Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 oficjalnie
Generalnie bagnet w przypadku D90/D7000 to plastik+metalowa obrecz.
ps. D7000 posiada tylni ekran lcd z hartowanego szkla (jesli chodzi o gorny, to nie jestem pewien)
misiobudrysio
19-09-2010, 18:03
metalowa obrecz jest w kazdym modelu ale to do czego jest mocowane to niestety tez bardzo wazne u mnie w d80 juz nie raz odwalilo sie mocowanie i co raz kombinuje jak je spowrotem zamocowac by nie odpadlo {gwinty w plastiku zjechane} a w d300 nie mam tego problemu pomimo zaczepiania naprawde ciezkich szkiel
wasilewk
19-09-2010, 18:10
...{gwinty w plastiku zjechane} ...
Ja bym jednak użył kropelki ( może cyjanopan ) albo żywicy epoksydowej. W końcu raczej nie będzie Ci potrzebne odkręcenie tego pierścienia, nawet w serwisie - nawet w przypadku wymiany elektroniki.
Pzdr.
misiobudrysio
19-09-2010, 18:16
Ja bym jednak użył kropelki ( może cyjanopan ) albo żywicy epoksydowej
cos takiego mam zamiar zrobic i podpinac tylko lekkie stalki a jak body podnie to zamiast serwisu zaliczy pojemnik na smieci
pako7726
19-09-2010, 19:33
Znalazłem coś takiego w specyfikacji.
Tryby wyzwalania migawki:
S (zdjęcia pojedyncze), CL (seryjne wolne), CH (seryjne szybkie), Q (cicha migawka), (samowyzwalacz), (zdalne sterowanie), MUP (podnoszenie lustra)
O co chodzi z tą cichą migawką? myślałem, że będzie posiadał po prostu cicho pracującą migawkę jak np. Pentax K-7 a tutaj mamy specjalny tryb. Czy użycie go wpłynie na szybkość robienia zdjęć czy nie?
"...aparat nie wydaje żadnych dźwięków zanim nie zdejmie się palca ze spustu migawki, a sygnał dźwiękowy nie jest aktywowany podczas ustawienia ostrości, dzięki czemu hałas jest maksymalnie ograniczony w miejscach wymagających ciszy."
Cytat z instrukcji obsługi D5000.
"...aparat nie wydaje żadnych dźwięków zanim nie zdejmie się palca ze spustu migawki, a sygnał dźwiękowy nie jest aktywowany podczas ustawienia ostrości, dzięki czemu hałas jest maksymalnie ograniczony w miejscach wymagających ciszy."
Cytat z instrukcji obsługi D5000.
Oj to chyba nie o to chodzi. "Cicha migawka" to coś co jest w D300 i chodzi o mechanizm.
To co Ty zacytowałeś to poprostu wyłączenie "pipczka".
pako7726
19-09-2010, 19:39
Oj to chyba nie o to chodzi. "Cicha migawka" to coś co jest w D300 i chodzi o mechanizm.
To co Ty zacytowałeś to poprostu wyłączenie "pipczka".
O to, o to. Cicha migawka czyli Q. Lustro zostaje opuszczone dopiero po zwolnieniu palca ze spustu migawki. Wiem bo sam używam czasem.
O to, o to. Cicha migawka czyli Q. Lustro zostaje opuszczone dopiero po zwolnieniu palca ze spustu migawki. Wiem bo sam używam czasem.
No tak... przeczytałem o "sygnale dźwiękowym" i nie roztrząsałem dalszej części posta. Czyli to jest dokładnie to co w D300 ;)
Ale z tym że nie wydaje żadnych dźwięków dopuki nie puści się "pstryczka" to trochę przesada. Podnoszenie lustra też przecież wydaje dźwięk. System powoduje tylko to że cała operacja jest rozłożona w czasie i odnosimy wrażenie że jest ciszej.
pako7726
19-09-2010, 19:56
Zgadza się. Nie powoduje to, że wcale nie słyszymy lustra, ale lepsze to niż nic. Powinno to się raczej nazywać "cichsza" migawka ;-)
skończcie już z tą migawką cichą albo załóżcie jakiś wątek swój ....
Polsar74
19-09-2010, 21:09
Pojawiły się ceny w przedsprzedaży w Euro
http://www.euro.com.pl/lustrzanki,_Nikon,d4.bhtml
a jako że Euro ostatnio nie za konkurencyjne dla wszystkich płacących gotówką więc mozna spodziewać sie "normalnej" ceny IMO na poziomie ok 4099-4199 za body.
Szybszy26
19-09-2010, 21:10
A co przeszkadza Ci to. Aparat ma taką funkcje i ludzie chcą wiedzieć jak to działa. Przynajmniej nie piszą o cenie bo o tym już wszystko napisano.
bo? jakiś powód?
Bo nie pasuje do wątku o D7000?
Bo już o tym było?
Bo wszyscy o tym już i tak wiedzą?
Bo to jest TWÓJ wątek?
Tak czy inaczej jesli chodzi o cene samego body to w UK jest to roznica ... 30 funtow:
D7000 - £1099
D300s - £1129
Wiec jednak sklanialbym sie w kierunku D300s.
jeśli komuś będzie zależało w głównej mierze na full HD to weźmie d7k - jesli nie weźmie d300s.
dla mnie jest to jedyny i najmocniejszy argument przemawiający za d7k
bagienny
19-09-2010, 22:43
No w zasadzie argumentem przemawiającym na korzyść D7000 będzie też na pewno cena.
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36356-Nikon-D7000-Body.html - 4399.
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt32552-Nikon-D300s-BODY.html - 5199.
pisałem to widząc post wyżej
30funtów
dopóki produktów nie ma realnie na półkach to sprzedawcy mogą umieszczać d7k na swoich witrynach w różnych cenach.. ktoś umieści go w cenie 3700, napisze niedostępny - zamawiać nie można, a jaka 'odwiedzalność' super będzie. Reklama jest, napędza się sama, a nóż ktoś się załapie na coś po drodze. Body wejdzie do sprzedaży, cenę zmienimy.
stąd też takie gdybanie przez tyle stron imo nie ma sensu.
Wbijanie postów i tyle ;/
A miałeś Ty kiedykolwiek d300 w rękach? ;)
Po tym pytaniu sądzę że nie ;)
Może Cię zaskoczę ale miałem, bawiłem się Nim z podpiętym 70-200 2.8 tamrona. Natomiast dopiero dziś miałem okazję się nim pobawić dłużej i .... jednak wymienię na D300s albo następce :)
Jednak co D300 to D300 :)
fotouśmieszek
19-09-2010, 23:25
No i do tych tricków takie 50 lub 60 fps się bardzo przydaje. Szkoda, że nie ma tych trybów w nowym Nikonie.
takie tricki latwo zrobic w postprodukcji;p
i wychodzi na to, że z efektami u Ciebie też średnio :)
a z czym jeszcze u niego srednio i co to ma do rzeczy ?
masz cos sensownego do napisania to napisz a nie tekscik z dupy i nie na temat.
tmk.sopot
20-09-2010, 10:33
Po pierwsze wypada, że się przywitam. Śledzę forum od dłuższego czasu, ale jest to mój pierwszy post. Jako, że ostrzę sobie zęby na nowego D7000 to dumnie muszę przyznać, że przeczytałem wszystkie 80 stron wątku:)
A teraz do rzeczy:
Tak ? To bardzo proszę o opisanie łatwej metody dobrze ? :-)
Nie jest to łatwe -odpowiednie oprogramowanie jest albo skomplikowane (a sam proces czasochłonny) albo efekty są dalekie od ideału (wiem co piszę, próbowałem).
a jak jednak się mylę i udowodnisz, że jest jakaś łatwa metoda osiągnięcia poprawnego SloMo, to masz dobre piwo u mnie :-) Albo flaszkę (kilka :-D ).
Wprawdzie ja dopiero zaczynam swoją przygodę z ambitniejszą fotografią i sam na pewno nie potrafiłbym osiągnąć takiego efektu Slow Motion, o jakim piszesz, ale niedawno natknąłem się na ten mini poradnik:
http://fotoblogia.pl/2010/09/11/canon-7d-i-tricki-z-bmxa-w-1000-kl-s/
Wyjaśniają tam, jak za pomocą oprogramowania Adobe After Effects z wtyczką o nazwie Twixtor uzyskać efekt filmowania z prędkością 1000kl/sek:) Może niektórych zainteresuje.
P.S. Jeśli to piwo nadal aktualne... :)
Pozdrawiam forumowiczów, Tomek.
Czasami mysle sobie, co zrobic, aby nie robic takich cholernych OT. Moderator powinien wywalac lub ciac do innego watku takie posty. Zaraz ktos powie o polityce, drugi o zdrowiu, a trzeci walnie byka i zacznie sie o ortografii i tym, ze moderator zawsze jest zly :P
tmk.sopot, nie nie mój drogi tak łatwo na to piwo się nie załapiesz :-) Pisałem o łatwej metodzie (a przy okazji nie tak drogiej jak AE i Twixtor). Pomijając samo AE to sam Twixtor jest dosyć skomplikowany.
W miarę bezproblemowo wychodzą spowolnienia scen, które nie zawierają szybkich ruchów i są "mało skomplikowane". Przykładowa scena -modelka czesze włosy przed lustrem -powoduje już powstawanie mocnej pikselozy w miejscach o bardziej dynamicznym ruchu.
KwaK410, możesz mnie oświecić "o co kaman" ?
Z mojej strony koniec, bo tylo OT robię. Niepotrzebnie.
siedemczwartych
20-09-2010, 12:22
zastanawiam się po co nikon zrobił D7000 i przyszło mi do głowy, że to aparat dla synków bogatych tatusiów.
Ile jest wątków na forum o tym, że "dzieciak" dostał aparat od tatusia (D700), bo tatuś nie mógł kupić aparatu taniej niż 10 000, bo to wstyd przed sąsiadami, a teraz synek pyta jak włączyć "zielony" program... nie mówiąc już o znajomości podstawowych zasad fotografii.
Może nikon tracił klientów, którzy kupowali canona, bo więcej pikseli i cena, za którą nie trzeba się wstydzić no i FULLAUTO:).?
Teraz taki tatuś pójdzie do sklepu zobaczy D7000 (NOWOŚĆ) + 18-200 VR to jakieś 6500-7000 pln, zielony program, matryca 16 mln, filmy - SUUUUPER.
Co go interesuje DR, co go interesuje, że w prawie tej samej cenie jest D300s.
Inny target. Ich nie ma tu na forum. I to może jest polityka nikona???
fotouśmieszek
20-09-2010, 13:21
chyle zatem czola, bo byc moze w tym calym wznoszeniu laurow nowej puszcze i ilosci postow gdzies sie zagubilem przy odpowiedzi. ale sam przyznasz ze przy porownywaniu mozliwosci nowego a-efa pojawienie sie mistrzow utrwalajacych bohaterow vietcongu moglo mnie odrobine zagubic w czasoprzestrzeni ;) z natury bywam ostrozny w wydawaniu wyrokow przedmiotom, ktorych jeszcze nie bylo mi dane dotknac. fajnie zapowiada sie to nowe body, choc w przeciwienstwie do kilku osob nie mam wypiekow na policzkach na mysl o lepszych opcjach filmowania, bo liveview to ledwo znalazlem po jakims czasie uzywania body i tylko dlatego ze chcialem komus pokazac. najwazniejsze to dobrac sprzet do swoich potrzeb, ale to teoretycznie kazdy wie ;) po opisie d7000 wychodzi ze to super pucha, ale ma tez wady, a stawianie jej obok d3s to jednak lekki nonsens :P
Rownież chyle czoła i całkowicie sie z Tobą zgadzam.<dogadalisię>Full consensus:mrgreen:
bagienny
20-09-2010, 13:48
Co go interesuje DR, co go interesuje, że w prawie tej samej cenie jest D300s.
Inny target. Ich nie ma tu na forum. I to może jest polityka nikona???
Przypominam, że odnośnie DR nie było jeszcze żadnych testów, a cena będzie prawdopodobnie znacząco niższa od D300s.
Przypominam, że odnośnie DR nie było jeszcze żadnych testów, a cena będzie prawdopodobnie znacząco niższa od D300s.
no na chwile obecna ze wszystkich znanych i dostępnych źródeł różnica w cenie wynosi max 500 zł wiec nie jest "znaczaca" jak napisales a raczej niewielka :)
bagienny
20-09-2010, 14:23
no na chwile obecna ze wszystkich znanych i dostępnych źródeł różnica w cenie wynosi max 500 zł wiec nie jest "znaczaca" jak napisales a raczej niewielka :)Maksymalnie 800 jeśli dobrze pamiętam. Tak czy inaczej ceny nowości foto chyba mają tendencję do spadania szybciej niż produktów, które na rynku są już od dłuższego czasu (pomijając oczywiście pewien punkt przegięcia, gdy aparat przestaje robić zdjęcia :P)
Maksymalnie 800 jeśli dobrze pamiętam. Tak czy inaczej ceny nowości foto chyba mają tendencję do spadania szybciej niż produktów, które na rynku są już od dłuższego czasu (pomijając oczywiście pewien punkt przegięcia, gdy aparat przestaje robić zdjęcia :P)
4399 za d7000 taka cena widziałem najniższa. ( i nie mowie tutaj o targaniu aparatu prez ciocie z USA, tylko polska dystrybucje z polska gwarancja. ) a najtaniej jak widziałem d300s do wzięcia do reki za 4892 to ile to wychodzi ? tańszej opcji na zakup d7000 nie widziałem a ty widziałeś ? jak tak to pokaz :) bo wychodziło by z tego ze jak 800 zł to można go kupić lub zamówić gdzieś za ~4100
Nie wiem czy było - różne sample i zdjęcia D7000: http://www.flickr.com/photos/rob-1/
ISO 12800 http://farm5.static.flickr.com/4148/4993528427_fbef4861dc_o.jpg
Szkoda, że odszumione...
Pawel Pawlak
20-09-2010, 16:03
no bo to pewnie JPGi z puszki. Iso12800 nie spowodowało u mnie opadu szczeny ;) Ale wygląda lepiej niż 6400 z D300 - czyli jest postęp ;)
Zobaczymy testy i wszystko będzie jasne (oczywiście prawie wszystko) ^^
Pawel Pawlak
20-09-2010, 16:30
dla mnie będzie jasne jak wezmę D7000 w łaska i zrobię porówanie z d700 i d300, a potem siądę do kompa i nauczę się postępować z plikami D7000 tak jak potrafię z d300 i d700. Testy w internecie to sobie można... (każdy dokończy samodzielnie ;) )
A rozjaśni się jeszcze bardziej jak programy do wywoływania RAWów z d7000 osiągną poziom dojrzałości tych które obecnie wywołują pliki d3/d700/d300 - czyli pewnie za jakieś 2 lata ;)
A czym się te programy różnią, bo nie jestem w temacie?
siedemczwartych
20-09-2010, 16:47
Nie wiem czy było - różne sample i zdjęcia D7000: http://www.flickr.com/photos/rob-1/
tak dla porównania fotki z D3s ISO 12800 (jpgi z puszki) - bardzo podobne :)
Jest jeszcze kwestia jak wygląda w trudnych warunkach??
1. odszumianie max
http://www.stefanolszak.pl/FORUM/12800-1.jpg
2. bez odszumiania
http://www.stefanolszak.pl/FORUM/12800-2.jpg
napiasalem TRICKI a nie SloMo. Wymyslasz cos nowego,przypisujesz mi i polemizujesz z tym a nie ze mna.Wlasnie skonczylem szkółkę w Twoim miescie i poddaje sie bo nie trzymasz dyscypliny polemiki:mrgreen:
Aaaa no tak a ja nie kumaty taki.......... możesz podesłać nawet na PRIV o jakie TRICKI Ci chodzi ? Nie poddawaj się, walcz !!!
A kiedy będzie D7000 dostępny na polskich półkach
bo gdzieś na forum wyczytałem że 29 października,ale tyle czasu czekać?
Większość plot mówi o październiku.
A kiedy dokładnie - myslę, że raczej bliżej końca niż początku miesiąca :)
Choć Nikon i tak robi postępy - pamiętam d300 było zaprezentowane w sierpniu 2007r. a kupić
aparat można było dopiero pod koniec listopada:)
ISO 3200 = 3200 ASA = 36° DIN = 2880 GOST
Tak naprawdę, to ISO powinno zawierać ASA/DIN np. ISO 100/21°
Na Zenicie używałem głównie Fotopan FF (18 DIN = ISO 50) lub HL (27 DIN = ISO 400). Wyżej był kosmos.
Ja co prawda na Zenicie nie pracowałem ale Fotopan HL to wspominam z łezką w oku. Działał w zakresie od 24 DIN do 33 DIN z super wynikami - jeszcze obecnie robione powiększenia czy skany wyglądają dobrze.
Większość plot mówi o październiku.
A kiedy dokładnie - myslę, że raczej bliżej końca niż początku miesiąca :)
Choć Nikon i tak robi postępy - pamiętam d300 było zaprezentowane w sierpniu 2007r. a kupić
aparat można było dopiero pod koniec listopada:)
Żeby tylko nie było tak jak mówisz z D300 bo się chyba pochlastam:sad:
Ale wygląda lepiej niż 6400 z D300 - czyli jest postęp ;)
No i zepsules mi caly mistery plan :(
Pawel Pawlak
20-09-2010, 22:34
No i zepsules mi caly mistery plan :(
przeprasza ;)
A jaki plan ?
Blasius.G
20-09-2010, 22:45
A kiedy będzie D7000 dostępny na polskich półkach
bo gdzieś na forum wyczytałem że 29 października,ale tyle czasu czekać?
D90 premiere mial w sierpniu ale w Polsce mial jakos we wrzesniu. Kupowalem go na koniec wrzesnia wiec czekac trzeba wlasnie na premiere w naszm Polenlandzie:)
przeprasza ;)
A jaki plan ?
Ano taki, ze D300s stanieje i go kupie ze wzgledu na budowe i predkosc dzialania. Duzo zdjec robie jednak na ISO >= 1600 i te lepsze 6400 w D7k przydaloby sie.
.Duzo zdjec robie jednak na ISO >= 1600 i te lepsze 6400 w D7k przydaloby sie.
To już wiadomo, że D7000 ma lepsze wysokie ISO ?
Kto z was robił identyczne ujęcie dwoma aparatami, bez odszumiania przy bardzo słabym oświetleniu?
Jacek, ja wiem, ze nikt z nas tego aparatu jeszcze nie testowal, ale sa przeslanki, ze moze byc lepiej niz w D300s na wysokich czulosciach.
Powtarzanie przesłanek to takie tworzenie nieistniejących faktów.
Jeden mój znajomy się zraził do 24/1.4 bo wszędzie pisali, że on ma zły AF. Tylko, że AF jest zły to była jedna opinia, powtarzana potem przez wszystkich tych co szkła w ręku nie mieli. A ten co to napisał nie wiadomo czy potrafił ostrzyć, jakie miał umiejętności. Oczywiście okazuje się, że AF jest całkiem OK.
Co do praktycznych uwag to ja bym był zawsze bardziej wstrzemięźliwy.
nie ma co się podniecać chłopaki bo nie dość ze już późno a puchy nikt jeszcze w łapach nie miał-;)
nie ma co się podniecać chłopaki bo nie dość ze już późno a puchy nikt jeszcze w łapach nie miał-;)
nooooo.. a 83 strony wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca juz jest. nawet Nowy Rok sie zalapal i Zaduszki u niektórych ;)
a w ogóle to fajnie ze nie ma wychylanego ekranika ;) i ze Play jest przeniesiony wyzej, razem z kasowaniem, przez co klawisze po lewej ekranu wydaja mi sie z powrotem wieksze - ergonomia na + . pytanie czy o pomylke play/del nie bedzie latwiej.
gadzeciarz
21-09-2010, 12:36
-" 83 strony wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia nad Wielkanoca juz jest."-
I dla tego proponuję już zamknąć ten wątek a rozpocząć nowe.
-gdzie,za ile i dlaczego tak drogo
-testy,opinie
Uff - dobrnąłem do końca wątku ;). Trudno nie zgodzić się z Gawędziarzem - ten wątek zaczyna przypominać dzielenie G... na atomy
Fajna pucha się zapowiada, ale czy warta rzeczywiście będzie swoich pieniędzy można będzie powiedzieć gdzieś za 1-2 miesiące - po pierwszych testach i innych tego typu zajęciach praktyczno-technicznych
Z gadzeciarzem oczywiście - sorki
Fotowentura
21-09-2010, 13:50
póki co sama specyfikacja oraz fakt 83 stron biadolenia w kilka dni od premiery sugerują, że ewentualna wysoka cena na dzień dobry będzie uzasadniona. A jak jakość zdjęć będzie szła w parze z jakością liczb w specyfikacji, to trudno będzie się przyczepić, że "za" drogi... :)
EDIT: 84 strony... ;)
Tyle że D7000 jest bardzo konkurencyjnym modelem dla D300as, wiec na pewno w niedługim czasie pojawi sie kilkanaście tematów na temat "Co wybrać"
Pawel Pawlak
21-09-2010, 14:11
Tyle że D7000 jest bardzo konkurencyjnym modelem dla D300as, wiec na pewno w niedługim czasie pojawi sie kilkanaście tematów na temat "Co wybrać"
Jeśli się zagłębimy w szczeguły to już tak do końca D7000 nie jest konkurentem dla d300s
bialogardzianin
21-09-2010, 14:50
JPG prosto z puszki ISO 3200
http://s3.amazonaws.com/chasejarvisblog/20100708_NIK_09_ZZZ_ZZZ0902.JPG
Nie wiem czy było- inne sample Jarvisa http://blog.chasejarvis.com/blog/nikon-d7000-preview-images/
Pawel Pawlak
21-09-2010, 14:57
:shock: ile razy trafi tu jeszcze ten jeden obrazek ??
bialogardzianin
21-09-2010, 15:01
:shock: ile razy trafi tu jeszcze ten jeden obrazek ??
Przepraszam, dopiero 1. raz tu zajrzałem, nie miałem siły przebrnąć przez cały wątek aby sprawdzić, czy była taka wklejka. ;)
Brazilianpitbull
21-09-2010, 15:19
Nikomu nie chce się przebrnąć przez temat i średnio co 5 stron leci albo ten sam obrazek, albo ten sam link sklepu i tak w koło Macieju...
Trzeba przyjąć że już chyba wszystko zostało napisane i pokazane na tym etapie istnienia puszki.
Z wątku robi się jeden wielki bajzel...
---
Może bo go tak tymczasowo przymknąć? tak ze 2-3 tygodnie. Po tym czasie może będzie coś nowego/ciekawego do napisania/przeczytania... ;)
Rafał_Sz
21-09-2010, 19:26
Czyli w sumie o D7000 wiadomo tyle, że do Playa drożej.
:)
Czyli w sumie o D7000 wiadomo tyle, że do Playa drożej.
:)
Ale mms'y w sieci Nikon są poza konkurencją... ;)
Paul Buczynski
22-09-2010, 02:47
No dobra, a teraz pytanie do którego działu leci? Tutaj, czy do Dxxx? I gdzie jest granica między amatorskim, a pro?
Jedyna granica między amatorskim a pro to nie aparat ale umiejętności fotografującego.
Paul Buczynski
22-09-2010, 03:03
Nieeeee!!!
Nie ma trybu Commander dla lampy. Co za szajs!
Jeżeli jesteś poważnym fotografem to zainwestuj w Pocket Wizard lub podobnie. Systemy na fotodioda nie były i nie będzie dobre. Bardzo często przy tych systemach przekazywana informacja jest nie prawidłowa co w końcu prowadzi do nie prawidłowego naświetlenia.
myślę że przesiadka z d90 na d7000 i tak by nie była dla mnie taka znacząca
no i powoli kurz po tej dyskusji opada...:razz: przyznam, że i ja się podnieciłem tym nowym korpusem myśląc że może sobie kupię. ale patrząc teraz trochę chłodniej to przy tej cenie dla kogo jest ten aparat? chyba tylko dla obecnych użytkowników D90 i to tylko użytkowujących zawodowo. amatorzy kupujący pierwszy aparat lub użytkownicy D40, D60, D70 nie będą w stanie wybulić tyle kasy nawet po sprzedaży swoich starych body:cry: A dla tych, którzy posiają D300 lub D300s to chyba byłby krok wstecz. no chyba, że w testach wyjdzie, że jest bardzo super i hiper i bije wszystkie stare aparaty w jakości obrazka i w szumach ISO na głowę....
artur678
22-09-2010, 09:26
Śledzę ten wątek ale posty czytam wybiórczo. Moim zdaniem aparat będzie świetny. Nowa matryca to napewno krok do przodu. Swego czasu użytkowałem tylko d80, kiedy dostałem d5000 to oczy przecierałem ze zdumienia szczególnie jeśli chodzi o iso. W d80 max isi 800 a w d5000 iso 2000 jest bardzo ok.
W zapowiadanym d7000 szczególnie do gustu przypada mi podwójny slot na kartę, mikroregulacja i pola AF. Niezłym bajerem będzie też AF przy filmowaniu. Jeżeli cena za body spadnie poniżej 4000 a spadnie to go kupuję w miejsce d80 (którą już nota bene sprzedałem). Nie ma się co czarowa, że d7000 będzie hitem. Pokażcie inne body z innego systemu, które ma takie możliwości.
Co do ceny to w przedsprzedaży na euro (gdzie ceny są wysokie) jest narazie po circa 4500 zł. Zobaczycie jak fotojoker z cenami wyskoczy...
Pzdr.
poczyściłem :-P
prosze trzymać się tematu! prosze nie pisać o odklejających się gumach, itp. co nie ma związku z d7000
ostrzegamy też, że wszelkie osobiste wycieczki, obrażanie i wyśmiewanie się z drugich będą nagradzane czerwoną kartką! od tej chwili każdy post nie na temat skończy w koszu a autor otrzyma na co zasłużył...bo niektórzy już tu przesadzili! :(
Czyżby producentem matrycy do D7000 była Aptina?
http://www.dpreview.com/news/1009/10092215aptina16mpcmossensor.asp
16 mpix w APS-C, do 10fps! Oby następca D300 miał 10fps :)
Panowie jedna prośba. Rozumiem, że nie chce się wszystkim czytać całego wątku, ale przed umieszczeniem czegoś co było 5 razy (np. linku do zdjęcia z określonymi szumami) można użyć opcji SZUKAJ.
Na filmiku jest Canon.
na jakim filmiku? mówisz o reklamie 60D na dpreview?
Pawel Pawlak
22-09-2010, 12:47
chyba nie... "Both sensors are scheduled to enter mass production in the first quarter of 2011."
Ale może następca d300s ? ;)
Nie, o tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=oVipu-EZBzw&feature=player_embedded
Pod koniec ok. 4 min i 20 s jest pokazana matryca i leży sobie Canon, z zamalowanym napisem.
Pawel Pawlak
22-09-2010, 13:11
no i są pierwsze pstryki w pełnej rozdziałce + RAWy
http://www.hwupgrade.it/articoli/fotografia-digitale/2552/nikon-d7000-primo-contatto-e-primi-scatti_2.html
http://www.hwupgrade.it/articoli/fotografia-digitale/2552/nikon-d7000-primo-contatto-e-primi-scatti_2.html
ładnie w domu pomęczę to trochę w PS i zobaczymy :)
Wcale bym się nie pogniewał :)
Ale tak pięknie to nie będzie chyba.
no fajnie ale moim zdanie rewelacji nie ma :)
mnie jakoś te foty nie porywają bardzo nieostre i jakieś rozmazane, popatrzcie na włosy
częśc wygląda na poruszone
Próbował ktoś już te raw'y do LR3 importować ??
U mnie LR wywala wiadomość:
The files are from a camera which is not recognized by the raw format support in Lightroom (7)
i dupa zbita. Co teraz ?
krzysiekn
22-09-2010, 18:40
witam.chciałbym,żeby to cudo pojawiło się w sprzedaży.na 84 strony 70 % jest o d... maryny.może wtedy byłoby więcej konkretów.pozdrawiam i czekam jak wielu z nas.:oops:
Kundzior
22-09-2010, 18:49
Sony.
Co do jakości zdjęc to Nikon raczej poleciał na niskie szumy niż na jakośc obrazu, tzn. ostrośc.
Przegladając zdjęcia z A55 wyraźnie widac również taki brak ostrości, co mnie dziwi, bo Nikon jednak zawsze lepiej potrafił wykorzystywac możliwości matryc Sony jeśli chodzi o właśnie ostrośc obrazu.
D7000 może nie byc w rzeczywistości takim hitem w jakości obrazu jak niektórzy oczekują, a już na pewno przy czułościach ISO 200 w porównaniu do D90.
Rzecz ma się podobnie jak z Canonem 7D w stosunku do 50D.
W końcu d7000 musi czymś się różnic in minus od d300. Proponuję poczekać na testy aparatu.
Kristoff81
22-09-2010, 19:57
d90 okaże się w jakości obrazka lepszy coś mi się tak wydaje, a te szumy wcale nie są takie rewelacyjne, uważam, że 16mpix to już przesada w aparatach tej klasy, pełno-klatkowce mogą sobie mieć takie rozdzielczości, dla mnie 12Mpix to jest już dużo.
Pawel Pawlak
22-09-2010, 20:13
Sony.
a skąd wiesz że sony ?
Widzę że wnioski odnośnie jakości obrazka wyciągane są tak samo szybko jak o beznadcziejnosci optycznej nowych obiektywów ;)
Ja jednak z oceną poczekam na RAWy. Jeśli ostrość będzie taka jak z d3100 to większym problemem może być moira niż mydło.
Kundzior
22-09-2010, 20:25
Bezpośrednio z NP.
Aparaty Sonego też są na tej matrycy, dokładnie tym samym modelu, np A55.
mibartek
22-09-2010, 20:33
do 16mpx to będę musiał kompa zmienić bo już przy NEFach z d200 muli :-P
Ja jednak z oceną poczekam na RAWy.
RAWy już są. Kilka postów wcześniej był link do strony. Niestety nie da się ich otworzyć ani w LR ani w CR. Czy jest już ktoś kto też próbował ?
Pawel Pawlak
22-09-2010, 20:37
RAWy już są. Kilka postów wcześniej był link do strony. Niestety nie da się ich otworzyć ani w LR ani w CR. Czy jest już ktoś kto też próbował ?
no przecież sam go zapodałem... A potrafisz coś z nich wywnioskować nie mając softu do otwarcia ?
kundzior to dziwne bo ja dostałem informację że nie sony... ale może masz jakąś informację oficjalną ? Jeśli przetłumaczyć przez google japońską stronę nikona to też jest info że to ich nowy sensor. Poza tym parę innych detali też jakby innych - np sony nie ma iso25600.
Ale generalnie jakie to ma znaczenie ? Ja lubię czujniki sony, modyfikowane przez nikona bardziej niż to co pokazuje canon. A ta matryca z całą pewnością różni się od tej z a55 ostrzętem - przetwornikami A/D (nikon ma 14bitowe) a ich jakość + długość słowa może mieć bardoz duży wpływ na obrazek. O mikrosoczewkach itp też nic nie wiemy.
no przecież sam go zapodałem... A potrafisz coś z nich wywnioskować nie mając softu do otwarcia ?
A przepraszam nie zauważyłem :)
To trzeba będzie teraz na jakiś specjalny soft czekać ? bo nie rozumiem. W czym to będzie można otworzyć ?
To trzeba będzie teraz na jakiś specjalny soft czekać ? bo nie rozumiem. W czym to będzie można otworzyć ?
zapewne na aktualizacje camera raw ;)
ło boże. myślałem, że RAW to RAW. ale człowiek się uczy całe życie, tym bardziej jak kupił aparat niedawno :)
Pawel Pawlak
22-09-2010, 21:18
ło boże. myślałem, że RAW to RAW. ale człowiek się uczy całe życie, tym bardziej jak kupił aparat niedawno :)
No bo RAW to RAW, ale od każdego aparatu inny (prawie każdego). Więc producenni oprogramowania muszą specyfikę nowego RAWa uwzględnić, a to najczęście trwa.
przy okazji powiem tylko że te sample z d7000 mają NR Normal - a sądząc po d3100 ten tryb odszumia już na iso100 (cholera wie po co ?!) a na wyższych iso jest naprawdę agresywny
zwykła picasa to otwiera
Marcin Borkowski
22-09-2010, 21:23
na picassie z rawem za wiele nie podziałasz..
zwykła picasa to otwiera
U mnie w windowsie tez je widać ale to co widać to nie RAW pewnie. Podejzewam, ze w picasa jest tak samo. Widać zaszytego jpg
Mikis525
22-09-2010, 21:39
Czyli może jednak moje D300s nadal będzie robił zdjęcia :D
kundzior to dziwne bo ja dostałem informację że nie sony... ale może masz jakąś informację oficjalną ? Jeśli przetłumaczyć przez google japońską stronę nikona to też jest info że to ich nowy sensor. Poza tym parę innych detali też jakby innych - np sony nie ma iso25600.
Ale generalnie jakie to ma znaczenie ? Ja lubię czujniki sony, modyfikowane przez nikona bardziej niż to co pokazuje canon. A ta matryca z całą pewnością różni się od tej z a55 ostrzętem - przetwornikami A/D (nikon ma 14bitowe) a ich jakość + długość słowa może mieć bardoz duży wpływ na obrazek. O mikrosoczewkach itp też nic nie wiemy.
Sony a55 ma też iso 25600
Równoważna czułość ISO Auto, Inteligentne ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800. Wysoka czułość 25600
Kundzior
22-09-2010, 21:42
Czyli może jednak moje D300s nadal będzie robił zdjęcia :D
Wątpię ;)
Paweł, dokładnie jakie to ma znaczenie kto stworzył matrycę, zdjęcia mają być miodzio i tyle :)
Mikis525
22-09-2010, 21:49
No to idę go utopić w Wiśle, albo wywalę przez balkon :P
wojtas0009
22-09-2010, 21:55
powiedz gdzie dokładniej... ^^ to poczekam
Mikis525
22-09-2010, 21:57
Wiedziałem, że zaraz będzie żer dla skner :D Jednak chyba pozbieram na 17-55, wtedy jak będzie lipa, to trzeba będzie wywalić razem :P
Kundzior
22-09-2010, 22:00
Noo daj miejsce gdzie będziesz wyrzucał i poczekaj 2h przybędę :) Przyda mi się :)
Próbował ktoś już te raw'y do LR3 importować ??
U mnie LR wywala wiadomość:
The files are from a camera which is not recognized by the raw format support in Lightroom (7)
i dupa zbita. Co teraz ?
a dlaczego mi ciągnie TIFF ? -mimo, że oznaczone jako raw
wersja 3.5 LR otwiera te pliki
robert4you
22-09-2010, 22:18
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum więc proszę nie bić.
a więc
W Sony też twierdzą że to Sony (matryca)
Zawsze można kupić D300s jak testy wypadną kiepsko.
nadal czekamy na testy i debiut w sklepach ale jak będzie kosztował 2k wiecej od D90 to ja podziękuję na razie :-)
wersja 3.5 LR otwiera te pliki
a ja myślałem, że nie ma nowszej niż 3.2
otwiera irfanview i pokazuje w info exif babka trzymająca aparat na 300 mm iso 3200 F 5,66 ale jakość jak dla mnie to lipa chyba że obiektyw marny
mibartek
23-09-2010, 02:13
otwiera irfanview i pokazuje w info exif babka trzymająca aparat na 300 mm iso 3200 F 5,66 ale jakość jak dla mnie to lipa chyba że obiektyw marny
przypuszczam, że obiektyw to nowe 55-300
przypuszczam, że obiektyw to nowe 55-300bardzo możliwe, znaczy, że mydli ładnie
Trzeba poczekać na testy ,wtedy się okażę czy pucha jest warta zakupu
Trzeba poczekać na testy ,wtedy się okażę czy pucha jest warta zakupu
No przecież tutaj to już jest 87 stron testów (profesjonalnych).
Już wszystko wiadomo... aparat mydli (nie mylić z mydełkiem FA), odklejają się z niego gumy (niektóre nawet spadają), ma wolny AF (można mylić z czymkolwiek), ma za mało pól AF (j.w.), no i napewno prześwietla na matrycowym. Zdjęcia robi nieostre (oprócz mydlenia), filmy robi niekompatybilne z naszymi prądami w gniazdku.
Ten aparat to porażka Nikona...
No i już po testach... ;)
Forumowy standard. Pierwsze posty - ŁAŁ, ale super, filmy w foolHD itd ;-) Potem mydło, nieostre, zły af itd.
A ja się założę, że z tej puszki będą wyskakiwały piękne obrazki. D700 kupiłem w dniu premiery, potem na forum czytałem jakie to niefajne rzeczy się z nim dzieją i przecierałem oczy ze zdumienia. Chyba mam wyjątkowy model, bo zasuwa jak mały samochodzik :mrgreen:
Zwykle jako użytkownik Sony, siedzę na forum KKM. Natomiast coraz częściej zaglądam w temat N D7000 (bo Sony w tym segmencie ma pustkę... w głowie marketingowców). Tymczasem tu całkiem "jak w domu", płacz biadolenie i pomstowanie.
Już wszystko wiadomo... aparat mydli (nie mylić z mydełkiem FA), odklejają się z niego gumy (niektóre nawet spadają), ma wolny AF (można mylić z czymkolwiek), ma za mało pól AF (j.w.), no i napewno prześwietla na matrycowym. Zdjęcia robi nieostre (oprócz mydlenia), filmy robi niekompatybilne z naszymi prądami w gniazdku.
Hehe, i co najważniejsze, starsze nikony wciąż robią zdjęcia. O dziwo !!
Forumowy standard. Pierwsze posty - ŁAŁ, ale super, filmy w foolHD itd ;-) Potem mydło, nieostre, zły af itd.
A ja się założę, że z tej puszki będą wyskakiwały piękne obrazki. D700 kupiłem w dniu premiery, potem na forum czytałem jakie to niefajne rzeczy się z nim dzieją i przecierałem oczy ze zdumienia. Chyba mam wyjątkowy model, bo zasuwa jak mały samochodzik :mrgreen:
Ja mam jeszcze D50. Wiem że niektórzy się zdziwią, ale był kiedyś taki aparat… co więcej dalej jest i ciągle robi zdjęcia. Przeczekałem z zakupem D80. Z D90 miałem już duuuży problem żeby przeczekać (nowa matryca, mniejsze szumy, ergonomia). Jakoś na moje potrzeby wystarczał D50 + SB800. Umiejętności mam żadne i uważałem że nowszy aparat ich nie poprawi (dalej tak uważam, ale technika idzie do przodu i chyba poraz zmian nadeszła). W tym czasie miałem możliwość focenia mi. D80, D90, D300s, D700. Niektóre z nich miałem na dłużej w użytkowaniu, niektóre krócej. Jakiś tam pogląd sobie wyrobiłem. Teraz wyszedł D7000 i chyba przyszła pora na zmianę osobistej puszki. Wahałem się nad D300s, teraz po premierze D7000 i pobieżnej specyfikacji skłaniam się bardzie ku D7000. Profi nie jestem i nie mam zamiaru nim być (chyba jestem wyjątkiem na tym forum). Są za to pewne rzeczy które bardziej mi chyba będą pasować w D7000. Ktoś pisał że amatorzy którzy mają D40, D60, D80 i D90 nie będą kupować D7000 bo nie będą mieli na niego kasy.... bzdura. Kasę mam i na D3, tylko nie potrzebuję takiego potwora (jak dla mnie oczywiście). Na D7000 więc też mi wystarczy. Przeczekam tylko aż kurz opadnie po wprowadzeniu go na rynek (szał cenowy - święta) i pewnie gdzieś w okolicy nowego roku zrobię sobie spóźniony prezent pod choinkę.
A testy? epokę focenia karteczek i linijek mam już za sobą i nie mam zamiaru do niej wracać... ;)
Kundzior
23-09-2010, 09:58
haha a jak że by inaczej. Specyfikacja i zdjęcia testowe + design aparatu już na forum załatwione. Czas na testy organoleptyczne na namacalnym sprzęcie :)
Czas na testy organoleptyczne na namacalnym sprzęcie :)
Po organoleptyce tego gościa, widać że namacalny test wyszedł pozytywnie ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img825.imageshack.us/img825/420/7000.png)
Pawel Pawlak
23-09-2010, 10:25
Sony a55 ma też iso 25600
Równoważna czułość ISO Auto, Inteligentne ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400, 12800. Wysoka czułość 25600
Tylko nie doczytałeś, że że sony ma iso25600 tylko w trybie JPG robionego zresztą z kilku jpgów naświetlanych po sobie - taki sposób redukcji szumów żeby to iso było użyteczne.
Tylko nie doczytałeś, że że sony ma iso25600 tylko w trybie JPG robionego zresztą z kilku jpgów naświetlanych po sobie - taki sposób redukcji szumów żeby to iso było użyteczne.
Każde iso powyżej 3200 (czasem włącznie z) to masakra detali niestety więc nie ma się czym podniecać
Sendilkelm
23-09-2010, 10:51
Każde iso powyżej 3200 (czasem włącznie z) to masakra detali niestety więc nie ma się czym podniecać
Nauczcie się czytać. Tu nie chodzi o podniecanie się, tylko o to, że to nie ta sama matryca i to nie SONY tym razem zrobił matrycę dla NIKON'a.
Pawel Pawlak
23-09-2010, 10:51
Ale odnośnie czego to piszesz bo jakoś nie łapię powiązania z cytatem ?
Kundzior
23-09-2010, 11:08
Wartość ISO to kwestia oprogramowania, m.in.
darkmajin
23-09-2010, 11:09
dobra 8 stron w tył tego niema więc :
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36412850
high iso shots
Pawel Pawlak
23-09-2010, 11:12
Wartość ISO to kwestia oprogramowania.
Czyli nie ma linka do linka do oficjalnego info na ten temat na ten temat ?
Kundzior
23-09-2010, 11:22
Nie ma. Myślę, iż to kwestia czasu aż Nikon ujawni tę informację.
No bo RAW to RAW, ale od każdego aparatu inny (prawie każdego). Więc producenni oprogramowania muszą specyfikę nowego RAWa uwzględnić, a to najczęście trwa.
No to bardzo dziwne, bo UFRaw 0.17 je otwiera (sprawdziłem). A był wydany pierwszego kwietnia, wiec albo twórcy mieli już wtedy specyfikację NEF-a z D7000, albo zmiany nie są na tyle duże, żeby nie dało się ich uwzględnić automatycznie.
Pawel Pawlak
23-09-2010, 12:00
a jesteś przekonany że otwiera RAWa ? czy może jednak wyświetla JPGa zaszytego w RAWie ?
Nie, no... UFRAW z zalozenia otwiera RAW, lub nie otwiera w ogole.
Znaczy jest to nieco skomplikowane, bo podczas wyboru pliku mamy:
- zdjecia RAW
- jpegi RAW
- tiffy RAW
- wszystkie pliki
Zwyklych tiffow i. t. p. rzeczy nie chce otwierac. Z ciekawosci niedawno macalem.
Dokładnie, poczekajmy jak trafi do FJ, allegro itd.
Na alledrogo już się pojawił... 4689 za body.
Który pierwszy odważny?.... do wygrania szacuneczek ;)
Pawel Pawlak
23-09-2010, 13:37
Nie, no... UFRAW z zalozenia otwiera RAW, lub nie otwiera w ogole.
Znaczy jest to nieco skomplikowane, bo podczas wyboru pliku mamy:
- zdjecia RAW
- jpegi RAW
- tiffy RAW
- wszystkie pliki
Zwyklych tiffow i. t. p. rzeczy nie chce otwierac. Z ciekawosci niedawno macalem.
Mój gimp 2.6.10 nie potrafi nic zrobić z NEFami z d7000. Ale jeśli inne otwierają to niech ktośzamieści jakiegoś wywołanego bez żadnego odszumiania, sampla z d7000 z iso3200 i 6400.
--Richie--
23-09-2010, 13:37
Tu nie ma co być odważnym Radzio to porządny sprzedawca....jedno pytanie tylko,czy faktycznie go ma na stanie?
Nie ma opcji "Kup Teraz", wiec chyba nie...
A kiedy d7000 ma być oficjalnie w sprzedaży?
Tu nie ma co być odważnym Radzio to porządny sprzedawca....jedno pytanie tylko,czy faktycznie go ma na stanie?
Stoi napisane: czas realizacji 4 dni.
Mam na myśli odwagę żeby zaryzykować zakup - bądź co bądź - body już uznanego za słaaabe ;)
Z drugiej strony przez jakiś miesiąc będzie można zostać guru tego wątku :D
Kundzior
23-09-2010, 14:26
Ja osobiście bym poczekał Niech plebs się nasyci, wyjdą ew. problemy wieku dziecięcego. Na specyfikacji zawsze wszystko wygląda kusząco.
Nie widziałem linku w wątku do tych fotek więc wklejam http://picasaweb.google.com/116430900595580966906/Photokina2010#.
Wysokie ISO wygląda na nich naprawdę dobrze. Do odbitek na pewno będzie używalne.
Dobre dobre bo iso nie pożera specjalnie detali
Pawel Pawlak
23-09-2010, 15:41
Dobre dobre bo iso nie pożera specjalnie detali
No to jak w końcu ?
Może następnym razem zanim zaczniesz się odnosić do moich wypowiedzi to zobacz o mowa, ok ?
ISO wydaje się być bardzo dobre, bo do 12800 ładnie tryma DR. Szumy sa raczej większe niż d700 (i nic dziwnego) ale DR raczej słabszy nie jest.
Na to wygląda. Do iso 6400 całkiem fajnie. Co prawda to tylko jpg z lekką redukcją szumów ale mnie się podoba.
No to jak w końcu ?
Może następnym razem zanim zaczniesz się odnosić do moich wypowiedzi to zobacz o mowa, ok ?
ISO wydaje się być bardzo dobre, bo do 12800 ładnie tryma DR. Szumy sa raczej większe niż d700 (i nic dziwnego) ale DR raczej słabszy nie jest.
iso 1600 maiłem na myśli
Tego linku chyba też nie było
D7000 Pierwsze wrażenia http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11584
Lento Violento
23-09-2010, 17:12
9 dni do końca aukcji + 4 czas oczekiwania = 13 dni. Czy nie za bardzo optymistycznie ... ???
bardzo fajne to iso. Jedno w specyfikacji D7000 mi się nie podoba. To naładowanie większej ilości pikseli.
A tu proszę szumy nawet na iso 6400 nie są widoczne w GO ;)
W euro bez łachy można zakupić/zamówić za 4690 i do tego w ratach 0% :D
Iso świetne, potwierdzam, ciekawe jakie iso będzie miał 60d, ale i tak D7000 można brać w ciemno.
Kundzior
23-09-2010, 20:24
bardzo fajne to iso. Jedno w specyfikacji D7000 mi się nie podoba. To naładowanie większej ilości pikseli.
A tu proszę szumy nawet na iso 6400 nie są widoczne w GO ;)
czas na okulary:)
Ale i tak nieźle się noisy prezentują.
Iso świetne, potwierdzam, ciekawe jakie iso będzie miał 60d, ale i tak D7000 można brać w ciemno.
W jakich warunkach robiłeś zdjęcia? Możesz zrobić kilka ujęć tego samego obiektu na różnych ustawieniach i w różnych warunkach oświetleniowych?
Twoje zdjęcia napewno pomogą wielu w wyborze.
DonArturo
23-09-2010, 21:39
zapytałem sprzedawcę z Allegro o to czy ma już ten aparat, oto odpowiedź: "Powinny być już dostępne po weekendzie..." ciekawe po którym weekendzie :-)
W jakich warunkach robiłeś zdjęcia? Możesz zrobić kilka ujęć tego samego obiektu na różnych ustawieniach i w różnych warunkach oświetleniowych?
Twoje zdjęcia napewno pomogą wielu w wyborze.Zuto, ja nie robiłem zdjęć, nie miałem hajsu na bilet do Kolonii :) zapodaje tylko NEWSA z NR, także wstrzymaj się do testów :)
DonArturo, po weekendzie to mają ponoć być dostępne 60D... ale kto wie :) może Nikon zrobi niespodziankę, wstepna data to końcówka października
Jak widać Nikon znowu gasi światło. Jeżeli sample są prawdziwe, to będziemy mieli kolejną bardzo dobrą puszkę DX. Ciągle czekam na dobre sample :)
A nie mówiłem? ;-)
Zuto, ja nie robiłem zdjęć, nie miałem hajsu na bilet do Kolonii :) zapodaje tylko NEWSA z NR, także wstrzymaj się do testów :)
DonArturo, po weekendzie to mają ponoć być dostępne 60D... ale kto wie :) może Nikon zrobi niespodziankę, wstepna data to końcówka października
Poważnie? Bo w Twoim poprzednim poście tak sformułowałeś zdanie, że można było prosto wywnioskować że cieszysz się już nowym sprzętem.
W sumie to wszyscy zawsze twierdzą że język Polski to trudna język... :smile:
Mój gimp 2.6.10 nie potrafi nic zrobić z NEFami z d7000. Ale jeśli inne otwierają to niech ktośzamieści jakiegoś wywołanego bez żadnego odszumiania, sampla z d7000 z iso3200 i 6400.
ostatni viewnx sobie radzi. cnx nieststy jeszcze nie
jest dobrze :) - chociaż D3100 może dużo nie odstawać
Na Fotopolis podali, ze prezentowane na Photokinie D7000 jest modelem przedprodukcyjnym - nie można nim było robić zdjęć
Czekam niecierpliwie na testy i.... odkładam na d90 (cena po nowym roku chyba spadnie-cena d7000 jak dla mnie jest zaporowa)
Kundzior
24-09-2010, 00:02
I dlatego póki nie wezmę go w ręce, a to będzie bardzo szybko bo tym handluję, to się nie wypowiem na temat tego aparatu.
W tym sklepie można już kupować ,dostępność 3-5 dni roboczych cena z kitem 18-105 6000zł małe przegięcie
http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfrowe-produkt-31400.html
Czekam niecierpliwie na testy i.... odkładam na d90 (cena po nowym roku chyba spadnie-cena d7000 jak dla mnie jest zaporowa)
Nie liczyłbym na znaczący spadek ceny D90 - D7000 będzie kosztował ponad 4000 PLN za body i ludzie rzucą się na D90 - nikt ze sprzedawców nie obniży ceny jak będzie popyt - prawa rynku.
Pamiętam sytuację sprzed 2 lat jak wchodził D90 - wiele osób liczyło, że D80 będzie można kupić dużo taniej i się przeliczyli.
Ja osobiście się cieszę bo nowe body D90 kupiłem za 2200 PLN (z gwarancją PL) - na D7000 nie liczę bo cena mnie na razie zabija - fakt, że kuszą mnie min. lepsze wysokie ISO (chyba lepsze ?) i lepsze filmy, na reszcie mi nie zależy aż tak bardzo.
W euro bez łachy można zakupić/zamówić za 4690 i do tego w ratach 0% :D
Te raty 0% to taki chwyt marketingowy - wiem co mówię - chciałem wziąć kilka razy kredyt 0% w tym sklepie i tak naprawdę raz mi się udało wziąć 18-200VR na 30x0% (mam czystą historię w BIKu, zarobki też niejnajgorsze)
Zawsze usiłują wcisnąć ubezpieczenie kredytu i od tego uzależniają kredyt - niby ubezpieczenie jest dobrowolne !
Te raty 0% to taki chwyt marketingowy - wiem co mówię - chciałem wziąć kilka razy kredyt 0% w tym sklepie i tak naprawdę raz mi się udało wziąć 18-200VR na 30x0% (mam czystą historię w BIKu, zarobki też niejnajgorsze)
Zawsze usiłują wcisnąć ubezpieczenie kredytu i od tego uzależniają kredyt - niby ubezpieczenie jest dobrowolne !
Ja raz chciałem brać u nich monitor na raty i faktycznie - okazało się, że nie ma rat 30x0%, chociaż na stronie, kiedy zamawiałem, widniała inna informacja...
[QUOTE=mister;2084015]Nie liczyłbym na znaczący spadek ceny D90 - D7000 będzie kosztował ponad 4000 PLN za body i ludzie rzucą się na D90 - nikt ze sprzedawców nie obniży ceny jak będzie popyt - prawa rynku.
To samo pisałem jakiś czas temu. D90 będzie trzymał cenę tym bardziej, że cena D7k jest narazie kosmiczna prawie 2x wyższa od D90. Więc jak ktoś ma kupić D90 to jest chyba najwyższa pora bo może nawet być droższy moim zdaniem.
W tym sklepie można już kupować ,dostępność 3-5 dni roboczych cena z kitem 18-105 6000zł małe przegięcie
http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfrowe-produkt-31400.html
Popatrzcie na historię cen - rośnie:-P
Chłopaki nie straszcie - liczę, że po nowym roku body stanieje chociaż ze 200 zł :sad:
Cześć,
Właśnie wróciłem z Photokiny gdzie przez dwa dni na raty dopychałem się do nielicznych egzemplarzy D7000 celem jakiegoś gruntowniejszego przymacania. Ponieważ aktualnie mam D90 więc niejako mój opis będzie się opierał na mimowolnym porównaniu D90 <---> D7000.
Tak więc z praktycznych rzeczy mogę powiedzieć, że:
1. Faktycznie takowy aparat istnieje :-D
2. Faktycznie posiada wszelkie funkcje opisane już wielokrotnie tu na forum i w materiałach Nikona - nie będę ich przytaczał po raz tysięczny
3. Nowa matryca robi bardzo dobre wrażenie - wykonałem nim kilka zdjęć z różnym ISO, na kiepsko oświetlonym stoisku. Byłem absolutnie zaskoczony jak ostre i o jak niskim szumie są zdjęcia trzaskane na ISO 6400 i to z całkowicie wyłączoną redukcją szumu w puszce. Można mniej więcej przyjąć że ISO 6400 w D7K jest jakościowo równe do ISO 1600 w D90 !!!
4. Zdjęcia oceniałem niestety tylko na wyświetlaczu powiększając je do 100%. Chciałem dla siebie i innych forumowiczów zgrać kilka zdjęć na moją kartę ale okazało się, że prezentowany egzemplarz poprawnie chodził tylko z kartą SD Nikon-a (udostępnianą i zabieraną przez obsługę) i kompletnie ignorował mojego SanDiska Ultra II 8GB. Pan z obsługi tłumaczył mi to tym iż jest to egzemplarz przedprodukcyjny D7000 i faktycznie oznaczenia na spodzie aparatu (tam gdzie normalnie jest numer seryjny) na to wskazywały.
5. Tak więc z punktu 4 wynika że sam Nikon na razie albo nie dysponuje egzemplarzami produkcyjnymi albo z jakiś względów takowych na targach pokazać nie chciał.
6. Autofocus klasyczny (detekcja fazowa) chodzi całkiem dobrze ale szczerze mówiąc to nie było tam warunków na jakieś większe testy. Jedno co mnie uderzyło i całkiem ucieszyło to to, że pomimo "tylko" 31 punktów AF wypełnienie kadru nimi jest bardzo zbliżone do tego w D300s (D300 był zaraz obok więc łatwo było porównać). Punkty AF w D7000 po prostu wydają się być minimalnie większe ale odstępy między nimi i pokrycie kadru bardzo podobne do D300s.
7. Autofocus w trybie LiveView i nowy tryb AF-F - tu w stosunku do D90 nastąpiła istna rewolucja. AF w trybie LiveView chodzi bez przesady z jakieś 5 razy szybciej i co ważniejsze wielokrotnie pewniej w większości przypadków wystarczająco szybko i pewnie ustawiając ostrość - co tu dużo mówić dopiero tak działający da się używać. Tryb AF-F to tak jakby tryb AF-C w LiveView czyli aparat cały czas stara się gdzieś tam szukać i poprawiać ostrość. Generalnie tryb ten działał dość dobrze ale trzeba mieć świadomość że AF-owi z typowych kamer Video to on nie dorówna. Przy szybko przemieszczających się osobach miał już pewne problemy z czasem reakcji i potrafił zaliczyć nieprzyjemne wpadki gdzie szukał ostrości nie w tym zakresie, w którym powinien co owocowało blisko 2..3 sekundowym przejściem całego zakresu ustawienia ostrości na obiektywie. AF w trybie LiveView oczywiście działa w oparciu o badanie kontrastu obrazu więc widoczne jest charakterystyczne minimalne przejście przez obraz o prawidłowej ostrości, jego pogorszenie a następnie wrócenie na najlepszą ostrość.
8. Na targach miałem też dużo możliwości pobawienia się bezlusterkowcami innych producentów (Sony, Samsung itp.) i jako dodatek do punktu 7 mogę powiedzieć że LiveView w Nikonie chodził tylko nieznacznie (może dwukrotnie) gorzej niż w w bezlusterkowach, które jakby nie było były od początku projektowane pod taki rodzaj AF.
9. Zewnętrzny mikrofon - na stoisku nikona można było taki wymacać - bardzo porządny jak w profesjonalnych kamerach Sony, zapinany na sanki lampy, ale co chyba najważniejsze dla wszystkich, mikrofon był o normalnym złączu minijack tak więc nie będziemy skazani tylko na jednego producenta.
No to tyle na gorąco. Wróciłem dzisiaj o 5 rano więc się idę wyspać - może mi się przyśni że Św. Mikołaj D7000 mi przynosi w te święta :-D
3. Nowa matryca robi bardzo dobre wrażenie - wykonałem nim kilka zdjęć z różnym ISO, na kiepsko oświetlonym stoisku. Byłem absolutnie zaskoczony jak ostre i o jak niskim szumie są zdjęcia trzaskane na ISO 6400 i to z całkowicie wyłączoną redukcją szumu w puszce. Można mniej więcej przyjąć że ISO 6400 w D7K jest jakościowo równe do ISO 1600 w D90 !!!
4. Zdjęcia oceniałem niestety tylko na wyświetlaczu powiększając je do 100%. :-D
Jeżeli jest to prawda to fajnie choć ja jestem sceptykiem - moim zdaniem 6400 będzie wyglądało jak 3200 w D90 - poczekajmy na testy.
Fajnie , że przyspieszyli AF w LV - ciekawe dlaczego nie zrobili tego w D90 w którym moim zdaniem jest on nieużywalny w praktyce ?
Pawel Pawlak
24-09-2010, 09:51
ostatni viewnx sobie radzi. cnx nieststy jeszcze nie
cholera, to ja mam wszystkie programy jakieś skopane - ViewNX ostania radzi sobie częściowo - tzn nie można zrobić żadnej korekty ani exportu do jpga. Jedynie można wyświetlić i wygląda to jednak jak JPG z rawa a nie interlolowany RAW.
Kristoff81
24-09-2010, 09:54
8. Na targach miałem też dużo możliwości pobawienia się bezlusterkowcami innych producentów (Sony, Samsung itp.) i jako dodatek do punktu 7 mogę powiedzieć że LiveView w Nikonie chodził tylko nieznacznie (może dwukrotnie) gorzej niż w w bezlusterkowach, które jakby nie było były od początku projektowane pod taki rodzaj AF.
to sobie wyobraź ile razy lustro musi się podnieść żeby w trybie LiveView zrobić zdjęcie. najpierw się podnosi zeby widać było na wyświetlaczu kadr, jak robimy fotkę to musi opaść znów się podnieść i znów opaść i tyle, natomiast te bezlusterkowce jak sama nazwa wskazuje nie muszą klapać lustrem robią fotkę od razu, testy dobre są ale na chłodno a nie z podniecenia jak widzimy nowy sprzęt.
Nie liczyłbym na znaczący spadek ceny D90 - D7000 będzie kosztował ponad 4000 PLN za body i ludzie rzucą się na D90 - nikt ze sprzedawców nie obniży ceny jak będzie popyt - prawa rynku.
Pamiętam sytuację sprzed 2 lat jak wchodził D90 - wiele osób liczyło, że D80 będzie można kupić dużo taniej i się przeliczyli.
Ja osobiście się cieszę bo nowe body D90 kupiłem za 2200 PLN (z gwarancją PL) - na D7000 nie liczę bo cena mnie na razie zabija - fakt, że kuszą mnie min. lepsze wysokie ISO (chyba lepsze ?) i lepsze filmy, na reszcie mi nie zależy aż tak bardzo.
Pozwolę się nie zgodzić.
Dwa lata temu kupiłem nowe D80 za 1800 zł i byłem tym który przepłacił, bo chodziły nawet po 1600.
Wspomniane body plus cztery obiektywy kupiłem na raty 0%, bez ubezpieczenia i bez jakichkolwiek problemów z tym związanych. Jedyne na co trzeba zwracać uwagę, to ceny, bo potrafią być z kosmosu, ale często są bardzo zbliżone do przyzwoitych na rynku.
Co do D7000, to dla mnie spełnienie (amatorskich) marzeń, dlatego gdy tylko spłacę obecną puszkę i szkła, to natychmiast D7000 zagości w mojej torbie.
Do tego czasu i cena nieco spadnie, i wyleczą go z chorób wieku dziecięcego, o ile takie się pojawią.
pruss2003
24-09-2010, 10:10
pytam czy jest już do kupienia w USA ba mam tam ciotkę która mieszka na stałe i mogła by mi wysłać do Polski,oczywiście bez cła ale jedno mnie zastanawia czy będzie polskie meni
Jest tylko na przedpłaty. Fizycznie jeszcze nie. Sprawdzałem w B&H (w sklepie w NY osobiście) i na stronie amazon.com
to sobie wyobraź ile razy lustro musi się podnieść żeby w trybie LiveView zrobić zdjęcie. najpierw się podnosi zeby widać było na wyświetlaczu kadr, jak robimy fotkę to musi opaść znów się podnieść i znów opaść i tyle, natomiast te bezlusterkowce jak sama nazwa wskazuje nie muszą klapać lustrem robią fotkę od razu, testy dobre są ale na chłodno a nie z podniecenia jak widzimy nowy sprzęt.
Chyba nie wyraziłem się dość jasno w moim opisie - on dotyczy działania AF a nie szybkości robienia zdjęć. Wiem jaka jest szybkość robienia zdjęć w LiveView i wiem że tu bezlusterkowców nie dogonimy bo nie ma takiej możliwości a i chyba nawet potrzeby.
Pawel Pawlak
24-09-2010, 12:22
Jeżeli jest to prawda to fajnie choć ja jestem sceptykiem - moim zdaniem 6400 będzie wyglądało jak 3200 w D90 - poczekajmy na testy.
a ja sądzę że jeśli chodzi o użyteczność wysokiego iso, to JPGi do iso 12800 będą porównywalnie użyteczne z D700 i 1dmk4. D7000 ewidentnie stosuje inne algorytmu odszumiania, nie robi takiej desaturacji jak dotychdzasowe modele nikona. O rawach się nie wypowiem, bo (najwyraźniej tylko ja) nie potrafię ich otworzyć. Ale obawiam się, czy nie będzie tak jak w przypadku canona - najwięszkość korzyść da expeed 2 w przetwarzaniu JPGów a w RAWach wobec matrycy np. d300 będzie tylko poprawa DR na wysokich iso.
Kundzior
24-09-2010, 14:03
Zobaczymy w testach.
Jeżeli się okaże faktycznie, że D7000 będzie dużo lepszy przy wyższych ISO od D90 (przykładowo 12800 będzie takie jak 3200 w D90) to będę miał problem (raz ze sprzedażą D90, dwa z dołożeniem do D7000:-))
Tak samo jak ja, ale ja czekam aż dostanę go na sklep, zrobię kilka testowych i wtedy zadecyduję co i jak dalej
zamkowski
24-09-2010, 21:37
Ja zastanawiam się jakie jest porównanie poziomu szumów D7000 do D700? Można by mnie zripostować, że jak śmiem porównywać pełną klatkę do DX, natomiast moja obecna D90'tka jest ciekawym rozwiązaniem - 50% ceny D300 - wiec myślę o lepszych osiągach przy wysokich ISO, ale nie chcę rezygnować z cropa.
stefan estrada
24-09-2010, 21:58
a wy w ogóle zdjęcia robicie?
czy tylko dyskutujecie o aparatach?
93 strony "kręcenia śmigłem" pod "gazetki" z parametrami...
fotouśmieszek
24-09-2010, 22:06
Tak mnie naszlo...
-D3000-wypada
-D3100-dla amatorow jako pierwsza lustrzanka, choc ciut drogawo jak na entry-level
-D5000-wypada?, a na jego miejsce D5100...tylko co z uchylnym ekranikiem, czyzby to byla slepa uliczka konstruktorow:twisted:
-D90 wypada i na jego miejsce D7000(a w zasadzie na miejsce pomiedzy D90 i D300S)
-D300s rychly koniec i nastepca D9000/D400/D500? A zeby puszka sie roznila na plus od D7000 podkreca parametry, lepiej oprogramuja matryce..No i jednak puszka DX z duzym solidnym korpusem i bardzo dobrym af sie przyda.
A jak jeszcze ktos w Nikonie pomysli to dadza naprzemienny zapis na kartach pamieci, co by zrobic malego szybkiego DX-Kałacha, np do sportu;-)
-D700 a tutaj to juz nic nie napisze bo i tak kazda opcja zostala juz wymyslona i szczegolowo omowiona u nas na forum;-).
spokojnie:-) nie bedzie masakry.do dzis d200 chodzą i to nawet w USA,ale za $600 jak nowka. To wszystko po prostu stanieje!!! jak dojdzie jeszcze nastepca d300,ktory MZ będzie jednym wielkim wodotryskiem :-) to ceny ru(N)szĄ...Panowie,spoko i liczyć dutki:):)
zamkowski
24-09-2010, 22:18
a wy w ogóle zdjęcia robicie?
czy tylko dyskutujecie o aparatach?
93 strony "kręcenia śmigłem" pod "gazetki" z parametrami...
Wyobraź sobie, że ja osobiście coś tam pstrykam i ciekawym czy to określenie, że D7000 to mini D300s jest realne pod względem szumów w wysokim ISO, czy tez nowy D7000 przerósł D300s pod tym względem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
stefan estrada
24-09-2010, 23:36
Wyobraź sobie, że ja osobiście coś tam pstrykam i ciekawym czy to określenie, że D7000 to mini D300s jest realne pod względem szumów w wysokim ISO, czy tez nowy D7000 przerósł D300s pod tym względem. Z góry dziękuję za odpowiedź.
No popatrz - jest jeden co "coś tam pstryka" a reszta ?:)
Kristoff81
24-09-2010, 23:41
d7000 to poziom amatorski, w tym aparacie mogą być mniejsze szumy tak jak w pentax K-X, ale co z tego jak obraz mydlany bo działa niewyłączalne odszumianie, dla amatora nie ma znaczenia bo takie ma przeznaczenie ten sprzęt.
cholera, to ja mam wszystkie programy jakieś skopane - ViewNX ostania radzi sobie częściowo - tzn nie można zrobić żadnej korekty ani exportu do jpga. Jedynie można wyświetlić i wygląda to jednak jak JPG z rawa a nie interlolowany RAW.
mi z kolei od momentu zabawy z tymi rawami z 7000 caly soft nikona sie pokaszanil i dopiero wyczyszczeni ewszelkich cachy pomoglo wrocic do normy. ale przynajmniej wiadomo ze beda nowe wersje lada chwila :)
d7000 to poziom amatorski, w tym aparacie mogą być mniejsze szumy tak jak w pentax K-X, ale co z tego jak obraz mydlany bo działa niewyłączalne odszumianie, dla amatora nie ma znaczenia bo takie ma przeznaczenie ten sprzęt.
Skąd wiesz, że tak jest? Robiłeś nim zdjęcia? Bo ja TAK i wiem, że o mydlanym obrazie nie ma mowy.
Generalnie to ludzie macie zdrowie - ja wysiadam
Blasius.G
25-09-2010, 09:03
Skąd wiesz, że tak jest? Robiłeś nim zdjęcia? Bo ja TAK i wiem, że o mydlanym obrazie nie ma mowy.
Generalnie to ludzie macie zdrowie - ja wysiadam
Oj. Zrozum. Kolega juz od jakiegos czasu nie moze przebolec porownan jego D300 z jakims D7000:) Stad co chwiala jakis tekst od nizszosci D7000 i jego kiepskiej jakosci. Przyznam, ze to o tyle dziwne, iz trzeba by ten aparat przetestowac by takie rzeczy pisac.
Hmm, aż z ciekawości sprawdziłem na swojej amatorskiej puszce i wyłączenie odszumiania na wysokim ISO jak najbardziej daje rezultaty w postaci większej kaszy - czyli to chyba nie jest reguła dla Nikona.
D90+18-55VR - MM 2999, czyżby jednak?
W fotojockerze masz D90+18:105+GRIP+PILOT NA PODCZERWIEŃ za 3500zł. A może nie?
Fj to nie MM. Z 18-200 są za prawie 6k więc.... Są sklepy i sklepy KONKURENCYJNE ;)
LordYoghurt
25-09-2010, 11:49
Wejście D7k bardziej wpłynie na ceny D300s jak D90 - jest mu bliższy cenowo i technicznie. Szkoda że D90 zniknie z rynku, wielu z tych co planowali jego zakup nie będzie mogło/chciało dołożyć do D7k i będą musieli się zadowolić D5k.
Już nie wszędzie kupi się D90, kończą się zapasy, a nowych dostaw już nie będzie.
Pozdrawiam
Naturalnie w D7000 jest oryginalna matryca Najkona, z którą Sony nie miało nic do czynienia. I tylko dziwnym zbiegiem okoliczności mający obecnie premierę Pentax K-5 ma podejrzanie bliźniaczą matrycę. Piszę o tym w kontekście używalności wysokiego ISO. K-7 i D300 miały bowiem zbliżony poziom szumów (vide Dpreview). Tutaj jest porównanie ISO 6400 dla K-7 i K-5 oraz ISO 12800:
http://www.popco.net/zboard/zboard.php?id=dica_forum_pentax&page=1&sn1=&divpage=3&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=14223.
Możemy więc sądzić, że w D7000 poziom szumów i detalu będzie podobny. To chyba tyle, jeżeli chodzi o porównanie do Deczysta.
Przykładowy filmik z D7000, zarejestrowany w słabym świetle z użyciem iso 1600:
http://www.youtube.com/watch?v=YeF6xCqAmWs
andrzej_suse10
25-09-2010, 12:18
na mnie zrobił wrażenie :)
Kristoff81
25-09-2010, 13:45
W fotojockerze masz D90+18:105+GRIP+PILOT NA PODCZERWIEŃ za 3500zł. A może nie?
Grip ale nie oryginalny tylko jakieś dziadostwo.
dziwi mnie porwanie niektórych ludzi puszek dxxx do dxx tam gdzie jest na kółeczku zielony znaczek, ale amator zawsze będzie porównywać bo chce choć trochę zbliżyć się do czegoś lepszego. Nie od dziś wiadomo, że Canon czy Nikon robią lustra za ok 2500 zł podobne z jakości zdjęcia do wyższych modeli za ok 5000 zł. ale to nie jest najważniejsze w body.
A to że jest "zielony znaczek" na kółeczku to tak jak "zielony listek" na samochodzie?
Znaczy się że używa go początkujący fotoamator?
Znaczy się że puszka jest z definicji gorsza? Samochód przez to nie jest gorszy.
Wytłumacz dlaczego nie można porównywać puszek Dxxx i Dxxxx (gwoli ścisłości, bo nie Dxx). Technika idzie do przodu i takie porównania mają jak najbardziej sens. D7000 to nowość, a D300 to aparat który pewnie niedługo będzie miał następcę. Nie można porównywać? D100 to też Dxxx ... i już z definicji jest lepszy od D90, D7000 ?
Coś Ci się chyba kolego pomieszało.
Porównywać jak najbardziej można. A wnioski sobie każdy sam z tego powyciąga. Ty też możesz... :D
fotouśmieszek
25-09-2010, 16:10
Czy mi się zdaje że wiekszość negatywnych ocen puszki jest kierowana z ust amatorów mających coś w okolicach d90 i 2 tanich zoomów ?? nie oceniam ich i ich możliwości i umiejętności ale jednak mało puszek w życiu macali i widzieli raczej tylko na papierze. Puszkę się poznaje po pierwszym wypadzie na komercyjne zlecenie, moim zdaniem. Troche Nikosiów w zakładzie wymacałem i mam różne zdania o teoretycznie wiodących modelach.
no i jaka konkluzja???
O rawach się nie wypowiem, bo (najwyraźniej tylko ja) nie potrafię ich otworzyć.
Poświęciłem chwilkę na RAWy z D7000 wołane wspomnianym UFRaw.
Na ustawieniach domyślnych (0 odszumiania), świeżo poinstalacyjnych. Później zobaczyłem opcję 'wygładzanie kolorów' po którym zdjęcia wyglądają lepiej, szczególnie przy ISO 25tys.
Wstawiam jednak te gorsze jako przykład najbardziej surowy.
To na ISO25tys jest bardziej skompresowane - gdy miało ten sam stopień kompresji co reszta zajmowało trochę poniżej 6MB i nie wrzucało się na wrzutowy serwer.
http://pap911.wrzuta.pl/obraz/17wg2Hcgo9C/dsc_0627 <-25600
http://pap911.wrzuta.pl/obraz/a62wKZ0JaXG/dsc_0629 <- 6400
http://pap911.wrzuta.pl/obraz/4l3SCXhk268/dsc_0628 <- 3200
http://pap911.wrzuta.pl/obraz/2g1ppFC60Go/dsc_0631 <- 1600
RAWy (zaszyte w nich JPGi) w FSViewerze wyglądają dużo mniej szumiąco i mają 'ładniejsze' kolory.
Kolejna "filmowa" informacja dotycząca nowego Nikona.
D7000 podczas kodowania H.264 używa tzw. B frames. Dzięki temu "wynalazkowi" pomimo mniejszego bitrate w stosunku do Canona, zapisany materiał filmowy nie powinien być gorszej jakości.
Więcej na ten temat tutaj: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=36440009
Z przedstawionych przez pap911 zdjęc widac, że D7000 to żadna rewelacja.
Potwierdziły się moje przypuszczenia, że przy powiększeniu obrazu będzie mydło.
Podobny efekt jest w przypadku zdjęc z Sony A55, więc prosty wniosek, że matryca
w D7000 pochodzi właśnie od Sony.
Chyba jednak zatrzymam D90 i poczekam na następcę D700 lub D300s.
gadzeciarz
25-09-2010, 20:58
A to jakiś bajer czy już jest na serio?
Ponoć do listopada trzeba czekać a tu masz i jest
http://allegro.pl/nikon-d7000-body-nowy-d-7000-raty-i1243554040.html
Kolejne sample z wysokim ISO:
http://www.fotografie.fr/fotoforum/viewtopic.php?f=54&t=913
http://www.fotografie.fr/fotoforum/viewtopic.php?f=54&t=917
niestety żeby oglądać w oryginalnej wielkości trzeba się zarejestrować.
Te wszystkie sample są na przedprodukcyjnych egzemplarzach. W finalnej wersji może jest lepiej, może gorzej. W każdym razie lepiej mieć wysokie iso niż nie mieć. Lepsza ziarnista fotka niż żadna.
Z przedstawionych przez pap911 zdjęc widac, że D7000 to żadna rewelacja.
Potwierdziły się moje przypuszczenia, że przy powiększeniu obrazu będzie mydło.
Podobny efekt jest w przypadku zdjęc z Sony A55, więc prosty wniosek, że matryca
w D7000 pochodzi właśnie od Sony.
Chyba jednak zatrzymam D90 i poczekam na następcę D700 lub D300s.
Hmm, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że za jakość zdjęć odpowiedzialna jest nie tylko matryca? :)
Kolejne sample z wysokim ISO:
http://www.fotografie.fr/fotoforum/viewtopic.php?f=54&t=913
http://www.fotografie.fr/fotoforum/viewtopic.php?f=54&t=917
niestety żeby oglądać w oryginalnej wielkości trzeba się zarejestrować.
Przy takich światłach to i D90 da radę, sorry. Tajemnicą jest dobrze naświetlony kadr i toćka.
Czy wam ludzie się w zadach nie poprzewaracało? Ktoś tu pisał o genialnym iso pierdylion, normalnie fotograf szedł, zakładał odpowiednią kliszę i robił zdjęcia. Do tego odpowiedni papier. Po takim ISO to najwyżej sobie można "Add noise/grain" w CNX ew. w LR 3.0<.
Jedyne co ta lustrzanka ma ciekawszego od D90 to nowy układ AF. I natywne ISO 100. A poza tym to jakieś fantasmagorie. Zresztą chętnie porównam to ISO 100 osobiście z ISO 100 w D90/D300s.
16MPixeli też za dużo jak na DX, sorki.
Przy takich światłach to i D90 da radę, sorry. Tajemnicą jest dobrze naświetlony kadr i toćka.
Czy wam ludzie się w zadach nie poprzewaracało? Ktoś tu pisał o genialnym iso pierdylion, normalnie fotograf szedł, zakładał odpowiednią kliszę i robił zdjęcia. Do tego odpowiedni papier. Po takim ISO to najwyżej sobie można "Add noise/grain" w CNX ew. w LR 3.0<.
Jedyne co ta lustrzanka ma ciekawszego od D90 to nowy układ AF. I natywne ISO 100. A poza tym to jakieś fantasmagorie. Zresztą chętnie porównam to ISO 100 osobiście z ISO 100 w D90/D300s.
Prawda, ale dla wielu (ja się waham między D90/D7000/D300s, zależy jak z kasą będzie) D7000 będzie świetnym aparatem na początek/po początkach ze zwykłymi/dobrymi cyfrówkami lub ze słabymi lustrami-D3000/1000D.
andrzej_suse10
26-09-2010, 00:12
Jojczysz.
Jojczysz.
Udowodnisz czy tylko posty sobie nabijasz?
Poświęciłem chwilkę na RAWy z D7000 wołane wspomnianym UFRaw.
Na ustawieniach domyślnych (0 odszumiania), świeżo poinstalacyjnych. Później zobaczyłem opcję 'wygładzanie kolorów' po którym zdjęcia wyglądają lepiej, szczególnie przy ISO 25tys.
Wstawiam jednak te gorsze jako przykład najbardziej surowy.
To na ISO25tys jest bardziej skompresowane - gdy miało ten sam stopień kompresji co reszta zajmowało trochę poniżej 6MB i nie wrzucało się na wrzutowy serwer.
http://pap911.wrzuta.pl/obraz/17wg2Hcgo9C/dsc_0627 <-25600
http://pap911.wrzuta.pl/obraz/a62wKZ0JaXG/dsc_0629 <- 6400
http://pap911.wrzuta.pl/obraz/4l3SCXhk268/dsc_0628 <- 3200
http://pap911.wrzuta.pl/obraz/2g1ppFC60Go/dsc_0631 <- 1600
RAWy (zaszyte w nich JPGi) w FSViewerze wyglądają dużo mniej szumiąco i mają 'ładniejsze' kolory.
jak dla mnie bez rewelacji, dobrze naświetlając na d80 i iso 1600 mam ładniejszy obrazek;) jako amatorowi robiącemu zdjęcia dla przyjemności brakuje tylko szybszego i pewniejszego af (no może filmowanie kiedyś) może do tego kilka pol af wiecej chociaz brakuje mi czasem czterech po rogach a nie 30tu (moze nie umiem wykorzystywac takiego potencjalu)
Dla Ciebie ciekawe, dla innych są ważniejsze rzeczy. Dwie karty czy 6 klatek. Inni będą szczęśliwi z powodu trybów użytkownika czy pomiaru światła z obiektywami manualnymi. Jak dla Ciebie są ważne te dwie rzeczy to fajnie, ale dla innych mogą być inne ważne.
Dla Ciebie ciekawe, dla innych są ważniejsze rzeczy. Dwie karty czy 6 klatek. Inni będą szczęśliwi z powodu trybów użytkownika czy pomiaru światła z obiektywami manualnymi. Jak dla Ciebie są ważne te dwie rzeczy to fajnie, ale dla innych mogą być inne ważne.
nie wiem ile klatek miało d90 a ile bedzie miec prawdziwego d7000 ale co do szkieł są jeszcze dandeliony (ile manualnych szkieł sie uzywa i czy nie lepiej/szybciej było by przeznaczyć nieznacznie więcej na nowe z powłokami projektowanymi specjalnie pod cyfrę?)
mateo912
26-09-2010, 02:31
d90 ma 4.5 fps a do nikona praktycznie nie ma "dandeliona". Pisze praktycznie bo teoretycznie jest ale drogi(~200zł za 1) i większość szkieł trzeba potraktować pilnikiem aby go zamontować.
A ile to wg Ciebie jest "nieznacznie" więcej? poza tym pokaż odpowiedniki z powłokami projektowanymi specjalnie pod cyfrę" szkieł np N50 1.2, N105 2.5 albo chociaż bardzo fajnego i taniego jupitera 37a 135/3.5?(lub droższego i lepszego taira 11 135/2.8)
Ja chcę puszkę która robi ostre i nie szumiące zdjęcia,który aparat kupić
a) D300s
b) D90
c) D7000
d)C7D
e)C60D
chociaż szkła mam do nikona ale zawsze można sprzedać.
Podpowiedzcie panowie który byłby dobrym aparatem dla amatora takiego jak ja
czytając te wszystkie posty to dochodzę do wniosku że D7000 jest BLEEE.
pioter m
26-09-2010, 08:57
To nie czytaj. Duzo 'buractwa', a malo konkretu. Wszystkiego dowiemy sie, kiedy ten aparat zawita do sklepow.
Jak się dobrze postarać, to w kilku postach każdy aparat można obrzydzić:) Najlepsze w całej akcji jest to, że ludzie obrzydzają coś, czego jeszcze w rękach nie mieli. Ja z opiniami wstrzymam się do czasu przeprowadzenia porządnego testu.
Wydaje mi się jednak, że bezpośrednie porównywanie go do D90 jest nie do końca trafne, bo różnica w cenie jest bardzo duża.
Ja mam D90 i ze względu na AF i kilka innych spraw bardzo chętnie wymienię go na coś nowszego. Tylko chyba poczekam na następców D300s/D700.
Ktoś wcześniej napisał, że D7000 będzie świetnym aparatem na początek... Ja twierdzę, że D700 lub D3x też na początek jest super, sam chciał bym tak zacząć!:)
Poważniej, to wydaje mi się jednak, że "na początek" to zazwyczaj nie oznacza wydanie ok 5000zł na body, bo jak wiemy, to dopiero początek wydatków.
Czyli jeszcze poczekam może szybciej się pojawi na półkach niż koniec października, co prawda na puszkę mam przeznaczone 4700zł ale resztę można wziąć na raciochy
Wątek przeszedł jakościowo w klasyczne "bicie piany".
Tak pobieżnie przeglądając można dojść do pewnych wniosków...
Właściciele "wyższych" (D300) modeli chcą go zdyskredytować, bo puszka "amator" niebezpiecznie zbliżyła się parametrami do ich wyidealizowanego aparatu.
Właściciele "niższych" (D90, D80) modeli chcą do zdyskredytować bo (sorry za określenie) "żal d--e" ściska zwłaszcza tym którzy niedawno kupili np. D90, a wystarczyło trochę poczekać na LEPSZY aparat. Ja od pół roku przymierzałem się do D90 i troszeczkę byłbym "niepocieszony" gdybym go już kupił, zwłaszcza mając teraz na widoku D7000.
Cena puszki opadnie... czemu? ... bo zawsze opada. Przykład D90, D300, D80.
Kto do dopiero zastanawia się nad kupnem nowego aparatu niech lepiej nie czyta tego wątku (to do Ciebie ikar39 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=39692)) ... ;)
Oczywisce, niech nie czyta :D Tylko od razu kupuje D300s.
"Właściciele "niższych" (D90, D80) modeli chcą do zdyskredytować bo (sorry za określenie) "żal d--e""
Wiedziałem że bedzie D7k, znałęm specyfikacje a mimo tego pokusiłem się o drugiego D90. Bo dla mnie to tzw. przejściowa puszka do D300s. Różnią sie bardzo - Rozkąłd pkt AF, połowicznie magnezowy korpus D7k - W sumie to takie metaolwe nakładki ledwo...
Zawsze zakup zależy co kto potrzebuje.
Dla mnie akurat magnezowy korpus (czy półmagnezowy) ma marginalne znaczenie. Ktoś kto to potrzebuje nie kupi D7000.
Tutaj to jest akurat czysty chwyt marketingowy. Ja D300 akurat raczej chyba nie kupię (chociaż kwotowo blisko narazie będzie D7000 i D300). Powód... bardziej mi pasują funkcje zawarte w "amator" sprzęcie D7000 niż w "profi" D300. Każdy musi przeanalizować co potrzebuje, a co jest mu zbędne. Czytając biadolenie że "magnez" to nie "magnez" odnoszę wrażenie że w tym wątku piszą tylko najwyższych lotów profesjonaliści którzy podpinają do puszki wielgachne szkła. Jeżeli już to dla takich właśnie jest D300 i wyżej (żeby im się coś nie oderwało w czasie walki wręcz).
"profi", "amator" puszka... durne nasze (polskie) określenie. Jak profesjonalny fotograf weźmie do ręki D60 i zacznie nim focić to przestanie być profesjonalistą? jak totalny amator kupi sobie D3 (bo mu kasa niepotrzebnie na półce zalega) to z definicji zacznie być profesjonalistą?
Pawel Pawlak
26-09-2010, 13:15
ostatnio taka moda nastała na obrzydzanie wszystkeigo ze znaczkiem nikona jak tylko pojawi się specyfikacja w internecie i 2 albo 3 pierwsze zdjęcia. Powszechnie wiadomo że wszystkie nowe szkła są totalnie skopane, a to że Ci nieszczęsnicy którzy je kupili piszą że są zadowoleni oznacza tylko tyle, że chcą poprawić sobie samopoczucie po wywaleniu pieniędzy na takie buble. Nie dziwi że już widamo wszystko o obrazku z d7000: jest beznadziejny - szumi i jest mydlany - beznadzieja ;)
andrzej_suse10
26-09-2010, 13:18
Udowodnisz czy tylko posty sobie nabijasz?
Mi sie nie chciało tego pisać, ale to co myślę napisał post wcześniej Paweł. "Udowodnione" ?
Jak się dobrze postarać, to w kilku postach każdy aparat można obrzydzić:) Najlepsze w całej akcji jest to, że ludzie obrzydzają coś, czego jeszcze w rękach nie mieli. Ja z opiniami wstrzymam się do czasu przeprowadzenia porządnego testu.
Wydaje mi się jednak, że bezpośrednie porównywanie go do D90 jest nie do końca trafne, bo różnica w cenie jest bardzo duża.
Ja mam D90 i ze względu na AF i kilka innych spraw bardzo chętnie wymienię go na coś nowszego. Tylko chyba poczekam na następców D300s/D700.
Ktoś wcześniej napisał, że D7000 będzie świetnym aparatem na początek... Ja twierdzę, że D700 lub D3x też na początek jest super, sam chciał bym tak zacząć!:)
Poważniej, to wydaje mi się jednak, że "na początek" to zazwyczaj nie oznacza wydanie ok 5000zł na body, bo jak wiemy, to dopiero początek wydatków.
Chodziło mi o to, że ten początek jest po jakimś czasie zabawy z dobrą cyfrówką lub słabą lustrzanką. Bo 4500zł to dużo za samo body. Poza tym cena spadnie kilka miesięcy po premierze, będą poważniejsze, profesjonalne testy z normalnymi obiektywami.
Masz rację. Ja chcę aparat na parę lat (kasa) więc wolę wydać ten 1000zł więcej niż potem puszkę po roku zmienić. I dlatego czekam cierpliwie na testy i na zmianę cen D90/D7000/D300s. Ale D90 mi trochę nie pasuje, patrząc na af ;/ Mój kumpel ma i mi pewnie pożyczy i popstrykam fotki i zobaczymy jak to będzie. Chociaż cena świetna ;] 3500zl z gripem i pilotem ;]
Bez tego gripa i pilota z FJ, za którymi nie tęsknię (miałem w ręce) w MM zapłacisz teraz 2999zł i to wydaje mi się bardzo atrakcyjną ceną.
Co do ściskania wiadomo czego z żalu, to muszę kolegę ZUTO rozczarować - żal niczego mi nie ściska. Jeśli miał by mi ściskać, to ściskał by już przy zakupie D90 dłuższy czas temu. Z jakiego powodu? Ano z takiego, że zarówno wtedy jak i teraz za ok. 5000 (czyli w okolicy ceny D7000) mogłem/mogę kupić D300s/C 7D. Inna kategoria cenowa - inna jakościowa i to oczywiste. Na podobnej zasadzie mógł bym dyskredytować np.: D3x jak mnie na niego nie stać, tylko po co?
Jeśli D7000 okaże się bardzo dobrym aparatem, czego jego przyszłym użytkownikom życzę, to jakoś nie sądzę, żeby mi D90 zaczął z tego powodu robić fatalne zdjęcia:)
Cena kosmos
http://www.apcom.pl/nikon-d7000-18-105-vr,id16.html
Cena kosmos
http://www.apcom.pl/nikon-d7000-18-105-vr,id16.html
I właśnie przez pryzmat ceny trzeba też będzie ten aparat oceniać. Bo co innego "dobry", a co innego "dobry w swojej kategorii cenowej"
Nie lepiej poczekać z wyrokami czy mydli, czy za drogi itd, do czasu aż pojawi się oficjalnie w sklepach (idziesz sobie kupić soczek do marketu, a obok np. w FJ na wystawce lezy sobie D7000 ) ?
To jeszcze troszkę ponad miesiąc..........
Bez tego gripa i pilota z FJ, za którymi nie tęsknię (miałem w ręce) w MM zapłacisz teraz 2999zł i to wydaje mi się bardzo atrakcyjną ceną.
Co do ściskania wiadomo czego z żalu, to muszę kolegę ZUTO rozczarować - żal niczego mi nie ściska. Jeśli miał by mi ściskać, to ściskał by już przy zakupie D90 dłuższy czas temu. Z jakiego powodu? Ano z takiego, że zarówno wtedy jak i teraz za ok. 5000 (czyli w okolicy ceny D7000) mogłem/mogę kupić D300s/C 7D. Inna kategoria cenowa - inna jakościowa i to oczywiste. Na podobnej zasadzie mógł bym dyskredytować np.: D3x jak mnie na niego nie stać, tylko po co?
Jeśli D7000 okaże się bardzo dobrym aparatem, czego jego przyszłym użytkownikom życzę, to jakoś nie sądzę, żeby mi D90 zaczął z tego powodu robić fatalne zdjęcia:)
Ale w MM masz kitowy obiektyw. Tzn chodzi mi, że słaby. Bo niby 18-105 to też kit, ale jakość o wiele lepsza od 18-55 ;]
Ups. Potężne przeoczenie, faktycznie obiektyw w zestawie z MM nie ten co powinien być. Dobrze, że się kolega czujnością wykazał:)
Ależ nie spinaj się tak kolego. Bo Ci coś pryśnie... ;)
wredniak1
26-09-2010, 21:03
Mnie też nic nie ściska jako posiadacza D90 :), jak na razie wystarcza mi on w zupełności i nie czuję pędu do zmiany puszki, choć patrząc na specyfikację D7000 nie powiem, że przechodzę obok niej obojętnie ;) Testy pokażą co w trawie piszczy... Tak na marginesie dodam, że na początku myślałem o kupnie D300s, ale cena była jak dla mnie zaporowa, a i chyba za "poważny" był to sprzęt do amatorki...
A ja myślałem że mydło od szkła jest uzależnione a nie od puszki.
Czyli wnioskować można że jak pokażę się oficjalnie w sklepach to cena może być niższa
Pawel Pawlak
26-09-2010, 21:18
mydlo może być i od puszki (ustawine wyostrzanie - sample mają domyślne - 3, poziomu kontrastu, jasności, stopień odszumiania - w samlach ustawiona dość agresywna) i do szkła (sample mają f16-18 na DXowej matrycy o takiej gęstości to trzeba nie mieć zielonego pojęcia o dyfrakcji żeby oczekiwać żyletowatego obrazu).
Czyli przysłona mocno domknięta to daje dużo do myślenia w poprzedniej puszce przymykałem do wartości f9-f11 wyostrzenie na 2 ale to już był max i już było bardzo ostro.
Kristoff81
26-09-2010, 21:30
Właściciele "niższych" (D90, D80) modeli chcą do zdyskredytować bo (sorry za określenie) "żal d--e" ściska zwłaszcza tym którzy niedawno kupili np. D90, a wystarczyło trochę poczekać na LEPSZY aparat.
Cena puszki opadnie... czemu? ... bo zawsze opada. Przykład D90, D300, D80.
d90 body - 2500 zł
d7000 body - 4700 zł.
chyba w cenie spora różnica więc, kto kupił d90 na pewno nie powinien żałować bo równie dobrze mógłby kupić d300s dokładając 200-300 zł.
a Nikon to nie Canon i ceny puszek nie lecą tak w dół, prędzej wycofają ze sprzedaży niż opuszczą cenę, takżę nie spodziewałbym się żeby d90 dużo mniej jak teraz.
A ja myślałem że mydło od szkła jest uzależnione a nie od puszki.
Czyli wnioskować można że jak pokażę się oficjalnie w sklepach to cena może być niższa
Na nieostrość ma wpływ tona czynników:
1. Jakość obiektywu (różne aberacje)
2. Przysłona (dyfrakcja)
3. Ustawienie ostrości (AF)
4. Agresywność filtra AA
5. Poziom odszumiania
6. Algorytmy wywołujące
7. Poziom wyostrzania
Pomijam już czynniki związane z nieostrością od poruszenia. Bez dokładnych testów nie da się określić co powoduje nieostrość.
Ups. Potężne przeoczenie, faktycznie obiektyw w zestawie z MM nie ten co powinien być. Dobrze, że się kolega czujnością wykazał:)
Nmzc ;] Nie ma za co ;]
Znalazłem sample z targów phokina i faktycznie jakieś mydlane
http://www.naturapics.com/809-sample-iso-du-nikon-d7000.html
Znalazłem sample z targów phokina i faktycznie jakieś mydlane
Ale koledzy Ci już przecież wyjaśnili, że nie ma sensu z tych sampli żadnych wniosków wyciągać, bo za dużo jest nie wiadomych.
Poza tym, jeśli Twoje kryteria wyboru puszki to "która robi ostre i nie szumiące zdjęcia", to może zamiast rozważanych body z wyższej pułki kupisz sobie coś tańszego i dobry obiektyw do tego? Bez crop'a podejrzewam, że i tak nie zauważysz różnicy w jakości zdjęcia.
czytam sobie ten wątek i uwagę zwraca jedno, jak tylko nowy model się pokaże, zaraz nabywcy starszej wersji biadolą że nie warto, że jednak tylko D90, bo tańszy, bo przecież też robi zdjęcia. Tak samo było jak D90 się pokazał. Wtedy okazało się że koroną stworzenia jest D80 i nic więcej już być nie może. Żartuję trochę, każdy z nich robi dobre zdjęcia (d40 robi równie dobre zdjęcia w fachowych rękach tak naprawdę), ale irytują mnie te biadolenia nabywców starszej wersji, Tak panowie ta nowsza jest lepsza i bardziej zaawansowana technicznie, a wy za ciężką kasę kupiliście coś co już przechodzi do historii. też jestem w tej grupie ale nie płaczę na forum. ;)
piotr_74
27-09-2010, 02:29
nie wiem czy było ale w przesprzedaży w Euro Rtv body - 4690,00 zł
Znajomy sprzedawca prorokuje cene 3800 -400 po nowym roku. Poczekam a akurat powinna wyjasnic sie przyszlosc sredniego segmentu aparatow sony. Jak dadza ciala to zawitam u was na stale
Pawel Pawlak
27-09-2010, 10:27
ikar39; bez złosliwości: zamiast szukaja kolejnych mydlanych sampli poczytaj sobie trochę o tym kiedy obiektywy osiągają max swojej rozdzielczości, o dyfrakcji, popatrz trochę na specyfikację róznych aparatów - np. ilu stopniową skalę ostrości miał Twój poprzedni aparat, a jaką ma D7000 i czy wartość "2" zawsze oznacza to samo. Łatwiej będzie Ci potem wnioskować na temat tego co może mieć wpływ na mydło na zdjęciach.
Jastrząb
27-09-2010, 11:02
ikar39; bez złosliwości: zamiast szukaja kolejnych mydlanych sampli poczytaj sobie trochę o tym kiedy obiektywy osiągają max swojej rozdzielczości, o dyfrakcji, popatrz trochę na specyfikację róznych aparatów - np. ilu stopniową skalę ostrości miał Twój poprzedni aparat, a jaką ma D7000 i czy wartość "2" zawsze oznacza to samo. Łatwiej będzie Ci potem wnioskować na temat tego co może mieć wpływ na mydło na zdjęciach.
Jestem masochistą bo czytam ten watek, ale dla ciebie Pawle brakuje już skali. Podziwiam wytrwałość, że ci się jeszcze chce zabierać głos. :)
Jest jeszcze jeden, bardzo istotny, chociaż często pomijalny czynnik, który wpływa na ostrość zdjęcia - chodzi o oświetlenie. Z tego co widać na samplach z targów było to rozproszone sztuczne światło, co też ma znaczenie przy ocenianiu ostrości.
Jest jeszcze jeden, bardzo istotny, chociaż często pomijalny czynnik, który wpływa na ostrość zdjęcia - chodzi o oświetlenie. Z tego co widać na samplach z targów było to rozproszone sztuczne światło, co też ma znaczenie przy ocenianiu ostrości.
Ale "oceniający" te wszystkie zdjęcia w najmniejszym stopniu nie biorą takich rzeczy pod uwagę.
Wg. niektórych jakość zdjęcia zależy tylko i wyłącznie od puszki, warunki, nastawy, ręka fotografa nie mają z tym nic wspólnego.
Najłatwiej jest zawyrokować "mydli", "szumi", "nieostre" .... aparat do .upy.
Dobrze że przynajmniej kilka osób jeszcze pamięta że na jakość zdjęcia składa się bardzo wiele czynników, a aparat jest TYLKO jednym z nich.
Pawel Pawlak
27-09-2010, 12:04
janse - światło ma zawsze znacznie :)
a tu kolejna porcja sampli - z lepszym WB i poprawnie naświetlonych
Ok dzięki za radę Pawle ,nie ma co szukać dziury w całym trzeba poczekać aż puchy wejdą w obieg.
Czytajac te wszystkie posty mam wrazenie, ze ludzie zupelnie nie maja zaufania do inzynierow (strasznie mi z tego powodu przykro od czasu mojej obrony;P). Czy Wy wszyscy wierzycie, ze Nikon produkujac nastepce aparatu, do tego pozycjowana minimalnie wyzej (by zrobic miejsce na nastepce D5000), wyprodukowal gorszy sprzet? Bo ja powiem wprost - przy calej masie dodatkow w porownaniu do D90 (inny AF, pomiar swiatla z manualami, zewnetrzny mikrofon, uszczelnienia, czesci magnezowe w korpusie) gdyby nowa matryca byla gorsza, to Nikon by pozostal przy starej. Gwarantuje wszystkim (ze wzgledu na prace z elektronika wiem jak to wyglada), ze Nikon nie tylko przetestowal nowa matryce lapami inzynierow, ale tez profesjonalnych fotografow wsadzajac prototypowa elektronike w jakies inne body.
Takze wrzuccie na luz i dopoki nie zobaczymy testu z prawdziwego zdarzenia - nie komentujcie prosze juz tych sampli z PRZEPRODUKCYJNYCH modeli.
To samo tyczy sie cen - oferuje kazdemu Nikona D7000 (samo body) za 6999 zl, numer konta podam na PW, czas realizacji zamowienia nie mam pojecia. Jednakze bede rad, jesli ktos wplaci mi siano juz teraz, gdyz jestem pewny, ze na tym interesie nie strace a sam zbieram na D7000 (teraz mozecie o tej cenie dyskutowac przez 10 stron watku, ja przestaje go czytac tak czy siak).
nie rozumiem tylko czemu d7000 ma byc pozycjonowany wyzej zeby zrobic miejsce nastepcy d5000 ? nastepca to nastepca. a zmiany wymuszone przez rynek to inna sprawa.