Zobacz pełną wersję : Jakieś nowości
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Ojoj! Wątek nabrał rumieńców, 1,5 dnia mnie nie było a tu tyle postów nabite... Pozwolę sobie wrócić do stwierdzenia Jacka_Z, że nowoczesna technika dała nam vr, a cyfra to krok w tył.Z mojego punktu widzenia (totalny amator) cyfra to jednak większe możliwości nauczenia się fotografii. Przykład: jadę sobie gdzieś na wycieczkę, chcę uwiecznić piękne, chwile coś skopałem - zdjęcia do wyrzucenia. A tak analizuję co zrobiłem nie tak - uczę się i następnym razem robię poprawnie. Cyfra to szybsza nauka foptografii, a o taką mi chodziło, bez rozczarowania, że wziąłem lustrzanke a zdjęcia do bani... Teraz jak zaczynam powoli kumać co nieco, zaczynam poważnie myśleć o analogu.
Pozdrawiam
Pawel Pawlak
08-05-2007, 21:43
IS to IS :D
t= 1/8s
f= 5.6
iso= 1000
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
pozdr
wik
I co to zdjęcie ma dowodzić ? Genialności IS czy VRa ? PRzestań... 24mm i 1/8s i ostre zdjęcie. Aż mnie wmurowało z wrażenia ;) Pokaz mi serię ostrych cropów przy 1/20 i 105mm to przyznam Ci rację.
I co to zdjęcie ma dowodzić ? Genialności IS czy VRa ? PRzestań... 24mm i 1/8s i ostre zdjęcie. Aż mnie wmurowało z wrażenia ;) Pokaz mi serię ostrych cropów przy 1/20 i 105mm to przyznam Ci rację.
Przeciez nikt nie twierdzi ze stabilizacja da 100% ostrych zdjec, ale zdecydowanie wiecej niz bez.
meliszipak
08-05-2007, 21:57
A ile szczegółów, jakie przejścia tonalne :lol: :lol: :lol:
Robienie zdjęć to nie jakaś po..izdółka.
Lepiej wziąć dobry statyw i mieć pewność.
A ile szczegółów, jakie przejścia tonalne :lol: :lol: :lol:
Czemu się dziwisz? Nie wytrzęsły się to są. To jest wyłączna zasługa IS. :-D
spróbuj sam zrobić na ulicy zdjęcie przy czasie 1/8 bez stabilizacji - myślę że szybciej mi się uda zrobić ostre. to jest zaletą IS'a. Równie dobrze każde zdjęcie można by było robić ze statywu, nieprawdaż? wtedy każde wyjdzie ostre. tylko targanie go na plecach w niektórych sytuacjach jest to "męczące"
poniżej inny sampel:
1/3 sek przy 55mm (iso 1600)
źródło (http://imageshack.us)
Przeciez nikt nie twierdzi ze stabilizacja da 100% ostrych zdjec, ale zdecydowanie wiecej niz bez.
dokładnie tak jak powiedział hicks. chyba o to właśnie chodzi.
nie rozumiem czemu sie czepiacie. Bo ma canona? Na wycieczkę na drugi koniec świata nie zabiera się statywu. Na taką okazję np 18-200 VR to cudo. VR (czy IS) jak znalazł - można nawet zrobic zdjęcia o zmierzchu.
Jacku, Ty robisz zdjęcia o zmierzchu? Bez światła? Przecież to jeden wielki szum wychodzi i kompletny brak ostrości spowodowany małymi kontrastami. :-D
Wiesz, Wiktoch tak sie przejął tematem, że zaczęło się to robić dość komiczne. Jasnym jest, że VR, IS, czy jak to się jeszcze będzie nazywać, ma zalety, ale nie jest lekarstwem na wszysko. Trzeba tu trochę umiaru i trzeźwej oceny rzeczywistości.
grunt to dystans :D
pozdro to all
wik
Jacku, Ty robisz zdjęcia o zmierzchu? Bez światła? Przecież to jeden wielki szum wychodzi i kompletny brak ostrości spowodowany małymi kontrastami. :-D
Wiesz, Wiktoch tak sie przejął tematem, że zaczęło się to robić dość komiczne. Jasnym jest, że VR, IS, czy jak to się jeszcze będzie nazywać, ma zalety, ale nie jest lekarstwem na wszysko. Trzeba tu trochę umiaru i trzeźwej oceny rzeczywistości.
w wyjątkowych sytuacjach robię. Na wycieczce gdy robię zdjęcia dla siebie, na pamiątkę odwiedzanych miejsc. Raz (dokładnie!) do tej pory użyłem nawet ISO 800 - w Bazylice w Jerozolimie, wieczorne zdjęcia ściany płaczu robiłem już na 400. Ale ja wtedy nie miałem niestety VR!!! a robiłem to kitem 18-70. Gdybym miał VR to bym miał ISO 200 i zdjęcia jak do reklam. Bardzo by mi sie wtedy VR przydał.
meliszipak
08-05-2007, 22:39
To może taka reguła, że jak tylko na zdjęcia to statyw, a jak spacerowo- poznawczo to vr jak znalazł.
To może taka reguła, że jak tylko na zdjęcia to statyw, a jak spacerowo- poznawczo to vr jak znalazł.
hmm - a co gdy podczas poznawczego spacerowania znajdzie się ZDJĘCIE? :)
Nic. Całe życie chcesz nosić aparat? Zawsze może byc ten moment, a zabraknąć może (nawet gdy masz aparat) obiektywu o potrzebnej ogniskowej, lampy błyskowej, statywu, akumulatory się rozładują i jeszcze jest z 10 innych powodów, że się nie da zrobic zdjęcia.
meliszipak
08-05-2007, 22:46
hmm - a co gdy podczas poznawczego spacerowania znajdzie się ZDJĘCIE? :)
To szybko naciskaj spust :lol:
Imo dobre fotografie są długo, starannie przygotowywane, wypatrzane itp. i rzadko są dziełem przypadku.
Nic. Całe życie chcesz nosić aparat?
ha - nie wiem co będzie za miesiąc, a mam wiedzieć co będzie za lat ileś? na razie lubię :)
Nic. Całe życie chcesz nosić aparat?
Jacek, komorki nie nosisz? ;)
meliszipak
08-05-2007, 22:56
Dobre zdjęcie powstaje najpierw w głowie.
Nic. Całe życie chcesz nosić aparat? Zawsze może byc ten moment, a zabraknąć może (nawet gdy masz aparat) obiektywu o potrzebnej ogniskowej, lampy błyskowej, statywu, akumulatory się rozładują i jeszcze jest z 10 innych powodów, że się nie da zrobic zdjęcia.
No to skoro już poważniej mówimy, to nic mi innego nie pozostaje jak stwierdzić, iż masz rację.
Imo dobre fotografie są długo, starannie przygotowywane, wypatrzane itp. i rzadko są dziełem przypadku.
nie zgodzę się, chociaż nie wiem dokładnie co rozumiesz przez "dobrą" fotografię.
dla mnie dobre zdjęcie jest niekiedy (a może często) dziełem przypadku, aczkolwiek nie do końca. po prostu w odpowiednim czasie i miejscu musi znaleźć się dobry fotograf i wykonać zdjęcie którego nie będzie okazji powtórzyć - dla przykładu:
źródło (http://wik.com.pl/_g/elements/8/2/8/1/l.jpg)
źródło (http://www.gelderlander.nl/multimedia/archive/00405/wpp1_405844a.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/05/cara_a_cara-3.jpg
źródło (http://www.deisidro.com/photopress/images/cara_a_cara.jpg)
źródło (http://www.almendron.com/blog/wp-content/images/bouju.jpg)
źródło: http://www.worldpressphoto.org/
ps. sorry za OT
pozdr
wik
te zdjęcia są dziełem przypadku?
oni byli w pracy, na "polowaniu" !!!!!!!!
meliszipak
08-05-2007, 23:14
To jest i nie jest przypadek.
Autor był w określonym miejsu i czasie i wiedział czego szuka i chce.
U profesjonalisty nie ma przypadku.
Oczywiscie sam układ sceny, uchwycony moment to jest ulotne i trzeba złapać chwilę.
Na tym polega geniusz.
no dokładnie. to jest dzieło przypadku, kwestia chwili i to profesjonalista (dzięki swoim umiejętnościom) jest w stanie ten moment uchwycić (wykorzystać)...
no dokładnie. to jest dzieło przypadku, kwestia chwili i to profesjonalista (dzięki swoim umiejętnościom) jest w stanie ten moment uchwycić (wykorzystać)...
e stary - galopujesz trochę - przypadek to będzie jak ja tam będę i tak to uchwycę
a autorzy tych zdjęć jechali tam te zdjęcia zrobić - jak nie te, to inne na takim poziomie
e stary - galopujesz trochę - przypadek to będzie jak ja tam będę i tak to uchwycę
a autorzy tych zdjęć jechali tam te zdjęcia zrobić - jak nie te, to inne na takim poziomie
no dokładnie jest jak piszesz ale nie zakładali że zrobią np. zdjęcie cabrio w chwilę po bombardowaniu centrum Bejrutu. kwestia jak interpretujesz słowo "przypadek". w każdym razie jest to po prostu dobre zdjęcie :) to wszystko. chyba się zagalopowaliśmy z tym off topic'em :)
no dokładnie jest jak piszesz ale nie zakładali że zrobią np. zdjęcie cabrio w chwilę po bombardowaniu centrum Bejrutu. kwestia jak interpretujesz słowo "przypadek". w każdym razie jest to po prostu dobre zdjęcie :) to wszystko. chyba się zagalopowaliśmy z tym off topic'em :)
No nie mieli 100% wplywu na to co sfoca ale jechali tam wiedzac co fotografuja. Nie byl na wakacjach gdzie cos sie wydarzyło zupelnie przypadkiem jakies. tsunami itp.
MzMarcin
09-05-2007, 00:03
Weście przestańcie o tych profesjonalistach bo mi dupsko ściska… Reporter wojenny to jest prawdopodobnie jeden z najbardziej angażujących/pięknych bo prawdziwych zajęć na tym świecie… Tam(patrząc na najlepsze zdjęcia) to już trzeba mieć łaskę od Boga/losu….(jak kto woli…). Więc prawdziwą reporterkę wojenną, proszę WAS zostawicie… Ludzie z „tamtąd” są z innego świata…
A ten wątek to trochę cafe forum… Dzisiaj tak szukając kadru wymyśliłem powiedzenie… Tylko prawdziwy nikoniarz potrafi docenić nowego marka… heh ;)
...
A ten wątek to trochę cafe forum? Dzisiaj tak szukając kadru wymyśliłem powiedzenie? Tylko prawdziwy nikoniarz potrafi docenić nowego marka? heh ;)
To się nadaje do cytatów...:-D
Pozdrawiam
a miało być jak nigdy... (o nowościach)... a jest jak zawsze... (OffTopic)
Plotki mówią o jednym DXowym szkle z wyższej półki,i kilku nie-DX. Coż..do piątku juz tylko dwa dni :)
meliszipak
09-05-2007, 18:28
Plotki mówią o jednym DXowym szkle z wyższej półki,i kilku nie-DX. Coż..do piątku juz tylko dwa dni :)
A dadzą zajawkę o D3.?
Nie mam pojęcia, ale raczej nie. Z tego co ploty niosą, D3 będzie troche pozniej - lato/jesień
meliszipak
09-05-2007, 18:48
Zresztą jeżeli wypuszczą nowe szkła kryjące pełną klatkę to na body (matryce) nie każą długo czekać.
No ciekawe jakie zakresy i światłosiła. Do piątku niedaleko.
Pawel Pawlak
09-05-2007, 18:59
D3 na pewno jest gotowy tylko chłopaki opracowują nowe, rewolucyjne algorytmu odszumiania obrazu, bo najnowsza matryca szumi jeszcze bardziej niż ta z d2x :twisted:
Oczywiście żartuję. Kocham mojego D2xa nawet z jego ziarenkiem na wysokim iso, ale jak następca będzie miał na iso12800 takie ziarno jak d2x na 400 to się nie pogniewam ;):mrgreen:
A swoją drogą to może być zabawnie - otarło mi się o uszy, że Nikon ma wypuścić całą gamę odświeżonych stałek, wyposażonych w SWM-y i VR-y i dopasowanych do nowych dyrektyw EU RoHS. Ponoć natomiast fluorytowe, nieekologiczne soczewy w superteleeLkach są z owymi europejskimi dyrektywami niespecjalnie zgodne i Canon może mieć małego zonka...
Już chyba miał z 200/1.8 :-D .
matka997
09-05-2007, 22:26
nieekologiczne soczewy w superteleeLkach są z owymi europejskimi dyrektywami niespecjalnie zgodne i Canon może mieć małego zonka...
i nie mają opracowanego recyklingu
;-)
znaczy, jutro coś ma sie wydarzyć?
Między jutrzem a pojutrzem
Kacper_84
10-05-2007, 06:53
Już chyba miał z 200/1.8 :-D .
oj tak.. przyjaciel ma to szkło i to jest całe jego źródło utrzymania.. ten obiektyw to masakrator :D
i jest już praktycznie nieosiągalne...
a jak by weszły odświeżone stałki.. to może obecne stanieją?!?!? było by cuudnie!
Na dpreview chodzą posty, że w Septymbrze Nikon zrobi wielkie boom i ogłosi d3 z taką specyfikacją, że nawet Mark III nie da rady. Ale tyle razy już to było, że nie wiem czy wierzyć. Może ogłosi, ale puszka dostępna będzie w następnym roku.
Na dpreview chodzą posty, że w Septymbrze Nikon zrobi wielkie boom i ogłosi d3 z taką specyfikacją, że nawet Mark III nie da rady. Ale tyle razy już to było, że nie wiem czy wierzyć. Może ogłosi, ale puszka dostępna będzie w następnym roku.
ale we wrześniu którego roku? ;)
żartuję - oby coś pokazał bo niewątpliwie wpłynie to pozytywnie na ceny obu systemów.
pozdr
wik
Niektórzy piszą na forach że w fazie testów są dwie nowe sztuki odpowiednio 18 i 24 Mp ;) Podobnie rozbieżności, jak to w plotkach, są co do sensora jaki będzie użyty - ponoć Sony się wycofało i chce już własne sensory trzymać dla siebie a Nikon albo romansuje z Kodakiem, co jest mniej prawdopodobne, lub rozwija własne LBCAST-y. Tyle z plotek.
Pawel Pawlak
10-05-2007, 13:03
lub rozwija własne LBCAST-y. Tyle z plotek.
Z przyjemnością zobaczyłbym nowego lbcasta w d3 :) Ale jeśłi sądzić po tempie prac nad tym projektem, do dłuuugo trzeba będzie czekać na tego d3 ;) nad matrycą d2h inżynierowie nikona pracowali 10lat !! i jak widać po tym co wsadzali do następnych po d2h puszkach nie pracowali przez ten czas nad stworzeniem całego zaplecza technologicznego, tylko nad jedną matrycą ;)
W tym tempie to rzeczywiście jesienią będzie premiera. Ale w 2013r ;)
Zbigniew
10-05-2007, 14:41
A swoją drogą to może być zabawnie - otarło mi się o uszy, że Nikon ma wypuścić całą gamę odświeżonych stałek, wyposażonych w SWM-y i VR-y i dopasowanych do nowych dyrektyw EU RoHS. Ponoć natomiast fluorytowe, nieekologiczne soczewy w superteleeLkach są z owymi europejskimi dyrektywami niespecjalnie zgodne i Canon może mieć małego zonka...
Pitu pitu :twisted: Gdzie w dyrektywie RoHS masz o związkach fluoru ? Zabrania ona (a dokładnie rozporzadzenia i ustawy) stosowania w urządzeniach elektrycznych i elektronicznych sześciu substancji: Hg, Cd, Pb, Cr6+ i dwóch związków przeciwpalnych (PBB, PBDE). Wiem, bo trochę na ten temat pisałem.
Pitu pitu :twisted: Gdzie w dyrektywie RoHS masz o związkach fluoru ? Zabrania ona (a dokładnie rozporzadzenia i ustawy) stosowania w urządzeniach elektrycznych i elektronicznych sześciu substancji: Hg, Cd, Pb, Cr6+ i dwóch związków przeciwpalnych (PBB, PBDE). Wiem, bo trochę na ten temat pisałem.
Nie mam pojęcia czy chodziło konkretnie o soczewki fluorytowe, czy może o radioaktywne czerwone paski. Ktoś coś tam se napisał, że podobnież te obiektywy są trujące. Równie dobrze może to oczywiście być bzdura, ale w przeszłości Canon wycofywał już z podobnych przyczyn 200/1.8. Jeżeli kogoś to naprawdę nurtuje, to niech zmieli swoje 500/4L IS i podeśle mi jego prochy w woreczku - mam dojście do chromatografu.
Nie mam pojęcia czy chodziło konkretnie o soczewki fluorytowe, czy może o radioaktywne czerwone paski...
Czornyj - to chodziło o te paski - też miałem wątpliwości - ale Zbigniew je bezwzględnie rozwiał.
ponoć Sony się wycofało i chce już własne sensory trzymać dla siebie
Zobaczcie jak łatwo Sony mógłby rozłożyc konkurencje (nikon, pentax, samsung etc..). Stop dla matryc i tyle :D
Oczywiscie w/w firmy na pewno sie przed czyms takim zabezpieczyły i dwie strony wiążą umowy itd.... Ale fajnie to brzmi :)
Są dziesiątki firm które chetnie matryce wyprodukują. Nawet jesli SONY podjeło by kiedys taką decyzje, nie miało by to dla Nikona raczej wiekszego znaczenia. Ciekawe czy Nikon powie STOP stepperom, które min. dla SONY produkuje :) Wystarczy, by powiedzieli STOP dla wszystkich matryc, ktore produkuja do kompaktów Canona :)
Zobaczcie jak łatwo Sony mógłby rozłożyc konkurencje (nikon, pentax, samsung etc..). Stop dla matryc i tyle :D
Oczywiscie w/w firmy na pewno sie przed czyms takim zabezpieczyły i dwie strony wiążą umowy itd.... Ale fajnie to brzmi :)
Samsung, LG i parę chinskich firm czekają niecierpliwie na takie posunięcie.
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
A swoją drogą to może być zabawnie - otarło mi się o uszy, że Nikon ma wypuścić całą gamę odświeżonych stałek, wyposażonych w SWM-y i VR-y i dopasowanych do nowych dyrektyw EU RoHS.
Na ostatniej konferencji prasowej Nikon podał następujące dane dotyczące sprzedaży obiektywów: 2006 - 2 mln 20 tys., 2007 - 2 mln 640 tys., 2008 - 3 mln 500 tys. Są to t.zw. lata fiskalne, 2008 właśnie się zaczął 1 kwietnia. Z porządnego wzrostu widać, że coś się kroi, bo przecież trudno sobie wyobrazić, że chcą to uzyskać z obecnym arsenałem. W szczególności, że wg założeń Nikona większość tego wzrostu przypadnie na pierwszą połowę roku fiskalnego (do końca września 2007) Niedługo, jeszcze przed latem, szykuje sie kolejna konferencja. Może wreszcie czegoś się dowiemy.
a może dowiemy się już jutro ;)
matka997
10-05-2007, 18:06
jutro nie jutro
mysle ze za lat najdalej 5 sony zmieni jakosciowo hierarchie w rynku profi, drugie 5 lat na zmiany ilosciowe, choc teraz to takie gadanie z fusów, ale za 5 lat kuknijcie na tego posta i wspomnijcie kto wam to pierwszy mówił
Krzysiek29
10-05-2007, 19:34
a może dowiemy się już jutro ;)
.. ale jutro w Tokyo już jest..:)
Kraftsman
10-05-2007, 19:41
czyli na zmianę matrycy, np. ze wspomnianego D3H nie ma co liczyć?
... to pewnie byłoby zbyt piękne :)
No... to by już musiało być D200x :mrgreen:
Ja się tylko martwię, żeby bagnetu nie zmienili ;)
ale jak... na canona???:-)
przepraszam za wszystkie zawaly
olo
już piątek, a tu nic... :-(
Najprawdopodobniej ktoś źle zinterpretował rumorsy :) Konferencja prasowa faktycznie sie odbyła, ale mowiono na niej o przychodza z tyt sprzedazy szkiel i planach na kolejne lata. Myślę, że ktoś pomylił to z prezentacją nowych obiektywów :)
meliszipak
11-05-2007, 11:52
:lol: :lol: :lol:
Pawel Pawlak
11-05-2007, 11:53
Nikon... perfekcja i doskonałość w budowaniu atmosfery napięcia i oczekiwania... :twisted:
raczej w budowaniu rozczarowania :)
już piątek, a tu nic... :-(
W Japonii już wieczór, coś znowu nie sprawdziły się ploteczki, cholera.
Cały czas coś grubego wisi w powietrzu i coś ewidentnie kombinują, tylko zrobili się nagle zagadkowi jak sfinksy. W Stanach poznikały katalogi obiektywów, "bo czekają na dostawę nowych". Są też braki w kwestii dostępności niektórych stałek (np. 50/1.4). Tymczasem Nikon planuje w 2008 roku fiskalnym (który już się zaczął) sprzedać jakieś zupełnie opętańcze ilości obiektywów. Ogłosili też, że mają nowy "plan dziesięcioletni" (mający już na oku zbliżające się stulecie firmy), pod szumną nazwą "Nasze aspiracje - wyjść naprzeciw potrzebom, wyprzedzić oczekiwania".
Jak się na to wszystko patrzy, to zrobili się tak groźni, że normalnie strach Canona kupić. Pytanie tylko jaki z tej chmury spadnie deszcz...
Pawel Pawlak
11-05-2007, 12:11
pod szumną nazwą "Nasze aspiracje - wyjść naprzeciw potrzebom, wyprzedzić oczekiwania".
Czyżby zakamuflowana zapowiedź premiery d40xs ??:shock: ;)
jeśli chcą sprzedawać olbrzymie ilości - to znaczy że taniutkich, a to oznacza ciemne "kitowe" itp. Tylko, że tu nikon ma juz dużą ofertę, same AF-S, niektóre z VR. Co oni wymyślą?
A literka "s" będzie oznaczać możliwość wymiany obiektywu wyłącznie w autoryzowanym serwisie. :mrgreen:
blueblood
11-05-2007, 12:18
Jak to co? Wszystkie modele puszek beda bez srubokreta , wymienia wszystkie obiektywy na AFs i bedziemy zmuszeni wymieniac szkla na nowe
Jak to co? Wszystkie modele puszek beda bez srubokreta , wymienia wszystkie obiektywy na AFs i bedziemy zmuszeni wymieniac szkla na nowe
Taaak, a ty to już jak najbardziej, patrząc na twoją stopkę :lol:
Skąd ten pesymizm? Ja bym raczej stawiał na D30. W ramach oszczędności mogliby np. usunąć wizjer z lustrem i zastąpić go "trybem zombie"
blueblood
11-05-2007, 12:27
Taaak, a ty to już jak najbardziej, patrząc na twoją stopkę :lol:
Ja niebede zmuszony wymieniac bo niekupuje szkiel bez AFs ,dlatego czekam na 85 1.4 ,tylko niewiem jak dlugo jeszcze bede czekal :(
Napisz lepiej, że nie wiesz, czy się doczekasz. :-D A ja robię zdjęcia AF 85 f/1.4 i na nic nie muszę czekać.
jeśli chcą sprzedawać olbrzymie ilości - to znaczy że taniutkich, a to oznacza ciemne "kitowe" itp. Tylko, że tu nikon ma juz dużą ofertę, same AF-S, niektóre z VR. Co oni wymyślą?
Ich plany na ten rok fiskalny są niebywale ambitne:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/tab.jpg)
Jak widać z powyższego, w zeszłym roku fiskalnym sprzedali 2,6mln obiektywów, przy bardzo dużym zwiększeniu sprzedaży lustrzanek cyfrowych (z 1,3mln do 2,1mln sztuk), które nie przełożyło się jednak na jakieś olbrzymie zwiększenie sprzedaży obiektywów (z 2mln na 2,6mln) Tymczasem na obecny rok fiskalny przewidują olbrzymi wzrost sprzedaży obiektywów (z 2,6 na 3,5mln!!!) przy jednocześnie nieco mniejszej dynamice wzrostu sprzedaży lustrzanek. W tym musi być jakiś podstęp...
...A ja robię zdjęcia AF 85 f/1.4 i na nic nie muszę czekać.
o właśnie - bardzo słusznie
..... Tymczasem na obecny rok fiskalny przewidują olbrzymi wzrost sprzedaży obiektywów (z 2,6 na 3,5mln!!!) przy jednocześnie nieco mniejszej dynamice wzrostu sprzedaży lustrzanek. W tym musi być jakiś podstęp...
Być może wiedzą, że te obiektywy, które sprzedali w ostatnim roku długo nie pociągną i trzeba je będzie z konieczności wymienić na nowe. :mrgreen:
Pawel Pawlak
11-05-2007, 12:59
Tymczasem na obecny rok fiskalny przewidują olbrzymi wzrost sprzedaży obiektywów (z 2,6 na 3,5mln!!!) przy jednocześnie nieco mniejszej dynamice wzrostu sprzedaży lustrzanek. W tym musi być jakiś podstęp...
no tak. Ogromnie wzrosła liczba nowych użytkowników amatorskich lustrzanek cyfrowych nikona którzy siłą rzeczy zaczną się rozglądać za uzupełnieniem obiektywu kitowego o coś więcej (55-200 albo 70-300).
założenie mniejszego tempa wzrostu sprzedaży dslrów może jednak świadczyć że jeżeli nikon zdecyduje się w najbliższym czasie jednak pokazać jakąś nową puszkę to nie będzie to coś "dla mas" tylko coś bardziej niszowego.
Pawel Pawlak
11-05-2007, 13:00
Być może wiedzą, że te obiektywy, które sprzedali w ostatnim roku długo nie pociągną i trzeba je będzie z konieczności wymienić na nowe. :mrgreen:
Też o tym pomyślałem ;) Może mają zaszytego chipa z terminem ważności albo licznikiem przymknięć przysłony ? ;)
Kolekcjoner
11-05-2007, 18:42
I(....)W tym musi być jakiś podstęp...
no tak. Ogromnie wzrosła liczba nowych użytkowników amatorskich lustrzanek cyfrowych nikona którzy siłą rzeczy zaczną się rozglądać za uzupełnieniem obiektywu kitowego o coś więcej (55-200 albo 70-300).
założenie mniejszego tempa wzrostu sprzedaży dslrów może jednak świadczyć że jeżeli nikon zdecyduje się w najbliższym czasie jednak pokazać jakąś nową puszkę to nie będzie to coś "dla mas" tylko coś bardziej niszowego.
No właśnie :). Przybywa posiadaczy lustrzanek i z czasem będą mieli potrzebę dokupić dodatkowe szkła dlatego sprzedaż szkieł ma prawo wzrosnąć. Natomiast rynek będzie się powoli nasycał i z kolei ilość sprzedawanych body może się zmniejszać.
No właśnie :). Przybywa posiadaczy lustrzanek i z czasem będą mieli potrzebę dokupić dodatkowe szkła dlatego sprzedaż szkieł ma prawo wzrosnąć. Natomiast rynek będzie się powoli nasycał i z kolei ilość sprzedawanych body może się zmniejszać.
Tylko że Nikon w zeszłym roku opylił głównie lustrzanki amatorskie, które nie generują tak dużej sprzedaży obiektywów jak semi-pro i pro. Nikon musi kisić coś, co napawa go tym niezdrowym optymizmem i wolałbym, żeby tym razem nie było to 10-200 i 50-750 VR
Zbigniew
11-05-2007, 18:53
Ci od matrixa (nie mylić z MMII ;)) muszą coś zmieniać, bo występuje efekt deja vu. Czy wszyscy nie spodziewali się tego samego lub prawie tego samego przed ostatnimi targami ? Skutek jest znany - powstanie pręgierza Cafe Nikon.
Bo Nikon zamienił się w cholerną żółtą łódź podwodną i za nie ma ostatnio żadnych porządnych przecieków. W dodatku uruchomił wydział dezinformacji gospodarczej, najpierw robiąc wała z JRP (admina Nikonians), a teraz robiąc błazna z Thoma Hogana.
pewnie pierwsze co zmienią to ponownie logo...bo użytkownicy innych systemów widząc żółte literki zaczynają patrzeć jakoś tak ze współczuciem...
Zdawało mi się, że Thom jest dobrze poinformowany. W końcu pichci dla nich Nikon DSLR Report.
He he nikon nawet nie wie co "produkuje":
"Sezon ogórkowy w pełni, więc mamy czas zwrócić uwagę na mniej poważne informacje związane z fotografią. Natrafiliśmy na projekt ciekawej cyfrówki umożliwiającej w założeniu wykonanie pełnej panoramy 360°. Autor pomysłu opatrzył ją logiem Nikona, ale japońska firma zapewne nic jeszcze nie wie o tym modelu ;-)"
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5920
Moze niech zaczna o wypuszczenia jakiejs pro-puszki, albo najlepiej i dwoch (odpowiedniki X i H), wtedy jest szansa na zwiekszenie sprzedazy drogich szkiel.
A co do momentu, o ktorym mowi sie ze szykuje sie cos wielkiego i ze cos wisi w powietrzu... hmm, macie racje, albo Nikon odbije sie od dna i wypusci cuda, albo... nie ;-) I wtedy resztka profi robiacych na Nikonach odejdzie do konkurencji, a Nikon juz nie bedzie mial po co robic topowych aparatow, bo malo kto bedzie tego uzywal i zostanie przy amatorskich puszkach, aby klepac kase.
No dopsz, na razie koniec uszczypliwosci i dolewania oliwy do ognia - pozdrawiam czekajac na nie mniej zjadliwe odpowiedzi ;-)
njght_84
31-05-2007, 15:39
nie ma i nie bedzie:P!
No to plotek ciąg dalszy. Póki co, członkowie NPS w Japonii otrzymali zaproszenie na konfrencję w drugiej polowie czerwca - jak to okreslili: "new pro product prerelease information, and demo session". Niestety, Nikon w tym roku wyjątkowo dobrze sie uszczelnił...pozostaje czekac :)
Czyli tradycyjnie, nowa puszka na jesien ;)
"Natrafiliśmy na projekt ciekawej cyfrówki umożliwiającej w założeniu wykonanie pełnej panoramy 360°. Autor pomysłu opatrzył ją logiem Nikona, ale japońska firma zapewne nic jeszcze nie wie o tym modelu"
Wie, wie. Tylko narazie zastanawiaja sie nad nazwa tego modelu. Najprawdopodobniej nie bedzie to Coolpix, a Panoramix.
"Natrafiliśmy na projekt ciekawej cyfrówki umożliwiającej w założeniu wykonanie pełnej panoramy 360°. Autor pomysłu opatrzył ją logiem Nikona, ale japońska firma zapewne nic jeszcze nie wie o tym modelu"
Wie, wie. Tylko narazie zastanawiaja sie nad nazwa tego modelu. Najprawdopodobniej nie bedzie to Coolpix, a Panoramix.
Tudzież Surroudix ;)
Kaleid a skąd niby masz takie informacje?
dziesiaj na spotkaniu w katowicach pokazano wszystko co juz znamy. na moje pytanie o newsy odpowiedz nie padla. podobno nikon nie podaje najmniejszych info. facet z nikona powiedzial wprost pelna klatka w nikonie jest tylko kwestia czasu. brak kompatybilnosci starych szkiel w puszkach pro nie nastapi. cls 2 pewnie niedlugo nas czeka ale podobno ma byc w pelni kompatybilny z cls1. wymiana profi szkiel powoli bedzie nastepowala z nastawieniem na dolozenie vr.
niewiele bo neiwiele ale zawsze:-)
olo
Pytanie skąd ten facet miał to info. Bo wydaje mi się, że gdyby coś serio było na rzeczy, to pewnie już w necie by huczało. Podejżewam, że to pewnie domysły podobne do tych w tym wątku
W necie cały czas huczy, głownie od domysłów i plotek. A może ta cisza to celowa zagrywka Nikona. Po takim "poście" to dopiero się ludzie rzucą kupować. Ale ten kij to tez ma dwa końce, bo część z tych co by kupowali jest teraz w innej stajni.
njght_84
02-06-2007, 01:11
wydaje sie ze zmienia sie klasy i D300 wyjdzie zblizony do 5d, d90 bedzie nastepstwem d200 i porownywalny do 30d, jeszcze d40->d40xs 80->60
okaze sie ze kupi jakis sredni format i profi bedzie mial sredni ~d3p-porownywalny do hassia, d3h-> matryca sony 15kl/s DX lub d3x= FF
wydaje sie ze zmienia sie klasy i D300 wyjdzie zblizony do 5d, d90 bedzie nastepstwem d200 i porownywalny do 30d, jeszcze d40->d40xs 80->60
okaze sie ze kupi jakis sredni format i profi bedzie mial sredni ~d3p-porownywalny do hassia, d3h-> matryca sony 15kl/s DX lub d3x= FF
Ooo, to sie nazywa prawdziwa wishlista ;-)
FF - mosz, choc dla mnie wystarczy crop, byleby nie szumial.
15fps? W to watpie, sadze ze nastepnym krokiem bedzie maks 12 i nie wiem czy pozniej ktos dalej bedzie to rozwijal.
Przypominam, ze nawet mistrzowie musza potem usiasc przed komputerem i te zdjecia przejrzec, jesli nie oni to ktos kto za nich to robi. Zauwazcie ze juz teraz ludziki z szybkostrzelnymi puszkami (te 8fps) staraja sie nie trzymac dlugo wcisnietego spustu - seria 3-5 zdjec i tyle. Oczywiscie staraja - i mnie sie zdarza zapelnic bufor w JPG'ach, ale jednak (pomijajac kwestie ile to zajmuje miejsca) ludzie chca miec malo dobrych zdjec niz duzo kiepskich, a potem siedziec w nocy i wybierac material.
Podsumowujac - ja wybieram D3h (nie ma to jak dzielenie skory na niedzwiedziu - nie miej mi tego za zle Niedzwiedziu ;-) ) tak zeby mial te 8-10MPix, 2EV uzytecznego ISO od D200 wiecej (3200 takie jak 800'ka), moze byc 8fps, moze byc 10, wiecej mi na razie nie trzeba. Aha, coby mechanizm lustra i migawka wytrzymala ilesset tysiecy bez rozsypania sie. Chetnie, zeby mial cropa.
A co im z tego wyjdzie? Znajac zycie to D200s ;-)
njght_84
05-06-2007, 00:12
15 kl/s -zdziwisz sie ile os by chcialo, jeszcze szybszy af.
na co komu crop? masz FF i uzywasz tzw zoom cyfrowy odkad pamietam byl w aparatach;)
nie ukrywam przydalo by sie cos takiego w naszej stajni jak 5d w sumie innej puchy bym niechacial, oczywiscie body po F6:) 5kl/s i 8 po cropowaniu...
ale uszy me slyszaly glos zza oceanu, rozmawiaja o d300 najprawdopodobniej + d200s sprzedawanych w jednym czasie.
Zbigniew
05-06-2007, 00:42
Ja skromnie ciułam na d200 ... :oops:
Ale z chęcią poobserwuję kolejny koncert życzeń :-P
Pawel Pawlak
05-06-2007, 01:01
na co komu crop? masz FF i uzywasz tzw zoom cyfrowy odkad pamietam byl w aparatach;)
Szybki crop przydaje się jak najbardziej choćby po to żeby seryjne foty zajmowały mniej miejsca na karcie i szybciej można je było selekcjonować. Tak samo jak mały, 2.5mpix raw w marku 3
Szybszy AF - wierze - to chce kazdy swiadomy i to sie nie zmienia ;-)
Co do fps? Nie wiem, moze fotografowie sportowi chcieliby wiecej - dla mnie to juz na plaster.
nie ukrywam przydalo by sie cos takiego w naszej stajni jak 5d w sumie innej puchy bym niechacial, oczywiscie body po F6:) 5kl/s i 8 po cropowaniu...
Czyli FF...
A co do cropa - na razie glownie z tego powodu ze jest rewelacyjny 17-55, a do FF co jest? Nie bardzo cokolwiek. 28-70/2.8 wycofano z produkcji, 24-70 nigdy nie bylo, a i tak 28-70 na FF byl wezszy niz 17-55 na cropie.
Poza tym mnie interesuje ze z 200mm robi mi sie 300, bez dalszego kadrowania i utraty pixeli.
ale uszy me slyszaly glos zza oceanu, rozmawiaja o d300 najprawdopodobniej + d200s sprzedawanych w jednym czasie.
Miejmy nadzieje ;-)
To może jeszcze 24 kl/s i będziecie mieli kamery HDV :)
A co do cropa - na razie glownie z tego powodu ze jest rewelacyjny 17-55, a do FF co jest? Nie bardzo cokolwiek. 28-70/2.8 wycofano z produkcji, 24-70 nigdy nie bylo, a i tak 28-70 na FF byl wezszy niz 17-55 na cropie.
a chociażby 17-35/2.8 :)
a chociażby 17-35/2.8 :)
Watpie czy tak super bedize sie spisywal na krzemie, ale zupelnie od tego abstra****ac, to nie jest i nie bedzie spacerzoom.
Zobacz ilu ludkow uzywa 1D z 16-35? Malo.
A 1D z 24-70? Lwia wiekszosc.
I wlasnie dlatego do 1.0 albo 1.1 nie jest potrzebne 17-35 tylko jakies 24-70.
Jeśli będzie w puszkach coś zbliżonego do FF to na pewno pojawi się 24-70VR.
Jeśli będzie w puszkach coś zbliżonego do FF to na pewno pojawi się 24-70VR.
na pewno :mrgreen: jak to u nikona :mrgreen:
na pewno :mrgreen: jak to u nikona :mrgreen:
Przeciesz jestes w najwspanialszym systemie posiadasz kilka najwspanialszysch sloikow.To po jaka cholere pchasz sie na forum tego obrzydliwego Nikona?
Lepiej przejdz na swoje forum i popodniecaj sie doskonaloscia swoich puszek i sloikow.
Przeciesz jestes w najwspanialszym systemie posiadasz kilka najwspanialszysch sloikow.To po jaka cholere pchasz sie na forum tego obrzydliwego Nikona?
Lepiej przejdz na swoje forum i popodniecaj sie doskonaloscia swoich puszek i sloikow.
ej stary :cool:, złap trochę luzu i dystansu. sam siedziałem w nikonie kilka lat więc znam jego mocne i słabe strony. i chyba na tym forum mogę nieco "zadrwić" z polityki tego wielce szanowanego koncernu - czy może w twoim przekonaniu miejscem tym winno być tylko i wyłącznie canon-board? daj spokój. chodzi mi o to, że Kaleid już kilka razy studził niektórych super pomysły, tajne przecieki i wróżenie z fusów odnośnie nowości więc tym bardziej śmiesznie zabrzmiało to "na pewno". that's all
pozdro
wik
Mozna napisac tylko tyle, że póki co nie ma zadnych wycieków...krążące po sieci i prasie plotki, mąją swoje wspolne-jedyne źródło. Słynny wyciek na forum nikonians, przed PMA. Sam Nikon w tym roku się wyjątkowo dobrze uszczelnił. Nie wiem skad macie info o zaprzestaniu produkcji 28-70 2.8 - szkło caly czas znajduje sie w ofercie firmy. Biorąc pod uwagę linię czasową produktów Nikona (średnia wymiana w połce pro to 3, maks 4 lata) oraz zapowiedziami firmy o kontrataku na półkę pro w tym roku, mozna sie domyslac ze jakis jednocyfrowy Nikon się pojawi. Chociaż równie dobrze moze to być D200s ;) .Mogę jedynie napisac, ze znajomy z NPS dostał zaproszenie na zamkniętą prezentację "new pro body" na drugą połowę czerwca. Jesli pojawi się D3, i spełnią sie plotki dot matrycy 1.1, to pewnie w przyszlym roku będzie można się spodziewac D300 z matrycą takiego formatu..jako że jest to body z zamysły projektowane jako uzupelnienie jedynek. Chociaz tez nie wiadomo jak to będzie. Nie liczyłbym na pojawienie sie nastepcy D200 w tym roku, bo IMHO raczej na to za wczesnie. Chociaz wcale nie twierdze ze na 100% tak bedzie.
Mogę napisać tylko tyle, ze Nikon był nieco zaskoczony jakością Marka III. Stąd pojawiły się problemy czy pozostać przy rozdziale na D3H i D3X. Być może będzie tylko jedna wypasiona puszka D3. Potwierdzam też to co napisał Kaleid. Wiele ważnych dla Nikona osób dostało zaproszenia na prezentację w czerwcu, ale czy będzie tam pokazana nowa puszka to chyba spekulacje, m.in. tych zaproszonych. Ja ze swojej strony wolałbym, żeby Nikon przestał robić "tajemnicze miny", bo w końcu nie wiadomo w co inwestować. Czy warto np. kupować obiektywy tylko do aps-c etc. Znam przynajmniej kilka osób, które z powodu tajemniczości Nikona i niepewności co do planów tej firmy przeniosły się w ostatnich paru miesiącach do obozu Canona. To jest trudne do wyobrażenia dla przeciętnego polskiego użytkownika, z powodu kosztów oczywiście, ale na zachód od Odry, nie mówiąc już o USA, całkiem logiczny ruch. Są tacy co równolegle inwestują w oba systemy, bo ich po prostu stać na to.
Nie jest też tak, że Nikon nie przygląda się dyskusji na forach internetowych. Podejrzewam także, że wśród forumowiczów (raczej nie w Polsce, zbyt mało "ważymy") są Nikonowi szpiedzy (za diabła się nie przyznają do tego), których zadaniem jest wrzucenie odpowiedniego hasła i sprawdzenie reakcji uczestników forum. Stąd pojawiające się plotki o zmianie bagnetu Nikona itp.
matka997
13-06-2007, 15:39
Mogę napisać tylko tyle, ze Nikon był nieco zaskoczony jakością Marka III.
Canona to chyba nieco nie zaskoczyło
;-)
Pawel Pawlak
13-06-2007, 16:01
Mogę napisać tylko tyle, ze Nikon był nieco zaskoczony jakością Marka III. Stąd pojawiły się problemy czy pozostać przy rozdziale na D3H i D3X. Być może będzie tylko jedna wypasiona puszka D3.
Myślisz, że jeśli nikon miał przygotowane modele d3h i d3x, to po prezentacji na PMA Marka3 zaczął myśleć o zastąpieniu ich jednym modelem d3 ?? No jeśli tak, to trochę jeszcze poczekamy na jego premierę ;)
Mogę napisać tylko tyle, ze Nikon był nieco zaskoczony jakością Marka III. Stąd pojawiły się problemy czy pozostać przy rozdziale na D3H i D3X...
o yezoo...
Mogę napisać tylko tyle, ze Nikon był nieco zaskoczony jakością Marka III. Stąd pojawiły się problemy czy pozostać przy rozdziale na D3H i D3X W to akurat nie bardzo wierzę..tym bardziej ze Mark III jakos drastycznie od II nie odbiega. Opracowanie aparatu od projektu poprzez faze testów i poprawek, zajmuje wiele czasu. Nie sadze by po premierze puszki Canona, Nikon zaczal zmieniac cos w D3..w takim ukladzie poczekalibysmy jeszcze ze 3 lata. Założenia D3 były znane juz w momencie premiery D2x, i wtedy tez ruszaly prace. Byc moze kilka rzeczy po drodze się zmienialo, ale raczej niezbyt drastycznie. Jesli Nikon sie zastanawia nad tym jaki aparat wdrozyc, to musi miec juz gotowe dzialajace prototypy roznych rozwiązan. Rodzielanie puszek na dwa tory wiaze sie z jednym: szybkosc i rozdzielczosc. W tej chwili to albo albo. Jesli uda sie połączyc te dwie rzeczy w jedną, sensowną puszkę (pewnym prekursorem moze byc tu D2x), rozdział linii pro na dwa aparaty przestanie miec sens.
To nie jest tak, że Nikon dowiedział się o Marku III przy okazji PMA. Firmy mają swoje sposoby, żeby węszyć co się dzieje u konkurencji. To co napisałem dotyczy ubiegłorocznej dyskusji, po prostu pierwotna specyfikacja D3H okazała się zbyt słaba na Marka III, a tu chodzi o walkę o rynek profesjonalny.
Mogę napisać tylko tyle, ze Nikon był nieco zaskoczony jakością Marka III.
Ja jestem ciekaw czy go w ogole dogonia w tym kroku.
Jesli nie i wypuszcza puszke ktora mu ustepuje pod wzgledem osiagow, a przy tym bedzie drozsza (to wazne! mk III jest relatywnie tani!) to chyba moga sie pakowac z tego segmentu.
Kiedys bylo tak: "Po co kupowac 1Ds jesli moge miec za to D2x 17-55 i 70-200?"
A teraz moze byc: "Po co kupowac D3 [domniemane] jesli w Canonie bede mial lepiej i taniej?"
No nic, trzymam kciuki.
Pawel Pawlak
13-06-2007, 17:03
a myślisz, że od ubiegłego roku nikon mógł jakoś drastycznie zmienić specyfikację d3h i przygotować gotowy model, uwzględniający te zmiany na teraz ?? Nigdy nie przypuszczałem, że to taka prężna firma jest ;)
I właśnie to był problem: czy znowu być pół kroku z tyłu z D3H, czy może lepiej uderzyć wypasionym D3, może nieco wolniejszym od Marka III (chodzi o ilość zdjęć/sek, a nie o szybkość zapisu), ale z większą matrycą, a z kolei szybszym działaniem od 1Ds. Mam nadzieję, że wkrótce się rozstrzygnie. Bo chodzi o wiedzę w którą stronę Nikon będzie zmierzał.
Aha, nie chodzi tu o drastyczne zmiany w D3H, tylko o to czy przyszłość firmy opierać dalej na dwóch modelach profesjonalnych, będąc stale z tyłu do Canona, czy też skupić się na jednym uniwersalnym modelu.
I właśnie to był problem: czy znowu być pół kroku z tyłu z D3H, czy może lepiej uderzyć wypasionym D3, może nieco wolniejszym od Marka III (chodzi o ilość zdjęć/sek, a nie o szybkość zapisu), ale z większą matrycą, a z kolei szybszym działaniem od 1Ds.
Widze ze sie rozumiemy :-)
Ja tylko od siebie dodam, ze niech sie debile z Nikona zastanowia zanim znowu wypuszcza puszke ktora robi 5fps (D200), ale z lampa nie wyciaga nawet 4, bo sie pomiar swiatla blyskowego nie wyrabia...
Puszka niby wyzej niz 20/30D, a tu taka skucha...
Nie wiem jak bedzie tym razem, ale docelowo to i tak bedzie zmierzac w kierunku jednej puszki, jak napisalem wyzej. Rozdzielenie linii pro to tylko wzgledy technologiczne. Poza tym nie mam pojecia skad macie takie informacje odnosnie puszek Nikona..IMHO to co sie pisze na forach to jedynie spekulacje, a wszelakie przecieki sa raczej kontrolowane. Przecieka tylko to, co oni chca by wycieklo.
Mam swoje ucho (niepolskie zresztą), niestety kilku miesięcy temu zalepili mu usta. Chyba za dużo gadał. A swoją drogą może właśnie sprzedawał mi to co mu pozwolili.
Kolekcjoner
13-06-2007, 23:11
Canona to chyba nieco nie zaskoczyło
;-)
Canona też to zaskoczyło i do dziś dnia się nie mogą pozbierać z zamówieniami. Dochodzą z różnych stron świata informacje, że pojawiają sie w sklepach zwalone puszki (i to nie pojedyńcze egzemplarze) - prawdopodobnie przez pośpiech i brak kontroli, bo takie jest zapotrzebowanie.
Ja jestem ciekaw czy go w ogole dogonia w tym kroku.
Jesli nie i wypuszcza puszke ktora mu ustepuje pod wzgledem osiagow, a przy tym bedzie drozsza (to wazne! mk III jest relatywnie tani!) to chyba moga sie pakowac z tego segmentu.
Kiedys bylo tak: "Po co kupowac 1Ds jesli moge miec za to D2x 17-55 i 70-200?"
A teraz moze byc: "Po co kupowac D3 [domniemane] jesli w Canonie bede mial lepiej i taniej?"
No nic, trzymam kciuki.
Dlatego dla Nikona świetnym wyjściem byłoby zrobienie dwa w jednym - podejrzewam, że dużo ludzi na zachodzie przyjęło by taka puszkę z radością i to nawet gdyby nie była tania. Do tego byłoby to niezłe posunięcie marketingowe.
Dlatego dla Nikona świetnym wyjściem byłoby zrobienie dwa w jednym - podejrzewam, że dużo ludzi na zachodzie przyjęło by taka puszkę z radością i to nawet gdyby nie była tania. Do tego byłoby to niezłe posunięcie marketingowe.
Ooo, na pewno, jakby taki set bylby jeszcze tanszy od 1D mkIII to hohoho i nonono!
Niestety, watpie ;-)
Ooo, na pewno, jakby taki set bylby jeszcze tanszy od 1D mkIII to hohoho i nonono!
Niestety, watpie ;-)
...a historycznie nie masz po temu przesłanek. Na drogawego Canona 1D - Nikon (trochę poniewczasie) odpowiedział tanim Nikonem D2H, zaś później (choć znowu trochę poniewczasie) inteligentnie zaproponował D2X - korpus o cenie i możliwościach chytrze ustawionych pomiędzy Markiem II D i Ds.
Kaleid, już raz cię pytałem (chyba nawet w tym wątku), ale nie odpowiedziałeś mi, więc zadam jeszcze raz: Twierdzisz, że większość informacji które pojawiają się na forach to bzdury, czyste spekulacje użytkowników. Bardzo prawdopodobne, bo jednak większość tych "przecieków" to nic innego jak koncert życzeń użytkowników, ale jednak aby wiedzieć na 100% że to bajki, trzeba mieć jakiś sposób weryfikacji tych informacji. Dlatego pytam: czy ty masz takowy? Mówiąc brutalnie: czy masz dostęp do jakichś przecieków, czy po prostu też sobie gdybasz
Pawel Pawlak
14-06-2007, 00:15
no właśnie sporo się mówi o zaporowej cenie d3... a ja wnioskując z dotychczasowych posunięć nikona, wierzę że zrobię coś na poziomie cenowym 5000$ ;) FF nie jest mi do szczęścia potrzebne, ale jeśli w tej cenie byłoby jakieś "prawie FF" czyi 1.1 czy 1.13 z szybkim cropem 1/5 i 2.0 to nie pogniewałbym się ;) No i mimo wszystko matryca lbcast albo cmos ze względu na wydajność akumulatora. Fajnie by było, żeby tak jak d2x potrafił zrobić 6000fot na jednym ładowania :)
...a historycznie nie masz po temu przesłanek. Na drogawego Canona 1D - Nikon (trochę poniewczasie) odpowiedział tanim Nikonem D2H, zaś później (choć znowu trochę poniewczasie) inteligentnie zaproponował D2X - korpus o cenie i możliwościach chytrze ustawionych pomiędzy Markiem II D i Ds.
To twoja opinia.
Ja to widze troche inaczej:
Canon wypuscil 1D mkI - Nikon D2H
Canon wypuscil 1D mkII - Nikon D2Hs
Canon wypuscil 1D mkIII - mam nadzieje, ze Nikon sie nie zblazni i nie wypusci trzeciego aparatu z matryca 4MPix...
Poza tym co tzn. "o cenie i mozliwosciach"?
Myslisz ze pare k, dlatego kto faktycznie zajmuje sie fotografia to jakas wielka roznica, przy od ilus lat rozbudowanym systemie?
No prosze Cie...
Poza tym na razie widze, ze mkIII jest wzglednie tani - czy sadzisz, ze D3 (abstrachuajc od nazwy) bedzie tanszy? Jakos watpie. Szczegolnie, ze mialby przeskoczyc marka3 parametrami - dla mnie bajki.
Albo bedzie tanszy, albo przeskoczy.
Swoja droga przy dzisiejszej technologii, z tego co widzimy (D2x/D2h - 1Ds/1D) chyba za predko na 2 w 1, albo puszka cos na takiej unifikacji straci - no nie ma cudow.
Kaleid, już raz cię pytałem (chyba nawet w tym wątku), ale nie odpowiedziałeś mi, więc zadam jeszcze raz: Twierdzisz, że większość informacji które pojawiają się na forach to bzdury, czyste spekulacje użytkowników. Bardzo prawdopodobne, bo jednak większość tych "przecieków" to nic innego jak koncert życzeń użytkowników, ale jednak aby wiedzieć na 100% że to bajki, trzeba mieć jakiś sposób weryfikacji tych informacji. Dlatego pytam: czy ty masz takowy? Mówiąc brutalnie: czy masz dostęp do jakichś przecieków, czy po prostu też sobie gdybasz
Znam dobrze specyfikę działania japońskich firm, i wiem ze japończycy są tu bardzo skrupulatni. Dlatego wycieki w zasadzie się nie zdarzają, a jeśli się zdarzają - to są kontrolowane. Gdyba wiele osób..i przecież wiadomo że kazdy z nich mniej lub bardziej trafi. Biorąc pod uwagę dotychczasową politykę Nikona, mozna sie domyslac ze sprobuje uderzyc gdzies pomiędzy 1DIII a hipotetycznym 1DsIII i moze to byc bardzo dobre posunięcie, jakim ongiś był D2x - który przez kilka miesiecy po premierze był na zapisy, takie było zapotrzebowanie. Aparat z matrycą 1.1 powiedzmy 18mp o predkosci 5 kl/s . do tego crop 1.5 hi-speed 8 lub 10 kl/s o nieco mniejszej rozdzielczosci, i juz mamy puszkę moich marzen :) ..D3, bez koniecznosci rozdzielania. Nawet jak hipotetyczny 1DsIII osiagne powiedzmy 22 mpix, to roznica w rozdzielczosci bedzie w zasadzie marginalna pomiedzy tymi aparatami. Ciekawym tez jak Canon poradzi sobie z szumami przy takim zmniejszeniu fotodiody..poki co, glownie operuja powierzchnią ukladu. Zrobienie jednej puszki o wysokiej rozdzieloczosci i zarazem duzej predkosci, nie jest utopią, ale bardzo realną rzeczą i moim zdaniem, bardzo dobrym pomysłem.
To twoja opinia.
Ja to widze troche inaczej:
Canon wypuscil 1D mkI - Nikon D2H
Canon wypuscil 1D mkII - Nikon D2Hs
Canon wypuscil 1D mkIII - mam nadzieje, ze Nikon sie nie zblazni i nie wypusci trzeciego aparatu z matryca 4MPix...
Poza tym co tzn. "o cenie i mozliwosciach"?
Myslisz ze pare k, dlatego kto faktycznie zajmuje sie fotografia to jakas wielka roznica, przy od ilus lat rozbudowanym systemie?
No prosze Cie...
Poza tym na razie widze, ze mkIII jest wzglednie tani - czy sadzisz, ze D3 (abstrachuajc od nazwy) bedzie tanszy? Jakos watpie. Szczegolnie, ze mialby przeskoczyc marka3 parametrami - dla mnie bajki.
Albo bedzie tanszy, albo przeskoczy.
Swoja droga przy dzisiejszej technologii, z tego co widzimy (D2x/D2h - 1Ds/1D) chyba za predko na 2 w 1, albo puszka cos na takiej unifikacji straci - no nie ma cudow.
D2Hs to był odpowiedzią na spadek sprzedaży, nie dorabiajmy ideologii. Już D2X ujawniał tendencję "unifikacji" - bardziej "studyjny" niż 1D2, bardziej "reporterski" niż 1Ds2.
Cena - jak widać - ma znaczenie: 1Ds1 i 1Ds2 sprzedawały się nad wyraz marnie. W swoim czasie Kodak sprzedawał 3x więcej DCS-ów PRO niż Canon 1Ds-ów, a mimo to uznał, że interes jest zbyt zapałczany i zakończył produkcję.
Co do samej ceny - to tylko Nikon wie, jaką przyjmie politykę i kwestia wiary/niewiary nie ma tu znaczenia. Jednakowoż fakty są takie, że w momencie premiery korpusy D2 były cenowo konkurencyjne dla Canona.
matka997
14-06-2007, 13:49
panowie, rozumiem że żeby szanowne żony się nie rzucały że za dużo czasu na forum spędzacie to wstajecie po 5 rano żeby sobie popisać. oto co znaczy miłość do nikona
:mrgreen:
Do tego czasu co widzisz trzeba dodać ze dwie godziny.
Kolekcjoner
14-06-2007, 17:12
(...) Ciekawym tez jak Canon poradzi sobie z szumami przy takim zmniejszeniu fotodiody..poki co, glownie operuja powierzchnią ukladu. (....)
Nie wiem czemu ale o to jestem dziwnie spokojny :mrgreen:.
To bądź dalej, ja bym nie był. Do tej pory operuje glownie powierzchnią sensora, bez zbytniego zmniejszania fotodiod. Nie ma w tym żadnych czarów...po prostu w miarę niskie szumy utrzymują poprzez relatywnie duzy efektywny piksel. Nie jest to gwarantem, jednak duzo prosciej skonstruowac 12mpix niskoszumna matryce o wymiarze 35mm niz APS-c o tej samej rozdzielczosci. Do tej pory Canon nie posiada matrycy o takim stopniu integracji jak Nikon D2x, wiec nie ma punktu odniesienia. Ale dwukrotne zwiększenie liczby pikseli na tej samej powierzchni musi sie odbic w szumach. Oczywiscie, probuje się zwiększyc efektywną powierzchnię..min LBCAST wykorzystuje szcztuczkę współdzielenia funkcji przez tranzystory, dzieki czemu jest ich nieco mniej a tym samym powierzchnia efektywna większa. Nie mozna tego robic jednak w nieskonczonosc. Fizyki nawet Canon nie oszuka
Kaleid,
Praw fizyki nikt nie oszuka, lecz spójrz na to (p)review Mark'a III:
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/1D-MKIII-Field.shtml
Autorzy różnych wstępnych recenzji Mark III uważają, że jest lepszy od 5D oraz Mark II, które mają przecież większe przetworniki, oraz o 2-3 wartości EV lepszy od D2Xs.
Pole powierzchni przetwornika w Mark III podzielone przez ilość wszyskich pikseli daje średnio 50um kwadratowych na jeden pixel.
Pole pow. przetwornika w D2Xs podzielone przez całkowitą ilość pikseli to ok. 29um2.
Ten stosunek to ok. 2:1, czyli powiedzmy, że Canon zyskuje ok 1 EV dzięki większemu przetwornikowi. natomiast pozostaje jeszcze 1-2EV które trzeba nadrobić technologią aby czułość przetwornika dogoniła Canon'a.
A co do niezmiennych praw fizyki - od czasu kiedy skończyłem studia nie zajmowałem się nawet w teorii metodami wytwarzania półprzewodników, lecz postęp w tej dziedzinie jest ogromny, napędzany głównie przez cyfrowe układy o dużej skali integracji - procesory, chipsety, pamięci. I jest to nie tylko coraz większa skala integracji, ale też np. nowe podłoża - choćby dyfuzja tranzystorów wprost na izolatorze (SOI), czy też zastosowanie droższego, ultraczystego krzemu (jak np. w detektorach mikropaskowych i pikselowych w eksperymentach fizycznych) aby zmiejszyć prądy upływu (dark current). Pewnie też można wywalić elektronikę - np. wzmacniacze ładunkowe na przybondowany od spodu scalak... Podejrzewam, że ograniczenia wynikające z praw podstawowych są jeszcze dość daleko... Bo gdyby były blisko, to już dawno widzielibyśmy aparaty z przetwornikiem chłodzonym np. ogniwem Peltiera (ponoć astronomowie robią to od dawna).
Zbigniew
14-06-2007, 22:44
Hehe, Yacek, czyżbyś kończył mikroelektronikę ? :mrgreen:
Sugerujesz ze roznica miedzy nimi to 4EV? bez przesady, góra 1.5 działki przy sprzyjających warunkach,to raz.
Dwa to to, ze MarkIII nie jest lepszy od 5D, nawet jesli troche to roznice sa marginalne. Podobnie w wielkosci fotodiody sa raczej niewielkie, a ja pisalem raczej o dosc drastycznym wzroscie (podwojeniu ilosci pikseli na tym samym obszarze). Rozwiązan jest oczywiscie wiele, ale rozmawiamy tu o bardziej przyziemnych, czyt. przystepnych.
Nie, nie napisałem, że różnica jest aż 4EV, lecz pomiędzy 2 a 3 EV. Patrz nie tylko na różnice w szumach w jasniejszych partiach zdjęć, ale także, a może zwłaszcza, na ciemniejsze obszary.
Mark III ma powierzchnię krzemu per pixel mniejszą o ok. 20% w porównaniu z 5D. Czyli wykonali w ciągu półtora roku pewien postęp.
Problem z Nikonem i Canonem jest taki, że Canon zajął niszę najlepszego, więc może czerpać z tego nieproporcjonalnie duże zyski w stosunku do nakładów na badania i rozwój - coś jak Intel i AMD. Nieważne, że po roku czy dwóch masz produkt równie dobry jak konkurencja i włożyłeś w niego podobne nakłady - musisz go sprzedać sporo taniej, albo w podobnej cenie, ale dołożyć do niego więcej funkcjonalności, którą wolałbyś przecież dokładać tylko do produktów z górnej półki, żeby nie kanibalizować sprzedaży w droższych segmentach.
Mam nadzieję, że Nikon, który przecież jest dostawcą urządzeń dla producentów półprzewodników, w końcu dogoni Canona - to by wyszło wszystkim klientom na dobre, bo wówczas ceny niechybnie spadną.
3EV? Nie, trzy działki to roznica potezna. 1600 w 5d nie jest tak dobre jak 200 w D2x. Roznice sięgają maksymalnie 1,5. Wiem ze Canonowe matryce mniej szumia , no ale juz bez przesady :)
Masz rację... Już dawno wszyscy zdezerterowalibyśmy do Canona :-)
kolejna "plotka-zapowiedź" D3 - tym razem 26 czerwca ma się światu ukazać D3:
http://www.engadget.com/2007/06/13/nikon-getting-set-to-unveil-next-gen-professional-dslr/
Witam Panów i Panie
Napisaliście już trzydzieści stron o nowościach nikona. Dla mnie finał był taki,że czekając na coś sensownego na półkach sprzedałem klocki nikona i kupiłem 1D Mark II i nie mam żadnych uwag (no może przesadziłem ;) ) niestety póki co Canon daje nam wszystko, o czym marzymy na tym forum, a nikon niestety tylko nadzieję,że to dostaniemy.
Witam Panów i Panie
Napisaliście już trzydzieści stron o nowościach nikona. Dla mnie finał był taki,że czekając na coś sensownego na półkach sprzedałem klocki nikona i kupiłem 1D Mark II i (..)
Napisaliście już trzydzieści stron o nowościach nikona. Dla mnie finał był taki,że czekając na coś sensownego na półkach sprzedałem klocki nikona i kupiłem 1D Mark II i nie mam żadnych uwag (no może przesadziłem ;) ) niestety póki co Canon daje nam wszystko, o czym marzymy na tym forum, a nikon niestety tylko nadzieję,że to dostaniemy.
Klasyka i robi tak coraz wiecej osob.
Zreszta wcale Ci sie nie dziwie i zapewne zrobie tak samo, jesli Nikon nie pokaze czegos normalnego w segmencie pro.
Zakup 70-200 VR juz odlozylem do tego czasu, bo wyszlo mi ze nie bede pakowal pieniedzy w system ktory byc moze zmienie.
Ja jesli bym się przesiadał, to bym to zrobil a nie ględził o tym 3x dziennie na forum ;)
Pawel Pawlak
21-06-2007, 01:44
Witam Panów i Panie
A co daje ten MK2 w stosunku do d2x/d2xs ? obrazowanie ? ergonomię ? zasilanie ? wszystko ma gorsze... może wysokie iso jest minimalnie lepsze, ale różnicę o 1EV niweluje się przez różnicę w cropach. Co ma ten 1dmk2 o czym powinienem marzyć ?
Co ma ten 1dmk2 o czym powinienem marzyć ?
Pawle, przeciez to proste - czegos czego Nikon nie ma i miec nigdy nie bedzie - napis Canon :D
A ja wcale bym sie nie obrazil jakby N puscil przy okazji nowej puchy pare odswiezonych krotszych staleczek z afs.
A co daje ten MK2 w stosunku do d2x/d2xs ? obrazowanie ? ergonomię ? zasilanie ? wszystko ma gorsze... może wysokie iso jest minimalnie lepsze, ale różnicę o 1EV niweluje się przez różnicę w cropach. Co ma ten 1dmk2 o czym powinienem marzyć ?
On ma te... no... planktony na zdjęciach. Najlepiej zapytaj remola71...
Zainwestowałem, nie ukrywam :) , w nalepszy moim skromnym zdaniem system.
Teraz chcialbym tylko nauczyć się go dobrze wykorzystywać i mieć chociaz odrobinę więcej czasu.
System umozliwia robienie wyśmienitych zdjęc. Została tylko sprawa operatora koparki, czyli mnie.
Kiedys toczyły sie zakulisowe dyskusje dotyczące VR i jego przydatnosci przy długich lufach w fotografi przyrodniczej. Cóż, sprawiłem sobie 300/2.8VR i juz wiem , że wszedzie dobrze gdzie nas nie ma.
I prosze mi nie mowic o przepaści pomiedzy VR a IS.
W końcu VR ył perwszy :)
Pozdrawiam i życzę czasu, miejsca i światła
Czornyj dzięki za załatwienie sprawy.
Pawel Pawlak
21-06-2007, 13:24
Jurgen; Twoje słowa są jak balsam dla moich uszu ;) Myślałem że to tylko ja czuję się być ograniczeniem dla posiadanego sprzętu a nie odwrotnie i już powoli zaczynała mi psycha siadać jak czytałem wypowiedzi w stylu "nikon mnie ogranicza"... dzięki Tobie, moja depresja związana z inwestycją w ten najmniej rozwojowy system jeszcze trochę się odwlecze... ;)
Czornyj; znaczy że co? żę d2x czy 1dmk2 ma plankton? Pogubiłem i nie wiem co zabrać na przynętę dla wielorybów ?
przeciez to proste - czegos czego Nikon nie ma i miec nigdy nie bedzie - napis Canon :D
zawsze możesz sobie wymienić pasek na taki z logo innego producenta :D
Stary nie ważne jaką przynetę zastosujesz.
Tobie i tak będą brały tylko kaszaloty!
:mrgreen: ;-)
Costam ta 2'ka ma.
Obrazowanie? Mniejsze szumy, ale tutaj bez przesady. Choc oczywiscie przy wysokim zastanym wypada lepiej (wczoraj robilem zdjecia w teatrze w takiej ciemnicy ze strach sie bac, a nie wzialem 50'ki...).
Ergonomie? Nie, bez jaj ;-) Chyba sie odzwyczailem od Canona, bo akurat on dziwnie lezy w lapie, choc przyciski nie stanowia problemu.
Zasilanie? Tzn? Oba maja mocne - to chyba zadne kryterium.
Dla mnie ma jedna wazna rzecz - 8fps, a nawet przy jego przycieciu (do 5 albo 6) nie zwalnia z lampa.
D200 z lampa ma ~3.5, D2x ma niewiele wiecej, ale widac o ile szybciej dzialaja bez lampy.
Canon za to ma w plecy jesli chodzi o AF i dopiero ten mkIII mial/ma to zmienic/juz to zmienil.
Czy nalezy marzyc? Juz minely czasy kiedy trzymalem obrazki puszek i szkiel na pulpicie, ale kto wie ;-)
Kaleid - ja nie gledze 3x dziennie na forum - ja 3x dziennie robie zdjecia :>
No dobra, dzis tylko 2, ale za to drugi temat jest ciekawy ;-)
Adak - właśnie że marudzisz jak stara piernacka. Gwoli ścisłości - w 1DMk2 jest anachroniczne zasilanie NiMH. Co więcej - nie mam pojęcia co ci chodzi z lampą w D200 - sprawdziłem u siebie na D2H i z SB800 nap.... 8 kl/sek bez najmniejszego problemu:
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/_DSC0401.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/_DSC0402.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/_DSC0403.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/_DSC0404.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/_DSC0405.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/_DSC0406.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/_DSC0407.jpg)
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/_DSC0408.jpg)
Pawel Pawlak
21-06-2007, 14:19
Costam ta 2'ka ma.
Obrazowanie? Mniejsze szumy, ale tutaj bez przesady. Choc oczywiscie przy wysokim zastanym wypada lepiej (wczoraj robilem zdjecia w teatrze w takiej ciemnicy ze strach sie bac, a nie wzialem 50'ki...).
Ergonomie? Nie, bez jaj ;-) Chyba sie odzwyczailem od Canona, bo akurat on dziwnie lezy w lapie, choc przyciski nie stanowia problemu.
Zasilanie? Tzn? Oba maja mocne - to chyba zadne kryterium.
Dla mnie ma jedna wazna rzecz - 8fps, a nawet przy jego przycieciu (do 5 albo 6) nie zwalnia z lampa.
D200 z lampa ma ~3.5, D2x ma niewiele wiecej, ale widac o ile szybciej dzialaja bez lampy.
Canon za to ma w plecy jesli chodzi o AF i dopiero ten mkIII mial/ma to zmienic/juz to zmienil.
Czy nalezy marzyc? Juz minely czasy kiedy trzymalem obrazki puszek i szkiel na pulpicie, ale kto wie ;-)
Kaleid - ja nie gledze 3x dziennie na forum - ja 3x dziennie robie zdjecia :>
No dobra, dzis tylko 2, ale za to drugi temat jest ciekawy ;-)
Będę porównywał d2x z 1dmk2.
Obrazowanie
Mark2 szumi mniej o jakieś 2/3 do 4/3 mniej niż d2x Ale szumi inaczej. Lepiej, gorzej nie wiem. Jak się komu podoba. Biorąc pod uwagę różnicę w CROPach i używaniu długich szkieł szybko ta przewaga maleje (d2x: 500f4 x 1/5 = 750f4, x2=100mmf4; 1dmks2: 500f4x1.3=650f4). Ostrość obrazowania ? HSC ze swoimi 6.9mpix może konkurować z pełną 8.2mpix matrycą z makr2. przy 12mpix w d2x nie ma co porównywać...
Szybkość pracy z fleszem
d2x spokojnie wyrabia zarówno przy 5 jaki i 8mpix testowałem
Zasilanie
nie porównywałem, słyszałem/czytałem wiele negatywnych informacji o
zasilaniu 1dmk2; d2x wyciąga bez problemu 6000fot na jednym, starym aku
AF
CAM2000 działa idealnie w każdych warunkach. Nie sądzę żeby 1dmk2 był lepszy. Jeśli jest to raczej pomijalnie i więcej zależy od szkła jakie podepniemy niż od puszki.
Adak - właśnie że marudzisz jak stara piernacka. Gwoli ścisłości - w 1DMk2 jest anachroniczne zasilanie NiMH. Co więcej - nie mam pojęcia co ci chodzi z lampą w D200 - sprawdziłem u siebie na D2H i z SB800 nap.... 8 kl/sek bez najmniejszego problemu:
Czornyj - nie wiem czym marudze - przestawiam wlasny punkt widzenia, nie zmuszam nikogo aby sie ze mna zgadzal.
Poza tym aporpos marudzenia - lepiej przeczytaj dokladnie co ja pisze, bo wymieniam D200 i D2x(s), a nie D2H wiec nie obracaj kota ogonem.
Odpowiedz czemu nie wymienialem D2H(s) jest stosunkowo prsota - ma dla mnie zbyt mala matryce i moge go co najwyzej kupic dla siebie, ale do pracy odpada - czesto foty trzeba jeszcze kadrowac i co mi z takiego pliku 4MPix zostanie?
Dla mnie optimum byloby tak ze 2 dzialki mniej szumiace D3H. Wsio. Pytanie co na to N...
Tu nie chodzi o matrycę - piszesz, że D2-ki nie wyrabiają się z lampą, a to nieprawda. D2X i D2H to praktycznie to samo, różnią się tylko matrycą, więc skoro D2H zaiwania z lampą 8kl/sek, to D2X też będzie zaiwaniał.
Co jak co, ale akurat w zarzuty, że coś jest nie tak z lampami w Nikonach to pozwolę sobie nie wierzyć. Być może na stadionach jest biało od eLek, ale już wokół czerwonych dywanów to wcale nie jest tak halo z tymi Canonami.
Szybkość pracy z fleszem
d2x spokojnie wyrabia zarówno przy 5 jaki i 8mpix testowałem
Nie wyrabia, ja tez testowalem majac obie puszki obok siebie. D2x zwalnia o jakies 0.5-1 klatki, a D200 jeszcze bardziej.
Tak - wqrza mnie to.
Za to nie mialem jeszcze okazji porownac w ten sposob D2xs, ale caly czas to nie 8fps, ktore sie przydaje.
Tu nie chodzi o matrycę - piszesz, że D2-ki nie wyrabiają się z lampą, a to nieprawda.
Napisalem ze D200 i D2x nie wyrabia sie z lampa.
Jesli gdzies jest inaczej - zacytuj.
Pawel Pawlak
21-06-2007, 14:25
no to albo ja mam wyjątkowy egzemplarz d2x albo Ty testowałeś jakiś felerny....
no to albo ja mam wyjątkowy egzemplarz d2x albo Ty testowałeś jakiś felerny....
Wytestuj - odepnij lampe i zrob seryjne. Potem przypnij, wlacz i zrob seryjne. Na ucho slychac ze jest wolniej.
Zreszta, jak mowilem - chce D3H z jakas 8-10MPix matryce, mniej szumiaca i bede szczesliwy.
Ps. Zeby jeszcze produkowalo jpg'i jakie jak RAW'y to juz by w ogole bylo :>
Napisalem ze D200 i D2x nie wyrabia sie z lampa.
Jesli gdzies jest inaczej - zacytuj.
D2X to to samo co D2H
D2X to to samo co D2H
Mechanicznie pewnie tak.
Notabene czornyj - moglbys zrobic te same zdjecia bez lampy?
Na tych co pokazales widac, ze D2H z lampa nie trzyma podawanych w dokumentacji 8fps - 1 zdjecie ma czas 11:36 a ostatnie (ósme) 12:46 co daje niecale 7.3fps.
To oczywiscie pikus i tyle moglbym miec gdyby matryca byla wieksza, ale chcialem tylko zauwazyc ze jednak zwalnia.
Układy pomiarowe w D2H i D2X też są takie same.
Ten stoper cały czas wyświetla ostatnią cyfrę "8", a zmienia tylką dziesiętną część sekundy - praktycznie więc nie ma szans by wyszła "równa" sekunda, chyba że trafiłbym idealnie na początek tej pierwszej jednej-dziesiątej. Oczywiście zrobiłem serię bez lampy i wyszło tak samo.
Czornyj dzięki za załatwienie sprawy.
Nie ma za co. Dzięki że mnie nie własnoręcznie nie udusiłeś ;)
Mechanicznie pewnie tak.
Notabene czornyj - Na tych co pokazales widac, ze D2H z lampa nie trzyma podawanych w dokumentacji 8fps - 1 zdjecie ma czas 11:36 a ostatnie (ósme) 12:46 co daje niecale 7.3fps.
A Swistak siedzi i zawija...ciekawe ile na sekundę??? 3,05 batoników? A może 3,564784 ???
Nie macie innych problemów niż zajmowanie się takimi pierdołami jak to, czy dana puszka robi 7,3 czy 8 fps?
Nie macie innych problemów niż zajmowanie się takimi pierdołami jak to, czy dana puszka robi 7,3 czy 8 fps?
A niech sobie piszą. Nie ma obowiązku czytania.
kolejna "plotka-zapowiedź" D3 - tym razem 26 czerwca ma się światu ukazać D3:
http://www.engadget.com/2007/06/13/nikon-getting-set-to-unveil-next-gen-professional-dslr/
Niesądzę...spodziewałbym się bardziej czegos po 25 lipca, gdyż tego dnia Nikon będzie świetował 90 cio lecie. Jeśli szykują jakies premiery, to podejrzewam ze zaczekają z tym do "magicznej daty". Aczkolwiek to tylko i wylącznie moje spekulacje.
Myślę, że Nikon daruje sobie 90-lecie i poczeka na 100-lecie - jeszcze ładniejsza data, bardziej okrągła. Ponoć wtedy nowy D3 ma zmiażdżyć Canona 4D Mark X.
Z okazji 100lecia firmy-matki Nikon Polska ma zamieścić na swojej stronie streszczenia instrukcji po polsku w PDFach.
wierzę we wszystko oprócz tych pdf-ów z instrukcją ;) co jak co ale za łatwo nam nie może być
czytaj uważnie: STRESZCZENIA, nie całe instrukcje ;)
hehe, że też zawsze przez czytanie tego forum muszę czyścić monitor ;)
..... .Mogę jedynie napisac, ze znajomy z NPS dostał zaproszenie na zamkniętą prezentację ..... na drugą połowę czerwca. ....
mam pare tys VAT do oddania i chce zrobic zakupy - w czerwcu. Nie wiem czy kupować szkło DX oraz inne szkło pod całą klatkę, ale bez AF-S. Jak bym był pewien planów nikona - wiedziałbym co zrobić.
Co z ta prezentacją? (koniec czerwca? dziś jest 26) Będą zapezentowane szkła czy body - czy znowu prezentacja będzie po prostu później....
Prezentacja ponoc była, ale gosc sie zasłana NDA takze nic nie mowi. Co do reszty: do złej osoby te pytania kierujesz. Mi sie wydawalo ze podawany ostatnio (najprawdopodobniej z czapki) termin 26.06 to fikcja, i jak sie okazalo - dobrze myslalem :)
dla wszystkich czekających na D3, jest odpowiedź od Nikona :)
http://www.pbase.com/keymee/image/81170020
dla wszystkich czekających na D3, jest odpowiedź od Nikona :)
http://www.pbase.com/keymee/image/81170020
hehe
matka997
26-06-2007, 12:17
mam pare tys VAT do oddania i chce zrobic zakupy - w czerwcu. Nie wiem czy kupować szkło DX oraz inne szkło pod całą klatkę, ale bez AF-S. Jak bym był pewien planów nikona - wiedziałbym co zrobić.
Co z ta prezentacją? (koniec czerwca? dziś jest 26) Będą zapezentowane szkła czy body - czy znowu prezentacja będzie po prostu później....
przykre, że jeśli gdzieś jest jakiś konkret, to wylącznie po stronie zdezorientowanych użytkowników. no dosyć wymierny dylemat.
Bo użytkownicy sami sobie wymyslaja daty premier, wierząc w kazde slowo co gdzieś ktoś w internecie napisze..a później zawód że premiery nie było :)
A może wam chodziło o premiera, a nie o premierę? Ten to jest codziennie - w TV. :-D
Zbigniew
26-06-2007, 18:11
Ale na niego nikt nie czeka :-P No może nieliczni...
Kolekcjoner
26-06-2007, 18:27
Ale na niego nikt nie czeka :-P No może nieliczni...
Bardzo nieliczni :mrgreen:. Tacy na wymarciu.......:lol:.
wiem ze prawdopodobnie nigdy nie kupie D3 ale tak mnie wkurza ta dezinformacja i to napięcie ze ciągle siedze w poscie "jakieś nowości" i klikam F5 :]
zwariować można :]
phantomek
26-06-2007, 22:46
No a ja czekam i czekam, powoli jakies fundusze odkładam, no ale cos sie doczekac nie moge :)
Chodza ploty, ze latem w koncu ma sie pojawic D3 oraz szkielko 50mm 1.2G AF-S
Zbigniew
26-06-2007, 23:18
No a ja czekam i czekam, powoli jakies fundusze odkładam, no ale cos sie doczekac nie moge :)
Eee tam odkładać fundusze. Sprzedajesz to jedno jedyne zdjęcie i będzie na ową puszkę. Wiesz - chodzi o ten abstrakt niedawno powstały .... :-D :-D
A mnie bardziej interesuje, czy pojawi się w przeciągu roku-półtora odświeżony AF-S VR 70-200/2.8 - z VR nowszej generacji... :)
Pawel Pawlak
26-06-2007, 23:42
A mnie bardziej interesuje, czy pojawi się w przeciągu roku-półtora odświeżony AF-S VR 70-200/2.8 - z VR nowszej generacji... :)
A co jest nie tak z obecnym ??:shock: Jako użytkownik, nie zauważyłem żeby to szkło wymagało jakiegokolwiek odświeżenia... przyznam że mnie zatkało...
Robert S.
26-06-2007, 23:59
A co jest nie tak z obecnym ??:shock: Jako użytkownik, nie zauważyłem żeby to szkło wymagało jakiegokolwiek odświeżenia... przyznam że mnie zatkało...
wsadzą VR najnowszej generacji pozwalający wydłużyć czas naświetlania stukrotnie, bez ryzyka poruszenia ;) :mrgreen:
Chodza ploty, ze latem w koncu ma sie pojawic D3 oraz szkielko 50mm 1.2G AF-S
Hmmm, 50/1.2 AF mogla by sie pojawic - oby zbudowana prawdziwie pancernie.
Niestety - cenowo bedzie jak 50/1.2 Canona, a wiec drogo, a niewielka roznica w swietle...
Za to jesli faktycznie chca wypuscic D3 z 50'ka, to ja bym na FF obstawial, ale...
Pierwszy raz o tym slysze, wiec poki nie zobacze to wrzucam do wishlisty :-)
Ale pomysl fajny 8-)
Co do nowego 70-200/2.8 VR - pewnie chodzi faktycznie o nowa wersje VR'a, coby ta dzialke/dwie dodac. Ale imho o wiele za wczesnie na taki ruch, choc faktycznie sa juz nowsze i skuteczniejsze VR'y (vide nowe Canon 70-200/4 IS - to bodajze gwarantowane 4 dzialki).
Pawel Pawlak
27-06-2007, 00:24
choc faktycznie sa juz nowsze i skuteczniejsze VR'y (vide nowe Canon 70-200/4 IS - to bodajze gwarantowane 4 dzialki).
Nie, no nie przesadzajmy... Tak dobry to nikon na pewno nigdy nie będzie... IS w tym obiektywie canona to podobno nawet potrafi ruchome obiekty przymrozić. Spokojnie można przy przy 1/10 focić siatkówkę i akcje pod siatką wychodzą nieporuszone.
Nie, no nie przesadzajmy... Tak dobry to nikon na pewno nigdy nie będzie... IS w tym obiektywie canona to podobno nawet potrafi ruchome obiekty przymrozić. Spokojnie można przy przy 1/10 focić siatkówkę i akcje pod siatką wychodzą nieporuszone.
Tak, tak, a niedlugo nie trzeba bedzie uzywac statywu jak bedzie VR 9'tej generacji i nocne do 5 minut bedzie mozna z reki cykac ;-)
IS w tym obiektywie canona to podobno nawet potrafi ruchome obiekty przymrozić. Spokojnie można przy przy 1/10 focić siatkówkę i akcje pod siatką wychodzą nieporuszone.
tak, tak, a świstak siedzi i zawija te L-ki w sreberka :)
Tak to jest jak się nie wie o czym się mówi. Mozna narazić się na śmieszność.
wsadzą VR najnowszej generacji pozwalający wydłużyć czas naświetlania stukrotnie, bez ryzyka poruszenia ;) :mrgreen:
Z 10 kilogramowym żyroskopem. :D Hmmm... Może to niegłupi pomysł.
Nie wiem czy czytaliscie ale teraz chdzą plotki że nowy D3 ma mieć modularny korpus i WiFi :) Poniżej jego specyfikacja:
--------------------------------------
Camera Model: Nikon D3
Effective Pixels: 12 megapixels +
Date Of Release: 05 Jul 2007
Body Make: Magnesium Alloy
Image Size: 4288 x 2848
File Formats: RAW , JPEG (3 types)
Frames Per Second: 8 - 10 FPS
Description
****THE RELEASE DATE ABOVE IS AN ESTIMATE ONLY **** (based on dealings within the distributor network)
All the hype surrounding the new D3 series may well be pointing to a summer 2007 release
Below are some of the potential updates we can find on this most sought after camera
Modular body (interchangeable finder, back, and storage modules); the body is the host camera brains and control system, power source, lens mount, mirror box, shutter, and support system while everything else gets added on:
10-12mp APS High Speed Back (10 fps DX crop, 12 fps HS crop)
24mp FF Low Speed Back (3 fps FF, 5 fps DX crop)
12mp Black and White Back
Prism finder with real time displays (e.g. histograms)
Card storage module (2x CompactFlash or 2x SecureDigital)
Drive storage module (40, 80, 120GB hard drive)
Wireless module (1x CompactFlash for backup, WiFi)
---------------------------------------------
Nawet Thom Hogan spekuluje że może to być prawdą :) a co do daty to przewiduje sierpień 2007:
"People with long memories will remember my hinting at the release date by pointing people to the sporting event calendar. If I were a betting man, I'd bet that the first public appearance of the new Nikon pro body would be at the world track and field championships in Osaka, Japan in August (Aug 25-Sept 2). I tried to hint at that back earlier this spring, but I guess I was being too cryptic."
No, no... Wyświetlacz z histogramem, hdd, wifi
.i. i sam będzie robił zdjęcia?
Zbigniew
27-06-2007, 10:08
Te spekulacje Hogana, choć już pojawiały się wcześniej, nie są niczym wyjątkowym. Przepis na takie newsy jest prosty - wziąć parametry kilku dobrych puszek (a w praktyce jednej od konkurencji), dodać do rozdzielczości kilka mpix, dorzucić bajery, całość zwiększyć o 20-30%. Aby spekulacja wyglądała na bardziej realną, nie pisać od razu, że będzie dysk 300GB, ale napisać kilka alternatywnych pojemności.
A ja sobie pozwole przedyskutowac to co mnie intryguje ;-)
Frames Per Second: 8 - 10 FPS
O, 10 fps, goracy oddech marka na karku? ;-)
Modular body (interchangeable finder, back, and storage modules); the body is the host camera brains and control system, power source, lens mount, mirror box, shutter, and support system while everything else gets added on:
Patent od dawna wygladany, ciekawe w jakim stopniu bedzie to modulowe. Tzn. majac 2 scianki zmieniamy sobie sami w domu, uzywajac srubokreta, czy idziemy do autoryzowanego serwisu, a oni z narzekaniem i jojczeniem zmieniaja za 1k pln?
10-12mp APS High Speed Back (10 fps DX crop, 12 fps HS
Tu juz 12fps? Ktos chyba zaczyna cudowac, ale kto wie... Niby HS to tylko czesc kadru, ale co na to mechanika? (choc bywaly juz w historii 14fps puszki i to analogowe, wiec musialy sobie jeszcze poradzic z przesuwem filmu).
24mp FF Low Speed Back (3 fps FF, 5 fps DX crop)
Cos na co najwiecej osob sie napala czyli FF z ew. DX'woym cropem. Ciekawe co z tego wyjdzie, o ile wyjdzie, ostatnie ploty mowily o cropie 1.1 a tu nagle 1.0. Hmm...
12mp Black and White Back
Hmm, B&W ktorys tam DCS? Bardzo ciekawa sprawa, jakby to jeszcze byl FF... tamten wyniki dawal naprawde rewelacyjne, ostatnio nawet myslalem o jego kupnie, ale jest kompletnie nie do dostania. IMHO nastepny punkt z wishlisty.
Prism finder with real time displays (e.g. histograms)
W sumie... Tylko jak by to bylo wyswietlane, to raz, a dwa ile musialo by byc segmentow swiatlomierza zeby zrobic jakis sensowny histogram? Choc te 1000-ilus polowe juz byc moze zahaczaja o histogram "jakotaki".
Card storage module (2x CompactFlash or 2x SecureDigital)
Sadze ze opowiesc o 2xCF to mozna wlozyc miedzy bajki, ale CF+SD w markach zdaje egzamin - wiec czemu nie?
Choc ja bym wolal 2xCF - moze od razu ktorys RAID? ;-)
Drive storage module (40, 80, 120GB hard drive)
To od pewnego czasu lazi za ludzmi, ale oczywiscie nie jako wbudowana czesc, tylko gdzies tam wiszace na kabelku (nastepna rzecz po boosterze ;-) )
Wireless module (1x CompactFlash for backup, WiFi)
Jasna sprawa i chyba nic nowego, choc ten CF do backupu? To nie mozna backupowac na glownej karcie?
Nawet Thom Hogan spekuluje że może to być prawdą :) a co do daty to przewiduje sierpień 2007
A ja chce jutro! Chce, chce, chce! ;-)
W sumie... Tylko jak by to bylo wyswietlane,
W coniektórych bardziej wypasionych samolotach wojskowych są takie śmieszne, przeźroczyste wyświetlacze. Może więc taki patent? A jeszcze jakby ten histogram uwzględniał korekcję ekspozycji to wogóle byłby git. Znając życie, to prędzej będzie kadrowanie na LCDku.
A ja sobie pozwole przedyskutowac to co mnie intryguje ;-)
Stare "predykcje" , zerznięte ze strony Thoma Hogana. Czysta fikcja, nie ma sie czym podniecac.
Tak to jest jak się nie wie o czym się mówi. Mozna narazić się na śmieszność.
Miło mi, że dostarczyłem Szanownym Forumowiczom rozrywki. Chodziło mi o fakt istnienia tzw. VR drugiej generacji (pierwszym obiektywem z VR II był 18-200). 70-200 ma jak dotąd VR pierwszej generacji. Nie da się ukryć, że im taki system nowszy - tym lepiej. Tak czy inaczej mam zamiar kupić tę lufkę w przyszłym roku i chciałbym dostać najlepsze co możliwe, nawet jeśli zysk rzeczywisty będzie niewielki.
Stare "predykcje" , zerznięte ze strony Thoma Hogana. Czysta fikcja, nie ma sie czym podniecac.
Akurat te "predykcje" nie pochodzą od Thoma Hogana, ale rzeczywiście są podobne do jego przewidywań. Te ponoć powstały po ostatnim NPS w Japonii, ale jaka jest tego wiarygodność - czas pokaże :)
Niestety, ale wszystko to juz bylo :)
http://www.bythom.com/roadmap.htm
Pawel Pawlak
27-06-2007, 13:44
to wszystko starocie... już pojawiły się nowe "przecieki" ;) http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=23787537
Miło mi, że dostarczyłem Szanownym Forumowiczom rozrywki. Chodziło mi o fakt istnienia tzw. VR drugiej generacji (pierwszym obiektywem z VR II był 18-200). 70-200 ma jak dotąd VR pierwszej generacji. Nie da się ukryć, że im taki system nowszy - tym lepiej. Tak czy inaczej mam zamiar kupić tę lufkę w przyszłym roku i chciałbym dostać najlepsze co możliwe, nawet jeśli zysk rzeczywisty będzie niewielki.
To może stanieją pierwsze wersje? ja dopiero za rok kupię 70-200 VR i to z USA...
Już w zeszłym roku był ponoc do dostania AFS II.
Vr to bardzo pomocna rzecz, ale równoczesnie najbardziej przereklamowana.
Już w zeszłym roku był ponoc do dostania AFS II.
Tzn. to co teraz jest na rynku jest już update'owaną wersją? No to faktycznie się wygłupiłem. ;)
Vr to bardzo pomocna rzecz, ale równoczesnie najbardziej przereklamowana.
To wiem. Testowałem, zdecydowałem że fajnie będzie go mieć, kiedy już uzbieram kasę. Na razie b. sobie chwalę swoją Sigmę.
Odie ty wszystko tak bardzo do siebie? :)
No bo w sumie to ja wsadziłem kij w VRa... ;)
Niestety minął ten dzień 26 June, kiedy świat (Canona rzecz jasna) miał się zatrząść w posadach, a my mieliśmy z opadniętymi szczękami oglądać nowego wypasa D3. Wezwani do central na "pokazy" powrócili i nie wyglądają, żeby mieli coś niezwykłego do zakomunikowania. Coś tam pod nosem marudzą, że może July, a może August.
Czas wyznaczyć nową datę. Proponuję 16 lipca 2007. :-D
Może lepiej 16 lipca, ale 2008. Żeby sobie nadziei nie robić za bardzo. Może się skośnoocy inżynierowie wyrobią. Może...
nie będę oryginalny, proponuję: 07.07.07
0707 bede miał urodziny :P może być :D - pośle maila do nikona że chce na prezent :D - napewno się nie wyłamią i dadzą :P
Nieeee, 5 lipca - w moje urodziny. :) Mogę nawet przyjąć od korporacji jedną sztukę jako prezent, nawet jak będzie DX i 'tylko' 8 fps i szumiał będzie na ISO3200. :D
Edit: peecee - razem pisaliśmy. :) Najlepszego. :)
Paprycjusz
27-06-2007, 22:00
Nie, nie, nie... To mi zamiast oddawać kita z serwisu na urodzinki sprawią D3. Mi, mi, mi i tylko mi :D:D:D
Ale fajny offtop :D
Gawronnek
27-06-2007, 22:06
mnie podali termin naprawy D80 na 7 lipca, jak się nie wyrobią moją dać coś w zamian , może to tak specjalnie ;)
Paprycjusz
27-06-2007, 22:12
Coś w tym jest!
Mojemu obiektywowi 07.07 upływa dokładnie 21 dni od oddania do serwisu :D
Aż się boję :D
07.07 to fajna data
moje urodziny tez
jest nas wiec juz 2 wiec latwiej sie ubiegac o prezenty.
jeszcze z jeden by sie przydal i bedzie delegacja:-)
A kto wam da kasę na bilety do Japonii? W NP tego nie załatwicie. Węża mają w kieszeni. :-D
07.07 to fajna data
moje urodziny tez...
Achtung - mały OT!
wow - rozumiem, że zapraszasz na piwo?
Zbigniew
27-06-2007, 22:52
Żartujecie sobie, a mogą czytać to koledzy z CB i co sobie pomyślą ?! Napiszcie lepiej prawdę, że D3 został pominięty i za 18 miesięcy będzie od razu D4 :-P
D4 to raczej nie będzie - liczba 4 oznacza w Japonii śmierć ;) Więc od razu przeskoczmy do D5 ;)
F4 to był świetny aparat. No i był 4.
bukowy dziad
27-06-2007, 23:16
jedno drugiego nie wyklucza (tzn smierc swietnosci) - kto czytal prachetta wie o czym mowie;)
W sumie ma to sens... ciekawe czy z tego powodu ominięto Canona S4 i przeskoczono od razu do S5. :D
Dlatego Asahi Super Dry jest nie do dostania w KKW w czteropaku... za to jest sześciopak :-D
Pozdrawiam
Ulv
Panowie... co to za argumenty! Canony jakies...
Przeciez Fuji S4 Pro nie ma! Bylo S3 i od razu S5 - to jest dopiero argument, zeby zbyt daleko nie szukac ;-)
Ps. To co - nastpne 1D tez bedzie mk V od razu?
ppfalcon
28-06-2007, 00:15
Może od razu wywalić wszystkie 4-ki? I zrobić D39, obiektywy 50 i 85/1.39, SB399. Idąc dalej tym tropem wiadomo czemu nie ma 24-70, a 28-70 :)
Może od razu wywalić wszystkie 4-ki? I zrobić D39, obiektywy 50 i 85/1.39, SB399. Idąc dalej tym tropem wiadomo czemu nie ma 24-70, a 28-70 :)
Ha! I widzicie czemu wycofano D2H(s)? Ile mial MPix? :>
Ta, jasne a każdy człowiek w wieku 40 lat przenosi się do Krainy Wiecznych Szumów...
Kolekcjoner
28-06-2007, 04:49
Żartujecie sobie, a mogą czytać to koledzy z CB i co sobie pomyślą ?! Napiszcie lepiej prawdę, że D3 został pominięty i za 18 miesięcy będzie od razu D4 :-P
Czytają, czytają :mrgreen:.
A ja myślałem, że takie wątki to są tylko na KKM'ie, a nie na tak szacownym forum :lol:.
Ciekaw jestem czemu tak bardzo nikon zwleka z pokazaniem nowej puszki...Może chcą ją tak udoskonalić, że markIII to będzie rupieć? Wątpie aby się to łatwo udało. A może to problem z matrycą... chyba tylko czas może na to odpowiedzieć.
Jeśli ta puszka ma się pojawić w sprzedaży w sensownym terminie (na przykład pod koniec roku), to ona już dawno musi być gotowa i dobrze przetestowana. Tam już żadnych kłopotów z matrycą być nie może. Tam już niczego rewolucyjnego dołożyć się nie da. Jeśli taka puszka ma rzeczywiście być wprowadzona do sprzedazy, to właśnie teraz trwają prace nad przygotowaniem procesu produkcji, nad technologią, nad formami wtryskowymi, tłocznikami, wykrojnikami, liniami montażowymi, stanowiskami kontroli jakości, trzeba zamówić i zakupić części, zgromadzić to wszystko w magazynach i jeszcze wykonać takie tam inne dyrdymały, które pozwalają rozpocząć produkcję na sensowną skalę. To wszystko trzeba zaprojektować, wykonać, oprogramować, przetestować, sprawdzić jak to działa, wykonac serię przedprodukcyjną i jeszcze zrobić kilka innych mało ciekawych drobiazgów. To niestety musi trwać, a docelowa puszka musi już dużo wczesniej istnieć w postaci pewnej liczby działających prototypów. Inaczej się nie da uruchomić seryjnej produkcji.
jak dla mnie jedyny sensowny termin do premiery to przed świętami - bo i szkło sie dobrze wtedy sprzeda i pucha - tak mi się wydaje
Tak, jasne, już widzę, jak mamusie będą kupować synkom pod choinkę D3?
To może od razu panom z N. zaproponuję kolędowy cover reklamowy:
"Poprzez białe śniegi jedzie De-e-Trzy,
lecz mi powiedz Nikoniarzu, czyś go widział Ty?"
"Widziałem ja i De-Trójkę
i nową VR-kę
- na konto ich zakupu
już sprzedałem nerkę"
Jeśli ta puszka ma się pojawić w sprzedaży w sensownym terminie (na przykład pod koniec roku), to ona już dawno musi być gotowa i dobrze przetestowana. Tam już żadnych kłopotów z matrycą być nie może. Tam już niczego rewolucyjnego dołożyć się nie da. Jeśli taka puszka ma rzeczywiście być wprowadzona do sprzedazy, to właśnie teraz trwają prace nad przygotowaniem procesu produkcji, nad technologią, nad formami wtryskowymi, tłocznikami, wykrojnikami, liniami montażowymi, stanowiskami kontroli jakości, trzeba zamówić i zakupić części, zgromadzić to wszystko w magazynach i jeszcze wykonać takie tam inne dyrdymały, które pozwalają rozpocząć produkcję na sensowną skalę. To wszystko trzeba zaprojektować, wykonać, oprogramować, przetestować, sprawdzić jak to działa, wykonac serię przedprodukcyjną i jeszcze zrobić kilka innych mało ciekawych drobiazgów. To niestety musi trwać, a docelowa puszka musi już dużo wczesniej istnieć w postaci pewnej liczby działających prototypów. Inaczej się nie da uruchomić seryjnej produkcji.
Eee tam Jacku, przecież wiadomo, że sobie panowie z Nikona wystrugają D3 w ciągu nocy i pokażą światu od razu 100 mln sztuk w cenie 99,99 USD ;). Co Ty tam wyskakujesz z jakimiś procesami produkcji, technologiami, formami wtryskowymi, tłocznikami, wykrojnikami, liniami montażowymi, stanowiskami kontroli jakości, zamówieniami i zakupami części - oni to przecież wyczarują z powietrza aby dać forumowiczom nowe zabawki :D.
To może premiara D3cośtam będzie razem z premierą następnej części Harrego Pottera. :-D
Zbigniew
28-06-2007, 12:31
Albo piątej części Die Hard.
:oops: pomyliłem się w poście powyżej - szacowana cena ma być 9,99 USD a nie 99,99 - wynika to z tajnych przecieków komisji nikonizmu stosowanego przy parlamencie EU (nie mylić z UE)
Pyetya, będzie cytat w "srebrnych ustach", zasłużyłeś/aś :D
Mysle ze moze byc problem z produkcja matrycy. Patrzac wstecz najprawdopodobniej matryca jest opracowana wspolnie przez Nikona i Sony i byc moze sa jakies problemy technologiczne, albo chca ja jeszcze dopracowac i dlatego premiera puszek Nikona i Sony przeciaga sie w czasie.
Paprycjusz
28-06-2007, 19:14
My tu sobie o D3, a Olympus nie próżnuje:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6031
Fajny wizjer :D:D:D
No wizjerek i stabilizacja w body to zdecydowanie największe zalety tego body. Ale nie czarujmy się: cena w Polsce to będzie co najmniej 5000 zł skoro celują w półkę z prawdopodobnymi D300 i 40D
Kolekcjoner
29-06-2007, 02:16
jak dla mnie jedyny sensowny termin do premiery to przed świętami - bo i szkło sie dobrze wtedy sprzeda i pucha - tak mi się wydaje
Puszki profi raczej nie rządzą sie takimi ściśle rynkowymi datami premier - jakaś rocznica to prędzej.
Mysle ze moze byc problem z produkcja matrycy. Patrzac wstecz najprawdopodobniej matryca jest opracowana wspolnie przez Nikona i Sony i byc moze sa jakies problemy technologiczne, albo chca ja jeszcze dopracowac i dlatego premiera puszek Nikona i Sony przeciaga sie w czasie.
Jeśli są jakieś problemy - obecnie - to by oznaczało, że tej puszki w tym roku bankowo nie zobaczymy. Jeśli ma być w tym roku to matryca istnieje już pewnie gdzieś od roku albo dłużej. I jest jak pisze JK po prostu teraz drukują ulotki reklamowe :lol:.
BTW - założenia i wstępny projekt przedprodukcyjny 1D MkIII był znany w Canonie zaraz po wprowadzeniu do sprzedaży 1D mkIIN.
No wizjerek i stabilizacja w body to zdecydowanie największe zalety tego body. Ale nie czarujmy się: cena w Polsce to będzie co najmniej 5000 zł skoro celują w półkę z prawdopodobnymi D300 i 40D
Ale konkurencja na tej półce wreszcie będzie spoza C i N to bardzo dobra wiadomość.
A propos Olympusa, czy ja dobrze widzę? Odchylany ekran LCD?! No,no.
Pozdrawiam
calkiem przyjemny ten olympus. ciekawe jak ceny. a chwile temu zazdroscilem im nowego i porecznego 70-300, ktore po cropie daje 140-600! :)
Pawel Pawlak
29-06-2007, 10:51
A propos Olympusa, czy ja dobrze widzę? Odchylany ekran LCD?! No,no.
Pozdrawiam
No... Podoba mi się to... mam nadzieję, że nikon też zastosuje coś w typie LifeView ale nie sądzę, żeby LCD był odchylany w serii D3. Za duża możliwość uszkodzenia w sprzęcie tej klasy. No chyba że zrobią odpinany ekran LCD z komunikacją radiową i zabezpieczeniem "antyzgubieniowym" w postaci odpinanego łańcuszka ;)
Ta, a model na Polskę powinien zostać wyposażony w system antykradzieżowy w postaci paralizatora ;)
Nie jest to taki głupi pomysł - np. zaszyty czytnik linii papilarnych w uchwycie. :) Np. nieautoryzowany użytkownik dostaje po łapach energią z kondensatorów lampy. :D
Paprycjusz
29-06-2007, 21:41
Taa... Albo matryca bardziej szumi :D
I robi się BF/FF z każdym szkłem. :D