PDA

Zobacz pełną wersję : Jakieś nowości

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11

Zbigniew
29-06-2007, 23:04
Albo prześwituje z przodu korpusu napis Canon :twisted:

stempien
29-06-2007, 23:04
i po wcisnieciu spustu wypada bateria :P

Zbigniew
29-06-2007, 23:07
Bateria i coś jeszcze - cokolwiek jest aktualnie w środku, w tym ta kuleczka, co każdemu brzęczy.

Paprycjusz
29-06-2007, 23:29
I zaczyna guma z gripa odchodzić :D

Fenek
30-06-2007, 01:53
A hotpixele mnożą się w postępie geometrycznym.

Kolekcjoner
30-06-2007, 02:05

Nie przesadzajmy - to jest w standardzie :lol: :lol: :lol:.

Kaleid
30-06-2007, 10:16
to jest w standarcie :lol: :lol: :lol:.

W czym ? :lol: :lol: :lol:

samek
30-06-2007, 11:01
W czym?

Och Kaleid. Czepiasz się i tyle. Przecież na pewno już jakiś prof. Miodek albo Bralczyk uznał standart za równy standardowi. Nie czepiajmy się...
Niech się tylko Nikon rozwija i dostarcza nam radości. I zbliża się do ideału niskoszumowości i jeszcze paru. My siebie aż tak nie musimy poganiać. A jak już to możemy się tłumaczyć papierem na dyscośtam...
hyhy...

kubedes
02-07-2007, 12:19
Czytam sobie wątek, (jak sie okazało ominąlem jedną stonę) i co widzę...

Taa... Albo matryca bardziej szumi :D

I robi się BF/FF z każdym szkłem. :D

Albo prześwituje z przodu korpusu napis Canon :twisted:

i po wcisnieciu spustu wypada bateria :P

Bateria i coś jeszcze - cokolwiek jest aktualnie w środku, w tym ta kuleczka, co każdemu brzęczy.

A hotpixele mnożą się w postępie geometrycznym.

Fiu! fiu! Niezły ten D3 będzie.
Dopracowana puszka! Warto poczekać :mrgreen:

Kolekcjoner
02-07-2007, 20:41
W czym ? :lol: :lol: :lol:

Poprawiłem :D.

sebah
04-07-2007, 19:20
a mi to sie marzy cos do spottingu a'la canonowski 100-400L ale watpie ze cos takiego wyjdzie :(

malisz
04-07-2007, 19:43
nowe plotki, nowa data ;)
http://www.photographywebsite.co.uk/1-day-i602188.html

darsedz
04-07-2007, 23:02
kiedys to chociaż jakiś flash byl... cos tam bylo widac...a co najwazniejsze jakis termin :(

Adak
04-07-2007, 23:03
Bo to wszystko jest wrozenie z fusow, a nie zapowiedz.

Nima cuduf ;-)

Torreto-t1
05-07-2007, 22:00
Panowie ale o co wam chodzi?? Źle wam się robi zdjęcia d80 d200?? przyjdzie pora na ich następców, ile czasu mineło od d70 do d80?? od d1h do d2h?? Narazie skupmy się na zdjęciach, bo ni widu ni słychu o nowym sprzęcie.
Pozdrawiam
Konrad

Jacek_Z
05-07-2007, 22:40
e, ja w ramach terapii kupiłem zamiast 2 obiektywy - jeden pod FF, a drugi wręcz przeciwnie :-D
Tylko jak wyjdzie body to będę miał mało kasy.

chicken
07-07-2007, 23:11
No i mamy taka śliczna date 07.07.07 i nic..... nie wiem czemu ale d3 nie wyjdzie w tym roku.... nie wierze ze do tej pory nie było by jakiegoś przecieku w jego sprawie... Mowa tu o czymś konkretnym a nie same spekulacje, tak jakoś czuje, że dopiero 2008:? Zresztą to tylko niespełna 6 mc. Mam nadziej, że ten czas, jaki trzeba nam na niego czekać zrekompensuje d3 w swoich parametrach no i w praktyce…

Pozdrawiam wszystkich

Pawel Pawlak
07-07-2007, 23:44
ja tam ciekaw jestem co to będzie ten d3 :) Ale nie stresuję się za bardzo, bo teraz zbieram nie na puszkę, nie na obiektyw tylko na warsztaty foto z Panem Tomaszewskim :) Tak sobie ubzdurałem, że dzięki nim mam szansę zrobić więcej dobrych zdjęć, niż posiadając nawet d4 ;)

chicken
08-07-2007, 09:44
ja tam ciekaw jestem co to będzie ten d3 :) Ale nie stresuję się za bardzo, bo teraz zbieram nie na puszkę, nie na obiektyw tylko na warsztaty foto z Panem Tomaszewskim :) Tak sobie ubzdurałem, że dzięki nim mam szansę zrobić więcej dobrych zdjęć, niż posiadając nawet d4 ;)

hee :) przeczytawszy wszystkie strony tego wątku dochodzie do wniosku że zrobisz najlepsze posuniecie:) Szkoda czasu na klikanie F5 i szukania czegokolwiek w necie. Jak ma wyjść to wyjdzie i nie „ważne” kiedy byle by po premierze nie było rozczarowanie, bo tego czasu nikt nam nie zwróci... ahhh

pozdrawiam

LZandecki
11-07-2007, 19:04
No dobra. Zalozmy, ze bedzie sobie D3 z pelna klatka. Kosztowac to bedzie tak czy siak w granicach 15-20 tysiecy zlotych, nie wierze ze mniej. Za tyle to kupie teraz 5D + 2/135 +1,4/50 + 2/35 +1,8/85 +TS3,5/24 (ten ostatni lekko uzywany. I mam zestaw ktory w pelni pokrywa moje potrzeby wspolparcy z czasopismami, oraz zapewnia milsza plastyke obrazu (rozmycia tla, ktore sa dla mnie bardzo wazne). Rozdzielczosc 10-13 mega wystarcza na rozkladowke 2xA4, wiecej nie potrzebuje. I bardzo dziekuje firmie Nikon za dotychczasowa wieloletnia wspolprace.
Chociaz zostawie sobie FM2 ze wzgledu na sentyment i zajechane D200 (ponad 117.000 pstrykniec) + 4/300 na zwierzatka. Ale i tak lezka sie w oku kreci, i zal ze Nikon zostawil odlogiem spora grupe fotografow zawodowych.

Ryan
11-07-2007, 19:23
Niby 25.07 ma byc premiera nowego korpusu Nikona, albo nawet wiekszej ilosci korpusow. Na dpreview pojawiaja sie rozne plotki, o D3X i D3h, samym D3 łączącym cechu obu modeli, a nawet o D300 albo D200s. Prawdopodonie tez w podobnym czasie coś nowego wypuści Sony i Canon. Ciekawe jakie nowe "ficzery" będą dostępne w tcyh aparatach, bo na pewno musza być lepsze od poprzedników wiec powinno być nieźle :)

Yacek
12-07-2007, 11:21
No dobra. Zalozmy, ze bedzie sobie D3 z pelna klatka. Kosztowac to bedzie tak czy siak w granicach 15-20 tysiecy zlotych, nie wierze ze mniej. Za tyle to kupie teraz 5D + 2/135 +1,4/50 + 2/35 +1,8/85 +TS3,5/24 (ten ostatni lekko uzywany. I mam zestaw ktory w pelni pokrywa moje potrzeby wspolparcy z czasopismami, oraz zapewnia milsza plastyke obrazu (rozmycia tla, ktore sa dla mnie bardzo wazne). Rozdzielczosc 10-13 mega wystarcza na rozkladowke 2xA4, wiecej nie potrzebuje. I bardzo dziekuje firmie Nikon za dotychczasowa wieloletnia wspolprace.
Chociaz zostawie sobie FM2 ze wzgledu na sentyment i zajechane D200 (ponad 117.000 pstrykniec) + 4/300 na zwierzatka. Ale i tak lezka sie w oku kreci, i zal ze Nikon zostawil odlogiem spora grupe fotografow zawodowych.

Czy w Twoim odczuciu 5D rzeczywiście jest o tyle lepszy, jeżeli chodzi o jakość rejestracji obrazu, od D80/D200, że warto profesjonalnemu fotografowi zmienić system? Może, po premierze umownego D3, ceny D2Xs spadną na tyle, że będzie bardziej konkurencyjny do 5D niż obecnie? Jeżeli fotografujesz przyrodę (ptaki) to gęsta matryca chyba lepiej się do tego nadaje.

Adak
12-07-2007, 12:07
Czy w Twoim odczuciu 5D rzeczywiście jest o tyle lepszy, jeżeli chodzi o jakość rejestracji obrazu, od D80/D200, że warto profesjonalnemu fotografowi zmienić system? Może, po premierze umownego D3, ceny D2Xs spadną na tyle, że będzie bardziej konkurencyjny do 5D niż obecnie? Jeżeli fotografujesz przyrodę (ptaki) to gęsta matryca chyba lepiej się do tego nadaje.

Nie powiem czy obiektywnie jakosc obrazu faktycznie jest o tyle lepsza, ale fakt faktem ze sporo ludzikow tak juz zrobilo (na 5D i 1D), a przesiadki w odwrotna strone czyli z C na N zdarzaja sie dosc rzadko (choc sa zadowoleni np. z 30D na D200).
No i dodatkowe pytanie - ile jest tych fotografow przyrody? Zreszta Ci ktorych ja kojarze i tak uzywaja C.

Pawel Pawlak
12-07-2007, 12:59

Przyznaję, że takiej kalkulacji trudno odmówić logiki. Jeśli komuś nie zależy na pancerności i szybkostrzelności korpusu serii d2 czy 1D, a ważna jest plastyka obrazu FF to jak na razie nikon wymięka. I nie zmieni tego nawet d3 jeśli będzie FF :|
No chyba że nikoś zaraz pokaże wersję FF kilku puszek: D3, d90 (d80 +ff) i d300 (d200+ff) ;)

Macro
12-07-2007, 13:05
Oraz D40xxL - chyba by musieli powiększyć całe body, żeby fizycznie zmieścić pełną matrycę i resztę elektroniki ;)

sabur
12-07-2007, 14:42
.... a ważna jest plastyka obrazu FF to jak na razie nikon wymięka. I nie zmieni tego nawet d3 jeśli będzie FF :|
No chyba że nikoś zaraz pokaże wersję FF kilku puszek: D3, d90 (d80 +ff) i d300 (d200+ff) ;)

Przepraszam Peweł, że wyrywam fragment z Twojej wypowiedzi ale co miałeś na myśli? :)

Zbigniew
12-07-2007, 14:50
Nie powiem czy obiektywnie jakosc obrazu faktycznie jest o tyle lepsza, ale fakt faktem ze sporo ludzikow tak juz zrobilo (na 5D i 1D), a przesiadki w odwrotna strone czyli z C na N zdarzaja sie dosc rzadko (choc sa zadowoleni np. z 30D na D200).

Ja zmieniłem z 30D na D200 i różnica (w obrazowaniu) jest istotna (na korzyść N). No chyba, że kogoś interesują ostro forsowane zdjęcia na 3200 w powiększeniu 100%, to wtedy tylko pełna klatka.

pn
12-07-2007, 14:55
Ja zmieniłem z 30D na D200 i różnica (w obrazowaniu) jest istotna (na korzyść N). No chyba, że kogoś interesują ostro forsowane zdjęcia na 3200 w powiększeniu 100%, to wtedy tylko pełna klatka.
Ja zmienilem D80 na 30D i roznica w obrazowaniu tez jest istotna (na korzysc C). Czy obraz z podobnego sensora D200, tylko czterokanalowego, jest znaczaco lepszy niz z D80? Jest to jakas obrobka softwaerowa w aparacie moze?

PS. Mam tez kasetke z kitem, dla dzieci i zony - bomba. Maly, lekki, poreczny, szybki, niezly obraz, stabilizacja. Wspanialy zastepnik domowego kompakta.

Pawel Pawlak
12-07-2007, 15:01
sabur; to że FF oferuje inną plastykę obrazu niż DX :) Mimo tego, że jestem lekko zaślepiony zaletami cropa 1.5 a nawet 2.0, widzę różnicę w obrazowaniu zwłaszcza w rozmyciu tła przy "normalnych" ogniskowych; GO jest po prostu znacząco inna. Dla jednych to ma większe dla innych mniejsze znaczenie. Ale różnice są faktem :)

Pawel Pawlak
12-07-2007, 15:12
jak widać po wypowiedziach Zbigniewa i pn, nie jest dobre co dobre tylko co się komu podoba ;) Dlatego dyskusje nad wyższością obrazowania C nad N i odwrotnie, nie mają większego sensu.

Erie
12-07-2007, 15:25
jak widać po wypowiedziach Zbigniewa i pn, nie jest dobre co dobre tylko co się komu podoba ;) Dlatego dyskusje nad wyższością obrazowania C nad N i odwrotnie, nie mają większego sensu.

no jak to nie mają - można sobie udowadniać wyższość Swiąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy lub odwrotnie :D :D :D

Kyo
12-07-2007, 15:36
http://nikonwatch.com/

specyfikacja D3. oczywiscie domysly. ale ej ,jakby tak bylo to ... :')
ale po co komu 1/32.000 ? :')

Kaleid
12-07-2007, 15:40

specyfikacja D3. oczywiscie domysly.

Raczej wymysły:)

Pawel Pawlak
12-07-2007, 15:40
tych pierdół chyba już nikt nie zdoła "przelicytować"...

Erie
12-07-2007, 16:09
tych pierdół chyba już nikt nie zdoła "przelicytować"...

ano... przez jakiś rok, może dwa - potem będzie jeszcze lepiej :D, a na razie to mam znów do czyszczenia monitor :D (ciekawe jak ślina wpływa na te wszystkie powłoki na monitorze :D)

Zbigniew
12-07-2007, 16:28
Racja, peace wszystkim użykownikom różnych systemów.

Zerknąłem na specyfikację puszki na tej stronie - no i kolejne ściereczki Emteca do monitorów idą w ruch. Pomijam już dane dotyczące rozmiarów matrycy oraz czułości - ja najbardziej czekam na 3D Matrix Metering w wersji III. Ciekawe co by to było - pewnie będzie naświetlał zgodnie z humorem fotografowanej osoby ;)

ksviper
12-07-2007, 16:30
to mi się podoba :) oprócz ceny :-P jak by był w cenie D80 ...

BugsBunny
12-07-2007, 16:33
a ten podany link jest jeszcze ciekawszy:
http://www.flickr.com/groups/nikondigital/discuss/72157594415954545/

zwróćcie uwagę na końcówkę.... - pod wykazem nowych obiektywów

Digital SLR Camera Body
Nikon D60 - 6.1 Megapixels D-SLR
Nikon D90 - 10.2 Megapixels D-SLR
Nikon D300 - 14.7 Megapixels D-SLR
Nikon D3 - 8.3 Megapixels D-SLR (Limited Edition)
Nikon D3H - 8.3 Megapixels D-SLR
Nikon D3Hs - 8.3 Megapixels D-SLR
Nikon D3X - 19.4 Megapixels D-SLR
Nikon D3Xs - 19.4 Megapixels D-SLR

Medium Format SLR Camera Body
Nikon R1-738 - 738 Megapixels Medium Format SLR

"miałem piękny sen..."

Jacek_Z
12-07-2007, 16:34
Zbyszek, eh, te twoje marzenia by matrycowy myślał za fotografa
Czy prawidłowe naświetlenie to jakikolwiek problem? Ja robie większość na jpg i nie koryguje jasności. A w NEF?
Skupiam się na kadrowaniu. I mam nadzieję, że nie wymyślą komputera w aparacie, który będzie sam wybierał kadr i ogniskową :-D

a w tym wątku - same SF. serie 18 kl/s przy matrycy 18 MP?
sensor jest większy nż 24x36 mm !!!
korekcja ekspozycji +/- 7 EV - po co?
ISO 25 ? wątpię by dali 50 (choć bym chciał)

Zbigniew
12-07-2007, 16:40
Przecież sobie z tym matrycowym żartuję ;) Używając D200 nie mam żadnych uwag co do pomiaru światła i czuję, że wreszcie mam pełną kontrolę w każdym z trybów. Korzystam z NEF i bardzo rzadko koryguję cokolwiek - jest dobrze :)

Macro
12-07-2007, 16:53
Sensor size: 36.3mm x 24.3mm

Focal Length Multiplier: 1.5
Heh - FF z cropem ;)

Zbigniew
12-07-2007, 16:55
To tylko po to, abyś mógł bez problemu stosować z 18-70 ;)

Macro
12-07-2007, 17:07
Faktycznie niezły patent dla leniwych - wbudowana w aparat opcja czarnych ramek do zdjęć ;)

Wiktoch
12-07-2007, 17:39
Ja zmieniłem z 30D na D200 i różnica (w obrazowaniu) jest istotna (na korzyść N)

Ja zmienilem D80 na 30D i roznica w obrazowaniu tez jest istotna (na korzysc C)

a ja zmieniłem na 30D i pewnie nie dostrzegłbym różnicy w "obrazowaniu" pomiędzy C a N :D
Ale zmieniłem nie dla konkretnej puszki tylko dla całego systemu.

W każdym razie trzymam kciuki że N coś w końcu wypuści bo konkurencja zrobi dobrze nam wszystkim - niezależnie od systemów :)

Pozdr to all
Wik

Ryan
12-07-2007, 20:10
Heh, zobaczcie post #184:

http://hobby9.2ch.net/test/read.cgi/dcamera/1175397628/

Nikon D3H/D3X
AF-S 16-35F2.8
AF-S VR 24-70F2.8
SPEEDLIGHT SB-850
COOLPIX P5500
COOLPIX S20
:)

Kolekcjoner
12-07-2007, 20:57
No to ja też się dołączę, a co se;) będę żałować :lol::
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.northlight-images.co.uk/camera_images/canon/1DS_replacement/eos0.jpg)

sebah
12-07-2007, 23:10
popraw link bo foto sie nie laduje:(

Jacek_Z
12-07-2007, 23:27
rewelacyjne body. Podoba mi się wyświatlacz. On jest na windows Vista. Wolałbym XP

LZandecki
12-07-2007, 23:37
Do Yacka:
Chodzi o plastyke obrazu. Miedzy Nikonami (crop 1,5x) a 5d czy Ds jest taka roznica w plastyce jak miedzy malym obrazkiem a np. 6x6cm. Dla niektorych sa to niuanse, dla innych (np. dyrektorow artystycznych w czasopismach czy agencjach reklamowych, lub wrazliwszych fotografach) jest to rzecz spedzajaca sen z powiek :-)

Do Adaka:
Piszac o przesiadkach z N na C masz ogromnie duzo racji. Niestety wiekszosc moich kolegow zarabiajacych na chleb cyfrowymi lustrzankami przez fotografowanie jedzenia, portretow, mody, wnetrz (3 shifty u Canona!). Juz poprzesiadala sie na pelnoklatkowe Canony. Jedni z wiekszymi, inni z mniejszymi sentymentami, ale jednak to zrobili bo zmusil ich do tego rynek. W ten sposob uruchamia sie lawina przesiadek. Wystarczy, ze pare razy ta czy inna osoba powie Ci w redakcji, ze fajne zdjecia robisz (Nikonem), ale tamten drugi fotograf (co uzywa pelnoklatkowego Canona) to ma takie fajniesze tla nieostre, i szybko zaczynasz myslec o przesiadce co by dotrzymac kroku konkurencji.

Jacek_Z
12-07-2007, 23:52
fakt, że przez cropa i mniejsza matrycę GO się zmniejszyła i by ją na cropie 1,5 osiągnąc trzeba miec jasne obiektywy i miec pootwieraną przysłonę.
ale - nie zawsze tak trzeba. jest sporo sytuacji gdzie potrzeba przymknięcia obiektywu i dużej GO - więc crop tam pomaga. Np fortografia produktów. By miec większą GO trzeba przymknąć mocniej, a do tego trzeba mieć sporo światła. Ci majacy body z cropem moga sobie kupowac nie lampy 1000 WS a wystarczy 300 WS. A mimo to oczywiście ludzie stosują 5D w takiej fotografii.
Cieszą sie z cropa także ci, którzy pracuja najczęściej na tele. "Tanim" kosztem mają fajne szkła. Z 300/2.8 robi sie 450/2.8. Z 500/4 jest 750/4. Super. Takich szkieł nie ma w ofercie pod FF.
co do różnic obrazowania. agencja odrzucająca zdjęcia z body po cropie moze także odrzucać zdjęcia z FF. Bo mogą wymagać ścianki średnioformatowej. Nie jest to często spotykana sytuacja.

Kolekcjoner
13-07-2007, 02:11
popraw link bo foto sie nie laduje:(

Poprawiłem. Ten jest trochę gorszej jakości - poprzedni przestał działać :(.

Macro
13-07-2007, 03:32
Cieszą sie z cropa także ci, którzy pracuja najczęściej na tele. "Tanim" kosztem mają fajne szkła.
No tylko taka radość jest nieco chybiona. Przecież to są ciągle te same szkła tylko kadrujemy ich obraz. Równie dobrze możemy wyciąć z pełnej klatki 1/3 zdjęcia i też będziemy mieli obraz "jak z dłuższego szkła".

Jacek_Z
13-07-2007, 07:59
Przecież to są ciągle te same szkła tylko kadrujemy ich obraz. Równie dobrze możemy wyciąć z pełnej klatki 1/3 zdjęcia i też będziemy mieli obraz "jak z dłuższego szkła".
Czyżby? jak wykadrujesz z cropa (a innej możliwości w nikonie nie masz) to będziesz miał zdjęcie na mniejszej ilości pikseli. W ten sposób i z szerokokątnego obiektywu mozna osiągnąc obiektyw - ekwiwalent 1000 mm tylko że zrobiony jakby matrycą malutką np 1 MP
cała zaleta cropa to zysk na kącie widzenia, który się zmniejsza jakby się uzywało 1,5x dłuższy obiektyw przy pracy na 12 MP w D2X, a nie wycinaniu. Bo w ten sposób na D2X z cropem 2x ma się zamiast obiektywu 500/4 = obiektyw 1000/4 ale na 8 MP matrycy. To właśnie jest pozorny zysk - bo uzyskiwany dzieki wykadrowaniu.
Nikon ma mniejsze piksele niz canon (mówię o najwyższych modelach body) stąd praca na D2x daje podobną ilośc MP co 5D - a ogniskowych (a precyzyjniej - na kątach widzenia obiektywu) zyskuje się 1,5X.

każdy kij ma dwa końce - i wkurzają się korzystający z szerokich kątów - bo im skradziono 1,5 ogniskowej.

Yacek
13-07-2007, 08:58
Tu niejaki Bjorn Roslett pokazuje właśnie to, co Jacek_Z opisał - są zarówno porównania D2X oraz 1Ds mark III z obiektywami tele o takich samych ogniskowych jak i o ogniskowych 200mm i 300mm "żeby było sprawiedliwie":
http://www.naturfotograf.com/D2X_rev06.html

rabijki
13-07-2007, 10:25
obiektywne laboratoryjne testy wskazaly ze roznica w jakosci i plastyce obrazu miedzy ff a dx sa tak znikome ze az pomijalne. niedawno (czyli w okolicach 1/2 roku bo tyle staram sie pamietac) na fotopolisie byl jakis przedruk testu osiagania malej go na ff i dx i okazalo sie ze znow jest ta roznica pomijalna. tak na prawde to ma to sens przy szklach jesli ktos robi jeszcze na analogu bo zostalby jeden komplet.

ostatnio mialem dac do niewielkiej ilosci cyfrowych ujec backup na dia i szkla sie nie zgrywaly - ujecia byly zupelnie inne . przy ff mialbym to z glowy a tak coz...

co do przechodzenia miedzy systemami.

kumpel dzwonil ostatnio do serwisu canona bo ma problemy ze swoim d30 ( to juz ktorys z problemow i ktoraz z kolei osob). polaczyli go z kobita.
on: aparat mi nie ostrzy tam gdzie wskazuje i to bez najmniejszej logiki - raz tak raz tak
ona: firma canon stara sie ze wszystkich sil by nasz klient.....
on: ale ja mam wadliwy aparat? co ja mam zrobic?
ona: firma canon jest liderem w dziedzinie cyfrowego....

kumpel sie wylaczyl i zadzwonil jeszcze raz , zalapal sie na kogos innego i mowi ze jest pro i potrzebuje szybkiej porady i naprawy, a oni mu ze chyba se jaja robi.

jest to jedna z tych osob ktore po zobaczeniu moich zdjec z nikosia i swoich zdjec a canona stwierdzil ze trza sie bedzie zastanowic. dostal tez do firmy zdjecia z d2x i jak mi rzekl canon przy tym wyglada na prawde nie az tak wspaniale przy wyzszej cenie.

nie chce niczego udowadniac poza jednym:

istnieja tacy ktorzy mysla lub juz sie przeniesli z canona do nikona bo jak sie okazalo nie taki canon cacy jak go maluja

pozdro
olo

Trevor
13-07-2007, 11:25
Tu nie chodzi o to że jest dużo mniejsza głębia ostrości.
Chodzi o to, że jak już coś jest poza głębią ostrości na FF to MOCNIEJ rozmyte niż na DX.
Mnie osobiście denerwuje, to że coś jest niby już poza GO na 35mm F2 i ani to rozmyte ani ostre;
jak se przejżę zdjęcia z zenka z 50mm F2.8 to wyglądało to dużo przyjemniej, a kąt widzenia przecież ten sam, a nawet większy.

i tyle

wrobell
13-07-2007, 14:08
troche sie juz gubie w tej dyskusji, ale na wszelki wypadek

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/dof2.shtml

Pawel Pawlak
13-07-2007, 14:19
troche sie juz gubie w tej dyskusji, ale na wszelki wypadek

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/dof2.shtml

to dobra ilustracja jak ogniskowa wpływa na perspektywę obrazu (im szerzej - tym głębiej, im węziej tym bardziej płasko) ale nie pokazuje w bezpośredni sposób jak zmiania się rozmycie elementów nieostrych na FF i cropie :)

rabijki
13-07-2007, 14:25
trevor
bo to bylo 50mm a nie srodkowa czesc 30mm:-)))

Macro
13-07-2007, 14:25
cała zaleta cropa to zysk na kącie widzenia, który się zmniejsza jakby się uzywało 1,5x dłuższy obiektyw przy pracy na 12 MP w D2X, a nie wycinaniu. Bo w ten sposób na D2X z cropem 2x ma się zamiast obiektywu 500/4 = obiektyw 1000/4 ale na 8 MP matrycy. To właśnie jest pozorny zysk - bo uzyskiwany dzieki wykadrowaniu.
Nikon ma mniejsze piksele niz canon (mówię o najwyższych modelach body) stąd praca na D2x daje podobną ilośc MP co 5D - a ogniskowych (a precyzyjniej - na kątach widzenia obiektywu) zyskuje się 1,5X.
Jasne! Ja tego nie neguję! Chodziło mi tylko o to, że z twojego posta wynikało jakoby to sama idea cropa miała swoje dobre strony. A to nie w cropie leży pies pogrzebany (o czym większość użytkowników zapomina), tylko w rozdzielczości matrycy, która "pozwoliła" na powiększanie do tego samego rozmiaru zdjęć już na wejściu kadrowanych z 1/3 kąta widzenia.

Trevor
13-07-2007, 14:32
trevor
bo to bylo 50mm a nie srodkowa czesc 30mm:-)))

no
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif), wiem.
ustosunkowywałem się do głosów, które mówią, że testy wykazały brak różnic głębi ostrości przy tych samych kątach widzenia, to jest racja, ale nie znaczy to że obrazowanie jest takie samo, idę wyrzucić śmieci:]

rabijki
13-07-2007, 14:41
no bo dyskusja po mojemu dotyczyla nieznacznych roznic w glebi przy ogniskowej a nie przy kacie widzenia.

BugsBunny
13-07-2007, 16:17
no bo dyskusja po mojemu dotyczyla nieznacznych roznic w glebi przy ogniskowej a nie przy kacie widzenia.
dla przypomnienia
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5251

Ryan
17-07-2007, 21:12
heh, chyba czyjaś wyobraźnia ;)
http://d-spot.co.il/forum/index.php?act=attach&type=post&id=223948

ranbir kapoor
17-07-2007, 22:17
źródło (http://imageshack.us)

MzMarcin
18-07-2007, 02:53
heh, chyba czyjaś wyobraźnia ;)
http://d-spot.co.il/forum/index.php?act=attach&type=post&id=223948
Hmmm, a mi ta ulotka zalatuje taką typowo nikonowsą manierą... Ja bym śmiechem, żartem obstawiał że to prawda...

Pawel Pawlak
18-07-2007, 09:36
Hmmm, a mi ta ulotka zalatuje taką typowo nikonowsą manierą... Ja bym śmiechem, żartem obstawiał że to prawda...
Mało prawdopodobne żeby nikon dla tego wyjątkowego obiektywu gwarantował działanie AF przy świetle 8 (f5.6+tc14). Raczej bajki...

Jacek_Z
18-07-2007, 09:51
Przednia soczewka jest za mała jak na 500/5,6.

Pawel Pawlak
18-07-2007, 11:07
Przednia soczewka jest za mała jak na 500/5,6.
chyba nie Jacku... biorąc pod uwagę jaka jest wielkość przedniej soczewki przy 400f5.6 (70-200 + tc20) i afs500f4 to wygląda "w przybliżeniu" realnie ;)

Czornyj
18-07-2007, 11:15
Pominąwszy detale konstrukcyjnie tej domniemanej nowinki - ta ulotka jest tak nieprofesjonalnie zaprojektowana, że nie ma cienia szansy na to, by mogła być prawdziwa. Z uwagi na ten prosty fakt debatę nad niuansami można sobie podarować :lol:

Kaleid
18-07-2007, 11:18
Było juz jakis czas temu. Fake :) Nie ma zadnych przecieków...jedyny który mogl nosic znamiona prawdziwosci, byl w marcu u Nikoniansów ;) Poki co cisza, a to oznacza dwie rzeczy:

- Nikon sie wyjątkowo dobrze uszczelnił i faktycznie pokaze cos niebawem
- Zadne premiery w najblizszych dniach sie nie szykują :)

Pawel Pawlak
18-07-2007, 11:38
ja nie chcę być złym prorokiem, ale myślę że 2. scenariusz Kaleida jest bardziej prawdopodobny ;) Ale może dzięki temu będzie można niebawem kupić sporo fajnych szkiełek z 2. ręki za przystępną cenę :mrgreen:

ksviper
18-07-2007, 13:00
a mnie się wydaje że będzie jak z najnowszym Harrym Potterem: żadnych przecieków aż do tygodnia przed premierą :)

Pawel Pawlak
18-07-2007, 13:48
a mnie się wydaje że będzie jak z najnowszym Harrym Potterem: żadnych przecieków aż do tygodnia przed premierą :)
Nawet jak pokażą naprawdę wypasione d3 to nie wytrzyma ono konfrontacji z oczekiwaniami i spekulacjami. Co by nie było, będzie marudzenie ;) Po premierze marka 3 też canonierzy marudzili że tylko 10mpix :)

elanek
18-07-2007, 14:05
Nawet jak pokażą naprawdę wypasione d3 to nie wytrzyma ono konfrontacji z oczekiwaniami i spekulacjami. Co by nie było, będzie marudzenie ;) Po premierze marka 3 też canonierzy marudzili że tylko 10mpix :)

oczywiście, oczekiwania są bardzo duże...

Jacek_Z
18-07-2007, 14:19
Nawet jak pokażą naprawdę wypasione d3 to nie wytrzyma ono konfrontacji z oczekiwaniami i spekulacjami. Co by nie było, będzie marudzenie ;)
Na 100% tak. Tym bardziej, że każdy ma nieco inne oczekiwania i preferencje, a jak wiadomo wszystkim się nie dogodzi. Tylko by D3 nie był zbyt daleko od tych oczekiwań...

Kolekcjoner
18-07-2007, 15:34
Na 100% tak. Tym bardziej, że każdy ma nieco inne oczekiwania i preferencje, a jak wiadomo wszystkim się nie dogodzi. Tylko by D3 nie był zbyt daleko od tych oczekiwań...

Jak mniemam ten D3 nie będzie za darmo. Prawdopodobnie jak przystało na topowy model, D3 będzie kosztował dość "słono". Także myślę, że grupa marudzących nie będzie znów tak liczna.

Pawel Pawlak
18-07-2007, 16:00
Jak mniemam ten D3 nie będzie za darmo. Prawdopodobnie jak przystało na topowy model, D3 będzie kosztował dość "słono". Także myślę, że grupa marudzących nie będzie znów tak liczna.
Niestety, grupa marudzących będzie chyba znacznie większa niż potencjalnych klientów. Premierą d3 interesuje się baaardzo wielu użytkowników nikona, niekoniecznie (z przyczyn np. ekonomicznych) zainteresowanych jego zakupem. Część z nich w sposób katalogowy będzie porównywała wszystkie parametry z canonami. Po tych porównaniach okaże się że jednak nie jest w 100% kategorii lepszy niż skrzyżowanie 1dmk3 ze spekulacjami na temat 1dsmk3 i będzie to oznaczało że nikona znów dał ciała ;) No i pewnie szumy będzie miał na iso3200 i 6400 wyższe co go całkowicie zdyskwalifikuje... Wprawdzie nie będzie to oznaczyło że aparat nie nadaje się do robienia bardzo dobrych jakościowo zdjęć w nawet najtrudniejszych warunkach terenowo-sytuacyjno-pogodowych, ale okaże się że jednak nie "odstawił" canona. A to najlepszy powód do biadolenia ;)

peecee
18-07-2007, 18:55
ja to szczerze bym wolał zamiast szybkiej premiery d3... szybką premierę jakichś nowych szybkich szkieł i zapowiedź tego co będzie w d3... bo d3 i tak odrazu sobie nie kupię a po co pchać się w jakieś tam szkła skoro wraz z puchą zapewne wyjdą jakieś nowośći (nie sądzę żeby nikon nie zauważył zapowiedzi sigmy na 200-500 f2.8) 200-400 f2.8 według mnie jest jak najbardziej możliwa i na coś takiego czekam :P

Jacek_Z
18-07-2007, 19:16
rozumiem, że D3 szybko nie kupisz ale sądzisz, że taki 200-400/2.8 to tak? sprawdż cenę Nikkora w wersji 200-400/4. I sprawdź ile wazy ta sigma.
D3 będzie tańszy niż taki ewentualny zoom nikona (w którego powstanie w przeciągu kilku najbliższych lat bardzo watpię - bo wersja f=4 nie jest zbyt "popularna")
zapewne tak niszowe szkła są wiele mniej oczekiwane niż nowe body.

peecee
18-07-2007, 19:24
nie ważne co pojawi się pierwsze sigma czy nikkor kupię pierwszego a cenę 200-400 znam :D szczerze to zatanawiałem się nad nową 600 tak że cena mi nie straszna :D - za sigmę myślę że zawołają (oficjalna cena na anglię) 4500 do 5000 funtów raczej nie więcej... tak że do tyle daje radę :P - poza tym i tak kupię w hong kongu :D

Pawel Pawlak
18-07-2007, 19:31
peecee, powiedz gdzie można wykorzystać taką sigmę ? Przyznam że ja wybrałem AFS500f4 v2 zamiast AFS600f4 z racji większej poręczności i "tylko" 20% mniejszej ogniskowej (oczywiście czasem jest to AŻ 20% ;) ).
500f4 nie jest łatwym obiektywem do pracy z ręki albo z monopodu. Przy statywie też już ma konkretne wymagania. 600f4 jest jeszcze bardziej wymagająca. Ale 200-500f2.8 sigmy ma gabaryty beczki i waży chyba 15kg !! gdzie chcesz ją wykorzystywać ?

peecee
18-07-2007, 19:40
dobry statyw z głowicą kulową i się da poza tym sądzę że szkło nikona będzie nieco poręczniejsze poza tym jest jeszcze kilka innych możliwości które wydają mi się prawdopodobne choć drogie np. 300 f2 była manualna to może i afs się pojawi - ja napisałem tylko swoje zdanie - czekam na nowe szkła...

Czornyj
18-07-2007, 19:55
300 f2 była manualna to może i afs się pojawi

Była, była - za jedyne 29.000$

peecee
18-07-2007, 19:58
była i jest w stanie ponoć idealnym za 8900 funtów w komisie nie byłem oglądać bo nie mialem czasu - aczkolwiek jak odrobinę czasu znajdę to z ciekawości podjadę zobaczyć ...

Pawel Pawlak
18-07-2007, 20:00
dobry statyw z głowicą kulową i się da poza tym sądzę że szkło nikona będzie nieco poręczniejsze poza tym jest jeszcze kilka innych możliwości które wydają mi się prawdopodobne choć drogie np. 300 f2 była manualna to może i afs się pojawi - ja napisałem tylko swoje zdanie - czekam na nowe szkła...
Ja rozumiem że napisałeś tylko swoje zdanie. Ale ja poważnie pytałem jaki masz pomysł na wykorzystanie takiego kolosa. Ale najwyraźniej nie chcesz tego zdradzić :)

peecee
18-07-2007, 20:06
naprzykład hokej :D lodowisko niedaleko mojego domu ma rampy do których możesz przykręcić klampy z głowicami - całkiem sprytne rozwiązanie
dalej jezioro za Hemel Hempstead ma świetnie rozwiązane rampy do fotografowania ptaków każdy statyw da się tam postawić i spokojnie fotografować nie strasząc ich z wnętrza
wyścigi motocyklowe gdzie stajesz raz w ygodnym ci miejscu i nie musisz latać ze sprzętem
sąsiadka w oknie po drugiej stronie ulicy...
jeszcze - bo widzę że się nagonka zrobiła ...

Czornyj
18-07-2007, 20:06
była i jest w stanie ponoć idealnym za 8900 funtów w komisie nie byłem oglądać bo nie mialem czasu - aczkolwiek jak odrobinę czasu znajdę to z ciekawości podjadę zobaczyć ...

Cholera, tam nawet trzysety f/2 po komisach leżą :shock: Szkiełko podobno masakra - żyleta od pełnej dziury, a z TC-301 tworzy zestaw ostrzejszy od Ai-S 600/4! Tylko ciężkie jak dowcipy Kryszaka...

peecee
18-07-2007, 20:12
300 f2

http://apertureuk.com/Used-AIS/300mmf2.htm

może dam radę w niedzielę podjechać to zrobię kilka fotek :P bardzo bardzo bardzo miła obsługa tam jest...

ups widzę że w niedziele nie zrobię bo zamkniete mają :P hyhyhy a mieli do 13:00 :/

Czornyj
18-07-2007, 20:25
Ech, zazdroszczę. Pocieszające jest tylko to, że cena jest tak naprawdę wygórowana :lol: . Normalnie to szkło chodzi w okolicach 10k$. Na dpreview jeden szczęściarz trafił na e-bayu takie szkiełko za 6600$, z orginalnym, dedykowanym TC-14C (który dodawany był w zestawie gratis). A warto dodać, że sam TC-14C jest wart z 1000$...

peecee
18-07-2007, 20:29
hehehe w sumie to podsunełeś mi pomysł pewnie najnowsze wynalazki nikona będą miały premierę właśnie na ebayu :D

btw. zdażają się super okazje np 200 f2 za 1400 funtów :D - tylko paska do noszenia nie miał :D
warto mieć conieco odłożone i śledzić aukcje bo się okazje trafiają :D - ale też ciężkie wałki i ebay to zupełnie olewa!!!

Czornyj
18-07-2007, 20:39
btw. zdażają się super okazje np 200 f2 za 1400 funtów :D - tylko paska do noszenia nie miał :D

AF-S, czy Ai-S? Ech, jak ja bym chciał to szkiełko :D

peecee
18-07-2007, 20:44
afs :D roczny i jeszcze dowóz do domu był bo zepsute auto miałem :D i nie mogłem sam pojechać :D

ku6i
18-07-2007, 21:52
http://apertureuk.com/Used-AIS/300mmf2.htm

A co to za dziwny dekielek z czerwonym paskiem? ;) Czyżby C...? :D

peecee
18-07-2007, 22:32
jaki dekielek ??? :P bo zgłupiałem

Pawel Pawlak
18-07-2007, 23:11
naprzykład hokej :D lodowisko niedaleko mojego domu ma rampy do których możesz przykręcić klampy z głowicami - całkiem sprytne rozwiązanie
dalej jezioro za Hemel Hempstead ma świetnie rozwiązane rampy do fotografowania ptaków każdy statyw da się tam postawić i spokojnie fotografować nie strasząc ich z wnętrza
wyścigi motocyklowe gdzie stajesz raz w ygodnym ci miejscu i nie musisz latać ze sprzętem
sąsiadka w oknie po drugiej stronie ulicy...
jeszcze - bo widzę że się nagonka zrobiła ...

Ok. Co do hokeja się nie wypowiem bo nie mam doświadczeń. Fotografowanie ptaków z jednego miejsca nad jeziorem ? W zoo starcza mi 70-200 ewentualnie 300tka a i tak nie specjalnie widzę przyjemność z fotografowania w ten sposób. Motory z jednego miejsca z ogniskową 500mm ? Najwyraźniej osoby które znam (i ja) to jacyś nieudacznicy, bo nieźle się nagonimy przy fotografowaniu motocykli mając do dyspozycji ogniskową w zakresie 300-500mm. Nie słyszałem żeby f4 było za ciemno i tak najczęściej jest domknięte do 5.6 - 11 albo i więcej
Sąsiadka... Hmm... też tak można...
W każdym razie dzięki za odpowiedź. Ja nadal nie widzę zastosowania, ale przeca jak myślisz o zakupie to dla siebie a nie dla mnie więc najważniejsze że Ty widzisz ;) Jedna nadal będę czekał na AFSy w standardowych stałkach niż na takie dziwadła ;)

ku6i
18-07-2007, 23:30
No to takie "malutkie" zaraz obok obiektywu. To nie dekielek? :D

Jacek_Z
18-07-2007, 23:36
No to takie "malutkie" zaraz obok obiektywu. To nie dekielek? :D
jak śmiesz porównywać F4 do D40 :mrgreen:

Kaleid
19-07-2007, 10:03
Proponuję wrzucic na luz..i nie podniecac się kolejnymi wymyślanymi na forach datami premier..bo potem jęk i zawodzenie :) Przypominam ze wszystkie domniemane daty powstały w głowach użytkownikow i były z serii pobożnych życzen :)

Moim zdaniem nic w najbliższych dniach się nie wydarzy, gdyż:

- jesli blisko do premiery, pojawiaja się przecieki
- nie są to przecieki z samego Nikona, ale roznych firm satelickich (foldery, instrukcje) Przeciez jesli 25 ma byc premiera, to juz
wszystko jest przygotowane. A tu nie ma kompletnie NIC.
- ponoc są juz przygotowane katalogi z nadrukiem Nikon 90th anniversary...nie ma w nich komplenie NIC nowego :) (poza owym napisem), także rzekomą plotkę o 15! nowych obiektywach można raczej włożyć między bajki.

Z góry jednak zaznaczam, ze to co napisalem wyzej tylko tylko i wyłącznie moje spekulacje i przemyślenia i nie pochodzą z zadnych źrodeł..a jedynie spokojnej analizy sytuacji :)

elanek
19-07-2007, 10:56
600 postów w takim, wydawało by się bezsensownym temacie - a zabawa przednia!

camrak
19-07-2007, 16:13
No ja tu już zaglądam jak na odcinek dobrego serialu :) Wciąga ... hehehe

milo_ja
19-07-2007, 16:26
No ja tu już zaglądam jak na odcinek dobrego serialu :) Wciąga ... hehehe

Wciągają nie tylko dobre seriale. Glupie czasem też potrafią. Tak głupie, że aż wciągają. :)

k_sko
19-07-2007, 21:19
Tak czytam i czytam, i nic nie wyczytałem :D

Niechże coś N wypuści. Mnie to by się przydał następca poczciwego 28-105. Co do puszek to sobie poobserwuję.

KS

wojteh
19-07-2007, 21:31
A ja nie chce nowych Nikonów ponieważ:
- mam ciągle najnowszy model w swojej klasie
- nadal robi on zdjęcia a jak wiadomo po wypuszczeniu nowości przestaje robić zdjęcia
- nadal jest w cenie
- nie wiem jeszcze co mojemu brakuje a wiadomo ze w nowych sa takie rzeczy ze bez nich żyć nie można
- szumi ciagle tak samo po wypuszczeniu nowego bedzie szumiał bardziej

ksviper
19-07-2007, 22:19
znajomi mi mówią, że coraz częściej widują samochody z logiem N pod sexshopami, podobno kupują wibratory do czyszczenia matryc w nowych puszkach :D

Macro
19-07-2007, 22:23
Znaczy co? Wibratory z futerkiem?
To takie szybkie przedmuchanie jest zapewne.

ksviper
19-07-2007, 22:24
ja słyszałem tylko o wibratorach, o futerku cisza, może w wersji zimowej będzię futerko :D

Terrorysta
19-07-2007, 23:43
skoro tak
to ja też poproszę 28-105/2.8 :)

JK
20-07-2007, 01:06
A może 28-105/1.4 :-D

Macro
20-07-2007, 01:27
Czemu nie od razu /1.0 :p

ksviper
20-07-2007, 09:18
dopiero od 28, dlaczego nie od 17?
jak dla mnie to pasuje 17-120/1.4 z VRIII i ostre od pełnej dziury w całym zakresie :)
jak szaleć to szaleć

Erie
20-07-2007, 09:36
dopiero od 28, dlaczego nie od 17?
jak dla mnie to pasuje 17-120/1.4 z VRIII i ostre od pełnej dziury w całym zakresie :)
jak szaleć to szaleć

1,0 nie 1,4 - nie ograniczaj się, aaaa i jeszcze żeby za 500 USD max było :D

Fenek
20-07-2007, 09:55
Koncert życzeń? To ja poproszę AF-S 10-135/1.8 G ED DX VRIII. Dla złośliwych: nie, nie potrzeba mi 1.4, 1.2 i 1.0. :razz:

Erie
20-07-2007, 10:02
Koncert życzeń? To ja poproszę AF-S 10-135/1.8 G ED DX VRIII. Dla złośliwych: nie, nie potrzeba mi 1.4, 1.2 i 1.0. :razz:

za to cena poniżej 100 USD :D, a co se bedziesz żałował zoszczędzonej kasy na Jasia Wędrowniczka :D

elanek
20-07-2007, 10:48
ja chcę uszczelnionych obiektywów! i oczyszczającej sie matrycy.

mikkay
20-07-2007, 10:51

Ale 1.3 byś nie pogardził :P

elanek
20-07-2007, 11:22
a ile by musiała mieć przednia soczewka średnicy?? 35 cm?

darsedz
20-07-2007, 11:40
i do tego duże płaskie metalowe pudełko po filmach na filtry... i pytanie co zabrać w kieszeń plecaka - laptop czy filtry :)
chyba,ze ktoś wymyśli takie zwijane folie filtrowe z gumką na obrzeżach :D

Fenek
20-07-2007, 12:14
za to cena poniżej 100 USD , a co se bedziesz żałował zoszczędzonej kasy na Jasia Wędrowniczka
Póki co całą moją zaoszczędzoną kasę szlag trafił przy zakupie 70-300VR... :D
... i Jasiu się obraził i nie chce mnie już więcej widzieć. :(

ja chcę uszczelnionych obiektywów! i oczyszczającej sie matrycy.
A nie lepiej uszczelnionych i samoczyszczących się obiektywów i matrycy jednocześnie? :D

1.3 to za dużo jak dla mnie. Ale 0.5 nie pogardzę. :D

a ile by musiała mieć przednia soczewka średnicy?? 35 cm?
Pewnie dorównywałoby gabarytami Sonnarowi 1700/4. :D:D

Macro
20-07-2007, 13:56
AF-S 10-135/1.8 G ED DX VRIII. Dla złośliwych: nie, nie potrzeba mi 1.4, 1.2 i 1.0. :razz:

1.3 to za dużo jak dla mnie. Ale 0.5 nie pogardzę. :D
Damn! 135/0.5? Przesłona o średnicy 27 cm... Nice ;)

Fenek
20-07-2007, 14:58
Etam, Nikon zrobi matrycę, której wystarczy jeden kwant fali, żeby zarejestrować wyraźny obraz, dzięki czemu przysłona 6.9 zrobi się jak 0.5. Zafałszowanie jasności kita o 1/3EV to przy tym pikuś. :D

Czornyj
20-07-2007, 15:00
...a ja bym chciał falistą matrycę, która na zdjęciach powiększa... :D

milo_ja
20-07-2007, 15:03
Ale pomysł z matrycą, która rejestrowałaby długość fali i aplitudę jest nie głupi (a może jest ;) ). Każdy piksel miałby pełną informację o kolorze i nie trzebaby było zakładać filtrów, które zmniejszają dopływ światła i stosować innych sztuczek.

Czornyj
20-07-2007, 15:08
Ale pomysł z matrycą, która rejestrowałaby długość fali i aplitudę jest nie głupi (a może jest ;) ). Każdy piksel miałby pełną informację o kolorze i nie trzebaby było zakładać filtrów, które zmniejszają dopływ światła i stosować innych sztuczek.

A skąd weźmiesz taki detektor, który będzie to rejestrował?

Erie
20-07-2007, 15:19
A skąd weźmiesz taki detektor, który będzie to rejestrował?

coś organicznego? a może kwantowe kropki? albo cholera wie co :D

milo_ja
20-07-2007, 15:29
Właśnie obawiałem się tego, że mogą nie być jeszcze znane właściwe zjawiska fizyczne do budowy tego detektora. A może już są znane i trwają prace w tajnych laboriach wojskowych. :)

Czornyj
20-07-2007, 15:39
coś organicznego? a może kwantowe kropki? albo cholera wie co :D

Można też chyba próbkować sygnał z matrycy z częstotliwością 700 teraherzów (o ile dobrze policzyłem)...

Fenek
20-07-2007, 15:45
Gdyby nie to że takie badania są nieetyczne... może by tak przeszczepiać siatkówkę z oka? Tylko co wtedy... trzebaby nowego Nikonka karmić. :) Ale za to niech 5D się schowa. :D

milo_ja
20-07-2007, 15:48
Gdyby nie to że takie badania są nieetyczne... może by tak przeszczepiać siatkówkę z oka? Tylko co wtedy... trzebaby nowego Nikonka karmić. :) Ale za to niech 5D się schowa. :D

Problem w tym, że siatkówka oka to słaba jest, jeśli chodzi o rozdzielczość (podobnie zresztą jak ucho, jeśli chodzi o dźwięk). Tajemnica sukcesu to mózg. Tak więc nie problem w matrycach a mocy obliczeniowej i algorytmach.

Erie
20-07-2007, 16:44
Problem w tym, że siatkówka oka to słaba jest, jeśli chodzi o rozdzielczość (podobnie zresztą jak ucho, jeśli chodzi o dźwięk). Tajemnica sukcesu to mózg. Tak więc nie problem w matrycach a mocy obliczeniowej i algorytmach.

dokładnie tak :), chociaż akurat organiczne elementy mogłyby się przydać

notabene (to uwaga do Fenka) te badanie nie są nieetyczne i są praktykowane - kiedyś już nawet zbudowano komputer neuronowy z neuronami pochodzącymi od myszy i sensownie działał :D

Fenek
20-07-2007, 17:24
Więc w sumie swoją drogą ciekaw jestem na ile szacuje się rozdzielczość oka. :) Bo o ile zdaję sobie sprawę z tego, że w przypadku rozpiętości tonalnej zapewne to mózg przede wszystkim ma swój udział, o tyle kwestia świetnej czułości to już cecha siatkówki samej w sobie? Jeśli sęk w algorytmach no to już mamy przyczynę sukcesu pozornie gorszych matryc CMOS.... ;)

Wiesz, miałem na myśli nieetyczność wyciągania siatkówki z ludzkiego oka. O eksperymentach tego typu na innych zwierzętach wiedziałem. :)

milo_ja
20-07-2007, 18:03
Więc w sumie swoją drogą ciekaw jestem na ile szacuje się rozdzielczość oka. :) Bo o ile zdaję sobie sprawę z tego, że w przypadku rozpiętości tonalnej zapewne to mózg przede wszystkim ma swój udział, o tyle kwestia świetnej czułości to już cecha siatkówki samej w sobie? Jeśli sęk w algorytmach no to już mamy przyczynę sukcesu pozornie gorszych matryc CMOS.... ;)

Wiesz, miałem na myśli nieetyczność wyciągania siatkówki z ludzkiego oka. O eksperymentach tego typu na innych zwierzętach wiedziałem. :)

Obiło mi się o uszy coś w granicach kilkuset tysięcy punktów do miliona skoncentrowanych głównie w środku (te do widzenia w ciemności lekko po bokach). Czyli najprostsza małpka bije oko "na głowę". :)

Erie
20-07-2007, 20:00
Obiło mi się o uszy coś w granicach kilkuset tysięcy punktów do miliona skoncentrowanych głównie w środku (te do widzenia w ciemności lekko po bokach). Czyli najprostsza małpka bije oko "na głowę". :)

nooo trochę nieprawda - widzimy na dwa sposoby - w uproszczeniu pręciki w liczbie ok. 100 mln widzą jasność (natężenie światła jak kto woli), zaś czopki w liczbie ok 6 mln widzą kolor, tak więc daleko jeszcze małpkom do naszego oka :), dodatkowo komórki światłoczułę nie są ułożone w jakąś konkretną strukturę typu kafelki, tylko są rozłożone losowo co dodatkowo zwiększa rozdzielczość (są względem siebie przesunięte przestrzennie)

nie zmienia to jednak faktu o którym napisał Fenek - widzimy głównie mózgiem - on jest odpowiedzialny za postrzeganie, rozróżnianie obiektów itd. sama zaś siatkówka (mimo iż doskonalsza niż nawet Hassele) to pikuś w porównaniu z równoległym procesorem obrazowym jakim jest mózg

Fenek
20-07-2007, 20:03
W sumie nie dziwi mnie to. Nikt przecież nie ogląda powiększonych cropów obrazu z oka. :D

milo_ja
20-07-2007, 20:08
nooo trochę nieprawda - widzimy na dwa sposoby - w uproszczeniu pręciki w liczbie ok. 100 mln widzą jasność, zaś czopki w liczbie ok 6 mln widzą kolor, tak więc daleko jeszcze małpkom do naszego oka :),

To się trochę rozminąłem z prewdą. Ale wiedziałem, że coś ze 100 było. ;)
Zapomniałeś, że teraz nie wypuszają małpek z matrycą poniżej 6Mpix, bo to się marketingowo nie opłaca. Tak więc jeśli chodzi o widzenie barwne, to małpki dorównują. A co do widzenia B/W i czułości to mają jeszcze hoho.

nie zmienia to jednak faktu o którym napisał Fenek - widzimy głównie mózgiem - on jest odpowiedzialny za postrzeganie, rozróżnianie obiektów itd. sama zaś siatkówka (mimo iż doskonalsza niż nawet Hassele) to pikuś w porównaniu z równoległym procesorem obrazowym jakim jest mózg
Ponoć największa część muzgu zajmuje się właśnie przetwarzaniem obrazów. I co ciekawe (co żaden aparat nie robi), brane są pod uwagę wspomnienia i to one często decydujś o tym co naprawdę widzimy.

Eric T. Cartman
20-07-2007, 21:13
Ponoć największa część muzgu zajmuje się ortografią?

Nie liczcie na to, że za waszego życia powstanie detektor o rozmiarach pozwalających oprzeć na nim budowę matrycy, który zarejestruje energię kwantu promieniowania elektromagnetycznego.

Fenek
20-07-2007, 21:40
Nie liczcie na to, że za waszego życia powstanie detektor o rozmiarach pozwalających oprzeć na nim budowę matrycy, który zarejestruje energię kwantu promieniowania elektromagnetycznego.
No tak, zgadza się. Ale jak dochodzimy już tutaj do fantazji typu AF-S 10-1000/1.0 VR to i o superczułych matrycach można pomarzyć. ;)

Ponoć największa część muzgu zajmuje się właśnie przetwarzaniem obrazów. I co ciekawe (co żaden aparat nie robi), brane są pod uwagę wspomnienia i to one często decydujś o tym co naprawdę widzimy.
Zawsze gdy patrzę za okno, z fascynacją obserwuję jak wzrok przystosowuje się do o wiele jaśniejszej sceny, jednocześnie zachowując widzenie w ciemnym pokoju. :) Gdyby aparaty tak umiały w locie eliminować przepały... No ale najpierw trzeba by je nauczyć subtelności linii horyzontu i widoku nieba... Ciekawe czy to rozgrywa się dopiero w mózgu, czy on każe już samym komórkom siatkówki "zmniejszyć czułość"... ;) Ach, przesadziłem z tymi rozmyślaniami. :D
A tak swoją drogą... czy wasze oczy też nieźle szumią, gdy się lepiej "przyjrzeć"? Mam wrażenie że tak się rozpływam w zachwytach nad czułością oka, a pewnie radzi sobie ono gorzej jak przeciętny cyfrak na migawce 1/20. :)

Kraftsman
20-07-2007, 22:03
Czy wiadomo komuś coś na temat nowych puszek w segmencie pro. Pamiętam jak na wiosnę zeszłego roku Nikon zapewnieł ze w 2007r mocno weżnie się ze najwyższą linię swoich lustrzanek. Może komuś coś wpadło w ucho... może jakieś spekulacje..?

fridrih (tym, którzy nie pamiętają podpowiem: inicjator tego wątku) - jedna z tych sytuacji, w której można krzyknąć "O mój Boże! Stworzyłem potwora!":mrgreen:

fridrih
20-07-2007, 23:02
Ta... zaglądam tu czsem i się za głowę łapie. A w kwestii formalnej, na dpreview pojawił się post że ponoć u dilerów w USA tanieje D2Xs i że nowe D3cośtam już tuż tuż...:)

focus69
21-07-2007, 09:29
A ja myślę, że postęp w optyce to jest już raczej ograniczony i podążając za poprzednimi wypowiedziami odnośnie porównywania procesorów sygnałowych i mózgu człowieka przypuszczam, że cała para konstruktorów pójdzie w tym kierunku i nie będą szukali rozwiązań szkiełek o jasności 1. cośtam a raczej akceptowalne będą się stawały czułości 6400, 12000, 24000 itd. a rozmycie i inne parametry plastyczności będzie robił procesor. Ciekaw jestem jak będzie wyglądał aparat za 20 lat. :-D

Gawronnek
21-07-2007, 10:12
heh za 20 lat to ja już pewnie nie dożyję, ale patrząc na postęp z perspektywy czasu, to już za 5 czy 10 lat mogą pojawić się takie a jakich dzisiaj tylko w s-f piszą

wojteh
21-07-2007, 10:26
OT
Gawronnek jak Ty wytrzymujesz 45 dzień ??

Gawronnek
21-07-2007, 10:42
dali mi D50 co lekko osłabia gorycz rozłąki ;)

milo_ja
22-07-2007, 16:29
ortografią?

Coś zauważyłem, że im dalej od skończenia szkoły, tym bardziej ta część mózgu zanika. ;)

milo_ja
22-07-2007, 16:31
Zawsze gdy patrzę za okno, z fascynacją obserwuję jak wzrok przystosowuje się do o wiele jaśniejszej sceny, jednocześnie zachowując widzenie w ciemnym pokoju. :) Gdyby aparaty tak umiały w locie eliminować przepały... No ale najpierw trzeba by je nauczyć subtelności linii horyzontu i widoku nieba... Ciekawe czy to rozgrywa się dopiero w mózgu, czy on każe już samym komórkom siatkówki "zmniejszyć czułość"... ;) Ach, przesadziłem z tymi rozmyślaniami. :D
A tak swoją drogą... czy wasze oczy też nieźle szumią, gdy się lepiej "przyjrzeć"? Mam wrażenie że tak się rozpływam w zachwytach nad czułością oka, a pewnie radzi sobie ono gorzej jak przeciętny cyfrak na migawce 1/20. :)

Zajrzyj na stronę Kena Rockwella. Ostatnio napisał fajny artykuł porównujący ludzkie widzenie i aparaty. Opisuje m.in. jak działa "strefowe Auto-ISO" w oku. Polecam.

blueblood
22-07-2007, 18:24
Witam
Wczoraj bylem w sklepie gdzie kupuje swoje zabawki i sprzedawca ktorego znam od lat powiedzial mi ze nikon ma pokazac cos nowego jeszcze w lipcu i ze prawdopodobnie bedzie to nowe body ,a mowil mi o tym bo odrazu zapytal czy jak tylko sie pokaze czy mi go zamowic .Ja niebardzo wierze ze zobaczymy cos nowego jeszcze w lipcu ale ko wie ?

ku6i
22-07-2007, 18:54
Zapewne przeczytał o tej "premierze" na naszym forum :)
Swoją drogą, to wkurza mnie to czekanie. O ile na D3, ba, nawet na następcę D200 mnie w najbliżsyzm czasie nie będzie stać, to chciałbym wiedzieć na czym stoje: czy będą w ciągu najbliższych lat w nikonach nadal matryce z cropem 1.5x i co z bagnetem? Bo już też się takie plotki pojawiały (co prawda szybko zdementowane), że może być nowy bagnet. Wątpię, ale wolałbym się upewnić.
To ile guzików będzie mieć nowe body i jak będzie szumić na poszczególnych czułościach średnio mnie interesuje.

mario_Scott
23-07-2007, 08:15
Dokładnie się zgadzam z ku6i. Nikon mógł by się określić choć z tym cropem. Nie wiadomo bowiem czy rozszerzać paletę szkieł, czy czekać na nowe body z matrycą może już nie CCD !? A coś o mniejszych szumach.

bukowy dziad
23-07-2007, 09:31
ufff - juz myslalem, ze ten mega-watek nie zatoczy kola, ale jak wiadomo wszystko w koncu kolo zatacza;). tak wiec po raz kolejny wszyscy obgryzaja paznokcie na nikonowskie FF za 20tys;)...

mario: jak nie chcesz CCD to przeciez nie musisz go miec nawet w nikonie - pro maja cmosy i lbcasty...a skoro czekasz na FF to raczej na pro przeciez;)

JK
23-07-2007, 09:38
Przecież on na nic nie czeka. On chce sobie tylko pogadać. Jak większość dyskutantów z tego wątku.

Kolekcjoner
23-07-2007, 10:54
Przecież on na nic nie czeka. On chce sobie tylko pogadać. Jak większość dyskutantów z tego wątku.

Jak chyba wszyscy na tym forum :lol:.

Pawel Pawlak
23-07-2007, 11:27
Jak chyba wszyscy na tym forum :lol:.
Proszę bez takich generalizacji ;) Pewnie nie od razu po premierze, ale zdecyduję się na zakup zdecydowanie szybciej niż na forum zaczną się oczekiwania na d4 ;) No chyba że zrobią totalną kiszkę za niebotyczne pieniądze.

matka997
23-07-2007, 11:42
bedzie d30 jako tubka z rączką na obiektyw, pierwsza na świecie lustrzanka przypomijnająca małą bazooke, a jak to w bazookach, crop sie przyda

najatńsze srebrne, czarne droższe, ale najdroźsiejsze moro, na pudełku zdjcie korespondenta wojennego z wietmamu z nikonem.

reklama w NG: ustrzel dobre ujęcia.
panowie - taki aparat miałby świetną ergonomie.

ku6i
23-07-2007, 12:47
JK, daruj sobie te komentarze, bo twój post wnosi do tego wątku jeszcze mniej niż mój. Wybacz, ale w momencie, gdy zakup używanej puszki to jest dla mnie kilka miesięcy zbierania kasy, to perspektywa wyrzucania kasy w coś, co jak się może okazać za parę dni/tygodni/miesięcy/lat (?) mało przyszłościowe mało mnie kusi. Bo jak tak dalej pójdzie, to zacznę się skłaniać w stronę Pentaksa czy Canona, jak to zrobiło wielu użytkowników Nikona, pomimo dużej sympatii to żółtej marki.
Po prostu chcę prostej deklaracji: "Tak, zostaje bagnet F i crop 1.5x" albo "Zostaje bagnet, będą równocześnie produkowane matryce z cropem 1,5x oraz bez" (tak jak na dzień dzisiejszy robi to Canon). Proste. I tyle.
A to jak będą szumieć nowe maryce i czy to będzie CCD/CMOS/skorupa żółwia mało mnie obchodzi.

PS: Przepraszam, miałeś racje: ty lepiej wiesz ode mnie, czego chcę

elanek
23-07-2007, 13:24
Wybacz, ale w momencie, gdy zakup używanej puszki to jest dla mnie kilka miesięcy zbierania kasy, to perspektywa wyrzucania kasy w coś, co jak się może okazać za parę dni/tygodni/miesięcy/lat (?) mało przyszłościowe mało mnie kusi. Bo jak tak dalej pójdzie, to zacznę się skłaniać w stronę Pentaksa czy Canona, jak to zrobiło wielu użytkowników Nikona, pomimo dużej sympatii to żółtej marki.

No wiesz, w tej sytuacji i tak nie możesz myśleć przyszłościowo - bierzesz na co Cię stać akurat i tyle. W segmencie PRO żadna firma nie zostawi swoich na lodzie - to za dużo kosztuje w sensie marketingowym, ponieważ dużo niedzielnych pstrykaczy kupuije sprzęt tej firmy jakiej uzywa ktoś z grona PRO, którego gdzieś widzieli czy oglądali foty.
PS. Stać Cię na zmianę systemu?? Przeciez na tym stracisz! Pentax? Co to za system? Ile szkieł używanych dobrych kupisz?

JK
23-07-2007, 13:31
Ku6i, może zatrudnij się u jakiego cukiernika - do bicia piany. Wychodzi wam to znakomicie. :mrgreen:

ku6i
23-07-2007, 14:43
elanek, zmiana systemu w moim przypadku to nie jest wielki problem, bo mam aktualnie F80+pare drobnych słoików. I kusi mnie cyfra, ale jak na razie nie sprzedaję, bo nie wiem na czym stoję: czy będę zmieniać system czy nie. Mam dość specyficzne wymagania co do systemu: ergonomiczna puszka (np. D70s/K10D) z możliwością podpięcia gripa plus 3,4 stałki (odpowiedniki 28 mm,50 mm, 85mm, może coś koło 135mm)-jasne, i dość dobre optycznie. Arcydzieł inżynierii nie wymagam. I tyle. Kto wie, czy nie wchodziły w grę manuale (tu duży plus dla K10D). A miło jest wiedzieć, że kupując dane szkła, będę mógł je podpiąć do nowszej puszki za parę lat, a nie co najwyżej opchnąć (ze stratą) na allegro. Fotografia to moje hobby, a nie zawód, więc staram się wydawać pieniądze jak najrozsądniej. Zwłaszcza teraz, kiedy pojawiła się nadzieja na dość znaczy zastrzyk finansowy, który raczej szybko się nie powtórzy.
JK, wybacz, ale za przeproszenie pieprzysz głupoty. Sam teraz piszesz kolejnego posta, który nic nie wnosi. Czy to tak trudno zrozumieć, że Co do bicia piany itp., to ponoć robię całkiem niezłe omlety. Jakbyś się pojawił w okolicach południowych krańców Górnego Śląska, to zapraszam. Ale z cukiernictwem raczej nie wiążę swojej przyszłości.
Pozdrawiam, dużo spokoju ducha oraz sensownych postów Tobie oraz sobie życzę

BugsBunny
23-07-2007, 18:55
ku6i, czy Ty naprawdę wierzysz w bajki o zmianie bagnetu i zaprzestaniu produkcji szkieł DX po hipotetycznej premierze jednej puszki FF?
przecież nowy, niekompatybilny bagnet teraz bez jakiegoś niesamowicie ważnego, przełomowego powodu to byłoby samobójstwo dla firmy i natychmiastowa gromadna ucieczka do Canona
a rzeczony Canon mimo koegzystencji korpusów i szkieł DX i FF i czegoś pomiędzy ma się nieźle i jakoś to nikogo nie dziwi, i nikt nie lamentuje że kupił EF-S'a

a póki co profi-szkła do DX są całe 2 ( poza fisheye ), więc przeinwestowanie raczej nie grozi

Kaleid
23-07-2007, 19:55
Wystarczy poczytac uwaznie. Nikon nigdy nie mowil ze FF nie zrobi. Raczej zawsze podkreslali ze poki co jest to wg nich nieoplacalne, i poki co zostaja przy DXie. Jednak poki co, profi szkla DX są cale dwa i to sie od dlugiego czasu juz nie zmienia, takze firma raczej nie planuje dluzszego romansu w segmencie pro z DXem. Choc sam standard bedzie jeszcze niezagrozony przez wiele lat, i w niektorych segmentach utrzyma sie bardzo dlugo.

rabijki
23-07-2007, 21:25
nie chce mi sie szukac ale w momencie premiery obiektywu nikkor 12-24 w magazynie Nikon pro byla jednoznaczna informacja ze nikon nie zamierza wprowadzac ff, za to bedzie rozwijac dxowe szkla wysokiej klasy.

na tej podstawie zapytalem wprost co planuje nikon na spotkaniu w katowicach i lagodnie mowicac zostalem potraktowany jak upierdliwy gosc. jakos tak jest ze na forum to wszyscy klepia te same pytania, a jak byla okazja je zadac to sie wszyscy slinili bo im dali pomacac 200/2.

fakt
nikon nie podaje jakie ma plany i mnie na przyklad bardzo to wpienia. chodzi o takie dobre samopoczucie ktorego neistety w tym przypadku miec nie mozna... chociaz wlasciwie nie dobre samopoczucie - to raczej po prostu spokoj.

olo

MzMarcin
23-07-2007, 21:41
nie chce mi sie szukac ale w momencie premiery obiektywu nikkor 12-24 w magazynie Nikon pro byla jednoznaczna informacja ze nikon nie zamierza wprowadzac ff, za to bedzie rozwijac dxowe szkla wysokiej klasy.

na tej podstawie zapytalem wprost co planuje nikon na spotkaniu w katowicach i lagodnie mowicac zostalem potraktowany jak upierdliwy gosc. jakos tak jest ze na forum to wszyscy klepia te same pytania, a jak byla okazja je zadac to sie wszyscy slinili bo im dali pomacac 200/2.

fakt
nikon nie podaje jakie ma plany i mnie na przyklad bardzo to wpienia. chodzi o takie dobre samopoczucie ktorego neistety w tym przypadku miec nie mozna... chociaz wlasciwie nie dobre samopoczucie - to raczej po prostu spokoj.

olo
Dokładnie tak...

ku6i
23-07-2007, 23:06
BugsBunny, ale ja nie miałem na myśli koniecznie FF, ale np. cropa 1.2x, o którego możliwości zaistnienia ktoś wspominał w tym wątku (bodajże Kaleid). A co bagnetu? A kij wie, ale zapewne kiedyś to nastąpi, jak okaże się, że trzeba będzie zmienić bagnet z powodów technicznych (vide: FD->EOS). Miło by było wiedzieć i mieć spokój ducha, o którym wspominają inni

Pawel Pawlak
23-07-2007, 23:15
No właśnie... Największy błąd nikona moim zdaniem to właśnie to, że razem z zakupionym towarem nie dostajemy spokoju i jasno sprecyzowanej strategii rozwoju systemu :| W tej dziedzinie canon ma przewagę znacznie większą niż w kategorii szumów ;)

Kaleid
23-07-2007, 23:57
Dokładnie tak...

Stare informacje macie. Takie zdania faktycznie kiedys padaly, ale w pozniejszym okresie Nikon nie byl juz taki przekonany co do DXa, a biernosc w szklach tego segmentu daje duzo do myslenia. Co do cropa 1.1...fakt, Nikon testował prototyp aparatu z taka wlasnie matryca.Nie oznacza to jednak ze trafi takowy do produkcji. Rownie dobrze, D3 moze miec matryce DX :)

MzMarcin
24-07-2007, 01:50
Stare informacje macie. Takie zdania faktycznie kiedys padaly, ale w pozniejszym okresie Nikon nie byl juz taki przekonany co do DXa, a biernosc w szklach tego segmentu daje duzo do myslenia. Co do cropa 1.1...fakt, Nikon testował prototyp aparatu z taka wlasnie matryca.Nie oznacza to jednak ze trafi takowy dobrze, D3 moze miec matryce DX :)

Sorry, ale akurat tego nie cytowałem... Chodziło mi o fragment:

"...na tej podstawie zapytalem wprost co planuje nikon na spotkaniu w katowicach i lagodnie mowicac zostalem potraktowany jak upierdliwy gosc. jakos tak jest ze na forum to wszyscy klepia te same pytania, a jak byla okazja je zadac to sie wszyscy slinili bo im dali pomacac 200/2.

fakt

olo"

Wpienia mnie nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeesamowicie, że dosłownie nikt(poza chwalebnymi wyjątkami...) nie interesuje się kompletnie uzupełnieniem tego systemu o nowe POTRZEBNE szkła itd...
Starzeje się nam okropnie system i nikt tego nie widzi...
JA chcę wpizdu nowych jasnych, wyjebanych w kosmos szkiełek a nie jakiegoś D3...

Jacek_Z
24-07-2007, 01:50
BugsBunny, ale ja nie miałem na myśli koniecznie FF, ale np. cropa 1.2x, o którego możliwości zaistnienia ktoś wspominał w tym wątku (bodajże Kaleid). A co bagnetu? A kij wie, ale zapewne kiedyś to nastąpi, jak okaże się, że trzeba będzie zmienić bagnet z powodów technicznych (vide: FD->EOS). Miło by było wiedzieć i mieć spokój ducha, o którym wspominają inni
nie wtrącałem się, ale to juz jest bez sensu.
zmiana bagnetu nie nastąpi - bo nie ma ku temu żadnych powodów, a są same przeciwskazania.
mechanicznie bagnet spełnia swoją role. Ewentualne nowe, nie dające sie przewidzieć funkcje będa przenoszone poprzez styki, a nie mechanicznie.
zmiana bagnetu u canona miała swój powód - a tym powodem była lepsza i jasniejsza optyka nikona. By canon mógł miec równie jasne (a nawet jaśniejsze) szkła koniecznie było powiększenie średnicy otworu bagnetu.
czy nikon zdecyduje się powiększyć dziurę by mieć jaśniejsze szkiełka? W sytuacji kiedy sporo użytkowników i tak przechodzi do canona taki ruch by spowodował wręcz pańkę i masową rezygnaję z usług Nikona. Zapewne firma ma instynk samozachowawczy i nie popełni samobójstwa. Tym bardziej, że polityka nikona ostatnio to nacisk na dobre wyniki finansowe i dbanie o amatorów. A nie konstruowanie szkiełek o jasności 1,2 czy 1,0 dla profi. Zysk na tym błby niewielki, a straty na zmianie bagnetu gigantyczne.

co do cropa 1,1 (czy 1,2 jak napisałeś). Jeśli taki będzie to się zawiedziesz ceną. On będzie kosztował tyle, ile FF w canonie. Nie licz na to, że jak crop, to to będzie w zasięgu przeciętnego (pod względem wydatków jakie chce ponieść na sprzęt) fotoamatora.
jednym słowem - spokojnie możesz kupowac obiektywy z bagnetem F ale i silnikami AF-S. Jak wypuszczę coś jak D3 z cropem 1,1 to kupi to kilka osób z forum w pierwszym roku produkcji (na forum canona na razie do 1D MK3 przyznają się chyba 2 osoby, a ten nikon będzie droższy).

Jacek_Z
24-07-2007, 02:00
Wpienia mnie nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeesamowicie, że dosłownie nikt(poza chwalebnymi wyjątkami...) nie interesuje się kompletnie uzupełnieniem tego systemu o nowe POTRZEBNE szkła itd...
Starzeje się nam okropnie system i nikt tego nie widzi...
JA chcę wpizdu nowych jasnych, wyjebanych w kosmos szkiełek a nie jakiegoś D3...
rozumiem, że masz całą kolekcje dotychczas produkowanych szkieł 1,4 itp i sa one tak kiepskie, że szkoda gadać.
Mam chyba 20-letnie: 105/2.8 micro i 50/1.8 i są one nadal świetne (podobnie jak nikon F801). Niestety matryce zostawiaja sporo do zyczenia i to one są słabym ogniwem, a nie optyka czy mechanika. Czekam na body z nową matrycą.

jurgen
24-07-2007, 10:41
Jacku
Świete Słowa

fridrih
24-07-2007, 11:26
No to co, coś będzie czy nie...?
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=24110549

Czornyj
24-07-2007, 11:35
No to co, coś będzie czy nie...?

Mityczny jeff-c z dpreview ma zawsze rację :lol:

Prawdopodobnie Sony zastąpi czterokanałową matrycę 10MP czymś nowym, o wyższej rozdzielczości i Nikon chcąc-niechcąc będzie musiał wprowadzić D200x. Podobna sytuacja powstała w przypadku D40x.

Kaleid
24-07-2007, 11:39
Za Czornyjem....jeff-c jak pisal o jakiejs puszce, to sie ona pojawiala. Wystarczy sprawdzic historię. Takze aparaty sa najprawdopodobniej gotowe. Ten semi pro to najprawdopodobniej D200x badz D300 (bardziej bym obstawiał D200x, z nowym CMOSem ktory bedzie tez w nowym SONY Alfa). Aczkolwiek znajac zycie, wieksze szumy będą jedyną przewagą D200x nad D200 :)

MzMarcin
24-07-2007, 12:38
rozumiem, że masz całą kolekcje dotychczas produkowanych szkieł 1,4 itp i sa one tak kiepskie, że szkoda gadać.
Mam chyba 20-letnie: 105/2.8 micro i 50/1.8 i są one nadal świetne (podobnie jak nikon F801). Niestety matryce zostawiaja sporo do zyczenia i to one są słabym ogniwem, a nie optyka czy mechanika. Czekam na body z nową matrycą.
No właśnie NIE MAM! i to jest problem..., że nie ma co kupić w interesujących mnie ogniskowych...

BugsBunny
24-07-2007, 17:11
Za Czornyjem....jeff-c jak pisal o jakiejs puszce, to sie ona pojawiala. Wystarczy sprawdzic historię. Takze aparaty sa najprawdopodobniej gotowe. Ten semi pro to najprawdopodobniej D200x badz D300 (bardziej bym obstawiał D200x, z nowym CMOSem ktory bedzie tez w nowym SONY Alfa). Aczkolwiek znajac zycie, wieksze szumy będą jedyną przewagą D200x nad D200 :)
z tego wątku na dpreview wynika jeszcze kilka informacji:
- hipotetyczny D200x raczej nie będzie miał sensora z D2X, tylko nowy o podobnej rozdzielczości, i pojawi się niedługo - w ciągu miesiąca, pewnie w podobnym czasie co nowa dwucyfrowa Alfa
- FF na razie nie jest przewidziane, przynajmniej dopóki Sony nie zrobi takiej matrycy; D3 prawdopodobnie dostępny jesienią, pewnie też w okolicach premiery wspominanej kiedyś pro-puszki Sony z cropem chyba 1.1 ( takie krążyły fotki ) - pewnie będą miały tą samą matrycę
- jeff wspomina o wstrzymaniu dostaw i możliwym wycofaniu 70-200VR - oznaczałoby to nowe szkła w segmencie profi

i zobaczymy co z tego się potwierdzi... :)

Wiktoch
24-07-2007, 17:19
wspomina o wstrzymaniu dostaw i możliwym wycofaniu 70-200VR - oznaczałoby to nowe szkła w segmencie profi

nie kumam po co wycofywać tak zaje..fajne szkiełko?

Erie
24-07-2007, 17:23

aby wprowadzić nowe, ulepszone (jakość wzrośnie w promilach ;)) za to... droższe :D (ewentualnie tańsze w produkcji, co i tak na jedno wyjdzie - większy zarobek dla Nikona)

Wiktoch
24-07-2007, 17:25
aby wprowadzić nowe, ulepszone (jakość wzrośnie w promilach ;)) za to... droższe :D (ewentualnie tańsze w produkcji, co i tak na jedno wyjdzie - większy zarobek dla Nikona)

no dokładnie - minimalnie lepsze, do tego nowy odcień lakieru i kształt osłony - a droższe o np. 800 pln....

JK
24-07-2007, 17:31

Podobne pytania stawiano po wycofaniu z produkcji AF-S 80-200. :-D

Erie
24-07-2007, 17:32
no dokładnie - minimalnie lepsze, do tego nowy odcień lakieru i kształt osłony - a droższe o np. 800 pln....

zapomniałeś o nowej zlotej tabliczce i grawerowanych literkach VR VIII (czy ile tam teraz już jest) ;)

Wiktoch
24-07-2007, 17:34
Podobne pytania stawiano po wycofaniu z produkcji AF-S 80-200. :-D

no i wolałbym śmigać z AFS'em niż mieć wybór albo "śrubokręt" 80-200 albo VR za grube tysiące. moim skromnym zdaniem zostawiłbym tego AFS'a. Podobnie jest u Canona jest 70-200 USM i 70-200 IS

qooba
24-07-2007, 17:51
jak nowy 70-200? właśnie się przymierzam do zakupu, a tu się okazuje, że chcę kupić jakiś staroć!
;)

enzo
24-07-2007, 18:05
Osobiscie uwazam, ze wprowadzanie teraz nowego 70-200 jest troche bezsensu. O ile jego poprzednik (AF-S 80-200) byl bardzo dobry o tyle nie mial VR'a i to byla glowna innowacja, ktora uzasadniala fakt wprowadzenia nastepcy. Rozumiem, ze pewnie jest juz jakas nowsza generacja VR'a niz ta montowana w 70-200, ale... wolalbym zeby Nikon wypuscil np. nowa serie stalek z AF-S'em , tudziez (jesli ma pozostac crop w profi puszkach) nastepce N12-24/4 , ktory bylby zbudowany mechanicznie adekwatnie do swojej ceny a nie toto co mozna kupic teraz...

W temacie puszek to mi w sumie obojetne jest czy bedzie crop czy nie (juz sie przyzwyczailem;-) ), grunt zeby dobrze obrazowala. Fajna bylaby tez mozliwosc podgladu "live view" jak w nowym Marku III, w pewnych dziedzinach fotografii bardzo usprawniloby to prace.

qooba
24-07-2007, 18:10
może być też tak, że wstrzymanie dostaw 70-200 wiąże się z przeniesieniem mocy produkcyjnych na te nowe stałki AF-S ;)

Jacek_Z
24-07-2007, 18:13
z tego wątku na dpreview wynika jeszcze kilka informacji:
- hipotetyczny D200x raczej nie będzie miał sensora z D2X, tylko nowy o podobnej rozdzielczości, i pojawi się niedługo - w ciągu miesiąca, pewnie w podobnym czasie co nowa dwucyfrowa Alfa
- FF na razie nie jest przewidziane, przynajmniej dopóki Sony nie zrobi takiej matrycy; D3 prawdopodobnie dostępny jesienią, pewnie też w okolicach premiery wspominanej kiedyś pro-puszki Sony z cropem chyba 1.1 ( takie krążyły fotki ) - pewnie będą miały tą samą matrycę
- jeff wspomina o wstrzymaniu dostaw i możliwym wycofaniu 70-200VR - oznaczałoby to nowe szkła w segmencie profi

i zobaczymy co z tego się potwierdzi... :)
to raczej dezinformacje i chyba się niewiele potwierdzi.
- watpię w następce d200 w ciągu miesiąca. Udoskonalony byłby lepszy od d2x
- watpię by czekano aż Sony zrobi matrycę. Raczej projektują ja sami i to od dawna. Pro puszka Sony była zapowiadana za ponad rok. Najpierw maiał byc ta pośrednia.
- wycofać 70-200 VR mogą - jak go niewiele udoskonalą, a skasują za nowość więcej. Ten zakres ogniskowych od czasu 80-200/2.8 był zawsze optycznie świetny. Dodano AF-S, dodano VR - co mogą więcej? VR III?
Chyba że wypuszczą to szkło w wersji DX i okaże się, że trzeba zapomnieć o FF albo cropie 1,1. Ale wątpię, bo byłoby tańsze i po co tracić dochód?

Jacek_Z
24-07-2007, 18:19
W temacie puszek .... grunt zeby dobrze obrazowala. Fajna bylaby tez mozliwosc podgladu "live view" jak w nowym Marku III, w pewnych dziedzinach fotografii bardzo usprawniloby to prace.
to rozwiązanie ma swoje ograniczenia w funkcjonalności body (chodzi o pracę systemu AF przy podniesionym lustrze) i jakoś za nim nie tęsknię, bo dla mnie jest nieużyteczne. Jak ktoś już musi robić reporterke znad głowy - to OK, rozumiem.

enzo
24-07-2007, 18:20
>>Jacek_Z

Racja z tym D200, ostatnio mialem mozliwosc popracowac troche na D2X i faktycznie D200 nie ustepuje mu az tak bardzo jak wskazywalaby roznica w cenie. Rzeczywiscie udoskonalenie D200 (a juz z pewnoscia wypuszczenie nastepcy D200 z jakas nowa matryca) powodowaloby odplyw klientow od D2X.

Jacek_Z
24-07-2007, 18:25
Racja z tym D200, ostatnio mialem mozliwosc popracowac troche na D2X i faktycznie D200 nie ustepuje mu az tak bardzo jak wskazywalaby roznica w cenie. Rzeczywiscie udoskonalenie D200 (a juz z pewnoscia wypuszczenie nastepcy D200 z jakas nowa matryca) powodowaloby odplyw klientow od D2X.
Jestem ciekaw jaki teraz jest zbyt na D2x. Chyba mizerny. Ceny spadają. W jakims watku pisano o spadku cen u dilerów w USA. U nas na allegro licytacje nie mogą przekroczyć ceny minimalnej - jedna skończyła sie na 4.550 a drugi teraz wystawiony stoi za 5.500. Więcej ludzie nie chcą oferować. Chyba wszyscy czekają na D3.

Czornyj
24-07-2007, 18:35
D200x mogą spokojnie wprowadzić, bo i tak chcą wprowadzić D3 - nie ma się co czarować, to kwestia czasu. Sony mogło nawet wraz z Nikonem podjąć decyzję o zakończeniu produkcji 4-o kanałowej matrycy matrycy 10MP - wprowadzając nową matrycę o nieco wyższej rozdzieloczości wyraźniej oddzielą półkę semi-pro od półki konsumenckiej (10MP). A D2X pominąwszy matrycę, jako sam korpus, pewne zalety se jednak ma. Co do 70-200 - cholera ich wie... A co do 70-200VR to się zgadzam, ale może po prostu lekko odświeżą to szkło tak, jak w przypadku superteleobiektywów AF-S MkII.

BugsBunny
24-07-2007, 18:40
- watpię w następce d200 w ciągu miesiąca. Udoskonalony byłby lepszy od d2x
- watpię by czekano aż Sony zrobi matrycę. Raczej projektują ja sami i to od dawna. Pro puszka Sony była zapowiadana za ponad rok. Najpierw maiał byc ta pośrednia.

Matryca to przecież nie wszystko, D40x/D80/D200 to w zasadzie ten sam przetwornik, a jednak różne korpusy nie konkurujące ze sobą
Zresztą przyjmując za prawdopodobną rychłą premierę D3 po co miałby sobie Nikon zawracać głowę D2X'em? teraz to już chyba tylko wyprzedaż
Biorąc pod uwagę dotychczasową współpracę Nikona z Sony w dziedzinie matryc taki układ jest chyba realny - D200x(D300)/A10 i D3/A1 z tymi samymi przetwornikami.
Niewykluczone, że premiery nowych Sonolt będą z "poślizgiem" w stosunku do nowych Nikonów, bądź co bądź profi A1 musi mieć zaplecze nowych profi-szkieł, i to niekoniecznie starych minoltowskich
Plotki o rezygnacji z 70-200VR bardzo mnie dziwią - co tam można udoskonalić?
oby tylko nie skończyło się znowu na 9 kompaktach...

Pawel Pawlak
24-07-2007, 18:47
generalnie to jeśli mówimy o obrazowaniu to można sie spierać które jest lepsze; D2x czy d200. D200 ma drobniejsze ziarno i bardziej płaski obraz, d2x grubsze a obraz bardziej trójwymiarowy. Wyrazistość detali D2x jest na takim poziomie, że można robić z wyłączonym wyostrzaniem obrazu, w d200 raczej nie... światła ma trochę lepsze d200, cienie d2x... Szumy - całkiem inne. AF w d2x jest znacząco szybszy a w połączeniu z reakcją migawki dystans się jeszcze zwiększa. Pancerność puszki, jej uszczelnienia i odporność na pracę w trudnych warunkach nieporównywalna. Wizjer zauważalnie lepszy. Systemy zasilania dzieli przepaść (1000zdjęć dla d200 to pułap do którego niektórym nie udaje się dojść, a 6000 d2x robi powtarzalnie). Integralny grip może być zaletą albo wadą, ale jeśli porównujemy te 2 aparaty biorąc pod uwagę kategorię dla jakiej został zaprojektowany D2x to musimy dodać do d200 minimum 500zł. A i tak nie dostaniemy poziomu wykonania tego z d2x. żywotność aparatu ? można zakładać że nieporównywalna (ale to przypuszczenie)
Jak wiec możemy porównywać cenę tych aparatów ?? jeżeli ktoś nie potrzebuje zalet d2x nad d200 to niech nie bierze go pod uwagę. Każdemu według potrzeb. Po to jest różnorodność aparatów. Jeżeli zależy mu tylko na obrazowaniu, niech sobie kupi d40x. Czy to oznacza że d40X jest lepszy niż d2x ??

jurgen
24-07-2007, 18:48
do 70-200 wprowadzą nano :)

jurgen
24-07-2007, 18:53
zakochałem sie ostatnio w takim jednym 3 hundred millimeters
zyleta z tc, ale jaka! :)

enzo
24-07-2007, 19:01
>>Pawel Pawlak

Jasne, ze kazdemu wedlug potrzeb :-) Mi tam sie dobrze pracuje na D200 i raczej nie zamienilbym go na D2x (no chyba, ze za te same pieniadze). Oczywiscie jeden i drugi maja swoje zalety i wady i wychodza one w roznych zastosowaniach.

>>Jacek_Z

Zastosowanie "Live View" widzialbym przede wszystkim w mozliwosci zdalnego sterowania aparatem na odleglosc. To technika czesto wykorzystywana przez fotoreporterow sportowych czy to na meczach pilki noznej (aparat na mini statywie za bramka czy w koszykowce z zamontowanym ponad koszem).

kasmil
24-07-2007, 21:15
Troche z tym LiveView przesadzacie...Naprawde... Na kij... A co do szkiel... Hmm.Tak sobie mysle.Az tak was zaboli serce jak niebedzie Stalek 1.2,1.4 z AF-S ?? Chyba tez dacie rade zrobic to co macie zrobic...

sv
24-07-2007, 21:22
Troche z tym LiveView przesadzacie...Naprawde... Na kij... A co do szkiel... Hmm.Tak sobie mysle.Az tak was zaboli serce jak niebedzie Stalek 1.2,1.4 z AF-S ?? Chyba tez dacie rade zrobic to co macie zrobic...

idąc dalej za Twoim tokiem rozumowania, to właściwie do wszystkiego wystarczy d40 z kitem.

odie
24-07-2007, 21:23
- jeff wspomina o wstrzymaniu dostaw i możliwym wycofaniu 70-200VR

<tryb małostkowości włączony> Buehehe, i co? I co? A nie mówiłem? :D (tak ze 20 stron temu) <tryb małostkowości wyłączony>

Pawel Pawlak
24-07-2007, 21:35
Jeżeli chcesz poczuć do czego może być przydatne kadrowanie na LCD, to zrób eksperyment o którym napisałem tu: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=363568&postcount=32
Jeśli po kilku godzinach tego eksperymentu, nadal będzie twierdził że przesadzam, to znaczy że jesteś człowiek guma z teleskopową, giętką we wszystkie strony szyją i oczami jak kameleon. A wtedy boję się pomyśleć jaki musisz być brzydki ;)

JK
24-07-2007, 22:05
Pawle, próbowałeś tego http://www.pstryk.com.pl/szukaj.php?search=zigview? Do ustawiania ostrości to się średnio nadaje, ale do kadrowania już chyba tak. Nie używałem tego cuda, ale widziałem jak to działa z D70. Podobno największy mankament to akumulator na 3 godziny, ale daje się wyłączać, kiedy nie jest potrzebny. Nie wiem też, czy uchwyt pasuje do D2... .

Czornyj
24-07-2007, 22:09
Nie wiem też, czy uchwyt pasuje do D2... .
Niestety, nie będzie pasował. Do D2 musiałby być z okrągłym zakończeniem, wkręcany na gwint.

fridrih
24-07-2007, 22:11
Ja się boję tego że zamienią 70-200/2,8 na jakieś DX50-150/2,8VR..coś tam i okaże się że FF czy nawet crop 1,1 to marzenia

peecee
24-07-2007, 22:14
witam

działa http://www.zigview.co.uk/prdzigs2nikpro.htm zastanawiałem się kiedyś nad nim ale szkoda mi kasy :p
co uzbieram to sie jakieś szkło trafia na ebayu :D

pozdrawiam

Czornyj
24-07-2007, 22:18
Ja się boję tego że zamienią 70-200/2,8 na jakieś DX50-150/2,8VR..coś tam i okaże się że FF czy nawet crop 1,1 to marzenia

Prawdopodobieństwo jest nikłe. Profesjonalna linia obiektywów DX była tak konsekwentnie nierozwijana, że nie powinno się mieć złudzeń. Na chwilę obecną istnieją trzy takie obiektywy - 10.5, 12-24 i 17-55, a ostatnia profesjonalna nowość - 105/2.8VR - to obiektyw pełnoklatkowy.

fridrih
24-07-2007, 23:00
Prawdopodobieństwo jest nikłe. Profesjonalna linia obiektywów DX była tak konsekwentnie nierozwijana, że nie powinno się mieć złudzeń. Na chwilę obecną istnieją trzy takie obiektywy - 10.5, 12-24 i 17-55, a ostatnia profesjonalna nowość - 105/2.8VR - to obiektyw pełnoklatkowy.

Też tak sobie tłumacze, ale przyznać trzeba że jest możliwe to iż chłopaki w Nikonie siedzą na tyłkach i czekają co tam Sony wymyśli, czasem jakieś szkiełko odnowią i kilka zumów stworzą aby było za co kaskę brać. Mam nadzieję że jest inaczej bo zbliża się czas kiedy puszkę będę chciał wymienić i chcę myśleć o Nikonie

Pawel Pawlak
24-07-2007, 23:08
Też tak sobie tłumacze, ale przyznać trzeba że jest możliwe to iż chłopaki w Nikonie siedzą na tyłkach i czekają co tam Sony wymyśli, czasem jakieś szkiełko odnowią i kilka zumów stworzą aby było za co kaskę brać. Mam nadzieję że jest inaczej bo zbliża się czas kiedy puszkę będę chciał wymienić i chcę myśleć o Nikonie
Już teraz mają kilka dobrych puszek więc jest z czego wybierać ;)

chrup
24-07-2007, 23:49
Ja tam chciałbym tylko 24-70/2.8 VR... ręce mi czasami latają:) Może będzie...?

fridrih
24-07-2007, 23:54
Już teraz mają kilka dobrych puszek więc jest z czego wybierać ;)

Nie żebym chciał jakąś wojnę wywolać ale wielu z tych co te dobre puszki mieli teraz mają te kiepskie puszki co się na C zaczynaja

Czornyj
25-07-2007, 00:03
Ostatecznie te dwa-trzy miesiące można jeszcze na rozwój wypadków poczekać. Wg. mnie teraz moment na wymianę sprzętu jest kiepski, bo od dłuższego czasu nic się nie działo, więc zapewnie niebawem nastąpi zmasowany atak nowości. I nawet jak nic ciekawego w tych nowościach nie zaprezentują, to starsze sprzęty potanieją.

milo_ja
25-07-2007, 08:29
to rozwiązanie ma swoje ograniczenia w funkcjonalności body (chodzi o pracę systemu AF przy podniesionym lustrze) i jakoś za nim nie tęsknię, bo dla mnie jest nieużyteczne. Jak ktoś już musi robić reporterke znad głowy - to OK, rozumiem.

To że AF nie działa to ... jakaś dziwna decyzja konstruktorów Canona (szczególnie patrząc na cenę MKIII). Przecież w każdym kompakcie AF działa bez żadnego lustra czy specjalizowanych układów. Ot, mierzenie różnicy kontrastu. Zresztą z tego co kojarze, to są lustrzanki z pogdlądem na żywo i AF.

Czornyj
25-07-2007, 08:46
To że AF nie działa to ... jakaś dziwna decyzja konstruktorów Canona (szczególnie patrząc na cenę MKIII). Przecież w każdym kompakcie AF działa bez żadnego lustra czy specjalizowanych układów. Ot, mierzenie różnicy kontrastu. Zresztą z tego co kojarze, to są lustrzanki z pogdlądem na żywo i AF.

Widać jednak nie było to takie proste. W kompaktach może działa, ale tam GO jest wielka jak minister edukacji i jego erudycja, zapewne też mogą mieć znaczenie inne aspekty. Natomiast lustrzanki Olympusa mają jakiś arcyskomplikowany system pryzmatów, który rzuca światło na matrycę i układ AF jednocześnie.

milo_ja
25-07-2007, 08:48
Natomiast lustrzanki Olympusa mają jakiś arcyskomplikowany system pryzmatów, który rzuca światło na matrycę i układ AF jednocześnie.

No czyli da się. Fikuśnie, ale się da. Sam podgląd bez AF to jak dla mnie lipa. :)

Czornyj
25-07-2007, 08:51
Da się - ale jak chciałbyś coś takiego wcisnąć w klasycznej lustrzance?

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/olympusE330/Images/liveview01.gif)

źródło (http://a.img-dpreview.com/reviews/OlympusE20/Images/e20cutthrough.jpg)

Fenek
25-07-2007, 08:57
No czyli da się. Fikuśnie, ale się da. Sam podgląd bez AF to jak dla mnie lipa.
Jeśli Live View z AF ma fatalnie pogarszać jakość wizjera (tyle luster/pryzmatów etc.) to ja podziękuję, po drugie schemat zaprezentowany tutaj to tylko półśrodek - obraz pada nie na właściwą matrycę tylko o wiele mniejszą, poglądową. Niedokładność z tego wynikająca jest chyba większa, niż w przypadku wizjerów amatorskich puszek...

milo_ja
25-07-2007, 08:59
Da się - ale jak chciałbyś coś takiego wcisnąć w klasycznej lustrzance?

"Klasycznej = analogowej" czy "klasycznej = cyfrowej jaką znamy"? No trzeba przyznać, że wygląda fikuśnie.

milo_ja
25-07-2007, 09:01
Są jakieś istotne przeciwskazania, żeby LiveView był realizowany przez główną matrycę jak to ma miejsce w kompaktach?

Kyo
25-07-2007, 09:08
a cóż to?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/07/D3back-1.jpg
źródło (http://apphotnum.free.fr/images/D3-back.jpg)

darsedz
25-07-2007, 09:15
i jest tam tego wiecej... http://apphotnum.free.fr/images/

pyetya
25-07-2007, 09:42
zrobione na 1 kwietnia

jurgen
25-07-2007, 09:45
w dodatku bez uzycia mózgownicy

gryson
25-07-2007, 10:01
Jeśli mogę dołączyć wpis do książki życzeń i zażaleń, to może w końcu nikon wypuści jakieś 80-200 f4 w rozsądnej cenie, tak jak canon ma 70-200 f 4, w cenie niewiele większej niż nikonowski 70-300 VR, ale u canona to jest "L-ka". Takiego szkła mi u nikona zawsze brakowało. Bo 70-200 VR to dla mnie za wysoki pułap cenowy, a śrubokręt to śrubokręt i problemy z BF.

fridrih
25-07-2007, 10:28
Jeśli mogę dołączyć wpis do książki życzeń i zażaleń, to może w końcu nikon wypuści jakieś 80-200 f4 w rozsądnej cenie, tak jak canon ma 70-200 f 4, w cenie niewiele większej niż nikonowski 70-300 VR, ale u canona to jest "L-ka". Takiego szkła mi u nikona zawsze brakowało. Bo 70-200 VR to dla mnie za wysoki pułap cenowy, a śrubokręt to śrubokręt i problemy z BF.

I tu się zgadzam.... mogło by być nawet jakieś DX50-150/4vr

Trevor
25-07-2007, 10:47
http://www.nikon.co.jp/main/eng/index.htm

Twardziele, tylko "Nikon Scholarship Program" (http://www.nikon.co.jp/main/eng/news/2007/0725_01.htm) program na 90 rocznicę.
Tak długo żadnych informacji, że zaczynam podziwiać co z nami tu robią
źródło (http://nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif).

Kyo
25-07-2007, 10:56
tez rano sprawdzilem :P
wszsytko o nowych plotkach to na www.nikonwatch.com mozna poczytac :) jak np o:

dchome.net look.hk” have some images up:

źródło (http://www.nikonwatch.com/images/d3x1.jpg)

Trevor
25-07-2007, 11:12
wygląda baaaardzo wiarygodnie
źródło (http://nikon.org.pl/images/icons/icon12.gif).

Najlepszy jest ten plakat "I want to believe" ala Fox Moulder. Uważam, że powinien wisieć u nas na forum pod banerami. w ramach protestu:)

JK
25-07-2007, 11:20
Czemu się dziwicie? :shock: Dziadek Nikon ma 90 lat, już prawie ślepy, głuchy i ledwo się porusza. :mrgreen:

Kyo
25-07-2007, 15:01

Czornyj
25-07-2007, 15:03

Pobudka - było o tym 50 postów temu :lol:

Kyo
25-07-2007, 15:06
O_O
no to jestem do tyłu :')

Ryan
25-07-2007, 19:14
ciekawy wątek o matrycach: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=24124689

malisz
25-07-2007, 23:48
no i sa nowosci :wink:
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO HSM
Sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO HSM

Jacek_Z
26-07-2007, 00:00
tylko nie nikona :(

wojteh
26-07-2007, 08:16
nowości sigmy już od ponad miesiąca są :)

Fenek
26-07-2007, 09:27
Mówcie sobie co chcecie, ja na taki zamiennik kita z cichym silnikiem i f/2.8 czekałem. :) Czekam czy Nikon albo Tamron nie wypuszczą, póki co jakoś żyję z kiepskim światłem. :)

milo_ja
26-07-2007, 09:31
A ja sobie czekam na 18-200 2.8 VR Ciekawe, czy kiedykolwiek się doczekam. :D

Erie
26-07-2007, 10:54
A ja sobie czekam na 18-200 2.8 VR Ciekawe, czy kiedykolwiek się doczekam. :D

i będzie ważył z 4 kg ;)

milo_ja
26-07-2007, 11:10
i będzie ważył z 4 kg ;)

Szczegóły. :) Ale za to jaki pewny chwyt będzie. No i wizyty na siłowni staną się zbędne. :D

kaktus
26-07-2007, 23:46
Panie, Panowie - to naturalne, że każdy by chciał bardzo jasny obiektyw o wielkim zakresie, szybkim AF, mało ważący i najlepiej na filtry 52 mm, bo najtańsze. Ale nie ma co się licytować jasnościami i zaresami, bo powstaje wątek 75 stronnicowy, gdzie nic znaleźć nie można, a wiele osób (nie sądze, żebym był jedyny) wchodzi widząc nowe posty z nadzieją, ze coś Nikon pokazał*....

*choć ja nic nie zamierzam kupić, to jednak chciałbym widzieć, co jeden z największych producentów sprzętu fotograficznego wprowadza do topowych modeli, bo kiedyś coś mi się skapnie do amatorskiej lustrzanki

milo_ja
26-07-2007, 23:55
Ale nie ma co się licytować jasnościami i zaresami, bo powstaje wątek 75 stronnicowy, gdzie nic znaleźć nie można, a wiele osób (nie sądze, żebym był jedyny) wchodzi widząc nowe posty z nadzieją, ze coś Nikon pokazał*....

Oj tam. Jakoś trzeba wytrwać do premiery. A najwytrwalsi dowiedzą się wcześniej. :)
A co do ilości stron, to zwiększ sobie w ustawieniach ilość postów na stronę. U mnie jest dopiero 19 stron. :mrgreen:

Fenek
27-07-2007, 08:34
Jak pojawi się coś nowego to na 100% ktoś założy osobny wątek w stylu "15 nowych obiektywów!!!", tudzież "Mamy D3!!!", w ostateczności "Nikon wypuścił 10 nowych kompaktów!!!". Odnośnie tego wątku już z góry mam założone, że zrobiła się z niego typowa luźna dyskusja. :)

peecee
27-07-2007, 08:40
26 - 29 Września będą targi fotograficzne w Szanghaju, a kilka dni później w Singapurze tak że jeśli wyskoczą jakieś premiery to wydaje mi się że właśnie wtedy - i to nie tylko ze strony Nikona ale i Sigma może przypomni sobie o tym działku 200 - 500 f2.8

Nic ino czekać :)

Pawel Pawlak
27-07-2007, 08:56
Nikon na pewno nie każe nam tak długo czekać ;) stawiam na prezentację nowości do końca sierpnia. Powiedzmy tak 22.08 (trzeba sobie wyznaczać jakieś daty) ;););)

Erie
27-07-2007, 09:23
Nikon na pewno nie każe nam tak długo czekać ;) stawiam na prezentację nowości do końca sierpnia. Powiedzmy tak 22.08 (trzeba sobie wyznaczać jakieś daty) ;););)

i bedzie kolejna data, po której powstanie kolejny taki wątek ;)

elanek
27-07-2007, 14:02
i bedzie kolejna data, po której powstanie kolejny taki wątek ;)

I tak do okrągłej, setnej rocznicy, gdzie pokażą taki fullwypas pełnoklatkowy za 15 tysiaków, że producentom przystawek do średniego formatu zmarszczą się tyłki ze strachu

bukowy dziad
27-07-2007, 15:15
ej panowie slyszeliscie newsa?! nikon ma cos zaprezentowac 22 sierpnia - wiem z pewnego zrodla;)!

Jacek_Z
27-07-2007, 15:29
Ja przewiduję i obstawiam (kto przyjmuje zakłady i o co?) że wypuści to coś przed świetami. Październik, może listopad (jak d200) :-D A przecieki z parametrami będą we wrześniu, po wakacjach.
Pewnie będzie to cosik o parametrach zupełnie przez nas nie przewidywanych (na minus) albo niespodziewane w kolekcji szkiełko.

darsedz
27-07-2007, 15:34
ej panowie slyszeliscie newsa?! nikon ma cos zaprezentowac 22 sierpnia - wiem z pewnego zrodla;)!

tak- kurs wsparcia psychologicznego dla klientów serwisu NIKON-POLSKA :-)

JK
27-07-2007, 15:37
Panowie, panowie, przecież kaczory już z Nikonem wszystko dogadały. Prezentacja będzie podczas tej defilady co ma być 15. Na trybunie "honorowej" i niziutko, żeby nikt poza naszymi wodzami niczego nie widział. :lol:

Kolekcjoner
27-07-2007, 15:50

Tyle że ta data jest już zarezerwowana :lol: - na premierę 40D :D.

LZandecki
28-07-2007, 00:32
Tak... 22.08 to juz mnie malo nowosci Nikona beda obchodzic. Nie mam zamiaru czekac jeszcze miesiac i miesiac i miesiac, itd. bez jakiegokoliwek wiarygodnego (!) sygnalu ze bedzie nikon FF. 5d przetestowane i rozklada jakoscia obrazu (przejscia tonalne, szczegoly w cieniach) d200 oraz d80 na lopatki. Mimo, ze od strony szybkosci obslugi i jakosci obrazu wyswietlanego na LCD 5d jest kiepska to jakosc obrazu przewazyla. No ale FM2 sobie z sentymentu zostawie, w koncu bycie nikoniarzem ma sie we krwi :-)

Gawronnek
28-07-2007, 00:37
kupując 5D przestaniesz być nikoniarzem, a żeby Ci we krwi nic z Nikona nie zostało to Ci ja upuścimy w całości i zastąpimy syntetykiem produkcji Canona

rabijki
28-07-2007, 10:32
tak nas tez to juz wkurzalo wszystko solidnie i zastanawialismy sie baaaardzo nad zmiana systemu. u nas to dosc trudne bo 2 fotografow wiec od razu 2 body, ale co tam. zaczelismy wiec macac konkurencyjne puchy. i.... coz nie chce nikogo obrazic, bo w koncu ktos to wymyslil, ale obsluga canona to jakis koszmar. nigdy nie nalezelismy do ludzi podniecajacych sie sprzetem, jednak po obsludze nikonow przejscie do canona jest w naszym przypadku niemozliwe. przynajmniej jeden problem mamy z glowy. musimy czekac na naosci i mamy andzije okreslenie planow firmy bo w tym glownie jest problem.

pozdro
olo

BugsBunny
28-07-2007, 13:41
już się zaczyna...
http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10305