Zobacz pełną wersję : Lightroom 4
rc automatycznie sie odinstalowuje z tego co mi wiadomo, na razie mi exportuje wiec nic nie powiem
A jak ten eksport? W poprzednich wersjach wypluwał jpgi jak krew z nosa.
Z nowości dodali eksport fotoksiążek jako jpg. :)
mateo912
30-05-2012, 14:10
A jak ten eksport? W poprzednich wersjach wypluwał jpgi jak krew z nosa.
Z nowości dodali eksport fotoksiążek jako jpg. :)
U mnie eksport przy podstawowej obróbce nie trwał dłużej niż 1,5-2s na zdjęcie niezależnie od wersji lr. Ostatnio po pokazach lotniczych eksport szedł jak krew z nosa ale to wina upackanej matrycy i 30-40 stempli na każde zdjęcie.
bialogardzianin
30-05-2012, 20:18
Uruchomiłem w domu LR 4.1 RC2, dostałem monit o nowej wersji 4.1, ściągnąłem, zainstalowałem i stwierdzam po dwóch godzinach, że TERAZ MOŻNA NORMALNIE PRACOWAĆ! Suwaki chodzą jak ta lala, zmiany w czasie rzeczywistym.
Przed ww. czynnościami podkręciłem procka z 3.3 do 3.9 GHz (w sumie mogłem poczekać i po pierwszym wieczorze ), ale nie sądzę by to zaważyło. Posiedzę do nocy i jeśli nie będzie zwisów/ zamrożeń, no to można będzie spać spokojnie! :)
Też już mam 4.1 finalną. Kurde, w końcu można podglądać obrazy 1:1 i generuje się to raz-dwa! W końcu jest dobrze! :)
hhhmmm no u mnie RC2 calkiem sprawnie dziala, tylko czasami cos jej odbije ;)
skoro finalna tak dobrze dziala, to chyba czas najwyzszy kupic upgrade ;)
Slon, w RC2 miałem problem z zoomem 1:1. Jak chciałem ostrość podejrzeć, to czekałem wieki, musiałem restartować LTR i znów przez chwilę mogłem podziwiać podglądy. W 4.1 finalnej podgląd działa jak powinien. :)
Kupuj! ;)
marszull
03-06-2012, 12:16
mi po instlacji 4.1 zniknely wszystkie presety ;(
cale szczescie mam time machine wiec sie cofnalem w czasie i przywrocilem wszystko w swoje miejsce ;)
marszull
03-06-2012, 13:01
dziwne na drugim komputerze bylo ok
moze cos przy instalacji namieszalem ;)
bialogardzianin
05-06-2012, 10:23
Powiem tak- no nie jest tak wyśmienicie jak to wyglądało na początku. Jest lepiej, ale tylko trochę, nadal LR zalicza zwiechy. Nie wiem co jest tego powodem, że było dobrze, a potem przestało, nie zarejestrowałem przyczyny spowolnienia. Być może przełączyłem się między bibliotekami (nowy materiał zdjęciowy) i nie wygenerowałem podglądu 1:1, sam już nie wiem. Kto zadowolony z oficjalnej wersji 4.1 i już zapomniał co to wolny LR?
Namierzyłem zbiór porad Adobe dot. optymalizacji LR, może komuś się przyda (kwestie szybkich dysków i procesora 6 rdzeniowego można przemilczeć ;) ) http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/optimize-performance-lightroom.html
---
marszull, LR 4.1 RC2, teraz 4.1 widzi presety zapisane w wersji 2.xx, zarówno w starszych jak i bieżącej.
Bialogardzianin - przede wszystkim: podgląd 1:1 (możesz to zrobić w Library) plus wyczyść cache i je przenieś w inne miejsce. Mi pomogło.
Powiem tak- no nie jest tak wyśmienicie jak to wyglądało na początku. Kto zadowolony z oficjalnej wersji 4.1 i już zapomniał co to wolny LR?
I ja się z kolegą zgadzam w 100 %
Odinstalowałem już LR3 by się nie gryzły...
I owszem jest lepiej w LR4.1 niż to było na początku, powiedzmy że da się pracować.
Jak mamy np. jednego RAWa to suwaki śmigają że aż miło (w porównaniu z NX2) ale już przy którymś RAWie z rzędu zaczyna przymulać, po setnym przymula już wkurzająco... i czasem zalicza zwis systemu...
Ogólnie to średnio profesjonalny zakup, cena pozostaje na osłodę. Może dlatego Adobe dało taką zniżkę... ?
bialogardzianin
05-06-2012, 12:17
Bialogardzianin - przede wszystkim: podgląd 1:1 (możesz to zrobić w Library) plus wyczyść cache i je przenieś w inne miejsce. Mi pomogło.
Cache Camera Raw? W inne miejsce na dysku systemowym (pytanie dlaczego?), czy na inny dysk fizyczny (dysk D, bo C to 1-partycjowy SSD)?
Z tym Preview 1:1 raz to zrobiłem i być moze dlatego szybciej działało. Rozumiem, że w każdym katalogu trzeba to zrobić ale tylko 1 raz czy za każdym odpaleniem LR?
bialogardzianin
05-06-2012, 12:20
I ja się z kolegą zgadzam w 100 %
Odinstalowałem już LR3 by się nie gryzły...
I owszem jest lepiej w LR4.1 niż to było na początku, powiedzmy że da się pracować.
Jak mamy np. jednego RAWa to suwaki śmigają że aż miło (w porównaniu z NX2) ale już przy którymś RAWie z rzędu zaczyna przymulać, po setnym przymula już wkurzająco... i czasem zalicza zwis systemu...
Ogólnie to średnio profesjonalny zakup, cena pozostaje na osłodę. Może dlatego Adobe dało taką zniżkę... ?
Zadziałaj ile możesz wg linku w poście 510 i powinno być lepiej (ale czy będzie to nie wiem). ;)
marszull
05-06-2012, 13:07
Z tym Preview 1:1 raz to zrobiłem i być moze dlatego szybciej działało. Rozumiem, że w każdym katalogu trzeba to zrobić ale tylko 1 raz czy za każdym odpaleniem LR?
robisz raz, najlepiej przy exporcie plikow
a jak teraz na gotowej bazie to najlepiej zapusc LR na noc (bo troche to trwa)
co do presetow to nie chodzi ze nie widzial tylko skasowane zostaly wszystkie
ale cos z tamta instalacja 4.1 (finalna nie rc, przy rc i rc2 bylo ok) bylo nie tak bo zaczal mnie pytac o SN (tak jakbym od nowa instalowal) No nic, presety przywrocilem, a na drugim kompie juz wszystko bylo ok
Robisz podglądy raz - ale przy imporcie. ;)
Czyszczenie cache - taką poradę znalazłem gdzieś na forum Adobe, widać, coś jest nie tak ze starymi danymi cache. Ja utworzyłem nowy katalog i wskazałem LTR że to jest nowe miejsce na cache. Stary usunąłem.
bialogardzianin
05-06-2012, 13:22
robisz raz, najlepiej przy exporcie plikow
a jak teraz na gotowej bazie to najlepiej zapusc LR na noc (bo troche to trwa)
co do presetow to nie chodzi ze nie widzial tylko skasowane zostaly wszystkie
ale cos z tamta instalacja 4.1 (finalna nie rc, przy rc i rc2 bylo ok) bylo nie tak bo zaczal mnie pytac o SN (tak jakbym od nowa instalowal) No nic, presety przywrocilem, a na drugim kompie juz wszystko bylo ok
A nie chodziło o przy imporcie?
Wczoraj zapuściłem ten proces w katalogu z ponad 2 tys. zdjęć i po ponad 1h musiałem wyłączyć kompa na 30%. Rzeczywiście to zajmuje sporo czasu (w mojej konfiguracji pecetowej)
---
Instalacja 4.1 RC2 nie wołała kluczy o dziwo, natomiast instalacja 4.1 z aktualizacji automatycznej zawołała o klucz, pokazała, że kupiony przeze mnie soft ma licencję UPG, pokazała też jaki mam pierwotny klucz- pełna przejrzystość. :)
marszull
05-06-2012, 13:49
A nie chodziło o przy imporcie?
Wczoraj zapuściłem ten proces w katalogu z ponad 2 tys. zdjęć i po ponad 1h musiałem wyłączyć kompa na 30%. Rzeczywiście to zajmuje sporo czasu (w mojej konfiguracji pecetowej)
---
Instalacja 4.1 RC2 nie wołała kluczy o dziwo, natomiast instalacja 4.1 z aktualizacji automatycznej zawołała o klucz, pokazała, że kupiony przeze mnie soft ma licencję UPG, pokazała też jaki mam pierwotny klucz- pełna przejrzystość. :)
przy imporcie, oczywiscie ;)
aha czyli wolanie o klucz bylo ok
troche se zdziwilem bo przy apdejtach w 3 nigdy o klucz mnie nie prosil
prev 1:1 zajmuje sporo czasu, dlatego pisalem zeby zapuszczac na noc ;) (przetestowane)
bialogardzianin
05-06-2012, 14:01
przy imporcie, oczywiscie ;)
aha czyli wolanie o klucz bylo ok
troche se zdziwilem bo przy apdejtach w 3 nigdy o klucz mnie nie prosil
prev 1:1 zajmuje sporo czasu, dlatego pisalem zeby zapuszczac na noc ;) (przetestowane)
Mnie przy aktualizacjach 2.xx też nie wołał, ale update a upgrade to dwie różne kwestie.
---
Czy w trakcie prev 1:1 komputer może przejść w tryb uśpienia czy jednak nie, bo dysk pracuje czyli nie ma bezczynności? Pytam, bo mam to ustawione i ciekawym czy proces zatrzyma się z powodu przejścia w ten stan?
marszull
05-06-2012, 14:04
ale z 4 do 4.1 do updejt i o tym wlasnie pisze (tak jak bylo z 3 do 3.1 do 3.2 itd)
bialogardzianin
05-06-2012, 14:14
ale z 4 do 4.1 do updejt i o tym wlasnie pisze (tak jak bylo z 3 do 3.1 do 3.2 itd)
Masz rację. Moje przeoczenie.
Moje wypowiedz jest z perspektywy amatora bo dopiero ucze sie LR i zaczalem dopiero od wersjo 4. niestety 2 dni temu zaktualizowalem do 4.1 i zonk - chodzi wolniej od 4.0. Zaraz poczytam zbior porad i sprobuje go przyspieszyc. A nie ukrywam, ze kompa mam mocnego.
Obecnie mam LR 4.1 i 3.2
Pracuje tylko na 3.2 bo jest szybka i stabilna.
Jeżeli Adobe nie poprawi tego bubla (wersji 4.1) to chyba złożę reklamację.
Sprzedają "uszkodzony" program. Czuję się oszukany. Takie jest moje zdanie.
Sprzedają "uszkodzony" program. Czuję się oszukany. Takie jest moje zdanie.
I ja zastanawiam się czy nie wrócić do LR3, ten przynajmniej po prostu DZIAŁAŁ!!!!
LR4 jest fajny, te kilka nowych gadżetów cieszy jednak to program mało stabilny, lubi się wieszać wyrzuca błędy a co gorsza zdarzyło mi się że uszkodził NEFa, na szczęśćcie miałem kopie zdjęć na zewnętrznym.
Jak zatem można mówić o profesjonalnym oprogramowaniu. Jeśli cena ma to rekompensować to jest to tani bezczelny ruch adobe... dziwi mnie taki bubel u takiego dotychczas szanowanego przeze mnie producenta.
Niech lepiej dają szybko stabilną wersję 4.2
sniper88
10-06-2012, 23:48
Co masz na myśli mówiąc o uszkodzonych NEFach? Bo jeśli LR potrafi takie cuda na kiju odstawiać, to babol z niego gorszy niż by się mogło wydawać...
mateo912
11-06-2012, 00:29
I ja zastanawiam się czy nie wrócić do LR3, ten przynajmniej po prostu DZIAŁAŁ!!!!
LR4 jest fajny, te kilka nowych gadżetów cieszy jednak to program mało stabilny, lubi się wieszać wyrzuca błędy a co gorsza zdarzyło mi się że uszkodził NEFa, na szczęśćcie miałem kopie zdjęć na zewnętrznym.
Jak zatem można mówić o profesjonalnym oprogramowaniu. Jeśli cena ma to rekompensować to jest to tani bezczelny ruch adobe... dziwi mnie taki bubel u takiego dotychczas szanowanego przeze mnie producenta.
Niech lepiej dają szybko stabilną wersję 4.2
Co masz na myśli mówiąc o uszkodzonych NEFach? Bo jeśli LR potrafi takie cuda na kiju odstawiać, to babol z niego gorszy niż by się mogło wydawać...
szczerze? wydaje mi się że to brednie są z tym "uszkodzeniem" nefa.
Bo jakby miał to zrobić? Skoro w LR nefy są tylko "do odczytu" a program pracuje na własnym podglądzie danego zdjęcia?
szczerze? wydaje mi się że to brednie są z tym "uszkodzeniem" nefa.
Bo jakby miał to zrobić? Skoro w LR nefy są tylko "do odczytu" a program pracuje na własnym podglądzie danego zdjęcia?
Nie wiem, nie jestem programistą.
Jednak dziwnym zbiegiem okoliczności wydarzyło mi się to dwukrotnie.
Raz wyskoczył błąd podczas eksportu plików do JPG (o podobnym błędzie było już na forum).
Drugi raz podczas tworzenia slideshow, wyskakiwały błędy z plikami i podglądami. Może to i bajka, może nie, może coś się dzieje z twardym a może z LR. Nie zmienia to faktu że oprogramowanie rozczarowuje pod względem swej stabilności i szybkości.
W sumie zastanawiam się jeszcze czy może na AMD moim jest słabo, może na i5 byłoby lepiej...?
Mnie przy aktualizacjach 2.xx też nie wołał, ale update a upgrade to dwie różne kwestie.
---
Czy w trakcie prev 1:1 komputer może przejść w tryb uśpienia czy jednak nie, bo dysk pracuje czyli nie ma bezczynności? Pytam, bo mam to ustawione i ciekawym czy proces zatrzyma się z powodu przejścia w ten stan?
Ja mam lepszą akcję. Już na wersji 2 co pewien czas (raz na miesiąc, ale bez regularności) LR woła o serial tracąc przy tym wszystkie presety. Teraz mam jeszcze weselej, bo muszę klepać dwa seriale ( z 2 i 4). Szlag mnie z tym trafia.
bialogardzianin
11-06-2012, 08:46
...W sumie zastanawiam się jeszcze czy może na AMD moim jest słabo, może na i5 byłoby lepiej...?
W sieci są artykuły, z których wynika, że procesory intela lepiej nadają się do PSa, wpisz odpowiednia frazę do przeglądarki i otrzymasz wyniki wyszukania. W mojej konfiguracji (i5 @ 4GHz/ 8 gb ram/ nefy na ssd) LR dalej zalicza zwisy i po kilkunastu zdjęciach muszę czekać na efekty suwania, a jak popędzam, to w kilku miejscach obszaru ekranu pojawiają się białe prostokąty chłodzące moje zapędy. Na początku pracuje się normalnie, potem coś obciąża pamięć (zapycha się?) i LR muli. Kliknięcie na purge cache nic nie daje, najlepiej wówczas zrestartować program i można do czasu normalnie pracować. :(
Ewidentnie sknocono produkt, dlatego obniżyli cenę (za LR 2 zapłaciłem swego czasu ponad 1k zł). :(
bialogardzianin
11-06-2012, 08:53
Ja mam lepszą akcję. Już na wersji 2 co pewien czas (raz na miesiąc, ale bez regularności) LR woła o serial tracąc przy tym wszystkie presety. Teraz mam jeszcze weselej, bo muszę klepać dwa seriale ( z 2 i 4). Szlag mnie z tym trafia.
Współczuję. Dziwna sytuacja. Próbowałeś poszukać na anglojęzycznych forach/ wyguglać czy ktoś ma taki problem jak Ty? Mam nadzieję, że anglojęzyczny świat fotografów nadal ciśnie adobe o poprawienie programu, bo wychodzi na to, że wersja 4.1 wcale nie jest remedium.
Próbowałem, bez skutku. Podejrzewam jakiś błąd w wersji 2, którą instalowałem jako pierwszą.
Na początku pracuje się normalnie, potem coś obciąża pamięć (zapycha się?) i LR muli. Kliknięcie na purge cache nic nie daje, najlepiej wówczas zrestartować program i można do czasu normalnie pracować. :(
Ewidentnie sknocono produkt, dlatego obniżyli cenę (za LR 2 zapłaciłem swego czasu ponad 1k zł). :(
Mam tak samo.
Wolałbym by cena nadal była koło 1k tak jak poprzednio ale żeby produkt był sprawny.
Mam LRa od wersji beta 2 i z żadną nie było takiego mulenia jak z "czwórką".
Sam proces 2012 mi się podoba, liczyłem na więcej zmian, sam jestem mimo wszystko wiernym fanem programu, jednak czasem zastanawiam się czy nie wrócić do LR3, wówczas jednak zakup LR4 okazałby się zbędny...
Pozdrawiam serdecznie, czekajmy na LR4.2
Ja dalej mecze LR 3 ;) Przy nowszej wersji trace ok. 2x wiecej czasu niz przy 3 na "obrobke" i export...
Po 2 podejsciach juz srednio wierze w "przyspieszenie" nowszej wersji.
Próbowaliście wywalić cache oraz podglądy 1:1 i utworzyć nowe? Ja mam C2D, 4GB RAM, Vista i 4.1 chodzi tylko trochę wolniej od poprzedniej wersji. Starą usunąłem, cache wywaliłem, prevki zrobiłem nowe. Jest szybciej.
Poza tym warto wykluczyć katalogi LRa z programów antywirusowych i firewalli (HIPSy) oraz same pliki zdjęć, cache i podglądy.
Sprawdźcie, czy sposób z ostatniego wpisu działa:
http://forums.adobe.com/message/4462972#4484497
KS - u mnie ten sposob niestety nic nie daje...
LR4 nie chodzi u mnie az tak wolno jak niektorzy pisza, ale do plynnosci dzialania LR3 mu bardzo daleko...
Jeszcze musze sprobowac Twojej porady z wykluczeniem katalogow LRa z programow antywirusowych i firewalla.
bialogardzianin
13-06-2012, 15:13
Próbowaliście wywalić cache oraz podglądy 1:1 i utworzyć nowe? Ja mam C2D, 4GB RAM, Vista i 4.1 chodzi tylko trochę wolniej od poprzedniej wersji. Starą usunąłem, cache wywaliłem, prevki zrobiłem nowe. Jest szybciej.
Co to znaczy:
1) wywalić.. podglądy 1:1 i utworzyć nowe? Gdzie i jak?
2) zrobić nowe prevki (zakładam podglądy 1:1- powt.)- jak je zrobić? na nowo z menu kliknąć polecenie (ale już po stworzeniu nowego katalogu cache'owego?
Poza tym warto wykluczyć katalogi LRa z programów antywirusowych i firewalli (HIPSy) oraz same pliki zdjęć, cache i podglądy...
jak wykluczyć podglądy? to jest jakiś folder windowsowy tylko z podglądami?
Może mały tutek byś zapodał, proszę?
1. Podglądy - usuwanie:
- wchodzisz w Library,
- zaznaczasz zdjęcia (Ctrl+A działa),
- górne menu Library -> Previews -> Discard 1:1 Previews,
2. Podglądy - tworzenie (jeśli się nie domyśliłeś): ;)
- wchodzisz do Library,
- zaznaczasz zdjęcia,
- górne menu Library -> Previews -> Render 1:1 Previews.
3. Foldery:
- podglądy masz w tym samym folderze, co bibliotekę (przynajmniej u mnie tak jest) - ma on nazwę <nazwa biblioteki> Previews.lrdata,
- folder cache - masz w opcjach Lightrooma ścieżkę.
Co do wykluczeń, to w każdym programie masz inaczej. Szukaj hasło 'wykluczenia' czy 'exclusions'. Szukaj informacji w instrukcji do Twojego programu.
Ja mam w Emsisofcie (antywirusie i Online Armor), następujące wykluczenia - całe katalogi wykluczone z ochrony (Vista):
C:\PROGRAM FILES\ADOBE - program
C:\PROGRAMDATA\ADOBE - dane programu?
C:\USERS\<NAZWA_UZYTKOWNIKA>\APPDATA\LOCAL\ADOBE - ustawienia
C:\USERS\<NAZWA_UZYTKOWNIKA>\APPDATA\ROAMING\ADOBE - ustawienia
D:\CAMERARAWCACHE - cache ACR/Lightrooma
I całą partycję ze zdjęciami, tam też mam biblioteki Lightrooma z podglądami. Zdaniem wielu lepiej jest mieć zdjęcia i bibliotekę z podglądem na innym dysku, ale ja jeszcze SSD się nie dorobiłem. ;)
Proponuję też:
- wyłączyć indeksowanie w Windowsie,
- zdefragmentować dyski z bibliotekami, zdjęciami i podglądami (używam Defragglera),
- przeczyścić sobie rejestr (polecam Auslogics Reg Cleaner i Registry Defrag - defragmentuje rejestr),
- na forach Adobe było też trochę na temat kilku wersji LTR na dysku - spowolnienie może być spowodowane uszkodzonym plikiem z preferencjami - jak naprawić: zostawić najnowszą a ustawienia programu załatwić, jak w poradzie od Adobe w poście powyżej (i tu (http://photocamel.com/forum/computers-software/162752-help-lightroom-4-1-slow-performance-problems.html)).
Bez jaj Panowie.
Nie po to inwestowaliśmy kasę w nową wersję aby teraz bawić się w wykluczenia, generowania 1:1 czy inne "triki", które i tak średnio działają. Czas to pieniądz a Adobe chyba nie szanuje Naszych pieniędzy.
Ja czekam na wersję 4.2 z poprawki które będą mnie satysfakcjonować. Jak taka wersja nie zostanie wydana to trzeba będzie złożyć reklamację.
Jak taka wersja nie zostanie wydana to trzeba będzie złożyć reklamację.
Ja bym pisał od razu do Trybunału do Strasburga...
Niby można się śmiać z tych reklamacji. Ale w rzeczy samej produkt jest średnio udany jeśli chodzi o szybkość. Swoją drogą ciekawe co go tak zamula, przecież nie jest jakoś drastycznie odmieniony niż LR3.
Niby można się śmiać z tych reklamacji. Ale w rzeczy samej produkt jest średnio udany jeśli chodzi o szybkość. Swoją drogą ciekawe co go tak zamula, przecież nie jest jakoś drastycznie odmieniony niż LR3.
Jest. Process 2012.
Jest. Process 2012.
;) fajnie że mi o tym przypomniał kolega.....
Ale żeby aż tak zamulało, przynajmniej na moim AMD. Już koledzy pisali że na i5 jest lepiej. Może tu adobe miał problem z dobrym napisaniem kodu.... tak tylko gdybam.
bialogardzianin
15-06-2012, 09:02
Ale żeby aż tak zamulało, przynajmniej na moim AMD. Już koledzy pisali że na i5 jest lepiej. Może tu adobe miał problem z dobrym napisaniem kodu.... tak tylko gdybam.
Niektórzy mogą odnieść wrażenie, że program jest dla posiadaczy świetnie skonfigurowanych maców lub wypasionych PCtów z podkręconym i7 i min. 16 gb ram., a jak się spojrzy na minimalne wymagania określone przez producenta bubla, to wielkie zdziwienie następuje. Ja nie wyobrażam sobie jak ten program chodzi na maszynie, która ma bebechy takie jakie adobe określiło w wymaganiach minimalnych. Nie wiem jakie Ty masz AMD na płycie (i konfigurację ogólną), ale nie popadajmy w paranoję! Przed zmianą kompa i upgrade do 4.1 RC2, testowałem LR 3.xx na Athlonie X2 250 i 2gb ramu- wszystko hulało jak ta lala! Ja nie zminiłem kompa dla LR, tylko LR zmieniłem na nowy, bo wierzyłem, że będzie śmigać a tu lipa. Więcej niż 4 GHz nie ustawię procka, było 3,3 i było tak samo, a przynajmniej nie odczułem takiego skoku poprawy jak mogłem się spodziewać. Ja już zacząłem zwalać winę na brak odrębnej karty graf., bo lecę na integrze Intel HD 2000 (nawet nie wiedziałem, że i5 2500K mają te słabsze, kupowałem w przekonaniu że mam 3000). ;)
Nie wiem jakie Ty masz AMD na płycie (i konfigurację ogólną), ale nie popadajmy w paranoję! Przed zmianą kompa i upgrade do 4.1 RC2, testowałem LR 3.xx na Athlonie X2 250 i 2gb ramu- wszystko hulało jak ta lala! Ja nie zminiłem kompa dla LR, tylko LR zmieniłem na nowy, bo wierzyłem, że będzie śmigać a tu lipa. Więcej niż 4 GHz nie ustawię procka, było 3,3 i było tak samo, a przynajmniej nie odczułem takiego skoku poprawy jak mogłem się spodziewać. Ja już zacząłem zwalać winę na brak odrębnej karty graf., bo lecę na integrze Intel HD 2000 (nawet nie wiedziałem, że i5 2500K mają te słabsze, kupowałem w przekonaniu że mam 3000). ;)
Mam AMD PhenomX4 3,2Ghz, 8GB RAM i 2GB RAM na karcie graficznej, dysk z systemem i LR oraz zdjęciami spięty w RAID0 dla uzyskania większej szybkości.
LR3 przy tej konfiguracji śmigał aż miło i zastanawiam się czy go nie zainstalować na powrót, z drugiej zaś strony całkiem przyjemny ten nowy proces....
Sam nie wiem, pomyślę i zobaczę jeszcze przez kilka zleceń...
Pawel Pawlak
15-06-2012, 14:02
Tak jak ustalili koledzy w sąsiednim wątku SSD w przypadku LR4 czyni cuda. Przez ostatnie 2 dni zrobiłem kilka testów - LR4.1 wraz z katalogiem i podglądami miałem zaisntalowane na WD VelociRaptor, a TEMPy na SSD 60GB. Przy 4 rdzeniach (q9550/6GB ram) po prostu nie dało się pracować. Przerzuciłem katalog z podglądami na SSD i spokojnie można bawić się RAWami, niezależnie czy to z d700 czy z d800. Komfort jest na tyle duży, że exportując 100RAWów do JPG, mogłem jednocześnie obrabiać, oglądać kolejne zdjęcia. Przy okazji - export 100 DNG 15mpix do JPGa - do katalogu na SSD, zajął około 5min.
Oczywiście można sobie wyobrazić jeszcze szybsza pracę :)
katalog, ktory domyslnie jest na C wywalasz na inny dysk? zapisujesz przy okazji XMP?
Pawel Pawlak
15-06-2012, 14:06
katalog, ktory domyslnie jest na C wywalasz na inny dysk? zapisujesz przy okazji XMP?
Tak, katalog z C wywalma na najszybsze co mam (SSD), zapis do XMP mam domyślnie wyłaczony, ale teraz może włączę żeby spradzić jak to działa ?
edit:
biorąc pod uwagę ceny SSD i LR4, nie ma co narzekać - i tak jest taniej niż poprzenie wersje LR ;)
Tak, katalog z C wywalma na najszybsze co mam (SSD), zapis do XMP mam domyślnie wyłaczony, ale teraz może włączę żeby spradzić jak to działa ?
edit:
biorąc pod uwagę ceny SSD i LR4, nie ma co narzekać - i tak jest taniej niż poprzenie wersje LR ;)
ok, to jest do zrobienia ale z tym xmp jest pewien problem, bo te pliki LR zapisuje w miejscu oryginalnej lokalizacji raw. a tym samym zapisuje male pliki na dysku innym niz ssd (zalozmy ze inny bo musi byc duzy) i ciekawe jak teraz wyglada wydajnosc...
no i jesli ssd jest powiedzmy jeden - na system, to warto chyba na nim zostawic katalog w sensie w domyslnej lokalizacji?
Pawel Pawlak
15-06-2012, 14:21
ok, to jest do zrobienia ale z tym xmp jest pewien problem, bo te pliki LR zapisuje w miejscu oryginalnej lokalizacji raw. a tym samym zapisuje male pliki na dysku innym niz ssd (zalozmy ze inny bo musi byc duzy) i ciekawe jak teraz wyglada wydajnosc...
Sądzę że na pewno będzie szybciej, bo "tylko" zapis tych XMP spowalniał, a kataolog + podglądy będą natychmiastowo realizowane
edit:
być może rozwiązaniem jest np. ocz synapse buforujący twardziela ? ;)
no i jesli ssd jest powiedzmy jeden - na system, to warto chyba na nim zostawic katalog w sensie w domyslnej lokalizacji?
Generalnie tak. oczywiście można zakładać że 2x SSD - jedne na system, drugi na katalog, oba na szybkich sata3 powinny jeszcze porpawić wydajność, bo możmy korzystać z 2 szybkości sata3/max dysku ssd a nie z jednej ;) ale z drugiej strony, większy SDD (system + katalog) z założenia jest szybszy niż mniejsze pojemności ;) Poza tym, to już takie szukanie optylamizacji całkowicie oderwanej od opłacalności ;)
Zresztą nie wiadomo na ile moglibyśmy wykorzystać te prędkości ze względu na wydajność procka.
no lezy ssd i moze dzis albo w niedziele znajde troche czasu na potestowanie. ja sceptycznie podchodze do takich wynalazkow... gwarantuje ze moja opinia bedzie z punktu widzenia "nie wierze, ale sprawdze". jako ze dysk jest jeden to bedzie na nim system i katalog w domyslnej lokalizacji. dam znac.
Upewnię się tylko.
Na SSD ma kolega Paweł katalog LR wraz z folderem zawierającym podglądy, tak? A Camera Raw cashe też wrzuca na ssd?
A co myślicie, żeby sobie kupić Vertexa 2? Widzę, że w niektórych sklepach cena to ok. 250 zł za 60GB. Odczyt/zapis 285/275.
Do LTR wystarczy?
Pawel Pawlak
15-06-2012, 14:38
W weekend też mam zamiar potestować :) nadszedł czas na złożenie "potwora" - 6 rdzenie, 12potoków, 16GB DDR3, SSD 256 + SSD60 + Raid 0 2x1TB ;)
Pawel Pawlak
15-06-2012, 14:39
Upewnię się tylko.
Na SSD ma kolega Paweł katalog LR wraz z folderem zawierającym podglądy, tak? A Camera Raw cashe też wrzuca na ssd?
Tak, wszystkic tempy i cache mam skierowane na SSD.
Folder z podglądami także
A co myślicie, żeby sobie kupić Vertexa 2? Widzę, że w niektórych sklepach cena to ok. 250 zł za 60GB. Odczyt/zapis 285/275.
Do LTR wystarczy?
tez sie nad tym Vertexem zastanawiam :)
tylko na plycie mam jedynie sata II (3Gb/s) i nie wiem czy jest sens ssd czy lepiej wiekszy ale talezowy ;)
Pawel Pawlak
15-06-2012, 14:43
Do LTR wystarczy?
Z tym dyskiem było sporo problemów, poszukaj w sieci.
Ja bym pewnie dołożył 30-50zł i szukał czegość o czym mniej złego napisane ;)
tez sie nad tym Vertexem zastanawiam :)
tylko na plycie mam jedynie sata II (3Gb/s) i nie wiem czy jest sens ssd czy lepiej wiekszy ale talezowy ;)
Sata2 dośćmocno ogranicza wydajność dysków SSD na sata3. Ale nadal różnica w szybkości względem najlepszych HDD jest powalająca. Ja te testy wszystkie robiłe na ocz agility 3 (sata3) podpętym do kontrolera Sata2.
Pawle, problemy to były z Vertexem 3... ;)
Tak jak ustalili koledzy w sąsiednim wątku SSD w przypadku LR4 czyni cuda. Przez ostatnie 2 dni zrobiłem kilka testów - LR4.1 wraz z katalogiem i podglądami miałem zaisntalowane na WD VelociRaptor, a TEMPy na SSD 60GB. Przy 4 rdzeniach (q9550/6GB ram) po prostu nie dało się pracować. Przerzuciłem katalog z podglądami na SSD i spokojnie można bawić się RAWami, niezależnie czy to z d700 czy z d800. Komfort jest na tyle duży, że exportując 100RAWów do JPG, mogłem jednocześnie obrabiać, oglądać kolejne zdjęcia. Przy okazji - export 100 DNG 15mpix do JPGa - do katalogu na SSD, zajął około 5min.
Oczywiście można sobie wyobrazić jeszcze szybsza pracę :)
To moze moj 3 letni lapek juz nie wyrabia (intel SP9400, 8GB RAM, ssd samsung pm800 128GB). Tylko, ze roznica miedzy 3.6, a 4.1 jest monstrualna u mnie jesli chodzi o szybkosc dzialania....
Pawel Pawlak
15-06-2012, 15:00
To moze moj 3 letni lapek juz nie wyrabia (intel SP9400, 8GB RAM, ssd samsung pm800 128GB). Tylko, ze roznica miedzy 3.6, a 4.1 jest monstrualna u mnie jesli chodzi o szybkosc dzialania....
widać z tego że szczęśliwi Ci którzy nie zaznali komforu pracy LR3.6. ma SSD. Teraz można ich uszczęśliwić przez ożywienie SSDkiem mułowatej wersji 4.1 ;)
ale tak jak napisałem - potraię sobie wyobrazić szybszą pracę. I myślę że nie jest ona zależna tylko od operacji dyskowych, bo w czasie pracy LR4.1 wszystkie 4 rdzenie w q9550 są bardzo czesto maksymalnie obciążane a mimo to trzeba czekać na efekty.
Tak sobie dumałem o tych SSD, pewnie kupię. Ale na razie wymyśliłem coś innego!
Nie jest to wyjście idealne, jestem w trakcie testów tego pomysłu!
Mając 8GB RAMu utworzyłem 2GB RAM DYSK, na nim trzymam folder z prewkami, katalog LR i cashe LR
(mam osobne katalogi LR dla każdego zlecenia, zatem spokojnie mieści się to na 2GB dysku wirtualnego. Na cashe przeznaczyłem 1,5 GB tego dysku.
Wniosek!!!!!
LR4 zapiernicza!!!!! Coś niesamowitego, jeśli prawie podobnie jest z SSD to musi być pięknie.
Transfer na takim dysku wirtualnym to: 3000BG/s
Instrukcja jak zrobić RAM DYSK tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=306669
UWAGA! PAMIETAJMY ZE ZAWARTOSC RAM DYSKU CHYBA TRACIMY PO RESTARCIE SYSTEMU!
Pawel Pawlak
15-06-2012, 16:14
Z tego o wiem, to można zrobić interwałowy backup tego ramdysku, albo ustawić sobie żeby przy każdym wyłączaniu windy zapisywał się na dysk a przy starci odtwarzał. Ja zakłądam że zainstaluję go na nowym kompie (4 z 16GB) na plik wymiany i część TEMPów
edit:
ramdysk ma zdecydowaną przewagę nad SDD - jest znacznie szybszy i nie zużywa się. Wadą jest pojemność i ulotność. Poza tym nawet win7 potrafi obsługiwać "tylko" 16GB (ultimate i wyższe do 192GB ;) ), więc jesteśmy ograniczenie do dysponowania tylko z tego limitu 16GB (a przynajmniej tak mi sie wydaje - nie sprawdzałem jak zachgowa się win 7 z np. 32GB RAM ;) )
mateo912
15-06-2012, 17:52
Z tego o wiem, to można zrobić interwałowy backup tego ramdysku, albo ustawić sobie żeby przy każdym wyłączaniu windy zapisywał się na dysk a przy starci odtwarzał. Ja zakłądam że zainstaluję go na nowym kompie (4 z 16GB) na plik wymiany i część TEMPów
edit:
ramdysk ma zdecydowaną przewagę nad SDD - jest znacznie szybszy i nie zużywa się. Wadą jest pojemność i ulotność. Poza tym nawet win7 potrafi obsługiwać "tylko" 16GB (ultimate i wyższe do 192GB ;) ), więc jesteśmy ograniczenie do dysponowania tylko z tego limitu 16GB (a przynajmniej tak mi sie wydaje - nie sprawdzałem jak zachgowa się win 7 z np. 32GB RAM ;) )
Od wersji pro nie ma ograniczenia ;)
Ograniczenie X86 Ograniczenie X64
Windows 7 Ultimate
4 GB 192 GB
Windows 7 Enterprise
4 GB 192 GB
Windows 7 Professional
4 GB 192 GB
Windows 7 Home Premium
4 GB 16 GB
Windows 7 Home Basic
4 GB 8 GB
Windows 7 Starter
2 GB
Wszystko po restarcie systemu jest OK, RAM DYSK zachowuje się jak baaaardzo szybki mały twardziel. Polecam to rozwiązanie nie tylko do LR (oczywiście nie ja amerykę pierwszy odkryłem)
Jak z danymi na tym dysku? Kopiujesz na twardziela a potem odtwarzasz?
Korzystasz ze skryptu z porady forum.cdrinfo.pl (http://forum.cdrinfo.pl/f45/cache-przegladarki-w-ramdysku-oraz-pre-load-firefox-73473/)?
Ten program robi automatycznie kopie i po każdym restarcie systemu wszystko jest jak zostawiliśmy, ciężko powiedzieć jak będzie po zawieszeniu się systemu...
Na razie tak sobie testuję, jak zamykam LR to dane (katalog LR i prewki) kopiuję/nadpisuję na twardziela, tam gdzie pozostaje pierwotna kopia tych danych. Taka kopia z RAMu na HDD trwa sekundy.
W samym LR zaczęło się pracować bardzo przyjemnie, pędzel, filtry, przechodzenie między fotkami, WB czy szybkie przeglądanie fot wszystko jest tak jak być powinno.
Nie wiem czy będzie mi się chciało tak bawić na stałe.... ale dojrzewam do SSD.
A ciekawe jak będzie w 32 bitach, czy skorzysta z pamięci powyżej 4GB czy pożre tę, którą system widzi.
mateo912
15-06-2012, 21:10
A ciekawe jak będzie w 32 bitach, czy skorzysta z pamięci powyżej 4GB czy pożre tę, którą system widzi.
a niby w jaki sposób?
winda jest nadrzędnym programem i wszystkie inne mają ograniczenia do tego z czego winda korzysta.
a niby w jaki sposób?
winda jest nadrzędnym programem i wszystkie inne mają ograniczenia do tego z czego winda korzysta.
A co powiesz na to?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=77586
mateo912
15-06-2012, 22:18
A co powiesz na to?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=77586
ehh... a co ma tworzenie ramdysku do korzystanie przez LR dostępnego ramu w windzie?
następnym razem zadawaj dokładniejsze pytania.
Następnym razem dokładniej czytaj. Rozmawialiśmy przez chwilę nie o LR tylko o RAM disku.
Podejrzewam, że i tak to całe kombinowanie skończy się na SSD...
mateo912
15-06-2012, 22:29
Następnym razem dokładniej czytaj. Rozmawialiśmy przez chwilę nie o LR tylko o RAM disku.
Ja? zadałeś niekonkretne pytanie w wątku o LR (a nie o ramdysku który jest OT) na które znałeś odpowiedź? Więc po co? Ramdysk skorzysta z pamięci tak jak go ustawisz więc nie widzę sensu pytanie w ogóle.
Wątek podany przeze mnie dotyczył innego programu do tworzenia RAM disku.
Jak nie widzisz sensu pytania, to nie odpowiadaj na nie.
Jeśli uważasz, że robimy OT, to zgłoś do moderacji.
bialogardzianin
16-06-2012, 10:17
...Nie wiem czy będzie mi się chciało tak bawić na stałe.... ale dojrzewam do SSD.
Win7, LR 4.1 z prev., cache (domyślnie) i bibliotekami (domyślnie w Obrazy), katalog z nefami- wszystko mam na ssd i jest wolno- mam wyłączyć XMP i będzie szybko i nie będzie przycinać?
so... poswiecilem troche czasu na ssd. najpier pol godizny na kopie systemu na ssd... polecam przy okazji program xxclone. jest bardzo dobry. system wystartowal za pierwszym razem. porobil sobie mbry i inne duperele, nie bylo problemu. przenioslem zgodnie z zaleceniami adobe katalog i cache w jedno miejsce (na dysk systemowy ssd), wylaczylem zapisywanie do XMP prewki 1:1 czyli wszystko to, co zaleca adobe...
no coz, ja nigdy nie narzekalem, ze LR dziala wolno... moim zdaniem roznicy miedzy 3 a 4 zasadniczej nie ma, ale skoro mialoby to jeszcze przyspieszyc to czemu nie...
szczerze powiem, ze ja ZAUWAZALNEJ roznicy predkosci nie odczulem. system wstaje 12sekund na ssd, ok 19 sekund na zwyklym dysku. firefox na ssd otwiera sie natychmiast, na zwyklym dysku 5 sekund. sam lightroom nie przyspieszyl moim zdaniem wcale. ani otworzenie programu ani edycja w nim po zmianie dyskow nie przyniosly zauwazalnej roznicy. eksport pliku (co dla mnie bylo najwazniejsze) trwa w moim przekonaniu dokladnie tak samo dlugo (eksporotwalem na dysk ssd).
konkluzja:
dysk to ocz agility3 60gb. plyta nie ma sata III, wiec pewnie tu jest jakies waskie gardlo. przy obecnych cenach i wielkosci ssd - MOIM zdaniem gra nie warta swieczki. byc moze przy 2 dyskach ssd i poswieceniu calkowicie jednego na material roboczy katalog i cache jest lub bylaby (nie moge tego sprawdzic) jakas roznica.
na plus na pewno predkosc dzialania systemu i otwierania aplikacji. to jest imponujace... na szczescie ja mam poczucie wiecznosci i moge poczekac 5 sekund (bo takie sa mniej wiecej roznice miedzy ssd a zwyklymi dyskami u mnie) i poswiecic je na poczekanie na firefoxa czy otworzenie systemu.
to jest moja opinia. byc moze ktos kto dysponuje innym zestawem odczuje wieksza roznice i to jest oczywiste. ja na razie za ssd podziekuje. na pewno zmienie jak w cenie obecnych 60tek beda przynajmniej 256... ;)
a jakie sa Wasze odczucia po przesiadce na ssd? odnotowaliscie lepsze rezultaty?
Win7, LR 4.1 z prev., cache (domyślnie) i bibliotekami (domyślnie w Obrazy), katalog z nefami- wszystko mam na ssd i jest wolno- mam wyłączyć XMP i będzie szybko i nie będzie przycinać?
Wyłącz.
wlasnie... xmp. nie mialem pojecia i doczytalem na stronie adobe. xmp mozna robic manualnie. ja wylaczylem XMP (wczesniej bylo zawsze wlaczone) i chyba to najbardziej przyspieszylo edycje. przyspieszylo w sensie lagow przy poszczegolnych zadaniach edycji (ruchach suwakami) prz wylaczonym xmp opoznien nie ma. natomiast nie ma problemu, zeby po zakonczonej edycji w LR zrobic sobie recznie XMP. w zakladce library zaznacza sie pliki, wszystkie albo dowolnie wybrane. na belce zakladka metadata i tam save to file albo ctrl+s szybciutko zrobi xmp dla wszystkich zaznaczonych plikow. i ta metoda chyba jest lepsza, bo efekt uzyskujemy ten sam czyli plik XMP, ale zapisuje sie raz a nie po kazdym ruszeniu suwakiem co moim zdanim najbardziej obciazalo dysk, ktory po kazdej edycji (chyba) nadpisywal XMP z nowymi danymi.
Pawel Pawlak
17-06-2012, 15:12
no i pierwsze testy na "potworze" powalają... LR 4.0 wydaje się nie tracić płynności wprowadzania korekty do zdjęć, przy jednoczesnym imporcie 4000zdjęć (Add) z renerem podglądów 1:1, 2 exportów: 1x 400zdjęć na SSDi 1x 200zdjęć i HDD !! Na razie nie zainstalowałem drugiego SSD - nie wiem czy będize potrzebny ;) A wszystko przy średnim wykorzystaniu proca 53%, max ok. 75-80%
Pytanie z nieco innej bajki: czy klucz z wersji 4 będzie działać na wersji 3? Jak to wygląda od strony prawnej (zakładając, że będę używał tylko jednej wersji, nie obu)?
no i pierwsze testy na "potworze" powalają... LR 4.0 wydaje się nie tracić płynności wprowadzania korekty do zdjęć, przy jednoczesnym imporcie 4000zdjęć (Add) z renerem podglądów 1:1, 2 exportów: 1x 400zdjęć na SSDi 1x 200zdjęć i HDD !! Na razie nie zainstalowałem drugiego SSD - nie wiem czy będize potrzebny ;) A wszystko przy średnim wykorzystaniu proca 53%, max ok. 75-80%
Zastanawiam się czy można to zmapować na płynną pracę na i7 3770 (w porównaniu do starego phenoma 945który na LR3.6 sobie dobrze radził)....
Pawel Pawlak
18-06-2012, 12:14
U mnie kluczem do tego komforu pracy sa bardzo szybkie jest zestaw bardzo szybkich operacji dyskowych + wydajność procka + duża pamięć. Dlatego wydaje mi się że przy i7 3770 z dużą pamięcią i szybkim dyskiem na katalog LR+podglądy byłby podobnie.
czy jest jakis sposob na import do LR zdjec oznaczonych jako "tylko do odczytu" (read-only, klodeczka w aparacie)?
DonAlberto
24-06-2012, 23:23
A u mnie problemy dziś się pojawiły - niby do tej pory LR działał dobrze na CoreI7 8 GM DDR3 a dziś w trakcie eksportu 500 plików z RAW (obrobionych) do jpg (pliki to mieszanina D700 i D800 czyli niektóry Rawy duże Lightroom wywalał się co najmniej 10 razy
w podglądzie zdarzńaplikacji systemu windows takie błędy znalazłem
Nazwa aplikacji powodującej błąd: lightroom.exe, wersja: 4.1.0.11, sygnatura czasowa: 0x4fb2266f
Nazwa modułu powodującego błąd: CameraRaw.dll, wersja: 4.1.0.10, sygnatura czasowa: 0x4fb22636
Kod wyjątku: 0xc000001d
Przesunięcie błędu: 0x000000000010a980
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0xe70
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01cd5224afbdeb5b
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4.1\lightroom.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4.1\CameraRaw.dll
Identyfikator raportu: 8fe1836e-be18-11e1-ba14-f46d049790f4
Po jakimś czasie probuje ponownie i teraz LR wywala mi sie jak zamykam program
Nazwa aplikacji powodującej błąd: lightroom.exe, wersja: 4.1.0.11, sygnatura czasowa: 0x4fb2266f
Nazwa modułu powodującego błąd: AgKernel.dll, wersja: 0.0.0.0, sygnatura czasowa: 0x4fb2240d
Kod wyjątku: 0xc0000005
Przesunięcie błędu: 0x000000000003793a
Identyfikator procesu powodującego błąd: 0x994
Godzina uruchomienia aplikacji powodującej błąd: 0x01cd524c064c8dd8
Ścieżka aplikacji powodującej błąd: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4.1\lightroom.exe
Ścieżka modułu powodującego błąd: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4.1\AgKernel.dll
Identyfikator raportu: e46b74bf-be41-11e1-87e4-f46d049790f4
Czy ktoś pomoże?
Moja historia z LR pod kątem relacji wydajności i komfortu pracy do sprzętu wygląda następująco:
- kupiłem LR3, działał jako-tako
- dołożyłem pamięci (zmiana 4GB na 8GB) i dysk SSD (najpierw Cruzial M4 a potem Sandisk Extreme) i LR3 odżył - zaczął pracować b. dobrze
- kupiłem LR4, nowa wersja masakrycznie zwolniła (pracowała gorzej niż LR3 na początku)
- zmieniłem procek (z Athlona II x4 210e na Phenoma II x6 1045t) i LR4 odżył - pracuje właściwie tak jak LR3 przed zmianą procka czyli b. dobrze
Może to komuś pomoże w analizie problemów z wydajnością LR4... :)
Ale żeby aż tak zamulało, przynajmniej na moim AMD.
Piszę o tym nie po to, żeby się wyzłośliwiać, tylko najwyraźniej stosowane są inne algorytmy. W weekend odkryłem, że LR4 poważnie spowolnił po włączeniu odszumiania "color noise". Zanim sobie odszumi i zapisze nowy podgląd dla każdego zdjęcia trwa to kilka sekund, a bez odszumiania działa płynnie...
Czy ktos tez ma tak w LR4, ze zdjecie w module develop laduje sie dosc szybko (np. jak koncze zmiany na jednym i przeskakuje na kolejne),
ale suwaki w panelach po prawej pojawiaja sie jakos wolno, skokowo i to dosc spowalnia prace w programie...
Jak nie zapomne to po poludniu nagram filmik jak to wyglada.
W weekend odkryłem, że LR4 poważnie spowolnił po włączeniu odszumiania "color noise". Zanim sobie odszumi i zapisze nowy podgląd dla każdego zdjęcia trwa to kilka sekund, a bez odszumiania działa płynnie...
O bardzo przydatne info!
Zaraz też to sprawdzę, dodam że włączona korekta obiektywu tez nieźle zamula program.
Pawel Pawlak
26-06-2012, 10:28
Ja nie pamiętam jak było z ladowaniem kolejnego zdjęcia, ale z całą pewnością suwaki na tyle rwały że cieżko było pracować. SSD poprawił sytuację - dało się pracować, choć nadal do komfortu pracy w NX2 był daleko.
Obecnie, na nowym kompie, w library (mam wygenerowane podglądy 1:1) zdjęcia, nawet te z d800 w 100% powiększeni otwierają się natychmiast, natomiast 100% powiększenia w develop trwa w przypadu wielkich plików ok 1-1.5s. Odnoszę wrażenie że spore znaczenie ma tu szybkość dysku na którym są składowane zdjęcia - u mnie ten dysk nie jest ultra szybki, bo ma średni transfer ok. 90MB/s - myślę ze szybszy twardziel, RAID0 albo SSD kopiowanie RAWów na czas głównej obróbki na SSD zacząco poprawiłoby sytuację.
Dalesz korekty są wprowadzane w czasie rzeczywistym - włącznie z korektami lokalnymi. Być może gdybym wyzerował odszumianie chrominancji byłby jeszcze szybciej ?
Plik z D300 i d700 są zauważalnie szybkciej ładowane w Develop
włączona korekta obiektywu tez nieźle zamula program.
Akurat u mnie (sic! skala tych osobniczych różnic dla LR4 jest zdumiewająca) jest włączona domyślnie i nie zamula. Być może dała znać w połączeniu z tym odszumianiem....
Pawel - myslisz ze ssd na sataII (bo tylko to obsluguje moja plyta, niestety) da mi odczuwalny wzrost predkosci prac w LR4?
Nie. sporo na ten temat napisalem.
R ale u Ciebie (jak sam pisales) i bez ssd nie bylo problemow z predkoscia dzialania LR'a.
Pawel Pawlak
26-06-2012, 14:07
Nie. sporo na ten temat napisalem.
Pawel - myslisz ze ssd na sataII (bo tylko to obsluguje moja plyta, niestety) da mi odczuwalny wzrost predkosci prac w LR4?
U mnie dał bardzo wymierny wzrost wydajności. Ale SSD 60GB używałem tylko jako przestrzeń operacyjną i katalogo+podglądy LR4 - ok. 50% przestrzeni było wolne.
oki, ale po SSD nic nie przyspieszyl... owszem - system troche tak, ale LR nie. rzeczywiscie, na jakies ogromne lagi w LR nie moge narzekac.
Pawel wyjasnil, ze byc moze to przez to, ze zapchalem caly SSD a one wtedy mula. tylko ze ja sie na tym nie znam za bardzo :|
Pawel Pawlak
27-06-2012, 00:44
porównanie szybkości OCZ agility 60GB na sata2 i sata3
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2858602&postcount=849
Jak to się ma do HDD, możesz sam sprawdzićw swoim kompie (hdtune do pobrania z netu)
Proponuję jasno i wyraźnie napisać, że system dyskowy ma wpływ tylko na część operacji i jeżeli piszecie o zamulaniu, to kompletnie nie wiadomo, czego to dotyczy. Proponuję wprowadzić pewne uściślenia, by łatwiej było się komunikować.
Po pierwsze dysk wpływa na operacje zapisu, czy to bazy, plików XMP, odczytu zdjęcia po raz pierwszy oraz eksportu. Natomiast nie ma wpływu na prędkość działania suwaków, a to jest częsty problem. Ruszamy suwakiem, a reakcja jest znacznie opóźniona. Przy wyłączonym automatycznym zapisie zmian w XMP, dysk powinien przy takiej operacji siedzieć cicho i bezczynnie. Zatem nie może jej zwalniać. Co prawda tworzone są na bieżąco miniaturki obrabianych zdjęć, ale powinno się to dziać gdzieś w tle.
LR zauważalnie zwalnia przy operacjach kosztownych algorytmicznie. Odszumianie jest jedną z nich i dlatego działa wyłącznie na podglądzie stuprocentowym. Wszelkie pędzelki oraz klonowanie i leczenie są również bardzo kosztowne. Podobnie jak korekta perspektywy i geometrii obrazu. Jednak żadne z tych operacji nie mają związku z wydajnością dysku twardego. Liczyć się będzie jedynie procesor oraz pamięć. O dziwo zdaje się to działać różnie, przy różnych konfiguracjach, co wskazuje na dość nietypowe algorytmy lub specyficzny sposób optymalizacji kodu. Dołożenie pamięci nie pomoże w większości przypadków. A zmiana procesora rzadko wchodzi w grę.
Czyli tak naprawdę jedyną optymalizacją, jaką możemy w większości przypadków wykonać, to eksperymenty z ustawieniami (by jak najmniej automatycznie zapisywane było na dysk) i położeniem katalogów.
Pawel Pawlak
30-06-2012, 10:38
wszystko prawda, też pisałem o tym że nie zawsze dysk jest lekarstwem bo jeśli procesor wolny a RAMu mało to one mogą spowalniać. Ale w LR4 problem na 100% zaobserwowałem, że przeniesienie podglądów + katalogu na SSD spowodowało płynniejszą reakcję suwaczków, pomimo wyłączenia zapisu w plikach XMP.
Generalnie sporo osób ma rózne obserwacje więc najwyraźniej, algorytmy są naprawe nietypowe i trudno przewidzieć ja będą działały na róznym sprzęcie.
NR rzeczywiście jest bardzo procesorochłonny - czas renderowania 100% podglądu RAWów D800, w DEVELOP, przy agresywnym NR albo praktycznie bez NR, D800 jest zauważalny różny nawet na I7 3930K taktowanym 4.2GHz, przy 16MB RAM. Niskie iso pojawia się po ok. 1s, wysoki czułości - dość mocno odszumiane, do tego korygowane lokalnie, nawet po 3-4s.
Na szczęście suwaczki cały czas pracują płynnie ;)
... nawet na I7 3930K taktowanym 4.2GHz, przy 16MB RAM ...
kasę wydał na procka i SSD a na pamięć brakło ;)
Rybaspace
01-07-2012, 21:44
Mam nadzieje, iż w tym temacie mogę podpytać o jedną sprawę z LR. Mam obiektyw nikkor 18-105 VR i jakimś dziwnym trafem przestał mi LR go rozpoznawać w sekcji korekcji wad obiektywu. Lista obiektywów też jakoś stała się strasznie krótka w nikonowskim spisie nie mam tego szkła? Ma ktoś jakąś radę gdzie "wcięło" całą listę obiektywów i auto rozpoznawanie danego szkła?
jackrabbit
01-07-2012, 22:59
Mam nadzieje, iż w tym temacie mogę podpytać o jedną sprawę z LR. Mam obiektyw nikkor 18-105 VR i jakimś dziwnym trafem przestał mi LR go rozpoznawać w sekcji korekcji wad obiektywu. Lista obiektywów też jakoś stała się strasznie krótka w nikonowskim spisie nie mam tego szkła? Ma ktoś jakąś radę gdzie "wcięło" całą listę obiektywów i auto rozpoznawanie danego szkła?
zrob update jeszcze raz
Przypadkiem nie probujesz tego na JPEGu?
WyTapatalkowane
Witam wszystkich,
zachęcony pochlebnymi informacjami na temat wydajności dysków SSD postanowiłem zrobić małą rewolucję w swoim sprzęcie (nieco ograniczają mnie finanse):
- postawiłem system 64bit (Win7)
- 8GB RAM
- Q9300@3GHz
- SSD Crucial M4 125GB (niestety tylko SATA II)
Spodziewałem się dużego skoku w wydajności w stosunku do dysku talerzowego i systemu 32bit, jednak jestem trochę zawiedziony... Suwaki w module Develop Basic pracują wprawdzie płynnie i efekt działania jest natychmiastowy, jednak już próba delikatnego wyostrzania zdjęcia to oczekiwanie 3-4sek. na efekt... Obserwuję zasoby systemowe - zużycie RAM ok. 40%, CPU do 60% na rdzeń - co w takim razie jest wąskim gardłem?
Mam również inny irytujący problem - mimo wyrenderowania podglądów 1:1 i tak wczytywanie zdjęcia w module develop nie jest natychmiastowe, trwa ok. 1-2sek - tu również zasoby systemowe mają "luz" i również nie wiem co może być wąskim gardłem... Mało tego, wydaje mi się że podobny jest czas wczytywania zdjęcia w przypadku gdy nie wygeneruję podglądów 1:1, zupełnie tego nie rozumiem...
Casch 10GB i katalog na dysku systemowym SSD.
Może ktoś używa podobnej konfiguracji i coś doradzi?
Pawel Pawlak
03-07-2012, 10:48
Mam również inny irytujący problem - mimo wyrenderowania podglądów 1:1 i tak wczytywanie zdjęcia w module develop nie jest natychmiastowe, trwa ok. 1-2sek - tu również zasoby systemowe mają "luz" i również nie wiem co może być wąskim gardłem... Mało tego, wydaje mi się że podobny jest czas wczytywania zdjęcia w przypadku gdy nie wygeneruję podglądów 1:1, zupełnie tego nie rozumiem...
Odnoszę wrażenie że develop nie korzysta z podglądów tylko zawsze na bieżąco renderuje. Wygenerowane wczesniej podglądy są wykorzystywane przez Library.
Odnoszę wrażenie że develop nie korzysta z podglądów tylko zawsze na bieżąco renderuje. Wygenerowane wczesniej podglądy są wykorzystywane przez Library.
odnosze podobne wrazenie... LR jakis niespojny jest... ale... gdybym mial wybraz ze wsyzstkich istniejacych programow, dowolnych, tylko jeden to na pewno bylby to LR ;)
No to wszystko jasne, u mnie w module Library faktycznie po wygenerowaniu podglądów fotki przełączane są bez opóźnień. Tak z ciekawości - ile czasu za twoim "potworze" zajmuje wczytanie RAW-a z D300 - od kliknięcia do zniknięcia napisu "Loading"?
Pawel Pawlak
03-07-2012, 20:52
Tak z ciekawości - ile czasu za twoim "potworze" zajmuje wczytanie RAW-a z D300 - od kliknięcia do zniknięcia napisu "Loading"?
ok. 1.5s - ale trudno dokładnie stwierdzić, bo przy takich wielkościach znaczenie ma czas reakji zatrzymania stopera ;)
edit: problem z LR4 jest chyba taki, że on czasowo tylko potrafi wykorzystywać wszystkie rdzenie - w czasie generowania podglądu, zegar wprawdzie skacze do maksymalnej czestotliwości, ale obciążenie proca nie przekracza 25% w przypadku RAWów. w przyapdku RAWów D800, obciażnei nie przekracza 45%
Wypróbowałem sposób opisany w poście #560 - stworzyłem 2GB dysk RAM na cache. Przyspieszenie Lightrooma - nie do opisania w stosunku do SSD działającego na SATA II. Serdecznie polecam wypróbowanie - ja jestem w szoku:)
Nie ma mowy o opóźnieniu działania jakichkolwiek suwaków.
Marshal3d
05-07-2012, 09:50
Wypróbowałem sposób opisany w poście #560 - stworzyłem 2GB dysk RAM na cache. Przyspieszenie Lightrooma - nie do opisania w stosunku do SSD działającego na SATA II. Serdecznie polecam wypróbowanie - ja jestem w szoku:)
Nie ma mowy o opóźnieniu działania jakichkolwiek suwaków.
Mam pytanie. Zrobiłem ten RamDisk, widzę go w Mój Komputer i co dalej? Muszę jakoś przekierować Lightrooma aby korzystał z tej pamięci?
Pawel Pawlak
05-07-2012, 12:12
http://forum.nikoniarze.pl//showpost.php?p=2865896&postcount=1601
Witam wszystkich,
zachęcony pochlebnymi informacjami na temat wydajności dysków SSD postanowiłem zrobić małą rewolucję w swoim sprzęcie (nieco ograniczają mnie finanse):
- postawiłem system 64bit (Win7)
- 8GB RAM
- Q9300@3GHz
- SSD Crucial M4 125GB (niestety tylko SATA II)
Spodziewałem się dużego skoku w wydajności w stosunku do dysku talerzowego i systemu 32bit, jednak jestem trochę zawiedziony... Suwaki w module Develop Basic pracują wprawdzie płynnie i efekt działania jest natychmiastowy, jednak już próba delikatnego wyostrzania zdjęcia to oczekiwanie 3-4sek. na efekt... Obserwuję zasoby systemowe - zużycie RAM ok. 40%, CPU do 60% na rdzeń - co w takim razie jest wąskim gardłem?
(...)
Może ktoś używa podobnej konfiguracji i coś doradzi?
Może to nie wypada cytować samego siebie, ale robię to dla jasności sytuacji:)
Dla eksperymentu zainstalowałem testową wersję LR 4.1 na laptopie Dell Vostro o konfiguracji moim zdaniem słabszej niż opisywany wyżej stacjonarny komputer:
- i3 2330M @ 2.2GHz
- 4GB RAM
- Win 7 64 bit
- HDD WD5000bpkt
I co się okazało ku mojemu zaskoczeniu? LR chodzi płynnie (w szczególności suwaki wyostrzania i odszumiania reagują bezzwłocznie). Taki efekt uzyskałem u siebie na stacjonarce dopiero po zastosowaniu RAM dysku, a przecież mam SSD (wprawdzie na Sata II, ale zawsze to SSD), 2 x większy RAM i szybszy procesor... Czy ktoś byłby mi w stanie tą zagadkę wytłumaczyć?
Procesor moze masz wyzej taktowany, ale wolniejszy i slabszy od tego i3.....
MariuszJ
15-07-2012, 18:59
Może to nie wypada cytować samego siebie, ale robię to dla jasności sytuacji:)
Dla eksperymentu zainstalowałem testową wersję LR 4.1 na laptopie Dell Vostro o konfiguracji moim zdaniem słabszej niż opisywany wyżej stacjonarny komputer:
- i3 2330M @ 2.2GHz
- 4GB RAM
- Win 7 64 bit
- HDD WD5000bpkt
I co się okazało ku mojemu zaskoczeniu? LR chodzi płynnie (w szczególności suwaki wyostrzania i odszumiania reagują bezzwłocznie). Taki efekt uzyskałem u siebie na stacjonarce dopiero po zastosowaniu RAM dysku, a przecież mam SSD (wprawdzie na Sata II, ale zawsze to SSD), 2 x większy RAM i szybszy procesor... Czy ktoś byłby mi w stanie tą zagadkę wytłumaczyć?
Robiłeś te testy na kopii tego samego katalogu czy na "świeżynce" z kilkoma pstrykami testowymi?
Moje doświadczenia są takie, że procesor bardzo mało wpływa na wydajność LR i nie w nim upatrywałbym źródła mulastych kłopotów.
Pawel Pawlak
15-07-2012, 19:35
jesteś pewien że desktopowy, 4 rdzeniowy Q9300 jest mniej wydajny niż mobilny i3 2330m ?
Robiłeś te testy na kopii tego samego katalogu czy na "świeżynce" z kilkoma pstrykami testowymi?
Testy robiłem na "świeżynce" - zainstalowałem na laptopie z domyślnymi ustawieniami i zgrałem kilkadziesiąt RAW-ów z D300. Stacjonarny testowałem w podobny sposób - świeży system, nowy katalog i kilkadziesiąt zdjęć.
Myślałem że mojej stacjonarce SSD doda skrzydeł, a trochę się zawiodłem - porównując do "zwykłego" HDD w laptopie..
Co do wyższości i3 nad q9300 - wydawało mi się że q9300 jest szybszy, stąd moje zdziwienie.
Pawel Pawlak
16-07-2012, 17:40
Moim zdaniem problem tkwi pewnie w jakiś bibliotekach czy konfiguracji windows albo w nieprzewidywalności LR4, a nie w sprzęcie. Q9300 jest szybszy niż i3 2330m, SSD m4 128GB też jest zdecydowanie szybszy niż jakikolwiek 2.5" hdd z notka, ram-u masz więcej.
Zawiedziony powinieneś być raczej całością instalacji a nie jednym elementem.
gdzieś kiedyś znalazłem darmowy plik do korekcji Samyanga 14/2.8 do Canona i teraz jakoś nie widzę, prócz tego za 25baksów?? może ktoś się natknął??
mateo912
16-07-2012, 18:15
gdzieś kiedyś znalazłem darmowy plik do korekcji Samyanga 14/2.8 do Canona i teraz jakoś nie widzę, prócz tego za 25baksów?? może ktoś się natknął??
poszukaj w wątku o tym szkle. ktoś wrzucał ostatnio
cześć. jest problem z pobraniem wersji 4.1 ze strony adobe. Ktoś może wie o co chodzi?
Wczoraj zainstalowalem na nowym systemie (ssd na sataII) LR4.1. Cache Lightrooma, prevki i katalog tez leza na ssd.
Katalog i zdjecia leza tak jak lezaly na zwyklym HDD.
Teraz mozna normalnie pracowac :) mam nadzieje, ze tak juz zostanie!
mizerek - wlasnie probowalem i sciaga sie, sproboj skopiowac ten link:
http://download.adobe.com/pub/adobe/lightroom/win/4.x/Lightroom_4_LS11_win_4_1.exe
Pawel Pawlak
19-07-2012, 10:46
Wczoraj zainstalowalem na nowym systemie (ssd na sataII) LR4.1. Cache Lightrooma, prevki i katalog tez leza na ssd.
Katalog i zdjecia leza tak jak lezaly na zwyklym HDD.
Teraz mozna normalnie pracowac :) mam nadzieje, ze tak juz zostanie!
no to gdzie leży ten katalog ? ;)
hehehe cos nakrecilem faktycznie ;)
a wiec zeby byla jasnosc: wszystko co zwiazane z LR (cache, prevki, katalog (lrcat) ) sa na SSD,
zdjecia zostaly tam gdzie byly, czuli na zwyklym HDD
sote dzięki :) pytanie jeszcze jedno - Kurpielem wersje 4.0 i śpiewa o aktualizacji do 4.1 - klikam update i wyskakuje error strony. czy ta instalka nałoży się na obecnie zainstalowaną starszą wersje?
dzięki. tak też się stało :) pozdrawiam
jesteś pewien że desktopowy, 4 rdzeniowy Q9300 jest mniej wydajny niż mobilny i3 2330m ?
2 generacje różnicy - jest wolniejszy, a dokładniej ma mniejsza wydajność jednego rdzenia. W aplikacjach, które wykorzystają więcej niż dwa wątki, Q9300 bdzie miał przewagę, w pozostałych - i3.
Więc w przypadku LR 4.1 Q9300 powinien być wydajniejszy? Z tego co widzę równomiernie obciąża mi 4 rdzenie...
No chyba że czegoś nie rozumiem...
Tak z innej beczki: bawił się ktoś FancyCache i sprawdzał, czy to coś daje Lightroomowi?
mam takie pytanko. jestem laik ale zadam to pytanie. pije do tej wymiany zdań stiga z resztą co do różnicy kolorów rawa w lightrówme a CNX. też mnie to troche wpienia że są skopane. Czy gdyby zrobić zdjęcie jakiejś palecie kolorów i porównać je do siebie w dwóch oknach. Jedno otworzyć w cnx a to z lightrooma dostosować do niego i zapisać w presecie. któryś z kolegów tam o tym pisał tyle że nie wiem czy to robił w taki sam sposób. sory jak bredzę :)
mam takie pytanko. jestem laik ale zadam to pytanie. pije do tej wymiany zdań stiga z resztą co do różnicy kolorów rawa w lightrówme a CNX. też mnie to troche wpienia że są skopane. Czy gdyby zrobić zdjęcie jakiejś palecie kolorów i porównać je do siebie w dwóch oknach. Jedno otworzyć w cnx a to z lightrooma dostosować do niego i zapisać w presecie. któryś z kolegów tam o tym pisał tyle że nie wiem czy to robił w taki sam sposób. sory jak bredzę :)
ktos juz wczesniej na to wpadl ;)
http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?ID=1257
Działa to niestety tylko w pewnych zakresach temperatur. Czyli dla każdego nowego oświetlenia należy teoretycznie przeprowadzić proces... dopasowania kolorów, że tak powiem. Szczególnie w plenerze ma to znaczenie (inaczej będzie w trawie, w ogrodzie, przy budynkach itp.), bo w domu czy studio mamy tylko kilka wersji oświetlenia, więc raz zrobione profile, łatwo użyć ponownie. Jednak tych sytuacji aż tak wiele w ogóle nie ma i poruszamy się w pewnym rejonie temperatur co i rusz. Zatem przy odrobinie konsekwencji (i pewnego nakładu finansowego niestety) można sobie bardzo ładnie przygotować wyjściowe profile barwowe.
Ja mam pytanie też w kontekście kolorów - tylko trochę obok.
Miałem LR3 i wszystko z kolorami było ok (pomijając moje braki) raw w lightroomie był taki sam na jpegu (oczywiście w obrębie mojego komputera).
Razem zainstalowaniem LR4 wychodzą mi inne kolory na jpg niż pokazuje podgląd lightrooma. Można temu coś zaradzić ? (oprócz oczywiście inwestycji w odpowiedni monitor - to raz że odpada a dwa że na poprzednim L było ok.)
moze masz wlaczony "Soft Proofing"? "S" na klaiwaturze
michalnsm
09-08-2012, 10:25
też mam przejścia z kolorkami w LR (w ustawieniach coś zmieniałem, ale nic o kolorach tam nie ma). JPEGI są podobne do efektów w programie, lecz czasem gdy wrócę do zdjęcia robionego wcześniej, wygląda ono znacznie inaczej niż je zostawiłem. Warunki oświetleniowe identyczne, monitor skalibrowany Eye-One Match 3.
Eksportując JPGi z LRa podpinajcie profil barwny sRGB w jakim pracuje Winda i większość przeglądarek zdjęć.
Ustawia się to w tej samej zakładce gdzie kompresja JPG i rodzaj pliku.
michalnsm
09-08-2012, 11:04
mam dane srgb, otwieram na próbę windowsową przeglądarką. To mnie nie martwi tak bardzo jak te zmiany w wyglądzie przy powrocie do danej fotki. Efekt Placebo/skopane ustawienia ? :)
[quote=michalnsm;2893097lecz czasem gdy wrócę do zdjęcia robionego wcześniej, wygląda ono znacznie inaczej niż je zostawiłem.[/quote]
Witam.
Wiele osób pisze o swych problemach z kolorami w LR, większość jest rozczarowana że fotki nie wyglądają tak jak JPG w aparacie, inni że w NX2 są kolorki lepsze a w LR na starcie nieciekawe....
Pisano o tym na forum wielokrotnie dlaczego tak jest a nie inaczej, jeśli ktoś będzie miał odnośnie powyższych jakieś pytanka proszę na priv lub o telefon, chętnie pomogę.
Odnośnie kolegi Michała. chyba teraz zrozumiałem o czym mowa, w czym rzecz.
Zdaje się kolega zauważył pewną przypadłość odnośnie niektórych presetów bądź ustawień, też tak kiedyś mi się zdarzyło. Było to raz z jednym presetem, że po zapodaniu go na fotkę, zdjęcie jakoś tam zaczęło wyglądać. Po przejściu do kolejnych zdjęć, i kolejnych... wracam nagle do tej pierwszej foty i tu niespodzianka.
Po jakiejś sekundzie zdjęcie zmieniło swój wygląd bez dotykania jakichkolwiek suwaków... Gdy je wyzerowałem i zapodałem ów feralny preset, znów wyglądało jak na początku.... Dziwne.
Nie zastanawiałem się nad tym bardzo, zdarzyło mi się to tylko raz jedyny z dosłownie kilkoma fotkami na tysiące...
Wziąłbym to może za jakiś bug albo za zbyt powolne odświeżanie zdjęcia w którym wprowadziłem znaczące zmiany, łącznie z dodaniem szumu, czasem niektóre programy niepoprawnie interpretują szum w swych podglądach.
W LR4 jeszcze taka niespodzianka mnie nie dopadła.
Michale jeśli to ten sam problem daj znać.
michalnsm
09-08-2012, 15:42
wiesz co, korzystam z presetów z takimi podstawowymi zmianami typu przeskok kontrastu z linear do strong +35 darks (oraz np. profile calibration takie troszkę nietypowe jak Camera Portrait dcpTool Untwist czy RawStudio Advanced Profile, lecz zrobione przez fachowców). Podoba mi się obróbka w LR, jednak jeśli mam ponownie poprawiać powiedzmy 500 zdjęć z 1500 to boli.
Dokładnie, poprawianie 1/3 fot byłoby bez sensu.
A jest to ten problem który opisałem tak?
Masz LR3 czy 4?
michalnsm
09-08-2012, 16:05
czuję, że tak 3 miałem teraz 4 mam. Było podobnie, nie pamiętam czy w lr3 używałem profili innych niż standardowe lecz jakieś tam przeskoki w kalibracji były w presetach.
Ja używam profilu D2X mode 1 v4 dodatkowo wprowadziłem kilka własnych zmian, tak uzyskałem swój własny, którego używam jako wyjścia do wszystkich moich zdjęć. Moim zdaniem efekt dużo lepszy niż w standardowym adobe.
Oczywiście proces 2012
Daleko mamy do siebie a na odległość ciężko coś pomóc.
Pozdrawiam serdecznie
ja zapytam z innej beczki jeżeli można, dzisiaj zrobiłem sobie próbkę prezentacji (kilka fotek), fotki w prezentacji straciły na ostrości :( nie wiem gdzie robię błąd:(
michalnsm
09-08-2012, 20:35
Ja używam profilu D2X mode 1 v4 dodatkowo wprowadziłem kilka własnych zmian, tak uzyskałem swój własny, którego używam jako wyjścia do wszystkich moich zdjęć. Moim zdaniem efekt dużo lepszy niż w standardowym adobe.
Oczywiście proces 2012
Daleko mamy do siebie a na odległość ciężko coś pomóc.
Pozdrawiam serdecznie
Sącz/Kraków -> Gdańsk = MISJA
Obrabiasz nef czy dng?
ja zapytam z innej beczki jeżeli można, dzisiaj zrobiłem sobie próbkę prezentacji (kilka fotek), fotki w prezentacji straciły na ostrości :( nie wiem gdzie robię błąd:(
Na samym dole w prawym panelu pokazu slajdów jest opcja: Prewiev in advance.... być może pomoże.
Sącz/Kraków -> Gdańsk = MISJA
Obrabiasz nef czy dng?
he he he :D zapraszam.
Walczę z Nefami zawodowo... czasem kilka prywatnych fot konwertuję do DNG.
Jedyna różnica jest taka że w DNG metadane i recepty na wywołanie zapisują się wewnątrz pliku DNG.
Z NEFem trzeba ciągnąć ogon w postaci pliczku XMP
michalnsm
10-08-2012, 16:11
od wczoraj lece domyślnym profilem d2x mode 1/2 i chyba problem zniknął. skąd się dowiem które wersje mam tego profilu (Ty wspominasz o v4)
Na samym dole w prawym panelu pokazu slajdów jest opcja: Prewiev in advance.... być może pomoże.
troszke lepiej
Dzięki, pozdrawiam
od wczoraj lece domyślnym profilem d2x mode 1/2 i chyba problem zniknął. skąd się dowiem które wersje mam tego profilu (Ty wspominasz o v4)
Moduł Develope zakładka Camera Calibration (na samym dole po prawej) tam wybierasz profile i wersję procwsu.
Jeśli masz LR4 wybierz proces 2012, profile wybieramy z rozwijanego menu. Przy każdym moim profilku z serii D2X jest jego wersja. Ja po zainstalowaniu LR4 mam po 2 wersje z każdego nikonowskiego profilu, v1 i v4
Na suwakach możesz każdy z tych profili sobie skorygować.
By za każdym razem nie przełączać się ręcznie na ulubiony profilek warto zapodać go jako domyślny.
W tym celu przytrzymujemy LEWY ALT w developie gdzie przycisk RESET zmienia się w SET DEFOULT... co naciskamy.
Program zapyta czy dla każdego kolejnego, nowo wciągniętego NEFa, z rozrużnieniem na puszki ma ładować nowy domyślny profil? Dajemy TAK i od tej chwili każdy nowy NEFik ma lepszą naszą ulubioną kolorystykę.... :grin:
Ja od dawna (od LR2) nie używam domyślnego profilu Adobe Standard bo jest taki beznadziejny, że nawet w Irfan View podhlądy NEFów są ładniejsze.... hihihi
Pozdrawiam.
PS Inne wersje profili do Nikona z serii D2X i tych co w aparacie, typu Portrait, Landscape itp można znaleźć w sieci, sa tam jeszcze v2 i v3
Eksportując JPGi z LRa podpinajcie profil barwny sRGB w jakim pracuje Winda i większość przeglądarek zdjęć.
Ustawia się to w tej samej zakładce gdzie kompresja JPG i rodzaj pliku.
Działa! Wielkie dzięki!
Ja od dawna (od LR2) nie używam domyślnego profilu Adobe Standard bo jest taki beznadziejny, że nawet w Irfan View podhlądy NEFów są ładniejsze....
To akurat nie jest żadna ujma dla LR bo IrfanView wyświetla zaszytego w nefie jpga ;)
michalnsm
11-08-2012, 19:25
na trójce się kończy
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/123-1.jpg
źródło (http://www.pl.image-share.com/ijpg-140-123.html)
na trójce się kończy
Masz profile nikona w wersji 1 plus dodatkowa wersja dcp. U mnie jest tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/08/d39276ab6c4e84d3med-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)
Pawel Pawlak
14-08-2012, 21:59
dziś testowałem LR 4.1 w extremalnie optymalnej konfiguracji i wygląda na to że nie w pełni potrafi on wykorzystać sprzęt.
RAWy na SSD (sata3), katalog + podglądy tak samo, cache ACR na RAMDysku (16GB) dla systemu i programów drugie 16GB DDR3, procesor i7 3930k 4.2GHz
Generowanie podglądu w module develop nadal "trwa" pomimo tego że cała masa zasobów wszelakich jest wolna. Procesor jest wykorzystany w max 40%- przeciętnie w 20%.
Albo daje ciała MS albo Adobe.
no to juz wiadomo od dawna, ze komp sobie bimba a LR nie korzysta z dostepnych zasobow. Nie tylko procesor ale i RAM. Z tego co zauwazylem to TYLKO eksport w LR obciaza procesor na max. Wszystkie inne procesy to uzycie w granicach 25% bez wzgledu na moc maszyny.
Ja bym jednak troszkę usprawiedliwiał firmę. Dlaczego? Ano, dlatego, że zajętość i moc procesora to nie wszystko przy pracy z obróbką zdjęć. Wystarczy spojrzeć na ilość pamięci, jaką program potrzebuje. To są GIGABAJTY pamięci, do trochę bardziej skomplikowanej obróbki jednego zdjęcia. To oznacza, że samo kopiowanie pamięci, dobieranie się do niej to już spory koszt.
Jednak niestety, ale nie wszystkie operacje trzeba wykonywać zawsze na całym obrazie. Można to sprytnie rozwiązać tak, by interfejs działał jednak bez opóźnień itd. Dlatego na dłuższą metę usprawiedliwień brak dla firmy i oszczędzanie na czasie programistów, którzy nie mają możliwości optymalizacji kodu i tylko bazują na najprostszych technikach, jest w profesjonalnym produkcie ciut nie na miejscu. Oczywiście zawsze można to nadrobić w kolejnych aktualizacjach. Produkt jest, sprzedaje się, choć trochę niedopracowany. Niesmak pozostaje.
hydra_nt
17-08-2012, 11:22
No to wygląda, że Photoshop będzie miał jabłkową konkurencję (http://www.ibtimes.com/articles/374432/20120816/apple-patent-release-adobe-photoshop-mac-ipad.htm):)
Nie chcę zakładać nowego wątku więc spytam tu: Czy jakość zdjęcia wywołanego w LR a ACR będzie się różnić? Czy jest to kompletnie to samo?
Nie chcę zakładać nowego wątku więc spytam tu: Czy jakość zdjęcia wywołanego w LR a ACR będzie się różnić? Czy jest to kompletnie to samo?
To samo, pod warunkiem, że wersja ACR będzie taka sama w Ps i Lr.
jest to kompletnie to samo
rychu_cmg
18-08-2012, 00:44
Mam małe pytanie: Jak ustawić w LR 4 import TYLKO zdjęć oznaczonych "kluczem" w aparacie ?
MariuszJ
18-08-2012, 16:28
Z moich doświadczeń z potwornymi lagami w LR4.
Diagnoza na podstawie dość skąpych eksperymentów: LR4 laguje z powodu operacji dyskowych, dokładanie pamięci, procesora poprawia sytuację jedynie kosmetycznie. Również "dobre rady" z helpu Adobe można sobie darować. W moim przypadku lekarstwem okazał się ramdysk: wystarczy przerzucić na niego bazę katalogu (odpowiedni plik .lrcat), poglądówki odnowią się same. Jeżeli na katalog i potrzebne na bieżaco poglądówki nie są większe od 0.5GB, dramatyczny postęp aż do płynności pracy dostajemy nawet na słabym komputerze z 2GB RAM.
Nie mam niestety dysku SSD, żeby to sprawdzić, ale nie musi on sprawdzić się tak dobrze jak ramdysk - LR4 prawdopodobnie skrajnie nieoptymalnie odwołuje się do sterownika KAŻDEGO dysku, generując kaskadę przerwań wykańczającą nie tylko siebie samego, ale i resztę pracujących równolegle aplikacji. Przy tym monitory zasobów systemowych nie wykazują ani dużego zużycia pamięci, ani utylizacji procesora. Ramdysk, w odróżnieniu od SSD, będzie pracował jedynie z lokalnymi wywołaniami funkcji systemowych, bez kontaktu ze sprzętem.
MariuszJ
18-08-2012, 20:11
Biorąc powyższe pod uwagę i nie chcąc bawić się w ramdyski, można wypróbować jeszcze jedną rzecz, raczej bez skutków ubocznych:
1. Wyłączyć indeksowanie dla wszystkich plików i katalogów dysku z katalogiem LR oraz tego z rawami (to trochę potrwa).
2. Za pomocą edytora rejestru (regedit) ustawić klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\LargeSystemCache na wartość 1 (domyślnie w stacjach roboczych 0) i zrebootować system.
Mariuszmistrz
23-08-2012, 10:26
testując photoshopa cs6 w łapki wpadło mi doskonałe narzędzie do kadrowania, znane z LR, ale z dodaną opcją wyświetlania oprócz standardowego trójpodziału złoty podział, złotą spiralę, trójkąty etc.
Czy coś podobnego znajdę w LR? Czy sam mogę zdefiniować linie pomocnicze wyświetlane przy kadrowaniu?
testując photoshopa cs6 w łapki wpadło mi doskonałe narzędzie do kadrowania, znane z LR, ale z dodaną opcją wyświetlania oprócz standardowego trójpodziału złoty podział, złotą spiralę, trójkąty etc.
Czy coś podobnego znajdę w LR? Czy sam mogę zdefiniować linie pomocnicze wyświetlane przy kadrowaniu?
Znajdziesz. Podczas kadrowania wciśnij "O".
www.image-space.com/Lightroom_Tips_Tricks/Develop_Module_Tips/Cycle_Crop_Overlays/Cycle_Crop_Overlays.html
Samemu raczej nic nowego nie dołożysz....
Mariuszmistrz
23-08-2012, 18:57
o to chodziło! dzięki wielkie.
Hamarama
24-08-2012, 14:04
Mam pytanie. W jaki sposób skonwertować do DNG wszystkie nefy masowo. Baza jest już wgrana. Ja robie to tak: zaznaczam wszystkie pliki ctr + a. Jak wejde w Library to mam tylko opcję CONWERT PHOTO, a nie PHOTOS. Doszedłem już do tego, że przy zaznaczonych wszystkich plikach zmieniam zdjęcie aktualnie podglądane na inne i wtedy w LIBRARY pojawia się ta opcja PHOTOS. Jak na nią klikam niby jest ok. 726 zdjęć do konwersji mi pokazuje. Ale jak klikne OK to konwertuje mi i tak tylko jedno zdjęcie. Nie rozumiem tego.
Może musisz być w opcji Grid ("G")?
Hamarama
24-08-2012, 14:32
Może musisz być w opcji Grid ("G")?
Dzięki Ci o Zbawco. Że ja na to nie wpadłem wcześniej.
wszelkie operacje masowego ekportu tylko pod grida
Hamarama
24-08-2012, 16:57
wszelkie operacje masowego ekportu tylko pod grida
Export masowy do jpg działa też w loupe view dlatego takie zaćmienie miałem.
Biorąc powyższe pod uwagę i nie chcąc bawić się w ramdyski, można wypróbować jeszcze jedną rzecz, raczej bez skutków ubocznych:
1. Wyłączyć indeksowanie dla wszystkich plików i katalogów dysku z katalogiem LR oraz tego z rawami (to trochę potrwa).
2. Za pomocą edytora rejestru (regedit) ustawić klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\LargeSystemCache na wartość 1 (domyślnie w stacjach roboczych 0) i zrebootować system.
Wypróbowałem i rzeczywiście zdaje się przyniosło to wzrost wydajności (mogę sobie też to oczywiście wmawiać, ale niezależnie od powodu, pracuje się lepiej ;) ) Dzięki, MariuszJ!
jest wersja 4.2, ale poki co tylko RC
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom4-2/
To wyprobujcie koledzy i dajcie znac, czy w koncu nie muli
ja tam w opisie nie widzę, żeby poprawili cokolwiek co by odmulało LR'a. Głównie nowe aparaty i obiektywy dodane
Może się nie chcą przyznać i wprowadzą jakieś poprawki po cichu bez logów... ;)
wiesz, zapewne wiele osób z taką właśnie nadzieją zaktualizuje program :D
Pawel Pawlak
28-08-2012, 11:48
na forum dpreview ktoś sprawdzał jak wyglądają RAWy z RX100 i twierdzi że... bardzo wolno. czyli chyba niewiele się zmieniło :(
ja nie widzę żadnej różnicy, ale jakoś dokładnie nie sprawdzałem. Po prostu jest jak było... (osx, i5, 8gb, ssd)
Hejka.
Z tym zamulaniem jest strasznie, też sprawiłem sobie SSD (fakt że tylko na system, programy i cashe) w sumie jest chyba jak było.
Niestety LR4 jest jak żółw przy LR3, szkoda bo pracy mam dużo i czasem mnie to już tak wpienia, że aż się odechciewa gmerać...
Mam jednak fajny sposób na odmulanie LRa, może komuś się przyda.
Powiedzmy że macie w katalogu LRa wciągniętą jakąś imprezę, a z niej 500-700 RAWów.... normalnie zamółka!
Powiedzmy że najważniejsze zdjęcia to jakieś 100-200 fotek, powiedzmy również że potrzebujecie do nich procesu 2012 i chcecie dużo gmerać, OK. Robimy.
Pozostałe 300-400 fot jest mniej ważna, wymaga tylko poprawki balansu bieli, może ekspozycji, trochę kadrowania, może z lekka fill light i kontrast....
Zatem można przełączyć się w nich jednym ruchem myszki (zaznaczając je w grid a potem w develope z autosynchronizacją) na proces 2010... i co się okazuje....
Każda zmiana ekspozycji, WB czy filtry, presety i inne cuda działają jak burza! Okazuje się że całym zamulatorem chyba nie jest nawet sam program ale nowy preces obróbki RAWów.
Sam już nawet zastanawiałem się kilka razy czy nie zmienić sobie domyślnie z powrotem na proces 2010... fakt stracimy kilka suwaczków, korekcje lokalne WB i jakieś duperele.... może warto.
Jednak czy tak być powinno, że mając nowy program musiałbym się cofać o krok wstecz....
no ja to już nie chcę nawet wracać do procesu 2010. Dla mnie 2012 jest o wiele lepszy, a te parę nowych suwaków przy pędzlu ma ogromne znaczenie
no ja to już nie chcę nawet wracać do procesu 2010. Dla mnie 2012 jest o wiele lepszy, a te parę nowych suwaków przy pędzlu ma ogromne znaczenie
Tak owszem, jeśli jednak mamy w Katalogu kilkaset fotek a trzeba je szybko zrobić, jest to jakieś wyjście.
Wkońcu nie wszystkie 500 fot będzie wymagało aż takich "rewelacji" jakie daje nowy proces...
Pawel Pawlak
28-08-2012, 15:12
To jak obecnie działa u mnie LR4.1 jakoś specjalnie mnie nie spowalnia, ale uważam że jest strasznie wolno jak na sprzęt na którym jest zainstalowany. Stąd moje założenie że ADOBE daje ciała. Szkoda że nadal nic nie poprawili.
Redskull
28-08-2012, 15:20
A ja myślałem, że to mój komp jest do wymiany. Mam dość leciwą dwurdzeniówkę z 4GB ram. LR haczy aż się fotek obrabiać odechciewa. Skoro 4 muli, to chyba wykona powrót do przeszłości i LR2 znów u mnie zagości :D
A ja myślałem, że to mój komp jest do wymiany. Mam dość leciwą dwurdzeniówkę z 4GB ram. LR haczy aż się fotek obrabiać odechciewa. Skoro 4 muli, to chyba wykona powrót do przeszłości i LR2 znów u mnie zagości :D
Spróbuj się przełączyć na proces 2010.
Jak przy procesie 2012 po kilku machnięciach jakimkolwiek suwakiem czekam na każdą zmianę to po przełączeniu procesu na stary wszystko dzieje się natychmiast... Moim zdaniem dziwne. Odkryłem to przypadkiem.
Wynikało by z tego że to nowy proces jest winowajcą a nie cały program. Tez tak macie?
Wynikało by z tego że to nowy proces jest winowajcą a nie cały program. Tez tak macie?
sprawdzimy na pewno :)
LR 4.2 u mnie jak na razie działa szybko nawet na Procesie 2012!
Testuję dalej... Oby to był koniec problemów z Lightroom'em.
No kurde, też widzę poprawę! :)
Podgląd o wiele szybciej się renderuje, przybliżenie 1:1 i mam obrazek. Sam obrazek też jakby szybciej reagował na suwaczki.
Daj znać jak w porównaniu do 4.1, moze coś poprawili... oby.
bialogardzianin
29-08-2012, 08:56
LR 4.2 u mnie jak na razie działa szybko nawet na Procesie 2012!...
No kurde, też widzę poprawę! :)...Podgląd o wiele szybciej się renderuje, przybliżenie 1:1 i mam obrazek. Sam obrazek też jakby szybciej reagował na suwaczki.
Proszę o odpowiedź na 2 pytania
1) Piszecie o wersji 4.2 (pobranej z aktualizacji lajtrumowej- mam uszkodzony komp i 3. dzień nie uruchamiałem LR- wyskoczył może już monit o dostępnej aktualizacji?) czy 4.2 RC (pobranej z www tak jak v. 4.1 RC)?
2) jak zachowuje się wersja 4.2 (RC?) w procesie 2012 w kwestii narzędzia Remove Spots tool? Jeszcze w niedzielę jak sprawdzałem, strasznie spowalniał kompa. :( Dodam, że aktualnie obrabiane nefy znajdują się na ssd.
Ad. 1. Tak, piszę o wersji 4.2 RC, ale pobranej ręcznie - z linka na poprzedniej stronie. Raczej aktualizacje RC nie pojawią się w wersji produkcyjnej w menu aktualizacji.
Ad 2. Jak wrócę do domu to sprawdzę.
Ja obrabiam NEFy z D200 na C2D@3,2 GHz. Widzę różnicę. Jest szybciej. Szczególnie to widać podczas przybliżenia 1:1. Niestety eksport do JPEG dalej kuleje.
Do testów zrobiłem następujące zmiany:
- clarity,
- korekcja obiektywu,
- korekcja aberracji,
- odszumianie.
Przy takich modyfikacjach klikałem sobie na suwaczki zmiany ekspozycji, temperatury itp. W moim odczuciu jest szybciej niż w wersji 4.1.
(...)
2) jak zachowuje się wersja 4.2 (RC?) w procesie 2012 w kwestii narzędzia Remove Spots tool? Jeszcze w niedzielę jak sprawdzałem, strasznie spowalniał kompa. :( Dodam, że aktualnie obrabiane nefy znajdują się na ssd.
Nie mogę już edytować, to odpiszę na drugie pytanie.
Test: usunięcie syfka z twarzy.
1. Klikam na syfek - czekam 2-3 sekundy aż LR znajdzie podobny region.
2. Klikam na "Done".
3. Zrobione.
4. Po tej akcji sprawdzam: ekspozycję, temperaturę, jakieś cienie, światła itp. - wszystko chodzi "od ręki".
HDD to jakiś Seagate 320 GB a zdjęcia leżą na WD 750 GB.
bialogardzianin
30-08-2012, 09:30
...
4. Po tej akcji sprawdzam: ekspozycję, temperaturę, jakieś cienie, światła itp. - wszystko chodzi "od ręki".
HDD to jakiś Seagate 320 GB a zdjęcia leżą na WD 750 GB.
Czy w wersji 4.1 chodziło to u Ciebie wolniej i wraz z wersją 4.2 RC przyspieszyło?
---
Pamiętam, że jak miałem 4.1 RC, to po 2-4 tygodniach chyba pojawił się monit aktualizacyjny w LR, to może poczekać na wersję bez RC, co?
Tak, chodziło na 4.1 wolniej a na 4.2 RC przyspieszyło.
Przecież pisałem, że jest szybciej. ;)
Z aktualizacją rób jak uważasz, MI się lepiej pracuje na 4.2 RC.
No i jak sadzilem.... lekarstwem na wolny export jest wymiana proca ;)
stary lap z sp9400 -> export 106 rawów pod LR3 -> 14min
nowy z 3320m -> takie same paramtery, ale pod LR4 i nowy process -> 10,5min
i teraz mozna przejsc na LR4...
mike ferrero
09-09-2012, 08:51
Witam Szanowne grono. Panowie i Panie - powinno być na odwrót :-) Proszę o pomoc. W wersji poprzedniej LR nie było problemu w 4.0 a teraz 4.1 -jest. W panelu edycji muszę za każdym razem, przy każdym edytowanym zdjęciu zaznaczyć ptaszkiem korekcję obiektywu i jego profil. Nic nie pomaga usunięcie profilu domyślnego i stworzenie nowego. Przy następnym zdjęciu jest to samo. Auto też nie działa. Już mnie zalewa. Poprzednio stworzyłem nowy profil domyślny dla obiektywu i przy każdorazowym wczytywaniu z puszki pamiętał ustawienia. Ba nawet odczytywał sam typ obiektywu. Coś robię źle ? Pomocy. N d700 , N24-70 f/2.8
Zamierzam kupić laptopa: http://allegro.pl/samsung-350v5c-i5-3210-16g-128ssd-hd7670-win-120zl-i2598438502.html .
Jak myślicie, jak będzie sobie radził z LR4? Czy może szukać z prockiem i7?
Michaelg
10-09-2012, 18:51
Mam takie pytanko. Otóż LR 4 ma dwie "wersje"- Student oraz zwykłą. Licencje są - edukacyjna i komercyjna. żebym mógł korzystać z LR w pełni- móc publikować i użytkować zdjęcia moje jak chcę musiałbym kupić LR 4 w wersji zwykłej komercyjnej- cena ok 550 zł? Dobrze rozumuję?
mateo912
10-09-2012, 18:55
Mam takie pytanko. Otóż LR 4 ma dwie "wersje"- Student oraz zwykłą. Licencje są - edukacyjna i komercyjna. żebym mógł korzystać z LR w pełni- móc publikować i użytkować zdjęcia moje jak chcę musiałbym kupić LR 4 w wersji zwykłej komercyjnej- cena ok 550 zł? Dobrze rozumuję?
Nie. Wersje edu możesz uzywac komercyjnie ale tylko i wylacznie na prywatnym kompie tzn gdy masz firmę komp nie może byc wciagniety w koszta. No i oczywiście żeby kupić musisz mieć ważna legitymacje (nie wiem czy wystarczy dowolna czy musi byc w jakiś sposób połączona z grafika itp)
Michaelg
10-09-2012, 19:12
Z tego co widziałem na stronie adobe to wystarczy chyba legitymacja zwykła. W każdym razie do mojego użytku- czyli publikacja, ew działalność ślubna czy nawet sprzedaż zdjęcia- mogę kupić LR 4 w wersji student? Co w takim razie ma oznaczać edukacyjna licencja? Cena to prawie 200 zł różnicy.
Coś takiego znalazłem - nie odnośnie LR, ale może zasada ta sama?
licencja edukacyjna dla pojedynczego użytkownika:
to licencja na program o pełnej funkcjonalności, który może być wykorzystywany komercyjnie
przeznaczona jest wyłącznie dla uczniów, studentów, nauczycieli oraz szkół (potwierdzenie statusu jest wymagane)
podlega uaktualnieniu w cenie edukacyjnej, jeśli właściciel wciąż posiada adekwatny status
podlega uaktualnieniu w cenie komercyjnej, jeśli właściciel nie posiada już adekwatnego status
może być wykorzystywana w celach edukacyjnych lub komercyjnych
nie może być sprzedana lub w inny sposób przekazana innej osobie
może być tak samo wykorzystywana po utracie statusu
po zakupieniu uaktualnienia w cenie komercyjnej, staje się zwykłą licencją komercyjną i może podlegać odsprzedaży (nie dotyczy T-Splines, RhinoGold, RhinoNest)
źródło: literka.com.pl
mateo912
10-09-2012, 19:15
to co napisałem wyżej wersja edu jest dla studentów/nauczycieli. mogą z niej korzystać komercyjnie ale tylko na prywatnym komputerze
kiedyś była różnica, teraz przy dwustu złotych różnicy się zastanawiac czy mi wolno czy nie...??
mateo912
10-09-2012, 19:22
kiedyś była różnica, teraz przy dwustu złotych różnicy się zastanawiac czy mi wolno czy nie...??
a co tu do zastanawiania? ;) od paru miesięcy już o tym wiadomo w licencji jest jasno napisane co i jak.
jackrabbit
10-09-2012, 19:25
Zamierzam kupić laptopa: http://allegro.pl/samsung-350v5c-i5-3210-16g-128ssd-hd7670-win-120zl-i2598438502.html .
Jak myślicie, jak będzie sobie radził z LR4? Czy może szukać z prockiem i7?
jeszcze zalezy jaki i7, trzeba patrzec na numerek..
ogolnie to bym zaryzykowal tego samsunga :)
chodzi o to, ze jeśli ktoś prowadzi firmę - bo rozumiem, ze jeśli ktoś zajmuje się komercyjnie to prowadzi- to sobie wsadzi w koszty, jeszcze vat odliczy jeśli vatowiec i wyjdzie mu podobnie, a vatowcowi jeszcze taniej. Takie podchody wynikają z naszej mentalności niestety i czasem kosztuje nas to drożej, ale tak mówi rozum i nauka kombinowania ;). Prywatny komp w firmie, a jeśli nie mam prywatnego...?? to se dokupię, bo przecie LR tańszy... :D
mateo912
10-09-2012, 20:11
chodzi o to, ze jeśli ktoś prowadzi firmę - bo rozumiem, ze jeśli ktoś zajmuje się komercyjnie to prowadzi- to sobie wsadzi w koszty, jeszcze vat odliczy jeśli vatowiec i wyjdzie mu podobnie, a vatowcowi jeszcze taniej. Takie podchody wynikają z naszej mentalności niestety i czasem kosztuje nas to drożej, ale tak mówi rozum i nauka kombinowania ;). Prywatny komp w firmie, a jeśli nie mam prywatnego...?? to se dokupię, bo przecie LR tańszy... :D
chyba dorabiasz ideologie do swojej tezy. wersja EDU jest dla uczniów/studentów/nauczycieli i jest tańsza po to żeby chociaż kilka procent z w/w targetu kupiło a nie ściągnęło z neta.
kiedyś w ogóle nie można było komercyjnie używać wersji edu i nikt nie narzekał. Teraz jest taka możliwość to nagle zaczyna się marudzenie że niejasne że coś tam.
zobacz kto pyta i o co pyta...?? ciągłe pytania jak to zrobić by taniej kupić i zarabiać na tych aplikacjach legalnie, by w razie czego ... więc kto dorabia ideologię. Jeśli kupuje student uczeń, nauczyciel, wykładowca i chce dla siebie to nie będzie się wypytywał czy może na firmowym kompie, czy może komercyjnie na tym programie pracować tylko kupuje edu i po sprawie. Dobrze ze napisałeś "chyba"
rafal1980
10-09-2012, 20:23
A ja tak trochę z innej beczki o Lightroomie ;) Nie korzystałem wcześniej z tego programu i już na starcie mam problem. Odpala się normalnie lecz w momencie próby importu zdjęć wiesza się tak, że pomaga jedynie wyłączenie poprzez menadżer zadań. Jadę na Windowsie 7, sprzęt to Inter duo e8400 3ghz, 2GB ramu, dysk 500gb 7200 bodajże - za słaby komputer czy może za wolny dysk? Da radę to jakoś przeskoczyć bez wymiany hardware poprzez np. wyłączenie jakichś opcji generowania miniaturek czy cuś? :)
a co tu do zastanawiania? ;) od paru miesięcy już o tym wiadomo w licencji jest jasno napisane co i jak. i nie od miesięcy a już od lat była wersja wiele tańsza lecz zarabiac nie można było, później już lecz na pewno rok albo i dwa temu podnieśli cenę i zezwolili na zarobki lecz z ograniczeniami. Wiem bo znam kilka osób, które kupowały i tak jadą ...:)
Jadę na Windowsie 7, sprzęt to Inter duo e8400 3ghz, 2GB ramu, dysk 500gb 7200 bodajże...
Pamięci trochę mało. Sam mam takiego proca, WIN7. Tylko pamięci więcej. Jeszcze mi ani razu nie zwisł.
mateo, proszę:
Z tego co widziałem na stronie adobe to wystarczy chyba legitymacja zwykła. W każdym razie do mojego użytku- czyli publikacja, ew działalność ślubna czy nawet sprzedaż zdjęcia- mogę kupić LR 4 w wersji student? Co w takim razie ma oznaczać edukacyjna licencja? Cena to prawie 200 zł różnicy.
Coś takiego znalazłem - nie odnośnie LR, ale może zasada ta sama?
źródło: literka.com.pl
rafal1980
10-09-2012, 20:31
Ile pamięci masz u siebie? I czy czasem nie lepszy dysk? Z tego co piszą, płynność pracy programu w dużej mierze zależy od szybkości dysku. Prawda czy bullshit?
A ja tak trochę z innej beczki o Lightroomie ;) Nie korzystałem wcześniej z tego programu i już na starcie mam problem. Odpala się normalnie lecz w momencie próby importu zdjęć wiesza się tak, że pomaga jedynie wyłączenie poprzez menadżer zadań. Jadę na Windowsie 7, sprzęt to Inter duo e8400 3ghz, 2GB ramu, dysk 500gb 7200 bodajże - za słaby komputer czy może za wolny dysk? Da radę to jakoś przeskoczyć bez wymiany hardware poprzez np. wyłączenie jakichś opcji generowania miniaturek czy cuś? :)
mialem podobnie gdy w czytniku znajdowala sie karta SD z duuuuza iloscia malych pliczkow i folderow (uzywane jako pendrive), po wyjeciu problem znikal (zdjecia mialem na CF)
wyjmij wiec moze pendrivy, zbedne karty itp. ;)
rafal1980
10-09-2012, 21:20
Fajnie byłoby gdyby to o taką błahostkę chodziło ;) Czytniki kart jednak puste. Na dniach pożyczę od kogoś kości RAM - jeśli to okaże się złotą receptą będzie trzeba dokupić pamięci ;)
moim zdaniem potrzebujesz jeszcze minimum 2 gb ramu, bez tego będzie kiepsko
rafal1980
10-09-2012, 21:28
Jeśli to prawda, będzie mi bardzo miło ;) 2GB to żaden wydatek w sumie..
kiedyś przez to przechodziłem, objawy były identyczne... gdybyś importował kilka zdjęć maksymalnie, to pewnie by się nie zawiesił, aczkolwiek nie miałoby to większego znaczenia, bo przy obrabianiu by Cię zapewne krew zalała...
Michaelg
10-09-2012, 22:26
Ku wyjaśnieniu- jakby ktoś miał kiedyś podobne wątpliwości do moich:
Czy Student and Teacher Edition oferuje mniej funkcji niż wersja komercyjna?
Student and Teacher Editions obejmuje wszyskie funkcje regularnych wersji. Oprogramowanie to jest jednak przeznaczone tylko do użycia na prywatnych komputerach. Licencje do użytku Student and Teacher Editions nie mogą być przekazywane innym bądź odsprzedawane.
Czy użycie Student and Teacher Edition jest czasowo ograniczone?
Nie. Przy zakupie Student and Teacher Edition otrzymujecie licencję, która jest ważna bez czasowych ograniczeń.
Czy jest możliwość użytku Student and Teacher Edition w celach komercyjnych?
Tak. Klienci mogą używać produkt zarówno w celach prywatnych jak i w ramach działalności gospodarczej.
Ile licencji produktu Student and Teacher Edition mogę nabyć?
Uprawnione osoby mogą nabyć od każdego produktu tylko jedną licencję pro platformę w roku.
Na przykład możecie zakupić od Student and Teacher Edition do Adobe Creative Suite 5.5 Design Premium jedną licencję do Windows i jedną do Mac OS, ale nie dwie do Windows.
Na ilu komputerach można używać Student and Teacher Edition?
Student and Teacher Edition może być używana tylko na dwóch komputerach. Zapewnia to aktywacja produktu online.
Czy możliwy jest upgrade wersji Student and Teacher Edition?
Dla wersji Student and Teacher Editions są dostępne uaktualnienia komercyjne.
Czy Student and Teacher Editions mogą być odsprzedawane bądź przekazywane na innych?
Nie. Student and Teacher Edition nie mogą być ani odsprzedawane ani nieodpłatnie przekazywane osobom trzecim.
Czy istnieje możliwość użycia Student and Teacher Edition po zakończeniu nauki?
Tak. Po zakończeniu nauki, oprogramowanie może być nadal używane.
Czy jest możliwość użytku Student and Teacher Edition także na komputerach w uczelni?
Nie. Student and Teacher Edition może być używana wyłącznie na prywatnym komputerze.
źródło: tnij.org/r3tq
Ile pamięci masz u siebie? I czy czasem nie lepszy dysk? Z tego co piszą, płynność pracy programu w dużej mierze zależy od szybkości dysku. Prawda czy bullshit?
Mam 8 Gb ramu i dwa dyski. Jeden 500Gb( system i program), drugi 1Gb. Oba 7200 obrotowe( Samsung).
Wysłane z mojego LG-P970
rafal1980
11-09-2012, 12:14
kiedyś przez to przechodziłem, objawy były identyczne... gdybyś importował kilka zdjęć maksymalnie, to pewnie by się nie zawiesił, aczkolwiek nie miałoby to większego znaczenia, bo przy obrabianiu by Cię zapewne krew zalała...
Ja wystarczy, że chce wskazać folder z, którego ma być import zdjęć ( nawet gdy w folderze jest 1 zdjęcie ) jest zwiecha.
....uuu to grubo, takich jaj nie miałem, odpal sobie w takim razie jakiego managera zadań albo co i sprawdź czy aby nie masz jakiejś aplikacji w tle, która pożera ram (a przynajmniej coś takiego mi do głowy przychodzi)
Artreserved
11-09-2012, 16:44
Miałem podobny problem na pc. Okazało się, że 70% mocy zabierało mi działające w tle oprogramowanie WD. Po odinstalowaniu w/w LR śmiga bez zacięć.
mariusz2704
12-09-2012, 17:25
Drodzy Koledzy...
Zrobiłem sobie formata i ponownie zainstalowałem lightrooma. Przy instalacji nie poprosił mnie o klucz i skrót pojawił się na pulpicie, ale program się nie otwiera. Ktoś wie o co chodzi ???
mariusz2704
13-09-2012, 18:42
Sytuacja opanowana.
rychu_cmg
13-09-2012, 20:14
Sytuacja opanowana.
może podasz rozwiązanie problemu dla potomnych ?
rafal1980
13-09-2012, 23:32
Sprawdzałem procesy i po odpaleniu Lightrooma procesor na poziomie 50% natomiast ram 75% .. Byłem pewny, że przy próbie importu zapycha się na 100% ..
No to teraz nie mam już pomysłu ;)
mariusz2704
14-09-2012, 16:05
może podasz rozwiązanie problemu dla potomnych ?
To była moja wina (moich ustawień kompa) lightroom nie miał z tym nic wspólnego się okazało.
bogmar_72
26-09-2012, 12:55
Czy w LR'ie można archiwizować i odtwarzać również obrobione zdjęcia na poziomie RAW ?
no wszelkie korekty masz w bazie, możesz też wyeksportować lub od razu pracować na DNG i masz dołączone pliki XMP
bogmar_72
26-09-2012, 13:50
O to chodziło :-)
Uff, przeczytałem cały wątek. Po kawałku, ale jednak :)
Co do wydajności programu mam dwie małe wskazówki napotkane w sieci, o których tu nikt nie wspomiał:
1. Przy obróbce warto zwinąć widok histogramu. Wyraźnie pomaga w przyspieszeniu pracy.
2. Przy eksporcie dużej liczby plików warto podzielić to na kilka porcji (max tyle, ile mamy rdzeni) i exportować jako osobne zadania. Jest szybciej, mierzyłem.
no i jest 4.2 właśnie pobrałem żem był i się obaczy czy to samo co RC?
Star Dust
03-10-2012, 15:00
i jak 4.2? cos nowego? warto robic update?
mateo912
03-10-2012, 15:13
Uff, przeczytałem cały wątek. Po kawałku, ale jednak :)
Co do wydajności programu mam dwie małe wskazówki napotkane w sieci, o których tu nikt nie wspomiał:
1. Przy obróbce warto zwinąć widok histogramu. Wyraźnie pomaga w przyspieszeniu pracy.
2. Przy eksporcie dużej liczby plików warto podzielić to na kilka porcji (max tyle, ile mamy rdzeni) i exportować jako osobne zadania. Jest szybciej, mierzyłem.
a po co? skoro lr sam "rozdziela" nawet przy jednym eksporcie między wszystkie rdzenie(a nawet "wątki" przy włączonym HT)
a po co? skoro lr sam "rozdziela" nawet przy jednym eksporcie między wszystkie rdzenie(a nawet "wątki" przy włączonym HT)
Po to, żeby szybciej wyexportować dużą paczkę zdjęć. Być może LR nie robi tego najoptymalniej. Dla mnie ta opcja nie jest kluczowa, ale sprawdzałem - i działa.
Pawel Pawlak
03-10-2012, 15:19
ten export z podziałem na ilość grup równą ilości wątków proca miał chyba znacznie w LR3.X
mateo912
03-10-2012, 16:01
Po to, żeby szybciej wyexportować dużą paczkę zdjęć. Być może LR nie robi tego najoptymalniej. Dla mnie ta opcja nie jest kluczowa, ale sprawdzałem - i działa.
ten export z podziałem na ilość grup równą ilości wątków proca miał chyba znacznie w LR3.X
próbowałem i na lr 3.6 i 4.1 eksport 100 rawów (resize, watermark, wyostrzenie) i 4x25 rawów
i wykres proca wygląda tak samo, czasowo jest bardzo podobnie(różnica 2-3 sekund)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/9770/screenshot001fa.jpg)
Pawel Pawlak
03-10-2012, 16:03
czyli na PC nie ma znaczenia. Może na MACa w LR3.6 to było istotne, bo czytałem gdzieś w necie wyniki testów gościa który to sprawdzał właśnie na MACu i były spore różnice.
ja tam w każdym razie z exportu jestem zadowolony, bez żadnego dzielenie. Nawet jak eksportuję 36mpix pliki z d800 czy 20mpix z rx100 ;)
mateo912
03-10-2012, 16:15
czyli na PC nie ma znaczenia. Może na MACa w LR3.6 to było istotne, bo czytałem gdzieś w necie wyniki testów gościa który to sprawdzał właśnie na MACu i były spore różnice.
ja tam w każdym razie z exportu jestem zadowolony, bez żadnego dzielenie. Nawet jak eksportuję 36mpix pliki z d800 czy 20mpix z rx100 ;)
być może to kwestia konfiguracji kompa w słabszym gdzieś coś się zapycha a kilka procesów na raz "wymusza" działanie na raz.
Pawel Pawlak
03-10-2012, 17:36
Zainstalowałem wersję 4.2 Wszystko niby działa, tylko dlaczego develop nadal nie chce wykorzystać zasobów w sensowny sposób ? porażka jakaś...
rafal1980
03-10-2012, 17:46
Tutaj jeszcze jeden trick jak przyśpieszyć pracę lightrooma ;)
http://fotoblogia.pl/2012/09/28/przyspiesz-swoj-lightroom-wideoporadnik
A nie to samo da prawy klik przy np. Maps i wyłączenie ich? ;)
Mam krótkie pytanie. Od razu uprzedzam, nie przebrnąłem przez cały temat.
Dostałem od kolegi LR4 polska wersja, jednak nie mogłem jej zainstalować na XP.
Czy jest jakaś wersja na XP?
Chciałem go przetestować na raw'ach.
Zdrówka.
Niestety na XP LR4 nie bangla...
http://www.adobe.com/pl/products/photoshop-lightroom/tech-specs.html
Dziękuję za odpowiedzi.
Szkoda, niestety.
Zdrówka.
rychu_cmg
07-10-2012, 23:48
Dziękuję za odpowiedzi.
Szkoda, niestety.
Zdrówka.
XP odchodzi powoli w zapomnienie. Coraz więcej programów wymaga przynajmniej Visty. Jeśli Twój komputer uciągnie nowszy system warto zastanowić się nad upgrade systemu
MariuszJ
08-10-2012, 12:20
Krótkie wnioski z moich doświadczeń LR4 + bardzo słaby obliczeniowo sprzęt (Core Duo E2140), może się komuś przydadzą.
1. 2GB RAM, katalog i poglądówki na dysku talerzowym, zdjęcia również - koszmarnie wolna praca, poza LR nie sposób myśleć o jakiejkolwiek współbieżnie wykonywanej działalności.
2. upgrade do 4GB RAM - zmiana polegająca na tym, że można na boku poczytać forum
3. upgrade do 6GB RAM - bez jakichkolwiek zmian uzasadniających upgrade
4. SSD na katalog i poglądówki - mała zmiana na plus, moim zdaniem niewarta zainwestowanych pieniędzy
5. ramdisk z 2GB RAM, na nim katalog i poglądówki - duża zmiana na plus, do płynności LR3 daleko ale da się pracować.
albo mi się wydaje ale LR 4.2 przyspieszył, wyłączyłem tylko slideschow i mape, print i web mi potrzebne więc zostawiłem.
Pawel Pawlak
08-10-2012, 12:30
5. ramdisk z 2GB RAM, na nim katalog i poglądówki - duża zmiana na plus, do płynności LR3 daleko ale da się pracować.
Niestety, taki tryb pracy bardzo ogranicza możliwości korzystania z LR do katalogowania zdjęć :( Można oczywiście dopasować wielkość ramdysku tak, żeby zmieścić cały katalog (zajmuje stosunkowo niewiele miejsca) i poglądówki dla bieżącej sesji, ale samo ich każdorazowe generowanie trochę potrwa nawet na wydajnym kompie a musiałby być kasowane po każdej sesji - żeby zrobić miejsce dla kolejnych.