Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom 4

Strony : 1 2 3 4 [5] 6

andrewpl
13-03-2013, 09:51
andrewpl, do swojej listy dorzuć wypracowanie zapisywania metadanych do obrabianych plików na koniec pracy. Niby LR może to robić automatycznie, ale tej opcji nie polecam, bo spowalnia pracę z programem. Polecam natomiast na koniec pracy wcisnąć klawisz "G" (przenosi do biblioteki|), zaznaczyć obrabiane zdjęcia (albo po prostu wszystkie zdjęcia w danym folderze) i wcisnąć "ctrl+S". Po tym zabiegu program utworzy w katalogu ze zdjęciami źródłowymi pliki .xmp, jeden plik do każdego zaznaczonego zdjęcia. No i po tej operacji jesteś zabezpieczony na wypadek awarii programu, bo masz dane dotyczące obróbki zapisane w osobnych plikach i zawsze możesz je wczytać do programu. Jeśli oczywiście będziesz chciał ponownie edytować raz już obrobione zdjęcia, ponowne wciśnięcie "ctrl+S" nadpisze stary plik.
Bardzo cenna uwaga.
Jeśli chciałbym LR używać również do katalogowania zbioru zdjęć a nie tylko do obróbki , to jeśli cały zbiór mam na zew dysku powinienem :
1-wszystko importować do LR?
2-każde następne fotki z aparatu(karty) wrzucić na zew. dysk do pozostałych i dopiero importować znów do LR?
3-sposób,który opisałeś zastosować po wcześniejszym podpięciu dysku z plikami źródłowymi(czyli w moim przypadku zew.dysk) i dopiero "G" i "ctrl+s" ?
4-czy w tym przypadku stosować podczas importu tworzenie miniatur 1:1 (spore pliki ale czy warto)?
5-czy po zaimportowaniu fotek do LR mogę odpiąć zew. dysk z plikami źródłowymi i bez problemu dokonywać obróbki zdjęć, czy raczej podczas każdej operacji na fotkach będzie wymagało to podpięcia dysku ?
6-czy jeśli uznam,że dane zdjęcie po obróbce jest gotowe i chciałbym je z RAWa zapisać do JPEGa w celu np.oddania do laba,przed użyciem /EKSPORTUJ/ powinienem podpiąć zew.hdd z plikiem źródłowym(żeby nie tracić na jakości), czy nie będzie to konieczne i czy LR w jakiś sposób mi to zakomunikuje?
7-w przypadku ponownej instalki LR,jakie pliki skopiować ,żeby nie stracić całej pracy(metadanych,słów kluczowych itp) oprócz plików .xmp, które będą z plikami źródłowymi ?

look
13-03-2013, 10:27
osobiście:
1. podłączyłbym dysk zewnętrzny i wskazał w LR ten dysk jako domyślny ze zdjęciami (jeśli ta opcja dla Ciebie będzie za wolna, skopiuj zdjęcia na dysk komputera, a na dysku zewnętrznym zostaw kopię zapasową, potem możesz skopiować do kopii zapasowej tylko pliki .xmp)
2. jeśli wskażesz dysk zewnętrzny jako domyślny, będziesz miał na nim katalog o nazwie powiedzmy "zdjęcia" (a potem podkatalogi z poszczególnymi rodzajami/sesjami), to po skopiowaniu zdjęć z aparatu na dysk zewnętrzny do folderu zdjęcia, otwierasz LR i klikasz prawym przyciskiem myszy na folder "zdjęcia" i wybierasz opcję "synchronize folder", LR doda nowe podkatalogi i zdjęcia z nich do biblioteki. Oczywiście możesz dodać pojedyncze podkatalogi klikając na "+" po prawej stronie napisu "folders" w lewym bocznym oknie biblioteki
3. zawsze wszelkie operacje wykonujesz po wcześniejszym podpięciu dysku zewnętrznego, nic nie możesz zrobić bez aktywnego folderu ze zdjęciami. Oczywiście zapisywanie metadanych ma zastosowanie również do katalogowania, czyli zapisują się wszystkie dane, nie tylko te dotyczące obróbki
4. ja tego nie stosuję, nie umiem odpowiedzieć czy Ty powinieneś, jeśli zauważysz jakieś korzyści twórz takowe
5. nie
6. tak konieczne jest podpięcie dysku, potem "ctrl+shift+E", natomiast możesz tworzyć swoje profile eksportu i zapisywać je w LR, potem tylko wybierasz profil i nie musisz wszystkiego za każdym razem ustawiać. Nie dasz rady nic wyeksportować bez dostępu do pliku źródłowego, nawet więcej, dopóki LR nie będzie widział pliku źródłowego nie będziesz w stanie w ogóle nic zrobić oprócz obejrzenia miniatury :D
7. tylko pliki .xmp, w nich są wszystkie dane (znaczy podobno coś tam się nie zapisuje, ale nie pamiętam co, natomiast jeśli chodzi o ustania obróbki i katalogowania jest wszystko).

andrewpl
13-03-2013, 14:36
Bardzo dziękuję za cenne wskazówki. Przyjąłem i zabieram się do działania.

Jarkod
13-03-2013, 21:07
zgłoście więc do adobe :) to wersja RC

A jak to zrobić? Nie znalazłem na stronie adobe nic, co wprost wskazywałoby na taką możliwość. Dotarłem do strony, która niby umożliwiała przekazywanie sugestii, ale po zalogowaniu się przy pomocy AdobeID pokazał się komunikat, że nie ma możliwości korzystania (utworzenia, nie pamiętam już) konta Photoshop.

mOSAd
14-03-2013, 05:21
7-w przypadku ponownej instalki LR,jakie pliki skopiować ,żeby nie stracić całej pracy(metadanych,słów kluczowych itp) oprócz plików .xmp, które będą z plikami źródłowymi ?
Zapisać plik projektu dodatkowo, czyli bazę danych z informacjami o plikach, które w ogóle się znajdują w naszej bibliotece (w projekcie). Czyli należy znaleźć nasz plik o rozszerzeniu "lrcat" i go sobie zarchiwizować. W LR 3 można to zrobić klikając menu: Lightroom/Catalog Settings/Zakładka General - widoczna ścieżka i klawisz "Show" lub podobny. W podkatalogu będą miniatury obrazków - to jest już niepotrzebne. W przypadku dużej bazy danych plik lrcat może zajmować całkiem sporo miejsca, jednak upraszcza to wszelkie machinacje. Ta metoda nie sprawdzi się przy próbie cofnięcia się z wersją LR, jednak ten przypadek raczej nie wart jest tu opisywania (eksportuje się wówczas metadane do pliku XML bodajże).
Zapisując plik LRCAT nie musimy zapisywać plików XMP. Więc ułatwia to robotę w przypadku reinstalek różnego typu.
O ile dobrze kojarzę, to w XMP nie są zapisywane różnego rodzaju flagi kolorowe, ocena czy przynależność do Quick Collection. Te są charakterystyczne dla konkretnego projektu, a nie dla zdjęcia.
Dodatkowo przy obróbce JPEGów czy TIFFów, pliku XMP brak. Zatem zawsze bezpieczniej mieć kopię bazy - pliku LRCAT.

Pliki XMP przydają się kiedy zdjęcie ląduje w kilku projektach (i ma być we wszystkich identyczna obróbka) lub kiedy chcemy komuś wysłać przykład naszej obróbki lub kontynuować ją na innym komputerze. No i oczywiście to niezłe zabezpieczenie naszej pracy - jednak raczej jako dodatek do informacji zapisanych w bazie danych.

1-wszystko importować do LR?
2-każde następne fotki z aparatu(karty) wrzucić na zew. dysk do pozostałych i dopiero importować znów do LR?

1. Najprościej na początek wszystko zaimportować do LR. Zawsze można sobie potem coś z niego usunąć przecież.
2. Nie ma sensu dodatkowe kopiowanie przy użyciu explorera. LR ma bardzo dobry interfejs importu i spokojnie można wszystko zrobić z poziomu programu. O wiele prościej i szybciej niż łażąc po okienkach. Należy po prostu chwilę się przyjrzeć wszystkim opcjom. Dodatkowo będzie to ciut szybszy proces, ponieważ program nie musi filtrować tego, co już mamy zaimportowane. Generalnie zasada jest taka, że z poziomu programu powinny być wykonywane wszelkie operacje na zdjęciach i katalogach. Można im zmieniać nazwy, przenosić pliki między folderami itd. I wszystko będzie ładnie działać. Używając exploratora, nie dość że dodajemy sobie pracę, to jeszcze potem często trzeba od nowa synchronizować foldery.

look
14-03-2013, 09:15
O ile dobrze kojarzę, to w XMP nie są zapisywane różnego rodzaju flagi kolorowe, ocena czy przynależność do Quick Collection. Te są charakterystyczne dla konkretnego projektu, a nie dla zdjęcia.
Dodatkowo przy obróbce JPEGów czy TIFFów, pliku XMP brak. Zatem zawsze bezpieczniej mieć kopię bazy - pliku LRCAT.

tego właśnie nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że kolorowe oznaczenia się zapisują, a przynajmniej coś mi po głowie świta, że kiedyś zapomniałem tych oznaczeń usunąć, potem zarchiwizowałem sesję, za dwa lata potrzebowałem ją odgrzebać z archiwum i z tego co pamiętam zdziwiło mnie to, że flagi tam były. W sumie to można zaznaczyć jakiś plik, wyeksportować ustawienia do .xmp a potem przeczytać plik pod kątem zapisów dotyczących oznaczania i też będzie :).
Z innej beczki ja zdecydowanie jestem zwolennikiem tworzenia .xmp, bo przy archiwizowaniu trzymam sobie te pliki razem z rawami i w każdej chwili mogę ich użyć, natomiast kopiowanie bazy LRCAT ma wtedy sens, kiedy nie używa się dysków zewnętrznych i ogólnie baza zmienia się jedynie w ten sposób, że są do niej dodawane informacje, bo jeśli są zmieniane, usuwane, dodawane nowe, to niestety taki sposób zabezpieczenia się nie sprawdzi.

edyta: sprawdziłem, w pliku .xmp zapisują się dane o kolorowych flagach, więc zakładam że inne zaznaczenia przez analogię też będą się zapisywały. W pliku który sprawdzałem zapisało się to ponad informacją o numerze seryjnym
xmp:MetadataDate="2013-03-14T08:20:38+01:00"
xmp:Label="Green"
aux:SerialNumber="2254053"

paparazzi89
14-03-2013, 10:05
jak najlepiej ustawić ustawienia predefiniowane żeby LR jak najmniej ingerował mi w zdjęcie? często zdjęcie wydaje się być ładne (na oko troche wyostrzenia, kontrastu i zdj gotowe)- po 1 sek lightroom nakłada swoje ustawienia i zdjęcie jest brzydkie ;/

slaw74
14-03-2013, 10:08

Dane XMP w plikach typu PSD, JPG, TIFF i DNG są zapisywane bezpośrednio w samych plikach, dlatego ich fizycznie nie ma, co nie oznacza że nie są zapisywane. W LR w ustawieniach trzeba zaznaczyć by zapisywał również dane XMP i recepty na wywołanie plikach typu JPG
Catalog settings-Metadata-include develop settings inside JPG....

mOSAd
14-03-2013, 13:41
jak najlepiej ustawić ustawienia predefiniowane żeby LR jak najmniej ingerował mi w zdjęcie? często zdjęcie wydaje się być ładne (na oko troche wyostrzenia, kontrastu i zdj gotowe)- po 1 sek lightroom nakłada swoje ustawienia i zdjęcie jest brzydkie ;/
Niestety LR nie czyta danych zaszyfrowanych przez Nikona i nie umie dopasować profilu ani balansu bieli. Najprostszym sposobem jest zabawa zakładką "Calibration", w której można znaleźć lub ściągnąć z sieci wybrany profil kolorów, zbliżony do tego, co widać w JPEGu (zaszytym w NEFie). Można także skorzystać z metody hurtowej zmiany obróbki na wielu zdjęciach, czyli po obrobieniu jednego - przenieść zmiany na pozostałe. Skorzystać z presetów. Lub nawet dopasować odpowiedni profil kolorystyczny podczas samego importu. Trochę opcji jest, jednak idealnie nigdy nie będzie, dopóki firmy nie dojdą do porozumienia. Co ciekawe, wiele innych konwerterów RAW naprawdę nieźle radzi sobie z kolorami z Nikonów, więc może problem leży wyłącznie po stronie Adobe.

paparazzi89
14-03-2013, 13:45
ściągnąłem triala nx2 ale niestety nie przyzwyczaję się do niego, to że nie da się strzałkami przechodzić do następnych zdjęć- bezsensu!
Profil koloru mam ustawiony na Camera Standard v4, przy imporcie troche kontrastu, ostrości i czystości
camera standard jest o niebo lepiej niż adobe standard które bylo domyślnie ustawione...

andrewpl
14-03-2013, 15:44
Niestety LR nie czyta danych zaszyfrowanych przez Nikona i nie umie dopasować profilu ani balansu bieli. Najprostszym sposobem jest zabawa zakładką "Calibration", w której można znaleźć lub ściągnąć z sieci wybrany profil kolorów, zbliżony do tego, co widać w JPEGu (zaszytym w NEFie).
Czy chodzi tę zakładkę CAMERA CALIBRATION?
Ja mam tylko zaptaszkowane ADOBE STANDARD i innego wyboru nie mam (profilu) tylko ręczne korekty.
Jeszcze tylko do wyboru PROCESS 2012,2010,2003.

andrewpl
14-03-2013, 15:49
Niestety LR nie czyta danych zaszyfrowanych przez Nikona i nie umie dopasować profilu ani balansu bieli. Najprostszym sposobem jest zabawa zakładką "Calibration", w której można znaleźć lub ściągnąć z sieci wybrany profil kolorów, zbliżony do tego, co widać w JPEGu (zaszytym w NEFie).
Czy chodzi tę zakładkęCAMERA CALIBRATION?
Ja mam tylko zaptaszkowane ADOBE STANDARD i innego wyboru nie mam (profilu) tylko ręczne korekty.
Jeszcze tylko do wyboru PROCESS 2012,2010,2003.

Jeszcze jedno:
Zapisuję fotki w RAW + JPEG. Importując zawartość karty do LR mogę wrzucić wszystko czy tylko same RAWy?
Chodzi mi o to, że fotki są powielane i czy LR rozpozna je jako duplikaty? Chyba nie.......

slaw74
14-03-2013, 17:00
Zapisuję fotki w RAW + JPEG. Importując zawartość karty do LR mogę wrzucić wszystko czy tylko same RAWy?
Chodzi mi o to, że fotki są powielane i czy LR rozpozna je jako duplikaty? Chyba nie.......

Jak wolisz.
Może być tak i tak. W ustawieniach LR jest taka opcja: "treat JPG files as separate photos...."
czy jakoś tak, wybacz pisownię jeśli pomyliłem się w angliku.

Jeśli masz to zaptaszkowane to wówczas będa się z RAWami wczytywały JPGi.

andrewpl
14-03-2013, 18:49
Jak wolisz.
Może być tak i tak. W ustawieniach LR jest taka opcja: "treat JPG files as separate photos...."
czy jakoś tak, wybacz pisownię jeśli pomyliłem się w angliku.

Jeśli masz to zaptaszkowane to wówczas będa się z RAWami wczytywały JPGi.
1. Chodzi mi oto, czy jeśli na karcie mam część fotek w układzie raw+jpeg , a częć tylko w jpeg , to czy LR wyłapie te duplikaty (fotki,które były strzelane podwójnie raw+jpeg) i z nich zassie tylko rawy a przepuści te jpegi, które nie miały odpowiednika w rawach ?
2. Mam dość spory bałagan z fotkami tzn.na różnych płytach powielają mi się te same fotki. Chciałbym w końcu zrobić z tym porządek i mam nadzieję,że LR mi pozwoli nad tym zapanować.Dlatego chciałbym wszystko wrzucić na dyski i przepuścić przez LR. ?jak go zmusić do tego,żeby wyłapał mi fotki,które się powtarzają?
3. Na dysku stworzyłem folder z plikami źródłowymi i drugi folder dla LR. Czy mogę z poziomu LR skopiować z płyt wszystkie zdjęcia tak, żeby LR skopiował pliki źródłowe do katalogu,w którym mam pliki źródłowe i od razu sobie stworzył swoje podglądy do swojego katalogu?Wszystko za jednym zamachem.....?Czy muszę najpierw osobno skopiować pliki źródłowe i dopiero LR?

mOSAd
14-03-2013, 20:24
1. Co oznacza zassie? LR nic nie zasysa. Umieszcza w bazie to, co mu podasz. Standardowo przy pliku JPEG+NEF, do bazy trafia tylko NEF (chyba).
2. LR chyba tego nie zrobi za ciebie. Według jakiej niby logiki? Jak fizycznie chciałbyś tego dokonać? Importować pliki i podczas importu kopiować wszystko do jednego katalogu? I wówczas, jeżeli maja taka samą nazwę i rozmiar i dane co istniejące, to nie tworzyć duplikatu? No ale wówczas stracisz strukturę na dysku i będziesz miał wszystko w kupie. To nie jest chyba najlepszy pomysł.
3. LR nie potrzebuje żadnego folderu do działania. On pracuje na oryginalnych plikach, gdziekolwiek są. Ale może kopiować zdjęcia podczas importu. Zatem tak, można po prostu wkładac kolejne płyty i pliki z nich będą lądowały we wskazanym miejscu. Płyta prawie niczym sie nie różni od karty czy innego folderu z danymi dla LR. Po prostu dodajesz zdjęcia do bazy danych programu, a przy okazji możesz zmienić im miejsce przeznaczenia. Jedyna różnica to zachowanie domyślne - w oknie importu na górze są opcje "Move", "Add", "Copy" itd. Należy więc ręcznie wybrać "Copy" w tym przypadku. Dla nośników wymiennych pewnie opcja "Add" nie jest sensowna, lub jest nieaktywna.

slaw74
14-03-2013, 22:23
Nie, do bazy podczas importu nie trafia tylko NEF.

Po kolei...
Jeśli masz na karcie RAW+JPG LR DOMYŚLNIE wczyta do bazy tylko NEFY i nie powtarzające się JPGi.
Podałem Ci ścieżkę do opcji, jeśli ją zaptaszkujesz (treat next JPG as separate photo...) to LR będzie traktował w układzie RAW+JPG oba zdjęcia jako oddzielne kadry i oba wciągnie do bazy!

Dlatego napisałem że jak sobie życzysz... osobno lub tylko RAW. Mówisz i masz ;)

look
15-03-2013, 08:57
okno import, prawa górna część, zakładka "file handling" zaznacz "don't import suspected duplikates". Jeśli pliki mają identyczne nazwy i rozmiary, to istnieje duża szansa, że LR zrobi porządek, tylko warunek, oczywiście tworzysz bazę w oparciu o funkcję importu

andrewpl
15-03-2013, 15:13
okno import, prawa górna część, zakładka "file handling" zaznacz "don't import suspected duplikates". Jeśli pliki mają identyczne nazwy i rozmiary, to istnieje duża szansa, że LR zrobi porządek, tylko warunek, oczywiście tworzysz bazę w oparciu o funkcję importu

Robiąc w ten sposób, LR odrzuca mi rawy i zostawia jpegi.........

andrewpl
15-03-2013, 16:06
Takie pytanie "przy okazji"
Wkrótce będę miał okazję porobić trochę fotek na małej kameralnej imprezie.Salki są dwie : jedna cała pomarańczowa-ściany ,sufit a druga fioletowa. Podejrzewam, że będę będę musiał dopalać lampą odbijając od sufitu.Problem w tym, że przejmę kolorystykę ścian-fotki będą doświetlone ale albo pomarańczowe albo fioletowe.
Skoro będę robił wszystko w RAWach , to czy w LR bez problemu odzyskam prawidłową kolorystykę fotek? Czy mam ,po prostu olać odcień zdjęć,gdyż spokojnie to naprawię w LR?

paparazzi89
15-03-2013, 16:08
bez znajomości i doświadczenia będzie ciężko.

look
15-03-2013, 16:10
niestety tego wytłumaczyć nie potrafię. Po tym co napisałeś zrobiłem test, do folderu z rawami wrzuciłem wywołane jpgi. Przy imporcie do LR'a pokazuje mi jedynie rawy. Po usunięciu z folderu rawów zaczyna przy imporcie pokazywać jpegi. Zatem albo jednak czymś te Twoje jpegi od rawów się różnią (np. nazwą), albo istnieje jakaś funkcjonalność o której nie pamiętam, bo jej nie używam (co jest u mnie całkiem możliwe niestety).

edyta: odpowiadając na Twoje następne pytanie, używaj lampy z filtrami barwnymi, bo bez tego polegniesz i rawy wiele Ci nie pomogą, bo jeśli będziesz używał lampy to i tak nawet przy odbijaniu od tych kolorowych ścian moim zdaniem efekt może nie być zadowalający. Z tymi fioletowymi ścianami w ogóle będzie problem, bo o ile do pomarańczowych w miarę idzie dobrać filtr o tyle do fioletowych...hmmm najlepiej zrobić testy, bo nic mądrego bez sprawdzenia nie wymyślisz.

slaw74
15-03-2013, 20:39
W sumie powinno być łatwo. Moim zdaniem.

Ważne byś w aparacie ustawił WB na jakąś temperaturę (obojętnie jaką, możesz nawet postarać się o kilka fot testowych by dobrać WB najbliższy możliwie poprawny), wążne by wszystkie fotki były na takim samym WB.
Tym sposobem nie pozwolisz by aparat sobie dobierał raz tak a innym razem inaczej...

Po wciągnięciu do LR balans bieli możesz w bardzo łatwy sposób poprawić na wszystkich fotach w 2 ruchach.

stachmuszel
17-03-2013, 18:26
To byloby zbyt piekne. Nawet w tym samym pomieszczeniu, ale w roznych jego miejscach, temperatura barwowa moze byc inna.

rlat
20-03-2013, 09:06
Wymieniłem kartę graficzną i Lightroom przyśpieszył. Przynajmniej tak mi się wydaje, zmiany parametrów suwaczków są szybciej przedkładana na podgląd zdjęcia. Zastąpiłem Ati radeona 4550 z 512 Mb nvidia quadra fx 1700, i jedna i druga karta dość wiekowa, nvidia obsługuje cuda, ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, że LR to wykorzystuje. Komp to i5 2,66 ghz i16 gb ram. Być może wpływ na działanie ma też odinstalowanie sterowników i oprogramowania ati, które ładowało się przy starcie systemu. Nie wiem, czy ktoś miał podobne doświadczenia, ale może niektórzy się skuszą by sprawdzić, quadre fx 1700 kupiłem za 99 zł z roczną gwarancją.

Foto7
20-03-2013, 17:11
Wymieniłem kartę graficzną i Lightroom przyśpieszył. Przynajmniej tak mi się wydaje, zmiany parametrów suwaczków są szybciej przedkładana na podgląd zdjęcia. Zastąpiłem Ati radeona 4550 z 512 Mb nvidia quadra fx 1700, i jedna i druga karta dość wiekowa, nvidia obsługuje cuda, ale nigdzie nie znalazłem potwierdzenia, że LR to wykorzystuje. Komp to i5 2,66 ghz i16 gb ram. Być może wpływ na działanie ma też odinstalowanie sterowników i oprogramowania ati, które ładowało się przy starcie systemu. Nie wiem, czy ktoś miał podobne doświadczenia, ale może niektórzy się skuszą by sprawdzić, quadre fx 1700 kupiłem za 99 zł z roczną gwarancją.

Lightroom cuda test
i3770k gtx670 16giga ram
import 12 tyś rawów obciążenie procesora na poziomie 40% a gpu 2%
Więc CUDów tu nie ma z grafiką a przydałby się :)

rlat
20-03-2013, 18:48
Jak sprawdzasz obciążenie GPU ?

Foto7
21-03-2013, 01:21
ASUS GPU Tweak
Przy okazji adobe bigde przy imporcie na 100% tak samo jak Lightroom korzysta z CPU i GPU

josephebeloki
21-03-2013, 13:14
Witam, od zawsze obrabiam fotki w ACR + PS. Czy jestem w stanie zrealizować prawie to samo w Lightroom?
Obrabia ktoś WYŁĄCZNIE I TYLKO WYŁĄCZNIE fotki w LIghtroom?

rychu_cmg
21-03-2013, 13:21
Witam, od zawsze obrabiam fotki w ACR + PS. Czy jestem w stanie zrealizować prawie to samo w Lightroom?
Zależy jak zaawansowana jest twoja obróbka. LR to typowy program do katalogowania i obróbki zdjęć, PS to kombajn graficzny. W LR nie ma pracy na warstwach i innych zaawansowanych możliwości graficznych.

josephebeloki
21-03-2013, 13:25
Zależy jak zaawansowana jest twoja obróbka. LR to typowy program do katalogowania i obróbki zdjęć, PS to kombajn graficzny. W LR nie ma pracy na warstwach i innych zaawansowanych możliwości graficznych.

Aha... no to ja warstwy podstawa. BW zaawansowane, no nic, trzeba będzie PS kupić ;/

Andrus
21-03-2013, 16:33
? w LR sa warstwy, automatyczne ;)

Ja używam tylko i wyłącznie LR do zdjęć.

manquer
21-03-2013, 17:03
Pytanko takie, czy i u was w zakładce "Lens Corrections" wsród modeli nie macie Nikon AF NIKKOR 85mm 1.4D - u mnie jest tylko 1.8D i oba odpowiedniki "G" - LR4.3

qooba
21-03-2013, 19:15
Pytanko takie, czy i u was w zakładce "Lens Corrections" wsród modeli nie macie Nikon AF NIKKOR 85mm 1.4D - u mnie jest tylko 1.8D i oba odpowiedniki "G" - LR4.3

ano nie ma 85 1.4D

MariuszJ
21-03-2013, 19:25
Jest profil korekcyjny do 85/1.4D, dostępny przez Adobe Lens Profile Downloader. Raw, rating 5.

mOSAd
21-03-2013, 19:42

Np ja.
Warstwy są, tylko ukryte przed użytkownikiem.

manquer
21-03-2013, 21:20
Jest profil korekcyjny do 85/1.4D...
Piekne dzięki Mariusz! 8-) Już sobie doinstalowałem. :p

Tomek5657
21-03-2013, 22:35
Witam.
Mam mały problem :/. Gdy eksportuje zdjęcie z Lightrooma z zaznaczoną opcją późniejszego otwarcia go w moim Ps cs5, zdjęcie te nie chce się jednak otworzyć, a otwiera się sam ps (bez zdjęcia). Zdjęcie mam zapisane w docelowym folderze i żeby otworzyć je w ps muszę zrobić wszystko sam (ręcznie). Czy ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać? Czy winę za to ponosi Lightroom czy Photoshop? O dziwo wczoraj jeszcze wszystko działało...

eksprezz
22-03-2013, 14:52
jaki sprzęt do lightrooma żebym nie musiał czekac na dogrywanie zdjęć?

R
22-03-2013, 14:58

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://rayknow.com/tech/wp-content/uploads/2012/11/Titan1.jpg)

mateo912
22-03-2013, 15:27

dogrywanie?

andrewpl
23-03-2013, 22:59
Problem z podglądem wydruku - LR 4.4rc. Fotki mogę wydrukować,jedna w zakładce "druk" nie mam podglądu...Reinstalacja nie pomogła....

Slon
23-03-2013, 23:02
poczatkowo 4.4 RC faktycznie jakby przyspieszyl. Ale teraz jest nawet gorzej niz na 4.3...

siona
31-03-2013, 18:27
gdzie się wrzuca teraz profile lensów aby działały ? ścieżka z lr 4,1 nie działa :/

Cichy
31-03-2013, 18:45
Ciekawe to zjawisko, zawsze gdy wychodzi nowa wersja słychać zewsząd, że przyspieszył, a ja jakoś nie widzę różnic :)

marekb
01-04-2013, 09:44
Ciekawe to zjawisko, zawsze gdy wychodzi nowa wersja słychać zewsząd, że przyspieszył, a ja jakoś nie widzę różnic :)

Kubuś, uwierz mi u mnie jest szybciej :)

KS
01-04-2013, 11:05
gdzie się wrzuca teraz profile lensów aby działały ? ścieżka z lr 4,1 nie działa :/

Dla Windows spróbuj tu:

C:\Users\<NazwaUżytkownika>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\LensProfiles

lub gdzieś w pobliżu. ;)

marszull
03-04-2013, 09:00
oficjalny update 4.4 KLIK (http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2013/04/lightroom-4-4-now-available.html)

raftik
03-04-2013, 09:46
oficjalny update 4.4 KLIK (http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2013/04/lightroom-4-4-now-available.html)

Czy ktoś już testował ? widać różnicę względem 4.4 RC ? Jestem w pracy i sprawdzę dopiero wieczorem a ciekawość mnie zżera :)

Slon
03-04-2013, 12:37
sciagam, zaraz sprawdze :)

KwaK410
03-04-2013, 13:24
Czy ktoś już testował ? widać różnicę względem 4.4 RC ? Jestem w pracy i sprawdzę dopiero wieczorem a ciekawość mnie zżera :)

Wg mnie różnicy nie ma.

JacKill
03-04-2013, 13:54
U mnie też raczej bez zmian. Ale ja nie narzekam na prędkość. Tylko pierwsze uruchomienie modułu Develop trwa ze 3 sekundy, potem działa baz zająknięcia. Pliki z D80... SSD.

siona
03-04-2013, 15:57
Dla Windows spróbuj tu:

C:\Users\<NazwaUżytkownika>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\LensProfiles

lub gdzieś w pobliżu. ;)

dzięki - będę kombinował

josephebeloki
05-04-2013, 09:42
Zna ktoś może jakieś programy do obróbki zamiast PS i GIMP :)

Kurde... szkoda mi wywalać 2,5k na PS, wolałbym szkło kupić... no ale chyba tak trzeba będzie zrobić. A w samym LR brakuje mi warstw i obróbki... 3-4 lata z PS żyję :).

Jedyne wyjście to kupić dysk i formatować co 30 dni i instalować triala :)

dzejms
05-04-2013, 09:53
zna ktoś może jakieś programy do obróbki zamiast ps i gimp :)

kurde... Szkoda mi wywalać 2,5k na ps, wolałbym szkło kupić... No ale chyba tak trzeba będzie zrobić. A w samym lr brakuje mi warstw i obróbki... 3-4 lata z ps żyję :).

Jedyne wyjście to kupić dysk i formatować co 30 dni i instalować triala :)

pse.

macko.mk
05-04-2013, 09:59
Kurde... szkoda mi wywalać 2,5k na PS, wolałbym szkło kupić... no ale chyba tak trzeba będzie zrobić. A w samym LR brakuje mi warstw i obróbki... 3-4 lata z PS żyję :).

A nie myślałeś o miesięcznej subskrypcji PS? Przy rocznym planie wychodzi 24,59 EUR miesięcznie. Zawsze masz aktualną wersję i nie musisz na raz wyrzucać dużej kasy. W dłuzszej perspektywie czasu jest to mniej opłacalna opcja, ale coś za coś.

josephebeloki
05-04-2013, 10:15
A nie myślałeś o miesięcznej subskrypcji PS? Przy rocznym planie wychodzi 24,59 EUR miesięcznie. Zawsze masz aktualną wersję i nie musisz na raz wyrzucać dużej kasy. W dłuzszej perspektywie czasu jest to mniej opłacalna opcja, ale coś za coś.

No kolega korzysta coś 120zł za miesiąc korzystania hmmm no jest to jakieś wyjście... :) dzięki.

A co to jest to "pse" ?

mateo912
05-04-2013, 11:03
No kolega korzysta coś 120zł za miesiąc korzystania hmmm no jest to jakieś wyjście... :) dzięki.

A co to jest to "pse" ?

PS elements

ZYSKI
05-04-2013, 12:21
mam pse11, cena przystępna, jestem zadowolony

Cichy
05-04-2013, 12:21
PSE jest fajne, wadą jest brak możliwości aktualizacji ACR.

Pawel Pawlak
05-04-2013, 12:29
PSE jest fajnym uzupełnieniem LR, który ma pełną wersję ACRa

qooba
05-04-2013, 12:34
PSE jest fajne, wadą jest brak możliwości aktualizacji ACR.

?
miałem wersję 7, aktualizacje były co najmniej trzy
potem wersja 9 - co najmniej dwie aktualizacje...

biegly
05-04-2013, 12:36
Zestaw LR + PSE wystarczy na długo i ratuje budżet!
LR wspaniała wywoływarka Raw, a w PSE zrobisz sobie co chcesz na tych warstwach ;)

PSE - 100 ojro, LR - 130 ojro - w tysiącu zł. się zmieścisz :)
Do tego możesz dokupić pluginy itd...

Co do aktualizacji ACR, to zależy ile aparatów wejdzie na rynek w danym okresie
Cóż taka polityka firmy "Adobe" :/

raftik
05-04-2013, 12:36
PSE jest fajnym uzupełnieniem LR, który ma pełną wersję ACRa

Z takiego duetu korzystam i potwierdzę w 100%, że PSE11 bardzo fajnie mi uzupełnia braki LR4.4 :) Choć jako sama wywoływarka plików RAW LR4.4 nie ma jak dla mnie żadnych braków :)

Cichy
05-04-2013, 12:41
?
miałem wersję 7, aktualizacje były co najmniej trzy
potem wersja 9 - co najmniej dwie aktualizacje...

To ja od niedawna mam 10 i napisz mi, jak zaktualizować ACR żeby mi łykało Rawy od D600 i 6D.

biegly
05-04-2013, 12:52
Cichy, twój okres na aktualizację chyba minął ze względu że masz starą wersje PSE 10.
Jak pisałem wcześniej, polityka firmy Adobe działa tak:
Puki nie wejdzie na rynek nowsza wersja oprogramowania, to uzyskujesz update!
I tak właśnie może być w twoim przypadku!
To że masz go od niedawna, nic nie znaczy :/
Musisz się posiłkować konwerterem dng

Czas na twoje aktualizacje skończył się w 2011 roku!
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=40&platform=Windows

GonzoG
05-04-2013, 12:53
To ja od niedawna mam 10 i napisz mi, jak zaktualizować ACR żeby mi łykało Rawy od D600 i 6D.

Z tego co podaje Adobe, to D600 jest od ACR 7.2 - czyli do PSE 11, PSE 10 ma ACR 6

Cichy
05-04-2013, 14:12
No właśnie, kupujesz w styczniu 2012 nowy produkt, a w lutym już nie jest supportowany. Genialna polityka Adobe...

paparazzi89
05-04-2013, 14:38
a powiedzcie mi jak to jest z wersją dla studentów?
w opisie pisze że można dla celów zarobkowych używać a jak to się ma czasowo? tylko przez czas studiów czy to jest zwykła wersja pełna ale tańsza?

http://www.cortland.pl/adobe-lightroom-4-win-mac-eng-student-and-teacher.html

biegly
05-04-2013, 16:47
No właśnie, kupujesz w styczniu 2012 nowy produkt, a w lutym już nie jest supportowany
Przecież istnieje możliwość upgrade i sprawa załatwiona!

JED
05-04-2013, 17:42
@biegly, ale nie uwazasz, ze to, co najmniej, nieelegancka polityka?

biegly
05-04-2013, 17:54
Ale o tym wszyscy wiedzą i tak kupują produkty firmy Adobe ;)
Taka sama sytuacja może być obecnie kupując LR4 i wyjdzie za 6 miesięcy LR5

Nic się nie poradzi!

siona
05-04-2013, 19:43
niestety
adobe ma taki zwyczaj, że najpierw kupuje konkurenta potem jego produkty kasuje i cieszy się sprzedażą dalej. przy takiej polityce nie dziwcie się, że moga sobie pozwolić na olewanie zadowolenia klienta :/

paparazzi89
05-04-2013, 19:47
ja mam wrażenie że ostatnio wszyscy tak robią... choć nie wiem co za konkurencja dla Google był Snapsed ... ogólnie obkupują się i porzucają bez sensu

rlat
06-04-2013, 09:15
Może wróćmy do LR, to nie jest wątek o polityce licencyjnej Adobe. Jak wrażenia po pełnej wersji 4.4.

siona
06-04-2013, 10:08
nie widzę niestety żadnych przełomowych zmian :/

krolewicz
06-04-2013, 10:53
a jakich przełomowych zmian byś oczekiwał?

siona
06-04-2013, 11:16
pełnego, płynnego i sensownego obciążania wszystkich jajek ?
znaczy się przełomu w szybkości i płynności :)

wiem - za dużo wymagam

rychu_cmg
06-04-2013, 11:23
Na to będziemy musieli poczekać przynajmniej do LR5. Jak przez tyle miesięcy nie zrobili praktycznie nic z powolną pracą programu, to już tego nie zrobią.

MariuszJ
06-04-2013, 11:28
Nic się nie zmieni bez fundamentalnej zmiany architektury LR. Proponowałbym zapomnieć o tym do pojawienia się wersji 5.

Korekcje ACR są robione przez osobne procesy, które bardzo ciężko wstają - prawdopodobnie bitmapa na której pracują jest im przekazywana w nieefektywny sposób. Na Macach jest to robione prawdopodobnie przez posiksowe mmap i tam działa bardzo dobrze. Implementacja windowsowa już nie.

Na wolnych komputerach wręcz widać pojawiające się na chwile okienka podprogramów "Shadow" czy innych, odpowiadających za atomowe korekcje.

Do raportów "od tej wersji pracuje mi płynnie!" podchodzę z dużym sceptycyzmem.

krolewicz
06-04-2013, 11:34
no LR mógłby chodzić szybciej, ale ja wychodzę z założenia, że tak czy owak jestem skazany na ten program, więc nie marudzę :)

ja usunąłem nieużywane moduły - map, book, slideshow, print i web - mam wrażenie, że chodzi nieco szybciej

R
06-04-2013, 11:53
Odnioslem wrazenie ze nowy LR konkretniej obciaza procesor niz wersja poprzednia. Przeklada sie to na szybszy export plikow. Moim zdaniem odczuwalnie szybszy. Poza tym dziala podobnie.

siona
06-04-2013, 12:07
no właśnie - ja jakiegoś przeskoku nie zauważyłem

paparazzi89
06-04-2013, 12:11
jak kupię wersję dla studentów to będzie można zrobić upgrade do wersji 5?

krolewicz
06-04-2013, 12:20
nie, z wersji edu nie ma update'u

MariuszJ
06-04-2013, 12:27
Odnioslem wrazenie ze nowy LR konkretniej obciaza procesor niz wersja poprzednia. Przeklada sie to na szybszy export plikow. Moim zdaniem odczuwalnie szybszy. Poza tym dziala podobnie.

Być może poprawiono jakieś procedury obliczeniowe, jestem gotów w to uwierzyć.
Tyle że nie w nich jest główny problem z niską reaktywnością programu w module Develop, co jest najbardziej irytujące.

Najbardziej płynne środowisko pracy, jakie udało mi się zorganizować na potrzeby LR to katalog i podglądy na ramdysku. Upgrady pamięci, procesorów, zamiana dysków na SSD dawały efekty mizerne względem poniesionych kosztów (oczywiście nie sugeruję tym samym używania LR na totalnych złomach).

paparazzi89
06-04-2013, 15:19
ramdysk? wyjaśnij proszę :)

siona
06-04-2013, 15:28
no właśnie - co mnie ciekawi - chciałbym tak skonfigurować sobie bata jakiegoś, żeby mi tworzył ramdysk (tak ze 3-4 GB) a jak wychodze z LR to, żeby mi tego ramdyska zawijał. sadzicie, że da radę to zrobić?
aaaaaa
no oczywiście wrzucałbym tam podglądy i cach tylko

MariuszJ
06-04-2013, 15:30
ramdysk? wyjaśnij proszę :)

Dysk wirtualny w pamięci operacyjnej. Używałem Dataram RAMDisk, z 6GB pamięci operacyjnej wykroiłem na jego potrzeby 2GB. Rawy oczywiście pozostały na dysku, nie kopiowałem ich na ramdysk.

no właśnie - co mnie ciekawi - chciałbym tak skonfigurować sobie bata jakiegoś, żeby mi tworzył ramdysk (tak ze 3-4 GB) a jak wychodze z LR to, żeby mi tego ramdyska zawijał. sadzicie, że da radę to zrobić?
aaaaaa
no oczywiście wrzucałbym tam podglądy i cach tylko

Nie musisz tego robić batem. Dataram Ramdisk umie zrobić snapshot ramdysku na dysk i odwrotnie przy starcie i zamykaniu systemu.

siona
06-04-2013, 15:42
a co przy hibernacji i uśpieniu ?

MariuszJ
06-04-2013, 15:46
a co przy hibernacji i uśpieniu ?

Hibernacja to zrzut całej przestrzeni adresowej procesów, w tym ramdysku. Niestety, z tego powodu trwa dłużej. Sporo dłużej trwa również wtedy start i zamykanie systemu (musi zassać zawartość ramdysku, na wyjściu ją zrzucić). Rożna to robić ręcznie przed uruchomieniem i po zakończeniu pracy w LR.

josephebeloki
10-04-2013, 13:33
PS elements

Zdarłem 30 dniową wersję i kurde warstwy są na szaro. Nie można tworzyć ;/

Ok.. jest coś sie zablokowało ... sorka :)

Jakby tam było jeszcze warstwa dopasowania BW to bym się nie zastanawiał, kurde ... a tak to :(

R
10-04-2013, 13:59
PSE do powazniejszej zabawy w zdjecia ma powazny feler polegajacy na braku pelnego zarzadzania kolorem. rozpoznaje profile, ale nie pozwala na zadna prace z nimi (konwersje, przydzielanie itp)

skrzynka97
13-04-2013, 08:04
obługa Lightroom za pomocą gamepada
http://www.chip.pl/news/oprogramowan...ca...-gamepada

KS
15-04-2013, 21:40
No to mamy Lightroom 5 BETA:

http://blogs.adobe.com/photoshopdotcom/2013/04/lightroom-5-beta-now-available.html

R
15-04-2013, 21:55
wooow! szybko!

raftik
15-04-2013, 22:09
Ciekawe ile będzie mnie kosztowała migracja z 4 na 5

Slon
15-04-2013, 22:23
ktos juz testowal?

mateo912
15-04-2013, 22:41
ktos juz testowal?

ja sprawdzam.
w prędkości działania suwaczków nie widze różnicy między lr 3.6.
Fajny jest nowy healing brush.
nowy proces nadal mi się nie podoba( nadal nie stworzyłem sobie presetów do nowego :D)

Pawel Pawlak
15-04-2013, 22:43
Własnie umarła nadzieja na poprawę szybkości LR4.x :(

bialogardzianin
16-04-2013, 00:43
Własnie umarła nadzieja na poprawę szybkości LR4.x :(

Może jako zadośćuczynienie za doznane krzywdy i rozczarowanie, producent umożliwi użytkownikom wersji 4.xx darmowy upgrade do wersji 5.xx...

cezary-k
16-04-2013, 01:28
A podobno nadzieja umiera ostatnia ;)

wukaem
16-04-2013, 01:48
Może jako zadośćuczynienie za doznane krzywdy i rozczarowanie, producent umożliwi użytkownikom wersji 4.xx darmowy upgrade do wersji 5.xx...

Tak, tak. I dlatego nada tej wersji numer 5.0, a nie 4.cośtam. Zmiana numerka to sposób na wyciągnięcie kolejnej porcji kasy od leszczy.

strebor
16-04-2013, 02:10

Albo zadowolony z nowego produktu, na którym już userzy nie będą mogli wieszać kotów, przywróci ceny do poprzedniego poziomu :)

hydra_nt
16-04-2013, 07:58
Beta 5 okiem Kelbyego.
dGBWzhIVfxM

ku6i
16-04-2013, 09:05
No to mamy Lightroom 5 BETA:

http://blogs.adobe.com/photoshopdotcom/2013/04/lightroom-5-beta-now-available.html

Znalazł ktoś informację kiedy oficjalna premiera?

KS
16-04-2013, 09:20
Przy ściąganiu jest informacja, że Beta działa do czerwca, ale nie wiem, czy do końca czerwca, czy do końca maja. ;)

ku6i
16-04-2013, 09:35
Dzięki za informację.

marekb
17-04-2013, 08:50
a poda ktoś link do pobrania tej bety ?

rychu_cmg
17-04-2013, 09:26
a poda ktoś link do pobrania tej bety ?
Musisz posiadać darmowe konto Adobe, żeby pobrać.
https://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?sdid=KFENU&e=labs_lightroom5

marekb
17-04-2013, 09:44
dzięki :) konto mam :)

Michaelg
23-04-2013, 23:30
Zabijcie mnie, ale zapytam. Czy jeśli będzie już pełna wersja LR 5 a ja mam teraz 4.4 to muszę płacić za przejście i ile? Jak to wykonać?

marekb
23-04-2013, 23:32
tak musisz płacić, 700zł, na PW podam Ci numer konta i instrukcję ;)

trochę poważniej, to też tak musisz płacić, ile nikt nie wie, niektórzy się łudzą iż nie będą musieli płacić :P

Michaelg
25-04-2013, 21:42
Ok, dzięki za odpowiedź. Jak wygląda przebieg takiej aktualizacji z 4.4 - 5. Podaję numer seryjny np tej co mam, płacę i mogę pobrać 5 czy jak?

mOSAd
25-04-2013, 21:49
Pobrać możesz zawsze. Zainstalować również, ale działa 30 dni. W programie można wpisać numer seryjny otrzymany po zakupieniu programu co odblokuje czasowe ograniczenie.

mirko33
13-05-2013, 07:34
A ja mam pytanie.
Testuję "piątkę" i mam wrażenie, że "chodzi" szybciej i lepiej. Ale to moje odczucie. Fotki obrabiam na NX2 i chyba przejdę z powrotem na LR. Niestey NX2 ma słabe wygaszenie w przepałach. Są "płaskie" i nie mają dynamiki jak w LR.
W LR brakuje mi U-point, ale są wtyczki. Moim zdaniem obraz z LR jest bardziej plastyczny i ciekawszy. W Q-ia mnie tylko ten cholerny import bibliotek i tego tam podobne.

marekb
13-05-2013, 07:41
A ja mam pytanie.
Testuję "piątkę" i mam wrażenie, że "chodzi" szybciej i lepiej. Ale to moje odczucie. Fotki obrabiam na NX2 i chyba przejdę z powrotem na LR. Niestey NX2 ma słabe wygaszenie w przepałach. Są "płaskie" i nie mają dynamiki jak w LR.
W LR brakuje mi U-point, ale są wtyczki. Moim zdaniem obraz z LR jest bardziej plastyczny i ciekawszy. W Q-ia mnie tylko ten cholerny import bibliotek i tego tam podobne.
A co to takiego ten u-point i Q-ia ?

cezary-k
13-05-2013, 07:45
Nie "Q-ia" tylko "W Q-ia", jest to nowa, przełomowa technologia ;)

marekb
13-05-2013, 07:47
Dalej nie wiem, a pytam poważnie

RAF7705
13-05-2013, 07:51
Seriously. ...
Nie możesz tego odczytać....

cezary-k
13-05-2013, 07:53
"W Q-ia" to zamiennik niecenzuralnego słowa, które oznacza, że kogoś coś denerwuje. Opis U-point znajdziesz tu: http://www.aperture.pl/u-point-alternatywa-dla-warstw-i-masek/

marekb
13-05-2013, 07:57
Sorry zaćmienie. Dzięki:)

cezary-k
13-05-2013, 08:03
Z uwagi na porę dnia (pewnie nie zdążyłeś jeszcze wypić kawy) masz moje pełne zrozumienie ;)

marekb
13-05-2013, 08:08
fakt, kawy brak, ale od 5:50 przy obróbce siedzę :(

marekb
13-05-2013, 08:12
dzięki za linka:) ciekawa sprawa z tym
u-pointem, trzeba będzie poczytać:) jednak jeszcze nie upadłem na głowę by wydawać ponad 2k dla jednego ficzerka ;).

mOSAd
13-05-2013, 08:24
http://www.youtube.com/watch?v=WITHFMmdntQ - tu ładnie pokazane z czym to się je. U-Pointy to genialna sprawa, ale niestety słono sobie za to życzą rzeczywiście. W LR bardzo by się przydały.

A_S_T_O_R
13-05-2013, 09:15
u pointy możecie mieć bez problemu w lightroomie, wystarczy doinstalować wtyczkę o nazwie viveza

mirko33
13-05-2013, 09:20
Próbowałem i są całkiem niezłe. Ale niestety w LR powodują, że nie odtworzymy historii zmian i zapisują się w postaci TIFF. Trochę przykre, ale prawdziwe. A co do słowa Q-wia, to nie chciałem być wulgarny. Nie wypada!
Aa! I jeszcze brakuje mi w w malowaniu pędzlem opcji HUE. Byłoby fajnie, gdyby coś takiego "wmontowali".

marekb
13-05-2013, 09:26
mnie w LR brakuje tylko poziomów w rozbiciu o kanały (no może z regulowanym automatem jak w PSie ) i nic do szczęścia mi bardziej nie potrzeba przy szybkiej obróbce :)

mirko33
13-05-2013, 11:31
A jakie ustawienia do "landschaftów" stosujecie? Mam na myśli wyostrzanie w LR. W NX2 miałem odpowiedni preset wg pana J.Odella i całkiem całkiem sprawdzał się w praktyce. Generalnie do każdego typu matrycy, to były zupełnie odmienne ustawienia. Próbuję dojść do efektywnego ustawienia w do mojego Nikona 70s. Może macie jakieś doświadczenia w tej materii?

marekb
13-05-2013, 14:30
a kto by się tam ostrzeniem przejmował, mam ustawione na 55, a reszta jak adobe zapodało :)

mOSAd
13-05-2013, 22:41
mnie w LR brakuje tylko poziomów w rozbiciu o kanały (no może z regulowanym automatem jak w PSie ) i nic do szczęścia mi bardziej nie potrzeba przy szybkiej obróbce :)
No przecież są - chyba, że mówimy o czymś innym. Dla każdego kanału RGB można z osobna krzywą dostosować.

mOSAd
13-05-2013, 22:51
u pointy możecie mieć bez problemu w lightroomie, wystarczy doinstalować wtyczkę o nazwie viveza
Która kosztuje - całkiem niemało. Oczywiście jeżeli ktoś wykonuje takich operacji wiele, to może być to opłacalne. Dla mnie, jako hobbysty - nie bardzo. Mogę spędzić trochę czasu i w tych kilku przypadkach, w których HSL nie wystarcza, coś tam samemu pomaskować. Dodatkowo ja głównie param się portretami, więc tutaj akurat zastosowanie UPointów jest zwykle średnie. A dokładniej - porównywalne z użyciem pędzli w połączeniu z suwakami HSL.

Pawel Pawlak
14-05-2013, 10:42
Która kosztuje - całkiem niemało.

Obecnie, biorąc pod uwagę wartość dodaną w postaci wszystkich pozostałych NIKów, cena ok. 125$ wydaje mi się jednak niezbyt wygórowana.
Mnie irytuje że w NX2 U-pointy działają na RAWach a w pluginach do adoba na jpgach/tiffach.

Marcin_gda
14-05-2013, 11:53
Obecnie, biorąc pod uwagę wartość dodaną w postaci wszystkich pozostałych NIKów, cena ok. 125$ wydaje mi się jednak niezbyt wygórowana.
Mnie irytuje że w NX2 U-pointy działają na RAWach a w pluginach do adoba na jpgach/tiffach.

"Rumorowany" NX3 z wszyskimi pluginami NIK-a byłby hitem, szczególnie w obecnej sytuacji...

mirko33
14-05-2013, 12:04
Marzenie :-)
Wątpię, czy Nikon posunie się do tego stopnia. Skoro można zarabiać na 2-ch softach, to byłoby głupotą połączyć je w jedno. A jeśli tak zrobią, to i cena NX-a też podskoczy.
Co do wypowiedzi Pawła Pawlaka, to ma rację. Mnie też to wkurza - nie RAW-y, tylko jpeg-i oraz tiff-y.
A LR5 to ktoś już testuje? Bo ja tak i powiem, że całkiem milo chodzi. Ale zobaczymy co będzie jak zmienią wersję Beta w finalną.

marekb
14-05-2013, 13:00
No przecież są - chyba, że mówimy o czymś innym. Dla każdego kanału RGB można z osobna krzywą dostosować.poziomy, nie krzywe

marekb
14-05-2013, 13:03
obrobił ktoś jednym rzutem ok 200-300 rawów na LR5 ?

KS
14-05-2013, 18:34
poziomy, nie krzywe

Kliknij sobie w prawym dolnym rogu w w sekcji Tone Curve taką ikonkę krzywej (Click to edit Point Curve).
Pojawi się opcja edycji każdego kanału.

Uwaga - musi być wybrany proces 2012 w Camera Calibration.

mOSAd
15-05-2013, 04:07
poziomy, nie krzywe
Co to są poziomy? Czym się różnią od krzywych? W LR można przesuwać krzywe, czyli ograniczyć ich poziom jakby - więc może tylko mamy rozbieżność pojęć, a nie narzędzi.

Jacek z Nikonem też
15-05-2013, 16:15
poziomy, nie krzywe

poziomy to uproszczone krzywe, dla kazdego ustawienia poziomow mozna stworzyc odpowiadajace im krzywe (w druga strone juz nie)

mirko33
16-05-2013, 07:56
A czy ktoś próbował "bawić się" piórkiem w LR lub NX2? Odnoszę wrażenie, że w LR lepiej operuje się po suwakach oraz maluje pędzlem. W NX-ie jest nieco gorzej. Muszę chwilę odczekać, aż włączy się suwaczek. Co prawda pióro mam ustawione jako pióro - nie mysz (tablet Wacom Bamboo).
Jedno co naprawdę przydałoby się w NX to korekcja perspektywy i byłoby idealnie. Tego niestety brakuje.
W LR5 fajnie wygląda filtr połówkowy i usuwanie całych obiektów. Fakt, że w NX też to jest, ale filtr połówkowy działa na zasadzie maski i krzywych, albo trzeba mieć doinstalowany pakiet Color efex pro3 (filtr graduatet neutral density, którzy świetnie działa).

marekb
16-05-2013, 08:03
poziomy to uproszczone krzywe, dla kazdego ustawienia poziomow mozna stworzyc odpowiadajace im krzywe (w druga strone juz nie)
to może wyjaśnię: chodzi mi o poziomy z z edytowalnym automatem jak w PSie, gdzie ustawiam ilośc px które automat "ignortuje" i automatyczne przycinanie góry i dołu histogramu przy kolejnych kanałach. Co to są krzywe to wiem i jak działają w LR też wiem, niestety nie ma automata ;).

Jacek z Nikonem też
16-05-2013, 15:50
to może wyjaśnię: chodzi mi o poziomy z z edytowalnym automatem jak w PSie, gdzie ustawiam ilośc px które automat "ignortuje" i automatyczne przycinanie góry i dołu histogramu przy kolejnych kanałach. Co to są krzywe to wiem i jak działają w LR też wiem, niestety nie ma automata ;).

ah chodzi Ci o autolevels, w LR jest automatyczna ekspozycja ale chyba bez rozbicia na RGB

mirko33
17-05-2013, 07:30
Nie macie o czym gadac, tylko o "Autolevels" i kanałach? Ludzie tu zadają proste pytania? Co gdzie i jak, dlaczego?

Pawel Pawlak
17-05-2013, 11:13
AutoLevels w LR4 chyba nie ma wcale ? Przynajmniej ja się niestety nie doszukałem, dlatego często zdjęcia do końcowego dopieszczenia i tak trafiają u mnie od NX2.

mOSAd
18-05-2013, 05:56
Moment moment. Jeżeli autolevels dostraja kontrast, jasność, cienie i światła, to przecież jest taka funkcja w LR. Nazywa się Auto Tone. W dodatku może być automatycznie aplikowane po eksporcie dla wszystkich zdjęć. Prosiłbym o jakieś precyzyjne wyjaśnienie o co chodzi, może czegoś nie rozumiem. Co konkretnie robi to "autolevels" ze zdjęciem?
Oczywiście problem może leżeć w czymś innym troszkę - że Auto Tone działa inaczej, może gorzej niż Auto Levels. Ne wiem nie znam. Jednak tu jest jakby kwestia dla programistów by ewentualnie algorytm poprawili, ale narzędzie jest. Chyba. Ja na przykład nie korzystam, bo kompletnie się nie sprawdza, kiedy tylko próbowałem go użyć. Robi po prostu jakieś głupoty i często zbyt mocno rozjaśnia zdjęcie. Trochę wygląda to tak, jakby to był przycisk dla amatorów robiących same cukierkowe zdjęcia, co dziwne, bo jednak LR raczej dedykowany jest hobystom i zawodowcom.

marekb
18-05-2013, 06:53
Korzystam czasem i nie do końca z automatu z level, czy poziomów. Rozciągam po prostu każdy kanał z osobna do granic gdzie zaczynają sie pixele. Zwlaszcza odstrony światel. Nie wiem jak to ładnie nazwać, samoukiem. Inaczej, jesli px koncza mi sie np na kanale red na wysokosci 243 to rozciagam je tak by te o jasnosci 243 osiagnely255 itd. W ps mamy do tego edytowalna funkcje auto, czyli możemy zadać ile px może program pominąć ( jakieś małe blyski lamp, odblaski ). W le tego nie ma, a dla mnie by się przydało.

mOSAd
18-05-2013, 18:09
Muszę popróbować co to daje. :D

mirko33
23-05-2013, 10:22
Nie ma wcale Auto Levels. Jest tylko Auto Tone. I z tego co zauważyłem potrafi "nieźle" rozjaśnić zdjęcie powodując coś przepalonej fotki. Można to zobaczyć jak się suwaczki przesuwają w różne kierunki. Czasami ta opcja fajnie działa na zdjęciach, gdzie jest mało jasnych punktów (np. przy zachmurzonym niebie, w lesie itp.).
Trochę nie mogę wyczuć pędzla. Lepiej wychodzi lokalna korekta w NX2 za pomoca U-pointów. Łatwiej kontrolować i przesuwać punkt oraz powielić go w różne potrzebne miejsca na zdjęciu. Zawsze można wrócić w historii do tego miejsca i poprawić niepasujące zabarwienia.
Niestety w LR potrzebna jest wtyczka, która potem robi TIFF-a, a o historii suwaczków U-pointów można zapomnieć. W

R
23-05-2013, 10:28
u pointy to banal przy tym co mozna zrobic w LR

mirko33
23-05-2013, 10:48
Dlaczego tak sądzisz?
Fakt faktem, że przyjemnije się pracuje w LR niż w NX-ie. Możesz podać plusy i minusy tego banału?

marekb
23-05-2013, 10:49
no i szkoda czasu na zabawy w tiffy :)

R
23-05-2013, 10:54
Dlaczego tak sądzisz?
Fakt faktem, że przyjemnije się pracuje w LR niż w NX-ie. Możesz podać plusy i minusy tego banału?

jakie masz opcje ktore mozesz podlaczyc pod u-point? jaka masz kontrole nad jego dzialaniem (zasiegiem dzialania) ile rzeczy jednoczesnie mozesz zmienic jednym u pointem? dlaczego musze sie ograniczac do dzialania na tiff?

mOSAd
23-05-2013, 10:57
No ale pędzle chyba też są w NX, więc to nie tak, że są tylko U-Pointy - jak każda funkcja - używa jej się wówczas, kiedy jest potrzebna. Natomiast całkowity brak, uniemożliwia jej użycie. :)

Maruktruk
23-05-2013, 10:58
Witam,
Potrzebuje pomoc.
Skradziono nam:
Aparat Nikon D7000 - numer seryjny: 6262139
Obiektyw: Nikkor Af-S 50/1.4G - numer seryjny: 376673
Flash SB-910 - numer seryjny:2035298.
Jeśli możecie nam w jakikolwiek sposób pomóc, widzieliście ten sprzęt lub wiecie co się z nim dzieje prosimy o kontakt!

Dziękujemy!

mirko33
23-05-2013, 10:59
Raczej nie cierpię obrabiać TIFF-y. Jak załadowałem je do NX2 to miałem wrażenie, że są wyprane z kolorów. Próbuję się "nawrócić" do LR. Kiedyś zaczynałem od tego softu, a jeszcze wcześniej od słynnego RawSchootera, który był dla mnie b.dobrym programem. Ale niestety polityka Adobe zrobiła swoje i potem poszedłem do LR. A potem spróbowałem w NX-ie.
Niedawno zacząłem testować LR5 i muszę powiedzieć, że powoli (te same zdjęcia) potrafię lepiej wyciągnąć. Ale to moja własna opoinia. Wiem wiem, że uparłem się przy tych U-pointach, które są fajnym dodatkiem.
Chyba będę musiał więcej poćwiczyć pędzelkiem za pomocą piórka, które mam i do niedawna rzadko używałem.

R
23-05-2013, 11:03
LR + dobry tablet + pomysl na zdjecie... nie ma potezniejszego narzedzia.

mirko33
23-05-2013, 11:03
No tak. Pędzle w NX są, ale trochę inaczej działają. Trzeba dokładać tzw. maski, aby jeszcze wyciągnąć więcej w poszczególnym detalu.
Już sam jestem głupi z naszych dialogów.

mirko33
23-05-2013, 11:05
Są opcje, które są ukryte w U-poincie. Trzeba tylko rozwinąć "drzewko" i jest zasięg działania, siła krycia, Hue, jasność itp. Jest chyba 6 opcji.

mOSAd
23-05-2013, 11:14
Przyznam, że LR 5 zrobił na mnie dobre wrażenie. Przede wszystkim retuszowanie działa sprawniej w porównaniu do poprzednich wersji. Do tej pory było tak, że klikało się kółeczkiem jakąś krostkę i LR znajdował automagicznie punkt, z którego wziąć lepsze tło. Niestety magia słabo się sprawdzała, bo bardzo często brał wzór z innej - tym razem mniejszej krostki. Bo algorytm poszukując podobnego obszaru, znajdował podobną krostkę, tylko mniejszą! A dodatkowo ponieważ nie można w banalny sposób umieścić na tej mniejszej krostce kolejnego kółka by ją zamaskować, trzeba się było bawić w ręczne wybieranie obszarów. Czyli zamiast klikania, należało przeciągnąć myszą od razu z docelowego, na źródłowy punkt. Jakoś to działa ale średnio wygodne.
W LR5 zmieniono to zachowanie. Przede wszystkim nie działa już przeciąganie. Służy teraz do zaznaczania niekolistych obszarów, więc nareszcie usunięcie przypadkowego włosa lub długiej zmarszczki, stało się czymś realnym i działa naprawdę ładnie. Druga poprawka, to taka, że kliknięcie nadal usuwa miejsca krostek, jednak wyszukiwanie wzoru źródłowego, zostało kompletnie odmienione. Teraz prawie zawsze trafi nam się gładki obszar i nie będzie sytuacji takiej, że kiedy chcemy kliknąć kolejną krostkę, to nie możemy, bo już z niej pobrano wzór! Dodatkowo zasięg próbkowania - "skoku" został znacznie zwiększony i stemplując czoło, może nam się trafić kawałek skóry z brody. Nie jest to jeszcze ideał, ale ingerencje ręczne zmalały do naprawdę niewielkiej liczby. Przeciągania więc ubyło znacznie i przyspieszenie retuszu jest fenomenalne - po prostu robimy: klik, klik, klik, klik - 20-50 razy i gotowe. ;) Przyjemnie się korzysta z poprawnie działających algorytmów muszę zauważyć. Co prawda wersja Beta działa dość ślamazarnie niektórym, no i wymagania dla ulepszonego algorytmu są automatycznie większe, gdyż przeszukuje większy obszar i lepiej dopasowuje łatki. Jednak nie blokuje w tym czasie pracy i na wolniejszym kompie wygląda to tak, że się klika i klika, a zmiany po prostu za chwilę się pojawią - jednak można działać dalej.

R
23-05-2013, 11:18
ja czekam w LR na stepel taki jak w PS z opcjami krycia... nic wiecej od LR nie chce... moga nawet w zamian wywalic 3/4 zbednych rzeczy.

mOSAd
23-05-2013, 11:23
Co to znaczy stempel z opcjami krycia? Kurcze nieznajomość PS czasem mnie dobija, bo nie wiem czego mi brakuje! :) W LR też jest możliwość zmiany siły krycia stempla przecież - obu: kopiującego i leczącego. Chodzi o warstwę dodatkową, że chcesz krycie stopniować jeszcze dodatkowo? Teoretycznie do tego jest pędzel leczący, że niby to robi automatycznie. W praktyce w LR5 na niekolistych obszarach z mało się nim bawiłem, by stwierdzić na ile dobrze się sprawuje do różnych rzeczy.

mirko33
23-05-2013, 11:23
Próbowałem tę opcję Clone. Ale można powstałe kółeczko przesunąć w inny punkt i dopasować do celu. Fajnie byłoby dodać jeszcze funkcję lassa (czasami wykorzystywałem) i byłoby git.

mOSAd
23-05-2013, 11:27
No właśnie zaznaczanie kształtów obszarów w LR jest co najwyżej średnie. Niby jest maskowanie przy pędzlach, jednak już przy Clone brak - racja. No i nie działa to tak ładnie, nie mówiąc już o automatyce UPointów. Da się, choć trzeba się nawalczyć momentami.
Jednak do klonowania zazwyczaj wystarczy zgrubne zaznaczenie. Problem stanowią krawędzie obszarów, ale to samo chyba będzie w PS-ie. Możliwe, że aktualne algorytmy zostały zresztą z PS zaczerpnięte.
Kółeczko z LR przed 5-ką jest bardzo niewygodne do klonowania. A kółeczko leczące zbytnio rozmywa krawędzie obszarów. Dopiero w LR5 jest szansa, by to fajnie grało.

mirko33
23-05-2013, 12:03
Lr nieźle radzi sobie z abberacją. Można to dostrzec w opcjach korekty obiektywu, który też nieźle poprawia kształt i winietowanie. A najlepszą opcją jest "prostowanie przedmiotu" co w NX możemy tylko pomarzyć. Nie wiem. Każdy ma swoje zalety i wady. Na jednym możemy zrobić to, na innym co innego. Wygląda, że obydwa w pewnym sensie uzupełniają się o szczególne opcje.

siona
23-05-2013, 14:37
ja nie używam PS i generalnie LR spełnia większość moich zachcianek. brakuje U-pointów (albo sprawnie działającego wewnątrz LR pluginu typu viveza), zaznaczania kształtów, składania panoram i warstw.

mirko33
23-05-2013, 15:41
No właśnie ten sprawnie działający (w sumie działa) Vivezy.

siona
23-05-2013, 17:12
tylko, że viveza działa jako zewnętrzny edytor - czyli nie zrobisz nic na rawie i to jest kicha

krolewicz
23-05-2013, 17:37
przecież są brushe w LR, po co ta viveza?

siona
23-05-2013, 17:45
bo viveza daje u-pointy, które fajnie działają i mozna pewne rzeczy robić dużo łatwiej niż pędzlem

R
23-05-2013, 22:33
bo viveza daje u-pointy, które fajnie działają i mozna pewne rzeczy robić dużo łatwiej niż pędzlem

e tam... upointy sa dla malych dziewczynek... jak przedni naped w samochodzie... ;)

andrewpl
30-05-2013, 09:46
Miałem LR4 i postanowiłem zainstalować LR5.
W 4 miałem już utworzone katalogi,sporo zdjęć po edycji.
Jak prawidłowo zainstalować 5 ,żeby nie utracić całej pracy ,którą wykonałem w LR4?
Czy odinstalować 4 i dopiero zainstalować 5 , czy zostawić 4 i jako ścieżkę instalacji 5 podać katalog 4( tak zrobiłem i nie widzi mi katalogu stworzonego w LR4)
W LR4 miałem utworzony osobny katalog ze zdjęciami( całe archiwum) dla LR i nie chciałbym znów wrzucać wszystkich fotek od nowa.....
Reasumując: jak bezpiecznie dokonywać updata na wyższą wersję ,zachowując poprzednie ustawienia i całą pracę......?

marekb
30-05-2013, 09:49
po co odinstalowywać LR4? LR 5 to beta dopiero.

dzejms
30-05-2013, 09:56
Miałem LR4 i postanowiłem zainstalować LR5.
W 4 miałem już utworzone katalogi,sporo zdjęć po edycji.
Jak prawidłowo zainstalować 5 ,żeby nie utracić całej pracy ,którą wykonałem w LR4?
Czy odinstalować 4 i dopiero zainstalować 5 , czy zostawić 4 i jako ścieżkę instalacji 5 podać katalog 4( tak zrobiłem i nie widzi mi katalogu stworzonego w LR4)
W LR4 miałem utworzony osobny katalog ze zdjęciami( całe archiwum) dla LR i nie chciałbym znów wrzucać wszystkich fotek od nowa.....
Reasumując: jak bezpiecznie dokonywać updata na wyższą wersję ,zachowując poprzednie ustawienia i całą pracę......?

Jak? Przeczytać "release notes" przed instalacją.

LR5 nie otworzy katalogu LR4. Dlaczego? Bo NIE. Bo potem rzesza ludzi takich jak Ty będzie się żalić na forach, że ich katalog szlag trafił.

To jest Beta, nie upgrade. W żadnej becie nie było i nie ma możliwości importu katalogu z poprzedniej wersji. Kropka.

Pazuzu
02-06-2013, 18:35
To jest Beta, nie upgrade. W żadnej becie nie było i nie ma możliwości importu katalogu z poprzedniej wersji. Kropka.

Czyli z przechodząc teraz z LR3 na LR4, normalnie podczas instalacji zaimportuje bibliotekę? Czy może trzeba jakieś kopiowania, podawanie ścieżki itp stosować?

marekb
02-06-2013, 18:43
Czyli z przechodząc teraz z LR3 na LR4, normalnie podczas instalacji zaimportuje bibliotekę? Czy może trzeba jakieś kopiowania, podawanie ścieżki itp stosować?z tego co pamiętam to otwiera się okno i pytanie czy chcesz przenieść bazę do LR4 - potwierdzasz i wsio masz z tym, ze z 3-> 4 nie było to takie dosłowne bo i proces 2010 -> 2012 powodował lekkie zmiany.

Pazuzu
05-06-2013, 00:23
Dziękuję za odpowiedz. Zastanawiam się nad zmianą LR3 na LR4. Jedyne czego mi tak naprawdę brakuje to lokalnej zmiany WB. Ale chyba mój komputer nie poradzi sobie z płynną pracą nowej wersji (laptop i3 2,4GHz, dysk hdd, 8 Gb ram), dodam że pracuje na rawach małych ~12 MPix (~10-12 Mb). Na LR3 sporadycznie potrafi zwolnić. Czy przy przejściu na nowszą wersję odczuję znacząco różnice?

GonzoG
05-06-2013, 00:27
Dziękuję za odpowiedz. Zastanawiam się nad zmianą LR3 na LR4. Jedyne czego mi tak naprawdę brakuje to lokalnej zmiany WB. Ale chyba mój komputer nie poradzi sobie z płynną pracą nowej wersji (laptop i3 2,4GHz, dysk hdd, 8 Gb ram), dodam że pracuje na rawach małych ~12 MPix (~10-12 Mb). Na LR3 sporadycznie potrafi zwolnić. Czy przy przejściu na nowszą wersję odczuję znacząco różnice?

Zainstaluj sobie na próbę triala i zobacz. LR4 może bez problemów działać równolegle z LR3.

ku6i
05-06-2013, 00:33

Lepiej potestuj LR 5 beta. Za niedługo będzie wchodził na rynek (działa bodajże do końca czerwca), a przy tworzeniu LR 4 programiści byli na bakier z terminem "optymalizacja".

Pazuzu
05-06-2013, 15:09
Niestety przy mojej konfiguracji sprzętu LR4 nie działa zbyt dobrze, widoczne opóźnienia w pokazywaniu efektów suwaków, przy eksporcie komunikaty o małej ilości pamięci. Dokupię ramu i przejdę na x64, może wtedy będzie lepiej. Dobrze że istnieje wersja demo, inaczej żałowałbym poważnie przejścia na LR4. Co mnie zachwyciło w nowej wersji to genialne usuwanie aberracji.

GonzoG
05-06-2013, 15:23
Lepiej potestuj LR 5 beta. Za niedługo będzie wchodził na rynek (działa bodajże do końca czerwca), a przy tworzeniu LR 4 programiści byli na bakier z terminem "optymalizacja".

Przy LR 5 też... jak i chyba nie znają pojęcia kontrola pamięci... przy eksporcie nawet 32GB jest mało, aby LR działał w miarę szybko.

ku6i
05-06-2013, 15:43
Ok, demon szybkości to to nie jest, ale w porównaniu do 4.0 czy 4.1 jest lepiej.

siona
05-06-2013, 16:03

a coś wskazuje, że w LR5 nie byli na bakier z tym tematem? poważnie pytam.

GonzoG
05-06-2013, 16:11
Nic, a wręcz przeciwnie.
Ma wycieki pamięci, problemy z ładowaniem podglądu zdjęć, znacznie wolniejsza zapisywanie danych do xmp...
Fakt, jest to beta, ale wg. mnie w większości zastosowań działa gorzej niż LR4.

rychu_cmg
05-06-2013, 16:12
Po opiniach z wersji beta nie zanosi się na mocne przyśpieszenie programu

ku6i
05-06-2013, 17:07

Moim zdaniem 5 beta chodzi nieco szybciej na etapie obróbki niż 4.0 czy 4.1. Ale to subiektywne odczucie - ze stoperem tego nie mierzyłem. Potwierdzam problemy z pamięcią przy eksporcie w 5 beta - niektóre zdjęcia musiałem eksportować 3 razy :/

mirko33
06-06-2013, 08:09
U mnie zauważalnie lepiej chodzi LR5.
Nie testowałem jeszcze eksportu, ale w weekend sprawdzę czy rzeczywiście jest jak mówicie.
Co do abberacji, to rzeczywiście jest nieźle, a powiedziałbym, że bardzo dobrze. Moim zdaniem (zawsze mi się podobał) filtr połówkowy to strzał w dziesiątkę. Zwłaszcza, że można później poprawić balans bieli, wyostrzanie i odszumianie itp. Naprawdę świetna rzecz.
W NX2 musiałem tworzyć tzw. maskę, potem kombinować krzywymi i potem jeszcze poprawiać kolory przez dodatkową maskę. Co prawda jest jeszcze zestaw filtrów Color Efex Pro 3 do NX-a, ale... No właśnie. Jest w nim takie coś, co nazywa się bodajże Neutral Density Filter. Jest świetny, ale tylko do położenia filtra i ewentualnego rozjaśnienia, przyciemnienia górnej jak i dolnej części kadru. Działa fajnie.

mirko33
06-06-2013, 18:42
A czy ktoś z Was wie co zrobić podczas malowania pędzlem? Chodzi mi o to, że w momencie nałożenia warstwy pędzelkiem pojawia się kropka i różowy zafarb krytej powierzchni. Po naciśnięciu gumki zafarb znika i nijak nie mogę dopatrzyć się różowej powierzchni podczas zmazywania. Ale jak dotknę czarnej kropki to znów się pojawia i tak w kółko. Trochę mnie to denerwuje, bo podczas wymazywania pewnej powierzchni nie widzę zakresu i obszaru kadru, który chcę wymazać. Może ktoś pomóc w tym temacie?

R
06-06-2013, 18:58
Nacisnij H

mOSAd
06-06-2013, 23:57
Kiedyś było to "O" bodajże. Natomiast jeżeli wciśniesz "T", to pokaże się/zniknie pasek u dołu okna edycji, na którym będzie ta opcja do zaznaczenia plus kilka dodatkowych.

mirko33
07-06-2013, 07:44
Naciśnięcie "O" i "T" znam. Ale literki "H" to nie znam. Jak wrócę z roboty to sprawdzę.
Aha! Może mi ktoś "wyoślić" jak działają pędzle "A" i "B"? Czy są jakieś większe różnice pomiędzy nimi oprócz ustawienia krycia i rozmiaru?
Przeważnie używam "A". Wydaje mi się, że "B" służy jako dodatkowy. Może się mylę? Gdzieś wyczytałem (nie pamiętam gdzie), że jeden to "pędzel", a drugi to "szczotka"...??????

witus
07-06-2013, 08:14
W moim lightroomie 4 pod osx zniknął mi pasek z kontrolkami które pozwalają zamknąć, zminimalizować aplikację. Czy ja niechcący użyłem jakiegoś skrótu ? Co zrobić żeby to naprawić ?

R
07-06-2013, 08:41
F

mOSAd
07-06-2013, 13:36
Naciśnięcie "O" i "T" znam. Ale literki "H" to nie znam. Jak wrócę z roboty to sprawdzę.
Aha! Może mi ktoś "wyoślić" jak działają pędzle "A" i "B"? Czy są jakieś większe różnice pomiędzy nimi oprócz ustawienia krycia i rozmiaru?
Przeważnie używam "A". Wydaje mi się, że "B" służy jako dodatkowy. Może się mylę? Gdzieś wyczytałem (nie pamiętam gdzie), że jeden to "pędzel", a drugi to "szczotka"...??????

To są dwa różne pędzle, żebyś przykładowo wypełnienie obszaru zrobił jednym, a krawędzie innym. I by nie trzeba było jednego w kółko zmieniać i pamiętać wartości dla mazania po krawędziach. Niczym więcej się nie różnią. Natomiast z ALTem (albo pod dodatkowym klawiszem Erase) masz gumkę - to oddzielna funkcjonalność i już nie ma dwóch różnych ustawień. Wymazuje obszar zaznaczony dowolnym pędzlem, czy to A czy B.

mirko33
07-06-2013, 13:50
Dzięki za informację. Wieczorem "potestuję".

mirko33
07-06-2013, 21:34
Testowałem i działa. Ale niestety nadal nie mam rozwiązanego problemu z zanikaniem "różu" podczas mazania gumką. Zauważyłem, że podczas 1-go zdjęcia zaraz po uruchomieniu LR5 Beta wszystko chodzi jak trzeba, a po chwili, czyli po następnej fotce ta funkcja zaczyna pierniczyć się na dobre. Cholera mnie bierze, bo nigdy nie mogę wyczuć (bez tego różu) co mam usunąć. Pewnie to wina tej Bety lub ja coś źle robię. Chwilę myślałem, że na powiększeniu 1:1 to ma jakieś znaczenie, ale niestety NIE!
Nawet skrót "H" fajnie działa, ale do momenty, gdy przyłożę się do następnego zdjęcia. Cholera! Nie mam zamiaru za każdym razem uruchamiać LR do 1-go zdjęcia, żeby widzieć wszystkie potrzebne funkcje. To trochę chore. Ale muszę poczekać do wersji FINAL.

mirko33
07-06-2013, 21:41
Cholera znów sprawdzałem i wszystko działa. Już nie wiem co myśleć. Może to wina moich "posunięć" podczas obróbki? Jestem zupełnie zdezorientowany. Albo wersja BETA jeszcze nie działa jak należy, aż do "zamknięcia"?
No dobra nie zanudzam. Może jeszcze coś się nasunie do mojej łepetyny i podzielę się swoimi uwagami.
Pozdrawiam!

mOSAd
08-06-2013, 14:30
Beta jest mocno niedopracowana. Jak to Beta. Pamiętaj, że zawsze możesz sobie włączyć/wyłączyć pewne grupy operacji tymi przełącznikami przy zakładkach. Może to rozwiązać pewne problemy - choćby nawet tymczasowo.

GonzoG
08-06-2013, 14:38
Cholera znów sprawdzałem i wszystko działa. Już nie wiem co myśleć. Może to wina moich "posunięć" podczas obróbki? Jestem zupełnie zdezorientowany. Albo wersja BETA jeszcze nie działa jak należy, aż do "zamknięcia"?
No dobra nie zanudzam. Może jeszcze coś się nasunie do mojej łepetyny i podzielę się swoimi uwagami.
Pozdrawiam!

Wyświetlanie maski włączasz/wyłączasz na dole po lewej stronie okna - "Show Selected Mask Overlay" lub naciskając "O".
Domyślnie podświetla się ona tylko przy najechaniu na pinezkę dla danej maski. Przy czym ustawienie domyślne jest przywracane po każdym uruchomieniu LR.

mirko33
11-06-2013, 06:39
No to wyszła wersja finalna LR5. Zassałem i będę sprawdzał triala. Zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję, że stabilna wersja zostanie taka jak Beta, czyli normalna i bez "zwiechów" oraz różnych niespodzianek. Jeśli będzie "biegać" tak szybko tak Beta, to będę bardzo zadowolony i tym chętniej ją kupię, bo cena zachęca do nabycia tego produktu.

mOSAd
13-06-2013, 00:27
Ależ Beta była tragiczna akurat. Masa błędów. No, ale mam nadzieję, że wszystkie poprawili. Mnie boli co innego - nie chodzi na XP. :/

mirko33
13-06-2013, 07:21
Nie chodzi na XP, bo panowie Adobe stwierdzili podobnie jak z MS, że "trza" kupić nowego "łyndołsa" lub Liona. Taka polityka :-(
A co do wersji finalnej, to jak wczoraj zacząłem małe próby i muszę powiedzieć, że chodzi płynnie. Zobaczymy, czy w trakcie będą wyskakiwać jakieś bugi.

GonzoG
13-06-2013, 10:35
Ależ Beta była tragiczna akurat. Masa błędów. No, ale mam nadzieję, że wszystkie poprawili. Mnie boli co innego - nie chodzi na XP. :/

Ale to przecież nic złego... bo XP i tak nie obsługuje odpowiednio komputerów, które są potrzebne aby LR w miarę normalnie działał. XP 64b, to rzadkość, a bez tego tylko 3 GB RAM i max 2 rdzenie... A przy takim zestawie to nawet nie powinno się myśleć o uruchamianiu LR.

mOSAd
13-06-2013, 11:21
Jakie znowu max 2 rdzenie? Mój i7 o tym nie wie. ;)
Ale generalnie masz rację. Po prostu przesiadkę na nowy system odkładałem jak długo tylko mogłem, ale w końcu trzeba to zrobić. A co do LR5, to może jakiś nowy wątek, aby tu zostały problemy "czwórkowców"? Chociaż sporo pewnie jest i będzie wspólnych. No właściwie nowy wątek już jest, co prawda bardziej bety dotyczył póki co, no ale...

pawelek69
14-06-2013, 21:37
Witam.Może z innej beczki.Mam LR4 od niedawna.Podczas próby importowania z LIGHTROOMA na np. pendriwa miniatury zdjęć są szare i nie podświetla się import.Korzystam z podręcznika ,ale brak mi pomysłu co zrobć.

mateo912
14-06-2013, 22:45
Witam.Może z innej beczki.Mam LR4 od niedawna.Podczas próby importowania z LIGHTROOMA na np. pendriwa miniatury zdjęć są szare i nie podświetla się import.Korzystam z podręcznika ,ale brak mi pomysłu co zrobć.