PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 4

Strony : 1 2 3 [4] 5 6

MariuszJ
08-10-2012, 12:44
Niestety, taki tryb pracy bardzo ogranicza możliwości korzystania z LR do katalogowania zdjęć :( Można oczywiście dopasować wielkość ramdysku tak, żeby zmieścić cały katalog (zajmuje stosunkowo niewiele miejsca) i poglądówki dla bieżącej sesji, ale samo ich każdorazowe generowanie trochę potrwa nawet na wydajnym kompie a musiałby być kasowane po każdej sesji - żeby zrobić miejsce dla kolejnych.

Do mojego amatorskiego workflow wystarcza. Zdjęcia taguję przy imporcie, tworzę Smart collections na podstawie gwiazdek i znaczków oraz robię z nich eksport w rozdzielczości tabletowej do plików. Właściwie nie używam starych poglądówek - oglądanie zdjęć na tablecie jest o wiele przyjemniejsze. Oczywiście, jeżeli muszę do czegoś wrócić (okazjonalnie), godzę się z koniecznością renderowania poglądówek od nowa. Niestety, to właśnie one, bardziej niż sam katalog zamulają LR doprowadzając go do stanu nieużyteczności. Można nawet pokusić się kolejny trick, w którym katalog siedzi na dysku, a jedynie poglądówki na ramdysku - myślę że rezultat będzie równie dobry.

slaw74
08-10-2012, 14:01
Można nawet pokusić się kolejny trick, w którym katalog siedzi na dysku, a jedynie poglądówki na ramdysku - myślę że rezultat będzie równie dobry.

Mam tak zrobione. Katalog i zdjęcia na talerzowym, sam program i system na SSD, podglądy na RAMDYSKU 2GB, pozostała pamięć to 6GB plus 4 rdzenie....

I na tym LR4 zamula.
Może ktoś napisze konfigurację na której da się sprawnie pracować o ile jest takowa?

MariuszJ
08-10-2012, 14:07
Mam tak zrobione. Katalog i zdjęcia na talerzowym, sam program i system na SSD, podglądy na RAMDYSKU 2GB, pozostała pamięć to 6GB plus 4 rdzenie....
Przerzuć jeszcze katalog (.lrcat) na ramdysk. Masz znacznie lepszą konfigurację niż ja.

Pawel Pawlak
08-10-2012, 14:08
Na m mojej zdecydowanie można pracować, nawet komfortowo. Wpienia jednak fakt, że można wyobrazić sobie szybszą pracę - a LR4.2 nie chce wykorzystywać zasobów (np. renderowanie podglądu w Develop)

slaw74
08-10-2012, 14:28
Przerzuć jeszcze katalog (.lrcat) na ramdysk. Masz znacznie lepszą konfigurację niż ja.

Dzięki.
Odnośnie przekładania katalogu na RAM, miałem tak przez chwilę, było trochę lepiej. Jednak wiąże się to z ciągłym zgrywaniem i przegrywaniem katalogów.... pracuję jednocześnie na kilku katalogach i było to upierdliwe.

Pawel a możesz nam coś napisać o swej konfiguracji?

Pawel Pawlak
08-10-2012, 14:39
No.. kosztowna jest ;)
Z istotnych dla pracy LR:
i7 3930K minimalnie podkręcony - 4.2GHz
32GB DDR3
SSD 240GB (m4 crucial) na system, programy, katalog+podglądy, export zdjęć z LR
Teoretycznie LR potrafi korzystać z wszystkich 12 wątków, ale nie zawsze.

Malikus
08-10-2012, 14:54
No.. kosztowna jest ;)
Z istotnych dla pracy LR:
i7 3930K minimalnie podkręcony - 4.2GHz
32GB DDR3
SSD 240GB (m4 crucial) na system, programy, katalog+podglądy, export zdjęć z LR
Teoretycznie LR potrafi korzystać z wszystkich 12 wątków, ale nie zawsze.

To musisz na bardzo duzych plikach pracowac skoro taki masz sprzet ;)

U mnie LR 4.2 pracuje ok przy konfigu:

Intel i7 2600k
Corsair Vengance 16GB 1866mhz
Asus Maximus IV Extreme
ASUS GTX 570 DCU II
Samsung 830 128GB
Seagate Barracuda 2 TB

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF300T za pomocą Tapatalk 2

Pawel Pawlak
08-10-2012, 15:23
pliki z d800 do małych nie należą ;)
Ale sprzęt będzie miał także kilka innych zastosowań (np. video)

hostman22
08-10-2012, 23:59
noob pytanie o workflow w LR ;), nie mogę znaleźć - jest jakaś opcja exportu tylko tych zdjęć gdzie się nanieśliśmy zmiany ? (odklikać każde gryzoniem średnio mi się widzi)

marekb
09-10-2012, 00:08
no filtrujesz po prostu i na gridzie już tylk ozaznaczasz odfiltrowane i po robocie, jeśli nie zaznaczyłeś wczesniej tych co obrabiałeś to sortujesz wg modyfikacji i w kolejności pojawiają ci się te skorygowane i szukasz konca i zaznaczasz tylko te

Slon
09-10-2012, 00:21
jeśli nie zaznaczyłeś wczesniej tych co obrabiałeś to sortujesz wg modyfikacji

to jeszcze podpowiedz koledze jak to zrobic, bo chyba wlasnie o to pyta

marekb
09-10-2012, 00:30
poniżej głównego okna masz sort by lub wczesniej zaznaczasz 1-5 gaiwzdkami 6-9 kolory. filtrujesz przez zakładkę nad głownym oknem (przy włącznonym grid skrót "g" ) library filter i atribute lub pod oknem filter, ale to ci sie chyba pojawi samo po pierwszym filtrowaniu , ale jesli się mylę to proszę mnie poprawić.

MariuszJ
09-10-2012, 00:43
Można sortować po "Edit time" albo "Edit count" - to ostatnie ustawia najpierw "najbardziej miętoszone" zdjęcia. Zaznaczasz partię zdjęć od początku siatki, ostatnie z nich znajdujesz po ikonkach modyfikacji. Problem jest jak zaaplikowałeś przy imporcie jakiś preset - wtedy ostatnie musisz znaleźć na czuja.

hostman22
09-10-2012, 17:11
dzięki :)

MariuszJ
09-10-2012, 20:43
Krótkie wnioski z moich doświadczeń LR4 + bardzo słaby obliczeniowo sprzęt (Core Duo E2140), może się komuś przydadzą.

1. 2GB RAM, katalog i poglądówki na dysku talerzowym, zdjęcia również - koszmarnie wolna praca, poza LR nie sposób myśleć o jakiejkolwiek współbieżnie wykonywanej działalności.
2. upgrade do 4GB RAM - zmiana polegająca na tym, że można na boku poczytać forum
3. upgrade do 6GB RAM - bez jakichkolwiek zmian uzasadniających upgrade
4. SSD na katalog i poglądówki - mała zmiana na plus, moim zdaniem niewarta zainwestowanych pieniędzy
5. ramdisk z 2GB RAM, na nim katalog i poglądówki - duża zmiana na plus, do płynności LR3 daleko ale da się pracować.

Dręczony tym, że potencjalna awaria ramdysku z katalogiem może mnie pozbawić cennych metadanych z katalogu (nie chodzi o dane obróbkowe czy rating, to i tak mam je przy zdjęciu w .xmp, ale o np. kolekcje) wróciłem z katalogiem na SSD, katalog z poglądówkami natomiast przylinkowałem (mklink-iem) do katalogu na ramdysku. Czyli katalog na SSD, prevki na ramdysku. Jest równie dobrze (lub równie źle, zależy jak na to patrzeć ;)), dla siebie więc chyba znalazłem lokalne maksimum konfiguracyjne.

Czekam jednakowoż, aż ktoś w Adobie przysiądzie do optymalizacji tego programu, bo wersji 4 nie mogę na razie dobrze oceniać. Co z tego że Proces 2012 jest dużo lepszy niż poprzednicy, skoro praca z LR jest jak fedrowanie w litej skale?

marszull
10-10-2012, 00:21
moze ktos sprawdzic u siebie bo mam dziwna akcje z 4.2
praca na dwoch monitorach, na drugim podglady, na pierwszym standard (library, Develop itd)
i teraz przy Library jest ok
ale przy przejsciu na Develop podglad na drugim monitorze mam nieostry (na konkretnie wybranym zdjeciu) przy jednym zdjeciu
przy kilku - jak przechodze na ktores zdjecie, to na drugim monitorze robi sie nie ostre, jak przelaczam na nastepne to ostrosc wraca, a wybrane robi sie nieostre
na panelu z modulami jest ok caly czas, tylko ten podglad wariuje
w 4.1 bylo ok

Slon
10-10-2012, 00:33
moze ktos sprawdzic u siebie bo mam dziwna akcje z 4.2
praca na dwoch monitorach, na drugim podglady, na pierwszym standard (library, Develop itd)
i teraz przy Library jest ok
ale przy przejsciu na Develop podglad na drugim monitorze mam nieostry (na konkretnie wybranym zdjeciu) przy jednym zdjeciu
przy kilku - jak przechodze na ktores zdjecie, to na drugim monitorze robi sie nie ostre, jak przelaczam na nastepne to ostrosc wraca, a wybrane robi sie nieostre
na panelu z modulami jest ok caly czas, tylko ten podglad wariuje
w 4.1 bylo ok

sprawdzilem, bo nie uzywam tego na co dzien - jest ok. Chwile trwa wczytanie zdjecia, ale po chwili jest ok

marszull
10-10-2012, 13:45
sprawdzilem, bo nie uzywam tego na co dzien - jest ok. Chwile trwa wczytanie zdjecia, ale po chwili jest ok

dzieki, sprawdze jeszcze raz jak bede w domu, ale u mnie ewidentnie gdzies ta ostrosc na drugim monitorze ucieka
(tylko develop, tylko drugi monitor i tylko zaznaczone zdjecie, jak jest np. 5 to tylko jedno zaznaczone do obrobki jest nieostre)

mizerek
16-10-2012, 18:26
mnie nurtuje inna sprawa. po imporcie zdjęć do LR i przeglądaniu ich w Library jest moment że zdjęcie wygląda ok (tzn jego nasycenie, kontrast a przede wszystkim ostrość są ok - to trwa 2 sek i tak jakby LR wprowadza jakąś swoją korektę wyświetlania i wszystko leci na łeb - spada kontrast, zdjęcie staje się ciemniejsze i staje się nieostre. Może ktoś miał podobny problem i ma ochotę podzielić się rozwiązaniem? z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam

marekb
16-10-2012, 18:28
wróć wstecz, przeczytaj wątek, ew. inny wątek o LR, jesteś którąś tam osobą, która o to pyta.

mizerek
16-10-2012, 18:38
ok, marekb dzięki za cynk. wydawało mi się że śledzę go w miarę na bieżąco - ale widać mi umknęło. pozdrawiam

mizerek
16-10-2012, 20:04
27 strona - na razie nie znalazłem. szukam dalej :)

rychu_cmg
16-10-2012, 23:15
mnie nurtuje inna sprawa. po imporcie zdjęć do LR i przeglądaniu ich w Library jest moment że zdjęcie wygląda ok (tzn jego nasycenie, kontrast a przede wszystkim ostrość są ok - to trwa 2 sek i tak jakby LR wprowadza jakąś swoją korektę wyświetlania i wszystko leci na łeb - spada kontrast, zdjęcie staje się ciemniejsze i staje się nieostre. Może ktoś miał podobny problem i ma ochotę podzielić się rozwiązaniem? z góry dziękuje za pomoc. pozdrawiam
LR po załadowaniu zdjęcia, albo jak ma to ustawione stosuje Auto Tune, albo przy nefch profil kolorów z programu (edycja ->Kalibracja aparatu fotograficznego -> profil)

ku6i
16-10-2012, 23:23
Może inaczej: nie da się zrobić prosto, łatwo, przyjemnie i automatem żeby zdjęcie w LR na stałe wyglądało tak jak te parę sekund podczas ładowania.

MariuszJ
16-10-2012, 23:27
No da się :) Przekonwertować masowo ViewNX do TIFF i zaimportować je w LR bez żadnych domyślnych presetów.

mizerek
16-10-2012, 23:34
no ale skoro przez kilka sekund obraz jest taki jak powiedzmy bym chciał żeby był, a następnie LR go kaszani to jak to rozumieć?

MariuszJ
16-10-2012, 23:39
no ale skoro przez kilka sekund obraz jest taki jak powiedzmy bym chciał żeby był, a następnie LR go kaszani to jak to rozumieć?

No tak, że przez te kilka sekund, nie mając jeszcze przygotowanego własnego podglądu wyświetla ten zaszyty w rawie.

Fajnie to widać, jak ustawiłeś sobie w aparacie BW - zdjęcia importują się BW, a potem po kilku/kilkunastu sekundach nabierają barw :)

rychu_cmg
16-10-2012, 23:40
Kika sekund musisz poczekać aż LR zacznie ingerować w zdjęcie. Na początku masz gołe zdjęcie z aparatu.

mizerek
16-10-2012, 23:41
Mariusz, dzięki - to wiele mi wyjaśniło i jednocześnie dało do myślenia. yyyyyyyyyy późno - idę w kime. pozdrawiam

mateo912
16-10-2012, 23:43
jest też inny sposób, ustawić podgląd 1:1 przy imporcie, trwa to dłużej ale później o wiele szybciej wszystko się robi :)

ku6i
17-10-2012, 10:56
No da się :) Przekonwertować masowo ViewNX do TIFF i zaimportować je w LR bez żadnych domyślnych presetów.

Oprócz tego, że to będzie TIFF, a nie RAW, to masz rację...

MariuszJ
17-10-2012, 11:21
Oprócz tego, że to będzie TIFF, a nie RAW, to masz rację...

Wiele osób (w tym ja) powie, że to że NX demozaikuje a nie ACR, to zaleta nie wada. LR nie zdradzę, ale rzeczywiście NX robi to lepiej.

Pawel Pawlak
17-10-2012, 11:30
Wiele osób (w tym ja) powie, że to że NX demozaikuje a nie ACR, to zaleta nie wada. LR nie zdradzę, ale rzeczywiście NX robi to lepiej.

w 100% się zgadza, ale niestety korekta WB w LR i zaimportowanych TIFFach nie jest tak elastyczna jak w RAWAch.
Czas najwyższe, żeby NX2 mógł działać także jako plugin do LR ;)

igsux3
17-10-2012, 20:14
Tu się zgodzę, od paru lat próbuję bezskutecznie polubić ACR i jego kolejne wersje, ale zawsze, choćbym miał poświęcić 5 razy więcej czasu, pierwsze wywołanie robię w CNX. Jak dla mnie Adobe tak masakruje kolory z nikona, że nie da się tego opanować. No dobra, Czornyj i jego sztuczki może zdają egzamin, ale mnie i tak nie przekona ;)

KwaK410
26-10-2012, 23:12
Przyznam, że trochę mi się nie chce wszystkiego czytać a mam jedno pytanie. Czy dobra karta graficzna (geforce z CUDA) znacznie przyśpieszy eksport z RAW do JPG w LR4? atulanie mam i5 2600 i 4 GB RAM i jakąś strasznie gównia.... kartę graficzną

MariuszJ
26-10-2012, 23:14
Przyznam, że trochę mi się nie chce wszystkiego czytać a mam jedno pytanie. Czy dobra karta graficzna (geforce z CUDA) znacznie przyśpieszy eksport z RAW do JPG w LR4? atulanie mam i5 2600 i 4 GB RAM i jakąś strasznie gównia.... kartę graficzną

Niestety, nie.

KwaK410
26-10-2012, 23:18
Niestety, nie.

Czyli co LR4 nie wspiera technologii CUDA ? Co zrobić w takim razie, żeby było szybciej. Przy eksporcie 500 zdjęć to już trochę czasu zamuje niestety

MariuszJ
26-10-2012, 23:48
Czyli co LR4 nie wspiera technologii CUDA ? Co zrobić w takim razie, żeby było szybciej. Przy eksporcie 500 zdjęć to już trochę czasu zamuje niestety
Czytać szybciej :)

Eksport czyli konwersja jednej prezentacji do drugiej to czynność stricte obliczeniowa. Żeby było szybciej, musisz mieć większą wydajność obliczeniową komputera. Obliczenia wykonywane są w LR jedynie przez procesor główny, nie wykorzystywane jest GPU. Nie sądzę, aby operacje dyskowe były tu wąskim gardłem. Więc wiesz co musisz zmienić.

KwaK410
26-10-2012, 23:57
no dobra rozumiem to czemu CS5 działa dużo lepiej z dobrym GPU z CUDA ?

MariuszJ
27-10-2012, 00:08
no dobra rozumiem to czemu CS5 działa dużo lepiej z dobrym GPU z CUDA ?
Nie wiem, nie używam.

GPU mogą być wykorzystywane do obliczeń, a przy niektórych z nich (i to właśnie przy takich, które są realizowane przy konwersji bitmap; są po prostu pod takie operacje profilowane) dają dramatycznie lepsze efekty od klasycznych CPU.

KwaK410
27-10-2012, 00:13
no to już nie wiem co ty mi mówisz. raz piszesz ze do obliczeń CPU, potem, że GPU też może ... to jak to w końcu będzie z tym LR ?

MariuszJ
27-10-2012, 00:21
no to już nie wiem co ty mi mówisz. raz piszesz ze do obliczeń CPU, potem, że GPU też może ... to jak to w końcu będzie z tym LR ?
Piszę Ci prosto: LR nie wykorzystuje w konwersji GPU, czyli CUDA nic Ci nie da. Nie ja jestem temu winien, a programiści Adobe. Komputery nie robią nic z własnej inicjatywy.

KwaK410
27-10-2012, 00:31
dobra :) dzięki tak czy owak :) To jeśli możesz podpowiedzieć jaki procek trzeba włożyć żeby był mniej więcej dwa razy szybszy od mojego i5 2300 ? (wcześniej pisałem chyba 2600 ale to błąd )

MariuszJ
27-10-2012, 00:33
dobra :) dzięki tak czy owak :) To jeśli możesz podpowiedzieć jaki procek trzeba włożyć żeby był mniej więcej dwa razy szybszy od mojego i5 2300 ? (wcześniej pisałem chyba 2600 ale to błąd )
Niestety, nie znam się na sprzęcie ani bieżącej ofercie handlowej.

Pawel Pawlak
27-10-2012, 09:34
a czy CUDA uczynią cuda w zakresie szybkości renderowania podglądu w zakładce develop ? Tzn. czy jeśli teraz podgląd 100% powiększenia trwa ok 3s to czy jak zapodam porządną grafę z milionem rdzenie CUDA to będzie to realizowane w czasie rzeczywistym ? ;)

MariuszJ
27-10-2012, 10:01
a czy CUDA uczynią cuda w zakresie szybkości renderowania podglądu w zakładce develop ? Tzn. czy jeśli teraz podgląd 100% powiększenia trwa ok 3s to czy jak zapodam porządną grafę z milionem rdzenie CUDA to będzie to realizowane w czasie rzeczywistym ? ;)
Obawiam się, że nie. Lag przy renderowaniu podglądu nie jest spowodowany przez niedowład systemu wyświetlania, a zwyczajny zator obliczeniowy, identycznej natury jak ten przy eksporcie - LR generuje bitmapę o potrzebnej rozdzielczości za pomocą CPU, nie GPU.

Pawel Pawlak
27-10-2012, 10:13
Hmm... przy podglądzie o którym piszę, system ma u mnie spory nadmiar mocy proca, której najwyraźniej nie potrafi wykorzystać. Natomiast przy eksporcie zapindala aż miło - wykorzystując 95% procka.

MariuszJ
27-10-2012, 10:31
Hmm... przy podglądzie o którym piszę, system ma u mnie spory nadmiar mocy proca, której najwyraźniej nie potrafi wykorzystać. Natomiast przy eksporcie zapindala aż miło - wykorzystując 95% procka.
W takim razie jest jakaś (niezbyt mocna moim zdaniem) przesłanka ku temu, że podgląd jest renderowany przez DirectX czyli upgrade karty może coś dać.

Mój sceptycyzm pochodzi stąd, że tworzenie podglądu oraz eksport do bitmapy to bliźniacze operacje (poza kompresją), nawet przestrzeń barw jest zwykle ta sama. Niekonsekwencją by było oprogramowywać je na różne sposoby - z supportem karty graficznej i bez.

Tyle, że Adobe rzeczywiście chyba utracił kontrolę nad kodem LR, więc wszystko jest możliwe.

Twoje nadzieje są trochę uzasadnione zachowaniem się LR na ekstremalnie słabych platformach, np. na tej na której pracuję. Generowanie podglądu przy dużym obciążeniu jest czasem związane z pojawianiem się artefaktów (czarne prostokąty) czy wręcz całkowitego zaciemnienia ekranu. Zjawiska takie idą z niewydolnego DirectX, więc może być coś na rzeczy.

Pawel Pawlak
27-10-2012, 11:56
czyli muszę stawić jakiś kombajn z CUDAmi do kompa i co się będzie działo ;)

KwaK410
27-10-2012, 15:08
kurcze, ciekawe czy ktoś mógłby zrobić porównanie pracy w LR z dobrą kartą graficzną kontra integra. Dużo byśmy się dowiedzieli. W sieci różne rzeczy ludzie piszą.

Dymek
07-11-2012, 00:37
Mam nadzieję, iż wybrałem odpowiedni temat na moje zapytanie, gdyż nie chciałem robić niepotrzebnie nowego topiku ;)

Mam pewien problem z eksportem, którego nie rozwiązała wyszukiwarka. Mianowicie, po wywołaniu z NEFa, obróbce i eksporcie jpega dla potrzeb internetowych w profilu sRGB, zdjęcia w porównaniu do widoku w LR wyglądają jakby je ktoś mocno potraktował kontrastem i ciemnią. Robi się po prostu mrocznie i nienaturalnie. Próbowałem żonglować profilami (sRGB vs. sRGB IEC..) ale wszystko kończy się fiaskiem. Gdyby ktoś był łaskaw nakierować mnie na źródło błędu..

partyman
07-11-2012, 10:44
A masz obsługę CMS w przeglądarce internetowej? Tu bym upatrywał źródła problemu.
Zakładam, że w innym programie do podglądu zdjęć, obsługującym CMS, zdjęcia wyglądają poprawnie (identycznie jak w LR).

Dymek
07-11-2012, 17:53
Jedyny nieznacznie zbliżony (ale nie identyczny) obraz do tego z LR jest w Picasie, w przeglądarce obrazów Win7 jest już źle, to samo dzieje się w Firefoxie czy Chromie.

partyman
08-11-2012, 00:44
Czy masz monitor szerokogamutowy czy zwykły?
Czy masz wgrany w Windows (zarządzanie kolorami) profil kolorów monitora? (to generuje brak poprawnej barwy w systemie)
W Firefox i Chrome natywnie brak jest obsługi CMS, trzeba dograć pluginy.

kichu
08-11-2012, 01:29
A nieprawda bo Chrome juz kuma profile.

partyman
08-11-2012, 08:59
A nieprawda bo Chrome juz kuma profile.
To coś musiało się zmienić w ostatnich wersjach.

Firefox nadal musi mieć dodatek.

kichu
08-11-2012, 09:56
w becie bylo jakos od wrzesnia, a oficjalnie calkiem niedawno
http://photographylife.com/chrome-color-management
sa juz poprawnie interpretowane profile ICC zapisane w obrazkach

a jakbys chcial to jeszcze mozesz sobie na to zalaczyc profil monitora - ale
to juz switchem --enable-monitor-profile

mateo912
08-11-2012, 14:06
To coś musiało się zmienić w ostatnich wersjach.

Firefox nadal musi mieć dodatek.

i kolejny błąd, firefox nie potrzebuje dodatku a jedynie trzeba mu to w ustawieniach (about:config) zmienić.

sote
09-11-2012, 10:09
LR 4.3 RC - mozna pobierac
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom4-3/

Michał44
09-11-2012, 16:20
Testował już ktoś 4.3? Szybszy w końcu jest?

gibber
09-11-2012, 21:24
Nawet nie ma co marzyć.

marekb
09-11-2012, 22:40
szybszy to będzie jak adobe wypuści kompa pod niego ;)

Yuras
10-11-2012, 01:35
Obawiam się, że nie. Lag przy renderowaniu podglądu nie jest spowodowany przez niedowład systemu wyświetlania, a zwyczajny zator obliczeniowy, identycznej natury jak ten przy eksporcie - LR generuje bitmapę o potrzebnej rozdzielczości za pomocą CPU, nie GPU.

Taka krótka "czasówka" z LR4.1 przy różnych konfiguracjach kompa. Sprawdzałem +/- czas eksportu pojedynczego NEFa z D800 (14bit-kompr. bezstratna) do JPGa z resajzem do 12MPix

Celeron G540/4GB 1333MHz/W7-64b na SSD 120GB/VGA integra - czas eksportu ok. 28sek.
i5-3550/4GB 1333MHz/W7-64b na SSD 120GB/VGA integra - czas eksportu ok. 16sek.
i5-3550/8GB 1333MHz/W7-64b na SSD 120GB/VGA integra - czas eksportu ok. 7sek.

Przy ostatniej konfiguracji lag podglądu trwa średnio 3-4sek.

Michaelg
20-11-2012, 01:26
Mam małe pytanko co do LR. Otóż mam wersję 4.1 i póki co nie chce aktualizować tylko poczekać do 5.1 gdzie może coś rewolucyjnego się pojawi. Pytanie brzmi czy chcąc zakutalizwać z 4.1 do np 5.1 płacę jednokrotnie za aktualizację- ile? Pobieram wtedy ze strony Adobe tylko plik aktualizacji ?

Slon
20-11-2012, 01:38
Mam małe pytanko co do LR. Otóż mam wersję 4.1 i póki co nie chce aktualizować tylko poczekać do 5.1 gdzie może coś rewolucyjnego się pojawi. Pytanie brzmi czy chcąc zakutalizwać z 4.1 do np 5.1 płacę jednokrotnie za aktualizację- ile? Pobieram wtedy ze strony Adobe tylko plik aktualizacji ?

a skad pomysl na wersje 5.1? Poki co mamy wersje 4.3 RC, do wersji 5 raczej daleko.
w obrebie danej wersji (2, 3, 4) aktualizacje sa darmowe, platny jest dopiero przeskok na wyzszy numerek. Nikt Ci nie powie, ile bedzie kosztowal upgrade do wersji 5.0, bo Adobe moze nas bardzo zaskoczyc (jak bylo przy upgradzie z 3 do 4)

Michaelg
20-11-2012, 01:43
Widzisz nie byłem świadom, że upgrade w obrębie numerka są darmowe. A że jest 4.3 i do 5.1 daleko to wiem - jednak myśląc, że każdy up jest płatny wolałem poczekać do 5.1 :)
A jak było z przejściem z 3 na 4? Jeśli chodzi o zaskoczenie o którym piszesz i cenę?

Slon
20-11-2012, 01:51
Widzisz nie byłem świadom, że upgrade w obrębie numerka są darmowe. A że jest 4.3 i do 5.1 daleko to wiem - jednak myśląc, że każdy up jest płatny wolałem poczekać do 5.1 :)
A jak było z przejściem z 3 na 4? Jeśli chodzi o zaskoczenie o którym piszesz i cenę?

LR 3 kosztowal ok 1200zl
LR 4 kosztuje ok 480-500zl

LR upg 2 na 3 - ok 400zl (jesli dobrze pamietam)
LR upg 3 na 4 - ok 300zl

Michaelg
20-11-2012, 01:56
Dzięki Ci bardzo za szczegółową odpowiedź. Dlatego też się zdecydowałem i wręcz rzuciłem na LR 4 jak dowiedziałem się , że jego cena jest tak "niska" i kosztuje 500 zł.
Już teraz wiem co wiedzieć chciałem, pozdrawiam.

sote
20-11-2012, 09:30
Dzięki Ci bardzo za szczegółową odpowiedź. Dlatego też się zdecydowałem i wręcz rzuciłem na LR 4 jak dowiedziałem się , że jego cena jest tak "niska" i kosztuje 500 zł.
Już teraz wiem co wiedzieć chciałem, pozdrawiam.

oooo to sklepy internetowe byly tez pozamykane? ;)

Slon
22-11-2012, 22:16
http://www.adobe.com/products/discount-software-coupons.html?PID=2440327
promocja na LR - 20% mniej. PS Elements 40% taniej

przespol
23-11-2012, 10:09
Lightroom 4 za 99$ na Amazon.com
http://www.amazon.com/gp/product/B007FZUPL2/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B007FZUPL2&linkCode=as2&tag=jaredpocom-20

dem
23-11-2012, 10:17
Z gory przepraszam za brak polskich czcionek, ale pisze z jakiegos na szybko sciagnietego linuksa.
Potrzebuje Waszej pomocy. Padl mi system i konieczny bedzie format.

I teraz najwaniejsze. Mialem w lightroomie otwartych 300 zdjec i polowa z nich byla juz obrobiona. Powiedzcie mi, gdzie przechowywane sa dane obrabianych wlasnie plikow w lr4? Przekopiuje sobie wtedy ten katalog i po formacie przywroce spowrotem na swoje miejsce.

Dodam, ze lr4 mam zainstalowany ze standardowymi ustawieniami.
Czy to moze ten katalog: Users > nazwa uzytkownika > Dokuments > Moje obrazy > lr4 ?

Z gory dzieki.

marektrz
23-11-2012, 11:42
Z gory przepraszam za brak polskich czcionek, ale pisze z jakiegos na szybko sciagnietego linuksa.

I teraz najwaniejsze. Mialem w lightroomie otwartych 300 zdjec i polowa z nich byla juz obrobiona. Powiedzcie mi, gdzie przechowywane sa dane obrabianych wlasnie plikow w lr4? Przekopiuje sobie wtedy ten katalog i po formacie przywroce spowrotem na swoje miejsce.

Czy to moze ten katalog: Users > nazwa uzytkownika > Dokuments > Moje obrazy > lr4 ?

Z gory dzieki.

Witam,

Tak na szybko, bo nie mam pod ręką LR'a, może coś Ci pomoże
http://www.lightroomqueen.com/downloads/bookexcerpts/lr3excerpts/lr3sample-35-defaultfilelocations.pdf

ku6i
23-11-2012, 11:58

Z gory dzieki.

Obrobiona, ale czy wywołana? Wszelkie parametry obróbki zdjęć zapisują się w katalogu LRa - to jest plik z rozszerzeniem .lrcat.

dem
23-11-2012, 12:27
Tak, wywolane, nie obrobione. Taki skrot myslowy.
Czyli wystarczy skopiowac plik:
Users > nazwa uzytkownika > moje dokumenty > moje obrazy > lr4 > lr4.lrcat ?

Wole sie upewnic, niz pozniej od nowa robic ta sama robote.

marektrz
23-11-2012, 12:32
Obrobiona, ale czy wywołana? Wszelkie parametry obróbki zdjęć zapisują się w katalogu LRa - to jest plik z rozszerzeniem .lrcat.

Moment, moment
Baza LR'a zawier wszelkie ustawienia związane z samą konfiguracją, a ustawienia dotyczące suwaków itp. zapisywane są w plikach xmp, lub w danych RAW'a, to zależy od ustawienia.
Jeżeli się mylę, to proszę o poprawkę.

siona
23-11-2012, 12:40
mylisz się

w plikach xmp masz kopię tego co jest w bazie i do tego TYLKO jeśli ustawisz ten parametr. defoltowo jest wyłączony.

ku6i
23-11-2012, 13:09
Tak, wywolane, nie obrobione. Taki skrot myslowy.
Czyli wystarczy skopiowac plik:
Users > nazwa uzytkownika > moje dokumenty > moje obrazy > lr4 > lr4.lrcat ?

Wole sie upewnic, niz pozniej od nowa robic ta sama robote.

Najprościej i najbezpieczniej będzie, jak przerzucisz katalog + rawy na innego kompa, zainstalujesz triala LR i się upewnisz.

dem
23-11-2012, 13:24
Najprościej i najbezpieczniej będzie, jak przerzucisz katalog + rawy na innego kompa, zainstalujesz triala LR i się upewnisz.

Ten katalog: Users > nazwa uzytkownika > Dokuments > Moje obrazy > lr4 ?
Rawy mam na innej partycji, wiec sa bezpieczne.

ku6i
24-11-2012, 01:41
Katalog = plik z bazą danych zawierającą informacje o obrabianych zdjęciach (rozszerzenie .lrcat).
Folder = to gdzie są pliki ;)

matios
25-11-2012, 19:49
Witam. Troszkę sporo postów w tym wątku.
Czy komputer: i7-2670QM (2.2Ghz do 3.1Ghz, 6MB Cache), 8 GB DDR3 1333MHz, 500GB SATA (7200 RPM), ATI RADEON 7470M 1GB DDR5
pozwoli mi na płynna edycję zdjęć (podgląd na żywo wprowadzanych zmian pędzlem)??? Strasznie się męczę na mym leciwym sprzęcie i chciałbym kupić coś co podoła. Sprawiłem sobie tablet ale jest on w LR bezużyteczny kiedy to podgląd generuje mi się z kilkusekundowym opóźnieniem.

rychu_cmg
25-11-2012, 20:01
Witam. Troszkę sporo postów w tym wątku.
Czy komputer: i7-2670QM (2.2Ghz do 3.1Ghz, 6MB Cache), 8 GB DDR3 1333MHz, 500GB SATA (7200 RPM), ATI RADEON 7470M 1GB DDR5
pozwoli mi na płynna edycję zdjęć (podgląd na żywo wprowadzanych zmian pędzlem)??? Strasznie się męczę na mym leciwym sprzęcie i chciałbym kupić coś co podoła. Sprawiłem sobie tablet ale jest on w LR bezużyteczny kiedy to podgląd generuje mi się z kilkusekundowym opóźnieniem.
Spokojnie da radę. Możesz pomyśleć jeszcze nad dyskiem SSD

matios
25-11-2012, 20:14
Co mi da taki dysk? Zamierzam kupić laptopa, który będę podłączał do mojego obecnego monitora 22", czy do laptopów dostępne są tego typu dyski?

Pawel Pawlak
25-11-2012, 20:17
może zamiast pytać to poczytaj - dzięki temu może nie będzie ich bez sensu jeszcze więcej.

ku6i
26-11-2012, 01:09
Ja zapytałbym z jakiego aparatu zdjęcia? Bo jest D70, są też 60MPix Hasselblady...

matios
26-11-2012, 21:54
póki co 12mp z D90

rychu_cmg
26-11-2012, 23:57
póki co 12mp z D90
Spokojnie da radę, chyba, że kupisz jakiegoś trefnego laptopa.

tot1977
02-12-2012, 21:11
Moment, moment
Baza LR'a zawier wszelkie ustawienia związane z samą konfiguracją, a ustawienia dotyczące suwaków itp. zapisywane są w plikach xmp, lub w danych RAW'a, to zależy od ustawienia.
Jeżeli się mylę, to proszę o poprawkę.

mylisz się
w plikach xmp masz kopię tego co jest w bazie i do tego TYLKO jeśli ustawisz ten parametr. defoltowo jest wyłączony.

Witam.
Zapisywanie metadanych XMP :
Pozostając ciągle w Catalog Settings, przyjrzyjmy się jeszcze zakładce Metadata. Znajduje się tutaj opcja Automatically write changes in XMP. Skrótem XMP oznaczany jest format metadanych dla plików powstających w aplikacjach Adobe. Wszelkie operacje edycyjne na zdjęciach, przypisania słów kluczowych, tytułu i autora fotografii – krótko mówiąc cała recepta dla Lightrooma bądź innego programu jak obrobić dane zdjęcie – zapisywane są w postaci bloku danych XMP. Domyślnie Lightroom nie ingeruje w oryginalne pliki RAW/DNG/JPEG/TIFF/PSD, które zostały zaimportowane do katalogu, a całą informację XMP przechowuje w pliku .lrcat. Zaznaczenie tej opcji w ustawieniach katalogu umożliwia umieszczenie danych XMP również bezpośrednio w plikach ze zdjęciami. W przypadku ustandaryzowanych formatów graficznych jak DNG, JPEG, TIFF i PSD, blok XMP „zaszywany” jest w tych plikach. W przypadku zdjęć RAW, blok XMP zapisywany jest w postaci osobnego pliku w folderze z tymi fotografiami. Wyeksportowanie danych XMP poza katalog Lightrooma w opisany sposób jest przydatne wówczas, gdy pracujemy na plikach ze zdjęciami w innych aplikacjach (np. otwieramy zdjęcia RAW przy pomocy wtyczki Camera Raw w Photoshopie – wówczas program ustawia opcje konwertera w sposób identyczny, jak to zostało zrobione w module Develop w Lightroomie) czy nawet w innych katalogach Lightrooma, kiedy nie stosujemy wspomnianej wcześniej synchronizacji. W sytuacji, kiedy po modyfikacji oryginalnych plików z fotografiami Lightroom wykryje, że zaszyty w nich blok XMP różni się od wersji recepty przechowywanej w katalogu, program zaproponuje dwie opcje aktualizacji: za obowiązującą będziemy mogli uznać informację XMP z pliku lub z katalogu Lightrooma, do wyboru.

Tekst zaciągniety z: http://www.dfv.pl/lightroom.html?id=480

Pozdrawiam
Tomek

mario1
04-12-2012, 08:38
Witam.
Z racji iż jest to moja pierwsza wypowiedź, chciałby serdeczni wszystkich powitać.

Tak na gorąco chcę podziękować użytkownikowi "przespol" gdyż dzięki jego cennej informacji od wczoraj jestem legalnym posiadaczem LR za jedyne 99$.
Może moje pytanie jest głupie, lecz od wczoraj nie znalazłem odpowiedzi na Forum na nurtujący mnie problem.
Chcę zmienić lokalizację folderów roboczych LR 4.2 i umieścić je na innym dysku niż c:\.....\moje obrazy....
Już podczas instalacji programu pojawił się komunikat z możliwością zmiany lokalizacji w/w lecz pomimo kilkukrotnych prób nie udało mi się zapisać zmiany.
Próbowałem po instalacji, w menu w ustawieniach lecz też bezskutecznie. Może mam jakieś zaćmienie umysłowe? Nigdy nie miałem tego typu problemów. Pomocy .....

Pozdrawiam i przepraszam.

MariuszJ
04-12-2012, 10:13
Nie bardzo wiem, co rozumiesz pod nazwą "foldery robocze".

Ustawia się położenie katalogu (pliku .lrcat). W folderze, w którym go umieścisz, pojawi się podfolder z podglądami. Wszystko.

To gdzie są zdjęcia, ustawia się przy każdym imporcie.

MSXxxx
04-12-2012, 20:25
Witam.
Może ktoś podpowie czemu przy podglądzie zdjęć które "odłączone" są od pliku źródłowego, w przypadku JPEG są ostre a w przypadku NEF nieostre.
Prewki ustawione na 1:1.
"Automatically Discard 1:1 Previews" na Never.
Czy można sprawić aby napis "The file named ......nef is offline or missing" zniknął?
Pzdr

docxxx
06-12-2012, 22:48
No bez przesady, przeciez ten JPG jest zaszyty w NEF

MSXxxx
09-12-2012, 19:08
JPEGi o których mówię nie były obrabiane w LR, zostały zaimportowane do LR w celach przeglądowo-archiwizacyjnych.
Natomiast NEFy zostały obrobione i przekonwertowane na JPEGi przez LR - ale bez importu tych JPEGów do LR.
Tak więc LR "bez plików źródłowych" widzi prewki tylko NEFów.
Więc NEFy i JPEGi to nie są te same zdjęcia.

vurmil
13-12-2012, 12:58
Dziś wyszła nowa wersja L 4.3

http://download.adobe.com/pub/adobe/lightroom/win/4.x/Lightroom_4_LS11_win_4_3.exe

skrzynka97
13-12-2012, 13:06
i podręcznik Eveninga w wersji polskiej.

ZYSKI
13-12-2012, 13:38

Do L 4,3 ?????

gibber
14-12-2012, 11:13
Do Lr4.

ZYSKI
14-12-2012, 12:18
Dzięki, pozdrawiam

mike555
14-12-2012, 12:24
Szkoda, że ani na Helionie ani w Empiku nie widać przykładowego rozdziału.

marszull
14-12-2012, 17:44
nie macie wrazenia ze LR w nowej wersji przyspieszyl?

MariuszJ
14-12-2012, 17:47
nie macie wrazenia ze LR w nowej wersji przyspieszyl?
Niestety, nie...

Ale ja raczej defetysta...

marekb
14-12-2012, 17:47
liczyłem na to lecz niestety...:(

marszull
14-12-2012, 21:02
Niestety, nie...

Ale ja raczej defetysta...

liczyłem na to lecz niestety...:(

ja dzisiaj mialem takie wrazenie, ze przy szybciej sie laduja zmiany na wiekszej ilosci zdjec i jakos plynnej dziala
ale moze dlatego ze ja raczej optymista ;)

kkokosz
19-12-2012, 11:33
U mnie działa szybciej, bo update 4.3 zainstalowałem na nowo postawionym Windows 8 64-bit :D W porównaniu do 32-bitowej Visty - jest zdecydowanie szybciej. Ale może też ma na to wpływ nowy dysk WD Black ;)

asche
20-12-2012, 10:10
Niestety nie znalazłem tematu o CameraRaw 7.3 (w sumie wyszła aktualizacja równocześnie z LR 4.3). Czy ktoś wie gdzie mogę ściągnąć aktualizację ACR do wersji 7.3? Na stronie Adobe, mimo zapowiedzi na portalach o tematyce fotograficznej, jej nie widzę.

slaw74
20-12-2012, 10:57
No ja mam wrażenie że jednak odrobinę przyspieszył. Suwaki się już tak nie zacinają jak w LR4.2 i jest nowa (w sensie inna) ikonka pędzla, filtru połówkowego i odświeżony wykrzyknik mówiący o starym procesie.... WOW !!!! hihihi

manquer
21-12-2012, 01:28
No ja mam wrażenie że jednak odrobinę przyspieszył. Suwaki się już tak nie zacinają jak w LR4.2 i jest nowa (w sensie inna) ikonka pędzla, filtru połówkowego i odświeżony wykrzyknik mówiący o starym procesie.... WOW !!!! hihihi
Potwierdzam, u mnie 4.2 na 4.3 zbiegł się z przerzuceniem zdjęć na nowy hdd i teraz to jest "bajka" :-)
Wszystko chodzi płynnie, nawet wciśniecie R i od razu można cropować. Rewelka!

R
21-12-2012, 01:37
nawet wciśniecie R i od razu można cropować. Rewelka!

ja Ci powciskam R... :twisted:

manquer
21-12-2012, 01:42
ja Ci powciskam R... :twisted:
No co ? :-)

dziurol
22-12-2012, 23:24
Witam, dlaczego podczas importu i pierwszego otwarcia zdjęcia program automatyczne koryguję mi zdjęcie ?

R
22-12-2012, 23:42
Witam, dlaczego podczas importu i pierwszego otwarcia zdjęcia program automatyczne koryguję mi zdjęcie ?

zebys mial okazje zadac pytanie na ktore trotyliard razy padla odpowiedz na tym forum... pewnie nawet w tym watku.

dziurol
22-12-2012, 23:48
zebys mial okazje zadac pytanie na ktore trotyliard razy padla odpowiedz na tym forum... pewnie nawet w tym watku.

dłużej zajęło Ci pisanie tego zdania niż ewentualne udzielenie odpowiedzi..

mateo912
23-12-2012, 00:05
dłużej zajęło Ci pisanie tego zdania niż ewentualne udzielenie odpowiedzi..

jak to było? głodnemu nie daj ryby tylko wędkę?
jak sam poszukasz to lepiej zapamiętasz niż jak dostaniesz wszystko na tacy.

Michaelg
23-12-2012, 01:32
dziurol - LR nie czyta tego co body zapisuje w RAWACH- ustawień profili, wyostrzania, kontrastu itp. Musisz się do teto przyzwyczaić albo używać Capture od Nikona.

dziurol
23-12-2012, 10:08
dziurol - LR nie czyta tego co body zapisuje w RAWACH- ustawień profili, wyostrzania, kontrastu itp. Musisz się do teto przyzwyczaić albo używać Capture od Nikona.

ok dzięki za pomoc.

Tomek5657
29-12-2012, 20:32
Przepraszam jeżeli to zły wątek, ale już nie chciałem zakładać nowego tematu... Czy ktoś wie dlaczego mój Lightroom 4 pokazuje mi czasami temperaturę w skali od -100 do 100, a nie w Kelinach? Czasami jest to denerwujące, a nie potrafię tego przestawić. Miał ktoś z was taki problem?

marekb
29-12-2012, 20:33
Jpg

Tomek5657
29-12-2012, 20:37
Jpg

w K pokazzuje tylko dla RAW

Bardzo dziękuję :)

siona
29-12-2012, 20:38
w K pokazzuje tylko dla RAW

KS
30-12-2012, 16:14
A mi po aktualizacji do 4.3 zniknęły wszystkie profile aparatu robione ręcznie... :(

Mam je oddzielnie na dysku w formacie .dcp. Skopiowałem do C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles ale ich w LTR dalej nie widzę.

Co ciekawe, w PSE 6 po otwarciu NEFa, ACR je widzi...

Ktoś wie, gdzie może leżeć problem? Dlaczego Lightroom nie widzi tych profili?

//edyta
Już wiem... zmienili ścieżkę przechowywania profili użytkownika.
Teraz trzeba je skopiować do:
C:\Users\<NazwaUżytkowika>\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

katzdw
01-01-2013, 20:57
A ma ktos profile do d600

mizerek
17-01-2013, 12:13
pytanie z innej bajki. DO pHenona 955x4 i 16gb ramu dd3 potrzebuje karte graficzną lepszą niż asus za 150 zł (jakis podstawowy)? Czy w LR ma to znaczenie? PS chodzi mi elegancko i wszystko na tym robie ale jeśli LR maiłby dostać skrzydeł chociaż tych małych to bym się pokusił. WIn7 64. pozdrawiam

mateo912
17-01-2013, 12:23
pytanie z innej bajki. DO pHenona 955x4 i 16gb ramu dd3 potrzebuje karte graficzną lepszą niż asus za 150 zł (jakis podstawowy)? Czy w LR ma to znaczenie? PS chodzi mi elegancko i wszystko na tym robie ale jeśli LR maiłby dostać skrzydeł chociaż tych małych to bym się pokusił. WIn7 64. pozdrawiam

lr nie korzysta z GPU.

mizerek
17-01-2013, 12:28
no to jeden wydatek mniej :) dzięki "mateo"

Calme
17-01-2013, 12:36
lr nie korzysta z GPU.
No właśnie, a szkoda ;/

mizerek
17-01-2013, 16:05
ten temat z LR to jakiś horror istny. Zastanawiam się nad kupnem ssd ale co mi to da tak sobie myśle? jeden dysk mam na sata 2 a 2 dyski na sata 1. ehhh...

Calme
17-01-2013, 16:15
No a Capture One jeszcze wolniejszy jak LR niestety

Pawel Pawlak
17-01-2013, 16:19
generalnie współczesny soft do RAWów to jakaś porażka. Moim zdaniem 6rdzeniach, 32GB ramu, SSD wszystkie operacje na nawet 46mpix rawach powinny się odbywać błyskawicznie, a tak nie jest.

mizerek
17-01-2013, 16:19
wersja 7 czy 6?? ja mam 6 express i jest ok - lepiej wg mnie jak LR

Calme
17-01-2013, 18:10
wersja 7 czy 6?? ja mam 6 express i jest ok - lepiej wg mnie jak LR
7 - można włączyć tam engine z 6 ale prawie nic to nie zmienia mz.

robin102
20-01-2013, 14:39
generalnie współczesny soft do RAWów to jakaś porażka. Moim zdaniem 6rdzeniach, 32GB ramu, SSD wszystkie operacje na nawet 46mpix rawach powinny się odbywać błyskawicznie, a tak nie jest.
No kurde mnie przeraża to. Przecież te D800 czy jakiś następny D750 ;) nawet o większej rozdziałce za niedługo trzeba będzie mieć z wielu względów, jak nie z potrzeby to z marketingowych względów, albo z ciekawości, a tu nie ma czym szybko obrabiać wielu zdjęć. Przecież to jakaś komedia jest. Ostatnim czasem kumpel złożył silny komputer taki współczesny na SSD dużo ramu i 5 i co i kupa. LR 4.3 chodzi na nim znacznie, znacznie wolniej niż u mnie LR 3.6 na komputerze składanym piec lat temu. Co jest kuźwa grane z tym LR-em 4.3 sprzedawali go w swoim czasie za jakieś 400-500zł jak za program dla harcerzy. Może to jakiś bubel od podstaw zbublowany i trzeba czekać na wersje 5.0 i ta już będzie normalnie edytować zdjęcia.

marekb
20-01-2013, 14:57
No kurde mnie przeraża to. Przecież te D800 czy jakiś następny D750 ;) nawet o większej rozdziałce za niedługo trzeba będzie mieć z wielu względów, jak nie z potrzeby to z marketingowych względów, albo z ciekawości, a tu nie ma czym szybko obrabiać wielu zdjęć. Przecież to jakaś komedia jest. Ostatnim czasem kumpel złożył silny komputer taki współczesny na SSD dużo ramu i 5 i co i kupa. LR 4.3 chodzi na nim znacznie, znacznie wolniej niż u mnie LR 3.6 na komputerze składanym piec lat temu. Co jest kuźwa grane z tym LR-em 4.3 sprzedawali go w swoim czasie za jakieś 400-500zł jak za program dla harcerzy. Może to jakiś bubel od podstaw zbublowany i trzeba czekać na wersje 5.0 i ta już będzie normalnie edytować zdjęcia.gdyby nie to że efekty osiągane w LR4 lepsze to dawno wróciłbym do LR3 i byłbym już zamknął ślubniaki z 2012, a nie teraz męczył i klął.

robin102
20-01-2013, 19:38
Marku to jak to u Ciebie wygląda ta praca na LR 4.3 i na jakiej konfiguracji PCta.
Jaki proc, ile ramu, system na SSD ? Chodzi mi o to czy od razu masz otwartego rawa, czy czekasz z komunikatem wczytywanie danych, Ile czasu zajmuje np export 100 zdjęć do JPG z dodatkowymi operacjami typu wywalenie exifa,, przeskalowanie do konkretnej rozdziałki wybranej przez PM, czy podostrzenie przy exsporcie delikatne. U mnie można przyjąć, że to jakieś 2-2,5 sek na zdjęcie. Czy suwaczki i pędzelki, punktowe, gradientowe śmigają bez zadyszki ?

marekb
20-01-2013, 19:53
exportem to ja się nie przejmuję, bo w tym czasie robię np nadruk na płytach, do selekcji również nie ma strachu bo robię prewki 1:1 , najgorzej w develop przy pędzlacch, gradientach, przy kadrowaniu również czekam jak głupi Kaziu. Sprzęt sprzed 4 lat, dwa rdzenie, 8GB ramu, bez SSD. SataI. Kolega, który zajmuje się komputrami w naszym największym państwowym molochu, świetnie mi doradził co dokładnie i jak skonfigurować, z markami podzespołów i konkretnymi modelami i działa z innymi programami cały czas bez zmian. Myślałem nad zmianą kompa, ale to znów czas na wymianę, a ponoć korzyści niewielkie. Dociągnę więc do zamknięcia poprzedniego sezonu na starym.

robin102
20-01-2013, 20:06
Na wypasionych konfiguracjach dzisiejszych też ten problem z tnącymi się narzędziami koledzy mają. O ja pierdziu co za bubel Adobe zrobił :( Czekam na wersje 5.0 w takim razie, albo rawy z D800 trzeba bedzie czym innym strugać.

KS
21-01-2013, 19:02
Robin, miałeś LR4 zainstalowany? Spróbuj sam jak działa na Twoim sprzęcie.

grzegorzant
21-01-2013, 21:33
Czy ktoś z Was instalował wersję edukacyjną ? Pilnie potrzebuje pomocy !

mateo912
21-01-2013, 22:16
Czy ktoś z Was instalował wersję edukacyjną ? Pilnie potrzebuje pomocy !

Przecież program nie różni się niczym. Kwestia różnych licencji.

grzegorzant
21-01-2013, 22:40
Chodzi mi o to, aby ktoś mnie poprowadził za rączkę przez rejestracje :)
Mam skan legitymacji i wszystko co w pudełku.
Nie mogę się przepchać przez stronę do rejestracji Adobe.
Chyba, że jest gdzieś ona w ojczystym języku ?!

hydra_nt
21-01-2013, 22:53
http://www.cherub.pl/downloads2/rejestracja.pdf

robin102
21-01-2013, 22:57
Robin, miałeś LR4 zainstalowany? Spróbuj sam jak działa na Twoim sprzęcie.
Nie miałem u siebie zainstalowanego bo konfiguracja kompa nawet nie rokuje :), Paru kolegów pomstuje strasznie na powolność, sam zasiadłem do 2 komputerów z LR 4 i było jak wcześniej pisałem. Se Suuuuuuw suwaczkiem, a tu kupa nic się nie suwnęło, tylko za chwilę. Ja używam LR od wersji 1.1 więc penie doczekam się pełnosprawnego 5.0 jeszcze za mego życia :) Strasznie ale to strasznie mnie irytuje te zagadnienie. mój przyjaciel skosztował się na wypasiony najlepszym SSD komputer do tego kupił legal LR 4 i wszystko mu wolniej chodzi i to znacznie wolniej niż na starym 8 letnim konfigu z AMD, a skonfigurował komputer jak i dyski z myślą o pracy na LR 4. Umiał to zrobi bo łebski gościu jest.

grzegorzant
21-01-2013, 23:39
http://www.cherub.pl/downloads2/rejestracja.pdf

Dzięki wielkie !

może wiesz ile trza czekać na zwrotny mail z kodem ?

hydra_nt
21-01-2013, 23:49
Niestety nie wiem jak jest przy tej wersji.

Tapatalk

KS
23-01-2013, 07:07
Nie miałem u siebie zainstalowanego bo konfiguracja kompa nawet nie rokuje :), Paru kolegów pomstuje strasznie na powolność, sam zasiadłem do 2 komputerów z LR 4 i było jak wcześniej pisałem. Se Suuuuuuw suwaczkiem, a tu kupa nic się nie suwnęło, tylko za chwilę. Ja używam LR od wersji 1.1 więc penie doczekam się pełnosprawnego 5.0 jeszcze za mego życia :) Strasznie ale to strasznie mnie irytuje te zagadnienie. mój przyjaciel skosztował się na wypasiony najlepszym SSD komputer do tego kupił legal LR 4 i wszystko mu wolniej chodzi i to znacznie wolniej niż na starym 8 letnim konfigu z AMD, a skonfigurował komputer jak i dyski z myślą o pracy na LR 4. Umiał to zrobi bo łebski gościu jest.

Robin, ja mam prawie identyczną konfigurację co Ty. Jakoś mi ten LR4 działa tak, że mogę na nim pracować. Wolniej od LR3, to prawda, ale jakiejś ogromnej tragedii nie ma. Po aktualizacji do LR4.3 jest szybciej. Zainstaluj, skonfiguruj wg. porad Adobe (znajdź w google), podziałaj, wyrób sobie zdanie.

raftik
23-01-2013, 10:47
Robin, ja mam prawie identyczną konfigurację co Ty. Jakoś mi ten LR4 działa tak, że mogę na nim pracować. Wolniej od LR3, to prawda, ale jakiejś ogromnej tragedii nie ma. Po aktualizacji do LR4.3 jest szybciej. Zainstaluj, skonfiguruj wg. porad Adobe (znajdź w google), podziałaj, wyrób sobie zdanie.

A możesz kolego podpowiedzieć jaka jest ta konfiguracja wg zaleceń Adobe ? Wiem szukać w Google ale może jednak napiszesz parę słów o tych poradach ? U mnie na procku i5 i 8 GB Ramu też dość fajnie śmiga LR4 ale niestety na dwóch monitorach już nie jest za wesoło ponieważ LR się wyłącza. Tzn. przeinstalowałem z LR4.3 na 4.0 i narazie mam spokój ale zobaczymy na jak długo.

slaw74
23-01-2013, 10:52
Wspominałem już pewnie wyżej, ale może się przyda komuś.
LR4 chodzi wyraźnie szybciej (czytaj normalnie) jeśli przełączymy się na proces 2010.
Owszem to nie załatwia sprawy.
Druga rzecz.
Mi suwaki, szczególnie balansu bieli zacinają się straszliwie.... i odkryłem dlaczego.
Miałem ustawione Clarity na 15 defaultowo, od kiedy je wyzerowałem WB przestało się zacinać. Teraz Clarity ustawiam jako ostatni suwak. Trochę to wkurzające ale działa.

PS a odnośnie działania suwaka Clarity mnie osobiście mniej podoba się jego nowe wcielenie. Starsza wersja mi się podobała bardziej dawała mocno plastyczne efekty.

raftik
23-01-2013, 10:56
Wspominałem już pewnie wyżej, ale może się przyda komuś.
LR4 chodzi wyraźnie szybciej (czytaj normalnie) jeśli przełączymy się na proces 2010.
Owszem to nie załatwia sprawy.
Druga rzecz.
Mi suwaki, szczególnie balansu bieli zacinają się straszliwie.... i odkryłem dlaczego.
Miałem ustawione Clarity na 15 defaultowo, od kiedy je wyzerowałem WB przestało się zacinać. Teraz Clarity ustawiam jako ostatni suwak. Trochę to wkurzające ale działa.

PS a odnośnie działania suwaka Clarity mnie osobiście mniej podoba się jego nowe wcielenie. Starsza wersja mi się podobała bardziej dawała mocno plastyczne efekty.

Sorry może pytanie trywialne ale jak wyzerowałeś suwaki ? Zauważyłem u siebie, że np suwaki od wyostrzania mam zawsze na jakąś wartość ustawione a o ile wiem to ustawienia w puszce nie przenoszą się w RAW do LR ?

slaw74
23-01-2013, 11:01
Naciśnij ALT w module develope a suwak RESET zamieni się na SET DEFAULT

raftik
23-01-2013, 11:04
Naciśnij ALT w module develope a suwak RESET zamieni się na SET DEFAULT

Serdecznie dziękuję :) cały czas się go uczę :) ALT używałem tylko do maski w wyostrzaniu :)

kichu
23-01-2013, 11:08
LR nie czyta ustawien aparatu w tym takze ustawienia wyostrzania. Te wszystkie parametry kuma tylko Capture NX2.
Dzieki czemu mozesz sobie np. wyostrzanie w aparacie ustawic na dosc wysoki poziom typu 6-7, dzieki czemu na LCD
w puszce dobrze widac czy fota jest ostra czy nie (krawedzie sa mocno zaakcentowane), a kompletnie nie ma to
pozniej wplywu na rawa otwieranego przez LR.

Wazne - jesli sie nie uzywa Capture NX2 do wolania rawow - zeby w aparacie focac w nefach nie uzywac funkcji
Active D-Lighting.

raftik
23-01-2013, 11:18
LR nie czyta ustawien aparatu w tym takze ustawienia wyostrzania. Te wszystkie parametry kuma tylko Capture NX2.
Dzieki czemu mozesz sobie np. wyostrzanie w aparacie ustawic na dosc wysoki poziom typu 6-7, dzieki czemu na LCD
w puszce dobrze widac czy fota jest ostra czy nie (krawedzie sa mocno zaakcentowane), a kompletnie nie ma to
pozniej wplywu na rawa otwieranego przez LR.

Wazne - jesli sie nie uzywa Capture NX2 do wolania rawow - zeby w aparacie focac w nefach nie uzywac funkcji
Active D-Lighting.

Oczywiście tego byłem świadom, że nie przenosi ustawień ale już wiem jak wyzerować ustawienie zakładki wyostrzania bo nigdy nie jest u mnie na zero w LR4.

mOSAd
23-01-2013, 18:01
O ile dobrze kojarzę, to ustawienie tego, by wyostrzanie było na zero, trzeba by zrobić zupełnie inaczej. Tylko zastanów się, czy to ma sens. Ja chyba jeszcze nigdy wyostrzania nie zmniejszałem, a jeżeli już to je podnosiłem, lub zmieniałem wzajemne ustawienie suwaków. Ustawienie suwaków na zero nie ma zazwyczaj uzasadnienia. Jedyne jakie znam, to konwersja do innego formatu w jak najbardziej oryginalnej postaci. Ale wówczas lepiej moim zdaniem użyć NX View do tego celu.
Żeby zapamiętać ustawienia także używasz ALT, ale wybierasz opcję na samym dole zakładek, czyli "Set Default". Wówczas można ustalić, że wstępnymi parametrami będą aktualne pozycje suwaków. Dotyczyć to będzie wszystkich nowych zdjęć z modelu aparatu użytego do wykonania widocznego zdjęcia. Na szczęście jest możliwość cofnięcia się do ustawień Adobe w razie wpadki. Opcja służy głównie do wyboru profilu barwnego w zakładce Calibration. Ale i na przykład poziomu odszumiania wysokiego ISO. Nie wiem jak jest obecnie w wersji LR4, ale właśnie poziom odszumiania był kiedyś zapamiętywany osobno dla poszczególnych ISO dodatkowo (o ile mnie pamięć nie myli).

kichu
23-01-2013, 18:05
Zgodzie sie z mosadem, ze wysotrzanie na zero to nie jest do konca dobry pomysl - to nawet niewielkie wyostrzanie ustawione defaultowo mozna by określic jak cos w stylu "sharpen for AA/Bayer" - czyli wyostrzania ktore ma na celu zniwelowac miekkosc obrazu wynikajaca z interpolacji danych z matrycy (bayer -> rgb) i wplywu filtra AA.

manquer
23-01-2013, 18:11
Oczywiście tego byłem świadom, że nie przenosi ustawień ale już wiem jak wyzerować ustawienie zakładki wyostrzania bo nigdy nie jest u mnie na zero w LR4.

Wydaje mi się że LR ma to wyostrzanie default 25% w związku z korekcją filtra dolnoprzepustowego.

KS
23-01-2013, 19:33
A możesz kolego podpowiedzieć jaka jest ta konfiguracja wg zaleceń Adobe ? Wiem szukać w Google ale może jednak napiszesz parę słów o tych poradach ? U mnie na procku i5 i 8 GB Ramu też dość fajnie śmiga LR4 ale niestety na dwóch monitorach już nie jest za wesoło ponieważ LR się wyłącza. Tzn. przeinstalowałem z LR4.3 na 4.0 i narazie mam spokój ale zobaczymy na jak długo.

To miałem na myśli:
http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/optimize-performance-lightroom.html

martin204
23-01-2013, 21:37
U mnie to samo tzn. bardzo mozolne działanie... na komputerach moich grafików - 32gb i7 2600k +SSD w raidzie ....a dział jakby wór z węglem miał na plecach:-( Na moim laptopie Dell xps na i7 z 16gb to samo. Natomiast pozostały pakiet Adobe działa aż miło... wg mnie coś mocno spiepszyli... rawy z D800 na LR4 obrabia się dużo wolniej niż na wbudowanym camera raw PS6.

Może ktoś zna jakieś sztuczki aby to ulepszyć.

rychu_cmg
24-01-2013, 00:01
To miałem na myśli:
http://helpx.adobe.com/lightroom/kb/optimize-performance-lightroom.html
Jest gdzieś ten artykuł w języku polskim ?

KS
24-01-2013, 08:50
Jest gdzieś ten artykuł w języku polskim ?

http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fhelpx.adobe.com%2Flightroom%2Fkb%2F optimize-performance-lightroom.html

;)

Sz@kal
01-02-2013, 21:19
Panowie może głupie pytanie ale jak się ma jakość wywołanych plików jesli porównujemy LR4 i CNX2? Pytam bo kiedyś jak miałem LR3 testowego i porównywałem pliki po wywołaniu z NX2 to jednak ten drugi wygrywał. Zdjęcia zachowywały więcej szczegółów, miały lepsze przejścia tonalne no i kolor skóry był łatwiejszy do opanowania. Czy coś się zmieniło i można by spokojnie przesiadać się na LR4? Czy NX2 górą jeśli chodzi o jakość? A może to tylko takie moje dziwne odczucia co do porównania obydwu?

rychu_cmg
01-02-2013, 22:56
@Szakal jakość zależy od ustawień przy eksporcie. Z tym, że NX2 lepiej współpracuje z plikami z aparatów Nikona to fakt, ale przy eksporcie to nie powinno mieć znaczenia.

mOSAd
01-02-2013, 23:27
NX2 nadal górą. W LR4 nie zmienił się diametralnie system konwersji kolorów, czy wyliczania balansu kolorów i ich odchyłek. Zmieniły się siły suwaczków, algorytmy, w oparciu o które te suwaczki działają itd. - daje to większe możliwości wyciągania detali, czy zabaw ekspozycją i kontrastem, ale to właściwie tyle chyba. Jest oczywiście kilka innych gadżetów, ale jeżeli mowa o wywołaniu RAWa, to NX2 raczej długo nie będzie miał sobie równych. Chociaż przyznam, że Capture One kiedyś jak testowałem, to sprawował się naprawdę wzorowo po względem zarówno balansu bieli, kolorów, jak i korekty aberracji.

gdariusz
02-02-2013, 04:01
Witam.

Preset / Metadata / Export / Lightroom 4.3

Chodzi mi o to ze pewne dane EXIF chce zeby po exporcie do JPG nie bylo a pewne dodac.

Stworzylem nowy preset Metadane

Ale jak zrobic zeby automatycznie byl domyslnym i przy kazdym exporcie zaladowywal nowe dane do JPG ...

POZDRAWIAM

Darek

rlat
18-02-2013, 10:51
Jak lighroom 4 radzi sobie na macu, też tak muli jak pod windows?

bialogardzianin
18-02-2013, 11:24
No kurde mnie przeraża to. Przecież te D800 czy jakiś następny D750 ;) nawet o większej rozdziałce za niedługo trzeba będzie mieć z wielu względów, jak nie z potrzeby to z marketingowych względów, albo z ciekawości, a tu nie ma czym szybko obrabiać wielu zdjęć. Przecież to jakaś komedia jest. Ostatnim czasem kumpel złożył silny komputer taki współczesny na SSD dużo ramu i 5 i co i kupa. LR 4.3 chodzi na nim znacznie, znacznie wolniej niż u mnie LR 3.6 na komputerze składanym piec lat temu. Co jest kuźwa grane z tym LR-em 4.3 sprzedawali go w swoim czasie za jakieś 400-500zł jak za program dla harcerzy. Może to jakiś bubel od podstaw zbublowany i trzeba czekać na wersje 5.0 i ta już będzie normalnie edytować zdjęcia.

Kumpel jeszcze ma 4.2 i dopiero lada moment ma zamiar odinstalować 4.2 i zainstalować ściągniętą z aktualizacji wersję 4.3, ale zbytnio w efekty tej zamiany nie pokłada nadziei. W akcie desperacji już zastanawiam się czy nie postawić systemu na nowym HDD, że wina leży w 128 gigabajtowym SSD, albo obrabiać zdjęcia w starym procesie. Czytałem w internecie, że Lightroom 4 zżera mocno zasoby, że ponoć trzeba mu ustawić cache RAW 200 GB (sic!) no i 10 GB RAMu minimum, co ma się i tak nijak do posiadanego Win 7 Home 64-bitowego, który widzi tylko 7,xx GB pamięci operacyjnej. Najwyżej SSD przełożę do laptopa. ;) To jakaś paranoja, wcześniej miałem wersję 2,xx i Athlona II z 4x512 RAMu i LR śmigał o wiele szybciej. :(

burton
18-02-2013, 11:39
Pracuje mi się bezproblemowo. Jak czytam te problemy kolegów to współczuję i doznaję ulgi, że mam spokój.

Pawel Pawlak
18-02-2013, 11:44
Albo masz szczęście, albo masz skromne oczekiwania ;) Na forach jest cała masa osób narzekających na szybkość LR4 - zarówno na pecetach jak i na macach.

burton
18-02-2013, 12:27
Albo masz szczęście, albo masz skromne oczekiwania ;) Na forach jest cała masa osób narzekających na szybkość LR4 - zarówno na pecetach jak i na macach.
Być może jedno i drugie ;)
iMac 2011, 2,7 GHz i5, 12 GB DDR3, OS X Lion. Nie mam śmietniska w kompie, nie narzekam.

ZYSKI
18-02-2013, 14:17
Brawo, też nie ma śmietniska = iMac 2011

rychu_cmg
18-02-2013, 14:31
Mam pytanie związane z eksportem zdjęć. Jakie ustawienia zastosować w LR4, żeby pliki miały zbliżoną jakość i rozmiar pliku jak "Save for Web" w Photoshopie.

qooba
18-02-2013, 15:00
Czy na PC czy na mac LR4 działa tak samo wolno, nie ma się co oszukiwać niestety. LR3 działa dużo szybciej

koziak
18-02-2013, 18:33

Mac Mini 2012, i7, 16 GB Ram, dysk SSD, pliki z D700 = szybka i komfortowa praca.

biegly
18-02-2013, 21:22
Pracuję na iMacu i podpiszę się "szybka i komfortowa praca."

Pawel Pawlak
18-02-2013, 22:24
widać z tego powinienem sobie kupić jakiegoś mac-a mini zamiast nędznego 6 rdzeniowego, 12 potokowego PCta, z 32GB RAMu - może wtedy też bym pisał że wszystko działa świetnie. Tymczasem wpienia mnie, że LR 3.6 potrafił równie szybko działać na kilka lat starszym kompie.
Tak przy okazji; w zasadzie wszystkie operacje na 12mpix plikach z d700 i d300 wykonują się u mnie w czasie rzeczywistym, ale z RAWami D800 już tak dobrze nie jest. A powinno być.

koziak
18-02-2013, 22:40
Dlatego dopisałem że z plikami z D700 jest szybka i komfortowa praca. Z D800 nie miałem przyjemności.

Star Dust
18-02-2013, 22:50
macbook pro i7, 8gb ram + 14bit raw z d7k nadal lightroom niezle smiga

burton
18-02-2013, 23:37
widać z tego powinienem sobie kupić jakiegoś mac-a mini zamiast nędznego 6 rdzeniowego, 12 potokowego PCta, z 32GB RAMu - może wtedy też bym pisał że wszystko działa świetnie. Tymczasem wpienia mnie, że LR 3.6 potrafił równie szybko działać na kilka lat starszym kompie.
Tak przy okazji; w zasadzie wszystkie operacje na 12mpix plikach z d700 i d300 wykonują się u mnie w czasie rzeczywistym, ale z RAWami D800 już tak dobrze nie jest. A powinno być.
Właśnie - ja największe pliki jakie mam do obrabiania to z D4 więc malizny w porównaniu z D800. Tu może leży przyczyna komfortu pracy na iMacu i Lr 4 czy jakimkolwiek innym PC-cie ?

Calme
19-02-2013, 00:57
Panowie miarodajne to by było jakbyście postawili swoje maszynki koło sprzętu Pawła i zrobili test na tych samych zdjęciach z d800, testując te same operacje, presety, itp. Natomiast tak to będzie jak zawsze dla wszystkich na oko ;) Bo jak na razie jego sprzęt z opisu bardziej przypomina Mac'aPro a mimo to nie jest wystarczająco szybki do obróbki rawów z d800. Tak przynajmniej wywnioskowałem z wpisów, tym bardziej, że faktycznie mówimy o najnowszej wersji LR.

Tu jako ciekawostka:
http://macperformanceguide.com/mbpRetina2012-speed-CS6-raw-convert.html

gdariusz
19-02-2013, 01:15
Juz od pol roku cykam na D800 i obrabiam na Toshiba Satellite L500-19Z. Ma dwa rdzenie 4 GB RAM i 2.2 GHz zegar. Komp sprzed 4 lat ... MOze 5 ...
Mam Lightrooma 4.3 i ... Nie jest super ale nie jest tragicznie ... Odchudzilem Lightrooma wycinajac nieuzywane przeze mnie moduly. Such as: Book.lrmodule, Location.lrmodule, MultipleMonitor.lrmodule (nie mam dwoch monitorow), Print.lrmodule, Slideshow.lrmodule, Web.lrmodule (na wszelki wypadek przegralem je do innego katalogu stworzonego przeze mnie) Niepotrzebne rzeczy sie nie laduja ... Nie obciaza RAM, i dziala szybciej ...
Ale Photoshopa w tym samym czasie wole nie otwierac ;)

RobRoy
19-02-2013, 07:22
Mały off-topic nie wiem czy już było? Na stronie Adobe promocja na Lightroom 4 minus 30%. Do końca lutego.

biegly
19-02-2013, 14:39
Jeśli Pawel chcesz, podeślij mi RAWa z d800 zobaczę jak pracuje lr4.
Na plikach z D300 czy D7000, nie mam problemów idzie przy każdym dotknięciu.
To samo mogę powiedzieć o NX-e.

Johanan
19-02-2013, 16:00
Jeśli Pawel chcesz, podeślij mi RAWa z d800 ...

A po jaką ... ma Ci przysyłać, skoro w sieci od Czorta sampli?

biegly
19-02-2013, 17:36
Chcesz kolego, to sobie pobieraj z sieci co chcesz! Ja nie wnikam

Johanan
19-02-2013, 17:38
Chcesz kolego, to sobie pobieraj z sieci co chcesz! Ja nie wnikam

Nie wiem w czym jesteś biegły, ale logiką nie grzeszysz, niestety.

Chcesz pomóc, to nie stwarzaj dodatkowych problemów.

biegly
19-02-2013, 17:57
Widze że kolega to taki inteligencik, wyluzuj człowieku bo pękniesz

rivendell
19-02-2013, 23:43
JA sprawdziłem tylko wersję demo, neizłe narzędzie, ale pieniędzy nie wydam, za drogie jak dla mnie.

rychu_cmg
20-02-2013, 01:05
JA sprawdziłem tylko wersję demo, neizłe narzędzie, ale pieniędzy nie wydam, za drogie jak dla mnie.
LR4 kosztuje około 500 zł, jego poprzednicy 1200 zł. W tej cenie znajdziesz coś sensowniejszego ?

gdariusz
20-02-2013, 01:41
Nie obrazcie sie, ale ten watek zgubil konstruktywne spojrzenie na Lightrooma. Bez sensu sie spierac o *******y. Latwo sie pisze o wadach ...

bialogardzianin
20-02-2013, 10:11
Juz od pol roku cykam na D800 i obrabiam na Toshiba Satellite L500-19Z. Ma dwa rdzenie 4 GB RAM i 2.2 GHz zegar. Komp sprzed 4 lat ... MOze 5 ...
Mam Lightrooma 4.3 i ... Nie jest super ale nie jest tragicznie ... Odchudzilem Lightrooma wycinajac nieuzywane przeze mnie moduly. Such as: Book.lrmodule, Location.lrmodule, MultipleMonitor.lrmodule (nie mam dwoch monitorow), Print.lrmodule, Slideshow.lrmodule, Web.lrmodule (na wszelki wypadek przegralem je do innego katalogu stworzonego przeze mnie) Niepotrzebne rzeczy sie nie laduja ... Nie obciaza RAM, i dziala szybciej ...
Ale Photoshopa w tym samym czasie wole nie otwierac ;)

A nie zamula Ci po 20-30 zdjęciach (zwiechy, artefakty na ekranie, zamrożenie suwaków)? Napisz proszę jak technicznie odchudzić LR- wystarczy wyciąć/ usunąć te moduły z katalogu z LR?
---
Do pozostałych- ile GB macie wpisane w Camera Raw Cache? Może trzeba wymienić SSD 128GB na HDD min. 500GB i ustawić ten cache na 200GB jak wyczytałem w necie?

skippy
20-02-2013, 10:21
LR4 kosztuje około 500 zł, jego poprzednicy 1200 zł. W tej cenie znajdziesz coś sensowniejszego ?

A jakie to ma znaczenie, ile kosztowała poprzednia wersja, albo czy w tej cenie jest coś sensowniejszego?
To, że lightroom to najlepiej wydane 500 zł na tego typu soft, nie jest żadnym argumentem, jak się nie chce wydać 500 zł na tego typu soft. Zwłaszcza, że jest ViewNX i np. gimp, co może być zupełnie wystarczające.

motoko
22-02-2013, 17:53
Pytanie: czy pracując na dwóch monitorach można ustawić na głównym, w module "develop", widok miniaturek w miejscu gdzie jest pokazywane aktualnie obrabiane zdjęcie? Skoro mam pełnoekranowy podgląd na drugim monitorze nie potrzebuję go na głównym, a miniaturki pozwoliłyby mi na szybszą nawigację. Albo zostawić pasek z miniaturkami na dole, a ekran wypełnić narzędziami zamiast przewijać je na pasku z prawej?

raftik
22-02-2013, 17:59
Pytanie: czy pracując na dwóch monitorach można ustawić na głównym, w module "develop", widok miniaturek w miejscu gdzie jest pokazywane aktualnie obrabiane zdjęcie? Skoro mam pełnoekranowy podgląd na drugim monitorze nie potrzebuję go na głównym, a miniaturki pozwoliłyby mi na szybszą nawigację. Albo zostawić pasek z miniaturkami na dole, a ekran wypełnić narzędziami zamiast przewijać je na pasku z prawej?

Niestety chyba się nie da, w jednym oknie (monitorze) możesz mieć Develop a w drugim (monitorze) podgląd miniatur.

rlat
22-02-2013, 17:59
pewnie można, ja mam odwrotnie, na głównym podgląd na pomocniczym miniatury

motoko
22-02-2013, 18:07
pewnie można, ja mam odwrotnie, na głównym podgląd na pomocniczym miniatury

Ale masz miniatury na całym ekranie, czy tylko pasek na dole i obrabianą fotkę na środku?

rlat
23-02-2013, 16:18
Zdjęcia na całym, (lewy ekran - główny), miniatury na drugim - pomocniczym.
Podstawowy monitor 23 cale 1920x1080 pomocniczy 1280x1024.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://foto-kom.pl/inne/ekranLR.jpg)

motoko
24-02-2013, 01:38
Zdjęcia na całym, (lewy ekran - główny), miniatury na drugim - pomocniczym.
Podstawowy monitor 23 cale 1920x1080 pomocniczy 1280x1024.

Czyli odwrotnie się nie da?
U mnie wygląda to tak: dwa monitory, podstawowy skromny Dell do codziennego użytku i oprofilowane Eizo (do tego ustawione pionowo) jako drugi. Chciałbym mieć na Dellu otwartego LR w trybie Develop z miniaturkami a na Eizo odgląd pełnoekranowy obrabianego zdjęcia.
Jakieś rozwiązanie chyba istnieje?

ku6i
24-02-2013, 01:51
Ale w czym problem? LR nie rozróżnia monitora "głównego" i pomocniczego, dla niego istnieje tylko "pierwszy", czyli ten, w którym otwarte jest główne okno LR oraz "drugi". Przenieś główne okno na ten monitor który Cię interesuje i później naciśnij przycisk otwierający drugie okno.

motoko
24-02-2013, 02:25
Ale w czym problem? LR nie rozróżnia monitora "głównego" i pomocniczego, dla niego istnieje tylko "pierwszy", czyli ten, w którym otwarte jest główne okno LR oraz "drugi". Przenieś główne okno na ten monitor który Cię interesuje i później naciśnij przycisk otwierający drugie okno.

Nie zrozumieliśmy się: chcę mieć na monitorze 1 (Dell) główne okno LR, otwarty modół "develop" i miniaturki tam gdzie mam aktualnie podgląd zdjęcia, brak paska z miniaturkami na dole, pasek z presetami po lewej, pasek z narzędziami do wywoływania po prawej, a pełnoekranowy podgląd na monitorze 2 (Eizo). Z tego co widzę tego nie da się zrobić, bo zawsze po przejściu z Library do Develop zamiast miniaturek mam na środku podgląd obrabianej fotki, a po kiego grzyba mi on skoro i tak patrzę na drugi, oprofilowany/skalibrowany monitor.

ku6i
24-02-2013, 03:06
otwarty moduł "develop" i miniaturki tam gdzie mam aktualnie podgląd zdjęcia

"hier liegt der Hund begraben". Jak miniaturki, to moduł Library, jak Develop to podgląd jednego zdjęcia. Możesz ew. otworzyć na Eizo główne okno i moduł Develop, a na Dellu drugie okno z miniaturkami. Minus jest taki, że będziesz miał widoczne wszystkie palety na oknie z obrabianym zdjęciem (tabem możesz je wyłączyć).

dzejms
24-02-2013, 09:31
Mały off-topic nie wiem czy już było? Na stronie Adobe promocja na Lightroom 4 minus 30%. Do końca lutego.

Na amazonie jest jeszcze taniej => tutaj (http://www.amazon.co.uk/gp/product/B007ELNDAW/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B007ELNDAW&linkCode=as2&tag=wwwtombrekcom-21)

motoko
24-02-2013, 10:57
Na amazonie jest jeszcze taniej => tutaj (http://www.amazon.co.uk/gp/product/B007ELNDAW/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&camp=1634&creative=19450&creativeASIN=B007ELNDAW&linkCode=as2&tag=wwwtombrekcom-21)

Nieźle, całkowity koszt mojego to coś około £200 - LR3 + upgrade do 4.

rlat
24-02-2013, 20:19
Można przestawiać okna LR dowolnie,

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://foto-kom.pl/inne/ekranLR2.jpg)

motoko
25-02-2013, 03:51
Można przestawiać okna LR dowolnie[/IMG]

Dowolnie, ale nie tak jak ja bym chcial.

raftik
25-02-2013, 11:26
Ale, że tak zapytam nie wywala Wam się Lightroom 4 na dwóch monitorach po dłuższej chwili i kilku wywołanych fotach ?

motoko
25-02-2013, 12:03
Ale, że tak zapytam nie wywala Wam się Lightroom 4 na dwóch monitorach po dłuższej chwili i kilku wywołanych fotach ?

Jakb siegam pamiecia nigdy mi sie nie wywalil, ani na jednym ani a dwoch monitorach. Win 7 pro x64.

ku6i
25-02-2013, 18:20
Nie.

burton
26-02-2013, 10:13
"Jaskółka" dla mających problemy z Lr 4 http://www.optyczne.pl/5658-nowość-Adobe_Lightroom_4.4_i_Camera_RAW_7.4.html
Może oficjalna wersja Lr 4.4 będzie już wolna od wad ?

R
26-02-2013, 10:17
"Jaskółka" dla mających problemy z Lr 4 http://www.optyczne.pl/5658-nowość-Adobe_Lightroom_4.4_i_Camera_RAW_7.4.html
Może oficjalna wersja Lr 4.4 będzie już wolna od wad ?

hmm... nie napisali ze zmienili cokolwiek poza dodaniem obslugi kilku aparatow... jakich wad?

qooba
26-02-2013, 10:20
hmm... nie napisali ze zmienili cokolwiek poza dodaniem obslugi kilku aparatow... jakich wad?

nie napisali?

"Fixed Issues

The following issues have been fixed in Lightroom 4.4 release candidate:

The crop overlay tool resized incorrectly when used in conjunction with the “Constrain to Crop” checkbox in the Lens Correction panel
Background graphics were not correctly rendered within the Book Module
The supplied lens profile for the Sony RX-1 did not contain vignette information
Previews of photos in portrait orientation were blurry when viewed in the filmstrip in the Develop module. (Mac only)
Stack badges displayed the wrong count when creating new stack that included a preexisting stack.
The Filter scrollbar within the Library module was not rendering properly."

R
26-02-2013, 10:21
miales problem z ktorym z tych "issues" w czasie pracy? ;)

qooba
26-02-2013, 10:30
miales problem z ktorym z tych "issues" w czasie pracy? ;)

LR 4.4rc się ściąga, więc sprawdziłem i pojawia się ten problem:

"Previews of photos in portrait orientation were blurry when viewed in the filmstrip in the Develop module. (Mac only)"

dodam, że nigdy nie zwróciłem na to uwagi, bo na miniatury i tak nie patrzę, a często mam je wyłączone po prostu :)

burton
26-02-2013, 10:31
hmm... jakich wad?
Miałem na myśli powolność działania. Nic nie piszą o przyśpieszeniu ale kto ich tam wie ? Przyznali oficjalnie, że zrobili coś źle i dlatego wielu użytkowników narzeka na powolne działanie ? Może poprawią to po cichu ?

qooba
26-02-2013, 10:34
po cichu to można bąka puścić...
gdyby go znacząco przyspieszyli, to na 100% poinformowaliby o tym i to pogrubioną czcionką :)

R
26-02-2013, 10:34
dodam, że nigdy nie zwróciłem na to uwagi, bo na miniatury i tak nie patrzę, a często mam je wyłączone po prostu :)

no wlasnie ;)

R
26-02-2013, 10:35
Miałem na myśli powolność działania. Nic nie piszą o przyśpieszeniu ale kto ich tam wie ? Przyznali oficjalnie, że zrobili coś źle i dlatego wielu użytkowników narzeka na powolne działanie ? Może poprawią to po cichu ?

ta powolnosc dzialania nie jest jednoznaczna. jedni maja z nia problem inni nie...

raftik
26-02-2013, 10:38
Nie wiem jak wy ale ja od momentu pracy na dwóch monitorach non stop mam problem z wyłączaniem się Lightroom 4. Na jednym Miniatury na drugim Develop i po kilku wywołanych fotach ciach i program wisi i jedyny komunikat to wystąpił błąd i zamknij aplikację. Problem nie występuje przy pracy na monitorze laptopa ale już na zewnętrzym również mimo, że LR odpalony tylko na zewnętrznym ale monitory oba w trybie rozszerzonym. Sprzęt to taki na jaki mnie było stać: i5 3210, 8GB RAM, dysk 7200rpm, WIN 7 64bit

rlat
26-02-2013, 10:48
Sprzęt mam podobny, ( i5 750, dwa monitory, 16 gb ram w7 hp 64bit)lightroom chodzi stabilnie.

burton
26-02-2013, 10:49
ta powolnosc dzialania nie jest jednoznaczna. jedni maja z nia problem inni nie...
Część osób, które maja ten problem twierdzi, że ci co problemu nie mają jednak go mają :D
Skoro komuś chodzi wolno to niemożliwe, żeby innemu działało prawidłowo :)

raftik
26-02-2013, 10:52
Sprzęt mam podobny, ( i5 750, dwa monitory, 16 gb ram w7 hp 64bit)lightroom chodzi stabilnie.

Tutaj zakładałem osobny temat z tym problemem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222168 i wynika z wypowiedzi, że problem nie dotyka tylko mnie a jeszcze kilku kolegów z forum:( Może jednak te 8GB RAMU więcej niż u mnie czyli łącznie 16 GB rozwiązuje problem, zresztą tak sugerowali koledzy w moim temacie.

rlat
26-02-2013, 10:58
Nie, miałem długi czas tylko 8 i też było ok. Może przejrzyj log systemowy po takim zawieszeniu lr, być może tam będzie przyczyna zwisu.

marszull
26-02-2013, 11:18
u mnie na dwoch monitorach sie nie wiesza, ale ja mam na osx

Kaczy_Grzmot
26-02-2013, 12:51

Dzięki Ci za ten link! Dzięki Tobie kupiłem taniej.

Przyznam, że LR4 jestem zachwycony. Za sobą mam parę lat pracy na CNX2, który skądinąd jest bardzo dobrym programem, ale możliwość korekcji lokalnej ekspozycji oraz WB w LR jest nie do zastąpienia, nawet kosztem lepiej wyglądającego pliku wyjściowego na CNX2. LR działa też u mnie (i5, SSD, 8gb ram) znacznie stabilniej od CNX2.

Jest też dla mnie, po wstępnym i nie łatwym przegryzieniu się przez niego (siła przyzwyczajenia do CNX2 powodowała, że kilka razy dawałem sobie spokój z LR, a potem wracałem) bardziej intuicyjny w obróbce od CNX2 - myślę co chcę zrobić i dostęp mam po kilku klikach np. zmiana saturacji albo luminacji po wskazaniu zakresu koloru na ekranie i pociągnięciu w dół albo w górę wskaźnika.

RobRoy
27-02-2013, 23:58

Do zestawu można dokupić http://ebookpoint.pl/ksiazki/adobe-photoshop-lightroom-4-podrecznik-dla-fotografow-martin-evening,phli4p.htm -50%

motoko
28-02-2013, 00:48
Tutaj zakładałem osobny temat z tym problemem: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222168 i wynika z wypowiedzi, że problem nie dotyka tylko mnie a jeszcze kilku kolegów z forum:( Może jednak te 8GB RAMU więcej niż u mnie czyli łącznie 16 GB rozwiązuje problem, zresztą tak sugerowali koledzy w moim temacie.

Długi czas miałem 4GB, rozszerzyłem do 8 bo ceny kości pamięci były śmiesznie niskie. Nie miałem problemów anie przed ani po rozszerzeniu. Różnicy w szybkości po prawdzie też nie widzę, poza jej spadkiem do zainstalowaniu LR4.

J1
28-02-2013, 01:17
Używam od dwóch lat CS5 w tym oczywiście ACR. Z czystej ciekawości skusiłem się na LR 4.4 RC. Skoro działa do końca maja to jest sporo czasu żeby się zapoznać. Generalnie lubie ACR z CS5 może czasami brakuje kilku ułatwień z nowszych wersji (chociażby lokalny WB).

LR ustawiłem sobie aby przypominał mi to co znam i lubię w ACR. Jednak kilka tematów mi nie pasuje (oczywiście zakładam że to brak wiedzy). Może więc bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzą i podzielą się wrażeniami po przesiadce z ACR 6.7 na LR serii 4.

Pierwszy problem to łatwość otwierania i zamykania w dowolnym momencie zdjęcia. W ACR robię to od początku intuicujnie, otwieram przez Bridge a później albo "Gotowe" albo otwieram w PS. W LR cały ten obieg wydaje mi się mocno zagmatwany po pierwszym dniu nadal się gubię. ;-)

Kolejna śmieszna sprawa to Adjustment Brush. Normalne dla mnie wydawało się że widzę podgląd maski podczas jej zaznaczania, tutaj nigdzie nie mogę tego się doszukać. Owszem mogę kliknąć na punkt maski i chwilowo ją zobaczyć ale nie o to chodzi.

Jak oceniacie też mechanizm katalogowania zdjęć z Bridge z CS5 vs. LR 4.X.

Bardzo możliwe że w przyszłości zamiast kupić kolejny upgrade do CS5 kupię LR. W końcu PS już mam i do moich zastosowań ta wersja mi wystarczy. Zresztą chyba wiele osób tak robi. Raz zakupiwszy pakiet CS później chcąc mieć nowszą wersję wywoływarki RAW'ów kupują już tylko LR.

PS.

Próbowałem podejścia do NX2 ale póki co trudno mi się z nim zaprzyjaźnić. Chyba zbyt mocno przyzwyczaiłem się do pracy w ACR. (jakby co zalety pracy z NX2 znam, sporo czytałem o tym na forum). Tak z ciekawości zerkałem że za oceanem NX2 można kupić sporo taniej niż u nas w detalu. Wychodzi chyba tylko ciut drożej niż LR u nas. Powoli robi się dylemat na przyszłość.

mOSAd
28-02-2013, 08:13
LR ma inne podejście do zarządzania plikami. Tworzysz projekt i to do niego "importujesz" pliki. Czyli zakładasz jakby bazę danych ze zdjęciami. Najprostsze podejście to jedna baza ze wszystkimi zdjęciami i tyle. Ale można sobie utworzyć wiele projektów jakoś tam podzielonych (np. na kategorie lub sposób obróbki). Do projektu dodajesz nowe zdjęcia przez opcję importuj i już się w naszej kolekcji LR znajdą i można je edytować. Zostają tam na zawsze i kolejne otworzenie LR z aktualnym projektem, umożliwi do nich dostęp. Tu jedna uwaga - po zaimportowaniu plików do projektu domyślnie są chyba widoczne tylko ostatnio zaimportowane zdjęcia. To daje się łatwo przełączać i w razie potrzeby pytaj, jeżeli to jest mylące.
Ja na początek polecam korzystanie z jednej bazy danych - jednego Katalogu (jak to LR nazywa). I jedynie czujne ustalanie folderu na dysku, gdzie podczas importu pliki zostaną zapisane. Bo tu najprościej importuje się prosto z karty pamięci, a nie w dwóch krokach, czyli zgrywając dane na dysk, a dopiero potem zdjęcia do LR ładując. Podczas importu plików (z karty), można też wybrać aby były kopiowane na jakimś dysku zapasowym, archiwalnym. Polecam także wybór podfolderów z datą jeżeli wrzucamy zdjęcia do folderu na dysku o nazwie "Rodzinne", to za jakiś czas byłoby tam bardzo dużo zdjęć. Podfoldery pozwolą ładnie wszystko automatycznie zorganizować, a interfejs LR pozwala ich niemal nie zauważać.

Ocena systemu katalogowania w LR jest wg mnie bardzo dobra. Świetne systemy flagowania, oznaczania kolorem, wyszukiwania, porównywania, filtrowania po danych z EXIFa i wiele innych, których ja nie używam. Dzięki temu, że jest to wszystko w jednej bazie danych, a nie w folderach na dysku, LR potrafi tą bazą ładnie zarządzać, szybko dane prezentować itd. Dodatkowe "Kolekcje" (wirtualne, bo nic nie zmieniają w plikach) pozwalają zorganizować i w przejrzysty sposób odwiedzać lub komuś prezentować wybraną część zdjęć. Nie są też powiązane z faktyczną lokalizacją zdjęć na dysku, więc można na przykład utworzyć kolekcję "Mariolka" i dodać do niej fotki, na których ona się pojawia. A to z jednego dnia zdjęciowego, a to z innego. Naprawdę doskonały projekt i realizacja. Polecam właśnie jedną dużą bazę danych i skrupulatne uzupełnianie i opisywanie zdjęć podczas importu lub tuż po nim. Potem to procentuje. Co więcej, wszystko jest stosunkowo intuicyjne.

Co do widoku maski - jest magiczny klawisz "O", który wciskasz kiedy maskę chcesz pokazać lub ukryć. Pod zdjęciem powinny być też opcje dotyczące widoku w trakcie pędzlowania. Jeżeli ich nie ma, to można wcisnąć klawisz "T", by pokazać lub ukryć dodatkowy pasek. Zazwyczaj najwygodniej jest zostawić ustawienie domyślne i jedynie używać klawisza "O" do chwilowego pokazywania pędzlowanego obszaru. Przy okazji przypominam o malutkiej opcji "Auto Mask" pozwalającej zaznaczać obszar do krawędzi - przydatne m.in. w okolicach włosów, gałęzi drzew, szparowaniu tła itd.

Warto ściągnąć sobie tabelkę ze skrótami klawiaturowymi. Krąży tego trochę po sieci. Każdy moduł rządzi się własnymi prawami, więc choć wygląda to na początku strasznie, to z czasem dodajemy do repertuaru po jednym klawiszu i po chwili już się wszystko pamięta. Jedne z częściej używanych przeze mnie to para "G" i "D" - przełączająca się między widokiem miniatur w galerii i trybem deweloperskim, czyli edycją wybranego zdjęcia.

Aha, wciśnięcie i przytrzymanie klawisza ALT powoduje, że są czasem dostępne zaawansowane opcje suwaków czy paneli. Pozostałe niemal wszystkie skróty są widoczne w menu, więc można po nim trochę pomyszkować.

J1
28-02-2013, 15:35
@mOSAd

Dzięki serdeczne za tak szerokie opracowanie.

W kwestii importu zdjęć to muszę się przyzwyczaić do tego jak działa LR. Zdjęcia mam katalogowane na dysku wg. daty i rocznika. Faktycznie system katalogowania LR może być ciekawy i wygodny, te wirtualne kolekcje to może być fajne (grupowanie zdjęć bez zmiany fizycznego położenia na dysku)

Pokazywanie maski... cóż wyszło że jestem gapa. ;-) Myślałem że skoro jest do tego odpowiedni przycisk w ACR to w LR też będzie, nie pomyślałem o skrótach klawiszowych.

Powalczę jeszcze trochę z nowym LR, wielki plus że RC działa do końca maja a później jakby co zostanie miesiąc na trial kiedy wyjdzie finalna wersja. Na pewno jest to dużo czasu aby poznać różnice pomiędzy ACR 6.7 a LR 4.4.

look
28-02-2013, 15:49
oprócz klawisza skrótu możesz dla podglądu obszaru na którym wprowadzana jest zmiana wcisnąć alt jednocześnie używając suwaka (np. żeby zobaczyć zakres działania maski ostrości, czy poszczególnych suwaków tonalnych światła, cienie itd.)

J1
28-02-2013, 15:52
oprócz klawisza skrótu możesz dla podglądu obszaru na którym wprowadzana jest zmiana wcisnąć alt jednocześnie używając suwaka (np. żeby zobaczyć zakres działania maski ostrości, czy poszczególnych suwaków tonalnych światła, cienie itd.)

Tak, to z "alt" znam jeszcze z ACR. Dzięki. Używałem właśnie do wyostrzania. Z czasem przestałem wyostrzać w ACR i tylko odszumiam. Wyostrzanie robię wg. potrzeb w PS.

mplutek
28-02-2013, 22:58
Podepnę się pod ten temat z prostym pytaniem. Czy można w LR4 skasować standardowe presetsy?
'

rychu_cmg
28-02-2013, 23:32
Podepnę się pod ten temat z prostym pytaniem. Czy można w LR4 skasować standardowe presetsy?
'
Z poziomu programu nie da rady. Jedynie te wgrane samemu można kasować.

marekb
28-02-2013, 23:40
wreszcie 4.4rc chodzi prawie jak 3.6, choć nie równo, bo czasem śmiga, a czasem się zamuli, ale pewnie zależy na którym dysku mam bazę. W każdym razie wreszcie mogę pracować i nie jest to wina mojego 5-cio letniego sprzętu ;)

mplutek
01-03-2013, 07:47
Z poziomu programu nie da rady. Jedynie te wgrane samemu można kasować.
Szkoda że się nie da. Zajmują dużo miejsca na ekranie a i tak z nich nie korzystam. Dziękuję za informację.

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

mplutek
01-03-2013, 07:52
wreszcie 4.4rc chodzi prawie jak 3.6, choć nie równo, bo czasem śmiga, a czasem się zamuli, ale pewnie zależy na którym dysku mam bazę. W każdym razie wreszcie mogę pracować i nie jest to wina mojego 5-cio letniego sprzętu ;)

Też testowałem wczoraj LR4.4rc. Niby jest ok ale boje się że podczas dłuższej pracy będzie to samo co na poprzednich wersjach. Na razie byłbym ostrożny z pisaniem że program został naprawiony.

marekb
01-03-2013, 08:06
Też testowałem wczoraj LR4.4rc. Niby jest ok ale boje się że podczas dłuższej pracy będzie to samo co na poprzednich wersjach. Na razie byłbym ostrożny z pisaniem że program został naprawiony.

Zrobiłem na nim wczoraj ponad 400 zdjęć. przedwczoraj miałem końcówkę ok 60 i podtrzymywalo go czasami ale materual ia baza na innym dysku więc przypuszczam idź po jego stronie wina.

mplutek
01-03-2013, 09:41
Mam nadzieję, że masz rację i program będzie normalnie działał... Czas pokaże. Dziś będę go dalej testował.

marekb
01-03-2013, 09:45
skoro ja mogę na starym 5-ciu letnim sprzęcie, z wolnymi dyskami to już chyba nikt nie będzie narzekał :). Ufff, dokończyć poprzedni sezon i czas z kompem do muzeum ;)

raftik
01-03-2013, 09:46

Potwierdzam, że jest lepiej. Przedewszystkim mogę w końcu pracować na dwóch monitorach, nie wiesza się już LR co miało miejsce na wszystkich wcześniejszych począwszy od V. 4.0 do 4.3 bez względu na ilość RAM-u. Do przedwczoraj miałem 8 GB i się wieszał na 4.3, zwiększyłem do 16GB i dalej się wieszał :( ręce mi opadły bo to nowy sprzęt. No i pojawił się 4.4 i jest OK :)

ku6i
08-03-2013, 02:05
Również potwierdzam. Na moim leciwym sprzęcie widać znaczące przyspieszenie po przesiadce z 4.3 na 4.4 RC.

look
08-03-2013, 08:14
i ja od dwóch dni na 4,4 RC, jest zdecydowanie lepiej, nawet po obrobieniu kilkuset zdjęć w jednym ciągu.

bialogardzianin
08-03-2013, 09:40

Czy w7 hp 64bit to wersja Home Premium? We właściwościach Mój komputer- ile RAMu widzi system?

ZYSKI
08-03-2013, 09:42
Takie piękne teksty LR 4,4 a ja coś nie mogę pobrać uaktualnienia na Maca, poprzednie wersje nie było problemu, czyżby jeszcze nie było na maczka??????

qooba
08-03-2013, 10:00
To jest wersja RC, musisz sobie sam pobrać ze strony adobe. Wersji RC nigdy nie ma w automatycznych uaktualnieniach. Pisano o tym już setki razy...

ZYSKI
08-03-2013, 10:23
Wielkie dzięki za podpowiedź, może i pisano, pozdrawiam

raftik
08-03-2013, 10:27
czy w7 hp 64bit to wersja home premium? We właściwościach mój komputer- ile ramu widzi system?

15,8 gb

Jarkod
08-03-2013, 22:01
Po zainstalowaniu wersji 4.4 RC zniknęła mi możliwość zmiany położenia suwaków przy pomocy kółka myszy. Wcześniej mogłem kliknąć na suwak, pokręcić kółkiem i suwak przesuwał się w lewo lub prawo, teraz to nie działa. Też tak macie, czy to tylko u mnie?

ku6i
08-03-2013, 22:48
U mnie tak samo jak u Ciebie.

marekb
09-03-2013, 06:07
zgłoście więc do adobe :) to wersja RC

andrewpl
12-03-2013, 19:08
Dopiero zaczynam przygodę z LR.Proszę o kilka porad:
Fotki trzymam na zew. hdd.
1. Jak najlepiej je importować do LR ( zassałem triala LR 4.4)?
2. Czy w kompie założyć duuuży folder do,którego wszystkie fotki wrzucić najpierw z zew.hdd i dopiero import do LR (kolekcja ok 300 GB) czy podpiąć zew. dysk i po prostu importować?
3. Czy wskazać generowanie miniatur 1:1 czy standard (pliki raw dość spore)
4. Zakładając, że fotki bym importował bezpośrednio z zew.twardziela (nie przenosząc ich wcześniej do kompa) i chciałbym robić jakieś operacje na plikach i w efekcie eksportować jakieś zdjęcie do jpg w celu oddania do labu, będzie koniecznie podpięcie dysku zew.z plikami źródłowymi? (chodzi mi o wielkość pliku/jakość)Nie wiem,czy dobrze zaskoczyłem- LR fizycznie nie przenosi całych zdjęć tylko tworzy miniatury i informacje o zdjęciu i każdą operację zapisuje sobie w swoich metadanych....? Stąd moje ostatnie pytanie o konieczność "dostarczenia mu" pliku źródłowego przed przygotowaniem pliku jpg w oryginalnej jakości/rozdzielczości .
5. Zgodnie z sugestiami na forum,przeniosłem do osobnego katalogu pliki z LR modułów,których nie używam( book,map,slideshow) Dobrze zrobiłem?
Mój komp to asus na i7 4x2.2 8 GB ram i 750 hdd......

slaw74
12-03-2013, 20:00
1. Zaznacz interesujące Cię fotki w Explorerze i przeciągnij na ikonę LR lub do otwartego okna programu.
2. Ja trzymam prawie wszystkie foty na zewnętrznym HD a na wewnętrznym tylko te nad którymi pracuję. W miarę potrzeb możesz przenosić je między dyskami z poziomu LR.
3. Wedle gustu, wystarczy standard. 1:1 i tak się wygenerują w Develope.
4. TAK.
5. TAK.

look
13-03-2013, 08:40
andrewpl, do swojej listy dorzuć wypracowanie zapisywania metadanych do obrabianych plików na koniec pracy. Niby LR może to robić automatycznie, ale tej opcji nie polecam, bo spowalnia pracę z programem. Polecam natomiast na koniec pracy wcisnąć klawisz "G" (przenosi do biblioteki|), zaznaczyć obrabiane zdjęcia (albo po prostu wszystkie zdjęcia w danym folderze) i wcisnąć "ctrl+S". Po tym zabiegu program utworzy w katalogu ze zdjęciami źródłowymi pliki .xmp, jeden plik do każdego zaznaczonego zdjęcia. No i po tej operacji jesteś zabezpieczony na wypadek awarii programu, bo masz dane dotyczące obróbki zapisane w osobnych plikach i zawsze możesz je wczytać do programu. Jeśli oczywiście będziesz chciał ponownie edytować raz już obrobione zdjęcia, ponowne wciśnięcie "ctrl+S" nadpisze stary plik.