PDA

Zobacz pełną wersję : Jakieś nowości

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11

MzMarcin
28-07-2007, 14:21
już się zaczyna...
http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10305
Niestety to tylko wyprzedaż D2X...

ranbir kapoor
29-07-2007, 09:48
pytanie czy nie warto teraz wlasnie zamienic wysluzonego D200 na D2x,cena 10tys jest juz przystepna

kaktus
29-07-2007, 13:39
Niestety to tylko wyprzedaż D2X...
Ja tam się na ekonomii nie znam, ale na chłopski rozum jeśli w sklepie jest wyprzedaż/promocja, to najczęściej u producenta jest wyprzedaż - bo trzeba się pozbyć sprzętu wyprodukowanego nim wejdzie następca - bo wtedy, żeby pozbyć się staroci trzeba będzie jeszcze bardziej obniżyć cenę. Więc myślę, że coś może się zaczynać dziać - zobaczymy za 2 miesiące.

yggdrassill
29-07-2007, 13:47
Ja tam się na ekonomii nie znam, ale na chłopski rozum jeśli w sklepie jest wyprzedaż/promocja, to najczęściej u producenta jest wyprzedaż - bo trzeba się pozbyć sprzętu wyprodukowanego nim wejdzie następca - bo wtedy, żeby pozbyć się staroci trzeba będzie jeszcze bardziej obniżyć cenę. Więc myślę, że coś może się zaczynać dziać - zobaczymy za 2 miesiące.

ale to wyprzedaż D2X, a nie D2Xs i w tym jest haczyk ;)

ranbir kapoor
29-07-2007, 14:20
zdjecia robia takie same, zmiany sa kosmetyczne, wiekszosc roznic jaka je dzielila na poczatku zniewelowal nowy firmware do D2xa

yggdrassill
29-07-2007, 16:17
zdjecia robia takie same, zmiany sa kosmetyczne, wiekszosc roznic jaka je dzielila na poczatku zniewelowal nowy firmware do D2xa

ale jakby nie patrzec to poprzedni model wiec jego wyprzedaz w fotojokerze niekoniecznie musi miec zwiazek z wejsciem na rynek czegos nowego

peecee
29-07-2007, 19:00
witam

w angli takie wyprzedaże miały miejsce zaraz po pojawieniu się d2xs i wiązało się to z nakazem z "góry" - poprostu na rynek wchodzi nowy model i taki się sprzedaje. Zapewne nikon zdecydował że pora pozbyć się d2x z magazynów i sklepów również w innych krajach - no bo na co czekać :D

focus69
29-07-2007, 20:02
A ja sobie tak myślę, że mogą być zmiany w bagnecie lub jakieś inne całkiem duże. Konkurencja co kawałek wypuszcza nowe szkiełka (Tamron, Zeiss, Sigma....) u Canona nowe body profi ....a u Nikona nic...cisza...
Przecież tam jest sztab ludzi w zespołach projektowych...coś muszą robić...za coś im płacą. Gdyby pracowali niezależnie na stary standard to co jakiś czas albo szkiełko albo jakieś poprawki do body by wypuszczali choćmy firmware.... a tu nic. Nie ma siły muszą pracować nad nowym systemem, aby równocześnie na rynek wyszło body ze szkiełkami :idea:

ranbir kapoor
29-07-2007, 20:17
narazie to tylko fotojoker sprzedaje,pytanie tez ile ma sztuk w promocji,inne sklepy twardo trzymaj cene

Czornyj
29-07-2007, 20:19
Zmiana bagnetu jest mało realna. Pojawia się natomiast coraz więcej plotek - ponoć czeka nas kupa nowości, ze trzy nowe body i worek nowych szkiełek. Nawet odnosząc się do tego sceptycznie - raz do roku to i kuro pierdnie. Są 90-te urodziny, a nowa strategia Nikona zakłada "zaspokajanie potrzeb, wyprzedzanie oczekiwań", więc osobiście postanowiłem oczekiwać nadpełnoformatowych matryc i superstabilizowanych jasnych stałek, bluetooth w korpusie i w lampach błyskowych.

nimlot
29-07-2007, 20:39
hehehe
no to masz wymagania :)))
y ... ja prosilbym o korpusy kierowane moim myslami ... :)

a tak na powaznie chyba podpisze sie pod petycja Czornyj'ego :)))

Kaleid
29-07-2007, 20:56
A ja proponuję się na nic nie napalać, bo później będzie jeden wielki jęk rozczarowania :) (przysłowiowy z dużej chmury mały deszcz)

focus69
29-07-2007, 21:36
a kiedy dokładnie ta rocznica przypada? :)

ulv
29-07-2007, 21:40
W 19 roku ery Heisei ;-)

Pozdrawiam
Ulv

Czornyj
29-07-2007, 22:58
Rocznica trwa. Nikon wprowadził ciszę przed burzą, i odgraża się tak, że chyba chce wykończyć konkurencję za pomocą wojny nerwów. Stwierdzono, że zasadniczo ich dalekosiężne plany tyczą się obecnie 100-lecia firmy, kiedy to zapewne planują zapanować nad światem. Z okazji 90-ej rocznicy rąbneli nowe hasełka, które w kontekście obecnego postępowania firmy brzmią jak robienie sobie jaj z pogrzebu:
- nasza filozofia: być wartymi zaufania i kreatywnymi
- nasze aspiracje: wychodzić naprzeciw potrzebom. wyprzedzać oczekiwania
- nasze zobowiązania: być pro-aktywnymi, poszukiwać nowej wiedzy, dobrze się komunikować, okazywać uczciwość.

Nic, tylko czekać aż słowo ciałem (a raczej - korpusem) się stanie :lol:

jurgen
29-07-2007, 23:09
Zmiana bagnetu oznaczałaby koniec NIkona w zastosowaniach profi.
Jeżeli nawet to zaczeliby od rozdania/wymiany w najwiekszych agencjach i najwiekszych i większych nazwiskach, łacznie ze mną. Inaczej MARK juz dawno będzie w plecaku.

sailor
29-07-2007, 23:10
Nic, tylko czekać aż słowo ciałem (a raczej - korpusem) się stanie :lol:

i zostaniemy uszczesliwieni superhiperkorpusem d30 z gwintem twist-off zamiast bagnetu

JK
29-07-2007, 23:22
Coś nie bardzo wierzę w tę zmianę bagnetu, ale nawet jeśli to nastąpi, to jeszcze nie tragedia. Jeśli zrobią to sensownie i nie będą chcieli tracić klientów, to wstarczy równolegle z tą zmianą zaprojektować i zacząć sprzedawać odpowiednią przejściówkę. Jeśli takie cudo dobrze policzą, sensownie zaprojektują i nie przesadzą z ceną, to żadnego problemu nie będzie.

Jacek_Z
29-07-2007, 23:29
tak naprawdę byłyby potrzebne dwie przejściówki i tu jest problem
bo przejściówka z obiektywu bagnetem F na nowe body
ale i przejściówka z nowego typu obiektywów na stare korpusy z gniazdem bagnetu F.
byłby kłopot z zachowaniem odległości mocowania od matrycy, a nie sądzę by tak zmniejszono/zwiększono nową średnicę, by jeden bagnet wszedł wewnątrz drugiego

nie zrobią tego.

Czornyj
29-07-2007, 23:34
Teoretycznie mogliby zmniejszyć odległość flanszy od matrycy i poszerzyć gardziel - tak, jak swego czasu zrobił to Canon. Dzięki temu Canony spokojnie z Nikkorami śmigają - wystarczy przejściówka zwiększająca register distance. Niestety, jest to droga w jedną stronę - użytkownicy starych korpusów zostają na lodzie. Dlatego też posiadacze korpusów Canon z bagnetem FD mocno się swego czasu wq....

JK
29-07-2007, 23:39
Tylko, że Nikonowi zależy też na tym, żeby ludzie wymieniali puszki na nowe. Kłopotem może być tylko brak odpowiedniego zestawu szkieł, których nie da się naprodukować w miesiąc. Ale taka przejściówka załatwia sprawę obiektywów na kilka lat. Jak ktoś ma puszkę za 5-10 tys. i szkła za 50 tys., to pomarudzi, pogada, ale w końcu puszkę wymieni, zostawiając sobie szkła.

Jacek_Z
29-07-2007, 23:59
A ja proponuję się na nic nie napalać, bo później będzie jeden wielki jęk rozczarowania :) (przysłowiowy z dużej chmury mały deszcz)
ja mam tak czarne wizje, że aż boję się pisać.
może Nikon nie pokazuje puszki bo wie, że jest ona (matryca) niewiele lepsza od starej, i dodatkowo nie jest ona FF. Wiedzą, że jak wypuszczą takie body to użytkownicy "profi" przesiądą się na canony. Dlatego nie pokazują nic, by nie przyspieszać takich decyzji.
Niedługo faktycznie nie będą musieli nic wypuszczać, bo (prawie) nikogo nie będzie to nowe profesjonalne body interesowało.
Jeżeli w kraju takim jak Polska, gdzie wszyscy patrzą ile coś kosztuje i ile się traci na wymianie systemu - tylu ludzi zawodowo zajmujących się fotografią zmienia system, to nikon i tak jest z taką puszką o rok spóźniony.
Jeśli nie będzie rewolucji (a się nie spodziewam niestety) to nowe lepsze body nie zatrzyma odpływu ludzi z nikona.
Puszkę (i matrycę) się projektuje długo. Jeśli dwa lata temu podjęto decyzję o nie wchodzeniu w FF, a teraz okazuje się że bez większych pikseli nie dorówna się jakościowo pełnoklatkowym matrycom konkurencji - to nikon jest te 2 lata z tyłu. Obstawiam, że tak było.
Mogli wtenczas (i dziś też tak mogą) zrobić podobny krok co Olympus - z matrycą z cropem 1,5 da się osiągnąć więcej niż Olympus (większe piksele) ale trzeba było poprojektować duży, kompletny zestaw obiektywów pro DX. To ma sporo zalet - także dla zawodowców - lżejsze, tańsze, mniejsze gabarytowo "dłuższe w ogniskowych" jasne obiektywy. Ale nie zrobili tego, bo nie chcieli przestać zarabiać więcej na szkłach do analoga. To się będzie mścić. Albo profesjonalne szkła DX albo body z FF. Nie ma ani jednego ani drugiego.
Zostanie przy bagnecie F dało by nikonowi w miare łagodne przejście na DX (a nie odcięcie się od starych modeli jak u Olka)

Obym się mylił.

Kaleid
30-07-2007, 00:10
Byc moze tak własnie będzie, nie wiem. Ale cudów się nie spodziewam. Podejrzewam ze to body jakie by nie było, i tak nie spelni oczekiwań Zmiana bagnetu nie jest Nikonowi do niczego potrzebna, chyba ze chcą wrzucic do kolekcji 50 1.0 o w miarę sensownych rozmiarach. Co zrobią dalej, nie wiem. Do końca roku i tak nie planuje zadnych zmian w sprzęcie. Później się zobaczy.

Czornyj
30-07-2007, 00:24
Z drugiej strony moment do ataku jest doskonały. Canon mając dobrą matrycę gra nieco w kulki i specjalnie się nie wysila. W FF jest przestarzały 1Ds2 i dość prosty 5D. Fullframeowe lub subfullframeowe D3 i D300 wsparte nowymi szkłami byłyby ciekawą alternatywą.

Władca Pixeli
30-07-2007, 00:25
http://www.microglobe.co.uk/catalog/product_info.php?pName=nikon-d3x-slr-digital-camera :mrgreen:

Erie
30-07-2007, 07:12
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.microglobe.co.uk/catalog/imagemagic.php?img=images/nikon_d3x_digital_camera.JPG&w=446&h=424&page=popup)

Władca hehehehe świetne "zdjęcie", tylko co to za dziwaczny przycisk spustu migawki :D

jakubs
30-07-2007, 08:46
Właśnie zastanawiające jest to, ze jak napisał Jacek_Z
Albo profesjonalne szkła DX albo body z FF. Nie ma ani jednego ani drugiego....
W normalnych warunkach powinno to wg mnie świadczyć o tym, że niechybnie firma nie zamierza pozostać przy formacie DX. Choć jak myślę o tym, że Nikon nie potrafi zapobiec samoistnym błyskom swojej profesjonalnej lampy sb800, to nie wiem, czy jest gotowy na taki skok technologiczny :(

ranbir kapoor
30-07-2007, 09:56
przegladam watek i mowi sie w nim o kilku puszkach i wielu szklach,to oczywiscie tylko domysly, lub informacje pochodzace z "pewnych" zrodel.moze ktos napisac co konkretniej te zrodla mowia -jakie puszki,jakie szkla.ja znalazlem info o nadchodzacym 17-85/2.8 VR DX

Erie
30-07-2007, 10:02
przegladam watek i mowi sie w nim o kilku puszkach i wielu szklach,to oczywiscie tylko domysly, lub informacje pochodzace z "pewnych" zrodel.moze ktos napisac co konkretniej te zrodla mowia -jakie puszki,jakie szkla.ja znalazlem info o nadchodzacym 17-85/2.8 VR DX

za drobne 10 tysięcy PLN chyba :D, skoro 17-55/2.8 jest za 5k PLN bez VRki i krótszy

milo_ja
30-07-2007, 10:14
za drobne 10 tysięcy PLN chyba :D, skoro 17-55/2.8 jest za 5k PLN bez VRki i krótszy

Może "nadrobią" jakością wykonania i też się zamknie w 5k PLN. :)

Erie
30-07-2007, 10:19
Może "nadrobią" jakością wykonania i też się zamknie w 5k PLN. :)

np. plastikowy gwint oraz trzylistkowa przesłona dająca wspaniały bokeh :D

milo_ja
30-07-2007, 10:21
np. plastikowy gwint oraz trzylistkowa przesłona dająca wspaniały bokeh :D

W porywach plastikowe soczewki. :mrgreen:

Erie
30-07-2007, 10:23
W porywach plastikowe soczewki. :mrgreen:

eeee, to za 2k nie za 5k PLN ;)

milo_ja
30-07-2007, 10:26
eeee, to za 2k nie za 5k PLN ;)

No tak. Troszeczkę przegiąłem. :) No chyba że, dadzą zmiennokształtne polimerowe soczewki, dzięki któremu AF będzie szybki jak w ludzkim oku, ale wtedy znów wrócimy do 10k czy więcej.

Erie
30-07-2007, 10:31
No tak. Troszeczkę przegiąłem. :) No chyba że, dadzą zmiennokształtne polimerowe soczewki, dzięki któremu AF będzie szybki jak w ludzkim oku, ale wtedy znów wrócimy do 10k czy więcej.

raczej do 100k USD przy tej wielkości :D

a jak już marzyć to może grawitacyjne soczewki - zero problemów z jakością, z dyspersjami, z pochłanianiem światła, z refleksami itd. - wszystko to zastąpione jednym małym problemem - w jaki sposób zabrać ze sobą tą czarną dziurę ;)

milo_ja
30-07-2007, 10:41
raczej do 100k USD przy tej wielkości :D

a jak już marzyć to może grawitacyjne soczewki - zero problemów z jakością, z dyspersjami, z pochłanianiem światła, z refleksami itd. - wszystko to zastąpione jednym małym problemem - w jaki sposób zabrać ze sobą tą czarną dziurę ;)

Przenośna czarna dziura - to byłoby coś. :mrgreen: Ale tak poważnie, to ciekaw jestem kiedy wynalazek zmiennokształtnych soczewek trafi "pod strzechy".

Erie
30-07-2007, 10:49
Przenośna czarna dziura - to byłoby coś. :mrgreen: Ale tak poważnie, to ciekaw jestem kiedy wynalazek zmiennokształtnych soczewek trafi "pod strzechy".

zaraz po wydajnych paliwach alternatywnych (np. jakieś hydraty czy coś)

Zbigniew
30-07-2007, 14:20
Czyli wtedy, gdy będziemy przejeżdżali 100km na jednym litrze wody (przechowywanej oddzielnie w dwóch zbiorniczkach oczywiście :) ).

prz3mo
30-07-2007, 15:50
A ja mam kontakt z ekipą projektującą D3 i poki co wysłali mi na maila takie coś :razz:

źródło (http://img293.imageshack.us/img293/1866/d3mc3.jpg)

milo_ja
30-07-2007, 15:53
A ja mam kontakt z ekipą projektującą D3 i poki co wysłali mi na maila takie coś :razz:

źródło (http://img293.imageshack.us/img293/1866/d3mc3.jpg)

Widzę, że chłopaki z Nikona idą w stronę "ultra-retro design". :mrgreen:

prz3mo
30-07-2007, 15:55
Widzę, że chłopaki z Nikona idą w stronę "ultra-retro design". :mrgreen:

Powrót do korzeni... obscura camera... czy jakos tak :)

Squier
30-07-2007, 20:22
Kurde, jak wyjeżdżałem na wakacje to myślałem, że jak wrócę to jakaś premierka będzie, a tu obscura camera. :(

ulv
30-07-2007, 20:33
Nie dość, że obscura to jeszcze obskurna ;-)

Pozdrawiam
Ulv

matka997
30-07-2007, 20:52

wielka wyprzedaż...
jeden egzemplarz, dostępny w necie lub do pomacania w Arkadii w wawie

sebah
30-07-2007, 22:07
nie wiem jak wy ale ja juz zaczynam sie modlic o nowe szkielka i body...

fragles
30-07-2007, 22:13
szkoda, że niewierzący jestem bo też bym zaczął...

bradley
30-07-2007, 23:20
szkoda, że niewierzący jestem bo też bym zaczął...
...nawróć sie, a może i drugi cud obaczym i Nikon ze trzy nowe korpusy urodzi!!! :-P

fragles
30-07-2007, 23:23
niech urodzi choć JEDEN... a dobry...

matka997
30-07-2007, 23:29
nie wiem jak wy ale ja juz zaczynam sie modlic o nowe szkielka i body...

" Prosiłem Boga o siłę, którą mógłbym wszystko osiągnąć.
Stałem się słaby, abym nauczył się pokory i posłuszeństwa.
Prosiłem Boga o zdrowie abym mógł dokonać wspaniałych dzieł.
Dostałem kalectwo, aby dokonać wspanialszych dzieł.
Prosiłem o bogactwo, żeby być szczęśliwym.
Dostałem biedę, aby nauczyć się mądrości.
Prosiłem o potęgę, abym mógł wysławiać człowieka.
Dostałem słabość, abym odczuł potrzebę Boga.
Prosiłem o wszystkie rzeczy, dzięki którym będę cieszył się życiem.
Dostałem życie, abym mógł cieszyć się wszystkimi rzeczami."
Prosiłem o d 300, abym uwierzył, że Nikon nie umiera,
Dostałem 40 d, abym zrozumiał, że wszystko ma swój koniec

Czornyj
30-07-2007, 23:34
Poczekajcie, Tomasze niewierni - jeszcze będziecie wtykali paluchy w fullframeową matrycę nowej D3-ki :lol:

sebah
30-07-2007, 23:52
" Prosiłem Boga o siłę, którą mógłbym wszystko osiągnąć.
Stałem się słaby, abym nauczył się pokory i posłuszeństwa.
Prosiłem Boga o zdrowie abym mógł dokonać wspaniałych dzieł.
Dostałem kalectwo, aby dokonać wspanialszych dzieł.
Prosiłem o bogactwo, żeby być szczęśliwym.
Dostałem biedę, aby nauczyć się mądrości.
Prosiłem o potęgę, abym mógł wysławiać człowieka.
Dostałem słabość, abym odczuł potrzebę Boga.
Prosiłem o wszystkie rzeczy, dzięki którym będę cieszył się życiem.
Dostałem życie, abym mógł cieszyć się wszystkimi rzeczami."
Prosiłem o d 300, abym uwierzył, że Nikon nie umiera,
Dostałem 40 d, abym zrozumiał, że wszystko ma swój koniec

heheh. dzieki za poprawienie humoru na noc ;)

ku6i
31-07-2007, 15:45
Dobrze że nie D40 :D

Poczekajcie, Tomasze niewierni - jeszcze będziecie wtykali paluchy w fullframeową matrycę nowej D3-ki :lol:

Ta, już widzę twoje posta za parę miesięcy: "40D pieści ręce me" :razz:

Smurf
31-07-2007, 19:44
Nawet jak Nikon coś takiego w końcu wyprodukuje, ciekawe kto z forum będzie mógł sobie na to pozwolić?
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)

bukowy dziad
31-07-2007, 20:27
Nawet jak Nikon coś takiego w końcu wyprodukuje, ciekawe kto z forum będzie mógł sobie na to pozwolić?

jak to? kazdy z uzytkownikow przesle na specjalnie w tym celu utworzone konto 2zl i bedzie jak znalazl na puche dla admina:) co jak co - ale wypada, zeby gospodarz tego przybytku pierwszy mial d3:D

peecee
31-07-2007, 20:31
smurf trafił w samo sedno ;) o ile puszkę kupi maksymalnie kilka osób o tyle szkła mogą i powinny interesować większość forumowiczów... - z puszek jest co wybierać d80 d200 d2xs d2hs wedle zyczenia - przeskoki z d80 (ten model przecież nie jest aż taki stary) na "d3...." jest średnio prawdopodobne bo cena za powiedzmy d300 bedzie oscylować napewno w okolicy 7-8 tys. (zakładam minimalną kwotę) a d3x stawiał bym na okolice 15-16 tys. - a to już sporo... - ja to się zastanawiam jakie szkła wprowadzą i nie chodzi mi tutaj o VR tylko o zamienniki już nieprodukowanych hitów

AF 28 f1.4 (nie miałem w łapkach ale podobno super szkło - na które ciągle są klienci pomimo zawrotnej ceny)
nie należy zapominać o manualnej 300 f2 może nadejdzie pora na 300 f2 AFS
już wcześniej pisałem o sigmie 200 -500 f2.8 tutaj też wypadało by coś pokazać bo niby na co czekać - aż canon zrobi takie szkło???
AF 200mm macro f4 - to też już starawa konstrukcja - wypadało by ją potraktować AFS'em
AF 60 micro też powinna doczekać się AFS'a (ukłon w stronę D40)
zdaję sobie sprawę, że takie szkła będą okrutnie drogie ale idąc tym tokiem myślenia można się spodziewać, że nikon coś w tym kierunku zrobi...

odnośnie zmiany bagnetu to taki krok w połaczeniu z ewentualnym FF Sony i ewentualnym tanim canonem z cropem 1.1 czy ile tam oni teraz dają był by gwoździem do trumny - ja za taki numer to bym się bardzo obraził...

p.s pocieszać się można że z nowym canonem mk3 jest sporo kłopotów - pospieszyli się i mają podstawe problemy - może nikon dopracowuje (dopracowywał) to czego niedorobił canon w nowym modelu ;)

p.s. 2 zapomniałe dodać całej linii noctorów - przecież od "tamtych" czasów technika poszła do przodu ;) (z drugiej strony czytałem kiedyś, że canon miał kiedyś kłopoty z jakimś szybkim szkłem bo nie zgadzało się z normami (skład szkła) Unii Europejskiej - co dalej się z nim działo nie wiem)

sv
31-07-2007, 21:09
p.s pocieszać się można że z nowym canonem mk3 jest sporo kłopotów - pospieszyli się i mają podstawe problemy - może nikon dopracowuje (dopracowywał) to czego niedorobił canon w nowym modelu ;)

największy kłopot z mk3 jest taki, że jest na niego dluuuuga kolejka chetnych

Zbigniew
31-07-2007, 21:15
AF 28 f1.4 (nie miałem w łapkach ale podobno super szkło - na które ciągle są klienci pomimo zawrotnej ceny)
AF 60 micro też powinna doczekać się AFS'a (ukłon w stronę D40)

Święte słowa z tymi szkiełkami - takie jak powyższe z chęcią przytuliłbym :) Olać puszkę - niech dają stałki AF-S :mad:

Jacek_Z
31-07-2007, 21:28
największy kłopot z mk3 jest taki, że jest na niego dluuuuga kolejka chetnych
a jaki jest tego powód, że kilka miesięcy po premierze w polsce jest kilka sztuk i to w większości import prywatny? Mała podaż. Także na canon board (czytuję) zastanawiają się dlaczego. Dopracowują AF?
Canon wypuścił puszkę i nie można jej dostać przez pare miesięcy. U nikona jest troche lepiej w tym względzie. Dwa miesiące po premierze D200 były ich tu setki. Zobaczymy jak będzie z d3. Może tez pokażą niemal prototyp - by pokaszać, że już jest - a praktycznie to będzie z rok później (rekordy biła mamiya ZD którą można było kupic chyba z 2 lata po zaprezentowaniu pierwszych szt)

peecee
31-07-2007, 21:30
a niech dają nawet i zoomy ale niech dają to na co czeka klient skoro mieli super szkła i przestali je produkować żeby zastąpić je ... (sam nie wiem czym bo ani 28 1.4 ani 300 f2 nie doczekały się godnych następców) ... może pora je czymś zastąpić - idąc po nalżejszej linii oporu poprostu mocując w nich silnik taka 60 micro czy 200 to rewelacje a niech by nawet było 150 z afs'em i 1:1 - to nie są cuda
faktem jest że sigma z tą 200-500 wyskoczyła i zamilkła (poza anonsem że bedzie nic sie nie dzieje) ale kiedy to szkło się pojawi to odstawi szkła nikonowskie o jedną dekadę (a jak dadzą dobry OS to już wogóle bedzie miazga) fakt tylko 2 minusy bedzie miało to szkło - cenę i wielkość / wagę ale są zastosowania gdzie się nada
według mnie potencjalny posiadacz d40 stki będzi patrzył obesnie w szkła z silnikiem sigmy - bo tanie i całkiem niezłe - no i pokrywają cały potrzebny zakres - jedyny minus mało stabilizacji (tu nikon jest górą)...

p.s nie wiem czy widzieliście dzisiejszy post na dpreview - z tego co wyczytałem canon wypuścił wypasiony niedopracowany aparat i gdybym wybecalował tyle kasy za jazdy z AF, kolorem itd. to tego samego dnia (tygodnia) żądał bym zwrotu kasy...

qooba
31-07-2007, 21:33
korpusy będą na pewno jakieś kiedyś - może niebawem ;)
chętnie zaopiekowałbym się AF-S 24-70 2.8VR, albo 17-55 2.8 VR, ewentualnie jeśli jakieś nowe DX-owe szkło, to czemu nie 17-35 f2.0 dx ?

a po co komu 200-500 2.8??
nie lepiej i taniej stałki powiedzmy 200 2.0 VR i 400 2.8? jakość zdjęć z tej sigmy nie zrekompensuje jej ceny i "poręczności"...

sv
31-07-2007, 21:33
a jaki jest tego powód, że kilka miesięcy po premierze w polsce jest kilka sztuk i to w większości import prywatny? Mała podaż. Także na canon board (czytuję) zastanawiają się dlaczego. Dopracowują AF?
Canon wypuścił puszkę i nie można jej dostać przez pare miesięcy. U nikona jest troche lepiej w tym względzie. Dwa miesiące po premierze D200 były ich tu setki.

dzlaczego nie można go dostać? w przeciwieństwie do wspomnianego d200, mk3 używają największe agencje, dlatego znaczna część produkcji nie dociera na rynek. Ja swojego kupiłem w oficjalnej polskiej dystrybucji przed miesiącem (zrobilem jakies 7000 fotek i nie mam zadnych problemów z af), tak więc w Polsce tez go można kupić.

Czornyj
31-07-2007, 21:39
peecee - jak wspominałem - 300/2 to nie było szkło dla ludzi - wyprodukowano raptem 300-sztuk na indywidualne zamówienia, z czego większość łyknął przemysł filmowy. Podobnie wyglądała sprawa z 1200-1700, które jest tak rzadkie, że ostatnio Nikon Germany prosił się po forach Nikonias, by ktoś mu pożyczył to szkło do dekoracji stoiska na targach Photokina (a np. Reuters używa po dziś dzień jednego - o zgrozo - zamontowanego za pomocą przejściówki do Canona).

Smurf - to bez znaczenia. Ważne, że starsze zabawki potanieją ;)

Jacek_Z
31-07-2007, 21:45
tak więc w Polsce tez go można kupić.
polemizowałbym, bo 2 sztuki na kraj to ciężko określić "można kupić"
ale wątek nie o tym, a ja nie chcę wbijać szpilek w canona. Jak poczytasz moje posty w tym wątku o tym co sądzę o polityce nikona to nie będziesz miał wątpliwości, że nikona nie gloryfikuje.

peecee
31-07-2007, 21:49
Czornyj zgadzam się w stu procentach, tylko że jeśli nie mają pomysłów na nowości to niech dziady odmłodzą starocie i i tak przeskoczą konkurencję

p.s lookniij w posta z 19:32 dodałem p.s. 2 ;)

i jeszcze jedno - nie chciał byś nawet drogiego szkła takiego jak 60 micro afs czy stara 55 micro z afsem albo coś z rodziny noctorów z silnikiem??? w obiektywach było coś takiego z bardzo dobrych szkieł manulanych wskoczyli na "super szkła" mające autofokus ale odbiegające jasnością i jakością wykonania pora chyba wrócić na dawną drogę ;)

Trevor
31-07-2007, 21:52
Z tym 200-500 to wy jaja sobie robicie czy co?
W "technice wojskowej" jest już recenzja małego czołgu który kupicie do tego szkła.

Czornyj
31-07-2007, 22:11
Czornyj zgadzam się w stu procentach, tylko że jeśli nie mają pomysłów na nowości to niech dziady odmłodzą starocie i i tak przeskoczą konkurencję

p.s lookniij w posta z 19:32 dodałem p.s. 2 ;)

i jeszcze jedno - nie chciał byś nawet drogiego szkła takiego jak 60 micro afs czy stara 55 micro z afsem albo coś z rodziny noctorów z silnikiem??? w obiektywach było coś takiego z bardzo dobrych szkieł manulanych wskoczyli na "super szkła" mające autofokus ale odbiegające jasnością i jakością wykonania pora chyba wrócić na dawną drogę ;)

Wg. mnie to co w tej chwili obserwujemy to albo cisza przed burzą, albo koniec profesjonalnej półki Nikona. Tej drugiej opcji sobie nie wyobrażam, więc raczej powinniśmy się spodziewać jakichś przełomowych nowości.

Zauważcie, że wycofano z produkcji takie profesjonalne szkła jak 28-70/2.8, czy 28/1.4 - dlaczego? Być może po to, by w momencie premiery ich następców nie musieć wyprzedawać ich za bezcen!

Ostatnia premiera szkła profesjonalnego też była mz. symptomatyczna - był to AF-S105/2.8VR. Należy zauważyć, że w owym szkle całkowicie zmieniono formułę optyczną, a mimo wszystko szkło jest nadal pełnoklatkowe, co wg. mnie stanowi dobry prognostyk.

W DX powstały raptem trzy szkła profesjonalne - szeroki kąt, standard i rybie oko - wszystkie one musiały powstać, bo nie mogły być zastąpione niczym innym. Cała superteleoptyka pozostała FF, również nowe konstrukcje takie jak wyśmienite 200/2VR, 300/2.8VR, 200-400/4VR - gdyby Nikon w dalekosiężnych planach nie miał korpusów FF, pole obrazowania tych obiektywów było by absurdalną redundancją.

pdzran
31-07-2007, 22:16
A co mi poradzicie ... chcialem kupic D80 i 105VR do macro ale caly czas sie zastanawiam i wacham czy poczekac ... nie tyle na nowa puszke dla siebie co na spadek ceny D80 ?
Kiedy bedzie cos wiadomo na temat nowosci ?
Profi maja jakies znajomosci u Dystrybutorow i byc moze cos konkretniej i szybciej beda wiedziec.
Ja jako amator moge poczekac na zakup.

peecee
31-07-2007, 22:18
ja sobie już jakiś czas temu zrobiłem 2 postanowienia:

1- jeśli kupuję szkło to zbierać na lepsze a jak już nazbieram to jeszcze troszke dozbieram i szukam okazji
no i kupuję tylko pod FF żeby czasami nie mieć czegoś co mi się "średnio" w przyszłości przyda
2- narazie do jesieni nie kupować żadnych szkieł i czekać czym nas oświecą - jeśli niczym to sprzedam co mam, kupię canona a rachunek po duuuużych zakupach skopiuję i poślę do nikona z wyrazami wdzięczności i podziękowaniami za wspaniałe chwile :D

bukowy dziad
31-07-2007, 22:25
Kiedy bedzie cos wiadomo na temat nowosci ?
:D:D musisz przeczytac caly ten watek i na pewn znajdziesz odpowiedz:)

wacham czy poczekac ... nie tyle na nowa puszke dla siebie co na spadek ceny D80 ?
waHam
no jesli poczekasz to cena na pewno spadnie - nawet bez nowosci:).
imho nie warto czekac (tzn nie z takiego powodu). cena by spadla jakby ew. nowa pucha byla dosc blisko segmentu d80 a na to sie nie zanosi.

pdzran
31-07-2007, 22:35
waHam
:oops:

Co do wątku to czytam na bieżąco, słyszę tu i tam różne informacje.

peecee
31-07-2007, 22:38
ja ci podam najpewniejszą informację - przecieków z nikona brak :D

jedyna opcja żeby się czegoś dowiedziec to komisja śledcza - oni dali by radę odpowiedzieć na każde pytanie

ksviper
31-07-2007, 22:39
chyba jednak niezbyt dokładnie czytasz :)
najciekawsze jest między wierszami :D

Macro
31-07-2007, 22:44
imho nie warto czekac (tzn nie z takiego powodu). cena by spadla jakby ew. nowa pucha byla dosc blisko segmentu d80 a na to sie nie zanosi.
Jak pociągniemy gdybanie, to może spaść też przy wejściu hipotetycznego D300/D200x/s. Cena D200 niebezpiecznie zbliżyłaby się do D80, to i ten ostatni musiałby stanieć. Zakładając oczywiście, że będą jeszcze zasoby D200 do wyprzedania, a tu zewsząd głosy dochodzą, że magazyny pustkami zaczynają świecić.
To takie głośno wypowiedziane marzenia bo jestem w podobnej sytuacji co pdzran, tylko, że celem jest D200 ;)

pdzran
31-07-2007, 22:50
Jak pociągniemy gdybanie, to może spaść też przy wejściu hipotetycznego D300/D200x/s. Cena D200 niebezpiecznie zbliżyłaby się do D80, to i ten ostatni musiałby stanieć. Zakładając oczywiście, że będą jeszcze zasoby D200 do wyprzedania, a tu zewsząd głosy dochodzą, że magazyny pustkami zaczynają świecić.
To takie głośno wypowiedziane marzenia bo jestem w podobnej sytuacji co pdzran, tylko, że celem jest D200 ;)

O tym takze myslalem, bo nie sadze, zeby weszlo cos zblizonego do D80 czy D40, ktory sie chyba dobrze sprzedaje.
Jako amator nie celuje w D200 czy cos co go zastapi ale cena D80 nizsza o kilka stowek zlagodzilaby bol po "stracie" prawie 3000 na 105-ke ;)

Erie
31-07-2007, 23:01
O tym takze myslalem, bo nie sadze, zeby weszlo cos zblizonego do D80 czy D40, ktory sie chyba dobrze sprzedaje.
Jako amator nie celuje w D200 czy cos co go zastapi ale cena D80 nizsza o kilka stowek zlagodzilaby bol po "stracie" prawie 3000 na 105-ke ;)

a nie masz jakiegoś krewnego co kupiłby na fakturę, odliczył VAT i te parę stówek byś miał?

pdzran
31-07-2007, 23:02
a nie masz jakiegoś krewnego co kupiłby na fakturę, odliczył VAT i te parę stówek byś miał?

Mam dzialanosc, wiec moge odliczyc i sporo tego odliczam, nie mam juz z czego :D

ulv
31-07-2007, 23:21
Ja osobiście obiecuję sobie D80 na koniec roku sprawić niezależnie od tego ile stanieje. Z nowych szkiełek zaś nie mam wielkich wymagań, ot ucieszyłbym się gdyby Nikon wprowadził Nikkora 70(80)-200(210)/4 z SWM, VR niekonieczny, ale mile widziany ;-) ... ale co ja wiem, ja tylko amator jestem ;-)

Pozdrawiam
Ulv

tiff
31-07-2007, 23:29
ja ci podam najpewniejszą informację - przecieków z nikona brak :D

Witam serdecznie wszystkich.
Co byscie powiedzieli na "maly" przeciek o 50 mm f/1.4 af-s ... udowodnie to DOPIERO w pierwszym tygodniu wrzesnia - NIE WCZESNIEJ.

Czornyj
31-07-2007, 23:31
Witam serdecznie wszystkich.
Co byscie powiedzieli na maly przeciek o 50 mm f/1.4 af-s

Powiedzielibyśmy, że lipa - taki ciemny i bez VR... Wolałbym AF-S 58/1.2NoctVR :D Właśnie... Właśnie!!! Niech Nikon wypuści serię NoctVR Nikkorów! To by były wypasy...

Kolekcjoner
31-07-2007, 23:33
(....) (z drugiej strony czytałem kiedyś, że canon miał kiedyś kłopoty z jakimś szybkim szkłem bo nie zgadzało się z normami (skład szkła) Unii Europejskiej - co dalej się z nim działo nie wiem)

Chodziło zapewne o 200/1.8 i 50/1.0. Oba te obiektywy zawierały soczewki ze szkła ołowiowego. Ma świetne właściwości optyczne ale ze względu na dużą zawartość ołowiu jest nieekologiczne :(. Dlatego Canon wycofał z produkcji te obiektywy.

(....)p.s nie wiem czy widzieliście dzisiejszy post na dpreview - z tego co wyczytałem canon wypuścił wypasiony niedopracowany aparat i gdybym wybecalował tyle kasy za jazdy z AF, kolorem itd. to tego samego dnia (tygodnia) żądał bym zwrotu kasy...
To bardzo proszę o info w tej sprawie - jak będziesz zwracał ;):), bo kilku moich znajomych chce kupić to "dziadostwo" i za nic w świecie nie mogą dostać.

Zbigniew
31-07-2007, 23:38
Chodziło zapewne o 200/1.8 i 50/1.0. Oba te obiektywy zawierały soczewki ze szkła ołowiowego. Ma świetne właściwości optyczne ale ze względu na dużą zawartość ołowiu jest nieekologiczne :(. Dlatego Canon wycofał z produkcji te obiektywy.

Ołowiu ? Hmmm. Tak czy siak pewnie RoHS się kłania, bo to podpada pod sprzęt elektryczny i elektroniczny. Czego to UE nie wymyśli, a na dodatek inne kraje will follow suit :)

peecee
31-07-2007, 23:39
kolekcjoner - właśnie o te szkła mi chodziło ;) - jasne aż miło, aż mnie teraz ciekawi jakie szkło miała ta manulana 300 f2 w nikonie no i noctory - ciekawe czy teraz by takie szkła przeszły...

Jacek_Z
31-07-2007, 23:48
sądzę, że marzycie o tak nierealnych szkiełkach jak ktoś, kto myśli body o D5. Pierw powinien byc D3 i D4. Ze szkieł jest sporo ważniejszych pozycji niż 50/1.2 czy 300/2 a juz w ogóle 200-500/2.8. Ważniejszych w sensie potrzebnych szerszemu gronu fotografów, na których będzie większy zysk (a w nikonie rządzą księgowi jak widać). Nawet ze szkieł profi jest sporo do zrobienia w zoomach ze światłem 2.8 - np jakiś okołostandartowy pod FF, czy stałek z AF-S (85/1.4 i 1.8, 50/1.4, stałki szerokie kąty ze światłem 2.8 - 2,0 z AF-S - choc to pewnie w drugiej kolejności)

Zbigniew
31-07-2007, 23:50
Wszystko racja i zdaje się Nikon też wie, że trzeba glasses for the masses :-P Tyle że dla nich takim szkłem są obecnie 55-200 VR f/ciemno jak w d... :(

Czornyj
31-07-2007, 23:57
Wszystko racja i zdaje się Nikon też wie, że trzeba glasses for the masses :-P Tyle że dla nich takim szkłem są obecnie 55-200 VR f/ciemno jak w d... :(

No i dobrze - w kwestii glasses for masses są obecnie bezkonkurencyjni, oferta jest arcyszeroka. Natomiast brak na tą chwilę choćby standardowego zooma i standardowego zestawu - ultra, szeroki kąt, standard i portret.

Jacek_Z
31-07-2007, 23:58
to co wymieniłem to potrzebne szkiełka z półki profi na które byłoby całkiem spore zapotrzebowanie mimo nie najniższej ceny. W końcu oczekujemy tych szkieł także, nie tylko D3. Ja się naczekałem i odpuściłem - kupiłem 85/1.4 bez AF-S, choć powinni taki obiektyw pokazać w najbliższym czasie (i się wkurzę jak to będzie w tym roku) Ale ile mozna czekać. Czymś trzeba robić zdjęcia. Bynajmniej ten obiektyw z IF nie jest wolny, a optycznie to nic mu nie można zarzucić, tylko że to jest mój zakup na 15 lat.

Zbigniew
01-08-2007, 00:02
Może jak Sigma nieco przytrze noska Nikonowi, wypuszczając to i owo z HSMem, to się samuraje zastanowią. Nawet jak będzie 17-70 z silnikiem, to dokopie moim zdaniem 18-70. To jest co prawda półka niższa, ale liczy się aspekt psychologiczny :)

MzMarcin
01-08-2007, 01:03
postów:836 (http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=68#)
odwiedzin:75321

ALe jazda...

bradley
01-08-2007, 02:04
postów:836 (http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=68#)
odwiedzin:75321

ALe jazda...
...a co się będzie działo, jak się już urodzi!!!!

Pawel Pawlak
01-08-2007, 10:32
Wydaje mi się że sigma niespecjalnie przytrze nosa nikonowi na półce szkieł profi. O obecności szkieł w torbach i plecakach profi, nie decyduje tylko obecność silnika i jakość optyczna ale także ich gotowość do ciężkiej pracy. A w tej kategorii każdy droższy AF i AFS nikona odstawia sigmę o lata świetlne. Po kilkunastu sezonach intensywnej pracy obiektywy serii AF-I nikora mają się znacznie lepiej niż sigmy po kilku...

Macro
01-08-2007, 11:49
...a co się będzie działo, jak się już urodzi!!!!
Będzie drugie tyle narzekania, że kicha.

Kaleid
01-08-2007, 11:54
Dokladnie tak bedzie :) Potem sie okaze ze Canon wypusci 1DsIII 24mpix, ze D3 szumi jednak bardziej niz 1DIII i znow bedzie troche fajnych szkiel do kupienia w dziale giełda :)

xmaniekx
01-08-2007, 14:35
Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale czy wprowadzenie D3 bedzie miało jakiś wpływ na cene używanych F5 i F100 i innych analogów?

Paprycjusz
01-08-2007, 16:39
Hmmm... A mnie jednak ciągle zastanawia ten podział na D3h i D3x...
Jakby do D3h włożyli odpowiednio zmodyfikowaną matrycę D50/D70, mogłoby być ciekawie :D

Macro
01-08-2007, 16:45
Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale czy wprowadzenie D3 bedzie miało jakiś wpływ na cene używanych F5 i F100 i innych analogów?
Nie sadzę. A jeśli, to niezauważalnie. To jest już oddzielna gałąź fotografii, a te puszki naprawdę są już niedrogie.

Pawel Pawlak
01-08-2007, 16:54
Hmmm... A mnie jednak ciągle zastanawia ten podział na D3h i D3x...
Jakby do D3h włożyli odpowiednio zmodyfikowaną matrycę D50/D70, mogłoby być ciekawie :D
To jest całkowicie nie realne. 1) Marketingowo 2. Szybkościowo.

Pawel Pawlak
01-08-2007, 17:01
Dokladnie tak bedzie :) Potem sie okaze ze Canon wypusci 1DsIII 24mpix, ze D3 szumi jednak bardziej niz 1DIII i znow bedzie troche fajnych szkiel do kupienia w dziale giełda :)

Ja założyłem, że będzie szumiał bardziej niż 5D i 1dmk3 i będzie miał mniej mpix niż następca 1Dsmk3. Nie będę rozczarowany ;) Rozczarować mnie może chyba tylko cena, ale sądzę że będzie w okolicy 1dmk3. O jakość zdjęć się specjalnie nie martwię. Wieżę że będzie wysoka ;)

sniewczas
01-08-2007, 17:28
http://imfoto.pl/index.php?zaw=14&mess_id=107
http://imfoto.pl/index.php?zaw=10&kategoria=4&_ile_prod=999

No proszę :) Zaczynam wierzyć w to, że nadchodzi coś nowego :)

pyetya
01-08-2007, 17:38
tak!

Jacek_Z
01-08-2007, 17:44
Tak wybiórczo potaniały. 17-55 jest DX - czyżby jednak nadchodziło FF ?
albo Tamron był 'za tani' i zbyt konkurencyjny.
nie potaniały 70-200 czy 84/1.4 - pod FF

MzMarcin
01-08-2007, 17:53
http://imfoto.pl/index.php?zaw=14&mess_id=107
http://imfoto.pl/index.php?zaw=10&kategoria=4&_ile_prod=999

No proszę :) Zaczynam wierzyć w to, że nadchodzi coś nowego :)
Aleeeeeeeee jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja pierdziele!
105vr-ka macro za 2650 na start... i pikna cena 70-300vr... No no mi osobiście kopara opadła z zadowolenia...
Bo już o cenie 12-24 i 17-55 nawet nie wspominam... :)

pdzran
01-08-2007, 18:45
Aleeeeeeeee jazda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja pierdziele!
105vr-ka macro za 2650 na start... i pikna cena 70-300vr... No no mi osobiście kopara opadła z zadowolenia...
Bo już o cenie 12-24 i 17-55 nawet nie wspominam... :)

Aaaaaaaaaaaaa , mialem nosa , zeby poczekac :-)
105-ka ze 3 stowki taniej na oko.
Jeszcze tydzien temu za D80 i 105VR zaplacilbym ze 6000 a moze sie okazac, ze zmieszcze sie w 5000 :)
Na Alledrogo powinno byc jeszcze taniej ;)

wlopis
01-08-2007, 18:51
Czy dobrze kojarzę że zdecydowanie bardziej potaniały obiektywy z DX ? Czy to zapowiedź pełnej klatki w ofercie Nikona ? :)
W obiektywach do cyfry i analoga to MZ kosmetyka, obniżka ok.5%.:)

Gawronnek
01-08-2007, 19:01
siwy dym z tymi cenami, dobrze że kupiłem okazyjnie 17-55 bo bym się teraz ciął tępą żyletką

gryson
01-08-2007, 19:05
"No ładne cacko..." :-)
"Ciekawe otwarcie..."
Co będzie dalej? Jednak dobrze było poczekać z dokupieniem szkiełka i zmianą body... oby D200 potaniało...
A właśnie dokładnie dziś "obmacałem" 30D canona u kumpla i dreszczyk zazdrości przebiegl mi przez plecy... Może to był ZNAK? :-)

wlopis
01-08-2007, 19:24
"No ładne cacko..." :-)
"Ciekawe otwarcie..."
Co będzie dalej? Jednak dobrze było poczekać z dokupieniem szkiełka i zmianą body... oby D200 potaniało...
A właśnie dokładnie dziś "obmacałem" 30D canona u kumpla i dreszczyk zazdrości przebiegl mi przez plecy... Może to był ZNAK? :-)

..nie daj się skusić, Nikon to Nikon, :) piszę to z przekorą bo F80 kupiłem trochę z przypadku ale nie żałuję :)

wlopis
01-08-2007, 19:28
siwy dym z tymi cenami, dobrze że kupiłem okazyjnie 17-55 bo bym się teraz ciął tępą żyletką

...o rany a służba zdrowia ledwo dycha, :) przed sobą masz wesele syna :) a dzisiaj przestali przyjmować do szpitala Centrum Matki Polki !

gryson
01-08-2007, 19:31
Narazie sie nie daję, dlatego czekam na nowości nikona, bo liczę na spadek ceny d200 poniżej 4 tysięcy i może na gwiazdkę go sobie sprawię. A 30d canona to wg mnie podobna klasa sprzętu, stąd ten "dreszcz zazdrości"...
Ja wcześniej miałem canona 300D (pocieszyłem się nim 3 miesiące a potem cieszył się nim złodziej lub paser), i wybrałem "na przekór" nikona, bo potaniał już wtedy D70 i jestem zadowolony.
Tylko rozczaruję się jak nikon nie wypuści jakiegoś zoomu 70-(80)-200 f4 z AF-S... wtedy się rozczaruję najbardziej, bo na FF mnie nie będzie długo stać, więc o tym nie marzę...

Kaleid
01-08-2007, 19:33
Tak wybiórczo potaniały. 17-55 jest DX - czyżby jednak nadchodziło FF ?

17-55 DX VR ;)

sebah
01-08-2007, 20:14
widok linka do cen wyrazilem usmiechem na twarzy i slowe '' o ja pier.....dziele ;) '' jak sie ciesze ze poczkealem na zakup szkla... jeszcze troche poczekam to moe jeszcze ciut stanieje...

Gawronnek
01-08-2007, 20:15
Kaleid nie denerwuj ludzi którzy dopiero kupili 17-55 ;),
a z dobrych wiadomości z dnia dzisiejszego mam jeszcze jedna bardziej osobistą, wracają do mnie D80 i Nikkor 85mm F1.8, jutro wychodzą z serwisu po 2 i 3 miesięcznym pobycie hurra

sniewczas
01-08-2007, 20:19
17-55 DX VR ;)

Albo 12-24 DX VR :mrgreen: I jeszcze 10.5 DX VR, a co ;)

pdzran
01-08-2007, 20:24
Kaleid nie denerwuj ludzi którzy dopiero kupili 17-55 ;),
a z dobrych wiadomości z dnia dzisiejszego mam jeszcze jedna bardziej osobistą, wracają do mnie D80 i Nikkor 85mm F1.8, jutro wychodzą z serwisu po 2 i 3 miesięcznym pobycie hurra

Moze te obnizki Nikona to rekompensata za serwis ... 53 dni , ladnie , ktos kupi puszke specjalnie przed wakacjami to mu na wakacje zabiora do serwisu.

Paprycjusz
01-08-2007, 20:28
A może jakiś odpowiednik 17-40L? czyli 17-55/2.8 VR na pełną klatkę za 2000zł? :mrgreen:

Ale ta wyprzedaż może mieć dwojakie znaczenie...
Albo wycofuje stare DX i zastępuje nowymi proDX i puszką proDX, albo DXa zastąpi czymś pod pełną klatkę, albo będzie i to i to... Coraz bliżej :D

Gawronnek
01-08-2007, 20:29
no cóż, trochę to trwało, ale tak po prawdzie nie mogę złego słowa na serwis napisać, byli przemili, dostałem aparat zastępczy, ważne że w piątek odzyskam cały swój majdan ;)

ranbir kapoor
01-08-2007, 21:56
doradzcie czy warto kupic teraz D2xa,jak wiemy jest promocja za 10tys,mysle ze to dobra cena
D3 jak wyjdzie z 16-18mpx prawie FF bedzie pewnie w cenie 17-19tysi na poczatek,D300 zakladajac ze sie teraz pokaze nie bedzie mial CAM2000 i takich uszczelnien,wiec?

BugsBunny
01-08-2007, 22:33
doradzcie czy warto kupic teraz D2xa,jak wiemy jest promocja za 10tys,mysle ze to dobra cena
D3 jak wyjdzie z 16-18mpx prawie FF bedzie pewnie w cenie 17-19tysi na poczatek,D300 zakladajac ze sie teraz pokaze nie bedzie mial CAM2000 i takich uszczelnien,wiec?
ja bym się wcale nie zdziwił gdyby D300 właśnie miał CAM2000, bo ten moduł już parę lat ma i przy canonowskich milionpolowych wszystkokrzyżowych wyglądałby blado w nowym D3, przynajmniej marketingowo
10tys to dobra cena, ale spodziewałbym się dalszego spadku, obecny jest raczej spowodowany wejściem nowego MarkaIII - pytanie czy chcesz czekać nie wiadomo ile

Pawel Pawlak
01-08-2007, 23:11
sądząc po tym jaki czas od wprowadzenia d2x, d1x był w ofercie i jak trzymał cenę, nie sądzę żeby d2x(d2xs) znacząco spadły.

Czornyj
01-08-2007, 23:19
ja bym się wcale nie zdziwił gdyby D300 właśnie miał CAM2000

To wątpliwe. Jest to drogi, cholernie skomplikowany i olbrzymi moduł (w momencie powstania - bodaj największy na świecie), mogłyby nawet być problemy by zmieścił się w normalnym korpusie.

jurgen
01-08-2007, 23:23
O Tak, tak oczywiście BugsBunny.
CAM 2000 odstaje od Canona.
Facet aspiryna na gorączkę daje radę.

Pawel Pawlak
01-08-2007, 23:30
Wg tego co można przeczytać na DP, osoby które pracują na d2hs i 1dmk3 jakoś specjalnie nie pieją jakoby nowy moduł AF w canonie odstawiał cam2000. Tak więc myślę że nikon nie musi wpadać w kompleksy i implementować ten moduł w tańszych puszkach. w D300 raczej bym się spodziewał jakiejś rozwojowej wersji cam1000 (który już w obecnej wersji sporo odziedziczył od cam2000)

Czornyj
01-08-2007, 23:40
CAM2000 to naprawdę kawał AF-a. Składa się z zespołu trzech CCD, przez co jest trzykrotnie większy od zwykłego układu i trzykrotnie trudniej go wyprodukować i wyjustować. Pod pewnymi względami przewyższał układ w Canonach serii 1. Marne szanse by trafiło to do semi-profi.

Co zaś jednak do D3-ki to sądzę, że 5-ta sekcja nie śpi i Shigeyuki Uchiyama przygotuje coś nowego do D3-ki (odgrażał się).

Jacek_Z
01-08-2007, 23:44
Boczne pola AF w D200 nie są najlepsze. W studio, na bardzo przygaszonych pilotach (gdy chce pracować na 1,4 - 2,0 !) centralny działa OK, boczne pola - mylą się dość często.

Kolekcjoner
02-08-2007, 02:07
Co do ceny D3 to jeśli sprawdzą się przewidywania i D3 będzie łączył w sobie zalety korpusów "X" i "H" (co IMO byłoby bardzo sensownym posunięciem ze strony Nikona) - to spodziewałbym się, że ta cena będzie oscylować w okolicach 20 kzł na początek. Dokładniej - będzie trafiać pomiędzy cenę 1D mkIII, a 1Ds mkII/mkIII. Po prostu wypuszczanie megawypasionej ;) topowej puszki i sprzedawanie jej w cenie takiej jak marek trzeci byłoby besensownym błędem marketingowym Nikona, którego nie spodziewam się żeby popełnili. Zwyczajnie, tu dużo bardziej chodzi o prestiż niż o zarobek, bo wiadomo że takich puszek nie sprzedaje się w mln sztuk. Co do tego że ten D3 będzie - tego jestem pewien.

enzo
02-08-2007, 13:29
Wlasnie przeczytalem na Fotopolis, ze Nikonowi stuknelo w lipcu 40mln wyprodukowanych egzemplarzy Nikkorow, wiec moze stad ta promocja na obiektywy?

gryson
02-08-2007, 14:22
Gdyby tak było, to chyba nikon by to hucznie ogłosił i zrobił z tego wielką kampanię, że w związku z tym faktem obniża ceny obiektywów. W końcu nikon ceni sobie marketing ;)
A tu mam wrażenie taka "cicha" obniżka, bez rozgłosu... więc to mam nadzieję raczej zapowiedź nowości...

matka997
02-08-2007, 15:38
A tu mam wrażenie taka "cicha" obniżka, bez rozgłosu... więc to mam nadzieję raczej zapowiedź nowości...

albo obrona przed stratą klientów. może liczą, że to zatrzyma widoczną migrację. oby tak nie było.

milo_ja
02-08-2007, 15:45
albo obrona przed stratą klientów. może liczą, że to zatrzyma widoczną migrację. oby tak nie było.

Ja tam chętnie się poddam takiej obronie. A co. Nie wolno mi? Niech obniżają ceny do woli. :mrgreen:

Macro
02-08-2007, 15:46
Ja tam chętnie się poddam takiej obronie. A co. Nie wolno mi? Niech obniżają ceny do woli. :mrgreen:
Przyłączam się. Jest to poświęcenie, na które mnie stać.

Erie
02-08-2007, 16:22
Przyłączam się. Jest to poświęcenie, na które mnie stać.

"Ale jest to poświęcenie, na które jestem gotów" - dokładny cytat z najlepszej do tej pory części przygód zielonego ogra idealnie pasuje do tej sytuacji.

Szczególnie, że miałem ostatnio do wyboru 70-300 VR lub lampa SB-800 + akumulator i wybrałem to drugie, przez co jestem do przodu 250-300 PLN jak teraz kupię 70-300 VR :D.

sprocket
02-08-2007, 16:42
Rozmawialem ze sprzedawca internetowym sklepu Don's Photo, powiedzial ze sklepy zaczely juz podsylac miedzy soba ostatnie puszki D200 i wedlug niego to ostatnia szansa dla chetnych.
To samo mieli z D50.

wojteh
02-08-2007, 17:00
moje D200 już przestaje robić zdjęcia ... kurcze czemu tak szybko :(

ranbir kapoor
02-08-2007, 17:16
a ja wlasnie nabylem D2xa, na D3 i tak nie bedzie mnie stac,w fotojokerze zostal jeszcze jeden w promocji
pierwsze wrazenie z przesiadki z D200 jest jedno - to co robi ten aparat w cieniach jest geenialne, D200 dawal czarna plame, tu jest obraz.d200 z gripem to nieksztaltny kloc przy tym,dedwojka sama sie przykleja do dloni.CAM2000 - brak slow,niewyobrazalnie szybki i cichy.do tego 8kl/sek itd. warto bylo.teraz nienerwowo moge czekac na szkla

Pawel Pawlak
02-08-2007, 17:23
no właśnie... D2x teoretycznie ma większe szumy niż d200 (tak naprawdę to ziarno a nie szum, które moim zdaniem dobrze wygląda na papierze). Natomiast, cienie ma znacząco lepsze (oczywiście mowa o wysokim iso).

markB
02-08-2007, 17:34
w fotojokerze zostal jeszcze jeden w promocji

Już nie ma.

BugsBunny
02-08-2007, 17:43
O Tak, tak oczywiście BugsBunny.
CAM 2000 odstaje od Canona.
Facet aspiryna na gorączkę daje radę.
jurgen, gdybyś zadał sobie trud przeczytania dokładnie i/lub ze zrozumieniem mojego posta, to zauważyłbyś słowa "przynajmniej marketingowo"
nie chodziło mi o to który faktycznie jest lepszy, tylko który się lepiej sprzeda ( czyt."co lepiej brzmi") - 11pól/9krzyżowych z poprzedniego modelu czy nowo opracowane 45pól/19krzyżowych z możliwością regulacji
te aparaty kupią nie tylko świadomi fotografowie, ale też masa forsiastych amatorów w bogatych krajach, których trzeba czymś przyciągnąć i do których raczej nie trafia argument "stare nadal dobre"
Dlatego sądzę, że jeśli nowy D3 ma być konkurencyjny dla nowinek Canona, to musi mieć również jakąś nowszą generację AF, przynajmniej na papierze, a to by pozwoliło dać CAM2000 dla D300, oczywiście jeśli byłoby to możliwe technicznie i ekonomicznie
zresztą, mimo że na co dzień korzystam z korpusu z CAM2000 to i tak pod względem szybkości i pewności najbardziej cenię CAM1300 z F100 - niestety w ulotce "5pól/3krzyżowe" brzmi archaicznie i tylko wtajemniczeni wiedzą, że pod względem AF to F100 bije D200 na głowę, zwłaszcza ze śrubokrętami

gryson
02-08-2007, 20:38
Rozmawialem ze sprzedawca internetowym sklepu Don's Photo, powiedzial ze sklepy zaczely juz podsylac miedzy soba ostatnie puszki D200 i wedlug niego to ostatnia szansa dla chetnych.
To samo mieli z D50.

No to żeś mnie zasmucił... A ja liczyłem, że jak wejdą nowości to cena D200 spadnie i będzie mnie na niego wreszcie stać. Bo na hipotetycznego D300 (D200x) to już na pewno nie, na pewno nie w tym roku, zaraz po premierze. Będę więc musiał znów czekać na premierę D400 aż spadnie cena D300? I tak w k.... do z...... :-(

dinus
02-08-2007, 20:59
AF-S 80-200/4 VR w przystepnej cenie!!! pleaseeeeeeeeeeeeeeeee!!!

Pozdrawiam
D

gryson
02-08-2007, 21:04
AF-S 80-200/4 VR w przystepnej cenie!!! pleaseeeeeeeeeeeeeeeee!!!

Pozdrawiam
D

Ja chcę takiego nawet bez VR. Właśnie takiego szkła mi najbardziej brakuje w ofercie nikona....

sebah
02-08-2007, 21:12
AF-S 80-200/4 VR w przystepnej cenie!!!
Pozdrawiam
D

myslalem ze sie urodzil... ech...

ulv
02-08-2007, 21:15
Statystycznie wychodzi, że jest to najbardziej oczekiwany obiektyw Nikona... ja też bym się za niego nie obraził ;-)

Gawronnek
02-08-2007, 21:18
i za pewne byście chcieli żeby kosztował z tysiąc zł, zacznijcie myśleć realnie a nie w sferze s-f

Czornyj
02-08-2007, 21:20
Ja bym wolał jakie stałki AF-S, a najbardziej to bym chciał Micro-Nikkora AF-S 70-180/4

gryson
02-08-2007, 21:21
i za pewne byście chcieli żeby kosztował z tysiąc zł, zacznijcie myśleć realnie a nie w sferze s-f

Dla mnie mógłby kosztować nawet z 3,5 i tak bym go wziął. Canonowski odpowiednik bez VR kosztuje 2,5....

ulv
02-08-2007, 21:24
Nie oczekuję jałmużny a poważnego potraktowania przez producenta. Jestem skłonny dać do 3000 złotych za takie szkło... tyle, że go nie ma :-/ Nie odpowiadają mi amatorskie telezoomy z VRem ze względu na ciemnicę, a sprzętu profi za 6 tysięcy nie kupię.

Czornyj
02-08-2007, 21:24
f/4 to też ciemnica :D Amatorski 70-300 jest raptem 2/3EV ciemniejszy.

Gawronnek
02-08-2007, 21:28
AF-S 80-200 F2.8 co rusz można kupić za coś w okolicy 4 tys, masz Nikkora 80-200 F2.8 przecież f4 to już ciemnica, a Nikkor 70-300 VR może i amatorski ale jakie zdjęcia można nim robić, i na pewno jeśli chodzi o światło to z f4 do niego bliżej niż z f2.8 do f4

ps. Czornyj mnie ubiegł

ulv
02-08-2007, 21:30
Na krótszym końcu... na dłuższym całe EV ;-) ...

Gawronnek, pewnie w końcu kupię AF-Sa 80-200 i mimo braku VR'a będę zadowolony ;-)

Czornyj
02-08-2007, 21:32
AF-S 80-200 F2.8 co rusz można kupić za coś w okolicy 4 tys, masz Nikkora 80-200 F2.8 przecież f4 to już ciemnica, a Nikkor 70-300 VR może i amatorski ale jakie zdjęcia można nim robić, i na pewno jeśli chodzi o światło to z f4 do niego bliżej niż z f2.8 do f4

ps. Czornyj mnie ubiegł
Tylko śmierdzi amatorszczyzną i złotego paska brakuje :lol:
A taki 70-200/4, kto wie - może nawet w szarej wersji - profesjonalna sprawa, łał, łał :D

ulv
02-08-2007, 21:35
:-D ... nie, ja jedynie tego 80-200/4 to chciałbym, bo mi garb coraz większy rośnie... jeszcze pare szkieł a sobie wynajmę tragaża, który będzie to wszystko nosił. Pewnie jakbym nie przemieszczałbym się głównie samochodem to bym kupił Tamrona 18-250 ;-)

Pozdrawiam
Ulv

p.s.
Na szaro mogę sobie sprayem sam przemalować ;-)

gryson
02-08-2007, 21:36
To znaczy, że skor jest 4,5-5,6 i 2,8 to pośrednie szkło nie jest potrzebne? Chyba robicie bład w mysleniu, takie szkło też znalazło by wielu amatorów, chocby ze względu na pośrednią cenę.

dinus
02-08-2007, 21:37
Dla mnie mógłby kosztować nawet z 3,5 i tak bym go wziął. Canonowski odpowiednik bez VR kosztuje 2,5....
C z IS kosztuje juz 4kPLN.

Nikon moglby zrobic obiektyw podobnej klasy, ktory zrobilby furrore jak kiedys MF 80-200/4, bylby ostry od pelnej dziury, piekielnie szybki i w dodatku z VR-em.

Gawronnek
02-08-2007, 21:39
ale właśnie o cenę chodzi skoro mogłoby kosztować ponad 3 tys to jaki by był jego sens skoro tyle kosztuje 80-200 bez AF-S, a i bez niego jest całkiem szybki, ale co ja wiem o fotografii, laik ze mnie

ulv
02-08-2007, 21:43
Hmm... aż będę musiał ostatnią wersję 80-200/2,8 przetestować, bo mój to jest muuuuuuuuł straaaaasznie woooooolny.
Ja jestem cały lei w fotografii a nie tylko leiek ;-)

gryson
02-08-2007, 21:44
ale właśnie o cenę chodzi skoro mogłoby kosztować ponad 3 tys to jaki by był jego sens skoro tyle kosztuje 80-200 bez AF-S, a i bez niego jest całkiem szybki, ale co ja wiem o fotografii, laik ze mnie

Mi własnie chodzi o szkło bez VR, które mogłoby koło 3 kosztować. AF 80-200 ma jedną wadę - śrubokręt. AF-S ze światłem 4 móglby chodzić w cenie właśnie tego szkła i bym chętnie je kupił, właśnie dlatego, że byłby to nikkor, ostry i kontrastowy na każdym końcu i pełnej dziurze.

Ja też się nie znam :-) Amator ze mnie :-)
I tylko sobie pobożnie "życzę"....

dinus
02-08-2007, 21:44
2.8 wciaz jest bez VR za te 3kPLN i ciezki jak cholera, a moje lapki telepia na boki coraz bardziej.

Czornyj
02-08-2007, 21:45
C z IS kosztuje juz 4kPLN.

Nikon moglby zrobic obiektyw podobnej klasy, ktory zrobilby furrore jak kiedys MF 80-200/4, bylby ostry od pelnej dziury, piekielnie szybki i w dodatku z VR-em.

70-300 też jest ostry od pełnej dziury, lekki, przyzwoicie szybki i w dodatku z VR-em. Złotych pasków się zachciewa i tyle :D

Gawronnek
02-08-2007, 21:47
porządnie zrobiony "profi" f4, też lekki nie będzie

Zbigniew
02-08-2007, 21:49
W razie jakby ktoś miał wyrzucać już swojego starego, dwupierścieniowego i śrubokrętowego 80-200/2.8, to najpierw uprzejmie proszę o PM - uchronię go od wysypiska :)

ulv
02-08-2007, 21:50
Złote paski już mam na Tokinie 28-70 i co? I zastanawiam się czy nie wymienić jej na Nikkora 24-85/2,8-4 (tylko te skrajne opinie mnie powstrzymują, chyba po prostu kupię i porównam ;-)) .
Nikkor 80-200, który mam to pompka, ostra jak marzenie, ale czasem wydaje mi się za wolna jeżeli idzie o AF i, w drugiej kolejności, po całym dniu tachania za ciężka ;-)

Gawronnek
02-08-2007, 21:52
ale pompki to już chodzą od 1600 zł,a pisaliśmy o nowym 80-200 dwupierścieniowym i jego szybkości

Zbigniew
02-08-2007, 21:52
Na złote paski lecą laski - to już dawno udowodniono. I właśnie dlatego tak wielu facetów kupuje sprzęt Canona, później siląc się na zrobienie zdjęcia choć trochę podobnego do tego, co daje Nikon :-P

ulv
02-08-2007, 21:53
porządnie zrobiony "profi" f4, też lekki nie będzie

Eee... tam. Zrobią plastik-fantastik z akrylowymi szkłami ED i asferycznymi to będzie ważyć jak kit ;-)

Czornyj
02-08-2007, 21:53
Eee... tam. Zrobią plastik-fantastik z akrylowymi szkłami ED i asferycznymi to będzie ważyć jak kit ;-)

W Canonie to masz czerwone paski

Gawronnek
02-08-2007, 21:54
co do złotych pasków, poważnie się zastanawiam nad odkręceniem tabliczki z mojej VR coby się mocno nie rzucała w oczy

Zbigniew
02-08-2007, 21:55
No rzeczywiście w Canonie są czerwone - człowiek miewa zaćmy. Tak czy siak motyw z paskami - czy to złotymi np. w Sigmach EX, czy innymi wziął się chyba od Canona.

ulv
02-08-2007, 21:57
...pisaliśmy o nowym 80-200 dwupierścieniowym i jego szybkości
jak już pisałem, nie dane mi było go jeszcze obmacać, ale z słowo harcerza, że nie omieszkam porównać i jakby testy były zadowalające to sprzedać pompkę dołożyć drugie tyle i zakupić dwupierścieniowca ;-)

dinus
02-08-2007, 21:57
ale przyznajcie mi racje, Nikonowi brakuje szkielek ze swiatlem 4, zoom-a standardu i tele :/

BugsBunny
03-08-2007, 10:14
No to żeś mnie zasmucił...

nagły brak D200 to mało prawdopodobne, raczej to próba sprzedaży po jeszcze wysokiej cenie, która faktycznie musi spaść po premierze następcy
kupowałem D70s rok temu za 3kzł, tuż przed wprowadzeniem D80, krótko potem spadły prawie na 2kzł
mimo roku od premiery D80, nowe D70s można kupić do dziś

Zbigniew
03-08-2007, 10:21
Weźcie pod uwagę, że D200 nie od kilku dni sprzedaje się bardzo dobrze, a o wiele dłużej. Dwa miesiące temu, jak sam poszukiwałem puszki, dwusetki schodziły u sprzedawców bardzo dobrze (chyba, że ktoś wystawiał za chorą kasę). Wysycenie rynku, jeżeli już następuje, nie jest wg mnie nagłe i spowodowane jedynie mistycznymi D3/D300, ale procesem stopniowym. Weźcie pod uwagę, że D200 stawał się miesiąc po miesiącu coraz bardziej przystępny, a same zarobki wielu osób w Polsce ostatnio wzrosły - skutkiem tych czynników wielu, którzy chcieli mieć coś więcej niż D80, zdecydowało się na kroczek do przodu.

pdzran
03-08-2007, 10:23
Moze to byc tez spowodowane tym, ze wiele osob ma juz szkielka, ktore potrzebuja i zdecydowalo sie na zmiane puszki a ze czas urlopowy i maja wiecej czasu na focenie to i sprzedaz idzie dobrze.

jurgen
03-08-2007, 10:24
Bugs, ja tam lubię aspirynę.

BugsBunny
03-08-2007, 10:28
Bugs, ja tam lubię aspirynę.
ja też, nawet starą ;-)

Erie
03-08-2007, 11:14
a same zarobki wielu osób w Polsce ostatnio wzrosły

chyba w mazowieckim, bez urazy :)

nie, w całej Polsce - tylko co z tego jak ceny wzrosły o wiele bardziej :(, choćby na mięso, nabiał itp :( (ale lokomotywy staniały, więc inflacja była niewysoka :D)

wlopis
03-08-2007, 11:20
Erie, usunąłem swoją wiadomość ale byłeś szybszy, ok, odczucie jest takie jakie napisałem, również PIT za 2006 mówi mi to co mówi, więc jak młodzieży w siaciach gastronomicznych podniesiono o złotówkę za godzinę pracy to rynku to nie zmieni, wielka kasa idzie do kilku kieszeni, średnia niby rośnie, statystyka jest chora.:)

wlopis
03-08-2007, 11:30
tylko paliwo jest tańsze o około 0,20 zł/ltr w stosunku do cen z ubiegłego roku, no dobrze starczy tej "ekonomii",
mam nadzieję że będziemy wszyscy mogli coś kupić ze sprzętu fotograficznego i fotografować jak najwięcej dla siebie, dla innych

Erie
03-08-2007, 11:31
Erie, usunąłem swoją wiadomość ale byłeś szybszy, ok, odczucie jest takie jakie napisałem, również PIT za 2006 mówi mi to co mówi, więc jak młodzieży w siaciach gastronomicznych podniesiono o złotówkę za godzinę pracy to rynku to nie zmieni, wielka kasa idzie do kilku kieszeni, średnia niby rośnie, statystyka jest chora.:)

No bez przesady... choćby w budownictwie naprawdę duże podwyżki były, w sklepach (na Śląsku) już też nie oferują 936 brutto + cholera wie jakie uznaniowe premie tylko od ok. 1000 PLN na rękę się zaczynają rozmowy. Oczywiście wciąż są firmy, które chcą płacić minimalną krajową, ale... na szczęście coraz mniej ich jest. Nie o tym jednak wątek więc zakończmy... (bo zaraz sie politycznie tu zrobi, a tego nie chcemy).

Zbigniew
03-08-2007, 11:57
Cholera, chyba wojenkę rozpętałem, a cytowałem tylko to, co się słyszy tu i ówdzie w mediach. Mi osobiście pensja podstawowa nie wzrosła od 2 lat ;)

milo_ja
03-08-2007, 12:03
Cholera, chyba wojenkę rozpętałem, a cytowałem tylko to, co się słyszy tu i ówdzie w mediach. Mi osobiście pensja podstawowa nie wzrosła od 2 lat ;)

Mi osobiście rośnie systematycznie co mniej więcej 3/4 roku, ale to chyba kwestia branży, w której pracuję. :)

Karrlos
03-08-2007, 15:47
W bankowości też idzie w górę - co konkurencja to konkurencja - a raczje jej brak.
Dużo osób za morzem, mało rąk do pracy to i stawki rosną.

milo_ja
03-08-2007, 15:58
Teraz nic tylko się szkolić na operatora koparki, walca czy innego ustrojstwa wykorzystywanego w szeroko pojętym budownictwie. ;)

Squier
05-08-2007, 12:03
Dobra. Wątek coś ucichł. Kiedy możemy się spodziewć jakichś nowości? Nie udało mi się wyczytać między wierszami.

Robert S.
05-08-2007, 12:05
Dobra. Wątek coś ucichł. Kiedy możemy się spodziewć jakichś nowości? Nie udało mi się wyczytać między wierszami.
Nie no, nie załamuj mnie :)

Czornyj
05-08-2007, 12:06
Po 15-tym. Dwa korpusy, worek nowych szkieł.

BugsBunny
05-08-2007, 12:09
Dwa korpusy
...i spraw, żeby to nie były coolpixy...

ranbir kapoor
05-08-2007, 12:27
z tym workiem prezentow moga sie do Gwiazdki wstrzymac

samek
05-08-2007, 12:30
O yezoo - znów się zaczyna.
Czornyj - obiecaj coś jeszcze :)

ku6i
05-08-2007, 13:02
I obiecaj, że znajdę mieszkanię w Kraku za 350 zł, jak już jesteśmy przy liście życzeń :-P

Squier
05-08-2007, 13:04

Dzięki!!! O to mi chodziło! ;)
Pozdrawiam

Kaleid
05-08-2007, 13:27

Która to już data? :)

Czornyj
05-08-2007, 13:36
Która to już data? :)

:lol:

To jeszcze jedna informacja:
Premiera odbędzie się najprawdopodobniej w środę lub czwartek, choć możliwy też jest wtorek:

D40x Mar 6 07 Tuesday
D40 Nov 16 06 Thursday
D80 Aug 9 06 Wednesday
D2Xs Jun 1 06 Thursday
D200 Nov 1 05 Tuesday
D70s Apr 20 05 Wednesday
D50 Apr 20 05 Wednesday
D2Hs Feb 16 05 Wednesday
D2X Sep 16 04 Thursday
D70 Jan 28 04 Wednesday (ponowna premiera!!!)
D70 Dec 3 03 Wednesday
D2H Jul 22 03 Tuesday
D100 Feb 21 02 Thursday

Kaleid
05-08-2007, 13:41
A ten worek szkiel to skad znow? Poza legendami, zadnych konkretów nigdzie sie nie doszukalem:) Sądzac po terminach wprowadzania nowej szklarni w ciagu ostatnich lat, wydaje mi się to mało prawdopodobne:)

Pawel Pawlak
05-08-2007, 13:47
no przeca napisałem że 22.08 będzie premiera - w środę ;) I będzie więcej szumu niż w canonie ;)

Kaleid
05-08-2007, 14:44
I będzie więcej szumu niż w canonie ;)

O, to to na pewno :lol:

matka997
05-08-2007, 14:50
I będzie więcej szumu niż w canonie ;)

i szumów
;)

wyszukiwarka nokaut ma rozpęd

nikon d 300 - znajdź i porównaj ceny w Nokaut.pl

nikon d 300 - wyniki wyszukiwania w porównywarce cen Nokaut.pl w ramach kategorii Fotografia.
www.nokaut.pl/szukaj/fotografia/nikon-d-300.html - 72k - Kopia - Podobne strony

w niektórych sklepach jest już mowa o d400

http://fototel.pl/case-logic-torba-dcb56b-br%C4%85zowa-p-1023.html

Torba Case Logic DCB56B .....

to lekka, nowoczesna i bardzo funkcjonalna mini torba na większość lustrzanek cyfrowych

Pasuje do następujących aparatów:
(...)

Nikon D400

znaczy - dobrze jest

;)

Kolekcjoner
05-08-2007, 15:20
(...)

Nikon D400

znaczy - dobrze jest

;)

Czy coś mię ominęło :lol:?

Smurf
05-08-2007, 16:10
W bankowości też idzie w górę - co konkurencja to konkurencja - a raczje jej brak.
Dużo osób za morzem, mało rąk do pracy to i stawki rosną.
Mógłbys wyjaśnić, co w tej bankowości idzie w górę - tak się składa że pracuję w niej juz ponad 15 lat.

Karrlos
06-08-2007, 10:02
Mógłbys wyjaśnić, co w tej bankowości idzie w górę - tak się składa że pracuję w niej juz ponad 15 lat.
Mi np wypłaty. Ale ja pracuję tylko 6 i średnio 2 lata na jednym stanowisku.

AMI
06-08-2007, 14:33
Zapewne ten link już był ( do tego jest z czerwca ) ale ja ciągle mam nadzieje na tego D3x:).

źródło (http://i.i.com.com/cnwk.1d/i/bto/20070608/d3x_mockup_6.7.2007_270x263.JPG)

http://crave.cnet.com/8301-1_105-9727472-1.html?part=rss&tag=feed&subj=Crave

Oczywiście będzie kosztował koszmarne pięniądze jak już wspominano tutaj, ale powoli się uzbiera ;).

Pozdrawiam,
AMI

Zbigniew
06-08-2007, 14:36
AMI, ale to jest render fikcyjnego korpusu, który stworzony został pieczołowicie przez entuzjastę 3D Studio i fotografii cyfrowej. Poza tym sama puszka jest moim zdaniem nieładna :)

AMI
06-08-2007, 14:48
AMI, ale to jest render fikcyjnego korpusu, który stworzony został pieczołowicie przez entuzjastę 3D Studio i fotografii cyfrowej. Poza tym sama puszka jest moim zdaniem nieładna :)

Nie no tak też myślałem ;) ja nie wierze we wszystko co piszą, a wygląd faktycznie zbyt futurystyczny troszke.
Chodzi o to, że chciałbym już żeby był ten FF. I żeby za dwa lata mnie na niego było stać i żebym nie musiał się wściekać na niedzwiedzia z 5D i jego szerokimi elkami :).

stig
06-08-2007, 14:50
AMI, ale to jest render fikcyjnego korpusu, który stworzony został pieczołowicie przez entuzjastę 3D Studioi nota bene zle oswietlony lub oteksturowany (vide bialy wyswietlacz na gorze).

Zbigniew
06-08-2007, 14:59
Chodzi o to, że chciałbym już żeby był ten FF. I żeby za dwa lata mnie na niego było stać i żebym nie musiał się wściekać na niedzwiedzia z 5D i jego szerokimi elkami :).

Oni jeszcze do Nikona wrócą ... Tak jak ja skruszony wróciłem ... :)

ku6i
06-08-2007, 15:09
stig, oteksturowany jest dobrze. Gdzieś były linki w tym wątku do całej galerii renderów tego gościa (bodajże na pbase) i wyświetlacz w tym pseudo D3 jest a'la Mac OS X/iPod :D

AMI
06-08-2007, 15:30
Oni jeszcze do Nikona wrócą ... Tak jak ja skruszony wróciłem ... :)

Dzięki Zbigniew za słowa otuchy;).

Ale jak sądzicie ( wiem, że to gdybanie ), wyjdzie tzw. D3x? Bo, że będzie następca D200 to chyba pewne, ale czy wyjdzie FF?

stig
06-08-2007, 15:34
stig, oteksturowany jest dobrze. Gdzieś były linki w tym wątku do całej galerii renderów tego gościa (bodajże na pbase) i wyświetlacz w tym pseudo D3 jest a'la Mac OS X/iPod :DTaaaa... z animowanymi ikonkami, 262 tysiacami kolorow, i wyszukiwarka punktow, w ktorych mozna zrzucic zdjecia na CD. :)

Czornyj
06-08-2007, 15:35
Wszystkie liki są zgodne - 2 puszki: pro i semi pro. Na pewno następca D200. Z dużym prawdopodobieństwem D3, chyba że jego premiera będzie opóźniona z uwagi na przeszkody obiektywne (dostawa nowych CMOS-ów Sony). Okaże się w tym miesiącu.

AMI
06-08-2007, 16:14
Wszystkie liki są zgodne - 2 puszki: pro i semi pro. Na pewno następca D200. Z dużym prawdopodobieństwem D3, chyba że jego premiera będzie opóźniona z uwagi na przeszkody obiektywne (dostawa nowych CMOS-ów Sony). Okaże się w tym miesiącu.

No to trzymam kciuki ;) sierpień zapowiada się ciekawie ;).

Paprycjusz
06-08-2007, 16:59
Myślę, że jeszcze nie sierpień. Ale do połowy września powinno już być. W sierpniu za to muszą być jakieś przecieki.

Kolekcjoner
06-08-2007, 17:08
Podobno 24 bm. ma być konferencja prasowa Nikona w Londynie. Być może wtedy będzie już coś wiadomo na 100%.

Czornyj
06-08-2007, 17:11
Myślę, że jeszcze nie sierpień. Ale do połowy września powinno już być. W sierpniu za to muszą być jakieś przecieki.

Na bank sierpień.

Kaleid
06-08-2007, 17:22
Kolejna data od marca, kolejne pewniaki, kolejne worki szkieł i kolejne konferencje prasowe :)

jurgen
06-08-2007, 18:09
Każdy chce nowych szkieł, FF. To jakaś mania.
Z "mojego podwórka". Zobaczcie czym fotografuje kobitka i zjakimi efektami. Zresztą nie trzeba daleko szukać, patrz Wld.
http://www.pbase.com/zylen/birds

JK
06-08-2007, 18:37
Bo to jest trochę tak, że zecydowanie łatwiej jest dyskutować o czymś, czego nie ma, niż o tym, co można bez większego trudu kupić i poużywać. Klatka FF w cyfrowym Nikonie jest taka frapująca, bo jej nie ma, czyli nikt nie może postawić dyskutantowi zarzutu, że nie wie co pisze i nie może mu także poradzić żeby sobie kupił i sprawdził. Jeśli będzie można to kupić i sprawdzić, to skończy się wypisywanie dyrdymałów. Zacznie się pisanina w sytlu: Nikon mnie zawiódł i dlatego tego nie kupię. Pamiętacie co było po premierze D200? Wystarczy poszperać w archiwum forum.

Dlaczego mało kto obecnie kupuje nowe profesjonalne szkła? Wcale nie dlatego, że ludzie czekają na nowości i się na nie rzucą zaraz po premierze. "Czekają", bo to się nie wiąże z koniecznością wydawania kasy, której w ogromnej większości dyskutanci nie mają. Ot taki temat zastępczy, żeby coś sobie popisać. W tym wątku nastukano już prawie 1000 postów. Z tego wątku wynika, że tuż po premierze, na te nowe puszki i te nowe profi szkła powinno się rzucić kilkuset wygłodniałych klientów z forum, ale zobaczymy co będzie w rzeczywistości. Hesja już podobno szykuje na stronie IMFOTO informatyczny system kolejek, przedpłat i rezerwacji. :wink:

Czornyj
06-08-2007, 20:04
Na świecie są setki milionów kibiców piłki nożnej, co bynajmniej nie przekłada się na ich praktyczne zainteresowanie tym sportem. Cóż więc dziwnego w tym, że ludziska pokibicują sobie trochę producentom sprzętu? Mecz równie nudny, bramki padają rzadko - ot, sport jak każdy inny :D

Adams
06-08-2007, 20:43
Mecz równie nudny, bramki padają rzadko - ot, sport jak każdy inny :D

Chyba że Lech gra :-)

Pawel Pawlak
06-08-2007, 20:44
Ja nie wiem... Od kilku postów pisze że koniec sierpnia to pewniak, a niektórzy nadal mają wątpliwości... ;)

sebah
06-08-2007, 22:11
Chyba że Lech gra :-)
eee tam Lech, co jak co ale Legia nie ma sobie mocnych ;) :mrgreen:
ale konczmy ten OT

jurgen
06-08-2007, 22:39
Kwestia tylko czy chodzi o nową szybką, bezszwową piłkę czy o bramki. :D
Odpowiedź chyba jest jasna.

Paprycjusz
06-08-2007, 22:50
(...)
ale konczmy ten OT

To by chyba moderatorzy musieli ten wątek zamknąć :mrgreen:

bradley
07-08-2007, 00:24
Na bank sierpień.
.....i oby to była prawda! Niech sie już zaczną narzekania, że szumi, że taki, czy siaki, o od tego wróżenia z fusów (linków) zawału niedługo dostanę!!!!

Władca Pixeli
07-08-2007, 01:44
Z tego wątku wynika, że tuż po premierze, na te nowe puszki i te nowe profi szkła powinno się rzucić kilkuset wygłodniałych klientów z forum, ale zobaczymy co będzie w rzeczywistości. Hesja już podobno szykuje na stronie IMFOTO informatyczny system kolejek, przedpłat i rezerwacji. :wink:
Ale większość nie zdaje sobie sprawy, że FF to dalej zabawka. Prawdziwa fotografia zaczyna się dopiero od średniego formatu i co ciekawsze, można takie kamery kupić bez oczekiwania. ;-)

Kaleid
07-08-2007, 09:32
Ja nie wiem... Od kilku postów pisze że koniec sierpnia to pewniak, a niektórzy nadal mają wątpliwości... ;)

W przepowiednie pogody nikt Ci już nie wierzy :)

AMI
07-08-2007, 09:34
Na świecie są setki milionów kibiców piłki nożnej, co bynajmniej nie przekłada się na ich praktyczne zainteresowanie tym sportem. Cóż więc dziwnego w tym, że ludziska pokibicują sobie trochę producentom sprzętu? Mecz równie nudny, bramki padają rzadko - ot, sport jak każdy inny :D

Strasznie mi się spodobało to porównanie, hehehe. Moze jakies zakłady bukmaherskie?:) Sierpien czy wrzesien? FF czy tylko ulepszony D200? Przecieki będę w pierwszej połowie sierpnia czy w drugiej?:)

Ale większość nie zdaje sobie sprawy, że FF to dalej zabawka. Prawdziwa fotografia zaczyna się dopiero od średniego formatu i co ciekawsze, można takie kamery kupić bez oczekiwania. ;-)

No tak, ale cyfrowy średni format to można sobie tylko w telewizji pooglądać na fashion tv, a o taki 5D FF to po odpowiednim treningu finansowym mozna jeszcze powalczyć i to nie tylko z puszką piwa przed telewizorem ;).

kamil
07-08-2007, 12:08

Zalezy co rozumiesz przez 'prawdziwa fotografie'. Bo jak dla mnie, to sredni format ma zastosowanie jedynie w:
1. Studio,
2. Landszaftach.

Nie sadzisz, ze to troche malo? Jadac jako profesjonalny fotograf do Konga wezmiesz Tachihare ze statywem czy moze F5 + 17-35 + 70-200? :)

Czornyj
07-08-2007, 12:25
Zalezy co rozumiesz przez 'prawdziwa fotografie'. Bo jak dla mnie, to sredni format ma zastosowanie jedynie w:
1. Studio,
2. Landszaftach.

Nie sadzisz, ze to troche malo? Jadac jako profesjonalny fotograf do Konga wezmiesz Tachihare ze statywem czy moze F5 + 17-35 + 70-200? :)

Zamiast dźwigać wielgachne F5+17-35+70-200 wziąłbym lekuchny średni formacik i trzy stałki. I miałbym 4 razy lepszą jakość :lol:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/m7vsd2h.jpg)

Co zaś do Tachihary, to cóś ci się chyba pomyliło, bo to już jest wielki format.

ku6i
07-08-2007, 13:40
Czornyj, przyznaj się, chciałeś się Mamiyą pochwalić :-P

Czornyj
07-08-2007, 13:59
Czornyj, przyznaj się, chciałeś się Mamiyą pochwalić :-P

Czym tu się chwalić - Mamiya, jak Mamiya - syfiaszczo plastikowe, niepozorne pstrykadełko. Nie jest to (szczególnie w dzisiejszych czasach) sprzęt, który robi wrażenie. Pochwalę się, jak wreszcie porobię jakieś zdjęcia ;)

matka997
07-08-2007, 14:17
nie gadaj, jest to aparat chwalony, z ciekawości poczytałem, niejaki Wieteska np go chwali
i nawet dosyć drogi
jest na alledrogo chyba jedna okazja bo za 3500 z 80 mm f/4

ku6i
07-08-2007, 14:52
Czym tu się chwalić - Mamiya, jak Mamiya - syfiaszczo plastikowe, niepozorne pstrykadełko.

To jakbyś się kiedyś pozbywał tego plastikowego, niepozornego badziewia i miał wyrzucić na śmieci, to się odezwij :) Ja jestem taki perwers, że tylko badziewia zbieram :D

jurgen
07-08-2007, 15:13
Ale masz wypielęgnowane ręce. :mrgreen:

Pawel Pawlak
07-08-2007, 15:18
już nawet na okładkach pism pojawia się d300 ;) http://www2.photim.com/numeros/numero.xml
Zgodnie z zapowiedziami o D3. Tylko nie będzie d3 x, d3 h tylko D3 00 ;)

Czornyj
07-08-2007, 16:16
To jakbyś się kiedyś pozbywał tego plastikowego, niepozornego badziewia i miał wyrzucić na śmieci, to się odezwij :) Ja jestem taki perwers, że tylko badziewia zbieram :D

Niestety, nie mam raczej w planach zanieczyszczać środowiska jakże trudno rozkładającym się plastikiem. Korpus wprawdzie nie grzeszy szlachetnością materiałów z których jest wykonany - natomiast optykę wykonano w sposób bezkompromisowy.

Ale masz wypielęgnowane ręce. :mrgreen:
w sensie pazury? :lol: lubię czasem porzeźbić na gitarce ;)

już nawet na okładkach pism pojawia się d300 ;) http://www2.photim.com/numeros/numero.xml (http://www2.photim.com/numeros/numero.xml)
Zgodnie z zapowiedziami o D3. Tylko nie będzie d3 x, d3 h tylko D3 00 ;)
He, he - swoją drogą tym razem Nikon dość szybciutko wprowadza następcę :D

jurgen
07-08-2007, 17:05
Jakieś takie kobiece ręce. Starsze, ale kobiece. :wink:

W NG pojawił się artykuł o Arctowskim. Nasz "wspólny, wiadomy kolega" zbiera kamienie na jednym ze zdjęć.
Ale to tylko prolog. Pani Naczelna, wielka podróźniczka - Maaartyna Wooojciechowska - pomyliła Arktykę z Antarktyką.
To jest prawdziwy Hardcore w Naszionalu.

Czornyj
07-08-2007, 17:49
Jakieś takie kobiece ręce. Starsze, ale kobiece. :wink:

W NG pojawił się artykuł o Arctowskim. Nasz "wspólny, wiadomy kolega" zbiera kamienie na jednym ze zdjęć.
Ale to tylko prolog. Pani Naczelna, wielka podróźniczka - Maaartyna Wooojciechowska - pomyliła Arktykę z Antarktyką.

Widać wpływ mieszczańskiego trybu życia :mrgreen:

A Pani Naczelnej korekta widać nie lubi :lol:. Swoją drogą nie jest to moja broszka, nie znam się zupełnie, a cholerne klasówki z mapkami konturowymi na geografii do dziś śnią mi się po nocach - ale za cholerę nie wiem, jakie przesłanki zadecydowały o powierzeniu tej sympatycznej cycatce steru rzeczonego periodyku. O ile wiem, jej zainteresowanie podróżami miało charakter nie tyle badawczy, co "adrealinowo-medialny", wcześniej zaś interesowała się głównie długodystansowymi rajdami, wyścigami motocyklowych i prowadzeniem programów motoryzacyjnych...

sorki za OT

matka997
07-08-2007, 17:50
Maaartyna Wooojciechowska - pomyliła Arktykę z Antarktyką.

z Antarktydą, jeśli już chcesz innych poprawiać
:-D

pdzran
07-08-2007, 17:51

A Pani Naczelnej korekta widać nie lubi :lol:. Swoją drogą nie jest to moja broszka, nie znam się zupełnie, a cholerne klasówki z mapkami konturowymi na geografii do dziś śnią mi się po nochach - ale za cholerę nie wiem, jakie przesłanki zadecydowały o powierzeniu tej sympatycznej cycatce steru rzeczonego periodyku. O ile wiem, jej zainteresowanie podróżami miało charakter nie tyle badawczy, co "adrealinowo-medialny", wcześniej zaś interesowałą się głównie długodystansowymi rajdami, wyścigami motocyklowych i prowadzeniem programów motoryzacyjnych...

sorki za OT

Bo Martyna jest jak nasi politycy , jakiego ministerstwa mu nie dasz to zdolny i da rade .... sp...yc cos ;)

Czornyj
07-08-2007, 17:52
z Antarktydą, jeśli już chcesz innych poprawiać
:-D

no, no - mamy tu kandydata na zastępcę Naczelnej :lol:

bradley
07-08-2007, 17:56

ale za cholerę nie wiem, jakie przesłanki zadecydowały o powierzeniu tej sympatycznej cycatce steru rzeczonego periodyku. O ile wiem, jej zainteresowanie podróżami miało charakter nie tyle badawczy, co "adrealinowo-medialny", wcześniej zaś interesowała się głównie długodystansowymi rajdami, wyścigami motocyklowych i prowadzeniem programów motoryzacyjnych...

sorki za OT
.....komercyjne i medialne. "Czyteloność" ( kupowalność) wzrosnie!!!

JK
07-08-2007, 17:58
:lol: :lol: :lol:
Zaraz dojdziemy do konkluzji, że są to te Naczelne, których brakuje w teorii Starszego Giertycha. :wink:

matka997
07-08-2007, 17:59
no, no - mamy tu kandydata na zastępcę Naczelnej :lol:

no, wyszło nieuctwo, Antarktyka to Antarktdyda + lądolody, już miałem wysyłać CV ale sprawdziłem

Czornyj
07-08-2007, 18:02
.....komercyjne i medialne. "Czyteloność" ( kupowalność) wzrosnie!!!

To zamiast umieszczać ją w stopce redakcyjnej mogli umieścić ją na rozkładówce :lol:

david
07-08-2007, 18:11
W końcu to tylko jakieś 20000km, tu zimno, tam zimno. Najwidoczniej sprzedaż im spadła i musieli wrzucić medialną osobę, nie wierzę żeby nie było lepszego kandydata. Jej rola ogranicza się zapewne do wyboru fotki na pierwszą stronę, chociaż kto wie czy to i tak nie zbyt wiele.

jurgen
07-08-2007, 18:13
O Matko997, a ja zawsze myliłem Antarktykę z Antarktydą!

grzegorzant
07-08-2007, 19:13
O ile wiem, jej zainteresowanie podróżami miało charakter nie tyle badawczy, co "adrealinowo-medialny", wcześniej zaś interesowała się głównie długodystansowymi rajdami, wyścigami motocyklowych i prowadzeniem programów motoryzacyjnych...sorki za OT
no a lot w kosmos he? czymże przy tym nędzna posadka w NG.
P.S. a ta rzeźba na gitarce to za przeproszeniem, którą rączką bo pazurki na obu zdaje sie przydługie:lol:

Czornyj
07-08-2007, 19:36
P.S. a ta rzeźba na gitarce to za przeproszeniem, którą rączką bo pazurki na obu zdaje sie przydługie:lol:

Obydwoma na raz - inaczej za cholerę nie da rady.

grzegorzant
07-08-2007, 19:49
Obydwoma na raz - inaczej za cholerę nie da rady.
coś kręcisz ;)

fotomarko
07-08-2007, 22:25
Następca d2h/x..............? podobno Nikon Polska ma już jeden egzemplarz czy to prawda ????

fIlek
07-08-2007, 22:31
Cóś za mało przecieków ze świata, raczej kolejna plotka.

Jacek_Z
07-08-2007, 22:32
mamy obok bardzo ciekawy i przydługawy wątek pt jakieś nowości.
sklejam

Edit:
widzę, że przypadł mi 1000 nr postu w tym wątku