Zobacz pełną wersję : Jakieś nowości
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
Na prawde, wytrzymajcie jeszcze 4 dni :) Potem będziecie jezdzic :)
fotoGRAFIK
20-08-2007, 15:38
Troche sie mylicie bo jakość musi być i do internetu i do gazet nawet na słabym papierze bo jak do takiej gazety dasz np mega zaszumioną lub nieostrą fotę to na druku będzie już tylko kolorowa plama
Pawel Pawlak
20-08-2007, 15:43
najnowsze doniesienia:
d3h - FF 12mpix, iso200 - 6400 + hi 1 + hi2 (12800 i 25600)
( ludziska chyba zaczną zamiast lamp w studiu, świeczek używać żeby to wykorzystać ;) )
d300 - DX 12mpix 200-3200 + HI1
;)
czyli D300 sie uwstecznia?
bo iso od 200?
Pawel Pawlak
20-08-2007, 15:47
czyli D300 sie uwstecznia?
bo iso od 200?
Zrobią tak jak w canonie LO 100 i będzie dobrze ;)
najnowsze doniesienia:
d3h - FF 12mpix, iso200 - 6400 + hi 1 + hi2 (12800 i 25600)
( ludziska chyba zaczną zamiast lamp w studiu, świeczek używać żeby to wykorzystać ;) )
d300 - DX 12mpix 200-3200 + HI1
;)
Hmm , widzialem Twoje wypowiedzi i z 2-3 wnioskuje, ze cos wiecej wiesz ale nie bardzo chcesz ujawinic ;)
najnowsze doniesienia...
Nie masz serca - przecież to dziś dobije do posta nr 2000.
Lektury Panie na cały wieczór :)
Pawel Pawlak
20-08-2007, 15:53
już milczę :)
Spoko. Mnie to nie rusza. Ja już przemyślałem i wiem co zrobię. A poczytać mogę. Lektura do kolacji :)
http://bythom.com/2007comments.htm
Pokrywa się mocno z tym co pisze Paweł, ale wygląda na to, że nie wszystko na raz.
właśnie masz gadać a nie milczeć - GADAJ !!!!!
Trzeba bylo wczesniej zastosowac sie do pierwszej czesci Swojego podpisu ;) teraz to juz mow ... ;)
Nie masz serca - przecież to dziś dobije do posta nr 2000.
Bo autor posta nr 2000 ma dostać dwie nowe puszki! :)
Bo autor posta nr 2000 ma dostać dwie nowe puszki! :)
z mielonką chyba... ;)
ja wolę gulasz angielski :)
Proponuję zamknąć topic i otworzyć go 24 ... W międzyczasie Bugs Bunny i Kyo kupią sobie po specyfikacji 40D i będą w końcu spełnieni życiowo, a reszta strzeli kolejne 2000 postów, w tonacji katastroficznej, rozważając dwie kolejne specyfikacje ...
Niedzwiedz
20-08-2007, 16:04
oo nikon FF ! ! ! czas na zmiane systemu :)
oo nikon FF ! ! ! czas na zmiane systemu :)
o taaaak o taaaak, wracamy do nikona ;)
haahah ale smiesnze ;p
chce wiedziec na co zbierac :P
chce wiedziec na co zbierac :PA co za roznica, skoro i na jedno i na drugie sa potrzebne pieniadze? :)
Zbieraj na podróże, zwiedzanie, safarii... itd.
Fotki rób tym co masz. Sensowny kadr, dobry obiekt, niezapomniana przygoda
to zawsze i tak 2x więcej niż bezszumne iso 12800.
Choćby 1000 onoanistów-fotorzemieślników twierdziło inaczej.
to wszystko w swoim czasie :)
Stig. no racja.
Wyszedłem na chwilę z domu, a tu kolejne 81 postów...
Zamieszanie od rana jakby teleranek odwołali.
Kaleid i Paweł - wrzućcie jak możecie więcej info - przynajmniej będzie zabawa.
panowie - czyzbyscie przegapili tego linka?
http://tinyurl.com/yve6dl
wsio wiadomo - 12 mp dx :)
panowie - czyzbyscie przegapili tego linka?
http://tinyurl.com/yve6dl
wsio wiadomo - 12 mp dx :)
nikt nic nie przegapil :) bylo juz daaawwwnnnnooooooo.... ;)
nikt nic nie przegapil :) bylo juz daaawwwnnnnooooooo.... ;)
Kurde, nie tylko zkruk przegapił, śledzę wątek z rumieńcami (choć nie kupię nic i nie zamierzam), ale nie zauważyłem tego wątku...
no to moja slepota potwierdzona ;)
ja tam widzialem tylko puszczanie pary przez naszego moda ;)
jakby nie patrzec - jak nie bedze FF/1.1 to znowu wiele osob porzuci system - a szkoda :]
bo jak by tu nie patrzec - na przykladzie 40D - konkurencja zawsze dobrze robi...
a jak fajnie bedzie gdy pojawi sie nowy 5D...
D3h nie bedzie aps-c :) Choc ta matrycka tez trafi do pewnego aparatu. Będzie się działo, ale mysle ze mozecie troche poczekac z tym przesiadaniem sie :)
D3h nie bedzie aps-c :)
A jaki bedzie - APS-H?
Nieee...
ranbir kapoor
20-08-2007, 17:53
puszki to jedno, szkla sa wazneijsze
powiedzcie jakie sa przecieki co do szkiel
jakie stalki??
Slyszalem tylko o 24-70 2.8 i 14-24 2.8 Oba nie-DX
D3H będzie pewnie FF z opcjonalnym DX
Aczkolwiek prosze nie traktowac tego jak wyroczni, gdyz jak kazde info moze byc błędne.
ReSeT_Pl
20-08-2007, 18:02
Ale milo sobie robic nadzieje :P. Ach ten dreszczyk emocji. Chyba nie bede mogl zasnac w nocy przed dniem premiery :P.
phantomek
20-08-2007, 18:05
mysle ze mozecie troche poczekac z tym przesiadaniem sie :)
A niech sie przesiadają, im szybciej tym lepiej (dla mnie :D )...
sprzedacie mi tanio 17-55, sprzedacie tanio jakiegos d2x... wszyscy beda zadowoleni :D
Nie bylo jeszcze chyba ladniejszego watku z takia iloscia wishlist ;-)
matka997
20-08-2007, 18:22
zjarałem Pytię kadzidłem i zagadałem.
puszka max:
18 mln,
FF (zastosowanie szkła szerokie)
z opcjonalnym cropem 1.25 ( na szkła dłuższe)
z opcjonalnym cropem 1.5 na dx
dwa warianty ISO:
do 800 jak do tej pory - zdjęcia ostre
od 800 - opcjonalnie mydełko 2 lub 3 stopniowe - do wyostrzenia później
wizjer duży, całkiem dobra ergonomia
niestety, puszka do niczego, bo opcjonalne mydełko od 800 iso nie jest liniowe tylko skokowe
i żre baterie, więc trzeba sie przesiadać na canona
przepraszam, że piszę bzdury, zgłupiałem od czytania dzisiejszej produkcji.
ludzie, wyluzujcie, bo jeszcze komuś do głowy przyjdzie 24 sierpnia dyżury pilnujące newsów wprowadzić.
hę.
ciekawa byla by opcja dowolnego cropowania.
tzn. ze np ze szkla 18 mm na FF, moglibysmy przelaczyc np na 2x i byly 34 mm .
tak np w jednym tele mialo by sie 300 i 600 mm xD
marzenia ^^
ReSeT_Pl
20-08-2007, 18:26
A mam do Was pytanie, czy na body z matryca x1.25 bedzie jakas winieta na szklach DX Nikona? Jak podpinalem swoje szkielko DX pod analoga, to na 18mm byla calkiem spora winietka, ale na 23-24 juz bylo ladnie. Jak uwazacie?
matka997
20-08-2007, 18:31
Cisza na morzu, wicher dmie,
za chwilę bałwan odezwie się.
A tym bałwanem będzie ten,
kto poniżej odezwie się.
:mrgreen:
za chwilę bałwan odezwie się.
kto poniżej odezwie się.
A jak ktos ma sortowanie od najnowszego do najstarszego to nie bedzie ponizej ;)
...
FF (zastosowanie szkła szerokie)
z opcjonalnym cropem 1.25 ( na szkła dłuższe)
z opcjonalnym cropem 1.5 na dx
...
sie uparliscie z tymi cropami opcjonalnymi.
modularne body i backpacki, tyle Wam powiem.
pozdrawia,
balwan pierzasty
matka997
20-08-2007, 18:35
A jak ktos ma sortowanie od najnowszego do najstarszego to nie bedzie ponizej ;)
bałwan sortuje tak jak chce.
kto sortowanie ma wstecz
lub wpisze się.
ide stąd, głupieje czytając to.
Mogę od dziś być nawet superbałwanem ale nie odbierzecie mi przyjemności napisania czegokolwiek w takim długim wątku, zanim forum padnie z przeciążenia :)
Napisałem cokolwiek, amen.
To pisałem ja, aTomek.
14-24/2.8 :!: Praise! O rety rety, ale mi cisnienie skoczylo ;)
phantomek
20-08-2007, 19:00
Zamiast nabijac sobie posty w tym watku, lepiej mi tutaj podpowiedzcie: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34185
A ja przyszłość widzę tak :
1.Nikon 24-tego nic nie pokazuje
2.Ogłasza upadłość
3.Canon kupuje Nikona
4.Do korpusu D200 pakuje matrycę z 5D
5.Do korpusu D2 pakuje matrycę z zapowiadanego 1 Ds Mark III
6.Na nowych body pojawia się jedyne słuszne logo na literę "C"
7.Ceny spadają 50%
8.Wszyscy przenosimy się do "C" i żyjemy długo i szczęśliwie
Jezu ale miałem sen !?:sad:
No i o czym byśmy wtedy gadali ?
ranbir kapoor
20-08-2007, 19:07
tylko 2 szkla i wdodatku zoomy?!a gdzie 10 szkliel o ktorych plotkuje swiat
a ty co sie cieszysz mario?:P
szkla ci dadza pod FF a nie masz :P
w sumie nikt z N nie ma , wiec po co szkiel wypatrywac :P
nie no zartuje sobie :)
Hmm... Ja tam mam FF od Nikona i to już od dłuższego czasu ;) A jakie kolory, jakie przejścia tonalne, jaka plastyka! Wszystkie DX-y się chowają. ;)
ranbir kapoor
20-08-2007, 19:56
D3
- FX format (Full frame) 12Mpixel CMOS made by Nikon
- 9 fps in FF mode, 11 fps in HSC mode
- HSC is done at 1.5 crop factor (meaning DX size)
- ISO 200 - 6400 with LO (iso100 equiv), H1 and H2 (iso 12800/25600 respectively)
D300
- DX format 12Mpixel CMOS (most likely same as D2X)
- 6 fps and boost to 8 fps with power grip (no HSC mode)
- ISO 200 - 3200 with LO (iso100 equiv), H1 (iso 6400)
D3 and D300 share the same AF system. 51 AF points. 15 of them are cross sensor.
Supports live view mode.
Five new lenses.
- AF-S 14-24/2.8 G
- AF-S 24-70/2.8 G
- AF-S VR 400/2.8 G
- AF-S VR 500/4 G
- AF-S VR 600/4 G
łoł wiec już zbieram na D300 :) 15 krzyżowych :) i zapewne szybkich jak to w Nikonie :) odbudowali moja wiare
BartekIgnasiak
20-08-2007, 20:10
w takim razie taki D300 bedzie kosztowal >10000zl i bedzie lepszy od D2Xa pod kazdym w sumie wzgledem
Rewolucja. D3H = D2X + 4 (lub3) kl/s i miejmy nadzieje mniejsze szumy. Na to trzeba kilku lat?
pożyjom zobaczim
- to byłem ja LIFE :D
Ja uwierzę gdy zobaczę... oby 24...
Rewolucja. D3H = D2X + 4 (lub3) kl/s i miejmy nadzieje mniejsze szumy. Na to trzeba kilku lat?
jeśli to będzie FF no to już w tym momencie za swoje równanie dostajesz lacza :D
D300
- DX format 12Mpixel CMOS (most likely same as D2X)
- ISO 200 - 3200 with LO (iso100 equiv), H1 (iso 6400)
Ciekawe, co ma grip do prędkości sczytywania danych z matrycy ?
Zbigniew
20-08-2007, 20:25
14-24 2.8
:shock: :shock: :shock: :shock: No wreszcie zaczyna się rozmowa. :) :) Jeszcze stałki dla mas i bedzie lux.
żre prąd pewnie ...
To do tego potrzebny jest grip? Najwyżej bateria szybciej padnie. Chyba, żę przy okazji nikon chce zapewnić sobie zbyt na gripa.
no jak zarabiać to na całego - ale to tak jak w olympusie z kartami xD - opcja panoramowania tylko z tymi kartami
No właśnie... komercja, komercja, po trzykroć komercja.... Żeby chociaż jakaś atrakcyjna dla klientów ta komercja, przekonamy się wkrótce...
AF będzie działał tylko po wprowadzeniu specjalnego kodu (płatne uaktualnienie raz na kwartał). Przewidywana cena 199 $ ;-)
AF będzie działał tylko po wprowadzeniu specjalnego kodu (płatne uaktualnienie raz na kwartał). Przewidywana cena 199 $ ;-)
Oby wizjer był na tyle jasny jak w D200, będe ostrzył ręcznie, i tak mam musztardówki :-)
jeśli to będzie FF no to już w tym momencie za swoje równanie dostajesz lacza :D
w tym wątku są juz dwie pocje - że D3H będzie FF jak i DX. Zakładam, że będzie DX.
To do tego potrzebny jest grip? Najwyżej bateria szybciej padnie. Chyba, żę przy okazji nikon chce zapewnić sobie zbyt na gripa.
w analogach tez tak było - dołożenie zasilania pozwalało na szybsza pracę aparatu.
Oby wizjer był na tyle jasny jak w D200, będe ostrzył ręcznie, i tak mam musztardówki :-)
Spokojnie pomyślano o takich przypadkach. Bez wprowadzenia kodu nie ma możliwości używania obiektywów MF.
No tak, ale zakładam, że dzisiejsza technika pozwala na to, by nie trzeba było stosować gripa, przecież "winder" nie jest potrzebny by zwiększyć ilośc klatek na sekundę. Bo co niby przewijać? Matrycę? Jeśli by tak naprawdę było, że trzeba byłoby dokupić gripa by aparat działał szybciej to byłby to tylko "chłyt marketindody" nikona.
Spokojnie pomyślano o takich przypadkach. Bez wprowadzenia kodu nie ma możliwości używania obiektywów MF.
To mnie zaskoczyłeś :-) Poddaję się :)
BartekIgnasiak
20-08-2007, 20:46
ale tam chyba chodzilo o szybsze ciagniecie filmu..... czy sie myle?
Paprycjusz
20-08-2007, 20:46
A jakby zrobić malutką dziurkę w dekielku? :D
w analogach tez tak było - dołożenie zasilania pozwalało na szybsza pracę aparatu.
Z gripem będzie szybciej przewijał matrycę?
No tak, ale zakładam, że dzisiejsza technika pozwala na to, by nie trzeba było stosować gripa, przecież "winder" nie jest potrzebny by zwiększyć ilośc klatek na sekundę. Bo co niby przewijać?
Nie chodziło mi wcale o windery, bo to oczywiste, ale o baterry packi. Np w F100, F6.
To mnie zaskoczyłeś :-) Poddaję się :)
To nie ja, to spece z Nikona. Tam mądrzy ludzie pracują i wiedzą, co dla nas najlepsze. :smile:
Zgoda Jacek, ale na pewno dałoby się to zrobić bez dokładania gripa. WIęc albo to plotka, albo cios poniżej pasa dla użytkowników nowej puszki. Bo zakłądam, że to tylko kwestia softu (przypuszczam, że z zamiennikami oryginalnego gripa tez by nie działała funkckcja szybszego robienia zdjeć).
BartekIgnasiak
20-08-2007, 20:53
ale w takim rzie migawka powinna byc przewidziana na co najmniej 250000 klapniec, bo przy 8-9 fps to mozna ja szybko zajezdzic
Bo zakłądam, że to tylko kwestia softu .
na jakiej podstawie? enel3e (a nie sadze aby nowy wprowadzili) daje okreslona ilosc pradu i jelsi elektornika potrzebuje wiecej to "wyzej zadka nie podskoczysz". w kazdym badz razie: paziwiom - uwidim
WIęc albo to plotka,...
Coś ty :shock: W tym wątku plotka? Gdzie? :smile:
na jakiej podstawie? enel3e (a nie sadze aby nowy wprowadzili) daje okreslona ilosc pradu i jelsi elektornika potrzebuje wiecej to "wyzej zadka nie podskoczysz". w kazdym badz razie: paziwiom - uwidim
Ja się znam na księgowości nie elektronice, ale może niech ktoś się wypowie kto się zna, jakiego napięcia potrzebuje D2xs czy 1DMIII by strzelać 10 klatek na sekundę? Może masz rację, bo specem od tego nie jestem.
w jednocyfrowych body jest inny akku i sa szybsze. Ale różnic jest więcej, więc to nie wynika bezpośrednio z tego.
ja się na niczym nie znam ale jeśli chcesz podkręcić procesor to musisz dać mu więcej prądu - on wydala z siebie moc i ciepło - tak podejrzewam będzie w tym przypadku - dajesz więcej sztrumu - całość ma więcej mocy - układ lustra musi mieć większe zapotrzebowanie gdy szybciej pracuje - dodatkowo chyba posłuchali głosu ludu który mówił ze D200 prądem nie gardzi ... i żre go bez opamiętania a tak nominalna prędkość - normalne zapotrzebowanie na prąd - szybsza praca - pazerny na prąd
W D200 najwięcej żre matryca CCD. W Nikonach D2X i D2H (CMOS i oparty na CMOS-ie LBCAST) bateria działa tak, jakby zerżnęły ją króliczki Duracella. Można zatem przypuszczać, że nie inaczej będzie w nowych D3 i D300 (Sony przechodzi na CMOS-y). Rozdzielczość i ilość klatek nie mają tutaj takiego znaczenia - CMOS-y chodzą na bardzo niskim napięciu.
Jeśli to prawda z tym BP i szybkością, to nie należy się przejmować za bardzo. Przecież Polak potrafi, tu się zewrze, tam się zewrze i D300 będzie śmigał jak trzeba ;)
Chyba nie trzeba będzie nic zwierać...
http://www.dpreview.com/news/0708/07082012sony12mpcmos.asp
ReSeT_Pl
20-08-2007, 21:25
Czornyj bylo :P.
juz sami gubimy sie w tych linakch
Czornyj bylo :P.
Q, starzeję się...
Q, starzeję się...
Marudzisz. Nie da się zapanować nad tym wątkiem. Zresztą po co?
D3
- FX format (Full frame) 12Mpixel CMOS made by Nikon
- 9 fps in FF mode, 11 fps in HSC mode
Tylko 11? Ostatnio zeby przebic C mialo byc 12 ;-)
- HSC is done at 1.5 crop factor (meaning DX size)
- ISO 200 - 6400 with LO (iso100 equiv), H1 and H2 (iso 12800/25600 respectively)
Taktak, a czemu nie 512k?
D300
...
Co za bzdura ;-) Tak to bywalo w czasach analogowych, a nie teraz...
D3 and D300 share the same AF system. 51 AF points. 15 of them are cross sensor.
Marzenie scietej glowy i ludzi ktorzy nie kupia pro-puszki.
Five new lenses.
- AF-S 14-24/2.8 G
- AF-S 24-70/2.8 G
- AF-S VR 400/2.8 G
- AF-S VR 500/4 G
- AF-S VR 600/4 G
Jesli Nikon nie padnie to wiekszosc z tych szkiel to wymog. Obecne wersje nie maja VR'a a sa odpowiednio drozsze nic szkla C.
Aporpos 500/4 - baaardzo watpie. Majac 400 i 600 N nie bedzie wprowadzal 500.
Zauwazcie ze w Canonie kiedys bylo 500, ale teraz jest wlasnie 400 i 600.
W sumie - znowu piekna wishlista - i tyle.
A gdzie się podział obiecywany twardy dysk?
W D200 najwięcej żre matryca CCD.
No ni, w D200 najwiecej zre LCD.
Gdy z niego nie korzystac to na 2 aku robi sie ~2k zdjec :-)
yggdrassill
20-08-2007, 21:59
Aporpos 500/4 - baaardzo watpie. Majac 400 i 600 N nie bedzie wprowadzal 500.
Zauwazcie ze w Canonie kiedys bylo 500, ale teraz jest wlasnie 400 i 600.
akurat canon ma 500/4 L IS
http://www.canon.com.pl/produkt/kategoria,Teleobiektywy_super,pro,EF_500mm_f...4L_ IS_USM,p,203.html
podobnie jak trzy wersje 400 L i jedna 600 L
chyba, że jednego dnia i robiąc zdjecia reportersko, w małych odstępach. W moim body przy innym stylu focenia nie da sie przejśc na 1 akku 500 zdj.
W D2X/D2H można na jednym aku zrobić ~2k, a w tak zwanym międzyczasie robić z nich sobie slideshow na LCD. A mając dwa naładowane aku należy naprawdę dobrze zapamiętać gdzie się chowa ładowarkę...
Pawel Pawlak
20-08-2007, 22:19
W D2X/D2H można na jednym aku zrobić ~2k, a w tak zwanym międzyczasie robić z nich sobie slideshow na LCD. A mając dwa naładowane aku należy naprawdę dobrze zapamiętać gdzie się chowa ładowarkę...
na d2x można na jednym aku zrobić około 6000 zdjęć z porządkowaniem karty w międzyczasie (załadowałem jpgami w normalu 8gb+4GB+2x2gb+1gb a aku jeszcze miało kilka % mocy...)
BugsBunny
20-08-2007, 22:21
na d2x można na jednym aku zrobić około 6000 zdjęć z porządkowaniem karty w międzyczasie (załadowałem jpgami w normalu 8gb+4GB+2x2gb+1gb a aku jeszcze miało kilka % mocy...)
w ile dni?
Pawel Pawlak
20-08-2007, 22:31
wiesz To były moje pierwsze zdjęcia na torze w poznaniu. 2 całe dni ;)
BugsBunny
20-08-2007, 22:39
wiesz To były moje pierwsze zdjęcia na torze w poznaniu. 2 całe dni ;)
chyba że tak
mój jednak się rozładowuje jak leży, i ostatnio po ok.650 klatkach aku miał 31%, ale to trwało ze 2 tygodnie co najmniej bo mało mam czasu na fotografię
D200 jest pod tym względem marny, mam nadzieję że te nowości będą mniej prądożerne
na kilku forach podają te specyfikacje, mogą być prawdziwe, bardzo jeszcze ciekaw jestem cen
swoją drogą szaleńcza zmiana AF - z 11-polowego na 51, i ten sam układ w profi i semi-profi korpusie? dziwne ( chociaż w sumie jak F100/F5 )
chyba, że jednego dnia i robiąc zdjecia reportersko, w małych odstępach. W moim body przy innym stylu focenia nie da sie przejśc na 1 akku 500 zdj.
Jak najbardziej, mowie o robieniu zdjec a nie przegladaniu zawartosci karty (choc akurat troche na biezaco staralem sie czyscic bo inaczej byloby ich kilkaset wiecej ;-) )
Swego czasu bylem na temacie, ktory byl baaaaaardzo klatkotworczy i przynioslem z niego 2300 jpg a z 2 aku bylo jeszcze 20 czy 30% pojemnosci w jednym z nich.
Wlasciwie non stop zdjecia seryjne, bardzo duzo z lampa, ale to zadna roznica.
akurat canon ma 500/4 L IS
http://www.canon.com.pl/produkt/kategoria,Teleobiektywy_super,pro,EF_500mm_f...4L_ IS_USM,p,203.html
podobnie jak trzy wersje 400 L i jedna 600 L
A to moja wina, myslalem ze 500'ki juz nie robia.
A aporpos 3 wersji 400 - wszystkie 2.8 czy liczysz DO'wą 400/4?
Poza tym - ile z nich jest ciagle w produkcji (wiem o 400/2.8 i 400/4)?
yggdrassill
20-08-2007, 22:58
A to moja wina, myslalem ze 500'ki juz nie robia.
A aporpos 3 wersji 400 - wszystkie 2.8 czy liczysz DO'wą 400/4?
Poza tym - ile z nich jest ciagle w produkcji (wiem o 400/2.8 i 400/4)?
DO co prawda nie eLka ale biala ;)
z tego co jest na amerykanskiej stronie canona to wszystkie sa produkowane lacznie z 400/5,6 L USM
Zbigniew
20-08-2007, 23:00
(...) CMOS-y chodzą na bardzo niskim napięciu.
Generalnie tak, choć porównywanie matrycy w aparacie np. do procesora czy innego układu VLSI nie ma sensu. W tych ostatnich moc tracona jest zarówno na przełączanie (czyli operacje logiczne), jak też, w coraz większym stopniu, jako moc tracona statycznie, co wynika z upływności. Ale to są procesory, gdzie są miliardy tranzystorów - matryca to przy tym mały wypierdek :)
Taki skromny głos mikroelektronika na tym rozszalałym oceanie emocji ... :)
edit: LOL - gdy zacząłem pisać ten mail, wątek był o jakąś stronę wcześniej .... ;)
DO co prawda nie eLka ale biala ;)
z tego co jest na amerykanskiej stronie canona to wszstkie sa produkowane lacznie z 400/5,6 L USM
Eeee, czyli kazda 400'ka jest inna ;-) Nie tak ze 3 x 400/2.8 ale kazda w innej wersji.
Przyznam ze o 400/5.6 to juz bylem pewny ze nie produkuja, ale to dobrze ze je robia. Dobre szklo i w miare budzetowe.
yggdrassill
20-08-2007, 23:07
Eeee, czyli kazda 400'ka jest inna ;-) Nie tak ze 3 x 400/2.8 ale kazda w innej wersji.
no trzy wersje 400/2,8 to bylaby rozpusta ;) byla jeszcze 400/2,8 L USM ale po wprowadzeniu IS w nowej wersji stara przestali produkowac
A tak zmieniając temat ze szkiełek to może coś wiadomo o D3 ???........... Na Fotopolis opisują takie coś jak Canon EOS-1Ds Mark III. Jeśli dziś już o tym było to przepraszam...
litości :D
:D
A słyszeliście moze, że Nikon ma coś ogłosić niedługo! ...
A słyszeliście moze, że Nikon ma coś ogłosić niedługo! ...
tzn co? coś nowego będzie? :P
A nie - nic o "nowym" nie słyszałem.
i znow sie zaczyna ;)
i znow sie zaczyna ;)
zacząłem czytać koło 22 wątki nieprzeczytane i włąśnie skończyełm więc musiałęm coś napisać z radośći :D
Thrasher
21-08-2007, 00:56
Herbata mi wystygła.
Panowie, mnie osobiscie specyfikacja C 40D poraża. Wspanialy szybkostrzelny, uszczelniony korpus, 700$ taniej od D200 w chwili premiery. Canon wypowiedzial totalna wojne schodzac rownoczesnie z cena i dozbrajajac dwucyfrową linię we wszystko co sie dało.
Bosz, nie bylo mnie tu tylko jeden dzien, a do czytania cala biblioteka :-)
Kolekcjoner
21-08-2007, 01:12
Trochę mnie zastanawia czemu niektórzy traktują wypuszczanie puszek przez te różne firmy w kategoriach wojny. Jedni pokazali jedno, drudzy za chwilę też coś pokażą. Wkrótce będzie też premiera u Sony. To nie żadna wojna. Normalna konkurencja. Jeśli ktokolwiek w tej wojnie będzie zwycięzcą to tylko my. Ja już czuję powiew zwycięstwa, bo canon dawno nie dał tyle w segmencie semi-pro i zamiast inwestować w marka wystarczy kupić 40D co pewnie prędzej czy później (jak canon poprawi AF :lol:) wielu uczyni :). Myślę że u nikona będzie identycznie czego wam szczerze życzę.
Bosz, nie bylo mnie tu tylko jeden dzien, a do czytania cala biblioteka :-)
Za to JAKI dzien :) Przygotuj sie juz na 24 :)
Thrasher
21-08-2007, 01:14
Myślę, że wszyscy oczekujący nowości w tym wątku mogą nareszczcie odetchnąć. Macie w końcu nowego Canona 40D. Gratuluję cierpliwości! Było warto, bo nowy 40D zapowiada się świetnie - teraz pewnie zacznie się marudzenie, że bagnet nie pasuje do szkieł nikkor, na pocieszenie można dostać adaptery na alledrogo a ludzie we wsi gadają, że Canon będzie sprzedawał nowe body + adapter na szkła nikkor gratis!
gmoszkow
21-08-2007, 02:10
Witajcie
Cierpliwi będą nagrodzeni...
G
no w odpowednik enel4 w d200s nie wierze :)
Panowie, mnie osobiscie specyfikacja C 40D poraża. Wspanialy szybkostrzelny, uszczelniony korpus, 700$ taniej od D200 w chwili premiery.
i tylko 2 lata po D200. poczekaj pare dni :)
No to i ja się dopiszę do wątku, bo jeszcze spadnie za nisko... :D
To kiedy niby te nowości? :twisted:
ludzie a wy co!!! niebawem premiera D80x a wy śpicie ??? :D :D
Tyle to ja robie wlasnie z wlaczonym LCD i z autopodgladem kazdego zrobionego zdjecia. Ze nie wspomne o przegladaniu co kilkadziesiat ujec. ;)
Eric T. Cartman
21-08-2007, 07:55
Dla tych których "poraziła" specyfikacja 40D proponuję lekturę http://www.optyczne.pl/index.php?art=67
A podobno oni podejrzanie przychylnie patrzą na Canona ;-)
no fajnie fajnie :)
ale my chce wkońcu nikoona :D:D
tak przegladalem prace stiga no i kurde.
Niech w koncu nikon wypusci jakies d300 zeby moc porownac i zdecydowac czy kupic d200 xD
tak przegladalem prace stiga no i kurde.
Niech w koncu nikon wypusci jakies d300 zeby moc porownac i zdecydowac czy kupic d200 xDA co moje prace maja do tego? :) Moj dobry kolega JohnnyB fotografuje D50tka i czesto robi lepsze zdjecia ode mnie... Ze o ich jakosci przy wysokich ISO nie wspomne...
Slyszalem tylko o 24-70 2.8 i 14-24 2.8 Oba nie-DX
Tylko ile te 14-24 2.8 bedzie kosztować 4tys? 6tys? a po co 24-70 2.8 gdy stare 28-70 jest świetnym szkłem?
stig bo to nie 50 robi zdjecia !!!!!! To JohnnyB :>
Pawel Pawlak
21-08-2007, 08:57
Dla tych których "poraziła" specyfikacja 40D proponuję lekturę http://www.optyczne.pl/index.php?art=67
Przyznam, że redakcyjne sample z 40D mnie nie powaliły... specyfikacja wygląda lepiej ;)
stig bo to nie 50 robi zdjecia !!!!!! To JohnnyB :>A tego to mi nie musisz tlumaczyc. To wlasnie bylo istota tego, co napisalem.
Tylko ile te 14-24 2.8 bedzie kosztować 4tys? 6tys? a po co 24-70 2.8 gdy stare 28-70 jest świetnym szkłem?
Świetne szkło, ale Canon ma szerszy odpowiednik. No i minimalna ostrzenia mogłaby być lepsza ;)
Lepsze wrogiem dobrego? Oby
Szanowny Adminie, proponuję lekko zmodyfikować proces rejestracji na forum. Pola, w które trzeba wszystkie dane wpisać pokażą się......... po przeczytaniu niniejszego wątku :mrgreen: od A do Z :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
6 tysiecy za profi szklo 14-24 FF ? to b malo...
canon wlasnie pokazal 14mm 2.8 - pewnie bedzie drozsze :]
24-70 po co? - bo 1.1 crop wymaga takiego czegos... a nawet jak nie bedzie 1.1 to tez wymagane - bo 28-70 to bylo dobre 15 lat temu :]
jak od pol roku mowilem ze 28-70 jest wycofane, a bedzie nowe szklo to wszyscy mowili ze bzdura :]
STIG
No johnny robi swietne ale mi bardziej podobaja sie twoje :) Koncertowe tez ma bardzo ladne. Ja jak bym mial
80-200 f/2.8 to tez bym sobie pewnie swietnie poradzil. bo z moja sigma na koncertach to nie zawsze da sie wytrzymac.
Johnny tez robi macro,bardzo mi se podoba,tylko ze ja macro nie robie i mnie nie interesuje,tak samo architektura i przyroda.Ja jestem raczej portrecista.uczacym bo uczacym.Dlatego podobaja mi sie twoje prace.
A ja chcac miec wieksza kontrole nad aparatem I nie chcac go w przyszlosci zmieniac co dwa lata potrzebuje cos wiekszego co pozwoli mi na wszystko.Co d50 czasem ogranicza.
A majac wieksza mozliwosc zarobkowa, bo do angli sie wybieram,chce uzbierac sobie wszystko od nowa.
Co d50 czasem ogranicza.A co Cie ogranicza w D50?
Zbigniew
21-08-2007, 09:39
STIG
No johnny robi swietne ale mi bardziej podobaja sie twoje :) Koncertowe tez ma bardzo ladne. Ja jak bym mial
80-200 f/2.8 to tez bym sobie pewnie swietnie poradzil. bo z moja sigma na koncertach to nie zawsze da sie wytrzymac.
Tratatata :-P Ostatnio robiłem defiladę manualnym klockiem o nazwie Sonnar 180/2.8, który kosztował 300 zł (+ przejściówka P-Six -> Nikon) i wyszły całkiem dobrze, tak więc nie onanizujmy się już, że gdybym miał 70-200VR, to robiłbym taaakie zdjęcia. :-P
a kiedy ta defilada byla? jak juz slonce zaszlo?:P
2.8 a 4-5.6 to jest roznica niestety :)
A co Cie ogranicza w D50?
Ja wtrace, ze mnie ogranicza maly wizjer.
Mialem D50 krotko i musze powiedziec, ze poza malym wizjerem i brakiem wyzwalania zdalnego lampy SB-800 to sprzet byl elegancki.
Zbigniew
21-08-2007, 09:42
Ze względu na gównianość szkła robiłem wszystko na f/7.1 :)
2.8 a 4-5.6 to jest roznica niestety :)
Po ciemku to dobrze wychodzą zdjęcia w podczerwieni. Sony DCS-F717 ma taki "noktowizjer". :razz:
STIG
80-200 f/2.8 to tez bym sobie pewnie swietnie poradzil.
I naprawdę cieszę się, że zobaczysz Królową. Słyszałem to już chyba z pięć razy. :smile:
KYo nie odbierz tego żle, ale tak naprawdę w największym stopniu ogranicza nas mózgownica, dopiero później sprzęt.
No co tam nowego, jak samopoczucie Panowie? Wysprzedajecie się, bo kupię okazyjne 200/2 i 70-200 :-D
Wątek robi wrażenie.
A zwróciliście uwagę na tajemnicze i owiane niezaprzeczalną grozą "Koło postępu"?
Czyli najbardziej sprawdza się jednak VR wbudowany w ręce ;)
No co tam nowego, jak samopoczucie Panowie? Wysprzedajecie się, bo kupię okazyjne 200/2 i 70-200 :-D
A ja już myślałem, ze może ty coś okazyjnie powyprzedajesz :p
No ja widzialem ... jak tylko zaopatrzylem sie w d200 to mi tu wyskakujecie z mniej pradozernym d200x/d300 :| (swoja droga - 2 k na jednym ladowaniu ? ... mnie wychodzi 250 RAW i koniec energii :| )
A zeby tak to był d80x :P
Ja wtrace, ze mnie ogranicza maly wizjer.Jak widac po zdjeciach JohnnegoB, to raczej wydumane ograniczenie. Zarowno wtedy kiedy trzeba ostrzyc recznie (macro), jak i w normalnej reporterce. Zreszta -- wiekszosc swoich zdjec tez zrobilem slepiac sie przez maly wizjer (D70).
szybkiedosteu do pomiaru i lepszy pomiar
wyzsze iso
5 fps
dostosowanie WB w kelwinach
w pelni dzialajacy grip
histogram w rgb
podglad go
oraz swiadomosc tego ze moge isc do studia i wsadzic sobie kabelek.
ale moze tez najglupsza rzecz.a zarazem znaczaca,ergonomia.Jest cięższy.
D50 ma swietna ergonomie. Ale,d200 mi poprostu lepiej lezy.
Moze powiecie ze to glupie powody i niewplywaja na robienie zdjec. no i macie racje.
Ale w d50 w pewnej chwili koncza mi sie mozliwosci jezeli chodzi o dane warunki.(nie o zdjecia)
Bo wyobraz sobie ze jestes na autobahnie, a twoj samochod moze jechac tylko 100 tka.
A ja bez drogich jasnych szkiel, czy przejsciowek na M42. Jestem ograniczony na koncertach.
( przykładowo: http://lyckopiotr.cba.pl/piersi/index.htm#3 - kukiz i piersi
wszystko sigmą. )
tylko na mnie nie krzyczcie.
Jak widac po zdjeciach JohnnegoB, to raczej wydumane ograniczenie. Zarowno wtedy kiedy trzeba ostrzyc recznie (macro), jak i w normalnej reporterce. Zreszta -- wiekszosc swoich zdjec tez zrobilem slepiac sie przez maly wizjer (D70).
Stig , mialem D50 , przez chwile fuji S9600 ale wkurzal mnie wolny AF i inne przypadlosci, wiec przeprosilem sie N ;)
Jak mam zmieniac to po co na uzywane D50 czy D70s , biore nowe D80 z duzym wizjerem.
Poza tym za chwile moze sie okazac, ze ogranicza mnie cos innego.
W D50 jak wspomnialem brakowalo mi wyzwalania lampy i maly wizjer - kupujac DK21-M i SU-800 wydalbym sporo kasy ... bez sensu, wtedy zalowalem, ze nie kupilem D70s a mialem kase ...
Jak dla mnie D80 jest w sam raz , D70s z racji mniejszego wizjerka nie , D200 to za duzo i za drogo.
Naprawde przejrzalem mase watkow, przesledzilem sporo porowna itp. i tym razem sadze, ze kupie to co chce i co mi bedzie odpowiadac :)
no dokladnie :)
ja np bylem zakochany w d70s ale z braku finansow , kupilem d50 na raty, ciezko na niego charując.
ale gdy mialem go juz w rekach. To nie byl d70s od ktorego zaczela sie cala moja przygoda z nikonem.
I d50 to byl taki pol srodek. Dlatego teraz mnie ciagnie do d200 czy tam d300
Mnie ogranicza waga tego całego szpeju i badziewne lowepro z systemem nośnym.
Nie ma jak lorneteczka.
Zbigniew
21-08-2007, 10:04
A ja bez drogich jasnych szkiel, czy przejsciowek na M42. Jestem ograniczony na koncertach.
( przykładowo: http://lyckopiotr.cba.pl/piersi/index.htm#3 - kukiz i piersi
wszystko sigmą. )
Myślę, że po tych zdjęciach, zrobimy Ci solidarnie zrzutkę na nowy model. Pokazywać takie coś na forum - wtydziłbyś się ;) :)
Ale defilada byla w dzien? prawda?
i naprawde, moze dla kogos nie , ale dla mnie sigma 70-300 apo ktora mam a taki 80-200 f/2.8 robi naprawde wielka roznice. Gdybym na sigmie mogl zejsc chociaz do iso 400 na koncertach to bylbym szczesliwy. A musze praktycznie wszytko na 1600 i z reki czesto przy 300 mm przy 1/30s robic. A takie iso 200 a 1600 to przy koncertach niebo a ziemia O_O
Myślę, że po tych zdjęciach, zrobimy Ci solidarnie zrzutkę na nowy model. Pokazywać takie coś na forum - wtydziłbyś się ;) :)
nie pokazuje tylko daje przyklad.
i nie przesadzaj. niektore sa bardzo fajne :P
tak naprawdę w największym stopniu ogranicza nas mózgownica, dopiero później sprzęt.
widziałeś podpis czornyja? to co zawracasz głwowę jakąś tam mózgownicą?
;-)
widziałeś podpis czornyja? to co zawracasz głwowę jakąś tam mózgownicą?
;-)
Czornyja ogranicza w równym stopniu, tak jedno jak i drugie. :-D :wink:
Zbigniew
21-08-2007, 10:14
i naprawde, moze dla kogos nie , ale dla mnie sigma 70-300 apo ktora mam a taki 80-200 f/2.8 robi naprawde wielka roznice.
OK już, zgadza się. Chciałem tylko przekazać myśl, że aby zrobić coś lepiej, nie trzeba od razu kupować zabawek za kilka tys.
nie pokazuje tylko daje przyklad.
i nie przesadzaj. niektore sa bardzo fajne :P
Przecież żartowałem sobie ;) :grin:
Zbigniew no masz racje :)
Ale ost postanowilem ze nie chce juz polsrodkow jaka jest sigma,choc bardzo dobra na poczatek. Postanowilem na kolejny wydatek,wydac pieniazki raz a porzadnie :)
Pawel Pawlak
21-08-2007, 10:28
Zbigniew no masz racje :)
Ale ost postanowilem ze nie chce juz polsrodkow jaka jest sigma,choc bardzo dobra na poczatek. Postanowilem na kolejny wydatek,wydac pieniazki raz a porzadnie :)
afs200f2 vr czeka ;)
To w takim razie jestem za tym zeby do d200 czy nawet do d40 dali 1 JohnnyB i canony do marka III wlacznie nie maja z "nami" szans :>
Jesli ktos uwaza inaczej tzn ze poprostu nie umie robic zdjec :P
afs200f2 vr czeka ;)
nie no bez przesady :D nawet jakby mnie bylo stac na takie cos to nie widze dla siebie zastosowania dla samych 200 mm :P
i naprawde, moze dla kogos nie , ale dla mnie sigma 70-300 apo ktora mam a taki 80-200 f/2.8 robi naprawde wielka roznice. Gdybym na sigmie mogl zejsc chociaz do iso 400 na koncertach to bylbym szczesliwy. A musze praktycznie wszytko na 1600 i z reki czesto przy 300 mm przy 1/30s robic. A takie iso 200 a 1600 to przy koncertach niebo a ziemia O_O
Piszesz, że chcesz zmienić puszkę bo Cię ogranicza, ale patrząc na powyższe to lepiej zmień szkło na jasne i będzie po problemie. I nie będzies musiał czekać pół roku. Sprzedajesz sigmę, zbierasz 1500 PLN i gotowe.
Piszesz, że chcesz zmienić puszkę bo Cię ogranicza, ale patrząc na powyższe to lepiej zmień szkło na jasne i będzie po problemie. I nie będzies musiał czekać pół roku. Sprzedajesz sigmę, zbierasz 1500 PLN i gotowe.
No masz Karrlos racje :)
Ale jak czlowike uparty to nie poradzisz. Obiektywy sa w planach po korpusie :)
phantomek
21-08-2007, 10:51
No masz Karrlos racje :)
Ale jak czlowike uparty to nie poradzisz. Obiektywy sa w planach po korpusie :)
Kupisz korpus i co??
efekty zdjeciowe bedą takie same...
bo szkla do dupy.
Gdzies tam wczesniej wymieniles te rozne bajery ktore ma d200 a nie ma d50, np wb w kelwinach itd, jakos nie chce mi sie wierzyc, ze to wszystko wykorzystasz... ze za kazdym razem bedziesz to wszystko ustawial itd itd
Tak podsumowując moje wtrącenie: robmy zdjecia...
Kupisz korpus i co??
i... szkla :P sprzedam te kupie nowe.
ty zmieniasz d1 na d2, pracujesz na nim i potrzebujesz zmienic. no a ja musze od czegos zmiany zaczac, i postanowilem ze od korpusu.
phantomek
21-08-2007, 10:58
Pisales co innego... najpierw korpus a potem szkla.
No ale dobra, to nie moja sprawa.
Puszki puszkami, ale ja bym chetniej zobaczyl jakies nowe szkla. Gdyby ten 14-24/2.8 byl prawda to z checia zamienil bym na niego swojego 17-55 (z ktorego, mowiac szczerze jestem srednio zadowolony).
>>Kyo
Przychyle sie do zdania kolegow - na twoim miejscu szarpnal bym sie na lepsze szkla niz nowa puszke. Sam korzystam aktualnie z D200 i D40 (w konfiguracji D200+17-55 i D40+70-200) i nie moge sie specjalnie przyczepic do takiego tandemu. Oczywiscie lepiej byloby z drugim D200, ale D40 radzi sobie naprawde niezle a to przeciez prostsza puszka od D50.
caly czas pisalem o zmianie korpusu.
piszac o szklach,mam je zamiar nabyc po korpusie.
no dobrze.
Ale skoro bede mogl. To nie lepiej miec i to i to? :)
>>Kyo
Daj Ci Panie Boze ;-)
>>Kyo
Daj Ci Panie Boze ;-)
To moze czas najwyzszy kosciol odwiedzic.. ;)
Wtrące swoje 5groszy. Ja mam D70 stara puszka, jak tylko pojawił sie D200 to myslałem o zmianie ale było zbyt drogo, wcześniej był D70s, póżniej był D80 i tez mi chodziło po głowie aby wymienić. Posłuchałem jednak dobrych rad aby inwestować w szkła bo to ma jednak wpływ na efekt końcowy. Brak dobrych (jasnych) skieł w wielu wypadkach ogranicza. Puszki przychodzą i odchodzą a szkła zostają. Owszem jak jest kasa by wymienić i puszkę i szkła to czemu nie. Jednak posiadając nową puszkę w większości przypadków to nie bedzie miało wpływu na efekt końcowy. A co do głównego tematu to czekam teraz na nowe puszki Nikona bo jak nie to będę zły...
Panie, Panowie - wyluzujcie troszkę. Bo wątku się już kompletnie czytać nie da. Darujcie sobie posty typu "przeczytałem wszystko, więc musiałem się pochwalić", a tymbardziej wycieczki osobiste. Jak ktoś uważa, że potrzebuje nowe, lepsze body, to niech sobie kupi - może zacznie robić lepsze zdjęcia (efekt placebo:P), a na pewno dany pstrykacz będzie szczęśliwszy.
Z góry dziękuję
Ja
Na szczescie lada chwila, ten watek straci racje bytu... I znowu beda dwa lata przerwy i odreagowanie transferu ;)
czy na narzekania będzie nowy wątek..? ;)
Na szczescie lada chwila, ten watek straci racje bytu... I znowu beda dwa lata przerwy i odreagowanie transferu ;)
Tylko zależy z jakiego powodu 2 lata przerwy - bo wyjdą nowe body i szkła, czy nie wyjdzie nic i forum opustoszeje, a CB zanotuje kilkadziesiąt nowych użytkowników. :D
Pawel Pawlak
21-08-2007, 11:44
A Ty Piotrze za ten transfer płacisz... Myślę że nikon powinien w ramach rekompensaty po jednej z każdej nowości Ci ofiarować ;) Myślę że co by to nie było, miałbyś powody do zadowolenia ;)
A Ty Piotrze za ten transfer płacisz...
Jeszcze mnie stac, choc slowo "jeszcze" jest tu kluczem ;)
bo wyjdą nowe body i szkła, czy nie wyjdzie nic i forum opustoszeje, a CB zanotuje kilkadziesiąt nowych użytkowników.
Nie ma obawy. Ludzie wciaz potrafia docenic jakosc i odroznic ja od "jakos" ;)
krzysztof jot
21-08-2007, 12:30
jakbys mi to z ust wyjął :) takie bicie piany powraca jak bumerang pod koniec wakacji od lat - pamietam ostatnie tak goraczkowe oczekiwania.... i kilka nowych coolpixów :)
A tak naprawde to Nikon niewiele musi - wystarczy do rewelacyjnej wytłoczki po d200 wsadzic "flaki" z 2xs, przenieść produkcję do Malezji i za 5.5 tys będzie body że nic mu nie podskoczy, więc mysle iz spokojnie nalezy czekac - jak nie teraz to za pare miesiecy, czas działa kozystnie dla nas - z kazdym miesiacem premiera aby być atrakcyjna, będzie tańsza :)
Ken rockwell pisze jakies "nowosci"
niestety, nam juz znajome http://www.kenrockwell.com/tech/00-new-today.htm
Ken pewnie czyta nasze forum i pieczołowicie śledzi temat :D:D:D
... wystarczy do rewelacyjnej wytłoczki po d200 wsadzic "flaki" z 2xs, przenieść produkcję do Malezji i za 5.5 tys będzie body że nic mu nie podskoczy, ...
Na co czekam niecierpliwie, a jak myślę znaczna część tutaj piszących również w tej tele-foto-noweli bez końca.
Pozdrawiam od siebie i mojego świstaka, na polowanie którego mam zamiar już niedługo wyruszyć z tym D300.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wdolomitach.pl/galerie/w_02/w_02_13.jpg)
wiesiek (http://www.wdolomitach.pl)
grzegorzant
21-08-2007, 12:51
a co na to wszystko czuly_wojtek@poc ?
Błagam, niech tutaj czuly_wojtek się nie zjawia. Bardziej dennych wypowiedzi nie czytałem nigdzie indziej. Nie wiem jak kogokolwiek może śmieszyć profanacja języka polskiego i pisanie totalnych bzdur...
Zbigniew
21-08-2007, 13:13
W ramach odpoczynku od tych emocji proponuję obejrzeć podlinkowaną trzy posty wyżej przez kolegę wi_ni stronę o dolomitach. Kawał dobrej roboty i piękne widoki.
grzegorzant
21-08-2007, 13:22
Błagam, niech tutaj czuly_wojtek się nie zjawia. Bardziej dennych wypowiedzi nie czytałem nigdzie indziej. Nie wiem jak kogokolwiek może śmieszyć profanacja języka polskiego i pisanie totalnych bzdur...
BartekIgnasiak
21-08-2007, 13:26
jak znam zycie to w tydzien po premierze ktos zalozy juz taki watek na 2 lata do przodu ;)
JUZ ZNAMY TAJEMNICE MARKETINGOWCOW Z NIKONA!!!!!! doszli do wnosku ze i tak nic nie zrobia ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/08/EOS1Ds_MARKII_FRONT-1.jpg
źródło (http://i52.photobucket.com/albums/g28/lyckopiotr/EOS1Ds_MARKII_FRONT.jpg)
(sorki za kiepski obrazek ale musialem robic w znienawidzonym photo paincie)
phantomek
21-08-2007, 13:33
Niektorym to naprawde sie bardzo nudzi...
Niektorym to naprawde sie bardzo nudzi...
ty tez masz czas czytac forum wiec tez sie nudzisz ; )
a ja kreatywnie spedzam czas w pracy ;)
Nie ma, bo to nawiązanie do przełomowego Nikona F. ;)
phantomek
21-08-2007, 13:35
Kreatywnie to mozna wyjsc na spacer i popracowac nad kadrami itd
A ja proponuję jeszcze jedno wyjaśnienie na obniżkę cen szkieł - Nikon zmienia bagnet na EF. :D
Kreatywnie to mozna wyjsc na spacer i popracowac nad kadrami itd
no pewnie, wyjde z pracy :')
hahahaa
ej poczytajcie sobie to , ubaw :)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=24412718 - angielski oczywiscie
smiesznie nt nikona canona i d3
" "Today, it seems that more and more of our customers are using their gear to photograph brick walls. Nikon cameras have always been about transcending the equipment—the camera becoming part of your environment. It's easier to think artistically when you aren't using a tool that seems out of place. The brick design of the D3 is part of a move toward better fusion with the photographer's surroundings."
źródło (http://64.130.38.196/images/nikond3.jpg)
"By shipping the D3 with the lens welded to the body, we've eliminated the sensor dust problem"
smiesznie sie czyta :)
" We quickly realized that manually focusing the D3 was just as fast as autofocusing the Mark III, and about 277% more accurate. Out with the old and in with the new, ya' know? Manual focus is the new black!""
hahahha xD
Kolekcjoner
21-08-2007, 13:46
Ja tylko jednego nie rozumiem czemu jak wchodzi nowa puszka to ktoś musi się tłumaczyć czemu ją chce. Wyszukiwać powody że stara go ogranicza albo nie robi już takich super zdjeć albo guma odpada :lol:. Przecież to absurd. Nie wiem w jakim celu pakować do tego jakąś ideologię. Jak mi się ta nowa podoba i mnie stać to biorę i już.
ReSeT_Pl
21-08-2007, 14:12
Kurde mogl by Nikon czasem tak przypadkiem puscic jakis przeciek, a nie tylko Canonowi sie to zdarza ;).
nikon tak zrobil przy d80 i d200 :) przy d40 w sumie tez.
Kurde mogl by Nikon czasem tak przypadkiem puscic jakis przeciek, a nie tylko Canonowi sie to zdarza ;).
Wcześniej padło stwierdzenie ze w N pracują marketingowcy z C, a ja sądzę ze jest akurat odwrotnie.
C pokazał co ma, ludzie: "acha, OK, widziamy, widzimy, fajnie" i po temacie.
a o nowościach N szaleństwo domysłów na wszystkich forach od jakiegoś czasu. i bardzo dobrze :-)
stara zasada - nieważne co mówią - mają mówić :razz:
swieta prawda :)
tylko ze canon pokazal i mozna juz kupic
nikon pokaze i czeka sie pol roku.
Hej, a właściwie to czemu ciągle męczy się ten wyświechtany sposób autofocusa i jakieś tak krzyżowe czujniki, technika teraz chyba poszła już na tyle do przodu że wojsko i golfiści do pomiaru odległości używają pomiaru laserowego :) Czemu w nowym aparacie nie mógłby się pojawić taki sposób na pomiar? Mogliby to sprząc z polami pomiaru albo sterowanie okiem i ognia... można robić zdjęcia w kompletnej ciemności, o szarówce itp ..:)
Zbigniew
21-08-2007, 14:47
Szczególnie łapiąc ostrość na oko modelki ...
canon w analogu i minolta chyba tez. Mialy ostrosc ustawiane siatkowka?zrenica? No bynajmniej okiem.
Lapal ostrosc tam gdzie popatrzyles.
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=CanonAdvantageTopicDtlAct&fcategoryid=111&id=2649
nt fokusowania oczkiem ;p
Pawel Pawlak
21-08-2007, 14:57
nikon zrobi krok naprzód... udostępni sterowanie aktywnym pkt AF za pomocą oka, przy korzystaniu z LifeView :lol:;)
nikon zrobi krok naprzód... udostępni sterowanie aktywnym pkt AF za pomocą oka, przy korzystaniu z LifeView :lol:;)
Za 30 lat :>
...jak dobrze pojdzie...
I podpiętym batterypacku ;)
Po zakupieniu przystawki nakładanej zamiast muszli ocznej za jedyne 999.99$.
Powoli zaczynam wchodzić na forum tylko by ten wątek odwiedzić. :P
BugsBunny
21-08-2007, 15:04
mówcie co chcecie, ale EyeControl w Canonie to była świetna sprawa
ja nie bardzo potrafię inaczej zmienić pole AF w trakcie kadrowania, bo patrząc lewym okiem w wizjer w prawe wkładam sobie palec, a tak wystarczyło spojrzeć gdzie trzeba
zupełnie nie wiem komu to przeszkadzało
ja tymrazem nie na temat nikona ale w fotojoker.pl sony alfa z 18-70 chodzi po 2222 zł.
mówcie co chcecie, ale EyeControl w Canonie to była świetna sprawa
Zgadzam sie i sadze ze bedzie, ale w Canonie (ciekawe ktorym?).
Ale jako ze to patent to szybko tego w Nikonie nie zobaczymy.
Muszę się dopisać bo mnie prawie wyzwano do tablicy o czym nie wiedziałem :-)
stig bo to nie 50 robi zdjecia !!!!!! To JohnnyB :>
Hubacz chyba mnie przeceniasz :mrgreen:
No johnny robi swietne ale mi bardziej podobaja sie twoje Koncertowe tez ma bardzo ladne. Ja jak bym mial
I naprawdę cieszę się, że zobaczysz Królową. Słyszałem to już chyba z pięć razy.
KYo nie odbierz tego żle, ale tak naprawdę w największym stopniu ogranicza nas mózgownica, dopiero później sprzęt.
;-)
Jurgen nic dodać nic ująć.
A takie iso 200 a 1600 to przy koncertach niebo a ziemia O_O
No Ameryki nie odkryłeś ale nie licz na to, że szkło z 2,8 zamiast 4,5 zredukuje Ci ISO do 200 ;-)
Jak sam zauważyłeś:
2.8 a 4-5.6 to jest roznica niestety
więc albo chcesz nową puszkę z większym wizjerem albo jasny obiektyw - nie licz na to, że zdjęcia będą dużo lepsze gdy zostawisz te same szkła a zmienisz body.
caly czas pisalem o zmianie korpusu
No szkopuł w tym, że nie ;-)
Mnie w D50 wizjer ani razu nie robił problemu. Problemem jest to, że nie mogę ustawić iso640, ze nie podświetlany jest górny wyświetlacz, że ma tylko 2,5kl/sek.
Reszta jest dla mnie mało ważna. Można z tym pracować. Dlatego nie zmieniam puszki tak długo jak nie będę musiał, dlatego wolałem zainwestować w jasne szkła.
Ale w d50 w pewnej chwili koncza mi sie mozliwosci jezeli chodzi o dane warunki.
A powyższe zdanie to gruba przesada - prócz szybkości nie było ani razu przypadku w którym byłbym ograniczony przez puszkę - zawsze jakieś poprawne zdjęcia wyszły. Odrobina teorii jednak się przydaje :-P
Z drugiej strony - napisałeś, że Tobie się kończą możliwości - nie puszce ...może masz jednak rację ;-)
No i podstawa - Dobry Nauczyciel a ja takiego miałem - w osobie wszystkim tutaj znanej ;-)
Johnny , No ja az tak duzo jeszcze nie umie i sie ucze. Tam jak piszesz ze jak kupie nowa puszke a zostane przy tych samych szklach jakosc sie nie poprawi. fakt. Ale wczesniej pisalem ze po korpusie leca odrazu szkla do wymiany.
Tutaj nie mialem tak jak wy mozliwosci kupna drogich szkiel :) samego d50 splacalem pol roku :) ost zamienilem kitowy obiektyw na nikkor 18-70 bo na to mnie bylo stac i sie ciesze. A po tym czasie uzytkowania sam sie dowiedzialem dokladnie jakie rzeczy fotografuje i co potrzebuje. wiec tez chce zrobic sobie "remont" w sprzecie od nowa. Ktory mi starczy na XXX czasu i nie bede musial pozniej kupowac nic nowego :)
co do przecieków może nie z Nikona :) ale ostatnio doszły mnie słuchy (z dosyć wiarygodnego źródła) że Tamron ma wpuścić kilka szkieł z silnikiem pod Nikona, na dniach będzie też premiera ich pierwszego szkła z VC (stabilizacją) fakt że to jakiś mega zoom ale nic nie stoi na przeszkodzie by wprowadzać to do innych szkieł :)
ma też ponoć być zwiększona oferta stałek, w której to Tamron kuleje ... no i jeszcze kilka innych ciekawych rzeczy słyszałem ale już nie będę pisał :D
fotoGRAFIK
21-08-2007, 16:06
Tamron troche zamiesza bo ma optykę najwyższych lotów, troche zmian - właśnie typu silnik, metalowe elementy, szczelność i segment profesjonalny może obniży troche ceny
Tamron troche zamiesza bo ma optykę najwyższych lotów, troche zmian - właśnie typu silnik, metalowe elementy, szczelność i segment profesjonalny może obniży troche ceny
Dobrze, dobrze, a bedizemy mieli do czego to czepic?
;-)
ReSeT_Pl
21-08-2007, 16:16
Adak ja to sie dziwie, że jeżeli Ty taki pesymista to czemu jeszcze w Nikonie siedzisz ;).
Pawel Pawlak
21-08-2007, 16:19
przyznam, że też się dziwię... ;)
Adak ja to sie dziwie, że jeżeli Ty taki pesymista to czemu jeszcze w Nikonie siedzisz ;).
przyznam, że też się dziwię... ;)
To proste - bo w Canonie też mu się nie podobało ;)
Moi drodzy! Jak ja lubie jak ktos wie lepiej odemnie czemu ja cos robie ;-)
Swoja droga chcialbym abyscie odrozniali pesymizm od racjonalizmu bo ten drugi moze ponownie wyjsc na wierzch po 23/24 :->
Pawel Pawlak
21-08-2007, 16:54
Adak; jak rozumiem kroisz kasę na fotografii. Czyli aparat to dla Ciebie narzędzie pracy. W kilku wątkach udowadniałeś nam, o ile canon jest lepszy do tego co robisz niż nikon. Dlaczego więc nie zmieniasz systemu ?
źródło (http://web.mac.com/aaronandpatty/iWeb/What%20the%20Duck/THE%20VAULT_files/WTD95.jpg)
Adak; jak rozumiem kroisz kasę na fotografii. Czyli aparat to dla Ciebie narzędzie pracy. W kilku wątkach udowadniałeś nam, o ile canon jest lepszy do tego co robisz niż nikon. Dlaczego więc nie zmieniasz systemu ?
To bardzo prsote Pawle i juz tlumacze.
Po pierwsze na razie dopiero sie przymierzam czy zarabiac pienaidze na fotografii i zrobic z tego glowne zrodlo utrzymania - owszem, troche pracuje w tej dziedzinie, procz tego zdarzaja sie jakies sluby tudziez inne chaltury, ale nie jestem (jeszcze ;-) ) pewien czy chce to robic (z wyksztalcenia jestem kim innym).
Czemu jeszcze nie Canon?
Po pierwsze jesli przesiadka to na cos z polki 1D, a na to nie mam jeszcze pieniedzy (bo procz puszki trzeba komplet szkiel, a to ze przy 1D jest crop 1.3 powoduje ze nie ma odpowiednika ulubionego przezemnie N17-55)
Po drugie caly czas mam nadzieje, ze Nikon cos tam jeszcze wypusci bo pomimo kilku jego wpadek lubie jego ergonomie ktora tu zdecydowanie bije Canona, niektore rozwiazania i pare innych rzeczy.
Canon denerwuje mnie jeszcze AF'em, niby dobry, ale tylko w 1'kach i to nie zawsze.
Ale patrzac racjonalnie i przyszlosciowo jesli Nikon sie nie sprezy i nie dorowna kroku Canonowi (to kwestia gustu, ale tak to widze) to niestety sie z nim pozegnam. Chociazby dlatego ze w robocie leza szkla do Canona ktore mozna by na temat wziac (np 300/2.8 IS ktora prywatnie mi na plaster, a pare razy by sie juz przydala) a przeciez nie przypne ich do D200... Uprzedzajac - nie, nie maja Nikkorow :->
Zeby robic Nikonem to ja musze miec swoj backup, a robiac Canonem zawsze jakas puszka lezy w agencji.
Nie spieszy mi sie, ale jesli rozwoj tych dwoch firm (N i C) bedzie wygladal jak wyglada i nic sie nie zmieni to zobaczymy czy bedzie sie nad czym zastanawiac ;-)
Oj, dawno tu nie byłem, wypocząłem na urlopie, popstrykałem trochę fotek, w górach i nad morzem.... I w zasadzie tym się cieszę.
Troszkę mi podnieśliście ciśnienie, bo od razu mały chłopiec ze mnie wyszedł i zaczął myśleć o nowym aparacie... Tak działamy, zgadzam się z czyjąś opinią, że większość osób zmienia sprzęt, bo po prostu ma taki kaprys...
Ale uspokoiłem się już i wróciłem do rozsądnych myśli typu- jaki kupić obiektyw....
Nie wiem, jak dla Was (myślę, że podobnie). Dla mnie Nikon to pewna filozofia, która przypadła mi do gustu już przy fotografii analogowej. Choć nie ukrywam, że na specyfikacje Marka III patrzę, jak miesiąc temu na Aston Martiny w mediolańskim salonie.
Kyo, skoro cały czas piszesz, że masz świadomość większej wagi szkieł niż body przy pstrykaniu, a z drugiej strony wspominasz o braku siana (co doskonale rozumiem, też kupiłem D50 zamiast D80, żeby się nie zadłużać), to dlaczego tak uparcie piszesz, że najpierw puszka, potem szkła? Bo nie widzę żadnej korelacji między słowami, a zamiarami
łopal: "mały chłopiec ze mnie wyszedł ... po prostu ma taki kaprys"
Ach, mam 1,5 miesiąca Nikona i szybko się uczę fotografii cyfrowej. Dyskusja o nowych modelach nie dotyczy mnie w tym momencie, lecz z przyjemnością ją śledzę.
Pamiętam jak kilkanaście lat temu Nikon wypuścił F90 i ten tytuł w magazynie fotograficznym: Diabeł tkwi w szczegółach. Rozczytywałem się nad możliwościami tego sprzętu i byłem szczęśliwy. Nadal pstrykałem fotki znajomym Practicą BX20. Dokupiłem sobie lampę i tele zoom. To były piękne czasy.
Teraz mam Nikona i wciąż rozkoszuję się specyfikacjami sprzętu, który wydaje się, że nie jest w moim zasięgu. To rzeczywiście beztroskie zachowanie. Nadal też korzystam z każdej okazji, by zmierzyć się z tematem fotograficznym, zrobić zdjęcie dziecku (robię to częściej niz analogiem) itp.
Stąd wnioskuję, że tego typu dyskusje mają sens, a Nikon wciąż przysparza mi wiele radości. Miło jest kibicować firmie, która ma tak bogate tradycje i tak wiele udanych konstrukcji. Pozdrawiam
ale czego nie rozumiesz? Chce najpierw kupic nowy korpus a potem szkla.
Chce sobie uzbierac na taki zestaw na ktory juz w przyszlosci nie bede musial nic wydawac.
ale czego nie rozumiesz? Chce najpierw kupic nowy korpus a potem szkla.
Chce sobie uzbierac na taki zestaw na ktory juz w przyszlosci nie bede musial nic wydawac.
Nie ma takiego zestawu :-). W przyszlosci beda znow nowe korpusy i szkielka, lepsze od poprzednich, na ktore bedzie sie chcialo znow wydac pieniazki.
Nie ma takiego zestawu :-), w przyszlosci beda znow nowe korpusy i szkielka, lepsze od poprzednich.
to co napisales to tak ja mam obecnie.Nie wiem co w tym dziwnego ze chce nowy lepszy korpus i nowe lepsze szkla ktorych nie bede musial zmieniac przez dekade?
to jak inwestycje w lepszy samochodz ktorym bedziesz jezdzil przez XXX lat
wlasiukk
21-08-2007, 17:48
ale jak kupisz w odwrotnej kolejności to zaoszczędzisz troszkę na body :)
No dobra, bo temat zakupów Kyo ciągnie się od wielu postów i nic z tego nie wynika.
Ustalmy więc, że Kyo chce najpierw kupić nową puszkę (i niecierpliwie czeka na nowości i stąd w tym wątku temat jego zmiany) a potem zmienia szkła. Koniec tego tematu? Bo z całym szacunkiem i "uwielbieniem" dla tego wątku, to stało się już nudne.
Oczywiście wszyscy Kyo i sami sobie życzymy, aby nas było stać zarówno na zmiany puszki jak i szkieł na te wymarzone. Ja mam nadzieję koło Gwiazdki też zmienię puszkę. I tyle.
Pozdrawiam i czekam cierpliwie... do piątku...
Kyo, Twoja wypowiedz zrozumialem tak: chce kupic cos, w co nie bede musial wiecej inwestowac. Przeciez wiesz, ze to niemozliwe.
to co napisales to tak ja mam obecnie.Nie wiem co w tym dziwnego ze chce nowy lepszy korpus i nowe lepsze szkla ktorych nie bede musial zmieniac przez dekade?
to jak inwestycje w lepszy samochodz ktorym bedziesz jezdzil przez XXX lat
ze szklami to rozumiem jeszcze - dekade moze wytrzymaja... ale korpus ?
powodzenia.
... to stało się już nudne.
Z calym szacunkiem - To nie czytaj. Gdyby bylo az tak nudno, nie byloby tylu postow. :-)
Inaczej, jesli Cie nudzi zagaj cos interesujacego.
W tej sposób, z Kyo na kozetce w roli głównej, dotrwamy jakoś szczęśliwie do piątku :cool:
Nemeth
Oj no , ale wiesz o co mi chodzi. Pozatym licze sie ze zmiana korpusu od dluzszego czasu bo zawsze chcialem d70.
Teraz sytuacja jest taka ze chce to d200 czy d300. A mojej d50 do wymiany migawki duzo chyba nie brakuje (odpukac) tak czy opak koszty
RAF :P
Nemeth
Oj no , ale wiesz o co mi chodzi. Pozatym licze sie ze zmiana korpusu od dluzszego czasu bo zawsze chcialem d70.
Teraz sytuacja jest taka ze chce to d200 czy d300. A mojej d50 do wymiany migawki duzo chyba nie brakuje (odpukac) tak czy opak koszty
RAF :P
To ile tym d50 nastukales ? 100 k ? 200 k ?
tez chce d300 - mysle ze za 2 lata bedzie juz na tyle tanie ze sie skusze ;)
czy po premierze D3 nikon polska wyda ten wątek w formie książkowej? :D
doskonały thriller szpiegowski!
Nemeth
jak mi 100k wytrzyma to ja bede w siodmym niebie :D
narazie ma 25k i w przeciagu roku bedzie mial 50 jak dozyje.
A jako drugi tom, kolejny wątek, który zapewnie powstanie po premierze. Będzie miał tytuł: I przesiedli się na Canona :)
Nemeth
25 k ? :)
to jeszcze dlugie zycie przed nim :)
no ja mam nadzieje ze dlugie :) niektorr predko padaja. Ale jakos chyba moja dozyje :P (a jej nie oszczedzam)
Nemeth
eee tam, czasem mam wrazenie, ze na sile szukasz powodow aby zmienic korpus. Jak Ci padnie to zmienisz, chyba, ze masz pieniadze i juz teraz potrzebujesz nowego body. Nie zapomnij jednak o dobrych szklach, jak wspomnieli koledzy.
Macte- dokładnie. Ciągła nauka. Dziecko jest nejlepszym obiektem :) Pozdr :)
Kyo- mając już pewne (aczkolwiek niewielkie) doświadczenie, a będąc na Twoim miejscu, kupiłbym najpierw jakieś super-szkło. Masz już body, na którym możesz te szkła sprawdzać. W ten sposób również łatwo zobaczysz, w którym miejscu puszka Cię blokuje. A więc komfort wyboru szkieł i cudowna otwartość na nowości w body.
To trochę tak, jak ze sprzętem audio, tyle, że jednak prościej. Tu szkło jest szkło. A tam... a to kolumny Cię ograniczają, a to wzmacniacz, a to np kable...
W Twoim przypadku to chyba po prostu kwestia nastawienia. "Napaliłeś się" na nową puchę i już nic Cię od tego nie odwiedzie. Jesteś na nią chory i basta :) Czy będziesz na niej robił lepsze zdjęcia? Tego Ci życzę, myślę, że doda Ci ta zmiana wielu nowych pomysłów i inwencji.
icepower nie,teraz nie, ale jak wspomnialem w polowie tego watku,o albo c40d albo d300,to sie zaczelo:P
Zmienial bede do polroku.
łopal si.moze sie troche napalilem,ale nie znowu az tak zeby decyzji nie zmienic :) wiem jakie chce szkla, jaki korpus tez.Jak kupie nowy korpus najpierw,msuze sie go nauczyc,co zajmie mi troszkew tym czasie bede zbieral na szkla. i wszystko gra :D
Pawel Pawlak
21-08-2007, 18:12
O w mordę... Dajcie już spokój temu Kyo ! Chce chłop zminić puszkę ba ma taki kaprys to niech zmienia. Jego kasa, jego decyzja, jego aparat.
Amen.
Kto nastepny??? :-)
Paweł, popieram Cię w 100%, ale mnie zj... jak burą sukę :-)
Jak się będziemy z Pawłem wysprzedawać przed przesiadka na najlepszy system świata, to napewno uderzymy do KYO :-)