i można by tak twierdzić, tylko jak odniosę te informacje do tego co piszecie to mam rozbieżność niestety :(
i nie moge znalezc odcinka o którym pisał mi pan redaktor. jak sie komus oda prosze o namiar.
Panowie okazuje się że kupienie nowej puszki wcale nie jest aktualnie takie proste FJ i AB nie mają, ostatnie 6szt poszło od ręki.. może po świętach się coś ruszy bo krąża spekulacje że w nikonie zapchali magazyny masową ilością d600 :(
madnessmilo
14-12-2012, 00:33
Ja dzisiaj zakupiłem w zestawie z kitem (AB). Czeka mnie sporo nauki : )
Wszystko to o dupę rozbić...Mam felernego D7k i szlag mnie czasami trafia ale cóż... kocham jak autystyczne dziecko.....
Wczoraj na stoku robiłem zdjęcia córce która uczyła się jeździć na nartach... na 30 fotek 1 ostre... (w miejscu, nie w ruchu- uprzedzając dziwne odpowiedzi typu: robi zdjęcie ruchliwemu dzieciakowi i zdziwiony, że nieostre) kur...cy można dostać ...Powyżej 4, 5 metrów wszystko kosz.
Niech opowiadają co chcą, że fotograf dupa, że się nie znam, że trzeba umieć ustawić puszkę.... Niezaprzeczalnym faktem jest to, że AF w d7k działa jak chce i kiedy chce... czasami jest super, czasami wszystko d..... Coż.... Pozdrowionka dla wszystkich:)
mehmet efendi
30-12-2012, 22:35
Może za długo od wyostrzenia na naciśnięcie spustu migawki czekasz?